2. FÖRSKOLANS LÄROPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. FÖRSKOLANS LÄROPLAN"

Transkript

1 2. FÖRSKOLANS LÄROPLAN Planen har utarbetats av följande förskollärare: Ann-Charlotte Ahlström Camilla Berglund Barbro Eriksson Carina Holm Gunilla Holmberg Marita Holmlund Jori Isomäki Anne-Marie Koski Malin Lindgren Susanna Markkula Gisela Neuman, sekreterare Christina Simons Språkgranskad av lektor Yvonne Häggblom.

2 LÄROPLAN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN I NYKARLEBY Fastställd av svenska skolsektionen i Nykarleby

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN, DESS UPPGIFT OCH ALLMÄNNA MÅL 1.1 Den centrala uppgiften Mål för lärande i förskolan 1 2. GENOMFÖRANDET AV FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 2.1 Inlärningssyn Den pedagogiska miljön Arbetsmetoder Prioriteringar vid anordnandet av förskoleundervisning 3 3. FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS MÅL OCH INNEHÅLL 3.1 Undervisning som helhet Språklig medvetenhet Matematisk medvetenhet Etik och livsåskådning Natur- och miljö Hälsa samt fysisk och motorisk utveckling Konst och kultur ALLMÄNNA STÖDTJÄNSTER FÖR UNDERVISNINGEN I FÖRSKOLA 4.1 Samarbete med hemmet Plan för barnets lärande i förskolan Utvärdering Samarbete med övriga sakkunniga och andra instanser Integrering FÖRSKOLEUNDERVISNING FÖR BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD BARN FRÅN OLIKA KULTURER INTYG ÖVER DELTAGANDE I FÖRSKOLA 15

4 1. FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN, DESS UPPGIFT OCH ALLMÄNNA MÅL Hänvisning till 1-2 i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan DEN CENTRALA UPPGIFTEN Den centrala uppgiften i förskoleundervisningen är att stärka barns inlärningsförutsättningar och sunda självkänsla genom att erbjuda dem positiva erfarenheter av inlärning samt möjligheter till mångsidig interaktion med andra människor. Förskoleundervisningen vill främja gynnsamma förutsättningar för barn att växa, utvecklas och lära. Förskoleundervisningen skall underlätta övergången från småbarnsfostran till nybörjarundervisningen. I Nykarleby administreras förskoleundervisningen av stadens bildningsväsende. Förskoleverksamheten bedrivs i olika former beroende på var förskolan är belägen. Hur nära samarbetet med skolornas nybörjarundervisning är beror även på förskolans geografiska placering i förhållande till skolan. 1.2 MÅL FÖR LÄRANDE I FÖRSKOLAN Barnens språkliga och kulturella identitet samt positiva självuppfattning skall stärkas så att deras förmåga att uttrycka sig mångsidigt utvecklas. Barnen skall utvecklas till harmoniska och ansvarsfulla individer som tar hänsyn till och är redo att hjälpa andra. Barnen skall lära sig reflektera över vad som är rätt och fel, samt betydelsen av goda seder och bruk. Barnen skall lära sig förstå alla människors lika värde och att se människors olikhet som en rikedom. Barnen skall lära sig njuta av naturen, respektera liv, värna om sin närmiljö samt förstå vilka följder deras egen verksamhet har. Barns intresse för att inhämta kunskaper skall utvecklas. Barnen skall ges möjlighet att ta till sig baskunskaper och färdigheter från inlärningens olika delområden utifrån sin egen ålder och sina individuella förutsättningar. Barnen skall bevara glädjen att lära sig och våga möta nya inlärningsutmaningar på ett frimodigt och kreativt sätt. Lärande genom lek är centralt. Barnen skall lära sig att förstå gruppens betydelse i lärandeprocessen. Barnen skall utvecklas till företagsamma, självständiga individer. Barnen skall lära sig förstå betydelsen av god hälsa och välbefinnande. Vi hör och vi glömmer. Vi ser och vi minns. Vi gör och vi förstår. Kinesiskt ordspråk 1 (19)

5 2. GENOMFÖRANDET AV FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN Hänvisning till 3-5 i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan INLÄRNINGSSYN I förskoleundervisningen ses barnets lärande som en aktiv, målinriktad process som bygger på tidigare kunskapsstrukturer. Lärandet är en social verksamhet. I grupp lär sig barnen med och av varandra genom att ge varandra impulser som stimulerar tänkandet och fantasin. I förskoleundervisningen baserar sig verksamheten på en integration av de enskilda läroämnena. Tanken bakom integrationen är principerna om livslångt lärande. Målet med integrationen är att hjälpa barnet att strukturera sitt eget liv och sina erfarenheter till en meningsfull helhet utgående från barnets egna behov och perspektiv. Inlärningsprocessens kvalitet beror på den helhet som de vuxna och barnen tillsammans utgör. Barnet skall ges möjlighet till reflektion kring det egna lärandet. Värdegrunden skall vara integrerad i verksamheten och därmed ingå i en pedagogisk grundsyn. 2.2 DEN PEDAGOGISKA MILJÖN Med förskoleundervisningens pedagogiska miljö avses den fysiska, psykiska, kognitiva och emotionella miljö i vilken verksamheten äger rum. Inlärningsmiljöns pedagogiska grund består av aktiviteterna, metoderna och strukturen. Inlärningsmiljöns kulturella grunder återspeglar de aktuella föreställningarna om utveckling, fostran och pedagogik, kulturella värden samt förskoleundervisningens uppgifter i samhället. Den pedagogiska miljön skall präglas av en atmosfär som är positiv, glad, öppen, trygg och uppmuntrande. Den skall ge barn tillfälle till upplevelse och reflektion. Miljön bör vara estetiskt tilltalande och ge barn möjlighet till lek och aktivitet men också till lugn och ro. Miljön skall väcka barnens nyfikenhet, intresse och lust att lära sig samt stöda deras aktivitet och förmåga till självständigt arbete. Inlärningsmiljöerna kan utformas på många olika sätt beroende på vilket slags helhet de bidragande faktorerna bildar. Det är också av betydelse om miljön utformas utgående från lärarna eller barnen. Inlärningsmiljön begränsas inte till klassen, grupputrymmena, daghemmet eller skolan. Lärandet sker hela tiden och i alla livssituationer. 2 (19)

6 2.3 ARBETSMETODER Genom mångsidiga arbetsmetoder strävar man efter att vidga barnens erfarenhetsvärld och att stöda barnen att tillägna sig färdigheter som anknyter till olika ämnesområden. Lärandet går till så att barnen i samverkan med vuxna och andra barn experimenterar, utforskar, skapar, iakttar, samtalar och löser problem. Lärandeprocessen kan omfatta såväl aktiviteter som sker under den vuxnas ledning som självständig verksamhet. Leken används på ett medvetet sätt för att främja varje barns utveckling och lärande. Fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem stimuleras i lekens former. Barnen kan i den skapande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter. Målsättningen med verksamheten är att skapa en inlärningssituation som är baserad på helheter. Verksamheten skall vara meningsfull för barnen och ge dem utmaningar. Den vuxna ska inte erbjuda färdiga lösningar, utan leda barnet framåt med hjälp av frågor, genom att diskutera med barnet och genom att inspirera barnet. 2.4 PRIORITERINGAR VID ANORDNANDET AV FÖRSKOLEUNDERVISNING Till kommunens förskoleundervisning antas i första hand barn som är bosatta i kommunen. När jag var ett När jag var fyra Nu är jag sex var jag ynkligt lätt. var jag rädd för en myra. och allt kan jag klara, När jag var två När jag var fem så jag tror att sex var jag ny närapå. gick jag tidigt hem. vill jag alltid vara. När jag var tre var jag sällan me. A.A. Milne 3 (19)

7 3. FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS MÅL OCH INNEHÅLL Hänvisning till 6-7 i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan UNDERVISNING SOM HELHET Förskoleundervisningen bygger på en helhetssyn. Detta innebär att den pedagogiska verksamheten styrs av barnens livsmiljö och intressen. Läroprocessen är viktigare än de enskilda ämnena, som bör ses som en del av verksamhetshelheten. Undervisningens mål och syfte bör styra valet av arbetssätt. I förskoleundervisning är det viktigt att barnen utvecklar sin förmåga att koncentrera sig, lyssna, kommunicera och tänka. Det är viktigt att barnen även lär sig reflektera över sitt eget tänkande. 3.2 SPRÅKLIG MEDVETENHET Förskoleundervisningen skall med språkets hjälp utveckla barnets tänkande, sociala förmåga, känslor och kommunikation. Den skall lägga grund för läs- och skrivinlärningen. Målet är att väcka och öka barnets intresse för att iaktta och undersöka talat och skrivet språk. Språket växer inifrån ur den egna upplevelsen och erfarenheten. Barn lär sig lyssna, genom att vuxna lyssnar Barn lär sig förklara, när vuxna förklarar Barn lär sig fråga, när vuxna frågar I förskoleundervisningen synliggörs språket med ord, texter, böcker, spel och bokstäver. Genom lek lär man sig. Förskolorna i Nykarleby deltar i nätverket för tidig språkstimulans, vars målsättning bl. a. är att så tidigt som möjligt ge barnen en språklig medvetenhet samt att ge barnen positiva läsupplevelser. I förskolan gör vi följande för att stimulera språket: läser ramsor varje dag, ofta förstärkta med små rörelser sjunger, spelar och klappar rytmer använder handdockor sagoterar med det enskilda barnet eller i grupp och synliggör barnens ord i skriven text skriver dikter har dramaövningar för att lära oss att uttrycka oss med kroppen har bokstavsjumppa till musik använder oss av läsprojektet En kvart om dagen använder sagopåse med fantasiberikande innehåll jobbar utgående från Trullematerialet Sagoläsning finns på schemat varje dag. Mungymnastik hjälper barn med talsvårigheter. Alla barn skall ges tillfälle att uttrycka sig muntligt medan andra lyssnar. Sagoläsning I förskoleundervisningen finns på schemat varje stimuleras dag. barnen till ett rikt språk, genom att personalen använder standardsvenska i undervisningen, dialekt i andra sammanhang. Föräldrar uppmuntras till att prata, lyssna och läsa för sina barn. 4 (19)

8 3.3 MATEMATISK MEDVETENHET I förskoleundervisningen grundläggs och förstärks barns lärande i matematik. Inom det matematiska området skall barnen ges möjlighet att upptäcka det roliga i matematiken och matematiken i vår närmiljö att förstärka den positiva känslan för matematiken att utveckla en förståelse för olika matematiska begrepp att lära sig matematiskt tänkande Grunden för barnens inlärning är att det utvecklar förmågan till att lära sig koncentrera sig att lyssna och kommunicera med andra att tänka och att reflektera över sitt eget tänkande Genom lekar, berättelser, sånger, rörelse, små arbetsuppgifter, samtal och spel samt genom riklig konkretion vidgas barnens uppfattning om matematik på ett naturligt sätt. Barnet skall få uppleva matematiken som en intressant och utmanande aktivitet och som en viktig och meningsfull verksamhet. Den vuxna bör skapa en pedagogisk miljö som stödjer och främjar utvecklingen av matematiskt tänkande hos barnet. Problemlösning Begreppsbildning Matematik Antalsbegrepp Klassificering Problemlösning I grunden handlar matematik om problemlösning. Därför är problemlösningstillfällen en naturlig del av verksamheten. Övningar i problemlösning är en viktig del av inlärningen. Det är inte lösningen på problemet som är det intressanta utan processen där det gäller att komma fram till lösningen. Tillgång till manipulativt material, såsom klossar, räknestavar, pengar, knappar, pärlor osv. har positiv inverkan på problemlösningsförmågan. Något av det viktigaste för inlärning i matematisk problemlösning är att barnen lär sig använda olika strategier. 5 (19)

9 Begreppsbildning Matematikinlärning förutsätter förståelse av matematiska begrepp. Begreppsinlärningen kan ske med hjälp av konkreta föremål genom att beskriva ett föremåls egenskaper, hur föremålet ser ut, hur det känns eller vad det associerar till genom att i lek, spel och byggande berätta om förhållanden genom att beskriva läget: framför, bakom, bredvid, ovanför, under, till höger, till vänster genom att beskriva tiden: idag, igår, imorgon, för en stund sedan genom att beskriva mängder: mera och mindre, flere och färre, lika mycket Antalsbegrepp En viktig del inom det matematiska området är att barnen utvecklar antalsbegrepp och förmågan att klassificera. Inom förskoleundervisningen övas antalsbegrepp genom fingerramsor, rim och ramsor, namnklapp, tärningsspel, olika spel, utforskande av former, jämförande, experiment med konkreta mängder och problemlösning. Klassificering I klassificering är det centrala att hitta likheter och olikheter, saker som hör till eller inte hör till gruppen. Klassificering kan göras med egenskaper som längd, bredd, tjocklek, storlek, form, färg, ålder, material osv. Material som dagligen finns tillgängligt och kan klassificeras, jämföras och ordnas är leksaker, kläder, knappar, möbler, verktyg, naturmaterial såsom stenar, kvistar och blad. Att jämföra och ordna utvecklar barnets observations- och koncentrationsförmåga. Jag har ett litet äpple som jag har fått av mor. Därinne finns ett kärnhus där tio fröbarn bor. I varje rum av huset två fröbarn vila får. Där ligger de och drömmer om sol och ljus och vår. Trad 6 (19)

10 3.4 ETIK OCH LIVSÅSKÅDNING Den etiska fostran genomsyrar all verksamhet i förskolan. Den börjar med att utveckla självkänslan och utvidgas till att omfatta sådana färdigheter som behövs i det sociala umgänget och vidare till barnens hela livsmiljö. För att barnen skall kunna utveckla en positiv jagbild och en sund självkänsla bör de få hjälp med att lära känna sig själva. Varje barn bör känna att det blir accepterat och bekräftat. Barnen bör få känna glädje över att de lyckas och klarar av olika situationer. Barnens etiska tänkande utvecklas genom diskussioner, med hjälp av rollekar, sagor och dramatisering. Läraren bör i sitt beteende vara medveten om förebildens ansvar. Livsåskådningsfostran omfattar tolerans måttfullhet rättvisa uppriktighet mod ansvarstagande välvilja omsorg Förskolans uppgift är att lära barnen vad som är rätt att hjälpa barnen att utveckla medmänsklighet och respekt för allt levande och att lära dem att respektera dem som är annorlunda att lära barnen att förhålla sig negativt till användandet av våld vid konfliktlösning att fostra till ärlighet och vänskap, hänsyn och tolerans att sträva till jämlikhet och fredsvilja att låta barnen växa till sanning, godhet och kärlek till nästan Målet för religionsfostran är att barnen får möta frågor av religiös karaktär. Med tanke på barnen är utgångspunkten för religionsfostran trygghetskänslan. Jag är värdefull, unik, man bryr sig om mig och godkänner mig. Religionsfostran borde också inge barnen hopp och mod. Barnen bör ges möjlighet att tillsammans med den vuxna fundera över frågor som för tillfället är aktuella; lidande och död, gott och ont, himmel och änglar, på ett öppet och tryggt sätt. I förskoleundervisningen lär barnen känna religionens centrala innehåll såsom Bibeln, dess berättelser och personer. Religionsfostran tas upp i temahelheter. Valet av sånger och musik kan komplettera temahelheterna. Förskoleundervisningen behandlar kyrkoåret och dess största helger. Man talar om varför helgerna firas och hur de firas. Att förbereda och skapa stämning kring en högtid ingår i förskolans verksamhet. 7 (19)

11 Berättandet som inlärningsmetod passar bra i religionsfostran. Då man behandlar religiösa ämnen kan man tillämpa berättandet och leken samt övriga inlärningsmetoder lämpade för förskoleundervisning. Det kan finnas barn i förskolegruppen som inte skall delta i religionsfostran utan, enligt föräldrarnas önskemål, deltar i livsåskådningsfostran. Den har som mål att utveckla förmågan att möta frågor i anslutning till människorelationer och kulturidentitet, förhållandet mellan människa, miljö och gemenskap. Här behandlas tolerans, rättvisa, hederlighet, mod och omsorg. Den kulturella delen av åskådningsfostran är gemensam för alla barn. Den har som mål att utveckla det åskådningsmässiga tänkandet där det viktiga är att lära känna och värdesätta kulturarvet och naturen i den egna hembygden. 3.5 NATUR OCH MILJÖ Barns kunskap om natur och miljö hjälper dem att förstå sin miljö. Den förstärker barnens upplevelser och erfarenheter av samt deras emotionella förhållande till naturen och den övriga miljön. Syftet är att barnen lär sig att förstå och uppskatta naturen och den av människan skapade miljön. Barnen skall även lära sig förstå olika slags människor och kulturer samt hur de egna handlingarna påverkar närmiljön. En genomgående tanke i natur- och miljöundervisningen är fostran i enlighet med principerna för en hållbar utveckling. Man talar om ekologiskt, socialt och kulturellt hållbar utveckling. Med andra ord, man värdesätter naturens livsduglighet och mångfald, människors jämlikhet och kulturell mångfald. Med utgångspunkt i barnets livsmiljö skapas grunden för en vidare förståelse av vår omvärld. En förutsättning för att barnet skall kunna skapa ett positivt förhållande till miljön, är att det upplever sin livsmiljö som en trygg och intressant plats för lek och utforskningar. Barnets miljöstudier baserar sig på ett problemcentrerat, utforskande inlärningssättsätt, där utgångspunkten är olika frågor, företeelser och händelser i anslutning till miljön. Barnet är aktivt och bygger upp sin förståelse genom att skaffa kunskap på olika sätt. Genom iakttagelser med alla sinnen lär sig barnen att bilda begrepp, göra slutledningar och hitta orsakssamband. Roligt om hösten Roligt om vintern Roligt om våren Roligt om sommaren - svamputflykt - undersöka nakna - lövsprickning - livet i myrstacken - bärutflykt träd och snötyng- - insekter - sommarblommor - undersöka löv, da grenar - blommor - livet i en grästuva växter, frön, mos- - snöflingor, frost - flyttfåglar och - moln sor, lavar - spår av djur fågelsång - livet i sjön 8 (19)

12 Natur- och miljöundervisningen i förskolan indelas i följande ämnesområden: 1. Människan och hennes förhållande till sin miljö 2. Organismerna och deras livsmiljö 3. Jorden och rymden 4. Ämnen och material i vår omgivning 5. Energifrågor I Nykarleby fäster vi särskild vikt vid att utveckla barns idéer om hur människor, djur och växter är beroende av varandra att utveckla barnens medvetenhet om samhället och förmåga att förstå sin omvärld att utveckla barnens känsla för och kännedom om sin hembygd Detta förverkligas genom att pedagogen synliggör olika fenomen i miljön och närmiljön att barnen själva är aktiva i sitt lärande genom egna utforskningar, experiment och iakttagelser. Man kan t.ex. gå till Mulleskogen, sin naturruta eller sitt årsträd. att dokumentera (t.ex. rita, berätta, fotografera) att leka, vilket hjälper barnen att förstå hur samhället och närmiljön fungerar 3.6 HÄLSA SAMT FYSISK OCH MOTORISK UTVECKLING Målet för de fysiska aktiviteterna i förskoleundervisningen är att stödja barnens fysiska och psykiska utveckling, samt sociala hälsa. Därför är det viktigt att alla vuxna i barnets närmiljö skapar balans mellan arbete och vila, lek och annan aktivitet, samt ger barnen goda mat- och kostvanor. I vardagliga rutiner främjas barnens förmåga att ta ansvar för sin hälsa och säkerhet. I förskoleundervisningen uppmuntras barnen även att visa äkta känslouttryck och att utveckla sin förmåga att läsa känslor. I interaktiva situationer stärks beteenden som går ut på att hjälpa och beakta andra människor. Barnen vägleds att lösa konflikter på ett konstruktivt sätt och förekommer det mobbning ingriper man genast. Skapar arbetsglädje Ökar självförtroendet Ger avkoppling MEDVETEN RÖRELSETRÄNING Skapar förutsättningar för inlärning Ökar koncentrationsförmågan Utvecklar samarbetsförmågan 9 (19)

13 Daglig, varierande motion är nödvändig för barnens harmoniska växande. Med hjälp av fysiska aktiviteter tränas barnens fysiska kondition, deras rörelsekontroll och motoriska basfärdigheter. De fysiska aktiviteterna kan även stödja och stärka barnens utveckling inom andra delområden i förskoleundervisningen. Att behärska sin kropp är en förutsättning för bland annat skriv- och läsinlärningen. Barnen bör ges tillfälle både till ledd gymnastik och självständiga aktiviteter och lekar. I den ledda gymnastiken utgör de motoriska basfärdigheterna grunden för verksamheten. Till basfärdigheterna räknas att rulla, åla, krypa, gå, hoppa, balansera och kasta. Den ledda gymnastiken är en blandning av lekar, aktivitetsbanor, rörelseramsor och sånger, utomhussporter m.m. Med tanke på de fysiska aktiviteterna utomhus bör gårdsplaneringen vara aktivitetsfrämjande. Det bör med andra ord finnas ett mångsidigt utbud av både lekredskap och mer naturenliga lekplatser där barnen får utlopp för all den energi som barn i förskoleåldern har. 3.7 KONST OCH KULTUR Inlärningen i förskoleundervisningen består av aktiviteter som stöder målsättningen. Inlärning sker genom lekar, iakttagelser, bildkonst och musik, spel, drama och dans. Dessa ger rum för barnets aktivitet, fantasi och idéer. När barnen rör sig i olika miljöer inomhus och utomhus, lär de sig att definiera och strukturera det som de har sett och upplevt. Ju fler kanaler som är öppna för olika sinnesförnimmelser av det som skall läras, desto bättre förstår barnet. Daglig konstnärlig och musikalisk verksamhet spelar en mycket viktig roll i förskoleundervisningen och stöder barnens kognitiva och emotionella utveckling. Fostran i konst- och färdighetsämnen stöder särskilt barnens emotionella utveckling och ger en möjlighet att anpassa lärandet av kognitiva och sociala färdigheter, så att den är lämplig för sexåringar. Inlärningssituationerna kan bilda tematiska helheter. Således blir inlärningsprocessen helhetsinriktad och de olika kunskapsområdena skiljs inte från varandra. En visuellt tilltalande miljö är en bra inlärningsmiljö för bildkonst och barnen vägleds att värdesätta estetiken. Barnen får bekanta sig med olika material och redskap, där de kan öva upp handens färdigheter, samt pröva materialens användningsmöjligheter. 10 (19)

14 Bildkonst och slöjd I bildkonst och slöjd undersöker man geometriska figurer i föremål, bilder och konstverk i omgivningarna och i olika hantverksprodukter. Genom att bekanta sig med olika naturmaterial och färdiga produkter ökar man kunskapen om miljön. När upplevelserna och känslorna överförs i arbetet med händerna, lär barnen känna materialet och den värld som också de är en del av. Barnen vägleds att värna om de kulturella värdena i naturen och i den miljö som människorna har skapat. Samtidigt stärks barnens kulturella identitet, deras förståelse av kulturarvet och kulturell mångfald. Konst och färdighetsämnena har anknytning till alla företeelser i livet. Att undersöka genom att rita, att samla form-, färg-, ljud-, rums-, och ljusintryck, ger en möjlighet att börja utforska alla de frågor som barnen har om sina iakttagelser. Barnen uppmuntras också att göra iakttagelser via sina smak- och luktsinnen. När barnen får uppleva att de lyckats och får njuta, stärks deras självuppfattning och självkänsla. Samtidigt blir det lättare för barnen att värdesätta också andras arbeten. Musik I en inlärningsmiljö med musik uppmuntras barnen att hitta på sånger, danser, improvisera med instrument och ljud, att komponera och uppträda. Musik utvecklar både verbala och icke- verbala tankeoch kommunikationsområden hos barnen. Sånger, ramsor, dikter, rim och musiksagor hjälper barnen att uppfatta både en puls samt ord- och melodirytmer. Musik och rörelse, rytmlekar med kroppen och instrumentspel utvecklar barnens fin- och grovmotoriska färdigheter, samt stärker inlärningen av olika sätt att röra sig. Positiva erfarenheter av att uppträda stöder barnens självkänsla och berikar den sociala atmosfären i förskolegruppen. Musik är en naturlig och upplevelserik väg som vidgar barnens värld och lär dem känna olika kulturer och språk. En central uppgift i musikfostran är också att värna om den finländska kulturtraditionen. Musik hjälper barnen att strukturera den övriga världen och stärka den egna kulturella identiteten. 11 (19)

15 4. ALLMÄNNA STÖDTJÄNSTER FÖR UNDERVISNINGEN I FÖRSKOLA Hänvisning till 8-11 i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan SAMARBETE MED HEMMET Det främsta och största ansvaret för barnets fostran ligger hos vårdnadshavarna. Förskolepersonalen stöder hemmen i deras fostringsuppgift och ansvarar för egen del för barnets fostran under förskoleundervisningen. Med tanke på barnens trivsel, växande och lärande är det viktigt att man skapar ett förtroligt förhållande mellan förskolepersonalen och vårdnadshavarna. Kontinuerlig information och kontakt är viktig. Samtal med vårdnadshavarna sker genom personliga möten och via brev hem. 4.2 PLAN FÖR BARNETS LÄRANDE I FÖRSKOLAN Förskoleläraren kan i samarbete med vårdnadshavarna och eventuellt barnet göra upp en plan för barnets lärande i förskolan. Syftet med denna är att ge barnet de bästa möjliga förutsättningar att lära och utvecklas. Man kan göra en individuell plan för varje barn eller en gemensam för hela gruppen. 4.3 UTVÄRDERING Utvärdering sker i kontinuerlig samverkan mellan förskolläraren och barnet, samt även via ordnade samtal mellan förskolepersonalen och vårdnadshavaren. I utvärderingen skall man inrikta sig på barnets växande och på inlärningsprocessen. Det är vägen till målet som lär och utvecklar snarare än själva målgången. Det är viktigt att barnet får vara med och delta i utvärderingen. På så sätt lär det sig förstå sitt eget lärande. Efter slutförd förskoleundervisning kan barnen tilldelas ett intyg över deltagandet. Till intyget kan fogas en beskrivning av förskoleundervisningens syfte och mål samt förverkligandet för det enskilda barnet. Det sker en fortgående utvärdering av förskoleundervisningen. Personal och kommun utvärderar regelbundet verksamheten. 4.4 SAMARBETE MED ÖVRIGA SAKKUNNIGA OCH ANDRA INSTANSER Under barnets förskoleår bör samarbete ske mellan olika parter, det vill säga personalen inom förskola/dagvård, rådgivning och vårdnadshavare. Personalen inom förskola/dagvård, nybörjarundervisningen, samt annan barnverksamhet, såsom församlingsverksamhet, bör ha en nära kontakt Kontakten ger en bättre helhetsuppfattning som beaktar barnets utveckling och dess förutsättningar. Vid speciella stödtillfällen kan hjälp från olika sakkunniga behövas. Det kan vara psykolog, specialbarnträdgårdslärare, speciallärare, terapeuter av olika slag samt elevvårdsgruppen. Vid behov av stödtjänster gör elevvårdsgruppen en bedömning. Samarbete mellan den personal som arbetar i förskoleundervisningen sker genom regelbundna möten. Dessutom bedrivs stödjande och handledande verksamhet genom telefonkontakt. Vid behov samarbetar förskolan även med andra instanser som stöder barnets verksamhet. Det kan vara biblioteket, polisen och räddningsverket. 12 (19)

16 4.5 INTEGRERING Vid integreringen i sammansatta grupper kan arbete ske tillsammans eller i helt skilda grupper. På samma sätt delas även 3-6 åringar. I sådana fall att gruppen är så liten att integrering bör ske med åk 1-2, finns förskolläraren med som kompanjonlärare och barngruppen kan vid behov delas in i mindre grupper. Förskolans verksamhet integreras i viss mån i nybörjarundervisningen. Integreringen bestäms i verksamhetsplanen. 5. FÖRSKOLEUNDERVISNING FÖR BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Hänvisning till i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan Barn vars förutsättningar för utveckling, växande och lärande har försvagats på grund av sjukdom, handikapp eller funktionsstörning har rätt att få särskilt stöd i förskoleundervisningen. Det har även barn som behöver socialt eller psykiskt stöd och barn som enligt vårdnadshavare och undervisningsoch elevvårdsexpertis i sin utveckling har riskfaktorer som anknyter till inlärningsfärdigheterna. I det särskilda stödet skall nödvändiga åtgärder för att minimera riskfaktorerna i inlärningen ingå. De skall förebygga inlärningssvårigheter och avhjälpa svårigheter som redan framkommit. För varje barn som är i behov av särskilt stöd skall en plan för barnets lärande i förskolan uppgöras. Planen görs upp i samråd med vårdnadshavarna och behövliga experter. I den framgår målen för barnets fysiska, kognitiva, språkliga och socioemotionella utveckling samt en bedömning av barnets starka sidor och av riskfaktorer och svårigheter i anslutning till inlärning. I planen framgår även hur inlärningsmiljön bör förändras, vilka instanser som svarar för stödtjänster samt hur en uppföljning och bedömning av framstegen ordnas. För de barn som flyttats över till specialundervisningen utvidgas planen till en individuell plan för anordnande av undervisningen. Specialundervisningen ordnas i huvudsak parallellt med förskoleundervisningen, men skall i första hand arrangeras så att barnen så mycket som möjligt kan delta i den övriga gruppens verksamhet. Specialundervisningen sker i smågrupper eller individuellt beroende på barnens behov och utvecklingsnivå. Barn med speciella behov kan också bilda en egen grupp. Då ett barn i behov av särskilt stöd inleder den grundläggande utbildningen bör personalen i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt vårdnadshavarna samarbeta, vilket bör beaktas vid anordnandet av undervisningen. 13 (19)

17 6. BARN FRÅN OLIKA KULTURER Hänvisning till 14-15, 17 i Grunderna för förskoleundervisningens läroplan I undervisningen av barn från olika kulturer strävar man efter att uppnå de allmänna målen för fostran och inlärning. Detta sker med beaktande av barnens bakgrund. Man strävar även efter att lära barnen sätta värde på språket och kulturen i sina hemtrakter. Att utveckla en god självkänsla är viktigt för det nya barnet. Barnet skall därför beredas undervisning i sitt hemspråk samtidigt som det får undervisning i svenska/finska. Barn från samma kultur skall helst använda sitt hemspråk i umgänget med varandra. För barnens identitetsutveckling är det viktigt att särdrag i deras kultur värdesätts. Särdragen skall även synas i förskolans vardag, exempelvis genom att man sjunger sånger på barnets modersmål eller leker sådana lekar som barnet känner igen från sin egen kultur. Barnen skall få bekanta sig med våra seder, vårt språk och vardagliga företeelser. Målsättningen är att barn från olika kulturer skall få en dubbel kulturtillhörighet. Barnen skall känna sig stolta över sina egna kulturer och sitt språk för att sedan kunna föra traditionen vidare till sina egna barn. I Nykarleby använder vi den internationella STOP-modellen som stöd när vi har barn med flyktingbakgrund i förskolan. S = structure; struktur på dagen med rutiner innebär trygghet T = time and talk; mycket tid för samtal behövs O = organized play; vissa barn behöver lära sig att leka P = parents support; det är viktigt att stöda föräldrarna 14 (19)

18 7. INTYG ÖVER DELTAGANDE I FÖRSKOLA FÖRSKOLEUNDERVISNING I NYKARLEBY STAD förskola 15 (19)

19 Barnets namn Har deltagit i förskoleundervisningen vid Datum Förskollärare Skolan börjar 16 (19)

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Plan för småbarnsfostran

Plan för småbarnsfostran Plan för småbarnsfostran Hembacka daghem 1 Hembacka daghem är ett daghem i Liljendal, Lovisa. Daghemmet har två avdelningar, lilla sidan med 12 platser för 1-3 åringar och stora sidan med 20 platser för

Läs mer

Lovisa stads plan för småbarnsfostran

Lovisa stads plan för småbarnsfostran Det här är Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på de riksomfattande grunderna för småbarnsfostran. Planen uppdateras vart annat år och godkänns av bildningsnämnden. Dagvårdsenheterna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR)

PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) PLANEN PÅ SMÅBARNS- FOSTRAN (0-5 ÅR) En gemensam plan gjord av Dragsfjärd, Kimito och Västanfjärd kommun. I arbetsgruppen har suttit tjänstemän från daghemmen, familjedagvården och rådgivningarna på ön.

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014

Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014 Östbergaskolans arbetsplan för förskoleklass. Läsåret 2013/2014 Övergripande målsättning. En gemensam utgångspunkt för oss vid Östbergaskola är att se barnens behov utifrån ett helhetsperspektiv på barn

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Opalens måldokument 2010/2011

Opalens måldokument 2010/2011 Opalen har en hösttermin som är förlagd utomhus till den allra största delen av tiden. Vi pedagoger är medvetna om att vi måste arbeta på ett annorlunda sätt än vi är vana vid och att det kräver en annan

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

Daghemmet Villa Solaris. läroplan för förskolan

Daghemmet Villa Solaris. läroplan för förskolan läroplan för förskolan uppdaterad i mars 2013 Läroplan för förskolan 1. Verksamhetsidé för förskoleundervisningen 3 2. Den pedagogiska miljön 3 3. Arbetsmetoder 3 4. Förskoleundervisningens centrala mål

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD

MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD MÅLET FÖR SMÅBARNSFOSTRAN FÖR KORSHOLMS FAMILJEDAGVÅRD Korsholms familjedagvård erbjuder småbarnsfostran i en hemlik och trygg miljö. Målet med en kvalitativ vård och fostran är att ge barnen en lycklig

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp För en bättre dagvård - utvecklande av specialdagvården inom småbarnsfostran i Västra och Mellersta Nyland Barnets behov

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09 Förskolan Mål och arbetsplan 2008/09 1 ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR SVENSKA FÖRSKOLAN I NAIROBI. Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt läroplanen för förskolan. Vi skall utnyttja det faktum att

Läs mer

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst

Bildkonst. Läroämnets uppdrag årskurs 1 2. Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Bildkonst Läroämnets uppdrag årskurs 1 2 Allmän beskrivning av läroämnet bildkonst Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleverna att genom konsten utforska och uttrycka en kulturellt

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 Enhet: Kirjala skola Gruppens namn: Trollskogen Gruppens storlek: 10 barn varav 7 flickor och 3 pojkar Förskollärare: Hanna Kamlin Närvårdare: Annica

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2016/2017 Innehållsförteckning Styrdokument... 3 Vision... 4 Förskolans uppdrag... 5 Våra mål... 6 Profil... 7 Projekt... 8 Lek... 9 Det pedagogiska verksamhetsåret...

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2009/10

Förskolan. Mål och arbetsplan 2009/10 Förskolan och arbetsplan 2009/10 1 Övergripande mål för Förskolan på Svenska skolan i Nairobi, Kenya Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt den svenska läroplanen för förskola (Lpfö98) Vi

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan F ö r s k o lan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro

Läs mer

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Årets miljöspanaruppdrag Spana på matavfallet ger många olika möjligheter att arbeta mot förskolans mål och riktlinjer enligt Lpför98/rev10. Nedan följer citat och urklipp

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken

Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken Arbetsplan för personalen på I Ur och Skur Lysmasken Personalen ska arbeta efter: läroplanens värdegrund mål och riktlinjer för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Mål för I Ur och Skur Personalen ska se

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

En förskola på kristen grund

En förskola på kristen grund En förskola på kristen grund Arbetsplan 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Värdegrund 2. Organisatoriska förutsättningar 3. Pedagogiska förutsättningar (byta rubrik) 3.1 Miljö och material 3.2 Ett utforskande

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan. Solrosen 13/14

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan. Solrosen 13/14 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 13/14 1 Innehållsförteckning Kommunens vision... 3 Verksamhetsidé... 4 "Vision"... 5 Förskolans uppdrag...

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer