Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin Tel Eva Espling, Sweco

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin Tel Eva Espling, Sweco"

Transkript

1 Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare Eva Altin Tel Eva Espling, Sweco Lokaliseringsstudie Förnyelse av Grundfors stamnätsstation med tillhörande 400 kv- och 220 kv- ledningar

2

3 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Allmänt om station Grundfors Alternativ Allmänt Alternativa ställverksplaceringar Alternativ A Alternativ B, Öster Tidigt avförda alternativ Omgivningsbeskrivning och påverkan Påverkan på landskapsbild och boendemiljö Påverkan på naturmiljön Påverkan på kulturmiljön Påverkan på rekreation och friluftsliv Påverkan på rennäring Påverkan på naturresurser Planförhållanden Avfört alternativt B, Öster Förordat alternativ Luftledning Utbyggnadsförslag

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund Stamnätsstation Grundfors, som innehåller 400-, 220 kv- och 130 kv-ställverk, är på väg att uppnå sin tekniska livslängd och riskerar därmed att inte uppfylla kraven på driftsäkerhet och teknisk funktion. Svenska kraftnät har för avsikt att anlägga en ny modern stamnätsanläggning i Grundfors för vilket en förstudie har genomförts och alternativa lokaliseringar har utretts. 1.2 Allmänt om station Grundfors Utredningsområdet för ledningsändringarna kring station Grundfors ligger ca 25 km sydöst om Storuman vid byn Grundfors i Storumans kommun i Västerbottens län, se kartutsnitt i figur 1. Området består av skogsmark och passeras av väg 969. Ledningsändringarna sker i ett begränsat område på ca 1 km x 1 km kring station Grundfors.

5 Figur 1. Översiktskarta.

6 2 Alternativ 2.1 Allmänt Vid utredning och val av placering av Svenska kraftnäts förnyade stamnätsanläggning har följande huvudförutsättningar beaktats: > Undvik om möjligt att placera ställverk så att nybyggnation sker i närhet av eller under idrifttagna anläggningsdelar då detta innebär risk för arbetsmiljörelaterade problem i byggskedet. > Befintliga ledningar och stolpar bör återanvändas så långt möjligt för att undvika onödiga markintrång och av kostnadsskäl. > Så få nya fastigheter som möjligt bör beröras av den nya byggnationen > Undvik om möjligt korsningar mellan stamnätsledningar. 2.2 Alternativa ställverksplaceringar Då anslutning till den nya stamnätsstationen enbart kan ske på specifika platser i förhållande till den befintliga stationen är det geografiska utredningsområdet begränsat. Ledningarna som påverkas av omdragning i samband med stationsflytten är Svenska kraftnäts 400 kv-ledningar UL1 S1-3, UL1 S4-5, UL5 S1-5 och UL28, 220 kv-ledningen AL7 S1 och Vattenfall Eldistributions 130 kv-ledningar NL2 S1 och NL3 S2.

7 2.2.1 Alternativ A Lokaliseringsalternativ A är beläget i skogsmark i Joranselbergets östra sluttning strax nordväst om den befintliga stamnätsstationen Grundfors, se figur 2. Strax norr om ställverket passerar en mindre väg till bebyggelsen i nordväst. Etableringsområdet ligger i en kuperad terräng med små- och storblockig och sandig morän. Stationsområdets östra del är relativt plant för att mot väster övergå i mycket brant lutning. Figur 2. Lokaliseringsalternativ A.

8 2.2.2 Alternativ B, Öster Lokaliseringsalternativ B är beläget ca 70 meter norr om den befintliga anläggningen, se figur 3. Etableringsområdet består av sluttande skogsmark som används som rekreations och friluftsområde. Rakt genom området går en motionsslinga med elbelysning. I området finns även ett våtmarksområde. Strax söder om alternativet passerar väg 969. Figur 3. Lokaliseringsalternativ B.

9 2.2.3 Tidigt avförda alternativ Svenska kraftnät har även utrett andra lokaliseringar för ny stamnätsanläggning men dessa avfördes tidigt i processen. Alternativ med ombyggnad inom befintlig stamnätsanläggning. Alternativet avfördes med anledning av: alltför stora arbetsmiljörisker med rivning och ombyggnad i spänningssatt anläggning. erforderliga avbrottstider för att genomföra stationsombyggnaden är ej möjliga ur driftsynpunkt för stamnätet. Figur 4. Alternativ med ombyggnad inom befintlig stamnätsanläggning.

10 Alternativ med ny placering söder om befintligt ställverk Alternativet avfördes med anledning av att området redan är ianspråktaget av Vattenfall Vattenkraft samt Vattenfall Eldistribution. Figur 5. Alternativ med ny placering söder om befintligt ställverk

11 3 Omgivningsbeskrivning och påverkan Påverkan på landskapsbild och boendemiljö Landskapet består av kuperad skogsmark och domineras av befintlig stamnätsstation, kraftledningar och vattenkraftstationen i Umeälv. Alternativ A, valt alternativ Alternativ A planeras i anslutning till befintligt ställverksområde och närområdet är redan exploaterat. Närmaste bebyggelse ligger ca 600 meter nordväst om stationen och avskärmas med mellanliggande skogsmark, se figur 6. Alternativ A bedöms inte utgöra någon ny påverkan på landskap och boendemiljö. Figur 6. Karta med alla intressen, nuvarande station och Alternativ A och B.

12 Alternativ B, Öster Alternativ B är det alternativ som ligger närmast bebyggelsen i Grundfors. Stationen skulle hamna ca 300 meter från närmaste bostadshus i Grundfors. Området är kuperat och består till stor del av myrmark Påverkan på naturmiljön Utredningsområdet består av yngre tall och björk. Jordarterna som dominerar i området är morän. Runt det lilla vattnet i norra delen av utredningsområdet finns ett långsträckt torvområde, se Figur 6. I kanten av området mot sydväst dominerar berg med ett tunt överliggande lager av morän. Alternativ A, valt alternativ Påverkan på naturmiljön av etableringsområdet i Joranselbergets östra sluttning sker i och med markarbeten i form av utjämning och massbalansering. Mot bakgrund av att området redan är påverkat av kraftledningar och det befintliga ställverket bedöms den sammanlagda påverkan på miljön i området bli acceptabel. Inga skyddade växt- och djurarter påträffades under fältbesök vid alternativets stationsplacering. Ledningsåtgärderna medför en mindre påverkan på naturmiljön. De norrifrån anslutande ledningarna kommer att korsa ett våtmarksområde. Våtmarksområdet innehåller en mindre tjärn som hyser ett visst naturvärde (naturvärdesklass 4) och en bäck som bedömts hålla påtagliga naturvärden (naturvärdesklass 3) enligt genomfört fältbesök. Detta område är dock inte större än att det kan korsas över med ett spann med vardera ledning. Endast en stolpe kommer att placeras i våtmarksområdet. Området ligger på ett tillräckligt långt avstånd från Umeälven för att inte omfattas av strandskydd. Alternativ B, Öster Etableringsområdet består av skogs- och våtmark och bedöms som orört utifrån ett exploateringsperspektiv. En del av detta område utgörs även av våtmark som är sankt och blött, vilket i sin tur kan försvåra etableringen, se figur 6. Påverkan på naturmiljön sker i och med markarbeten i form av grävning vid alternativets stationsplacering. Ledningsåtgärderna medför även dessa en påverkan på naturmiljön. Detta alternativ medför att mer omfattande ledningsåtgärder i orörd skogsmark behöver göras än för Alternativ A. De söderifrån anslutande ledningarna kommer att korsa över våtmarksområdet med en bäck som bedömts hålla påtagliga naturvärden (naturvärdesklass 3).

13 Området ligger på ett tillräckligt långt avstånd från Umeälven för att inte omfattas av strandskydd Påverkan på kulturmiljön Vid kulturvärdesinventering på platsen samt vid sökningar i Informationssystemet om fornminnen (FMIS) och Sametingets kartdatabas finns ingen antydan till att det på platsen finns kulturhistoriska lämningar som berörs av verksamheten. Alternativ A, valt alternativ Inga intressen på kulturmiljö påverkas. Alternativ B, Öster Se Alternativ A Påverkan på rekreation och friluftsliv Alternativ A, valt alternativ Området är idag påverkat och bedöms inte användas som rekreationsområde. Tillgängligheten till Joranselbergets östra sida bedöms bli något reducerat med detta alternativ. Bedömningen är att det inte kommer att påverka rekreation och friluftsliv negativt. Alternativ B, Öster Alternativ B står inom ett oexploaterat område som används till friluftsliv och rekreation såsom motion, bärplockning m.m. Ställverket står mitt i en motionsslinga med elbelysning som skulle behöva omlokaliseras. Dessutom finns en skjutbana strax öster om ställverksalternativet vilket inte är lämpligt för ställverket och anslutande ledningar Påverkan på rennäring Utredningsområdet ligger inom Ubmeje tjeälddie samebys vinterbetesmarker. På grund av pågående kraftverksverksamhet och närhet till bebyggelse bedöms inte området nyttjas av samebyn. Alternativ A, valt alternativ Rennäringen bedöms ej påverkas. Arbete sker i dialog med berörd sameby. Alternativ B, Öster Se Alternativ A.

14 3.1.6 Påverkan på naturresurser Alternativ A, valt alternativ Området för det nya ställverket innebär att avverkning av skog behöver ske. Alternativet innebär att stora mängder massor, huvudsakligen morän, behöver omfördelas för att kunna jämna av marken inför etablering av anläggningen. Massorna bedöms kunna återanvändas vilket medverkar till massbalans i projektet och minskar därmed den negativa miljöpåverkan för transport av material. Området är i dag delvis påverkat av ledningsgator och skötselvägar vilket gör att det redan är exploaterat och bedöms inte få någon förändrad användning av marken. Alternativ B, Öster Området för Alternativ B innebär att avverkning av skog behöver ske. Ställverkets placering kräver omfattande markåtgärder med bland annat bortforsling av stora mängder massor p.g.a. att det är våtmark vilket leder till höga kostnader och miljöpåverkan. Även i alternativ B behöver massor omfördelas för att uppnå massbalans. Alternativet innebär längre ledningsomdragningar och etablering av väg för åtkomst till området, vilket medför ett större markintrång än Alternativ A Planförhållanden Alternativ A Alternativet är beläget utanför detaljplanelagt område. Stationen bedöms vara förenlig med den kommunala planeringen (Storuman kommuns översiktsplan). Alternativ B, Öster Se Alternativ A.

15 3.2 Avfört alternativt B, Öster Alternativ B har inga fördelar jämfört med Alternativ A. Nackdelar med placering enligt Alternativ B: > Obruten mark tas i anspråk. > Störst påverkan på omgivande intressen. > Längre omdragningar av anslutande ledningar och anslutande väg. > Ställverkets placering kräver omfattande markåtgärder med bland annat bortforsling av stora mängder massor p.g.a. att det är våtmark vilket leder till höga kostnader och miljöpåverkan. > Våtmarksområdet mellan alternativ A och B påverkas mer negativt av ledningsåtgärderna som behövs i alternativ B. Alternativ B har avförts p.g.a. påverkan på ett flertal allmänna och enskilda intressen, samt att det kräver lång omdragning av kraftledningar och anslutande väg. 3.3 Förordat alternativ Luftledning Idag och inom överskådlig framtid kommer luftledning för växelström att vara huvudalternativet när Svenska kraftnät planerar stamnätet. Detta beror på att det är tekniskt enkelt, driftsäkert och ekonomiskt fördelaktigt att överföra el med luftledning. Det är även fördelaktigt ur reparationshänseende med korta avbrottstider. Luftledning är därför huvudalternativet vid om- eller tillbyggnader i stamnätet Utbyggnadsförslag Fördelar med placering enligt valt Alternativ A: > Stora fördelar ur arbetsmiljösynpunkt. > Ställverket byggs i sin helhet utan närhet till spänningssatta ledningar, vilket innebär att entreprenaden inte är tidkritisk och underlättas ur arbetsmiljöperspektiv. > Omdragningen av ledningar genom obruten mark blir kort och nya markintrång blir mindre än i alternativ B. > Befintlig väg kan användas. Nackdelar med placering enligt alternativ A: > Obruten mark tas i anspråk.

16 > Ställverkets placering kräver markåtgärder. Utifrån de utredda alternativen bedöms stationsplacering och ändring av ledningar enligt Alternativ A utgöra det bästa alternativet då man sammanväger faktorerna miljökonsekvenser, teknisk genomförbarhet samt arbetsmiljösäkerhet. Därmed förordar Svenska kraftnät Alternativ A. Det förespråkade alternativet är samrått med länsstyrelsen och beslut har erhållits om att en lokalisering enligt Alternativ A, valt alternativ, inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap. 5 miljöbalken.

Lokaliseringsutredning

Lokaliseringsutredning BILAGA 4 Avdelning Koncessioner och kommunikation Enheten Tillståndsärenden, Delprojektledare @svk.se Tel SWECO Lokaliseringsutredning Förnyelse av Midskog stamnätsstation samt anslutning av vindkraft

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje ULl S1-3 Grundfors-Porjus enligt ellagen i Storuman kommun, Västerbottens län.

Ansökan om nätkoncession för linje ULl S1-3 Grundfors-Porjus enligt ellagen i Storuman kommun, Västerbottens län. SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 63103 Eskilstuna Kopia: registrator@ei.se 2017-12-14 Dnr 2017/729 ANSÖKAN Ansökan om nätkoncession för linje ULl S1-3 Grundfors-Porjus

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Bilaga 1 Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Luleå kommun Norrbottens län 2017-06-02

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat 1 (18) Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat Sammanfattning Svenska kraftnät planerar för en luftledningsförbindelse

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i Härnösands kommun

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i Härnösands kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering Dnr 2014-102268 Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen

Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen Jämtkraft Elnät planerar en ny 220 kv kraftledning för att ansluta tre vindkraftområden: Åskälen, Österåsen och Storhögen. För att anlägga vindkraftparkerna

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap.

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. 29 miljöbalken Samrådsmötet - Samrådets syfte - Lokalisering,

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE SVENSKA S KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista 2017-05-15 2016/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Redogörelse för genomfört samråd enligt 6 kap miljöbalken angående ombyggnation av fem stycken

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DECEMBER 2012 Ledningen Hjälta - Hamra är en 400 kvledning som nu är föremål för

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering Dnr 2014-102282 Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Ansökan om koncession för ny 45 kv-ledning mellan de befintliga transformatorstationerna

Ansökan om koncession för ny 45 kv-ledning mellan de befintliga transformatorstationerna Bilaga 1 Samrådsunderlag och inbjudan till samråd Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om koncession för ny 45 kv-ledning mellan de befintliga transformatorstationerna Gällivare och

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Planerad ledningsombyggnation mellan ställverk Porjus och nytt ställverk Porjusberget samt förlängning av koncession för ledningen Porjus- Porsi

Planerad ledningsombyggnation mellan ställverk Porjus och nytt ställverk Porjusberget samt förlängning av koncession för ledningen Porjus- Porsi Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Planerad ledningsombyggnation mellan ställverk Porjus och nytt ställverk Porjusberget samt förlängning av koncession för ledningen Porjus- Porsi Jokkmokks

Läs mer

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 OM NÄTKONECESSION FÖR DEL AV LINJE 36 kv MELLAN GRAN OCH LILLKÅGETRÄSK VID BJÖRKDALSGRUVAN, SKELLEFTEÅ KOMMUN 2016-04-14

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Förlängning av koncession Harsprånget Porjus-Vietas Befintlig 400 kv ledning

Förlängning av koncession Harsprånget Porjus-Vietas Befintlig 400 kv ledning Förlängning av koncession Harsprånget Porjus-Vietas Befintlig 400 kv ledning Sammanfattning av miljökonsekvensbeskrivning april 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 400 kv ledning i Norrbottens

Läs mer

PM om Vattenfall Eldistribution AB s behov runt Kallhälls transformatorstation

PM om Vattenfall Eldistribution AB s behov runt Kallhälls transformatorstation PM om Vattenfall Eldistribution AB s behov runt Kallhälls transformatorstation Kallhälls transformatorstation som den ser ut idag. Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) deltar tillsammans

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar Bilaga 3:1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Alternativa sträckningar Vattenfall Eldistribution AB Januari, kompletterat Mars 2017 INLEDNING

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Maj 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att utföra åtgärder kopplade

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Alternativutvärdering Storhöjden-Källsjön

Alternativutvärdering Storhöjden-Källsjön MKB - Bilaga 4 Alternativutvärdering Storhöjden-Källsjön Inför beslut om val av förordat alternativ har E.ON låtit utvärdera de studerade stråkalternativen mot varandra. I utvärderingen av alternativen

Läs mer

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I Maevaara vindpark Projektbeskrivning Etapp I PROJEKTBESKRIVNING MAEVAARA I 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till

Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till Bilaga 3 Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till Hembergets vindkraftpark Arise Elnät AB (Arise Elnät) planerar för ny förbindelseledning mellan Torpberget söder om Kårböle och Hembergets

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I

Maevaara vindpark. Projektbeskrivning Etapp I Maevaara vindpark Projektbeskrivning Etapp I PROJEKTBESKRIVNING MAEVAARA I 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning.

Miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning Beslutsunderlag för länsstyrelsen Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva direkta

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Helene Boström 010-475 81 02 Helene.bostrom@svk.se Berörda samrådsparter 2014-04-15 2011/704 SAMRÅDSINBJUDAN Inbjudan till kompletterande samråd om planerad

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG Väg E14, stigningsfält i Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län. Vägplan 2015-08-25 Projektnummer: 150208

SAMRÅDSUNDERLAG Väg E14, stigningsfält i Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län. Vägplan 2015-08-25 Projektnummer: 150208 SAMRÅDSUNDERLAG Väg E14, stigningsfält i Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-25 Projektnummer: 150208 TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.2.0 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

2 Förbindelsens sträckning och utförande

2 Förbindelsens sträckning och utförande SVENSKA ^ KRAFTNÄT Stf Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Esldlstuna Kopia: registrator@ei.se 2016-10-07 2014/2134 ANSÖKAN Ansökan om nätkoncession för linje enligt eliagen för

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Kring Nodre Älvs dalgångar finns det naturområden som är skyddade i naturreservat. Öxnäs by, det omkringliggande odlingslandskapet och Bärbykullen

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Ny 20 kv markförlagd ledning utanför Svappavaara

Ny 20 kv markförlagd ledning utanför Svappavaara Ny 20 kv markförlagd ledning utanför Svappavaara Lokalnät Kiruna kommun Norrbottens län Underlag för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2015-06-09 VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Junosuando och Muodoslompolo

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Junosuando och Muodoslompolo Bilaga 1. Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Junosuando och Muodoslompolo Pajala kommun Norrbottens län 2017-08-22 1 Inledning och

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING APRIL 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 400

Läs mer

Ansökan om koncession Refererar till att Jämtkraft ansöker om linjekoncession för sina ledningar i Midskog samtidigt som denna ansökan.

Ansökan om koncession Refererar till att Jämtkraft ansöker om linjekoncession för sina ledningar i Midskog samtidigt som denna ansökan. SVENSKA -S. KRAFTNÄT Stf Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Kopia: registrator@ei.se 2016-10-14 Dnr 2016/275 ANSÖKAN Ansökan om koncession Refererar till att Jämtkraft

Läs mer

Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun. Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref:

Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun. Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref: Beskrivning av detaljer inom strandskydd på Rödeneplatån i Alingsås kommun Author: Patrik Sjöö Date: 26 februari 2014 Ref: 02322-001693 Revision History Issue Date Author Nature And Location Of Change

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ramnö 1:1 inom Vikbolandet i Norrköpings kommun den 5 augusti 2014 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Kompletterande samrådsunderlag Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

Bilaga bedömningsgrunder luftledning

Bilaga bedömningsgrunder luftledning Bilaga bedömningsgrunder luftledning Denna bilaga redovisar Svenska kraftnäts riktlinjer för bedömningsgrunder. Syftet är att bedömningarna ska vara enhetliga i samtliga ledningsprojekt. Dokumentet gäller

Läs mer

M TYRÉNS. Svenska Kraftnät

M TYRÉNS. Svenska Kraftnät Miljökonsekvensbeskrivning Förlängning av koncession för 220 kv ledningarna AL7s2-4 Gardikfors-norska gränsen, anlaggningsnummer SIOOF AL7S9 anslutning till Gejmån, anläggningsnummer 8100M Svenska Kraftnät

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Utbyggnadsförslag

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Utbyggnadsförslag Bilaga 3:2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Om- och nybyggnad av anslutande ledningar till ny 150 kv station i Grundfors Utbyggnadsförslag Bilaga 1 Annons, Hemsida, Vattenfall Eldistrubution AB Bilaga 2 Annons, dagstidning

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson Nr 2013:08 KN-SLM12-150 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Ingeborg Svensson datum. 2013-10-10 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

FÖRSTUDIE. Kiruna ny järnväg. Ny järnvägsstation i Kiruna. Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220

FÖRSTUDIE. Kiruna ny järnväg. Ny järnvägsstation i Kiruna. Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220 FÖRSTUDIE Kiruna ny järnväg Ny järnvägsstation i Kiruna Slutrapport februari 2013 Dnr TRV2012/18220 Slutrapport Bakgrund Den pågående samhällsomvandlingen i Kiruna medför att befintlig järnvägsstation

Läs mer

Söderköping och Valdemarsvik Börrum, Ringarum och Gryts socknar, Östergötlands län

Söderköping och Valdemarsvik Börrum, Ringarum och Gryts socknar, Östergötlands län Vindkraft mellan Söderköping och Valdemarsvik Börrum, Ringarum och Gryts socknar, Östergötlands län Frivillig arkeologisk utredning Rapporter från Arkeologikonsult 2012:2540 Åsa Berger Arkeologikonsult

Läs mer

INNEHÅLL INLEDNING 1

INNEHÅLL INLEDNING 1 INNEHÅLL 1. INLEDNING 1 1.1 Verksamhetsutövare 1 1.2 Bakgrund och Syfte 1 1.3 Angränsande projekt 2 1.4 Avgränsning 3 1.4.1 Geografisk avgränsning 3 1.4.2 Avgränsning av miljöaspekter 3 1.5 Tidplan 3 2.

Läs mer

Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA

Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 ESKILSTUNA Ansökan om nätkoncession för linje enligt ellagen (1997:857) för nybyggnad av 145 kv luftledningar till Skaftåsen resp. Hemberget vindkraftparker samt

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Administrativa uppgifter Vattenfall Eldistribution AB bedriver elnätsverksamhet

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

UNDERLAG FÖR FORTSATT SAMRÅD

UNDERLAG FÖR FORTSATT SAMRÅD UNDERLAG FÖR FORTSATT SAMRÅD avseende förstärkning av 130 kv-nätet till Borensnäs (Motala kommun, Östergötlands län) Befintlig ledning till Borensnäs 2015-10-20 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer