Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort"

Transkript

1 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen, vilka om- och tillbyggnader som behövs samt kostnader för de åtgärder som föreslås utföras. Samtliga föreslagna åtgärder har bygger på den utredning som Barn- och utbildningsförvaltningen har utfört. De olika alternativen beskrivs enligt de direktiv som tagits fram och delas upp efter de olika förslag till organisation för skolan som tagits fram. Förslagen är, -Att Näslundskolan, Fredhemsskolan och Nibbleskolan planeras för att fungera som F-6 skolor. -Att Lindboskolan planeras för att fungera som en samlad 4-6 skola för hela Hallstahammars tätort -Att Parkslolan planeras för att fungera som en 7-9 skola. -Att Näslundskolan, Fredhemsskolan och Nibbleskolan planeras för att fungera som F-3 skolor -Att Lindboskolan planeras för att fungera som en 7-9 skola Utredningsuppdrag: -Att Näslundskolan, Fredhemsskolan och Nibbleskolan planeras för att fungera som F-6 skolor. Alternativ innebär att skolorna planeras för nedanstående verksamheter: Fredhemskolan Grundskola årskurs 1-6, Förskoleklass, Fritidshem Nibbleskolan Grundskola årskurs 1-6, Grundsärskola årskurs 1-6, Förskoleklass, Fritidshem Näslundskolan Grundskola årskurs 1-6, Förskoleklass, Fritidshem 1(14)

2 FREDHEMSKOLAN Fredhemsskolan är funktionell och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den skulle fungera som skola F-6. Om F-6 ska vara möjligt måste skolan disponera fler lokaler för undervisning och fritidshem. Om- och tillbyggnadsbehov Skolan behöver fler lokaler för skola och fritidshem för att rymma åk 6 och för att ha växa utrymme. För att kunna ta emot två klasser per årskurs och tillräcklig yta för fritidshemsplatser behövs tillbyggnad av tre klassrum, grupprum och eventuella kringutrymmen (som komplettering av yta för kapprum, toaletter, lärararbetsplatser fritidshem) Tekniska förvaltningen bedömer att den gamla matsalen kan byggas om till klassrum och bygger sin kalkyl på att detta är möjligt. Följande om- och tillbyggnad behövs för att tillgodose behovet: - Gamla matsalen byggs om till 2 klassrum, grupprum samt kringutrymmen kalkylerad kostnad: kr. - Skolan bygg ut med 100 kvm till 1 klassrum, grupprum samt kringutrymmen kalkylerad kostnad kr. Ingen lokalyta friställs Om-/tillbyggnad av tre klassrum, grupprum och eventuella kringutrymmen (komplettering av yta för kapprum, toaletter, lärararbetsplatser fritidshem). Ökade hyres-/driftskostnader för om-/utbyggnad Utbyggnad/anpassningskostnader inne- och utemiljö: kr. Tillkommande hyreskostnad: kr exkl. el Tillkommande städkostnad:? 2 (14)

3 NIBBLESKOLAN Nibbleskolan är funktionell och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den skulle fungera som skola F-6 skola. Antalet elever i skolan skulle vara sådant att det behövs tre eller fyra klasser per årskurs F-6 Om- och tillbyggnadsbehov Lågstadiebyggnaden (5000 kvm) som fortfarande har elvärme behöver byta värmesystem samt fönster. I övrigt behövs inga större ändringar för att Nibbleskolan ska kunna fungera som F-6 skola inklusive grundsärskolan. Eventuellt kan utrustning i slöjdsalar flyttas till Lindboskolan om man beslutar att fördubbla slöjdsalarna på denna skola. Värmesystemet i skolan samt fönster behöver bytas till en kostnad av kr. Hela skolan disponeras inga lokaler friställs Inga ekonomiska konsekvenser tillkommer för lokalanpassning men för att byta värmesystem och fönster i skolan. Byte av värmesystem samt fönster: kr Tillkommande hyreskostnad:? 3 (14)

4 NÄSLUNDSKOLAN Nibbleskolan är funktionell och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den skulle fungera som skola F-6 skola. Om F-6 ska vara möjligt måste skolan disponera fler lokaler för undervisning och fritidshem. Om- och tillbyggnadsbehov Näslundskolan behöver byggas till om den ska kunna fungera som F-6 skola. Skolan behöver också mer lokaler för att ha utrymme att växa. Eleverna kommer enligt prognosen i framtiden vara så många att det behövs fyra klassrum för årskurs 1-3 och lika många klassrum för årskurs 4-6. Det finns begränsade ytor som lämpar sig för tillbyggnad. Lokaler för hemkunskap kan finnas på Lindboskolan eller Nibbleskolan. För att kunna ta emot två klasser per årskurs och fritidshemsplatser behövs tillbyggnad med tre klassrum samt kringutrymmen. ( komplettering av yta för kapprum, toaletter, lärararbetsplatser fritidshem). Följande om- och tillbyggnad behövs för att tillgodose behovet: - Skolan byggs ut med 220 kvm till 3 klassrum á 55 kvm, 2 grupprum, 1 RWC, 2 WC samt korridor. Det är begränsat med utrymme på marken vilket innebär att det maximalt går att bygga 220 kvm. Om ytterligare lokalytor behövs kan en komplettering med ytterligare en våning göras. Kalkylen bygger på byggnad i en våning. kalkylerad kostnad kr. Ingen lokalyta friställs Tillbyggnad av tre klassrum, grupprum och eventuella kringutrymmen (som komplettering av yta för kapprum, toaletter, lärararbetsplatser fritidshem. Ökade hyres-/driftskostnader för utbyggnad/anpassning som måste finansieras Utbyggnads-/anpassningskostnader inne- och utemiljö: kr Tillkommande hyreskostnad: kr exkl. el Tillkommande städkostnad: kr 4 (14)

5 -Att Lindboskolan planeras för att fungera som en samlad 4-6 skola för hela Hallstahammars tätort Alternativ innebär att skolan planeras för nedanstående verksamheter: Lindboskolan Grundskola årskurs 4-6, Grundsärskola åk 1-6 alternativt åk 4-6, Fritidsklubb alternativt Fritidshem Lindboskolan är funktionell och och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den kan fungera som skola för ett enat mellanstadie. Samtliga elever årskurs 4-6 från Hallstahammars tätort går då på Lindboskolan. Det innebär omflyttningar av eleverna från Fredhemskolan, Nibbleskolan och Näslundskolan. Elevunderlaget de kommande åren visar att ett enat mellanstadium på Lindboskolan skulle omfatta fyra eller fem klasser per årskurs. Till detta kommer utrymmen som behövs för grundsärskolan och fritidshem. Ingen lokalyta friställs. Det är tveksamt om grundsärskolan får plats även om bordtennisföreningen flyttas. Behöver utredas separat hur mycket lokalyta grundsärskolan behöver. Om inte grundsärskolan årskurs 4-6 flyttar till Lindboskolan blir ca. 400 kvm lokalyta friställt på Lindboskolan. Kultur och fritid disponerar vissa ytor för pingis m.m. Om grundsärskola ska inrymmas på Lindboskolan så föreslås denna inrymmas på dessa ytor. Det är för närvarande oklar hur grundsärskolan ska organiseras och detta kräver en separat utredning enligt skolchefen. Om- och tillbyggnadsbehov Anpassning av inne- och utemiljön för yngre elevers behov och för hemklassrum, grupprum, toaletter och lokaler för grundsärskolans behov På Lindboskolan finns ämnessalar för kemi, fysik, slöjd, musik och hemkunskap. En del av dessa lokaler behöver anpassas till mellanstadiets behov och några salar behöver byggas om för rymma samtliga klasser i årskurs 4-6. Utrymme behövs för en fritidsklubb (alt. fritidshem) där de elever som behöver kan få denna tillsyn och grundsärskolans elever behöver fritidshemsverksamhet. På Lindboskolan finns möjligheter att ha två salar vardera för trä- och metallslöjd respektive textilslöjd. Detta skulle underlätta för eleverna på Fredhemskolan som då skulle kunna ha sin slöjdundervisning på Lindboskolan i stället för att som nu är fallet åka buss till Nibbleskolan för att få sin slöjdundervisning. Hemkunskapens lokaler bör kunna räcka till för Lindboskolans, Parkskolans och Fredhemskolans behov. 5 (14)

6 Följande om- och tillbyggnad behövs för att tillgodose behovet: - Renovering av toalettgrupper, nya toelettgrupper samt en tillkommande slöjdsal i markplan - 3 nya klassrum (1 per våningsplan) - Ombyggnad utemiljö 80 kvm (lekplats, gräsyta m.m.) - 2 särskoleklassrum, fritidshem, grupprum, korridor, kapprum (bordtennisklubbens lokaler tas i anspråk) Anpassning av lokalerna till yngre elevers behov och organiseras med hemklassrum. Utemiljön anpassas till yngre elever. Anpassning av lokaler för grundsärskolans behov. Utredning behövs för att säkerställa att grundsärskolan ryms på Lindboskolan även om bordtennisföreningens lokaler tas i anspråk. Utökning av slöjdsalar för att möta Fredhemsskolans behov av slöjdsalar. Befintliga toaletter på skolan måste renoveras samtidigt som toaletter byggs på fler ställen i skolan. Detta behov finns alldeles oavsett vad Lindboskolan ska användas till i framtiden. Ökade hyres-/driftskostnader för anpassning som måste finansieras Anpassningskostnader inne- och utemiljö: kr Tillkommande hyreskostnad: kr exkl. el Tillkommande städkostnad: 6 (14)

7 -Att Parkskolan planeras för att fungera som en 7-9 skola. Alternativ innebär att skolan planeras för nedanstående verksamheter: Parkskolan, grundskola årskurs 7-9, Grundsärskola årskurs 7-10 Parkskolan är i stort funktionell och och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den kan fungera som skola för åk 7-9. Parkskolan blir högstadieskola för eleverna i Hallstahammars tätort. Antalet elever de kommande åren gör att skolan kommer att ha fyra eller fem klasser per årskurs 7-9. Verksamheten inryms i A-huset. Förslaget innebär också att den verksamhet som Kultur- och fritid har på Eldsbodahuset flyttar till Parkskolan. Verksamheten inryms i del av A-huset samt i del av D-huset. B-huset rivs och marken återställs. D-huset kan disponeras så att en del hyrs ut till företag, en del disponeras av Kultur- och fritid som ungdomens hus, AMA alt. föreningar skulle kunna nyttja en del av huset och slutligen skulle en del kunna fungera som slöjdsalar för den nya Parkskolan 7-9. Om detta alternativ väljs för organisering av skolan behövs ytterliggare utredningar för att fastställa lokalernas disposition och användning. Parkskolan är en tillkommande skola med hyres-/driftskostnad som måste finansieras. B- huset rivs vilket innebär att 1939 kvm(bta) försvinner på Parkskolan Förslaget innebär också att Eldsbodahuset med 4047 kvm (BRA) blir tomt. I husdel C tomställs 860 kvm (BRA) Ombyggnadsbehov Skolan utrustas för att bli en modern skola vilket betyder behovsanpassning av befintliga lokaler och utemiljö. Högstadiet använder lämpligen lokaler i A-huset. Lokaler behöver anpassas för grundsärskolans verksamhet. Matsal och kök saknas liksom slöjdsalar för högstadiets behov, både textilslöjdsal och trä- och metallslöjdsal. Lindboskolans nuvarande kök och matsal räcker inte till som alternativ utan omfattande åtgärd. Ska maten fraktas mellan skolor kräver det förare med separat fordon. Alternativ till eget tillagningskök och matsal bör utredas separat. 7 (14)

8 Upprustning /anpassningar av befintliga lokaler för att fungera som en modern högstadieskola för åk 7-9. IT nätverk och utrustning (beräknas 1,5 miljoner) Matsal och tillagningskök. Alternativa lösningar medför också kostnad t.ex mottagningskök och frakt av skolmat samt åtgärder för tillagningskök på annan plats. Slöjdsalar för högstadiets behov både textilslöjdsal och trä- och metallslöjdsal. Yttre miljön anpassas till den nya användningen / iordningställande av utemiljö efter ev. rivning av B-huset, (ev. rivning av B-huset) Parkskolan är en tillkommande skola med ny tillkommande hyres-/driftskostnad som måste finansieras Anpassningskostnader inne- och utemiljö för skolans verksamhet kr Tillkommande hyreskostnad: kr exkl. el Rivningskostnad samt markarbeten B- huset är kalkylerad till kr. 8 (14)

9 -Att Näslundskolan, Fredhemsskolan och Nibbleskolan planeras för att fungera som F-3 skolor Alternativet innebär att skolorna planeras för nedanstående verksamheter: Fredhemskolan Grundskola årskurs 1-3, Förskoleklass, Fritidshem Nibbleskolan Grundskola årskurs 1-3, Grundsärskola årskurs 1-3, Förskoleklass, Fritidshem Näslundskolan Grundskola årskurs 1-3, Förskoleklass, Fritidshem FREDHEMSKOLAN Skolan är funktionell och och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den kan fungerar som en skola för F-3 och fritidshem. Skolan blir betydligt mindre än i dag och har tidigare haft den organisationen. Det är en fördel för yngre elever som fortsatt får nära till sin skola. Skolan omfattar två klasser per årskurs F-3 samt fritidshem Om- och tillbyggnadsbehov I byggnaden behöver inga ombyggnationer göras. Del av skolan kan användas till annan verksamhet. Hur stor del är beroende på beräknat växautrymme. Inga om- eller tillbyggnadskostnader Anpassningskostnader inne- och utemiljö: 0 kr Tillkommande hyreskostnad för skolan: 0 kr 9 (14)

10 NIBBLESKOLAN Konsekvensanalys pedagogisk, kvalitet och effektivitet: Skolan är funktionell och och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den kan fungerar som en skola för F-3, fritidshem och ev. grundsärskola 1-3 Enheten blir betydligt mindre än idag. Nibbleskolan behöver en buffert för att kunna ta emot varierande antal elever när kommunen får en inflyttning av nya invånare. Antalet elever blir enligt nuvarande prognos så stort att skolan behöver utrymme för tre eller fyra klasser per årskurs F-3. Då behöver hela stora skolan ianspråktas för skola, förskoleklass och fritids och grundsärskolan vara kvar i delar av lilla skolan s.k. lågstadiebyggnaden. Detta betyder i sin tur att hela lilla skolan inte kan byggas om för annan användning Om- och tillbyggnadsbehov Om lågstadiet och särskolan som idag finns i lågstadiedelen flyttar till tomställda ytor i högstadiedelen så behövs viss anpassning av dessa lokaler så att lokalerna passar för lågstadiet och särskolans behov. Utemiljön i anslutning till lågstadiet behöver byggas om. Lågstadiedelen (5000 kvm) rivs. Lågstadiedelen (5000 kvm) friställs och byggnaden rivs. Tillkommande kostnader för att anpassa den tomställda högstadiedelen för lågstadiet samt särskolan behov. Rivning av lågstadiedelen Ombyggnad av högstadiedelen för att passa för lågstadiet kalkylerad kostnad: kr Anpassning av utemiljön för lågstadiet kalkylerad kostnad: kr Anpassning av lokaler för särskolan kalkylerad kostnad: kr Rivningskostnad för lågstadiedelen samt återställande mark kalkylerad kostnad: kr Div. oförutsett: kr Tillkommande hyreskostnad för skolan: kr exkl. el 10 (14)

11 NÄSLUNDSKOLAN Skolan är funktionell och Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att den kan fungerar som en skola för F-3 och fritidshem. Det är en fördel för yngre elever som fortsatt får nära till sin skola. I skolan kommer det att finnas tre eller ibland fyra klasser sammanlagt i årskurs 1-3 om man ser till aktuell elevprognos. Skolan rymmer även förskoleklass och fritidshem. Om- och tillbyggnadsbehov I byggnaden behöver inga ombyggnationer göras. Ingen friställd lokalyta men gott om utrymme att växa. Inga om- eller tillbyggnadskostnader Anpassningskostnader inne- och utemiljö: 0 kr Hyreskostnad för skolan: 0 kr -Att Lindboskolan planeras för att fungera som en 7-9 skola 11 (14)

12 Alternativet innebär att skolorna planeras för nedanstående verksamheter: Lindboskolan, grundskola årskurs 7-9, Grundsärskola årskurs 7-10 LINDBOSKOLAN Skolan skulle fungera som en 7-9 skola i stort på samma sätt som idag. Skolan har ämneslärarorganisation med lärare behöriga för undervisning och betygsättning i ämnena. Utrymme finns att ta emot fler elever. Utrymme finns för bordtennisföreningen att fortsatt nyttja sina lokaler. Ingen lokalyta friställs. Anpassning av ute/innemiljöer: Eftersom Lindboskolan skulle användas på i stort sett samma sätt som hittills skulle inga stora kostnader för ombyggnationer uppstå Skolan är i stort behov av att få sina toaletter renoverade och att få toaletter på fler ställen i skolan än idag. Eventuellt kan man bygga om så att två salar för vardera textilslöjd och trä- och metallslöjd tillskapas. I så fall skulle eleverna på Fredhemskolan kunna ha sin slöjdundervisning på Lindboskolan och inte som idag behöva skjutsas till Nibbleskolan. Kostnader uppkommer om man väljer att göra om slöjdsalarna men en del av dessa får man över tid tillbaka i form av mindre kostnader för skolskjuts för slöjd på Nibbleskolan. Skolan är i stort behov av att få sina toaletter renoverade oavsett organisation. Dubblering av slöjdsalar för att rymma också Fredhemsskolans slöjd. Anpassningskostnader inne- och utemiljö: kr Hyreskostnad: kr exkl. el Städkostnad: 12 (14)

13 Att Parkskolan tomställs och hela skolan rivs eller säljs, en del av skolan rivs, en del hyrs ut till företag PARKSKOLAN Om hela parkskolan friställs så ökar möjligheten att hitta en entreprenör som vill utveckla fastigheten. Detta alternativ skapar också ökad handlingsfrihet i enlighet med något av nedanstående alternativ. Om hela Parkskolan blir tomställd så finns följande möjligheter. 1. Hela skolan säljs till extern entreprenör 2. Del av skolan rivs och resterande del hyrs ut. 3. Del av skolan rivs och resterande del säljs till extern entreprenör. 4. Hela skolan rivs och marken återställs. 1. Hela Parkskolan säljs till extern entreprenör Kostnader för försäljning 2. Del av Parkskolan rivs och resterande del hyrs ut Kostnader för rivning av Hus A och B Eventuella kostnader för att bygga om Hus C,D och E. Kostnad för rivning av 4980 kvm BRA är kr Kostnad för att bygga om för ny hyresgäst tas ut på kommande hyra. 3. Del av Parkskolan rivs och resterande del säljs Kostnader för rivning av Hus A och B Kostnad för försäljning av Hus C,D och E Kostnad för rivning av 4980 kvm BRA är kr 13 (14)

14 Kostnad för att bygga om för ny hyresgäst tas ut på kommande hyra. 4. Hela Parkskolan rivs och marken återställs Om hela skolan rivs så innebär detta en rivningskostnad samt kostnad för återställning av marken Nuvarande driftskostnader elimineras Kvarstående bokförda kostnader Kostnad för rivning av kvm BRA, kvm BTA samt återställning av mark kalkylerad kostnad: ca kr Kvarstående kostnad: 14 (14)

Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05-14 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag av Kommunstyrelsen att utifrån utredningsdirektiv undersöka möjligheten

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 16,4 m²/elev 74 184 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet I huvudbyggnaden finns verksamhet

Läs mer

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05

Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Björklundaskolan f-3 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 7,1 m²/elev 81 840 kr/elev Beskrivning lokaler och nuvarande verksamhet I skolan bedrivs idag

Läs mer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer Lindboskolans ombyggnad skisser och planer Barn- och utbildningsnämnden 2017 Ombyggnationen av Lindboskolan har kommit igång och är en bra bit på väg. I styrgruppen för planeringen av byggprojektet har

Läs mer

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkosnad per elev 10,1 m²/elev 92 527 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Skolan består av tre ordinära klassrum

Läs mer

HAGASKOLAN. Bef utseende Situationsplan skala A3 = 1:1000

HAGASKOLAN. Bef utseende Situationsplan skala A3 = 1:1000 A högstadie 1706 kvm B expedition 233 kvm C mellanstadie 1176 kvm D mediatek 410 kvm E trä/metallslöjd 313 kvm F textilslöjd 109 kvm G hemkunskap 225 kvm H idrott inkl exp 2488 kvm I paviljong 276 kvm

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

Skollokalutredning. Ekonomiska lokalberäkningar 2012-08-30

Skollokalutredning. Ekonomiska lokalberäkningar 2012-08-30 Skollokalutredning Ekonomiska lokalberäkningar 2012-08-30 Inledning Våren 2012 presenterade Barn- och utbildningsförvaltningen utredningen Skollokalorganisation Ovanåkers kommun 2012. Utredningen beskriver

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola

Inriktningsbeslut gällande ombyggnation och volymökning Bäckahagens skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-20 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Inriktningsbeslut

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

SKÄGGEBERGSSKOLAN SUNNE idéskiss 2013.09.23

SKÄGGEBERGSSKOLAN SUNNE idéskiss 2013.09.23 LÄGET I STADEN 1 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR Situationen idag Lokalbehov/förutsättningar Lågstadium: 2-parallelligt = 6 klasser Endast 1 av 6 klassrum har tillgång till i direkt anslutning Trånga kapprum Mellanstadium:

Läs mer

F-6 skola, centralorten 2015-05-19

F-6 skola, centralorten 2015-05-19 F-6 skola, centralorten 2015-05-19 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG 1 ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG Barn och Utbildningsnämnden fastställde 20110413 direktiv avseende översyn av lokalnyttjande i förskolor och

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 0,0 m²/elev 0 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Pitholmsskolan har nyligen genomgått

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Johan Ejbe PM 0614 2009-05-28 TN 2007/0275

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Johan Ejbe PM 0614 2009-05-28 TN 2007/0275 1(6) Tekniska nämnden Förstudie för renovering och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Bakgrund Tekniska nämnden har i sammanträde 2007-05-31 62 uppdragit åt Tekniska kontoret att genomföra en

Läs mer

Framtidens skola i Bollnäs

Framtidens skola i Bollnäs Framtidens skola i Bollnäs Presentation utredning 2012-04-24 Jörgen Hansson Malin Holmkvist 1 Sustainable engineering and design 2 Sustainable engineering and design Med vår samlade kunskap gör vi det

Läs mer

Evakuering Skytteskolan

Evakuering Skytteskolan Evakuering Skytteskolan Under entreprenadtiden så kommer Skytteskolans elever behöva evakueras. Eftersom den nya Skytteskolan ska bli en F-9 skola så vill stadsdelen expandera sin verksamhet varje nytt

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 129 Dnr KS/2017:237. Skollokalsutredning Information

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 129 Dnr KS/2017:237. Skollokalsutredning Information Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-08-21 1 (1) Sida 129 Dnr KS/2017:237 Skollokalsutredning Information Bakgrund Utbildningsförvaltningen har tillsammans med service- och

Läs mer

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort PM Skolutredning Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort Sammanfattning Med anledning av att Svartåskolans lokaler tömts på grund av fukt- och mögelskador behöver kommunen bygga en ny

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-05-09 Handläggare Leif G. Hellén Telefon: 08-508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag om tillbyggnad

Läs mer

Alternativa förslag för Hallägraskolan 2010-2012

Alternativa förslag för Hallägraskolan 2010-2012 2010-03-11 Alternativa förslag för Hallägraskolan 2010-2012 Undertecknad fick 2010-03-04 i uppdrag av barn- och ungdomsnämndens och fastighetsnämndens ordförande samt kommunchefen att, i samverkan med

Läs mer

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-07 Handläggare Maria Nilsson Telefon: 08-508 33 932 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Inhyrningsmedgivande i fastigheten

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2018-05-09 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-06-14 Inhyrningsmedgivande av lokal

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

F-6 skola, centralorten

F-6 skola, centralorten F-6 skola, centralorten 2015-03-11 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen

Skolstruktur södra. Utbildningsförvaltningen Skolstruktur södra Uppdrag beslut BUN 47 Översyn av strukturplan Diarienr 16BUN102 Beslut: Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram material specifikt för Blåsmark

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Inriktningsbeslut om ny- och ombyggnation av skolbyggnad vid Sturebyskolan

Inriktningsbeslut om ny- och ombyggnation av skolbyggnad vid Sturebyskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (7) 2017-06-21 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2017-09-21 Inriktningsbeslut om ny- och

Läs mer

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Emil Hjort Telefon: 08-508 11 771 Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden Inriktningsbeslut

Läs mer

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800

Viggbyskolan SITUATIONSPLAN VOLYMSTUDIE Skala 1:800 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRKLARINGAR I förslaget bevaras, "-talshuset", "50-talshuset" samt idrottshallen. Paviljongen rivs och en ny skolbyggnad byggs. FATIGHETSGRÄNS EGENSKAPSGRÄNS ENTRÉ IDROTTSPLAN Volymstudien

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort 1 Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort Bakgrund: Antalet elever i Umeå tätort beräknas enligt befolkningsprognosen 2018-2029 öka med ca 1800

Läs mer

Skåp, dubbla inkl montage WC, hel kaklad inkl porslin Ny dörr inkl beslag

Skåp, dubbla inkl montage WC, hel kaklad inkl porslin Ny dörr inkl beslag Prisexempel Ytskikt Målning Golv (rivning bef matta + nytt linoleum, sockling) Undertak (exkl. belysning) á pris 184kr/m2 1554kr/m2 440kr/m2+200kr rivning=640kr/m2 Fast inredning och rum Kapphyllor, ca

Läs mer

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen

Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Lokalprogram för Malmö grundskolor Grundskoleförvaltningen Upprättad Datum: 2014-05-12 Version: 2.3 Ansvarig: Antaget av förvaltningsledningen 2014-05-13 rev 2014-09-09, 2014-10-13, 2014-12-10 Förvaltning:

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Utbyggnadsbehov i Sala tätort

Utbyggnadsbehov i Sala tätort SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Skolförvaltningen Staben\SKN\2015\2015-12-09\Ärende 7 Utbyggnadsbehov i sala tätort.docx BARN OCH UTBILDNING 1 (6) ÄRENDE 7 DNR 2015/590 BENNY WETTERBERG DIREKT: 0224-74

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-11-22 283 KS 395/17 Justering av investeringsanslag för ombyggnad av Almåsskolan Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige

Läs mer

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Munksundsskolan - en skola för framtiden.

Munksundsskolan - en skola för framtiden. TJÄNSTESKRIVELSE 22 OKTOBER 2012 1 (5) Skolförvaltningen Göran Hedström Mobiltfn 0701-625162 e-post goran.hedstrom@enkoping.se Munksundsskolan - en skola för framtiden. Förslag till beslut Skolnämnden

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

Genomförandebeslut om ut- och ombyggnad på Herrängens skola

Genomförandebeslut om ut- och ombyggnad på Herrängens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-12-03 Handläggare Johanna Slotteborn Telefon: 08-508 33 576 Till Utbildningsnämnden 2013-12-19 Genomförandebeslut om

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utredning av skollokaler inom Kils kommuns tätort. från förskoleklass till årskurs 6 BILD KONCEPT

Utredning av skollokaler inom Kils kommuns tätort. från förskoleklass till årskurs 6 BILD KONCEPT Utredning av skollokaler inom Kils kommuns tätort från förskoleklass till årskurs 6 BILD KONCEPT 2017-10-20 Innehållsförteckning 1. Bakgrund x 2. Verksamhetsbeskrivning x 3. Förutsättningar budgetkalkyler

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Genomförandeförslag Hökarängsskolan kapacitetsökning, verksamhetsanpassningar samt ventilationsåtgärder

Genomförandeförslag Hökarängsskolan kapacitetsökning, verksamhetsanpassningar samt ventilationsåtgärder Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-08 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 Genomförandeförslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Stadieindelning i Tyresös skolor. Förslag till beslut. Tyresö kommun (13) Agnetha Hedenbergh. Diarienummer 2011/BUN127-41

Stadieindelning i Tyresös skolor. Förslag till beslut. Tyresö kommun (13) Agnetha Hedenbergh. Diarienummer 2011/BUN127-41 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-10-10 1 (13) Agnetha Hedenbergh Diarienummer 2011/BUN127-41 Barn- och utbildningsnämnden Stadieindelning i Tyresös skolor Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS

Hemvist F-6 RÅDGIVANDE REFERENS RÅDGIVANDE REFERENS Hemvist F-6 Bakgrund Hemvisten är elevernas bas och trygga punkt i skolan. I hemvisten finns deras studierum av olika storlek, kapprum och toaletter. Hemvistens lärare har ofta sitt

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 163 Dnr KS/2017:237

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 163 Dnr KS/2017:237 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-10-09 1 (2) Sida 163 Dnr KS/2017:237 Behov av skollokaler i Mjölby tätort och förslag till utökning av lokaler Bakgrund Befolkningsutvecklingen

Läs mer

UTREDNING BUN

UTREDNING BUN 2015-11-04 UTREDNING BUN - MALUNG-SÄLENS KOMMUN BAKGRUND Uppdrag stadieindelning Minskning av barn och elever Oförändrad ram (3 år) Arbetet med risk- och konsekvensarbetet Uppdrag KFV fick i uppdrag att

Läs mer

Lomma investerar för framtiden

Lomma investerar för framtiden Utbyggnadsprogram för förskolor, skolor och vårdboenden m.m. i Lomma kommun Lomma investerar för framtiden Lomma kommun är den kommun i landet som har vuxit mest under de senaste fem åren. Inte minst har

Läs mer

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad.

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Sturebyskolan Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Ersätta befintlig tillfällig Paviljong Vitan med permanent byggnad. Att bygga nytt kostar pengar och tar tid det kan vi alla vara

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Verksamhetsanalys Västerhejde skola

Verksamhetsanalys Västerhejde skola Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Mats Hanell Telefon +46 (0)498 26 9803 E-post mats.hanell@gotland.se Diarienr BUN 2013/250 Datum 2013-09-11 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

ÖVERGRIPANDE LOKALUTREDNING SKOLOR & FÖRSKOLOR PRESENTATION

ÖVERGRIPANDE LOKALUTREDNING SKOLOR & FÖRSKOLOR PRESENTATION ÖVERGRIPANDE LOKALUTREDNING SKOLOR & FÖRSKOLOR PRESENTATION 2015-05-19 TINGVALLASKOLAN ÄNGSKOLAN PARKSKOLAN STRÖMSKOLAN LYCKESKOLAN STOMMENSKOLAN UBBHULTSKOLAN HYSSNASKOLAN FRITSLASKOLAN SÄTILASKOLAN FOTSKÄLSKOLAN

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning Förstudie SDN Norra Hisingen 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkande... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Behov...

Läs mer

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler Pressmeddelande från Umeå kommuns intranät 2012-11-08 Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler De renoveringar och tillbyggnader på skollokaler som ska ske de närmaste tre åren är nu ade.

Läs mer

Grundsärskolan. Nuläge prognoser behov

Grundsärskolan. Nuläge prognoser behov 2016-09-26 Grundsärskolan Nuläge prognoser behov Organisation I Timrå har vi i dagsläget organiserat verksamheten för grundsärskolan på följande sätt; Bergeforsen har elever i grundsärskola årskurs 1-6

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Dnr : Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

En skola för framtiden! En vision för Idunskolans utveckling 2012-2018

En skola för framtiden! En vision för Idunskolans utveckling 2012-2018 En skola för framtiden! En vision för Idunskolans utveckling 2012-2018 Innehållsförteckning Bakgrund och Innehåll sid 2 Visionen sid 3 Skolans utveckling 2013-2017 sid 4 Hela skolan, 2018 sid 5 Etapp 1,

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (8) Dnr : Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

PM - Kostnadsbedömning 1 (7)

PM - Kostnadsbedömning 1 (7) PM - Kostnadsbedömning 1 (7) ABadABACUMBygg+&Fastighetsadministration Kaptensgatan3,70365ÖREBRO Tel0199307330 Mobil07096651918 Rev. Ljusnarshallen, Kopparberg Kostnadsbedömning för om och tillbyggnader

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Kontor kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse

Kontor kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse Storgatan 12, Centrum NYBRO Typ av ledig lokal Storlek Tillträde Kontor 38-76 kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse Beskrivning av lokalen Kontor med centralt läge i Nybro

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleklass åk 6 skola i centralorten 12 januari 2016 Program dagens möte Del 1 Processplan II delaktighet vårdnadshavare EN Förskoleklass

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Inriktningsförslag avseende ombyggnad av kök/matsal samt verksamhets- och tillgänglighetsanpassning på Kämpetorpsskolan

Inriktningsförslag avseende ombyggnad av kök/matsal samt verksamhets- och tillgänglighetsanpassning på Kämpetorpsskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N DNR 09-324/3788 SID 1 (6) 2010-10-27 Handläggare: Johanna Slotteborn Telefon: 08-508 33576 Till Utbildningsnämnden 2010-11-18

Läs mer

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018

Dialogmöte. Habyskolan. 8 maj 2018 Dialogmöte Habyskolan 8 maj 2018 Verksamhet i barn- och utbildningsnämnden 2017 I egen regi 1 455 barn i förskolan 1 789 barn i fritidshem 4 056 elever i grundskola (inkl. förskoleklass) och grundsärskola

Läs mer

En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan. Förslag till revidering av Fågelboet 2

En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan. Förslag till revidering av Fågelboet 2 En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan Förslag till revidering av Fågelboet 2 En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan För att möjliggöra en framgångsrik skola som utmärks av pedagogiskt nytänkande

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-03-18 Handläggare Robert Lundh Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande över

Läs mer

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen

Reviderat genomförandebeslut kapacitetsökning med ny- och ombyggnad, Bäckahagens skola, kv. Krysstaket 7, Bandhagen Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2019-05-25 Ärende 8.7 DNR: 2019-00243 2019-05-08 Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Reviderat genomförandebeslut

Läs mer

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr 31 2015:723 Yttrandet avser en ansökan från Alterdalens

Läs mer

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort

Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort 2017-06-12 KS/135/2017 1 (6) Tjänsteställe, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Siv Sjödin 0620 68 22 65 Kommunstyrelsen Översyn av högstadieorganisationen i Sollefteå tätort Förslag till

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-22 ÄRENDE 7 Handläggare SLK: Katharina Gratschew Telefon: 08-508 29 311 Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

Välkomna Information om skol- och förskolevalet Hägerneholms förskola och skola HT Täby kommun

Välkomna Information om skol- och förskolevalet Hägerneholms förskola och skola HT Täby kommun Välkomna Information om skol- och förskolevalet Hägerneholms förskola och skola HT 2019 Om bygget - Byggnaden slutbesiktigas i början av maj - Miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad GULD respektive SILVER

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E

Ersättning av paviljong; Solhemsskolan, hus E UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-24 Handläggare: Gustav Widström Telefon: 08-508 33 575 Till Utbildningsnämnden 2011-04-14 Ersättning av paviljong;

Läs mer

Lokalprogram vid nybyggnad av grundskola för 100 elever, yta totalt ca 1250 kvm (exkl. idrott) Antal (fylls i av

Lokalprogram vid nybyggnad av grundskola för 100 elever, yta totalt ca 1250 kvm (exkl. idrott) Antal (fylls i av 2014-12-02 Sid 1 (5) Detta en är utgångspunkt för verksamhetens projektledare för att upprätta lokalprogram. Den ska anpassas efter projektet och kommer att ligga som grund för Lokalprogram vid nybyggnad

Läs mer

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten.

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten. Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Datum 2014-02-07 Ks/2014:2 120 Fastighetsfrågor - allmänt Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

Aktiviteter i utredningen

Aktiviteter i utredningen Aktiviteter i utredningen 1. Diskussion kring elevutvecklingen i Infjärden/markbygden. 2. Det totala behovet av skolytori området på lång sikt. 3. Genomgång av nuläge skolstruktur i Infjärden. 4. Diskussion

Läs mer