Drift- och övervakningssystem för Norrtälje kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Drift- och övervakningssystem för Norrtälje kommun"

Transkript

1 Drift- och övervakningssystem för Norrtälje kommun Projektnr Slutrapport Version: 1.0 Avdelning Vatten och avlopp

2 Innehåll 1 Inledning Dokumentets användning Definitioner Referenser Sammanfattning Projektbeskrivning Måluppfyllelse Ekonomi Erfarenhetsåterföring Slutsats Bilagor Revisionshistorik Version Beskrivning Datum Författare 0.1 koncept Peter Leonardsson 1.0 Färdigställd rapporten Peter Leonardsson filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 2(10)

3 1 Inledning 1.1 Dokumentets användning Rapporten är en sammanfattning av det projekt som pågått sedan 2012 och avbröts genom beslut i KSAU , då entreprenören inte lyckades leverera det som var avtalat. Rapporten sammanfattar genomförda arbeten. Rapporten beskriver inte KSAU:s uppdrag till Kommunstyrelsekontorets (KSAU ) att redovisa hur det fortsatta arbetet med driftövervakningssystemet skall genomföras. Denna redovisning kommer att lämnas som ett separat ärende vid ett senare tillfälle. 1.2 Definitioner Begrepp/förkortning Förklaring/definition LOU Lagen om offentlig upphandling 1.3 Referenser Dokument Ekonomiskt beslut KSAU godkännande av ffu Beslut förfrågan Version Sökväg i politisk nämnd\ ekonomiskt beslut i politisk nämnd\ Prekvalificering 2011 filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 3(10)

4 i politisk nämnd\ Godkännande FFU Q BeslutAvbrutandeSCADAjuli 12 Ks au Brev Kjell Jansson KS beslut entreprenör Ks au p 114 i politisk nämnd\ Avbryt förhandling i politisk nämnd\ Tilldelningsbeslut KSAU i politisk nämnd\ återkalla tilldelning i politisk nämnd\ Tilldelning i politisk nämnd\ Avbryt entreprenad filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 4(10)

5 2 Sammanfattning Projektet med att förnya Norrtälje kommuns driftövervakningssystem startade under andra hälften av 2000-talet. Ett investeringsbeslut erhölls 2011 på 21 miljoner för att genomföra projektet och entreprenör utsågs Entreprenadarbetena pågick fram till juni 2015 då entreprenaden avbröts då entreprenören inte lyckades leverera det som var avtalat. Projektet avslutas genom denna rapport. 3 Projektbeskrivning Under åren försågs i Norrtälje kommun alla vatten- och avloppsreningsverk samt huvuddelen av alla pumpstationer med styrutrustning och centrala övervakningssystem. Genom detta kunde driften effektiviseras och övervakas på ett bättre sätt. Med anledning av att dessa system behövde förnyas anslog Kommunfullmäktige i beslut miljoner för ombyggnad av driftövervakningssystemet. Arbetena skulle vara avslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) beslöt att godkänna förfrågningsunderlaget för att prekvalificera 4 st företag för att lämna anbud. Av 12 st inkomna anbud kvalificerades Cactus Uniview, IETV, VA-ingenjörerna samt ÅF- Industry AB. I beslut godkändes förfrågningsunderlaget för att sändas ut till de kvalificerade företagen. Vid utvärderingen av inkomna anbud visade det sig att ingen av anbudsgivarna uppfyllde samtliga skall-krav. I beslut i KSAU avbröts därför upphandlingen och Kommunstyrelsekontoret fick i uppdrag att genomföra en förhandlad upphandling med de fyra företag som lämnat anbud. Upphandlingen genomfördes som ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering där tre anbud inkom den sista anbudsdagen KSAU beslöt att utse Cactus Univeiw till entreprenör för arbetet. Tilldelningsbeslut skickades ut och innan avtalsspärrens slut inkom VAingenjörerna med krav på överprövning av tilldelningen. Norrtälje kommun beslöt att återkalla tilldelningsbeslutet för fortsätta det förhandlade förfarandet. Leverantörsmöten genomfördes med leverantörerna och de fick därefter ett nytt förfrågningsunderlag och möjlighet att lämna ett nytt anbud. Efter utvärdering av de tre inkomna anbuden beslöt KSAU att utse Cactus Uniview till entreprenör för arbetet att byta ut befintligt drift- och övervakningssystem. filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 5(10)

6 Ett upptaktsmöte skedde för projektet och beställningsskrivelse tecknades med företaget Projektet var en totalentreprenad (ABT06) där entreprenören skulle färdigprojektera och leverera en teknisk lösning. I leveransen ingick också att leverera nya lokala elskåp och styrutrustningar i flertalet av alla de ca 150 objekt som finns inom vaverksamheten. Vidare skulle ett överordnat system för drift och övervakning av alla objekt levereras. I det överordnade systemet skulle det ingå en rapportgenerator med färdiga rapporter för att kunna följa upp driften samt även generera underlag för leverans till Norrtälje kommun och miljömyndigheter. I leveransen ingick även att leverera ett underhållssystem för anläggningarna. Norrtälje kommun som beställare upplevde redan i ett tidigt skede av entreprenaden att entreprenören inte uppfyllde de löften som de lämnat under upphandlingsfasen. Det som saknades var bristen på resurser och styrning för att driva ett komplext projekt av denna storleksordning. Det förslag de offererat för kommunikation mellan objekten visade sig inte heller vara möjliga. För att understryka de problem som beställaren upplevde skickades därför ett brev i oktober 2013 till entreprenören där det lyftes upp de farhågor och problem som fanns om entreprenaden. Problemen kvarstod dock trots diskussioner och brevväxlingar och under hösten 2014 ställdes saken på sin spets där beställaren och entreprenören var överens om att det inte längre gick att fortsätta entreprenaden i denna form. De lösningar som diskuterades var: 1. En samverkansentreprenad där ersättningen för entreprenadsumman skulle höjas med ca 37 % för att färdigställa entreprenaden 2. Att entreprenaden avbryts i samråd mellan parterna 3. Att fortsätta arbeten enligt vad som beställts Efter förhandlingarna med entreprenören blev förslaget för att lösa de uppkomna problemen, att avbryta entreprenaden enligt alternativ 2. En höjning av ersättningen var inte möjligt då detta skulle strida mot LOU och alternativet 3 att fortsätta arbetet på samma sätt skulle riskera va-verksamheten och leveranssäkerheten till abonnenterna på ett negativt sätt. Beslut togs av KSAU att avbryta entreprenaden samt att ge VAchefen i uppdrag att underteckna överenskommelsen om att avtalet skulle upphöra. Vidare fick Kommunstyrelsekontoret i uppdrag att redovisa hur arbetet skulle ske fortsättningsvis med att förnya och bygga ut övervakningssystemet. Överenskommelsen har sedan undertecknats av VA-chefen och avveckling av entreprenaden har sedan pågått fram till maj Avvecklingen har inneburit att filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 6(10)

7 entreprenören har färdigställd de objekt som de påbörjat och slutbesiktning har skett av levererad utrustning, program och dokumentation. 4 Måluppfyllelse Målet med entreprenaden var att byta förnya och modernisera det drift- och övervakningssystem som finns inom va-verksamheten. Detta mål har inte uppfyllts. Det som har uppnåtts utbyte av ett antal lokala styrsystem, driftövervakningssystem för Kapellskärs och Hallstaviks avloppsreningsverk. Projektet har också skapat underlag som kan användas inför en framtida förnyelse av drift- och övervakningssystemet. Detta underlag består i 1. Ett enhetligt sätt att märka alla objekt och utrustningar, bilaga 1 2. En standardprogramvara för alla pumpstationer 3. Ett enhetligt sätt att programmera med ett programbibliotek med färdiga block 4. En kommunikationsplan för alla objekten har påbörjats men ännu inte färdigställts Levererad nya elskåp, hårdvara och program enligt bilaga 2. 5 Ekonomi För projektet fanns enligt investeringsbeslutet i KF anslaget 21 miljoner för att genomföra entreprenaden. Entreprenadsumman för projektet var kr. Kostnaderna i detta projekt fram till dec 2016 var kr och fördelas enligt nedanstående tabell Entreprenadkostnader Cactus Entreprenadkostnader övrigt Konsultkostnader tidskrivning Övriga kostnader Kostnader En stor del av det upparbetade kostnaderna ligger i konsultkostnader. Den största delen uppkom under entreprenadfasen. Beställarens ambition var att ha en god kompetens i beställarledet för att i samverkan med entreprenören och driftentreprenören få till stånd ett bra och modernt system som på en långsiktigt skulle ersätta det nuvarande filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 7(10)

8 övervakningssystemet. Genom en god kompetens i beställarledet kunde löpande bra lösningar och förbättringar diskuteras fram för drift och övervakning av anläggningarna. Konsulternas roll har dock istället i stor utsträckning varit att kontrollera och följa upp leveranser då de intentioner som fanns inledningsvis inte uppfylldes för projektet. Den utdragna upphandlingsprocessen har också krävt många konsulttimmar. 6 Erfarenhetsåterföring Orsaken till att projektet inte kunnat genomföras enligt vad som planerats beror i huvudsak enligt följande enligt Kommunstyrelsekontoret bedömning Då det nuvarande systemet PC-manager byggdes ut under första hälften av 1990-talet skedde detta i antal etapper under flera år. Detta projekt genomfördes med ett bra resultat och har i huvudsak fungerat bra under de 20 år det varit i drift. När detta projekt påbörjades med förnyelse av systemet fanns föresatserna att ett framtida system skulle vara modernt, dvs att mjuk- och hårdvara skulle vara utvecklade under de senaste åren. Vidare skulle ett enhetligt system byggas för Norrtälje kommun med märkning, programvara och hårdvaror för att få en säker och effektiv drift av system och anläggningarna. Övervakningssystemet skulle och vara öppet, dvs inte bundet till speciella leverantörer och installatörer. För att skapa ett stort intresse och även säkerställa en leverans som är lika för alla VAobjekten bedömde projektet att hela om- och förnyelseprojektet skulle utgöras av en totalentreprenad där entreprenören skulle svara för leverans av överordnade och lokala system, skåpleveranser och alla installationsarbeten. Entreprenören skulle också ansvara för kommunikationen mellan alla objekten. Vid kvalificeringen var det också många företag intresserade att delta i upphandlingen. De fyra som kvalificerades representerade antingen system som var väl spridda i VA- Sverige eller hade en stor spridning i världen. De två företag som lämnade de lägsta anbuden slutligen efter genomförda förhandlingar var de två företag vars system är några av de vanligaste i vaverksamheterna i Sveriges kommuner. Cactus Uniview lämnade ett mycket lågt pris om man ser till omfattningen och komplexiteten på uppdraget. I förhandlingarna vidhöll de att de kunde genomföra uppdraget för offererad summa. Cactus Uniview:s system var helt nyutvecklat och de föregående systemen har levererats till många kunder med ett bra resultat. Företaget utlovade att systemet var öppet för externa integratörer. filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 8(10)

9 Under entreprenaden gång framkom det snart att företaget inte hade erfarenhet att leda en totalentreprenad av denna omfattning. De hade också underskattat såväl kostnaderna för installationsarbetena och även behovet av ingenjörstimmar för att bygga upp ett system av denna omfattning. Vi som beställaren borde med anledning av detta varit ännu tydligare ifrågasatt under upphandling och förhandlingar om det verkligen var möjligt att genomföra uppdraget till den offererade kostnaden. Vidare borde vi som beställare reagerat snabbare på att stoppa entreprenaden eller försökt omförhandla kontraktet då det i ett mycket tidigt skede framkom problem. Det har också visat sig att företaget inte varit så positivt till att externa integratörer i systemen. Systemet hade också begränsningar som inte framkommit under utvärderingen med bl a bildbyggandet. Erfarenheten från bestställaren är också att det skulle varit bättre om entreprenaden delats upp i mindre delar där beställaren tillhandahöll vissa lösningar. Dessa kunde vara exempelvis 1. Leverans av skåp och lokala driftövervakningssystem i mindre etapper/entreprenader där beställaren tillhandahåller vissa grunder som färdiga block för programmering och märkning samt vissa standarder. 2. En färdig kommunikationslösning för alla objekteten 3. Ett överordnat system för hela verksamheten som levereras beroende på strukturen i mindre etapper. Det nuvarande systemet har inte varit ihopkopplat med Norrtälje kommuns IT-system. I den inledande planeringen av projektet var avsikten att även i fortsättningen skulle driftövervakningen av va-anläggningen vara fristående och skötas av driftentreprenören. Underhand har dock diskussionerna med Norrtälje kommun ITavdelning lett till att i ett framtida system skall kommunikationen mellan va-objekten ske via Norrtälje kommuns IT-system för att säkerställa säkerhet och backup av systemen. En sådan lösning är betydligt långsiktigt hållbar och säkerställer drift- och IT-säkerhet på helt annat sätt än vad som förevarit hittills. filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 9(10)

10 7 Slutsats De slutsatser som kan dras från detta projekt är: Var försiktig med att handla upp entreprenader där entreprenadsumman är allt för låg Var försiktig med att handla upp komplexa entreprenader om inte entreprenören tydligt kan visa att de har kompetens och erfarenhet att genomföra sådana projekt. Var noggrann med att alla utfästelser från entreprenören är tydligt dokumenterade. Det är bättre för båda parterna i en entreprenad om ett projekt avslutas snarast möjligt om det är uppenbart att projektet inte kan genomföras enligt vad som är planerat. 8 Bilagor 1. Märksystem 2. Levererade utrustning i projektet 3. Block för PLC- programmering (kräver speciellt program för att läsa) 4. Anläggningsregister filnamn: 06c Slutrapport 1.0 Drift- och övervakningssytem Sid: 10(10)

Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk

Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk Bilaga 7 2016-11-28 Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen 2 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2 1.2

Läs mer

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Bilaga 4 2016-11-28 Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Slutrapport Min Lapinski Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2

Läs mer

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Bilaga 6 2016-11-28 Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning...

Läs mer

Om- och tillbyggnad av pumpstation nr 2 i Norrtälje

Om- och tillbyggnad av pumpstation nr 2 i Norrtälje Bilaga 5 2016-11-28 Om- och tillbyggnad av pumpstation nr 2 i Norrtälje Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2 1.2

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-25 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.10 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Kerstin Bergström

Läs mer

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde: Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 2.2.2.-633/2015 Sida 1 (3) 2016-01-11 Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Läs mer

Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm

Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm Bilaga 2 2016-11-29 Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm Slutrapport John Henerud Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2 1.2 Definitioner...

Läs mer

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT

SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-21 Handläggare: Joel Westergren Till Kommunstyrelsens arbetsutskott SLUTREDOVISNING AV INVESTERINGSPROJEKT 10013 Anslutning av kommunalt vatten och avlopp för Rävsnäs-Gräddö omr

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 1 () Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.30 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Olle Jansson

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt Linjetrafik Västerbotten

Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt Linjetrafik Västerbotten Underrättelse om Tilldelningsbeslut Objekt 18001-18005 Linjetrafik Västerbotten Lycksele 2017-03-10 Innehållsförteckning Underrättelse om tilldelningsbeslut... 1 1 Upphandlingsrapport... 2 2 Lagen om upphandling...

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad 2015-04-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/33-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad utrusning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar anbudsgivare 3, Dustin AB,

Läs mer

1. Anvisningar för upphandlingen

1. Anvisningar för upphandlingen Förfrågningsunderlag 2014-03-21 Upphandlande organisation Upphandling REGION GOTLAND Bostad med särskild service på Gotland för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar. Dag Hultemar 2014-18 Sista anbudsdag:

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV ARKITEKTTJÄNSTER FÖR FÖRSTUDIE MM OMBYGGNATION SOLHÖJDENS ÄLDREBOENDE

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV ARKITEKTTJÄNSTER FÖR FÖRSTUDIE MM OMBYGGNATION SOLHÖJDENS ÄLDREBOENDE FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV ARKITEKTTJÄNSTER FÖR FÖRSTUDIE MM OMBYGGNATION SOLHÖJDENS ÄLDREBOENDE Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson 2018-03-13 1 Innehåll 1 Upphandlingsföreskrifter... 3 1.1

Läs mer

Vad du behöver veta när du ska lämna anbud. Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10

Vad du behöver veta när du ska lämna anbud. Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10 Vad du behöver veta när du ska lämna anbud Pia Nedby, SISAB Upphandling24 Konferens Stora säljdagen 2013-04-10 SISAB boulevard 190 skolor + 400 förskolor = 1,7 miljoner kvadratmeter Det skulle krävas

Läs mer

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS

Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Dnr 2015/ KS. 265 Dnr 2012/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 263 Information, förändrad taxekonstruktion VA. 264 Information, fastighetsfunktionen. 265 Tilldelningsbeslut;

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-12 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.45 ande Kjell Jansson (M), ordförande (ej 1 på grund av jäv) Berit Jansson (C) ordförande ( 1) Elisabeth

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-03-20 1 (15) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.45 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Ulrika Falk (S) Olle Jansson (S)

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Information om myndigheten Den upphandlande myndigheten: 212000-0555 Upphandlare: Andreas Holmer Telefon nr: 0370-377140 Upphandlingen inbjuder till anbudssökande gällande -

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Datum Diarienummer Daniel Feyli FN 2016/0162

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Datum Diarienummer Daniel Feyli FN 2016/0162 Tjänsteutlåtande 1 (5) Fastighetsnämnden Ombyggnad storkök - Vasaskolan Ärende Utvärdering för upphandling av entreprenad och delegation för tilldelning. Bakgrund Kommunstyrelsen har vid sammanträde 2016-09-05

Läs mer

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 3 1.1 Benämningar 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Avtalsform och antal leverantörer som tilldelas kontrakt 3 1.4 Upphandlingsförfarande 3 1.5 Förfrågningsunderlag 3 1.6 Tillhandahållande

Läs mer

Upphandling av provningstjänster EMC

Upphandling av provningstjänster EMC ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1 (8) Dnr 16EV764 Upphandling av provningstjänster EMC Elsäkerhetsverket inbjuder er att lämna anbud på rubricerad upphandling i enlighet med detta dokument med bilagor. ELSÄK2000,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-09-14 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-11.00 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Olle Jansson

Läs mer

2013-02-07. mats.westin@stockholm.se Kompetens i upphandling och köp av tekniska konsulttjänster

2013-02-07. mats.westin@stockholm.se Kompetens i upphandling och köp av tekniska konsulttjänster mats.westin@stockholm.se Kompetens i upphandling och köp av tekniska konsulttjänster Snabbupphandling av kompetens Kvalificering av företag: Platsannonser Befattningskrav Lönekriterier Ledarskap som tillämpar

Läs mer

1. Anvisningar för upphandlingen

1. Anvisningar för upphandlingen Förfrågningsunderlag 2013-10-10 Upphandlande organisation REGION GOTLAND Upphandling Familjerådgivning Gun Sävhammar 2013-22 Sista anbudsdag: 2013-11-19 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav

Läs mer

Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare

Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare Sidan 1 av 5 Anbudsförfrågan på upphandling av Hantverkartjänster Målare Lysekils kommun inbjuder er att lämna anbud på rubricerade upphandling i enlighet med detta dokument och bilagor. Förfrågningsunderlaget

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

ANBUDSINBJUDAN. Ledningsfordon till Brandförsvaret i Uppsala

ANBUDSINBJUDAN. Ledningsfordon till Brandförsvaret i Uppsala BRANDFÖRSVARET Handläggare Datum Dnr Lars Lidström 2015-05-07 RÄN-2015-349 0707-782404 ANBUDSINBJUDAN Ledningsfordon till Brandförsvaret i Uppsala Uppsala brandförsvar inbjuder er att lämna anbud i denna

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2015 07-31 UPPHANDLING AV LEDNINGSVISNING FÖR UNNARYD FIBER EK. FÖRENINGS FIBERNÄT Unnaryd fiber, Ekonomisk förening Datum 2015-07-31 Syftet med detta dokument är att ge leverantörer

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen ut ett leverantörsperspektiv Analys, planering & förfrågan När en upphandling startar görs flera

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-12-12 1 (20) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.45 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Kerstin Bergström (S) Olle Jansson

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Offertförfrågan - Direktupphandling av begagnade tjänstebilar Kontaktuppgifter

Offertförfrågan - Direktupphandling av begagnade tjänstebilar Kontaktuppgifter Offertförfrågan - Direktupphandling av begagnade tjänstebilar Kontaktuppgifter Länsstyrelsen Värmland Kontaktperson: Naturvård Margareta Åkerman Adress Telefon: 010-224 72 49 Våxnäsgatan 5 E-post: margareta.akerman@lansstyrelsen.se

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät

Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan fast eller landmobilt nät UPPHANDLINGSRAPPORT Datum Vår referens Sida 2009-06-01 Dnr: 09-1166 1(5) Administrativa avdelningen Charlotte Murray 08 678 55 16 charlotte.murray@pts.se 1. Upphandling av telefoni till abonnenter utan

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4 Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson 2017-08-28 1 Innehåll 1 Anbudsinbjudan... 3 1.1 Upphandlingsform... 3 1.2 Upphandlande

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Upphandlingsprotokoll och beslut avseende upphandling av rekryteringstjänster. stockholm.se

STADSBYGGNADSKONTORET. Upphandlingsprotokoll och beslut avseende upphandling av rekryteringstjänster. stockholm.se STADSBYGGNADSKONTORET Upphandlingsprotokoll och beslut avseende upphandling av rekryteringstjänster stockholm.se 2 (13) Stadsbyggnadskontoret Tilldelningsbeslut December 2013 Dnr: 2013-09654-22 Utgivare:

Läs mer

Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/ Upphandlingsbeslut

Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/ Upphandlingsbeslut Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/16 2012-06-25 Upphandlingsansvarig Upphandling MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Ramavtal upphandlingskonsult Beredskap) Barbro Bengtsson 12/16 2.1.

Läs mer

Upphandling av administration av Telepriskollen

Upphandling av administration av Telepriskollen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-05-05 Dnr: 11-1283 1(5) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten 08-678 58 22 anna-karin.hellsten@pts.se Upphandling av administration av Telepriskollen 1

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad KS 216/16 Dokumenthanteringsplan Stödjande processer i Mölndals stad 2.5.1 Upphandla varor, tjänster och ramavtal på byggentreprenadtjänster Antagen av Kommunstyrelsen 2016-08-24 169 Gäller från och med

Läs mer

2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö. 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling 2011, Lokalvård

2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö. 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling 2011, Lokalvård Tekniska nämnden 2010-10-08 1(8) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 137. Presentation av ny medarbetare 2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende Ventilationskonsulttjänster, och anger

Läs mer

Kort om e-avrop. Avtal. Beställning. Checklista

Kort om e-avrop. Avtal. Beställning. Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Kort om e-avrop Avtal Beställning Checklista Vi kan endast följa upp det som avtalats. T ex: Acceptans av ställda

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad KS 399/14 Dokumenthanteringsplan Styrande och stödjande processer i Mölndals stad 2.5.1 Upphandla varor, tjänster och ramavtal Antagen av Kommunstyrelsen 26:e november år 2014 Gäller från och med 2015-01-01

Läs mer

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M)

Ilko Corkovic Marcel van Luijn, tjg ersättare (M) Sammanträdesprotokoll Sid 1 (5) 2018-11-27 Paragrafer 336-337 Plats och tid Stadshuset, kommunchefens rum, klockan 09:30-09:50 Beslutande ledamöter Staffan Larsson, ordförande (C) Ilko Corkovic (S) Marcel

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS), Box 5398, 102 49 Stockholm.

Post- och telestyrelsen (PTS), Box 5398, 102 49 Stockholm. Upphandlingsrapport Datum Vår referens Sida 2009-02-18 Dnr: 09-190 1(10) Upphandlingsenheten Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se 1. Upphandling av tekniska konsulttjänster 1.1. Bakgrund PTS

Läs mer

2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5)

2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5) Upphandlingsrapport Datum Vår referens Sida 2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5) Upphandlingsenheten Caroline Sandlin caroline.sandlin@pts.se 1. Upphandling av ramavtal för auktionskonsulttjänster 1.1. Bakgrund

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden

Sammanträdesprotokoll Teknik- och servicenämnden Plats och tid: Tekniska enheten, kl. 15.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Utses att justera: Arne Karlsson (KD), ordförande Ari Heikkilä, (S), Roland Leek (M) Eva Skansgård (M) Inge Hjalmarsson

Läs mer

Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012

Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012 Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012 Upphandling från A till Ö Emma Björnbom Upphandlare SLL Upphandling emma.bjornbom@sll.se Varje dag 20 000 besöker en doktor 7 000 tas om hand på sjukhus 60

Läs mer

Utvärdering upphandling Kuvert med tryck

Utvärdering upphandling Kuvert med tryck Sida: 1 av 8 2012-11-01 Utvärdering upphandling Kuvert med tryck Dnr Af-2012/198621 Arbetsförmedlingen Förvaltningsavdelningen/Upphandlingsavdelningen Sida: 2 av 8 Utvärdering upphandling Kuvert med tryck...

Läs mer

RIKSGÄLDEN BESLUTSPROTOKOLL 1(2) SWEDISH NATIONAL DEBT OFFICE Hanteringsklass: Oppen

RIKSGÄLDEN BESLUTSPROTOKOLL 1(2) SWEDISH NATIONAL DEBT OFFICE Hanteringsklass: Oppen RIKSGÄLDEN BESLUTSPROTOKOLL 1(2) SWEDISH NATIONAL DEBT OFFICE Hanteringsklass: Oppen 2012-04-27 Dnr 2011/2214 Beslutande: Jennv Rolling Föredragande: Björn Wallgren Övriga närvarande: Jan Maarten Dijkgraaf,

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende VVS-konsulttjänster, och anger

Läs mer

Granskning av externa jobbcoacher

Granskning av externa jobbcoacher 1 (5) Stockholm den 2 februari 2010 Granskning av externa jobbcoacher Bakgrund Den 18 december 2008 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH

Administrativa föreskrifter Städning av soprum UH Administrativa föreskrifter UH-2014-376 Stöd för dig som vill bli leverantör till Sundsvalls kommun hittar du på sundsvall.se. Klicka på länken: http://www.sundsvall.se/anbud Sida 1 (5) Innehåll 1 Administrativa

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1040, v1.4, 2015-03-30 ANSÖKAN 2015-05-22 Dnr 380/2015 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Upplands-Bro

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst 1/5 Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande Ekonomisystem som tjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

Parkeringsövervakning i Område Öst samt Område Väst. Upphandling

Parkeringsövervakning i Område Öst samt Område Väst. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2018-04-25 Handläggare Jarina Edlund 08-508 26 094 Till Trafiknämnden 2018-05-24 Parkeringsövervakning i Område Öst samt Område Väst. Upphandling Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Upphandling av kanalisation för fibernät

Upphandling av kanalisation för fibernät 2013-06-20 REV. Administrativa föreskrifter. Börstig och Brismene Bredband Ek. För. Upphandling av kanalisation för fibernät Börstig och Brismene Bredband Ekonomisk Förening (nedan kallad BBF) avser att

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 8 december 2014 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.40 Beslutande: Urban Granfelt, ordf Ulf Söhrman Peter Johansson Marina Isaksson Ersättare:

Läs mer

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst

Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Ramavtalsbilaga 7, Avropsförfarande E-handelstjänst via molntjänst Innehållsförteckning 1 Tillvägagångssätt vid avrop från ramavtal... 2 1.1 Förnyad konkurrensutsättning... 2 1.2 Krav som får kompletteras

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsen - information

KALLELSE Kommunstyrelsen - information KALLELSE Kommunstyrelsen - information 2017-02-20 Tid: kl. 16:00-20:00 Plats: Rådasjön Smörgås samt kaffe/te serveras innan sammanträdet. Frukt finns i pausen. Ordförande Per Vorberg (M) Ledamöter Mats

Läs mer

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast 1(3) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.Holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2018-03-22 Dnr: 2017-000197 Förslag till beslut om tilldelning av projekt, efter upphandling och tecknande av två hyresavtal samt

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen

OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt Via telefon och projektplatsen OTU Styrgrupp Beslutpunkt M13 Tilldelning av kontrakt 2016-06-01 Via telefon och projektplatsen Annons, prekvalificering Annonsen avseende upphandlingen publicerades i TED Upphandlingen genomfördes som

Läs mer

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall 2014-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2013/163-044 Tekniska nämnden Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att

Läs mer

Upphandlingspolicy för RUM

Upphandlingspolicy för RUM Upphandlingspolicy för RUM Slupskjulsvägen 34, 111 49 Stockholm Inledning Detta dokument beskriver riktlinjer och rutiner för genomförande av upphandlingar inom RUM. Dokumentet beskriver en komplett upphandlingsprocess.

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN. Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut Sollentuna kommun

SOLLENTUNA KOMMUN. Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut Sollentuna kommun SOLLENTUNA KOMMUN Upphandlingsprotokoll och tilldelningsbeslut 2013-05-27 Upphandlande organisation Sollentuna kommun Fredrik Söderlind Upphandling Upphandling avseende ramavtal gällande installation av

Läs mer

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader.

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader. ENHETLIGA KOMMUNALA BELÄGGNINGSUPPHANDLINGAR TANKEN, HUR GICK DET SEDAN, HUR GÅR VI VIDARE? Peter Ekdahl DILEMMAN I KOMMUNALA RAMAVTAL Anbudsgivarna vet inte vilka objekt som utförs: tidsmässigt lägesmässigt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-12-18 1(6) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 21.00 21.40 ajournering 21.15-21.30 Beslutande Ledamöter Irène Seth (M) ordf Anders Åkerlind (M) Tom Slettengren (M)

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, SLL1608

Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, SLL1608 Sida 0 av 5 Landstingsstyrelsens förvaltning Kravspecifikation SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, Sida 1 av 5 Innehållsförteckning

Läs mer

Förstudie avseende upphandlingsprocessen. byggentreprenad för avsaltningsanläggningen. Borgholm Energi AB

Förstudie avseende upphandlingsprocessen. byggentreprenad för avsaltningsanläggningen. Borgholm Energi AB www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Andrén Certifierad kommunal revisor Jur. kand. Februari 2017 Förstudie avseende upphandlingsprocessen av byggentreprenad för avsaltningsanläggningen Sandvik Innehåll

Läs mer

Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster. Dnr Af 2012/ Ver 1.0

Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster. Dnr Af 2012/ Ver 1.0 Sida: 1 av 14 Utvärdering - upphandling av ramavtal avseende IT-juristtjänster Dnr Af 2012/060444 Ver 1.0 Sida: 2 av 14 1. Utvärdering upphandling av avtal avseende IT- juristtjänster...3 1.1 Allmän information...3

Läs mer

1 Sammanfattning av anbudsutvärdering av Maskinentreprenaden för Bylandets avloppsreningsverk

1 Sammanfattning av anbudsutvärdering av Maskinentreprenaden för Bylandets avloppsreningsverk Datum 2012-06-14 Bilaga 1 1 Sammanfattning av anbudsutvärdering av Maskinentreprenaden för Bylandets avloppsreningsverk Anbud har öppnats vid SEAB s kontorshus på Gunnarsvägen i Smedjebacken. Anbudsöppningen

Läs mer

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7)

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) E-ARKIV 2013 - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET E-ARKIV 2013... 3 3 AVROPSFÖRFARANDE... 3 4 AVROPSFÖRFRÅGANS INNEHÅLL...

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-06-19 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Rune Holmsen Antagande av leverantör - upphandling av jourläkarbilar i Stockholms län Ärendebeskrivning

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-19 Meddelad i Falun Mål nr 5094-15 1 SÖKANDE ABTK Anläggning och BetongTeknik Konsult AB, 556582-0981 Ombud: Advokat Eilert Andersson och jur kand Karin Bernmar Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 SÄKERHETSUPPHANDLING INTE BARA FÖR STAT OCH KOMMUN Skapa förutsättningar för anbud på samma villkor Utforma efter den egna säkerhetsorganisationens

Läs mer

POLICY. Datum

POLICY. Datum Kommunledningsförvaltningen POLICY 207-0-26 Godkänd KF 207-03-27, 22 (5) Inköps- och upphandlingspolicy Inledning Örkelljunga kommuns upphandlingspolicy utgör ett komplement till den lagstiftning som reglerar

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer

Definitioner och begrepp

Definitioner och begrepp Definitioner och begrepp 1. Upphandling Köp av varor och tjänster samt upplåtande på entreprenad mot ekonomisk ersättning. 2. Upphandlande enhet 3. Inköpscentral 4. Anknuten enhet 5. Beställare En aktör

Läs mer

att inleda upphandling av entreprenadarbeten för station Hagastaden, berg- och anläggningsarbeten för stationerna Södra Hagalund och

att inleda upphandling av entreprenadarbeten för station Hagastaden, berg- och anläggningsarbeten för stationerna Södra Hagalund och 1 (7) Förvaltning för utbyggd tunnelbana FUT 2018-0338 Infosäkerhetsklass K1 (öppen) Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 11 Projekt Arenastaden; Upphandling av entreprenadkontrakt avseende Station Hagastaden

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Öppet förfarande, upphandlingen genomförs i enlighet med bestämmelserna i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling.

Öppet förfarande, upphandlingen genomförs i enlighet med bestämmelserna i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. 1 Föreskrifter 1.1 Upphandlande myndighet Trädgårdsgatan 6 931 85 Skellefteå 212000-2643 Hemsida: http://www.skelleftea.se 1.2 Upphandlingen inbjuder till anbudsgivning gällande - Bemanning att utföra

Läs mer

Anbudsinbjudan avseende Leverans av kortämnen

Anbudsinbjudan avseende Leverans av kortämnen Sida 1 (6) avseende Leverans av kortämnen Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland inbjuder härmed till anbudsgivning avseende leverans av kortämnen enligt handlingarna i detta förfrågningsunderlag.

Läs mer

Baneseminar Multiconsult 2014-01-30. Upphandling Entreprenaden Samverkan Kontraktet Erfarenheter. Björn Kruse Upphandlingschef Projekt Citybanan

Baneseminar Multiconsult 2014-01-30. Upphandling Entreprenaden Samverkan Kontraktet Erfarenheter. Björn Kruse Upphandlingschef Projekt Citybanan Baneseminar Multiconsult 2014-01-30 Upphandling Entreprenaden Samverkan Kontraktet Erfarenheter Björn Kruse Upphandlingschef Projekt Citybanan 6 km railway tunnel 2 tracks 2 stations 1,4 km railway bridge

Läs mer