Kvalitetsberättelse. Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsberättelse. Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden."

Transkript

1 Kvalitetsberättelse Inledning Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden. Uppdragsgivare: Stockholms stad, Solna stad, Vaxholm stad, Upplands Väsby kommun, Haninge kommun och Vallentuna kommun. Både företaget och personalen har ansvarsförsäkring hos Länsförsäkringar som täcker skador upp till 10 miljoner kr. Vårt kontor ligger i Täby på Åkerbyvägen 114. Vi finns tillgängliga på kontoret alla dagar mellan Tel , e-post: oliridag@gmail.com. Vårt huvudmål med verksamheten är att alla brukare ska känna sig delaktiga och ha inflytande över utformandet av stödet, få ett gott bemötande, uppleva en hög kontinuitet av personal och kunna leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Vår personal är lyhörd för kundens och närståendes önskemål så att integritet, självbestämmande och trygghet bevaras. Olir AB har ett utarbetat ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Ledningssystemet är uppbyggt utifrån Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). I vårt arbete följer vi även kommunens lagar och riktlinjer gällande vård och omsorg. Bilaga1 Kvalitetsledningssystem hemtjänst Olir AB Syftet med ledningssystemet är att genom systematiskt och fortlöpande arbete utveckla och säkra verksamhetens kvalitet genom att planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten. Ledningssystemet hjälper oss att göra ordning och reda i verksamheten. Kvalitet definieras som uppfyllelse av krav och mål enligt lagar och andra föreskrifter. Centrala delar i ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete är: tydliga processer, aktiviteter och rutiner som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet

2 samverkan - intern och extern för att säkra kvaliteten på de insatser som ges i verksamheten systematiska förbättringsarbetet som består av följande komponenter: riskanalys, egenkontroll, utredning av avvikelser (klagomål och synpunkter, rapporteringsskyldighet, sammanställning och analys), förbättrande åtgärder i verksamheten, förbättring av processerna och rutinerna personalens medverkan i kvalitetsarbetet dokumentationsskyldighet Av det allmänna rådet till 7 kap. 1 SOSFS 2011:9 framgår att arbetet med att systematiskt utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten bör dokumenteras i en årlig kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelse innehåller en översiktlig beskrivning av hur det systematiska kvalitetsarbetet bedrivits under året. Av kvalitetsberättelsen bör det framgå hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet har bedrivits under föregående kalenderår vilka åtgärder som har vidtagits för att säkra verksamhetens kvalitet vilka resultat som har uppnåtts Systematiskt kvalitetsarbete Om systematiskt kvalitetsarbete För att genomföra tjänster med god kvalitet till brukarna krävs ett systematiskt kvalitetsarbete. Det innebär bland annat att rutiner ska finnas så att åtgärder ska kunna vidtas för att säkra verksamhetens kvalitet. Det som sker på verksamhetsnivå ska bidra till mål och strategier på ledningsnivå och på så vis påverka hela verksamheten på alla nivåer. Kvalitetshjulet är vår modell för systematiskt kvalitetsarbete. Hjulets fyra delar planering, genomförande, utvärdering och utveckling innehåller arbetssätt och metoder för det dagliga arbetet samt verktyg för att mäta, följa upp och utveckla våra insatser.

3 Identifiera krav och mål i lagstiftningen Planera arbetet för att säkerställa dessa krav och mål ta fram processer och rutiner, fördela ansvar Riskanalyser Planera Arbeta utifrån fastställda processer och rutiner Ta emot rapporter, klagomål och synpunkter utred, sammanställ och analysera Samla in information och utvärderingar Genomföra Förbättra Utvärdera Utveckla och förbättra processer och rutiner arbeta för att uppnå krav och mål Följa upp och utvärdera resultatet - egenkontroll Upprätta kvalitetsberättelse Förbättringshjulet visar hur kvalitetsarbetet går till. Efter att man har planerat och genomfört verksamheten följer man upp och åtgärdar brister. Åtgärderna ligger till grund för den nya planeringen så att erfarenheterna från uppföljning och åtgärder tas till vara. På så sätt skapas ständiga förbättringar. Kvalitetsorganisation Vår ambition är att alla medarbetare ska vara delaktiga i kvalitetsarbetet. Det viktigaste kvalitetsarbetet sker i vår ledningsgrupp (verksamhetschef och samordnare). Ledningsgruppen träffas varje månad och analyserar de avvikelser och händelser som skett i verksamheten, föreslår åtgärder för att förhindra upprepning samt utvärderar om åtgärder haft önskad effekt. Arbetet protokollförs och verksamhetschef granskar protokollet för att säkerställa att arbetet sker systematiskt. Alla vidtagna åtgärder diskuteras på arbetsplatsträffar.

4 Hur hemtjänst Olir AB bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete Planering I planeringsfasen beskrivs vad som ska göras, av vem och när. Arbetet planeras utifrån lagar, krav och förordningar som styr verksamhet. Det är viktigt att sätta mätbara mål, identifiera processer, aktiviteter och rutiner, ha en tydlig ansvarsfördelning samt säkerställa att resurser används på bästa möjliga sätt. Brukarnas genomförandeplaner, levnadsberättelse, riskanalyser och andra beskrivningar av de insatser som brukarna behöver utgör grunden för planeringen. Vi planerar grundschema för varje medarbetare utifrån geografiskt område, kompetens, hjälptider och insatsens tyngd. Vi planerar samverkan - intern och extern för att säkra kvaliteten på de insatser som ges i verksamheten. Planeringsarbetet dokumenteras i verksamhetsplanen i början av år. Genomförande I genomförandefasen genomförs det som är sagt i planeringsfasen. Riktlinjer och rutiner beskriver hur de olika tjänsterna ska utföras och hur målen ska uppnås. Planeringsblad och checklistor används för att säkerställa att alla omsorgsinsatser genomförs. Arbetet underlättas också av en rad policy, handböcker och broschyrer. Brukarnas kontaktpersoner samt vårt arbete med händelsehantering (rapporter, klagomål och synpunkter) och analys har stor betydelse för kvaliteten i det dagliga arbetet. Arbetet dokumenteras löpande för att möjliggöra utvärdering och uppföljning. Uppföljning Verksamhetsuppföljningen är en del av vårt kvalitetsarbete. Att följa upp, utvärdera och analysera resultaten från genomförandefasen är viktigt för att utveckling ska kunna ske och för att kunna säkra kvaliteten i det som görs. Vi fortlöpande följer upp resultat av utförda insatser på individnivå och på verksamhetsnivå. Exempel på vår uppföljning är egenkontroll. Vi följer upp kvaliteten varje månad inom vissa områden. Olika metoder och verktyg som till exempel målundersökning, granskning av sociala

5 dokumentationen, hantering av avvikelser och synpunkter och klagomål, jämförelser, brukarundersökningar, riskanalyser, analys av checklistor, mm. kan användas. Vi analyserar resultatet och vid behov vidtar förbättringsåtgärder i syfte att utveckla verksamheten. Vi sprider resultatet av verksamhetsuppföljningen till alla medarbetare i hemtjänst Olir AB. Kvalitetsarbetet dokumenteras bland annat genom årlig kvalitetsberättelse. Uppföljningsarbetet dokumenteras i uppföljningsplanen i slutet av år. Utveckling I förbättringsfasen lär vi oss av erfarenheterna och resultaten. Utifrån resultaten och analyserna, vad kan göras bättre? Vilka åtgärder ska genomföras i verksamheten för att säkra kvaliteten? Vilka processer och rutiner kan behöva ändras? Förbättringsåtgärderna som kan behövas ska dokumenteras i handlingsplanen för kvalitet. Medarbetarnas kompetensutveckling är en viktig del i hela vårt kvalitetsarbete. Ledningsgrupp bevakar nyheter, innovationer och senaste forskningen och för löpande ut det i verksamheten. Systematiskt förbättringsarbete Det systematiska förbättringsarbetet är en viktig del av kvalitetsarbetet och består av riskanalyser, egenkontroller, utredning av avvikelser, rapporter, synpunkter och klagomål, förbättrande åtgärder samt förbättring av processer och rutiner. 1. Riskanalys Utförare som bedriver hemtjänst ska enligt nämndens uppdragsbeskrivning utföra riskanalyser för att bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa i verksamheten som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet. Syfte Syftet med en riskanalys är att identifiera och värdera risker, identifiera de bakomliggande orsakerna och att föreslå åtgärder som minskar riskerna eller dess konsekvenser. Mål Målet med riskanalys är att säkra verksamhetens kvalitet.

6 Metod/Ett verktyg i vårdskadeförebyggande arbete På Olir AB har vi under 2017 arbetat ytterligare med riskanalyser i verksamheten. Vi har lagt fokus på att medarbetarna ska förstå varför det är viktigt att analysera ev. risker och vad man kan göra för att motverka risker i verksamheten. Övergripande riskanalys initieras av ledningsgrupp (verksamhetschef och arbetsledare/samordnare) och genomförs årligen i samband med verksamhetsplaneringen. Verksamhetschef är ansvarig för vidtagande av åtgärder. Riskanalys inom respektive verksamhet för att identifiera, analysera och bedöma riskerna initieras också av ledningsgrupp och sker löpande samt i samband med upprättande av verksamhetens arbetsplan. Arbetsledare/samordnare ansvarar för att åtgärder vidtas. Varje anställd inom verksamheten har skyldighet att uppmärksamma risker och rapportera dem genom att skriva avvikelserapport. Dessa avvikelserapporter lämnas sedan till verksamhetschef/arbetsledare som ansvarar för vidare hantering. Riskanalyser är ett sätt att arbeta förebyggande genom att identifiera händelser/företeelser som kan utgöra en risk i verksamheten. I riskanalysarbetet värderas riskernas sannolikhet och vilka konsekvenser som de kan innebära och utifrån detta beslutas det sedan om vilka åtgärder som ska vidtas för att begränsa de identifierade riskerna. Riskanalyser genomförs t.ex. för att begränsa risker vid omorganisationer, vid införande av ny teknisk utrustning, inför semesterperioder, utifrån riskområden som identifierats via inrapporterade avvikelser (Lex Sarah rapport, tillbudsrapport, fallrapport, synpunkter/klagomål, mm), genom egenkontroller, skyddsronder, intervjuer med kunder och personal, dvs. vid upptäckta brister i verksamheten. Riskanalysens olika steg: Kartlägga arbetsprocessen Samla in och gå igenom information, t ex biståndsbeslut, genomförandeplaner, samtal med anhöriga, avvikelserapporter, egenkontroller, checklistor, mm Identifiera tänkbara risker Utifrån tillgänglig information vilka risker kan tänkas uppstå? Vad beror ev. risker på och vad kan de leda till? Vilka negativa konsekvenser kan bli följden? Bedöma riskerna utifrån sannolikhet, allvarlighetsgrad och konsekvens samt identifiera de bakomliggande orsakerna

7 Gör en prioritering av riskerna utifrån den bedömning som gjorts om hur sannolikt det är att de inträffar respektive konsekvenser Förslag till åtgärder, när ska det ske och vem är ansvarig? Ledningsgrupp beslutar om åtgärdsförslag De åtgärder som inte kan genomföras omedelbart förs in i en handlingsplan där man också bestämmer vem som är ansvarig för att åtgärden genomförs, när den ska vara genomförd och när man ska följa upp att den blivit genomförd. Genomförande av åtgärder Uppföljning Följ upp att åtgärderna genomförts och om man kunnat utläsa någon effekt. Vi undersöker och bedömer risker med verksamheten fortlöpande och systematiskt. Alla risker som kommit fram skriver vi ner. Vi beskriver risken och var den finns samt bedömer om den är allvarlig eller inte. Huvudregeln är att risker åtgärdas omedelbart. Vi börjar med de allvarligaste riskerna. De åtgärder som inte kan genomföras omedelbart förs in i en handlingsplan där man också bestämmer vem som är ansvarig för att åtgärden genomförs, när den ska vara genomförd och när man ska följa upp att den blivit genomförd. Handlingsplan ska hela tiden hållas uppdaterad. Olir AB uppför en skriftlig plan över hur man ska agera i händelse av en allvarlig händelse eller kris, såsom exempelvis brand, längre tid- el- eller vattenavbrott eller om personal eller brukare skadas allvarligt i bostaden. Denna plan är känd av personalen. Vi gör riskanalyser på såväl individnivå samt verksamhetsnivå. Individnivå: Riskanalys på individnivån genomförs för att förebygga skador för den enskilde kunden eller medarbetare. Vi undersöker och bedömer risker hos varje ny kund (fritt arbetsutrymme, dörröppningar, rökning i hemmet, våld och hot situationer, risk för smitta, tillräcklig kunskap om god arbetsteknik, förflyttningsteknik, mm hos personal). Kundens anhöriga erbjuds att vara delaktiga vid genomförande av riskanalysen. Verksamhetsnivån: Riskanalys på verksamhetsnivån genomförs både gällande befintliga processer och i samband med verksamhetsförändringar, införande av ny teknik eller nya metoder.

8 Personalens kompetens Alla medarbetare i hemtjänst Olir AB har bra kunskaper, kompetens och erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. Alla medarbetare i hemtjänst Olir AB har intern utbildning Riskbedömning. En gång per månad har vi obligatoriskt APT - möte där bl. a. diskuterar vi arbetsmiljöfrågor och varje medarbetare är delaktig i arbetsmiljöarbetet. Alla nyanställda genomgår en grundlig introduktionsutbildning. Riskanalys/riskbedömning ingår som en del i introduktionsutbildning. Åtgärder från riskanalys Under 2017 gjordes flera riskanalyser: Riskbedömning hos en ny kund gällande fritt arbetsutrymme, risk för fall i lägenhet, rökning i hemmet, strömavbrott, brand Riskanalys inför semesterplaneringen Riskanalys vid införande av ny teknisk utrustning installation av digitala låsvred och NFC - etiketter Riskanalys gällande befintliga processer och rutiner som uppfattas osäkra, där riskerna inte är helt kända, t ex livsmedelshantering Utifrån riskanalyserna har vi skrivit handlingsplan med konkreta åtgärder som ska vidtas under året. Åtgärder: Vi har bytt en del av utrustning i badrum hemma hos kund Vi har bytt tröskeln mellan hall och badrum hemma hos kund Vi har hjälpt kunden att installera en ny brandvarnare Vi hat hittat extra finansiering för att lösa bemanningsfrågor inför semesterplaneringen Ny rutin för tidsredovisning med hjälp av mobiltelefoner (i stället för pennor) har tagits fram och sedan diskuterats på APT Ny förbättrade rutin (livsmedelshantering) har tagits fram och sedan diskuterats på APT 2. Egenkontroll Egenkontrollen är en systematisk uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten och kontroll av att den bedrivs enligt de processer och rutiner som ingår i verksamhetens ledningssystem. Den ska ske med den frekvens och i den omfattning som krävs för att säkra verksamhetens kvalitet.

9 Egenkontroll i hemtjänst Olir AB Egenkontroll är en central del i vårt systematiska förbättringsarbete. För varje egenkontroll har vi arbetssätt och instruktioner som finns att hämta på kontoret. Egenkontroll för hela verksamheten genomförs av ledningsgrupp i början av år (januari). Föregående års protokoll och vidtagna åtgärder gås igenom och nytt protokoll upprättas. Där brister identifieras är åtgärder vidtas alt. planeras att vidtas. Sedan fortsätter vi arbeta med egenkontroll kontinuerligt hela året. Allt arbete fördelas, dokumenteras och följs upp enligt plan/protokoll. Under år 2017 har gjorts följande egenkontroller: Målundersökningar 2017 års kvalitetsmål var kvalitetsuppföljning med fokus på kundens delaktighet och inflytande över sin hemtjänst. Målundersökning har visat att alla kunder i hemtjänst Olir AB har delaktighet och inflytande över sitt vardagsliv. Personal är lyhörda och öppna för kundens önskemål och villkor. Kunder har genom deltagande och inflytande i frågor över sitt vardagsliv samt genom att lämna klagomål och synpunkter givits möjligheter att vara delaktiga i kvalitetsutvecklingsarbetet. Närstående har givits möjligheter till delaktighet i kvalitetsutvecklingsarbetet genom att delta i anhörigträffar som anordnas i hemtjänst Olir AB 2 gångar per år samt genom att lämna klagomål och synpunkter. Analys av avvikelser, missförhållanden, synpunkter och klagomål års undersökning har visat att det finns tydliga skriftliga rutiner för hur tillbudsrapporter, fallrapporter, Lex Sarah rapporter, klagomål och synpunkter ska anmälas, utredas samt sammanställas och analyseras. Undersökning har visat även att kunder vet vart man kan vända sig om man vill framföra synpunkter eller klagomål. Det finns dock brister i personalens kunskaper gällande avvikelsehantering. Sammanställning av samtliga avvikelser följs upp på ledningsgruppsmöte 1 gång per månad. Resultat sammanställs i en

10 rapport och utifrån resultatet skapas en handlingsplan med förslag på förbättringsåtgärder. Uppföljning av handlingsplanen sker kontinuerligt på ledningsgruppsmöte. Granskning av den sociala dokumentationen. Vi gör granskning av journaler, akter, genomförandeplaner, mm. Granskning av den sociala dokumentationen gör vi på ledningsgruppsmöte varje månad samt vid behov. Vid identifierade förbättringsområden återkopplas detta till respektive medarbetare samt vid APT. Uppföljning sker av verksamhetschef vid nästa granskning eller vid behov års granskning har visat att alla planerna är uppdaterade och dokumenterade. Aktuella genomförandeplaner finns för alla kunder med service och omvårdnadsinsatser inom hemtjänsten Olir AB. Undersökning har visat emellertid att det finns små brister i genomförandeplaner t.ex. inhämtat samtycke till informationsöverföring saknas och finns inte dokumenterat hos några kunder. Löpande dokumentation finns om faktiska omständigheter och händelser av betydelse. Alla vidtagna åtgärder vid uppföljning av insatsen har dokumenterats. Detsamma gäller åtgärder som har vidtagits för att följa upp insatsen mot fastställda mål och den planering som har gjorts tillsammans med den enskilde. Dokumentationen förvaras på ett betryggande sätt så att obehöriga inte får tillgång till den. Granskning av annan dokumentation såsom rutiner och riktlinjer. Granskning av rutiner och riktlinjer gör vi minst 1 gång per år på ledningsgruppsmöte där vi kopplar ihop våra skrivna rutiner till gällande riktlinjer och lagstiftning. Dessa rutiner och ev. förändringar förankras sedan på APT eller på andra relevanta möten års granskning har visat att verksamhet har tydliga skriftliga rutiner och riktlinjer. Det saknas eller måste förbättras dock några nödvändiga rutiner t.ex.: rutin för att inhämtat samtycke till informationsöverföring ska dokumenteras i social journal individuell kompetensutvecklingsplan hos några medarbetare checklista för introduktion av nyanställda medarbetare

11 skriftligt introduktionsmaterial att lämna till nyanställda medarbetare Jämförelser av verksamhetens resultat med uppgifter i öppna jämförelser. Resultatet tas upp på ledningsgruppsmöte en gång per år. Användandet av öppna jämförelser har som mål att stödja verksamhet i arbetet med att främja en god vård och omsorg för den enskilde. Vi använder nästa jämförelser inom äldreomsorgen: Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Kommun- och enhetsundersökningen Äldreguiden Jämförelser av verksamhetens resultat med resultat för andra verksamheter. Resultatet tas upp på ledningsgruppsmöte en gång per år. Vi har gjort jämförelse mellan Olir AB och andra hemtjänst avseende vilken kompetens personalen har samt vilken fortbildning personalen genomgått under det gångna året. Dokumentet innehåller följande delar: Hemtjänstpersonal: omvårdnadsprogrammet eller motsvarande Fortbildning hemtjänstpersonal Fortbildning verksamhetsansvarig 2017 års jämförelse har visat att medarbetare i hemtjänst Olir AB har bra kompetens: alla medarbetare har lång praktisk erfarenhet av arbete inom vård ock omsorg (mer än 3 år), 3 av 6 medarbetare som jobbar i Solna kommun har undersköterska utbildning. Vissa medarbetare far fått internutbildningar under år 2017: Solna stads kvalitetsdeklaration (Kontaktmannen informerar om kvalitetsdeklarationen varje ny kund vid vårdplaneringar. Vi bör bli bättre på att använda kvalitetsdeklarationen i det dagliga arbetet som ett stöd för att utföra och följa upp vård och omsorg) Värdegrundsgarantier till kunder inom hemtjänst Olir AB Basala hygienrutiner Livsmedelshantering Systematiskt brandskyddsarbete mm

12 Verksamhetsansvarig/samordnare har fått nästa fortbildningar under år 2017: Demens ABC Demens ABC plus Stroke Äldre med diabetes Kvalitetsobservationer för hemtjänst Taktil massage Håll stressen borta i höst Att underlätta samtal vid afasi eller andra kommunikationshinder Miljöutbildning Hot och våld i nära relationer Jämförelser av verksamhetens nuvarande resultat med tidigare resultat genom uppföljningar av utförd insats med brukare. Resultat tas upp på ledningsgruppsmöte en gång per år års jämförelse har visat att verksamhetens nuvarande resultat är bättre än tidigare resultat. Brukarundersökningar. Görs en gång per år med brukare. Resultatet från brukarundersökningen ger oss en uppfattning om hur kunderna/brukarna upplever kvaliteten i hemtjänst Olir AB. Resultatet av undersökningen återkopplas till brukare och medarbetare. Resultatet från brukarundersökningen har visat att alla brukare är nöjda med hemtjänst Olir AB. ID kort Alla medarbetare i Olir AB har synlig ID bricka. Nyckelhantering 2017 års undersökning har visat att det finns tydliga skriftliga rutiner för nyckelhantering. Nycklarna förvaras i låst skåp, signering sker vid uttag och återlämnade av nycklar. Kvittens skrivs när kund lämnar ifrån sig nycklar till hemtjänst Olir AB. Egen uppföljning av om vidtagna åtgärder leder till tänkt förbättring års undersökning har visat att vidtagna åtgärder har lett till förbättringar i verksamheten. Verksamhetens nuvarande resultat är bättre än tidigare resultat.

