Trender för Framtidsdagen Skellefteå kommun,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trender för Framtidsdagen Skellefteå kommun,"

Transkript

1 Trender för Framtidsdagen Skellefteå kommun, FUTURE Research-based foresight STRATEGY Future-based strategy ACTION Strategy enforcement Urbanisering och regionalisering Urbaniseringen är fortsatt påtaglig världen över stora flyttströmmar går till växande städer och storstadsregioner och glesbygd avfolkas i snabb takt. År 2050 beräknas 70-75% av världens befolkning, ca sju miljarder människor bo i städer. I Sverige är det storstadsregionerna samt högskoleorter som ökar sin befolkning medan en övervägande majoritet av landets kommuner tappar invånare. Storlek och täthet lockar med nya möjligheter till företagande, försörjning, utbildning och upplevelser. Med människorna flyttar också näringarna och arbetstillfällena i ett självförstärkande system där de större städerna växer och blir knutpunkter i de regionala nätverken när allt fler pendlar till sina arbeten. Effekten blir å ena sidan att arbetsmarknadsregionerna blir färre men större, och å andra sidan att kommunernas roller börjar specialiseras alltmer mot antingen boende (Värmdö, Ekerö, Tyresö m fl) eller arbete (Solna, Stockholm). Sammantaget skapas en koncentration av såväl kommersiell som offentlig service.

2 Globalisering De senaste årtiondena har vår värld blivit alltmer sammankopplad. Över hela vår jord har flöden av varor, kapital, människor, information, tankar och idéer ökat stadigt. Framdrivet av tekniska landvinningar, avregleringar och nya handelssamarbeten har denna megatrend i många fall fått långt större effekter än någon kunnat ana. Arbeten har flyttat, hundratals miljoner människor har lyfts ur fattigdom, den globala medelklassen har sett en enorm tillväxt, affärer har skalats upp på ett globalt plan och spelplanen har i många avseenden jämnats ut när det gäller livsförutsättningar och konkurrensvillkor. Samtidigt har globaliseringen också bidragit till kraftiga obalanser i dagens samhällen där det finns en liten grupp människor som kunna dra maximal fördel av dessa förändringar, samtidigt som många lämnats kvar, fått det sämre, eller i alla fall upplevt det så. Alltfler i otrygga anställningar Många arbetar i bemanningsföretag Prekariatet människor med både långa och korta anställningar som arbetar med begränsade anställningar. Får svårt att låna till boende etc var drygt personer tidsbegränsat anställda. År 2015 var motsvarande siffra personer.

3 Hälsa och välbefinnande i fokus Frågor om hälsa och välbefinnande aktualiseras allt oftare för individ och samhälle. Ansvaret för den egna hälsan ökar och många människor blir mer hälsomedvetna. Men samtidigt ser vi också växande problem som rör fysisk och psykisk ohälsa problem som tar sig olika utryck i olika ålders- och samhällsgrupper. Allt fler motionerar regelbundet för att hålla sig i form, gå ner i vikt eller för att helt enkelt må bättre. Andelen som svarar att de mår dåligt utan idrott/motion har ökat kraftigt den senaste femtonårsperioden. Försäljningen av hälsotidningar och böcker ökar, fler väljer att delta i olika typer av motionslopp samtidigt som hälsoaktiviteter såsom yoga och mindfulness väcker stort intresse. Ökat fokus på hälsa medför att kraven ökar på lättillgänglig friskvård och motion på arbetsplatsen. Även arbetsgivarna kommer i större utsträckning kräva hälsosammare livsstil av medarbetarna för att kunna öka prestationerna. Hälsotrenden innebär även ett ökat fokus på mental hälsa. Arbetslivet blir allt mer mobilt och flexibelt Arbetsmarknaden har blivit mer flexibel när det gäller vilka timmar på dygnet vi arbetar på. De teknologiska redskapen möjliggör jobb på distans. I många verksamheter är medarbetarna inte längre bundna till bestämda geografiska platser / kontor. Flexibilitet är en av de råden unga år skulle ge arbetsgivare som vill locka unga. Flexibilitet i form av möjlighet att jobba hemifrån eller kunna anpassa arbetstider samt arbetsmiljö beroende på situation.

4 Äkthet, transparens och värderingar skattas allt högre Utvecklande, ett team och inte bara en massa anställda och att företaget har en målbild och värden som matchar mina egna. Citat från Kairos Futures ungdomsstudie Drömsamhället en studie om ungas värderingar, 2016 Generation Ordnings (födda ) uppväxt har präglats av yta och fejk, därför skyr de allt som de inte upplever som äkta. Frågar man unga vilka råd de skulle ge arbetsgivare som vill locka unga, handlar det om tydlighet vad gäller vilka mål verksamheten har, samt vilka värderingar organisationen står för. Att företaget har värderingar som är i linje med ungas egna är något av extrem betydelse för dagens unga. Med tanke på dagens öppenhet och transparens är organisationer utsatta på en helt annat nivå än tidigare inför sina kunder och medarbetare. Håller man inte det man kom överens om eller de värderingarna och principerna som verksamheten omhuldar så tappar man snabbt i respekt. Uppstår det konflikt mellan egna och företagets värderingar så blir det svårt för unga att stanna kvar. Virtuella och förstärkta verkligheter De tankar om VR, Virtual Reality, och IRL, In Real Life, som växte på bred front i samhället runt millennieskiftet, är nu på väg att bli verklighet. Augmented Reality, Virtual Reality och Mixed Reality är alla termer på digital teknik som utvecklar eller kombinerar digitala miljöer med fysiska. Utvecklingen drivs på av kräsna och nyfikna användare och utvecklare som vill pröva mer, men kan också hjälpa personer med olika funktionshinder. Trenden väntas påverka på bred front, från handel till kundtjänst till vård och utbildning. Den virtuella världen är därför på väg att bli en verklig arena för upplevelser, påverkan, utbildning och arbete. Den kommer under kommande år bli allt viktigare och mer integrerad i våra liv och i samhället.

5 Ökade krav och förväntningar Redan på 1960-talet identifierade Tage Erlander att människors krav inte minskade i takt med stigande välstånd utan tvärtom ökade, varför han myntade uttrycket de stigande förväntningarnas missnöje. Trots en remarkabel välståndsutveckling i Sverige finns det inget som pekar på att medborgares och konsumenters krav på företag och det offentliga minskar snarare vittnar företag och organisationer om att de ökar. I takt med välståndsutvecklingen och digitaliseringen har människors förväntningar på att tjänster, uppkoppling och friktionsfrihet ökat, samtidigt som toleransen för misstag och strul minskat. Den digitala vardagen har förändrat människors förväntningar i grunden alltfler blir vana att få saker på sitt sätt. Människor tenderar också att ha mer likartade krav och förväntningar, oavsett vem motparten är. Agerandet är likartat som kund, i kontakten med en butik eller leverantör, och som medborgare, i kontakten med myndigheter, sjukvården eller skolan. Förväntningar Tolerans för misstag och strul I takt med stigande välstånd och digitaliseringens intrång i samhället ökar människors krav på företag och organisationer, samtidigt som toleransen för misstag och strul minskar. År Automation av allt möjligt förändrar arbetslivet Gränserna för vad som är möjligt att automatisera ritas hela tiden om. Detta gäller såväl fysiska tjänster exempelvis gräsklippning, dammsugning och självscanning som kognitiva tjänster exempelvis resebokning, e-handel och bankärenden. Industrin är i hög grad automatiserad, nu är det de rutinartade kontorsarbetena som kan skötas av robotar. Maskiner kan lära sig själva genom att iaktta mänsklig interaktion. Analyser av arbetsmarknaden och utsikterna för automation visar att mer än hälften av dagens jobb står inför stor risk att försvinna in i den automatiserade sektorn inom en 20-årsperiod. Men på vilket sätt detta på sikt kommer slå mot arbetsplatser och samhällen i Norden är ännu svårt att besvara med säkerhet. Sawyer och Baxter, två robotar som enkelt och gärna lär sig nya uppgifter och som utan fara kan arbeta i nära samarbete med människor. Baxter kan programmeras intuitivt av en människa genom att enkelt vägleda robotens armar Användning av artificiell intelligens inom kundtjänsten är nu vanligt. Amelia, utvecklat av företaget IP-Soft, är en AI algoritm som kan svara på inkommande frågor via chat, telefon eller mail. SEB nyligen anlitade Amelia som en förstärkning av deras kundtjänst

6 Familjen och det lilla livet i centrum Generation Ordning, födda Det bästa man kan åstadkomma: vara en god förälder och hålla i hop en familj i många år Drömmer om Svenssonliv Familjeliv Att vara en god förälder Ett meningsfullt jobb med tydliga gränser Att hålla ihop en relation under lång tid Tidigare familjebildande Tidigare inträde på arbetsmarknaden? Vikten av avgränsning i arbetslivet ökar I Sverige ökar de stressrelaterade sjukskrivningarna. Bara mellan år ökade antal stressrelaterade sjukdomar i Sverige med 73 procent enligt siffror från Försäkringskassan. Allra störst risk löper kvinnor som är mellan år, det vill säga mitt-i-livetfasen när många bildar familj samtidigt som det finns en attityd om att det är då karriären ska ta fart. Stressdoktorn Tomas Danielsson menar att en hel generation människor är på väg att bränna ut sig som kommer att kräva långa återhämtningsperioder flera gånger i livet. Kairos Futures studier visar att unga år i ökad utsträckning söker gränser och regler, inte minst på jobbet. Under de senaste tre åren har det skett en snabb förskjutning bland unga från önskan om meningsfulla jobb som man aldrig riktigt kan lämna till jobb med tydliga gränser som man kan lämna när man går hem Jag tror att de flesta mår bra av att kunna släppa jobbet och ha en skiljelinje mellan jobb och fritid. Annars är nog risken stor att man bränner 5000 ut sig, hur roligt jobbet än är. Även stimulerande och 0 meningsfulla jobb kan bränna ut en. 29-årig kvinna från Hisings De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar Backa bland svenskarna. Mellan 2013 och 2015 ökade dessa med 73 procent. Källa: Försäkringskassan % 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ett tydligt avgränsat jobb som du kan lämna bakom dig när du går hem Ett meningsfullt och stimulerande jobb,som du aldrig riktigt kan ta en paus från Vad föredrar du när det gäller följande valmöjligheter?, Unga år i Sverige. Källa: Kairos Future, 2016

7 Hållbarhet allt viktigare som företagsfråga Hållbarhet skiftar från att bli en samhällsfråga till allt mer av en företagsfråga. Förändringen drivs av miljömässiga förändringar i omvärlden, också av sociala faktorer som transparens. Föreningen av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer bildar den hållbara företagsstrategin. Miljöförstöring och klimathot är den absolut största oron bland svenska ungdomar år när de tänker på framtiden (45 procent). Därefter följer, med stor marginal, krig och terrorism (39 procent respektive 38 procent ). De yngsta i studien (16-20-åringar) oroar sig också mer än alla andra åldersgrupper för miljöförstöring och klimathot. Ökad heterogenitet och polarisering Vårt samhälle präglas idag av en omvandling från relativ homogenitet, till ett samhälle präglat av allt större mångfald och heterogenitet. Orsakerna är flera individualisering och skiftande livsstilar, ökad etnisk mångfald samt växande ekonomiska klyftor. Människor från stora delar av världen söker sig till Sverige. Andelen utlandsfödda uppgick 2015 till 16 %. Varierad sammansättning av de som anländer, både hög och lågutbildade från vitt skilda kulturer. Ökade klyftor med växande problem.

8 Striden om sanningen: Från veta till sprida När vem som helst kan lägga ut vilken information som helst har mängden budskap och verklighets-skildringar ökat markant. I det exploderande informationslandskapet har tilltron till auktoriteter tenderat att minska på senare år. Istället tar många idag främst intryck av personer de har en personlig relation till. Det kan handla om såväl vänner och familj som om bloggare och opinionsbildare på nätet. I takt med det ökade informationsflödet blir det en allt större utmaning att sortera i fakta vad är sant och inte? Källgranskning och källkritik blir allt viktigare i det informationsöverflöd som råder idag, men poängen här är att vi ser en förskjutning kring vem som har kunskapsauktoritet i samhället; från betydelsen av fakta och kunskap till förmågan att skapa förtroende på nya sätt och effektivt sprida rätt budskap till rätt målgrupp. VETA FÖRSTÅ SPRIDA/ DELA Trust is the glue of life. It's the most essential ingredient in effective communication. It's the foundational principle that holds all relationships. - Stephen Covey Arbetslivet blir mer kunskapsintensivt Inom både näringsliv och offentlig sektor står kunskapsarbete och professionella tjänster för en allt större del av värdeskapandet. Alla delar i samhället präglas av ett ökat behov av specialiserade kunskaper och kompetenser. En del av specialiseringen handlar om att arbetet bryts ner i mindre, avgränsade delar där enkla uppgifter tenderar att försvinna, inte sällan till utlandet, där arbetskostnaden är lägre, eller in i den snabbt växande automatiserade sektorn.

9 Kunskapsintensiva organisationer kräver nytt ledarskap Skiftet från industrisamhället in i tanke- /informations- och nätverkssamhället är i stort sett redan genomfört. Sedan 60-talet har industrin succesivt tappat som sysselsättningsskapare till förmån för kunskaps- och tjänstesektorn. Detta skifte ställer i många organisationer helt nya krav på ledarskapet. Chefen kan inte längre vara den främsta experten som pekar med hela handen och bestämmer vad som ska göras. Ledarskapet idag handlar mer om att kunna sätta samman rätt typ av kompetenser och sedan arbeta med att få team att prestera på toppen av sin förmåga en mer coachande och stödjande roll där insikten om att sakkunskapen finns (eller i alla fall ska finnas) hos de anställda. Kultur och anda i organisationer har också fått ökad betydelse för medarbetarnas prestationer. Jakten på kompetens kandidaternas marknad I många branscher har arbetsgivarna stora svårigheter att hitta rätt kompetens, och för många akademiker är valmöjligheterna stora. Många branscher och organisationer söker samma typ av kompetens samtidigt, detta gäller inte minst inom IT, teknik och offentliga serviceyrken inom vård och utbildning. Personliga utvecklingsmöjligheter och gott ledarskap är avgörande för att behålla medarbetare. Människor går också mer på personliga referenser och rykten, än vad arbetsgivaren själv målar upp i sina employer branding-artiklar.

10 Mjuka värderingar slår hard cash I Kairos Futures senaste värderingsstudie bland unga vuxna mellan år kunde vi se att det allra viktigaste i det framtida arbetslivet är att ha en bra chef, följt av trevliga arbetskamrater, att känna stolthet över sitt arbete och att ha ett intressant och meningsfullt arbete. Att jobbet är kul och ett ställe där man trivs kommer före jobbets materiella belöningar som hög lön, bra förmåner och goda karriärmöjligheter. Statusjägarna återfinns främst bland de allra yngsta. Ett statusfyllt jobb, att kunna resa och arbeta över hela världen, mycket ansvar, leda och utveckla andra, samt goda karriär-möjligheter är egenskaper som värderas högre bland åringar. I takt med ökad ålder skiftar preferenserna över till att sätta balans mellan arbete och privatliv i centrum som flexibel arbetstid, mycket semester och självständigt arbete. Källa: Kairos Future, Drömsamhället 2016 Den psykiska ohälsan ökar Även om hälsan i Sverige generellt sett utvecklas i positiv riktning finns det stora skillnader mellan olika grupper i samhället enligt Folkhälsomyndigheten. På senare tid har alltmer fokus hamnat på den växande psykiska ohälsan i vissa delar av befolkningen. Att den psykiska ohälsan ökar i samhället är en trend sedan många år. Detta förstärks av de ökade kraven på att vara försörjningsbar och ett allt mer krävande arbetsliv. Stressen och pressen över att hänga med gör att många hamnar i psykisk instabilitet. Enligt Folkhälsomyndigheten hade 17 procent av befolkningen nedsatt psykiskt välbefinnande år Psykiska besvär såsom ängslan, oro eller ångest är vanligare bland kvinnor än bland män, och vanligare i de yngre åldersgrupperna (16 29 år) jämfört med de äldre åldersgrupperna. Barn och ungdomars psykiska ohälsa har ökat sedan 1990-talet. Framförallt är det depressioner och ångestsjukdomar som ökar. Förskrivningar av psykofarmaka för dessa grupper följer samma mönster. 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Andel med ångest Silent Generation Baby boomers Generation X Millennials Har Du någon eller flera gånger råkat ut för följande under det senaste halvåret? (Andel svar som anger: Ja, en gång eller Ja, flera gånger ) Källa: Kairos Future, 2016

11 Ökad mobilitet och pendling Med effektivare transporter över större avstånd har människor idag större möjligheter att välja ett boende långt från arbetsplatsen. Den mobila tekniken, tillsammans med alltfler kunskapsarbetare, har också gjort att distansarbete blivit vanligare. Sammantaget innebär detta en allt större mobilitet och flexibilitet i vardagslivet för många människor. Mobilt, on demand, på Ditt sätt Så gott som alla svenskar har idag tillgång till en mobiltelefon (96 procent), och så många som 76 procent har enligt enligt SOM-institutet tillgång till en smartphone. Det har förändrat hur vi kommunicerar, hur vi söker och tar till oss information, och hur vi handlar varor och tjänster. För de allra flesta är mobilen den naturliga ingången till det mesta. Den finns alltid tillgänglig och har blivit närmast en de facto förlängning av oss själva ett nytt organ. Människor blir erbjudna allt bättre mobila verktyg för att kunna göra vad de vill, hur de vill, när de vill, där de är. Smartphoneutvecklingen är därmed en viktig drivkraft för människors förändrade beteenden och förväntningar, och är ännu starkare inom den unga målgruppen.

12 Ömsesidig respekt för att nå drömsamhället Frågar man unga år vad som saknas för att Sverige ska bli ett drömsamhälle så är svaret tydligt: ömsesidig respekt och tolerans mellan människor. Respekt i bred bemärkelse: allt ifrån mer respekt för äldre människor, till respekt för andras åsikter, kulturer, traditioner mm. Andra brister som man identifierar är bostadsbrist, jobbrist, ojämställdhet samt kriminalitet. Frågar man de som svarar att Sverige i princip är ett mardrömssamhälle (dvs. de som angav 1 på en skala från 1 till 10) så motiverar de sin position med ökad kriminalitet, utanförskap, invandring, och våldtäkter. Mycket våldtäkter, kriminalitet och hög arbetslöshet/utanförskap. Men det blir värre då politikerna är så naiva. Man, 27 år Fråga: Vad saknas för att Sverige ska bli ett drömsamhälle? Öppen fråga. Borttaget: Mer, Mindre samt Bättre, som dominerade. Källa: Drömsamhället, 2016 Fråga till de som beskrev Sverige som 100 % mardrömsamhälle idag: Varför? Öppen fråga. Källa: Drömsamhället, 2016

FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV

FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV F U T U R E S T R A T E G Y A C T I O N FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV Om dagens unga och trender på arbetsmarknaden Kriminalvården 30 SEPTEMBER Sofia Rasmussen Foresight that matters innovation that

Läs mer

Utveckling mot en allt tätare värld. Framtid Skellefteå. Den nya världen: Platt eller spetsig? Thomas Friedman vs. Richard Florida

Utveckling mot en allt tätare värld. Framtid Skellefteå. Den nya världen: Platt eller spetsig? Thomas Friedman vs. Richard Florida Framtid Skellefteå Framtidsdag 23 oktober 2014 Ulf Boman, Kairos Future Utveckling mot en allt tätare värld Den nya världen: Platt eller spetsig? Thomas Friedman vs. Richard Florida Båda har rätt: T-samhället

Läs mer

Möt morgondagens ledare Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap

Möt morgondagens ledare Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap KAIROS FUTURE Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap En sammanfattning av studien Morgondagens Ledare November 2015 Det pågår ett trendbrott i synen på arbete och arbetsliv. Det blir tydligt när

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

Konsten att leda och behålla unga medarbetare

Konsten att leda och behålla unga medarbetare Konsten att leda och behålla unga medarbetare Sofia Rasmussen, Seniorkonsult Kairos Future Näringslivsdagen i Kristianstad, den 8 november 2012 FUTURE& Research-based& foresight& STRATEGY& Future-& based&&

Läs mer

Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet

Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet Att ha kontoret i mobiltelefonen En undersökning om gränslöshet och mobiltelefonanvändning i arbetslivet 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen.

Läs mer

TRE SKIFTEN SOM OMFORMAR ARBETSMARKNADEN

TRE SKIFTEN SOM OMFORMAR ARBETSMARKNADEN AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN Sofia Rasmussen VD, Rasmussen Analys AB Tre skiften som omformar arbetsmarknaden Värderingsskiftet bland dagens unga Arbetslivsvärderingar

Läs mer

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig 7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig www.visma.se/enterprise Sverige befinner sig sedan ett par år i en högkonjunktur och har relativt låg arbetslöshet. Många företag

Läs mer

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet 14 oktober Sofia Rasmussen Kairos = rätt ögonblick, tid för förändring FUTURE Research-based foresight STRATEGY Future-based strategy ACTION

Läs mer

Sveriges befolkning efter ålder (2006)

Sveriges befolkning efter ålder (2006) Sveriges befolkning efter ålder (2006) 2006 1986 1966 1946 Vad innebär demografin Att bli vuxen tar tid Man är vuxen när man tar ansvar för sina beslut, försörjer sig själv eller har hittat sin identitet.

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE

1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? 1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE Tankearbete Automation Specialisering Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys

Läs mer

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger?

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. Hur attraherar vi dagens och framtidens medarbetare?

Läs mer

AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN

AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys AGENDA Värderingsskillnader mellan generationer Trenderna som omformar arbetsmarknaden Arbetslivsvärderingar

Läs mer

Dokumentation från workshop under konferensen. En vägledning till för alla?

Dokumentation från workshop under konferensen. En vägledning till för alla? Dokumentation från workshop under konferensen En vägledning till för alla? 13 november 2008 Dokumentationen innehåller Session 1: Nutid Session 2: Dåtid Session 3: Framtid Session 4: Omvärld Session 5:

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid?

Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid? Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid? Sofia Rasmussen, grundare av Rasmussen Analys AB 18 OMVÄRLDSTRENDER MED

Läs mer

HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys

HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys 1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE Tankearbete Automation Specialisering

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Telenor Mobility Report 2012

Telenor Mobility Report 2012 Telenor Mobility Report 2012 Sverige, maj 2012 Sammanfattning beslutsfattare och användare Bakgrund och genomförande Telenor har genomfört en undersökning om mobilt arbetssätt och den mobila vardagen i

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sveriges Företagshälsor Företagshälsovårdens branschorganisation Sveriges Företagshälsors medlemmar utgör huvuddelen av branschen som består av mer

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter?

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Boksammanfattning Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Generation Y kallas de 80- och 90-talister som är på väg in på arbetsmarknaden och som i stor utsträckning

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook

Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook Manpower Work life Rapport 2011 Gränsen mellan privat och professionellt suddas ut på Facebook I Manpowers undersökning Work Life från 2008 visade resultaten att de mest populära webbaserade nätverken

Läs mer

Den gränslösa arbetsplatsen

Den gränslösa arbetsplatsen Manpower Work life Rapport 2011 Den gränslösa arbetsplatsen Tidigare Work Life studier visar att gränsen mellan privat och professionellt liv suddas ut på arbetsmarknaden, mycket tack vare sociala mediers

Läs mer

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering

Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Den nya arbetslinjen Inhyrning, omställning, rekrytering Innehåll Den nya arbetslinjen: Bemanningsbranschen skapar jobb 3 Den hjälpande handen har en nyckelroll 3 Bra och fasta jobb där de behövs 4 Bemanningsbranschens

Läs mer

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB.

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB. @ungdomsb ANALYS LEDARSKAP Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Totala respondentantalet: Online, kvantitativ 18 september 20 oktober 2014 Individer i Sverige, 15-25 år 20 973 st. (av vilka 5185 st. har

Läs mer

Kontorsfrihet. En rapport från Telenor/Sifo om digitalisering och det flexibla arbetslivet.

Kontorsfrihet. En rapport från Telenor/Sifo om digitalisering och det flexibla arbetslivet. Kontorsfrihet En rapport från Telenor/Sifo om digitalisering och det flexibla arbetslivet. Inledning Digitaliseringen pågår i ett rasande tempo och påverkar alla delar av vårt samhälle. Det gäller inte

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

RAPPORT TJÄNSTMÄN 25-45 ÅR INOM PRIVAT SEKTOR

RAPPORT TJÄNSTMÄN 25-45 ÅR INOM PRIVAT SEKTOR RAPPORT TJÄNSTMÄN 25-45 ÅR INOM PRIVAT SEKTOR Kund: Conmore Ingenjörsbyrå Kontakt: Joakim Olsson / Anders Svensson Datum: 15 Maj, 2012 Helena Björck Tel: 0720 70 04 18 Helena.björck@novusgroup.se Annelie

Läs mer

OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV. Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden. Arbetslivsvärderingar bland morgondagens medarbetare

OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV. Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden. Arbetslivsvärderingar bland morgondagens medarbetare OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV AGENDA Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden straff till självförverkligande kroppsarbete till tankearbete människa till maskin flexibelt till gränslöst

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Kandidatundersökning. Attitydundersökning om kandidater från Bravura och deras syn kring jobb och karriär.

Kandidatundersökning. Attitydundersökning om kandidater från Bravura och deras syn kring jobb och karriär. Kandidatundersökning Attitydundersökning om kandidater från Bravura och deras syn kring jobb och karriär. På en konkurrensutsatt arbetsmarknad är det kandidaterna som väljer Idag finns stora möjligheter

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 3 Hur ser du på framtiden för egen del? Pessimistiskt (1-) Optimistiskt (4-5) Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 03-05-13 16: data.pdf 78 3 RADAR 03 78 A1 Studerar du på gymnasiet eller gör du

Läs mer

Modet att ta sig an befolkningens behov i ett komplext välfärdssamhälle - Generations- och värderingsskifte i välfärdsfabriken

Modet att ta sig an befolkningens behov i ett komplext välfärdssamhälle - Generations- och värderingsskifte i välfärdsfabriken Modet att ta sig an befolkningens behov i ett komplext välfärdssamhälle - Generations- och värderingsskifte i välfärdsfabriken Mats Olsson Director Health & Healthcare Några av uppdragen vid sidan av jobbet:

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Omvärld i förändring. Nordiskt akademikerforum SACO Göran Krafft, Kairos Future

Omvärld i förändring. Nordiskt akademikerforum SACO Göran Krafft, Kairos Future Omvärld i förändring Nordiskt akademikerforum SACO 2016-09-15 Göran Krafft, Kairos Future Från Väst till Öst 1. Ekonomiskiftet Mot en barriärlösare värld, eller? Den nya tillväxtgeografin BRICS MINT Brasilien,

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Bo Dahlbom. www.viktoria.se/dahlbom. Professor vid IT-universitetet i Göteborg. Forskningschef på Interactive Institute. Medlem av Regeringens IT-råd

Bo Dahlbom. www.viktoria.se/dahlbom. Professor vid IT-universitetet i Göteborg. Forskningschef på Interactive Institute. Medlem av Regeringens IT-råd Bo Dahlbom Professor vid IT-universitetet i Göteborg Forskningschef på Interactive Institute Medlem av Regeringens IT-råd Makten över framtiden, Liber 2003 Sveriges framtid, Liber 2007 www.viktoria.se/dahlbom

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

Flexibelt arbete. KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG camilla.enocksson@prevent.se

Flexibelt arbete. KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG camilla.enocksson@prevent.se Flexibelt arbete 1 KUNSKAPER FÖR EN BÄTTRE ARBETSDAG camilla.enocksson@prevent.se Några faktorer av betydelse Globalisering Ökad konkurrens Föränderlig marknad Mobilitet Växande tjänstesektor 2 Flexibelt

Läs mer

Drömsamhället. Om ungas syn på livet i gränslöshetens tid. En sammanfattning av den internationella ungdomsstudien Drömsamhället 2016

Drömsamhället. Om ungas syn på livet i gränslöshetens tid. En sammanfattning av den internationella ungdomsstudien Drömsamhället 2016 KAIROS FUTURE Drömsamhället Om ungas syn på livet i gränslöshetens tid En sammanfattning av den internationella ungdomsstudien September 2016 Inledning Gränslöshetens tid är över. I varje fall om vi får

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET

MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET MÅL 1 DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE I SAMHÄLLET Människors makt och möjligheter att påverka sin omvärld har sannolikt en avgörande betydelse för deras hälsa. På INDIVIDNIVÅ är sambandet mellan inflytande

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Innehåll. Attraktiv arbetsplats vad krävs? Tanke Industri samhället är här! Kompetensförsörjning - vad driver och påverkar förutsättningarna

Innehåll. Attraktiv arbetsplats vad krävs? Tanke Industri samhället är här! Kompetensförsörjning - vad driver och påverkar förutsättningarna Innehåll Kompetensförsörjning, vad driver och påverkar förutsättningarna Attraktiv arbetsplats vad krävs? Smart Farming 181011 Karin Andersson, Karios Future FUTURE Research-based foresight STRATEGY ACTION

Läs mer

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva!

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Att som arbetsgivare aktivt försöka skapa jämställda möjligheter för kvinnor och män på arbetsplatsen tycks generera både en extra positiv

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

AGENDA HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE

AGENDA HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys AGENDA Fem arbetsmarknadstrender som format om arbetslivet Ungas arbetslivsvärderingar

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Leadership Wisdom Program

Leadership Wisdom Program Leadership Wisdom Program Målet med Leadership Wisdom Program är att göra dig till en stark ledare. För dig själv och andra. Instruktioner Läs varje påstående noga. Är det 100 % sant fyll i cirkeln. Om

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan en studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet 3 Innehåll Det moderna arbetslivet............................................

Läs mer

En rapport från Länsförsäkringar. Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet

En rapport från Länsförsäkringar. Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet En rapport från Länsförsäkringar Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet Innehåll Prata om det... 3 Det är skillnad på ohälsa och ohälsa...4 Lägre förståelse för psykisk än fysisk ohälsa

Läs mer

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 1 Högt tempo och bristande ledarskap Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 2 Ducka inte för ansvaret att åtgärda orsakerna till stress Anställda i hotell- och restaurangbranschen

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Ekonomichefer i kommuner i förändring

Ekonomichefer i kommuner i förändring Ekonomichefer i kommuner i förändring Intervjuundersökning hösten 2007 Akademikerförbundet SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig, Marika Lindgren Åsbrink Projektnummer: S-114417 Datum: 2007-10-09 Bakgrund

Läs mer

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Som säljchef möter du idag flera ganska stora utmaningar. Tidigare säkra säljmetoder och arbetssätt

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Dela och lär-dagen 4 oktober 2016

Dela och lär-dagen 4 oktober 2016 Dela och lär-dagen 4 oktober 2016 Tema: Likvärdighet, Etik & Moral Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Område kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Dagens arbetsliv Etik

Läs mer

INSIGHTS BY ACADEMIC WORK YPAI 2017 YOUNG PROFESSIONAL ATTRACTION INDEX

INSIGHTS BY ACADEMIC WORK YPAI 2017 YOUNG PROFESSIONAL ATTRACTION INDEX INSIGHTS BY ACADEMIC WORK YPAI 2017 YOUNG PROFESSIONAL ATTRACTION INDEX NORDEN SEPTEMBER 2017 YOUNG PROFESSIONAL ATTRACTION INDEX Vi på är stolta över att för tredje året i rad ha genomfört undersökningen

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Sammanfattning av Insightlabs undersökning

Sammanfattning av Insightlabs undersökning Sammanfattning av Insightlabs undersökning Stockholm 3 april 2014 1 Copyright 2014 Insightlab AB www.insightlab.se Insightlabs undersökning Må bra i vardagen genomfördes elektroniskt under perioden 16-31

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer