BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA"

Transkript

1 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T:

2

3 Nytt modernt sjukhus omodern trafik Nu tas första spadtaget för Nya Karolinska Solna (NKS). Det är ett toppmodernt universitetssjukhus som behövs för att svara mot framtidens vårdbehov. Uppgiften blir att bedriva högspecialiserad och specialiserad sjukvård samt omfattande forskning och utbildning. Vi Socialdemokrater har varit initiativtagare till projektet och har hela tiden haft ett starkt engagemang för att det nya sjukhuset ska ges så bra förutsättningar som möjligt.. Det bekymrar oss därför att detta toppmoderna sjukhus riskerar få en omodern och otillräcklig trafikförsörjning. Den borgerliga majoriteten med Moderaterna i spetsen har stoppat långt gående planer på att bygga tunnelbana och kräver nu utredning av redan utdömda spårvägsalternativ. Bara en av fem resenärer får plats på spårvagnen. Spårväg har likvärdiga investeringskostnader som tunnelbana. Upp till åtta gånger högre driftskostnader för spårväg per år jämfört med tunnelbana. Spårväg kräver omfattande busstrafik vilket ökar trängseln och försämrar framkomligheten. Spårväg i innerstadsmiljö blir ofta dyrare än beräknat. NK-expressen 30 % dyrare än beräknat. Det blir mindre plats för bostäder när parkeringsplatser kräver större yta Att bygga ut tunnelbanan från Odenplan till Nya Karolinska har i utredningar visat sig vara ett bättre alternativ. Den bilden delas också av Moderaterna i Solna, Stockholms Handelskammare, Nya Karolinskas projektorganisation och SL:s förra VD och har länge utgjort en planeringsförutsättning. Stockholm och Nya Karolinska sjukhuset behöver en kollektivtrafik som är långsiktigt hållbar, minskar utsläppen och förkortar restiderna. Om vi Socialdemokrater vinner väljarnas förtroende lovar vi att bygga ut tunnelbanan till Nya Karolinska sjukhuset. Ett modernt sjukhus förtjänar en modern trafik!

4 Ett område som växer kraftigt Redan idag är området kring Karolinska ett av länets största arbetsplatsområden. På Karolinska sjukhuset arbetar samtidigt 8000 personer. Med det nya sjukhuset kommer ännu fler att arbeta där. Totalt kommer sjukhuset ha 600 vårdplatser. Sedan tillkommer ca 100 dagvårdsplatser och ca 100 platser i ett patienthotell. Samtidigt som Nya Karolinska byggs så planerar Stockholm stad och Solna för en ny stadsdel vid Norra stationsområdet. Stockholms innerstad kommer genom en överdäckning av spårområden och trafikleder att förenas med Solna stad. Det kommer att byggas ett helt nytt bostadsområde och man satsar stort på nya arbetsplatser och forskningsmiljöer som kan knytas till sjukhuset och Karolinska Institutet som har 3600 helårsanställda och 5700 helårsstudenter. Totalt planeras för ca nya bostäder i området. Det kan innebära upp till tre gånger som många boende. Under perioden räknar man med att området därutöver kommer att få ca nya arbetsplatser under perioden Resandet till och från området kommer att öka kraftigt de kommande åren. Idag trafikförsörjs området helt av buss. Det är ett helt utdömt alternativ när resandeströmmarna ökar kraftigt.

5 Politiska beslut SL:s styrelse beslutade i juni 2007 att inleda en förstudie om framtida trafikförsörjning av Karolinska/Norra station. Både tunnelbana och ytspårslösning skulle ingå i studien. I december 2007 presenterades Lägesrapport förstudie kollektivtrafik till Karolinska/Norra station för styrelsen. Syftet var att styrelsen skulle fatta ett inriktningsbeslut kring vilka av de studerade alternativen som man skulle gå vidare med. I studien hade tunnelbana, spårväg och enbart busstrafik studerats. Att trafikförsörja området med buss ansågs ogenomförbart och spårväg bedömdes ge långt sämre utfall än tunnelbana vad gäller restider, kapacitet och långsiktig hållbarhet. Mot bakgrund av detta fattade styrelsen beslut om att förstudien skulle gå vidare med tunnelbana som utredningsalternativ och att spårvägalternativen skulle betraktas som avförda. Förstudien färdigställdes till september Styrelsen godkände denna och beslutade att gå vidare med järnvägsplan och systemhandling samt gav VD i uppdrag att inleda förhandlingar gällande finansiering med berörda parter. Tunnelbana till Norra station/karolinska befann sig alltså i skarpt läge. Den OPS-förfrågan som Stockholms läns landstings gick ut med i mars 2009 för bygget av Nya Karolinska liksom Stockholm stads detaljsplaneläggning för kommande utställning i oktober 2009 hade därför båda en tunnelbaneutbyggnad som förutsättning. Det är i detta skarpa läge som den borgerliga majoriteten i SL:s styrelse i april 2009 beslutar att trycka på pausknappen för att återigen utreda redan utdömda spårvägsalternativ. Skälen var uppenbara, utöver en förkärlek för spårvagnar oavsett trafiknytta som finns bland flera av de borgerliga ledamöterna i SL:s styrelse, stod det nu klart att den borgerliga regeringen övergivit principen om 50-procentiga statliga bidrag för fordon, depå och anläggandet av spår som SL hitintills kunnat räkna med. Förhoppningen var att en spårväglösning skulle visa sig vara billigare. I oktober 2009 redovisas återigen en jämförelse av spårvägsalternativen jämfört med tunnelbanan och trots starka politiska direktiv om att förorda spårväg visar den sig återigen vara ett långt sämre alternativ och knappast mycket billigare. Trots detta beslutar den borgerliga majoriteten att spårvägsutredningen ska fortsätta och stoppar definitivt arbetet med järnvägsplan och systemhandlingar för tunnelbanan.

6 Jämförelse tunnelbana - spårväg 1 SL har gjort fler gedigna utredningar. De visar att spårvagnsalternativen är långt sämre än en tunnelbana för att i framtiden trafikförsörja Karolinska Norra Station. Både spårvägen och tunnelbanan har flera alternativa lösningar. För tunnelbanan innebär dock alla alternativen att Nya Karolinska sjukhuset får en uppgång vid huvudentréen. I likhet med en spårvägslösning ger tunnelbanealternativet möjligheter till förlängning norrut mot Solna. Kapacitet och antal resande Kapaciteten i tunnelbanealternativet är tre gånger högre än spårvägsalternativet. Spårvägsalternativet kan enligt SL:s experter bara ta hand om 20 procent av kollektivtrafikresandet på sträckan medan tunnelbanealternativen bedöms ta hand om mellan 57 och 40 procent av kollektivtrafikresandet till området beroende på vilken lösning man väljer. Spårvägen förväntas få 2100 resenärer under morgonens högtrafik 6-9. Motsvarande siffra för en tunnelbana är resenärer. Kostnader Investeringskostnaden för en tunnelbanelösning är ca 3 miljarder. Siffrorna varierar något beroende på lösning. Investeringskostnaden för en spårvägslösning är 1,9-3 miljarder. Siffrorna är ännu osäkra och varierar något beroende på lösning. Driftkostnaden för tunnelbana är 25 miljoner per år beroende på lösning. Driftkostnaden för spårväg bedöms till miljoner per år. Jämfört med ett rent bussalternativ år 2030 ger en tunnelbanelösning en besparing på miljoner kr per år. En spårvägslösning kräver mer kompletterande busstrafik och ger bara en besparing på 30 miljoner kronor per år i samma jämförelse. Även om man skulle lyckas med att hålla nere kostnaden till 2 miljarder, hitintills har dock spårprojekt i innerstadsmiljö visat sig vara väsentligt dyrare 1 Alla faktauppgifter hämtade från Ny tunnelbana mellan Odenplan och den nya stadsdelen Karolinska Norra station, PLANrapport 2008:12 respektive Alternativa lösningar för kollektivtrafik till Karolinska Norra station.

7 än beräknat, så skulle tunnelbanan långsiktigt bli billigare på grund av lägre driftskostnader och minskat behov av busstrafik. Restider Restiderna med spårvagn blir dessutom längre jämfört med tunnelbanealternativet och då har inte hänsyn tagits till de framkomlighetsproblem för spårvagnen som kan uppstå på såväl Solnavägen som på Torsgatan och Karlbergsvägen. Sammanfattning Den borgerliga majoriteten verkar ha något principiellt mot tunnelbana. Varför går man annars fram med ett alternativ som möjligen kan innebära en något lägre investeringskostnad, även om det är långt ifrån säkert, men som på alla andra punkter är sämre? De borgerliga har även tidigare gått emot SL:s experter och forcerat fram en trafiklösning utifrån egna beräkningar i fallet med Spårväg city. Den hanteringen avskräcker.

8 Konsekvenserna av utebliven tunnelbana Frågan är om utebliven tunnelbana kan bli föremål för en juridisk diskussion om kostnader och ersättningar vid bygget av Nya Karolinska. Förfrågningsunderlaget har nämligen utlovat att en tunnelbana ska trafikera området Det är utifrån den förutsättningen som upphandlingen utgått. Att tunnelbanan nu är skrotad till förmån för en oklar spårvägslösning riskerar att ge en rad negativa konsekvenser. Återigen göra Karolinska till en byggarbetsplats Att anlägga en ny tunnelbana samtidigt som det nya sjukhuset byggs och samtidigt som Citybanan anläggs under Odenplan minimerar störningar för kringboende. På längre sikt måste tunnelbanan byggas även om Moderaterna håller emot. Att bygga tunnelbanan när sjukhuset är i drift kommer att medföra störningar i verksamheten. Mer busstrafik Utan en utbyggd tunnelbana skulle busstrafiken till stadsdelen behöva utökas avsevärt. Det kräver större utrymme i gatunätet samt plats för bussterminaler utöver vad som redovisats i planförslaget för området. Utsläppen värre Solna stad har idag problem med luftkvaliteten på grund av den kraftiga biltrafiken i kommunen. Utan tunnelbana ökar behoven av kompletterande busstrafik. Det skapar trängsel på vägarna och ger längre restider. Då ökar risken att fler tar bilen. Det betyder fler bilar och mer utsläpp. Färre bostäder En utebliven tunnelbana skulle även påverka Stockholms stads planer att utveckla Norra stationsområdet negativt. I tider av kraftig bostadsbrist i Stockholm vore det förödande. Med sämre kollektivtrafik måste mer mark avsättas till för bilparkeringar.

9 Starkt stöd för tunnelbanan Under arbetet med förstudien fördes en samrådsprocess som vände sig till olika intressenter, myndigheter, organisationer, fastighetsägare och berörd allmänhet. Samrådet visade på ett stort stöd för utbyggnad av tunnelbanan från de båda kommunerna och en stor del av övriga intressenter. SL:s samrådsredogörelse redovisar positiva ställningstaganden från en lång rad privatpersoner och från bland annat Stockholms Business Region, Solna stad, LOCUM och Svenska kyrkan i Solna. Moderaterna i Solna går emot partilinjen Moderaterna i Stockholm stad och län har i olika sammanhang kallat tunnelbanan för färdigbyggd. 2 Varken borgarrådet Sten Nordin (M) eller trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) vill bygga ut tunnelbanan och har som ovan redovisats aktivt stoppat utbyggnaden till nya Karolinska. I Solna är dock moderaterna av en annan åsikt. Lars-Erik Salminen (M) kommunalråd i Solna är för en tunnelbanelösning. På Solna stads hemsida säger han bland annat: - En tunnelbanelinje till Karolinska är verkligen rätt medicin för det här området. En utbyggd tunnelbana till Karolinska skulle bli jackpot för Solnaborna. Vi ska också kämpa för att t-banan förlängs till den nya Nationalarenan vid Solna Station. Då får vi ett nav med resecentrum där fjärrtåg, tvärbana och tunnelbana kopplas samman med övrig kollektivtrafik. 3 Handelskammaren gillar tunnelbanan Att handelskammaren vill se en utbyggd tunnelbana är ingen hemlighet. De förordrar tunnelbana i stället för spårvagn till Norra Station och Karolinska. På sikt vill de också koppla ihop linjen med röda linjen och därmed förlänga den till Täby och Arninge. Handelkammaren Anna Wersäll säger bland annat: 2 Se tex intervju med Sten Nordin (M) i DN Sidan uppdaterat

10 Spårvagnar till Karolinska och Norra Station skulle snabbt stocka igen hela Vasastan. SL måste tänka om och i stället ta fram en trafikplan för en växande storstadsregion. 4 Projektledningen för Nya Karolinska vill ha tunnelbana Projektledningen för Nya Karolinska hoppas på en t-baneutbyggnad. Tomas Philipp, kommunikationschef för Nya Karolinska Solna säger: Från vår sida är det viktigt att vi får en bra kollektivtrafik till Nya Karolinska. Vi tycker inte att buss är något långsiktigt alternativ, utan det bör vara tunnelbana eller motsvarande. Det blir ju fråga om att bygga fler parkeringar om man inte har en tillräcklig kollektivtrafikförsörjning. 5 SL förra VD såg stor samhällsnytta SL:s experter har som redogjorts för ovan visat starkt stöd för en tunnelbana till Nya Karolinska. När styrelsen fattade det första beslutet våren 2007 sa dåvarande VD för SL, Ingemar Ziegler: Faktum är att ingen tidigare utbyggnad av SL-trafiken har kunnat visa på så stor potentiell samhällsnytta som en utbyggnad av tunnelbanan. Självklart kommer vi att analysera alternativa lösningar, men som jag ser det blir det svårt att konkurrera med den nytta en ny tunnelbanegren kan uppvisa SVD 20 april

11

12

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014. Tillväxt, miljö och regionplanering Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 Tillväxt, miljö och regionplanering Fakta om undersökningen Mottagare: Ett slumpmässigt urval om 3 000 personer 18 år eller äldre och bosatta i

Läs mer

grön obligation Återrapportering av

grön obligation Återrapportering av Återrapportering av grön obligation Som första landsting i Sverige emitterade Stockholms läns landsting i maj 2014 en grön obligation. Obligationen finansierade två miljöinriktade investeringsprojekt:

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5

Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 RAPPORT 2014:5 Eftervalsundersökning för Stockholms läns landsting 2014 rapport 2014:05 TMR, Stockholms läns landsting Box 22550, 104 22 Stockholm

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:13 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:17 av Maria Wallhager (fp) om pendeltågstation i Uttran Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANAN ROPSTEN-LIDINGÖ C

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANAN ROPSTEN-LIDINGÖ C RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANAN ROPSTEN-LIDINGÖ C RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR TUNNELBANAN ROPSTEN-LIDINGÖ C Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen.

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen. Bilaga 3 - Nuläge RESVANOR Inledning Myndigheten Trafikanalys genomför en nationell resvaneundersökning, RVU Sverige. Undersökningen görs i syfte att kartlägga människors dagliga resande, för att få en

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken

Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken MARLENE SJÖDIN SID 1/6 TRAFIKPLANERARE 0858785141 MARLENE.SJODIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Yttrande inför trafikförändringar i SLtrafiken 2013/2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36)

Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Utlåtande 2004: RIII (Dnr 314-1934/2002) Omläggning av Arlandatrafiken Motion av Per Ohlin (v) (2002:36) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:36 av Per Ohlin (v) anses

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Samråd Spårväg syd. Sammanfattande rapport från den digitala enkäten 2015-11-30

Samråd Spårväg syd. Sammanfattande rapport från den digitala enkäten 2015-11-30 Samråd Spårväg syd Sammanfattande rapport från den digitala enkäten 2015-11-30 Bakgrund SL/Trafikförvaltningen genomförde 2010 en förstudie gällande Spårväg syd. I oktober 2012 beslutade trafiknämnden

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns

2012-01-07. Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns 2012-01-07 Synpunkter på Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun Efter att ha tagit del av Remissutgåva augusti 2011 av Trafikplan för Nynäshamns kommun, vill Sorundanet framföra

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013.

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. Ny undersökning från Seko Anställda inom SL slår larm om säkerheten Mer än hälften av de anställda upplever

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22 Kommittédirektiv Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län Dir. 2013:22 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare, som ska fungera

Läs mer

Bilaga 14 till Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Bilaga 14 till Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län 1(37) TN-2014-0064 Bilaga 14 till Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Sammanfattning av remissyttrande och svar Delredovisning juli

Läs mer

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm 2016-03-18 Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm Dnr N2016/00179/TIF Handläggare: Lars Sandberg Utkast: Remissyttrande Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastigjärnvägens finansiering

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING PM ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING FOTO: CYKELGARAGET I ÄLVSJÖ 2013-12-10 Syftet Syftet med detta PM är att ligga till grund för dimensioneringen av cykelparkering vid Årstabergs station

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Stockholm i mitt hjärta

Stockholm i mitt hjärta Stockholm i mitt hjärta - Stockholmarna om Stockholm 8 december 2010 Per Fernström Ida af Robson 2082 1 Nästan alla, 96 procent, har en positiv relation till Stockholm Om du skulle jämföra din relation

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Stockholms kollektivtrafik är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. Under senare år

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö

Dalarö Företagarförenings synpunkter på föreslagna trafikförändringar i busstrafiken i Haninge, Nynäshamn och Tyresö Storstockholms Lokaltrafik (SL) vd Caroline Ottosson Stockholms läns landsting Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons Miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming Haninge kommun och kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje

Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje 1 (2) Datum 2011-03-16 SL-2011-01569 TN 1103-083 Trafiknämnden Uppföljning av utvärdering av bussområdena Järfälla/ Upplands Bro och Södertälje Bakgrund Sedan 2006 bedriver Nobina Sverige AB busstrafiken

Läs mer

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g Moderaterna i Tyresö om trafik, kommunikationer och miljö februari 2014 In ledn in g Moderaterna har en vision som handlar om att utveckla Tyresö

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

SOLNA/ARENASTADEN. Evenemangsgatan 29, Solna/Arenastaden 86 kvm. Butiksyta mitt i Arenastaden mittemot Mall of Scandinavia!

SOLNA/ARENASTADEN. Evenemangsgatan 29, Solna/Arenastaden 86 kvm. Butiksyta mitt i Arenastaden mittemot Mall of Scandinavia! Butiksyta mitt i Arenastaden mittemot Mall of Scandinavia! Yta: 86 kvm Typ av lokal: Butik Fastighetsbeteckning: Uarda 1, Hus A Sidan 1 (6) Kommunikationer Arenastadens geografiska placering är utomordentligt

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Årsrapport för 2015. Februari 2016 TRV 2015/41258

Årsrapport för 2015. Februari 2016 TRV 2015/41258 Årsrapport för 2015 Beträffande avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län enligt 2013 års Stockholmsförhandling. Rapport 2015:3

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

SOLNA/ARENASTADEN. Gårdsvägen 10, Solna/Arenastaden 842 kvm. Ljus och effektiv kontorsyta!. Påkostat tak i pentry. Lasthiss till lokalen.

SOLNA/ARENASTADEN. Gårdsvägen 10, Solna/Arenastaden 842 kvm. Ljus och effektiv kontorsyta!. Påkostat tak i pentry. Lasthiss till lokalen. Ljus och effektiv kontorsyta!. Påkostat tak i pentry. Lasthiss till lokalen. Yta: 842 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Stigbygeln 5 Sidan 1 (9) Planlösning Lasthiss direkt upp in i lokalen

Läs mer

6. Effekter. 6.1 Planerad markanvändning. 6.2 Intrång på fastigheter

6. Effekter. 6.1 Planerad markanvändning. 6.2 Intrång på fastigheter 6. Effekter 6.1 Planerad markanvändning Nollalternativet Det finns idag ett antal områden för planerad bebyggelse utmed befintlig järnväg. Ingen planerad markanvändning står i direkt konflikt med dagens

Läs mer

Satsa på spårtrafiken

Satsa på spårtrafiken Satsa på spårtrafiken Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna Norrköping 2008-11-27 Kollektivtrafik för framtidens städer Klimatkrisen är vår tids kanske största politiska utmaning. Vi behöver snabbt

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL ROSLAGSBANAN TILL STOCKHOLM CITY

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL ROSLAGSBANAN TILL STOCKHOLM CITY RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL ROSLAGSBANAN TILL STOCKHOLM CITY RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR ROSLAGSBANAN TILL STOCKHOLM CITY Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3.

Läs mer

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik 2015-04-27 Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik Sammanfattning Regeringens mål är att Sverige ska

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning

Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning Bilaga till cykelparkeringar inom projekt Citybanan lägesredovisning Sedan tilläggsavtal nr 1 träffades har Trafikverket i nära samarbete med kontoren utrett ett antal olika lägen för cykelparkeringar

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE

2016-04-28 PRESSMEDDELANDE 2016-04-28 PRESSMEDDELANDE Klart med nytt trafikavtal, mer trafik och nya pendlarbiljetter för regionaltågtrafiken i Mälardalen De 6 länen Uppsala, Stockholm, Västmanland, Östergötland, Örebro och Sörmland

Läs mer

Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025

Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025 1 2015-09-08 Trafikverket trafikverket@trafikverket.se Ralf Grahn Dnr 2015/Lu55 Er ref: Dnr TRV 2015/63202 Handläggare: Mattias Andersson Remissyttrande Förslag till införandeplan för ERTMS 2015-2025 Svensk

Läs mer

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14

Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Mattias Ahlström 2016-03-09 Nytt trafikutbud i Borlange kommun 2016-08-14 Övergripande fakta Det nya linjenätet liknar på många sätt det tidigare linjenätet, med den stora skillnaden att linje 151/152

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer.

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer. REGIONUTVECKLING FÖRSLAG 2014-04-04 Regeringen Catharina Elmsäter-Svärd 103 33 Stockholm E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering I enlighet med infrastrukturministerns

Läs mer

Yttranden 2009-10-19 2 21. Yttranden vid Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde den 19 oktober 2009

Yttranden 2009-10-19 2 21. Yttranden vid Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde den 19 oktober 2009 Yttranden 2009-10-19 2 21 Yttranden vid Stockholms kommunfullmäktiges sammanträde den 19 oktober 2009 2 Interpellation om årslånga köer till budget- och skuldrådgivning (nr 2009:25) Anförande nr 1 Borgarrådet

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Ärendet och dess beredning

Ärendet och dess beredning Bilaga 9 Landstingsrådsberedningens skrivelse den 24 oktober 2007 Motion 2007:6 av Lena-Maj Anding m fl (mp) utredning av spårbilssystem Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK Välkommen till den moderna arbetsplatsen Solna Utmärkt skyltläge mot Frösundaleden och Svetsarvägen. Yta: 1 005 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Fräsaren 10 Sidan 1 (6) Planlösning Högst

Läs mer

Förändrad trängselskatt i Stockholm. Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förändrad trängselskatt i Stockholm. Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förändrad trängselskatt i Stockholm Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 december 2013 Peter Norman Christoffer Andersson Calafatis (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm Aktion för spårvägsfritt Lund Lund den 27 september 2013 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Aktion för Spårvägsfritt Lund har på remiss erhållit Trafikverkets Förslag till nationell

Läs mer

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 Sida 1 (5) UTKAST 2015-12-08 Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 1 Parter och avtalets syfte Detta avtal har upprättats mellan Helsingborgs kommun (nedan benämnt Staden) och Region

Läs mer

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 PM 2015:207 RI (Dnr 111-1591/2015) Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Anmälan av Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 godkänns.

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

FÖRSLAG ATT SKAPA ETT OMRÅDESFÖRETAG (COMMUNITY BUSINESS ) I FORNHÖJDEN OCH EN PLAN FÖR START. VI VILL HA MED DEJ!

FÖRSLAG ATT SKAPA ETT OMRÅDESFÖRETAG (COMMUNITY BUSINESS ) I FORNHÖJDEN OCH EN PLAN FÖR START. VI VILL HA MED DEJ! Till tänkbara intressenter att förverkliga en bra idé FÖRSLAG ATT SKAPA ETT OMRÅDESFÖRETAG (COMMUNITY BUSINESS ) I FORNHÖJDEN OCH EN PLAN FÖR START. VI VILL HA MED DEJ! Nu går vi ihop för jobb och lokal

Läs mer

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Vi bygger Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Nya Karolinska Solna skräddarsys för patienten Nya Karolinska Solna (NKS) är ett helt unikt projekt. Den nya sjukhusbyggnaden sätter en ny

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor

1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per trafiksektor 1(21) Bilaga 7. Restidseffekter per I denna bilaga ges en redogörelse för restidseffekterna av det föreslagna stomnätet jämfört med jämförelsealternativet JA fördelat på SLs er. Innehållsförteckning: SLs

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen

2015-09-07. Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-07 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/495 Plan för mer infartsparkering i Jakobsberg och Kallhäll - återrapportering till kommunstyrelsen Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011.

Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. 1 (6) Datum 2011-08-11 Identitet TN 1108-170 Trafiknämnden Utvärdering av försök med SL-kortens giltighet för kollektivtrafik på Stockholms inre vatten, pilotprojekt SjöVägen, hittills 2011. Bakgrund Genom

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:76

Regeringens proposition 2013/14:76 Regeringens proposition 2013/14:76 Förändrad trängselskatt och infrastruktursatsningar i Stockholm Prop. 2013/14:76 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 februari 2014

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

trafikplan vid arrangemang

trafikplan vid arrangemang trafikplan vid arrangemang karlstads kommun Trafikplanering vid arrangemang Varför är det viktigt att ha en plan för trafiken? Transport- och trafikplaneringen är viktig vid större arrangemang dels för

Läs mer