13 Åtgärder från egenkontroll Under 2017 gjordes flera egenkontroller. Egenkontroller gav nästa åtgärder: Vi har utökat personalens kompetens genom intern utbildning Avvikelsehantering Vi har arbetat med att förbättra vår sociala dokumentation Ny rutin för att inhämtat samtycke till informationsöverföring ska dokumenteras i social journal har tagits fram Ny checklista för introduktion av nyanställda medarbetare har tagits fram Skriftligt introduktionsmaterial att lämna till nyanställda medarbetare har tagits fram 3. Utredning av avvikelse Hemtjänst Olir AB hanterar olika typer av avvikelser: synpunkter och klagomål, tillbudsrapporter, fallrapporter, Lex Sarah rapporter, mm. Varje medarbetare har till uppdrag att rapportera avvikelser i verksamheten. Medarbetarna har fått information/utbildning för hantering av avvikelser genom introduktion vid anställning, obligatorisk intern utbildning Hantering av avvikelse, APT, arbetsledning. Hemtjänst Olir AB redovisar avvikelser i pappersformat samt i IT-system. Synpunkter och klagomål Klagomål och synpunkter från den enskilde, närstående, anhöriga och andra är en viktig del av det systematiska kvalitetsarbetet. De kan vara generella synpunkter om verksamheten eller handla om en enskild persons situation. När synpunkter eller klagomål inkommer handläggs dessa enligt Olir AB:s rutiner. Det diarieförs och utreds. Utredningens resultat återkopplas till den som har skickat in klagomålet. En omedelbar åtgärd som alltid görs är att den ansvariga chefen tar kontakt med den som skickat in klagomålet och undersöker var verksamheten har brustit. Hemtjänst Olir AB arbetar vidare med att analysera synpunkter och klagomål och göra åtgärder och förbättringar. Det görs bland annat genom kvalitetsråd, kvalitetsmöten, arbetsplatsträffar och andra personalmöten samt genom kontinuerlig arbetsledning och handledning i vardagen. Tillbudsrapport Alla tillbud ska anmälas internt och därefter utredas. Syftet med att anmäla tillbud är att förebygga risker i arbetsmiljön.

14 Det är viktigt att alla medarbetare får information om inträffade tillbud, vilka åtgärder som vidtagits i förebyggande syfte och om vilka risker som kvarstår, en kopia på tillbudsanmälan ska finnas i Arbetsmiljöpärmen. Lex Sarah Om den som fullgör uppgifter enligt SoL för Olir AB:s räkning får kännedom om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande ska denne genast rapportera detta till verksamhetschef. Rapportering sker på särskild blankett (rapport enlig Lex Sarah). Rapport kan lämnas muntligt men ska dokumenteras av verksamhetschef. En Lex Sarah rapport kan inte lämnas anonymt. Rapporterna hanteras och utreds av verksamhetschefen. En skriftlig rapport skickas till kommunen. Om utredningen konstaterar att det rör sig om ett allvarligt missförhållande eller påtagliga risker för allvarliga missförhållanden ansvarar verksamhetschefen för att göra en anmälan till Inspektionen får vård och omsorg (IVO). Inkomna rapporter, klagomål och synpunkter sammanställs och analyseras Alla inkomna rapporter, synpunkter och klagomål registreras och dokumenteras i pärm Inkomna rapporter, följs upp i ledningsgruppsmöten (verksamhetschef med arbetsledare), APT samt i verksamhetsberättelsen. Åtgärder från avvikelse Vi har under år 2017 haft fem avvikelser. Två avvikelser gällande personalens kompetens. En avvikelse gällande risk att falla. En avvikelse gällande kvalitet på insatsens utförande och en avvikelse gällande dokumentation. Åtgärder: Samtal med berörda medarbetare individuellt samt i grupp. En dags utbildning i matlagning. Samtal med brukare att han måste köpa mattunderlag så personal och brukare kan skydda sig mot halkmatta. Kontaktperson har gjort granskning av kundens pärm. Samverkan och samarbete Hemtjänst Olir AB har internt och externt samarbete och samverkan: Intern samverkan med kunder och medarbetare Alla medarbetare har ansvar att samverka utifrån kundens behov och omsorg. Detta innebär att informera om förändringar till övriga medarbetare som kan komma att påverka insatserna.

15 Beroende på grad av förändring kan detta ske muntligt eller skriftligt. För att diskutera, besluta och följa upp gemensamma verksamhetsfrågor och säkerställa kundernas och medarbetarnas delaktighet har Olir AB nästa möten: Regelbundna arbetsplatsträffar (APT) en gång per månad Regelbundna möten mellan verksamhetschef Irina Tchebotareva och samordnare Jelena Milinovic 2 gång per månad Regelbundna möten med den enskilde 4 gånger per år och vid behov Planerade möten vid rekrytering och anställning av personal, mm. Planerade möten vid upprättandet av genomförandeplan Planerade personalmöten vid diskutering av arbetsmiljöfrågor, utbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor (bl.a. introduktion av nyanställda), mm Alla möten dokumenteras. Ansvarig för möten vid anställning av personal, upprättandet av genomförandeplan, arbetsmiljö- och kvalitetsmöte verksamhetschef Irina Tchebotareva. Ansvarig för APT, regelbundna möten med den enskilde, planerade personalmöten vid utbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor samordnare Jelena Milinovic. Alla medarbetare har ansvar för att känna till och arbeta i enlighet med de lokala rutiner och riktlinjer för god kvalitet som finns. Extern samverkan Alla medarbetare ansvarar för att underhålla en god kontakt mellan verksamheten, anhöriga, larm, primärvård, kommun, mm. Olir AB samverkar med olika aktörer utifrån den enskildes behov av insatser. Syfte skapa bästa möjliga förutsättningar för tjänstens genomförande och rätt stöd och service för den enskilde. Samverkan med Kommun, t.ex. vid beställning av insatser, vid förändring av hemtjänstbehov, bostadsanpassning, färdtjänst, hjälpmedelsanpassning, bytt till annan hemtjänstutförare, mm. Samverkansträffar genomförs regelbundet under året. Vid träffarna

16 tar man bland annat upp riktlinjer, kommunikation, vad som utgör grund vid bedömningen av grundläggande behov, gemensamma problem och hur man kan lösa dessa. Samverkan med Skatteverket, t.ex. att betala skatter och redovisa avdragna skatter och arbetsgivaravgifter varje månad, få annan nödvändig information. Samverkan med Socialstyrelsen för att få information, råd och stöd vid systematiskt kvalitetsarbete, Lex Sarah mm. Samverkan med Arbetsmiljöverket vid behov, beställa nödvändig litteratur/ få informationer. Samverkan med hälso- och sjukvården, t.ex. att utarbeta tekniska hjälpmedel och medicinskt stöd med arbetsterapeut och distriktssköterska. Om Olir AB ska utföra hälso- och sjukvårdsuppgifter (t.ex. läkemedelshantering), kan detta endast ske efter delegering från ansvarig, legitimerad sjuksköterska inom primärvården. Samverkan med andra hemtjänster. Samverkan med andra för kunden viktiga personer och organisationer i syfte att tillgodose den enskildes sociala, kulturella och existentiella behov i den utsträckning kunden medger detta. Samverkan med nationella myndigheter och organisationer för att lämna statistik och uppgifter som efterfrågas. Samverkan kan ske genom exempelvis samrådsmöten eller möten för informationsutbyte, antingen i grupp eller enskilt. Ansvarig för extern samverkan är verksamhetschef Irina Tchebotareva. Olir AB säkerställer en god samverkan och ett gott samarbete: Riktlinjer och rutiner gällande samverkan internt och externt tas fram. Planering av samordnade insatser sker ändamålsenligt. Handlingsplaner (överenskommelser) upprättas om internt och externt samarbete kring brukare myndighet - utförare/ansvarig för insatsen. Rutiner för informationsöverföring mellan vårdgivare, förvaltningar, huvudmän, mm finns.

17 Återkoppling till brukaren sker genom regelbundet möte med brukaren 4 gånger per år, speciella mötet vid behov samt per telefon, sms, e-post. Personalens medverkan i kvalitetsarbetet All personal omfattas av kompetenskrav. Att personal har rätt kompetens är en förutsättning för att de ska kunna medverka i kvalitetsarbetet och ge en god vård och omsorg. Utan rätt kompetens har personalen inte förutsättningar för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet eller i övrigt delta i kvalitetsarbetet, till exempel genom att lämna in klagomål och synpunkter. Verksamheten behöver många olika sorters personalkompetenser för att leva upp till behov och kvalitetsmål. Det är viktigt att det i personalgruppen finns personal med såväl bred allmän kunskap som spetskompetens inom sitt arbetsområde. En del av våra medarbetare har en speciell utbildning i demensvård, en del avslutade kurser i systematiskt kvalitetsarbete enligt SOFS 2011:9, arbetsmiljöarbete för hälso- och sjukvårdssektor, arbetsanpassning och rehabilitering under år I hemtjänst Olir AB finns personal med språkkunskaper utöver svenska och med kunskap om andra kulturer, vilket ytterligare bidrar till att möjliggöra en god vård och omsorg. Vi som arbetar på Olir AB strävar ständigt efter att bibehålla och utveckla vår professionella kompetens. Detta sker genom: kontinuerlig utbildning (intern och extern) och utveckling i form av deltagande vid kurser, föreläsningar och seminarier regelbundet arbetsplatsträffar utvecklingssamtal informationsbroschyrer samarbete med andra professioner som berör vårt verksamhetsområde introduktion av nyanställda ledning Utbildning (intern och extern) Personalen utvecklas kontinuerligt genom intern och extern utbildning. Olir AB erbjuder alla sina anställda utbildningar i syfte att: Ge möjlighet till att reflektera kring arbetet som undersköterska Utbyta erfarenheter

18 Ge fördjupade kunskaper som leder till trygghet i arbetet och skapar en god arbetsmiljö Förebygga belastningsskador För att kompetensutvecklingen skall vara utvecklande och kompletterande behöver den vara planerad och systematiseras i en kompetensutvecklingsplan. Hemtjänst Olir AB upprättar och följer upp verksamhetens utbildningsoch kompetensutvecklingsplan en gång per år. Fortbildning för Olir AB:s medarbetare sker också kontinuerligt i form av personalmöten, föreläsningar och utvecklingssamtal. Arbetsplatsträffar Olir AB genomför arbetsplatsträffar (APT) en gång per månad där löpande verksamhetsfrågor diskuteras. Medarbetare har möjlighet att lämna förslag på förbättringsåtgärder gällande verksamheten. Arbetsplatsträffarna dokumenteras i protokoll. Ansvarig verksamhetschef Irina Tchebotareva. Utvecklingssamtal Olir AB har utvecklingssamtal med varje anställd en gång per år. I samband med medarbetarsamtal tar verksamhetschefen upp med varje anställd om deras individuella behov och önskemål av utbildnings- och kompetensutveckling samt behovet av handledning för att förbättra verksamheten. Ansvarig verksamhetschef Irina Tchebotareva. Informationsbroschyrer Informationsbroschyrer t.ex. Grundkurs i systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSF 2011:9, Att utveckla anhörigstöd, Hemsjukvård, Om demenssjukdom för hemtjänsten, Stroke, Arbetsmiljöhandbok, Phoniro Care, mm. finns i vår lokal (Åkerbyvägen 114, TÄBY) och är tillgängliga för alla medarbetare. Samarbete med andra professioner Utveckling går genom samarbete med andra professioner som berör vårt verksamhetsområde. Vi kan utföra t.ex. uppgifter på delegering av läkare och distriktssköterska gällande t.ex. att dela ut medicin, ta blodsockertest, göra såromläggningar, sätta på medicinsk stödstrumpa mm.

19 Introduktion av nyanställda Utveckling genom introduktion av nyanställda. För alla våra nyanställda är det obligatoriskt att genomgå introduktion. Nyanställda får god tid på sig att komma in i arbetet genom att gå inskolning med en mer erfaren medarbetare. Ledning Alla medarbetare får kontinuerligt ledning efter behov för att kunna arbeta hos kunden på bästa sätt. Möjlighet till kontakt med en verksamhetsansvarig person finns dygnet runt. Verksamhetschef Irina Tchebotareva och samordnare Jelena Milinovic är tillgängliga dygnet runt per telefon, fax eller e-post. Vid akuta situationer direkt kontakt också dygnet runt. Tel verksamhetschef Irina Tchebotareva Tel samordnare Jelena Milinovic Fax: Mail: oliridag@gmail.com Våra medarbetare har lång praktisk erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. En del av medarbetare har undersköterskeutbildning. Vi strävar efter att erbjuda varje person som arbetar i hemtjänst Olir AB undersköterskeutbildningar under år 2017/2018. Sammanfattning Kvalitetsberättelsen är en redovisning av kvalitetsarbetet och av kvalitetsledningssystemets effekt. Sammanfattningsvis vill vi lyfta fram 2017 som ett positivt år där Olir AB strävat efter att få medarbetarna ännu mer delaktiga i kvalitetsarbetet och att höja kompetensnivån inom alla områden. Vi har under 2017 arbetat med förbättringsområden som har framkommit vid verksamhetsuppföljning med beställare samt intern kvalitetskontroll. Vi har bra ansvarsfördelning och organisation för kvalitetsarbetet. Det viktigaste kvalitetsarbetet sker i vår ledningsgrupp (verksamhetschef och samordnare). Verksamhetschef har det yttersta ansvaret för att verksamheten har en god kvalitet.

20 Vi har tydliga processer, aktiviteter och rutiner som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet. Vi samverkar med olika aktörer utifrån den enskildes behov av insatser. Syfte skapa bästa möjliga förutsättningar för tjänstens genomförande och rätt stöd och service för den enskilde. Vi bedriver ett systematiskt förbättringsarbete som består av följande komponenter: riskanalys, egenkontroll, utredning av avvikelser (klagomål och synpunkter, rapporteringsskyldighet, sammanställning och analys), förbättrande åtgärder i verksamheten, förbättring av processerna och rutinerna. Vår personal har kännedom om sin skyldighet att medverka i kvalitetsarbetet. Vår ambition är att alla medarbetare ska vara delaktiga i kvalitetsarbetet. Vi dokumenterar alla delar av det systematiska kvalitetsarbetet, såväl ledningssystemets grundläggande uppbyggnad som det systematiska förbättringsarbetet. Vi ser fram emot ett 2018 där utvecklingen av kvalitetsarbetet kommer att vara i fortsatt fokus.

Kvalitetsberättelse. Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden.

Kvalitetsberättelse. Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden. Kvalitetsberättelse Inledning Olir AB är ett litet hemtjänstföretag. Vi utför service och omvårdnad på uppdrag av olika kommuner och i samråd med kunden. Huvudkontoret med ekonomi-, löne- och administrationsavdelning

Läs mer

Kvalitetsberättelse. 1. Verksamhetens innehåll - Hemtjänst Olir AB Organisationsskiss, ansvarsfördelning Systematiskt kvalitetsarbete 5

Kvalitetsberättelse. 1. Verksamhetens innehåll - Hemtjänst Olir AB Organisationsskiss, ansvarsfördelning Systematiskt kvalitetsarbete 5 Kvalitetsberättelse Innehållsförteckning 1. Verksamhetens innehåll - Hemtjänst Olir AB 2 2. Organisationsskiss, ansvarsfördelning 3 3. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, centrala delar i

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Uppföljning Olir AB

Uppföljning Olir AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20150428 Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med verksamhetschef, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2018. Solna Kommun Verksamhetsbeskrivning bedriver verksamhet inom vård och omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Proffssystern

Läs mer

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser.

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser. Anita Care AB Kvalitetsberättelse 2016-01-30 (Solna Stad) Verksamhetsbeskrivning Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ADELA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Adela Omsorg har varit

Läs mer

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB

Uppföljning 2012-06-14 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120614 Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-15 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Adeocare AB Adress: Bryggavägen 100, 178 31 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hilde Knapasjö, tfn: 08-731 7707

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ENKLARE VARDAG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Enklare Vardag har

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning PROFFSSYSTERN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Proffssystern har varit

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning SOLLENTUNA OMSORG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Sollentuna Omsorg

Läs mer

Uppföljning 2013-11-19 Care Rent International AB

Uppföljning 2013-11-19 Care Rent International AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131119 International AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och dokumentation. Företagets representanter: Simin Torkzadeh Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2014

Kvalitetsberättelse 2014 Kvalitetsberättelse 2014 AB OmsorgsCompagniet i Norden Hemtjänst/avlösning/ledsagning/boendestöd/personlig assistans/ stödboende Kvalitetsavdelningen 2015-01-10 Innehållsförteckning Kvalitetsberättelse

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-13 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Proffssystern i Stockholm AB Adress: Bagartorpsringen 26, 170 64 Solna Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hengameh Azari,

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2016 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress Telefon: 08-50250586

Läs mer

Uppföljning 2013-11-14 Bäst Omsorg i Stockholm AB

Uppföljning 2013-11-14 Bäst Omsorg i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131114 AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och social dokumentation Företagets representanter: Carina Andersson, Bito Tengroth

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

Uppföljning 2012-08-08 Ideal Vård och Service

Uppföljning 2012-08-08 Ideal Vård och Service SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120808 Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets representanter: Olga Yuen Cárdenas

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-12 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Mälaröarnas Hemtjänst Adress: Tegelbruksvägen 8, 178 30 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Ulla Johansson, tfn:

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Uppföljning 2012-08-14 AB Adela Omsorg

Uppföljning 2012-08-14 AB Adela Omsorg SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120814 AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation genomförs vid ett besök hos utförararen.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning HUMANIORA HEMTJÄNST 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Humaniora utför

Läs mer

Mångkulturell Hemtjänst, Kvalitetsberättelse 2017 Solna stad

Mångkulturell Hemtjänst, Kvalitetsberättelse 2017 Solna stad Mångkulturell Hemtjänst, Kvalitetsberättelse 2017 Solna stad Bakgrund: Enligt SOSFS 2011:9 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete ska vårdgivaren

Läs mer

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (5) 2019-01-02 Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade år 2017 om ett nytt inriktningsbeslut gällande stadens uppföljningsmodell

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Skillinge Vård- och omsorgdistrikt

Verksamhetsuppföljning Skillinge Vård- och omsorgdistrikt Verksamhetsuppföljning Skillinge Vård- och omsorgdistrikt 2014-09-26 2014-09-29 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Skillinge Vård-

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten

Nationella bedömningskriterier. ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. socialtjänsten Nationella bedömningskriterier för tillsyn av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten från den 1 januari 2012 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Projektorganisation... 3

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-04-16 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Mälarö Omsorg Adress: Bryggavägen 5, 178 31 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Johanna Eriksson, 08-560 243 66

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete -grundstruktur/ramverk enligt SOSFS 2011:9 Socialförvaltningen Alingsås kommun Dokumenttyp: Styrande dokument Fastställt av: Fastställelsedatum: 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR Samverkan och samarbete 4 kap 1 Ledningssystemet ska säkerställa att det finns rutiner som tydliggör 1. ansvaret för samarbete internt och externt som gäller den enskildes behov av insatser t.ex. överföring

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet Joakim Holmgren 1/9 Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt

Läs mer

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140328 Macorena AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med VC, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 105 Kommunstyrelsen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)

Information om Socialstyrelsens nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Sammanställd 2018-01-25 av VD/verksamhetsansvarig Gunilla Andersson Inledning Enligt Socialstyrelsens SOSFS 2011:9, 7 kap 1, Socialstyrelsens

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-01 Peter Boänges Reviderad Kvalitetsavdelningen/LF 2014-09-29 Verksamhetens namn Lillälvsgården Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen.

Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen. sida 1 (11) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Attendos verksamheter på Baldersvägen, Utmarksvägen och Vesslevägen.

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2016-02-28 Av Mona Andersson Verksamhetschef Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst

Ledningssystem för kvalitet i Socialtjänst Ledningssystem för kvalitet i Vindelns kommun 2017 Fastställd av socialnämnden 2017-12-13 Ledningssystem för kvalitet i Sida 2(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg Hjo kommun Styrdokument Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorg 1. Dokumenttyp Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 2. Fastställande/upprättad 2012-01-18

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Ung Invest Omsorg AB 559120-2865/ Ung Invest / Lidingö Stöboende Kvalitetsdeklaration gäller för

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0035 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner kvalitetsberättelse

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Uppföljning Medihead

Uppföljning Medihead SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20131205 Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner och social dokumentation Företagets representanter: EvaTherese Henriksson Sammanfattande

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Örkelljunga den 1:a Mars 2018 Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och strategier 4. Organisatoriskt

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-21 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00203-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Teresia Kjellgren Epost: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSFS 2011:9 SOSFS 2011:9 träder i kraft..och ersätter 20120101 Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Verksamhetsuppföljning XX Datum

Verksamhetsuppföljning XX Datum Verksamhetsuppföljning XX Datum Johanna Bendtsen Verksamhetsuppföljare Sofia Spetz vik. avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningskriterier... 3 Syfte med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. Karlstad Hemtjänst. 2015-01-30 Renée Månson Verksamhetschef, hemtjänst Karlstad

Patientsäkerhetsberättelse 2014. Karlstad Hemtjänst. 2015-01-30 Renée Månson Verksamhetschef, hemtjänst Karlstad 1 Patientsäkerhetsberättelse 2014 Karlstad Hemtjänst 2015-01-30 Renée Månson Verksamhetschef, hemtjänst Karlstad 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer