Snittkostnaden för liknande verksamheter i staden ska vara vägledande i den totala kostnadsbilden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snittkostnaden för liknande verksamheter i staden ska vara vägledande i den totala kostnadsbilden."

Transkript

1 Yrkande KD, S, MP, V, FP Kommunstyrelsen Ärende 1146/15 Yrkande om Världslitteraturhus i Gamlestaden Nästan hela världen finns redan idag representerad i Göteborg genom att staden har vuxit med nya göteborgare, ökad turism och besöksnäring. Genom våra högskolor och universitet pågår världsomspännande forskning med globalt verkande företag. Det medför att behoven av interkulturell kompetens ökar, liksom möjligheten att kunna föra intellektuella samtal i olika sammanhang och situationer i syfte att tillsammans skapa nya gemensamma berättelser om Göteborg och världen. I detta kan ett världslitteraturhus utgöra ett viktigt fundament. Världslitteraturhuset bör inte begränsas till det skrivna ordet utan synliggöra olika kulturyttringar och se möjligheter i andra former av berättande, t.ex. bilden. Därigenom kan t.ex. den historia som uppdagats i utgrävningarna från Nya Lödöse tas tillvara på platsen. I behovsanalys och förstudie ska all nödvändig kostnadsberäkning ingå såsom etablering, hyra, öppethållande, övrig drift och lokaliseringsstudie. Möjligheter till samutnyttjande av lokaler, allokering av redan befintliga verksamheter i staden ska också vägas in, t.ex. befintligt bibliotek i Gamlestaden. Särskilt ska möjligheterna till samarbete med andra aktörer beaktas, i form av partnerskap med ideella organisationer samt samarbete med stiftelser och kultur- och föreningslivet. Gamlestadens torg med den blivande knutpunkten är en plats där många människor passerar och erfarenheterna från biblioteket 300 m2 visar på en sådan lokaliserings positiva effekter. Snittkostnaden för liknande verksamheter i staden ska vara vägledande i den totala kostnadsbilden. Kommunstyrelsen föreslås besluta att Lokalsekretariatet, i samverkan med SDN Östra Göteborg och Kulturnämnden, får i uppdrag att genomföra behovsanalys och förstudie. att behovsanalys och förstudie ska initieras snarast och återrapporteras senast den 1 mars 2016.

2 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande världslitteraturhus i Gamlestan Motionären Maria Berntsson(KD) drar sig inte för att använda stora ord i sin motion. Världslitteraturhus är allt annat än modest. Ska lilla Göteborg bli någon sorts centrum för litteratur i hela världen? Det finns redan ett så kallat världskulturmuseum i Göteborg. Räcker inte det? Motionen har samma anda som det nya kulturhuset i Bergsjön. Ideligen lyfts invandrarbarns intressen fram och hur viktigt det är för dem att lära känna sina rötter och sin kultur. Det är dags att göra likadant för svenska barn. Var är det omhuldade så kallade hela-staden-perspektivet? Det är hårresande att inte heller kostnaderna har utretts. Inte undra på att Göteborgs ekonomi går på knäna med sådana här bristfälliga, för att inte säga usla, utredningar. Sverigedemokraterna säger blankt nej till denna motion och vill istället satsa på ett svenskt litteraturhus.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1146/15 Repronummer 270/15 Avdelningen för stadsutveckling Christine Lindeberg Telefon E-post: Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Kommunfullmäktiges uppdrag till kulturnämnden att i samverkan med SDN Östra Göteborg utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden, förklaras fullgjort. Sammanfattning Stadsdelsnämnden Östra Göteborg och kulturnämnden har gemensamt översiktligt utrett förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden i enlighet med kommunfullmäktiges uppdrag (bil 1) efter en motion av Maria Berntsson, KD. Kulturnämndens presidium tog i tidigt skede beslut om att det var stadsdelsnämnden Östra Göteborg som har ansvar för de praktiska delarna av utredningen. Nämndernas utredning resulterade i ett förslag (bil 2 och 3) om att etablera ett Världslitteraturhus i närheten av Gamlestadens blivande knutpunkt. Utredningen lämnar förslag om vad ett Världslitteraturhus kan innehålla samt föreslår att nuvarande Gamlestadens bibliotek vid en eventuell etablering flyttas till Världslitteraturhuset. Utredningen bedöms svara på kommunfullmäktiges uppdrag. Stadsledningskontoret bedömer att läget vid Gamlestadens knutpunkt är utmärkt för att nå breda och nya grupper av invånare. Beräkningar pekar på att cirka personer per dygn kommer att passera knutpunkten. Idén om Världslitteraturhus stämmer väl med biblioteksplanens tankar om placering av bibliotek vid knutpunkter. För att eventuellt förverkliga idén om ett Världslitteraturhus krävs en behovsanalys och förstudie med kostnadsberäkningar för hyra och övrig drift samt lokaliseringsstudie. Här bör noga övervägas vad som ska ingå i huset, lokalbehov och möjligheter till samutnyttjande av lokaler sett ur ett hela staden-perspektiv. Ekonomiska konsekvenser Utredningen anger en riktning med generösa öppettider. Om service ska kunna lämnas till invånarna innebär generösa öppettider betydande driftkostnader. Världslitteraturhuset finns inte med i budget och måste därför enligt stadsledningskontoret inrymmas i stadsdelsnämnden Östra Göteborgs resursnämndsram eventuellt med medfinansiering av kulturnämnden beroende på verksamhetsinriktning. 1 (21)

4 Barnperspektivet Genom att synliggöra olika kulturyttringar får stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i den nya globala världen. Världslitteraturhuset ska innehålla en tydlig barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med hänsyn till att detta är en stadsdel som växer, och förväntas få ett stort antal barnfamiljer boende i stadsdelen. Jämställdhetsperspektivet Innehållet i Världslitteraturhuset kommer att vara angeläget för alla oavsett kön, på samma sätt som stadens övriga bibliotek och kulturhus. Placering av ett Världslitteraturhus vid en knutpunkt kan innebära att fler män kan upptäcka bibliotekets utbud. Mångfaldsperspektivet Mångfaldsperspektivet är själva kärnan i motionen och det bärande perspektivet i tanken om ett Världslitteraturhus. Den utredning som nu gjorts förstärker Världslitteraturhusets roll i integrationsprocesser och inkludering. Miljöperspektivet Ett stadsdelsbibliotek/världslitteraturhus ska vara en av stadens kulturinstitutioner som omfattas av samma typ av miljötänkande och miljöpolicys som stadens institutioner i övrigt. Bibliotek i sig bygger vid sidan av verksamhetsidé och lagstiftning på återanvändning genom utlåning och återlämning av media. Blir skapandet av ett Världslitteraturhus verkligt bör miljöaspekter beaktas under byggnation och i det färdiga huset. Placering vid en knutpunkt med kollektivtrafik underlättar transporter till och från biblioteket. Omvärldsperspektivet Det finns flera exempel på bibliotek med mångkulturell profil. Några av stadsdelsbiblioteken i Göteborg liksom Stadsbiblioteket är till del inriktade mot det mångspråkiga området och har erfarenhet från detta. I Stockholm finns Internationella biblioteket som är en statligt finansierad informations- och lånecentral. Biblioteket i Fisksätra har också utmärkt sig som ett bibliotek med stark lokal identitet i ett mångspråkigt område. Göteborgs stads pågående och alltmer intensifierade med processen: Hela staden socialt hållbar kan naturligt kopplas till tanken om ett Världslitteraturhus. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Protokollsutdrag kommunfullmäktige och motionen Protokollsutdrag och tjänsteutlåtande från stadsdelsnämnden Östra Göteborg Protokollsutdrag och tjänsteutlåtande från kulturnämnden Plankarta läge Skisser Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (21)

5 Ärendet Kulturnämnden fick av kommunfullmäktige , i uppdrag att tillsammans med stadsdelsnämnden Östra Göteborg, utreda förutsättningarna om att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. I beslutet angavs att utredningen bör kopplas till Biblioteksplan för Göteborg och utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. Bakgrund Maria Berntsson, KD, föreslog och fick i kommunfullmäktige gehör för sin motion om att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. Enligt motionen kan ett Världslitteraturhus ha sedvanlig biblioteksverksamhet med internationell mångspråkig profil som sin kärna och därutöver innehålla exempelvis: internationell bokhandel, scen, föreläsningssal och andra mötesrum, sagorum, verkstäder, möjligheter att producera böcker med mer samt kafé/restaurang. Många kulturinstitutioner ligger i centrala Göteborg. Alla dessa institutioner har samma problem, de når inte ett tvärsnitt av göteborgarna. Motionärens förslag var därför att placera ett Världslitteraturhus utanför centrala staden nämligen Gamlestaden. Utredningen Stadsdelsnämnden Östra Göteborg och kulturnämnden har gemensamt utrett möjligheten och behovet av ett Världslitteraturhus. Enligt utredningen är ett syfte med Världslitteraturhuset att lyfta det internationella perspektivet ytterligare i staden och synliggöra olika kulturyttringar i världen. Genom att uppmärksamma olika kulturyttringar får stadens barn och unga, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i en global värld. Kulturnämndens presidium tog i tidigt skede beslut om att det var stadsdelsnämnden Östra Göteborg som har ansvar för de praktiska delarna av utredningen. Enligt utredningen föreslås Världslitteraturhuset innehålla folkbibliotek med såväl smalt som brett utbud av kultur och media från olika delar av världen. Det kan också erbjuda läsning, musikavlyssning men också bedriva verksamhet inte minst riktad mot barn och unga. Målgrupper för Världslitteraturhuset, utöver vad som anges i bibliotekslagen 1, kan vara prioriterade grupper lokalt och SFI-studerande. Utredningen har prövat flera placeringar av ett Världslitteraturhus. Befintligt bibliotek i Gamlestaden omfattas av stadens bevarandeprogram vilket innebär att om- och tillbyggnadsmöjligheter kan vara begränsade. Medborgarhuset ligger dessutom undanskymt. Enligt Biblioteksplan för bör bibliotek placeras vid stråk där mycket människor rör sig. Erfarenheterna från det tillfälliga biblioteket 300 kvadrat bekräftar detta. Vid Gamlestadens nya knutpunkt planeras nybyggnation. Enligt de båda nämndernas tjänsteutlåtanden räknar man med att cirka personer kommer att passera varje dygn. Utredningen anger att Plazer Fastigheter planerar att bygga en fastighet i fem våningar med 350 kvm i varje plan. Här skulle ett Världslitteraturhus kunna inrymmas. För att vidare utreda möjligheterna till lokalisering inom detta område krävs enligt utredningen en förstudie som måste genomföras skyndsamt. 1 Enligt bibliotekslagen är de prioriterade grupperna: de nationella minoriteterna, personer med annat modersmål än svenska eller minoritetsspråk samt personer i behov av lättläst svenska. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (21)

6 Stadsledningskontorets överväganden Utredningen har koncentrerats till att omfatta ett bibliotek med internationell profil. Förslaget om ett Världslitteraturhus anknyter till såväl kulturprogrammet som biblioteksplanen. Genom att flytta befintligt bibliotek i Gamlestaden till ny placering vid exempelvis knutpunkten, nås fler medborgare. Eftersom ytan måste ökas med ny inriktning och lokalerna blir nyproducerade medför det ökade kostnader för stadsdelsnämnden och eventuellt kulturförvaltningen beroende på husets inriktning och verksamhet (se nedan). Folkbibliotek, lokaler för kulturskola och lokalt föreningsliv samt medborgarkontor ingår i stadsdelsnämndernas ansvarsområde. Utredningen bedöms svara på kommunfullmäktiges uppdrag. Stadsledningskontoret bedömer att läget vid Gamlestadens knutpunkt är utmärkt för att nå breda och nya grupper av invånare. Beräkningar pekar på att cirka personer per dygn kommer att passera knutpunkten. Idén om Världslitteraturhus stämmer väl med biblioteksplanens tankar om placering av bibliotek vid knutpunkter. Utredningen är översiktlig och anger idéer till inriktning och verksamhet. I ett hela staden-perspektiv, utanför uppdraget men för att bland annat uppnå lokaleffektivitet, skulle Världslitteraturhuset även kunna innehålla lokaler för kulturskola samutnyttjade med lokalt föreningsliv, medborgarkontor, företagarinformation samt visning av platsens historia från 1400-talets handelscentrum till Göteborgs moderna industrihistoria. Detta får i så fall beaktas i fortsatt uppdrag. För att eventuellt förverkliga idén om ett världslitteraturhus behövs förutom förstudie även en behovsanalys som anger vad lokalerna ska innehålla med driftkalkyler samt vilken verksamhet som ska bedrivas och hur mycket yta som krävs för verksamheten. Därefter eller parallellt vidtar lokaliseringsutredning och kostnadsberäkning av hyra. Från utredarnas sida har framförts att fortsatt utredning bör ske skyndsamt om det ska vara möjligt att hyra in lokaler vid knutpunkten. I nuläget saknar utredningen ekonomiska konsekvenser. Hur ett eventuellt Världslitteraturhus ska finansieras blir vid fortsatt utredning en fråga för stadens ordinarie budgetberedning i ett senare skede. Stadsledningskontoret konstaterar att det pågår ett flertal planeringsprocesser inom kulturområdet i staden, till exempel Kulturhus Bergsjön. Stadsledningskontoret Christine Lindeberg Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (21)

7 Kommunfullmäktige Bilaga 1 Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Dnr 0817/13 Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden Tidigare behandling Bordlagt den 5 december 2013, 19. Handling 2013 nr 186. Beslut Enligt kommunstyrelsens förslag: 1. Kulturnämnden får i uppdrag att i samverkan med SDN Östra Göteborg utreda förutsättningarna i motionens förslag för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Utredningen bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. Expedieras Kulturnämnden SDN Östra Göteborg Vid protokollet Christina Hofmann Ordförande Lena Malm Justerare Ethel Sjöberg Justerare Marie-Louise Hänel Sandström Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (21)

8 Motionen Bilaga 1 se separat fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (21)

9 Handling 2013 nr 186 Yttrande över motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker den av Maria Berntsson väckta motionen med hänvisning till kulturnämndens yttrande och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Kulturnämnden får i uppdrag att i samverkan med SDN Östra Göteborg utreda förutsättningarna i motionens förslag för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Utredningen bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. Göteborg den 13 november 2013 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Karin Lange 1(1)

10 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0817/13 Repronummer 260/13 Stadsledningsstaben Näringsliv, turism, kultur, fritid, evenemang och möten Eva Magnusson, Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden H 100/13 Motionen Maria Berntsson (KD) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar om att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. Ett Världslitteraturhus ska ha sedvanlig biblioteksverksamhet med internationell mångspråkig profil som sin kärna och därutöver innehålla exempelvis: internationell bokhandel, scen, föreläsningssal och andra mötesrum, sagorum, verkstäder, möjligheter att producera böcker med mera, kafé/restaurang. Många kulturinstitutioner ligger i centrala Göteborg. Alla dessa institutioner har samma problem, de når inte ett tvärsnitt av göteborgarna. Ett förslag är därför att placera ett Världslitteraturhus utanför centrala staden. Remissinstanser Motionen har remitterats till kulturnämnden och SDN Östra Göteborg. Världskulturmuseet har getts tillfälle att yttra sig men har valt att avstå. Remissinstansernas svar framgår av nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentarer Kulturnämnden Tillstyrker Kulturnämnden uttalar att utredningen enligt ovan bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. SDN Östra Göteborg Tillstyrker I Gamlestaden pågår en omfattande stadsutveckling och stadsdelen håller på att bli en viktig knutpunkt mellan innestaden och ytterstaden. 1 (10)

11 Ekonomiska konsekvenser Förslaget att utreda förutsättningarna att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden bör rymmas inom kulturnämndens samordningsansvar gällande uppdragen utifrån biblioteksplanen Dnr 0943/10. Stadsledningskontoret Om motionen tillstyrks föreslår stadsledningskontoret att uppdraget ges till kulturnämnden i samverkan med SDN Östra Göteborg. Barnperspektivet Stadens kulturverksamhet ska utformas och utvecklas med hänsyn tagen till barns och ungas behov. I de nordöstra stadsdelarna bor många barn och ungdomar med föräldrar och far- och morföräldrar med kulturella rötter i andra delar av världen. Ett Världslitteraturhus skulle på ett utmärkt sätt kunna bekräfta alla barns rätt till sitt kulturarv. Jämställdhetsperspektivet Världslitteraturhuset kommer att vända sig till alla oavsett kön. Mångfaldsperspektivet Mångfaldsperspektivet är själva kärnan i motionen och det bärande perspektivet i tanken om ett Världslitteraturhus. Miljöperspektivet Perspektivet är beaktat i remissinstansernas svar. Omvärldsperspektivet Perspektivet är beaktat i remissinstansernas svar. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Kulturnämndens handlingar SDN Östra Göteborgs handlingar Stadsledningskontoret Eva Magnusson/Hedwig Andrén Handläggare Solweig Adolfsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (10)

12 Bilaga 1 Motionen Göteborg den 23 maj 2013 Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden Göteborg är en mångkulturell och mångspråkig stad. Det författas i och om Göteborg på många språk. Men Göteborg är segregerat. För att staden ska vara hållbar långsiktigt måste de många kulturerna, berättelserna och språken både ses som, och faktiskt vara, en tillgång och göras tillgängliga och mötas. Stadsbiblioteket och stadsdelsbiblioteken tillhandahåller litteratur på många av de språk som numera talas i landet. Ett av dessa borde utvecklas till Göteborgs Världslitteraturhus. Bibliotek har generellt låga trösklar och vänder sig till alla oavsett ålder, kön, religion, etnicitet och språk och är den kulturinstitution som når i särklass flest människor. Ett Världslitteraturhus kan bli något för Göteborg unikt ett hus som i sig förenar och realiserar tankar och visioner en internationell, interkulturell mötesplats för människor, tankar, berättelser, samtal, språk och texter. Ett Världslitteraturhus ska ha sedvanlig biblioteksverksamhet med internationell mångspråkig profil som sin kärna och därutöver innehålla exempelvis: internationell bokhandel, scen, föreläsningssal och andra mötesrum, sagorum, verkstäder, möjligheter att producera böcker med mera, kafé/restaurang. Där kan många intressen och aktörer samverka, samarbeta och berika varandra och även många andra, såsom författarföreningar, kulturföreningar, folkbildningsorganisationer, Stadsmuseet, Världskulturmuseet, Berättarministeriet och många, många fler. Många kulturinstitutioner ligger i centrala Göteborg. Alla dessa institutioner har samma problem, de når inte ett tvärsnitt av göteborgarna. Ett förslag är därför att placera ett Världslitteraturhus utanför centrala staden. SDN Östra Göteborg undersöker möjligheterna att upprusta och utöka Gamlestadens biblioteks nuvarande lokaler. Varför inte se över användandet av hela Medborgarhuset, det vill säga alla byggnaderna kring Sten Johanssons plats och där skapa Världslitteraturhuset? Medborgarhuset har en stark förankring i området En alternativ placering skulle kunna vara vid Gamlestadstorget där omfattande nybyggnation nu planeras. Kommunfullmäktige föreslås besluta Att utreda förutsättningarna att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Maria Berntsson, (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (10)

13 Bilaga 2 Kulturnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Kulturnämnden Sammanträdesdatum Motion angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 136 Dnr 1015/13 Förvaltningen har i ärendet upprättat ett tjänsteutlåtande daterat BESLUT 1. Kulturnämnden tillstyrker motionens förslag att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Kulturnämnden uttalar att utredningen enligt ovan bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Vid protokollet Nils Tengdahl Ordförande Thomas Martinsson Justerare Kristina Tharing Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (10)

14 Tjänsteutlåtande Handläggare Utfärdat Christina Persson Diarienummer 1015/13 Telefon: E-post: Motion angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Förslag till beslut 1. Kulturnämnden tillstyrker motionens förslag att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Kulturnämnden uttalar att utredningen enligt ovan bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Maria Berndtsson, KD, har i en motion i kommunfullmäktige föreslagit att det ska utredas förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. Motionen tar sin utgångspunkt i Göteborg som en mångspråkig, om än segregerad stad. Utgångspunkten är också stadens många berättelser som ska ses som en tillgång, och i läsning av olika texter som en grund för förståelse. Motionären pekar på möjligheten för ett av stadens stadsdelsbibliotek att utvecklas till en internationell och interkulturell mötesplats för människor och tankar, samtal och texter. Stadsdelsbiblioteket ska fungera som ett Världslitteraturhus med sedvanlig biblioteksverksamhet, men med mångspråkig profil som sin kärna, och därutöver även innehålla funktioner som till exempel internationell bokhandel, sagorum och verkstäder. Samverkan med andra aktörer bör vara en del i husets profil. Överväganden Förvaltningen ställer sig i stort bakom motionens utgångspunkt och förslag. Tanken att förlägga ett Världslitteraturhus till Gamlestaden, antingen Medborgarhuset eller Gamlestadstorget, är god. Behovet av upprustning av nuvarande Gamlestadens bibliotek är dock, som det framkommer i motionen mycket stort. Bibliotekets nuvarande storlek och behov av upprustning är i dagsläget ett hinder för att här lokalisera Världslitteraturhuset. Det kan därför finnas anledning att överväga lokalisering av ett nytt eller befintligt bibliotek med världslitteraturprofil till annan del av staden. Enligt Biblioteksplan för Göteborgs Stad , fastslagen av kommunfullmäktige , ska det bland annat genomföras en utredning för att överväga placeringen av stadens befintliga bibliotek. Utredningen ska ske i samråd med stadsdelsnämnderna och värdera lämpligheten av placeringarna för att uppnå en god biblioteksstruktur i staden. Den i motionen föreslagna utredningen om förutsättningarna Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (10)

15 för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden bör fasas in i utredningen om biblioteksstrukturen i staden. Syftet med biblioteksstrukturutredningen är att få en sammanhållen bild av hur Göteborgs folkbibliotek kan relatera till varandra samt förstås hur göteborgarna kan få bästa tillgång till bibliotek. Om det vid sidan av denna större utredning initieras ytterligare utredningar kan detta skapa spretighet och ett tillstånd där hela-staden-perspektivet tappas bort. De i motionen föreslagna lägena av Världslitteraturhuset i Gamlestaden, Medborgarhuset eller Gamlestadstorget, är dock helt i enlighet med biblioteksplanens skrivningar om placeringen av bibliotek antingen vid trafikknutpunkter eller i närhet till annan samhällsservice. Det finns alltså inget i sak där motionen strider mot biblioteksplanen. I biblioteksplanen nämns också möjligheten till profilering av biblioteken. Motionen ligger också väl i fas med förslaget till Kulturstrategi för Göteborgs Stad till exempel i dess interkulturella perspektiv och i det kulturpolitiska avsnittet om den kulturpolitiska infrastrukturen. Kulturnämnden vill understryka vikten av att de olika kulturpolitiska dokument som nyligen har antagits eller är tänkta att inom kort antas, t.ex. Kulturhusutredningen, Biblioteksplanen och Kulturstrategin stärker varandra i samma riktning och att nya kulturpolitiska initiativ fasas in i dessa så långt det är möjligt. Detta för att undvika motsägelser i beslut och dubbelarbete, och istället skapa än större kraft i de strategiska valen. Ekonomiska konsekvenser Ett Världslitteraturhus med möjlighet att göra skillnad innebär en icke försumbar investering. Det är ännu för tidigt att bedöma investeringarnas storleksordning. En framtida utredning om ett Världslitteraturhus i Gamlestaden kopplat till bibliotekens placering i staden i stort bör beakta kostnadsaspekten. Kommer utredningen fram till ett förslag om nybyggnad vid Gamlestadstorget krävs en förstudie med kostnadsberäkning. Även en ombyggnad i Medborgarhuset kräver en förstudie. Gamlestadens nuvarande bibliotek är alltför litet och också i stort behov av upprustning för att med dagens förutsättningar kunna bli ett Världslitteraturhus med den ambitionsnivå som tecknas i motionen. Barnperspektivet Motionen poängterar inte barnperspektivet, men uttrycker att integreringen med ett bibliotek innebär att Världslitteraturhuset kommer att vända sig till alla oavsett bland annat ålder. Barnperspektivet bör fördjupas i den utredning som föreslås. Jämställdhetsperspektivet Motionen poängterar inte heller jämställdhetsperspektivet, men uttrycker även vad gäller detta perspektiv att integreringen med ett bibliotek innebär att Världslitteraturhuset kommer att vända sig till alla oavsett kön. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (10)

16 Mångfaldsperspektivet Mångfaldsperspektivet är själva kärnan i motionen och det bärande perspektivet i tanken om ett Världslitteraturhus. Miljöperspektivet Ett stadsdelsbibliotek/världslitteraturhus ska vara en av stadens kulturinstitutioner som omfattas av samma typ av miljötänkande och miljöpolicys som stadens institutioner i övrigt. Bibliotek i sig bygger vid sidan av verksamhetsidé och lagstiftning på återanvändning genom utlån och återlämning av media. Kommer en utredning fram till ett förslag om nybyggnation eller ombyggnation bör miljöaspekter beaktas i bygget och det färdiga huset. Omvärldsperspektivet Det finns exempel på bibliotek med mångkulturell profil eller som är inriktade mot ett språkområde t.ex. i New York. Stadsbiblioteket Global har under Stadsbibliotekets stängning för om - och tillbyggnad haft en nischad inriktning mot mångspråkighet även i sin programverksamhet. Även några av stadsdelsbiblioteken är till del inriktade mot det mångspråkiga området och har erfarenhet från detta. I Stockholm finns Internationella biblioteket som är en statligt finansierad informations- och lånecentral. Biblioteket i Fisksätra har också utmärkt sig som ett bibliotek med stark lokal identitet i ett mångspråkigt område. Detta är bara ett par exempel på mångspråkiga bibliotek varifrån inspiration kan hämtas och utvecklas. GÖTEBORGS STADS KULTURFÖRVALTNING Björn Sandmark förvaltningschef Kristina Frizell utredningsledare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (10)

17 Bilaga 3 SDN Östra Göteborgs handlingar Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tillstyrker Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Diarienummer N /13 Yttrande över remiss Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden Ärendet Maria Berntsson (KD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion angående att utreda förutsättningarna att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg bereds tillfälle att yttra sig över motionen. Nu föreligger förslag till yttrande. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat Beslut Stadsdelsnämnden beslutar att tillstyrka motionen av Maria Berntsson (KD) om att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden samt att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Expedieras Kommunstyrelsen Diariet Vid protokollet Britta Timan Justerat den Ordförande Anna Hedman Justerare Maria Berntsson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (10)

18 Tjänsteutlåtande Sektor Kultur och fritid Utfärdat: Andreas Arehammar Diarienummer: N /13 Tel Yttrande över remiss, Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Ärendet Maria Berntsson (KD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion angående att utreda förutsättningarna att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg bereds tillfälle att yttra sig över motionen. Nu föreligger förslag till yttrande. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att tillstyrka motionen av Maria Berntsson (KD) om att utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden, att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen samt att förklara beslutet omedelbart justerat. Förvaltningens överväganden Förvaltningen har övervägt och tillstyrker förslaget. Det som framförallt har beaktats är att stadens kulturverksamhet ska utformas och utvecklas utifrån ett hela staden perspektiv och kulturen ska främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan. Många kulturinstitutioner ligger i centrala Göteborg och alla dessa institutioner har problem med att nå ett tvärsnitt av göteborgarna. Den verksamhet som bedrivs på institutionerna kombineras också allt oftare med uppsökande verksamhet, riktad mot särskilda grupper eller mot områden i staden, som ligger långt från institutionerna. För att skapa förutsättningar för ett rikare och mer differentierat kulturutbud i stadens alla delar behövs dubbelriktat flöde mellan ytterstadskulturen och innerstadsinstitutionerna. I Gamlestaden pågår en omfattande stadsutveckling och stadsdelen håller på att bli en viktig knutpunkt mellan innestaden och ytterstaden. Gamlestaden har historiskt varit en stadsdel för mångfald och interkulturella möten. Ett hus för världslitteratur stärker utvecklingen av interkulturell kompetens som innebär att man lär sig kommunicera, samverka och samarbeta med människor från olika kulturer. Detta skapar förutsättningar för ett rikare och mer differentierat kulturutbud i staden. Genom ett världslitteraturhus knyts de nordöstra delarna av Göteborg ihop med de centrala delarna av staden. Medborgarhuset Stadsdelsnämnden har beslutat att utveckla delar av byggnaderna kring Sten Johanssons plats till en generationsöverskridande mötesplats som kompletterar biblioteket och samlingssalarna. Ett världslitteraturhus i Medborgarhuset med god tillgänglighet, spännande arkitektur och tydlig annonsering i stadsrummet kunde öka attraktiviteten Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (10)

19 ytterligare genom att bidra till social sammanhållning genom möten, ökad förståelse och stärkt dialog mellan människor. Hållbarhetsperspektiv Kultur och kulturyttringar är en viktig dimension när det gäller hållbar utveckling tillsammans med den sociala, ekonomiska och den ekologiska dimensionen Mångfaldsperspektivet Förmåga att samverka och samarbeta med människor från olika kulturer och subkulturer, med människor som har olika språk, religion, kultur, sexuell läggning och fysiska och psykiska förutsättningar är grunden till ett gott samhälle. Ett Världslitteraturhus är redan i tanken en plats för lärande av den interkulturella kompetens som krävs för detta. Barnperspektiv Stadens kulturverksamhet ska utformas och utvecklas med hänsyn tagen till barns och ungas behov. I de nordöstra stadsdelarna bor många barn och ungdomar med föräldrar och far- och morföräldrar med kulturella rötter i andra delar av världen. Ett Världslitteraturhus skulle på ett utmärkt sätt kunna bekräfta alla barns rätt till sitt kulturarv. Omvärldsperspektiv Stadens kulturverksamhet ska utformas och utvecklas genom integration med omvärlden. Internationella, nationella och regionala samarbeten och initiativ ska uppmuntras. Samverkan Information i Lokal Samverkans Grupp, LSG Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Eeva Bolin Sektorschef kultur och fritid Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (10)

20 SDN Östra Göteborg Bilaga 2 Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Diarienummer N /13 Utredning om förutsättningarna att skapa ett världslitteraturhus i Gamlestaden Ärendet Kommunfullmäktige beslutade , 25, att tillstyrka den av Maria Berntsson (KD) väckta motion angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. Kulturnämnden fick i uppdrag att i samverkan med stadsdelsnämnden Östra Göteborg utreda förutsättningarna i motionens förslag. Stadsdelsförvaltningen har tillsammans med kulturförvaltningen som underlag i detta arbete använt olika kulturaktörer. Även arbetet med kulturprogrammet har bidragit med tankar och idéer. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat jämte bilagor. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner utredningen om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Yrkande Andre vice ordföranden Kalle Bäck (KD) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Proposition Ordföranden Özgür Tasbas (MP) ställer proposition på förvaltningens förslag och finner att stadsdelsnämnden beslutar bifalla detta. Beslut Stadsdelsnämnden beslutar att godkänna utredningen om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden samt att översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (21)

21 Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Åke Ström Justerat den Ordförande Özgür Tasbas (MP) Justerare Kalle Bäck (KD) Tjänsteutlåtande Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Ärendet Kommunfullmäktige beslutade , 25, att tillstyrka den av Maria Berntsson (KD) väckta motion angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. Kulturnämnden fick i uppdrag att i samverkan med SDN Östra Göteborg utreda förutsättningarna i motionens förslag. Stadsdelsförvaltningen har tillsammans med kulturförvaltningen som underlag i detta arbete använt olika kulturaktörer. Även arbetet med kulturprogrammet har bidragit med tankar och idéer. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att godkänna utredningen om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden, att översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Göteborg är idag en internationell stad, präglad av kulturell mångfald. Här bor och verkar människor från hela världen och här talas över 100 språk, vilket är en stor tillgång som bör användas bättre i processen: Hela Staden Socialt Hållbar. Ett världslitteraturhus kommer att lyfta det internationella perspektivet ytterligare i Göteborg och synliggöra olika kulturyttringar i världen. Genom att uppmärksamma Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (21)

22 olika kulturyttringar får stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i det nya globala världen. Folkbiblioteken är de mest besökta kulturinstitutionerna i Göteborg och är ofta mycket mer än enbart utlåningsbibliotek. Det befintliga Gamlestadens bibliotek ligger väl integrerat i Gamlestadens kvartersstruktur med relativt god närhet till kollektivtrafik men redan idag är bibliotekslokalen liten. Den utvidgningen av verksamheten ryms inte inom befintlig lokal. Utredarna ser att Gamlestads torget med sin direkta koppling till kollektivtrafik och pendeltrafik, är just en sådan plats som biblioteksplanen lyfter fram som lämplig för framtidens biblioteksstruktur. Vägledande ska vara integrering eller samlokalisering med kulturhus, trafikknutpunkter, affärscentrum och/eller annan samhällsservice. Det är viktigt att fler aktörer än Kulturförvaltningen och SDF Östra Göteborg deltar i skapandet av världslitteraturhuset. Knutpunkten i Gamlestaden blir en plats där många kan mötas, en given plats för ett världslitteraturhus. Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade att tillstyrka den av Maria Berntsson (KD) väckta motion angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden med hänvisning till Kulturnämndens yttrande. Kulturnämnden fick i uppdrag att i samverkan med SDN Östra Göteborgs utreda förutsättningarna i motionens förslag för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden, samt att utredningen bör kopplas till den i Biblioteksplanen för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. Göteborg är idag en internationell stad, präglad av kulturell mångfald. Här bor och verkar människor från hela världen och här talas över 100 språk, vilket är en stor tillgång som bör användas bättre i processen: Hela Staden Socialt Hållbar. Ett världslitteraturhus kommer att lyfta det internationella perspektivet ytterligare i Göteborg och synliggöra olika kulturyttringar i världen. Genom att uppmärksamma olika kulturyttringar får stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i det nya globala världen. I motionen föreslås Världslitteraturhuset lokaliseras till Gamlestadens bibliotek i Medborgarhuset alternativt i ny byggnad vid Knutpunkten, Gamlestads torg. Utredningen bygger på den av kommunfullmäktige beslutade Biblioteksplanen för Göteborgs Stad Enligt biblioteksplanen ska en ny biblioteksstruktur planeras på sikt, integrerad i stadens planerade utveckling och tillväxt. Vägledande ska vara integrering eller samlokalisering med kulturhus, trafikknutpunkter, affärscentrum och/eller annan samhällsservice. Knutpunkten blir en plats där många kan mötas. Det är därför viktigt att beakta vilka fler aktörer som kan delta i skapandet av Världslitteraturhuset. Verksamhetsbeskrivningarna och förhållningssätten i Världslitteraturhuset bygger på biblioteksplanens målbilder för folkbiblioteksverksamheten. Verksamhet i ett världslitteraturhus Allmän folkbiblioteksverksamhet Folkbiblioteken är tillsammans de mest besökta kulturinstitutionerna i Göteborg och är ofta mycket mer än enbart utlåningsbibliotek. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (21)

23 Biblioteken ska ha god omvärldsbevakning och samspela med det omgivande samhället. I takt med förändringar i omvärlden förändras också innehållet i biblioteken. Samtidigt som det är livsavgörande för bibliotekens utveckling att ständigt influeras av det omgivande samhället är det bibliotekens uppgift att synas och vara en del av staden. Världslitteraturhuset ska erbjuda läsning, musikavlysning och inspiration i ett brett spektrum från smalare skönlitteratur till bredare kultur från olika delar av världen. En grund till Världslitteraturhuset bör vara att Gamlestadens bibliotek flyttas dit. Folkbiblioteken är tillsammans de mest besökta kulturinstitutionerna i Göteborg och är ofta mycket mer än enbart utlåningsbibliotek. Biblioteken är mötesplatser med kultur och information som grund för upplevelser, nytta och vägar till kunskaper. Världslitteraturhuset ska innehålla en tydlig barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med hänsyn till att detta är en stadsdel som växer, och förväntas få ett stort antal barnfamiljer boende i stadsdelen. Samtidigt ska det vara ett bibliotek som utgår från service till de passerande människorna eftersom det är placerat vid en plats med mycket hög genomströmning, cirkulation. (jfr T-banebibliotek och 300 m2) I Världslitteraturhusets mediesamling ska man utmanas, lockas och inspireras av det som är okänt och kunna välja om man vill anta utmaningen och forska vidare i medierna. Yttrandefrihet är synonymt med folkbibliotekstanken och därför ska åsikter brytas och olika tankar utbytas i biblioteket. Här skapar människor berättelser, delar berättelser och berättar berättelser. Världslitteraturhuset i det livslånga lärandet Folkbiblioteken ska enligt biblioteksplanen samverka med andra förvaltningar och organisationer för att så effektivt som möjligt nå bibliotekslagens prioriterade grupper; barn och unga, människor med funktionsnedsättning samt människor med andra modersmål än svenska. Målgrupper, utöver bibliotekslagens prioriterade grupper, kan prioriteras efter lokala förhållanden samt utifrån Göteborgs stads kommunfullmäktiges mål. Här ska särskilt de nationella minoriteternas biblioteksbehov samt att Göteborg ingår i förvaltningsområde för finska beaktas. Här bör Världslitteraturhusets uppdrag följa övriga bibliotek i staden. Arbetsmarknads- och Vuxenstudienämnden, Konsument- och Medborgarservicenämnden samt Business Region Gothenburg, borde vara givna samarbetspartner utifrån bibliotekets roll för livslångt lärande. En naturlig målgrupp för Världslitteraturhuset är SFI-studerande. Biblioteksplanen för Göteborgs Stad I Biblioteksplan för Göteborgs stad slås fast att en ny biblioteksstruktur ska planeras på sikt i staden och placeringen av folkbiblioteken ska utredas och att placeringen av stadens befintliga och planerade kulturhus ska beaktas planeringen. Ett förslag i planen är att folkbibliotekens placering ska beaktas i stadens löpande I stadens biblioteksstrategiska grupp pågår ett utvecklingsarbete med framtagandet av en geografisk analys för biblioteken i Göteborg. Under våren planeras två workshops som ska resultera i en karta där lämpliga områden för lokalisering av de framtida biblioteken visas. Ett möjligt Världslitteraturhus i Gamlestaden beaktas i detta arbete. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (21)

24 Platsen skapar möjligheter Den planerade Knutpunkten vid Gamlestads torg blir en plats där många kan mötas och det blir därför viktigt att flera aktörer kan delta i skapandet av Världslitteraturhuset. Arbetsmarknads- och Vuxenstudienämnden, Konsument- och Medborgarservicenämnden samt Business Region Gothenburg, borde vara givna samarbetspartner. Men kommersiella aktörer som kommer att finnas i och i närheten av knutpunkten bör bjudas in. Världslitteraturhuset kommer sannolikt att innebära en efterfrågan från fler aktörer såsom bokhandel, café, restaurang tryckeri/produktion, inläsningstjänst m.fl. Även funktioner som medborgarkontor bör finnas på plats för att kunna ge bred samhälls- och turistinformation. Programverksamheten i Världslitteraturhuset ska kunna erbjuda delaktighet och spännande upplevelser på flera språk och från flera kulturer. Även forskning ska ha sin givna plats, både vad gäller litteratur, berättandet och den urbana och mångkulturella utvecklingen. Utifrån stadens handlinsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi, ökar möjligheten att uppnå ett hållbart samhälle med en välfungerande samverkan. Samverkan med sektorn social ekonomi kring ett Världslitteraturhus kommer att gagna den enskilda människan och stärka demokratin. Motivering till placeringen vid Gamlestads torg I motionen, som ligger till grund för denna utredning, föreslås Världslitteraturhuset lokaliseras till Gamlestadens bibliotek i Medborgarhuset, alternativt i ny byggnad vid Gamlestads torg. Utredningen bygger på den av kommunfullmäktige beslutade Biblioteksplanen för Göteborgs Stad Enligt biblioteksplanen ska en ny biblioteksstruktur planeras på sikt, integrerad i stadens planerade utveckling och tillväxt. Vägledande ska vara integrering eller samlokalisering med kulturhus, trafikknutpunkter, affärscentrum och/eller annan samhällsservice. Det befintliga Gamlestadens bibliotek ligger väl integrerat i Gamlestadens kvartersstruktur och med relativt god närhet till kollektivtrafik. En stor utmaning för biblioteket redan idag är att bibliotekslokalen är liten. Den utvidgning av verksamheten, som ett världslitteraturhus skulle innebära, ryms inte inom befintlig lokal. Gamlestadens medborgarhus omfattas av stadens bevarandeprogram varför det är osäkert om den omfattande ombyggnad/ tillbyggnad som krävs för att anpassa lokalerna till ett världslitteraturhus skulle vara möjlig. Vid Gamlestadens nya knutpunkt, Gamlestads torg, planeras omfattande nybyggnation. Utredarna ser att platsen, med sin direkta koppling till kollektivtrafik och pendeltrafik, är just en sådan plats som Biblioteksplanen lyfter fram som lämplig för framtidens biblioteksstruktur. En given plats för ett världslitteraturhus. Detaljplanen för etapp 1 av projektet Gamlestads torg vann laga kraft i mars (Detaljplan för Gamlestads torg, etapp 1, inom stadsdelarna Gamlestaden och Olskroken). Den planerade byggnad som framstår som mest intressant för Världslitteraturhuset är den fristående volymen markerad med läge A på plankartan. Fastighetsägare är Platzer, byggnadshöjden är satt till maximalt fem våningar och varje våningsplan omfattar 350 kvadratmeter. Byggnadens bottenvåning planeras i stor utsträckning innehålla olika former av trafikantservice, men här finns också utrymme Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (21)

25 för en inbjudande entré till Världslitteraturhuset. Världslitteraturhusets huvudsakliga verksamhet placeras i våningsplanen över. Gamlestads torg kommer att bli en plats där tiotusentals människor passerar dagligen. Ett världslitteraturhus, väl kopplat till hållplatserna och torgytans utemiljöer, blir ett viktigt element som ger förutsättningar att Gamlestads torg blir en plats där möten uppstår. För att vidare utreda möjligheterna till lokalisering inom detaljplanens område krävs ett beslut om förstudie och stöd från lokalsekretariatet. Förstudien måste genomföras skyndsamt för att ett eventuellt projekt ska kunna rymmas inom tidplanen för etapp 1. Medborgardialogen inför planeringen av huset Vid planering av kulturinstitutioner i staden är det av vikt att en dialog förs med medborgarna. Syftet är att skapa en verksamhet som är angelägen, känd och som många har behov av. Under de senaste decennierna har förändringar skett vad gäller demokratins förutsättningar såväl ur ett globalt som nationellt perspektiv. Tre tydliga globala rörelser kommer att påverka nationella förhållanden på ett sätt som det idag bara är möjligt att göra antaganden om: Globaliseringen med en förskjutning av det ekonomiska maktcentrat öster och söder ut Migrationen och mobiliteten med arbetskraft- och flyktingströmmar. Urbaniseringen där mer än hälften av jordens befolkning numera bor i alltmer segregerade städer. Förvaltningen anser att stärkt samverkan med civilsamhället är centralt för en hållbar stad. Invånarna ska ges ökad kunskap om sina rättigheter och stadens verksamheter ska bli mer lyhörda för medborgarnas rättigheter Demokratiutredningen framhöll tre viktiga värden: 1. Deltagande - medborgarna är aktiva i samhället. 2. Inflytande - medborgarna har möjlighet att påverka, det finns former för att utöva inflytande. 3. Delaktighet - medborgarna ges inte bara inflytande, utan känner att de har inflytande. Ur dessa perspektiv är det viktigt att även skapandet och utvecklandet av ett Världslitteraturhus sker i nära samarbete med invånarna i Göteborg. Det finns flera kulturutövare, författare, filmare, dramaturger, bildkonstnärer m.m. med både högskoleutbildningar och meriter från yrkeslivet som kommit till Göteborg från hela världen under de senaste decennierna. Ett världslitteraturhus, med bibliotekets breda uppdrag, kan vara ett sätt att ta vara på kompetenser för att berika Göteborgs kulturliv. Göteborgs Stads Kulturprogram och kulturens roll i att hela Göteborg I Göteborgs stads kulturprogram (beslutat i Göteborgs stads kommunfullmätige 2013) baseras begreppet hållbar utveckling på fyra dimensioner; den sociala, den ekologiska, den ekonomiska och den kulturella. De fyra är ömsesidigt beroende av varandra. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (21)

26 Stadens kulturverksamhet ska utformas och utvecklas utifrån ett hela staden perspektiv. Samverkan mellan förvaltningar, bolag, föreningsliv, fria kulturutövare med flera aktörer ska uppmuntras då det skapar förutsättningar för ett rikare och mer differentierat kulturutbud i stadens alla delar. Strategiskt arbete och framtidsplanering inom kultursektorn ska ske i dialog med brukarna. Ett världslitteraturhus, placerat i en viktig knutpunkt i staden där över invånare passerar dagligen, skulle öka tillgängligheten till kulturen avsevärt. Människor som kanske inte är kulturkonsumenter eller producenter i vanliga fall skulle kunna lockas hit. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv och för hållbar utveckling i ett hela staden perspektiv Kulturen är viktig för göteborgarna och deras välbefinnande, men också för näringsliv, arbetsmarknad, turism, stadens profil och attraktionskraft. Kultursatsningar kan bland annat bidra till social sammanhållning genom möten, ökad förståelse och stärkt dialog mellan människor. Kultur är ett samhällsbyggnadselement och måste därför utgöra en naturlig och integrerad del av en socialt hållbar stadsutveckling. Världslitteraturhus kan särskilt bidra till ökad förståelse och genom att vara en mötesplats där dialog kan uppstå. Att ta del av och att utöva kultur och konst har en dokumenterad effekt på hälsa och välbefinnande, vilket främjar social hållbarhet och hållbar livsstil. Det ligger ett ansvar på kulturpolitiken att verka för god balans och samverkan mellan kultur och natur. Likaså att beakta och undersöka frågan om hållbar livsstil då det är relevant för att uppnå social hållbarhet. Interkulturellt perspektiv Världslitteraturhusets uppdrag bör grunda sig i ett interkulturellt perspektiv och interkulturell kompetens måste finnas i verksamheten. Globalisering, digitalisering och migration ger både företag, organisationer och privatpersoner möjligheter till utveckling och förändring. Samtidigt ställer det krav på ny kunskap interkulturell kompetens. Interkulturell kompetens innebär att man lär sig kommunicera, samverka och samarbeta med människor från olika kulturer och subkulturer, med människor som har olika språk, religion, kultur, sexuell läggning och fysiska och psykiska förutsättningar. Kultur ska vara fri från diskriminering och osynliggörande. Alla människor oavsett kön, ålder, klass, kulturell identitet, religiös tillhörighet, språk, sexuell läggning, könsöverskridande identitet/uttryck och funktionsnedsättningar ska ha lika rättigheter till kultur. Kultur ska fokusera på att stärka den sociala sammanhållningen, blottlägga och bearbeta konflikter och bidra till förståelse och respekt för olikheter och motsättningar. Den interkulturella kompetensen, förståelsen och förmågan att kommunicera och samverka, måste öka varför det krävs kunskapsuppbyggnad och kompetensförstärkning. Tillgänglighet till bibliotek Kulturförvaltningen beställde 2014 en undersökning kring göteborgarnas användning av bibliotek (Kartläggning av göteborgarnas behov och önskemål,2014) och nedanstående viktiga faktorer framkom för att öka tillgängligheten: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (21)

27 Knutpunktsbibliotek, genrebibliotek, kulturhus, lokala bibliotek det behövs en bred repertoar av bibliotek för att möta användarnas olika behov och önskemål. I undersökningen framkommer att om bibliotek kombineras med annan verksamhet ökar upplevelsen av bibliotekets tillgänglighet. Längre öppettider behövs för att inte utestänga vissa grupper. För att kunna nå en bredare publik behöver biblioteket vara öppet på morgonen (kl 6-9) och på kvällen (kl 17-22). Flera av de intervjuade som arbetar beskriver att de främst besöker biblioteket på vägen till eller hem från arbetet Biblioteket behöver vara öppet på helger och storhelger. Det behövs ett nytt tänk runt sommaröppet. I syfte att öka tillgängligheten behöver mer av det gamla bibliotekets funktioner flyttas till det digitala rummet. Undersökningens resultat är en viktig grund i planeringen av ett Världslitteraturhus. Olika tillgänglighetsfaktorer måste uppfyllas i huset och verksamheten. Tillgänglighet är grunden för hög angelägenhetsgrad och hör användning av husets innehåll. Attraktiv hyresgäst I samband med stadsutveckling ses kultur- och biblioteksverksamhet som en attraktiv verksamhet som attraherar besökare till mer kommersiella platser och torg. Offentliga verksamheter ses ofta som stabila hyresgäster och det finns en positiv efterfrågan på en placering av Världslitteraturhuset inom utvecklingen av Gamlestads torg. Barnkonventionen Genom att synliggöra olika kulturyttringar ger vi stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen unika identitet i det nya globala världen. Världslitteraturhuset ska innehålla en tydlig barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med hänsyn till att detta är en stadsdel som växer, och förväntas få ett stort antal barnfamiljer boende i stadsdelen. Jämställdhetsperspektivet Innehållet i Världslitteraturhuset kommer att vara angeläget för alla oavsett kön, på samma sätt som stadens övriga bibliotek och kulturhus. Mångfaldsperspektivet Mångfaldsperspektivet är själva kärnan i motionen och det bärande perspektivet i tanken om ett Världslitteraturhus. Den utredning som nu gjorts förstärker Världslitteraturhusets roll i integrationsprocesser och inkludering. Omvärldsperspektivet Det finns flera exempel på bibliotek med mångkulturell profil. Några av stadsdelsbiblioteken i Göteborg liksom Stadsbiblioteket är till del inriktade mot det mångspråkiga området och har erfarenhet från detta. I Stockholm finns Internationella biblioteket som är en statligt finansierad informations- och lånecentral. Biblioteket i Fisksätra har också utmärkt sig som ett bibliotek med stark lokal identitet i ett Samverkan Information i Förvaltningsövergripande samverkansgrupp Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (21)

28 Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Eeva Bolin Sektorschef Bilaga 1: Plankarta läge a världslitteraturhus Bilaga 2: White Tre bilder Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (21)

29 Kulturnämnden Bilaga 3 Protokollsutdrag och tjänsteutlåtande Sammanträdesdatum Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden 94 Dnr 1015/13 Förvaltningen har i ärendet upprättat ett tjänsteutlåtande daterat BESLUT 1. Kulturnämnden godkänner utredningen och återrapporterar ärendet till kommunfullmäktige. 2. Kulturnämnden förklarar uppdraget fullgjort. Vid protokollet Nils Tengdahl Ordförande Mariya Voyvodova Justerare Kristina Tharing Tjänsteutlåtande Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Förslag till beslut 1. Kulturnämnden föreslås besluta att godkänna utredningen och att återrapportera ärendet till kommunfullmäktige. 2. Kulturnämnden förklarar uppdraget fullgjort. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (21)

30 Sammanfattning Kommunfullmäktige har beslutat att ge kulturnämnden i uppdrag att i samverkan med SDN Östra Göteborg utreda förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden (Handling 2013 nr 186). Kommunfullmäktige beslutade vidare att utredningen bör kopplas till den i Biblioteksplan för Göteborg beslutade utredningen om en god biblioteksstruktur i staden. Utredningsuppdraget grundar sig i en motion i kommunfullmäktige av Maria Berntsson (KD). I motionen föreslås att Världslitteraturhuset lokaliseras till Gamlestadens nuvarande bibliotek i Medborgarhuset alternativt Gamlestads torg. Kulturförvaltningen har tillsammans med SDF Östra Göteborg nu utrett möjligheten och behoven av skapandet av världslitteraturhus i Göteborg. Utredningen förordar Gamlestads torg som den lämpligaste placeringen för ett Världslitteraturhus. Kulturnämndens presidium har beslutat (2014) att begränsa kulturförvaltningens delaktighet i utredningen till att inte omfatta praktiska åtgärder kopplade till placeringen av Världskulturhuset. Detta är ett ansvar för SDN Östra Göteborg. Utredningen som presenteras i detta tjänsteutlåtande är därför relativt kortfattad. Göteborg är idag en internationell stad, präglad av kulturell mångfald. Här bor och verkar människor från hela världen och här talas över 100 olika språk vilket är en stor tillgång som bör utnyttjas bättre i processen: Hela Staden Socialt Hållbar. Ett Världslitteraturhus kommer att lyfta det internationella perspektivet ytterligare i Göteborg och synliggöra olika kulturyttringar i världen. Genom att uppmärksamma olika kulturyttringar får stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i den nya globala världen. Folkbiblioteken är tillsammans de mest besökta kulturinstitutionerna i Göteborg och är ofta mycket mer än enbart utlåningsbibliotek. Det befintliga Gamlestadens bibliotek ligger väl integrerat i Gamlestadens kvartersstruktur och med relativt god närhet till kollektivtrafik men redan idag är bibliotekslokalen liten. Den utvidgning av verksamheten, som ett världslitteraturhus skulle innebära, ryms inte inom befintlig lokal. Utredarna ser att Gamlestads torg med sin direkta koppling till kollektivtrafik och pendeltrafik, är just en sådan plats som biblioteksplanen lyfter fram som lämplig för framtidens biblioteksstruktur. Vägledande ska vara integrering eller samlokalisering med kulturhus, trafikknutpunkter, affärscentrum och/eller annan samhällsservice. Knutpunkten i Gamlestaden blir en plats där många kan mötas, en given plats för ett världslitteraturhus. Det är viktigt att fler aktörer än Kulturförvaltningen och SDF Östra Göteborg deltar i skapandet av världslitteraturhuset. Ekonomiska konsekvenser Ett förverkligande av ett Världslitteraturhus i Gamlestaden kommer att föra med sig hyres- och verksamhetskostnader. Denna utredning är närmast att betrakta som en förstudie i ett tidigt skede och kostnaderna kan därför inte preciseras. En grund till Världslitteraturhuset bör vara att Gamlestadens bibliotek flyttas dit. Kulturnämndens presidium har beslutat att begränsa kulturförvaltningens delaktighet i utredningen till att inte omfatta praktiska åtgärder kopplade till placeringen av Världskulturhuset. Detta är ett ansvar för SDN Östra Göteborg. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (21)

31 I samband med stadsutveckling ses kultur- och biblioteksverksamhet som en attraktiv verksamhet som attraherar besökare till mer kommersiella platser och torg. Offentliga verksamheter ses ofta som stabila hyresgäster och det finns en positiv efterfrågan på en placering av Världslitteraturhuset inom utvecklingen av Gamlestads torg. Barnperspektivet Genom att synliggöra olika kulturyttringar får stadens barn och ungdomar, med rötter i andra kulturer, en möjlighet att visa och få bekräftat sin egen identitet i det nya globala världen. Världslitteraturhuset ska innehålla en tydlig barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs med hänsyn till att detta är en stadsdel som växer, och förväntas få ett stort antal barnfamiljer boende i stadsdelen. Jämställdhetsperspektivet Innehållet i Världslitteraturhuset kommer att vara angeläget för alla oavsett kön, på samma sätt som stadens övriga bibliotek och kulturhus. Mångfaldsperspektivet Mångfaldsperspektivet är själva kärnan i motionen och det bärande perspektivet i tanken om ett Världslitteraturhus. Den utredning som nu gjorts förstärker Världslitteraturhusets roll i integrationsprocesser och inkludering. Miljöperspektivet Ett stadsdelsbibliotek/världslitteraturhus ska vara en av stadens kulturinstitutioner som omfattas av samma typ av miljötänkande och miljöpolicys som stadens institutioner i övrigt. Bibliotek i sig bygger vid sidan av verksamhetsidé och lagstiftning på återanvändning genom utlån och återlämning av media. Blir skapandet av ett Världslitteraturhus verkligt bör miljöaspekter beaktas under byggnation och i det färdiga huset. Omvärldsperspektivet Det finns flera exempel på bibliotek med mångkulturell profil. Några av stadsdelsbiblioteken i Göteborg liksom Stadsbiblioteket är till del inriktade mot det mångspråkiga området och har erfarenhet från detta. I Stockholm finns Internationella biblioteket som är en statligt finansierad informations- och lånecentral. Biblioteket i Fisksätra har också utmärkt sig som ett bibliotek med stark lokal identitet i ett mångspråkigt område. Göteborgs stads pågående och alltmer intensifierade med processen: Hela staden socialt hållbar kan naturligt kopplas till tanken om ett Världslitteraturhus vilket ytterligare motiverar Världslitteraturhuset. Samverkan Utredningen om ett eventuellt Världslitteraturhus i Gamlestaden har inte varit föremål för samverkan inom Kulturförvaltningen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (21)

32 Bilagor: 1. Beslut i Kommunfullmäktige Dnr 0817/13 2. Motion av Maria Berntsson (KD) angående att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden. 3. Plankarta läge A Världslitteraturhus Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (21)

33 Plankarta Bilaga 4 Se separat fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (21)

34 Läge A Världslitteraturhus

35 Skisser Bilaga 5 Se separat fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (21)

36

37

38

Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden

Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-04-27 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin Telefon: 365 00 00 E-post: eeva.bolin@ostra.goteborg.se Utredning om förutsättningarna för att skapa

Läs mer

Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden

Utredning om förutsättningarna för att skapa ett Världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-05 Diarienummer 1015/13 Stadsbiblioteket Göteborg Christina Persson Telefon: 031-368 3347 E-post: christina.persson@kultur.goteborg.se Utredning om förutsättningarna för

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Fördjupad förstudie för Världslitteraturhuset enligt alternativet på 1200 m2

Fördjupad förstudie för Världslitteraturhuset enligt alternativet på 1200 m2 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-01-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin Telefon: 365 00 00 E-post: eeva.bolin@ostra.goteborg.se Fördjupad förstudie för Världslitteraturhuset

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om förstudie för nytt världslitteraturhus

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om förstudie för nytt världslitteraturhus Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-03-15 Ärende 2.2.8 Yttrande om förstudie för nytt världslitteraturhus Det finns flera aspekter på det nya så kallade världslitteraturhuset. Vi kan börja med det ekonomiska.

Läs mer

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 2217/15 Sektor Bibliotek Christina Persson Telefon: 031-368 33 47 E-post: christina.persson@kultur.goteborg.se Jill Danielsson Telefon: 031-368 34 45 E-post:

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-11 Diarienummer N138-0027/11 Sektor Kultur och fritid Michael Göransson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@xxxxxx.goteborg.se Mötesplats Amhult

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Begäran om utökad driftsbudget 2016 för Stadsbiblioteket 300 m²

Begäran om utökad driftsbudget 2016 för Stadsbiblioteket 300 m² Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-02-09 Diarienummer 0369/15 Handläggare Charlotte Lundell Telefon: 031-368 32 05 E-post: charlotte.lundell@kultur.goteborg.se Begäran om utökad driftsbudget 2016 för Stadsbiblioteket

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 3. Uppföljningsrapport mars 2019 Uppföljningsrapporten innehåller uppföljning av ekonomi- och personalutveckling

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-08 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08 508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för barnets rättigheter och inflytande

Läs mer

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/8 2013 föreslagna lokala kulturplanen Övergripande synpunkter Ideell kultur i Sala tycker att det är mycket bra att en kulturplan arbetas fram. Vi har läst förslaget

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun

Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun 2018-04-20 Styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun Det här styrdokumentet är ett allmänt hållet dokument för kommunens arbete med nationella minoriteter. Den kommer att kompletteras

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista

Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet i Akalla, Husby och Kista KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSBIBL IOTEK DNR SID 1 (6) 2012-06-01 Handläggare: David Jonsson Telefon: 08-50831197 Till Kulturnämnden KuN 2012-06-14 Nr 15 Samlad och utvecklad biblioteksverksamhet

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum 2015-02-10 Tid: 15:00 15:40 Plats: Stadsbiblioteket Göteborg Utbildningssalen, plan 3 Paragrafer: 29 44 Närvarande Ledamöter Ordförande Mariya Voyvodova (S), 1:e

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-22 Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: 031-368 32 66 E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se Svar på remiss angående

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014

Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030 yttrande över remiss från kommunstyrelsen KS dnr /2014 stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Dnr 1.5.1.-336/2014 Sida 1 (5) 2014-07-02 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 20 032 Till stadsdelsnämnd Förslag till reviderad Vision för Stockholm år 2030

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Här är världen större: Biblioteksplan för Stockholm

Här är världen större: Biblioteksplan för Stockholm Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och Medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-30 Handläggare Anette Manoti Telefon: 08-50824582 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Här är världen

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare SDF: Hans Peters Telefon: 08-508 04 016 Handläggare Kulturförvaltningen: Elisabeth Aldstedt Telefon: 08-508 31 113 TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun

Datum Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala kommun KS 13 8 FEBR 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-01-17 Diarienummer KSN-2011-0528 Kommunstyrelsen Motion av Edip Akay (V) om att inrätta ett interkulturellt råd i Uppsala

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Behov av kultur- och fritidsverksamhet i Rosendal

Behov av kultur- och fritidsverksamhet i Rosendal KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Hansson Johanna 2017-03-07 KTN-2017-0057 Sjöblom Gunilla Sörås Staflin Pia Kulturnämnden Behov av kultur- och fritidsverksamhet i Rosendal Förslag till

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Svar på remiss Biblioteksplan

Svar på remiss Biblioteksplan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-07-06 Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Svar på remiss Biblioteksplan

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer