Egenkontroll Ägg 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Egenkontroll Ägg 2014"

Transkript

1 KRAV ekonomisk förening Box UPPSALA, Tel , Egenkontroll Ägg 2014 Om KRAVs syn på djurhållning Att våra husdjur ska ha det bra och leva så naturligt som möjligt, i samklang med jord och människor är grunden i filosofin bakom KRAV-märket. Att djuren har möjlighet till naturligt beteende och socialt liv är lika viktigt som att de är friska och mår bra. Om att motsvara konsumenternas förväntningar Att konsumentintresset är så stort för KRAV-godkända ägg gör äggproduktionen särskilt viktig för KRAV och för KRAV-märkets trovärdighet Ett vägande skäl för konsumenter att välja KRAV-märkta ägg är att de vet att hönsen har en bra miljö och att hönsen har möjlighet att gå ute och äta gräs, krafsa och picka - något som KRAV också för fram i sin marknadsföring. Om Egenkontroll ägg KRAVs regler för djurhållning är omfattande och gäller alla djurslag. För att underlätta för dig som är äggproducent har vi gjort en checklista, där vi samlat merparten av de KRAVregler som rör hönshållning. Checklistan är inte en fullständig genomgång av alla regler som berör äggproduktionen, och den ersätter inte KRAVs regelbok. Egenkontrollen har gjorts i samarbete med producenter, rådgivare och certifieringsorgan. Vi har haft som mål att skapa ett hjälpmedel så att du får en överblick över reglerna och vet vad du ska uppfylla. Frågorna är därför mer detaljerade på de områden som rör djurmiljö och djurhälsa, medan de frågor som rör till exempel foder är mer översiktliga. Du bör göra egenkontrollen, dvs. gå igenom checklistan, en gång per år och den bör finnas till hands när certifieringsorganet kommer och gör revision. Att du själv har gjort en genomgång av hur du uppfyller KRAVs regler underlättar både för dig och för revisorn.

2 Checklista Egenkontroll ägg Checklistan ifylld datum: Svaren avser tiden: Egenkontroll gjord av: Kalenderår: Senaste 12 månaderna REGEL FRÅGOR JA NEJ 2. ALLMÄNNA REGLER 2.12 Är stallbyggnader förprövade för nuvarande drift och beläggning? 2.12 Är eventuella förelägganden från djurskyddsinspektion åtgärdade inom utsatt tid? 3. LANTBRUK Gör du LRFs miljöhusesyn eller annan egenkontroll av lag- och branschkrav senast 1 juli varje år? Om du hanterar både KRAV certifierat och konventionellt foder på din gård, har du rutiner som förhindrar sammanblandning eller förväxling? Om du producerar förädlade KRAV certifierade produkter, har du då anmält det till ditt certifieringsbolag? Vilka rengörings och desinfektionsmedel använder du i stallar och andra produktionslokaler? Du ska använda miljöanpassade rengörings och desinfektionsmedel i första hand. 5. DJURHÅLLNING ALLMÄNT ANGE VILKA MEDEL: Har alla som arbetar i besättningen nödvändiga basoch yrkeskunskaper inom djurhälsa och djurskydd? Är all äggproduktion inom företaget KRAVcertifierad? 5.2 MÄRKNING OCH DOKUMENTATION Har du väl samlad dokumentation: över insatta, döda och utslaktade höns över alla skador och sjukdomar rörande anmärkningar från slakt (om hönsen inte avlivas med gas på gården) över alla behandlingar, även egna, med uppgift om behandlingsresultat och extra karenstid över förebyggande behandlingar, fodertillskott eller andra preparat som stryker att kraven på bete och utevistelse uppfylls över när djurgrupper eller enstaka djur hålls inne under betes eller utevistelseperiod 5.3 INKÖP, AVEL OCH UPPFÖDNING Kontrollerar du genom intyg eller följesedlar och fakturor att inköpta unghöns är godkända för KRAVcertifierad produktion? På finns en lista på godkända uppfödare Är de inköpta hönsen högst 18 veckor gamla när de sätts in i din besättning? Pågår produktionen kontinuerligt under hela året, med minst en betesperiod för alla omgångar och djurgrupper?

3 5.4 UTEVISTELSE Har alla höns tillgång till utevistelse under minst en tredjedel av sitt liv? Har alla höns tillgång till beväxt rastfålla under betesperioden? Har hönsen tillgång till utevistelser under minst 12,5 timmar per dygn under betesperioden? Betesperioden ska vara minst 4 månader sammanhängande från maj september. Höst och vår kan utevistelsen vara kortare beroende på väder och mörker. Vistelse på veranda räknas inte som utevistelse. Det är viktigt att nyinsatta höns vänjs tidigt vid utevistelse, men tiden ute per dygn kan trappas upp succesivt. Fyra veckor efter insättning bör de vara uppe i minst 12,5 timmar Uppfyller du reglerna om att inte förkorta utevistelsen genom att slakta ut höns i förtid eller föra över dem till konventionell produktion? Finns tillräckligt med träd, hög växtlighet eller andra anordningar i rastgården som hönsen kan söka skydd under? Observera hur stor andel som är ute jämfört med inne. Finns naturliga gränser där de som hindrar att hönsen går längre bort? Delar av rastgården som aldrig utnyttjas? Lämnas rastgården tom minst 2 månader mellan olika omgångar? Rotation i betet med olika fållor och avgränsningar kan underlätta tomhållningen. Om du avgränsar den äldre flocken i separat fålla den sista månaden samt har en städning på ca 4 veckor, så kan du släppa de nyinsatta hönsen så snart som möjligt efter insättning i en fålla som har vilat i två månader Har du avgränsat rastgårdarna för olika flockar? Vid sambete med annat djurslag på grund av rovdjursangrepp behöver de inte avgränsas Har varje höna minst 4 m 2 tillgänglig rastgårdsyta under sin livstid? Vid rotationsbete ska varje höna ha minst 2 m 2 vid varje enstaka tillfälle Finns dessa 4 m 2 tillgängliga för hönan inom 150 m avstånd från närmaste utgångshål i stallet? Om du vidtar åtgärder och kan visa att dina höns använder hela rastgårdsytan kan de 4 m 2 per höna finnas inom som mest 250 meters avstånd från närmaste utgångshål i hönsstallet. Fram till utgången av 2015 får du som redan är certifierad ha en sträcka på maximalt 350 m. Du ska uppfylla regeln senast från Exempel på möjliga åtgärder för att få ut hönsen är: - Fler tuppar i flocken. - Plantering av pil eller andra träd, eller buskar. - Vatten på flera ställen i rastgården. - Att unghönsen släpps ut så tidigt som möjligt efter insättning.

4 Tab.4c Uppfyller du KRAVs regler för mått på öppningar från stall och ut till rastgården? Är utgångshålen jämnt fördelade längs den vägg som har kontakt med rastgården? Utgång till sluss/veranda: sammanlagd längd ska vara minst 2 m /1 000 höns. Utgång till rastgård: sammanlagd längd ska vara minst 4 m per 100 m 2 golvyta, vilket normalt motsvarar 6,7 m /1 000 höns Har du haft behov att hålla hönsen inne under den tid de ska ha tillgång till utevistelse? Pga. till exempel myndighetsbeslut Har du ordnat så att risken för näringsläckage från utevistelseytor under höst och vår minimeras? Till exempel genom att ha ett dränerande lager som kan bytas ut, närmast stallet. 5.6 Stallförhållanden Är varje enskild stallbyggnad för max höns? Större hönshus som var certifierade 2010 får användas till utgången av , Tab.4a , Tab.4b Har du högst höns per avdelning? Uppfyller du KRAVs regler om högst 6 höns/m 2 inomhusyta? Ytan i reden får inte räknas in i tillgänglig yta Använder du veranda som tillgänglig stallyta för högsta beläggning inomhus? Är den då tillgänglig dagligen hela året? Det får bara vara stängt till verandan när det är mörkt i stallet (hönsens nattvila). Bygger du nytt hönshus ska veranda ingå , Tab 4b Finns tillräckligt med sittpinnar för alla hönsplatser? Minst 18 cm/hönsplats , Tab 4b Finns tillräckligt med värpreden för alla hönsplatser? Högst 6 hönor/rede eller minst 120 cm 2 /höna vid gemensamt rede. Finns tillräckligt med sandbad så att de är tillgängliga för alla höns? I större flockar behövs sandbad på flera platser inomhus. Sandbaden kan också finnas på verandan om den är ständigt tillgänglig för hönsen under deras aktiva del av dagen (dvs. exkl. enbart nattvilan). Sandbad kan inte ersättas med sågspån eller liknande Är minst en tredjedel av inomhusytan ströbädd när även sandbad räknas in? Är ströbädden ren och torr? Släpps dagsljus in så att det fördelas så jämnt som möjligt i hela stallet? Har du möjlighet att reglera ljusinsläpp eller undvika direkt solinstrålning, utan att täcka för fönstren? Exempelvis med markiser eller film Får hönsen minst 8 timmars nattvila utan artificiellt ljus? Är det fritt från eltrådar i stallarna?

