Friskis&Svettis Regler och rekommendationer. - reviderad upplaga per den 15 september 2006.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Friskis&Svettis Regler och rekommendationer. - reviderad upplaga per den 15 september 2006."

Transkript

1 Friskis&Svettis Regler och rekommendationer - reviderad upplaga per den 15 september 2006.

2 Regler och rekommendationer De grundläggande rättigheterna och skyldigheterna för medlemsföreningar i Friskis&Svettis finns i den egna föreningens stadgar, i Friskis&Svettis Riks stadgar och i dokumentet Villkor för medlemsförening i Friskis&Svettis. På några områden behövs dessutom regler och rekommendationer som kompletterar och förtydligar. Dessa finns samlade under huvudrubrikerna: 1. Profil sid Grafisk profil 1.2 Funktionärskläder 1.3 Träningsbenämningar 1.4 Webb 2. Sponsring..sid Aktiviteter utanför Friskis&Svettis utbud.sid Avgifter för nyttjande av musik...sid Avgifter för olycksfallsförsäkring för F&S medlemmar i de nordiska länderna...sid Att räkna medlemmar...sid Titlar sid Hantering av aktiebolag...sid Handlingsplan vid misstanke om ätstörning. sid Dopning...sid Rikskort...sid Valberedningsarbetet...sid Mat och Dryck..sid 25 2 (29)

3 1. Profil När vi talar om profil handlar det om allt som syns och kommuniceras. Tydlighet och enlighet när det gäller hur vi ser ut och presenterar Friskis&Svettis är av största betydelse. Vår gemensamma profil är en viktig styrka. 1.1 Grafisk profil Helt centralt i frågan om grafisk profil är hur vår symbol, vårt märke eller logotype ska se ut. Det händer ibland att man förväxlar detta med varumärke. Varumärket är så mycket mera än hur vår logotype ser ut. Vårt varumärke är hur Friskis&Svettis uppfattas. Viktigast för detta är hur vi lever vår idé och våra gemensamma värderingar. Varumärket påverkas av allt vi gör. Vårt tydliga, gemensamma utseende bidrar sedan till att hålla samman och fokusera intrycket av Friskis&Svettis. Det är detta senare som grafisk profil handlar om, i schemafoldrar, trycksaker etc. F&S föreningar har en skyldighet att följa regler och rekommendationer för hur vi presenterar oss och ser ut. Samma gäller för ev. samarbetspartners, byråer eller andra leverantörer som vi anlitar och som ska använda vår logotype. Det är vårt ansvar att de tillämpar Friskis&Svettis grafiska profil på rätt sätt. Kontrollera och följ upp. Låt det bli rätt från början. Att beställa omtryck eller en ny skylt blir dyrt Regler Vår logotype Vår logotype är en kvadrat. Logotypen inkluderar den röda kvadraten; vit symbol i röd kvadrat. Endast när logotypen appliceras på Friskis&Svettis-kollektionen och strumpor eller på vår röda färg kan kvadraten tas bort. Fristående logotype När du använder logotypen fristående eller som avsändare ska den alltid omges av en skyddande frizon, d v s luft kring logotypen. Ortsnamn i anslutning till logotypen Hemort i anslutning till logotypen placeras i blå tilläggsruta direkt ansluten till logotypen. Den blå tilläggsrutan är en tiondel så stor som den röda rutan. Texten ska vara vit. Svartvit logotype När du inte har möjlighet att trycka logotypen i färg kan du välja mellan svart och grå. Be tryckaren välja den grå i 30 % svart Så här skrivs Friskis&Svettis Friskis&Svettis skrivs utan mellanslag på båda sidor om &-tecknet. 3 (29)

4 Namnet Friskis&Svettis skrivs alltid versalgement i versalgemen text, och i versal text skrivs FRISKIS&SVETTIS alltid versalt. Om det i officiella sammanhang krävs ett IF (Idrottsförening) så skriv det före Friskis&Svettis Typografi Det är viktigt att använda rätt typografi och dessutom rätt variant vid rätt tillfälle för att den grafiska profilen ska upprätthållas. Vi använder typsnitten: Bell Gothic Light till brödtext, visitkort och adressrader Bell Gothic Black till rubriker och mellanrubriker Bell Gothic Bold till mellanrubriker Sabon till brödtext, stora mängder text. Sabon kan ersättas med Times Våra färger Vår logotype består av två färger. Vitt och rött. Rött och vitt är världens mest framgångsrika färger. Rött är livets och kärlekens färg. Rött är aktivitet. Den vita färgen lyfter fram den röda färgen så att den upplevs ren och fräsch. Röd färg, PMS 186 Accentfärgen är blå Den blå färgen har tillkommit för att förstärka det rödvita, lägga till en sportig karaktär och öka möjligheterna att skapa bra kläder, trycksaker och miljöer. Accentfärgen är endast ett komplement till våra grundfärger och används med återhållsamhet. Blå färg, PMS Rekommendationer Trycksaker För annonser, broschyrer och foldrar är det bra med så enkel och ren formgivning som möjligt. Tänk på att blå är en accentfärg, d v s en färg som används sparsamt för att accentuera det rödvita intrycket. Använd du- eller vi-perspektiv, inte ni-perspektiv. Tänk på papperskvaliteten; alltid ett riktigt vitt obestruket papper. Vad gäller logotypen är rekommendationen att i så stor mån som möjligt använda den med ortsnamnet i det blå fältet under den röda kvadraten. På det sättet skapar varje F&S-förening sin egen personlighet Skyltar och banderoller Det viktigaste är att inget inkräktar på logotypens form. Och att du använder rätt typsnitt Friskis&Svettis bildbank Här hittar du bilder som är friköpta för Friskis&Svettis. Du kan alltså fritt använda dem till föreningens olika annonser och trycksaker. 4 (29)

5 1.2 Funktionärskläder Från augusti 2004 bär alla funktionärer en gemensam Friskis&Svettis-kollektion Regler Friskis&Svettis-kollektionen får endast bäras av Friskis&Svettis funktionärer och i samband med Friskis&Svettis verksamhet. Det betyder att funktionärer som slutar i en förening ska återlämna sina funktionärsplagg till föreningen. Begagnade plagg får aldrig lämnas till klädinsamlingar. Friskis&Svettis-kollektionens färger är vita, röda och blå. Var och en av föreningarna väljer vilka plagg ur kollektionen funktionärerna ska använda. Den enda regeln är att funktionären med blå byxa alltid ska ha röd överdel. Friskis&Svettis-kollektionen bär inget annat varumärke än Friskis&Svettis. Det är inte tillåtet att ha annan logotype på funktionärsplaggen. I samband med jubileer och evenemang kan föreningen ta fram tillfälliga funktionärsplagg. Föreningen tar också ibland fram profilprodukter för försäljning till medlemmar. Friskis&Svettis logotype används då enligt den grafiska manualen. Friskis&Svettis hela logotyp som inkluderar den röda kvadraten är dock svår att applicera på textil. Använd rött figurmärke på vita kläder och vitt figurmärke på röda kläder. På textil i andra färger än vit och röd skrivs namnet Friskis&Svettis ut i rätt typsnitt. 1.3 Träningsbenämningar Friskis&Svettis har idag ett brett härligt utbud. Under de senare åren har efterfrågan från F&S föreningar ökat av regler och rekommendationer för hur vi ska benämna F&S utbud. Uppdraget blev tydligt då årsstämman 2003 gav F&S Riks i uppdrag att "se över principer och tillämpning för benämning av utbudet i dialog med föreningarna". Friskis&Svettis kärnverksamhet är jympa. Det var med jympa Friskis&Svettis startade. Det var där vår unika idé och kompetens kom till tydliga uttryck och det är utifrån jympan vi lärt och byggt vidare på vår träningsidé med fokus på musik, ledarskap och rörelse och idén om lustfylld, lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla Regler Struktur för utbudet Friskis&Svettis utbud presenteras under fyra träningsformer: F&S Jympa F&S Gym F&S Spincykling F&S Jogga/Gå 5 (29)

6 Under respektive träningsform finns familjer, som t ex under F&S Jympa: Jympa med redskap Aerobics Ki Friskis&Svettis träningsutbud: F&S Jympa F&S Spincykling F&S Gym F&S Jogga/Gå Start Bas Start Bas Styrketräning Övningsträning i Jogging Walking Styrka Puls Medel Medel Intensiv Intensiv gym Stavgång Cross Specialjympa Familj Knatte Junior Senior Rygg Väntabarn Mamma Öppna dörrar Enkeljympa Jympa med redskap Bräda Station Aerobics Aerobics Step Aerobics/dans Ki Ki-jympa Ki box Ki balans Ki yoga F&S Core Core Vattenjympa Skivstång Skivstång Kombi Skivstång Spin Specialspin Junior Mamma Senior Kombi Skivstång Spin 6 (29)

7 Nivå Nivå presenteras som start, bas, medel respektive intensiv. Exempel är Styrka/medel och Puls/bas. Målet är att så långt det är möjligt diversifiera utbudet, d v s visa på det stora och varierade utbudet vi har. Styrka/medel, Puls/medel, Station/medel och Bräda/medel visar att det handlar om olika, unika träningsformer på medelnivå. I det fall man inte har ett separat spinschema gäller motsvarande för att visa nivån, t ex Spin/bas Svårighetsgrad Svårighetsgrad presenteras som 1 och 2. T ex Aerobics 1, Step 2 och Ki box Grafik och stavning Namn på utbud är egennamn och skrivs med versal första bokstav, t ex Medel. Namnet avskiljs från nivån genom en /, t ex Bräda/medel. Nivå stavas med gemena bokstäver, t ex Puls/bas. Svårighetsgrad avskiljs från namnet med ett mellanslag, t ex Aerobics 1. Då namnet innehåller fler ord skiljs de åt med mellanslag och versal första bokstav på första ordet, t ex Ki balans. Undantaget är Ki-jympa, som blir språkligt felaktigt om ovanstående gäller Rekommendationer Kombinationer - Kombi Kombinationer kan presenteras antingen som Kombi eller att man kort och enkelt sätter ihop träningsformerna. Kombinationen Spincykling och Skivstång benämns Skivstång Spin Friluft Friskis&Svettis har genom åren utvecklat en härlig tradition i att koppla diverse friluftsaktiviteter till medlemskapet. Exempel på detta är vandringar, klättringar, inlinesåkning, kanot och skridskor. Aktiviteter som dessa sorteras under rubriken friluft När vi pratar När vi pratar om våra träningsformer eller kommunicerar i både bild och text dyker fler möjligheter upp. Alla med syftet att vara tydlig och lätt att förstå. Till exempel: Vår produkt heter Spincykling. När vi talar om aktiviteten pratar vi om att träna spinning eller spinna. När vi vill vara kortfattade i schemat skriver vi Spin/bas. 7 (29)

8 När det gäller Gym pratar man inte enbart om att styrketräna utan också om att gymma, eller träna i gymmet. I gym kan man ibland enbart träna styrketräning och ibland både styrketräning och konditionsträning, detta beroende på hur utvecklat föreningens gym är. Gym och Styrketräning blandas ganska fritt beroende på vad som passar bäst. Ibland används också ordet gym som benämning på en hel träningsanläggning med gruppträning och gym. Detta är inte vår grundbetydelse av ordet. 1.4 Webb Bakgrund Vid Årsstämman i Falun år 2005 beslutades att F&S Riks ska ta fram regler och rekommendationer för hur en webbsida ska se ut och ett förslag till hur en webbsida kan se ut Regler Friskis&Svettis logotyp ska placeras längst upp till vänster på både start- och undersidor. Det ska tydligt framgå vilken Friskis&Svettis-förening besökaren har kommit till. Externa länkar (till annan verksamhet) ska öppnas i nytt fönster. Om man använder ramar kan de öppnas i _blank. Länk ska finnas till F&S Riks webbplats. Benämningar på Friskis&Svettis träningsformer finns under regler för Profil. Webbplatsens lay-out ska följa den grafiska profilen. Undantag är dock att standardtypsnittet Verdana ska användas. Rätt röd webbfärg är CC3333, och accentfärgen blå Webbplatsadressen ska i alla externa sammanhang anges i formen: friskissvettis.se/ort, alternativt som subdomän: ort.friskissvettis.se. För förening utanför Sverige anpassas denna regel. Webbplatsen ska varken ligga inhyrd på någon annan webbplats, eller i någon annan verksamhets ram. Webbplatsen är en frizon se regler för Sponsring i F&S. Sponsorer eller samarbetspartners logotyper får inte exponeras. Dessa får nämnas i text, dock inte på startsidan. 8 (29)

9 Personuppgiftslagen (PUL) ska efterföljas beträffande personuppgifter. Varje förening skall ha en personuppgiftsansvarig. Endast friköpta och webboptimerade bilder får användas under förutsättning att samtycke finns från den som framträder på bilden. Använd gärna bilder från F&S Bildbank. Bilder som endast kan ses på lösenordsskyddade sidor är undantagna från denna regel. Webbplatsen ska genomsyras av och förmedla Friskis&Svettis värderingar. Uttryck som leder tankarna till kommersiellt drivna företag får inte förekomma. Det ska framgå att föreningen är en ideell idrottsförening Rekommendationer Länkar till undersidor inom webbplatsen placeras i en horisontell navigeringslist i höjd med logotypens underkant. Länkarna grupperas logiskt. Förening med många undersidor/länkar kan komplettera med en vertikal navigeringslist under logotypen. Varje Friskis&Svettis-förening rekommenderas följa den design F&S Riks har på sin sida, friskissvettis.se. Mallen finns att tillgå på F&S Riks. Webbplatsen ska vara en levande mötesplats. Därför är det viktigt att den underhålls och uppdateras. Uppgifter som ska uppdateras löpande bör kunna hanteras i ett administrationsgränssnitt. Varje Friskis&Svettis-förening rekommenderas använda e-postadresser enligt formen: namn@ort.friskissvettis.se. Adress enligt denna mall kan man få via F&S Riks utan kostnad. Norska föreningar rekommenderas använda adresser enligt formen: namn@ort.friskissvettis.no. Föreningar utanför Sverige och Norge rekommenderas använda adresser enligt formen: namn@ort.friskissvettis.land. Föreningen sköter själv sin mailadministration. En gästbok kan vara ett bra sätt att visa öppenhet mot föreningens medlemmar. En gästbok kräver dock en daglig översyn för att fungera. Beslutade av Friskis&Svettis Riks styrelse (29)

10 2. Sponsring 2.1 Sammanfattning av rådslaget om sponsring Genom vårt engagemang i Friskis&Svettis har vi valt att vara med och utveckla ett av Sveriges starkaste varumärken. Det förpliktigar. Det stora intresset för vårt rådslag om sponsring, 70 remissvar, är ett bevis på hur viktigt vi inom rörelsen ser på sponsorfrågan. Det vi gör i vår förening påverkar nämligen alla andra föreningar. Det är konsekvensen av att vi idag lever i en transparent värld ett resultat av det senaste decenniets snabba utveckling inom media och internet. Intäkterna i föreningarna från sponsring har hittills varit begränsade och haft ringa betydelse för verksamheten i föreningarna. Vi står fria. Det är en av våra grundvärderingar, därför bör aldrig ersättning från sponsorer eller samarbetspartners finansiera föreningens löpande verksamhet. Eventuell ersättning eller samarbete bör enbart syfta till att möjliggöra extra marknadsföringsinsatser eller stärka relationer med medlemmar eller funktionärer, för att få så många som möjligt att uppleva rörelseglädje. 2.2 Definitioner Sponsring Sponsring bör alltid ses i perspektivet marknadsföring och kommunikation. Syftet för det sponsrade företaget är att öka sin försäljning genom att förknippas med Friskis&Svettis positiva värderingar. Därför är kravet mycket stort på att sponsorns värderingar kompletterar eller förstärker våra värderingar. Syftet för föreningen är att skaffa extra resurser. Projektsponsor En projektsponsor stödjer oss under tidsbegränsade projekt, t ex vid utejympan under en sommar eller i samband med framtagande av utbildningsmaterial, på F&S konvent, instruktionsvideor, bruksanvisningar etc. När evenemanget eller utgivningen är avslutad upphör stödet. Även här är det viktigt med starka varumärken och respekt för varandras identitet. Samarbetspartners En samarbetspartner är liksom sponsorn någon man har en affärsrelation med. Syftet för samarbetspartnern är att öka sin försäljning genom att erbjuda Friskis&Svettis medlemmar förmåner. Sampling, d v s att dela ut produktprover åt ett företag är ett slags tillfälligt samarbete. Har företaget inga krav på motprestation är det fråga om gåva eller donation. Föreningens syfte med att erbjuda sina medlemmar förmåner är att stärka relationen med dem. Annonsköpare I detta fall har Friskis&Svettis sålt ett exponeringsutrymme i t ex trycksak eller tidning. Utrymmet säljs till den som betalar. Detta betraktas inte som traditionell sponsring men kan mycket väl ingå som en komponent i ett paket. 10 (29)

11 Försäljning i våra lokaler Allt vi gör påverkar människors bild av Friskis&Svettis; de tidningar som finns för läsning, de automater som finns med drycker och förstås det vi säljer i våra receptioner. 2.3 Regler Grundregel Vi skall aldrig låna ut vår logotyp eller varumärke till något företag, organisation eller person, så att de kan använda detta i sin annons, i sin reklam, på sin hemsida eller annat informationsmaterial eller i sin verksamhet. Friskis&Svettis kan däremot använda andra företags och organisationers logotyper och varumärken i sitt informationsmaterial som motprestation för att sponsorn ger ekonomiskt bidrag eller samarbetspartnern ger medlemmarna förmåner. Det skall tydligt framgå vilken Friskis&Svettis förening som är avsändare, t ex Friskis&Svettis Uppsala, se profilregler. Ytterst ansvarig för sponsorer och samarbetspartners är styrelsen i respektive förening Lokal nivå Varje förening avgör själv vilka engagemang man gör med sponsorer och samarbetspartners så länge de enbart riktar sig till de egna medlemmarna via sina egna media, dvs. program, foldrar, medlemsutskick samt annonser i lokala medlemstidningar, och annonser i medier som enbart riktar sig till den egna föreningens upptagningsområde Regional nivå Sponsor engagemang och samarbetsförmåner som kommuniceras via medier och butiker som riktar sig till andra föreningars upptagningsområden t. ex Göteborgs Posten, Sydsvenska Dagbladet, SvD, DN, Stadium, Intersport skall beslutas i en gemensam regional sponsorgrupp. Principen för hur eventuell sponsorersättning fördelas mellan föreningarna beslutas också av denna grupp Riksnivå Friskis&Svettis ingår inga riksomfattande sponsorsamarbeten utan att detta presenteras och beslutas av årsstämman. Sponsring och samarbeten av tidsbegränsat projekt t.ex. jympavideo på riksnivå, beslutas av F&S Riks styrelse Frizoner Friskis&Svettis avstår från sponsorer och samarbetspartners logotyper och varumärken på verksamhet som vänder sig till barn upp till 12 år och på alla funktionärskläder. Föreningarnas hemsidor ska betraktas som frizoner. Sponsorer eller samarbetspartners logotyper får inte exponeras. Dessa får nämnas i text, dock inte på första sidan. 11 (29)

12 2.4 Rekommendationer Frizoner Vi rekommenderar att alla föreningar betraktar sina lokaler som frizoner. Det innebär att vi avstår ifrån sponsorer och samarbetspartners logotyper och varumärken i våra lokaler Huvudstadsregioner Svenska mediers redaktioner är till mycket stor del placerade i Stockholm, vilket innebär att deras bild av Friskis&Svettis skapas av hur föreningarna i och runt Stockholm agerar. Det ställer extra stora krav på huvudstadsregioners föreningar när det gäller val av sponsorer och samarbetspartners eftersom det får så stora konsekvenser för alla övriga föreningar i Friskis&Svettis-rörelsen Friskispressen Friskispressen betraktas som Friskis&Svettis medlemstidning, vilket innebär att tidningen ur sponsor och samarbetssynpunkt betraktas som ett riksmedia. Ingen förening bör sammankopplas med någon sponsor eller samarbetspartners logotype eller varumärke i Friskispressens annonser eller artiklar Val av sponsorer, samarbetspartners och annonsörer Oavsett om det handlar om en sponsor eller en samarbetspartner, blir associationen till varumärket den samma. Varje varumärke har sin image, den kan vara positiv eller negativ. Konkret betyder det att varje varumärke Friskis&Svettis väljer att synas med kommer att bidra med en del av sin image. Bidra positivt om den uppfattas som positiv och negativ om den uppfattas negativ. Val av sponsor, samarbetspartners eller t.o.m. annonsör ska därför alltid utgå från våra egna grundvärderingar. Att det stöder dessa och bidrar till att förstärka dem. 3. Aktiviteter utanför Friskis&Svettis utbud 3.1 Regler Gästpass När föreningen vill pröva/erbjuda något som en slags extra aktivitet kallas det Gästpass. Exempel kan vara någon form av Yoga, Qi gong eller Tai chi. Passet kan ledas av en extern specialist på området eller av Friskis&Svettis-utbildad ledare som har speciell kompetens. Oavsett vem som leder är detta ej en ordinarie Friskis&Svettis-aktivitet och ska därför presenteras i folder, schema etc som just Gästpass. Kläderna får ej heller vara ur F&Skollektionen. Gästpass kan också vara upplagt som kurs, t ex Salsakurs, Yogakurs. Att erbjuda Gästpass kan vara ett sätt att pröva sig fram och se våra motionärers behov. Namnet Gästpass är en rekommendation, hur verksamheten bedrivs enligt ovan är en regel. 12 (29)

13 3.1.2 Modell för utveckling av aktiviteter När man prövar nya former av det som ingår i Friskis&Svettis ordinarie utbud, t ex i kombipass, bygger det på att träningen leds av utbildad Friskis&Svettis-ledare och att projektet följer Friskis&Svettis utvecklingsmodell: Idén förankras hos ansvarig i föreningen och utbildningsansvarig på F&S Riks. En utvecklingsgrupp tillsätts, t ex en uppföljare och de ledare som ska utveckla och leda passet samt kontaktpersonen inom F&S Riks. Passet utvärderas en bit in på terminen och efter avslutad provtermin. Återkoppling sker sen till F&S Riks. Denna process kan leda till erfarenheter som integreras i befintlig utbildning eller eventuellt leder till att en ny Friskis&Svettis-aktivitet växer fram. F&S Riks ansvarar då för framtagande av utbildningsmaterial, utbildning, uppföljning och ska verka för att sådan ny verksamhet sprids till andra F&S-föreningar. 4. Avgifter för nyttjande av musik 4.1 Bakgrund I Sverige gäller att för musik som framförs offentligt ska musikavgift enligt lag betalas till den som äger upphovsrätten och till de som framför verken, vanligtvis kompositörer, musiker och artister. Dessa avgifter betalas dels till kompositörernas organisation, STIM, dels till artisternas organisation, SAMI. Även NCB (Nordic Copyright Bureau) och IFPI (grammofonbolagen) ska ha musikavgifter. Riks har centrala avtal med både STIM/NCB och SAMI/IFPI. Enligt dessa avtal ska Riks bland annat sköta insamling och redovisning av musikavgifter från alla svenska Friskis&Svettis föreningar. Medlemsförening får utan ytterligare avgift använda musiken samt vid behov kopiera inköpt musik för användning i föreningens verksamhet. I länder utanför Sverige kan motsvarande bestämmelser förekomma. Nationella regler skall följas. 4.2 Regel Varje svensk medlemsförening är skyldig erlägga musikavgift till F&S Riks enligt gällande avtal mellan Riks, STIM och SAMI. 13 (29)

14 5. Avgift för olycksfallsförsäkring för Friskis&Svettis medlemmar i de nordiska länderna. 5.1 Bakgrund På stämman i Jönköping år 2002 fick Friskis&Svettis Riks i uppdrag att ta fram ett förslag på en kollektiv olycksfallsförsäkring för medlemmar. Målet var att hitta en försäkring med låg premie, frågan ställdes därför till flera stora försäkringsbolag. Styrelsens förslag om en kollektiv olycksfallsförsäkring i If antogs vid årsstämman. Premien var då 2 kr /medlem. Sedan 1 januari år 2004 är alltså alla Friskis&Svettis-medlemmar i Sverige, Norge, Danmark och Finland försäkrade genom If. Försäkringen gäller inte vid skada som uppkommit på grund av överansträngning. Hjälpmedel avsedda för idrottsutövning ersätts inte heller. Mer om omfattning och villkor gällande försäkringen finns att läsa på funknet. Observera att den som skadas måste var medlem. Ibland tillåts t ex barn träna som medföljande utan att själv vara medlem och omfattas då inte av denna olycksfallsförsäkring. Motionärer som deltar t ex på utejympa eller löser engångsbiljett och inte är medlemmar, omfattas alltså inte heller av försäkringen. Funktionärer omfattas, i egenskap av betalande medlem, av denna försäkring samt Riksidrottsförbundets grundförsäkring hos Folksam. Avgiften för försäkringen administreras och faktureras av Friskis&Svettis Riks. Premien 1,70 kr/medlem gäller år Regel Varje nordisk medlemsförening är skyldig att till F&S Riks erlägga avgift för If försäkringspremie beräknad på föreningens redovisade medlemsantal. Beslutat vid Årsstämman i Helsingborg Att räkna medlemmar 6.1 Bakgrund Vid Friskis&Svettis Årsstämma i Norrtälje den april 2004 beslutade stämman uppdra till styrelsen att se över principerna för medlemsräkningen i Friskis&Svettis lokalföreningar så att dessa bygger på samma beräkningsgrund. Att föreningarna har ett enhetligt sätt att räkna medlemmar har även betydelse ur försäkringssynpunkt eftersom endast medlemmar är försäkrade under träning. 6.2 Regler Medlem är den som själv eller via t ex sin arbetsgivare betalat medlemskap i en Friskis&Svettisförening. 14 (29)

15 Medlemskapet i föreningen ska löpa per kalenderår. Man måste vara medlem för att utnyttja sitt aktivitetskort. Även klippkort är aktivitetskort. Aktivitetskort gäller under den period föreningen bestämmer. Engångsbiljett och prova-på-kort är inte ett aktivitetskort. 6.3 Rekommendationer Att särskilja medlemskapet från aktivitetskortet är ett sätt att påvisa för motionären att han/hon valt att träna i en idrottsförening och inte i ett företag. Medlemskapet i föreningen rekommenderas därför vara separerat från aktivitetskortet. Eftersom klippkort är aktivitetskort krävs medlemskap för att utnyttja kortet. För att inte en medlem i en Friskis&Svettis-förening som tillfälligt tränar i en annan förening skall tvingas ha dubbelt medlemskap, rekommenderas föreningarna tillåta medlem från annan förening att köpa och använda klippkort utan att vara medlem i den egna föreningen. När en förening säljer ett aktivitetskort som gäller över årsskiftet måste enligt ovanstående regler medlemskap för det andra året betalas för att motionären skall kunna utnyttja aktivitetskortet efter kalenderårsskiftet. För att undvika anhopningar och problem i början av året kan föreningen ta betalt för medlemskapet år två redan när aktivitetskortet säljs. Många föreningar sänker den avgift som tas ut under hösten med motivering att det bara är en kort tid kvar av året. Eftersom medlemsavgiften beslutas av föreningens årsmöte rekommenderas att ev. sänkning görs av priset för träningen om inte årsmötet beslutat att medlemsavgiften får sänkas. Ovanstående regler och rekommendationer skall tillämpas så snart det är praktiskt möjligt i den enskilda föreningen, dock senast den 1 januari Det innebär att vid medlemsräkningen i februari 2007 skall medlemsantalet redovisas enligt dessa regler. 7. Titlar 7.1 Regler Friskis&Svettis årsstämma 2004 beslutade att: Den närmast under styrelsen ansvarige för verksamheten i Friskis&Svettis olika medlemsföreningar skall benämnas Verksamhetsledare alternativt Verksamhetschef, om en sådan finns. Den ansvarige för Friskis&Svettis Riks benämns Generalsekreterare. I övrigt finns inga gemensamma regler för benämningar av olika positioner eller titlar inom Friskis&Svettis. 7.2 Rekommendationer Begrepp, benämningar och uttryck som vi använder oss av inom Friskis&Svettis skall visa en enighet runt profilen och ge en tydlighet mot omvärlden, våra medlemmar och internt inom Friskis&Svettis. De benämningar på olika positioner som vi använder oss av skall återspegla 15 (29)

16 faktiska förhållanden och de olika roller som vi har inom rörelsen. Exempelvis kan ansvarig för en lokal i förening med flera lokaler benämnas Platschef, ansvarig för löpande ekonomihantering Ekonomiansvarig och ansvarig för receptionsarbetet Receptionsansvarig. 8. Hantering av aktiebolag 8.1 Bakgrund Alla föreningar i Friskis&Svettis bygger på en ideell värdegrund och är ideella idrottsföreningar. Ingenting vi gör eller säger får rubba tilltron till den ideella grunden. Flera föreningar har redan beslutat om, eller övervägt möjligheten att registrera egna aktiebolag. Ofta har det varit i samband med att man bedriver verksamhet i egen lokal. Huvudsaklig anledning till att frågan aktualiseras är i samband med hyresavtal och att fastighetsägaren kräver att hyresgästen skall vara momsregistrerad. 8.2 Regler Föreningens kärnverksamhet, träningen, får endast bedrivas av den ideella föreningen. Detta innebär bla att de avgifter som föreningens medlemmar betalar för sitt medlemskap och för sin träning, ska betalas till den ideella föreningen. Namnet Friskis&Svettis får inte förekomma i namnet på aktiebolaget. I de fall en förening inom Friskis&Svettis beslutar sig för att lägga sin lokalförvaltning i ett intressebolag ska föreningen ha en majoritet av styrelseplatserna och äga 100% av aktierna. 8.3 Rekommendationer Eftersom varje förenings situation är unik, bör föreningen inför ett eventuellt beslut rådgöra med experter som besitter utomordentliga kunskaper inom området. Fastighetsägare, Skatteverket och föreningens revisor är inte tillräckligt och bör därför kompletteras med ytterligare kompetens av t ex en skattejurist. För att såväl föreningens medlemmar som funktionärer och personal ska känna sig bekväma med situationen vid en bolagsbildning, är det viktigt med öppenhet angående bolagets syfte, mål och förvaltning. En naturlig utgångspunkt bör vara att allt som görs skall komma föreningens medlemmar till nytta. Vid en bolagsbildning är det också viktigt att det tydligt framgår att det är Friskis&Svettis värderingar och de ideella drivkrafterna som leder och utvecklar föreningen. Ett naturligt led i beslutsprocessen skall vara att bedöma hur den ideella värdegrund varumärket bygger på kan påverkas av ett beslut om bolagsbildning. Förfarandet ska vara etiskt försvarbart. 16 (29)

17 9. Handlingsplan vid misstanke om ätstörning 9.1 Bakgrund Problematiken kring ätstörningar är komplex. Av osäkerhet och rädsla för att göra fel väljer man ofta att inte agera. Ett behov av kunskap och rekommenderat förhållningssätt inom Friskis&Svettis bör därför finnas. Förhållningssättet i Rekommendationen bygger på ett medmänskligt ansvar snarare än föreningens ansvar. Att se, reagera och agera som medmänniska inte ge sig in i en roll som terapeut eller expert. Handlingsplanen innehåller tre dokument samt tips på två hemsidor med aktuell information om ätstörningar samt var man kan söka hjälp. Dokumenten är 1) Handlingsplan vid misstanke om ätstörning hos medlem 2) Handlingsplan vid misstanke om ätstörning hos funktionär 3) Infoblad Vi bryr oss om, som kan sitta uppe på anslagstavla eller ges till den som lider av ätstörningar 9.2 Rekommendationer Handlingsplan vid misstanke om ätstörning hos medlem I dagens samhälle är relationen till mat, ätande och träning sällan helt oproblematisk. Många oroar sig för att de äter för mycket eller fel sorts mat. För de flesta av oss medför förhållandet till mat och träning sällan allvarliga hälsoproblem, men för vissa blir det annorlunda. Förhållandet till mat och träning slår över och blir ett tvång. Ett tvång som tar över hela livet och blir en sjukdom. Problemet finns runt omkring oss, även här på Friskis&Svettis. Vår grundtanke är att främja folkhälsan och all träning hos oss sker på egen risk. En person som har en ätstörning har ofta även ett onormalt förhållande till sin träning och svårigheter att lyssna på kroppens signaler. Med tanke på de allvarliga konsekvenser som självsvält leder till är det viktigt att vi reagerar och agerar när vi misstänker att en person har en ätstörning. Ser du en person som är extremt mager har den kommit så långt in i svälten att personen antagligen ligger i riskzonen för hjärtsvikt, vilket kan få en dödlig utgång. Tränar en så mager person har den med största sannolikhet en ätstörning. Var även vaksam på om en person gått ner en hel del eller tränar extremt mycket, eftersom träning är ett vanligt kompensationsbeteende. Eftersom det kan kännas svårt att konfrontera en person som misstänks ha en ätstörning har vi satt ihop en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga. Det är av yttersta vikt att vi konfronterar personen i fråga och uppmärksammar problemet. Det har visat sig att det effektivaste sättet att hjälpa en drabbad just är att konfrontera problemet/personen. 17 (29)

18 För mer information gå in på Nationellt Kunskapscentrum för Ätstörningar, nat.se, eller Anorexi/Bulimi-kontakt, abkontakt.se. Reagera 1. Om du ser en motionär vid upprepade tillfällen och misstänker att personen har en ätstörning, börja med att bolla med en kollega och se om ni har samma uppfattning i frågan. Kontakta verksamhetsledaren som utser en ansvarig. 2. Utsedd ansvarig tar kontakt med personen. Berätta vad du ser, att personen inte ser ut att må bra. Förklara att du/ni är oroliga och fråga om personen får någon hjälp. Om du bedömer att situationen är så pass allvarlig att det är fara för personens liv, förklara att vi inte rekommenderar personen att fortsätta träna (hos oss) förrän hon/han blivit bättre. Lämna ut informationsbladet Vi bryr oss till personen. Exempel på vad du kan säga: - Hej jag heter... skulle jag kunna få byta några ord med dig? - Jag har sett att du brukar träna här och jag blir orolig när jag ser dig. - Jag tycker inte att du ser ut att må bra, hur mår du? - Får du någon hjälp? - Jag rekommenderar inte att du fortsätter att träna (hos oss) förrän du mår bättre. - Det här pappret vill jag att du tar med dig hem och läser igenom. - Jag skulle önska att du går in på någon av hemsidorna och tar kontakt med någon, så att du får hjälp. - Jag vill att du söker hjälp så fort som möjligt eftersom det kan ta tid innan du får hjälp. - Jag vill att du ska veta att jag har valt att ta upp det här med dig enbart av omtanke för din hälsa. - Ta hand om dig! Eftersom förnekande och en känsla av att man mår bra är vanligt i sjukdomsbilden får du vara beredd på att personen inte reagerar positivt på samtalet, utan försöker bortförklara allt. Vi kan inte tvinga någon att söka hjälp, men du kan påpeka att du har valt att prata med personen av omtanke om hans/hennes hälsa. Att du uppmärksammar problemet kan vara den väckarklocka personen behöver för att komma på rätt köl igen. Viktigt är att du tar samtalet på en lugn och avskild plats och bemöter personen med respekt. 18 (29)

19 3. Fortsätter motionären att träna hos oss i samma utsträckning och vi fortfarande anser att personen inte mår bra tar utsedd ansvarig ett nytt samtal med motionären. Syftet med detta samtal är att återigen påtala vad du ser och förklara att vi kommer ta tillbaka träningskortet (ej medlemskapet) om ingen förändring ses inom en månad. Här är det viktigt att poängtera att vi gör det med tanke på personens bästa. Anser du att situationen har förvärrats gå direkt till punkt 4. Exempel på vad du kan säga: - Vi pratades ju vid för en tid sen. Hur är det med dig? - Har du läst igenom pappret jag gav dig? - Har du funderat på att söka hjälp? - Hur har det gått? - Vet du om att träning i ditt tillstånd är rent livsfarligt? - Om inte jag ser någon förändring inom den närmsta månaden så måste vi gå in och ta ansvar för att du inte fortsätter träna här hos oss genom att ta tillbaka ditt träningskort. 4. Om medlemmen fortsätter utan någon förändring tar utsedd ett nytt samtal. Eftersom personen inte tar ansvar för sitt eget liv går vi här in och tar ansvar för att personen i alla fall inte fortsätter att träna hos oss. Det bästa vi kan göra för personen är att ta tillbaka träningskortet tillsvidare (medlemskapet kvarstår). Betala tillbaka pengarna för träningskortet till medlemmen. Självklart är personen välkommen tillbaka som medlem när han/hon mår bättre. Exempel på vad du kan säga: - Jag kan inte se någon förändring i ditt beteende. Det bästa vi kan göra för dig just nu är att ta ansvar för att du åtminstone inte fortsätter att träna hos oss. - Har du kvar lappen du fick Vi bryr oss? - Jag önskar verkligen att du söker hjälp så att du blir frisk. - Du är så välkommen tillbaka till oss när du och din kropp mår bra av att träna. - Ta hand om dig. Om personen inte har Vi bryr oss kvar, lämna ut ett nytt Handlingsplan vid misstanke om ätstörning hos funktionär I dagens samhälle är relationen till mat, ätande och träning sällan helt oproblematisk. Många oroar sig för att de äter för mycket eller fel sorts mat. För de flesta av oss medför förhållandet till mat och träning sällan allvarliga hälsoproblem, men för vissa blir det annorlunda. 19 (29)

20 Förhållandet till mat och träning slår över och blir ett tvång. Ett tvång som tar över hela livet och blir en sjukdom. Problemet finns runt omkring oss, även här på Friskis&Svettis. Vår grundtanke är att främja folkhälsan och all träning hos oss sker på egen risk. En person som har en ätstörning har ofta även ett onormalt förhållande till sin träning och svårigheter att lyssna på kroppens signaler. Med tanke på de allvarliga konsekvenser som självsvält leder till är det viktigt att vi reagerar och agerar när vi misstänker att en person har en ätstörning. Var vaksamma på om en person tränar extremt mycket eftersom träning är ett vanligt kompensationsbeteende. Med stor sannolikhet har denna person en ätstörning. Ser du en person som är extremt mager kan den ha kommit så långt in i svälten att personen kan ligga i riskzonen för hjärtsvikt, vilket kan ha en dödlig utgång. Eftersom det kan kännas svårt att konfrontera en person som misstänks ha en ätstörning har vi satt ihop en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga. Det är av yttersta vikt att vi konfronterar personen i fråga och uppmärksammar problemet. Det har visat sig att det effektivaste sättet att hjälpa en drabbad just är att konfrontera problemet/personen. För mer information gå in på Nationellt Kunskapscentrum för Ätstörningar, nat.se eller Anorexi/Bulimi-kontakt, abkontakt.se. Om denna situation berör en anställd medarbetare gäller andra lagar och regler. Reagera 1. Då misstanke uppstår om att en funktionär inte mår bra, börja med att bolla med en kollega och se om ni har samma uppfattning i frågan. Kontakta verksamhetsledaren som utser en ansvarig. 2. Utsedd ansvarig tar första kontakten med funktionären och bokar in ett möte som hålls i lugn och ro. Hör efter hur personen mår och hur vi i föreningen kan hjälpa till. Lämna ut informationsbladet Vi bryr oss och uppmana personen att söka hjälp omedelbart eftersom det kan ta lång tid att få hjälp. Ta ställning till om det är lämpligt att personen fortsätter leda/träna/värda etc eller ej. Om det inte är det, se över om det är lämpligt att personen kan få andra uppgifter i föreningen. Om du känner att du inte kan avgöra det själv, konsultera en kollega och be att få återkomma till funktionären. Skriv gärna ner det ni kommer överens om. Exempel på vad du kan säga: - Jag tycker inte att du ser ut att må bra, hur mår du? - Får du någon hjälp? - Jag vill att du ska veta att jag har valt att ta upp det här med dig av omtanke för din hälsa, men även med tanke på din uppgift i föreningen. - Finns det något vi i föreningen kan göra för dig? 20 (29)

21 - Är det bra för dig att leda/träna/värda etc nu? - Är det bra för din hälsa? - Jag är inte överens med dig. Jag ser att du inte mår bra. - Jag tycker att du är för smal. - Din kropp mår inte bra av att träna. - Jag tycker inte att du ser frisk ut och att du därför sänder ut fel signaler. - Jag tänker ta ansvar för att du inte fortsätter leda/träna/värda etc nu. - Det här pappret vill jag att du tar med dig hem och läser igenom. - Jag skulle önska att du går in på någon av hemsidorna och tar kontakt med någon, så att du får hjälp. - Jag ringer dig om en vecka och hör efter hur det har gått. Då vill jag att du har ringt till någon. - Finns det något ytterligare som vi kan hjälpa dig med? T ex att vi hörs en gång i veckan, att du kommer hit en gång i veckan etc. - Ta hand om dig! Boka upp ett nytt samtal inom en månad. 3. Uppföljningsmöte med funktionär och utsedd ansvarig. Syftet med detta möte är att höra efter hur det har gått, samt göra upp en plan för vidare kontakt. Skriv gärna ner vad ni kommer överens om. Vad har hänt sen sist? Gör en plan för vidare kontakt: - Hur ofta ska ni ses? - Var ska ni ses? - Vilka ska vara med? - Vilken funktionärsroll kan/vill personen ha? Sätt upp mål. Initiativ till möte tas av utsedd ansvarig. 4. Återgång till att leda/träna/värda etc avgörs från fall till fall i samråd med utsedd ansvarig och funktionär och med den/de som ansvarar för behandlingen. Den behandlande avgör när det är rätt att börja leda och instruera andra. Vid återgång till att leda/träna/värda etc gör tillsammans upp en plan, som avgörs från fall till fall. 21 (29)

22 Planen bör innehålla: - Hur ofta bör han/hon träna? - Vilken typ av träning? - Hur ofta bör han/hon leda/värda etc? För att undvika att uppgiften blir för betungande rekommenderas till att börja med delat ansvar för passet Vi bryr oss om I dagens samhälle är relationen till mat, ätande och träning sällan helt oproblematisk. Många oroar sig för att de äter för mycket eller fel sorts mat. För de flesta av oss medför förhållandet till mat och träning sällan allvarliga hälsoproblem, men för vissa blir det annorlunda. Förhållandet till mat och träning slår över och blir ett tvång. Ett tvång som tar över hela livet och blir en sjukdom. Till dig Om ditt förhållande till mat och träning är komplicerat och har blivit ett problem i din tillvaro finns saker som Du kan tänka på och göra. Det är viktigt att veta att Du inte är ensam om problemet. För mer information om ätstörningar och var du kan få hjälp finns Anorexi / Bulimikontakt abkontakt.se Nationellt Kunskapscentrum för Ätstörningar nat.se Vi är inte proffs. Men. Vi bryr oss. 10. Dopning 10.1 Regler avseende dopning i Friskis&Svettis Friskis&Svettis är en idrottsrörelse som är medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Vi är därför delaktiga i det antidopningarbete som pågår inom RF och stödjer de regler som RF beslutar om. Sedan lång tid tillbaka är det förbjudet med dopning inom idrotten. Argumenten för detta är många, men för oss inom Friskis&Svettis är de två viktigaste skälen att: Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med hälsorisker för individen och ibland också för andra. Det kan vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat kan ge fängelsestraff. 22 (29)

23 Inom Friskis&Svettis skall dopning överhuvudtaget inte förekomma. Vi arbetar aktivt för att informera om dopning och dess risker. I och med att vi är medlemmar i RF kan dopningtester ske på Friskis&Svettis medlemmar. Beslutade av Friskis&Svettis Riks styrelse Rikskort Tanken bakom Rikskort är självklar. Vi ser oss i många sammanhang som en stor familj och betraktar Friskis&Svettis som en rörelse. En stor del av utvecklingen i Friskis&Svettis sker bland föreningarna och vi har ett samlande organ i F&S Riks. Inte minst sker utveckling genom kontakt och utbyte av erfarenheter mellan föreningarna. Alla bidrar med sin del till helheten som blir Friskis&Svettis. Tillsammans skapar vi Friskis&Svettis. Det är här Rikskortet får sin naturliga plats. Det är då också naturligt att vi har lika regler för detta kort Regel Gästande funktionär som innehar Rikskort skall, i mån av plats, ha samma tillgång till föreningens träningsutbud som en funktionär från den förening som han/hon besöker har. Beslutat vid Årsstämman Rekommendationer för valberedningsarbetet Bakgrund Bristande engagemang Friskis&Svettis har ofta problem med att få medlemmar att engagera sig i annat än det egna motionerandet. Till ett årsmöte kommer kanske någon eller några procent av medlemmarna. Allmännyttig ideell idrottsförening betyder demokrati För föreningens framtida utveckling är det viktigt att ha en kompetent och visionär valberedning. Uppgiften är att se till att de kandidater som valberedningen föreslår till styrelse har en önskvärd kompetensprofil samt en stark vilja att dra med medlemmarna i den demokratiska beslutsprocessen som är karakteristisk för en allmännyttig ideell idrottsförening. Styrelsen i en F&S-förening Värdegrund Ledamöterna ska vara besjälade av Friskis&Svettis gemensamma värdegrund. Det är den värdegrunden en Friskis&Svettis-förening bygger hela verksamheten på. Eftersom styrelsen fattar de viktiga långsiktiga besluten är det viktigt att de grundar sig på Friskis&Svettis värderingar. 23 (29)

24 Olika men lika Även om det är mer som förenar än som skiljer åt, så finns Friskis&Svettis föreningar i många olika storlekar och med olika förutsättningar. Många föreningar har ingen anställd personal utan drivs helt av ideella krafter. I de fall man har anställda är det inte alltid så att verksamhetschefen eller annan anställd personal har någon form av företagsekonomisk skolning. Professionell kompetens Ju större omsättning en förening har, desto större krav ställer omvärlden på att föreningen hanteras professionellt. Det gäller exempelvis budget och budgetuppföljning, likviditetsprognoser och dito uppföljning, personalhantering, hyresförhandling, myndighetskontakter, IT-frågor, marknadsföringsfrågor och medicinsk kompetens m.m. Inte sällan hamnar föreningen också i situationer som kräver juridisk kunskap även utanför det som gäller ren föreningsverksamhet. Samtliga dessa tjänster kan naturligtvis köpas in men det innebär oftast stora kostnader. Styrelsen bör därför ha personer som besitter så många av dessa kompetenser som möjligt. Spegla den verksamhet som bedrivs Friskis&Svettis bedriver en bred verksamhet. Den bredden bör motsvaras av en bred erfarenhet inom styrelsen. För att säkerställa vår kärnverksamhet kan det vara lämpligt att funktionärer i någon form finns representerade i styrelsen för att tillgodose att en bred kunskap om verksamheten är representerad. Emellertid bör inte styrelseledamöter i första hand rekryteras utifrån sina funktionärsroller utan utifrån sina kompetenser vad avser drivandet och utvecklandet av en framgångsrik organisation. Balans och ideella krafter För att skapa en balans i styrelsen och spegla medlemsstrukturen är det också lämpligt att beakta köns- och åldersfördelningen. Personer som är anställda inom Friskis&Svettis får enligt stadgarna inte sitta i styrelsen. Däremot är normalt verksamhetschefen adjungerad till styrelsen. Valberedningens sammansättning och arbetssätt Sammankallande har största ansvaret Antalet ledamöter i en valberedning bestäms i stadgarna och är normalt tre personer, varav en är sammankallande. Även dessa bör så långt som möjligt spegla föreningens medlemsprofil. Den sammankallande i valberedningen har en viktig roll när det gäller att hålla samman arbetet och föra processen framåt. Valberedningens arbete bör startas senast 6 månader före ordinarie årsmöte. Lyssna på medlemmarna En lämplig inledning kan vara att stämma av med var och en i den sittande styrelsen hur många ledamöter som står till förfogande för omval. Oavsett svaret på den frågan bör 24 (29)

25 valberedningen aktivt förhöra sig bland medlemmar, personal, funktionärer och styrelsen/tidigare styrelseledamöter om deras syn på den sittande styrelsen och eventuella förslag på nyval. Valberedningens arbete skall märkas bland funktionärer och medlemmar. Kritik kan bli dialog I den mån det framkommer kritik mot enskild ledamot eller hela styrelsen bör den delges styrelseordföranden och/eller kritiserad ledamot. Detta kan starta en dialog som leder till förbättring eller utträde. Tänk längre Det är viktigt att valberedningens arbete är framåtriktat, det vill säga tar sikte på en ny styrelse oavsett hur den gamla ser ut. Målet måste vara att föreslå en styrelse som valberedningen tror är den bästa tänkbara för föreningens utveckling samt att den kan förväntas bli vald på årsmötet. Den demokratiska processen För att den enskilda medlemmen ska kunna påverka urvalsprocessen är det viktigt att valberedningen tidigt informerar vem man är och hur medlemmarna kan komma i kontakt med valberedningen. Valberedningens förslag bör finnas tillgängligt för medlemmarna i lika god tid som kallelsen till årsmötet och gärna vara motiverat, särskilt om större ändringar förslås. Och så årsmötets viktigaste val Valberedningen bör också överväga att föreslå ledamöter till en ny valberedning, särskilt om en eller flera vill avgå efter väl förrättat värv. Med tanke på föreningens intressentgrupper kan man med fördel tillse att de anställda och/eller funktionärsgruppen föreslår var sin ledamot i valberedningen. Det kan ha ett stort värde med en viss kontinuitet även i valberedningsarbetet. Rekommendationer beslutade av F&S Riks styrelse Mat och dryck Du som är med och leder verksamheten i en F&S förening ställs ständigt inför nya krav på nya strategiska beslut. Några av dessa är extra viktiga att eftersom konsekvenserna har stor betydelse för hur vi uppfattas av funkisar och omvärld. Nu handlar det om hu vi ska förhålla oss till mat och dryck Regler Vi ska inte sälja eller bidra till att marknadsföra produkter som stöter sig med våra grundvärderingar och som därmed riskerar att påverka synen på oss negativt. 25 (29)

26 Vi ska inte vara avsändare till, eller samarbeta med aktörer som framför kontroversiella budskap/idéer, dvs där det inte finns ett koncensus hos etablerade experter och/eller där de inte sammanfaller med gällande offentliga rekommendationer. Detta gäller såväl trycksaker som föreläsningar/seminarier etc. Inte heller ska vi upplåta våra lokaler till, eller på annat sätt förknippas med liknande aktiviteter. Vi ska följa de regler och branschöverenskommelser som reglerar marknadsföring av livsmedel (innefattar därmed även kosttillskott) och inte samarbeta med aktörer som ej följer dessa. Ledare/funktionärer får inte bedriva någon form av egen försäljning av livsmedel eller böcker inom området mat och dryck i anslutning till F&S lokaler eller på annat sätt nyttja sin anknytning till F&S för detta. Livsmedel med F&S logotyp får inte förekomma. I den mån vi ska tillhandahålla någon form av kostinformation ska denna vara kvalitetssäkrad i enlighet med vad som kan förväntas när F&S är avsändare. Det som kommuniceras i våra lokaler ska vi kunna stå för. Detta gäller även aktiviteter rörande kost/livsmedel som utförs av personer som hyr lokaler av oss där det kan komma att ses som en del av F&S verksamhet 13.2 Rekommendationer Våra lokaler bör vara fria från reklam för de livsmedelsprodukter som utbjuds till försäljning, utöver vad som kan anses vara ren produktinformation. Utbudet av livsmedel bör begränsas till de produktgrupper/produkttyper som finns upptagna i rekommendation till produktutbud. Föreningar med försäljning av livsmedel bör ha speciellt utsedd person/personer med ansvar för inköp, hantering, hygien etc. Ledare/funktionär i F&S bör inte använda sin anknytning till F&S i samband med egna aktiviteter som rör kost (t ex som föreläsare eller författare) Produktrekommendationer När vi tar ställning till om en produkt passar för att säljas på Friskis&Svettis tar vi hänsyn till flera faktorer: Förtroendet för oss Motsvarar produkten våra krav på kvalitet, seriositet och säkerhet? Signalerna vi sänder genom att sälja en viss produkt Hur påverkas bilden av oss? Kan vi som sysslar med träning sälja drycker med ingredienser som t. ex. karnitin som påstås öka fettförbränningen (vilket dessutom är mycket tveksamt 26 (29)

Regler för medlemsföreningar

Regler för medlemsföreningar Regler för medlemsföreningar Det ska vara enkelt. Det ska vara enkelt att sätta sig in i vad som gäller för medlemsföreningar i Friskis&Svettis. Friskis&Svettis värderingar och vårt gemensamma regelverk

Läs mer

Gemensamma Regler för medlemsföreningar

Gemensamma Regler för medlemsföreningar Gemensamma Regler för medlemsföreningar Det ska vara enkelt. Det ska vara enkelt att sätta sig in i vad som gäller för medlemsföreningar i Friskis&Svettis. Friskis&Svettis värderingar och vårt gemensamma

Läs mer

regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu

regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu Inledning och rekommendationer antogs första gången år 2004 därför att det inom rörelsen fanns en efterfrågan att samla ihop kunskap och

Läs mer

regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu

regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu regler och rekommendationer - våra samlade erfarenheter just nu Inledning och rekommendationer antogs första gången år 2004 därför att det inom rörelsen fanns en efterfrågan att samla ihop kunskap och

Läs mer

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet Få så många som möjligt att Träna/motionera Ett friskare Haninge Vara Haninges bästa träningsanläggning Det finns i Friskis&Svettis att ständigt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö VERKSAMHETSPLAN & Budget 2014 IF Friskis&Svettis Lidingö Vi har som mål att få fler att röra på sig Lusten ska vara drivkraften det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta Basen i Friskis&Svettis

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

Aktivitetsplan och budget. Friskis&Svettis Riks 2017

Aktivitetsplan och budget. Friskis&Svettis Riks 2017 Aktivitetsplan och budget Friskis&Svettis Riks 2017 Fokus för Aktivitetsplan 2017: Ställa om arbetet inför att genomföra Strategi 2017-2022 Fokus 2017 Förutsatt att Strategi 2017-2022 går igenom kommer

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis är en idrottsförening med anslutning till Riksidrottsförbundet och består av 159 ideella föreningar. Varje förening

Läs mer

Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis?

Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis? Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis? Friskis&Svettis är sedan 1978 en berättelse om engagemang, kompetens och ett avspänt förhållningssätt till träning och hälsa. En gemensam nämnare för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VÅR VISION Vi har som mål att få fler att röra på sig. Lusten att träna ska vara drivkraften- det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta.

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

Friskis&Svettis Borlänge 3. Lokalen 3. Träningen 3. Värdskapet 4. Kvalitet 4. Kommunikation 5. Alla Barnen Träning och äldre 6.

Friskis&Svettis Borlänge 3. Lokalen 3. Träningen 3. Värdskapet 4. Kvalitet 4. Kommunikation 5. Alla Barnen Träning och äldre 6. IF Friskis&Svettis Borlänge AKTIVITETSPLAN OCH BUDGET 2014 Friskis&Svettis Borlänge 3 Lokalen 3 Träningen 3 Värdskapet 4 Kvalitet 4 Kommunikation 5 Alla Barnen 2013 6 Träning och äldre 6 Budget 6 2 IF

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 9 10 10 10 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Grafiska element Verksamhetsspecifika symboler Skyltar

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL JUNI 2017 INLEDNING Vår grafiska identitet är det snabbaste och starkaste uttrycksmedlet för vårt varumärke. Därför är det av största vikt att vi följer de grafiska riktlinjer som

Läs mer

Det ska synas att det är vi. Vår gra ska pro l

Det ska synas att det är vi. Vår gra ska pro l Det ska synas att det är vi Vår gra ska pro l Vår gra ska pro l Inledning Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) arbetar för barn och ungdomar med rörelsehinder och deras familjer. RBU

Läs mer

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo. Grafisk guide adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.se Grafisk guide Grafisk profil handlar om en helhet där intrycket

Läs mer

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek Grafisk profil Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger Profilfärger och kompletterande

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Friskis&Svettis Väsby!

Friskis&Svettis Väsby! Välkommen till Friskis&Svettis Väsby! Vi är stolta över att du valt att träna hos oss! 1 FAKTA OM FRISKIS&SVETTIS VÄSBY Friskis&Svettis vision är att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög

Läs mer

Grafisk manual Våren 2014 Besök vår webb: www.lillahjartatipitea.se Eller maila på: info@lillahjartatipitea.se Vår grafiska manual Här hittar du riktlinjer och praktiska exempel på hur vår profil ska användas.

Läs mer

VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN

VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN 2017 Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla Så lyder vår verksamhetsidé och när vi planerar för kommande år är utgångspunkten

Läs mer

kärnvärden & grafisk profil

kärnvärden & grafisk profil kärnvärden & grafisk profil 1 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens mångfald. Studiefrämjandets vision antagen 2007

Läs mer

The new kitt. En introduktion till nya utbildningsprogrammet

The new kitt. En introduktion till nya utbildningsprogrammet The new kitt En introduktion till nya utbildningsprogrammet Nytt i nya utbildningsprogrammet Målet med Friskis&Svettis utbildningsverksamhet har alltid varit att skapa förutsättningar för varje ledare

Läs mer

Gränsöverskridande samverkan

Gränsöverskridande samverkan 1 Grafisk Profil Denna grafiska manual är en hjälp för dig som jobbar i eller med Vårdsamverkan Fyrbodal för att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation med omvärlden. Vår logga, våra färger

Läs mer

Inledning. Läget F&S Lomma/Burlöv 2013

Inledning. Läget F&S Lomma/Burlöv 2013 Inledning F&S Lomma/Burlöv bildades 1987. Föreningen har verksamhet i Lomma och Burlövs kommuner. Aktiviteter bedrivs i Alnarp, Arlöv, Bjärred, Lomma och Åkarp. Jympa i olika former som är föreningens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12

VERKSAMHETSPLAN. IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12 VERKSAMHETSPLAN IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare i utvecklingsarbetet.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 F&S Järfälla är det självklara valet när en person vill börja träna. För de som redan är igång och tränar är F&S Järfälla den självklara mötesplatsen en plats där man vill hänga.

Läs mer

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET 2015 Huvudmål Mål 2015 5% vinst 2500 medlemmar Övergripande mål 2015-2017 Tillväxt på 3% till 2630st medlemmar.

Läs mer

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft. aloq.se Loxysoft AB Post: Box 53, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan, Frösön Tel: 063-8 34 40 Fax: 063-40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.se Grafisk manual Loxysoft AB Text och design: aloq AB, Östersund

Läs mer

séêâë~ãüéíëéä~å=omnq séêâë~ãüéíëéä~å=omnqjomns

séêâë~ãüéíëéä~å=omnq séêâë~ãüéíëéä~å=omnqjomns séêâë~ãüéíëéä~åomnq séêâë~ãüéíëéä~åomnqjomns OMNS Föreningen Vi är idag en förening med ca 4900 medlemmar varav ca 150 är funktionärer/förtroendevalda. Kansliet består idag av 6 anställda samt ett antal

Läs mer

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB Grafisk profil R AB Ransäters Invest AB Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger och

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Inkomna motioner till 2013 års årsmöte

Inkomna motioner till 2013 års årsmöte Inkomna motioner till 2013 års årsmöte 1. Motion: Att låta styrelseledamot medverka i valberedningen I många föreningar använder man sig av ett arbetssätt där en av styrelsen utpekad styrelseledamot medverkar

Läs mer

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar GRAFISK MANUAL INLEDNING Den här manualen beskriver hur vi arbetar med vår grafiska profil. I den hittar du allt från användandet av logotypen och hanterandet av färger och typografi, till mallar för utformning

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge Verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Borlänge Genom att engagera, samarbeta och synas kommer vi att växa och bli fler. Fyra långsiktiga mål pekar ut hur vi ska röra oss mot 2022 Vi inspirerar till mer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Svettpärlan AB För perioden

VERKSAMHETSPLAN Svettpärlan AB För perioden VERKSAMHETSPLAN AB För perioden 2019-01-01-2019-12-31 Våra övergripande mål 2019 Vi arbetar mot att få alla funktionärer sedda, inspirerade, nöjda och mycket stolta med sitt uppdrag. Utifrån den organisationsform

Läs mer

Direktonline. GRAFISK MANUAL

Direktonline. GRAFISK MANUAL Visuell kommunikation Direktonline Direktonline. GRAFISK MANUAL KONTAKT Telefon: 031-301 33 20 E-post: info@direktonline.se ADRESS Erik Dahlbergsgatan 9 411 26 Göteborg ONLINE Webbplats: www.direktonline.se

Läs mer

Grafisk manual GAKE DOJO. Riktigt bra självförsvar!

Grafisk manual GAKE DOJO. Riktigt bra självförsvar! Grafisk manual 2007 JUJUTSU Riktigt bra självförsvar! Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping Andrea Drljaca, Viktor Larsson och Jesper Jarl Grafisk manual 2007-06-08 INNEHÅLL GRAFISK MANUAL...4

Läs mer

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011 Grafisk profil Eslövs kommun 2011 1 Innehåll Syftet med en grafisk profil... 3 Vårt stadsvapen... 4 Vår logotyp... 5 Designelement... 6 Våra profilfärger... 7 Logotypen i färg, i svart och i vitt... 8

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer

Friskis&Svettis Nynäshamn VERKSAMHETSPLAN

Friskis&Svettis Nynäshamn VERKSAMHETSPLAN Friskis&Svettis Nynäshamn VERKSAMHETSPLAN INLEDNING Vi på Friskis&Svettis Nynäshamn vill blicka framåt och vara en förening i tiden, utöka verksamheten i både smått och stort och ägna mer tid och tankar

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsplan 2018-2019 Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsidé & ändamål Verksamhetsidén Lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Allt passar inte alla, men det finns något för

Läs mer

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Inledning Kommunikation handlar inte bara om att prata, det handlar också om att lyssna samt att kunna ta till sig information genom de olika kanaler

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona. Friskis&Svettis Landskrona. Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona. Friskis&Svettis Landskrona. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona 2019 Bakgrund Styrelsen tillsammans med personalen kommer att fortsätta arbeta med fokusområdena Ekonomi, Organisation, Engagemang och Växa. När det gäller antal medlemmar har

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING

SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING Hej! Under våren 2012 skickade vi ut en medlemsundersökning. Syftet med den var att Friskis&Svettis Karlstad ska bli en bättre förening och att vi ska kunna följa

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

TÄBY. Text och produktion: Peer Weding

TÄBY. Text och produktion: Peer Weding TÄBY Text och produktion: Peer Weding FRISKIS&SVETTIS RIKS VISION Fler människor ler när de tänker på träning 1978 startades 535 000 medlemmar, YES!! 5 % av svenska befolkningen Sveriges största idrottsrörelse!

Läs mer

Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år)

Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år) Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år) FRISKIS&SVETTIS GEMENSAMT vår grundläggande plattform Friskis&Svettis vision Människor ler när det tänker på träning De idéella funktionärerna och anställda

Läs mer

Inledning. Inledning. Namn

Inledning. Inledning. Namn Grafisk manual Inledning I den här manualen presenteras de beståndsdelar som utgör Stockholms Skridskoseglarklubbs visuella identitet, samt regler och riktlinjer hur de skall användas. Reglerna och riktlinjerna

Läs mer

Den grafiska profilieringen för roar

Den grafiska profilieringen för roar Den grafiska profilieringen för roar 2013 edition INNEHÅLL LOGOTYP 04 LOGOTYPENS FRIZON 05 TYPOGRAFI 06 FÄRGER 07 KONTORSMATERIAL 08 ANNONS & BILDER 10 BROSCHYR 12 GRAFISKA ELEMENT/BYXMÄRKE 14 WEBBSIDA

Läs mer

Hösten 2009 LINKÖPING

Hösten 2009 LINKÖPING Hösten 2009 LINKÖPING Vår vision Vår vision är att få så många människor som möjligt att röra på sig, träna och tycka det är kul redan första gången. IF Friskis&Svettis Linköping är en ideell förening

Läs mer

LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet.

LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet. Identitet Logotypen LO-TCO BISTÅNDSNÄMND bildar tillsammans med kartbilden

Läs mer

VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN. IF Friskis&Svettis Nyköping

VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN. IF Friskis&Svettis Nyköping VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN IF Friskis&Svettis Nyköping 2014 Friskis&Svettis idag Friskis&Svettis är en idé om träning som delas av över 552 000 människor. Utvecklingen har varit enorm. År 1990 hade Friskis&Svettis

Läs mer

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Sveriges Föreningar arbetar för att skapa, stötta och utveckla lokala paraplyorganisationer för det lokala föreningslivet.

Läs mer

Lampladan City. Grafisk manual

Lampladan City. Grafisk manual Grafisk manual Innehåll 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Introduktion Logotyp Logotyp: Färgalternativ Logotyp: Färgalternativ Färger Färger: Förklaring Grafisk dekor Typografi Typografi: Tillämpling

Läs mer

Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ

Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ 2013 Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ 2013 Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ Styrelsen för Friskis&Svettis Lidingö vill härmed lämna följande verksamhetsberättelse för år 2013

Läs mer

Logotyp. Logotyp med förvaltningsnamn. Frizon. Typsnitt. Färger. Futura Book ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö

Logotyp. Logotyp med förvaltningsnamn. Frizon. Typsnitt. Färger. Futura Book ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö GRAFISK MANUAL Logotyp Landstinget Dalarnas logotyp består av två enheter, symbol och namn. Landstingets symbol är en kombination av bokstäverna L och D. De bildar en symbol som är enkel att använda och

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden sid 1 av 5 GRAFISK PROFIL - MANUAL. Vi behöver en gemensam grafisk profil! Vi vill uppfattas som en trovärdig organisation, igenkänd och uppskattad av många. Det är därför viktigt att vi profilerar oss

Läs mer

Reumatikerförbundets Webbpolicy

Reumatikerförbundets Webbpolicy Reumatikerförbundets Webbpolicy 120608 Reumatikerförbundet Webbpolicy Den här webbpolicyn gäller för Reumatikerförbundets samtliga organisationsled. Den vilar på Reumatikerförbundets värdegrund. Ytterst

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND Styrelsen\Valberedning\ 1 (7) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Inledning 2 Logotyp Grundversion 3 Logotyp Frizon 4 Logotyp 3D 5 Logotyp Webbanpassad 6 Logotyp Byline 7 Logotyp Tilläggsinformation 8 Tillämpning 10 Typografi 11 Kontakt

Läs mer

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN 2017-2019 INLEDNING Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och som en vägvisare i utvecklingsarbetet.

Läs mer

IF FRISKIS&SVETTIS Haninge

IF FRISKIS&SVETTIS Haninge VERKSAMHETSPLAN 2013 VERKSAMHETSPLAN 2013 IF FRISKIS&SVETTIS Haninge Verksamhetsidé Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla Uppdrag Få så många som möjligt att motionera Vision

Läs mer

Grafisk profil för Ottenby Åkeri

Grafisk profil för Ottenby Åkeri Grafisk profil för Ottenby Åkeri Grafisk profil framtagen för Ottenby Åkeri utav designbyrån ADDinnovation 2006 Inledning Grafisk profil Den största vinsten med en enhetlig grafisk profil är att företagets

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Riktlinjer för sponsring

Riktlinjer för sponsring Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Informationschef Dokumentnamn Riktlinjer sponsring Dokumentet gäller för Tjörns kommunkoncern Fastställd/Upprättad 2017-02-09 Giltig

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

VÄLKOMMEN. som medlem! Friskis&Svettis Höganäs

VÄLKOMMEN. som medlem! Friskis&Svettis Höganäs VÄLKOMMEN som medlem! Friskis&Svettis Höganäs FAKTA OM FRISKIS&SVETTIS HÖGANÄS Friskis&Svettis erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Alla ledare, instruktörer, värdar

Läs mer

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN DALS-EDS KOMMUN INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2005-03-23, 12 Godkänd av kommunfullmäktige efter översyn 2008-11-26 114 Innehållsförteckning

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Samtliga delar av märket är varumärkesskyddade.

Samtliga delar av märket är varumärkesskyddade. 1(8) 2(8) När företag och organisationer vill markera tillhörighet till Dalarna finns det ett märke att använda. Märket har tagits fram under arbetet med projektet Bilden av Dalarna och har formen av en

Läs mer

PLÅT & VENTFÖRETAGEN Grafisk manual

PLÅT & VENTFÖRETAGEN Grafisk manual 08-762 75 85 info@pvforetagen.se www.pvforetagen.se Grafisk manual Manual Den här manualen är främst framtagen för alla som är anställda eller arbetar som leverantör till Plåt & Ventföretagen. Målet är

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Grafisk profil

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Grafisk profil TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Grafisk profil Förord Hudiksvalls kommunvapen har gamla anor. De tre bockarna, som troligen härstammar från landskapsvapnet hälsingebocken, har använts sedan 1582. Vapnet

Läs mer

KIDS FUTURE

KIDS FUTURE STADGAR för KIDS FUTURE Beslutade i Stockholm den 11 maj 2016 1 FIRMA Föreningens firma är Kids Future. 2 ÄNDAMÅL Kids Future är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som bedriver internationellt

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Innehåll Inledning 1 Övergripande mål 1 Principer 2 Ansvarsfördelning 3 Massmediekontakter 4 Marknadskommunikation 5 Kriskommunikation 5 Grafisk Profil 5 Kommunikationsstrategi 5 Inledning

Läs mer

DU - som vill bli gyminstruktör

DU - som vill bli gyminstruktör DU - som vill bli gyminstruktör ATT VARA GYMINSTRUKTÖR är ett ideellt, utvecklande, utmanade och engagerande fritidsuppdrag. Du får garanterat många härliga upplevelser, du får och ger mycket energi, du

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador GRAFISK MANUAL Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador Vikten av att ha grafiska riktlinjer I Insikt/Utsikt ryms en mängd olika aktörer såsom myndigheter och frivilligorganisationer.

Läs mer

INNEHÅLL. Förord Festivalen Logotyp Färger Typografi Trycksaker

INNEHÅLL. Förord Festivalen Logotyp Färger Typografi Trycksaker GRAFISK MANUAL INNEHÅLL Förord Festivalen Logotyp Färger Typografi Trycksaker FÖRORD Den grafiska manualen beskriver vad vårt varumärke står för, hur det fungerar och hur vi kommunicerar det till omvärlden.

Läs mer

Riktlinjer för sponsring

Riktlinjer för sponsring Riktlinjer för sponsring Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för sponsring Riktlinjer 2018-01-22, 22 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING

Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING och riktlinjer för reklam, sponsring, försäljning och gåvor 1 Denna marknadsföringspolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten

Läs mer

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Göteborgs Stad. Bakgrund En Kulturskola i Rörelse är

Läs mer

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER Grafisk manual Falun Borlänge-regionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp 4 Färger 6 Typsnitt 7 Bilder och budskap 8 Ordval 9 Profilmaterial 10 Avslutningsvis 11 2 Falun Borlänge-regionen Falun Borlänge-regionen

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Informationsenheten. Betrakta mig som spindeln i nätet, bollplank eller idébank, det är valfritt.

Informationsenheten. Betrakta mig som spindeln i nätet, bollplank eller idébank, det är valfritt. Informationsenheten Betrakta mig som spindeln i nätet, bollplank eller idébank, det är valfritt. Välkommen till informationsenheten! Att vi lever i ett informationssamhälle är år 2009 ingen nyhet, det

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

Grafisk manual Vårdsamverkan Skaraborg

Grafisk manual Vårdsamverkan Skaraborg Grafisk manual AaBbCcDdEe FfGgHhIiJjKk LlMmNnOoPp QqRrSsTtnOoPpQq RrSsTtUuVv WwXxYyZzÅåÄäÖö Varför en grafisk manual? s visuella profil syftar till att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation

Läs mer

GRAFISK MANUAL

GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL 1.2 2012-02-16 INNEHÅLL GRAFISK MANUAL Om förkortningar...2 Consats Logotyp...3 Färger...4 Dotterbolagens logotyper...5 Symbol...6 Payoff...7 Payoff SES...8 Frizon...9 Typografi...10 Huvudtypsnitt...10

Läs mer

Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering

Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering 1(5) Möte med människor Riktlinjer för samarbetsstöd, marknadsföring och övrig profilering KSAU den 12 december 2013, 254 Syfte och mål Allt kommunikationsarbete inom Mullsjö kommun ska präglas av eftertanke,

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier

Information till legitimerade tandhygienister. Marknadsföring. sociala medier SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier TANDHYG Information till legitimerade tandhygienister Marknadsföring och sociala medier Inledning Marknadsföring

Läs mer