Livsmedelssektorn i Halland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelssektorn i Halland"

Transkript

1 Livsmedelssektorn i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska livsmedelsindustrin Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB & Simpler (Bisnode)

2 Sysselsättning Antal sysselsatta inom livsmedelssektorn i Halland uppgick till år Det är en ökning med 420 personer eller 5,0 procent från år Det är en sämre utveckling än Sverige i övrigt (ökning med personer eller 14 procent). Bland de halländska kommunerna hade Halmstad flest sysselsatta år 2012 med personer. Kungsbacka kommun tillsammans med Falkenberg har haft den högsta sysselsättningsökningen sedan I Halland har sysselsättningsutvecklingen varit bättre för kvinnor än för män (14 män eller 0,2 procent, 406 kvinnor 12 procent). Bara Falkenbergs kommun hade en minskning av sysselsatta män från år Även i övriga Sverige har sysselsättningsutvecklingen varit bättre för kvinnor än för män (Män 13 procent och kvinnor 16 procent).

3 Sysselsättning Precis som i övriga landet är det fler män än kvinnor som är sysselsatta inom livsmedelssektorn i Halland. E ndast inom restaurangverksamhet är det fler kvinnor än män sysselsatta. Inom övriga delområden råder det motsatta förhållandet.

4 Sysselsättning Alla delområden inom livsmedelssektorn i Halland ökade sin sysselsättning mellan åren utom delområdena livsmedels- och dryckestillverkning samt jordbruk. I länet minskade jordbruk med 348 personer (237 män) och (111 kvinnor) och livsmedels- och dryckestillverkning med 144 män. I Sverige minskade sysselsättningen inom livsmedelsoch dryckestillverkning med personer eller -7 procent (2 700 män och kvinnor). Restaurangverksamheteni Halland stod för den största sysselsättningsökningen (667 personer) sedan år 2007 tätt följt av delområdet partihandel med livsmedel.

5 Sysselsättning I Halland har livsmedelssektorns andel av den totala sysselsättningen varit oförändrad mellan åren jämfört med övriga Sveriges ökning. Delområdena livsmedels- och dryckestillverkning samt jordbruk har däremot minskat sin andel av den totala sysselsättningen i Halland. Detta kan förklaras med att sysselsättningen inom dessa delområden minskade under perioden Restaurangverksamhet och partihandel med livsmedel har istället ökat sin andel av den totala sysselsättningen i länet, framförallt restaurangverksamhet. Halland hade både år 2007 och år 2012 en högre andel sysselsatta inom jordbruk samt livsmedels- och dryckestillverkning än övriga Sverige.

6 Utbildningsnivå I Halland och i Sverige har livsmedelssektorn generellt en låg utbildningsnivå bland de sysselsatta. I länet är andelen sysselsatta med gymnasial utbildningsbakgrund närmare 60 procent och utbildningsgruppen högst grundskola utgör 26 procent. Andelen sysselsatta med eftergymnasial utbildning är också låg, 15,0 procent medan Sverige som helhet låg på 18,0 procent Under perioden ökade andelen sysselsatta med eftergymnasial utbildning mer i Sverige än i Halland. Andelen sysselsatta inom gruppen högst grundskola minskade i Halland (-5 procent) och i vissa kommuner utom i Hylte och Falkenbergs kommun.

7 Utbildningsnivå Partihandel med livsmedel samt livsmedels- och dryckestillverkning i Halland hade år 2012 en högre andel sysselsatta med gymnasial utbildningsbakgrund än övriga delområden, 67 respektive 62 procent. Andelen var också något högre än övriga Sverige. Samma delområden hade även den högsta andelen sysselsatta med eftergymnasial utbildning år Mellan åren har andelen sysselsatta med eftergymnasial utbildning ökat inom samtliga delområden. Inom livsmedels- och dryckestillverkning ökade bara gruppen eftergymnasial utbildning längre än tre år. Ökningen kan förklaras av den positiva sysselssättningsutvecklingen för kvinnor som oftast har en högre utbildningsnivå än män. Trots en ökning av andelen sysselsatta i grupperna med eftergymnasial utbildning ligger Hallands delområden fortfarande lägre än Sverige-genomsnittet.

