Moderat spårvägsvision för Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moderat spårvägsvision för Stockholm"

Transkript

1 Moderat spårvägsvision för Stockholm - en del av framtidens moderna och miljövänliga kollektivtrafik Augusti 2010

2 När Stockholm växer måste också kollektivtrafiken växa När Stockholm växer måste också SL växa. Kollektivtrafiken är Stockholms blodomlopp, genom väl fungerande tåg, bussar och spårvagnar underlättar vi människors vardag i en pulserande huvudstadsregionen. Under fyra år växer Stockholms län med ett Kalmar eller ett Karlstad. Denna tillväxt ställer stora krav på en utbyggd och förbättrad kollektivtrafik. Därför har vi genomfört den största satsningen i SL:s historia. På fyra år har SL tillförts totalt över tre miljarder kronor för att slå vakt om, bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i hela vårt län. Det är betydligt mer än vad den tidigare vänstermajoriteten satsade under sin tid vid makten. Nu fortsätter vi att satsa ytterligare för att skapa en ännu mer tillförlitlig och turtät trafik i hela länet. För att öka kapaciteten och därmed minska trängseln så har Alliansen tagit initiativ till att utöka spårtrafiken. Utbyggnaden av nya spår är minst sagt omfattande. Många städer runt om i Europa bygger just nu ut sina spårvägsnät och här i Stockholm är spårvägen det trafikslag som resenärerna tycker allra bäst om. Många uppskattar att man kommer nära de platser man vill till, att det är bekvämt, att det ligger ovan jord och att det är lätt att kliva på och av. Vi vet också spårvagn generellt upplevs som ett tryggt färdmedel. Spårvagn är också bra för samhället i stort och för miljön, eftersom den är ett modernt och miljövänligt alternativ med hög kapacitet till en rimlig kostnad. Modern spårvagn har försumbara utsläpp av partiklar. Eftersom den i likhet med tunnelbanan kommer att drivas av grön el medför den också minimal klimatpåverkan och utsläpp av kvävedioxider. Att bygga en tunnelbanegren längs samma sträckning som Spårväg City skulle bli betydligt dyrare och mer komplicerat. Inom några år kommer Spårväg City att vara en viktig del av det utökade trafiknätet. När den nya spårvagnslinjen är fullt utbyggd kommer den att kopplas samman med andra delar av SL-trafiken till exempel tunnelbanan och pendeltågen vid T- Centralen, tunnelbanan och bussarna vid Fridhemsplan och Lidingöbanan vid Ropsten. Olika alternativ prövas (se karta). I framtiden kommer även andra delar av SL:s trafiksystem att kopplas samman med Spårväg City, till exempel Citybanan. När Spårväg City når Värtahamnen får alla de som reser med de stora färjorna ytterligare ett bra resalternativ. Många som kommer för att besöka Stockholm under ett par dagar kommer också att få lättare att ta sig till Stockholms tre mest besökta turistmål Vasamuseet, Skansen och Gröna Lund. Längs Spårväg Citys väg ligger också till exempel Junibacken, Liljevalchs konsthall, Aquaria och Prins Eugens Waldemarsudde. Idag besöks Djurgården av cirka 8 miljoner människor per år. Med Spårväg City kommer fler att få möjlighet att ta sig dit med spårbunden och bekväm kollektivtrafik.

3 Spårväg citys sträckning genom centrala Stockholm Mest av allt kommer spårvagnen att underlätta Stockholmarnas vardag. Med Spårväg City får också två av Stockholms nya bostadsområden, Norra Djurgårdsstaden och Västra Kungsholmen, bra förbindelser med city och övriga delar av trafiknätet. Spårvagnen kommer då att bli en naturlig del av trafiksystemet i ett växande Stockholm. Norra Djurgårdsstaden planeras att ha nya bostäder och nya arbetsplatser som kräver en ny kollektivtrafikförsörjning med hög kapacitet. Västra Kungsholmen planeras att byggas ut i ett första skede med bostäder och arbetsplatser. När Spårväg City är fullt utbyggd räknar vi med att resenärer dagligen reser med spårvagn mellan de nya stadsdelarna Norra Djurgårdsstaden vid Värtan och Västra Kungsholmen. Det är fler resenärer än vad SJ har i hela Sverige under en dag. Spårväg City är mer än bara en sträcka mellan Waldemars udde och Sergels torg. När den första etappen tar form vill vi fortsätta att förbättra kollektivtrafiken och utreda hur den spårbundna trafiken i Stockholms innerstad kan utvecklas ytterligare, exempelvis genom en konvertering av busslinje 4 till modern spårväg. Parallellt med dessa utbyggnader pågår byggnationen av Citybanan som när den öppnas för trafik kommer att fördubbla spårkapaciteten genom Stockholm. Tillsammans med Citybanan och övriga investeringar ger spårvägsnätet en bättre avlastning på övrig kollektivtrafik och möjligheten för fler att byta bilen mot spårbunden

4 kollektivtrafik. Genom att binda samman viktiga knutpunkter blir också trafiken mindre sårbar för störningar. Alternativen till Spårväg City Spårväg City är populär bland stockholmarna och hos alliansen som vill att Stockholm ska växa med en förstärkt och långsiktig miljöprofil. Tyvärr finns det flera stoppklossar i denna utveckling. De största hoten mot spårvägen i Stockholm är dessvärre de rödgrönas dolda försök att fördröja eller stoppa Spårväg City. Från utgångsläget att inte ha byggt något alls när de hade chansen finns nu en del förslag från de rödgröna partierna om alternativ. Många av dessa förslag är dock orealistiska, ofinansierade eller helt enkelt omoderna. Trådbussalternativet som vänsterpartiet har som förstahandsalternativ skulle idag närmast konkurrera med SL:s moderna biogasbussar och nästa generations hybridbussar med ombordliggande batterier. Naturligtvis är det bre med nya och fördomsfria förslag på hur framtidens kollektivtrafik ska utvecklas men här ligger dock de moderna bussarna före i både kostnad, miljöhänseende och flexibilitet. SL har genom sin verksamhet genom åren samlat på sig stora erfarenheter om olika transportmedel och undersökningar visar att trådbussen är upp till 17 procent dyrare än en standardbusslösning. Trådbussarna är också sämre vid anpassningar till tillfälliga linjedragningar. Samtidigt går utvecklingen inom hybridbussegmentet går väldigt snabbt. Just nu pågår en dialog mellan Svensk Kollektivtrafik, SL och en rad andra organisationer om att genomföra en fördjupad studie angående batteridrivna bussar. SL har som mål att alla bussar skall drivas med förnybara bränslen senast 2025, ett mål som i dag ser ut att hållas med god marginal. Spårvägsalternativet är inte bara ett transportalternativ utan också ett viktigt verktyg för att förnya och förbättra stadsmiljön och resandemiljöerna. Här ligger trådbussarna långt efter. Moderna spårvagnar har god svängradie och kan till och med drivas med batteridrift utan spår en kortare sträcka om det behövs. Att införa trådbussar som ett alternativ till spårväg är bara logiskt om man saknar ambitioner att anpassa stadsmiljön efter spårbunden kollektivtrafik. När den tidigare vänstermajoriteten styrde byggdes inte en meter nytt spår i Stockholms län. Detta är fortfarande Socialdemokraternas linje. Vi tvekar inte när det gäller att bygga ut den spårbundna kollektivtrafiken, snarare ökar vi ambitionerna. Under denna mandatperiod har vi sett till att flera stora och viktiga spårutbyggnader tagit form. Utbyggnaden med dubbelspår på Nynäsbanan, Roslagsbanan och Tvärbanans förlängning till Solna är några exempel.

5 Spårväg City växer fram I den första etappen förlängs den gamla veteranspårvägen från Waldemarsudde via Hamngatan, förbi Berzelii park fram till Sergels torg. Trafiken på denna etapp startar redan måndagen den 23 augusti efter en festlig invigning lördagen den 21 augusti. Den första etappen har byggts med modern och tidsbesparande teknik, där SL använder sex meter långa betongelement som sänks ner i gatan. På dessa betongelement fäster man sedan rälsen och svetsar ihop den. Ett av skälen att välja en så rationell arbetsmetod är att störningarna ska bli så få som möjligt på de redan hårt belastade gatorna omkring Norrmalmstorg. I arbetet med Spårväg City ingår nytt spår och nya kontaktledningar, nya hållplatser, en nödvändig ombyggnad av Djurgårdslinjens depåbyggnad vid Liljevalchs konsthall samt upprustning och modernisering av befintliga spår på Strandvägen och Djurgården. men också våra satsningar utanför innerstaden Under denna mandatperiod har Alliansen sett till att flera stora och viktiga spårutbyggnader tagit form. Utbyggnaden med dubbelspår på Nynäsbanan, Roslagsbanan och Tvärbanans förlängning till Solna är några exempel. Arbetet med Tvärbana Ost till Slussen och Saltsjöbanans upprustning, Tvärbana Norr till Kista och Sollentuna samt Spårväg syd går vidare Tvärbanan byggs nu ut med Solnagrenen, som beräknas tas i trafik När Solnagrenen är klar kan man åka hela vägen från Saltsjöbaden och Solsidan i öster till Sundbyberg och Solna i väster, utan att passera city. Tvärbanan planeras också att förlängas från Hammarby sjöstad till Slussen via Folkungagatan och Katarinavägen. Spårväg syd är en viktig satsning för att knyta ihop Södertörns tvärförbindelser genom att dra en spårväg från Flemingsberg till Skärholmen och vidare till Älvsjö. För många erbjuder Tvärbanan redan korta, snabba, bekväma och miljövänliga resor. Idag görs fler än resor med Tvärbanan varje dag räknar SL med resor om dagen mer än dubbelt så många som idag. När dessa projekt framskrider vill vi fortsätta att förbättra kollektivtrafiken och utreda hur den spårbundna trafiken i Stockholms innerstad och övriga länet kan utvecklas, exempelvis genom en konvertering av busslinje fyra till modern spårväg. Parallellt med dessa utbyggnader pågår byggnationen av Citybanan som när den öppnas för trafik kommer att fördubbla spårkapaciteten genom Stockholm och förbättra pendeltågstrafiken i hela länet.

6 Vi vill nu påbörja resan mot framtidens kollektivtrafik. Vi vill: Bygga ut tvärbanan från Hammarby Sjöstad via Danvikslösen, Folkungagatan och Katarinavägen till Slussen Förlänga Tvärbanan från Slussen via Skeppsbron vidare till Kungsträdgården för att knyta samman denna med Spårväg city. Fortsätta utbyggnaden av Spårväg city till Hornsberg i väst och Ropsten i öst, via både Djurgården, Nybroplan, Sergels torg, T-centralen och Fridhemsplan. Till dess att spårvägen är färdigbyggd vill vi inrätta en ny busslinje på den tänkta sträckan för Spårväg city mellan Hornsberg och Fridhemsplan. Bygga ut tvärbanan norrut från Alvik till den nya nationalarenan i Solna genom Sundbyberg samt till både Kista och Sollentuna Hitta en spårlösning ovan jord för att binda samman Odenplan med Solna centrum och Nya Karolinska Sjukhuset. Bygga Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö, med start av den första etappen Knyta samman Spårväg city med Lidingöbanan via Ropsten. Utreda möjligheten att konvertera stombusslinjer till spårväg. Samtliga fyra stombusslinjer ska utredas. Busslinje 4 har flest resenärer och därför högst prioritet.

7

8

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Trafikplan 2020 i korthet

Trafikplan 2020 i korthet Trafikplan 2020 i korthet Stora framtida utmaningar Trafikplan 2020 visar hur SL vill utveckla kollektivtrafiken i Stockholms län till år 2020. SL står inför stora utmaningar för att kunna leva upp till

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Lägesredovisning av spårvägsprojekt i staden.

Lägesredovisning av spårvägsprojekt i staden. TRAFIKKONTORET STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Henrik Christiansson Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 98 henrik.christiansson@tk.stockholm.se Till

Läs mer

En åldrande infrastruktur

En åldrande infrastruktur En åldrande infrastruktur 2010 2030 0% 38% 16% 46% < 30 år 30-50 år > 50 år 85% 15% Stora renoveringar krävs oftast när en anläggning är 45-50 år SIDAN 7 Trafikstörande arbeten på Stockholms primära vägnät

Läs mer

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus Stockholm 2010-05-27 VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Tvärbana City - stadsspårväg i Stockholm. Avsiktsförklaring

Tvärbana City - stadsspårväg i Stockholm. Avsiktsförklaring TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-09-16 Tvärbana City - stadsspårväg i Stockholm. Avsiktsförklaring Förslag

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:9 1 (12) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:39 av Gunilla Roxby Cromvall m fl (v) om att återinföra trådbussar i Stockholms innerstad Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder 2015 Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder i Stockholm 2015 Projekt med trafik och resenärspåverkan

Läs mer

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst Stockholms nya tunnelbana Lättläst Stockholms nya tunnelbana Elva nya stationer alla alla Duvbo Duvbo rgs centrum rgs centrum Solna strand Solna strand Axelsberg Axelsberg jden jden Husby Husby Kista centrum

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-27 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-04-06 Trafikförändringar

Läs mer

Roslagsbanan. Östra station. Odengatan. Valhallavägen. T Odenplan. Sergels torg. Norrmalmstorg Strandvägen. Centralen T. Hamngatan.

Roslagsbanan. Östra station. Odengatan. Valhallavägen. T Odenplan. Sergels torg. Norrmalmstorg Strandvägen. Centralen T. Hamngatan. Solna Business Park värbanans Solnagren Solna centrum Solna station Lidingöbanan Ropsten Lidingö centrum Lidingö Alvik Hornsberg Lindhagensgatan Solnavägen Drottningholmsvägen orsgatan Fridhemsplan Norrtull

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Inledning Stadsbyggnadskontoret har påbörjat detaljplanearbete för ungefär 130 bostäder på två platser längs gatorna Västerled, Nyängsvägen och Koltrastvägen i stadsdelarna Abrahamsberg, Stora Mossen och

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.

1. Stadsdelsnämnden överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på remissen. ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-07-30 Handläggare: Kajsa Pärke Telefon: 508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-08-26 SL:s förslag till trafikförändringar

Läs mer

VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010. För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass

VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010. För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass VALMANIFEST Miljöpartiet de gröna i Stockholms läns landsting, september 2010 För en hållbar Stockholmsregionen - en grön metropol i världsklass Vi i Miljöpartiet vill göra det ännu bättre att leva i Stockholmsregionen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:78 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:20 av Lars B Strand och Maria Wallhager (fp) om byggandet av Tvärbanans Älvsjögren Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Arbeten på Spårvagn linje 7 från 9 mars till början av juli.

Arbeten på Spårvagn linje 7 från 9 mars till början av juli. Arbeten på från 9 mars till början av juli. Foto: Kari Kohvakka. Visionsbild: DinellJohansson. Trafikinformation Hållplats tillgänglighetsanpassas och den provisoriska ändhållplatsen på Hamngatan tas bort.

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

PM Tunnelbana i Östlig förbindelse

PM Tunnelbana i Östlig förbindelse förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 2016-09-12 Strategisk Utveckling Diarienummer: SL 2015-0497 Bild omslag: Trafikverket förbindelse 2(8) Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Fortsatt spår i miljöarbetet

Fortsatt spår i miljöarbetet Fortsatt spår i miljöarbetet I oktober 2010 blir Hageby en spåranknuten del av vår attraktiva stad med trivsamma stadsrum och bra, miljövänliga kommunikationer. När projektet Stadsutveckling Ljura, Hageby

Läs mer

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar

SL:s förslag på trafikändringar 2010 remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) DATUM 2009-08-04 Handläggare: Sophie Dahlberg Telefon: 508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd SL:s

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-22 Handläggare Eva-Lis Brinkensten Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-04-20

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM Rapport 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi KUND BILSWEDEN och Sveriges Bussföretag KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City 1(5) Projekt och upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-868 38 77 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2014-02-11, info-punkt 24 Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Läs mer

Bilagor till PM Underlag för nyttoberäkningar av spårinvesteringar på Lidingö

Bilagor till PM Underlag för nyttoberäkningar av spårinvesteringar på Lidingö Bilagor till PM Underlag för nyttoberäkningar av spårinvesteringar på Lidingö påralternativ på Lidingö Planerat bostadstillskott i enlighet med Riktlinjer för bostadsförsörjning Bostadstillskott vid spårinvestering

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Stockholms läns landsting i korthet

Stockholms läns landsting i korthet Visioner blir! Satsningar idag ger en enklare vardag i morgon. Stockholms läns landsting i korthet Innehåll 2 Landstinget är till för invånarna 4 Landstingets mål 6 Så styrs landstinget 8 Regional utveckling

Läs mer

Projektledning: Monica Casemyr, Anna Blomquist, Joanna Olsson, SL. Redaktör: Marika Engström, Scripta mandata. Idégrupp: Helena Sundberg, Per Ekberg,

Projektledning: Monica Casemyr, Anna Blomquist, Joanna Olsson, SL. Redaktör: Marika Engström, Scripta mandata. Idégrupp: Helena Sundberg, Per Ekberg, Trafikplan 2020 Projektledning: Monica Casemyr, Anna Blomquist, Joanna Olsson, SL. Redaktör: Marika Engström, Scripta mandata. Idégrupp: Helena Sundberg, Per Ekberg, Pernilla Helander, Gunilla Glantz,

Läs mer

Förnyat genomförandebeslut Spårväg City

Förnyat genomförandebeslut Spårväg City 1(7) 2010-11-15 Dokumenttyp Genomförandebeslut Handläggare Gabriella Burel Version 0.7 Styrelsen Informationssäkerhetsklass Förnyat genomförandebeslut Spårväg City Bakgrund I juni 2007 beslutade AB Storstockholms

Läs mer

SL:s förslag på trafikändringar remissvar

SL:s förslag på trafikändringar remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-07-17 Handläggare: Marie Broberg Telefon: 508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd SL:s förslag

Läs mer

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor 1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per I denna bilaga ges en redogörelse för restidseffekterna av det föreslagna stomnätet jämfört med jämförelsealternativet JA fördelat på SLs er. Innehållsförteckning: SLs

Läs mer

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-10-01, punkt 8 Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden Ärendebeskrivning I samband med

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Spårväg City en politiska beställning utan expertstöd

Spårväg City en politiska beställning utan expertstöd Spårväg City en politiska beställning utan expertstöd Spårväg City, i folkmun kallat NK-express, är ett projekt som kantats av brister, oenighet, politiskt prestige och slarv med skattebetalarnas pengar.

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Utlåtande 2012: RII (Dnr /2011)

Utlåtande 2012: RII (Dnr /2011) Utlåtande 2012: RII (Dnr 314-300/2011) Krav till SL om en busslinje mellan Sveriges största kommunikationsterminal Centralen och Sveriges största turistattraktioner på Djurgården Motion (2011:3) av Jan

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 1 Säker och estetisk utformning av spårvägssystem Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 2 Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (också känt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana 1 (3) FÖRSLAG 2012:54 LS 1111-1505 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Uarda 1, Evenemangsgatan 31/Dalvägen 30 Solna, Arenastaden

Uarda 1, Evenemangsgatan 31/Dalvägen 30 Solna, Arenastaden Uarda 1, Evenemangsgatan 31/Dalvägen 30 Solna, Arenastaden E18 KOMMUNIKATIONER Mot Arlanda Infart Sjövägen Enköpingsvägen JÄRVA KROG Infart Signalbron (2015) E4 BERGSHAMRA T Bergshamra Pendeltåg: 7 min

Läs mer

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats.

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats. 1 2 3 Sammanfattning Denna automatgenererade månadsrapport är ett arbetsmaterial som fr.o.m. rapporteringen av januari 2011 ersätter den version av "Punktlighet i SL-trafiken" som tidigare beslutades av

Läs mer

Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City

Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City 1(9) Projekt och Upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-868 3877 Johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2013-06-18, punkt 9 Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet 1 2 3 Sammanfattning Den enskilt största orsaken till inställda avgångar i Tunnelbanetrafiken i februari var ett strömavbrott på Grön linje. Ett längre stopp på Röd linje uppstod i samband med en personolycka.

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta förvaltningens yttrande som sitt eget. TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-17 Ullrica Iversjö Trafikingenjör 08-555 010 92 ullrica.iversjo@nykvarn.se Remissvar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss T19 KS/2018:110 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli Alla reser olika Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Alla reser olika Har du tänkt på att vi alla reser på olika sätt? Vi kanske sitter

Läs mer

- Både bättre och billigare än spårväg

- Både bättre och billigare än spårväg Bus Rapid Transit - Både bättre och billigare än spårväg Lunchseminarium den 21 juni i Oslo, WSP Analys & Strategi BRT-buss i Leeds, Streetcar, Storbritannien Foto: Volvo 2011-06-21 Vad är BRT? Fordonen

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2013/ remiss från trafikkontoret

Trafikförändringar i SL-trafiken 2013/ remiss från trafikkontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-27 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen

Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen AB Storstockholms Lokaltrafik Registratorn, SL-2011-05237 105 73 Stockholm Stockholm, den 7 december 2011 Dnr 110077 Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

SL:s trafikförändringar 2017/2018

SL:s trafikförändringar 2017/2018 Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande. Sida 1 (5) 2017-03-29 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd SL:s trafikförändringar 2017/2018

Läs mer

SL:s trafikförändringar för T19, 2018/2019

SL:s trafikförändringar för T19, 2018/2019 Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-21 SDN 2018-04-19 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

Bilaga 4. Depåer. Bilaga 4. Depåer 1(7)

Bilaga 4. Depåer. Bilaga 4. Depåer 1(7) 1(7) Innehållsförteckning: Önskeläge... 2 Planerade förändringar av depåer... 2 Depåbehov till följd av etapp 1... 4 Möjlighet att tillgodose depåbehoven... 5 Tunnelbana... 7 Postadress Leveransadress

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

Din resa via Slussen

Din resa via Slussen Din resa via 2025 s 2 har varit i bruk i 80 år och behöver göras om från grunden. Nya kommer att få ökad kapacitet att släppa ut vatten från Mälaren till Saltsjön. Det minskar risken för översvämningar

Läs mer

Plan för SLs upphandling av buss- och spårtrafik

Plan för SLs upphandling av buss- och spårtrafik 1(5) 2009-05-06 Dokumenttyp Bilaga 1 Plan för SLs upphandling av buss- och spårtrafik 2010-2013 1. Sammanfattning Förslaget till trafikupphandlingsplan för 2010 2013 innebär att avtalsområdena Huddinge/Botkyrka,

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

Trafikplan 2020. Externremiss

Trafikplan 2020. Externremiss Trafikplan 2020 Externremiss Projektledning: Monica Casemyr och Anna Blomquist, SL. Redaktör: Joanna Olsson. Idégrupp: Helena Sundberg, Per Ekberg, Pernilla Helander, Gunilla Glantz, Paulina Eriksson,

Läs mer

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Spårvägsstädernas höstkonferens 2014 Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Jenny Kihlberg, Översiktsplanerare Stockholms stad, Strategi- och utvecklingsenhet,

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer