Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014"

Transkript

1 Sjöfartsforums nyhetsbrev juni, 2014 I DETTA NYHETSBREV: - Ett maritimt valmanifest; fyra punkter för att stärka sjöfarten som trafikslag och näring - 30 seminarier och aktiviteter på den Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan - Sjöfartsforums egna Almedalsseminarier och Maritima Mingel med trendspanare - En ny medlem hälsas välkommen; Northern Offshore Services AB - På agendan framöver; Världssjöfartens Dag, Hamndialogmöte, Sjöfarts- och transportpolitiskt möte - Fler aktualiteter och en maritim kalender - Trevlig sommar! ETT MARITIMT VALMANIFEST: Fyra punkter för att stärka sjöfarten som näring och som trafikslag Sprid det till dina kontakter före och efter valet! Det är som bekant valår i år och även vi presenterar ett valmanifest. Bakom det maritima valmanifestet, som presenteras under Almedalsveckan, står Sjöfartsforum, Sveriges Redareförening, Sveriges Hamnar, Svenskt Marintekniskt Forum, Seko sjöfolk, Sjöbefälsföreningen, Skärgårdsredarna, Föreningen Sveriges Varv och Kungliga Örlogsmannasällskapet. Manifestet har fokus på sjöfarten och vikten av en nationell maritim strategi. Fyra punkter (med underpunkter) tydliggör vad som måste göras för att stärka sjöfarten som trafikslag, sjöfarten i transportsystemet och sjöfarten som del i den maritima näringen. De fyra punkterna är: En maritim strategi med en politisk vision för Sverige Lika näringsvillkor för sjöfarten inom Europa Jämförbara förutsättningar med väg och järnväg En svensk infrastrukturstrategi som inkluderar vattenvägen Punkterna bygger på det Maritima Manifestet och tanken är att så kort och enkelt som möjligt (det är komplext) sammanfatta hur och varför det är viktigt att satsa på sjöfarten. Med mer sjöfart i transportsystemet får vi mer pang för pengarna som staten investerar i infrastrukturlösningar. Vi får också ett mer hållbart, robust och energieffektivt transportsystem. Svensk sjöfart, med såväl inrikes som utrikes trafik och uppdrag, skapar dessutom jobb, tillväxt och viktig samhällsnytta. Vår svenska maritima kompetens är internationellt stark och den bör Sverige värna och utveckla. Det stärker den maritima basnäringen och skapar ökad konkurrenskraft. Det behöver Sverige. Sprid valmanifestet till dina politikerkontakter (riks, region- och lokalnivå) och till dina kontakter på våra myndigheter och förvaltningar! Använd det både före och efter valet.

2 Läs det maritima valmanifestet på vår webbplats Där kan du även ladda ner den färdiga foldern, en A4-sida som ska vikas två gånger till en stående A5:a. Formatet är speciellt framtaget för att vara lätt greppvänligt i myllret av folk i Visby under Almedalsveckan. Om du vill ha färdigtryckta exemplar av manifestet kontakta annika.soderberg@maritimeforum.se Sjöfarten och Almedalsveckan: 30 seminarier och aktiviteter på den Maritima Mötesplatsen under Almedalsveckan I år arrangeras sammanlagt 30 seminarier/events och aktiviteter på den Maritima Mötesplatsen i Gotlandsbolagets trädgård, Hamngatan 1 i Visby. Det betyder ett fullt program alla dagar måndag den 30 juni t o m torsdagen den 3 juli. Arrangörerna är företag/organisationer/myndigheter inom det maritima klustret Sveriges Redareförening, World Maritime University, Sjöfartsverket, Luleå Kommun, Ostkusthamnar, Sveriges Hamnar, Trelleborgs Hamn AB, Svenskt Marintekniskt Forum, Vattenbussen AB, Skärgårdsredarna, Havsmiljöinstitutet, Trafikverket Färjerederiet, Umeå Kommun, Energigas Sverige, Seko sjöfolk, Kungliga Örlogsmannasällskapet samt förstås vi själva, Sjöfartsforum. Tillsammans lyfter vi fram sjöfarten och transportkedjorna ur olika aspekter och frågeställningar. Sjöfartsforum är värd för den Maritima Mötesplatsen och erbjuder maritima aktörer en central seminarieyta, med scen, teknik och service, samt möjlighet att samlas och nätverka kring maritima frågor. I år kommer sjöfarten och den maritima näringen att vara väl synlig och i trädgården finns två stora tält. Det ena är seminarietältet och det andra är ett tält som rymmer en geodom där Sjöfartsverket, måndagen den 30 juni och tisdagen den 1 juli, visar filmen Under ytan vilka miljöproblem gömmer sig på Östersjöns botten? Under måndag och torsdag lunch visas även Handelskammaren Mälardalens film Den dolda tillgången om sjöfartens möjligheter. >> Läs om alla seminarier på den Maritima Mötesplatsen i Visby på vår webbplats: Mycket välkommen till den Maritima Mötesplatsen! Missa inte det intressanta seminarieutbudet och de goda nätverksmöjligheterna!

3 Sjöfartsforums egna seminarier under Almedalsveckan Catharina Elmsäter Svärd är första talare Sjöfartsforum själv arrangerar tre egna seminarier, samarrangerar tre andra och bjuder in till traditionsenliga Maritima Mingel. Maritima Mingel, måndag till torsdag kl I år är det trendspaning varje kväll på den Maritima Mötesplatsen. Våra gästande trendspanare är Per-Olof Arnäs, Chalmers (måndag), Johan Castwall, Stockholms Hamnar (tisdag), Christina Törnquist, Iggesund Holmen Paper (onsdag) och Karl Garme, KTH (torsdag). Talarna kommer att trendspana kring framtidens transportsystem, framtidens hamn, framtidens varuägare och framtidens fartyg och båtar. OBS! Förhandsanmälan krävs för samtliga Maritima Mingel. Anmäl deltagande till martimmotesplats@maritimeforum.se. Måndag 30 juni: Kl Hur vill regeringen utveckla den maritima näringen en maritim strategi är på gång. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd berättar om regeringens arbete och inriktning för en nationell maritim strategi. Ett arbete pågår och Näringsdepartementet samordnar. En panel med Pia Berglund, Sveriges Redareförening, Kristina Jonäng C, Västra Götalandsregionen och SKL, Susanne Lindegarth, Göteborgs Universitet/Lovéncentrum och Joakim Thölin, Alfa Laval AB kommer att kommentera utifrån olika klusterperspektiv. Britt- Marie Mattsson, GP är moderator. Förmiddagskaffe serveras. Foto: Jonas Forslind, Seko sjöfolk Kl Ett maritimt valmanifest är politikerna beredda att driva näringens viktigaste frågor? Sjöfartsforum presenterar ett klustergemensamt valmanifest (läs mer under separat rubrik) riktat till våra politiker. Fyra punkter visar hur sjöfarten som trafikslag och näring kan utvecklas. Britt-Marie Mattson, GP är moderator och riktar frågan till en panel bestående av Jessica Rosencrantz M, Riksdagen Trafikutskottet, Karin Svensson Smith MP, Partistyrelsen, Erica Ullberg S, Stockholms Läns Landsting och Kristina Jonäng C, Västra Götalandsregionen. Kl Likabehandling av trafikslagens infrastrukturavgifter vilka blir effekterna på transportsystemet? Strukturen för statens infrastrukturavgifter och statens subventioneringsgrad av trafikslagen ser helt olika ut. Hur påverkar det hållbarheten och robustheten i transportsystemet? Och kan vi få mer pang för pengarna som staten investerar i infrastrukturen? Inge Vierth, VTI talar och Erik Froste, Södertälje Hamn modererar en diskussion mellan två politiker; Jessica Rosencrantz, M och Anders Ygeman, S, en varuägare Per Bondemark, SSAB och Näringslivets Transportråd, två sjöfartsrepresentanter Berit Blomqvist, Sveriges Skeppsmäklareförening och Stefan Pettersson, TransAtlantic AB samt en tågrepresentant Christel Wiman, Tågoperatörerna.

4 Torsdag 3 juli: Kl Hållbar pendling går över havet hur ska det realiseras? Arrangör: Vattenbussen AB och Sjöfartsforum. Frukost serveras. >> Läs mer här: Kl LNG, ett drivmedel på frammarsch inom sjöfarten hur ser marknaden ut? Arrangör: Sjöfartsforum och Energigas Sverige Förmiddagskaffe serveras. >> Läs mer här: Kl Utflaggning av skärgårdstrafiken hot eller möjlighet? Arrangör: Skärgårdsredarna och Sjöfartsforum >> Läs mer här: Eftermiddagskaffe serveras. Ny medlem i Sjöfartsforum Northern Offshore Services AB Sjöfartsforum hälsar Northern Offshore Services AB välkommen som ny medlem i föreningen och vi gläds åt ytterligare stöd för vårt klustergemensamma arbete. Det är också glädjande att nu även ha ett rederi specialiserat på den expanderande vindkraftverksindustrin som medlem. Northern Offshore Services AB är ett väletablerat företag och en branschledande underleverantör till den havsbaserade vindkraftverksindustrin. Företaget har sitt huvudkontor på Saltholmen i Göteborg samt ett kontor i Esbjerg, Danmark med totalt 25 landanställda och ca 100 ombordanställda. Northern Offshore Services AB arbetar med att förse den havsbaserade vindkraftverksindustrin med fartyg som utför transport av personal och lättare utrustning. Företagets nuvarande flotta består av 18 höghastighetsfartyg. Alla fartyg är byggda för prestanda, hög effektivitet och flexibilitet. De är utrustade med kranar och en del av fartygen har även ett stort lastdäck, vilket gör dem flexibla och lämpliga för användning av flertalet olika arbeten på havsbaserade vindkraftsparker. Läs mer om Northern Offshore Services AB: På agendan framöver 25 september Världssjöfartens Dag Traditionsenligt firas Världssjöfartens Dag sista torsdagen i september och som alltid i Göteborg. IMO sätter temat och i år är det IMOs arbete, regelutveckling och miljö- och säkerhetsarbetet som kommer att avhandlas. Det blir en lite annorlunda Världssjöfartens Dag med mer interaktivitet än vanligt.

5 Arrangörer är: Sjöfartsforum (huvudarrangör), Näringsdepartementet, Sjöfartsverket, Havs och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Försvarsmakten, Trafikverket, Transportstyrelsen, Chalmers Tekniska Högskola, Kungliga Tekniska Högskolan, Linnéuniversitetet/Sjöfartshögskolan, World Maritime University, Sveriges Redareförening, Sveriges Hamnar, Sjöfartens Analys Institut, Sjöräddningssällskapet, Seko sjöfolk, Sjöbefälsföreningen, Kungliga Örlogsmannasällskapet, Swedocean och WISTA Sweden. Mer information om programmet och talarna kommer efter sommaren. Tid och plats: 25 september, kl plus middag för alla som vill stanna (middagen kostar, men programmet är gratis), Folkets Hus, Göteborg 16 oktober dialogmöte med hamnens intressenter I år har Sjöfartsforum ett extra fokus på hamnen och hamneffektiviteten. Hamneffektivitet är en viktig åtgärdspunkt i det Maritima Manifestet och en av flera avgörande faktorer för att sjöfarten ska öka i transportsystemet. Vi har arrangerat två renodlade dialogmöten och benat, diskuterat och tydliggjort åtgärdsområden. Den 9 juni, konfererade hamnföretag och dess intressenter kring hamnens erbjudande och organisation. Mötet byggde på idégenerering.. Idégenerering i grupper med hamnens intressenter. Utvärdering av utvecklingsidéer, fr vänster Johan Källsson, Erik Thun AB, Erik Froste, Södertälje Hamn, Johan Wallén, Team Lines och Lars Rexius, Unifeeder. Carola Alzén, Mälarhamnar jobbar tillsammans med Eskil Rönér, Hamnarbetareförbundet och Roger Danell, Luleå Hamn. Nästa möte handlar om infrastruktur och transportpolitik. Detta dialogmöte är planerat till den 16 oktober på konferensvåningen Centralen 7A i Stockholm. Är du intresserad av att delta i detta arbete, maila till anna.hammargren@maritimeforum.se 26 januari 2015 Sjöfarts- och transportpolitisk dag Januari 2015 känns avlägset, men notera gärna den 26 januari nästa år. Då anordnar Sjöfartsforum en sjöfarts- och transportpolitisk dag i Stockholm.

6 Fler aktualiteter och en maritim kalender På Sjöfartsforums webbplats kan du regelbundet läsa och följa ett nyhetsflöde kring sjöfarten och det maritima klustret. Besök oss på och läs mer. Du har väl också sett den maritima kalendern på vår webbplats? Där kan du kolla vad som är på gång inom klustret. Hör gärna av dig med din organisations/företags aktiviteter. Med en koordinerad och övergripande kalender kan vi undvika dubbelbokningar och att ta deltagare från varandra. Trevlig sommar! Sjöfartsforum önskar alla medlemmar, läsare av våra nyhetsbrev och alla som är intresserade av maritima frågor en skön, avkopplande och härlig sommar! Sjöfartsforum Du hittar detta och tidigare nyhetsbrev på vår webbplats Följ oss även på Facebook Om du inte längre vill ha vårt nyhetsbrev, skicka ett mejl till

Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014

Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014 Maritim Mötesplats Almedalsveckan 2014 Se hela programmet på den Maritima Mötesplatsen här. Se den Maritima Mötesplatsens sponsorer här. Läs om de Maritima Minglen här. Se bildspel från den Maritima Mötesplatsen

Läs mer

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben

Två Sjöfartspubar och en Sjöfartseftermiddag. Infrastrukturministern gästar måndagspuben Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2011 Innehåll Sjöfart i Almedalen: välkommen till Sjöfartspub, Sjöfartseftermiddag mm Sjöfartsforums miljödiplom nominera dina kandidater före 1 augusti Världssjöfartens

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 För fjärde året i rad har Sjöfartsforums verksamhet till stor del dominerats av det maritima strategiarbetet. Sju fokusgrupper, med

Läs mer

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 4, 2013 INNEHÅLL Maritim Mötesplats under Almedalsveckan Maritimt mingel och eftersnack med gästtalare Piratproblematiken ämne hos Riksdagens Maritima Nätverk Swedish Maritime

Läs mer

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Den maritima strategiprocessen, Victory Hotel, Stockholm 2012-03-08 Sjöfartsforum Intresseförening för det maritima klustret

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 I DETTA NYHETSBREV: - Den effektiva hamnen en viktig pusselbit för en konkurrenskraftig sjöfart - Näringsdepartementets arbete med en maritim strategi har identifierat

Läs mer

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm DEN MARITIMA STRATEGIPROCESSEN Redovisning av fokusgrupperna Konkurrensvillkor och Hållbar värdetillväxt Sjöfartsforum

Läs mer

Tema IS maritimt mingel i Stockholm 29 augusti

Tema IS maritimt mingel i Stockholm 29 augusti Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 5, 2013 INNEHÅLL Tema IS, maritimt mingel i Stockholm 29 augusti Världssjöfartens Dag 26 september, gröna utmaningar för en blå näring Stor aktivitet på den Maritima Mötesplatsen

Läs mer

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet Ropstensslingan 11B, 115 42 STOCKHOLM, Tel: 08 410 540 46, Fax: 08 662 78 25, Email: info@maritimeforum.se, www.maritimeforum.se Sjöfartsforum är en intresseförening för det maritima klustret. Föreningen

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet för mer hållbara transporter

Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet för mer hållbara transporter Remiss 2019-06-10 I2019/01058/TM Infrastrukturdepartementet Transportmarknadsenheten Ämnesråd Stefan Andersson 08-405 34 30 070-220 95 14 Trafikverkets rapport. Längre lastbilar på det svenska vägnätet

Läs mer

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016

Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 Luleå kommun deltar i Almedalsveckan 2016 För tredje året i rad kommer Luleå kommun att delta under Almedalsveckan i Visby, Sveriges största politiska mötesplats. Representanter från Luleå kommun deltar

Läs mer

framtida möjligheter och utmaningar

framtida möjligheter och utmaningar ens framtida möjligheter och utmaningar Presentation av Tillväxtanalys uppdrag, Näringsdepartementet, 21 juni 2010 Maria Lindqvist, projektledare Regeringsuppdraget En beskrivning och analys av klustrets

Läs mer

Almedalsopinion. Maj 2013

Almedalsopinion. Maj 2013 Almedalsopinion Maj 2013 3. Vad tänker du på när du hör ordet Almedalsveckan? Almedalsopinion 2013 2 2. I vilken egenskap besöker du Almedalsveckan 2013? För en intresseorganisation 45% Politiskt förtroendevald

Läs mer

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag?

Svensk kompetens- & innovationsutveckling. Var står vi idag? Svensk kompetens- & innovationsutveckling Var står vi idag? Göran Rudbäck FoU samordnare, SjöV Stockholm 8 november, 2012 Dagsläget...! År av utredningar En tydlig strategiprocess i maritima klustret Forsknings-

Läs mer

Almedalsopinion. Maj 2012

Almedalsopinion. Maj 2012 ! Almedalsopinion Maj 2012 2a. Vad tänker du på när du hör ordet Almedalsveckan? Almedalsopinion 2012 2 2. I vilken egenskap besöker du Almedalsveckan 2012? För en intresseorganisation 41% Politiskt förtroendevald

Läs mer

Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011. Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan!

Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011. Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan! Mötes- och resepolicy Kick-off 8 november 2011 Trafikverket och Hålllbar Mobilitet Skåne i samverkan! Snabba fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret ligger i Borlänge Regionkontor

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 6 I detta nyhetsbrev: Succé igen i Almedalen Sjöfartsforum ordförandeorganisation för European Shortsea Network Vision och strategiprojektet höststartar den 24 augusti Sjöfartspub

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2008 Sjöfartsforum lägger sitt 13:e verksamhetsår till handlingarna, ett år med många aktiviteter och en verksamhet på stark frammarsch. Föreningen har under året känt

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka.

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka. Nr 12 2012 2012-12-21 SKEPPSMÄKLARNYTT Kampanj för renare sjöfart Sjöfartens entreprenörsdag 28 maj Vill ditt företag synas bland dem som idag studerar sjöfart och Logistik? Dags att anmäla sig till vårens

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen

Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen 2017-01-26 Öppet möte om ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen EN SVENSK MARITIM BASNÄRING Anna Hammagren, Fullpage Communications AB Havet som naturresurs Havet som vattenväg -det hållbara

Läs mer

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2012 Innehåll Påminnelse Minikonferens om CSR 21 mars sista anmälningsdag 16 mars Sjöfartsforums föreningsstämma 21 mars i Göteborg Fler aktiviteter i kalendariet Närsjöfart

Läs mer

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet Uttag webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet Uttag 2016-01-14 3 webb artiklar Nyhetsklipp Minskad köttkonsumtion för hållbar havsmiljö Riksdagen 2015-11-02 13:00 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster - Havsmiljöinstitutet

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Näringsdepartementet 1

Näringsdepartementet 1 2017-01-26 Näringsdepartementet 1 En svensk maritim strategi för människor, jobb och miljö Näringsdepartementet Ida Björklund 2 Konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra

Läs mer

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010

Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010 visa på sjöfartens roll och möjligheter för samhälle och näringsliv. Inom klustret verkar Sjöfartsforum för ökad samverkan, Sjöfartsforums Nyhetsbrev nr 5, 2010 I detta nyhetsbrev: Vem ska få Sjöfartsforums

Läs mer

Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess Sjöfartsforum / Maritime Forum, Shortsea Promotion Centre Sweden

Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess Sjöfartsforum / Maritime Forum, Shortsea Promotion Centre Sweden Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess 2009 2013 Vägen mot en etablerad svensk maritim näring, och en politiskt beslutad, maritim strategi Från frustration till aktion Det är dags nu!!! Sverige

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN!

SKEPPSMÄKLARNYTT ÄNTLIGEN EN MOMSKURS SPECIALANPASSAD FÖR SJÖFARTSNÄRINGEN! Nr 6 2012 2012-07-02 SKEPPSMÄKLARNYTT Äntligen en momskurs specialanpassad för sjöfartsnäringen! Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart eller sjöfart i Sverige? Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen

Läs mer

Almedalsopinion. April 2011

Almedalsopinion. April 2011 Almedalsopinion April 2011 1. Vad tänker du på när du hör ordet Almedalsveckan? Bas: 388 svar Almedalsopinion 2011 2 2. I vilken egenskap besöker du Almedalsveckan 2011? Bas: 388 svar För en organisation

Läs mer

Trafikverket här börjar resan!

Trafikverket här börjar resan! Trafikverket här börjar resan! Den 1 april 2010 startar Trafikverket. Då avvecklas Banverket, Vägverket och SIKA. Trafikverket kommer att ansvara för den samlade långsiktiga infrastrukturplaneringen. Det

Läs mer

Einar Schuch och Christer Agerback

Einar Schuch och Christer Agerback Trafikverket startar den 1 april 2010 Einar Schuch och Christer Agerback Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv förenklar för operatörer, trafikanter

Läs mer

En Maritim Mötesplats ökade fokus på sjöfarten och den maritima näringen

En Maritim Mötesplats ökade fokus på sjöfarten och den maritima näringen Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 8, 2012 I detta nummer: - Stort fokus på sjöfarten och den maritima näringen under årets Almedalsvecka - Fullständigt program för Världssjöfartens Dag 2012, 100 år efter Titanic,

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

Regeringens. av åtgärder. Kansliet för Nationella godstransportrådet Åsa Tysklind. Kompl. med bilder

Regeringens. av åtgärder. Kansliet för Nationella godstransportrådet Åsa Tysklind. Kompl. med bilder TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Regeringens godstransportstrategi ett urval av åtgärder Kompl. med bilder Kansliet för Nationella godstransportrådet 2019-04-23 Åsa Tysklind Minska utsläppen Öka

Läs mer

THS Näringsliv 2011-2012

THS Näringsliv 2011-2012 Produktportfölj THS Näringsliv 2011-2012 Plattformen mellan företag och KTHs studenter www.thsnaringsliv.se THS Näringsliv THS Näringsliv är Tekniska Högskolans Studentkårs centrala organ för näringslivssamverkan.

Läs mer

Aktuellt från Näringsdepartementet

Aktuellt från Näringsdepartementet Aktuellt från Näringsdepartementet niklas.da.silva@regeringskansliet.se christina.bergstrom@regeringskansliet.se Bostäder och transporter Hållbar tillväxt Innovation och statliga bolag Näringsliv och villkor

Läs mer

Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum

Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum Det femte trafikslaget Inlandssjöfart i Sverige vad händer och vad behövs? Branschträff, Näringsdepartementet 150318 Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum De tekniska föreskrifterna är på plats vad händer

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Skärgårdsredarna år 2014

Verksamhetsberättelse för Skärgårdsredarna år 2014 Verksamhetsberättelse för Skärgårdsredarna år 2014 Årsmötet 2014 på Teaterskeppet var välbesökt. Vi deltog i Kollektivtrafikdagen 2014 i Stockholm. Under Almedalsveckan arrangerade vi en paneldiskussion

Läs mer

Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft

Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft Remiss 2017-03-21 M2017/00518/Ee Miljö- och energidepartementet Energienheten Johan Leymann Tel: 08-405 98 53 johan.leymann@regeringskansliet.se Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad

Läs mer

THS Näringsliv 2011-2012

THS Näringsliv 2011-2012 Produktportfölj THS Näringsliv 2011-2012 Plattformen mellan företag och KTHs studenter www.thsnaringsliv.se THS Näringsliv THS Näringsliv är Tekniska Högskolans Studentkårs centrala organ för näringslivssamverkan.

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 7, 2013 INNEHÅLL Vi har inte råd att låta bli att satsa på vattenvägen och sjöfarten - Kustsjöfart, närsjöfart och inlandssjöfart behov och potential - Ostkusthamnar på barrikaden

Läs mer

BUSINESS ARENA MALMÖ 2015

BUSINESS ARENA MALMÖ 2015 BUSINESS ARENA MALMÖ 2015 Clarion Hotel & Congress Malmö Live 7 maj Programöversikt CMYK Positiv/svart, används där färg inte är möjligt Negativ/vit, används mot färgade mörka bakgrunder partners Business

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT GÖTEBORG - EUROPAS MARITIMA HUVUDSTAD

SKEPPSMÄKLARNYTT GÖTEBORG - EUROPAS MARITIMA HUVUDSTAD Nr 4 2012 2012-04-30 SKEPPSMÄKLARNYTT Göteborg Europas maritima huvudstad Tre platser kvar på linjesjöfartskursen Single Window har äntligen fått styrfart Det maritima Almedalsprogrammet tar form 80 anmälda

Läs mer

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012

REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 REFERAT FRÅN FARTYGSFORUM 2012 Fartygsforum 2012 genomfördes den 13-14 oktober i Göteborg. Fartygsforum är en mötesplats för alla som bevarar och använder historiska fartyg, ett tillfälle för ideella aktörer

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

so Sveriges konununer och landsti.ng

so Sveriges konununer och landsti.ng so Sveriges konununer och landsti.ng 51 Arlandabanan infrastructure AB 52 Green Cargo AB 53 Infranord AB 54 J ernhusen AB 55 SJAB 56 Svevia AB 57 SwedaviaAB 58 SvedabAB 59 Bil Sweden 60 Cykelfrämjandet

Läs mer

Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision!

Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision! Glasdagarna 2011 Seminarier, information, diskussion, vision! Härmed inbjuds du som medlem i Glasbranschföreningen till höstens Glasdagar vilka arrangeras under oktober och november månad. I år arrangeras

Läs mer

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i Blå Tillväxt är bra för miljön och skapar förutsättningar för nya arbetstillfällen. Branschorganisationen Svensk Sjöfart och fackföreningarna Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen arbetar tillsammans för

Läs mer

Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter

Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Missiv 1 (5) Datum Remiss av förändringar i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget Transportstyrelsen

Läs mer

Missiv 1 (6) Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter

Missiv 1 (6) Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Missiv 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Remiss Förslag till ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:105) om avgifter Välkommen att ta del av Transportstyrelsens förslag. Bakgrund till förslaget

Läs mer

Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande

Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2013 INNEHÅLL Ny ordförande för Sjöfartsforum Premiär för Maritimt Nätverk i riksdagen Maritima evenemang Maritima notiser Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2009 Sjöfartsforum lägger sitt 14:e verksamhetsår till handlingarna ett år starkt präglat av en tydligt framväxande vilja bland företag och organisationer med maritim

Läs mer

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion Birgitta Aava-Olsson Hållbar utveckling Social Ekologisk Hållbar Ekonomisk Brundtlandrapporten, Our Common Future, rapport utarbetad av FN:s Världskommission

Läs mer

Vi har förenat det bästa av två världar

Vi har förenat det bästa av två världar Vi har förenat det bästa av två världar 1 januari 2013 hände något historiskt. Halmstad Hamn och Varbergs Hamn gick samman till ett bolag HallandsHamnar AB. Det handlade om att förena det bästa av två

Läs mer

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Från och med mars 2015 avslutar vi samaviseringen med Unionens a-kassa. Idag betalar medlemmar som är med både i Unionen och Unionens a-kassa båda sina medlemsavgifter

Läs mer

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015

Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Foto: Alina Zienowicz/Wikimedia Commons Maten #2 och miljön 2015 2 NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION PUBLICERAT DEN 17 APRIL 2015 Två maxade SMMI-månader sedan sist Mars och april har varit

Läs mer

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området

Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Ett strategiskt agendaarbete för att samla branschen och gemensamt ta fram en utvecklingsplan för innovation och produktutveckling inom området Vindenergi till havs Källa: wpd offshore AG, Offshore Windpark

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna!

---------------------------------------------------------------------------------- 5 mars: Vegoforum i Stockholm slår åter upp portarna! Foto: Evan-Amos/Wikimedia Commons Maten #1 och miljön ---------------------------------------------------------------------------------- NYHETSBREV FRÅN SVENSK MAT- OCH MILJÖINFORMATION NR 1, 2016 PUBLICERAT

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

U2008/3167/UH. Enligt sändlista

U2008/3167/UH. Enligt sändlista Regeringsbeslut II:7 2008-04-17 U2008/3167/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att inrätta ett Havsmiljöinstitut Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms

Läs mer

VÅRPROGRAM 2018 IF Metallpensionär

VÅRPROGRAM 2018 IF Metallpensionär VÅRPROGRAM 2018 IF Metallpensionär Göteborg PROGRAM VÅREN 2018 PROGRAM VÅREN 2018 PROGRAM Hej IF Metallpensionär Lilla Brattön. Nu går vi in i 2018 som är ett valår och där kommer vi att lägga vikt på

Läs mer

Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017

Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017 2017-07-02 Utbildningsdepartementet Urval av statsrådens aktiviteter i Almedalen 3 8 juli 2017 Måndag 3 juli 08.30 Anna Ekström deltar i frukostsamtal med tema: Bildning, folkbildning och demokratiskt

Läs mer

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 18 april

Aktuell rapport från miljöchefen. Miljönämnden 18 april Aktuell rapport från miljöchefen Miljönämnden 18 april Internationellt 7-9 maj Jakob Dalunde EUparlamentariker med särskilt fokus på energi, gröna innovationer och transporter. 7-8 juni Besök från Nederländska

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april Nyhetsbrevet Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun Nr 3/2014 Glad påsk! Frukostmöte 16 maj Reservera redan nu fredag 16 maj för nästa frukostmöte för företagare! Frukostmötet blir denna gång tillsammans

Läs mer

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten

Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Promemoria 2017-10-13 N2017/01927/TS Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Anna Ullström 08-4058446 Remiss av Trafikanalys rapport 2017:12 Ny målstyrning för trafiksäkerheten Remissinstanser

Läs mer

2014-03-12 N2014/743/E

2014-03-12 N2014/743/E Remiss 2014-03-12 N2014/743/E Näringsdepartementet Energi Martin Palm 08-405 28 24 Remiss avseende Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84) Remissinstanser 1. Kammarrätten i Stockholm 2. Förvaltlningsrätten

Läs mer

RISE MARITIMT. Mikael Hägg Robert Rylander. Maritime Research. Research Institutes of Sweden

RISE MARITIMT. Mikael Hägg Robert Rylander. Maritime Research. Research Institutes of Sweden RISE MARITIMT Mikael Hägg Robert Rylander Research Institutes of Sweden Maritime Research RISE maritimt Innehåll: RISE maritimt Exempel på aktiviteter RISE RESEARCH INSTITUTE OF SWEDEN RISE är Sveriges

Läs mer

Fjärrvärmedagarna. 13-14 april 2011. Ronneby Brunn, Ronneby

Fjärrvärmedagarna. 13-14 april 2011. Ronneby Brunn, Ronneby Fjärrvärmedagarna 13-14 april 2011 Ronneby Brunn, Ronneby PROGRAM Tisdagen den 12 april Drop in 19.00-20.00 Mingelkväll med mat, dryck och aktivitet. PROGRAM Onsdagen den 13 april 09.05 Buss från tågstation

Läs mer

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 Britt-Inger Bårman strateg, regional utveckling ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012 Bakgrund Syftet med den gemensamma satsningen i Almedalen var att för tredje

Läs mer

Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi

Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi Forskning och innovation för bättre måluppfyllelse Trafikverkets FoIstrategi Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Stora investeringar i infrastrukturen för att skapa

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 6, 2013 INNEHÅLL 12-13 november, Sveriges första konferens om kustsjöfart Världssjöfartens Dag 2013 Maritimt mingel med tema IS Ny medlem Greencarrier Sjöfartsforums kansli

Läs mer

Eftermiddagsseminarium 8 mars i Stockholm dags att anmäla sig När och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

Eftermiddagsseminarium 8 mars i Stockholm dags att anmäla sig När och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 2, 2012 Innehåll 8 mars, om närsjöfart och intermodalitet. Fullständigt program. Dags att anmäla sig. Närmast efter i kalendariet Från okänd till smått etablerad Efter färdiga

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

VAD ERBJUDER BOKORRIDOREN FÖR DIG SOM STUDENT?

VAD ERBJUDER BOKORRIDOREN FÖR DIG SOM STUDENT? Välkommen till 2014 2014 VAD ERBJUDER BOKORRIDOREN FÖR DIG SOM STUDENT? Bokorridoren vill ge alla studenter en möjlighet att möta näringslivet genom en mässa med aktuella företag inom bygg- och fastighetsbranschen.

Läs mer

jobb Kompetens samhällsnytta

jobb Kompetens samhällsnytta jobb Kompetens samhällsnytta Slutdokument för Sjöfartsforums öppna maritima strategiprocess, 2009-2012. Januari 2013. 2 Foton och illustrationer: Framsidan: Johan Franzén. Sid 5: Petter Järleskog. Sid

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

- en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor. Johan Woxenius

- en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor. Johan Woxenius Logistikforskning k i - en storsatsning i samarbete mellan Handelshögskolan, Chalmers, näringslivet och offentlig sektor, Professor i sjöfartens transportekonomi och logistik 1 Våra styrkeområden Godstransporter!

Läs mer

tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna!

tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna! tema: havsmiljö INBJUDAN till MIA-dagen 15 november 2011 Ge dina idéer luft under vingarna! får vi fresta med en forskare Har du idéer eller utvecklingsplaner för dina produkter eller tjänster, men kommer

Läs mer

Europaforum XIII Norra Sverige

Europaforum XIII Norra Sverige Europaforum XIII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter med fokus på sammanhållningspolitik, forskning och utveckling Östersund 12-13 februari 2009 EUROPAFORUM XIII NORRA SVERIGE 12 13 februari

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

KAUPUNKIEN LIIKENNE TRANSPORT I STÄDER

KAUPUNKIEN LIIKENNE TRANSPORT I STÄDER Referat 3/2015 MS/30.08.2015 Möte 3/2015 Torsdag 27.8.2015 klo 14.00 WSP, Helsingfors Deltagare Björn Silfverberg, ordf Marek Salermo, sekr Tapani Särkkä Pentti Murole Anna Pätynen Elina Rundell Ilona

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Välkommen till spännande dagar i Stockholm tillsammans med Nationella Healthy Cities-nätverket

Välkommen till spännande dagar i Stockholm tillsammans med Nationella Healthy Cities-nätverket 1 Välkommen till spännande dagar i Stockholm tillsammans med Nationella Healthy Cities-nätverket I samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting - SKL bjuder vi in till höstens möte med Nationella Healthy

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Tomas Eneroth Infrastrukturminister #godsstrategi Godstransporterna i dag 700 miljoner ton gods/år transporteras

Läs mer

Promemoria Vissa farleds- och hamnfrågor

Promemoria Vissa farleds- och hamnfrågor e Regeringskansliet Remiss 2017-12-21 N2017 /03200/SUBT Näringsdepartementet Promemoria Vissa farleds- och hamnfrågor Remissinstanser 1 Justitiekanslern 2 Svea hovrätt 3 Göteborgs tingsrätt 4 Luleå tingsrätt

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Hoppas ni får en underbar sommar!

Hoppas ni får en underbar sommar! juni 2015 Till alla Klippan-sektioner Hej alla vänner i Klippan-sektionerna! brev Bild från Almedalen Foto: Mikael Svedberg Nu kanske ni inte träffas så ofta när sommaren är här? Då kan du ta med nyhetsbrevet

Läs mer