5 5.7 FODER OCH VATTEN Klarar du kravet på självförsörjning av foder? Grundkravet är minst 50% Om äggproduktionen var certifierad gäller minst 20% tom Har beviljat undantag för 20 50% självförsörjning (gäller fjäderfä-besättningar i Norrland samt skogs och mellanbygd, rimlig nivå bedöms av ditt certifieringsorgan). Gör beräkning utifrån foderåtgången på gården, inklusive bete. Beräkningsmall finns på Målet är att all KRAV certifierad djurhållning ska vara kopplad till foderproduktion Om du samverkar med andra gårdar om foder och gödsel, finns samarbetsavtal? Om du därutöver inte har tillräcklig egen areal; Har du samarbetsavtal med en ekologisk gård för spridning av gödsel? Har hönsen ständig tillgång till vatten av god kvalitet? , Använder du enbart foder som uppfyller KRAVs regler i fråga om sammansättning, hygienisk kvalitet, andel KRAV certifierade råvaror, tillåtna foderslag, tillsatser och processer? Har hönsen fri tillgång till grovfoder eller rotfrukter året om? Grovfoderbriketter som är långstråiga behöver inte kompletteras med mer än 20 % annat grovfoder. Under uppvärpningsperioden får du begränsa grovfodret vid behov. Mycket tyder dock på att tillgång till sysselsättning snarare är en fördel även under denna tid Har du gjort beräkning av foderåtgång per kg ägg? Beräkningen ska göras årligen HÄLSO OCH SJUKVÅRD Har du god tillsyn över alla djur? Minimum är tillsyn varje dag i alla avdelningar både ute och inne Är hälsotillståndet gott i besättningen? Gott hälsotillstånd kännetecknas bl.a. av låg dödlighet (under 8%), god befjädring, liten förekomst av hack och fotskador och inga parasitproblem Har du en plan för förebyggande hälsoarbete? Den ska minst omfatta smittskyddsrutiner, eventuella vaccinationer/provtagningar, betesplanering, rengöring och desinfektion. Det finns en mall på som hjälp, men det behöver inte vara skriftligt. Du kan även använda annat kontrollprogram där du redogör för samma punkter. Till exempel Svenska Äggs omsorgsprogram Om du har problem med sjukdom/dödlighet, har du uppföljning med veterinär för bättre djurhälsa Tar du omgående hand om sjuka eller skadade djur?

6 Uppfyller du KRAVs regler om användning av läkemedel och kemiska bekämpningsmedel? T.ex. att du behandlar djuren om det finns ett uppenbart behov, samt att du vid behandling av hela djurgrupper kan visa förebyggande åtgärder för att undvika återkommande problem Om du använt läkemedel eller kemiska bekämpningsmedel; har du då respekterat de karenstider som framgår av KRAVs regler? 5.11 HANTERING, TRANSPORT, SLAKT Ser du till att hönsen utsätts för så lite påfrestning som möjligt när de lastas, transporteras och lossas? Vid insamling inför slakt rekommenderar KRAV att varje höna lyfts i kroppen runt vingarna och bärs/hanteras upprätt. I annat fall ska hönsen samlas varsamt genom att ta tag i bägge benen och inte ha mer än tre djur i varje hand Har du resultaten tillgängliga från levandebesiktningen och köttbesiktningen (vid slakten av dina djur) när ditt certifieringsorgan kommer på besök? 2 & 3 ENERGIANVÄNDNING Alla personer som kör transport- eller arbetsfordon i mer än 80 h/år i ditt företag ska utbildas i sparsamt körsätt senast Har du en plan för det? Om det är aktuellt med en ny i utrustning, eller nyeller ombyggnad, beaktar du energieffektiviteten? Använder du el från förnyelsebara energikällor? Om inte, finns möjlighet att byta avtal innan ? Reglerna till gäller bara företag med en årlig energianvändning på mer än kwh eller med mer än 100 djurenheter, (= höns) reglerna ska följas senast Går din produktion över dessa gränsvärden? Har du gjort en energikartläggning över energianvändningen för jordbrukets processer och aktiviteter? Arbetar du systematiskt med energieffektivisering på gården? Och har du en plan med åtgärdsförslag för energieffektivisering? Har du tagit fram nyckeltal för mängd använd energi i relation till: - gårdens areal - levererade animalier - torkning av spannmål, trindsäd och oljeväxter. Nyckeltalen ska du dokumentera vart femte år i samband med den förnyade energikartläggningen. Nyckeltal kan t ex vara kwh/kg ägg. Du kan hitta mer information om hur du gör en energikartläggning på

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler.

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler. Egenkontroll Äggproduktion 2016 Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad äggproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan

Läs mer

Egenkontroll Slaktkycklingproduktion

Egenkontroll Slaktkycklingproduktion Egenkontroll Slaktkycklingproduktion 2016 Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierade slaktkycklingar. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion.

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Fjäderfä Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Fjäderfä i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla

Läs mer

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27 Åsa Odelros Omläggning till ekoäggproduktion Anmäl till KRAV Planera foder, utevistelse och bete Anpassa byggnaden efter ekologiskt regelverk NEJ

Läs mer

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Börja med ekologisk äggproduktion Text och foto: Åsa Odelros, Åsa Odelros AB om inte annat anges Att producera ägg ekologiskt

Läs mer

Egenkontroll Grisproduktion

Egenkontroll Grisproduktion Egenkontroll Grisproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad grisproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan enkelt

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning 2015-03-30/Eva-Lena Rådberg Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning Sammanfattning Mjölkkor 74% anser att beteskravet är viktigt för mjölkens mervärde. 60 % av producenterna

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning

Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning Här är en mall du kan använda! En god djurhälsa är en av hörnstenarna i KRAV-godkänd djurhållning. Det gäller att förebygga problem så långt det går! Du ska

Läs mer

Djurhållning 5.4 Grisar

Djurhållning 5.4 Grisar Djurhållning 5.4 Grisar 5.4 Grisar I detta avsnitt finns de djurslagsspecifika reglerna för KRAV-certifierade grisar, som du ska följa och tillämpa tillsammans med avsnitt 5.1 (Gemensamma regler för alla

Läs mer

Egenkontroll Nötköttsproduktion

Egenkontroll Nötköttsproduktion Egenkontroll Nötköttsproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad nötköttsproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör produktion av nötkött.

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars restaurang eller storhushåll redan är KRAV-certifierad eller på väg in i en certifiering.

Läs mer

Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning

Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning Förebygg hälsoproblem i din fjäderfäbesättning Här är en mall du kan använda! En god djurhälsa är en av hörnstenarna i KRAV-godkänd djurhållning. Det gäller att förebygga problem så långt det går! Du ska

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras Det svenska ägget vad det innehåller och hur det produceras Hälsa, hållbarhet, god djurhållning och öppna landskap är viktiga värden för både

Läs mer

Bevakning av regeländringar i EUförordningen

Bevakning av regeländringar i EUförordningen Bevakning av regeländringar i EUförordningen -uppdrag av referensgrupp fjäderfä i KRAVs pågående översyn av regler för djurhållning Åsa Odelros AB Åsa Odelros Österåkersvägen 21 810 40 HEDESUNDA 0706-97

Läs mer

Hjälp oss att göra våra regler bättre!

Hjälp oss att göra våra regler bättre! Remiss, förslag till nya regler för Djurhållning, kapitel 5 2015-01-30 Svara senast 31 mars 2015 Svara till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler bättre! KRAVs styrka är vår breda förankring bland

Läs mer

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 10 Slakt Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 167 Alla som hanterar KRAV-certifierade djur ansvarar för att varje djur mår bra och för att djuren ska kunna bete sig naturligt. Det är viktigt

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling Jordbruksinformation10 2013 Starta eko Kyckling Starta eko kyckling Text och foto: Åsa Odelros Kyckling är mager och nyttig mat och konsumtionen av kycklingkött ökar stadigt. De ekologiska kycklingarna

Läs mer

Förebygg hälsoproblem i din mjölk- eller nötbesättning

Förebygg hälsoproblem i din mjölk- eller nötbesättning Förebygg hälsoproblem i din mjölk- eller nötbesättning Här är en mall du kan använda! En god djurhälsa är en av hörnstenarna i KRAV-godkänd djurhållning. Det gäller att förebygga problem så långt det går!

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Gris Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Gris i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla gällande

Läs mer

7 LAMM. Förutom reglerna i detta kapitel ska du även uppfylla reglerna i kapitel 1, Allmänna regler, kapitel 2, Gården, kapitel 3, Växtodling.

7 LAMM. Förutom reglerna i detta kapitel ska du även uppfylla reglerna i kapitel 1, Allmänna regler, kapitel 2, Gården, kapitel 3, Växtodling. 7 LAMM 7.1 Baskrav 7.1.1 Övriga regler som ska uppfyllas Förutom reglerna i detta kapitel ska du även uppfylla reglerna i kapitel 1, Allmänna regler, kapitel 2, Gården, kapitel 3, Växtodling. 7.2 Djurhälsa

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Egenkontroll Mjölkproduktion

Egenkontroll Mjölkproduktion Egenkontroll Mjölkproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad mjölkproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör produktion av mjölk. Du

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-09-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Värphöns och unghöns färre än 350 Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L111 1kap. 8 Kontroll REK 4 Daglig

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad.

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad. Checklista 1(8) Värphöns fler än 350 Kontroll REK 4 RAP Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. DL 3, L100 1kap. 5 1 esättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar

Läs mer

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009.

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. En artikel om Charlotte Norrman-Oredsson som ordförande i Svenska Ägg och en artikel från hennes egen verksamhet som äggproducent på Skea Gård /Sven

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen

Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen 2012-07-06 1 (5) Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen 1. Vad innebär det att alla svenska kor ska gå ut på bete? Djurskyddsförordningen säger att nötkreatur för mjölkproduktion och som är äldre

Läs mer

Översikt över ändringar i KRAVs regler 2014 och olika versioner

Översikt över ändringar i KRAVs regler 2014 och olika versioner Senast ändrad 16 maj 2014 Översikt över ändringar i KRAVs regler 2014 och olika versioner Nedan finns datum och vilka ändringar som gjorts sedan Regler för KRAV-certifierad produktion, utgåva 2014 trycktes.

Läs mer

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Allmänna leveransvillkor Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Nedan följer det program i nio punkter som ligger till grund för det långsiktiga arbetet för en god djuromsorg.

Läs mer

22.3 Rutin för internrevision i kök

22.3 Rutin för internrevision i kök Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad Karin Lundell, 016-710 23 54 22.3 Rutin för i kök Datum för : Kökets besöksadress: Kökets telefonnummer: Kökets KRAV-ansvarig:

Läs mer

Rådgivarens perspektiv

Rådgivarens perspektiv Det är inne att vara ute Utevistelse och parasiter i ekologisk husdjursproduktion Skara den 20 november 2012 Rådgivarens perspektiv Rastgården Kvalster Spolmask Hur sköts rastgården Bilder från Flattinge

Läs mer

Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering. Verifiering:

Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering. Verifiering: Ändringar i IP SIGILL Frukt Grönt_tillvalsregler klimat_111215.doc Ändringar i IP SIGILL Frukt & Grönt, tillvalsregler för klimatcertifiering Sida Nummer Befintlig regeltext/verifiering 1 K Rubrik: 1K

Läs mer

Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning

Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning Här är en mall du kan använda! En god djurhälsa är en av hörnstenarna i KRAV-godkänd djurhållning. Det gäller att förebygga problem så långt det går! Du ska kunna

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Får och Get Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Får och Get i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att

Läs mer

Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering

Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering Ändringar i IP SIGILL Gris_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Gris, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering

Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering Ändringar i IP SIGILL Lamm_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Lamm, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för:

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för: Flik 10, Djuromsorg Bakom denna flik finns information om och plats för: - Skriftliga skötselrutiner för djuren (exempel) - Avtal för inhyrd djurskötare (mall) - Dokumentation av klövverkning - Informationsblad

Läs mer

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på...

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på... Nytt&Nyttigt Fågelfoder för en lyckad produktion Producerad av Svenska Foder AB Om Fjäderfä 2014 2015 Tänk på... Bra att veta om Svenska Foders Fodersortiment Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg fjäderfäproduktion

Läs mer

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Var vi befinner oss i Landet Ekologisk mjölkproduktion I Västra Götaland och här ligger

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren.

KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren. Synpunkter på förslagen till nya KRAV-regler KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren. Kapitel 10 Slakt

Läs mer

Kartläggningen ska kunna styrkas med fakturor eller liknande. a) använd mängd direkt energi i relation till areal för växtodlingen (kwh per hektar)

Kartläggningen ska kunna styrkas med fakturor eller liknande. a) använd mängd direkt energi i relation till areal för växtodlingen (kwh per hektar) Ändringar i IP SIGILL Mjölk_tillvalsregler klimat_111215.doc Förändringar i IP SIGILL Mjölk, tillvalsregler för klimatcertifiering Nummer Befintlig regeltext/verifiering Ny formulering 1 K Rubrik: 1K Energianvändning

Läs mer

Omläggning till ekologisk grönsaksodling

Omläggning till ekologisk grönsaksodling Ekologisk odling av grönsaker på friland Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Foto: Åsa Rölin Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Text

Läs mer

Omläggning till ekologisk svinproduktion

Omläggning till ekologisk svinproduktion Omläggning till ekologisk svinproduktion Ingela Löfquist HS Kristianstad Tel 0708-945351 www.hush.se/l Vilka mål finns inom ekologisk svinproduktion *Växtodling och djurhållning i harmoni, integrerad produktion.

Läs mer

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Denna lathund är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Lathunden kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel

PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel Säkra livsmedel! PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel Foto: Pernilla Lindén, www.fotoakuten.se Rådgivarutbildning 2017 Primärproduktion livsmedel inom tvärvillkorssystemet Odling

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

HUR SKA MAN BYGGA FÖR EKOLOGISK ÄGGPRODUKTION?

HUR SKA MAN BYGGA FÖR EKOLOGISK ÄGGPRODUKTION? Kristina Ascárd 1 & Eva von Wachenfelt 2 Institutionen för jordbrukets biosystem och teknologi Tel: 040-415473 (1), 040 415483 (2) E-post: Kristina.Ascard@jbt.slu.se, Eva.von.Wachenfelt@jbt.slu.se HUR

Läs mer

Förslag till nya Allmänna regler 2015

Förslag till nya Allmänna regler 2015 Förslag till nya Allmänna regler 2015 Läsanvisning Dokumentet innehåller förslag till nya allmänna regler kapitel 2, 3 och 20 samt ny bilaga 7. Dessutom innehåller dokumentet förslag till mindre tillägg

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion

Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Utredning och ändringsförslag kring utrymmesmått för nötkreatur och får/get i KRAV-produktion Uppdragsgivare: Kontaktperson: Utredningen sammanställd av: KRAV ekonomisk förening Paula Quintana Fernandez

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Checklistan kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Bilaga 1. Rådgivningsmoduler för enskild rådgivning inom ekologisk produktion.

Bilaga 1. Rådgivningsmoduler för enskild rådgivning inom ekologisk produktion. Bilaga 1. Rådgivningsmoduler för enskild rådgivning inom ekologisk produktion. Nedan presenteras de rådgivningsmoduler som ingår i enskild rådgivning inom ekologisk produktion. Modul nr 1: Omläggningsplanering

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(6) Fjäderfä övriga Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L100 1kap. 5 Kontroll 4 Daglig tillsyn sker normalt

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Certifiering av importerade och införda produkter Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Kapitel 16 Import och införsel av produkter Tre typer av KRAV-certifiering Direktcertifiering producenten

Läs mer

2013-03-31. Ska övernattning accepteras annat än som en yttersta nödåtgärd måste följande kriterier vara uppfyllda:

2013-03-31. Ska övernattning accepteras annat än som en yttersta nödåtgärd måste följande kriterier vara uppfyllda: 2013-03-31 Synpunkter på förslagen till nya KRAV-regler KRAVs text i svart. Ekologiska Lantbrukarnas kommentarer i rött. Många kapitel i KRAVs regelverk omfattas av översynen, även om förändringarna i

Läs mer

Ekologisk djurproduktion

Ekologisk djurproduktion Ekologisk djurproduktion Introduktionskurs för rådgivare Uppsala, 2016-01-20 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Mjölk loket i den ekologiska

Läs mer

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel SYFTE Syftet med denna guide är att underlätta för dig

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Djurhållningsplats för får och get

Djurhållningsplats för får och get EKOHUSDJURSKURS ProAgria 2015 Förhållanden, skötsel och byggnader FÅR OCH GETTER Djurhållningsplats för får och get Till den ekologiska husdjursproduktionens minimikrav hör att alltid iaktta lagstiftning

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion www.jordbruksverket.se/ekoregler www.ifoam.org www.organic-farming.eu ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se niels.andresen@jordbruksverket.se Disposition Regelverket

Läs mer

8 Vildväxande produktion

8 Vildväxande produktion 8 Vildväxande produktion Vildväxande produktion är omfattar växter som kan samlas i skog och mark och alger från sjöar och hav som har insamlats utan att någon odlar dem. Kommentar [p1]: Allmän kommentar

Läs mer

Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning

Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning Förebygg hälsoproblem i din grisbesättning Här är en mall du kan använda! En god djurhälsa är en av hörnstenarna i KRAV-godkänd djurhållning. Det gäller att förebygga problem så långt det går! Du ska kunna

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01 Sigill Kvalitetssystem AB STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS GRAFISK FORM OCH PRODUKTION Sigill Kvalitetssystem AB Foto Hans Jonsson Sigill Kvalitetssystem

Läs mer

Jordbruksinformation 22 2011. Starta eko Lamm

Jordbruksinformation 22 2011. Starta eko Lamm Jordbruksinformation 22 2011 Starta eko Lamm Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk lammproduktion Text och foto: Birgit Fag, Hushållningssällskapet i Jönköping (om inte annat anges) Denna broschyr vänder

Läs mer

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att utveckling och spridning av antibiotikaresistens hos

Läs mer

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten.

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten. 6 Biodling Biskötsel främjar i betydande utsträckning jord- och skogsbruksproduktionen genom att bina pollinerar växter. Biodling erbjuder ekosystemtjänster och gynnar mångfald och riklig blomning. Den

Läs mer

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Inledning Syftet med certifieringsprogrammet är att säkerställa

Läs mer

Modulgrupp Rådgivningsmoduler Tidsåtgång (timmar) Växtodling. 21 Växtodlingsrådgivning Omläggningsplanering för växtodlingen, med grovfoder

Modulgrupp Rådgivningsmoduler Tidsåtgång (timmar) Växtodling. 21 Växtodlingsrådgivning Omläggningsplanering för växtodlingen, med grovfoder Bilaga 3 Modullista rådgivning om ekologisk produktion Lista över modulgrupper, rådgivningsmoduler och tidsåtgång Modular Modulgrupp Rådgivningsmoduler Tidsåtgång (timmar) Växtodling Husdjur Ekonomi Trädgård

Läs mer

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015

EKOHUSDJURSKURS. Anskaffning av djur ProAgria 2015 EKOHUSDJURSKURS Anskaffning av djur ProAgria 2015 Ekologiska djur Skall i regel härstamma från ekologisk produktion => inga begränsningar på anskaffning (gällande antal eller ålder) när djurens omläggningsskede

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Nya betesregler för mjölkgårdar

Nya betesregler för mjölkgårdar Nya betesregler för mjölkgårdar Nu har du bättre möjligheter att anpassa betet efter djurens och din gårds förutsättningar. Den här broschyren berättar vad som gäller hos dig för dina mjölkkor och rekryteringsdjur.

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion Jackis Lannek Avdelningen för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket jackis.lannek@jordbruksverket.se www.jordbruksverket.se www.ifoam.org http://ec.europa.eu/agriculture/organic

Läs mer

Välkommen till Agria Djurförsäkring

Välkommen till Agria Djurförsäkring Agrias försäkringsvillkor Ung och värphöns från 1 januari 2006 Välkommen till Agria Djurförsäkring Tillsammans med ditt försäkringsbrev är detta häfte ditt försäkringsvillkor. Försäkringsvillkoret består

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Kersti Andersson Deharde Kersti.Andersson-Deharde@jordbruksverket.se 036-15 50 47 Anna-Karin Båvius Anna-Karin.Bavius@jordbruksverket.se 036-15 52 55

Läs mer

Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015

Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015 Aktuellt från fältet Svenska Äggs Kontaktdagar 2015 1 Dagsljus eller dagsljusliknande belysning i värphönsstallar Vad gäller och hur löser jag det? Reviderade djurskyddsföreskrifter Dispenser upphör senast

Läs mer

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER Ditt nöt- och kalvkött kommer från djur som har vuxit upp och tagits om hand med djuromsorg i fokus. Trygga och friska djur ger nämligen kött med bästa möjliga

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se

För mer information om IP SIGILL och IP Grundcertifiering se www.svensktsigill.se Certifiering enligt IP bör leda till lägre riskklass IP är en standard för kvalitetssäkring av livsmedelskedjan som omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöansvar, se bilaga 1. Standarden ägs

Läs mer

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv Maria Alarik Vad säger regelverket för ekologisk produktion? Ekologisk grisproduktion: Permanent tillgång

Läs mer

Du kan göra skillnad - bli en av oss.

Du kan göra skillnad - bli en av oss. Du kan göra skillnad - bli en av oss. Vi värnar om den svenska ängen Naturbeteskött i Sverige är en ideell förening som arbetar för att fler bönder ska producera och fler konsumenter ska köpa, certifierat

Läs mer

Regelförslag Bilaga 1

Regelförslag Bilaga 1 Regelförslag Bilaga 1 Ekokött:s och Ekologiska Lantbrukarnas remissvar 2002-10-31 KRAVs regler 2003 KAPITEL 10: SLAKT Allmänt 10.1.1 All hantering inklusive transport i samband med slakt skall utföras

Läs mer

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning

Arkiv-id. Nybyggnad Om/tillbyggnad Inbesiktning för nyanslutning Arkiv-id Svenska Ägg Box 63 532 21 Skara magnus.goransson@dv.sjv.se Faxnr : 035-18 88 22 BESÄTTNINGSVETERINÄRENS INBESIKTNING AV FJÄDERFÄANLÄGGNING I FRIVILLIGA SALMONELLAPROGRAMMET FÖR HÖNS MED UTEVISTELSE

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Certifieringens grundpelare Djurvälfärd & smittskydd Livsmedelssäkerhet & produktkvalitet Miljöhänsyn & Socialt Ansvar Omsorgsprogram Frivilliga Salmonellakontrollen (Smittskyddsprogram)

Läs mer

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet djur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: DJUR Ämnet djur behandlar skötsel av djur och anläggningar. I ämnet behandlas djur för livsmedelsproduktion och landskapsvård samt hästar, hundar, sällskapsdjur och djurparksdjur av olika slag. Ämnet omfattar

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer