Boverket. Yttrande. Regeringskansliet. Näringsdepartementets Stockholm. mari

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverket. Yttrande. Regeringskansliet. Näringsdepartementets Stockholm. mari"

Transkript

1 Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Yttrande Datum Regeringskansliet N äringsdepartementet Stockholm Diarienummer 4179/2016 Ert diarienummer N2016/06713/PBB n.registrator@regeringskansliet.se mari e.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementets promemoria Aterbostadisering Sammanfattning Boverket delar regeringens uppfattning att det är angeläget att underlätta för tillkomsten av nya bostäder i den befintliga bebyggelsen. Det är därför viktigt att arbeta vidare med reglerna och deras tillämpning. Det eftersträvade utrymmet att anpassa kraven vid en återbostadisering huvudsak redan i nu gällande regler. finns i Boverket kommer att utveckla sin vägledning för att minska osäkerheten vid tillämpningen av gällande regler om ändring av byggnader. Det i promemorian framlagda förslaget ger, enligt Boverkets uppfattning, begränsad effekt för det syfte som eftersträvas. Förslagets lagtekniska utformning innebär även vissa skärpningar i förhållande till nuvarande kravnivåer. Förslaget innebär att reglerna blir mer komplicerade. Osäkerhet vid tillämpningen av gällande rätt kan åtgärdas genom att Boverket utvecklar sin vägledning Reglerna om ändring av byggnader upplevs ofta som svåra att tillämpa. Boverket har därför tagit fram vägledning på området, senast Där finns konkreta exempel på hur reglerna används vid ändrad användning. Boverket avser att ytterliga utveckla och förtydliga vägledningen när det gäller återbostadisenng. Krav vid ändrad användning Vid ändring av byggnader tar man, enligt 8 kap. 7 plan- och bygglagen (2010:900), PBL, hänsyn till byggnadens förutsättningar, ändringens omfattning, varsamhetskrav och förbud mot förvanskning. Tillämpningsföreskrifter finns i Boverkets byggregler - föreskrifter och allmänna råd (2011 :6), BBR. Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

2 Om ändringen inte utgör en ombyggnad så ställs det vid ändring endast krav på själva den ändrade delen. Om man till exempel tar upp ett dörrhål ställs det krav på att väggens bärförmåga består och att dörrhålet är tillräckligt brett för att tillgodose tillgänglighetskravet, men krav ställs inte på de anslutande rummen. Vid ändrad användning är dock hela den del sam ges en ändrad användning ändrad del. Ändras en kontorslägenhet om till en bostadslägenhet så kan alltså krav ställas på hela lägenheten. Vid tillämpningen av kraven ska dock hänsyn tas till ändringens omfattning. Om man inte samtidigt planerar att vidta några byggnadstekniska förändringar så måste ändringens omfattning anses vara tämligen begränsad. De krav som då kan ställas ska då utgå ifrån om den nya användingen jämfört med den tidigare i sig medför att byggnaden behöver tillföras nya eller förbättrade egenskaper. Detta tydliggörs i avsnitt l :2233 i BBR. När det till exempel gäller bärförmåga, termiskt klimat, ventilationsflöden och tillgänglighet så kan inte användningen sam bostad anses ställa några högre krav än vad sam gäller för kontor. Utifrån dessa aspekter kan alltså inga krav ställas. Undantaget utgörs av sådana brister sam medför en oacceptabel risk för människors säkerhet och hälsa. Det tydligaste exemplet på när ändringen till bostad kan medföra nya krav är om det tidigare kontoret saknar utrymmen för matlagning eller utrymmen för hygien. Då går det att ställa krav på att varje ny bostad ska förses med kök och tillgängligt hygienrum. Andra exempel är om ett tidigare arkiv med igensatta fönster åter ska göras om till bostadsrum, så går det att ställa krav på dagsljusinsläpp. Säkerhet vid brand När ett kontor ändras till en bostad medför det att användningen ändras från ett utrymme där människor kan förväntas att vara vakna till ett utrymme där människor kan förväntas vistas sovandes. Utifrån den aspekten går det alltså att ställa krav på brandsäkerheten. Att den nya bostaden ska förses med brandvarnare är ett skäligt krav sam alltid bör kunna tillgodoses. Finns det brister i brandavskiljning och utrymningssäkerhet måste en bedömning göras i det enskilda fallet, bland annat utifrån allvaret av bristerna och ändringens omfattning. Handlar det om en enstaka lägenhet i ett trapphus sam återbostadiseras och det handlar om mindre brister i utrymningssäkerheten så kan det med hänvisning till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar vara oskäligt att kräva att bristerna ska åtgärdas. Handlar det om ett helt våningsplan överst i ett hus och bristerna är större kan det finnas skäl för att de ska åtgärdas. Boverkets arbete med reglerna Reglerna i BBR infördes Reglerna innebar ett förtydligande av vad sam gäller enligt lag och förordning. En bred informationssatsning genomfördes. Den riktade sig framförallt mot kommunernas byggnadsnämnder. I samband 2(6)

