Redovisning av synpunkter på programmet för:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av synpunkter på programmet för:"

Transkript

1 Kundtjänst Referens Bygg- och miljökontoret Planavdelningen Rebecca Bohman Redovisning av synpunkter på programmet för: Fördjupningen av översiktsplanen i Burträsk inom Skellefteå kommun, Västerbottens län. Kommunstyrelsen beslutade hösten 2009 att bygg- och miljökontoret skulle ta fram ett förslag till ny fördjupad översiktsplan för Burträsk centrum. Arbetet inleddes 2010 med att studera ortens historia, aktuella situation, dess förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Programhandlingen upprättades 2011 av bygg- och miljökontoret. Programhandlingen utgör grunden till den fördjupade översiktsplanen. Ett program ska lyfta fram och redovisa de visioner, mål och riktlinjer som kommunen har. I dokumentet belyser man de viktigaste frågorna som ska lyftas fram i planarbetet och planhandlingen. Samrådet Ett program till översiktsplan är inte obligatoriskt enligt plan- och bygglagen (PBL) men är bra för att på ett tidigt stadium sortera ut de viktigaste frågorna. Det viktiga är att skapa en dialog och nå ut till allmänhet, myndigheter, föreningar och kommunala förvaltningar. Dessa har därför fått möjligheten att tycka till om innehållet i programmet mellan den 21 november och 12 december. Under samrådstiden har 11 skriftliga synpunkter kommit in. Samrådsmötet Under samrådstiden hade kommunen ett möte ute i Burträsk då cirka 70 personer kom och lyssnade och ställde frågor till tjänstemän och politiker. Mötet resulterade i en god dialog och besökarna ombads att skriftligen skicka in sina synpunkter. Inkomna synpunkter Under samrådstiden har 12 skriftliga yttranden inkommit. Synpunkterna har bland annat berört behovet av en cykelväg mellan Burträsk och Åbyn, gestaltningsfrågor och Burträsk som utbildningsort. De kommer att redovisas i sin helhet och efter varje synpunkt följer en kort kommentar. Postadress: Skellefteå Besöksadress: Trädgårdsgatan 7 Skellefteå Fax: Tel: Organisationsnummer: Internet:

2 1. Trafikverket, Trafikverket har tagit emot remissen gällande program för fördjupad översiktsplan för Burträsk inom Skellefteå kommun. Trafikverket är generellt positiv till förslaget till planprogram och vill framföra följande synpunkter: Lokaliseringen av arbetsplatser bör ske i närheten av bostäder och kollektivtrafik så att planeringen stödjer en minskad bilanvändning. Ett väl sammanhållet och avgränsat centrum skapar en tydligare centrumfunktion och kan skapa förutsättningar för en minskad förflyttning med bil inom tätorten. Det är viktigt att det finns en bra koppling till kollektivtrafiken och dess hållplats. I programmet beskrivs korsningen Kamvägen-Vasabrogatan utgöra en naturlig mötesplats. Platsen kring Kamvägen-Vasabrogatan-Buregatan Skolgatan har en rörig trafiksituation som ytterligare kommer att kompliceras när Norrmejerier bygger ut sin verksamhet. För att utgöra en mötesplats bör platsen ges en tydlig gestaltning och en väl genomtänkt trafiklösning där trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna är prioriterad. För genomförande av gång- och cykelvägen till Åbyn krävs prioritering i länstransportplanen. För skyltar vid infarterna till Burträsk krävs kontakt med Trafikverket (bygglov eller tillstånd) gällande placering och utformning. Synpunkterna har noterats. 2. Anders Öhlund, Hej! Jag tycker att Skellefteå kommun ska lägga mer jobb runt båthamnen! Där skulle man kunna anlägga en mer levande park, med t ex grillmöjligheter och rekreationsområden! Grillstuga/grillkåta! Varför inte en allmän bastutunna eller flytta volleybollplanen ner till den helt meningslösa parken Burträskgårdarna som inte används på grund av överväxtlighet och försummat underhåll. Sen tomten mellan Burträskgårdarna som ligger ovanför Långåkersgatan borde snyggas till. Det är en skamfläck och ett blickfång när man kommer in till Burträsket! Jag sitter med i Styrelsen i Bureälvens Övre FVO, och vi skulle gärna hjälpa till både med arbetskraft och medel för att få snygga till nere vid gångstråket vid Burträsket, t ex rensning för rensning av fångad fisk eller grill och rökmöjligheter, men vi vill oxå se något slags intresse från kommunen" Synpunkterna har noterats och kommer att beaktas som ett medborgarförslag i fortsatt planering.

3 3. Hans-Erik Persson, Hej! Vid mötet i Burträsk framförde jag den synpunkten på den fördjupade översiktsplanen som gick ut på att Visionen utgår från en för låg ambitions nivå. Anser därför 1. Det bör bättre framgå att Burträsk som tätort har en avgörande betydelse för hela kommunens syd västra del och att det bör framgå bättre d v s skrivas in i Visionen. 2. Vidare bör ambitionsnivån även justeras upp så att det framgår att det handlar inte enbart om att möjliggöra för andra än kommunen (viktigt, i sig) utan, även om att göra egna kommunala insatser för att höja nivån i fråga om befolkning och sysselsättning. Återkommer gärna med mera konkreta synpunkter i senare del av samrådet. Vi kommer att se över ambitionsnivån vad gäller befolkningsmålet och vi kommer också att komplettera med mer information om Burträsks försörjningsområde. En fördjupad översiktsplan möjliggör för utveckling både från kommun, allmänhet, föreningar, företagare och så vidare. 4. Ronny Karlsson och Leif Lundström, Efter samrådsmötet på Burträskamas Hus, så vill vi lämna in följande synpunkter. 1. Vår butik, Burträsk järn & färg AB med intilliggande lager bör vara med I den inritade centrumkartan (se bilaga) 2. Vi anser att Centrum har förskjutit sig i nordostlig riktning där många av De kvarvarande butikerna finns. En naturlig knutpunkt idag är korsningen Vasabrogatan - Sundbrogatan. Där finns Grill, Bensinmack, Hällgrensmotor, Bilverkstad, Burträsk järn & Färg. 3. Burträsk järn & färg och Hällgrensmotor är två av Burträsk företag Som sista året har expanderat och byggt ut. Båda företagen har stor framtidstro på Burträsk. 4. I detta område har lite resurser satsats de senaste åren på utemiljö. Området kring Konsum och Kiosken har i alla fall fått lite grönområden. Vi kommer att göra en översyn av centrums angränsning i det fortsatta planarbetet och förslaget kommer att finnas med som en synpunkt. Övriga synpunkter har noterats och kommer att beaktas i den fortsatta planeringen.

4 5. Per Larsson, Dan Forsberg, Vi har tagit del av den fördjupade översiktplanen. I stort tycker vi att det är en god vision för Burträsk, men vi saknar ett viktigt perspektiv. Burträsk är inte bara en industriort, en turistort eller en serviceort. Burträsk är även en studieort med folkhögskola, yrkeshögskola samt gymnasium. Detta perspektiv har betydelse för att förstå Burträsks utvecklingsmöjligheter samtidigt som det ställer krav på kommunal och offentlig service. Burträsks befolkning uppgår i dag till cirka innevånare. På Naturbruksgymnasiet och Edelviks folkhögskola studerar årligen sammanlagt cirka 200 personer. Det innebär att mer än 10 % av befolkningen är studenter. Mer än hälften av dessa studenter kommer från andra kommunen, flyttar till Burträsk och bor på orten i ett till tre år. Det betyder: att de påtagligt bidrar ekonomiskt, socialt och kulturellt till samhällsutvecklingen att Burträsk är deras upplevelse av Skellefteå kommun att den demografiska grund som finns i översiktsplanen inte visar samhällets verkliga ålderssammansättning (beaktat att studenterna som regel inte är skrivna här men finns här i fysisk mening) att behovet av fritidsaktiviteter och möjlighet till olika aktiviteter är större än som framgår i översiktsplanen De båda skolorna är också arbetsplats för drygt 60 personer varav många med högskoleutbildning vilket bidrar till en mer differentierad arbetsmarknad i samhället för både män och kvinnor. Vi anser därför att det är viktigt att Skellefteå kommun i den fördjupade översiktplanen formulerar en vision utifrån Burträsk som studieort. I visionen bör beaktas studenternas behov av bostäder, kommunikationer, fritidsaktiviteter, mötesplatser och kulturutbud. Till detta kan sedan läggas skolornas egna visioner om framtiden som utbildningsanordnare och på så sätt skapas en komplett bild av hur Burträsk och Burträskbygden kan bygga på sin starka industribas med utbildning som leder in mot framtiden. Givetvis så är vi gärna behjälpliga vid de skrivningar som bör ingå i översiktsplanen och en mer specificerad redogörelse för de behov vi ser för Burträsk ska kunna utvecklas som studieort. Utbildningen har en stor betydelse för Burträsks och vi kommer att ta med dessa frågor

5 lite mer ingående i det fortsatta planarbetet. 6. Anita och Per-Åke Lundström, Till Skellefteå kommun. Öppet hus 10 januari 2012 När ni kommer på besök till Burträsk så ska en representant från varje avd i kommunen vara med (fritid, gatu, miljö, bygg m.m.) så att vi får en bra dialog och kan diskutera olika frågor - och få svar. Om/när ett beslut tas om t.ex ändring eller förbättring kan/ska pengar avsättas - öronmärkas - så det gör genomförbart det tänkta projektet. Att gång- och cykelvägen till byn kommer tillbaka på kartan igen. Borde prioriteras innan den händer en svår olycka, för det färdas så mycket elever och barn speciellt under sommaren till fotbollsplanen. Alla betalar vi skatt i kommunen. Vi har en rättighet till "omsorg och vård" lika väl som stadsborna (fast vi inte bor i tätorten Skellefteå) Ni borde/ska vara rädda om alla kommuninnevånare. Ta inte bort belysningen i småbyarna Rensa bort buskarna vid kajen så att vi får uppsikt över båthamnen och att vi kan se på utsikten. Håll bort sly runt sjön från Mora till Burträsk för snart syns inte träsket för alla buskarna. Ge behövligt stöd till campingen i Burträsk (hur fördelas det mellan Byske, Bureå Burträsk) Den har fått ny ägare och det kan bli ett lyft för orten. Norrmejeriet bygger ut/ nytt. Det betyder flera arbetstillfällen och kommer att ge en bra reklam för orten, vilket resulterar i att vi borde växa och bli större. Jobba vidare på det som sades på infomötet 29/11 i Burträskarnas hus om ett levande centrum med mera gröna områden och underhåll av gator m.m Ställ krav på att fastighetsägare som ej underhåller och reparerar fasaderna på sina hus. Vid mötet som hölls den 29 november så fick vi några frågor som vi inte kunde svara på helt och hållet. Vi tar med oss er synpunkt om fler representanter och ser om det är något som bör ändras inför framtida möten. Men inför öppet hus den 10 januari så kommer det att vara två representanter från Bygg- och miljökontoret. Vid detta möte så kommer ni att kunna lämna era egna förslag på den fysiska miljön. Det brukar inte avsättas pengar i översiktsplaner och det är en politisk fråga som vi tar med oss som ett förslag till våra politiker. Programmet redovisar att båthamnen och grönstrukturen i Burträsk ska utredas vidare i planarbetet. Så även cykelvägen till Åbyn. Det är Trafikverket som är väghållare för väg 805 och gång- och cykelvägen finansieras via statliga medel anvisade i Länstransportplanen. Som de skriver i sitt yttrande ovan så måste den prioriteras i länstransportplanen för att bli verklighen. Det kommunen kan göra är att ta tillbaka den i kartan för att visa kommunens ståndpunkt i frågan. Då sätter vi lite tryck på trafikverket.

6 I fördjupningen av översiktsplanen Burträsk så kommer vi att behandla övergripande frågor om bebyggelseutveckling och den fysiska miljön. 7. Gymnasienämnden, Gymnasienämnden framhåller vikten av att en gång- och cykelväg skapas mellan samhället och intraprenaden Naturbruksgymnasiet. En stor andel av skolans dryga hundra elever förflyttar sig minst ett par gånger om dagen mellan samhället och skolan Gymnasienämnden framhåller vikten av bra kommunikationer mellan Burträsk och i första hand Skellefteå och Umeå. Kommunikationerna är avgörande för Naturbruksgymnasiets möjligheter att rekrytera elever och kursdeltagare. Gymnasienämnden anser vidare att det är angeläget att det i Naturbruksgymnasiets närområde finns möjligheter till korttidsboende för vuxna kursdeltagare eftersom vuxenutbildning är angeläget för kompetensförsörjningen inom skogsbranschen. Synpunkterna har noterats. 8. Styrelsen för Burträsksbygdens byautveckling, Med anledning av det program som Skellefteå kommun har upprättat för fördjupning av Översiktsplan för Burträsk önskar Burträskbygdens Utveckling (BBU) lämna några synpunkter. Vi ser mycket positivt på att under avsnittet Infrastruktur beskrivs att gång-, cykel och mopednätet är osammanhängande i samhället och att det bör utredas vidare i den fördjupade översiktsplanen. BBU har under ett antal år påpekat vikten av att gång- och cykelbana skapas till Åbyn från Burträsk. Vi har fört samtal med Skellefteå kommun och Trafikverket att denna gång- och cykelbana bör prioriteras när Västerbottens regionförbund och Trafikverket beviljar medel för nybyggnationer av vägar. I Skellefteå kommuns Cykelplan, upprättad år 2011, finns denna gångbana medtagen, men har inte erhållit något föreslaget prioriteringsår till skillnad från de flesta övriga projekt. Anledningen till det stora behovet av gång- och cykelbana är att i Åbyn ligger Naturbruksgymnasiet med många elever som bor i Burträsk, samt att där finns i stort sett samtliga träningsplaner för ungdomsfotbollen, för både pojkar och flickor. Den väg som idag används är vägen som går från Burträsk mot Boliden (805). Den är livligt trafikerad med cirka fordon per dygn, varav det uppskattas att antalet tunga fordon är cirka 10 %. Den ska delas med gående, cyklister och övrig trafik. Beräkningarna är gjorda 2009 och med stor sannolikhet har trafikintensiteten ökat sedan dess.. Norrmejerier står också inför en stor utbyggnad som kommer att öka de tunga transporterna ytterligare i området. Sträckan är meter och det finns skriftligt godkännande från samtliga markägare samt Svenska kyrkan. Målen i Skellefteå kommuns cykelplan 2011 är bl a att antalet cykelrelaterade personskador ska minska och att andelen cykeltrafik ska öka genom att förbättra cyklistens förutsättningar i trafiken För att uppfylla målen i Skellefteå kommuns cykelplan önskar BBU att gång- och cykelbanan Burträsk - Åbyn får högsta prioritet.

7 Programmet redovisar att cykelvägen till Åbyn ska utredas vidare i planarbetet och att den är väldigt viktig för samhället. Det är Trafikverket som är väghållare för väg 805 och gång- och cykelvägen finansieras via statliga medel anvisade i Länstransportplanen. Huruvida gång- och cykelvägen kan komma att byggas hänger tyvärr helt på hur medlen i Länstransportplanen fördelas.det är en regional plan som ska fördela pengar över hela länet. Kommunen kan inte bestämma över de regionala planerna men lämnar in förslag till prioriteringar. Det bör understrykas att cykelvägen mellan Åbyn och Burträsk är högt prioriterad i kommunens planeringsunderlag till trafikverket. Vi tycker att den är mycket viktig! Att rita in cykelvägen i fördjupningen av översiktsplanen för Burträsk innebär alltså inte automatiskt att den kommer att byggas direkt. Fördjupningen ger dock, tillsammans med cykelplanen och kommunens planeringsunderlag till trafikverket, ett starkare stöd och förhoppningsvis mer påtryckning till utförandet av cykelvägen. Det bör också nämnas att den anslutande delen (som kommunen själv äger) inom Burträsks samhälle är prioriterad till Urban Lindgren, För programmet fördjupning av Översiktsplanen för Burträsk föreslår jag följande. Sjön Burträsket har en central betydelse i många avseende för samhällets trivsel och kunde med hjälp av en planering, för att stärka dess betydelse, skapa än mer attraktionskraft till samhället. En sådan vore att anlägga en broförbindelse mellan kyrkholmen och Långnäsudden. En sådan skulle öppna möjligheterna att ett promenadavstånd till en av Västerbottens finaste insjöstränder möjliggjordes. Det skulle också innebära att ett vackert promenadstråk uppstod och turismen skulle gynnas mycket positivt. En bro skulle dessutom med en del belysning vackert lysa upp över det blanka vattnet när besökaren kommer via 364 norrifrån. Samhället saknar idag i princip nästan förekomsten av kulturella utsmyckningar. Samhället och bygdens kultur skulle lyftas fram mer om sådana uppfördes i samhället. Burträsk gamla kommundel beboddes redan av människor under stenåldern vilket bevisas av att tex Världens äldsta skida Kalvträskskidan. Vid grönområdet mellan Burträsket och Långåkersgatan skulle tex en kopia av denna kunna uppföras som Världens äldsta lika med Världens största i limträutförande och belysas. Burträskostens kulturella arv saknar också minnesmärke i samhället. Vidare bör området mellan Scoutstugan och Åbyn utnyttjas på ett bättre sätt genom att anlägga hälsostig som följer till stor del vattnet. En sådan finns till viss del men spångning och broar behöver anläggas. Samhället saknar i princip park, grönytan i norra delen av centrum som var avsett som tomt för ett folkets hus borde utnyttjas för detta ändamål. En turistisk byggnad av något slag uppförs i samband med parkens anläggande Ett program för en uppsnyggning av miljön bakom mejeriet bör eftersträvas. Här förfular mejeriet kraftigt samhällsbilden åtgärder bör vidtas.

8 En gång i tiden var det en bäck som flöt genom samhället i det som vi kallade för "groven", svackan mellan mejeriet och Köpmangatan, bäcken var förbunden med Västomsundet och Svandammen. En artificiell återskapning av vattendrag och plantering av högre vegetation (träd) som skymmer mejeriets fula byggnader skulle kunna vara något. Nere vid kyrkan skulle en miniatyr över Burträsk gamla kyrkstad kunna uppföras. Synpunkterna har noterats och kommer att beaktas som ett medborgarförslag i fortsatt planering. 10. Tekniska Nämnden, Tekniska kontoret tycker att det är bra att en fördjupning för Burträsk tas fram och har inget att erinra mot programhandlingens huvudsakliga innehåll, syfte eller riktlinjer. Tekniska kontoret har ändå valt att lyfta fram några frågor och nyckelområden som vi anser viktiga att beakta i den kommande planeringen. Vatten och avlopp Kapaciteten i befintligt vatten- och avloppssystern i Burträsk är tillräckligt för nuvarande behov. Framtida behov av vatten- och avloppsanläggningar och dess kapacitetsbehov, bör belysas i översiktsplanen. I övrigt har vi inget att tillägga till de riktlinjer som tas upp under "Vatten och avlopp". Parkering Det finns ett behov och önskemål om att förbättra parkeringssituationen vid Domaren 13:50 (f.d. kommunhuset). Mellan fastigheten och Kamvägen är det idag ett parkmarksområde som skulle kunna nyttjas till fastighetens parkeringsbehov om det inte var parkmark. Tekniska kontoret anser att parkmarken är naturligt kopplad till f.d. kommunhuset och Domaren 13:50. Vi föreslår att man i kommande planering genomför en planändring som möjliggör att marken överförs till fastigheten som prickad kvartersmark. Kostnader kopplade till fastighetsreglering och planändring, bör inte belasta tekniska kontoret. Infrastruktur Riktlinjerna för infrastruktur känns bra. Dit hör bland annat föreslagen utredning om anpassning av gatusektioner till aktuell och framtida trafikbelastning. Turism och kultur En tydligare marknadsföring av orten föreslås bland annat genom tydligare entreer och informationsskyltar. Det är viktigt att den planeringen genomförs i samråd med Trafikverket, som är väghållare för flera av de viktigare vägarna i området. Synpunkterna har noterats.

9 11. Länsstyrelsen Länsstyrelsen ser positivt på att en ny fördjupning av översiktsplanen för Burträsk tas fram. Burträsk är en av kommunens tätorter med minskande befolkningsutveckling och det finns därför ett stort intresse i att fördjupningen tydliggöra tätortens kvalitéer och utvecklingsmöjligheter inom olika intresseområden. Visionen med fördjupningen är tilltalande och programmet bör ge bra förutsättningar och framförhållning i den vidare planeringen. Riksintressen Den fördjupade översiktsplanen berör ett riksintresse. Området ska redovisas särskilt i översiktsplanen och kommunen skall kunna redogöra för hur riksintresset tillgodoses. Kulturmiljö I riktlinjerna för kulturmiljö anges att Burträsks värdefulla kulturmiljö ska bevaras och säkerställas och i det fortsatta arbetet med förtätningar och utpekande av LIS-områden är det därför viktigt att detta beaktas. Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) En MKB för planen ska omfatta en detaljerad bedömning om möjligheterna att uppnå beslutade miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som berörs. Detta omfattar till exempel bedömningar av effekterna av utökad mejeriverksamhet på recipienten, av dagvattenhanteringen (oavsett om den förändras eller ej) och av dricksvattenförsörjningen. Till berörda vattenförekomster hör förutom Burträsket, även de mindre sjöarna Nedre Hamptjärnen, Bodbytjärnen, berörda delar av Bureälven inklusive Bodträsket, Lillån, Kvarnbäcken samt grundvattenförekomsten i grusåsen som sträcker sig genom samhället och sjön. Den kommande MKB bör utveckla positiva/negativa effekter av vattenförekomsten Burträsket. Rennäringen Burträsk med omnejd nyttjas som vinterbetesmarker för Malå skogssameby. Över Burträsket, i sträckning mot Norra Åbyn, går en flyttled av riksintresse för rennäringen. Två svåra passager finns inom området, och norr om området finns kärnområden för renbete, alla skyddade enligt miljöbalken 3:5. Hur markerna intill Burträsk och inom området nyttjas för renskötsel bör framgå av handlingen. Det vore också positivt om kommunen uppmärksammar viktiga områden för rennäringen i sin planering samt att riktlinjerna i planen syftar till att även införliva och tillvarata rennäringens intressen t.ex. under avsnittet Infrastruktur, Hälsa och säkerhet samt Landskap och grönstruktur. Synpunkterna har noterats.

10 12. Kulturnämnden Turism och kultur, lyfts som en rubrik i programhandlingen, där betonas betydelsen av det kulturliv som finns i Burträsk både för innevånarna att ta dela av men även för turister att upptäcka. Kulturturism är en växande sektor och i det perspektivet har Burträsk som plats många möjligheter till fortsatt utveckling. Burträsk uppvisar ett rikt föreningsliv med många kulturaktörer i och dessutom finns mötesplatser som exempelvis Osten hus och Burträskarnas hus. Det är ytterligare en av förutsättningarna för att kulturturismen ska kunna stärkas. Programhandlingen visar på att "berättandet" har en stark förankring och lång tradition i Burträskbygden. Berättandet är något som även Skellefteå kommuns kulturplan ser som en styrka för kommunens kulturliv i sin helhet och som ett viktigt område att fortsätta satsa på. I riktlinjer, för kapitlet Turism och kultur, står att läsa "En blomstrande turism, både vinteroch sommartid samt ett levande kulturliv stärker sammanhållningen i orten vilket är bra för den sociala hållbarheten." Kulturnämnden ser kulturplanen som ett viktigt dokument i det fortsatta planarbetet vilket också programhandlingen gör. Kulturnämnden utgår från att kultur är ett centralt perspektiv även i det fortsatta planarbetet. Synpunkterna har noterats.

Sammanställning av synpunkter. Burträsk

Sammanställning av synpunkter. Burträsk Sammanställning av synpunkter Burträsk Information Var bor du? Hur bor du? I Burträsk Utanför Burträsk I och utanför I villa I bostadsrätt I hyresrätt I studenboende Lantbruksfastighet 18 16 Ålder Kön:

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-04 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: 10-10059.214 Ks: 10-509 PLANBESKRIVNING Röd markering

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun.

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. KROKOM1000, v1.0, 20121009 Datum 20190409 1 (5) Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 19 februari 2018 till

Läs mer

Detaljplan för utökning av industritomt för Xylem Sverige, del av Vråken 1 med flera fastigheter i Emmaboda, Emmaboda kommun, Kalmar län

Detaljplan för utökning av industritomt för Xylem Sverige, del av Vråken 1 med flera fastigheter i Emmaboda, Emmaboda kommun, Kalmar län Detaljplan för utökning av industritomt för Xylem Sverige, del av Vråken 1 med flera fastigheter i Emmaboda, Emmaboda kommun, Kalmar län Samrådsredogörelse Ett planförslag har varit på samråd till den

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 UTSTÄLLNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för Säfsen 1:5 m fl Östanvik i Säfsbyn Ludvika kommun Redogörelsen upprättad i augusti 2010 Östanvik sett från Säfsbyn Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län 1 (5) 2015-04-09 Dnr: Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Köpmanberget 2:9 (hotell/restaurang) i Hudiksvall, Gävleborgs län För att ge möjlighet till insyn och påverkan har förslag till detaljplan

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 370 Nölviken Malå kommun, Västerbottens län Vägplan 2016-03-03 Projektnummer: 137580,TRV 2015/101450 1 Trafikverket Postadress: 972 42, Luleå, Besöksadress: Sundsbacken 2-4, 972

Läs mer

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av Vreta 2:11 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra nybyggnation av bostäder i form av villor i anslutning till

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort

Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för Båten 7 m.fl. (Sjöparkens reseparkering E2) i Alvesta tätort SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING Planförslaget har varit utsänt för samråd under tiden 2016-12-12 2017-01-13. Under samrådstiden

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Datum 2011-06-09 Dnr KS 15/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN DEL AV ÖJE 7:29 M. FL., TRIANGELN VALLMOVÄGEN DEL 1 LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Översiktsbild över

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN 1(6) SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR: PLANPROGRAM FÖR KVARTEREN ÅLEN, BRAXEN MED FLERA GUDMUNDRÅ FÖRSAMLING, KRAMFORS KOMMUN SAMRÅDSTID Samråd hölls mellan 2014-06-09-2014-07-08 Brev har skickats till samtliga

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Detaljplan för del av kv Smultronet

Detaljplan för del av kv Smultronet Detaljplan för del av kv Smultronet i Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-82, dnr 2016/42 Standardförfarande enligt Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) i dess lydelse fr o m den 2 januari 2015. Granskningshandling

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl,

Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl 1 (8) Detaljplan för del av Ventlinge 31:1 m fl, Checklistan innehåller frågeställningar som rör personer med nedsatt rörelse- och/eller orienteringsförmåga FN:s

Läs mer

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Handläggare: Niklas Idesjö, tfn 0322-61 60 64 Dnr 2015.112 211 Samråds/granskningshandling Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Tillägg nr 3 till planbeskrivning 2015-04-27

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Björkö

Fördjupad översiktsplan för Björkö Fördjupad översiktsplan för Björkö FÖP Björkö Max Andersson Planarkitekt Öckerö kommun Översiktsplan: Strategiskt planeringsdokument - Kommunicerar hur kommunens långsiktiga förvaltning av både mark och

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder Ortsutveckling: Arbetsgrupp: Trafik, boende, estetik och miljö Tema: Trafik Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder 1. Förutsättningar för utveckling Väghållningsansvar

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 2 oktober 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-05-25, rev. 2016-01-12 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av del av byggnadsplan för Håtö 2:4 berörande Håtö 2:1, 2:4, 2:79, 2:80, 2:81, 2:85 och 2:86

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: Sida 1 (5) 2017-12-01 Exploateringskontoret Dnr 123-1872/2017 Dnr E2017-04507 Dnr T2017-03388-1 Handläggare Anton Västberg Telefon: 08-508 29 305 Till Kommunstyrelsen Exploateringskontoret Karl-Johan Dufmats

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar Tillägg till detaljplan fastställd 28 juli 1916, Kvarteret Kärnan Ändring av stadsplan för Vaggeryds Municipalsamhälle Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar För området

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil.

Följande yttranden har inkommit: Yttrandena sammanfattas och kommenteras med kursiv stil. Rubricerat planförslag har enligt 5 kap 18 Plan- och bygglagen (PBL) varit utställt för offentlig granskning på Falköpings bibliotek och på Falköpings kommuns webbplats under tiden 2018-01-08 till och

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Trygghetsvandring i Piteå 2011-05-30 Furunäset - Lusthusbacken

Trygghetsvandring i Piteå 2011-05-30 Furunäset - Lusthusbacken Trygghetsvandring i Piteå 2011-05-30 Furunäset - Lusthusbacken Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Älvdalens kommun Dalarnas län. Upprättat i juni SAMRÅDSREDOGÖRELSE UTSTÄLLNINGSHANDLING 1(5) Detaljplan Idre 11:3 Älvdalens kommun Dalarnas län Upprättat i juni 2011. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur utställningen bedrivits Inkomna yttranden Detaljplanen har varit på samråd i form

Läs mer

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-09 www.landskapsarkitekt.se 0411-55 64 04 Inledning Svedala Översiktsplan 2010 InLEDNING Kommunstyrelsen är ansvarig för översiktsplaneringen

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/00170 Datum: 2018-01-15 Handläggare: Clara Persson Harlin för fastigheten Sävar S:23 inom Skeppsvik i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning av

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer