Försäkringskassans IT-strategi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försäkringskassans IT-strategi"

Transkript

1 1 (7) Försäkringskassans IT-strategi 1 Sammanfattning Försäkringskassan är en IT intensiv myndighet. Att styra och leda IT verksamheten är därför viktigt för den dagliga verksamheten men IT är även en viktig möjliggörare för att utveckla och förändra Försäkringskassan. IT strategin är en viktig del av verksamhetsstrategin. De viktiga punkterna i strategin är: - Tydlig fokus på den dagliga driften - En fortsatt snabb migrering från stordatorsystemen för minskad risk - Ett tydligt stöd för ett framgångsrikt införande av verksamhetsstrategin - Ett successivt byte till standardsystem 2 Inledning IT är en viktig förutsättning för Försäkringskassans verksamhet och en nödvändig möjliggörare vid verksamhetsförändringar. De möjligheter och begränsningar som IT ger påverkar hur verksamheten utformas. IT står för en betydande del av Försäkringskassans kostnader och förväntas bidra med positiva effekter i verksamheten. Försäkringskassans produktion är helt beroende av att IT-stödet är tillgängligt. Idag finns till exempel inte längre några manuella rutiner som kan ersätta vid avbrott. Därför behövs en strategisk inriktning och tydlig styrning av IT som en del av Försäkringskassans verksamhetsstrategi. IT-strategin uttrycker hur IT, både själva IT-stödet och den del av organisationen som arbetar med IT, ska stödja verksamheten och tillsammans med andra strategier bidra till att verksamhetens mål uppnås. IT-strategin ger inte svar på enskilda frågor utan pekar ut riktningen och identifierar inom vilka områden IT ska kraftsamla för att stödja verksamheten samt hur IT bör utvecklas inom dessa områden.

2 2 (7) 3 Våra utmaningar 3.1 Krav på bättre och effektivare kundmöten i alla kanaler Försäkringskassans nya verksamhetsstrategi innebär att kundmötet och organisationen förändras i grunden. När, var, hur och vem som möter kunden förändras radikalt. Denna förändringsprocess kräver anpassning och utveckling av arbetsrutiner, organisation, kompetens och IT-stöd. Stöd för nya kanaler och processer, en totalbild av kunden, automatiserade händelsestyrda processer, extern integration, självbetjäning m.m. behöver utvecklas. Detta samtidigt som kraven på rättssäkerhet och informationskvalitet är mycket höga. Försäkringskassan ska erbjuda en hög grad av självbetjäning och tillgänglighet oberoende av tid och plats. Kunden ska uppleva mötet med Försäkringskassan som Enkelt, Snabbt och Rätt. 3.2 Höga förväntningar på användbarhet, funktionalitet och tillgänglighet I takt med att graden av självbetjäning ökar och att allt fler uppgifter, t.ex. ärendehantering och kundhantering, integreras i IT-stödet ökar användarens (kundens såväl som handläggarens) beroende av IT-systemen. Följaktligen blir förväntningarna på användbarhet, funktionalitet, säkerhet och tillgänglighet än högre samtidigt som brister och störningar får allt större konsekvenser. Våra IT system måste därför stödja ett processorienterat och enhetligt arbetssätt både internt och gentemot våra kunder. Våra undersökningar av användarnas nöjdhet med IT-stödet visar på en stor förbättringspotential. Bättre funktionalitet, t.ex. vad gäller integration mellan olika system, bättre tillgänglighet och färre hindrande avbrott och störningar är tydliga krav. Ett bra IT-stöd är idag en grundförutsättning för en attraktiv arbetsplats. 3.3 Snabba förändringar i försäkring, organisation, finansiering och förväntningar Ändrade politiska, demografiska och ekonomiska förhållanden gör att förändringstrycket på socialförsäkringen idag är större än någonsin. Politiker, näringsliv, intresseorganisationer, kunder och partners ställer krav på Försäkringskassan som innebär att IT-stödet snabbt måste kunna anpassas för att stödja förändringar i regelverket, organisationen, våra processer, budgeten och krav på nya tjänster etc.

3 3 (7) 3.4 Omvärldskrav på effektiv förvaltning och samverkan med externa parter För att Försäkringskassan ska kunna ha en effektiv verksamhet som når de utmanande målen krävs stöd för effektiv styrning och ledning. En effektiv produktionsstyrning är en förutsättning för en effektiv produktion. Det finns krav på Försäkringskassan och andra myndigheter att utöka den elektroniska förvaltningen, i syfte att effektivisera och öka värde för medborgare och samhälle. Särskilt fokus läggs på områden som: En effektivare informationshantering mellan myndigheter En snabbare och säkrare ärendehantering genom elektronisk ärendehantering Införandet av elektroniska processer Ökad användning av e-legitimationer Ökad samordning och gemensamt utnyttjande av myndigheters ITinvesteringar För Försäkringskassan innebär det ökad samverkan med andra parter som t.ex. sjukvården, arbetsgivare och andra myndigheter i Sverige och inom EU. 3.5 Frigörande av resurser till satsningsområden Försäkringskassan måste göra mer med oförändrade eller mindre resurser. Detta innebär att vi måste söka effektivare former och arbetssätt för att frigöra resurser. Inom utveckling och förvaltning måste en ökad effektivitet i våra utvecklingsprojekt och en minskad kostnadsandel inom förvaltning ske till förmån för ökat utrymme för utveckling. Inom drift och underhåll av infrastruktur finns utmaningar vad gäller kostnadsökningar som i huvudsak beror på att infrastrukturen har blivit alltmer komplicerad. Antalet datorer, teknologier, leverantörer, programvaror och antalet delvis överlappande lösningar ökar ständigt. 3.6 Behov av ständiga tekniska uppdateringar Utvecklingen på tekniksidan driver ständigt behovet av att uppdatera våra tekniska plattformar. Genom att vi själva inom Försäkringskassan tagit på oss att hantera integration och teknikutveckling inom de flesta områden och inte utnyttjat tjänster och kompetens från leverantörer hamnar vi i en för stor kostnadsökning och får problem med att behålla egen kompetens, vilket leder till att vi riskerar att hamna på efterkälken.

4 4 (7) Den största utmaningen idag på detta område är att en stor del av förmånssystemen fortfarande körs på stordatorplattformen Bull/GCOS8. Bull/GCOS8- plattformen är inte framtidssäker, varken ur teknologi- eller kompetenssynpunkt. Riskerna det skulle innebära att stanna kvar på denna plattform bedöms som mycket stora. Bull/GCOS8-plattformen måste därför vara avvecklad inom ett fåtal år. 4 Så möter vi våra utmaningar 4.1 Styrning och ledning av IT För att göra rätt saker så är det viktigt att IT styrs utifrån de beslut som den högsta ledningen fattar och att prioriteringarna görs utifrån verksamhetsstrategin och det förändringsarbete som genomförs. I all prioritering så skall den dagliga driften och tillgängligheten sättas först och främst före all utveckling och förändringsarbete. I allt förändringsarbete är den viktigaste framgångsfaktorn att organisationsutveckling, processutveckling, kompetensutveckling och IT-utveckling görs i gemensamma projekt. Det är den vägen Försäkringskassan har valt att gå. Att skapa en professionell IT-organisation som väl kan mäta sig med andra och som aktivt bidrar till att Försäkringskassan når sina mål är avgörande. En professionell IT-organisation präglas bland annat av: lättillgänglighet och kundfokus djup kunskap om Försäkringskassan hög kompetens inom området kostnadseffektivitet en utvecklande arbetsplats För att nå detta behövs bland annat genomgripande förändringar och införande av internationellt vedertagna rutiner och arbetssätt. En viktig uppgift är också att tillsammans med övrig verksamhet utveckla strategier och planer för att säkra maximal verksamhetsnytta med hjälp av IT.

5 5 (7) 4.2 Etablera IT-stöd som stödjer verksamhetsstrategin För att stödja såväl det personliga som det tekniska kundmötet och kommunikationen med kunden från initial kontakt till uppföljning och analys behövs ett kraftfullt IT-stöd. Därför ska vi: 1. Anskaffa och etablera ett modernt IT-stöd för kundhantering I takt med att mer och mer information finns tillgänglig är det möjligt att med ärendehanterings och processtyrningsverktyg successivt ökar automatiseringsgraden i kundens process. Därför ska vi: 2. Utnyttja redan befintlig funktionalitet inom ärendehantering, självbetjäning och processtyrning, men på sikt anskaffa och etablera ny funktionalitet inom dessa områden som avsevärt kan bidra till kundnytta och att öka automatiseringsgraden Utvecklingen stannar inte vid knapptelefon, webb och SMS. Ny teknik som eventuellt kan erbjuda nya kanaler för kundmötet utvecklas hela tiden. Att göra ny teknik tillgänglig och användbar för verksamheten är en av Utvecklingsdivisionens uppgifter. Därför ska vi: 3. Aktivt identifiera, utvärdera och föreslå nya kanaler för självbetjäning och alltid ha fokus på användbarhet och användarvänlighet En förutsättning för att den nya verksamhetsstrategin ska lyckas är att all information om kunden finns tillgänglig och kan användas t.ex. för att skapa förifyllda blanketter, automatisera handläggningen, individanpassa kundmötet m.m. För att nå information i interna och externa system behöver vi skapa en robust integration av våra system och data. Vårt första steg är att: 4. Etablera och successivt öka användningen av standardiserad integration 4.3 Standardsystem En stor del av funktionaliteten i Försäkringskassans IT-stöd bedöms vara generell och därför inte specifik för socialförsäkringsområdet. Vi är övertygade om att våra behov till stor del är desamma som behoven i andra delar av offentlig förvaltning och i andra branscher som till exempel bank och försäkring. När det gäller det IT-stöd som är specifikt för socialförsäkringsförmånerna är det även så att trots att lagstiftningen och regler skiljer sig mellan olika länder och olika socialförsäkringsförmåner är ändå huvuddelen av IT-stödet och processerna i grunden likartade. Detta ska vi dra största möjliga nytta av.

6 6 (7) Ett införande av standardsystem 1 inom Försäkringskassan skulle innebära att leverantörer utvecklar integrationen inom standardsystemportföljen samt även ansvarar för att standardsystemet följer med i den allmänna teknikutvecklingen. Därigenom frigörs resurser inom Försäkringskassan som kan fokusera på mer specifika och värdeskapande insatser för vår verksamhet. Försäkringskassans strategi är därför att med huvudsakligen standardsystem skapa en applikationsportfölj för socialförsäkringsadministrationen som med konfigurering och parametersättning enkelt, snabbt och kostnadseffektivt kan anpassas till olika förmåner och regelverk. Målbilden på års sikt är att huvuddelen, uppemot 70 procent, av Försäkringskassans IT-stöd är baserat på standardsystem. En följd av denna strategi är därför att i allt större utsträckning använda standardsystem istället för egenutvecklat IT-stöd. Inom Försäkringskassan avser vi att använda en välintegrerad och homogen svit av standardsystem (en så kallad best-of-suite -strategi) med stor bredd som täcker en så stor del som möjligt av vår verksamhets behov av IT-stöd. 4.4 Modernisering För att adressera riskerna med den del av IT-stödet som är realiserat på Bull/GCOS8-plattformen ska en modernisering genomföras. Med hänsyn till riskerna måste moderniseringen ske under en tidsperiod på ett fåtal år. Vår strategi för moderniseringen är att genomföra den genom en mix av följande tillvägagångssätt: Standardsysteminförande Konvertering till ny teknisk plattform (Cobol/Unix) Nyutveckling till modern målmiljö (J2EE/C++/Unix) Vi ska i det korta tidsperspektivet i huvudsak konvertera till en ny teknisk plattform men även påbörja nyutveckling till en modern målmiljö och införandet av standardsystem. I det långa tidsperspektivet är införandet av standardsystem huvudstrategin. Genomförandet av moderniseringen kommer dessutom att ske genom en blandning av åtaganden som hanteras helt inom Försäkringskassan och åtaganden från externa partners. Detta innebär att vi ska kunna hantera både internt och externt drivna nyutvecklings- och konverteringsenheter. 1 En enkel definition av standardsystem är en färdigpaketerad systemlösning kommersiellt tillgänglig på marknaden från en leverantör innehållande funktionalitet som riktar sig brett till många potentiella kundföretags verksamheter och därmed inte är skräddarsydd för ett enskilt kundföretag.

7 7 (7) 4.5 Konsolidering Komplexiteten i infrastruktur, och därtill hörande IT-processer och arkitektur, måste minska. Antalet teknologier, leverantörer, överlappande lösningar etc. måste reduceras och enhetliga metoder för att administrera infrastrukturen ska användas. Där möjlighet ges ska användning av integrerade produktfamiljer från en och samma leverantör värderas. Nya IT-lösningar ska i första hand använda befintlig infrastruktur. Ny infrastruktur ska endast introduceras för ny funktionalitet eller som ersättning för befintlig, aldrig som överlappande. För att strategin ska bli framgångsrik krävs ett aktivt avvecklande av det som inte längre används. En fortsatt konsolidering och standardisering av infrastrukturen är en förutsättning för att vi ska kunna förbli en professionell och kostnadseffektiv ITorganisation. 4.6 Resurshantering Krav på kostnadseffektivitet och snabba anpassningar leder till att vi bör värdera externa aktörer för i stort sett alla nya behov av tjänster och produkter inom vår verksamhet. Strategin är att i första hand alltid köpa färdiga tjänster och produkter, i andra hand anpassa befintliga lösningar och först i tredje hand utveckla själva. För befintlig verksamhet ska vi genom kontinuerlig mätning (bench-marking) identifiera lämpliga områden för värdering av olika alternativ för anskaffande av resurser. Det som utgör Utvecklingsdivisionens kärnverksamhet och följaktligen har högt strategiskt värde ska vi dock säkerställa att vi håller i egen regi. Det är framförallt gedigen kompetens om Försäkringskassans kärnverksamhet, beställarkompetens och IT-kompetens kopplad till kunskap om socialförsäkringen. Vid all konkurrensutsättning så skall kostnad, säkerhet, kvalitet och långsiktigt strategiskt värde för Försäkringskassan tas med som en viktig del av bedömningen. Wimi 2005 FK90012_002_G 4.7 Kompetensomställning Vi har svårt att tillhandahålla tillräcklig egen kompetens till alla delar i vår omfattande verksamhet. Här finns alltid ett val att anskaffa den kompetensen från andra parter eller att utveckla egen kompetens. Inom Försäkringskassan måste vi jobba smartare och effektivare inom förvaltning och underhåll för att öka utrymmet för IT-utveckling. Vi måste också öka kvaliteten inom utveckling och förvaltning så att underhållsbehovet minskar. Detta tillsammans med införandet av standardsystem, modernisering av befintligt IT-stöd kräver kompetensutveckling och kompetensomställning. Nya kompetenser måste anskaffas och balansen av kompetens inom olika områden kommer att se annorlunda ut redan inom de närmsta åren och definitivt på längre sikt, dvs år. En ständig utveckling av vår egen kompetens och förmåga är därför nödvändig.

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Försäkringskassans verksamhetsstrategi

Försäkringskassans verksamhetsstrategi Strategi 1 (12) Försäkringskassans verksamhetsstrategi Inledning Socialförsäkringarna är samhällets grundläggande ekonomiska trygghetssystem. Försäkringskassans roll är att rättssäkert och effektivt administrera

Läs mer

Detta är Min Pension i Sverige AB

Detta är Min Pension i Sverige AB pensionssparare Detta är Min Pension i Sverige AB Korta fakta Prioriteringar 2017 Täckningsgrad Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2016 Mål dec 2020 Långsiktiga mål Strategier Korta fakta

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 Datum Diarienummer 2013-03-13 159-2013-542 VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 1 (7) 1 INLEDNING Vetenskapsrådets behov och beroende av it växer för varje år och ställer allt högre krav på myndighetens

Läs mer

Nyttodimension (3) Ange nyttonivå (1-5) för respektive dimension. Effektivare. Medborgare. Företagare. Medarbetare. förvaltning

Nyttodimension (3) Ange nyttonivå (1-5) för respektive dimension. Effektivare. Medborgare. Företagare. Medarbetare. förvaltning Myndighet (0a): e-post kontaktperson (0b): Filnamn enligt principen: myndighetsnamnyymmdd Område (1) Ange område, se listan i rosa området till höger eller för muspekaren över denna ruta Samverkan Samverkan

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2018 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 9 Status Q2 2018 10 Mål Q4 2020 11 Långsiktiga mål 12 Strategier

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17

Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17 Kommunens författningssamling IT-strategi ÖFS 2010:17 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-09-27, 113 (dnr KS 2010.85 005) Ersätter författningssamling 2001:15 Utfärdare: Monika Smidestam Kategori: Styrdokument

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

4. Inriktning och övergripande mål

4. Inriktning och övergripande mål Lednings- och verksamhetsstöd IT-policy Bilaga 2 LS 14/06 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ante Grubbström 2005-12-19 IT-policy för samtliga verksamheter i Landstinget Sörmland 1. Definition Med IT informationsteknologi

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Detta är Minpension.se

Detta är Minpension.se pensionssparare Detta är Korta fakta Täckning Kanaler Uppdrag Vision Övergripande mål Status dec 2015 Mål dec 2019 Långsiktiga mål Strategier Prioriteringar 2016 Korta fakta Staten 50% Försäkringsbranschen

Läs mer

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne)

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Nyckeltal IT Antal arbetsställen med bredband: 400 Antal användare: 6 500 Antal

Läs mer

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet IT och användbarhet KIA-projektet Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia Uppsala universitet Projektet KiA Kvalitet i användning (KiA) Syftet är att förbättra användbarhet och nytta

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten

Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten 1(7) 2004-03-19 Handläggare, titel, telefon Roger Eriksson, Teknisk IT-strateg, 011-151391 Peter Andersson, IT-strateg, 011 15 11 39 Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten Inledning De i Program

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42. Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262

IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42. Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262 IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42 Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262 Sida 2 av 5 SYFTE MED ANVÄNDANDET AV IT I VANSBRO KOMMUN... 4 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 MÅL FÖR ANVÄNDANDE

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Antagen av kommunstyrelsen den 28 mars 2006. Inledning... 1 E-tjänster... 2 Processernas och funktionernas IT-stöd... 4 Teknisk plattform... 5 Organisation,

Läs mer

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun

Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-04-16 89 221 Arbets- och personalutskottet 2012-03-12 65 142 Dnr 12.122-01 aprilks10 Inköp av licenser för ny IT-infrastruktur i Luleå kommun Bilaga: Specifikation inköp licenser Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Eva Eriksson, Barbro Broo Till Norrmalms stadsdelsnämnd Svar på remiss angående Nytt IT-program

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen

Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare. Göteborg. Hållbar stad öppen för världen Bättre efterfrågad service till boende, besökare och företagare Göteborg Hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg 23% utrikes födda 10 stadsdelar Majorna-Linné

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Nätverk 1 Föreläsare Christer Haglund, Sveriges Kommuner och Landsting Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Verksamhet Ökat erfarenhetsutbyte

Läs mer

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv Josefin Nordlander Chef Koncernsäkerhet & Kontroll GRC-dagarna 8-9 oktober 2015 Vad menas med IT styrning? IT-styrning handlar om att styra IT så att

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Detta är minpension i Sverige AB

Detta är minpension i Sverige AB Detta är minpension i Sverige AB Innehåll Korta fakta 3 Prioriteringar 2019 4 Täckningsgrad 5 Kanaler 6 Uppdrag 7 Vision 8 Övergripande mål 10 Status Q4 2018 11 Mål Q4 2020 12 Långsiktiga mål 13 Strategier

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

IT-strategi Laholms kommun

IT-strategi Laholms kommun IT-strategi Laholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-29 6. 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 IT- strategins målbild...3 Satsning på IT...3 Effektivt resursanvändande...4 Demokrati...4

Läs mer

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun

Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Policy för konkurrensprövning i Nykvarns kommun Antagen av kommunfullmäktige den 19 juni 2019 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är konkurrensprövning?... 2 3. Syftet med konkurrensprövning...

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7)

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2005-09-26, 55 Varför IT-strategi. Syftet med denna IT-strategi är att åstadkomma en förflyttning av fokus

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015 It inom Polisen Nationell it-strategi 2010/2015 1010101 1010101 1010101 1010101 2010 2015 En it-strategi för att lösa och förebygga fler brott Med ett förnyat och effektivare it-stöd kan Polisen lösa och

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay-

Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Baltzar Business Arena -The way from purchase to pay- Varför systemlösning istället för manuell hantering Kostnadsbesparing i både tid och pengar Effektivare hantering Bättre rutiner Bättre kontroll Får

Läs mer

Övergripande granskning av ITverksamheten

Övergripande granskning av ITverksamheten Övergripande granskning av ITverksamheten Februari 2006 (1) 1. Inledning PricewaterhouseCoopers (PwC) har på uppdrag av kommunrevisionen i Borås Stad genomfört en övergripande granskning av Borås Stads

Läs mer

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Intern

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR En del av aktionsprogrammet för Kommunal ITsamverkan i vård och omsorg, 20081001-20111231 1 Aktiviteter 2009-2010 1. Kommuners och landstings

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt

Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt Wimi FK90010_006_G VO kundfrågor 1 (5) Försäkringskassans handlingsplan för barnrätt 2015-2018 Bakgrund Riksdagen beslutade år 2010 om en nationell strategi för hur Sverige ska arbeta med barnkonventionen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-22 Kommunstyrelsen Anders Eklund Verksamhetsutvecklare IT Telefon 08 555 014 83 anders.eklund@nykvarn.se kommun KS/2016:69 IT-strategi för Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Lansering av E-delegations Vägledning för effektiv ITförsörjning/sourcing

Lansering av E-delegations Vägledning för effektiv ITförsörjning/sourcing Lansering av E-delegations Vägledning för effektiv ITförsörjning/sourcing 2013-12-04 Roger Sundberg 2013-12-06 1 Hur väljer man rätt? Transportstyrelsens sätt. Roger Sundberg Huvudansvar för IT-försörjning

Läs mer

3. Åtgärder för styrning, ledning, uppföljning samt kostnadskontroll av IT-verksamheten

3. Åtgärder för styrning, ledning, uppföljning samt kostnadskontroll av IT-verksamheten 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag om en samlad redovisning av den pågående och fortsatta IT-utvecklingen 1. Regeringens beslut Regeringen har genom regeringsbeslut den 16 oktober 2008

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning REMISSYTTRANDE 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet (SOU 2009:6) Återkrav inom välfärdssystemen förslag till lagstiftning Finansdepartementets diarienummer Fi2009/1049.

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Vision och styrkort 2015 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Länsstyrelsen och länet står inför stora utmaningar. Vi måste vara

Läs mer

Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme

Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme Från botten till toppen Hur ledarskapet är grunden för en framgångsrik resa från lågt förtroende till att vara ett föredöme Mattias Forsberg, Systembolaget Stockholm 25:e september 2014 1 Agenda Introduktion

Läs mer

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Utlåtande 2002:117 RI (Dnr 2850/02) Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Upphandling

Läs mer

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic IT-strategi för Mjölby kommun 2017 2020 Antaget av Kommunfullmäktige: 2017-11-14 133 Dokumentansvarig: John JM Prpic Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning av strategierna 4 Målbilder 5 Samordnat

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

info@avtalsbevakning.se 08-500 052 20

info@avtalsbevakning.se 08-500 052 20 08-500 052 20 Avtalsbevakning, / / 1 Vad är Avtalsbevakning? Full avtalskontroll till låg kostnad Avtalsbevakning är ett webbaserat affärssystem för elektronisk hantering av ett företags alla avtal. När

Läs mer

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e 1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-10-19 Sidan 19 av 31 2011 "11" 0 2 125/2011 Dnr 2011/394 KS.033-1 DIARIENR It-policy för Sollentuna kommun I ärendet föreligger tjänsteutlåtande

Läs mer

Hur kan kommunikation möjliggöra verksamheters innovationsförmåga?

Hur kan kommunikation möjliggöra verksamheters innovationsförmåga? Hur kan kommunikation möjliggöra verksamheters innovationsförmåga? Magnus Leonhardt, TeliaSonera 2011 2013 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved. Cisco Connect 1 Sverige ett litet land med stark

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin

Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg. Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin Nationellt samordnad IT-användning i kommunal vård och omsorg Lägesrapport, kommunerna, nationella IT- strategin 1 Syftet med uppdraget Förankring av den nationella IT-strategin Framtagning av en handlingsplan

Läs mer

Världen förändras snabbare än någonsin, och Sverige är i epicentret för den förändringen.

Världen förändras snabbare än någonsin, och Sverige är i epicentret för den förändringen. DIGITALISERING Världen förändras snabbare än någonsin, och Sverige är i epicentret för den förändringen. Digital Transformation Report July 2017 Microsoft och QVARTZ FALD ERBJUD- ANDE OCH UTBUD NING UTBILD-

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Föregångare inom IT- och verksamhetsutveckling

Föregångare inom IT- och verksamhetsutveckling [ Föregångare inom IT- och verksamhetsutveckling [ Ansvarsfull utveckling Frontwalker 2012 Regeringsgatan 26 111 53 Stockholm 08-790 36 00 info@frontwalker.se www.frontwalker.se Här finns vi: Stockholm

Läs mer