Resultat. Uppföljning av Målgrupps- och intressentundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultat. Uppföljning av Målgrupps- och intressentundersökning 2013-11-29"

Transkript

1 Resultat Uppföljning av Målgrupps- och intressentundersökning

2 Vad var uppdraget? Våren 2012 genomfördes en målgrupps- och intressentundersökning för att användas som en av de strategiska grunderna i opinionsbildningsarbetet för dubbelspår Gävle-Härnösand. För att utvärdera strategin och projektet genomfördes under oktober-november 2013 en liknande undersökning. Upplägg: En undersökning bland allmänheten som fokuserar på de orter där ett aktivt opinionsbildningsarbete bedrivits Djupintervjuer med nationella beslutsfattare

3 Djupintervjuer med intressenter Sammanfattning av resultat

4 De som intervjuades Näringsdepartementet David Erixon, politiskt sakkunnig hos Catharina Elmsäter-Svärd, Hans Brändström, chef Näringsdepartementets Transportenhet Socialdemokraterna nationellt Anna Lansfjord, Politisk sekreterare Ekonomi/ Budget Socialdemokraterna Finansutskottet Per Åsling (C) Finanspolitisk talesperson Trafikutskottet Anders Åkesson (C) Lars Tysklind (Fp) Stina Bergström (Mp) Regionala riksdagsledamöter Ingemar Nilsson (S) Västernorrland Raimo Pärssinen (S) Gävleborg Näringsliv Karolina Boholm, Transportdirektör Skogsindustrierna & styrelseledamot Näringslivets Transportråd

5 Alla har hört talas om projektet, men kunskapen om vad det verkligen är varierar. Om jag säger Nya Ostkustbanan, vad säger du spontant då? Känner till projektet. Projektledaren eller vad han är, Hans Dunder, är flitig och ligger på mycket. Det är en sträcka med kapacitetsbrist och som fått radikalt längre restider. Nya??? Ostkustbanan. Märkligt begrepp. Här talar man bara om dubbelspår på Ostkustbanan. Den bana som går från Stockholm till Sundsvall, men det är frågor kring Gävle-Sundsvall framför allt om eventuell utbyggnad. Jag tänker söder och norr om Stockholm Stockholm neråt förbi Skavsta. Norr upp till Sundsvall Jag tänker dubbelspår hela vägen! Dubbelspår Stockholm-Sundsvall!

6 Nästan alla anser sig ha hög kännedom om projektet. Hur väl känner du till begreppet Nya Ostkustbanan? (hög/låg kännedom) Hög kännedom tror jag nog. Men Ostkustbanan är ett lurigt begrepp. Det kan ligga var som helst i landet. Känner mycket väl till Ostkustbanan inklusive kapacitetsproblemen. Det behandlas i Trafikverkets förslag till ny plan. Ja, medel skulle jag säga. Jag vet ju att den ingår i delar av den plan som Trafikverket har förslagit som åtgärdsplan med vissa mötesspår på vägen. Jag känner att jag har bra kännedom om projektet Jag har hög kännedom om projektet. Jag har fått bra info från såväl projektet som från regionen. Är ganska insatt. Har läst material och remisser bland annat.

7 Hälften tänker Gävle-Sundsvall, inte Gävle-Härnösand när de ska ange sträckan. Om vi säger Nya Ostkustbanan=dubbelspår vilket geografiskt område tänker du på då? Sträckan Stockholm och norrut. Gävle-Härnösand eller var det Uppsala- Härnösand? Gävle Härnösand Då tänker jag Gävle-Sundsvall Framförallt Gävle-Sundsvall, tror jag Gävle-Sundsvall Dubbelspår Gävle Härnösand

8 Ingen enskild aktivitet verkar ha gjort särskilt intryck. Många upprepar dock de argument som projektet för fram. Under året har infrastrukturfrågor diskuterats intensivt ; har du uppmärksammat Nya Ostkustbanan på något sätt? I så fall, är det något särskilt du har noterat? De är flitiga. De som fastnat mest är att det är mycket längre restid idag än för några år sedan. Alltså en stor kapacitetsbrist där mötesspår inte är tillräckligt. Det finns ju en massa projekt. Problemet är bara att det finns mer önskemål än pengar. Man har ju fått en hel del information om detta, men jag kan inte säga att jag har detaljstuderat det. Njae Ostkustbanan särskiljer sig inte från något annat infrastrukturprojekt. Det finns en stor diskussion om maximal nytta, men det är samma diskussion överallt. Jag har åkt på Ostkustbanan och tycker att den är väldigt kurvig och eländig. Annars inget speciellt. Den är en del av den Bottniska korridoren. Njae, det mest skarpa är väl att det funnits med i budgetförhandlingarna.

9 Ingen tror egentligen att projektet ska realiseras i närtid. Hur troligt skulle du säga att projektet Nya Ostkustbanan, dubbelspår Gävle- Härnösand blir av? Det måste in oändligt mer pengar om projektet ska bli av. Finns knappast med redan i vår inte utan en uppfinningsrik finansieringsmodell. Det beror på valet i höst. Det finns ju inga stora utbyggnader i den nationella planen nu. Jag skulle väl bedöma att det byggs mer dubbelspår Gävle-Sundsvall, men innan det blir dubbelspår på hela sträckan tar tid. Den kommer att byggas, men är kanske färdig först när mina barnbarn blivit gamla.

10 Den kommer att byggas stegvis och kanske stå färdig runt Om inget görs. I så fall, när tror du Nya Ostkustbanan kommer att stå klar? Nackdelarna med att inte ha dubbelspår är påtagliga och tydliga så om man jobbar på med envishet: Ja, den kommer att byggas! Men man måste ligga på för det finns konkurrenter som är lika viktiga och angelägna. Det är krig om utrymmet. Jag gör inga gissningar när det skulle vara dubbelspår på hela sträckan. Däremot kommer det att byggas fler dubbelspår, men knappast på hela sträckningen. Det är enligt Trafikverkets plan byggstart Sedan är det oklart hur lång tid som behövs. Det beror på. Det hänger på pengarna. Med OPS skulle det gå fortare såklart. Vi är de enda som drivit på för projektet i budgetförhandlingarna kanske, sedan kan det kanske göras åtgärder efter hand. Den kommer att byggas, men vara klar först Jag tror att medvetenheten om banans betydelse är större än projektet själva förstår. Det har definitivt funnits med i budgetförhandlingar.

11 Det finns en stor samstämmighet i att projektet är angeläget. Har du personligen någon åsikt om huruvida projektet ska prioriteras eller inte? Det vore fel av mig, men det finns bra underlag från Trafikverket och en stor kunskap om banans behov och betydelse. Jag tycker att det är ett angeläget projekt utifrån att situationen har försämrats så radikalt. Det är mycket gods och persontrafik som fraktas på sträckan. Den är viktig ur ett nationellt perspektiv. Projektet ska prioriteras framför byggen norrut. Man måste säkra denna först. Det är alldeles för mycket diskussion kring Norrbotniabanan. Det är en flaskhals, som är viktig att åtgärda både då det gäller gods och persontrafik. Restiderna är så långa. Längre än jämfört med för tio eller tjugo år sedan. Det tycker jag. Det är en viktig del i att bygga ihop landet. Både för person- och godstrafik. Ja självklart! Men vi //politiken// måste gå armkrok med näringslivet. De måste vara beredda att prata för varan. Den draghjälpen behöver vi.

12 Var uthållig, argumentera ur ett nationellt perspektiv och samarbeta med alla intressenter i regionen. I dina möten med företrädare för infrastrukturprojekt, vilka argument och aktiviteter tycker du fungerar bra? Att lyfta fram vilken effekt ett projekt har ur ett nationellt eller internationellt perspektiv. Erbjud en lösning på ett nationellt problem. Det krävs uthållighet, ihärdighet och tydlighet. Jag menar hur många trodde på Botniabanan för år sedan? Tala om dragningen hela vägen ett helt stråk som fungerar. Det viktigaste argumentet är att satsa på sammanhängande stråk så att man får full utdelning för investeringar. Det måste byggas klart. Att man har en helhetssyn och inte är begränsad till en viss del. Det är bra om man enas om frågan i en större kontext; med näringslivet och andra intressenter. Att det inte bara är Sundsvalls kommun som talar för det. Idag händer det för lite. Ingen äger frågan och rätt sorts ledarskap saknas. Det skulle behövas ett starkt kommunalråd som driver frågan envist. Vi är för dåligt samordnade i Norrland. Bottniska Korridoren kan spela en stark och samlande roll. Vi måste avpolitisera frågan genom att engagera näringslivet. De måste orka komma ut på banan fullt ut.

13 Var ordentligt förberedd, tala inte bara om den lokala eller regionala betydelsen och använd inte rättviseargumentet. Och mindre bra? Lokalt fokus. Det är inte fel, men det är inte så verkningsfullt. Just denna snuttifiering att bara tala för en region eller ett område. Infrastrukturprojekt måste alltid ses ur ett större perspektiv och i ett framtidsperspektiv. Det är när man gör det för smått och inte ser helheten. När man bara vill bygga hos sig och missar att se till annat än den egna regionen. Det kan vara så att en åtgärd längre bort får mycket större effekt. Man måste analysera så att man gör saker i rätt ordning. Rättviseargumentet de har fått så då måste vi också få. Alltför många är dåligt förberedda och har inte med sig en ekonomisk kalkyl. Man måste visa på den krassa ekonomiska betydelsen för ett projekt.

14 Sammanfattning Tack vare goda insatser från projektet finns det en hög kännedom om Nya Ostkustbanan. Nästan alla vet ungefär vilket geografiskt område Nya Ostkustbanan finns inom. Flera nämner dock inte den sista delen av banan (Sundsvall-Härnösand) när vi ber dem specificera sträckan. Många av de argument som förs fram av projektet upprepas av flera av de intervjuade, även om de inte i någon högre grad har noterat några specifika aktiviteter som gjorts under de två åren. Majoriteten är positiv till Nya Ostkustbanan och sympatiserar med den argumentation som projektet för fram. Dock tror majoriteten av de tillfrågade inte att Nya Ostkustbanan kommer att stå färdig inom överskådlig tid. Den strategi som projektet har, visar sig vara densamma som också rekommenderas av de tillfrågade; argumentera ur ett nationellt perspektiv och bygg breda allianser.

15 Undersökning allmänheten Resultat

16 Genomförande Undersökningen är gjord av Novus Målgrupp är allmänheten i närområdet, år. Genomförandeperiod 5-12/ Webbintervjuer Totalt ca 500 intervjuer Svarsfrekvens är 55% När så är möjligt jämförs svaren med den undersökning som genomfördes 9-23 april 2012

17 Kännedomen om Nya Ostkustbanan som begrepp har möjligen minskat något. Vanligt att begrepp glöms bort.

18 De flesta tänker spontant på tåg eller dubbelspår när de tänker på Nya Ostkustbanan. Vad är det första du kommer tänka på när du hör Nya Ostkustbanan?

19 De allra flesta i närområdet vet vad Nya Ostkustbanan är.

20 Två av tre har hört talas om förslaget att bygga dubbelspår.

21 Tre procent har sett hemsidan eller Facebook-sidan.

22 Det är framförallt i nyhetsinslag och insändare/artiklar som man hört talas om Nya Ostkustbanan.

23 Fler tror idag att staten är beredd att investera i nytt dubbelspår.

24 En mycket stor majoritet tycker att staten ska investera i nytt dubbelspår. Andelen i majoritet har ökat något sedan 2012.

25 85 procent tycker att en ny investering i dubbelspår är viktig.

26 84 procent i närområdet tycker att regionen ska fortsätta driva frågan om dubbelspår.

27 Sammanfattning Kännedomen om Nya Ostkustbanan som begrepp har möjligen minskat något. Vanligt att begrepp glöms bort. När man ber dem helt öppet förklara begreppet Nya Ostkustbanan nämner många tåg, dubbelspåret och järnväg. Om de dessutom får några alternativ att välja på så gissar 84% på rätt alternativ. Två av tre har hört talas om dubbelspåret. Få har sett hemsidan eller Facebook-sidan, istället har man sett eller hört nyhetsinslag eller läst insändare och artiklar. Fler tror 2013 än 2012 att staten kommer att bygga dubbelspåret och något fler vill att de gör det. Mellan 82-85% tycker att dubbelspåret ska byggas, tycker att frågan är viktig och tycker att regionen och kommunerna ska driva frågan vidare.

28 Rekommendationer Tankar om framtiden

29 Uthållighet, ihärdighet och tydlighet Ni bör fortsätta med aktiviteter. För att få resultat inom infrastrukturprojekt krävs uthållighet. Det positiva gensvaret hos respondenterna visar tydligt att det kommer att löna sig att vara ihärdig och uthållig. Fortsätt håll argumentationen kring hela systemets betydelse. Ta den gärna ett steg till och betona Bottniska korridoren och det internationella perspektivet i ännu högre grad. Upprätthåll de breda allianserna, inom regionen, över partigränserna och mellan politik, näringsliv och akademi, men var ännu tydligare med avsändaren så att ingen behöver tvivla på att ni är många som vill detta. Fortsätt bygga den lokala opinionen, och var ännu mer proaktiv i att driva trafik till era arenor i sociala medier. Inkassera de små vinsterna både internt och externt men förklara samtidigt att vi nöjer oss inte med detta. På sikt krävs en eller högst två tydliga talespersoner för projektet. De personerna/den personen bör vara Folkvald Lokalt förankrad Ha, eller ha förmåga att få, ett brett nätverk nationellt Vid sidan om styrgruppen bör ni inrätta en formaliserad referensgrupp som består av engagerade riksdagsledamöter, företagsledare på hög nivå samt akademi. Gruppen ska agera rådgivare till styrgruppen, de bör träffas ett par gånger per år och de ska vara aktiva i påverkansarbetet när så krävs/passar.

30

Allmänheten om Nya Ostkustbanan 10 april 2012

Allmänheten om Nya Ostkustbanan 10 april 2012 Allmänheten om Nya Ostkustbanan 10 april 2012 Projekt 10619 Novus Bakgrund: Kommunikationsföretaget Springtime bad Novus att dels undersöka allmänhetens kännedom och syn på den flaskhals som finns i dagens

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

I vilken kommun bor du? Kön Ålder Utbildning. Huvudsaklig sysselsättning: Kön Ålder Utbildning

I vilken kommun bor du? Kön Ålder Utbildning. Huvudsaklig sysselsättning: Kön Ålder Utbildning I vilken kommun bor du? Kön Ålder Utbildning Antal intervjuer 1000 507 493 391 289 320 69 494 434 Uppsala 28% 28% 27% 40% 19% 20% 22% 25% 31% Tierp 2% 2% 3% 1% 2% 4% - 3% 2% Älvkarleby 1% 1% 1% 1% 1% 1%

Läs mer

Version 3.0 2012. Grafiska riktlinjer Nya Ostkustbanan

Version 3.0 2012. Grafiska riktlinjer Nya Ostkustbanan Version 3.0 2012 Grafiska riktlinjer Nya Ostkustbanan Nya Ostkustbanan ökar pulsen i hela Sverige Järnvägen mellan Gävle till Härnösand skulle kunna vara en pulsåder för tillväxt. Som knyter ihop Norrland

Läs mer

Fakta och argument för dubbelspår Gävle Härnösand

Fakta och argument för dubbelspår Gävle Härnösand Fakta och argument för dubbelspår Gävle Härnösand Sveriges längsta flaskhals Ostkustbanan har blivit en flaskhals i hela det nationella transportsystemet. Med dubbelspår skulle kapaciteten fyrdubblas och

Läs mer

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65- år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 212 354 258 176 117 483

Läs mer

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Företag Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 216-12-2 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat sedan förra mätningen (214). Drygt åtta av tio (82%) känner till projektet vilket är

Läs mer

Inledning 2012-03-23. Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge

Inledning 2012-03-23. Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge Yttrande över Trafikverkets rapporter Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag på lösningar fram till

Läs mer

Hudiksvalls Vänner. Årsberättelse. Inbjudan till ÅRSMÖTE 2014. Måndag den 31 mars kl 18.00, på Nordea Storgatan 35. Sedvanliga mötesförhandlingar

Hudiksvalls Vänner. Årsberättelse. Inbjudan till ÅRSMÖTE 2014. Måndag den 31 mars kl 18.00, på Nordea Storgatan 35. Sedvanliga mötesförhandlingar Hudiksvalls Vänner Årsberättelse Inbjudan till ÅRSMÖTE 2014 Måndag den 31 mars kl 18.00, på Nordea Storgatan 35 Sedvanliga mötesförhandlingar Efter årsmötet, ca 18.30, fortsätter vi kvällen med: ------

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2993 av Peter Helander och Daniel Bäckström (båda C) Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Att kommunisera i en politisk miljö. Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB

Att kommunisera i en politisk miljö. Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB Att kommunisera i en politisk miljö Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB Eller where did we go right? http://www.youtube.com/watch?v=o n46ctew8r0 Från särintresse till allmänintresse VännerAmbassadörer

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

111 Information om Byggstart Skåne

111 Information om Byggstart Skåne PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-04-25 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2015/184 111 Information om Byggstart Skåne Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott tackar för informationen.

Läs mer

Dellenbanan inför kommunalvalet 2010 HUDIKSVALL LJUSDAL 1. Vilken roll eller vilka roller vill ert parti se för Dellenbanan på längre sikt? Välj ett eller flera alternativ V MP KD C FP M SRD S MP C FP

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Infrastrukturprojekt i Norrland. Olle Tiderman

Infrastrukturprojekt i Norrland. Olle Tiderman Infrastrukturprojekt i Norrland Olle Tiderman Infrastrukturprojekt i Norrland Botniska korridoren Botniabanan och Norrbotniabanan Nationell godsstrategi Norrtåg Framgångsfaktorer Vision & substans Kunskap

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Era svar på 4 frågor:

Era svar på 4 frågor: Era svar på 4 frågor: Vilka reflektioner har du gjort när du läst strategin? Vilka är de största utmaningarna för en fördubblad besöksnäring? Vilka frågor har du haft tillfälle diskutera med andra? Kommer

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Förtroendet för revisorer

Förtroendet för revisorer Förtroendet för revisorer En undersökning om hur stort förtroendet är bland företagsledare, politiker och allmänhet Maj 2011 Far, Box 6417, 113 82 Stockholm Besöksadress: Kungsbron 2, Tel. 08 506 112 00,

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Kahlström Ola Datum 2016-03-02 Diarienummer KSN-2016-0190 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg Kommunstyrelsen 2007-05-14 89 181 Plan- och tillväxtutskottet 2007-04-23 49 90 Banverket, Vägverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen 07.39 21 majks19 Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval

Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval Inledning Inför gymnasievalet våren 2010 genomför Teknikdelegationen en kampanj riktad till niondeklassare, med huvudbudskapet

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena som

Läs mer

Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun

Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun Version 2013-08-30 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur Inriktningsmål: Söderhamns

Läs mer

Hållbar argumentation

Hållbar argumentation Hållbar argumentation Du ska skriva en argumenterade text. Ditt ämne som du väljer att argumentera för ska vara kopplat till hållbar utveckling. Exempelvis kan du argumentera för eller emot att äta kött,

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN UNDERSÖKNING RÖRANDE ATTITYDERNA TILL OLIKA PRINCIPER FÖR HYRESSÄTTNING

HYRESGÄSTFÖRENINGEN UNDERSÖKNING RÖRANDE ATTITYDERNA TILL OLIKA PRINCIPER FÖR HYRESSÄTTNING HYRESGÄSTFÖRENINGEN UNDERSÖKNING RÖRANDE ATTITYDERNA TILL OLIKA PRINCIPER FÖR HYRESSÄTTNING Om undersökningen Metod: Undersökningen genomfördes via utskick till deltagare i TNS SIFO:s rikstäckande webbpanel

Läs mer

Förslag till beslut 2014-11-05 LJ 2014/1239. Förvaltningsnamn Avsändare. Landstingsstyrelsen föreslås besluta

Förslag till beslut 2014-11-05 LJ 2014/1239. Förvaltningsnamn Avsändare. Landstingsstyrelsen föreslås besluta 1(1) 2014-11-05 LJ 2014/1239 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Remissyttrande över Åtgärdsvalsstudien Västra stambanan genom Västra Götaland, ärendenummer TRV 2012/55297 Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet Skåningarna om E6 och riksdagsvalet En opinionsundersökning 2018-02-08 Sammanfattning Kantar Sifo har på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens uppdrag genomfört en undersökning om inställningen för

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun 2013-10-03 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun Plats och tid: Klågerupskolans matsal, kl.18:30-21:00 Närvarande: Åhörare: 25-talet

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 24 september 2012 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats Bollnässalen, klockan 8:30 12:10. Paragrafer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats Bollnässalen, klockan 8:30 12:10. Paragrafer Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-06-20 179 Tid och plats Bollnässalen, klockan 8:30 12:10 Paragrafer 100-104 ande Marie Centerwall (S) Peter Nordebo (FP) Jan Lahenkorva ersatte Anna-Maria Forssell Mörk

Läs mer

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar. Stort nationellt

Läs mer

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 Nanoteknik Vad tycker svenska folket? KfS, 2018 Sammanfattning Drygt två av fem är positivt inställda till tekniken Nanoteknik är en relativt

Läs mer

Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012

Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012 Omvärldens bild av Tierp - Attraktionsindex 2012 1 2 Målet med undersökningen;? Att klargöra hur omvärldsbilden av Tierp ser ut. Viktiga frågor att besvara är: - Hur står det till med kännedomen om Tierp?

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Uppdaterad: 5 juni 2013 Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Vägstandarden på E20 Vilka sträckor på E20 är fortfarande ännu inte utbyggda? Totalt handlar det om fem etapper eller ungefär 80 kilometer

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Rapport. Klimatneutrala godstransporter på väg KNEG 2014-08-12

Rapport. Klimatneutrala godstransporter på väg KNEG 2014-08-12 Rapport Klimatneutrala godstransporter på väg KNEG 14-08-12 Innehåll Genomförande 3 Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Slutsatser 7 Resultat 9 Miljöaspekten viktig vid upphandling 10 Miljökrav i upphandling

Läs mer

Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet

Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet Kampen om eleverna Marknadsföringens konsekvenser för gymnasievalet Nu i vår skall ca 120 000 ungdomar i Sverige söka gymnasieutbildning inför hösten. Idag finns det över 1700 olika ingångar att välja

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 Kort Historia 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar som på ett politiskt plan drivit tågfrågan i Norrland vidare.

Läs mer

Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun

Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur i Söderhamns Kommun Version 2013-01-24 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om utveckling av infrastruktur Inriktningsmål: Söderhamns

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Westanders Stora valenkät 2014

Westanders Stora valenkät 2014 Westanders Stora valenkät 1 Urvalet av 5 riksdagskandidater baseras på opinionsläget (Ekots sammanvägning av alla opinionsmätningar) under våren för att identifiera de dryga 5 riksdagskandidater med störst

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2012-12-11 Ärendelista Sid nr Justering...2 81 Information om projektet Nya Ostkustbanan...3 82 Planering inför studiebesök i Bryssel...4 83 Information om

Läs mer

RAPPORT - MEDLEMSNYTTA

RAPPORT - MEDLEMSNYTTA RAPPORT - MEDLEMSNYTTA Kund: Ekologiska Lantbrukarna Kontakt: Maria Dirke, Gun Ragnarsson Datum: 9 november, 2012 Anna Ragnarsson Tel: +46 720 70 04 32 anna.ragnarsson@novus.se Om uppdraget BAKGRUND Att

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO

UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO UNDERSÖKNING OM PENSIONSORO Kund: AMF Kontakt: Ulrika Sundbom Datum: 23 mars, 2014 Anna Ragnarsson Mobil: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Genomförande Bakgrund & Syfte Novus har på uppdrag av AMF

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik)

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Kommunstyrelsen 2011 01 17 32 43 Plan och tillväxtutskottet 2010 12 13 124 265 Dnr 10.777 53 janks18 Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Ärendebeskrivning Bakgrund

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Resultatet av Indecaps enkätundersökning

Resultatet av Indecaps enkätundersökning Resultatet av Indecaps enkätundersökning Först och främst vill jag tacka er som var med och svarade på enkätundersökningen. Anledningen till att vi skickar ut en sådan lite då och då är för att få en chans

Läs mer

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN Novus Opinion Katalys har gett Novus opinion i uppdrag att undersöka hur väljaropinionen ser ut i några centrala välfärdsfrågor och vilket

Läs mer

Åsikter om företagens miljöuttalanden

Åsikter om företagens miljöuttalanden Åsikter om företagens miljöuttalanden Resultat från en undersökning i Sverige 2012 Yttra Rapport 2012:1 Åsikter om företagens miljöuttalanden Resultat från en undersökning i Sverige 2012 Yttra Rapport

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur

norrstyrelsen Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur norrstyrelsen rapport 2009: 20 Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen

Läs mer

Regionstyrelsen 2014-03-28

Regionstyrelsen 2014-03-28 2014-03-28 kl 11.00-13.00, CFL, Söderhamn Sven-Åke Thoresen, S, ordf Lena Roos, M, 1:e v ordf Stig Eng, C, 2:e v ordf Eva Tjernström, S Carina Blank, S Magnus Jonsson, S Marie-Louise Dangardt, S Yoomi

Läs mer

Kommunen som arena för hållbar utveckling

Kommunen som arena för hållbar utveckling Kommunen som arena för hållbar utveckling Sara Gustafsson Industriell miljöteknik Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Linköpings universitet 2011-09-23 Hållbar utveckling allt eller

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum

Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum Verksamhetsberättelse 2014 Föräldrar i Lerums Kommun, FILK Presenterat vid årsmötet 27 april 2015, Tingshuset i Lerum Sammanfattning Under 2014 har FILKs huvudsakliga arbete handlat om dialog och debatt

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan

Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Underkänt! svenska folkets åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

Yttrande över förslag om att slopa del av gamla enkelspåret på bandel 434 i Gamla Uppsala

Yttrande över förslag om att slopa del av gamla enkelspåret på bandel 434 i Gamla Uppsala STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Klintström Helena Malmgren Tobias Datum 2017-03-01 Diarienummer KSN-2017-1239 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag om att slopa del av gamla enkelspåret på bandel

Läs mer

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin 2010-09-29 Utvärderingsparameter Långsiktiga mål Metod Löpande dokumentation av aktiviteter/ utredningar /information i projektet Målen följs upp

Läs mer

Järnvägsforum, Sundsvall Samordnad Planering= Effektivare Planering! Kenth Nilsson Strateg Godstransporter

Järnvägsforum, Sundsvall Samordnad Planering= Effektivare Planering! Kenth Nilsson Strateg Godstransporter Järnvägsforum, Sundsvall 2015-02-20 Samordnad Planering= Effektivare Planering! Kenth Nilsson Strateg Godstransporter Syfte och mål med dragningen att bidra till kunskapsspridning om den nya planläggningsprocessen

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under december 8 januari 9 av SKOP Lucie Riad, Regionförbundet Uppsala län,

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet

Reflektion från seminarium 2. Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Reflektion från seminarium 2 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Region Skånes arbete med tillgänglighet och tillväxt -Stina Nilsson, Region Skåne Processen bakom strukturbild Skåne: - Ett långvarigt

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Sundsvall växer. Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör

Sundsvall växer. Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör Sundsvall växer Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör Hur ser man hur en stad mår? Man tittar uppåt Sundsvall arbetar utifrån RIKARE (strategi för Hållbar Tillväxt 2021)

Läs mer

Undersökning om spårspring längs Mittstråket

Undersökning om spårspring längs Mittstråket Undersökning om spårspring längs Mittstråket Inledning Denna rapport presenterar resultaten från en undersökning som genomfördes som en del i en kommunikationskampanj om spårspring inom ramen för projekt

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer