Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken"

Transkript

1 Västsvenska paketet Väg 155 Öckeröleden Förstudie Delen Lilla Varholmen - Gossbydal mars 2011 Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Förstudie pågår under våren 2011 gällande ett separat busskörfält mellan Lilla Varholmen och Hällsviksvägen(Hjuviksvägen) samt ombyggnad av bussterminal vid Lilla Varholmen. Väg 155 är hårt belastad av bil-, buss- och lastbilstrafik. Långa köer uppstår på morgonen och eftermiddagen då många väljer att pendla med bil till och från arbetsplatsen. Genom att bygga fler busskörfält vill vi skapa en bättre (och ökad) tillgänglighet för kollektivtrafiken så att fler ska kunna välja att åka kollektivt. Utredning pågår Trafikverket arbetar med en förstudie gällande åtgärder för ökad framkomlighet för kollektivtrafiken, bland annat med ett separat busskörfält mellan Lilla Varholmen och Hällsviksvägen samt ombyggnad av bussterminalen vid Lilla Varholmen. Förstudien behandlar en av många förberedande kollektivtrafikåtgärder som pågår i Göteborgsregionen i samband med Väst svenska paketet. När förstudien är klar upprättas en arbets plan, där man mer detaljerat beskriver var utbyggnaden kommer att ske och hur den kommer att på verka omgivningen. Även den kommer att ställas ut för allmänheten. Byggnation beräknas till En del av Västsvenska paketet Med start nu och de närmaste decennierna planeras en rad infrastruktursatsningar. Dessa kallas Västsvenska paketet och genomförs för att Västsverige med Göteborg som kärna ska vara en attraktiv, hållbar och växande region, nu och i framtiden. Järnvägar och vägar samt en väl utvecklad kollektivtrafik är en viktig del för att skapa en god livsmiljö och förutsättningar för tillväxt. Läs mer om Västsvenska Paketet på

2 Väg 155, delen Lilla Varholmen Gossbydal Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Problemen med stillastående bilköer och bussar som sitter fast i dessa finns längs stora delar av Öckeröleden, inte minst längst västerut, på Hjuviksvägen. Orsaken är ett trafiksystem som inte är dimensionerat för det ojämna trafikflödet som uppstår på grund av färjorna. Köerna medför långa restider och miljön liksom trafiksäkerheten blir lidande. Vi har kommit en bit på väg Enligt tidigare utredningar där trafikproblemen längs sträckan studerats, skulle följande åtgärder ge bäst effekt för att lösa problemen: bättre information, förbättrad busstrafik, separata busskörfält, åtgärder i korsningar samt vid hållplatser och terminal. Mot denna bakgrund har t ex kampanjer för att öka sam åkning och distansarbete genomförts. För att främja kollektivtrafikåkandet har busstrafiken förbättrats och fler expressbusslinjer är planerade. Dessutom har cykel- och pendelparkeringar byggts vid busshållplatser. Realtidsinformation för bussresenärerna håller på att färdigställas på hela sträckan. Ett separat busskörfält har byggts ut på sträckan mellan Hällsviks vägen och Gossbydal. men mer behöver göras För att ytterligare minska användandet av bil och därmed belastningen av vägnätet samt bidra till bättre miljö, behöver kollektivtrafiken göras mer attraktiv. Natur- och kulturmiljöer I förstudien ska befintlig kunskap om miljöintressen sammanställas och konfliktområden identifieras. Vattenmiljöer Den studerade sträckan börjar vid kusten. Havsområdet har höga värden för djur- och växtlivet, men även för rekreation och friluftsliv. Björköfjorden utanför Varholmen är drabbad av övergödning. Naturmiljöer Strandmiljöer, bäckar och vattendrag samt vägkanter med artrik flora utgör exempel på naturmiljöer som finns i området och som kan vara värdefulla för djur- och växtliv. Delar av sträckan omfattas av strandskydd. Kulturmiljöer Det ligger tre fasta fornlämningar längs med sträckan och ytterligare fem kulturhistoriska lämningar. Fornlämningarna är skyddade enligt kulturminneslagen och består av två boplatser och en fornborg. I den pågående förstudien utreder vi hur framkomligheten för buss kan ökas genom att bredda vägen och skapa utrymme för ett separat busskörfält på sträckan mellan Lilla Varholmen och Hällsviksvägen. Vi utreder även om bussterminalen på Lilla Varholmen kan utformas på ett effektivare och trafiksäkrare sätt. I projektet ingår även upprustning av busshållplatser. På sträckan mellan Hällsviksvägen och Gossbydal där busskörfältet är utbyggt, behöver busshållplatsen vid Gossbydal byggas om för att expressbussar som inte stannar skall kunna passera.

3 Väg 155,Öckeröleden Med start 2010 bygger vi om väg 155, Öckeröleden. Vi strävar efter att göra din resa säker och miljövänlig, både under och efter byggtiden. Genom att förbättra för kollektivtrafik, cykeltrafik och tunga transporter minskar köerna. Fokus ligger på ökad framkomlighet för individer och gods, för ett hållbart och miljövänligt resande. Väg 155, Hönö På Göteborgsvägen mellan Statoilkrysset och Tärnvägen startar byggnationen av ett separat busskörfält den 7 mars Väg 155, Lilla Varholmen - Gossbydal Förstudie pågår under våren 2011 gällande ett separat busskörfält mellan Lilla Varholmen och Hällsviksvägen (Hjuviksvägen) samt ombyggnad av bussterminal vid Lilla Varholmen. Väg 155, Gossbydal Sommaren 2011 påbörjas byggnation av en gång- och cykeltunnel vid Gossbydal för att förbättra säkerheten och tillgängligheten för fotgängare och cyklister som vill korsa väg 155. Väg 155, Amhult - Bur Trafikverket arbetar under våren 2011 med en arbetsplan gällande ny cirkulationsplats och nytt busskörfält i båda färdriktningarna på väg 155, delen mellan Amhult-Bur. Syftet är att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten. Väg 155, Bur - Syrhåla Förstudie pågår under våren 2011 gällande nytt busskörfält i båda färdriktningarna på väg 155, delen Bur - Syrhåla. Syftet är att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten. Väg 155, Torslandavägen, delen Syrahålamotet - Vädermotet Den 8 mars 2010 togs det första spadtaget för ombyggnaden av väg 155, delen Syrahålamotet Vädermotet. Vägsträckan byggs om för att höja trafiksäkerheten och förbättra för kollektivtrafiken samt öka tillgängligheten till hamnen. Ett körfält kommer att reserveras för kollektivtrafik och en ny cykelbana byggs. Väg 155, Vädermotet - Bräckemotet Busskörfält mot Älvsborgsbron. Beräknad byggstart augusti 2011.

4 Hästevik Ny bussterminal Eventuellt nytt körfält mot färjan Eventuellt nytt busskörfält mot eller från färjan Torslanda Hästeviks väg Hjuviksvägen Lilla Varholmen Hjuviks Bryggväg Hjuvik Skalkorgar Långa köer Under högtrafik bildas fordonsköer, vilket medför långa restider för bil- och kollektivtrafik. Detta gäller både i riktning mot Göteborg på morgonen och mot Lilla Varholmen på eftermiddagen. En viktig orsak till att köerna uppstår är att trafikflödet är pulsartat, eftersom fordon släpps av och på färjorna vid vissa tider. En annan orsak till köerna är det stora antalet korsningar längs sträckan och att vissa korsningar inte är utformade för de trafikmängder som belastar vägen. Bussterminal Alternativ 1 Bussterminal Alternativ 2 För att få fler att åka buss och därmed minska köerna, måste bussresorna bli snabbare än idag. Framkomligheten kan förbättras genom att anlägga separata busskörfält. Utrymmet längs vägen är dock begränsat, och för att minimera intrången föreslås endast busskörfält i ena riktningen. Vilket håll som ska prioriteras är under utredning. Ett alternativ är ett s k reversibelt busskörfält, vilket läggs i mitten och byter körriktning så att det är riktat mot Göteborg på morgonen och mot Lilla Varholmen på eftermiddagen. En åtgärd för att minska köerna genom att förbättra situationen i korsningarna, kan vara att bygga om en cirkulationsplats till en signalreglerad korsning för att på så vis styra trafiken på ett bättre sätt. Detta hjälper även trafik från anslutande vägar att komma ut på leden. Terminalen vid Lilla Varholmen En ny bussterminal planeras för Lilla Varholmen. Trafiksäkerheten måste bli bättre för de fotgängare som rör sig mellan färjor och bussar. Bussterminalen behöver byggas ut med fler hållplatslägen och miljön för väntande kollektivtrafikresenärer kan förbättras. Det kan även vara aktuellt med ett ytterligare körfält i riktning mot färjorna, för att minska risken för köer som sträcker sig genom cirkulationsplatsen vid Majvik.

5 na Eventuellt nytt busskörfält, troligen mot centrum Busshållplats byggs om Övre Hällsviks- vägen Hällsviksvägen Befintligt busskörfält Hällsvik Anslutningar till busshållplatserna I anslutning till den planerade terminalen vid Lilla Varholmen bör cykelparkering anläggas. Möjligheter till pendelparkering längs sträckan bör ses över och åtgärder som underlättar beslutet för den som tvekar att ta bussen t ex genom utökad trafikantinformation kommer att studeras. Konsekvenser för boende, trafikanter och verksamheter längs Hjuviksvägen Fastighetsintrång I möjligaste mån kommer fastighetsintrång att undvikas. Längs vissa sträckor ligger dock fastigheter mycket nära vägen och då kan det bli nödvändigt med intrång och fastighetsinlösen kan inte uteslutas. Buller Bullernivåerna kring Öckeröleden är relativt höga. Den fortsatta utredningen kommer att ge svar på hur bullersituationen förändras när ett busskörfält anläggs. Om vägen breddas för att ett nytt busskörfält ska få plats, kan det ibland bli nödvändigt att flytta eller förändra de befintliga bullerskydden. Cykelbanor Längs vissa sträckor kan en breddning av vägen medföra att befintliga cykel banor måste flyttas något. Det kommer dock även i fortsättningen finnas ett kontinuerligt cykelstråk längs väg 155. Exempel på föreslagen vägutformning: Flyttat bullerplank Exempel på nuvarande utformning av vägen: Flyttad GC- väg 3 m Bergssprängning Där vägbredden är smal och berg finns utmed vägen, kan det bli nödvändigt att utföra bergssprängning för att ge rum åt busskörfält. Hur detta skulle påverka naturmiljön och landskapsbilden kommer att utredas. Byggande i vatten vid färjeläget och småbåtshamnen Projektet kan medföra byggande i vatten om bussterminalen anläggs mellan färjelägena eller om vägbanken breddas mellan Lilla Varholmen och Majvik. Åtgärdernas påverkan på vattenförhållandena kommer att utredas. Båtbryggorna kan komma att påverkas. Mitt på sträckan ligger en bergknalle, som skulle kunna sprängas bort för att ge plats åt parkering. Störningar under byggtiden Störningarna under byggtiden kommer att försöka minimeras, men är trots allt oundvikliga. Anläggningsarbetet kommer att orsaka buller och damm, vilket kan bli tålamodsprövande för de närboende. Den största utmaningen ligger dock i att få trafiken att fungera under byggtiden. Det kommer att tas fram en plan för hur detta ska gå till senare i utredningsprocessen. Bullerplank Nytt busskörfält 3,5 m GC 3 m Körbana 6,5-7,0 m Körbana 6,5-7,0 m

6 Vad händer nu? Förstudien inleder den planeringsprocess som krävs för utbyggnad av väg. I förstudien redovisas förutsättningar, problem och möjliga åtgärder. Under arbetet samråder Trafikverket med allmänheten, myndigheter, intressenter och organisationer. Efter samrådet kommer Trafikverket att fatta beslut om hur arbetet ska gå vidare. En samrådshandling kommer att sändas ut på remiss till berörda instanser i maj Planeringsprocessen i sin helhet framgår av figuren härintill. Eftersom det inte finns alternativa sträckningar är troligen nästa skede arbetsplan. Då preciseras utbyggnadens läge och utformning och enskilda berörda personers intressen beaktas. Till arbetsplanen hör en miljökonsekvensutredning, MKB, som ska godkännas av länsstyrelsen innan planen fastställs. Arbetet med arbetsplan planeras pågå under år Byggnation kan påbörjas därefter. TRAFIKVERKET. DIARIENUMMER: 2011/ FEBRUARI PRODUKTION: TRAFIKVERKET. TRYCK: ARKITEKTKOPIA. Vill du veta mer? Utredningen finns även tillgänglig på projektets hemsida: Kontakt: Johanna Arvidsson, projektledare Tel: E-post: johanna.arvidsson@trafikverket.se Synpunkter kan före sändas till: Trafikverket GÖTEBORG eller med e-post: goteborg@trafikverket.se

RAPPORT TR Västsvenska Paketet Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen Gossbydal Vägplan Bullerberäkningar Reviderad

RAPPORT TR Västsvenska Paketet Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen Gossbydal Vägplan Bullerberäkningar Reviderad RAPPORT TR 10142837.02 Västsvenska Paketet Lilla Varholmen Gossbydal Vägplan Bullerberäkningar 2011-07-06 Reviderad 2014-03-13 Upprättad av: Roger Fred Granskad av: Ulf Olsson RAPPORT TR 10142837.02 Västsvenska

Läs mer

Västsvenska paketet. Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken

Västsvenska paketet. Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Västsvenska paketet Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Göteborgs Stad, Västra Götalands län Objektnr: 102360 2011-06-20 Hästevik

Läs mer

Västsvenska paketet. Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken

Västsvenska paketet. Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Västsvenska paketet Barnkonsekvensanalys Väg 155 Öckeröleden Lilla Varholmen - Gossbydal Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Göteborgs Stad, Västra Götalands län Objektnr: 102360 2011-06-20 Hästevik

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Bilaga 5 Trafikanalys

Bilaga 5 Trafikanalys Bilaga 5 Trafikanalys Generellt Allmänna uppgifter återfinns i förstudiens huvudrapport. Studerade scenarion För att kunna bedöma föreslagets effekt på restiden, krävs en detaljerad förståelse av trafiksituationen

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Väg 155 Cirkulationsplats Hjuviks Bryggväg Göteborgs kommun Västra Götalands län Objektnummer Förstudie

Väg 155 Cirkulationsplats Hjuviks Bryggväg Göteborgs kommun Västra Götalands län Objektnummer Förstudie Väg 155 Cirkulationsplats Hjuviks Bryggväg Göteborgs kommun Västra Götalands län Objektnummer 85 43 72 07 Förstudie SAMRÅDSHANDLING 2009-06-09 Beställare: Vägverket Region Väst, tel 0771-119 119 405 33

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-18 Diarienummer N138-0049/15 Utvecklingsavdelningen Erén Andersson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Granskning

Läs mer

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ RAPPORT TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ FÖRHANDSKOPIA 2017-08-18 UPPDRAG 278989, Korsningar Storgatan- Smedjegatan/Arabygatan Titel på rapport: Trafik- och kapacitetsanalys av Storgatan

Läs mer

3. Förutsättningar. Förutsättningar

3. Förutsättningar. Förutsättningar 3. Förutsättningar 3.1 Transportpolitiska mål I regeringens proposition om transportpolitik för en hållbar utveckling (prop. 1997/98:56) är det övergripande målet för transportpolitiken i Sverige att säkerställa

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte 2014-08-27 Dagordning Presentation Inledning Presentation av projektet Miljöfrågor i projektet Fortsatt arbete Marklösenfrågor Övriga frågor

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Trafikverket planerar för att bygga om E8 mellan och. Sträckan är cirka km lång, mycket olycksdrabbad och brister i såväl framkomlighet

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Engarns vägskäl Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Vi vill göra Engarns vägskäl säkrare och behöver din hjälp Trafikverket arbetar med en förstudie för korsningen Engarns vägskäl, en

Läs mer

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2 1(8) STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG Göteborg COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Telefax: 010-850 11 22 k:\uppdrag10\163291\16-prj\04-bsk\amhult

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Bakgrund Efter den Fördjupade Förstudie som Vägverket lade fram 1997 fattades beslut om att gå vidare med en Vägutredning, som omfattar väg 155 delen

Bakgrund Efter den Fördjupade Förstudie som Vägverket lade fram 1997 fattades beslut om att gå vidare med en Vägutredning, som omfattar väg 155 delen Hönö Öckerö Utökad färjetrafik Björkö Kalvsund Bro-Hästevik Bro-Hjuviksvägen Lilla Varholmen Hästevik Hjuvik Grötö Information om pågående Vägutredning Väg 155 delen Västra Hisingen - Öckerö kommun Färja

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Protokoll från samrådsmöte

Protokoll från samrådsmöte PROTOKOLL 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version Lindhult Sara, IVsy4 2016-11-30 0.4 Ev. dokumentid Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [DokumentID] TRV 2016/103723 150879 Fastställt

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-12-09 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Kalkyl - PM. Datum (Reviderad efter kalkyl) Projekt: Väg 155 Lilla Varholmen-Gossbydal Objektsnummer: S Planobjekt: 1(8)

Kalkyl - PM. Datum (Reviderad efter kalkyl) Projekt: Väg 155 Lilla Varholmen-Gossbydal Objektsnummer: S Planobjekt: 1(8) Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg Mölndalsvägen 30 B www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Fax: 031-63 51 38 Texttelefon: 0243-75090 Henrik Erdalen VVÄvgs henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen ARBETSPLAN - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Väg 73 Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-01-27 Revidering 1: 2012-09-10 Objektnummer:884232 Revidering 1: Kap. 2.1 sid 18

Läs mer

restidskvoten) något. att se över linjesträckningarna och skapa snabbusslinjer som går samma väg som bilarna längs infartslederna.

restidskvoten) något. att se över linjesträckningarna och skapa snabbusslinjer som går samma väg som bilarna längs infartslederna. Tor s n vä ge TorslandaBur krysset Hjuvik sväge n ds lan dav äge n rre Amhults Torg Sö Lilla Varholmen Torslanda Hästevik Syrhålamotet Hornkamsgatan Vädermotet Hjuvik Hällsvik n väge dals Aren Sandvik

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/

Vindelns kommun, Västerbottens län. Samrådshandling/ GSPROGRAM VÄGPLAN rbetsplan Väg E12, väg ny gc-väg E12, ny Tegsnäset gc-väg - Granö Vindelns Tegsnäset kommun, Västerbottens - Granölän Samrådshandling/2014-04-26 Vindelns kommun, Västerbottens län Trafikverket

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

22 Trafikverket Förstudie Samrådshandling, Cirkulationsplats Gäddvik, väg 968/616, Luleå kommun, Norrbottens län,

22 Trafikverket Förstudie Samrådshandling, Cirkulationsplats Gäddvik, väg 968/616, Luleå kommun, Norrbottens län, 0 50 100 200 Meter Bild 5.3 Exempel på möjlig utformning av cirkulationsplats 22 Trafikverket Förstudie Samrådshandling, Cirkulationsplats Gäddvik, väg 968/616, Luleå kommun, Norrbottens län, 8211979 5.4

Läs mer

Trafikplats Ideon i Lund. förstudie

Trafikplats Ideon i Lund. förstudie Trafikplats Ideon i Lund förstudie Inledning Lunds stad med drygt 112 000 invånare (2011) är en viktig och växande ort inom regionen dels som bostads- och utbildningsort men även som arbetsplats för ett

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem PROTOKOLL 1 (6) Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem Tid: 18:30 ca 21:00 Datum: 2016-05-31 Plats: Varnhemsgården, Varnhem Föredragande deltagare: Trafikverket Mikael Rintala, Projektledare

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Funktionsanalys. Hjuviksvägen med omnejd. 3.1 Vägsystemet. 3.2 Trafikutveckling. Generell trafikutveckling - 15 -

Funktionsanalys. Hjuviksvägen med omnejd. 3.1 Vägsystemet. 3.2 Trafikutveckling. Generell trafikutveckling - 15 - 3.1 Vägsystemet Det teoretiska trafikflödet som en vanlig tvåfältig väg klarar av är ca 1 500 fordon per timme i en riktning. Enligt de senaste mätningarna på sträckan Hällsviksvägen - Gossbydal visar

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvorslänk. Samrådsmöte

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvorslänk. Samrådsmöte E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvorslänk Samrådsmöte 2016-02-09 Dagordning Presentation av medverkande Närvarolista Enskilda samtal Vägplaneprocessen Presentation av projektet Bakgrund Presentation

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Var bor de som arbetar i regionens kärna?

Var bor de som arbetar i regionens kärna? Var bor de som arbetar i regionens kärna? (En tredjedel av alla arbetsplatser i Göteborgsregionen) Källa: Chalmers Sida 2 Kan man inte bara öka antalet bussar, tåg och spårvagnar? Sida 3 Trafik och resandeutvecklingen

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen. Samråd 2 september 2016

Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen. Samråd 2 september 2016 Vägplan: Gång- och cykelväg utmed Ryggebolvägen och Skallsjövägen Samråd 2 september 2016 Innehåll 1. Planeringsprocess enligt väglagen 2. Planeringsprocessen för gång- och cykelväg i Ryggebol 3. Syfte

Läs mer

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg Nykvarns kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-17 Uppdragsnummer: 138441 Diarienummer: TRV 2015/4326 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen Väg 73 Trafikplats Handen Tpl Handen Tpl Jordbro Arbetsplan Teknisk PM Trafik, Vägutformning och Vägteknik UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 4T140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 Beskrivning 2 Beskrivning

Läs mer

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Katarina Kjellberg 08-508 261 63 Till Trafiknämnden 2015-05-21 Väg 229, Bytespunkt Norra Sköndal Stockholms stad. Svar på skrivelse från Trafikverket. Utredningsbeslut

Läs mer

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge

Informationsmöte. 16 december GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Informationsmöte 16 december 2014 GC-väg Uppsala- Lövstalöt- Björklinge Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Närvarolista 4. Redogörelse för vägplanens prövning 5. Presentation

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg. 15 juni Utformning och miljö

Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg. 15 juni Utformning och miljö Samrådsmöte Samrådshandling Väg 108, Staffanstorp- Lund, mötesfri landsväg 15 juni 2016 Utformning och miljö Lokalisering Val av lokalisering genom breddning av befintlig väg på nordöstra sidan för att

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Västsvenska paketet. Förstudie Väg 155 Öckeröleden Delen Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken

Västsvenska paketet. Förstudie Väg 155 Öckeröleden Delen Lilla Varholmen - Gossbydal. Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Västsvenska paketet Förstudie Väg 155 Öckeröleden Delen Lilla Varholmen - Gossbydal Ökad framkomlighet för kollektivtrafiken Göteborgs Stad, Västra Götalands län Beslutshandling Objektnr: 102 357, 102

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

FYRSTEGSANALYS Väg 168, Ekelöv - Kareby Västra Götalands län Uppdragsnummer

FYRSTEGSANALYS Väg 168, Ekelöv - Kareby Västra Götalands län Uppdragsnummer FYRSTEGSANALYS Väg 168, Ekelöv - Kareby Västra Götalands län 2012-11-23 Uppdragsnummer 13 01 08 Titel: Utgivare: Trafikverket Projektledare: Gunnar Jellbin, Lydia Lehtonen Tryck: Norconsult AB Distributör:

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33)

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33) 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Analys av tänkbara åtgärder Enligt fyrstegsprincipen ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg. I det aktuella projektet bedöms åtgärder motsvarande

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

BanaVäg Flemingsberg

BanaVäg Flemingsberg BanaVäg Flemingsberg Vi bygger ett nytt järnvägsspår för att förbättra och utveckla järnvägen Du kanske redan märkt att det är stökigt, rörigt och bullrigt i området runt Flemingsbergs station. I september

Läs mer

Förstudie för gångoch cykelväg mellan Rödbo och Kärra. Samråd med allmänheten 30 oktober 2012

Förstudie för gångoch cykelväg mellan Rödbo och Kärra. Samråd med allmänheten 30 oktober 2012 Förstudie för gångoch cykelväg mellan Rödbo och Kärra Samråd med allmänheten 30 oktober 2012 Dagordning 1. Medverkande 2. Syfte med dagens möte 3. Planeringsprocessen enligt väglagen 4. Bakgrund till förstudien

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6. Samråd med allmänheten 21 Januari 2013

Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6. Samråd med allmänheten 21 Januari 2013 Samrådsmöte Vägplan direktramper väg 40 E6 Samråd med allmänheten 21 Januari 2013 Dagordning 1. Medverkande 2. Syfte med dagens möte 3. Planeringsprocessen enligt väglagen 4. Syfte med förstudien 5. Förutsättningar

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

PLANBESKRIVNING Västsvenska paketet Väg 155 Öckeröleden, Lilla Varholmen-Gossbydal, busskörfält Göteborgs stad, Västra Götalands län

PLANBESKRIVNING Västsvenska paketet Väg 155 Öckeröleden, Lilla Varholmen-Gossbydal, busskörfält Göteborgs stad, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING Västsvenska paketet Väg 155 Öckeröleden, Lilla Varholmen-Gossbydal, busskörfält Göteborgs stad, Västra Götalands län Vägplan, Samrådshandling 2013-11-29 Objekt: 102358 Dokumenttitel: Planbeskrivning,

Läs mer

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning

Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun. Samråd Planutformning Väg 557 Vekerum- Stilleryd, ny gc-väg delen väg 554-väg 558, Karlshamns kommun Samråd Planutformning 2017-07-06 Dagordning 1 Mötet öppnas 2 Presentation av medverkande 3 Närvarolista 5 Redogörelse för

Läs mer

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie

PM Strategisk Planering Diarienummer 2328/11. Trafiksituationen på Björlandavägen. Bakgrunden till föreliggande studie PM Strategisk Planering 2012-03-02 Diarienummer 2328/11 Trafiksituationen på Björlandavägen Bakgrunden till föreliggande studie Byggnadsnämnden beslutade 2008 att avbryta ett flertal detaljplanearbeten

Läs mer

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968 Fig 2.12 Sisjömotet från väster Sisjömotet Söderleden, B = ca 190m Fig 2.11 Gällande detaljplan 1968 vid Sisjömotet 29 Söderleden Fig 2.13 Översiktlig sammanställning

Läs mer

Sammanställning av artiklar om väg 155 och förbindelsen Öckerö kommun

Sammanställning av artiklar om väg 155 och förbindelsen Öckerö kommun Sammanställning av artiklar om väg 155 och förbindelsen Öckerö kommun Detta är en sammanställning av artiklar som skrivits i Torslanda-Tidningen under hösten 2011 och vintern 2012 från det att utredningen

Läs mer

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014 1 (6) Milj och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-09-02 Dnr Sbn 2013-333 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Eleonor Mörk Gunnar Lönn Samhällsbyggnadsnämnden Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Samrådsmöte 2014-06-03 Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Presentation Magnus Persson Projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket Gustav Silverin Uppdragsledare ÅF Marie Holms Bitr.

Läs mer

Västsvenska paketet. Väg 155 Lilla Varholmen - Gossbydal Delen Hjuviks bryggväg - Gossbydal. Samrådsunderlag för utökad samrådskrets

Västsvenska paketet. Väg 155 Lilla Varholmen - Gossbydal Delen Hjuviks bryggväg - Gossbydal. Samrådsunderlag för utökad samrådskrets Västsvenska paketet Väg 155 Lilla Varholmen - Gossbydal Delen Hjuviks bryggväg - Gossbydal Samrådsunderlag för utökad samrådskrets 2013-03-21 Titel: Väg 155. Delen Hjuviks bryggväg - Gossbydal. Samrådsunderlag

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning)

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 2016-12-08 1 (6) PM, dnr 2016.741 Enligt fastighetsförteckning Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 1. Kommunens förslag

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag Norconsult AB Tvärförbindelse 2016-12-09 2 (21) Tvärförbindelse Beställare: Täby kommun Samhällsutvecklingskontoret Stockholm Beställarens representant: Anna-Ida Lundberg Konsult: Uppdragsledare/ trafikplanering

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Säkerställa vägens framtida funktion både för malmtransporter och för övrig trafik

Säkerställa vägens framtida funktion både för malmtransporter och för övrig trafik Malmtransporter Från Kaunisvaara till omlastningsplats i Svappavaara. Sker med 90 tons fordon fr.o.m. 2013. Entreprenör Cliffton som finns etablerade i Junosuando I Junosuando sker service av fordon samt

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 För första gången gjordes över 300 miljoner delresor med kollektivtrafiken under ett år. Totalt gjordes 303 miljoner delresor,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden

Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden Innehåll Generellt om Hågelbyleden Kvarnhagsvägen Kumla Gårdsväg söder Tunarondellen Byggtid Juni - November 2 2016-05-24 2 2016-05-24 Trafik på Hågelbyleden

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Bilaga 5 Samlad effektbedömning

Bilaga 5 Samlad effektbedömning Bilaga 5 Samlad effektbedömning Åtgärdsvalsstudie E södra infarten Örnsköldsvik 1 TMALL 000 Rapport generell v 1.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-91 91 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby Hässleholms kommun, Skåne län Plan- och miljöbeskrivning, 2017-03-24 Trafikverket Postadress: Box 543, 291 25 Skåne

Läs mer

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN

TRAFIKANALYS FÖR VÄG UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FÖR VÄG 176 - UDDEVALLAVÄGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2011-02-21 UNITED BY OUR DIFFERENCE ARBETSGRUPP Konsult WSP Samhällsbyggnad Bo Lindelöf Ida Lennartsson uppdragsansvarig/trafik layout Beställare

Läs mer