3 med detta mötte Boverket uppfattningen att reglerna om ändring av byggnad skulle medfora att nybyggnadskraven skulle tillämpas rakt av vid ändring, speciellt om åtgärden kunde anses vara en ombyggnad. I intervjuer som Boverket har genomfort med ett antal byggnadsnämnder gick det inte att belägga att dessa uppfattningar skulle ha stöd i byggnadsnämndernas faktiska ärendehantenng. För att fortydliga och forklara regelverket publicerade Boverket 2015 ett antal texter inom ramen för PBL kunskapsbanken http: w\\w.boverket.se sv PBLkunskapsbanken i lo\ --byggande k ra\ -pa-b vggnad sverk -tomter-m miandri Ilg-il\_: byggnader. Där finns även en exempelsida som bland annat tar upp ändrad användning, dock framforallt utifrån aspekten i vilka situationer som ändrad användning kan vara ett kriterium for ombyggnad. Av ett av exemplen framgår att enbart ändrad användning inte medför att en åtgärd ska betecknas som ombyggnad. Under 2016 kompletterades ändringsreglerna i BBR med regler om bland annat ombyggnad och ändrad användning. Ett syfte med reglerna var att tydliggöra att nybyggnadskraven inte gällde "rakt av" vid ombyggnad. Ändringsreglerna har behandlats i ett par webbinarier och 2016 publicerades även en webbutbildning om ändring och ombyggnad inom ramen for PBL Kompetens. erket.onlineacademy.seextemal/play! 1720 Det nu framlagda förslaget vittnar om att det fortfarande finns en osäkerhet om tillämpningen av nuvarande bestämmelser om ändring av byggnad. Det finns därför skäl för Boverket att komplettera sin vägledning om ändring av byggnader; särskilt om tillämpningen av reglerna vid ändrat användningssätt såsom återbostadisering. 3(6) Förslagets innebär begränsade lättnader men innebär även skärpningar i förhållande till nuvarande kravnivåer Enligt Boverkets uppfattning innebär förslaget att den nya 3 kap. 23 a i planoch byggförordningen (2011 :338), PBF, i just de tillämpliga situationerna ska gälla i stället för 8 kap. 7 plan- och bygglagen (2010:900), PBL; detta oavsett om en tillämpning av 3 kap. 23 a PBF skulle ge högre eller lägre kravnivå än en tillämpning av 8 kap. 7 PBL. Vid ändringjdr man enligt gällande regler i 8 kap. 7 PBL anpassa och göra avsteg från kraven med hänsyn till ändringens omfattning, byggnadens förutsättningar, varsamhetskravet och förvanskningsförbudet. Den nu föreslagna bestämmelsen anger att kraven ska anpassas oeh avsteg göras. Boverket kan inte se någon skillnad mellan dessa uttryckssätt. Eftersom det är byggherrens ansvar att kraven blir uppfyllda, så måstefår tolkas som en ovillkorlig rätt för byggherren att Ta kraven anpassade i den utsträckning som paragrafen anger. Byggherrenfår anpassa och göra avsteg. Detta motsvaras av att byggnadsnämnden å sin sida ska medge anpassningar och avsteg i den utsträckning som paragrafen medger.

4 Nybyggnadskraven blir aldrig direkt tillämpbara vid ändring, vilket även framgår av allmänt råd under avsnitt l :22 i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd, BBR. Det gäller oberoende av om ändringen utgör en ombyggnad, tillbyggnad eller annan ändring. 4(6) I vilka situationer leder förslaget till en kravlättnad Dagens regelverk har relativt stort utrymme för att anpassa kraven bland annat med hänsyn till byggnadens förutsättningar. I byggnadens förutsättningar ligger bland annat vad det kostar att utföra en viss åtgärd i den aktuella byggnaden. Förutsätter man att de övriga bostäderna i byggnaden, som enligt förslaget ska vara normsättande, har en någorlunda normal standard, så är det därför svårt att finna situationer då förslaget skulle medföra några större lättnader. En lättnad som kan bli relativt frekvent är att de nya bostäderna inte längre behöver förses med brandvarnare i de fall övriga bostäder saknar detta; ett krav som infördes för nya byggnader Ett annat exempel kan vara att nyinstallerade lägenhetsskiljande dörrar till de nya lägenheterna inte behöver uppfylla krav på täthet mot rök och brandgaser. Det kan även bli lättnader när kontoret saknar kök eller hygienutrymmen och man därför behöver bygga ett sådant. Vid uppförande av nya byggnader ska sådana utföras tillgängliga och användbara. Vid ändring av byggnader får anpassning av de kraven ske endast om man har skäl för det, till exempel att det saknas utrymme eller skulle krävas större ingrepp i planlösningen för att åstadkomma det. Förslaget innebär att det inte längre skulle behövas några skäl för att till exempel inte sätta in tillräckligt breda dörrar i de nybyggda hygienutrymmena om resten av huset saknar det. Hygienrummen skulle också kunna göras något mindre än enligt nuvarande regler. Motsvarande gäller även till exempel tätskikt. Förmodligen finns det även andra situationer där man i samband med olika byggnadstekniska ingrepp relativt lätt kan höja bostadens standard, och det därför med nuvarande regelverk går att ställa krav på att detta utförs. I vilka situationer leder förslaget till en kravskärpning Ska de befintliga lägenheterna bilda norm så begränsar det möjligheten att anpassa kraven med hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättrungar. Om kontoren som ska återbostadiseras har de grundläggande funktionerna för att tjäna som en bostad och inga byggnadstekniska ingrepp planeras, så finns det idag mycket begränsade möjligheter att ställa krav på den utöver brandvarnare. Har byggnaden, till exempel i samband med en större renovering, genomgått en partiell upprustning där bostadslägenheterna men inte kontorslokalerna har försetts med till exempel tillgängliga hygienutrymmen, så innebär förslaget att även de återbostadiserade lägenheterna måste förses med sådana. Ett sådant krav går inte att ställa enligt dagens regelverk.

5 Som förslaget är formulerat omfattar det inte enbart utrymmen som någon gång tidigare har använts som bostäder, utan även till exempel butikslokaler, tvättstugor, förråd, källare i suterränghus och framförallt vindar. I den typen av lokaler kan det vara svårt att uppnå samma nivå på de tekniska egenskaperna som i de befintliga bostadslägenheterna. Det kan till exempel gälla dagsljus, rumshöjd och tillgänglighet. Som exempel är det idag möjligt att medge undantag från hisskravet för enstaka tillkommande lägenheter, det gäller bland annat om det saknas tillräckligt utrymme för en hiss. I det här sammanhanget kan noteras att det generella undantaget från hisskravet enligt 8 kap. 7 PBL bara gäller lägenheter under 35 kvm på vind. Man kan överväga att utvidga denna regel till att även gälla sådana källare som skulle kunna omvandlas till bostadslägenheter. Det nu föreliggande förslaget innebär snarare en kravskärpning som kan förhindra tillkomsten av nya bostäder. 5(6) Förslaget innebär att reglerna blir mer komplicerade För de fall som inte omfattas av den nya speciallagstiftningen gäller fortfarande 8 kap. 7 PBL. För de fall som omfattas av specialbestämmelsen införs i stället kravnivåer som är direkt kopplade till de enskilda byggnadernas faktiska utformning och egenskaper. Som paragrafen är utformad så kan såväl den nya bestämmelsen som nu gällande regler bli tillämpliga på samma byggnadsprojekt, exempelvis vid tillbyggnader i samband med återbostadisering. Regelverket som helhet blir svårare att överskåda. Det riskerar också att leda till nya missuppfattningar om vilka kravnivåer som gäller för olika fall. Genom bestämmelsens ordalydelse blir kravnivån dessutom kopplad till den utformning och de egenskaper som de befintliga bostäderna i byggnaden har. Det är alltså fråga om byggnadens faktiska utformning och egenskaper, inte kravnivån i de regler som gällde vid husets uppförande eller senaste relevanta ändring. Den nya bestämmelsen har inga begränsningar med hänsyn till hälsa och säkerhet. Den gäller även om de befintliga bostäderna har uppenbara brister. Krav på byggnadsverk finns också i andra lagar. Även lagen om skydd mot olyckor ställer krav på brandskydd i byggnader. Enligt den lagen ska byggnader ha skäligt brandskydd. Om vi exempelvis antar att en räddningstjänst med stöd av den lagen skulle överväga att ingripa med ett föreläggande tolkas normalt skäligt brandskydd som ett brandskydd motsvarande de regler som gällde när byggnaden uppfördes eller i relevanta delar ändrades. Dessutom kan förelägganden att förbättra brandskyddet ytterligare göras om det finns särskilda skäl. Poängen här är främst att jämförelsenormen enligt lagen om skydd mot olyckor alltså är de regler som gällde vid uppförandet etc., inte den utformning och de egenskaper som byggnaden rent faktiskt har. En motsvarande problematik finns när nytillkomna bostäder inte kommer att uppfylla reglerna i miljöbalken. I sådana fall kan miljönämnden ingripa trots att

6 de nytillkomna bostäderna, i enlighet med den nya bestämmelsen i 3 kap. 23 a PBF, uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Risken att komma i konflikt med andra lagar är mindre när man tillämpar 8 kap. 7 PBL i nuvarande regelverk, eftersom det då finns en begränsning att åtgärderna inte får innebära oacceptabel risk för människors hälsa och säkerhet. I sammanhanget bör det noters att bygglov och startbesked enligt PBL varken kan nekas eller skjutas upp med hänvisning till annan lagstiftning. Prövningen av bygglov utgår från 9 kap PBL som uttömmande reglerar vilka bestämmelser som ska prövas. Likadant förhåller det sig med startbesked (lo kap. 3 PBL). Inte heller finns det lagstöd för att avvakta med prövningen tills kravenligt annan lagstiftning uppfyllts. I promemorian sägs att den nya regeln inte är tillämplig vid ombyggnad. En återbostadisering aven väsentlig del aven byggnad skulle i vissa fall mycket väl kunna uppfylla kriterierna för att vara en ombyggnad enligt PBL. Den avsedda inskränkningen i tillämpningsområdet framgår dock inte av paragrafens ordalydelse. 6(6) Särskilt om kommunens handläggning Att bedöma befintliga bostäders kravnivå samt hur denna nivå ska uppfyllas i tillkommande bostäder blir många gånger en svår uppgift för byggnadsnämndens handläggare. Platsbesök kommer oftast behöva göras, vilket kompliceras i fall där bostäderna som ska inspekteras används. Detta leder till ökade handläggningstider och mer arbete för byggnadsnämnden. Även i den nu föreslagna bestämmelsen kvarstår otydligheter om hur den praktiska tillämpningen ska gå till, vilket kan leda till olika tolkningar i olika kommuner. I detta ärende har generaldirektören Janna Valik beslutat. Juristen Anders Larsson har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har också rättschefen Yvonne Svensson, avdelningschefen Peter Fransson, enhetschefen Ingrid Hernsell Norling, antikvarien Otto Ryding, brandingenjören Anders Johansson, juristen Karl Evald ~/civilingenjören Stina Björnholm deltagit.,,, I! / ----;- -'/ "I. - -Janna Vahk : generaldirektör 1,/ ~/ I',.,_ 'I' i ~f--~-=-~</ Anders -Larsson jurist

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem

Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Om byggregler och möjligheter till avsteg från dem Ingrid Hernsell Norling Björn Fredljung 10 oktober 2016 Lättnader i BBR på senare tid Nya föreskrifter och allmänna råd i syfte att tydliggöra kravnivåerna

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen

Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Välkommen till webbsändning om nyheter i plan- och bygglagstiftningen Bakgrund Prop.2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter Ändringar i Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2014:224) Beslutades i riksdagen

Läs mer

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-03 B 2016-000054 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Regler för ändring i BBR. Otto Ryding

Regler för ändring i BBR. Otto Ryding Regler för ändring i BBR Otto Ryding 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd 6 Hygien,

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Yttrande över promemorian Återbostadisering

Yttrande över promemorian Återbostadisering Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Krav vid ändring. Otto Ryding

Krav vid ändring. Otto Ryding Krav vid ändring Otto Ryding Kraven har vi haft länge ÄPBL 1987:10 Allmänna råd BÄR 1996 BBR 2012 Texter på PBL kunskapsbanken 2015 Vad är en ändring? 1 kap 4 PBL en eller flera åtgärder som ändrar en

Läs mer

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Promemorians huvudsakliga innehåll Det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som har kommit till

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Promemoria. Återbostadisering. Promemorians huvudsakliga innehåll. Näringsdepartementet

Promemoria. Återbostadisering. Promemorians huvudsakliga innehåll. Näringsdepartementet Promemoria Återbostadisering Näringsdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll I denna promemoria, som har utarbetats av en arbetsgrupp inom Näringsdepartementet, föreslås en ny bestämmelse i plan-

Läs mer

Yttrande över delbetänkande av Översiktsplaneutredningen, Detaljplanekravet, SOU 2017:64

Yttrande över delbetänkande av Översiktsplaneutredningen, Detaljplanekravet, SOU 2017:64 Boverket Myndigheten för sacnhatlsplaner,ng, byggaode ocr' boende Yttrande Datum 2017-10-24 3.1.2 Regeringskansl iet N äringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 333012017 Ert diarienummer N2017/04517/PBB

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Olika sorters bindande regler Lag Riksdagen (bindande) t ex Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken Förordning Regeringen (bindande)

Läs mer

Yvonne Svensson rättschef

Yvonne Svensson rättschef 2013-05-31 Yvonne Svensson rättschef Ändring PBL 1 KAP 4 Ändring: en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde Tillbyggnad:

Läs mer

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson

BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson BBR 19 frågor och svar? Anders Johansson Hur vet man vad Boverket har svarat på för frågor? Finns webdiarium http://www.boverket.se/om-boverket/diarium/ Nackdel måste beställa ärenden på grund av PUL Finns

Läs mer

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014

Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Datum 2014-06-25 Diarienummer 1(17) Frågor som besvarades i sändning och i chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 Fråga 1 Får tillbyggnad innehålla kök/våtrum? Utan KA? Svar 1 Boverket: Ja

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Genomförda regelförenklingar i BBR från år 2014 och framåt

Genomförda regelförenklingar i BBR från år 2014 och framåt Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Genomförda regelförenklingar i BBR och EKS Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch konstruktionsregler.

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag

Yttrande över Ds 2014:31 Nya steg för en effektivare plan- och bygglag Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Yttrande Datum 2014-11-25 Diarienummer s.registrator@regeringskansliet.se s.pbb@regeringskansliet.se 20140-3268/2014 Ert diarienummer S2014/6634/PBB

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Ändrad användning av lokal till tre stycken lägenheter, JAKOBSBERG 2:1911

Ändrad användning av lokal till tre stycken lägenheter, JAKOBSBERG 2:1911 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-05-27 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2019-000172 Ändrad användning av lokal till tre stycken lägenheter, JAKOBSBERG 2:1911 Förslag till beslut s förslag 1. Ansökan

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL Kommunstyrelsen 2018-01-24 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:589 Malai Bierfeldt 016-710 10 18 1 (2) Kommunstyrelsen Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport

Läs mer

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig?

När är en takkupa bygglovpliktig? När är en takkupa anmälningspliktig? Den 2 juli 2014 ändrades plan- och bygglagen (PBL) så att det inte längre behövs bygglov för vissa åtgärder på en- och tvåbostadshus. I de allra flesta fall behöver du göra en anmälan till kommunen och

Läs mer

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA

Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen. Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA Lämplighet för sitt ändamål i bygglovsprocessen Ingrid Hernsell Arkitekt SAR/MSA 19 april 2012 Nyhet i nya PBL Utformningskravet på lämplighet för sitt ändamål ska från Sida 2 maj 2011 prövas i bygglovet

Läs mer

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Sida 1 (7) Urban Larsson AB att: Urban Larsson Gamla Bo Nils Johans väg 14 241 80 Eslöv Objektnamn: Gruppbostad Vedelsvägen Handläggare: Sebastian Thuns Objektnummer: 11856 Telefonnr: 046-540 46 91 Objektadress:

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

Boverkets arbete med PBL och BBR

Boverkets arbete med PBL och BBR Boverkets arbete med PBL och BBR Martin Storm martin.a.storm@boverket.se Hur mycket byggs det? Bostadsbyggandet har återhämtat sig, men det byggs fortfarande för lite Jämn fördelning mellan hyresrätt

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16

Ändringar i BBR 2014. Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändringar i BBR 2014 Ingrid Hernsell Bostäder för unga i Umeå 2014-10-16 Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Överklagande avseende bygglov i efterhand för fasadändring, kv Korallen 1 Borgholm

Överklagande avseende bygglov i efterhand för fasadändring, kv Korallen 1 Borgholm Yttrande Datum 2015-12-02 3.1.2 Diarienummer 3178/2015 Ert diarienummer P 6490-15 Svea Hovrätt Rotel 0602 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 STOCKHOLM Överklagande avseende bygglov i efterhand

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Hur kan den nya Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler bidra med hållbar utveckling inom samhällsplanering och byggande

Hur kan den nya Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler bidra med hållbar utveckling inom samhällsplanering och byggande Hur kan den nya Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler bidra med hållbar utveckling inom samhällsplanering och byggande Yvonne Svensson rättschef Varför finns det en plan- och bygglag? Vem bestämmer

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare Kommunfullmäktige 2012-06-18 133 307 2012-12-17 255 596 Kommunstyrelsen 2012-12-03 249 607 Arbets- och personalutskottet 2012-11-12 243 502 Dnr 12.342-008 junikf22 Medborgarförslag om bygglovspraxis för

Läs mer

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014.

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. Datum: 2015-01-30 Sidnr 1 av 10 Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. FRÅGA 1: Kan man söka bygglov för nybyggnad och samtidigt göra en anmälan om 15

Läs mer

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB

BBR. Boverkets Byggregler, BBR 2015-01-11. Lilliehorn Konsult AB BBR Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter Nybyggnad, om-och tillbyggnad, mark-eller rivningsarbeten, med avseende på Baseras på Byggproduktdirektivet (CPD)och från och med 1 juli

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Vad är en attefallsåtgärd?

Vad är en attefallsåtgärd? Attefallsåtgärder Vad är en attefallsåtgärd? En attefallsåtgärd gäller bara en- och tvåbostadshus och är En tillbyggnad, max 15 m² bruttoarea. Högst 2 takkupor (får inte innebära något ingrepp i den bärande

Läs mer

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande

Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-08-31 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Peter Kalliopuro Undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen

Läs mer

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget Boverket Myndigheten for samhallsplanerrng, byggande och boende Yttrande Datum 2015-10-27 3.l.2. Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 2051/2015 Ert diarienummer N2015/5036/PUB

Läs mer

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg

BULLER Tydligare och generösare regler om undantag från riktvärden för buller från väg- och spårtrafik samt flyg BULLER 1. 2. En ökad samordning av planoch bygglagen och miljöbalken En ändring i plan- och bygglagen som motsvarar miljöbalkens krav Tillsyn enligt miljöbalken som utgår från den bedömning som Tydligare

Läs mer

Sant och falskt om PBL. Yvonne Svensson rättschef

Sant och falskt om PBL. Yvonne Svensson rättschef Sant och falskt om PBL Yvonne Svensson rättschef Varför finns det regler? Vilka regler finns? Vem bestämmer vad reglerna ska innehålla? 2014-02-14 Sida 2 av xx Regeringsformen en av våra grundlagar 1 kap.

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016

Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte Boplats 27 oktober 2016 Byggnadsinspektörer Kristin Häljestig och Jenny Pettersson Byggavdelningen Stadsbyggnadskontoret Handlägger utifrån Plan- och bygglagen

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Glassäkra miljöer - Bostäder Maj 2015

Glassäkra miljöer - Bostäder Maj 2015 Glassäkra miljöer - Bostäder Maj 0 Glassäkra miljöer Bostäder Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler (BBR), avsnitt

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd

Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) - föreskrifter och allmänna råd Remissvar Dnr 2013/3.2.2/160 Sid. 1 (10) 2013-11-04 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6)

Läs mer

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Malin T. Vester WSP Brand & Risk / kassör BIV Agenda: Allmänna råd om ändring av byggnad, BÄR (1996:4 och ändrad genom 2006:1) Allmän

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Yttrande över betänkandet Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Yttrande Datum 2019-01-15 3.1.2 Diarienummer 6851/2018 Ert diarienummer N2018/05145/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se

Läs mer

Miljösamverkan Skånes hälsoskyddsinternat oktober i Ystad Emelie Eklöf, Brandingenjör Lisa Fornman, Brandingenjör

Miljösamverkan Skånes hälsoskyddsinternat oktober i Ystad Emelie Eklöf, Brandingenjör Lisa Fornman, Brandingenjör Miljösamverkan Skånes hälsoskyddsinternat 2019 8-9 oktober i Ystad Emelie Eklöf, Brandingenjör Lisa Fornman, Brandingenjör BRANDSKYDD I BOSTÄDER Vårt förbund Marieholm ESLÖV Eslöv KÄVLINGE Löddeköpinge

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund

Agenda. Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens arkitekter - bygglösningar Frågestund Bygg om din villa Agenda Boplats uthyrning Stadsbyggnadskontoret - ombyggnation Innerstadens - bygglösningar Frågestund Annonsera gratis på boplats.se Bygga om villa till två bostäder Informationsmöte

Läs mer

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 7 augusti 2014 MN 2014-1147 SB 2014/755.807 1 (5) HANDLÄGGARE Samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden Remiss: Förslag till förordning om riktvärden för trafikbuller yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel.

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel. Promemoria 2012-09-05 Socialdepartementet Rättssekretariatet Patrik Lidin Telefon 08-405 34 80 E-post patrik.lidin@social.ministry.se Jämkning av en byggsanktionsavgift m.m. I. Förslag Dagens grunder för

Läs mer

Yttrande ang. Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter om arbetsplatsens utformning

Yttrande ang. Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter om arbetsplatsens utformning Beslut 1(10) Datum 2019-03-05 3.1.2 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Diarienummer 6978/2018 Ert diarienummer 2014/116773 arbetsmiljoverket@av.se Yttrande ang. Arbetsmiljöverkets förslag till nya föreskrifter

Läs mer

Glassäkra miljöer Bostäder

Glassäkra miljöer Bostäder Oktober 0 Glassäkra miljöer - Bostäder Glassäkra miljöer Bostäder Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler (BBR), avsnitt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II

Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II Datum 2014-07-11 Diarienummer 1(13) Frågor inkommit via chatt vid webbsändningen onsdagen den 18 juni 2014 II Fråga 1 Får man ha källare på Attefallshus? Svar 1 Boverket: Ja Fråga 2 Kan man bygga takkupor

Läs mer

Remiss. Remiss: Promemorian Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden

Remiss. Remiss: Promemorian Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Remiss 2015-10-28 N2015/07336/PUB Näringsdepartementet Enheten för plan- och byggfrågor, urban utveckling och bostäder Remiss: Promemorian Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Observera den

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

Glassäkra miljöer - Bostäder

Glassäkra miljöer - Bostäder Glassäkra miljöer - Bostäder December 2018 2 Glassäkra miljöer - Bostäder Publikationerna Glassäkra miljöer syftar till att ge vägledning vid val av glas för att uppfylla krav i Boverkets Byggregler (BBR),

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M 1 Lagar, förordningar m m Källa: God inomhusmiljö- en handbok för fastighetsägare : 2 Lagar, förordningar, föreskrifter, ex Miljöbalken (1998:808) Avfallsförordningen NVFS =

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier

Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Pågående ändringar av reglerna för buller från trafik och industrier Kommunerna och miljön 16-17 april 2015 Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert SKL, kerstin.blom.bokliden@skl.se, tel: 08-452 78 60 Regelhierarki

Läs mer

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun

Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Sammanhållen bebyggelse Arvika kommun Bakgrund Plan- och bygglagen (PBL) har i uppgift att dels se till den enskildes rätt till största möjliga frihet och initiativmöjlighet, dels grannars rätt till skydd

Läs mer

Datum Dnr /2003. Konsekvensanalys. Revidering av avsnitt 3:21 i Boverkets byggregler (1993:57).

Datum Dnr /2003. Konsekvensanalys. Revidering av avsnitt 3:21 i Boverkets byggregler (1993:57). Datum 2005-11-08 Dnr 10829-1593/2003 Konsekvensanalys Revidering av avsnitt 3:21 i Boverkets byggregler (1993:57). 2(5) Inledning Boverkets byggregler (BBR) utgörs av föreskrifter och allmänna råd till

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

Avsnitt 1. Gemensamma bestämmelser för avsnitt 2-9 Innehållsförteckning

Avsnitt 1. Gemensamma bestämmelser för avsnitt 2-9 Innehållsförteckning Avsnitt 1. Gemensamma bestämmelser för avsnitt 2-9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1:1 Allmänt... 1 1:2 Föreskrifterna... 1 1:21 Mindre avvikelser från föreskrifterna i denna författning... 1 1:22

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Boverkets Byggregler, BBR

Boverkets Byggregler, BBR BBR 2012 Boverkets Byggregler, BBR Funktionskrav på Byggnader och tomter som tas i anspråk för bebyggelse Nybyggnad, om- och tillbyggnad samt markeller rivningsarbeten, med avseende på Hygien Luft Ljus

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd; BFS 2016:13 Utkom från trycket den 23 november 2016

Läs mer

Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning

Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd om energi och utsläpp från fastbränsleeldning 1(2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENGY VERKET' YTTRANDE 2016-08-17 Ärendenr: NV-04555-16 Boverket remiss@boverket.se Yttrande över Remiss av Förslag till nya och ändrade föreskrifter och allmänna

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer