Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030"

Transkript

1 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

2 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta från Norrbotten. Vad kan vi göra åt det?

3 SVERIGE NORRBOTTEN +264 Kusten växer, inlandet tappar. Allt fler flyttar från land till stad. Måste det vara så? 2017 ökade befolkningen i Norrbotten med 725 personer, året innan inte alls. Det är bara Luleå och Piteå som ökat sin befolkning i länet de senaste 25 åren och samma kommuner som växer mest Inlandet fortsätter att tappa, mest i Gällivare, Övertorneå och Haparanda. Dessutom minskar den arbetsföra befolkningen i hela Norrbotten, då vi blir allt äldre. Att allt fler flyttar från land till stad är en global urbaniseringstrend. Den trenden är starkast i Sverige inom hela EU. Går den att vända i Norrbotten?

4 Vad tycker du? I arbetet med den Regionala utvecklingsstrategin 2030, är hållbarhet, jämlikhet, jämställdhet, mångfald och Agenda 2030 en självklarhet för ett attraktivt Norrbotten. Luleå tekniska universitet bidrar med kunskapsstöd för att säkerställa detta, som en del i regionens handlingsplan för jämställd regional tillväxt. Vi vill leva som vi lär - vad kan vi göra mer och bättre? 1. Är det viktigt att växa i antal eller ska vi försöka göra det bästa med det vi har och dem vi är? 2. Hur lockar vi hit fler? 3. Hur får vi unga kvinnor att komma tillbaka eller stanna kvar? 4. Räcker det med ökad jämställdhet och mångfald? Det jobbar ju alla regioner med. Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

5 Vi blir allt äldre och folkhälsan sämre. Vem ska betala vård, skola och omsorg i Norrbotten? Demografiska prognoser visar att vi får en allt äldre befolkning (+85) i Norrbotten. Då vi inte ökar i befolkning och det föds för få, innebär det att de som jobbar, måste försörja allt fler. I Pajala är redan var tredje kommuninnevånare pensionär. Och det ser likadant ut i flera av våra inlandskommuner. Det innebär att den samhällsservice vi idag tar för given, i ännu högre grad kommer att ställas på prov.

6 Norrbottens nya Folkhälsostrategi visar att vi norrbottningar i flera avseenden har ett sämre hälsoläge jämfört med övriga Sverige; framförallt när det gäller högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom, övervikt/fetma och psykisk ohälsa. Samtidigt känner sig norrbottningarna mer trygga, mindre stressade och har mer tillit till andra människor, vilket är positiva egenskaper att bygga vidare på. Vad tycker du? 1. Hur ska vi lösa vården, skolan, omsorgen då allt fler blir äldre? 2. När det blir allt färre norrbottningar som arbetar, hur ska vi då finansiera välfärden? 3. Är nya arbetssätt och en bredare samverkan mellan våra kommuner lösningen? 4. Vilka möjligheter skapar digitaliseringen och vår satsning på e-hälsa? 5. Hur kan Norrbottens civilsamhälle med sina 6200 organisationer och föreningar bidra? Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

7 Vi behöver nya jobb till Hur löser vi kompetensförsörjningen? Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för regionens tillväxt och utveckling. Hur ska vi hitta nya medarbetare till bland annat vården, omsorgen, skolan, industrin, handel och kommunikationer fram till år 2030? LKAB siktar på nya huvudnivåer och fördubblad produktion till Men det blir inte fler jobb, förmodligen färre med ökad automation och digitalisering av verksamheten.

8 Den snabba digitaliseringen innebär att fler än nio av tio jobb inom administration, bokföring/redovisning, kassatjänster, maskinoperatörer och slaktare med flera, kommer att ersättas av robotar. Det betyder att mer än två miljoner jobb kan försvinna i Sverige. Hur ersätter vi dem och viktigast av allt hur skapar vi nya? Vad tycker du? 1. Hur klarar vi omställningen till den nya arbetsmarknaden i Norrbotten? 2. Hur skapar vi Sveriges bästa skolor och hur får vi fler unga killar att plugga? 3. Hur lockar vi fler män till vården och fler kvinnor till teknik och industri? 4. Är digitalisering och distansöverbryggande utbildning lösningen? 5. Hur ska vi förbereda oss för snabba omvärldsförändringar och framtidsscenarier? Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

9 Vi kan förlora 500 miljoner kronor i utvecklingskapital. Thank s Brexit! I nästa programperiod förväntas rejäla nedskärningar av EU:s strukturfonder, bland annat på grund av Brexit. Strukturfonderna finansierar många av våra viktigaste framtidssatsningar. Idag rör det sig om flera miljarder kronor i regionalt, nationellt och europeiskt utvecklingskapital. Men konkurrensen är hård och vi måste välja rätt och kunna välja om, för att påverka och skapa vår egen framtid i Norrbotten till 2030 och framåt. Vi måste också få fler beslutsfattare inom EU att förstå våra villkor, vilket utvecklingskapital vi behöver och framförallt hur vi bidrar till tillväxt i Sverige och Europa.

10 Vi måste också positionera oss för att bli ett attraktivt och innovativt centrum i Arktis, högintressant för EU och resten av världen. Här finns nya pengar som vi behöver och kan göra stor nytta med. Vi måste även bli bättre på att attrahera riskkapital, både offentligt och privat. Vad tycker du? 1. Hur ska vi lobba nationellt och i Bryssel för att motivera fortsatta satsningar på norra Sverige? 2. Hur blir vi bättre på att samverka med andra regioner, i och utanför Sverige? 3. Hur ska vi se till att ta en ledande roll i det arktiska Europa? Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

11 Vi är världsledande på mycket. Det borde vi göra mer av. Det går bra för Norrbotten på många sätt. Företagen tjänar pengar och anställer, arbetslösheten minskar stadigt. Vi har dessutom landets näst högsta bruttoregionalprodukt BRP och bidrar starkt till Sveriges välfärd. Många av företagen inom våra näringar är världsledande inom sina verksamheter; gruv- och mineral, rymd, test, datacenter, skog, energi, miljö, kallt klimat och inom besöksnäringen. Här finns goda förutsättningar för smart specialisering, nya innovationer, nya företag och nya jobb. Våra kulturella och kreativa näringar växer också snabbt, t ex inom design, arkitektur, kommunikation, spel, film och musik. Vi har stora möjligheter att utveckla nya innovativa tjänster och produkter genom gränsöverskridande samarbeten mellan alla våra näringar.

12 Det här är ICEHOTEL:s grundare Yngve Bergqvists recept: Allt man gör för att attrahera i huvudsak internationella gäster, måste hålla världsklass. Nu ökar ICEHOTEL omsättningen rejält efter satsningen på året-runt-öppet. Vid vårt andra mest kända hotell, Tree Hotel, öppnar det unika Arctic Bath nästa vinter för köpstarka gäster från hela världen. Vad tycker du? 1. Hur stimulerar vi nya innovationer och nya företag i och runt omkring våra världsledande näringar? Hur främjar vi samarbeten med alla nya näringar? 2. Hur utvecklar vi andra viktiga områden, till exempel innovationer i vården, miljödriven näringslivsutveckling och våra samiska näringar? 3. Hur ska vi dra nytta av den snabba digitaliseringen, med blockkedjor, bitcoins och AI, artificiell intelligens? 4. Vad blir vårt nästa Facebook? 5. Hur utvecklar vi vår infrastruktur för bättre tillgänglighet och kommunikationer? 6. Hur ska vi prioritera, när vi inte har råd med allt vi vill göra? Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

13 Vi vill skapa Sveriges mest hållbara, jämlika och jämställda regionala utvecklingsstrategi. Men det måste bli verkstad och en levande process. Inte en massa vackra bokstäver och hyllvärmare.

14 Så här ska vi jobba och du behövs om vi ska lyckas. I ryggen har vi Agenda 2030 och en stark vilja att utveckla Norrbotten och världen. Fram till 2 mars 2018 har du och alla norrbottningar möjlighet att tycka till och komma med inspel till remissversionen av den regionala utvecklingsstrategin Och vi vill ha fortsatt kontakt med dig som vill vara med och bygga en hållbar framtid i Norrbotten, där vi har ett starkt miljöoch klimattänk och FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030, som vägvisare. Allt för att vi tillsammans kan bidra till ett bättre Norrbotten och en bättre värld.

15 Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen. Vad tycker du? (Folkhälsomyndigheten) 1. Är social hållbarhet viktig för Norrbottens utveckling och framtid? 2. Hur ska vi arbeta för ökad social hållbarhet? 3. Hur kan vi i Norrbotten tillgodose alla människors grundläggande behov och att de mänskliga rättigheterna säkerställs, enligt Agenda Hur kan Norrbottens civilsamhälle med sina 6200 organisationer och föreningar bidra? Anteckna dina svar och maila in dem till rus@norrbotten.se På sid 16 hittar du länkar till viktiga rapporter och fakta inför din workshop. På norrbotten.se/rus, får du veta allt om processen med den Regionala utvecklingsstrategin 2030.

16 Här kan du läsa mer om allt som händer i Norrbotten och vår omvärld! I arbetet med den regionala utvecklingsstrategin har vi granskat rapporter, artiklar, omvärldsanalyser, framtidsscenarier och inslag i media från hela världen. Vi har också medverkat i en rad konferenser och workshops, nationellt och internationellt. Allt underlag samt länkar till detta omfattande researcharbete finns nu att hämta på norrbotten.se/rus Varmt välkommen!

17 Nu tar vi nya tag för Norrbotten Hur skapar vi hållbar, jämlik och jämställd tillväxt i världsklass? Skicka in dina inspel till rus@norrbotten.se, senast den 2 mars Tillsammans för Norrbotten Bästa livet, Bästa hälsan

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare Dialogmöten 2018-02 26 till 2018-03-01 Innehåll Vad är en regional utvecklingsstrategi Processen för framtagning När

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 2 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS. Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet

EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS. Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet eller HUR NORRA SVERIGE BLIR (ÄR) INNOVATIONSPLATSEN FÖR FRAMTIDENS HÅLLBARA, ATTRAKTIVA, INDUSTRIALISERADE,

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Därför valde jag denna workshop Berätta för personen bredvid dig social hållbarhet definition

Läs mer

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:783 ISBN 978-92-893-5271-0 (PRINT) ISBN 978-92-893-5272-7

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 l a i r e t a m s t e Arb 2 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Några praktikaliteter www.mötesplatssocialhållbarhet.se WiFi: choiceguest

Läs mer

SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April Januari 2008

SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April Januari 2008 SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April 2004 - Januari 2008 Förenade Regionala Initiativtagare Startar Kampen Birgitta Johansson, processledare Anna-mari Ruisniemi, processassistans Bakgrund Förstudie

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för social hållbarhet i Region Skåne. Daniel Persson, stf utvecklingsdirektör

Regional utvecklingsstrategi för social hållbarhet i Region Skåne. Daniel Persson, stf utvecklingsdirektör Regional utvecklingsstrategi för social hållbarhet i Region Skåne Daniel Persson, stf utvecklingsdirektör Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Styrande måldokument Strategi Sida 1 (58) Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Titel: Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Version:

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur

och civila samhället SKL Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur och civila samhället Region Norrbotten och civila samhället SKL 20181108 Kristina Nilsson Avdelningen för regional utveckling/kultur Hur har vi arbetat fram till nu? Vad pågår? Var ska vi? Organisationer

Läs mer

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Sid. Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet

Läs mer

Välkommen till workshop om nationellt kunskapsstöd

Välkommen till workshop om nationellt kunskapsstöd Välkommen till workshop om nationellt kunskapsstöd önskar Filippa Myrbäck, SKL, Helene Bogren, Boverket, Pia Lindeskog, Folkhälsomyndigheten och Eva Renhammar, Malmö stad Hållpunkter för 09.50-11:00 09.50

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet

GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet GENUSFORSKNING och SAMVERKAN Luleå tekniska universitet 13 mars 2019 Professor Lena Abrahamsson Arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 21 07 lena.abrahamsson@ltu.se http://www.ltu.se/staff/l/leab

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS)

Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS) Projektet Norrbottens innovationsstrategin dvs en uppdatering av Regionala innovationsstrategin (RIS) En innovation kan vara: En ny vara eller tjänst En ny process eller metod för att producera en vara

Läs mer

KVALITETSMÄSSAN DEN NOVEMBER 2019 SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG

KVALITETSMÄSSAN DEN NOVEMBER 2019 SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG Smartare Samhälle KVALITETSMÄSSAN DEN 12 14 NOVEMBER SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG EUROPAS STÖRSTA KONFERENS OCH FACKMÄSSA OM VERKSAMHETS- OCH SAMHÄLLSUTVECKLING Har ni lösningarna, har vi intressenterna Smartare

Läs mer

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt

Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt Genus och innovation Trender, Teori, Tillväxt 15 nov 2012 Malin Lindberg, forskare vid Luleå tekniska universitet Ny politik för tillväxt & innovation Globalt (OECD) Europa (EU2020) Sverige (SNIS) Regionalt

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017

Regional utvecklingsstrategi för Örebro län. Presentation av remissversion. Framtidsforum 25 mars 2017 Regional utvecklingsstrategi för Örebro län Presentation av remissversion Framtidsforum 25 mars 2017 Vi Uppdraget Utvecklingsstrategi för territoriet Bästa möjliga förutsättningar Hållbarhet - Social hållbarhet

Läs mer

Hållbar regional tillväxt. Regional utveckling

Hållbar regional tillväxt. Regional utveckling Hållbar regional tillväxt Regional utveckling Vårt arbete omfattar många olika typer av frågor som berör och påverkar invånarna i Östergötland. Regional utveckling Region Östergötland ansvarar för hälso-

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå

Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå Smart specialisering i 21 regioner Cecilia Johansson Luleå 2018-01-31 Smart specialisering i Sveriges regioner uppdateras löpande Norrbotten Teknik- och tjänsteutveckling inom industrin Test- och övningsverksamhet

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Upplägg Vad är mötesplats social hållbarhet? Bakgrund: Samling för social hållbarhet Olika perspektiv på (social) hållbarhet!

Läs mer

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna kommer att ta majoritetsansvar för landstingets samtliga verksamheter under mandatperioden

Läs mer

I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer

I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer och inriktas för åtgärder för människors rätt till lika villkor

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

NLL Norrbottens läns landsting 2014

NLL Norrbottens läns landsting 2014 NLL-2014-01 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar)

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Framtidens friska arbetsplatser?

Framtidens friska arbetsplatser? Framtidens friska arbetsplatser? Therese Öhrling Luleå tekniska universitet Arbetsvetenskap Avdelningen för Människa och Teknik 971 87 Luleå, Sweden 0920-49 25 93 Therese.ohrling@ltu.se www.ltu.se Är du

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Det här är regionförbundet örebro

Det här är regionförbundet örebro Det här är regionförbundet örebro BORLÄNGE LJUSNARSBERG Tolv kommuner i hjärtat av Sverige Våra medlemmar är Örebro läns landsting och kommunerna Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga,

Läs mer

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg

POPULÄRVERSION. NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg POPULÄRVERSION NYA MÖJLIGHETER Regional utvecklingsstrategi för Gävleborg 2013-2020 Region Gävleborg har det statliga uppdraget att skapa en hållbar tillväxt och utveckling i vår region. Den Regionala

Läs mer

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun 2 [8] Näringslivsstrategi för Botkyrka Näringslivet i Botkyrka domineras av ett par tusen småföretag och

Läs mer

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor*

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Avsiktsförklaring Den offentliga och den idéburna sektorn har olika roller och funktioner.

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Styrande måldokument Strategi Sida 1 (41)

Styrande måldokument Strategi Sida 1 (41) Styrande måldokument Strategi Sida 1 (41) sannafakta@norrbotten.se Sida 2 (41) Innehållsförteckning Förord 3 Välkommen till Norrbotten 2030 4 Omvärlden och utmaningar 6 Det här är viktigt för oss i Norrbotten

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Del fyra: Det regionala utvecklingsansvaret Vad innebär det att ha regionalt utvecklingsansvar? Den 1 januari 2019 förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna och bildar

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige STRATEGISKT PROGRAM Gäller från och med budgetåret 2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 PÅ VÄG MOT 2030 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Det strategiska programmet

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer

I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer I Örebro län främjas en god och jämlik hälsa genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Samverkan utgår från hälsans bestämningsfaktorer och inriktas för åtgärder för människors rätt till lika villkor

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Befintliga strategidokument och utredningar

Befintliga strategidokument och utredningar Bilaga 2 Befintliga strategidokument och utredningar 1.1 EU-nivå 1.1.1 Digital agenda för Europa Syftet är att skapa hållbara ekonomiska och sociala fördelar utifrån en digital inre marknad baserad på

Läs mer

Arctic Tests, en arktisk testbädd

Arctic Tests, en arktisk testbädd Arctic Tests, en arktisk testbädd Sverige är ledande på gruvnära forskning och utveckling men vi behöver ytterligare utveckla vår infrastruktur för att behålla och stärka denna position Vi ser stort behov

Läs mer

Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28

Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28 Rådet för Innovation och Företagande 2015-08-28 1 Dalarna 2020 Vägval: Innovativa miljöer och entreprenörskap Betydelsen av näringslivets förändrings- och konkurrensförmåga. Utveckla kluster och öppna

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod

Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Lärkonferens Inspel till nästa programperiod Innovationer och entreprenörskap vart ska vi? Hit ska vi. Visst finns det väl en väg bortom kurvan?..en bra miljö för entreprenörskap och näringslivsutveckling

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

"Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela

Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort - Nelson Mandela "Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela Detta nyhetsbrev informerar om arbetet med mänskliga rättigheter och Agenda 2030 i Jönköpings kommun. Nyhetsbrevet omvärldsbevakar i regionen,

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

SKL:s kongressmål och prioritering

SKL:s kongressmål och prioritering SKL:s kongressmål och prioritering SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande arbete för att utjämna hälsoskillnader och långsiktigt säkerställa en effektiv resursanvändning i den

Läs mer