2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling"

Transkript

1 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättningsutveckling är inte alltid omedelbart och självklart. Under senare år har bland annat orsakerna till så kallad jobless growth varit ett återkommande tema i den ekonomiska debatten. Hur kommer det sig att ekonomin kan växa, samtidigt som jobben inte blir fler? En förklaring, som en del pekat på, till att sysselsättningen i Sverige under vissa perioder utvecklats svagt samtidigt ekonomin vuxit är att det främst är effektivitetsökningen inom industrin som bidragit till den ekonomiska tillväxten, medan de mer arbetskraftsintensiva tjänstenäringarna utvecklats sämre. I vilken utsträckning detta stämmer eller ej har vi inte möjlighet att reda ut i detta sammanhang. För Eskilstunas del kan vi dock konstatera att den ekonomiska tillväxten under senare decennier varit mer omfattande än ökningen av antalet sysselsatta. Under perioden ökade antalet sysselsatta stadigt och totalt med 22 procent. Värdet (i fasta priser) av alla producerade varor och tjänster (BRP) ökade däremot med hela 45 procent. Under åren därefter, vilken bland annat innefattar finanskrisen åren , minskade antalet sysselsatta totalt med 4,1 procent åren , samtidigt som den totala lönesumman 1 i fasta priser ökade med 1,0 procent. Det är uppenbart att en stor del av den ekonomiska tillväxten sker genom en ökad produktivitet. Det är däremot en överdrift att säga, åtminstone i Eskilstunas fall, att den ekonomiska tillväxten inte skulle ha lett till fler jobb. Om inte annat så visar den långsiktiga trenden det. Näringslivets förändring Även under perioder då antalet sysselsatta minskar, så sker det samtidigt en betydande strukturomvandling i näringslivet och på arbetsmarknaden. Det innebär att vissa näringar minskar medan andra ökar. Totalt sett lämnar knappt en tiondel av alla sysselsatta Eskilstunas arbetsmarknad varje år, medan ungefär lika många kommer in på arbetsmarknaden. Människor byter arbetsort, företag och yrken i en långt mycket större omfattning än vad som framgår av den förändring som sker netto av det totala antalet sysselsatta. 1 Lönesumman används här som ett alternativt mått på ekonomisk tillväxt till BRP. Har du frågor som rör analysen kontakta analytiker Bo Wictorin Eskilstuna kommun, näringsliv Tel: , e-post: bo.wictorin@eskilstuna.se eskilstuna.se/analysen

2 Av diagram 1 framgår lönesumman per sysselsatt år 2010 och förändring av antalet sysselsatta år per bransch i Eskilstuna. Som synes minskade antalet sysselsatta inom flertalet industribranscher. Istället ökade antalet sysselsatta i flera tjänstenäringar som exempelvis rese-, bevaknings- och fastighetstjänster eller kommunikations-och organisationskonsulter. Diagram 1 Förändring av antal sysselsatta år och lönesumma per sysselsatt (index) per bransch i Eskilstuna, index: lönesumma per sysselsatt för hela arbetsmarknaden=100 Diagrammet visar samtidigt ett generellt mönster, där sysselsättningen minskar i branscher med en hög genomsnittlig lönesumma per sysselsatt medan motsatsen gäller för branscher med en lägre. Frågan är dock om vi går mot en långsiktig utveckling där jobb med en högre produktivitets eller lönenivå ersätts av jobb med en lägre? Om så är fallet, vad kan vara orsakerna till detta? En omständighet som skulle tala emot att vi ersätter högre avlönade jobb med lägre avlönade är om det samtidigt pågår en utjämning av lönenivån mellan branscherna, det vill säga om lönenivån ökar snabbare i lågavlönade branscher än i högavlönade. I det korta perspektivet ( ) är det dock inget hittills som tyder på det. Inom exempelvis branschen för företagstjänster, som i en betydande utsträckning utför uppdrag åt industriföretag, ökade lönesumman per sysselsatt lika snabbt som i industrin under perioden. Skillnaden i lönesumma per sysselsatt förändrades med andra ord inte. Ser vi till motsvarande utveckling för hela landet så talar mer för att skillnaderna mellan industrin och branschen för företagstjänster i lönesumma per sysselsatt skulle öka ytterligare. I många kommuner har emellertid utvecklingen varit den motsatta. Något tvärsäkert svar är alltså svårt att komma fram till utan att studera frågan närmare. Jämför vi utvecklingen i Eskilstuna med andra kommuner kan vi emellertid komma en del av förklaringen närmare på spåren. 2(6)

3 I diagram 2 visas utvecklingen i Eskilstuna och Stockholm på en mer aggregerad branschnivå. Mönstret i Eskilstuna är dock det samma som i diagram 1. Sysselsättningen ökar framför allt i branscher med en lägre lönesumma per sysselsatt och minskar huvudsakligen inom industrin, där lönesumman per sysselsatt är högre. I Stockholm är bilden å andra sidan en annan. Diagram 2 Sysselsättningsförändring och lönesumma per sysselsatt (index) per bransch i Eskilstuna och Stockholm, index: lönesumma per sysselsatt för hela Eskilstunas arbetsmarknad respektive hela Stockholms arbetsmarknad=100 Eskilstuna Stockholm Även i Stockholm minskade antalet industrisysselsatta, medan i stort sett samtliga övriga branscher ökade antalet sysselsatta. Sysselsättningsökningen skedde i branscher med såväl en hög lönesumma per sysselsatt, som exempelvis finans eller informations och kommunikationsbranscherna, som med en lägre, som exempelvis kultur & fritid eller hotell & restaurang. En påtaglig skillnad mellan Eskilstuna och Stockholm är att växande tjänstenäringar med en högre lönesumma per sysselsatt är mer dominerande i Stockholm, samtidigt som industrin, där sysselsättningen minskat som mest, inte har samma betydelse för arbetsmarknaden som i Eskilstuna. Jämför vi istället Eskilstuna med andra kommuner i Stockholm-Mälarregionen är däremot likheterna större. I diagram 3 visas motsvarande för både större och mindre kommuner i Stockholm- Mälarregionen på både nära och längre avstånd från Stockholms kommun. Även i dessa kommuner känns mönstret från Eskilstuna igen. I branscher med en högre lönesumma per sysselsatt minskar antalet sysselsatta, medan motsatsen gäller för de branscher där antalet sysselsatta ökar. Det finns dock skillnader även i andra avseenden. I vare sig Västerås eller Södertälje har industrisysselsättningen minskat lika mycket som i Eskilstuna eller Köping. I Södertälje och Köping dominerar industrin i än högre grad arbetsmarkanden än i Eskilstuna, samtidigt som företagstjänster inte ha samma betydelse för sysselsättningen. 3(6)

4 Diagram 3 Sysselsättningsförändring och lönesumma per sysselsatt (index) per bransch i Västerås, Södertälje, Strängnäs och Köping, index: lönesumma per sysselsatt för hela arbetsmarknaden inom respektive kommun=100 Västerås Södertälje Strängnäs Köping En bidragande orsak till skillnaderna mellan Stockholm och kringliggande kommuner, när det gäller näringslivets branschsammansättning och förändring, är att Stockholms ekonomi i större utsträckning baseras på kunskapsintensiva verksamheter och innovationer. En hel del forskning tyder på att innovationer gynnas av en tillräcklig täthet och stor kritisk massa. En tydlig trend är också att mer kostnadskonkurrerande verksamheter, vilket vanligen också handlar om mer mogna verksamheter som inte har behov av omedelbar närhet till marknaden, omlokaliseras till platser utanför regioncentrum. Exempelvis är detta mönster tydligt när det gäller omlokalisering av logistikverksamheter från Stockholm till bland annat Eskilstuna eller Västerås. Av diagram 4 framgår att det finns ett generellt samband mellan lönesumman per sysselsatt i industrin respektive företagstjänster och kommuners storlek. Storleksfaktorn förklarar omkring 30 procent av variationerna i lönesumma per sysselsatt för båda branscherna. Tar vi dessutom hänsyn till den lokala arbetsmarknadens storlek ökar förklaringsvärdet ytterligare något. Platsers/regioners storlek och täthet tycks med andra ord spela en väsentlig roll för produktivitets och lönenivån. Diagrammet visar dock att det även måste finnas andra förklaringar till skillnader i lönesumma per sysselsatt mellan kommunerna i dessa branscher. 4(6)

5 Diagram 4 Lönesumma per sysselsatt inom industrin respektive branschen för företagstjäns och antal inånvånare per kommun år 2010, index: Lönesumman per sysselsatt i riket inom industrin respektive företagstjänster=100 Industri Företagstjänster Exempelvis finns det ju små kommuner inom små lokala arbetsmarknader som har en hög lönesumma per sysselsatt. Det gäller bland annat flera mindre stålindustriorter i landet. I diagram 5 visas motsvarande uppgifter för ett antal namngivna jämförelsekommuner. Lönesumman per sysselsatt i Eskilstuna respektive Borås eller Örebro är i stort sett på samma nivå för båda branscherna. I synnerhet Eskilstuna och Borås uppvisar många likheter i övrigt som skulle kunna förklara varför skillnaderna i lönesumma per sysselsatt är liten. Båda kommunerna är traditionella industrikommuner, med ungefär lika många invånare och på i stort sett samma avstånd från en storstad. Diagram 5 Lönesumma per sysselsatt inom industrin respektive branschen för företagstjänster i Eskilstuna och jämförelsekommuner år 2010, index: lönesumma per sysselsatt i riket inom industri respektive företagstjänster=100 Av diagram 5 framgår också att lönesumman per sysselsatt i industrin respektive branschen för företagstjänster tycks följas åt. Ett undantag är Södertälje där skillnaden mellan industrin och företagstjänster är större än i övriga kommuner. 5(6)

6 Sambandet mellan lönesumman per sysselsatt i de båda branscherna skulle alltså kunna innebära att man i regioner/kommuner med en industri med högre produktivitet också kan förvänta sig att det är en gynnsammare jordmån för fler kvalificerade företag inom företagstjänster. En intressant fråga är vilken betydelse en fortsatt utveckling mot en gemensam lokal arbetsmarknad i Stockholm-Mälarregionen har för de skillnader mellan olika kommuner i regionen som vi hittills sett? Det är ställt utom allt tvivel att de förbättrade kommunikationerna mellan Eskilstuna och Stockholm kraftfullt bidragit till både en bättre sysselsättningsutveckling och ekonomisk tillväxt i kommunen. Motsvarande utveckling har vi kunnat se också på andra håll där betydande insatser gjorts för att öka tillgängligheten och vidga arbetsmarknaderna. Vilken betydelse denna utveckling har för vilka näringar som koncentreras till vilka delar av regionen är dock inte lika självklart. Den ökade närheten och integrationen med Stockholm kommer sannolikt även framöver att innebära att fler kostnadskonkurrerande verksamheter omlokaliseras från Stockholm till Eskilstuna och andra kringliggande kommuner. Däremot har inte en fortsatt regionförstoring lika uppenbara positiva fördelar för en etablering av mer kvalificerade verksamheter. Inget tyder dock på att lokaliseringsförutsättningarna skulle ha blivit sämre av de förbättrade kommunikationerna med Stockholm. Exempelvis har det ju ökat förutsättningarna för en rekrytering av specialiserad och kvalificerad arbetskraft till olika verksamheter i Eskilstuna. Fördelen med att successivt bli en del av en större region är mer sannolikt att se som ett nödvändigt med inte tillräckligt villkor för att också mer kvalificerade näringar skall utvecklas. För kunskapsintensiva och innovativa branscher verkar faktorer som täthet och kritisk massa hos närmiljön också spela en väsentlig roll. 6(6)

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats?

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats? 2011-01-29 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2011.

2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2011. 2012-12-14 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. 2011-08-08 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna 2010-05-18 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

Läs mer

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna 2011-02-25 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna I denna

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

2010:6 Sysselsättningsutvecklingen inom olika delar av Eskilstunas arbetsmarknad och näringsliv år 2004-2008.

2010:6 Sysselsättningsutvecklingen inom olika delar av Eskilstunas arbetsmarknad och näringsliv år 2004-2008. 2010-09-17 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:6 Sysselsättningsutvecklingen inom olika delar

Läs mer

2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna. Utvecklingen i förhållande till jämförbara kommuner

2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna. Utvecklingen i förhållande till jämförbara kommuner 2010-12-07 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna I denna faktasammanställning

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv 2012-04-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Statistik om Västerås. Arbetsmarknaden i Västerås Sammanfattning. Arbetstillfällen i Västerås år 2016

Statistik om Västerås. Arbetsmarknaden i Västerås Sammanfattning. Arbetstillfällen i Västerås år 2016 Arbetsmarknaden i Västerås 2016 Sammanfattning Antalet arbetstillfällen i Västerås ökade under år 2016 med 574 personer jämfört med året innan. Precis som föregående år ökade både antalet sysselsatta män

Läs mer

Statistik om Västerås. Arbetsmarknaden i Västerås. Sammanfattning. Arbetstillfällen i Västerås år Ökad sysselsättning i Västerås

Statistik om Västerås. Arbetsmarknaden i Västerås. Sammanfattning. Arbetstillfällen i Västerås år Ökad sysselsättning i Västerås Arbetsmarknaden i Västerås Sammanfattning Antalet arbetstillfällen i Västerås ökade under år 2015 med 840 personer jämfört med året innan. Både antalet sysselsatta män och kvinnor ökade, men antalet sysselsatta

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån,

Läs mer

Livsmedelssektorn i Halland

Livsmedelssektorn i Halland Livsmedelssektorn i Halland Ett statistiskt kunskapsunderlag om den halländska livsmedelsindustrin Sysselsättning Utbildningsnivå Specialisering Geografisk lokalisering Ekonomisk utveckling Källa: SCB

Läs mer

Stockholmskonjunkturen hösten 2004

Stockholmskonjunkturen hösten 2004 Stockholmskonjunkturen hösten 2004 Förord Syftet med följande sidor är att ge en beskrivning av konjunkturläget i Stockholms län hösten 2004. Läget i Stockholmsregionen jämförs med situationen i riket.

Läs mer

Produktion och sysselsättning i tjänstebranscherna

Produktion och sysselsättning i tjänstebranscherna Konjunkturläget juni 216 63 FÖRDJUPNING Produktion och sysselsättning i Diagram 2 Produktion i näringslivet Index 25=, förädlingsvärde till baspris, fasta priser De senaste 1 åren har stått för en stor

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2014

Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Denna artikel beskriver pendlingen till och från Västerås år 2014. Eftersom det är en viss eftersläpning när det gäller statistik om pendling så är detta den

Läs mer

Kluster i praktiken. (Finns dom?) Bo Wictorin

Kluster i praktiken. (Finns dom?) Bo Wictorin Kluster i praktiken. (Finns dom?) Bo Wictorin Det är uppenbart att: människor och företag (i en tilltagande grad) är koncentrerade till vissa platser företag inom vissa branscher är mer koncentrerade till

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv2 2017 September 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv2 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven

Läs mer

Utrikesfödda på arbetsmarknaden

Utrikesfödda på arbetsmarknaden PM 1(10) på arbetsmarknaden PM 2 (10) Inledning Sverige har blivit ett alltmer mångkulturellt samhälle. Omkring 18 procent av befolkningen i åldern 16-64 år är född i något annat land. Syftet med denna

Läs mer

Konjunkturen i Västmanlands län. kv September 2017

Konjunkturen i Västmanlands län. kv September 2017 Konjunkturen i Västmanlands län kv2 2017 September 2017 Västmanlands län Konjunkturläget 2017 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms

Läs mer

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 5 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden

Läs mer

Perspektiv på arbetsmarknaden. och i Umeåregionen

Perspektiv på arbetsmarknaden. och i Umeåregionen Perspektiv på arbetsmarknaden i Umeå kommun och i Umeåregionen Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 4 2016 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Perspektiv på arbetsmarknaden i Umeå

Läs mer

över den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen

över den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen t 1(6) Photo: News Øresund - Johan Wessman News Øresun Övriga inkomsttagare Svag ekonomisk utveckling i Öresundsregionen Våren 2014 publiceras i Öresundsdatabasen uppdaterad regionalekonomisk statistik

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. kv September 2016

Konjunkturen i Södermanlands län. kv September 2016 Konjunkturen i kv2 2016 September 2016 Konjunkturläget 2016 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och Eskilstuna kommun.

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. kv December 2016

Konjunkturen i Södermanlands län. kv December 2016 Konjunkturen i Södermanlands län kv3 2016 December 2016 Konjunkturläget 2016 kv3 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Södermanlands

Läs mer

Konjunkturen i Örebro län. kv September 2017

Konjunkturen i Örebro län. kv September 2017 Konjunkturen i Örebro län kv2 2017 September 2017 Örebro län Konjunkturläget 2017 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Örebro läns kompetenskarta. Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november

Örebro läns kompetenskarta. Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november Örebro läns kompetenskarta Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november 1 Orsaker till tilltagande arbetskraftsbrist: Befolkningsutvecklingen En allt mer specialiserad arbetsmarknad BEFOLKNINGSFÖRÄNDRING

Läs mer

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Analysavdelningen Marwin Nilsson 2011-03-07 Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Lågkonjunkturen drabbade männen hårdast Den globala recessionen som drabbade Sverige 2008 påverkade

Läs mer

Avindustrialisering och globalisering av svensk ekonomi. Daniel Lind, chefsekonom, Unionen

Avindustrialisering och globalisering av svensk ekonomi. Daniel Lind, chefsekonom, Unionen Avindustrialisering och globalisering av svensk ekonomi Daniel Lind, chefsekonom, Unionen Bakgrund,45 "Total industri": industrin och företagsnära tjänster (SNI 71-74), nominella förädlingsvärden,4,35

Läs mer

I termer av förädlingsvärde är den privata tjänsteandelen c:a 51 procent av totalen.

I termer av förädlingsvärde är den privata tjänsteandelen c:a 51 procent av totalen. Svensk industri med stort tjänsteinnehåll Från tid till annan framförs uppfattningar att industrin spelar en krympande roll i den svenska ekonomin. Det intrycket får man lätt av att följa det traditionella

Läs mer

Konjunkuren i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015. Stockholm

Konjunkuren i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance. Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015. Stockholm Konjunkuren i Stockholm Business Alliance Konjunkturläget kv1 2015 Juni 2015 Stockholm utvecklas positivt Konjunkturläget 2015 kv1 i Om rapporten omfattar i denna rapport; Stockholms län, Uppsala län,

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholm Business Alliance kv2 2016 September 2016 Fortsatt uppåt i Konjunkturläget 2016 kv2 i Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv3 2017 December 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv3 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bo Gustavsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 Fått arbete Antalet personer som fick arbete var under augusti 1 229 i

Läs mer

Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket.

Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Dalarnas län samt Smedjebacken och Ludvika kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. kv Juni 2017

Konjunkturen i Södermanlands län. kv Juni 2017 Konjunkturen i Södermanlands län kv1 2017 Juni 2017 Konjunkturläget 2017 kv1 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Södermanlands

Läs mer

Bostadsmarknaden idag och utmaningar inför morgondagen i Stockholm- Mälarregionen och Sörmland Peter Eklund och Patrik Tornberg, Länsstyrelsen

Bostadsmarknaden idag och utmaningar inför morgondagen i Stockholm- Mälarregionen och Sörmland Peter Eklund och Patrik Tornberg, Länsstyrelsen Bostadsmarknaden idag och utmaningar inför morgondagen i Stockholm- Mälarregionen och Sörmland Peter Eklund och Patrik Tornberg, Länsstyrelsen Befolkningsutveckling 2003 (län) Flyttnetto 2003 Storleken

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. kv Mars 2017

Konjunkturen i Södermanlands län. kv Mars 2017 Konjunkturen i Södermanlands län kv4 2016 Mars 2017 Konjunkturläget 2016 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Södermanlands

Läs mer

TJÄNSTE INNE HÅLLET I INDU STRIN - så påverkar strukturomvandlingen Sverige

TJÄNSTE INNE HÅLLET I INDU STRIN - så påverkar strukturomvandlingen Sverige TJÄNSTE INNE HÅLLET I INDU STRIN - så påverkar strukturomvandlingen Sverige November 2014 2 Bakgrund Sedan 1990-talet och framåt har industrins produkter i allt högre grad producerats med hjälp av tjänster,

Läs mer

FÖRE TAGS TJÄNS TER. - allt viktigare för svensk ekonomi

FÖRE TAGS TJÄNS TER. - allt viktigare för svensk ekonomi FÖRE TAGS TJÄNS TER - allt viktigare för svensk ekonomi November 2014 Företagstjänster är kunskapsintensiva Under de senaste två decennierna har andelen högutbildad arbetskraft ökat i samtliga sektorer

Läs mer

Konjunkturen i Södermanlands län. kv September 2017

Konjunkturen i Södermanlands län. kv September 2017 Konjunkturen i Södermanlands län kv2 2017 September 2017 Södermanlands län Konjunkturläget 2017 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv Stockholm Business Region

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv Stockholm Business Region Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Ökad tillgänglighet Eskilstuna-Hallstahammar-Västerås. www.merkoll.se

Ökad tillgänglighet Eskilstuna-Hallstahammar-Västerås. www.merkoll.se Ökad tillgänglighet Eskilstuna-Hallstahammar-Västerås www.merkoll.se Finansiärer Mer Koll finansieras av följande organisationer: Skinnskattebergs kommun Rapporten är skriven av Bo Wictorin, Eskilstuna

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv1 2017 Juni 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv1 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm

Läs mer

Stockholmskonjunktur en Stockholms län och stad, 2018 kv 4

Stockholmskonjunktur en Stockholms län och stad, 2018 kv 4 Stockholmskonjunktur en och stad, 2018 kv 4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och stad. Statistiken bygger på uppgifter

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen

Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen Utvecklingsavdelningen God ekonomisk tillväxt i Umeåregionen 1 (12) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 4, maj 212 INNEHÅLL sida Inledning 3 Högre ekonomisk tillväxt än rikssnittet

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010 2011-12-13 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010 År 2010 arbetade 58 686 personer i Norrköping, vilket var en ökning med över 2 000 arbetstillfällen sedan år 2009. Störst ökning

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv4 2017 Mars 2018 Fortsatt stark konjunktur i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv4 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 FS 2013:8 2013-12-11 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 Antalet sysselsatta Norrköpingsbor ökade under år 2012 med 750 personer och uppgick till 60 090 personer. Förvärvsfrekvensen

Läs mer

Konjunkturen i Uppsala län. kv Mars 2018

Konjunkturen i Uppsala län. kv Mars 2018 Konjunkturen i Uppsala län kv4 2017 Mars 2018 Uppsala län Konjunkturläget 2017 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala

Läs mer

Fakta om företagandet i Stockholm 2017

Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm Ekonomi Näringsliv Arbetskraft och befolkning Infrastruktur Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region I rapporten

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Tillväxtindikatorer Fyrbodal

Tillväxtindikatorer Fyrbodal Joakim Boström 2013-09-29 Enheten för analys och uppföljning Västra Götalandsregionen Tillväxtindikatorer Fyrbodal Befolkningsutveckling Befolkningen har ökat i samtliga av Västra Götalands delregioner

Läs mer

Hur länge ska folk jobba?

Hur länge ska folk jobba? DEBATTARTIKEL Bengt Furåker Hur länge ska folk jobba? Denna artikel diskuterar statsminister Fredrik Reinfeldts utspel tidigare i år om att vi i Sverige behöver förvärvsarbeta längre upp i åldrarna. Med

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv2 September Photo: Henrik Trygg

Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv2 September Photo: Henrik Trygg Stockholmskonjunkturen Konjunkturläget 2015 kv2 September 2015 Photo: Henrik Trygg Fortsatt uppåt i Stockholm Konjunkturläget i Stockholm 2015 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business

Läs mer

Vad är vi bra på i Sörmland? Styrkeområden för Smart specialisering

Vad är vi bra på i Sörmland? Styrkeområden för Smart specialisering Vad är vi bra på i Sörmland? Styrkeområden för Smart specialisering Varför skall vi satsa på Smart specialisering? eller Hur vill Sörmland växa? Total BRP i löpande priser i Sörmland, övriga ÖMS och riket

Läs mer

Tillgångar i Sörmland

Tillgångar i Sörmland Tillgångar i Sörmland Regionstyrelsens 24-timmarsmöte 30 mars 2017 BRP per invånare år 2000 och 2015, index: riket=100 År 2000 År 2015 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Stockholm Västra Götaland Västernorrland

Läs mer

Konjunkturen i Västmanlands län. kv September 2016

Konjunkturen i Västmanlands län. kv September 2016 Konjunkturen i kv2 2016 September 2016 Konjunkturläget 2016 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och Västerås kommun.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2015 Erik uldt & Julia Asplund Analysavdelningen 2014-12-09 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten 2014 I Stockholms

Läs mer

Konjunkturen i Örebro län. kv December 2016

Konjunkturen i Örebro län. kv December 2016 Konjunkturen i Örebro län kv3 2016 December 2016 Konjunkturläget 2016 kv3 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Örebro län

Läs mer

Konjunkturen i Gävleborgs län. kv September 2016

Konjunkturen i Gävleborgs län. kv September 2016 Konjunkturen i kv2 2016 September 2016 Konjunkturläget 2016 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och. Statistiken bygger

Läs mer

Konjunkturen i Östergötlands län. kv September 2016

Konjunkturen i Östergötlands län. kv September 2016 Konjunkturen i kv2 2016 September 2016 Konjunkturläget 2016 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och Norrköpings kommun.

Läs mer

Konjunkturen i Västmanlands län. kv Juni 2017

Konjunkturen i Västmanlands län. kv Juni 2017 Konjunkturen i Västmanlands län kv1 2017 Juni 2017 Konjunkturläget 2017 kv1 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv 2 18 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Konjunkturen i Örebro län. kv Juni 2017

Konjunkturen i Örebro län. kv Juni 2017 Konjunkturen i Örebro län kv1 2017 Juni 2017 Konjunkturläget 2017 kv1 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Örebro län och

Läs mer

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft?

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Konjunkturläget december 2 87 FÖRDJUPNING Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Diagram 14 Brist på arbetskraft i näringslivet Andel ja-svar, säsongsrensade kvartalsvärden 5 5 Sysselsättningen

Läs mer

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2018

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2018 Konjunkturen i Stockholms län kv4 2017 Mars 2018 Konjunkturläget i Stockholm 2017 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Löner i näringslivet. Björn Lindgren April, 2004

Löner i näringslivet. Björn Lindgren April, 2004 Löner i näringslivet Björn Lindgren April, 2004 1 Löner i näringslivet SAMMANFATTNING En arbetare i det privat näringslivet tjänade i genomsnitt 239 000 kr under 2003. En tjänsteman tjänade i genomsnitt

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Konjunkturen i Örebro län. Konjunkturläget kv Juni 2016

Konjunkturen i Örebro län. Konjunkturläget kv Juni 2016 Konjunkturen i Konjunkturläget kv1 2016 Juni 2016 Konjunkturläget 2016 kv1 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och kommun.

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv Stockholm Business Region

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv Stockholm Business Region Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2019 kv2 2019-09-25 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Konjunkturen i Östergötlands län. kv December 2016

Konjunkturen i Östergötlands län. kv December 2016 Konjunkturen i Östergötlands län kv3 2016 December 2016 Konjunkturläget 2016 kv3 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Östergötlands

Läs mer

Konjunkturen i Uppsala län. kv September 2016

Konjunkturen i Uppsala län. kv September 2016 Konjunkturen i kv2 2016 September 2016 Konjunkturläget 2016 kv2 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar och. Statistiken bygger

Läs mer

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck November 2014 Vad är globala värdekedjor? Företagens produktion blir allt mer fragmenterad och utspridd över världen. Det innebär

Läs mer

BILAGA 2. Branschblad ARBETSLIVET EFTER SKOLAN 89

BILAGA 2. Branschblad ARBETSLIVET EFTER SKOLAN 89 BILAGA 2 Branschblad ARBETSLIVET EFTER SKOLAN 89 Jord- och skogsbruk Jord- och skogsbruk var en bransch som sysselsatte relativt få ungdomar. Bara en (1) procent av samtliga ungdomar 19 22 år som arbetade

Läs mer

Konjunkturen i Uppsala län. kv Mars 2017

Konjunkturen i Uppsala län. kv Mars 2017 Konjunkturen i Uppsala län kv4 2016 Mars 2017 Konjunkturläget 2016 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala län och

Läs mer

Konjunkturen i Gävleborgs län. kv December 2016

Konjunkturen i Gävleborgs län. kv December 2016 Konjunkturen i Gävleborgs län kv3 2016 December 2016 Konjunkturläget 2016 kv3 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Gävleborgs

Läs mer

Konjunkturen i Östergötlands län. kv Mars 2017

Konjunkturen i Östergötlands län. kv Mars 2017 Konjunkturen i Östergötlands län kv4 2016 Mars 2017 Konjunkturläget 2016 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Östergötlands

Läs mer