8 Specialisering Det finns flera sätt att mäta ekonomisk specialisering i en region. Ett sätt som kan ge en bild av hur stor koncentrationen är av olika näringar i en region är specialiseringsgrad/kvot. Med den anger man hur stor andel sysselsatta som finns inom en viss bransch i regionen i förhållande till övriga landet. En låg grad/kvot (1,0 eller lägre) indikerar att specialiseringen är genomsnittlig eftersom branschen är lika förekommande överallt i hela landet exempelvis skoaffärer, kiosker. Visar specialiseringen istället en hög grad/kvot (1,0 eller högre) inom regionen har den en stor koncentration av sysselsatta inom en viss bransch. Exempel på sådana näringar kan vara finansföretag, nischer inom metall eller fordonstillverkning. Ofta har näringar med hög specialisering en lång historik i regionen. För livsmedelsektorn som helhet visar Hallands län upp en relativt hög specialisering som dock försvagats något sedan år Falkenbergs- och Laholms kommuner visar också upp en hög specialisering men som försvagats sedan Jordbruket samt livsmedel- och dryckestillverkning i Halland visade på en hög specialisering år Dock har bara jordbruket sjunkit i specialisering fram till år Fisket i Halland sticker ut med en klart högre specialisering än övriga delområden.

9 Geografisk lokalisering Statistiken i denna digitala rapport är hämtad från SCB och deras registerbaserade arbetsmarknadsstatistik (RAMS). Samma källa ligger också till grund för att visualisera var livsmedelssektorns olika delbranscher är lokaliserade. På kartbilderna visas sysselsatt dagbefolkning per 500 m ruta vilket indikerar att det även finns arbetsställen i rutan. Jordbrukets lokalisering i Halland visar upp en utspridd geografisk bild men med en viss koncentration av sysselsättningstäta rutor utmed kusten. Fiskenäringen (sid 10) är i norra Halland koncentrerad till kusten samtidigt som det förekommer verksamhet i inlandet i södra delen av länet. Livsmedels- och dryckestillverkning, partihandel med livsmedel och restaurangverksamhet (sid 10-11) är också till stor del koncentrerade till kusten och hade år 2012 fler sysselsättningstäta rutor jämfört med jordbruket och fisket.

10 Geografisk lokalisering

11 Geografisk lokalisering

12 Ekonomisk utveckling, Simpler Det finns flera sätt att beskriva företags eller branschers ekonomiska utveckling. I denna rapport har vi valt att visa företagen inom livsmedelssektorn (endast AB) och deras lönsamhet efter Simpler-metoden (Grufman Reje). Strävan är att produktionen ska vara effektiv. Simpler mäter relationen mellan förädlingskostnad och förädlingsvärde. Förädlingskostnaden är av två typer, personalkostnad och kapitalkostnad. Positionen i Simpler-diagrammet visar om verksamheten är personalintensiv eller kapitalintensiv samt hur effektiv den är (GRmindex). Verksamheter som förflyttar sig mot ett bättre läge gör det genom att fatta och implementera viktiga strategiska beslut. Företagsom ligger innanför linjen har en högre effektivitet än det genomsnittliga näringslivet. Företag utanför linjen har en lägre effektivitet än det genomsnittliga näringslivet. Innanförlinjen skapar man en överavkastning som kan användas för investeringar i nya produkter, marknader eller delas ut till ägarna. Metoden kan alltså peka på områden där insatser och stödstrukturer kan behöva sättas in för att förbättra utvecklingen mot ökad konkurrenskraft. Livsmedelssektorns position i Simpler-diagrammet visar att verksamheten i stora drag är personalintensiv samt att fiske och jordbruket hade en låg effektivitet år 2012 mer än det genomsnittliga näringslivet i Sverige (utanför 1:1 linjen).

13 Ekonomisk utveckling Livsmedelssektorn som helhet har förbättrat sin effektivitet efter år 2007 och var dessutom något mer effektiv än det genomsnittliga halländska näringslivet åren År 2012 låg livsmedelssektorn på 0,93 i GRm-index medan det halländska näringslivet hade ett GRm-index på 0,95. ). Jordbruket är det enda delområde som haft en låg effektivitet under hela perioden medan partihandel med livsmedel haft en hög under samma period. Fiske som delområde har haft en fluktuerad tillvaro där effektiviteten var riktigt hög precis efter finanskrisen år 2008 men har sedan försämrat sin effektivitet fram till år Livsmedels- och dryckestillverkning hade en låg effektivitet fram till år 2007 men vände sedan trenden fram till år 2010 för att åter försämra den fram till år Restaurangverksamhet hade en försämrad effektivitet mellan åren men har sedan hållt sig på rätt sida om GRmsträcket.

14 Ekonomisk utveckling Delområde Hallands näringsliv Livsmedel totalt Livsmedelstillv Restaurang Livsmedelssektorns förädlingsvärde uppgick till 2,3 miljarder kronor år Mellan åren ökade förädlingsvärdet med 45 procent vilket var en sämre utveckling än det övriga halländska näringslivet. Restaurangverksamheten har haft en ordentlig positiv utveckling jämfört med övriga delområden. Svagast utveckling ser vi inom livsmedels- och dryckestillverkning, 17 procent. Livsmedelssektorn samlade förädlingsvärde av det totala halländska näringslivet var 6 procent år 2012.

15 Ekonomisk utveckling Delområde Hallands näringsliv Livsmedelstillv Produktivitet mäter hur mycket ett företag producerar per anställd. Om produktionen skapar ett stort förädlingsvärde per anställd är alltså produktiviteten hög och tvärtom. Det är alltså ett mått på hur effektiv produktionen är. Diagrammet visar hur produktiviteten inom livsmedelssektorn och det halländska näringslivet utvecklats sedan Den långsiktiga utvecklingen visar på en ökad produktivitet, det vill säga att livsmedelsföretagen skapat allt större värden per anställd. Både år 2004 och 2012 hade livsmedelsföretagen en lägre produktivitet än det genomsnittliga näringslivet i Halland men utvecklingen sedan år 2004 har varit procentuellt bättre för livsmedelsföretagen. Samtliga delområden har ökat sin produktivitet under perioden och efter år 2010 är det bara restaurangverksamhet samt partihandel med livsmedel som ökat sin produktivitet medan de andra delområdena stagnerat.

16 Sammanfattning och reflektioner Trots att livsmedelssektorn totalt sett har haft en positiv sysselsättningsutveckling i länet, speciellt för kvinnor, och i resten av landet så har sysselsättningen inom delområdet livsmedels- och dryckes-tillverkning samt jordbruk minskat i länet. I övriga Sverige minskade sysselsättningen bara inom livsmedels- och dryckestillverkning. Enligtbranschorganisationen Livsmedelsföretagen kommer antalet sysselsatta förmodligen att minska även de kommande åren, som en effekt av att företagen går mot en högre grad av automation vilket är en del i företagens framtida investeringsstrategi för att bibehålla konkurrenskraften. I Halland har produktiviteten ökat inom livsmedelssektorn och dessutom mer än det halländska näringslivet. En förklaring till produktivitetsökningen är förmodligen sysselsättningsminskningen inom delområdena jordbruk samt livsmedels- och dryckestillverkning. De sistnämnda har även dragits med lönsamhetsproblem enligt Simpler-metoden som på sikt kan leda till ytterligare sysselsättningsminskning. Utbildningsnivånär generellt låg inom livsmedelssektorn, både i länet som i resten av landet. Även om antalet sysselsatta med eftergymnasial utbildning ökat något mellan har Halland haft en sämre utveckling av den gruppen än i övriga Sverige. Inom livsmedelssektorns olika delområden är andelen sysselsatta med högst grundskola samt högst gymnasial utbildning hög. Andelen sysselsatta med eftergymnasial utbildning har dock ökat under perioden vilket kan förklaras av den positiva sysselsättningsökningen av kvinnor som oftast har en högre utbildningsnivå än män. För livsmedelsektorn som helhet visar Hallands län upp en relativt hög specialisering som dock försvagats något sedan Falkenbergs- och Laholms kommuner visar också upp en hög specialisering men som även där försvagats sedan I rapporten Branschöverskridande kompetensknippen 1 beskrivs det halländska näringslivet på ett nytt sätt, Skill relatedness-analys. Med den beskrivs vilka branscher som är närvarande i regionen, deras specialisering och hur sammanlänkade de är med varandra i så kallade kompetensknippen. Rapporten konstaterar att Halland har en stark specialisering inom livsmedel och jordbruk men är även omgivna av viktiga relaterade branscher som skapar ett väl inbäddat branschsystem. Företagen som ingår i inbäddade branschsystem kan dra nytta av detta genom tillgång till kvalificerad arbetskraft, kunskapsöverföring och samarbete med andra aktörer. Starka kompetensknippen i en region kan också ge en indikation och diskussion om framtida möjligheter för regionen. Författare: Urmas Kömmits 1.Nya perspektiv på Västsveriges näringslivsstruktur 2014 (Martin Henning, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi, Lunds universitet).

Skogs- och träindustrin i Halland

Skogs- och träindustrin i Halland Skogs- och träindustrin i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska Skogs- och träindustrin. Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling

Läs mer

Hälsoinnovation i Halland

Hälsoinnovation i Halland Hälsoinnovation i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB & SIMPLER (Bisnode) En Rapport från Region

Läs mer

Skogs- och träindustrin Halland

Skogs- och träindustrin Halland Skogs- och träindustrin Halland 27-212 En rapport från Region Halland Innehåll INLEDNING... 3 SYSSELSÄTTNING... 4 SYSSELSÄTTNING EFTER DELOMRÅDEN... 5 ANDEL SYSSELSATTA... 6 UTBILDNINGSNIVÅ... 7 UTBILDNINGSNIVÅ

Läs mer

Livsmedelssektorn i Halland

Livsmedelssektorn i Halland Livsmedelssektorn i Halland 2007 2012 En rapport från Region Halland Innehåll Inledning... 3 Sysselsättning... 4 Sysselsättning efter delområden... 6 Andel sysselsatta... 8 Utbildningsnivå... 10 Utbildningsnivå

Läs mer

Simpler Branschanalys

Simpler Branschanalys Simpler Branschanalys Peter Rathsmann, Mats Svensson Grufman Reje management 18 juni, 2012 Förkortad version 2012-08-31 HE 2 Innehållsförteckning Introduktion och sammanfattning... 3 Metodik... 3 Simplermetoden...

Läs mer

Fotograf: Thomas Harrysson. Livsmedelssektorn i Västra Götaland

Fotograf: Thomas Harrysson. Livsmedelssektorn i Västra Götaland Fotograf: Thomas Harrysson Livsmedelssektorn i Västra Götaland 2007-2014 Innehållsförteckning 1. Om livsmedelssektorn 2 2. Sysselsättning 3 3. Utbildningsnivå 8 4. Företagsstruktur 9 5. Sysselsatta efter

Läs mer

Analys av näringslivet i Kalmar län

Analys av näringslivet i Kalmar län Analys av näringslivet i Kalmar län Uppdatering med 2012 års bokslut Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla företag 8021 företag i Kalmar län 2012 Södra Cell Xylem Water Solutions Manufacturing Scania OKG Xylem

Läs mer

Analys av näringslivet i Älmhults kommun

Analys av näringslivet i Älmhults kommun Analys av näringslivet i Älmhults kommun 2006-2010 Anna Löfmarck Håkan Wolgast 1 Simpler Grufman Reje 2006 2012-11-12 2012-11-12 Syfte med kommunstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft,

Läs mer

Näringslivsanalys 2007-2012

Näringslivsanalys 2007-2012 Näringslivsanalys 2007-2012 Ambition med kommunstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher, storleksklasser och ålderskategorier.

Läs mer

Analys av näringslivet i Kronobergs län

Analys av näringslivet i Kronobergs län Analys av näringslivet i Kronobergs län Uppdatering med 2012 års bokslut Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla 6573 företag i Kronobergs län 2012 IKEA NIBE Combitech Volvo Construction Equipment Kronobergs

Läs mer

Analys av näringslivet i Gnesta kommun 2014-03-19

Analys av näringslivet i Gnesta kommun 2014-03-19 Analys av näringslivet i Gnesta kommun Jan Fineman Anna Löfmarck Syfte med näringslivsstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

Näringslivsanalys. Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn

Näringslivsanalys. Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn Näringslivsanalys Madelen Richardsson Näringslivssamverkan i Kristinehamn ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KRISTINEHAMN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast 20150217 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 April 2015 AMBITION MED NÄRINGSLIVSANALYSEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012

OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012 OSKARSHAMNS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2007-2012 22 oktober 2014 AMBITION MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

Analys av näringslivet i Jönköpings län

Analys av näringslivet i Jönköpings län Analys av näringslivet i Jönköpings län 2006-2011 inkl inkomna bokslut 2012 Slutrapport Håkan Wolgast Anna Löfmarck Databasen och gjorda justeringar Utgångsdatabas med samtliga aktiebolag Säte i Jönköpings

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2015-08-13 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (8) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010

Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Simpler : Regionstudie Kronobergs län 2010 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast Grufman Reje management Databasen 2010, Kronoberg Vi utgår från bolagsdata för alla länets aktiebolag, ca 85-90% finns med för

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Maritima sektorn i Västra Götaland Fotograf: Thomas Harrysson

Maritima sektorn i Västra Götaland Fotograf: Thomas Harrysson Maritima sektorn i Västra Götaland 2007-2015 Fotograf: Thomas Harrysson Maritima sektorn i Västra Götaland 2007-2015... 1 1. Om maritima sektorn... 3 2. Sysselsättning... 3 3. Utbildningsnivå... 6 4. Företagsstruktur...

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016 Arbetslöshet fortsätter öka i Halland Sedan drygt ett år tillbaka ökar arbetslösheten

Läs mer

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013

JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 JÖNKÖPINGS KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2008-2013 December 2014 AMBITION MED NÄRINGSLIVSANALYSEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika branscher,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015 Arbetslöshet fortsätter öka men bara i södra Halland Arbetslösheten ökar för tredje

Läs mer

1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering

1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering 1. Analys av näringslivet i Kalmar län 2. Kalmar kommun branschbalans 3. Framtidssektorer (branscher) 4. Kluster, ekonomisk utvärdering Håkan Wolgast Anna Löfmarck Alla företag 8021 företag i Kalmar län

Läs mer

Analys av näringslivet i Örebro kommun

Analys av näringslivet i Örebro kommun Analys av näringslivet i Örebro kommun 2013-09-24 Peter Rathsmann Håkan Wolgast! Syfte med näringslivsstudien! Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013. Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013. Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305 ANALYS AV NÄRINGSLIVET I ÖREBRO KOMMUN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast Magnus Johansson 20150305 ANDRA BOLAGSFORMER REGION ÖREBRO 2 2015-03-06 BISNODE 2015 ANDRA BOLAGSFORMER LÄNET Länet som helhet

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN

NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS FILIPSTAD KOMMUN Tillväxt och konkurrenskraft Håkan Wolgast Miriam Kuflu Senior Analyst Bisnode Simpler Junior Analyst Bisnode Simpler FILIPSTAD KOMMUNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode

Hallands näringsliv. Källa: SCB och Bisnode Hallands näringsliv Källa: SCB och Bisnode Interaktiv statistik Flera diagram i rapporten kan filtreras och är förfiltrerade. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som är förinställt. Klicka

Läs mer

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling 2012-06-02 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling Sambandet

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN Jan Fineman Anna Löfmarck ANALYS AV NÄRINGSLIVET I NACKA KOMMUN 2009-2014 Jan Fineman Anna Löfmarck 20151120 ANDRA BOLAGSFORMER NACKA Kommunen som helhet 2 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen vad gäller tillväxt,

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Fotograf: Lars Ardarve. Fordonssektorn i Västra Götaland

Fotograf: Lars Ardarve. Fordonssektorn i Västra Götaland Fotograf: Lars Ardarve Fordonssektorn i Västra Götaland 2007-2014 Innehållsförteckning 1. Om fordonssektorn 3 2. Sysselsättning 4 3. Utbildningsnivå 7 4. Företagsstruktur 8 5. Sysselsatta efter företagens

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS

SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS SÖDERTÄLJE KOMMUN NÄRINGSLIVSANALYS 2009-2014 November 2015 Södertälje har en hög befolkningstillväxt 8% mot Sverigemedel på 4,4% Flera kommuner runt om Södertälje har också hög befolkningstillväxt 2 Andelen

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN Anna Löfmarck

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN Anna Löfmarck ANALYS AV NÄRINGSLIVET I KALMAR LÄN 2009-2014 Anna Löfmarck 2015-10-29 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag i olika

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Miriam Kuflu 2017-05-30 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (13) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

Livsmedelssektorn i Västra Götaland

Livsmedelssektorn i Västra Götaland Fakta & Analys 212:9 EN RAPPORT FRÅN REGIONUTVECKLINGSSEKRETARIATET Livsmedelssektorn i Västra Götaland 27-21 Under 211 har Västra Götalandsregionen påbörjat arbetet med att ta fram en ny tillväxt- och

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Kungsbacka har fortfarande den

Läs mer

ANALYS AV BESÖKSNÄRINGEN I UPPSALA KOMMUN 2010-2014. Magnus Johansson Jan Fineman Mina Mashouri 20160318

ANALYS AV BESÖKSNÄRINGEN I UPPSALA KOMMUN 2010-2014. Magnus Johansson Jan Fineman Mina Mashouri 20160318 ANALYS AV BESÖKSNÄRINGEN I UPPSALA KOMMUN 2010-2014 Magnus Johansson Jan Fineman Mina Mashouri 20160318 IDENTIFIERING DELBRANSCHER OCH NYCKELTAL Då det inte finns någon enhetlig modell i Sverige för vilka

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT

NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT NÄRINGSLIVSANALYS ÄLMHULT 2010-2015 Tillväxt och konkurrenskraft presentation i Älmhult den 23 mars Magnus Johansson Miriam Kuflu 1 KOMMUNENS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Uppsala läns näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Uppsala län... 4 Småföretagsbarometern Uppsala län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019

TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR Datum: 8 januari 2019 TILLVÄXTRAPPORT EXPEDITION FRAMÅT BOKSLUTSÅR 2017 Datum: 8 januari 2019 Jan Fineman Bisnode, Business Market Analytics Tel: +46 8 558 059 00, www.bisnode.com Innehåll Bakgrund... 3 Mätgrupper... 3 Mätning

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04

Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04 Analys av näringslivet i Södertälje kommun 2014-03-04 Håkan Wolgast Anna Löfmarck Syfte med näringslivsstudien Dokumentera utvecklingen det gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och antal företag

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016 Uppföljning Tillväxtstrategi 2016 Del 1: Grundfakta En rapport från Regionkontoret 2016 1 Grundfakta Inledning Region har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att har

Läs mer

Peter Nofors. november. månaden. fick ett arbete. (14,0 %) ling.

Peter Nofors. november. månaden. fick ett arbete. (14,0 %) ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 18 november 2013 Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län november 2013 10 343 (6,8 %) 4 737 kvinnor (6,5 %) 5 606 män (7,1

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY

NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY Tillväxt och lönsamhet NÄRINGSLIVSANALYS UPPLANDS VÄSBY Håkan Wolgast/Mats Svensson KOMMUNENS NÄRINGSLIV 2 Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre eller sämre än Sverige? Vilka branscher

Läs mer

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Siffror om Kalmar Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 2011#1 Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning

Läs mer

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND

SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND SAMMANFATTNING AV NÄRINGSLIVSANALYS FÖR REGION HALLAND Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2016-05-02 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (10) Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Region Halland...

Läs mer

Simpler analys för Swedish ICT 2011. Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009. Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005.

Simpler analys för Swedish ICT 2011. Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009. Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005. Simpler analys för Swedish ICT 2011 Tillväxt i SMEer mellan 2004-2009 Tillväxt i bolag med rötter i Swedish ICT som startat 2000-2005 VI SYNLIGGÖR OCH UTVECKLAR EFFEKTIVITET FRÅN ANALYS TILL GENOMFÖRANDE

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 10 oktober 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2014 Arbetslösheten fortsätter

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Arbetslösheten i länet ökar sedan

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jämtlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jämtlands län... 4 Småföretagsbarometern Jämtlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN Magnus Johansson och Miriam Kuflu ANALYS AV NÄRINGSLIVET I VÄXJÖ KOMMUN 2010-2015 Magnus Johansson och Miriam Kuflu 2016-11-11 SYFTE MED NÄRINGSLIVSSTUDIEN Dokumentera utvecklingen vad gäller tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och

Läs mer

Analys av näringslivet i Östergötland

Analys av näringslivet i Östergötland Analys av näringslivet i Östergötland Uppdatering med kompletta bokslut för 2011, version uppdaterad med alla ändringar från kommunstudierna April 2013 Håkan Wolgast Anna Löfmarck Simpler diagrammet Inköp

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013 ANALYS AV NÄRINGSLIVET I HALLANDS LÄN 2008-2013 Jan Fineman Håkan Wolgast 20150306 QV Reg Halland v5; Sverige förd v 14 EK ALLA FÖRETAG I REGION HALLAND ÅR 2013, 14 475 FÖRETAG MED 66 177 ANSTÄLLDA 2 SIMPLER

Läs mer

LIFE SCIENCE. Utveckling i Västra Götaland

LIFE SCIENCE. Utveckling i Västra Götaland LIFE SCIENCE Utveckling i Västra Götaland Inledning: Uppgifterna i denna rapport bygger på två huvudsakliga källor. Dels statistik från SCB där life science sektorn definieras utifrån s.k. SNI-koder (SNI

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 11 maj 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2012 9 493 (6,3%) 4 718 kvinnor (6,4%)

Läs mer

Dialogmöte 2 med Näring

Dialogmöte 2 med Näring Dialogmöte 2 med Näring 2012-03-29 1Projektet samordning för att fylla behovet av arbetskraft Hur mycket tål fordonsindustrin? Dagens FFI exempel hur en skalbagge kan hjälpa Forskning och Export förutsätter

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Småföretagsbarometern... 2 Blekinges näringslivsstruktur... 3 Sammanfattning av konjunkturläget i Blekinge län... 3 Småföretagsbarometern Blekinge län... 5 1. Sysselsättning... 5 2. Orderingång...

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

högsta i länet. februari 2014 månaden. I februari fick procent. ling.

högsta i länet. februari 2014 månaden. I februari fick procent. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 11 mars 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2014 10 483 (6,8 %) 4 706 kvinnor (6,3 %) 5 777 män (7,3

Läs mer

Andreas Mångs, juni Halmstad, 14. Analysavdelningen. Den svenska. sig exportföretag. knaden. Detta. än normalt. ekonomin som.

Andreas Mångs, juni Halmstad, 14. Analysavdelningen. Den svenska. sig exportföretag. knaden. Detta. än normalt. ekonomin som. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 juni 2013 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna i arbetslösa i Hallands län, april 2013 9 445 (6,3 %) 4 495 kvinnor (6,2

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 8 november 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2013 10 217 (6, 7%) 4 748 kvinnor

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 Arbetslöshet fortsätter öka i mellersta Halland Kungsbacka har fortfarande

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN

NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN NÄRINGSLIVSANALYS JÖNKÖPINGS LÄN Tillväxt och lönsamhet 22 Februari 2017 Magnus Johansson Mina Mashouri senior analyst Bisnode Simpler analyst Bisnode Simpler JÖNKÖPING LÄNS NÄRINGSLIV Hur ser ert näringsliv

Läs mer

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN

ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN ANALYS AV NÄRINGSLIVET I SÖDERTÖRN 2009-2014 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast, april 2016 SIMPLER DIAGRAMMET Inköp av varor och tjänster Personal Förädlingsvärde Försäljning Personalkostnad Förädlingsvärde

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Dalarnas näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Dalarnas län... 4 Småföretagsbarometern Dalarnas län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND

NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND Tillväxt och lönsamhet NÄRINGSLIVSANALYS VÄSTRA GÖTALAND Jan Fineman Dorothy Tse REGIONENS NÄRINGSLIV 2 Hur ser ert näringsliv ut? Hur fort växer det? Bättre eller sämre än Sverige? Vilka branscher växer

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 STOCKHOLMS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kronobergs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kronobergs län... 4 Småföretagsbarometern Kronobergs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Branschöverskridande kompetensknippen Nya perspektiv på Västsveriges näringslivsstruktur

Branschöverskridande kompetensknippen Nya perspektiv på Västsveriges näringslivsstruktur Branschöverskridande kompetensknippen Nya perspektiv på Västsveriges näringslivsstruktur Göteborg, mars 2013 Martin Henning Ljubica Nedelkoska Regionen som arena för ekonomisk utveckling Människors dagliga

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Örebros näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Örebro län... 4 Småföretagsbarometern Örebro län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 3. Stark konkurrenskraft En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Innehållsförteckning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet.

Läs mer

Analys av Tågbranschen och dess delbranscher.

Analys av Tågbranschen och dess delbranscher. Analys av Tågbranschen och dess delbranscher. Peter Rathsmann Håkan Wolgast Syfte med studien att tydliggöra branschens ekonomiska utveckling att dela upp tågbranschen i delbranscher och se deras inbördes

Läs mer

ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT

ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT ANALYS OCH UTVÄRDERING AV TILLVÄXTPROGRAMMET EXPEDITION FRAMÅT Bisnode Jan Fineman och Håkan Wolgast 2016-06-22 Besöksadress: Rosenborgsgatan 4 6, Solna Sida 2 (19) Innehåll Bakgrund... 3 Mätgrupper...

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2015 Minskad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten minskade under i stort

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 Arbetslösheten ökar sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har ökat i stort sett

Läs mer

Upplevelsenäringen i Halland. Nuläge och utveckling 2003-2015

Upplevelsenäringen i Halland. Nuläge och utveckling 2003-2015 Upplevelsenäringen i Halland Nuläge och utveckling 2003-2015 Metod Data från SCB:s företagsregister Omsättning och sysselsättning i företag som har koppling till upplevelsenäringen Antagande om hur stor

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2015 Fler arbetslösa Arbetslösheten började öka igen under våren 2015. Ökningen beror

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015 Arbetslöshet minskar inte längre Arbetslösheten har minskat sedan början av 2014.

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 KRONOBERGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING

DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING Tillväxt och lönsamhet DESTINATION SMÅLAND/KRONOBERGS BESÖKSNÄRING Jan Fineman och Miriam Kuflu Business Market Analytics, Bisnode 2 DESTINATION SMÅLANDS NÄRINGSLIV INNEHÅLL Hur näringslivet ser ut Hur

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av maj månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av maj månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 15 juni 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län maj 2012 8 964 (6,0%) 4 502 kvinnor (6,2%)

Läs mer

HANDELNS betydelse för Sverige

HANDELNS betydelse för Sverige HANDELNS betydelse för Sverige Handeln den största branschen inom näringslivet I svensk och europeisk statistik utgörs handelsbranschen av parti- och detaljhandel inklusive handel med motorfordon m.m 1.

Läs mer

Näringslivsanalys Kristinehamn kommun

Näringslivsanalys Kristinehamn kommun Näringslivsanalys Kristinehamn kommun Click icon to add full background picture or drag & drop Tillväxt och lönsamhet Håkan Wolgast Axel Frisk Use this layout for light photos. Logo will appear in black.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013. Anna Löfmarck och Håkan Wolgast

STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013. Anna Löfmarck och Håkan Wolgast STUDIE AV NÄRINGSLIVET I JÖNKÖPINGS LÄN 2008-2013 Anna Löfmarck och Håkan Wolgast Samtliga 14365 företag i databasen 2013. ITAB Trioplast Telia Thule Husqvarna SIMPLER DIAGRAMMET Inköp av varor och tjänster

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 Fler arbetslösa Arbetslösheten har ökat sedan våren 2015. Ökningen beror till

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer