2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats."

Transkript

1 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. I Analysen 2011:4 visas hur Eskilstunas befolkning är sammansatt och har förändrats efter ursprungsland. Särskilt analyseras betydelsen av befolkningsutvecklingen för att möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Någon helt självklar statistisk definition av ursprung, etnisk tillhörighet eller utländsk bakgrund finns dock inte. De statistiska definitioner som brukar användas baseras antingen på medborgarskap eller födelseland. I det senare fallet kan man dels ta hänsyn till respektive persons eget födelseland, dels en eller båda föräldrarnas födelseland. Idag definieras utländsk bakgrund vanligen som att man antingen är född utomlands eller, om man är född i Sverige, att båda föräldrarna är födda utomlands. I det sistnämnda fallet kan man ju ha föräldrar som är födda i två olika länder, vilket naturligtvis gör det svårare att knyta en persons utländska bakgrund till ett specifikt land. I många länder kan det vara betydligt viktigare för människors identitet vilken befolkningsgrupp eller region man tillhör. Det kan även gälla befolkningsgrupper som levt i Sverige sedan urminnes tider eller åtminstone i generationer. Vilket ursprung man har är i praktiken mer mångfacetterat och i hög grad beroende av vad man själv eller andra väljer att definiera det som. Eskilstunas befolkning efter födelseland Sista december år 2010 var antalet invånare i Eskilstuna Av dessa var 19,8 procent, eller drygt 19 tusen invånare, födda utomlands. I förhållande till jämförelsekommunerna eller riket i sin helhet är andelen utrikesfödda högre i Eskilstuna (diagram 1). I Borås och Västerås är motsvarande andel omkring 18 procent och i riket knappt 15. I övriga jämförelsekommuner, med undantag av Gävle, är andelen mellan 13 och 14 procent. I Gävle är motsvarande uppgift drygt elva procent. Har du frågor som rör analysen kontakta analytiker Bo Wictorin Eskilstuna kommun, näringsliv Tel: , e-post: bo.wictorin@eskilstuna.se eskilstuna.se/analysen

2 I samtliga storstadskommuner och i flera kommuner i storstadsregionerna är andelen utlandsfödda högre än i Eskilstuna. I exempelvis Stockholm och Göteborg är andelen 22 procent och i Malmö 30. Vid sidan om storstadskommunerna är andelen högst i Haparanda (40%), Botkyrka (37%), Södertälje (32%), Burlöv (27 %) och Huddinge (26 %). Lägst andel födda utomlands har många små och mindre kommuner utanför storstadsregionerna eller i norra Sverige, som exempelvis Lekeberg, Ovanåker, Öckerö, Piteå och Storuman, där andelen i samtliga fall är fyra procent. Diagram 1 Andelen av invånare i Eskilstuna, jämförelsekommuner och riket som är födda utomlands år 2005 och Under den senaste femårsperioden har andelen födda utomlands ökat med tre procentenheter. I jämförelsekommunerna, med undantag av Linköping, varierar motsvarande ökning med mellan 2,1 och 2,3 procent. I Linköping har andelen ökat med 3,5 procentenheter. Diagram 2 Förändring av antalet inrikes- och utrikes födda samt totala antalet invånare i Eskilstuna, jämförelsekommuner och riket år Analysen 2011:4 Sida 2(10)

3 Den ökade andelen utlandsfödda beror dels på att födelsenettot i Eskilstuna, liksom i större delen av övriga landet, var svagt negativt under perioden, dels på betydande inflyttningsöverskott. Inflyttningsöverskotten är helt och hållet orsakad av att Sverige haft positiva invandringsöverskott under perioden. År ökade antalet utlandsfödda i Eskilstuna med knappt 24 procent (diagram 2). Antalet invånare födda i Sverige ökade med endast 1,4 procent. I Eskilstuna, jämförelsekommunerna och riket som helhet är den totala befolkningstillväxten till allra största delen beroende av i vilken omfattning som antalet utlandsfödda ökar. Lite drygt hälften av alla drygt 19 tusen utlandsfödda i Eskilstuna (2010) är födda i Finland eller Irak (diagram 3). De tio främsta ursprungsländerna svarar tillsammans för omkring tre fjärdedelar av alla utlandsfödda, det vill säga personer av totalt år Diagram 3 De tio främsta ursprungsländerna år 2010, andelar av samtliga utlandsfödda per födelseland Eskilstunas befolkning med utländsk bakgrund Förutom invånarnas födelseland brukar utländsk bakgrund också avse personer som är födda i Sverige, men där båda föräldrarna är födda utomlands. 27 procent av Eskilstunas befolkning hade med denna definition en utländsk bakgrund år 2010 (diagram 4). Det är en högre andel än i riket som helhet, där motsvarande uppgift är drygt 19 procent, och i jämförelsekommunerna. I likhet med vad vi kunde konstatera tidigare när det gäller befolkningens födelseland är det generellt i kommuner i storstadsregionerna där andelen med utländsk bakgrund är högst. Vissa undantag finns dock, som när det exempelvis gäller Haparanda där andelen med utländsk bakgrund är drygt 50 procent. Högst är andelen i Botkyrka (53%), Södertälje (44%), Burlöv (36%), Sundbyberg (34%) och Huddinge (34%). I Stockholm och Göteborg är motsvarande andel 29 respektive 30 procent. I många små Analysen 2011:4 Sida 3(10)

4 kommuner utanför storstadsregionerna är motsvarande andel endast omkring fem procent. Diagram 4 Andel av befolkningen i Eskilstuna, jämförelsekommuner och riket med utländsk bakgrund år Finland och Irak är de två dominerande ursprungsländerna och svarar tillsammans för drygt hälften av samtliga invånare med utländsk bakgrund i Eskilstuna (tabell 2). De tio vanligaste ursprungsländerna svarar för 78 procent. Tabell 2 Antal personer med utländsk bakgrund i Eskilstuna år 2010 per de tio vanligaste ursprungsländerna samt andelar av Eskilstunas totalbefolkning. (Antalsuppgifterna i tabellen är avrundade till hela hundratal.) Ursprungsland Antal Andel Finland ,4 % Irak ,2 % F d Jugoslavien ,7 % Somalia 900 0,9 % Vietnam 800 0,9 % Iran 700 0,8 % Syrien 700 0,7 % Turkiet 500 0,6 % Polen 500 0,5 % Tyskland 400 0,4 % Övriga länder ,9 % Totalt ,0 % Anm. Drygt tusen personer med utländsk bakgrund av totalt omkring har föräldrar som är födda i två olika länder (förutom Sverige). I fördelningen per ursprungsland ingår dessa bland uppgifterna två gånger. Det har dock en marginell betydelse för uppgifterna i tabellen. Analysen 2011:4 Sida 4(10)

5 Eskilstunabornas ursprung och ålder Skillnaderna i befolkningstillväxt mellan födda i Sverige och utomlands gäller framför allt de yngre åldersgrupperna (diagram 5). När det gäller antalet personer i arbetsför ålder (20-64 år) berodde den totala ökningen helt och hållet på att antalet utomlands födda ökade med 21 procent, medan antalet födda i Sverige i samma ålder minskade med knappt en procent. Minst var skillnaden i de äldsta åldersgrupperna. Diagram 5 Förändring av antal födda i Sverige och utomlands per åldersgrupp i Eskilstuna år Det innebär att andelen utomlands födda av arbetskraften år 2010 uppgick till 24 procent, vilket kan jämföras med motsvarande andel år 2005 som var 20 procent. Det mesta talar för att andelen kommer att öka ytterligare, som en följd av att invandringen till Sverige bidrar till att föryngra befolkningen. Av diagram 6 framgår att ökningen av antalet personer i arbetsför ålder helt och hållet är beroende av ökningen av antalet utlandsfödda. Detta gäller i såväl riket i sin helhet som i nästan samtliga jämförelsekommuner. I Örebro, men i viss mån även i Linköping och Borås, har även antalet födda i Sverige ökat svagt. Även här svarar dock utlandsfödda för huvuddelen av ökningen av antalet personer år. Analysen 2011:4 Sida 5(10)

6 Diagram 6 Förändring av antalet personer födda i Sverige, utomlands och totalt år i Eskilstuna, jämförelsekommuner och riket år Eskilstunabornas födelseland och utbildningsbakgrund Utbildningsnivån bland män och kvinnor födda i Sverige respektive utomlands skiljer sig en del åt. Andelen med en kortare utbildning än tre års gymnasiestudier är högre för såväl utlandsfödda män som kvinnor (diagram 7). Män som är födda i Sverige har samtidigt lägst andel med en längre eftergymnasial utbildning. Andelen kvinnor födda i Sverige och utomlands har en högre andel med en längre eftergymnasial utbildning än män födda i Sverige och utomlands. Diagram 7 Utbildningsnivå för män och kvinnor födda i Sverige och utomlands år i Eskilstuna år 2010, andelar Källa: Eskilstuna kommun/tillväxtverket (raps)/scb Analysen 2011:4 Sida 6(10)

7 Tillgänglig statistik gör det inte möjligt med en mer detaljerad redovisning per ursprungsland. Tidigare studier har dock visat stora skillnader mellan olika grupper. 1 Exempelvis är andelen med en högre utbildning högre bland personer födda i Polen, Irak och vissa afrikanska länder är bland födda i Sverige. För födda i exempelvis Somalia, Vietnam och Finland är andelen å andra sidan lägre. Orsakerna till skillnaderna i utbildningsbakgrund mellan olika grupper kan delvis vara andra än sådana som kan kopplas till ursprungsland. Hit hör exempelvis skillnader i åldersstruktur mellan olika grupper. Skillnader i sysselsättning mellan olika grupper beroende på ursprungsland. Andelen sysselsatta varierar betydligt mellan kvinnor och män beroende på ursprungsland. Andelen sysselsatta är betydligt högre för både män (78 %) och kvinnor (75 %) födda i Sverige än för födda utomlands (diagram 8). Lägst är andelen sysselsatta bland dem som är födda i Afrika och Asien. Inom dessa grupper är också skillnaderna mellan män och kvinnor som störst. Även här har tidigare studier visat att skillnaderna inom varje födelseregion kan vara betydande. Exempelvis är andelen sysselsatta som är födda i Bosnien-hercegovina i det närmaste lika stor som för födda i Sverige. Det gäller för såväl låg- som högutbildade. Motsatt är bilden för exempelvis de som är födda i Irak samtidigt som lågutbildade födda i Kambodja/Vietnam har en förhållandevis hög andel sysselsatta. Diagram 8 Antal och andel sysselsatta män och kvinnor år per födelseregion i Eskilstuna år Se Demografiska förändringar och ekonomisk utveckling i Eskilstuna kommun, rapport från Eskilstuna kommun ( ) Analysen 2011:4 Sida 7(10)

8 Orsakerna till skillnader i andel sysselsatta mellan olika grupper kan vara flera. Hit hör, förutom ålder, kön och utbildningsbakgrund, tiden som olika grupper vistats i Sverige eller hur gammal man var när man kom hit. År 2009 var knappt tio procent av samtliga utlandsfödda som varit i Sverige en kortare tid än två år sysselsatta. Det kan jämföras med de som vistats i Sverige mellan två till fyra år, där motsvarande andel är 37 procent, eller längre än tio år, där andelen är 60 procent. I förhållande till jämförelsekommunerna är andelarna i Eskilstuna i nivå med eller något under Linköping och Norrköping. För gruppen som varit i Sverige kortare tid än två år och mellan två till fyra år är andelarna högre i övriga jämförelsekommuner och riket. Det gäller i synnerhet Borås och Västerås. För gruppen som vistats i Sverige längre än tio år är skillnaderna mindre. En bidragande orsak till de jämförelsevis lägre andelarna i Eskilstuna är att kommunen drabbades mycket hårt av finanskrisen under år I den tidigare studien testades flera olika faktorers förklaringsvärde till skillnader i sysselsättning. Slutsatsen från den studien var att den enskilt viktigaste faktorn för möjligheterna till arbete var att om man hade en grundläggande gymnasiekompetens eller ej. I diagram 9 redovisas andel sysselsatta per födelseregion för de 20 vanligaste yrkena i Eskilstuna år Dessa svarar för 56 procent av samtliga anställda. Diagram 9 Andel anställda i de 20 vanligaste yrkena i Eskilstuna per födelseregion år Källa: Eskilstuna kommun/länsstyrelsen i Södermanland/SCB Analysen 2011:4 Sida 8(10)

9 Genomsnittlig disponibel inkomst, 2009 års priser Relativ förändring mellan år 1999 och 2009 Som synes varierar andelen utomlands födda betydligt mellan olika yrken. Vård och omsorgspersonal är den klart mest dominerande yrkesgruppen med totalt anställda. Andelen anställda som är födda i något annat europeiskt land eller i övriga världen är något högre än andelen sysselsatta av samtliga yrkesverksamma på Eskilstunas arbetsmarknad. Vård- och omsorgsyrken är med andra ord inte påtagligt mycket vanligare bland utlandsfödda än bland de som är födda i Sverige. Inom andra yrkesgrupper är emellertid de som är födda utomlands kraftigt överrepresenterade. Det gäller i första hand yrken som städare, lager- och transportassistenter eller maskinoperatörer och montörer inom tillverkningsindustrin. Inom andra yrken, som exempelvis ingenjörer och tekniker, byggnadshantverkare eller drifts- och verksamhetschefer är födda såväl inom övriga Europa som i övriga världen klart underrepresenterade. Skillnader i köpkraft mellan olika grupper beroende på ursprungsland. Av diagram 10 framgår skillnader i disponibel inkomst mellan olika grupper i Eskilstuna, jämförelsekommunerna och riket år 1999 och För födda i Sverige är den genomsnittliga disponibla inkomsten något lägre i Eskilstuna och Norrköping än i övriga jämförelsekommuner eller i riket som helhet. Ett motsvarande mönster finns även för utlandsfödda. I samtliga kommuner har de som är födda utanför Europa (EU/EFTA) en väsentligt lägre genomsnittlig disponibel inkomst. Diagram 10 Genomsnittlig disponibel inkomst för personer år per födelseregion i Eskilstuna, jämförelsekommuner och riket år 2009 samt procentuell förändring i 2009 års priser sedan år Under den senaste tioårsperioden ( ) ser vi heller ingen tendens till utjämning av den disponibla inkomsten mellan olika grupper. Även om den reala disponibla inkomsten (köpkraften) ökat för samtliga grupper har den ökat relativt sett mer för grupperna med en högre genomsnittlig inkomst än för de med än lägre. Analysen 2011:4 Sida 9(10)

10 Generellt, med vissa undantag, har den disponibla inkomsten ökat mer för samtliga grupper i övriga jämförelsekommuner och riket än i Eskilstuna. Skillnader i boende mellan olika grupper beroende på ursprungsland. Boendesegregationsindex 2 visar hur spridd respektive koncentrerad olika befolkningsgrupper är inom Eskilstuna kommun (diagram 11). Ett lågt indextal innebär befolkningsgruppen är spridd till olika delområden i kommunen, medan ett högt tal innebär att befolkningsgruppen framförallt bor inom vissa delar av kommunen. Diagram 11 Boendesegregationsindex per födelseland i Eskilstuna år Som framgår av diagrammet är vissa befolkningsgrupper starkt koncentrade till vissa delområden. Det gäller i synnerhet de som är födda i Somalia. Andra grupper, som de som har Finland eller Tyskland som födelseland, bor mycket jämnt fördelande inom kommunens olika delområden och är till och med mer spridda än de som är födda i Sverige. Skillnaderna i boendesegregationsindex mellan olika befolkningsgrupper talar för att de som nyligen etablerat sig i Eskilstuna har ett mer koncentrerat boende, som förutom somalier exempelvis även gäller irakier, medan motsatsen gäller för grupper som funnits etablerade i Eskilstuna sedan länge, som exempelvis de med finländsk eller tysk bakgrund. Vissa grupper som funnits i Eskilstuna under en relativt sett lång tid, som exempelvis vietnameser, är dock förhållandevis koncentrerade till vissa delar av kommunen. Av diagrammet framgår också att samtliga födda utomlands totalt sett har ett lika spritt bosättningsmönster som de som är födda i Sverige. 2 För att beräkna boendesegregationsindex har vi använt SCB:s definition. Det innebär att vi summerar avvikelserna från befolkningsgruppens andel av kommunens totala befolkning inom respektive delområde i kommunen. Ett lågt index innebär med andra ord att befolkningsgruppens andel av befolkningen i kommunens olika delområden i stort sett är lika stor som gruppens andel av hela kommunens befolkning. Ett högt index innebär att andelen varierar starkt mellan olika delområden. Analysen 2011:4 Sida 10(10)

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige

Läs mer

Den utrikes födda befolkningen ökar

Den utrikes födda befolkningen ökar 1 Utrikes födda Den utrikes födda befolkningen ökar Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige vilket innebär att den utrikes födda befolkningen fortsätter att öka. Vid årets

Läs mer

Befolkning efter bakgrund

Befolkning efter bakgrund Sveriges folkmängd fortsatte att öka under 2010, detta mycket tack vare ett fortsatt invandringsöverskott. Invandringen har under lång tid varit större än utvandringen i Sverige vilket innebär att den

Läs mer

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna 2010-05-18 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats?

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats? 2011-01-29 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till

Läs mer

2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2011.

2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2011. 2012-12-14 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:8 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling

2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling 2012-06-02 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:5 Drivkrafter bakom näringslivets omvandling Sambandet

Läs mer

Befolkning efter svensk och utländsk bakgrund

Befolkning efter svensk och utländsk bakgrund 18 Befolkning efter svensk och utländsk bakgrund Annika Klintefelt Vid slutet av år 22 var 1,1 miljoner av Sveriges befolkning födda utomlands. Det motsvarar knappt 12 procent av befolkningen. Drygt 6

Läs mer

BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En expansiv region med en växande befolkning Allt fler väljer att bo och leva i och redan 2017 beräknas här finnas över en miljon invånare. Befolkningen är relativt

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna. Utvecklingen i förhållande till jämförbara kommuner

2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna. Utvecklingen i förhållande till jämförbara kommuner 2010-12-07 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:8 Kulturverksamheter i Eskilstuna I denna faktasammanställning

Läs mer

Utrikes föddas arbetsmarknadssituation

Utrikes föddas arbetsmarknadssituation AM 110 SM 1402 Utrikes föddas arbetsmarknadssituation 2005-2013 The labour market among foreign born 2005-2013 I korta drag Antalet utrikes födda ökade Den demografiska strukturen bland både inrikes och

Läs mer

Besöksnäringen en jobbmotor för utlandsfödda

Besöksnäringen en jobbmotor för utlandsfödda Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46 40 35 25 00 Pedagogensväg 2, 831 40 Östersund T +46 63 14 10 99 www.visita.se Besöksnäringen

Läs mer

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna

2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna 2011-02-25 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:2 Arbetspendling till och från Eskilstuna I denna

Läs mer

Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor

Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor FOKUS på arbetsmarknad och utbildning Fler med utländsk bakgrund studerar Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor Anna Gärdqvist 19 Många

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad Lina Aldén & Mats Hammarstedt Bakgrund År 2016 är mer än 1,5 miljoner personer, eller ca 16 procent av den totala befolkningen

Läs mer

Befolkningsutveckling 2016

Befolkningsutveckling 2016 170221 Befolkningsutveckling 2016 Innehållsförteckning Sammanfattande beskrivning... 2 Befolkningsutveckling 2016... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 3 259 personer under 2016... 3 Befolkningen

Läs mer

Statistikinfo 2013:09

Statistikinfo 2013:09 Statistikinfo 213:9 Flyttning till, från och inom Linköpings kommun 212 År 212 var det 511 fler som flyttade till än från Linköpings kommun Det positiva flyttningsnettot 212 berodde helt på inflyttning

Läs mer

TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING. Utbildningsbakgrund bland utrikes födda

TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING. Utbildningsbakgrund bland utrikes födda TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING Utbildningsbakgrund bland utrikes födda TEMARAPPORT 2014:6 UTBILDNING Utbildningsbakgrund bland utrikes födda Statistiska centralbyrån 2014 Report 2014:6 Educational background

Läs mer

Utrikesfödda på arbetsmarknaden

Utrikesfödda på arbetsmarknaden PM 1(10) på arbetsmarknaden PM 2 (10) Inledning Sverige har blivit ett alltmer mångkulturellt samhälle. Omkring 18 procent av befolkningen i åldern 16-64 år är född i något annat land. Syftet med denna

Läs mer

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013

Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden under 2013 Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 5 2015 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Fortsatt god utveckling på arbetsmarknaden

Läs mer

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna

2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna 2012-09-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:6 Nyföretagande i Eskilstuna Enligt Tillväxtanalys,

Läs mer

Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014

Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014 FS 2014:5 2014-08-14 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014 Första halvåret ökade befolkningen i Norrköping med 778 personer till 134 527 personer. Födelsenetto i kommunen är 218 personer

Läs mer

Statistikinfo 2013:12

Statistikinfo 2013:12 Statistikinfo 213:12 Hushållens sammansättning i Linköping 212 et hushåll i Linköpings kommun uppgår till 66 745. 4 procent av hushållen är ensamstående utan barn, vilket är den vanligaste hushållstypen

Läs mer

Örebro läns kompetenskarta. Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november

Örebro läns kompetenskarta. Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november Örebro läns kompetenskarta Bo Wictorin Regional kompetensdag 30 november 1 Orsaker till tilltagande arbetskraftsbrist: Befolkningsutvecklingen En allt mer specialiserad arbetsmarknad BEFOLKNINGSFÖRÄNDRING

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2017 06 26 Befolkning Under de senaste drygt 30 åren har allt fler upptäckt fördelen av att bosätta sig i Trelleborgs kommun. Med början

Läs mer

Fruktsamhet och mortalitet 2014

Fruktsamhet och mortalitet 2014 Demografisk rapport 2015:10 Fruktsamhet och mortalitet 2014 uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Befolkningsprognos 2015 2024/50 Arbetet med projektet Befolkningsprognos för Stockholms län

Läs mer

Hotell- och restaurangbranschen

Hotell- och restaurangbranschen Hotell- och restaurangbranschen en jobbmotor för utlandsfödda Innehållsförteckning 15 Förord 18 Inledning 19 Statistiken 10 Utlandsfödda i hotell- och restaurangbranschen 14 Anställda 16 Företagare 18

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2018-06-20 Befolkning Under 2017 ökade befolkningen med 682 invånare till 44 595 invånare vilket var den näst högsta ökningen ett enskilt

Läs mer

Gruppen lågutbildade i Sverige

Gruppen lågutbildade i Sverige Gruppen lågutbildade i Sverige Förändringar i livsvillkor 1990 2012 Sara Kjellsson Institutet för Social Forskning (SOFI) Stockholms Universitet Svenska befolkningen, åldrarna 20-69 år: 3 500 000 3 000

Läs mer

Partipolitiska aktiviteter

Partipolitiska aktiviteter Kapitel 3 Partipolitiska aktiviteter Medlemskap och aktivitet i politiska partier 1980-81 2000-01 (Diagram 3.1 3.4) I diagram 3.1 framgår att medlemsandelen i politiska partier har halverats sedan början

Läs mer

Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning. En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977

Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning. En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977 Foto: Marit Jorsäter En femåring skulle förstå det här. Kan någon hämta en femåring? Groucho Marx, 1890 1977 Utbildningen i Sverige Befolkningens utbildning 52 I Sverige genomfördes tidigt, internationellt

Läs mer

Utrikes föddas utbildningsbakgrund 2017

Utrikes föddas utbildningsbakgrund 2017 Utrikes föddas utbildningsbakgrund 2017 Utrikes föddas utbildningsbakgrund 2017 Producent Förfrågningar SCB Avdelningen för befolkning och välfärd 701 89 Örebro 010-479 40 00 Tomas Westling 010-479 61

Läs mer

Modellutveckling av demografisk prognos /2040 för Stockholms län

Modellutveckling av demografisk prognos /2040 för Stockholms län Demografisk rapport 219:1 Modellutveckling av demografisk prognos 218 26/24 för Stockholms län Uppdelning av kommunprognoserna i länsprognosens tre födelsegrupper: födda i Stockholms län, i övriga riket

Läs mer

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Li Jansson Almega 214-11-1 Sammanfattning Den här rapporten visar att integrationen stärkts, men att utmaningar

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport 2014. Arbetsmarknaden

Finanspolitiska rådets rapport 2014. Arbetsmarknaden Finanspolitiska rådets rapport 2014 Arbetsmarknaden 1 Arbetsmarknaden Arbetskraftsdeltagande, arbetade timmar och sysselsättningsgrad har utvecklats förhållandevis väl: Förändringar i befolkningens sammansättning

Läs mer

Jämställd regional tillväxt?

Jämställd regional tillväxt? Rapport 2016:6 Jämställd regional tillväxt? Faktaunderlag om nuläget i Västra Götaland inom befolkningsutveckling, utbildning, arbetsmarknad och ekonomiska förutsättningar. Rapporten är första delen av

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun

Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:09 Utrikes födda ökar i Linköpings kommun Vid årsskiftet 2008 uppgick befolkningen i Linköping till 141 863 personer. Av dessa var 17 156 utrikes

Läs mer

Arbetsmarknaden för personer med låg utbildning

Arbetsmarknaden för personer med låg utbildning AM 110 SM 1704 Arbetsmarknaden för personer med låg utbildning 2005-2016 The labour market for persons with a lower level of education 2005-2016 I korta drag Temarapporten för tredje kvartalet 2017 beskriver

Läs mer

Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2014/15

Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2014/15 UF 19 SM 1601 Universitet och högskolor Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2014/15 Swedish and foreign background among students and doctoral students in higher education 2014/15

Läs mer

Statistik. om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se

Statistik. om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport. The Capital of Scandinavia. stockholm.se Statistik om Stockholm Befolkningsöversikt 2013 Årsrapport The Capital of Scandinavia stockholm.se FÖRORD Denna rapport innehåller en översikt över befolkningens struktur och dess förändringar, framförallt

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Nästan halvvägs (mot 50 000 invånare) 2019-06-28 Befolkning Varje år sedan 1984 har befolkningen ökat i Trelleborgs kommun. Sedan 2016

Läs mer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång, februari 2011 Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer - en statistisk

Läs mer

Utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden en översikt och en internationell jämförelse

Utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden en översikt och en internationell jämförelse 1. Inledning Utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden en översikt och en internationell jämförelse av Lina Aldén & Mats Hammarstedt Antalet utrikes födda i Sverige uppgår år 2013 till ungefär 1,5 miljoner

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016 Uppföljning Tillväxtstrategi 2016 Del 1: Grundfakta En rapport från Regionkontoret 2016 1 Grundfakta Inledning Region har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att har

Läs mer

Födda i Stockholms län efter mödrarnas födelseländer

Födda i Stockholms län efter mödrarnas födelseländer Födda i Stockholms län efter mödrarnas födelseländer 2011-2020 Födda i Stockholms län efter mödrarnas födelseländer Prognos 2011-2020 2012:4 Arbetet med projektet Befolkningsprognos för Stockholms län

Läs mer

Befolkningsutvecklingen 2011 i Stockholms län

Befolkningsutvecklingen 2011 i Stockholms län Demografisk rapport 212:1 Befolkningsutvecklingen 211 i Stockholms län Befolkningsprognos 212-221/4 Befolkningsutvecklingen 211 i Stockholms län 212:1 Arbetet med projektet Befolkningsprognos för Stockholms

Läs mer

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion.

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion. Delgrupper I denna bilaga delas de ensamstående upp i delgrupper. Detta görs för att undersöka om den ekonomiska situationen och dess utveckling är densamma i alla sorts ensamförälderhushåll, eller om

Läs mer

Stockholmsregionen växer

Stockholmsregionen växer Stockholmsregionen växer En beskrivning om utrikes inflyttade till Stockholmsregionen STORSTHLM KSL KOMMUNERNA I STOCKHOLMS LÄN En beskrivning för ökad regional kunskap om utrikes inflyttade 2 Stockholmsregionen

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad

Tudelad arbetsmarknad Thomas Ljunglöf 2018-01-30 Tudelad arbetsmarknad I genomsnitt var 4,7 procent av landets akademiker arbetslösa eller verksamma i något arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd under 2017. Andelen är därmed

Läs mer

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt April 2015 Irma Cupina, Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, irma.cupina@malmo.se, Tel. 040-344072 Bristyrken i Skåne

Läs mer

Befolkningsstatistik. Kristinehamns kommun 31 Dec 2015

Befolkningsstatistik. Kristinehamns kommun 31 Dec 2015 Befolkningsstatistik DEC 131231 24114 (23949) Kristinehamns kommun 31 Dec 215 2427 214-11-1 24 31 215-11-1 JAN 2416 (23 943) FEB 24129 (23 966) MAR 24181 (23 971) APRIL 24186 (23 983) MAJ 24168 (24 24)

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Yrken i Västra Götaland

Yrken i Västra Götaland Fakta & Analys 2010:1 EN KORTRAPPORT FRÅN REGIONUTVECKLINGSSEKRETARIATET Yrken i Västra Götaland Kvalifikationskraven på arbetsmarknaden ökar. Arbeten som kräver högskoleutbildning har ökat i snabb takt

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

RAPPORT. Stadskontoret. Folkmängd i Malmö. Preliminär januari 2013

RAPPORT. Stadskontoret. Folkmängd i Malmö. Preliminär januari 2013 RAPPORT Stadskontoret Folkmängd i Malmö Preliminär januari 2013 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård (Befolkningsutveckling) Elisabeth Pålsson (Malmöbor födda

Läs mer

Statistikinfo. Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011

Statistikinfo. Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011 Linköpings kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo 2012:04 Personer med utländsk bakgrund ökade med 766 i Linköpings kommun 2011 Linköpings kommun hade totalt 147 334 invånare vid årsskiftet 2011/2012.

Läs mer

Barnen i befolkningen

Barnen i befolkningen 17 Barnen i befolkningen Drygt en femtedel av Sveriges befolkning är barn i åldrarna 0 17 år (22 procent). Som en följd av bl.a. låga födelsetal under en stor del av 1990 talet kommer den andelen att minska

Läs mer

Utan invandrare stannar bussen och taxin statistik och trender

Utan invandrare stannar bussen och taxin statistik och trender Utan invandrare stannar bussen och taxin statistik och trender Juni 2014 2014-06-18 För att lösa det demografiska problemet med en åldrande befolkning behövs fler människor som kan arbeta runt om i Sverige.

Läs mer

Arbetsmarknadssituationen för flyktingar och flyktinganhöriga The labour market situation for refugees and refugee family members

Arbetsmarknadssituationen för flyktingar och flyktinganhöriga The labour market situation for refugees and refugee family members AM 110 SM 1901 Arbetsmarknadssituationen för flyktingar och flyktinganhöriga 2010 2018 The labour market situation for refugees and refugee family members 2010 2018 I korta drag I denna temarapport beskrivs

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 21-3-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Statistikinfo 2019:01

Statistikinfo 2019:01 Statistikinfo 219:1 Linköping ökade med 2 514 invånare 218 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 514 personer 218. Det är den fjärde största ökningen någonsin i Linköping, även om ökningen var 189

Läs mer

Utbildningsexplosion i befolkningen men får akademikerna arbete i nivå med sin utbildning?

Utbildningsexplosion i befolkningen men får akademikerna arbete i nivå med sin utbildning? PM Sida: 1 av 13 Datum: 2014-11-26 Utbildningsexplosion i befolkningen men får akademikerna arbete i nivå med sin utbildning? Arbetsförmedlingen Linda Pärlemo Sida: 2 av 13 Innehåll Sammanfattning... 3

Läs mer

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016 Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 216 1 Innehåll Inledning... 2 Befolkning... 3 Storlek och sammansättning... 3 Befolkningsutveckling och befolkningsframskrivning... 5 Utbildning

Läs mer

Utrikes födda på arbetsmarknaden hur ser situationen ut och vad säger forskningen? Mats Hammarstedt

Utrikes födda på arbetsmarknaden hur ser situationen ut och vad säger forskningen? Mats Hammarstedt Utrikes födda på arbetsmarknaden hur ser situationen ut och vad säger forskningen? Mats Hammarstedt Syfte och bakgrund Ge en översikt av utrikes föddas position på svensk arbetsmarknad. Vad säger forskningen

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

INTEGRATION: RAPPORT 3. Integration. ett regionalt perspektiv

INTEGRATION: RAPPORT 3. Integration. ett regionalt perspektiv INTEGRATION: RAPPORT 3 Integration ett regionalt perspektiv Omslagsbilden: Kartan återkommer inne i boken och visar andelen utrikes födda i de 72 FA-regionerna år 2008. INTEGRATION: RAPPORT 3 Integration

Läs mer

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h 2016 Thomas Ljunglöf Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h Arbetsmarknaden alltmer tudelad Citera gärna ur skriften, men ange källa Saco mars 2017 www.saco.se Arbetsmarknaden alltmer tudelad I

Läs mer

Stor inflyttning till Göteborg

Stor inflyttning till Göteborg 2-2009 Stor inflyttning till Göteborg Befolkningsutveckling i Göteborg 2008 Göteborg hade under 2008 den största befolkningstillväxten sedan 1994. Invånarantalet passerade därmed 500 000 under året Göteborg

Läs mer

Inrikes in- och utflyttning till och från Stockholms län Vidareflyttning av utrikes födda

Inrikes in- och utflyttning till och från Stockholms län Vidareflyttning av utrikes födda Inrikes in- och utflyttning till och från Stockholms län Vidareflyttning av utrikes födda Karin Lundström SCB facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb www.linkedin.com/company/scb

Läs mer

Fler än storkar till Göteborg. Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt

Fler än storkar till Göteborg. Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt 1-21 Fler än 7 5 storkar till Göteborg Befolkningsutveckling i Göteborg 29 Göteborg hade för andra året i rad en oväntat stor befolkningstillväxt Det föddes över 7 5 barn i Göteborg under 29. Det är det

Läs mer

Statistikinfo 2016:02

Statistikinfo 2016:02 Statistikinfo 216:2 Nästan 153 invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 85 personer 215. Vid årsskiftet bodde 152 966 personer i kommunen. Antalet födda barn uppgick till 1 859,

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret

Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret Jonas.fellstrom@borlange.se 0243-74303 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Folkmängd i Borlänge kommun 1968-2017 51964 42781 Borlänge

Läs mer

Befolkningsutveckling 2018

Befolkningsutveckling 2018 Befolkningsutveckling 218 www.goteborg.se 7 8 nya göteborgare 218 blev ytterligare ett år med en hög befolkningstillväxt. Stadens invånarantal ökade med 7 829 till 571 868. Därmed har stadens befolkning

Läs mer

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund

Folkmängd i Skellefteå. - efter utländsk bakgrund Folkmängd i Skellefteå - efter utländsk bakgrund Beskrivning av statistiken - Bild 1 Födelseland Födelseland anger det land där personen är född. Födelselandets benämning hänförs till förhållandena vid

Läs mer

Utländsk bakgrund för studerande i högre utbildning 2008/09

Utländsk bakgrund för studerande i högre utbildning 2008/09 UF 19 SM 1001 Utländsk bakgrund för studerande i högre utbildning 2008/09 Foreign background among students in higher education 2008/09 I korta drag Allt fler studenter med utländsk bakgrund Läsåret 2008/09

Läs mer

Statistikinfo 2017:01

Statistikinfo 2017:01 Statistikinfo 217:1 Rekordökning med 2 851 nya invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 851 personer 216. Det är den största ökningen någonsin i Linköping, och 24 fler än det tidigare

Läs mer

Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2016/17

Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2016/17 UF 19 SM 1801 Universitet och högskolor Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander 2016/17 Swedish and foreign background among students and doctoral students in higher education 2016/17

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gotlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist 37 Asylsökande Anna Eriksson Arne Holmqvist Asylansökningar och flyktinginvandring reflekterar händelser i omvärlden; den vanligaste anledningen till flykt är väpnad konflikt i hemlandet. Sverige har tagit

Läs mer

Fruktsamhet och mortalitet 2011

Fruktsamhet och mortalitet 2011 Demografisk rapport 2012:08 Fruktsamhet och mortalitet 2011 uppdelat på födelseländer, kommuner och delområden Befolkningsprognos för Stockholms län 2012-2021 Fruktsamhet och mortalitet 2011 uppdelat på

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män Norrköping Kommunfakta 2007 2008 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor antal Procentuell fördelning Procentuell fördelning

Läs mer

Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan

Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan yhmyndigheten.se 1 (13) Datum: 2011-11-17 Analyser av utbildningar och studerande

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal Norrköping Kommunfakta 2006 2007 2006-06-12 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor Totalt antal Procentuell fördelning

Läs mer

Statistikinfo 2014:07

Statistikinfo 2014:07 Statistikinfo 2:7 Pensionsinkomsten drygt 4 procent högre för män än för kvinnor Medelbeloppet för pensionsinkomsten var 42 procent högre för män än för kvinnor 2. Mellan 2 och 2 ökade medelbeloppet med,

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2016-2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå 2 Text: Timo Mulk-Pesonen 010-4867386 Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

Blekinges befolkningsutveckling 2017

Blekinges befolkningsutveckling 2017 Blekinges befolkningsutveckling 2017 Befolkningsrapporten har för avsikt att ge en bild av hur Blekinge ser ut där centrala aspekter lyfts fram för att belysa skillnader och trender i Blekinges befolkningsutveckling.

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Blekinges befolkningsutveckling 2017

Blekinges befolkningsutveckling 2017 Blekinges befolkningsutveckling 2017 Befolkningsrapporten har för avsikt att ge en bild av hur Blekinge ser ut där centrala aspekter lyfts fram för att belysa skillnader och trender i Blekinges befolkningsutveckling.

Läs mer

INTEGRATION: RAPPORT 3. Integration. ett regionalt perspektiv

INTEGRATION: RAPPORT 3. Integration. ett regionalt perspektiv INTEGRATION: RAPPORT 3 Integration ett regionalt perspektiv Omslagsbilden: Kartan återkommer inne i boken och visar andelen utrikes födda i de 72 FA-regionerna år 2008. INTEGRATION: RAPPORT 3 Integration

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad för akademiker

Tudelad arbetsmarknad för akademiker 2015 Thomas Ljunglöf Tudelad arbetsmarknad för akademiker Tudelad arbetsmarknad för akademiker Thomas Ljunglöf Citera gärna ur skriften men ange källa Thomas Ljunglöf och Saco www.saco.se www.saco.se/arbetsmarknadsdata

Läs mer