ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD"

Transkript

1 Bilaga till ansökningsmeddelande 12/ Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Nedan följer anvisningar om ansökan, användning och uppföljning av statsunderstöd. Med statsunderstöd finansieras projekt för fortbildning för att utveckla undervisningspersonalens kompetens inom ramen för försöket med språk, som ingår i Spetsprojekt 1: programmet Den nya grundskolan. Planering Fortbildningsprojekten kan vara regionala eller nationella. I ansökan prioriteras samarbete mellan olika högskolor. I ansökan ska ges en tydlig processbeskrivning av projektet. Projektets kvalitativa och kvantitativa mål och resultaten av projektet ska beskrivas så konkret som möjligt. De sökande uppmuntras att planera en del av fortbildningen i form av virtuella utbildningar, som ger deltagarna möjlighet att delta i utbildningen oberoende av tid och plats. De sökande ska på ansökningsblanketten påvisa sin kompetens och erfarenhet av personalutbildning inom de temaområden som anges i ansökningsmeddelandet. På blanketten beskrivs utbildarna i utbildningsprojektet, deras kompetens, kompetensområde och erfarenhet av personalutbildning. Syftet med statsunderstödet är att finansiera framför allt långsiktig fortbildning som ökar de enskilda personernas och arbetsgemenskapens kompetens. Med långsiktig utbildning avses utbildningshelheter som anges i studiepoäng, sträcker sig över en längre period och möjliggör en fördjupad kunskap. Sporadisk utbildning som har karaktären av infosnuttar motsvarar inte denna målsättning. Projektets utgifter och finansiering ska specificeras i en budgetblankett (Excel), som kan hämtas via länken på ansökningsblanketten. Blanketten finns också på Utbildningsstyrelsens webbplats www. Finansiering Statsunderstöd. Utbildningsdelarnas omfattning beskrivs antingen i studiepoäng eller i utbildningsdagar samt i antalet studerande. I ansökan anges utbildningens omfattning i kursdeltagardagar. Beräkningsformeln i ansökningsblanketten underlättar beräkningen av omfattningen. En kursdeltagardag är en kalkylmässig storhet som kan användas när man jämför omfattningen av utbildningsdagar och studiepoäng. En kursdeltagardag består av sex timmars studier per studerande och dag. En studietimme är 45 minuter. När omfattningen beräknas ska den tid som används för

2 2. Utbildningens uppbyggnad och temaområden till exempel närundervisning, mellanarbeten och e-arbete räknas med. En studiepoäng är 4,5 kursdeltagardagar eller 27 timmars studier. När ansökan görs upp ska alla temaområden och krav på utbildningens uppbyggnad som anges i ansökningsmeddelandet beaktas. Temaområdena är - utveckling av den pedagogiska kompetensen: förändring i inlärningen och undervisningen av språk: uppfattningen om språk, språkkunskaper, språkundervisningens uppdrag, språkpedagogik och språkutveckling och språklig medvetenhet samt bedömningen av språkkunskaper och elevens lärande pedagogiken i samband med tidigareläggande av språkundervisningen kunskapsbaserad kompetens, kunskaper i informations- och kommunikationsteknik samt webbkompetens - utvidgning av de språkliga resurserna: marknadsföring av mångsidiga språkkunskaper för att öka resurserna utveckling och upprätthållande av språkprogrammen Temaområdena anknyter till genomförandet av Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (2014), Grunderna för förskoleundervisningens läroplan (2014) och Grunderna för planen för småbarnspedagogik (2016). Utöver de delar som gäller undervisningen i språk och språk och kultur ska utbildningshelheterna omfatta mångsidig kompetens (särskilt kulturell kompetens och kommunikation), utveckling av verksamhetskulturen och språkpedagogik och språkutveckling. Uppfattningen om språk, språkinlärning och språkkunskaper avspeglar sig starkt i undervisningen och bedömningen. Den rådande uppfattningen att språkets syfte och utgångspunkt är kommunikationen grundar sig på en sociokonstruktivistisk syn på lärande och kunskap. Språket och språkbruket är kopplade till olika individuella och gemensamma identiteter som utvecklas. Utöver att vara grunden för kommunikation anses språket också vara ett grundläggande element för lärandet. Undervisningen, liksom också handledningen och bedömningen, är i bästa fall språkligt medveten verksamhet som har en helhetsbetonad språkpedagogik och språkutveckling som mål. Mångspråkighet och korsspråkande hör till barns och ungas vardag, vilket har samband med mångfalden i lärmiljöerna. Den sociokonstruktivistiska synen på språk ingår och syns i alla element i den fortbildning som erbjuds.

3 3 Pedagogiken i samband med tidigareläggande av språkundervisningen I Finland har den språkundervisning som i regel börjar på tredje klassen i grundskolan starka traditioner. För att tidigarelägga språkundervisningen och språkinlärningen förutsätts det att personalen inom småbarnspedagogiken och lärarna har ett mångsidigt kunskapsstöd och stöd i verksamheten samt kunskaper och färdigheter att bemöta barn som deltar i småbarnspedagogisk verksamhet, förskoleundervisning och nybörjarundervisning. De som deltar i utbildningen ska få pröva och tillägna sig metoder för att handleda och inspirera barnen att lära sig språk genom lek och andra aktiviteter som passar barnets ålder. Kontinuerlig utveckling av lärande och nätverk Målet för Spetsprojekt 1 och den fortbildning som hör till det är en hållbar förändring. Därför är det viktigt att olika personalgrupper och enheter inom undervisning och småbarnspedagogik bildar nätverk för att stärka kompetensen. Förändringen ska ses som en process som inleds och stöds i utbildningen, men som i själva verket sker i språkundervisningen och språkinlärningen i den dagliga kommunikationen med barn och unga. Lärarens professionella utveckling och utvecklingen av handledningen har också samband med behovet att utveckla förmågan att samarbeta. För att tidigarelägga, utveckla och öka språkundervisningen på ett målmedvetet sätt behövs växelverkan bl.a. mellan vårdnadshavarna och anordnarna av småbarnspedagogik, förskoleundervisning och grundläggande utbildning. Utbildningen ska handleda deltagarna att utveckla kompetens och verktyg för att tydligt kunna förmedla vikten av att lära sig språk. Marknadsföring, utveckling och upprätthållande av en mångsidig språklig resurs Målet för spetsprojektet som gäller språk är att samtidigt som språkundervisningen breddas och tidigareläggs lär sig utbildningsanordnarna att se över sina språkprogram, samt även läroplaner, och se dem som processer som kan påverkas. I dessa processer kan alla anställda som deltar i projekten hitta en roll som passar dem. Språkprogrammen bygger bl.a. på barnens och föräldrarnas intresse för språk (information och marknadsföring som ökar efterfrågan), utbildningsanordnarnas vision och kreativitet i förvaltningen (bl.a. livskraftiga kommunala och regionala strategier) och samarbete med näringslivet, högskolorna/forskningen och andra nyckelaktörer. Livskraftiga språkprogram förmedlar vikten av livslångt lärande, som stärks genom språkstigar som börjar i den småbarnspedagogiska verksamheten och fortsätter i studierna längre fram och i arbetslivet. Fortbildningen ska handleda deltagarna att bedöma och stärka sin pedagogiska kompetens och förmåga att utveckla språkprogrammen i förändringsprocessen så att de också bildar kamrat- och mentorpar och grupper på ett fördomsfritt sätt. Utbildningen ger förutsättningar att skapa regionala eller tematiska arbetspar, arbetsgrupper och nätverk.

4 4 Tidsplaner och uppföljning Ansökan avslutas kl Målet är att besluten fattas före Understöden betalas i en rat inom en månad efter delgivningen av beslutet. Mellanrapporter om statsunderstöden ska lämnas in senast De fortbildningar som har beviljats understöd ska vara genomförda senast De fortbildningar som har beviljats understöd ska inledas senast i september Understödets användningstid slutar Slutrapporterna ska lämnas in senast Understöden beviljas av anslaget för Utbildningsstyrelsen strävar efter att fatta beslut om understöden före Vid betalning, avbrytande av betalning, granskning av understödets användning, återbetalning och återkrav av understödet iakttas statsunderstödslagen (688/2001). Användningstiden börjar dagen efter datumet som står på statsunderstödsbeslutet och slutar Statsunderstödet innehåller eventuell mervärdesskatt ifall skatten i sista hand ska betalas av sökanden. Utgifterna uppges således i ansökan antingen inklusive eller exklusive moms. I samprojekt ska utgifterna anmälas antingen inklusive eller exklusive moms i enlighet med sökandens bokföring. Projekten har bokföringsskyldighet och de enskilda projekten ska i bokföringen följas upp som en helhet i enlighet med Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar för ansökan och användning av statsunderstöd. En utredning över projektets kvantitativa och kvalitativa resultat ska lämnas in enligt anvisning som Utbildningsstyrelsen ger separat. Med kvantitativa resultat avses faktiskt antal studerande och kursdeltagardagar. De kvalitativa resultaten omfattar en beskrivning av projektens effekter och resultat. En mellanrapport ska lämnas in elektroniskt senast Slutrapporten ska lämnas in inom två månader efter att utbildningsprojektet har avslutats eller senast En kopia av bokföringens huvudbok ska lämnas in i samband med projektets slutrapport; i fråga om samprojekt även kopior av alla delaktiga parters huvudböcker.

5 5 Deltagarantal och kursdeltagardagar som angetts i ansökan och som beslutet om statsunderstöd grundar sig på är förpliktande. Om projektgenomförandet avsevärt kommer att avvika från beslutet, ska en ansökan om ändring av beslutet om statsunderstöd göras. En ändringsansökan förutsätts också om det sker större förändringar i de godkända utgiftsposterna. Om projektet inte har genomförts i enlighet med den plan som godkänts i beslutet, är organisationen skyldig att betala tillbaka den del av finansieringen som krävs. Mottagarna av statsunderstöd förutsätts nå resultat från utbildningshelheten som kan publiceras på Utbildningsstyrelsens plattform Goda modeller ( ) eller på något annat sätt som avtalats med Utbildningsstyrelsen.

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter ANSÖKNINGSMEDDELANDE OPH-2179-2018 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter Mål Utbildningssystemet ska svara allt bättre och smidigare på förändringar

Läs mer

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga, utveckla

Läs mer

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) 22.12.2016 56/2016 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2016 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga,

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD BILAGA TILL ANSÖKNINGS- 1 (9) MEDDELANDE ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018, Utbildningsprogram

Läs mer

MEDDELANDE 19/ (5)

MEDDELANDE 19/ (5) MEDDELANDE 19/2017 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik Statsunderstöd för utvidgning av språkbadsverksamhet Bakgrund Rättsgrund: Statsunderstödslag (688/2001)

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 Den statsfinansierade personalutbildningen inom undervisningsväsendet och

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

Statsunderstöd för personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017, tilläggsansökan för matematik och ledarskap

Statsunderstöd för personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017, tilläggsansökan för matematik och ledarskap 1 (8) ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD Statsunderstöd för personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017, tilläggsansökan för matematik

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDDELANDE 1 (5) 3.4.2018 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD. Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD. Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017 Bilaga till ansökningsmeddelande 50/2016 14.12.2016 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2017 Nedan

Läs mer

Svenskan och språkundervisningen i flerspråkiga klassrum. FNF Symposium Yvonne Nummela

Svenskan och språkundervisningen i flerspråkiga klassrum. FNF Symposium Yvonne Nummela Svenskan och språkundervisningen i flerspråkiga klassrum FNF Symposium 8-9.2.2018 Yvonne Nummela Andra inhemska finska utmaningar och utveckling Bakgrund och fakta Nationella utvärderingar av inlärningsresultat

Läs mer

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle 2.11.2012, Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Anordnare av yrkesutbildning Uppstart av nätverksprojekt kring utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande som stöd för genomförandet av reformen av yrkesutbildningen

Läs mer

Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm

Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm Vad händer inom bildningssektorn just nu? direktör Gun Oker-Blom undervisningsrådet Maj-Len Engelholm Ny lag om yrkesutbildning Lag om grundläggande yrkesutbildning Lag om yrkesinriktad vuxenutbildning

Läs mer

Visioner för framtidens grundläggande utbildning. Gun Oker-Blom Finlandssvensk utbildningskonferens

Visioner för framtidens grundläggande utbildning. Gun Oker-Blom Finlandssvensk utbildningskonferens Visioner för framtidens grundläggande utbildning Gun Oker-Blom Finlandssvensk utbildningskonferens 25-26.9.2017 Regeringens spetsprojekt 1: Kompetens och utbildning Nya lärmiljöer och digitala material

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Läroplanens tre nivåer i Finland Undervisning och lärande Det övergripande

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATS- UNDERSTÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATS- UNDERSTÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 BILAGA TILL ANSÖKNINGS- 1 (12) MEDDELANDE 14.12.2017 41/2017 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATS- UNDERSTÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken

Läs mer

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1-

Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten. Vägkost modul 1- Pedagogisk förankring i den lokala verksamheten Vägkost modul 1- D I S K U S S I O N KONTINUERLIG PROCESS nuläget kontinuitet information delaktighet kunnande analys PLANEN SOM ARBETSVERKTYG SYNEN PÅ LÄRANDE

Läs mer

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Nordiskt skolledarseminarium Helsingfors 28.1.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 SKOLANS LÄROPLAN och årsplanen som bygger på den KOMMUNENS

Läs mer

Öppna i webbläsaren /8

Öppna i webbläsaren /8 Öppna i webbläsaren 17.8.2017 1/8 Välkommen till FINLANDSSVENSK UTBILDNINGSKONFERENS 2017 EN LÄRANDE GEMENSKAP 25-26.9.2017 på Hanaholmens kulturcentrum, Esbo Utbildningskonferensen riktar sig både till

Läs mer

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken

Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken Framtiden för den jämlika småbarnspedagogiken 20.3.2018 Utvärdering av småbarnspedagogisk verksamhet, Helsingfors (UBS/NCU) Marika Lostedt, Esbo stad 1 Grunderna för planen för småbarnspedagogik har som

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik - short & simple Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande Helsingfors 15.11.2017 Riksdagens kulturutskott siv@eduskunta.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande regeringens proposition till riksdagen RP 114/2017 med förslag

Läs mer

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1 (5) ANVISNING VM139:00/2013 30.4.2014 FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1. ICT-stöd i kommun- och servicestrukturförändringar Regeringen genomför

Läs mer

Workshop Visioner för den nya grundskolan

Workshop Visioner för den nya grundskolan Workshop Visioner för den nya grundskolan Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i Vasa 24.3.2017 #uusiperuskoulu Finland är ett ledande land inom utbildning, kompetens och modernt lärande.

Läs mer

Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen

Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen Nationella dagar för elev- och studerandevård 2013 Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén 1 Presentation av Utgångspunkter för undervisning

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD. Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2016

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD. Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2016 18.1.2016 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2016 Nedan följer anvisningar om ansökan, användning

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Helsingfors 2.12.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Arbetet med läroplansgrunderna 2012 2013 2014 2015 Allmänna riktlinjer Läroämnen/innehåll

Läs mer

Lahden kaupunki

Lahden kaupunki Ändringar och kompletteringar som berör undervisningen i A1- språket i årskurs 1 2 i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen in Lahtis 1.8.2019 2 (9) Sisällys 13. Årskurs 1 2......

Läs mer

På väg mot Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen. Kommunförbundets rektorsdagar

På väg mot Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen. Kommunförbundets rektorsdagar På väg mot 2030 Gun Oker-Blom Direktör Utbildningsstyrelsen Kommunförbundets rektorsdagar 26-27.10 2017 Vart är vi på väg? Utbildningsstyrelsen 2 27/10/2017 Opetushallitus 3 Globala megatrender 2017 (Sitra)

Läs mer

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL Syftet med kompetensutvecklingen för undervisningsväsendets personal är att förstärka ett kunnande som är konkurrenskraftigt och

Läs mer

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Innehåll 1. Statsunderstöd... 1 2. Anvisningar i anslutning till användningen av statsunderstöd... 1 2.1. Allmänna anvisningar i

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/ ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/2013 1 10.4.2013 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2013 Allmänbildande utbildning Statsunderstöd för utveckling och differentiering av lärmiljöerna Statsunderstöd för användning av informations-

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja kompetens- och utbildningsnivån och utveckla utbildningssystemet som en helhet. Syftet med gymnasiereformen

Läs mer

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme.

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme. MEDDELANDE 1 (5) 5.3.218 OPH-376-218 Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme Undervisnings- och kulturministeriets beslut nr OKM/7/22/218 ANSÖKNINGSMEDDELANDE/STATSUNDERSTÖD

Läs mer

1 (5) MEDDELANDE 6/ Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme

1 (5) MEDDELANDE 6/ Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme MEDDELANDE 6/2017 1 (5) 27.3.2017 Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme Undervisnings- och kulturministeriets beslut nr OKM/9/220/2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE/STATSUNDERSTÖD

Läs mer

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

Gun Oker-Blom 1

Gun Oker-Blom 1 Läroplanen som verktyg för en helhetsskapande skola; med fokus på gymnasiet Gun Oker-Blom, Utbildningsstyrelsen Nordiskt skolledarseminarium 28.1. 2016 28.1.2016 Gun Oker-Blom 1 Upplägg Läroplanen och

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus Vasa övningsskola alassus@abo.fi Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språkstudierna ger underlag för att forma

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN Grunderna för förskoleundervisningens läroplan 2000

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN Grunderna för förskoleundervisningens läroplan 2000 DNR 3/011/2009 FÖRESKRIFT Att iakttas som förpliktande Till anordnarna av förskoleundervisning DATUM 16.3.2009 Giltighetstid Fr.o.m. 16.3.2009 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av Lagen

Läs mer

LP2016 och läromedel utmaningar och förväntningar. Kristian Smedlund Pedagogiskt skrivande 20.3.2015

LP2016 och läromedel utmaningar och förväntningar. Kristian Smedlund Pedagogiskt skrivande 20.3.2015 LP2016 och läromedel utmaningar och förväntningar Kristian Smedlund Pedagogiskt skrivande 20.3.2015 Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 Utbildningsstyrelsen godkände grunderna

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Lärare kan totta kai!

Lärare kan totta kai! Lärare kan totta kai! Vasa 25.10.2014 Ingelisa Wikholm, Utbildningsstyrelsen Arbetet med läroplansgrunder för förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och påbyggnadsundervisningen 2012 2013

Läs mer

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden.

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden. ANSÖKNINGSMEDDELANDE 5.2.2015 7/2015 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2015 Yrkesutbildning Internationalisering av yrkesutbildningen Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten 2015 Utvecklingsplanen

Läs mer

Villkor och begränsningar för allmänt understöd

Villkor och begränsningar för allmänt understöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för allmänt understöd Allmänt Statsunderstöd kan beviljas som allmänt understöd eller som specialunderstöd. Allmänt understöd kan beviljas för mottagarens verksamhet

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016

Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa. Tammerfors Sept.2016 Det lokala arbetet med planen för småbarnspedagogiken i Vasa Tammerfors Sept.2016 Förberedande arbete - Utkast till grunderna för planen för förskoleundervisning 2000, 2010, 2014, nya grunderna 2016 Arbetet

Läs mer

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 Hänvisning: Lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) och idrottslagen (390/2015)

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015 PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN Guide för ansökan år 2015 Undervisnings- och kulturministeriet 2014 Innehåll Förord... 2 1 Allmänna kriterier... 2 2. Bedömningsgrunder... 3 3. Att ansöka om statsunderstöd...

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET

LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET LÄSKUNNIGHET SINNETS SUPERKRAFT RIKTLINJER FÖR UTVECKLANDET AV BARNS OCH UNGAS LÄSKUNNIGHET Läskunnighet ger en riktning i livet En mångsidig läskunnighet är grunden för allt lärande. Läskunnighet är nyckeln

Läs mer

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik 2018 29.3.2019 Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen 01/04/2019 Opetushallitus 2 Utbildningsstyrelsens nätbokhandel http://www.oph.fi/svenska/bokhandel/

Läs mer

Spetsprojekt Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt Den nya grundskolan, försök med språk Spetsprojekt Den nya grundskolan, försök med språk Projekt: Tidigarelägga, utveckla och öka språkstudier av finskaspråkundervisningen i Pedersöre. Yvonne Borgmästars, ledare för nybörjarundervisning och

Läs mer

Den nationella satsningen på A1-språket i årskurserna 1-2. Språkkistan CLL, Åbo , Vasa

Den nationella satsningen på A1-språket i årskurserna 1-2. Språkkistan CLL, Åbo , Vasa Den nationella satsningen på A1-språket i årskurserna 1-2 Språkkistan CLL, Åbo 4.9.2019, Vasa 5.9.2019 o Tidigarelagd språkundervisning o Bakgrund, principer för tidigarelagd språkundervisning o Ändringar

Läs mer

Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen

Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen Företagsamhets-riktlinjer inom utbildningen VARFÖR FÖR VEM HUR? Varför för vem hur 1/3 Syftet med företagsamhetsriktlinjerna är att rikta in, utveckla och styra främjandet av entreprenörskap samt presentera

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

INTERNATIONALISERING PÅ HEMMAPLAN. Internationella färdigheter för alla

INTERNATIONALISERING PÅ HEMMAPLAN. Internationella färdigheter för alla INTERNATIONALISERING PÅ HEMMAPLAN Internationella färdigheter för alla Innehåll Varför internationalisering på hemmaplan?...3 Internationalisering på hemmaplan utmanar att reflektera över värden och attityder...

Läs mer

Villkor och begränsningar för specialunderstöd

Villkor och begränsningar för specialunderstöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för specialunderstöd Allmänt Utbildningsstyrelsen beviljar statsunderstöd som finansieras med såväl nationella som internationella medel. Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017 Helsingfors 7.3.2018 Undervisnings- och kulturministeriet kirjaamo@minedu.fi lukiouudistus@minedu.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande om utkast till regeringens proposition

Läs mer

egrunder -utbildning 4-6.5.2015 i Helsingfors, Åbo och Vasa

egrunder -utbildning 4-6.5.2015 i Helsingfors, Åbo och Vasa egrunder -utbildning 4-6.5.2015 i Helsingfors, Åbo och Vasa Program kl. 09.00 Kaffe 09.30 Utbildningsdagens innehåll och mål, praktiska ärenden 09.45 Presentation av tjänsten egrunder och lp-verktyget

Läs mer

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING

FÖR KUNSKAP OCH BILDNING FÖR KUNSKAP OCH BILDNING 3... För kunskap och bildning 4... Organisation 4... Allmänbildande utbildning 4... Yrkesutbildning 5... Informations- och utvärderingsverksamhet 5... Sektortjänster 5... Svenskspråkig

Läs mer

Språk i rörelse 17 mars 2017

Språk i rörelse 17 mars 2017 Språk i rörelse 17 mars 2017 Gun Oker-Blom Direktör Avdelningen för svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik Aktuella skolutvecklingsfrågor - regeringsprogrammet Projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen

Läs mer

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik Inledning Du kan påverka På väg mot ett gemensamt mål En lärande gemenskap verksamhetskulturens betydelse

Läs mer

Träff för utbildningsanordnare Digitaliseringen- möjligheter och utmaningar

Träff för utbildningsanordnare Digitaliseringen- möjligheter och utmaningar Träff för utbildningsanordnare 09.11.2018 Digitaliseringen- möjligheter och utmaningar Avdelningen för svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik Utbildningsstyrelsen Målsättning: är kundorienterad

Läs mer

etwinning Det europeiska nätverket för lärare

etwinning Det europeiska nätverket för lärare etwinning Det europeiska nätverket för lärare Välkommen med! etwinning är en europeisk samarbetsyta på webben för lärare och daghemspersonal. etwinning främjar internationalisering och lämpar sig för alla

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET SPRÅKPEDAGOGIK Den språkliga utvecklingen startar vid födseln och fortsätter livet ut. Individen tillägnar sig sin kompetens i flera språk i hemmet, i skolan och under fritiden.

Läs mer

Tvåspråkiga elever en resurs i samhället! Varför får elever undervisning i modersmål?

Tvåspråkiga elever en resurs i samhället! Varför får elever undervisning i modersmål? MODERSMÅL Tvåspråkiga elever en resurs i samhället! Varför får elever undervisning i modersmål? Utveckla flerspråkighet på hög nivå en tillgång att ta tillvara i vårt samhälle. Genom att stärka den egna

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

LP-stöd 2016 MODUL Ingelisa Wikholm

LP-stöd 2016 MODUL Ingelisa Wikholm LP-stöd 2016 MODUL 4 25.9.2014 Ingelisa Wikholm Var står LP-arbetet just nu? - UBS:s tidtabell - kort information om turné kring förskolan E-grunder - normdel - stöddel - eventuellt material för lärarhandledning

Läs mer

IKT i förskola och skola

IKT i förskola och skola IKT i förskola och skola 1.11.2015-31.10.2016 Vad har projektverksamheten inneburit i Vörå? Cecilia Raunio, projektledare Specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet beviljade Vörå kommun ett

Läs mer

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010.

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Innehåll 1. Utgångspunkterna för den undervisning som förbereder för den 3 grundläggande utbildningen 2. Den förberedande

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Undervisningens uppdrag Enligt Finlands grundlag har alla

Läs mer

Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland

Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland NLS sektormöte för grundskola 24.4.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Presentation av Utgångspunkter för undervisning och lärande i en värld som

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer