Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen"

Transkript

1 Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle , Utbildningsstyrelsen

2 Statsunderstödslagen (688/2001) Statsunderstödslagen är en allmän lag med bestämmelser om de grunder och förfaranden som följs vid ansökan, beviljande och användning av statsunderstöd samt vid uppföljningen, övervakningen och utvärderingen av statsunderstödsverksamheten. Lagen tillämpas på statsunderstödet för undervisningsväsendets personalutbildning.

3 Utbildningsstyrelsens ansvarsområden som statsbidragsmyndighet Beslutsfattande Processansvar Övervakningsansvar Utvärdering av effekter

4 Statsunderstödstagarens ansvar Att använda statsunderstödet för verksamhet enligt beslutet Att ordna med uppföljning i bokföringen (Audit trail) OBS! Kom ihåg att ge beslutsuppgifterna vidare till ekonomiförvaltningen så, att understödet kan hänföras till rätt uppföljningsobjekt! Att återbetala understöd som blivit oanvänt Att rapportera och utvärdera

5 Utbildningsstyrelsens allmänna anvisning för ansökan och användning av statsunderstöd Om ansökan och användning av statsunderstöd finns en kort anvisning på UBS:s webbplats i punkten Finansiering /statsunderstöd derstöd

6 Ansökan om understöd Ansökan ska göras i sökandeorganisationens namn och undertecknaren ska ha namnteckningsrätt. Ansökan görs på en elektronisk blankett. Ansökan ska lämnas in till Utbildningsstyrelsen inom utsatt tid. Den undertecknade ansökningsblanketten skickas till Utbildningsstyrelsens registratur.

7

8 Projektplan och kostnader Beskrivningen av projektets innehåll och kostnadsförslaget ska motsvara varandra. De är delar som stöder varandra.

9 Kostnadsförslag / finansiering i ansökan

10 Kostnadsförslag / finansiering i ansökan I punkten Övriga utgifter kan föreslås t. ex. telefon-, ADB- eller motsvarande kostnader, som kan presenteras som omedelbara kostnader och som inte hör till de övriga utgiftsgrupperna. Individualiseras i punkten Vilka?

11 Godtagbara kostnader Specialunderstöd får användas för utgifter för statsunderstödstagaren som förorsakas av föremålet för understödet och som ansluter sig till det. De ska gå att påvisa i bokföringen. Kostnaderna ska vara behövliga och skäliga. Skäligheten bedöms t.ex. genom att begära anbud när man skaffar produkter eller tjänster även om anskaffningen stannar under gränsvärdena i upphandlingslagen.

12 Godtagbara kostnader Skäliga lönekostnader är löner i enlighet med arbetskollektiv- och tjänstekollektivavtalen. Allmänna kostnader kan godtas till den del som de presenteras som nödvändiga för projektet. T.ex. hyror för verksamhetslokaler, ekonomiförvaltningens löner, telefonkostnader MOMS är en godtagbar kostnad när kostnaden blir en slutlig kostnad för statsunderstödstagaren. Då innefattas den i kostnadsförslaget.

13 Kostnadsförslag/finansiering i ansökan I punkten Ytterligare information antecknas vid behov s.k. de minimis -utredning.

14 S.k. de minimis -utredning SL (688/2001) 7 1 mom. 4 punkten. Offentligt stöd som de minimis stöd kan ges högst euro per företag under innevarande och två föregående skatteår. Understödstagaren ansvarar för att det sammanlagda beloppet av de minimis stöd som olika aktörer har betalat inte överskrider detta belopp. Stöd enligt ovan nämnda regel som fåtts under detta och två föregående skatteår specificeras i punkten för ytterligare information.

15 S.k. de minimis -utredning Definitionen på ett företag enligt Europeiska unionens rättspraxis är vid. Med företag avses alla enheter som utövar ekonomisk verksamhet, oberoende av deras rättsliga form. Det avgörande är om organisationen utövar ekonomisk verksamhet, där det är fråga om att erbjuda varor eller tjänster på en bestämd marknad Ytterligare information:

16 Utbetalning av understöd Understödet betalas i två rater. Den första raten betalas ungefär en månad efter att beslutet om finansiering har godkänts. De följande raterna enligt villkoren i ansökningsmeddelandet/beslutet.

