Bilaga 1. Synpunkter via webben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1. Synpunkter via webben"

Transkript

1 Datum: Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Bilaga 1. Synpunkter via webben Efter en artikel i Tidningen Ångermanland om eventuella planer på att starta en ny högstadium i Sollefteå lade kommunen ut ett formulär på nätet där medborgare fick komma lämna in synpunkter. Formuläret skapades och offentliggjordes den 17/1. Under perioden 17/1-7/4 har 82 svar kommit in varav 2 utgjorde skräppost. Här nedan finns de 80 synpunkter som lämnats in i sin helhet. Det bör påtalas att i sådana webbenkäter har personer som är mot något större incitament att söka sig till och svara på än personer som är tillfreds med ett förslag eller beslut. Frågan som ställdes, De senaste åren har elevantalet på Vallaskolan trotsat alla prognoser och ökat. Elevantalet väntas fortsätta växa i takt med att befolkningen i tätorten har ökat. För att öka studieron och ge eleverna en god arbetsmiljö finns därför förslag på att dela högstadieverksamheten på Vallaskolan. Ett av förslagen som har lagts fram är att flytta delar av åk 7-9 från Vallaskolan till dagens Nipanskolan. F-3 på Nipanskolan skulle då flytta in i nya lokaler (fd Texilarkivet) och årskurs 4-9 vara i nuvarande Nipanskolan. Vi vill vi ha dina synpunkter. Vad tycker du? Kom ihåg att samtliga handlingar som kommer till kommunen är offentliga men du kan välja att vara anonym om du så önskar. Postadress Sollefteå kommun Kommunstyrelseförvaltningen Sollefteå Besöksadress Djupövägen 3, Sollefteå Telefon Fax Org.nr E-post kommun@solleftea.se Hemsida Bankgiro

2 (2) Synpunkter som kommit in 1) Klokt tänkt! 2) Jag tycker det bästa hade varit att göra en skola med 7-9 och en 4-6 så det inte blir så väldigt många barn på en och samma skola. Sen tycker jag att det är bra om de mindre barnen (4-6:an) slipper gå med de äldre barnen 3) Jättejättebra! Borde ha gjorts för länge sen! Inte bra med så många stora elever på samma skola. 4) Jag tycker att det vore bättre att öppna Långsele högstadium igen. allt behöver inte vara i Sollefteå. 5) Jag tycker att det är jättebra med ett högstadie-del på Nipanskolan igen och självfallet blir det då aktuellt för en del av eleverna som går på Valla idag fortätter på Nipan. Däremot tycker jag att en flytt av F-3 till Textilarkivets gamla lokaler är en sämre tanke. Då det kommer innebära kostnader för flytt av lekställningar, uppbyggnad av lekpark, uppsättning av stängsel och markarbete. Jag ser hellre att F-åk 3 fortsätter i nuvarande lokaler och att man förbereder lokalerna för att högstadiet flyttar till den delen av området. 6) Det skulle ni väl ha tänkt på innan eleverna började i höstas!! Ddet kan ju inte komma som en överraskning att elevantalet är stigande!!! 7) är det inte märkligt att detta förslag kommer nu då många redan påpekade vid nedläggningen av högstadiet på både nipan och Långsele skola skulle innebära stor platsbrist på vallaskolan? då extremt många elever skulle behöva samsas om den plats som fanns. Varför kan den här kommunen aldrig fatta ett beslut som fungerar på lång sikt?! Många beslut som tas kostar ofta väldigt mycket pengar då det ofta behöver ändras pga ogenomtänkta planer som inte håller på sikt. 8) Superbra idé! Hoppas denblir av inom snarast <3 9) Tycker inte att högstadiet ska delas på. Det blir som en gräddfilen skola för de som hamnar där de går mindre elever. Däremot tycker jag att mellanstadiet bör så fort som möjligt flyttas bort från Valla till något eget. Då vinns plats till högstadiet. 10) BRA! 11) Tycker inte att ni ska flytta på F-3 till textilarkivets lokaler. Dit kan ni flytta 7-9. F-6 kan vara kvar som det är nu. Vad jag förstått så fattas det utrymme för ämneslokaler i nuvarande nipanskolan. Och får F-3 tillgång till Idrott 2gg/vecka? Hur löser ni med duschtiderna när så många ska samsas om idrottshall/dusch.

3 (3) Nipanskolan inrymmer även 5-års förskolegrupp. Ska ni bygga ut skedom för att rymmas med dem, eller får dom bli kvar? 12) Det är nog problem för kommunen att hitta behöriga lärare för högstadiet som det är hur ska man då lösa behörig lärare på två olika skolor? Jag tycker ni ska göra en renodlad högstadieskola på valla & istället flytta ner 4-6 till lilöänget som det var tidigare eller kanske se möjligheter att utnyttja hågesta till högstadiet & ha valla kan för en renodlad mellanstadieskola. 13) Låt valla vara en 6an till 9an. Eller 7an till 9an. Tror det är bra om det även finns e 7-9 på Nipan. Vallaskolan är inte stor nog till o ta så många barn som det är nu o med stökig skola ger det stökigt resultat Nipan är perfekt för barn från typ remsremsle forsmo o undrom lite kortare resor 14) Min önskan som förälder och numera även lärarvikarie på Vallaskolan, är att sluta blanda små och stora barn. Flytta istället 4-6 från Valla för att lösgöra utrymme för högstadiet. Detta löser problemet med brist på lokaler. Vill man ändå styra om i ledningsorganisationen, om det är den man anser vara för stor, gör då det men dela inte högstadiet. Jag har varit lärare där under en kort tid, enbart 5 månader men detta har naturligtvis inte undgått mig. Gemensamt för de kollegor jag pratat med, vilket inte är alla, är att en flytt av 4-9 skulle ge stora vinster när det kommer till studiero. T ex kan klasserna få egna klassrum där man själv kan bygga upp lämplig studiemiljö. Som förälder ogillar jag tanken på att blanda små barn med tonåringar. Vidare förklaring till detta kan fås men jag har redan blivit långrandig... Kan bara konstatera att känslan av otrygghet har genomsyrat ) Jättebra idé. Om inget hade gjorts åt situationen senast vt -17 har vi övervägt att flytta. 16) Perfekt! Borde gjorts för länge sen. 17) Men ja. Det var väl på tiden. 18) Som förälder till barn som går på Rödsta skola och Nipanskolan skulle vi tycka det vore bra med två högstadieskolor, så att Vallaskolan inte har alla högstadieelever, som i dagsläget. Våra barn, varav en går i åk 5 bävar redan för att börja på Vallaskolan, då det inte direkt har ett gott rykte om sig i dagsläget. De vill inget hellre än att få stanna på Nipanskolan tills de börjar gymnasiet. Jag kan samtidigt tycka att det kanske vore bra att ta bort mellanstadiet ifrån Vallaskolan, då det verkar vara ett hårt klimat där idag, tillsammans med alla högstadieelever. Tror heller inte det är så bra för mellanstadieelever med närheten till järnvägen (som de tyvärr verkar leka vid) och närheten till affärer och

4 (4) stadskärnan. Sedan tycker vi att man som förälder fritt ska kunna välja vilken skola våra barn ska gå på, utan att förlora rätten till eventuell skolskjuts, om du vill välja den skola du inte tillhör i stan. Det finns alltid anledningar till att man väljer en annan skola än den man tillhör. 19) Tycker även att kommunen kan samråda med kollektivtrafiken så att alla barn, oavsett var i stan de bor, kan ta sig till och från skolan med stadsbussarna. I dagsläget kan våra barn ta sig från skolan med buss, men de kan inte ta sig till skolan med buss på morgonen från vår närmsta hållplats. 20) För att inte dom stakars barn som bor i helgum graninge och Långsele för den delen ska få så långa dagar som dom har nu, så öppna högstadie i Långsele igen. Varför ska allt vara inne i Sollefteå? Barnen får mer ork att lägga på att plugga än att pendla och vänta på bussar. Jag tror de skulle bli mindre skolk. 21) Ser inte att det kan vara till fördel varken för elever eller lärare att dela högstadiet. Som förälder till barn både i 7:an och i 4:an så ser jag hellre att man flyttar mellanstadiet och träningsskolan. Detta gör att högstadiet får mer utrymme. På min tid i skolan, gick ut -93, så var det också stora klasser och många, min årskull va från A-L och vi var 26 st i min klass gick hur bra som helst. Skulle inte hågesta gymnasiet tillbaka på GB, varför inte flytta mellanstadiet och träningsskolan dit?! Redan renoverat för skola samt nära till badhus, slipper elever ut efter vägarna för simundervisning, nära till grönområden, orientering bla. Mina tankar, ser ingen fördel i att dela upp högstadiet, blir lite vi och dom då. 22) Att en delning av högstadiet måste ske håller jag med om. Kan tycka att det borde finnas två möjligheter inne i Sollefteå och att det är synd att högstadiet i Långsele togs bort. Ett till alternativ i Sollefteå och ett högstadium o Långsele vore det bästa. 23) JA! Nåt måste ske, är mycket konstigt att kommunens största skola (flest elever) ska infalla redan i åk 7, för att sedan i gymnasiet bli mindre o mindre!? Sollefteå behöver satsa mycket på att utveckla skolan det ska inte pratas om en a o en b skola bland föräldrar pga oroligheter, betydligt färre behöriga lärare osv. Dettahörs ibland från föräldrar i mellanstadiet. förslaget är bra, men det skulle behövas en högstadieskola i Långsele igen. 24) Tycker att det är bra att barnen som går på nipan (fr åk 4 även rödsta skolas barn) får gå upp till åk 9 på nipan. Nipan är en bra skola och ligger bra till för Remsle och rödsta barnen. Tycket även det är bra om barnen inte behöver byta skola ofta (låg, mellan, högstadie). Tack för att vi föräldrar får tycka till!

5 (5) 25) Jättebra förslag att låta de som går på Nipanskolan fortsätta åk 7-9 på Nipanskolan! Jättebra lokalerna personal som kommer fungera för tillkommmande åk 7-9 elever! 26) F-3 vill vi ha kvar där de är på Nipanskolan. Flytta bort administrativ personal från Nipanskolan och låt det vara som det var innan ni flyttat bort 6orna till Valla. Låt Valla vara en ren högstadieskola så blir det mindra bråk och mindre skillnader mellan årskullen. 9an ska inte gå med förskoleklassen och inte heller ettan med 8an. Vi vill inte ha 7-9 på Nipanskolan. Hellre att man har rent F-6an istället. Vi ser redan idag stora bekymer i många skolor med kunskapsglap mellan 3an och 4an. Dela inte på dessa år. Det behövs ett sammarbete emellan för att det förväntade kunskapsnivån i 4an ska matcha det lärare lär ut i 3an. Separation av dessa två år kommer att göra det ännu svårare. 27) Låt Valla vara en ren högstadieskola. Flytta hellre de mindre åren från Valla till Textilarkivet. 28) Det låter som en bra idé. Bättre med minst 2 högstadier än ett! 29) Öppna ett högstadium i Långsele! 30) BRA med två högstadier i stan. 31) Det är i dagsläget svårt att rekrytera behöriga lärare till grundskolan och problemet blir ju ännu större om det blir 2 högstadieskolor. Alternativet borde i stället vara att flytta mellanstadiet till en F-3 enhet och därmed skapa andra samordningsvinster och knyta till sig elever på mellanstadiet till fritidshemmet. Om man delar högstadiet - vilka elever ska gå vart? Det finns en risk att det blir en segregering av eleverna. 32) Flytta mellanstadiet från Valla! 33) Bra! Gör det snarast!!!!! 34) Jag tycker absolut att det ska öppnas ett högstadium på Nipan igen. En väldigt god ide. Men jag hoppas då att det inte blir samma effekt som det blev på Valla fast nu på Nipan istället. Helt enkelt för många barn intryckt på ett och samma ställe. 35) Jag tycker detta förslag med att öppna Nipanskolans högstadium verkar vara det bästa förslaget. 36) Jag tror att detta är en bra lösning. Vallaskolan är stor som den är redan nu. 37) Jag tycker att man endast ska satsa på att behålla Vallaskolan som ett högstadium, flytta istället mellanstadie-delen upp till Nipan/annat lämpligt ställe.

6 (6) 38) "Ett av förslagen"...vad finns för andra förslag? Mitt förslag är att en högstadieskola öppnas i Långsele och en fortsatt på Vallaskolan i Sollefteå... Varför inte flytta på mellanstadiet från Valla till Nipan och ha enbart högstadium på Vallaskolan? 39) Hej jag är en elev på Vallaskolan! Jag tycker att det här är en mindre bra ide alltså jag är emot det! Det kommer att bli trångt på Nipanskolan! Jag anser att vi inte kommer att ha tillräckligt med lärare och dessutom måste lärarna åka mellan skolorna då. Om det kommer att bli så att 7:orna kommer att splittras igen så kan jag bara säga att det är rätt tufft att nyss ha splittrar och nu kanske komma måste göra det igen. Det tar rätt tufft kan jag bara medge. Det är väl väldigt tråkigt om det blir så att stadsbarnen hamnar på en enskild skola och dom utifrån byarna hamnar på en annan skola. Så ni kan väl ta och fundera lite till innan ni sätter ert beslut! 40) Då det redan finns ett högstadium i Sollefteå tätort vore det bättre att förlägga det utanför staden. Och då Långsele skola har för trånga lokaler redan idag, varför inte titta runt långsele och se om det finns lämpliga lokaler där? Den ivriga centralisering av allt som pågår gynnar bara ett fåtal av Sollefteå Kommuns skattebetalare medans flertalet har fått se en markant försämring i den service som ges och den välfärd som finns att tillgå. 41) Flytta istället bort mellanstadiet och träningsskolan från Vallaskolan så att högstadiet får ordentligt med plats. Då kan lärarresurserna på högstadiet utnyttjas på ett mer optimalt sätt, bla slipper vissa lärare åka mellan två skolor 42) Det största problemet Sollefteå kommun har är att behålla och rekrytera lärare. Om man tittar på Vallaskolan idag och för 6 år sedan när skolorna slogs ihop så har behörigheten av utbildade lärare minskat, varför? Vad är det som gör att inte lärare stannar på Vallaskolan? Med mycket byte av personal blir det en tung arbetsplats att arbeta på. Får man behålla personal en längre tid kommer det öka studieron och arbetsmiljön på skolan. Som förälder till barn i Sollefteå kommun ser jag det positivt med en till högstadieskola. Som det ser ut nu på personalsidan och behörighet så blir det lugnare med två mindre skolor. Eleverna och lärarna lär känna varandra allihopa och får relationer till varandra. På en stor skola har inte alla en relation med varandra och det gör att det blir svårt att få lugnet. 43) Låt Valla bli ett renodlat högstadium och flytta mellanstadiet till en annan lämplig lokal. Känns som om det borde bli billigare och bättre för alla inblandade. Gillar inte idén att små barn i klass fyra ska behöva gå med högstadieelever. Finns en hel

7 (7) del stökiga högstadieelever som de mindre barnen är rädda för och så ska det inte behöva vara 44) Jag tycker att man ska flytta ut 4-6 från valla. Jag tycker inte dem passar tillsammans med högstadiet. 45) jag tycker att man ska använda sig av de lärare och rektorer som jobbar på Valla och Nipanskolan och tillsammans med dem bygga skolor, kom ihåg att de är dom som är i verksamheten som vet bäst, inte vi som spekulerar i vad vi tror ska bli bäst. 46) Hej! Som lärare på Vallaskolan ser jag ett behov av större lokaler av alla de slag men att flytta delar av högstadiet till en annan del av stan är inte det bästa alternativet. Vi har arbetat fram väl fungerande ämneslag som planerar, sambedömer och diskuterar framgångsfaktorer. Med tanke på att vi har ett antal obehöriga lärare är det arbetet en förutsättning för att få betygssättningen att fungera. Att slå samman tre skolor innebär en hel del arbete innan alla funnit sina platser och samarbetet rullar på. Låt det arbete som nu börjat ta form efter sammanslagningen fortsätta utvecklas. Vi har haft svårigheter att få till alla delar på skolan, tex förra läsårets upplevda otrygghet bland eleverna (och i vissa fall lärare), men det ser mycket bättre ut i år tack vare de extra pengar vi fått till fler elevvärdar och till följd av att elevunderlaget år till år förändras. Som mamma till en dotter som ska börja på Vallaskolan ser jag fram emot nästa läsår och det gör även hon. Jag känner att de två viktigaste delarna för att min dotter ska ha det bra är dels att hon känner sig trygg och dels att hon har bra lärare. Inför det första känner jag för vår personliga del ingen oro, inför det andra oroar jag mig desto mer. Som jag ser det skulle en flytt av delar av högstadiet från Vallskolan innebära att möjligheterna för henne att få en god undervisning skulle försämras. 47) Behåll focus på elevernas skolsituation det ger ringar på vattnet! Se bakåt och ta hänsyn till vad elever och personal tycker om skolmiljö ute och inne. Fx flyttas lekparken till nuvarande parkering vid textilarkivet? Utforma skolgården på Valla så att den tilltalar de äldre eleverna också. Gör allt, på en gång, det som behövs både på Valla och Nipan för en bra skolmiljö. 48) Hej! Jag tycker att ett högstadium i Sollefteå ska det vara. Flytta istället på mellanstadiet så dom barnen får komma därifrån och erbjudas en bättre skolmiljö som är anpassad till deras ålder, dessutom med möjlighet till fritids före och efter skoltid. Att ha två högstadium i Sollefteå blir inte bra, Remsleskolan är redan en gräddhylla för barn med arbetande familjer s.k "kärnfamiljer" ingen inkludering med invandrare och fattiga människor som inte har råd att köpa dyra hus.

8 (8) Ska ni bygga en högstadieskola så behövs den i Långsele så barnen utanför stan får kortare resetid till skolan. Att åka från Remsle till Valla går betydligt fortare än vad det gör för barn från Östergraninge och längst bort i Helgum. Nej till högstadium på Nipanskolan!! 49) Tanken är god men stressar upp många elever på Vallaskolan just nu... Gör om Vallaskolan till en ren högstadieskola som det var tidigare och låt mellanstadiet flytta. 50) Hej! Jag tycker absolut att Nipanskolan ska öppnas upp för högstadiet igen. Det var dumt redan från början att man inte behöll det som det var. Det känns inte alls tryggt och bra att snart ha barn som ska tillhöra Vallaskolan. Jag tror inte att det är någon nackdel att F-3 får en egen byggnad en liten bit ifrån. Femåringarna tycker jag aldrig skulle flyttats till Nipanskolan, det är små barn det handlar om som har det absolut tryggast och bäst inom "riktig" förskolemiljö. Exempelvis på Skedomsmon. Tack för mig! 51) Jag tycker man ska öppna upp högstadium i Långsele igen för barnen från Långsele, Graninge, Helgum och forsse! Vansinnigt att kosta på bussar till stan! Gör om och gör rätt! 52) Jättebra idé! Det behövs 2 högstadier. 53) Det är bättre att flytta den yngre verksamheten och behålla de äldre på samma ställe på vallaskolan. Högstadieeleverna oroar sig redan idag över alla lärarbyten och det här förslaget har gjort oron värre. För elever från byar utanför som har syskon på valla kan också innebära en trygghet när de själva ska börja högstadiet i Sollefteå. Sedan kan man väl generellt fundera på om det var så klokt att lägga ner högstadiet i Långsele 54) Då tycker jag hellre att det ska vara samlat högstadiet på en skola och flytta låg o mellan till samma. Känns mer korrekt på grund av att Ha en mer lika och rättvis grund. 55) Inte en dag för tidigt. Det är inte bra att ha så många hormonstinna åringar samlade på ett ställe. 56) Bra att dela Valla. Ryms alla på Nipan? Är lokalerna i Textilarkivet anpassade för skola? 57) Jag har barn i åk 7 och 9 på Valla. Min största fundering är hur man ska lösa den lärarbrist som redan finns idag, om det blir två högstadieskolor. 58) Hej Varför inte öppna i Långsele igen? Varför bara diskutera centrala alternativ och

9 (9) inte decentralisering? Med tanke på miljön så borde det finnas vinster med allt färre barn ska behöva åka till sin skola. 59) Jag röstar definitivt för att det ska finnas fler högstadieskolor i Sollefteå! Att samla alla på samma plats och göra en gigantisk skola har hitintills aldrig varit en bra idé. Mindre skolor-mindre problem och ger en valfrihet att välja vilken skola man ska gå på på om det skulle uppstå för stora konflikter Det allra bästa vore om det fanns 3 högstadieskolor igen. Långsele, nipan, valla men jag ser gärna att det åtminstone blir på nipan och valla igen. 60) Öppna högstadie i Långsele igen, tror det kan vara bra att ha en högstadieskola i Sollefteå och en i Långsele av flera orsaker. 61) Hej! Jag tycker att det är ett riktigt bra förslag för att sprida ut högstadiet och skapa en hållbar organisation. 62) Ha kvar Vallaskolan, men öppna Långsele skola igen 63) Jag tycker högstadiet ska delas. 64) Jag tycker högstadiet ska delas. 65) Tycker absolut att man ska "hålla ihop högstadiet ". Flytta mellanstadiet upp till Nipan 66) Vi tycker att det verkar vara ett bra förslag. Det behövs två högstadieskolor i Sollefteå. Våra barn går för närvarande på Nipanskolan och vi är mycket nöjda med deras skolgång där och ser gärna att de kan fortsätta att gå 7-9 också där. Jag vet att många andra delar den uppfattningen. 67) Jättebra. För oss som idag har barn på Nipan är detta ett bra förslag. Viktigt att det inte blir allt för många byten under skolgången. 68) Det är möjligt att det är enda alternativet. Jag reagerar på att mitt barn som bor på vallaskolans del av älven SAS. Och går 3:an på Rödsta nu till hösten ska ha placering nipan. Skolvägen dit är allt annat än säker med nya bron där det går tung trafik och blåser hårt, den är dessutom längre för honom. Har dessutom storasyster på valla vilket ger en trygghet för honom både på skolvägen och i skolan. Vad jag förstått ska detta vara för att se till att nipan har tillräckligt med elevantal för att ok en start av högstadie vilket jag inte tycker berättigar att mitt barn ska få en osäkrare skolväg. Jag tror personligen inte att det är rimligt att dela på högstadiet då vi redan idag sliter med en erkänt dålig arbetsmiljö för lärarna samt personalbrist (många

10 (10) sjukskrivningar ) samt stor brist på lärare. Gissar att denna lösningen innebär att lärare kommer att verka på båda platserna och det kan omöjligt vara optimalt för varken elever eller lärares arbetsmiljö. Valla är till ytan stor och det kanske är bättre att satsa på någon form av tillfälliga lokaler om det råder akut platsbrist? För gissningsvis kommer ökningen av elever inte att bestå särskilt länge. Många barnfamiljer har redan flyttat pga av sjukhuset och fler kommer att flytta. Dessutom lär inflyttningen hämmas av sjukhusets nedläggelse. Så att dela på högstadiet kommer nog bli en dyr och kortvarig lösning där ni kanske under tiden på riktigt kört slut på personalen, den lilla ni har kvar idag. 69) För lärare och ledning borde det vara bäst med ett samlat högstadium. Till viss del för eleverna också om man ser det till lärandet. Men för många elever kan det bli en orolig plats där rädsla och otrygghet blir starkare än utbildning. Att vara i denna ålder handlar inte bara om utbildning, den största delen handlar om egen utveckling och sökande efter sin identitet. Tyvärr blir det då starka grupperingar som alltid ska va coolare/starkare än de andra. Vid ett delat högstadium så upplever jag att det borde bli lugnare. Lättare för alla elever att få studiero och mindre risk för otrygghet. Men när man delar en högstadieskola finns det också risken å hamna i konflikt emellan skolorna. Den ena är bättre än den andra, även fast det inte är någon skillnad enligt undervisning och lärare. När det också är kort väg mellan skolorna tror jag att konflikterna skulle öka då det blir väldigt liten skillnad på skolorna. Vissa elever mår bra att få byta klasskamrater medan vissa förlorar sin trygghet. Skulle man starta upp en högstadieskola på annan ort som Helgum, Öhn eller Långsele så skulle det bli en bättre valmöjlighet som elev och förälder. Att få möjligheten till ökad studiero och en starkare utveckling. Tror att ett val på annan ort som ändå ligger nära minskar risk på konflikter mellan skolorna. 70) Det tycker jag så slipper vi den del att barnen inte vill gå till skolan p.g.a alla bråk som är där och vi får mindre klasser fler barn som går ut 9an med godkända betyg så dom kan läsa vidare å inte faller bort och blir en siffra av dom ungdomar som inte fått den hjälp dom behöver 71) Flytta hellre mellanstadiet från Vallaskolan. Gör omflyttningar som berör så få som möjligt. Skolorganisationen omorganiserar alldeles för mycket som det är. En delning av högstadiet kommer bara att innebära en fördyring. Lärare som ska åka mellan skolor kostar bara pengar och det är väl dessutom inte lätt att rekrytera lärare med behörighet. Men framförallt, försök att tänka långsiktigt

11 (11) ) Enkelt. Bygg ut Långsele skola till högstadie, skippa centraliseringen. Stort misstag att ta bort högstadiet i Långsele. Gör om gör rätt. 73) Starta högstadium på Nipan om det finns plats. Jag tror på det! 74) Jag tycker att man ska satsa utanför stadskärnan så barn och ungdom runt om Sollefteå slipper sitta på bussen i timmar varje dag! Varför ska allt klumpas i hop?!? Det finns även forskning på att barnen lär sig bättre i mindre skolor med färre elever! Det blir ett lugnare klimat helt enkelt. Satsa på ett högstadium i Långsele! 75) Hej! jag tycker att man ser till att det blir ett högstadie i Långsele igen som det var förut. Förstår inte hur man tänkte när man rev den. Tycker absolut inte att valla ska vara det enda högstadiet som det är nu. Ser ingen vinning i det ifall barn blir rädda för andra elever och inte har nån valmöjlighet att byta skola eller välja en annan från början. Två högstadium är att föredra varav 1 helst finns i Långsele igen säger jag som förälder till 2 barn som redan nu sagt att de inte vill gå på valla när det är dags att börja högstadiet, som det är nu finns inget annat val och det är inte bra enligt mig. 76) Bygg en högstadieskola i Långsele. 77) Hej Min synpunkt på Ny högstadium är att det byggs en ny skola i Långsele. Detta p.g.a att barnen ska känna sig säkra och trygga i skolmiljön och det gör de inte om ni ska trycka in alla barn på valla och Nipan. 78) Jag är intresserad av att få reda på hur politikerna tänker säkerställa kollegiet på skolan/skolorna. Som det är nu förlorar Sollefteå kommun lärare till bla Kramfors och flertalet lärare har slutat de senaste åren på Valla bla. Vet politikerna vad detta beror på? Jag är inte så säker på att fler högstadielärare skulle stanna ifall det blev två skolor, det är nog andra saker som ligger bakom avgångar. Finns det rektorer att rekrytera till ytterligare en högstadieenhet? Vad är den långsiktiga planen för personalen på skolorna? Vad gör man för att underlätta för de som vill utbilda sig? Även mellanstadiet dras med problem att hitta behöriga lärare till skolorna. Den tung biten att vara mentor? Det finns kommuner som har någon form av mentorer som inte är lärare utan annan bakgrund och kan jobba på andra sätt med elever i behov av extra stöd. Lärarna har sällan kunskap/tid/ork att reda ut och hjälpa dessa elever på ett professionellt sätt. Vi måste vara rädda om de som kommer till oss och ta till vara på deras kunskaper som lärare. 79) Jag ser det som en självklarhet att vi behöver två högstadier i Sollefteå/Långseleområdet. Efter att ha jobbat som lärare i 15 år, varav 11 som speciallärare, vet jag hur viktigt det är att: 1. kunna sära på elever som inte fungerar tillsammans 2. tillgodose alla elevers behov. Alla elever trivs inte på en stor skola med mycket folk 3. Förmodligen skulle vi kunna få ner antalet hemmasittare om vi kan erbjuda en mindre enhet. 80) Tycker att mellanstadiet skall flytta från Valla och ha alla högstadieelever på Valla. Eftersom jag har barn utanför Sollefteå tätort så är det bussresor och skulle de få sluta tidigare någon dag innan 14-bussen så har de svårare att hinna med bussen som går från

12 (12) busstationen när de är på Nipan. Nästa buss går inte förrän 16. Vill inte heller att klassen skall splittras så att några går på Nipan och några på Valla. Tycker inte att det skall delas upp som det är nu på Hågesta och GB. Mitt äldsta går på GB men har sina kompisar från Valla nu på Hågesta så de träffas inte mycket och har ett barn redan liten kompiskrets så är det synd att dela på dem.

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten

Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Datum Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Adressat Bilaga 2. Synpunkter från dialogmöten Två högstadier i tätorten Fördelar Mindre elever i klasserna. Lugnare miljö för lärare

Läs mer

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort 2017-06-12 KS/135/2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin 0620 68 22 65 Kommunstyrelsen Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Förslag till

Läs mer

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin 0620 68 22 65 Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Det konstateras att det råder en trångboddhet i Vallaskolan

Läs mer

1.2.1 Man kan lyckas bryta negativa traditioner när en sammanslagning görs.

1.2.1 Man kan lyckas bryta negativa traditioner när en sammanslagning görs. 1 Analys gjord av personal på Gustav Adolfsskolan 1.1 Risker på kort sikt 1.1.1 En risk är att elever söker sig bort ifrån klasserna efter att de blivit anvisade till en viss skola. Om det försvinner elever

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

3. Hur tycker du att klassrådet fungerar? 88,7 % tycker att klassrådet fungerar ganska bra/mycket bra.

3. Hur tycker du att klassrådet fungerar? 88,7 % tycker att klassrådet fungerar ganska bra/mycket bra. 27(32) Bilaga 3 Klockarhagsskolan åk 4-6 ht 2017 1. Hur trivs du i skolan? 85,7 % trivs ganska bra/mycket bra. 2. Är du nöjd med undervisningen? 82,6 % är nöjd i alla/de flesta ämnena i undervisningen.

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018

Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Ullånger 27 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Medborgardialogen

Läs mer

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018

Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialog i Bollstabruk 25 september 2018 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2

Läs mer

för Klinte rektorsområde

för Klinte rektorsområde Eskelhem skolas föräldraförening Brittis Benzler samt övriga ledamöter Barn- & utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsförvaltningen 62182VISBY i Eskelhem 2011-12-20 Angående förvaltningens för Klinte

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Om processen så här långt Det kom en fråga efter första mötet om mötesformen. Mer specifikt om varför politiker och tjänstepersoner

Läs mer

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna?

Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad händer med aspberger och hörsel samt de nystartade förberedelseklasserna? Anteckningar från medborgardialog Öjebyn, 22 april 2013 Frågor kring konkreta förslag Vad händer med Björklundaskolan om alternativ 1 (förslaget) får igenom? Vad blir vinsten med alternativ 2? Vad händer

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018

Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018 Två högstadieskolor i tätorten. Välkomna till informationsmöte gällande nya klasser och ny skola för era barn, från höstterminen 2018 Mötets innehåll: Kort bakgrund till beslutet om två högstadieskolor

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Valdemarsvik Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Hur startade projektet i Valdemarsvik Ingen eget gymnasium Liten kontroll Mycket pengar Dålig återkoppling

Läs mer

2018 FSK år3 VårdnadshavareSandaredskolan

2018 FSK år3 VårdnadshavareSandaredskolan 8 FSK år VårdnadshavareSandaredskolan. Borås Stad jämförelsetjänst. Mitt barn känner sig tryggt i skolan. 8 4,9 7 49 4 (4/4). Skolan har höga förväntningar på elevernas prestation.,4 4, 7,8 4 9,9 7,8 44

Läs mer

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten)

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Deltagande Det är den 8:e enkäten som genomförts med elever i f-klass, åk 4 och 7 i grundskolan och åk1 på gymnasiet. Svarsfrekvensen

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26

Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26 Barn- och utbildningsnämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26 Engagerade lärare och utbildade ämnesvikarier. Betygssättning av lärare. Mer information

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

LUPP Åk 7-9. Dnr KS/2017:43/60

LUPP Åk 7-9. Dnr KS/2017:43/60 LUPP 16 Åk 7-9 Dnr KS/17:43/ PRIVAT I vilken grad är du orolig för dina föräldrars ekonomi? Under de senaste sex månaderna, har det hänt att du inte kunnat göra något eller inte kunnat köpa något som många

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET 2017-2018 TRYGGHET OCH STUDIERO Analys av föregående års resultat och åtgärder: -Upprätta och implementera handlingsplan gällande studiero på lektioner

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

GEMENSAM ELEVENKÄT ÅK 9

GEMENSAM ELEVENKÄT ÅK 9 GEMENSAM ELEVENKÄT ÅK 9 Elevenkät databas ge29e1.sav HUR ÄR DET PÅ VÅR SKOLA? Skolor kan vara mycket olika. Du ska nu få tala om hur Du tycker att din skola är. Så här ska det gå till: Nedan följer några

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen

Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Datum 2015-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Sammanställning av synpunkter på utredning av grundskoleorganisationen Denna sammanställning baseras på de synpunkter om inkommit till barn-

Läs mer

Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem

Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem Vårdnadshavares syn på verksamheten enkät avseende skola och fritidshem Mitt barns skola drivs: A. Som fristående grundskola 0 0 B. Som kommunal grundskola 148 100 Mitt barn går på nedanstående skola A.

Läs mer

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012

Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Övergång till förskoleklass i Klippan hösten 2012 Under 2012 genomfördes en undersökning av 6- åringars och deras vårdnadshavares upplevelse av övergången till förskoleklass. För vårdnadshavare genomfördes

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018

Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 å Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Ulrika Hurdén, 0612-80400 ulrika.hurden@kramfors.se RAPPORT 1(8) Medborgardialoger i Lunde och Kramfors maj 2018 2(8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten NLL-2013-10 Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Tabellbilaga till rapport för läsåret 2012/2013 Folkhälsocentrum Författare: Åsa Rosendahl Förteckning över tabeller i Hälsosamtal Norrbottens

Läs mer

Perspektivinsamling - frågeställningar

Perspektivinsamling - frågeställningar Perspektivinsamling - frågeställningar Elever och före detta elever Vad är en bra skola för dig och dina kompisar? Vad är mindre bra? Hur ska skolan vara för att du ska få lust att lära? Personal Vad är

Läs mer

Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: st.

Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: st. @Ungdomsb Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Online-undersökning i telefonrekryterad panel 21/03/14 14/04/14 Ungdomar i Sverige, 15-24 år 1.115 st. Kvoturvalssystem samt viktning

Läs mer

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3

1. Gillar du att vara på fritidshemmet? JA 167 NEJ 1 IBLAND 25 VET EJ 3 Hej barn, Nu har vi några frågor till dig som är mellan 5-12 år för att se vad du tycker om fritidshemmet på Sandaredskolan (Rydet & Viken). Om du svarar hjälper du oss på fritidshemmet att bli ännu bättre

Läs mer

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2012/2013. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2012/2013. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander HÄLSOSAMTALET I SKOLAN Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 212/213 Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander procent Hälsoläget i grundskolan i Kramfors läsåret 212-213 Skolsköterskan

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad

Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m gällande förslag till Skolstruktur 2.0 daterad 2015-05-07 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson Vårt Dnr: 15-139-600 Kultur- och utbildningsnämnden Sammanställning av inkomna synpunkter från vårdnadshavare och allmänhet t o m 2015-05-06 gällande förslag

Läs mer

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola

Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Barnkonsekvensanalys i frågan gällande utökning av verksamhet i Sankt Olofs skola Föräldraföreningen Offensiv vid Sankt Olofs skola (nedan kallad Föräldraföreningen) överlämnade 2016-11-15 en skrivelse

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 23 34,8 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0

Läs mer

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Bilaga 1 Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Vid ogiltig skolfrånvaro tillämpas Haninge kommuns handlingsplan för uppföljning av elevers frånvaro. Ett av stegen i handlingsplanen är att

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Agnes, Moa och momsen

Agnes, Moa och momsen Agnes, Moa och momsen Oskar Henkow Agnes, Moa och momsen av Oskar Henkow Oskar Henkow Björkvägen 3 23737 Bjärred Sverige Bjärred/Lund, 2 augusti 2017 3 Förord Denna lilla framställning utgör enklast möjliga

Läs mer

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om skolk Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg 0709-844

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Rättelse * av beslut enl 26 förvaltningslagen (FL 1986:223) den729 juni,20 ( Mölndals kommun /Madeleine Olofsson skola@molndal.se efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Almåsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6530 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hässelbygårdsskolan i Stockholms kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) s beslut Föreläggande

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 218--16 Inledande ord I kontakten med våra medlemmar, och även på andra sätt, får vi information om att skolan fortfarande inte fungerar

Läs mer

Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018

Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018 2018-06-07 Sammanställning från dialogmöten om skolor våren 2018 Barn- och utbildningsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att genomföra dialogmöten angående Björketorpsskolan, Fotskälskolan,

Läs mer

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version Att vara ung i Hylte Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 - sammanfattande version 1 Innehållsförteckning Vad är Lupp? 3 De flesta unga i Hylte kommun... 4 Fritid 6 Skola 9 Politik och samhälle 10

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras?

A: Precisera den planerade förändringen. Vad består ändringarna av? Nedläggning av skolan i Rusksele. Var ska ändringarna genomföras? Riskbedömning inför ändringar i verksamheten. (utgår från gemensamma riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete i Lycksele kommun, antaget av Kommunfullmäktige 2005-03-14 10) Efter genomförd riskbedömning

Läs mer

FOKUS PÅ. PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan

FOKUS PÅ. PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan FOKUS PÅ NR 1 ARPIL 2017 PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan ""Var femte 15-åring känner sig konstig och missanpassad i skolan. Lika stor andel känner sig ensamma i skolan. ""Sverige är ett av

Läs mer

Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola

Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola 2013-01-02 1 (8) Utbildningsavdelningen Camilla Karlsson administratör Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola 2013-01-02 2 (8) Grundskoleenkät 2012 Sammanfattning Vellinge kommuns skolor

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun

Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Sid 1(2) Upprättad den: TJÄNSTESKRIVELSE 2011-04-12 Vårt diarienummer: BoUN.2011.80 Till Barn- och utbildningsnämnden Organisation av grundskolan i Gnesta kommun Förslag till beslut 1. Ändra organisationen

Läs mer

Fysisk och psykosocial miljö

Fysisk och psykosocial miljö 17 JULI 27 Fysisk och psykosocial miljö Resultaten i detta avsnitt härrör från hälsosamtalsundersökningen i Norrbotten, läsåret 26/27 1. Av länets 14 omfattar undersökningen, i årskurs fyra, na Älvsbyn,

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3. Enhetens

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola

Kvalitetsrapport grundskola RAPPORT 2019-08-08 Kvalitetsrapport grundskola Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Som underlag för denna rapport har använts skolenheternas respektive kvalitetsrapporter, resp elevhälsoteams kvalitetsrapport,

Läs mer

Trivselenkät. Resultat av enkätundersökning i Ljungby kommuns skolor vårterminen 2018

Trivselenkät. Resultat av enkätundersökning i Ljungby kommuns skolor vårterminen 2018 Trivselenkät Resultat av enkätundersökning i Ljungby kommuns skolor vårterminen 2018 Innehåll INLEDNING... 3 Administrering... 3 Resultat... 3 Sammanfattning... 5 Resultat trivselenkäten åk 3... 6 Trivsel...

Läs mer

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Bisse Carlsson Datum 1(6) Dnr 090610 Reviderat BUN BUN gav vid sitt sammanträde 2008-11-26 under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Utreda

Läs mer

Om någon är dum så säger vi till fröken, det är inte ofta det händer. Samtal med elever och barn från förskoleklass, och samtliga årskurser

Om någon är dum så säger vi till fröken, det är inte ofta det händer. Samtal med elever och barn från förskoleklass, och samtliga årskurser R A P P O R T 2017-10-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontor Jenny Wikby 0372-78 94 11 jenny.wikby@ljungby.se Tillsynsprotokoll Bolmsö 2017-09-18 Introduktion med Birgitta Vi

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.

elevhälsan och också studie- och yrkesvägledning. Alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek. Bästa politiker, Om ni inte står fast vid det beslut ni tog den 13 april 2011 så kommer folket att tappa allt förtroende för er som ansvariga för våra barn. Att ta ett beslut i positiv riktning för att

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein h %./ Skolinspektionen Dnr 43-2016:10398 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hållsta skola F-6 i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03

Läs mer

Ungdomsforum 7 nov 2018

Ungdomsforum 7 nov 2018 Sammanställning från Ungdomsforum 7 nov 2018 Elever från Djurmoskolan, Djuråsskolan, Mockfjärdsskolan och Syrholns skola åk 6-9 deltog. Bakgrund Under många år har Gagnefs kommun arrangerat Ungdomsforum

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10821 Säters kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stora Skedvi skola i Säters kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanställning av enkäten. Lust att lära. åk 8 och åk 2 på gymnasiet

Sammanställning av enkäten. Lust att lära. åk 8 och åk 2 på gymnasiet Sammanställning av enkäten Lust att lära åk 8 och åk 2 på gymnasiet VT - 2011 Barn- och ungdomssektorn (BUS) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Metod... 4 Resultat... 6 Trivsel... 6 Trygghet...

Läs mer

Ska vi införa Skoluniform?

Ska vi införa Skoluniform? Ska vi införa Skoluniform? Här kan du läsa vad partierna svarar på frågan om vi ska införa skoluniform. Socialdemokraterna Vi tror inte att det skulle bli bättre om vi började med skoluniform i skolan.

Läs mer

Utbyggnadsbehov i Sala tätort

Utbyggnadsbehov i Sala tätort SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Skolförvaltningen Staben\SKN\2015\2015-12-09\Ärende 7 Utbyggnadsbehov i sala tätort.docx BARN OCH UTBILDNING 1 (6) ÄRENDE 7 DNR 2015/590 BENNY WETTERBERG DIREKT: 0224-74

Läs mer

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet

LUPP-resultat för Avesta kommun Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet LUPP-resultat för Avesta kommun 2015 Enkätundersökning av ungdomar i åk 8 på högstadiet och år 2 på gymnasiet 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är LUPP?... 3 LUPP i Avesta kommun... 3 Kunskapsbaserad

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Vad är PRAO? Varför PRAO på högstadiet?

Vad är PRAO? Varför PRAO på högstadiet? Vad är PRAO? Meningen med prao är att du ska få veta mer om arbetslivets villkor och värde. Du ska även få en ökad kunskap och olika yrkesområden, arbetsmiljöer och arbetsuppgifter. Praktiken ska också

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Generellt sett ser vi att eleverna nått goda resultat. Nästan alla elever i årskurs 1 har nått kommunens läsmål. Dock är resultatet något sämre för årets ettor än för förra årets trots den

Läs mer

Hur upptäcker vi dem i tid?

Hur upptäcker vi dem i tid? Hur upptäcker vi dem i tid? Främja förstå förändra Arbeta för goda relationer (lärare-elev, elev-elev, lärare-föräldrar, kollegialt) Skapa ett respektfullt och tryggt klassrumsklimat. T ex, hur gör vi

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6516 Sollefteå kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn på Vallaskolan 4-6 i Sollefteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2014-01-21 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2013 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn med skolskjuts.

Läs mer

Utbildningsenkät Förskoleklassen

Utbildningsenkät Förskoleklassen Förskoleklassenkäten 2013 Rev A 2013-04-28 1 (17) s Utbildningsenkät 2012-2013 2. Förskoleklassen Förskoleklassenkäten 2013 Rev A 2013-04-28 2 (17) Innehåll 1 Utbildningsenkäten 2012-2013... 3 2 Vilken

Läs mer

Resursskolor. Rektor Agneta Malm. Verksamhetsbeskrivning. Prestationer

Resursskolor. Rektor Agneta Malm. Verksamhetsbeskrivning. Prestationer Resursskolor Rektor Agneta Malm Verksamhetsansvarig för Resursskolor Tel: 013-26 39 90, 070-558 57 58 E-post: agneta.malm@linkoping.se Verksamhetsbeskrivning Resursskolorna bedriver undervisning i SU-grupp,

Läs mer

LUPP 2012 Vimmerby kommun

LUPP 2012 Vimmerby kommun LUPP 2012 Vimmerby kommun Under hösten 2012 genomfördes ännu en LUPP-undersökning i Vimmerby. Det var den fjärde i ordningen (De tidigare gjordes 2005, 2007 och 2009). I Vimmerby deltog 155 elever i årskurs

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10600 Burlövs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tågarpskolan i Burlövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10600 2 (6)

Läs mer

Kommunåterkoppling 2017 Eskilstuna. Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet

Kommunåterkoppling 2017 Eskilstuna. Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet Kommunåterkoppling 2017 Eskilstuna Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet 1 Inledning Landstinget Sörmland har som mål att vara Sveriges friskaste län år 2025. En del av målet

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Kommunåterkoppling 2017 Strängnäs. Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet

Kommunåterkoppling 2017 Strängnäs. Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet Kommunåterkoppling 2017 Strängnäs Elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet 1 Inledning Landstinget Sörmland har som mål att vara Sveriges friskaste län år 2025. En del av målet

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer