Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN MIDA CoroNet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN MIDA CoroNet"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Innehållsansvarig: Karin Olander, Specialsjuksköt, GUCH-centrum (karol12); Malin Lindqvist, Sektionsledare, Avdelning 357 (malto1); Maria Samuelsson, Specialsjuksköt, Medicinmottagning 2 Östra (marsa71) Godkänd av: Putte Abrahamsson, Verksamhetschef, Verksamhet Medicin Geriatrik och Akutmottagning Östra (putab) Denna rutin gäller för: Verksamhet Medicin Geriatrik och Akutmottagning Östra Revideringar i denna version Ersätter tidigare rutin: MIDA - CoroNet - Introduktion, verksamhetsområde Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra, Område 2. Syfte Att ge en enhetlig vård som är baserad på kunskap, erfarenhet och forskningsresultat. Att systematisera och effektivisera omvårdnadsarbetet. Att säkerställa patientens vård och omhändertagande på optimalt sätt. Att minska risken för att fel och brister uppstår, att underlätta introduktionen för nyanställda samt för att underlätta införandet av ny kunskap på avdelningen. Ansvar Respektive linjechef ansvarar för att rutinen är känd och följs. Arbetsbeskrivning Inledning MIDA (Myocardial Ischemia Diagnostic Analyses) CoroNet är ett system för kontinuerlig ischemi - och arytmiövervakning. Systemet ger oss möjlighet att på ett tidigt stadium upptäcka ischemi och arytmier och att utvärdera den behandling som patienten får. Samma system används när enbart arytmiövervakning behövs. Även SaO2 och blodtryck kan följas kontinuerligt, det finns även möjlighet att bl.a. mäta invasivt CVT och artärblodtryck. CoroNet systemet består av EKG-övervakningsmodul (M510), ischemikabel (8 elektroder). arytmikabel (5 elektroder) mätenhet för blodtryck (M520), för invasivt tryck (M521), sängplatsmonitor, övervakningscentral och arbetsstation. Övervakningsutrustningen på HIA rum 1-6 och rum 7 är rumsbundna när dessa patienter byter rum skall EKG-övervakningsmodulen bytas till en märkt T1-T26 Rutinen är tänkt som en introduktion för att kunna arbeta med MIDA CoroNet systemet och skall ses som ett komplement till undervisning via erfaren personal. Fördjupande information angående handhavande finns i bruksanvisningarna från Ortivus. Patienter som skall övervakas Misstanke om/behandling av: hjärtinfarkt, instabil angina, pericardit, myocardit, endocardit och tamponad Arytmier, svår hjärtsvikt. Patienter som genomgått thoraxkirurgi och pacemaker implantation Planerade GUCH inläggningar där patienten genomgått intervention t ex. ASD och PFO slutning eller efter ordination Uppkoppling av arytmiövervakning Rugga upp huden med vit ruggsvamp. Om bröstet är hårigt, raka. Applicera elektroderna enligt bild nedan. Vid enbart arytmiövervakning kan elektrodernplaceringen varieras för att skona huden. Starta dosan genom att trycka på knappen i nedre vänstra hörnet. Kontrollera att batteriet är fullt genom att trycka på knappen på baksidan av dosan. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 16)

2 Uppkoppling av ischemiövervakning Rugga upp huden med vit ruggsvamp. Markera med spritpenna var elektroden skall sitta, då det är viktigt att elektroderna sitter på samma ställe, vid ex. byte av elektrod. Om bröstet är hårigt, raka. Applicera elektroderna enligt bild nedan. Starta dosan genom att trycka på knappen i nedre vänstra hörnet. Kontrollera att batteriet är fullt genom att trycka på knappen på baksidan av dosan. Det är viktigt att elektroderna I, E, C, A och M bildar ett band på kroppen i samma höjd. För att få rätt höjd på bandet börja med att applicera elektroden mitt på sternum. Om anatomiskt omöjligt att följa denna höjd, flytta hela bandet upp eller ner. Kabeln fästes enligt följande schema: Börja på vänster höftbenskam, fäst F-grön På höger höftbenskam, fäst N-svart Höger medioaxilarlinje, fäst I-röd. Skall sitta i samma höjd som E-gul Mitt på sternum, i höjd med intercostalrum 5 (i höjd med gropen där revbensbågarna möts), fäst E-gul Rakt under vänster bröst, i samma höjd som E, fäst C-grön Vänster medioaxilarlinje, i samma höjd som E, fäst A-brun Så högt upp i nacken som möjligt, något vid sidan om ryggraden, fäst H-lila Mitt på ryggen, i samma höjd som I, E,C, A och på samma sida om ryggraden som H, fäst M- svart Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 16)

3 Uppstart av övervakning/inskrivning på övervakningscentralen Klicka på aktuellt telemetrinummer Klicka ny patient, skriv in patientuppgifter, om patient har pacemaker, skall detta väljas. Klicka OK Gå in på kurvan igen, klicka på säng, skriv in sängnummer Kontrollera att en bra EKG kurva fås och att aktuella trendkurvor startar Paus När patienten lämnar avdelningen, stängs mätdosan av efter ett tag då den tappar kontakten med mottagaren. Ett ljudlarm hörs. Paus skall användas när patient lämnar avdelning för undersökning/behandling på annan avdelning, eller då övervakningen tas av tillfälligt av annan orsak ex. dusch. På övervakningscentralen tryck på aktuell patient - patient - start/stopp - paus eller välj paustext. Skriv helst tid för paus i rutan för fritext och tryck sätt. När patienten är åter från undersökning skall övervakningen startas så snart som möjligt och pausläget inaktiveras, kontrollera att alla elektroder sitter på. När övervakningen är pausad kommer inga ljudlarm vid ev. arytmi. Avsluta patient På övervakningscentralen tryck på aktuell patient -patient -start/stopp -avsluta patient -säng - radera inskrivet sängnummer Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 16)

4 Överlämna patient/flytta patient Alternativ 1: På övervakningscentralen tryck på aktuell patient - patient - lämna över På övervakningscentralen tryck på vilken plats patienten skall flyttas till - tryck OK för överlämning - bekräfta att inga mätenheter skall följa med Alternativ 2: På övervakningscentralen tryck på aktuell patient - patient - start/stopp - tillåt överlämning På övervakningscentralen tryck på vilken plats patienten skall flyttas till - fortsätt patient välj på listan vilken patient du vill koppla in, markera denna - starta övervakning Alternativ 3: Om patienten har avslutats och sedan ska kopplas in igen På övervakningscentralen tryck på vilken plats patienten kopplas in på - fortsätt patient - avslutade egna välj vilken patient som ska kopplas in, markera denna. - starta övervakning Tänk även på att det går att fortsätta patient från annan HIA/MIVA/PCI inom SU, Detta på samma sätt som ovan. För att se tidigare trend, på arbetsstationen, tryck på arkivet (den lilla byrån) i nedre högra hörnet. Riktlinjer för analys av arytmi Vid varje arbetspass ansvarar respektive sjuksköterska för att arytmianalys görs på dennes patienter. Sjuksköterskan som arbetar dagpass ansvarar för och dokumenterar rytmen kl Sjuksköterskan som arbetar kvällspass ansvarar för och dokumenterar rytmen kl Sjuksköterskan som arbetar nattpass ansvarar för och dokumenterar rytmen kl Görs på arbetsstationen. Detta görs på följande sätt: Markera patienten. Titta på hjärtfrekvenstrenden, markera och titta på översikt om perioder med särskilt låg (<45) eller särskilt hög (>120) hjärtfrekvens förelegat. Gå till översikt och kontrollera vilken rytm patienten går i. Klicka på händelser, markera de händelser du vill titta på och pila dig fram. Dokumentera följande i Melior: o Frekvens: Försök att ge en rättvis bild av patientens frekvens under passet. Är det t ex. stora variationer i frekvensen så skriv även vad som är den mest förekommande frekvensen. Är det t ex. endast enstaka kortare takykardi-episoder, skriv gärna om patienten gjort något speciellt i samband med detta med mera. o Rytm: Notera vilken rytm patienten går i. Vid ev. byte av rytm notera tid för detta och ev förändringar i frekvensen i samband med omslaget. o Händelser: Dokumentera de allvarliga händelserna som registrerats. Vid behov kan kopia skrivas ut. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 16)

5 Säng-enheten på HIA-rummen Att starta Klicka på ny patient, på sängenheten Starta tryckmodulen och EKG-övervakningsmodulen genom att trycka på knappen i nedre vänstra hörnet. Kontrollera så de får kontakt med sängenheten. Kontrollera att batteriet är fullt genom att trycka på knappen på baksidan av dosan. På HIA:s övervakningscentral: Klicka på aktuellt rum, klicka på ny patient, om detta inte är gjort på sängenheten. Skriv in patientdata. Om patient har pacemaker, skall detta väljas. Att tänka på Är batteriet fulladdat? Kontroll av batterinivå görs dagligen, i samband med kvällskontroller. Startar ST-analys, arytmitolkning? Kommer trendkurvorna upp? Om problem, kontrollera att elektroderna sitter ordentligt, vb rugga om och byt elektroder. Lär om MIDA/arytmi. Elektroderna skall bytas dagligen, lämpligen i samband med kvällskontrollerna. En del patienter får eksem av elektroderna, i sådana fall kan huden skyddas med cavilonspray, använd hudvänliga elektroder. Ta dagligen upp på ronden om det finns fortsatt behov av ischemi/arytmiövervakning Larm Larmen har en förvald inställning. Arytmilarm och blodtryckslarm är alltid aktiverade. Larm kvitteras med muspekaren, Esc-knappen på tangentbordet vid övervakningscentralen, eller vid slavskärmarna. När man kvitterar larm med Esc-knappen eller på slavskärmarna kvitteras samtliga ev larm. Det är därför viktigt att kontrollera man inte kvitterar andra väsentliga larm. På sängenheterna finns det en larmvakt. Alla larm på avdelning kommer upp som en kurva i nedre delen av skärmen. Larmvakten syns som ett öga upp i högra hörnet av skärmen. Under ögat finns det en liten klocka och denna talar om att larmljud är kopplat till larmvakten. Om dessa är överstrukna är funktionen inaktiverad. Se till att du både kan se och höra avdelningens larm när du står inne på rummet. HIA-personalen är ansvarig för att kontrollera alla larm. (Naturligtvis skall ansvarig EVApersonal i möjligaste mån själv kontrollera och kvittera sina patienters larm) Till vänster om ögat finns ytterligare en större klocka som talar om att ljudlarm är aktiverat på aktuell sängplats. Aktuell sängplats larm kan tystas inne på rummet längst ner på skärmen och stänger då av just detta larmljud även ute vid övervakningscentralen. Kvittera gärna larmet på sängenheten för att underlätta för dina kollegor som annars får larma av vid övervakningscentralen. Skärmsläckare På sängenheten finns en skärmsläckare, aktiveras längst ner på monitorn. När denna aktiveras syns inga kurvor på sängenheten och inga larmljud hörs. Avaktiveras genom att toucha skärmen. Släck skärmen när du lämnar rummet för att patienten inte skall störas av eventuella larmljud. Pulsoxymeter (SpO2) Koppla pulsoxymeterproben i EKG-dosans gula fattning, sätt sedan sensorn på fingret. Patienten får inte ha nagellack eller vara kraftigt smutsig. Om SpO2 skall mätas kontinuerligt sätts larmen på, det är även då viktigt att byta finger regelbundet. Det finns även öronprober i renförrådet. Pulsoxymetern kan även användas på EVA. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 16)

6 Aktivera SpO2-larm På övervakningscentralen tryck: - Rumsnummer - Larm - SpO2 - Larm på Blodtryck Non-invasivt blodtryck (NIBP) Sätt blodtrycksmanschetten med pilen över arteria brachialis. Det finns 3 st olika storlekar, försök få en som passar så bra som möjligt. Starta enstaka blodtryck På sängenheten tryck: - NIBP, eller Fler, Inställningar, NIBP - Enstaka Start På NIBP-dosan tryck - på knappen (med armen på) längst ner i vänster hörn Starta intervall blodtryck På sängenheten tryck: - NIBP eller Fler, Inställningar, NIBP - Periodiskt välj intervall i rullisten - Start För att avsluta intervall/enstaka blodtryck tryck på Stopp. Invasivt blodtryck (IBP) Via en artärkateter som vanligtvis läggs in i arteria radialis kan vi kontinuerligt mäta systoliskt, diastoliskt och medelartärtryck, en visuell tryckkurva fås även. Via artärkatetern kan vi även ta blodprover för t ex blodgasanalys. För att kunna mäta invasivt tryck behövs tryckmätaren M521. Vi har 2 st. av dessa som ligger i back i renförrådet märkt med invasiv tryckmätning. I denna back finns övrigt material och bruksanvisningar för att starta invasiv tryckmätning. För att byta tryckmätare M520 till M521 görs på följande sätt: Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 16)

7 Byte av tryckmätare för invasiv tryckmätning Koppla ur: Tryck på uppe i högra hörnet på sängenheten för att komma till fönstret med inkopplade mätenenheter. Man kommer även till detta fönster genom att trycka på fler inställningar system länk till mätenheter. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 16)

8 I det här fönstret ser man vilka mätenheter som är kopplade till sängenheten. För att koppla ur mätenheten M520, tryck på den nedre bockrutan som står innan Aktiv M520. Det kommer nu upp en dialogruta där du tillfrågas om du vill koppla ur Mätenheten. Tryck på ja. Koppla in: Sätt önskad mätenhet i hållaren, sätt i batteriladdarsladden och slå på mätenheten. Den aktuella mätenheten kommer inom kort att komma upp på den nedre listan över valbara mätenheter. Markera den önskad mätenhet. I normalfallet är detta bara en, om den urkopplade mätenheten har stängts av. En dialogruta med följande instruktion: När mätenheten blinkar långsamt, tryck på knappen för att bekräfta att rätt mätenhet kopplas in bekräfta valet genom att trycka på på-knappen på aktuell mätenhet. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 16)

9 En dialogruta kommer upp som bekräftar inkopplingen. Stäng rutan över inkopplade mätenheter genom att trycka på stän. Det fyllda tryckmätningssetet kopplas till patienten (bruksanvisning för att fylla setet finns i backen i renförrådet märkt invasivt tryck och i pärmen artärtryck, som finns på HIA). Tryckgivaren sätts fast på dess hållare. Tryckgivaren och hållaren monteras på en droppställning eller på pinnen som kan sättas fast på sängen. Tryckgivaren skall placeras i samma nivå som patientens hjärta. Kabeln från tryckhållaren kopplas till anslutning P 1-4 på mätenhet M521. När allt är ihopkopplat visas vågformer på skärmen. Dessa saknar dock skalor, värden och trycktypsbeteckningar. För att kunna utföra mätning krävs det att tryckgivarna nollas och att trycktyper tilldelas. Hur detta görs finns beskrivet i bruksanvisning CoroNet sängplatsmonitor v 1.6 kapitel 9 sidan Finns på HIA i tidsskriftshållare märkt bruksanvisning till Ortivus. I pärmen artärtryck finns ytterligare information angående tryckmätning. Icke arytmiövervakad patient Patient som inte är arytmiövervakad, men där man vill följa blodtryck och SpO2. På övervakningscentralen tryck på aktuell patient -Larm -EKG -EKG alltid synligt Nej, tar en stund innan EKG-kurvan försvinner. Du skall nu slippa höra larmljud om ingen kabel. Kan även göras på sängenhetens skärm; tryck - EKG (uppe vid EKG-kurvan) - EKG alltid synligt Nej, tar en stund innan EKG-kurvan försvinner. Trendparametrar ST-VM, QRS-VD och STC-VM är några hjälpmedel för att kunna tolka ischemi och hjärtinfarktförändringar, varav ST-VM är den vi använder mest. Dessa parametrar kan man följa både på arbetsstationen och på sängenheten. Varje minut gör datorn en analys och presenterar ett beräknat 12-avledningsEKG. I detta EKG görs en rad olika mätningar vilket resulterar i ett värde på bla ST-VM, QRS-VD och STC-VM. Dessa värden presenteras i ett diagram, som binds samman och bildar en trendkurva. Bakom varje punkt i trendkurvan finns ett beräknat 12-avledningsEKG. Datorn har redan i möjligaste mån eliminerat eventuella kortvariga störningar under den gångna minuten. Förekomsten av störningar skall därför bedömas i 12-avledningsEKG-bilden. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 9 (av 16)

10 ST-VM = ST-VektorMagnitud ST-VM mäter förändringar på ST-sträckan utifrån en tänkt isoelektrisk baslinje, både vid ST-sänkning och ST-höjning stiger kurvan. Vid ischemi stiger ST-VM minst 50µV från stabil baslinje. Även om stigningen är något mindre men ekg-förändringen är av klart ischemiskt utseende kan detta vara värt att notera. Kontrollera alltid MIDA-EKG, kan förändringarna bero på störningar (t.ex. baslinjedrift), frekvensförändringar eller lägesförändringar? Har patienten inte ischemi får man inga förändringar på trendkurvan. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 10 (av 16)

11 STC-VM = STChange-VektorMagnitud STC-VM mäter förändringar på ST-sträckan men utgår från ett referensslag = nollvärde, till skillnad från ST-VM som utgår från patientens egen baslinje. Om patienten är ischemisk vid uppkopplandet blir kurvan bakvänd, dvs. stiger när patienten blir smärtfri. STC-VM används inte vid hjärtinfarkt. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 11 (av 16)

12 QRS-VD = QRS-VektorDifferans QRS-VD mäter förändringar i QRS-komplexet utifrån ett referensslag och utgår alltid från nollvärdet i trendkurvan. När QRS-komplexet förändras stiger trendkurvan. Vid hjärtinfarkt kan man få en uppfattning om infarktens storlek genom att mäta QRS-VDs platånivå efter 20-24timmar. Ändra trender Ett flertal trender kan väljas ex. hjärtfrekvens, ST-VM, blodtryck, pulsoxymeter mm. Två stycken trender åt gången kan väljas. För att byta trend, tryck trender, tryck ändra, välj vilken trend du vill ha och sedan OK. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 12 (av 16)

13 Tolkning av ischemi Tolkning av ischemi i MIDA-systemet bygger på allmän EKG-kunskap. Görs på arbetsstationen. Ischemisk episod (bild 1) o ST-VM stiger (B) med 50 eller mer än 50µV, från patientens baslinje (A) o Titta alltid på det beräknade 12-avledningsEKG:t för att bedöma om ST-VMstegringen är orsakad av en EKG-förändring av ischemiskt utseende. o Förändringen skall vara under minst två minuter, två intilliggande punkter på trendkurvan. Dokumentera följande o o Ischemiska episoder dokumenteras i Melior varje arbetspass. Vid förändringar med ischemisk utseende men mindre än 50µV från baslinje, dokumenteras tveksam ischemi. Dokumentera i vilket område patienten, (vilka avledningar) är ischemisk. Symtom i samband med ischemi. Antal episoder. Loopar Looparna bildas genom att VKG-elektroderna fångar upp den elektriska aktiviteten (precis som ett vanligt EKG), man kan säga att de mäter den elektriska aktiviteten runt hjärtat. Bilden ses som ett tvärsnitt från olika håll, horisontalt (ovanifrån), lateralt (från sidan) och frontalt (framifrån). Precis som ett EKG kan man dela upp looparna i, p-loop= p-vågen, qrs-loop= qrskomplexet och t-loopen= t-vågen. Tolkning av loopar Looparna kan vara svåra att tolka. Då kan man börja med horisontal-loopen och lära sig hur den ser ut. I horisontalplanet ser man framför allt förändringar på hjärtats framvägg och lateralvägg. Diafragmal förändringar kan man se i frontal- och lateral-loopen. Ren bakväggsinfarkt ses ej i frontal-loopen Högerkammarinfarkt ses ej i lateral-loopen Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 13 (av 16)

14 Horisontalloopen Framväggsinfarkt Loopen försvinner från det infarcerade området, anteriort. Loopen krymper. Bakväggsinfarkt Loopen försvinner från det infarcerade området, posteriort. Loopen krymper. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 14 (av 16)

15 Kraftig ischemi över framvägg och lateralvägg Loopen dilaterar sig åt det ischemiska hållet, den blir större. Lägesförändringar Trendförändringar som är lägesberoende kan ses som typiska förändringar av horisontal-loopen. När patienten ligger på sidan flyttar sig loopen längs med X-axeln. Tolkning av reperfusion (ST-höjningsinfarkt inkl. grenblock) Uträkning av ST-recovery används ffa. då trombolys ges i samband med STEMI. Detta är ett mått på reperfusion. Om lyckad reperfusion skall ST-sträckan ha halverats. T.ex. om ST-VM är 150µV vid start skall den sjunka till 75µV inom 60min efter det att trombolys getts. Kontrollera alltid referensslaget, uteslut störningar Tid till 50%-ig ST-recovery o o o o Ta max-värdet inom 4 timmar (A)/2=50% Räkna ut tiden till 50%-ig ST-recovery från VKG-start Dokumentera i Melior Om 50%-ig ST-recocery inte uppnåtts inom 60min skall kontakt tas med ansvarig läkare Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 15 (av 16)

16 VKG vid grenblock Det finns en begränsad erfarenhet av ischemimonitorering vid grenblock och klara riktlinjer saknas. Det finns dock en distinkt skillnad i ST-förändringar i samband med akut hjärtinfarkt, varför monitorering då verkar vara av nytta. Specialförlossningen Specialförlossningen har samma övervakningssystem. Vi kan vid behov hjälpa dem med rytmtolkning. Vid dessa fall ringer de till HIA för att be om hjälp. Patienten hittas då i arkivet, placering specförlossningen. Kan enklast sökas på namn eller personnummer. Bilagor Checklista Coronet Uppföljning och utvärdering Revisionsansvarig ansvarar för uppföljning och utvärdering. Avvikelser hanteras enligt SU:s riktlinjer för MedControl Pro. Granskare/arbetsgrupp Malin Lindström sjuksköterska Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 16 (av 16)

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13104 su/med 2018-01-18 5 Innehållsansvarig: Sofia Mollqvist, Vårdenhetschef, Intervention 3 Sahlgrenska (sofad) Godkänd av: Christina Svärd, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hamilton T1 transportventilator

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hamilton T1 transportventilator Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17660 su/med 2015-01-19 7 Innehållsansvarig: Helena Odenstedt Herges, Överläkare, Läkare AnOpIVA (helod3) Godkänd av: Henrik Sundeman, Verksamhetschef,

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21359 su/med 2015-06-30 4 Innehållsansvarig: Bertil Andersson, Överläkare, Läkare Anestesi Operation Intensivvård område 2 (beran17) Godkänd av: Jonna

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Syrgas och sug kontroll för Avdelning 623

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Syrgas och sug kontroll för Avdelning 623 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 30540 su/med 2017-01-31 1 Innehållsansvarig: Eva Dalbro, Sjuksköterska, Mottagning rehabilitering (katda3); Ing-Britt Bengtsson, Instruktör, Verksamhetsledning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20092 su/med 2017-03-02 3 Innehållsansvarig: Angelica Hardenklo, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (angha2) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Paracetamolintoxikation

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Paracetamolintoxikation Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17316 su/med 2016-10-14 5 Innehållsansvarig: Henrik Norrsell, Sektionschef, Läkare (henno4) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Welch Allyn Connex Spot Monitor Snabbreferenskort

Welch Allyn Connex Spot Monitor Snabbreferenskort Welch Allyn Connex Spot Monitor Snabbreferenskort Innehållsförteckning Strömbrytare...2 Stänga av...2 Logga in och välja en profil...2 Batteristatus...2 Ändra profil...2 Starta/Stoppa blodtryck...2 Starta

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [2018-04-27] [4] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1); Carola Wallbäck, Vårdenhetschef,

Läs mer

Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012

Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Infarktsjukvård, kort historik 1960- och 1970-talet Lindra symtom Hög mortalitet Långa vårdtider,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN DTö Hjärna Cerebral angio C4-C6GE Optima

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN DTö Hjärna Cerebral angio C4-C6GE Optima Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18280 su/med 2018-02-15 5 Innehållsansvarig: Ola Tengstrand, Röntgensjuksköterska, Radiologi Östra sjukhuset (olate1) Godkänd av: John Brandberg, Verksamhetschef,

Läs mer

Defibrillator FR3 Ambulansverksamheten

Defibrillator FR3 Ambulansverksamheten Riktlinje Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Teknisk handbok Faktaägare: Richard Andersson, Sektionsledare Ambulansverksamheten Fastställd av: Stefan Engdahl, Verksamhetschef Ambulansverksamheten

Läs mer

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 4. Innehållsansvarig: Maria Åkerlind, Sjuksköterska, Avdelning 43 (marko19) Giltig från:

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 4. Innehållsansvarig: Maria Åkerlind, Sjuksköterska, Avdelning 43 (marko19) Giltig från: Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 4 Innehållsansvarig: Maria Åkerlind, Sjuksköterska, Avdelning 43 (marko19) Giltig från: 2017-08-15 Godkänt av: Anne Devall Granelli, Verksamhetschef, Område

Läs mer

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 6. Innehållsansvarig: Cecilia Vik, Sjuksköterska, Avdelning 43 (cecwi) Giltig från:

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 6. Innehållsansvarig: Cecilia Vik, Sjuksköterska, Avdelning 43 (cecwi) Giltig från: Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 6 Innehållsansvarig: Cecilia Vik, Sjuksköterska, Avdelning 43 (cecwi) Giltig från: 2016-10-25 Godkänt av: Sofia Svelander, Vårdenhetschef, Avdelning 43 (sofjo)

Läs mer

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP)

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP) 1.12.a Registrera mätningar (puls, blodtryck, syremättnad, CO2 etc.) Mätningar anges och visas på sidan Vitaldata. Mätningar överförs normalt från den anslutna patientmonitorn, men kan också registreras

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer.

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19291 su/adm 2017-03-13 4 Innehållsansvarig: Madelene Andreasson, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (madan7) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Barium-id Giltigt t.o.m Version 4

Barium-id Giltigt t.o.m Version 4 Innehållsansvarig: Daniel Hellner, Överläkare, Läkare Kardiologi (danhe) Granskad av: Erik Frick, Överläkare, Läkare Kardiologi (erifr) Godkänd av: Stellan Ahlström, Verksamhetschef, Ledningsgrupp M3 (steah)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22448 su/adm 2018-05-19 8 Innehållsansvarig: Johanna Roth, Systemadministratör, Gemensamt (johvi) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt

Läs mer

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1 Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1 Innehållsansvarig: Christopher Hellberg, Sjuksköterska, Avdelning 43 (chrhe35) Giltig från: 2015-05-25 Godkänt av: Sofia Svelander, Vårdenhetschef, Avdelning

Läs mer

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Sedan juni 2012 har Sahlgrenska arbetat enligt en rutin för att direktinlägga patient på slutenvårdsplats för geriatrik och medicin.

Läs mer

Denna rutin gäller för Patienter som behandlas med lokal trombolys inneliggande på avdelning 18 SU/Sahlgrenska

Denna rutin gäller för Patienter som behandlas med lokal trombolys inneliggande på avdelning 18 SU/Sahlgrenska Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10639] [su/med] [2017-10-28] [8] Innehållsansvarig: Klas Österberg, Sektionschef, Läkare kärlkirurgi (klaos1) Godkänd av: Christina Svärd, Verksamhetschef,

Läs mer

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas.

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas. Manual Pausit 2.0. Ikonen i aktivitetsfältet När programmet installerats kommer ikonen för Pausit visas i listen. För PC i nedre listen och för Mac finns ikonen i övre listen. Högerklicka på ikonen så

Läs mer

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider:

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider: Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29674 su/med 2018-01-12 4 Innehållsansvarig: Marianne Carlberg, Vårdenhetschef, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (marol45) Godkänd

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 23629 su/med 2018-10-15 6 Innehållsansvarig: Maria Wihlborg, Instruktör, Intensivvårdsavdelning 227 (marwi39) Godkänd av: Peter Dahm, Verksamhetschef,

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21230 su/med 2015-06-22 1 Innehållsansvarig: Ann Colliander, Sektionsledare, Intensivvårds- och uppvakningsavdelning (annco5) Godkänd av: Åsa Haraldsson,

Läs mer

Registrering av ny patient

Registrering av ny patient Snabbhjälp Registrering av ny patient 1. Klicka på ikonen Patient i verktygsfältet, varvid fönstret Patienter öppnas. 2. I detta fönster klickar du sedan på ikonen Ny, varvid Patienter fönstret utökas

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version SU/med RUTIN Arteriella sår Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20191 SU/med 2017-02-06 2 Innehållsansvarig: Adil Samad, Överläkare, Läkare hud- och könssjukvård (adisa) Godkänd av: Helena Gustafsson, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22211 su/med 2018-10-19 7 Innehållsansvarig: Marika Hasselby Ingemanson, Avdelningslärare, Sahlgrenska (marin4) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

CFM. Vad är CFM? CFM betyder cerebral function monitoring. Det är ett komprimerat EEG, som kallas aeeg (amplitudintegrerat EEG).

CFM. Vad är CFM? CFM betyder cerebral function monitoring. Det är ett komprimerat EEG, som kallas aeeg (amplitudintegrerat EEG). Skapad/reviderad: 2008-01-01/2012-11-09 CFM Vad är CFM? CFM betyder cerebral function monitoring. Det är ett komprimerat EEG, som kallas aeeg (amplitudintegrerat EEG). Hur fungerar CFM? Med hjälp av 6

Läs mer

Ansvar Respektive linjechef ansvarar för att rutinen är känd och följs.

Ansvar Respektive linjechef ansvarar för att rutinen är känd och följs. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16049 su/med 2015-09-16 6 Innehållsansvarig: Per-Olof Hansson, Överläkare, Läkare (perha5) Godkänd av: Putte Abrahamsson, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Lungor - 24 h blodtrycksmätning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Lungor - 24 h blodtrycksmätning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13158 su/med 2019-01-23 6 Innehållsansvarig: Gunilla Nicklasson, Biomed. analytiker, Barnfysiologi (gunni16) Godkänd av: Eira Stokland, Verksamhetschef,

Läs mer

Indikation för Erytrocyter Under ECC Transfundera om Hb <80 g/l, Hct <20% och vensaturation <70%. INVOS <75% av utgångsvärdet.

Indikation för Erytrocyter Under ECC Transfundera om Hb <80 g/l, Hct <20% och vensaturation <70%. INVOS <75% av utgångsvärdet. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11575 su/med 2018-03-15 6 Innehållsansvarig: Erika Backlund Jansson, Vårdenhetschef, Avdelning 139 Transplantation (eriba3) Godkänd av: Helena Rexius,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Ulrika

Läs mer

Non-invasiv ventilation (NIV) - Användarbeskrivning för Philips V60 ventilator

Non-invasiv ventilation (NIV) - Användarbeskrivning för Philips V60 ventilator Dok-nr 20496 Författare Version Anne Eriksson, överläkare, Medicinska och geriatriska akutkliniken 1 Godkänd av Giltigt fr o m Kerstin Arbring, verksamhetschef, Medicinska och geriatriska akutkliniken

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Kemisk olycka

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Kemisk olycka Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16542 su/med 2016-12-13 5 Innehållsansvarig: Magnus Belfrage, Undersköterska, Akutmottagning Östra (magbe5) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Kardiologisk basal vård på HIA, avd 357

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Kardiologisk basal vård på HIA, avd 357 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16831 su/med 2016-02-09 8 Innehållsansvarig: Karin Kerstell, Sektionsledare, Avdelning 357 (karke) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Delta i Skype-möte UTAN Skype för företag installerad Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Delta i Skype-möte UTAN Skype för företag installerad Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Delta i Skype-möte UTAN Skype för företag installerad 2018-01-02 Version 1.0 Innehåll sid Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Skype-möte 5 Inställningar ljud 9 Inställning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14463 su/med 2018-03-14 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Innehållsansvarig: Martin Risenfors, Överläkare, Läkare (marri6) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2017-10-05 13 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Tomas

Läs mer

Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009. Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi

Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009. Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Vårdkedja misstänkt hjärtinfarkt Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Infarktsjukvård, kort historik 1960- och 1970-talet Lindra symtom Hög mortalitet Långa vårdtider,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16026 su/med 2016-02-05 5 BARNÖGON Administrering av ögondroppar delegering till Innehållsansvarig: Marita Andersson Grönlund, Sektionschef, Läkare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 RUTIN Introduktion för nyanställda sjuksköterskor

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 RUTIN Introduktion för nyanställda sjuksköterskor Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 Innehållsansvarig: Anna Svensson, Specialsjuksköt, Avdelning 115 reumatologi (annsv73) Godkänd av: Sara Werna Rosengren, Sektionsledare,

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sjuksköterska, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Appva MCSS - Manual. Baspersonal Varbergs kommun. Version

Appva MCSS - Manual. Baspersonal Varbergs kommun. Version Appva MCSS - Manual Baspersonal Varbergs kommun 1 Breddinförande Appva MCSS Digital signering med Appva MCSS införs i Varbergs kommun under 2019. Alla verksamheter förutom entreprenaderna (Vardaga och

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN CT - EKG triggat hjärta

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN CT - EKG triggat hjärta Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16902 su/med 2016-12-21 4 Innehållsansvarig: Malin Apelman, Röntgensjuksköterska, Barnröntgen (malap1) Godkänd av: Eira Stokland, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Välkommen till Kardiologen!

Välkommen till Kardiologen! Välkommen till Kardiologen! Hoppas att du under dina två veckor på Kardiologen känner att du får tid för att såväl träffa patienter som att både teoretiskt och praktiskt förkovra dig. Det är omöjligt att

Läs mer

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5

MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 MANUAL mobil OMSORG App (MOA) version 1.2.5 Besökslista Vid inloggning i appen kommer den inloggade användarens besökslista visas Knappen längst upp till vänster är utloggningsknapp och knappen uppe till

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Fisher & Paykel Optiflow Aktiv befuktning vid spontanandning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Fisher & Paykel Optiflow Aktiv befuktning vid spontanandning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13742 su/med 2017-12-13 8 Innehållsansvarig: Christian Rylander, Överläkare, Läkare AnOpIVA (chrry5); Helena Odenstedt Herges, Överläkare, Läkare AnOpIVA

Läs mer

EKG nr 21. Sammanfattning HR 48. Troligen ektopisk förmaksrytm. Misstänkt inferior myocardskada. EKG 21

EKG nr 21. Sammanfattning HR 48. Troligen ektopisk förmaksrytm. Misstänkt inferior myocardskada. EKG 21 EKG 21 EKG 21 EKG nr 21 Sammanfattning HR 48. Troligen ektopisk förmaksrytm. Misstänkt inferior myocardskada. Kommentar Patienten har haft inferior infarkt och gjort PCI med stent. Nu insjuknat på nytt.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trombolys vid ST-höjningsinfarkt - Checklista

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trombolys vid ST-höjningsinfarkt - Checklista Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27302 su/med 2018-10-02 7 Innehållsansvarig: Annica Ravn-Fischer, Överläkare, Verksamhet Kardiologi (annra9) Godkänd av: Charlotta Ljungman, Verksamhetschef,

Läs mer

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Skype-möte 5 Inställningar

Läs mer

Annan användare är inloggad

Annan användare är inloggad Instruktion: Logga in i Treserva med tjänste-id eller reservkort När du ska logga in på din arbetsdator ska du använda dig av ditt tjänste-id. Du loggar in på olika sätt beroende på om din dator är avstängd,

Läs mer

MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA

MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA MANUAL HEARTON A10 KORTVERSION PÅ SVENSKA Halvautomatisk extern defibrillator Cupola Hjärtstartare HeartOn A10 Generalagent: Cupola AB www.cupola.se 0510-14150 Vid reklamation, kompletterande inköp samt

Läs mer

Strålskydd ID-kontroll skall utföras på undersökningsrummet Metoden är optimerad genom automatisk exponerings kontroll och iterativ rekonstruktion

Strålskydd ID-kontroll skall utföras på undersökningsrummet Metoden är optimerad genom automatisk exponerings kontroll och iterativ rekonstruktion Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19635 su/med 2018-01-11 4 Innehållsansvarig: Helén Milde, Röntgensjuksköterska, Thoraxradiologi (helmi1) Godkänd av: John Brandberg, Verksamhetschef,

Läs mer

Welch Allyn Connex -enheter snabbreferenskort. Swedish

Welch Allyn Connex -enheter snabbreferenskort. Swedish Welch Allyn Connex -enheter snabbreferenskort Swedish 80019404 Welch Allyn Connex -enheter snabbreferenskort Ström på/displayens energisparläge Sitter på enhetens kåpa Sätter på monitorn Kort tryckning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21579 su/med 2018-06-21 8 Innehållsansvarig: Radha Korsoski, Överläkare, Läkare obstetrik (radko) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING MOTTAGARE AV VIDEOMÖTE FÖR DE SOM INTE HAR MICROSOFT LYNC INSTALLERAT SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid. Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Lyncmöte 5 Ansluta

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativvård Östra, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativvård Östra, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21230 su/med 2015-06-22 4 Innehållsansvarig: Maria Fredriksson, Instruktör, Intensivvård och postoperativ vård Östra (marab11) Godkänd av: Jonna Sjöberg

Läs mer

Manual Pausit. Vi på Pausit vill sprida välmående genom en liten insats som ger stor effekt!

Manual Pausit. Vi på Pausit vill sprida välmående genom en liten insats som ger stor effekt! Manual Pausit Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav på ett ständigt högt tempo, effektivitet och konkurrens. Det är viktigt för både kropp och själ med variation och tid för återhämtning.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14462 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17405 su/med 2019-06-27 4 RUTIN Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Innehållsansvarig: Helena Ericsson-Roos, Vårdenhetschef, Avdelning 323

Läs mer

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING

DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING DELTA I VIDEOMÖTE FÖR DEJ SOM INTE HAR SKYPE FÖR FÖRETAG INSTALLERAD SAMORDNAD VÅRD- OCH OMSORGSPLANERING Innehåll sid Distansmöte via video 3 Inför mötet 4 Ansluta första gången till Skype-möte 5 Inställningar

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15368 su/med 2018-10-29 7 Innehållsansvarig: Tobias Carlson, Enhetschef, Akututvecklingscentrum (tobka1) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18657 su/med 2018-03-01 4 Innehållsansvarig: Ulrika Larsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 321-322 Barncancercentrum (ulrla12) Godkänd av: Karin Mellgren,

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15402 su/med 2014-09-25 2 RUTIN Handläggning av TIA-patienter

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15402 su/med 2014-09-25 2 RUTIN Handläggning av TIA-patienter Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15402 su/med 2014-09-25 2 Innehållsansvarig: Claes Gustafsson, Sektionschef, Läkare (clagu1) Godkänd av: Christina Raner, Chefläkare, Säkerhet och kvalitetsutveckling

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

RX900B. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X. KNOP Rehatek AB

RX900B. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X. KNOP Rehatek AB DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X Bruksanvisning för RX900B KNOP Rehatek AB Kristinebergsvägen 17 = 302 41 Halmstad =Mail: knop@knop.se=web: www.knop.se=tel: 020-12 12 34 Innehåll Introduktion...

Läs mer

Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3

Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3 Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3 Innehållsförteckning Ändra larmtext... 3 Skapa rapport... 5 Skriva ut rapport... 7 Skapa Epostrapport... 9 Kvittera larm... 12 Lägga till och ta bort värden ifrån

Läs mer

SU Med. Ger- Akutmottagning Akutmottagningen Omr2. 2 st po 1 gång

SU Med. Ger- Akutmottagning Akutmottagningen Omr2. 2 st po 1 gång Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17882 su/med 2017-10-03 8 Innehållsansvarig: Tobias Carlson, Chef, Akututvecklingscentrum (tobka1) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit Pausit version 1.9 Användarmanual Välkommen! Med en liten insats kan du nå en stor effekt! Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav på ett

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

LifePuz Free för Android

LifePuz Free för Android Android version 1.0.3 Innehåll Beskrivning 3 Om LifePuz... 3 Med LifePuz kan du:... 3 Kostnad... 3 Registrering eller inloggning 4 Ny användare... 4 Inloggning... 4 Glömt lösenord... 5 Startsida 6 Kalender

Läs mer

Dikterare Version via Melior

Dikterare Version via Melior Dikterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna journalen på den patient som du ska diktera på. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Nytt Diktat. MedSpeech startar och dikteringsfönstret

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

VÅRDGIVARPORTALEN. Utbildningsmaterial HomeCare RMP. yyyy-mm-dd

VÅRDGIVARPORTALEN. Utbildningsmaterial HomeCare RMP. yyyy-mm-dd VÅRDGIVARPORTALEN Utbildningsmaterial HomeCare RMP INLOGGNING OCH WEBBLÄSARE Vårdgivarportalen är en webbapplikation. Telia HomeCare RMP är tillgängligt via webbläsarna Apple Safari, Google Chrome, Mozilla

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 De inställningar som beskrivs nedan kan man hitta fram till på flera olika sätt, här beskrivs en väg fram till de olika inställningsmöjligheterna. Alla

Läs mer

Rutin. Hantering av trygghetslarm. Diarienummer: Verkställighet/genomförande. Gäller från: 2014-05-21

Rutin. Hantering av trygghetslarm. Diarienummer: Verkställighet/genomförande. Gäller från: 2014-05-21 Diarienummer: Verkställighet/genomförande Rutin Hantering av trygghetslarm Gäller från: 2014-05-21 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad av: Ansvarig

Läs mer

RiksSår Beslutstöd (Dermicus) installation & användning

RiksSår Beslutstöd (Dermicus) installation & användning RiksSår Beslutstöd (Dermicus) installation & användning 3 steg för att komma igång med mobil applikation & Webbapplikation: 1. Installera Dermicus mobil applikation 2. Använda Dermicus mobil applikation

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

3.0 Shift. InfoBoard manual. 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor Introduktion till spellistor Spellistans huvudsida 1

3.0 Shift. InfoBoard manual. 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor Introduktion till spellistor Spellistans huvudsida 1 InfoBoard manual 3.0 Shift 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor 1 3.1 Introduktion till spellistor 1 3.2 Spellistans huvudsida 1 3.2.1 Vad definierar ett objekt? 2 3.2.2 Aktiv och inaktiv

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Användarmenyn. S k r i v d i n k o d...

Användarmenyn. S k r i v d i n k o d... Användarmanual Användarmenyn När larmsystemet är i frånkopplat läge kan användarmenyn nås genom att en användare skriver in sin PIN-kod. Från användarmenyn kan larmsystemet sedan larmas på, sättas i skalskyddsläge,

Läs mer

EKG- sändning från ambulanssjukvården Region Gävleborg

EKG- sändning från ambulanssjukvården Region Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(13) Dokument ID: 01-249154 Fastställandedatum: 2017-11-30 Giltigt t.o.m.: 2018-11-30 Upprättare: Jessica K Rosén Fastställare: Roger Olof Nilsson EKG- sändning från ambulanssjukvården

Läs mer

Tentamen. Kursens namn: Klinisk medicin ll. Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson. Lärare: Magnus Johansson. Peter Engfeldt.

Tentamen. Kursens namn: Klinisk medicin ll. Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson. Lärare: Magnus Johansson. Peter Engfeldt. Tentamen Kursens namn: Klinisk medicin ll Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Magnus Johansson Eva rask Peter Engfeldt Ann Dalius Christina Karlsson Tony Larsson Nils Nyhlin Katarina

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

Dikterare Melior Version 3.3.4

Dikterare Melior Version 3.3.4 Dikterare Melior Version 3.3.4 Logga in i Melior. Öppna journalen på den patient som du ska diktera på. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Nytt Diktat, v g se ovan. MedSpeech startar

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Renal denervering, RDN

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Renal denervering, RDN Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11512 su/med 2018-09-03 5 Innehållsansvarig: Sofia Mollqvist, Vårdenhetschef, Intervention 3 Sahlgrenska (sofad) Godkänd av: Christina Svärd, Verksamhetschef,

Läs mer