17 BOKFÖRING, UPPHANDLING, ÄNDRINGSANSÖKAN

18 Ordnande av projektets bokföring Meddela ekonomiförvaltningen om understödet. Begär att de öppnar ett eget kostnadsställe för projektet i bokföringen. Kontera godtagbara projektkostnader på kostnadsstället. OBS! Även lönekostnader! Upplys bokföringen om att projektutgifterna behandlas prestationsbaserat (inte betalningsbaserat).

19 Ordnande av projektets bokföring Meddela vad för kostnader som kan hänföras till projektet och vad inte. Projektkostnaderna kan hela tiden följas i en bokföringsrapport, eftersom projektet har ett eget kostnadsställe i bokföringen. Rapporten behövs också i projektets slutrapportering. Ge en kopia av beslutet och av Utbildningsstyrelsens allmänna anvisning för ansökan och användning av statsunderstöd till ekonomiförvaltningen.

20 Köp av tjänster Lagen om offentlig upphandling (348/2007) tillämpas också på upphandling som görs av privata sammanslutningar, när det understöd som fåtts för upphandlingen överstiger hälften av upphandlingens värde. Också vid upphandlingar som underskrider lagens gränsvärden är det skäl att göra prisförfrågningar (utgiften ska vara skälig). Beakta också eventuella organisationsspecifika upphandlingsregler!

21 Ändring av ändamålet och villkoren Utbildningsstyrelsen kan på statsunderstödstagarens ansökan, av särskild orsak, ändra ändamålet och villkoren för understödet. Ansökan om ändring ska göras så att beslutet om ändringen kan fattas innan understödet används. Vid granskning av projektet används alltid ett skriftligt beslut! Muntliga avtal gäller inte.

22 SAMPROJEKT

23 Utbildningsstyrelsen Projektansökan, beslut Uppföljning, rapportering Huvudsökande (koordinator) Samarbetsavtal, uppföljning, rapportering osv. Samarbets partner Samarbetspartner Samarbetspartner HANKE

24

25 Samprojekt I ett samprojekt är en av sökandena koordinator. Koordinatorn skickar en ansökan med kostnadsförslag för samprojektet. Av den gemensamt planerade ansökan ska framgå varje aktörs roll vid planeringen, genomförandet och uppföljningen av projektet.

26 Samprojekt Statsunderstödet beviljas sökanden Statsunderstödstagaren (=koordinatorn) ingår avtal med samarbetspartnerna och skickar kopior av avtalen till Utbildningsstyrelsen. En gemensamt uppgjord mellan- och slutrapport. Statsunderstödstagaren ansvarar för projektet också för samarbetspartnernas del.

27 Samprojekt Enligt 7 2 momentet i statsunderstödslagen (688/2001) ska statsunderstödstagaren: ingå ett avtal om statsunderstödets användning övervakningen av dess användning och villkoren för dessa med den som genomför verksamheten eller projektet.

28 ÅTERBETALNING, ÅTERKRAV, GRANSKNING

29 Återbetalning av statsunderstöd Enligt 20 i statsunderstödslagen (688/2001) ska statsunderstödstagaren utan dröjsmål betala tillbaka ett statsunderstöd eller en del av det som denne fått på felaktiga grunder, till för stort belopp eller uppenbart utan grund. Dessutom ska statsunderstödstagaren utan dröjsmål betala tillbaka ett statsunderstöd eller en del av det, om understödet inte har använts inom den tidsfrist som anges i statsunderstödsbeslutet, såvida inte Utbildningsstyrelsen har beviljat förlängd användningstid för understödet på ansökan.

30 Återbetalning av statsunderstöd Enligt 24 i statsunderstödslagen (688/2001) ska statsunderstödstagaren på det belopp som återbetalas eller återkrävs räknat från den dag då statsunderstödet betalades ut betala en årlig ränta enligt 3 2 mom. räntelagen (633/1982) ökad med tre procentenheter. Om det belopp som ska återbetalas är högst 10 euro, behöver det inte betalas tillbaka.

31 Återkrav av statsunderstöd Utbildningsstyrelsen är skyldig att återkräva ett statsunderstöd som redan har betalats ut, om statsunderstödstagaren inte har återbetalat en del av understödet som blivit oanvänt eller har använt statsunderstödet för ett väsentligen annat ändamål än vad det har beviljats för eller till Utbildningsstyrelsen har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter om någon omständighet som hade inverkat på erhållandet av understödet eller i övrigt väsentligen har brutit mot bestämmelserna eller villkoren

32 Granskningsrätt I samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning har Utbildningsstyrelsen rätt att utföra nödvändiga granskningar som gäller statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet. Utbildningsstyrelsen kan bemyndiga en annan myndighet eller en utomstående revisor att utföra ovan nämnda granskningar. En utomstående sakkunnig kan bistå vid granskningen.

33 WEBBLANKETTER

34 Allmänt om webblanketterna Webblanketten består av flera mellanblad, flikarna till mellanbladen finns i övre kanten av blanketten. Uppgifterna kan matas in på blanketten i vilken ordning som helst. Knappar för hantering av blanketten finns till höger på blanketten. Använd bara blankettens egna hanteringsknappar t.ex. när du lagrar uppgifter.

35 Modellbild av blanketten

36 Hanteringsknappar Knapparna för hantering av blanketten finns i högra kanten av blanketten Visa/dölj hjälpfönster Granska blanketten Lagra i fil Ladda ner från fil Visa/Skriv ut PDF Visa/Skriv ut tom PDF Sänd uppgifterna

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Innehåll 1. Statsunderstöd... 1 2. Anvisningar i anslutning till användningen av statsunderstöd... 1 2.1. Allmänna anvisningar i

Läs mer

Villkor och begränsningar för specialunderstöd

Villkor och begränsningar för specialunderstöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för specialunderstöd Allmänt Utbildningsstyrelsen beviljar statsunderstöd som finansieras med såväl nationella som internationella medel. Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Villkor och begränsningar för allmänt understöd

Villkor och begränsningar för allmänt understöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för allmänt understöd Allmänt Statsunderstöd kan beviljas som allmänt understöd eller som specialunderstöd. Allmänt understöd kan beviljas för mottagarens verksamhet

Läs mer

Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd

Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd ANM/2013/09.01.01/2018 Villkor och begränsningar som gäller specialunderstöd Användning av understöd Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet. I understödsbeslutet

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 BREV 29.11.2017 SMDno-2017-1847 Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2018 I 14 i lagen om brandskyddsfonden (306/2003) anges det att för att lagens syfte ska

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.10.2018 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av investeringsunderstöd

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om statsunderstöd till allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social välfärd I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen

Läs mer

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet

Statsunderstöd får användas endast för ändamål som överensstämmer med statsunderstödsbeslutet Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av projektunderstöd

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd

Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd Allmänna villkor och begränsningar för investerinsunderstöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd allmänna understöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet. STEA

Läs mer

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1 (5) ANVISNING VM139:00/2013 30.4.2014 FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1. ICT-stöd i kommun- och servicestrukturförändringar Regeringen genomför

Läs mer

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.

Tempo-projektets rapportering. Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4. Tempo-projektets rapportering Anvisningar för inledande möte: Så här rapporterar du om ett projekt och följer upp uppnåendet av målen 15.4.2019 Inledningsvis Läs finansieringsbeslutet samt finansieringsvillkoren

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd

Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd Allmänna villkor och begränsningar för projektunderstöd Allmänt Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social-

Läs mer

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd

Allmänna villkor och begränsningar för allmänna understöd Vid beviljande, användning och övervakning av statsunderstöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Mer detaljerade föreskrifter om tillämpningen av statsunderstödslagen för användningen av allmänna

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013)

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013) VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV STÖD (26.3.2013) Vid beviljande, användning, utbetalning och tillsyn över användningen av landskapsutvecklingspengar och anslaget för utveckling av landsbygden iakttas lagen om

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 1 BREV 25.11.2014 Regionförvaltningsverken Räddningsverken Ålands landskapsregering Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 Förfarandet för ansökan om understöd

Läs mer

ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR&

ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR& 1 ALLMÄNNA&VILLKOR&FÖR&ANVÄNDNINGEN&AV&STATSUNDERSTÖD&SOM& BEVILJATS&AV&UTRIKESMINISTERIET&& & ALLMÄNNA&VILLKOR& Statsunderstödets&belopp& Statsunderstödetfårintetäckadetfullabeloppetavdetotalkostnadersomorsakasav

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Bilaga till ansökningsmeddelande 12/2017 10.4.2017 Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

OPH ANVISNINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERSTÖD

OPH ANVISNINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERSTÖD OPH-656-2018 ANVISNINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERSTÖD Allmänna anvisningar Villkor och begränsningar 2018 INNEHÅLL 1. Allmänna anvisningar... 2 1.1 Syfte, mål och lagstiftningsgrund för

Läs mer

OPH ANVISINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERTSÖD

OPH ANVISINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERTSÖD OPH-656-2018 ANVISINGAR FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE AV STATSUNDERTSÖD Allmänna anvisningar Villkor och begränsningar 2018 INNEHÅLL 1. Allmänna anvisningar... 2 1.1 Syfte, mål och lagstiftningsgrund för statsunderstödsverksamhet...

Läs mer

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden Dessa generella villkor gäller tillsammans med de villkor som anges i Arvsfondsdelegationens beslut om projektstöd. Genom att rekvirera medel godtar

Läs mer

Bokföringsfrågor. Statsbidragsutbildning Redovisningschef Juha Kekkonen

Bokföringsfrågor. Statsbidragsutbildning Redovisningschef Juha Kekkonen Bokföringsfrågor Statsbidragsutbildning 11.10.2016 Redovisningschef Juha Kekkonen 1 Separat projektbokföring Den bokföring som gäller projektet ska vara tillräckligt klart separerad från understödstagarens

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad.

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad. Bilaga 1 - Allmänna villkor Affärsutvecklingscheckar 2014 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för Affärsutvecklingscheckar

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet

Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet Statsrådets förordning om främjande av livsmedelskedjans verksamhet I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c i lagen om statsbudgeten (423/1988),

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN

ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN SMDno-2015-1965 ANVISNING OM ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FRÅN BRANDSKYDDSFONDEN Giltighetstid 15.10.2014 - Författningar: Lagen om brandskyddsfonden (306/2003) Statsunderstödslagen (688/2001) Förvaltningslagen

Läs mer

Utbetalning av understöd beviljade av STEA

Utbetalning av understöd beviljade av STEA 1 Allmänt STEA börjar betala ut nya understöd efter social- och hälsovårdsministeriets beslut om understöden. Sättet på vilket understödet betalas ut anges i understödsbeslutet. Ifall STEA har bett om

Läs mer

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter ANSÖKNINGSMEDDELANDE OPH-2179-2018 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter Mål Utbildningssystemet ska svara allt bättre och smidigare på förändringar

Läs mer

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar Ansökningsanvisningar 1(5) 19.6.2017 Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar I statsrådets förordning (1207/2016) finns bestämmelser om statsunderstöd

Läs mer

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till verksamhet som främjar

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga, utveckla

Läs mer

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD

ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Anvisning 1 (5) 5.4.2013 ANVISNING OM IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR UTBETALNING AV STATLIGT STÖD Allmänt Denna blankett använder man när man ansöker om utbetalning av stöd hos Kommunikationsverket enligt lagen

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om allmänna villkor för beviljande av investeringsstöd för förnybar energi och ny energiteknik I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001):

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Kostnadsförslag och finansieringsplan. Information för dig som gör kostnadsförslaget:

Kostnadsförslag och finansieringsplan. Information för dig som gör kostnadsförslaget: Kostnadsförslag och finansieringsplan Sökandes namn: Projektets namn: Projekttid: Moms ingår i beloppen, ja/nej: Kostnadsförslag per år Lönekostnader Xbefattning anställd på xx % av heltid: Bruttolön/månad

Läs mer

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 Hänvisning: Lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) och idrottslagen (390/2015)

Läs mer

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet

Idrotts- och ungdomsnämndens anvisningar för ansökan om understöd för ungdomsverksamhet 0 INNEHÅLL: 1. ALLMÄNT 1 1A. Understödsformer 1 2. VILLKOR FÖR ALLA UNDERSTÖDSFORMER 1 2A. Förutsättningar 1 2C. Definitioner av sammanslutningar som kan få understöd 2 2D. Meddelande om understöd 3 2E.

Läs mer

SMDno-2018-1829 29.11.2018 Mindre understöd till avtalsbrandkårer (under 12 500 ) Mindre understöd till avtalsbrandkårer är avsedda för sådana frivilliga brandkårer, anstaltsbrandkårer, industribrandkårer,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 20 januari 2014 9/2014 Lag om statsunderstöd för utvecklande av företagsverksamhet Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden.

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden. ANSÖKNINGSMEDDELANDE 5.2.2015 7/2015 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2015 Yrkesutbildning Internationalisering av yrkesutbildningen Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten 2015 Utvecklingsplanen

Läs mer

Kiito-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning

Kiito-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning Kiito-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: De minimis-stöd för företag 5.5.2017 Copyright Tekes Ansvarig projektledare: Läs noggrant igenom finansieringsbeslutet

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till projektverksamhet som främjar

Läs mer

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT 1(6) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

Finansiering av offentliga aktörers utvecklingsprojekt

Finansiering av offentliga aktörers utvecklingsprojekt Finansiering av offentliga aktörers utvecklingsprojekt Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: Finansiering av offentliga aktörers utvecklingsprojekt 5.5.2017 Copyright Tekes

Läs mer

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN

GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN GUIDE UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS PRÖVNINGSBASERADE STATSUNDERSTÖD ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH TILLSYN ÖVER ANVÄNDNINGEN 12 1 INNEHÅLL 1. Allmänt... 2 2. Ansökningsblanketter och ansökningstider...

Läs mer

TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning

TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: De minimis-stöd för företag 30.8.2017 DM 1910984 Copyright Tekes Ansvarig projektledare: Läs noggrant

Läs mer

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Ärende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning

Understöd för dagligvarubutikstjänster Anvisning till sökande. Anvisning Understöd för dagligvarubutikstjänster till sökande 290819 Innehåll 1. Ansökan om understöd... 3 2. Understöd för dagligvarubutikstjänster... 3 3. Allmänna förutsättningar för beviljande av understöd...

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDDELANDE 1 (5) 3.4.2018 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

Principer för allokering av allmänna kostnader samt tillämpningsföreskrifter

Principer för allokering av allmänna kostnader samt tillämpningsföreskrifter Denna anvisning tillämpas på STEA:s understöd som beviljas den 1 januari 2017 eller senare. På penningautomatunderstöd som beviljats före 2017 tillämpas de bestämmelser och anvisningar som gällde vid tidpunkten

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år Studera anvisningarna för hur blanketten ska fyllas i på sidorna 8-9 och villkoren på sidan 7 i ansökningsblanketten innan

Läs mer

Beslut OKM/195/523/2016. Yrkeshögskolan Arcada Ab Jan-Magnus Janssons Plats HELSINKI. Referens Er ansökan

Beslut OKM/195/523/2016. Yrkeshögskolan Arcada Ab Jan-Magnus Janssons Plats HELSINKI. Referens Er ansökan Sida 1 / 7 Beslut 2.2.2017 OKM/195/523/2016 Yrkeshögskolan Arcada Ab Jan-Magnus Janssons Plats 1 00560 HELSINKI Referens Er ansökan 31.10.2016 Ärende Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2015

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2015 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

RP 22/2010 rd. I denna proposition föreslås en sådan ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner

RP 22/2010 rd. I denna proposition föreslås en sådan ändring av lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 Den statsfinansierade personalutbildningen inom undervisningsväsendet och

Läs mer

2 ANSÖKAN OM UTVECKLINGSPENGAR OCH GODKÄN- NANDE AV FINANSIERINGSVILLKOREN

2 ANSÖKAN OM UTVECKLINGSPENGAR OCH GODKÄN- NANDE AV FINANSIERINGSVILLKOREN 25/2019 1 (9) Finansieringsvillkor för Kevas arbetslivsutvecklingspengar Villkoren har fastställts genom beslut av Kevas vice verkställande direktör Tapani Hellstén 21.1.2019 1 ANVÄNDNING AV UTVECKLINGSPENGAR

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 1 (6) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten

Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten Behandling av STEA-understödsbetalningar i e-tjänsten 1 Allmänt STEA börjar betala ut nya understöd efter social- och hälsovårdsministeriets understödsbeslut. Sättet på vilket understödet betalas ut anges

Läs mer

BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN

BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN Bilaga Idr nr 2/14.12.2005 93 Bilaga Idr nr 2/19.12.2007 108 Bilaga Idr nr 8/10.12.2009 104 BIDRAGSREGLEMENTE FÖR IDROTTSNÄMNDEN I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkänt i idrottsnämnden 14.12.2005 93 Ändrad 19.12.2007

Läs mer

MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG. Guide för understödsansökan

MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG. Guide för understödsansökan MUSEIVERKET UNDERSTÖD FÖR ISTÅNDSÄTTNING OCH RESTAURERING AV TRADITIONSFARTYG Guide för understödsansökan 15.11.2010 INNEHÅLL 1. Ändamålet med iståndsättnings- och restaureringsunderstöden 2. De allmänna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1354/2014 Lag om ersättning som betalas av statens medel till producenter av skyddshemstjänster Utfärdad i Helsingfors den 30 december

Läs mer

Övriga grunder för beviljande, utbetalning, användning och övervakning av stöd för vård av ungskog och tidig vård av plantbestånd

Övriga grunder för beviljande, utbetalning, användning och övervakning av stöd för vård av ungskog och tidig vård av plantbestånd 1 (5) Övriga grunder för beviljande, och övervakning av stöd vård av plantbestånd Anmälan om verkställande ska innehålla Den anmälan om verkställande som lämnas in när arbetet är slutfört ska innehålla:

Läs mer

Konferensunderstöd som VSD delar ut. Georg Strien

Konferensunderstöd som VSD delar ut. Georg Strien Konferensunderstöd som VSD delar ut Georg Strien Innehåll Allmänt om konferensernas finansiering Finansiärer Om stödets belopp För vad beviljas understöd, för vad inte? Ansökningspraxis Hurdan är en bra

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 1 (6) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

INLÄMNING AV ANSÖKAN OM UTBETALNING OCH UTBETALNING AV STÖDET

INLÄMNING AV ANSÖKAN OM UTBETALNING OCH UTBETALNING AV STÖDET 1(5) ANVISNING FÖR IFYLLANDE AV BLANKETT 3317 ANSÖKAN OM UTBETALNING AV VERKSAMHETSPENNING TILL AKTIONSGRUPP Blnr 3316A EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar

Läs mer

Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext.

Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. Datum: 2017-06-27 Diarienummer: 2017-01821 Formas särskilda villkor för utbetalning av stöd i enlighet med förordning (2017:195) om stöd till forskning och utveckling samt innovation inom miljö, areella

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

Produktionsincitament för den audiovisuella branschen

Produktionsincitament för den audiovisuella branschen Produktionsincitament för den audiovisuella branschen Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: Produktionsincitament för den audiovisuella branschen 5.5.2017 Copyright Tekes

Läs mer

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER Stadsstyrelsen i Vanda beviljar årligen stadsstyrelsens allmänna sektion ett anslag att användas till att stödja organisationer som främjar Vandabornas

Läs mer

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum.

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum. Innovativa Åtgärder VILLKORSHANDLING Denna handling skall efter undertecknande sändas till huvudsekretariatet för Innovativa Åtgärder, Industriell Dynamik, : Åke Lindén Box 1091 405 23 GÖTEBORG Villkorshandlingen

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Anordnare av yrkesutbildning Uppstart av nätverksprojekt kring utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande som stöd för genomförandet av reformen av yrkesutbildningen

Läs mer

Principer för allokering av allmänna kostnader

Principer för allokering av allmänna kostnader Denna anvisning tillämpas på STEA:s understöd som beviljas från och med den 1 januari 2019. På de understöd som beviljats före 2019 tillämpas de bestämmelser och anvisningar som gällde vid tidpunkten för

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Förordning om försäkringsmedicinska utredningar Förordning om försäkringsmedicinska utredningar 2018-12-04 Inledande bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande bestämmelser till lagen (2018:744) om försäkringsmedicinska utredningar. 2 Denna

Läs mer

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016

Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 BREV 16.2.2016 SMDno-2016-275 Brandskyddsfondens andra ansökningsomgång för specialunderstöd för år 2016 Brandskyddsfonden är en fond utanför statsbudgeten. Ur fonden kan beviljas statsunderstöd beroende

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 FLERA PROJEKTPARTER Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 FLERA PROJEKTPARTER Dnr: 1 (6) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. Rätt till beslutat bidrag som avser annat kalenderår än innevarande förutsätter att Vinnova erhåller

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i din projektplan

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer