Dessa texter och teckningar är hämtade från boken "Badminton från topp till tå", författare Stefan Hällberg och Roland Englund. Copyrightinnehavare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dessa texter och teckningar är hämtade från boken "Badminton från topp till tå", författare Stefan Hällberg och Roland Englund. Copyrightinnehavare"

Transkript

1 Dessa texter och teckningar är hämtade från boken "Badminton från topp till tå", författare Stefan Hällberg och Roland Englund. Copyrightinnehavare är Stefan Hällberg. Verket är upphovsrättsligt skyddat och får endast användas till Svenska Badmintonförbundets utbildningar, ej spridas eller användas kommersiellt på annat sätt.

2 Fysisk träning Ibland kan det kännas hopplöst när man möter en spelare som bara mal på. Bollarna kommer tillbaka hela tiden. Det är som att spela mot en vägg. Ens egna lungor börjar låta som tjutande blåsbälgar och benen släpas med möda runt den lilla planen. Motståndaren börjar bli lite rödlätt i ansiktet. Det övertag som kändes så kassaskåpssäkert i början har ätits in och vänts till ett underläge. Den bländande tekniken från inledningen av första set har förbytts till klumpiga slag med dålig precision. När det blir paus mellan andra och tredje set är andhämtningen så snabb att det knappt går att pressa fram önskemålet om fem minuters välbehövlig vila. Helst skulle man fortsätta dagen därpå. Motståndaren tar lite att dricka och lägger sig i lugn och ro med benen mot en vägg för att ladda inför tredje set. De flesta spelare har säkert råkat ut för ovanstående otrevligheter någon eller några gånger. En del spelare har det lika tungt varje match. För att komma till rätta med problemen byter de regelbundet racketmärke och läser böcker om badmintonteknik. De förstår inte var det huvudsakliga problemet ligger, att de är drabbade av virus bristus konditionis. Eller på ren svenska: den fysiska förmågan kunde vara bättre. BADMINTON ÄR EN FYSISKT... krävande idrott. Detta gäller framför allt på elitnivå, men även motionsspelare har nytta och glädje av bra fysik. För elitspelare och de som satsar på att bli toppspelare är fysisk träning ett måste. Spelar man mest för att hålla sig i trim och ha roligt är chansen större att lyckas om man kör lite fysisk träning även utanför banan. Ar kroppen bra tränad hamnar man inte lika lätt i de otrevliga situationer, som beskrivs ovan. Det blir också lättare att använda en riktig teknik. Trötthet gör att tekniken försämras, vilket ju i sin tur leder till att spelet blir sämre och man pressas av motståndaren. Pressen gör att tröttheten ökar och så är man inne i en ond cirkel. Men det handlar inte bara om att ha en god kondition. Många variabler spelar in. Det gäller att ha en bra mix av kondition, styrka, snabbhet, spänst och rörlighet. Och det är just de här ingredienserna kapitlet handlar om. Dessa ingredienser ska på bästa möjliga sätt blandas samman till en badmintonmeny, som passar spelare som vill bli bra i badminton.

3 OLIKA SPELARE BEHÖVER TRÄNA... olika saker. Vad som behöver tränas och hur mycket är naturligtvis oerhört individuellt. Vi håller oss därför på en ganska allmän nivå när vi beskriver de olika egenskaper som behövs. Sedan får du som spelare eller tränare avgöra vad som passar just dig eller dina adepter bäst. Har man inte tränat mycket fysisk träning bör man alltid ta det lugnt i början och köra allmän träning. Specialträningen med inriktning på badminton får vänta tills det att man tränat upp kroppen en tid. Och när det gäller specialträningen bör denna alltid tränas så spel- och matchlikt som möjligt. Tränas t ex konditionsträning bör man ha i bakhuvudet att varje bollduell varar i genomsnitt nio sekunder. Vilopausen är ungefär lika lång. När det gäller styrka bör benträning ha en framskjuten position eftersom det ställs mycket stora krav på just benstyrka under badmintonspel. All träning bör alltså anpassas till verkligt badmintonspel. Därför bör en kravanalys göras för att fastställa vilka egenskaper som sätts på prov under en badmintonmatch. I korthet kan man säga att badminton går ut på att under kort tid förflytta sig på en relativt stor yta i ett hårt tempo. Mer precisa blir vi inte nu. Vi kommer nedan att i detalj visa vad som krävs inom respektive område. Badminton är kul, men det kan bli ännu roligare om kroppen är i trim. Kroppen ska inte kännas som en börda att släpa med runt planen. Den ska hjälpa dig att susa fram från hörn till hörn och tvinga motståndaren att springa som ett jagat villebråd mellan linjerna. Följ med på en tur i den djungel, som kallas fysisk träning. Vi ska försöka göra trippen behaglig och innehållsrik.

4 A KONDITION tt ha bra kondition är alltid en fördel. Och detta gäller i högsta grad de som håller på med badminton. Oavsett vilken nivå man spelar på så behövs kondition för att dels orka alla snabba rusher, dels orka spela långa matcher. En badmintonmatch kan beskrivas som en serie explosioner. Gång på gång ska kroppen förflyttas från centrum, ut i hörnen och sen tillbaks mot mitten igen. På elitnivå varar en bollduell i genomsnitt 9 sekunder och viloperioden mellan bollarna är ungefär lika lång. Det handlar alltså om relativt hårt arbete under kort tid. Badmintonspelaren på elitnivå slår dock inga hastighetsrekord. De högsta hastigheter som uppnåtts under tävlingsspel ligger runt 14 km/tim och genomsnittet ligger kring 6 km/tim. Sporten ställer heller inga krav på att man ska ha maratontalanger eftersom badmintonspelaren i genomsnitt bara springer 1,5 km per set. Det jobbigaste är alltså alla rusher hit och dit. Korta, explosiva starter och stopp. För att klara detta krävs explosiv styrka och rätt typ av kondition. Och eftersom man blir bra på just det man tränar gäller det att hitta konditionsövningar, som motsvarar de krav som ställs under en match. Mer om detta senare. Nu över till begreppet kondition. Vad innebär egentligen ordet kondition och vad händer i kroppen när du tränar? KONDITION KAN DEFINIERAS... som ett mått på kroppens förbränningsmotor och träningstillståndet för de syretransporterande organen (hjärta, blodomlopp och lungor). Förbränningsmotorn används vid längre arbeten (t ex längdåkning på skidor). Det finns också en spjälkningsmotor, som utnyttjas vid korta maximala arbeten (t ex sprinterlopp). Vid badmintonspel används båda dessa motorer. Mest används förbränningsmotorn, som kan tränas upp genom s k aerobisk träning (med syre). Med anaerobisk träning (utan

5 syre) tränas spjälkningsmotorn. Vid förbränningsmotorns aeroba arbete används inte mer syre än vad som löpande kan tillföras musklerna. Men när blodets syretillförsel till musklerna är otillräcklig kopplas spjälkningsmotorn in. Nackdelen är då att mjölksyra samlas ganska snabbt i de arbetande musklerna. Mjölksyra är ett trötthetsämne för muskeln, vilket gör att spjälkningsmotorn bara kan vara inkopplad under kort tid. Flertalet, som håller på med en konditionsidrott, har någon eller några gånger känt mjölksyra. Oftast förknippas mjölksyra med obehag. Det känns som om all kraft plötsligt tar slut och det börjar göra ont. Som tur är drabbas badmintonspelare sällan av det här problemet. Viloperioderna mellan bollduellerna är oftast tillräckligt långa för att kroppen ska hinna tillföra syre till musklerna. Annat är det med t ex 400- meterslöpare, som har mjölksyra upp över öronen när de går i mål. För en badmintonspelare är det därför bra att ha en hög syreupptagningsförmåga, d v s kroppens förmåga att ta upp och transportera syre till musklerna. Syreupptagningsförmågan, som är ett mått på konditionen, kan beräknas genom t ex ett ergometercykeltest och mäts i hur mycket syre varje kilo kroppsvikt förbrukar per minut (ml/kg x min). Det resultat man får fram brukar kallas personens testvärde. Att testa sig före och efter en träningsperiod är ett bra sätt att kolla om träningen gett resultat. Har syreupptagningsförmågan förbättrats har du fått ett kvitto på att du har förbättrat din kondition. Men jämför inte dina resultat med andras. Jämför bara med dig själv från en tidpunkt till en annan. DET HÄNDER MÅNGA SAKER... i kroppen när du tränar kondition. En av de viktigaste är att hjärtmuskeln blir starkare och kan pumpa ut större blodmängd per slag. Hjärtat blir därigenom effektivare och kan arbeta med en lägre slagfrekvens (puls) än tidigare. Hjärtat slår alltså lugnare men utför samma arbete. Det arbete du utför känns därför inte lika ansträngande som förut.

6 Vad är viktigt att tänka på vid konditionsträning? Stora muskelgrupper bör vara i arbete för att ge bästa effekt av träningen. Lungor, hjärta och blodomlopp måste nämligen belastas ganska kraftigt för att nå upp till en tränande effekt. Exempel på idrotter som ger bra konditionsträning är längdåkning på skidor, löpning, simning och cykling. Även badmintonspel ger naturligtvis bra konditionsträning. Detta gäller inte minst för nybörjare och motionärer, som mycket snart kommer upp i ett konditionstränande tempo. Men det är bra att variera med ovan nämnda idrotter, eftersom de inte kräver speciellt hård träning för att det ska ge bra effekt. Om du t ex löptränar behöver du inte ta i så att tungan hänger utanför och du är helt slut när du kommer fram. Det räcker att du använder % av din maximala kapacitet. Detta är tillräckligt för att ge maximal belastning på din förbränningsmotor. För att träningen ska ge bra effekt räcker det faktiskt att du använder 50-70% av din maximala kapacitet. Fördelen med att ta det något lugnare är också att spjälkningsmotorn inte behöver kopplas in och du slipper mjölksyra. Och även om du bara använder halva din kapacitet förbränns mycket energi, vilket gör att onödigt fett försvinner. Det känns också skönare att träna i ett lugnare tempo och chansen är större att man längtar efter nästa träningspass. Det finns olika sätt att träna kondition. Vi ska här berätta om några varianter och ge exempel på hur de kan tränas. Distansträning Syftet med distansträning är att vänja kroppen vid tungt arbete under lång tid. När kroppen hålls igång i ett jämnt tempo utan pauser, tränar du den allmänna uthålligheten. Hur länge man håller på varierar. Det kan vara allt från 20 minuter upp till timmar. Målet är att kunna arbeta länge i relativt högt tempo, ungefär % av maximal kapacitet. Distansträning går bra att köra i form av löpning, längdåkning på skidor, cykel, simning etc. De flesta badmintonmatcher håller på mellan 20 och 60 minuter. Men det finns tresetare som kan hålla på ännu längre. Därför är det bra för badmintonspelare att träna uthållighet, så att de orkar hålla tempo och bra teknik en hel match. Dessutom håller många bolldueller på längre än de genomsnittliga nio sekunderna. För att kroppen snabbt ska kunna återhämta sig inför nästa boll bör spelaren ha tränat kondition i form av distansträning eller långa intervaller (se nedan).

7 Tävlingsspelare bör bara träna distans under speciella perioder. Till exempel i början av en uppbyggnadsperiod, eller när man vill komma igång efter en skada. När träningen återupptas efter en skada ska tempot vara lågt för att den skadade kroppsdelen ska få en mjukstart. För mycket distansträning under säsongen kan resultera i att spelarna förlorar tempo, spänst och hoppförmåga. Under tävlingssäsongen bör därför intervallträning dominera träningsprogrammet. Otränade spelare eller spelare, som nyligen varit skadade, kan med fördel träna distans i ett lägre tempo: % av maximal kapacitet. Som alternativ kan dessa springa tre-fyra minuter i samma lugna tempo och sedan vila en minut. Detta upprepas sedan ett antal gånger beroende på hur tränad man är. Denna form ger också effektiv träning och upplevs av många som mindre ansträngande, såväl kroppsligt som själsligt. Intervallträning Intervallträning delas in i långa, korta och kort-korta intervaller. Syftet med träningen är främst att förbättra hjärtats pumpförmåga. Detta kan uppnås genom att, under varje intervall, arbeta upp pulsen till nära maxvärde. Den här träningsmodellen används året om och körs extra hårt infört ex en formtoppning. En stor fördel med intervallträningen är att de kortare varianterna är mycket lika badmintonspel, såväl när det gäller intensitet som den period man arbetar respektive vilar. Vid långa intervaller, t ex 4 min -2 min, arbetar man i fyra minuter och vilar två. Du kan också köra t ex 3-3 min, 3-1 min eller 5-3 min. Intervallets längd spelar mindre roll. Det viktiga är hur många gånger du orkar upprepa intervallet och att tempot är detsamma hela tiden. Vid långa intervaller gäller det, som vid alla intervaller, att hålla ett högt tempo. Men tempot får inte bli så högt att mjölksyra bildas. Prova dig fram till ett tempo som passar dig. Långa intervaller upprepas vanligen ca fem gånger, men detta varierar beroende på hur vältränad man är. Korta intervaller brukar kallast ex och sekunders arbete, 20 sekunders vila resp. 50 sekunders arbete och 35 sekunders vila. Tempot är högre än vid långa intervaller, men ska fortfarande ligga kring 80 % av din maximala kapacitet. Även här är det viktigt att se till att inte mjölksyra bildas är en ganska jobbig träningsform. För de som inte är så konditionsstarka passar det därför bättre att börja med Det är lagom att hålla på mellan minuter, men detta varierar beroende på hur vältränad man är.

8 Kort-korta intervall är ofta Den här varianten (15 sekunders arbete och lika lång vila) är den som mest liknar en badmintonmatch, där alltså bollduellerna är ca 9 sekunder och viloperioden lika lång. Fördelen med detta kort-korta intervall är att musklerna inte hinner lagra mjölksyra under den korta tiden. Dessutom är viloperioden tillräckligt lång för att musklerna ska orka ladda om igen. Träningen ger också snabbhet och styrka. Tempot ska vara högt. För att hitta rätt tempo springer du först sekunder (beroende på hur tränad du är) i full fart och markerar den sträckan. Därefter springer du samma sträcka på 15 sekunder. Och se till att det tar 15 sekunder att springa sträckan, såväl första som sista intervallen minuter är lagom att hålla på. Utöka sedan antalet intervaller efterhand. Såväl korta som kort-korta intervaller bör, beroende på det hårda tempot, tränas på plant underlag.

9 F STYRKETRÄNING ör att bli bra i badminton behöver du inte träna styrka som en bodybuilder. Men det kan, av många skäl, vara bra att regelbundet köra styrketräning. Det handlar inte bara om att kunna slå en smash lite hårdare. Minst lika viktigt är att förebygga skador. En stark muskulatur skyddar och stabiliserar skelettet. Detta ger ett bra skydd och hindrar att lederna utsätts för våld eller överbelastning. En badmintonspelare med starka benmuskler har många viktiga fördelar. Det ställs stora krav på benen vid t ex starter, stopp, utfallssteg och hopp. Många gånger ska ju benen ta emot hela kroppsvikten och sedan skjuta fart på hela paketet igen. Benmusklerna tränas givetvis upp genom själva spelet, men denna styrka behöver ändå kompletteras med extra styrketräning. Andra kroppsdelar som badmintonspelaren behöver träna är under- och överarmar (bl a triceps och biceps), bröst- och skuldermuskulatur samt buk- och ryggmuskler. Träning av just de muskler, som används i badminton, kallas speciell styrketräning. Men det är lika viktigt med allmän styrketräning., som syftar till att bygga upp hela kroppen. Tränar du bara de speciella badmintonmusklerna blir det lätt snedbelastning i kroppen och risken för skador ökar. NU SKA VI TITTA LITE NÄRMARE... på begreppet styrka. Muskelstyrka delas upp i två huvudgrupper: 1) Dynamisk muskelstyrka, som innebär att muskeln utvecklar kraft under rörelse. Exempel på dynamiskt arbete är armhävningar, knäböjningar, kanotpaddling. 2) Statisk muskelstyrka innebär att muskeln utvecklar kraft utan att vara i rörelse. Exempel på statiskt arbete är dragkamp och då man står i störtloppsställning vid alpin skidåkning. Förutom dynamisk och statisk styrka brukar man prata om maximal och uthållig styrka. Ovanstående begrepp kopplas ihop till fyra typer av styrka, som kan vara bra att känna till.

10 - Maximal dynamisk styrka: tyngdlyftning, t ex ryck och stöt. - Uthållig dynamisk styrka: långdistanslöpning, kanot - Maximal statisk styrka: förekommer sällan renodlad, men finns inom t ex dragkamp och brottning. - Uthållig statisk styrka: en gast, som under lång tid hänger utanför relingen på en segelbåt måste ha denna typ av styrka i bl a bukmusklerna. BADMINTONSPELARE BEHÖVER... i första hand dynamisk styrka och speciellt då en variant av denna, explosiv styrka. Denna styrka krävs vid rörelser som utförs explosivt och med hög hastighet t ex höjdhopp, starter i simning och sprinterlopp. För att klara alla snabba starter och rusher i badminton krävs alltså bra explosiv styrka. När man vill förbättra sin explosiva kraft måste styrka och snabbhet tränas samtidigt. Detta kan göras genom t ex snabba, korta rusher eller olika hoppvarianter (över hinder, på stället, ned- och upphopp på t ex plint, mångstegshopp etc). Vid explosiv träning är det viktigt att ha relativt lång viloperiod mellan övningarna. Pausen mellan övningarna måste vara såpass lång att hoppen och rusherna kan utföras explosivt. När man inte orkar explodera längre så är det lika bra att avsluta övningen. Mellan 6 och 8 repetitioner brukar vara lagom. För att kunna bromsa hela kroppspaketet efter dessa explosiva rusher och hopp bör badmintonspelare ha mycket starka lår- (framförallt framsidan) och sätesmuskler. Här krävs träning av den maximala dynamiska styrkan. Detta gör du bäst genom att köra övningar som ligger på gränsen av vad dina ben klarar. Övningarna utförs, av naturliga skäl, bara ett fåtal gånger. Efterhand som den maximala styrkan förbättras kan belastningen höjas. En badmintonmatch kan hålla på länge. Benen måste orka transportera kroppen runt banan från den första bollen till den sista. För att benen ska kännas hyfsat fräscha hela matchen bör även dynamisk uthållighet tränas. Detta sker med mycket låg belastning, ungefär % av vad du orkar maximalt. När det gäller armar, bröst- och skuldermuskulatur behövs framförallt explosiv styrka. Racketen ska ju accelereras snabbt mot bollen vid alla hårda slag. Här behövs ingen träning av den maximala styrkan, utan istället övningar med lätta vikter och många repetitioner. Träning av buk- och ryggmuskulatur är viktig i stabiliserande och förebyggande avseende. Tonvikten bör ligga på övningar för bukmusklerna eftersom dessa stärker hela muskelkorsetten kring mage och rygg.

11 Avslutningsvis några träningstips när det gäller styrketräning: - Värm upp ordentligt före varje styrketräningspass. Träna regelbundet för att nå resultat. För en spelare på tävlingsnivå är tre gånger per vecka lagom. - Stegra belastningen successivt. Öka inte för snabbt eftersom styrkan hos senor och ledband inte utvecklas i samma takt som muskelstyrkan. - Vila och återhämtning är viktigt för kroppen och för att få en bra effekt på träningen. Träna inte samma muskelgrupper två dagar efter varandra. - Tänk också på ordningsföljden under passet. Träna aldrig samma muskelgrupper efter varandra under ett styrketräningspass. Guide till övningsförråd Här följer ett förslag på styrkeövningar för badmintonspelare. Det är ett urval där var och en kan välja de delar, som passar honom/henne bäst. Först presenteras övningar, som tränas enskilt, sedan parövningar. I vissa övningar används hjälpmedel, t ex skivstång och hantlar. I en del övningar används enbart kroppen som belastning. Ungdomar, som inte växt färdigt, bör träna med den egna kroppen som belastning. Detta är fullt tillräckligt. I vissa fall kan vikter användas, men de ska vara mycket lätta, annars finns risk för skador. De som inte kört mycket styrketräning tidigare bör ta det lugnt i början och öka belastningen efterhand. Antal set och reps (repetitioner), som anges gäller för normaltränade inom de kategorier vi tar upp: E = elit/ vältränade, M = motionär/ungdom. Vid varje övning anger vi även vilka muskler eller muskelgrupper som tränas. Inom styrketräning används begreppen set och reps. Set anger hur många omgångar övningen bör göras. Reps (repetitioner) talar om hur många gånger rörelsen upprepas i varje set. Ett exempel: M: Sit-ups 1-2 set, reps. En motionär bör alltså köra 1-2 omgångar med sit-ups i varje omgång. Träna någon annan muskelgrupp eller vila två till tre minuter mellan seten. Med de antal set och reps vi anger utvecklas muskelstyrkan.

12 Belastningen väljer du så att du orkar genomföra alla set och reps i övningen. Du får prova dig fram så du hittar lagom belastning för just dig. Vill du träna musklernas uthållighet minskar du belastningen och ökar antalet repetitioner. Till sist. Kom ihåg två viktiga saker: uppvärmning före varje styrkepass och stretching efteråt.

13

14

15

16

17

18

19

20 RÖRLIGHET D et är skönt att vara rörlig i lederna. Om du har bra rörlighet ökar dina möjligheter att på bästa sätt utnyttja kroppens kapacitet. Du blir inte lika lätt stel efter badmintonspel och kan ta ut alla rörelser på ett naturligare sätt. Rörlighetsträning hjälper till att bibehålla den naturliga rörligheten i lederna samt förebygger skador. När du tränar styrketräning förkortas de muskler som tränas. På sikt blir du då stelare och musklerna fungerar inte lika effektivt som tidigare. Därför bör du alltid träna rörlighet efter ett styrketräningspass. Detta gäller också efter badmintonspel. De muskler som regelbundet används under spelet behöver töjas ut för att inte förkortas och stelna till. Tränar du rörlighet efter varje träningspass har du stor chans att behålla din rörlighet. Men om du vill förbättra rörligheten bör du, utöver den vanliga träningen, lägga in ett till tre pass i veckan där du bara kör rörlighetsträning. När rörlighet tränas och muskeln töjes ut bör den vara varm och avspänd. Då ger det bäst effekt. Du ska alltså vara uppvärmd när du tränar. Det finns olika sätt att träna rörlighet på. En av de vanligaste metoderna är stretching. Det engelska ordet stretch betyder töja ut, sträcka ut. Stretching går till så här: a) Töj ut muskeln mot ytterläget. Gör rörelsen långsamt och avspänt. Stanna i det läge du börjar känna att det tar emot kraftigt. Håll kvar i sekunder. b) Slappna av muskeln i två - tre sekunder. Töj ut muskeln något längre än du gjorde första gången. Även här ska rörelsen ske långsamt och avspänt. Håll kvar sekunder i detta läge. c) Upprepa gärna töjningen två - tre gånger sekunder är ju en ganska vid tidsram, men prova dig fram till en tid som passar dig. För att träningen ska ge effekt bör dock minimitiden vara 10 sekunder.

21

22

23

24

25

26

27 B SNABBHET OCH SPÄNST åda dessa begrepp är viktiga för en badmintonspelare. En spelare som är snabb och spänstig har stora förutsättningar att bli riktigt bra. Detta beroende på att badminton ju är ett mycket snabbt spel och att hopp, utfall m.m förekommer ofta. De här två egenskaperna skulle kunna betonas mer inom svensk badminton. Spänst t ex är ett begrepp, som sällan används. Att det är så beror till stor del på att såväl spänst som snabbhet är mycket komplexa företeelser. Många olika saker spelar in och det är svårt att sätta fingret på vad snabbhet och spänst egentligen är. Vi ska därför här i korta ordalag beskriva dessa egenskaper. Snabbhet En snabb spelare har stora möjligheter att förflytta kroppen och racketen till rätt plats, i rätt tid. Han kan därför ta bollen tidigare och högre upp. Och detta är viktigt eftersom det ju tillhör badmintonsportens ABC att så fort som möjligt få över bollen på motståndarsidan. Din antagonist ska inte hinna samla sig innan nästa attack kommer. Snabbhet är ett ganska mångfacetterat begrepp. Det innehåller många olika ingredienser. Men kortfattat skulle man kunna säga att snabbhet är förmågan att utveckla stor hastighet på den egna kroppen eller ett redskap. Det handlar alltså dels om att kunna förflytta sig själv snabbt, dels att utföra snabba kropps- och armrörelser, så att bollen kan uppnå maximal fart. Till stor del beror snabbheten på medfödda anlag, som t ex förmånligt hävstångssystem (skelettet), snabba nervimpulser och rätt

28 muskulatur. Dessa betingelser är alltså ärftliga och kan inte tränas upp i någon större omfattning. Men du som inte har de bästa genetiska förutsättningarna behöver ändå inte kasta in handduken. Snabbhet beror också på sådant som kan tränas upp, t ex teknik/ koordination samt explosiv styrka och maximal dynamisk styrka. Tekniken är mycket viktig. Har du inte bra teknik och fotarbete hjälper det inte hur snabb eller spänstig du är. Om t ex ditt fotarbete är mindre bra borde du först träna upp detta innan du kör snabbhetsträning. Annars tränar du ju in snabbheten i dina felaktiga rörelser. Dessutom blir du automatiskt snabbare om du lär dig det rätta fotarbetet. FÖR ATT KUNNA ACCELERERA... kroppen krävs också en viss muskelstyrka. När stora krav ställs på kroppen behövs maximal muskelstyrka. Om du t ex blir pressad ut i något av de fyra hörnen på banan använder benen maximal dynamisk styrka för att accelerera hela kroppspaketet in mot mitten. Om du inte är tillräckligt stark i benen begränsar det alltså din snabbhet. För att bli snabb i armarna och få fart på racketen är det viktigt med en bra teknik och explosiv styrka (se avsnittet om styrka). En del spelare kan ta de mest omöjliga bollar. Den levande väggen Icuk Sugiarto från Indonesien är ett exempel på en sådan. Hans motståndare har mer än en gång trott han vunnit poängen när denne slagit en otagbar boll mot Sugiarto. Bara för att sekunden senare se den dimpa ner på den egna planhalvan. Det här handlar om reaktionsförmåga. D v s förmågan att snabbt reagera på en retning. Den kan uttryckas som tiden från retningens start till den första motoriska reaktionen. Reaktionstiden är alltså tiden från det att du ser bollen komma mot dig tills du reagerar med en rörelse. Reaktionsförmågan tränas bäst genom spel eller särskilda reaktionsövningar på banan. Reaktionssnabbheten kan t ex tränas genom att spelet styrs så att bollarna slås hårt och snabbt mot eller i närheten av spelaren. Tränas reaktionsförmågan effektivt kan denna förbättras avsevärt. Spänst Spänst kan i korthet beskrivas som explosiv dynamisk benstyrka. Ordet spänst används oftast i samband med förmågan att hoppa högt eller långt. Spänst används också enbart när det gäller benarbete.

29 I badminton pratar man alltså om spänst vid t ex hoppsmashar och blockeringshopp. Bra spänst underlättar också för de kraftkrävande hopp, som krävs vid ett avancerat fotarbete. Guide till övningsförråd Största effekten uppnås om du tränar rörelser, som är så spellika som möjligt. Eftersom benarbetet spelar en så stor roll bör många rörelser bestå av löpning, hopp och utfall. Det räcker oftast att kroppen används som belastning. Vill du ha ytterligare belastning kan du ha någon tyngd runt midjan, t ex ett viktbälte. Vid en del övningar bör också racket och boll finnas med. Den effektivaste utvecklingen av snabbheten får du om du varvar snabbhets- och spänstträningen med styrketräning. Bra att tänka på när du tränar snabbhet och spänst: - Innan du börjar bör du vara uppvärmd och även ha mjukat upp. - Du bör vara fysiskt och psykiskt utvilad när träningen startar. - Starta gärna träningspasset med snabbhetsträningen. - Träna symmetriskt. D v s träna både vänster och höger ben vid alla hopp. - Träningen präglas av korta, intensiva arbetsperioder. Pauserna emellan bör vara så långa att du orkar ge järnet varje period. - Maximal intensitet, full fart. Avbryt träningen när du inte orkar köra med full fart. - Träningen bör vara varierad. - Efter snabbhetsträning bör läggas övningar av lugnare art. Övningar, som kräver hög koncentration är inte lämpliga.

30

31

32

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra?

Kondition åk 9. Vad har puls och kondition med varandra att göra? Kondition åk 9 Vad har puls och kondition med varandra att göra? När du tränar regelbundet ökar ditt hjärtas förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Hjärtat blir större och mer blod kan pumpas ut vid varje

Läs mer

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson

Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson Allmänt om träningslära Text - Bernt Johansson För att använda pulsen som en mätare behöver du veta hur snabbt ditt hjärta kan slå maximalt, med andra ord vad du har för maxpuls. Det är viktigt att notera

Läs mer

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Träningsdagbok. OBS! minst varannan dags träningsuppehåll för din återhämtning! Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Träningsdagbok Träningsdagboken har många fördelar Du kan följa din egen utveckling i träningen och vet hur du tränat tidigare. Du kan jämföra träningen med tidigare resultat och få reda på vilken träningsform

Läs mer

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren.

Små barn- studsar och hoppar- avtar något vid tonåren. Intro Vi är byggda för fysisk aktivitet. För länge sedan kämpade vi dagligen i naturen, samlade mat, ved, överleva. Människan använde sig då av allsidiga rörelser. Kroppen anpassar sig efter till de krav

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

Uppvärmning. Vad händer i kroppen. Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan.

Uppvärmning. Vad händer i kroppen. Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan. TRÄNINGSLÄRA Uppvärmning Varför Minskar risken för skador. Öka prestationsförmågan. Vad händer i kroppen Ökad cirkulation höjer kropps & muskeltemperaturen vilket leder till mer syre till arbetande muskler.

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Träningstips: Grunder i fysisk träning

Träningstips: Grunder i fysisk träning Träningstips: Grunder i fysisk träning Träna regelbundet! Styrka och kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är förkyld, har feber

Läs mer

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka?

Styrketräning Vad är styrka? Hur fungerar musklerna? Varför behöver du styrka? Styrketräning Vad är styrka? Kroppen är en fantastisk maskin. Den anpassar sig efter mängden och typen av arbete som du utsätter den för, både fysiskt och psykiskt. Om du t ex brukar lyfta tunga vikter

Läs mer

Teorin bakom konditions- och styrketräning!

Teorin bakom konditions- och styrketräning! Teorin bakom konditions- och styrketräning! Prestationsförmåga Fyra faktorer påverkar Exempel: Yttre miljö - Klimat och materiel Inre miljö - Sömn, kost Fysiska faktorer - Konstitution, fysik Psykiska

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå.

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkefaktorn är väldigt avgörande för prestationen på elitnivå. Sedan skiljer det givetvis mellan olika idrotter hur stark man

Läs mer

Styrketräning. Olika typer av muskelstyrka:

Styrketräning. Olika typer av muskelstyrka: Styrketräning Styrketräning Oftast tänker man på hantlar och skivstänger eller speciella maskiner när man talar om styrketräning, men styrketräning innebär egentligen bara att kroppen belastas mer än den

Läs mer

TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA

TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA TRÄNINGS PROGRAM 6 DAGARS VECKO SCHEMA Upplägg för träning 6 dagar i veckan. Med både konditions och styrke övningar. ÖVNINGSUPPLÄGG FÖRKLARING AV UTFÖRANDE CARDIO Cardio träningen är uppdelad i 3 delar.

Läs mer

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Träningsschema Under veckorna 26 till 31 kommer jag (Filip) inte kunna vara närvarande överhuvudtaget, så tanken är att jag i detta dokument kommer visa

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Försämrad muskelfunktion är vanligt vid hjärtsvikt. Försämringen kan till stor del förklaras av att många med hjärtsvikt rör sig mindre och

Läs mer

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan:

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan: EGENTRÄNING 2012 Följande program är framtaget för att ge er spelare de bästa förutsättningarna inför säsongen 2013. Tanken med programmet är inte att ni ska bygga kroppen och öka kondititionen utan återhämta

Läs mer

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg REHABPROGRAM Hjärt & Lung Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg Träningsglädje = Livskvalitet Friskare hjärtan! Fysisk aktivitet bidrar till att vi håller

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Kompendium Styrka & Kondition

Kompendium Styrka & Kondition Kompendium Styrka & Kondition Kunskapsbetyget E åk 9 : Eleven kan sätta upp mål och planera träning och andra fysiska aktiviteter. Eleven kan även utvärdera aktiviteterna och föra enkla resonemang om hur

Läs mer

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut.

Pulsen räknar man lättast ut att man räknar antal slag under 15sek och multiplicerar det med 4. Pulsen mäts i antal slag per minut. Konditionsträning Träna regelbundet! Kondition är en färskvara. Det finns inga genvägar till en starkare eller uthålligare kropp. Träna aldrig när du är kraftigt förkyld, har feber eller infektion i kroppen.

Läs mer

Årstaskolan Provskrivning vecka 7 Idrott och Hälsa Träningslära: styrka STYRKETRÄNING

Årstaskolan Provskrivning vecka 7 Idrott och Hälsa Träningslära: styrka STYRKETRÄNING VARFÖR SKA MAN STYRKETRÄNA? STYRKETRÄNING Syftet med styrketräning är inte att skapa muskelfenomen, elitidrottare eller framgångsrika kroppsbyggare. Syftet är att minska skaderisker i vardagslivet. Oavsett

Läs mer

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet

Styrka och rörlighet grunden för ökad livskvalitet LEG. LÄKARE HANS SPRING MEDICINSK CHEF FÖR REHABZENTRUM (CENTRUM FÖR REHABILITERING) OCH SWISS OLYMPIC MEDICAL CENTER I LEUKERBAD, SCHWEIZ OCH LANDLAGSLÄKARE FÖR SCHWEIZISKA HERRLANDSLAGET I ALPIN SKIDÅKNING

Läs mer

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning

Trä ningslä rä. Att ta ansvar för sin hälsa. Träning Trä ningslä rä Att ta ansvar för sin hälsa Människan har funnits på jorden i flera miljoner år. Denna långa tid har varit fylld av fysiskt arbete för att överleva. Jakt, vandringar, krig, jordbruk och

Läs mer

Uthållighet. När du tränar konditionsträning så förbättrar du: Musklernas uthållighet. Syretransporterande organen hjärta, lungor och blodomloppet.

Uthållighet. När du tränar konditionsträning så förbättrar du: Musklernas uthållighet. Syretransporterande organen hjärta, lungor och blodomloppet. Uthållighet Uthållighet = Kondition är kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under lång tid. Dina medfödda egenskaper arv, ålder och kön påverkar din kondition och du kan inte göra något åt dem.

Läs mer

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min Kom i programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min LÅT KROPPEN VÄNJA SIG VID BELASTNINGEN ATT SPRINGA Oavsett om du är helt nybörjare eller har haft ett långt uppehåll så är det viktigt

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion

STYRKETRÄNING. Muskelfunktion STYRKETRÄNING Foto: Apotek Hjartat Styrketräning på Playitas Muskelfunktion Kroppen har tre olika sorters muskler. Dessa är skelettmuskulaturen som är det vi vardagligen kallar muskler, hjärtmuskulaturen

Läs mer

Varför skall vi träna/röra på oss?

Varför skall vi träna/röra på oss? Varför skall vi träna/röra på oss? Människan har utvecklats i miljoner år och alltid varit tvungen att vara väldigt rörlig för att hålla sig vid liv. Under de senaste 100 åren har vi blivit allt mer stillasittande

Läs mer

Träningsprogram 1 (ca 45 min)

Träningsprogram 1 (ca 45 min) Träningsprogram 1 (ca 45 min) Löpning Intervall, ca 30 min - Jogga i 10 minuter - Intervaller 10 st. Spring 80% av maxfart i 40 sekunder. Vila 30 sekunder. Spring 80% igen - Avsluta med 5 minuters jogging.

Läs mer

Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15. Fotbollsspecifik fys-träning 3a

Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15. Fotbollsspecifik fys-träning 3a Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Titel Lag/träningsgrupper Fotbollsfys 3a: Styrka, spänst, snabbhet och bål träning med boll F12, F13, F14, F15, P12, P13, P14, P15 Datum Tisdag, 01 Juli 2014 Tid 00:00-01:45

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka Individuella träningspass under Juli månad 1 Mängd: Längd: Pass 1: 3 träningspass per vecka Växla mellan passen 90 minuter Kondition / benstyrka Uppvärmning - 15 minuter löpning 70% fart Tänjningar framför

Läs mer

Härryda Handbollsklubb

Härryda Handbollsklubb Härryda Handbollsklubb TRÄNINGSPLANERING Uppvärmning Konditionsträning Styrketräning Stretching Vila Kosthållning För ungdom (10 15 år) För att bli en så bra handbollsspelare som möjligt krävs rätt typ

Läs mer

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador

Fuska inte med antalet reps. Orkar du inte 10-12st så är vikterna för tunga. Skynda långsamt, så undviker du skador Styrketräning Styrketräning är en bra motionsform som passar de flesta, stora som små, män som kvinnor. Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet.

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan

TRÄNINGSLÄRA. kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan TRÄNINGSLÄRA kondition & styrketräning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan Prestationsförmåga 4 faktorer påverkar Yttre miljö Inre miljö Fysiska faktorer Psykiska faktorer Alkohol, narkotika, tobak

Läs mer

Kondition uthållighet

Kondition uthållighet Kondition uthållighet Kondition eller uthållighet, är förmågan att arbeta hårt under lång tid med tillgång på syre. Kroppen kan tillverka energi dels med hjälp av syre (aerobt) och då talar man om förbränning,

Läs mer

Explosiv Fotbollsträning

Explosiv Fotbollsträning Snabbhet och explosivitet Snabbhet är en mycket viktig fysisk egenskap för alla fotbollsspelare och fotbollsspecifik snabbhet är beroende av ett bra samspel mellan ett antal faktorer, t ex koordination,

Läs mer

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form.

Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. Vår kropp är byggd för rörelse... nu för tiden rör vi oss för lite i vardagen. Vi måste träna tre kvalitéer för att hålla oss i god form. KONDITION STYRKA RÖRLIGHET Varför behöver du träna kondition? Kondition=

Läs mer

Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA.

Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA. Styrketräning åk 8 KUNSKAPSKRAV: DU SKALL KUNNA REDOGÖRA FÖR HUR OLIKA FAKTORER PÅVERKAR DIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA. Det finns tre muskeltyper Hjärtmuskulaturhjärtat slår utan att du tänker på det.

Läs mer

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 Sommarträningsprogram för klubbens tävlingsspelare i U11 - U13 spelare respektive U15 U19 spelare. Vi ber er föräldrar att hjälpa era barn (framför allt U11 och U13) följa det

Läs mer

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM

19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM 19627430.00 SWE/FIN A SWE DET ENKLA SÄTTET ATT KOMMA I FORM INNEHÅLL 1. Låt hjärtat styra din träning!... 3 2. Träna där det passar dig bäst... 4 3. Gränser för pulszon... 6 4. Det perfekta träningspasset...

Läs mer

FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING

FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING FJÄLLVANDRING MED TOPPBESTIGNING D et är alltid bra att lägga tid på förberedelser inför en vandring. Börja i god tid och planera din vandring omsorgsfullt. När du valt resmål, färdkamrater och kanske

Läs mer

BARMARKSTRÄNING. Övningar & teori

BARMARKSTRÄNING. Övningar & teori BARMARKSTRÄNING Övningar & teori Träningsprogram USLK Träningen som vi gör under sommar och höst gör vi för att bli bättre skidåkare och för att klara de stora krafterna som vi utsätts för i skidbacken.

Läs mer

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel?

Träningslära Styrka. Styrka. Hur fungerar en muskel? Träningslära Styrka Styrka Vad är styrka? Muskelstyrka = förmågan att utveckla kraft eller spänning i en muskel. Maximal eller uthållig. Varför ska jag vara stark? Hålla upp ryggraden och kroppen, minska

Läs mer

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen

Idrott och Hälsa A-kurs Teori. Anatomi Läran om kroppen Idrott och Hälsa A-kurs Teori Anatomi Läran om kroppen Anatomi Skelettet Hur många ben har du i din kropp Vilket är det största / minsta Tillväxtzoner Håligheter där benmärgen bildas www.1177.se Anatomi

Läs mer

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015 Träningsplan hj Tränare Hannes Assarsson Hannes@skiruncoaching.se 072-305 02 48 den 22 oktober 2015 1. Definitioner och förkortningar Arbetsekonomi Funktionell tröskel Kostnaden i energi för att utföra

Läs mer

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling!

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling! P00 vinterfys 2012 P00 i toppform 2012! Vi i P00 har gått framåt mycket och speciellt det senaste året. Detta är vår bästa säsong hittills när det gäller utveckling och det har även visat sig i resultaten.

Läs mer

Vad är polio och postpolio?

Vad är polio och postpolio? Polio och motion Vad är polio och postpolio? Polio är en sjukdom orsakad av ett smittsamt virus som kan angripa nervsyste met och ge förlamning i kroppens muskler, samt påverka bland annat andning, sväl

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa dina lungor Försämrad muskelfunktion är vanligt vid KOL. Försämringen kan delvis förklaras av att många med KOL rör sig mindre och förlorar muskelstyrka,

Läs mer

8 sätt att variera dina set

8 sätt att variera dina set 8 sätt att variera dina set Har du svårt att komma igång med styrketräningen? Har du fastnat på en platå? Ser alla dina pass likadana ut? Här får du åtta metoder som gör att du kommer på banan igen. 8

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning Passbeskrivning Jympa och annan gruppträning Jympa Soft Rörelsevalet är lätt att hänga på. Passet genomsyras av en hållningsbefrämjande medvetenhet som ger en säker och effektiv träning. Att bibehålla

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

POWER - FORCE VELOCITY PFV TRAINING

POWER - FORCE VELOCITY PFV TRAINING POWER - FORCE VELOCITY PFV TRAINING För att kunna utveckla optimal explosivitet på olika belastningar krävs en högt utvecklad bas av allmän styrka. Bålstabilitet är en förutsättning för maximal utveckling

Läs mer

Vad innebär konditionsträning?

Vad innebär konditionsträning? Med pulsen som coach Mikael Mattsson Vad innebär konditionsträning? Hur ska man träna sin kondition? 1 Konditionsträning: Inga nyheter 1958 Hur man skall få bättre kondition 1. Ryckträning (maximal fart

Läs mer

Dina allra ba sta tio kilometer!

Dina allra ba sta tio kilometer! Dina allra ba sta tio kilometer! 10 kilometer är en perfekt utmaning. Det är ingen kort sträcka men tillhör inte heller den längsta. 10 kilometer kan de allra flesta klara av med lite träning och utmaningen

Läs mer

Spin distans. Aktuellt. Träningsupplevelsen

Spin distans. Aktuellt. Träningsupplevelsen Spin distans Konditionen kan tränas på en mängd olika sätt. Både vad gäller träningsmodeller och upplägg, inne och ute, utifrån sträckor och tid eller efter upplevelse och känsla, enskilt eller på gruppträningspass

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan

TRÄNINGSLÄRA. kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan TRÄNINGSLÄRA kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan Prestationsförmåga 4 faktorer påverkar Yttre miljö Inre miljö Fysiska faktorer Psykiska faktorer Alkohol, narkotika,

Läs mer

Fysisk aktivitet och träning vid MS

Fysisk aktivitet och träning vid MS Fysisk aktivitet och träning vid MS www.fysioterapeuterna.se/levnadsvanor December 2017 Fysioterapeuterna Grafisk form: Rickard Örtegren Materialet är finansierat med statsbidrag från Socialstyrelsen.

Läs mer

Dina allra ba sta fem kilometer!

Dina allra ba sta fem kilometer! Dina allra ba sta fem kilometer! 5 kilometer är en perfekt löpsträcka. Det är ett mål som kan utmana såväl nybörjaren som aldrig sprungit förut som den erfarna löparen som vill ta sin löpning till en ny

Läs mer

Eleven kan på ett i huvudsak (E) fungerande sätt

Eleven kan på ett i huvudsak (E) fungerande sätt Centralt innehåll Att sätta upp mål för fysiska aktiviteter, till exempel förbättring av konditionen. Hur individens val av idrotter och andra fysiska aktiviteter påverkas av olika faktorer, t ex kön.

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 -

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - Karlstad Stadslopp är ett arrangemang som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Jag har under åren haft flera tuffa duster runt de 10 000 metrarna. Så det finns minst

Läs mer

Trä ning och trä ningsplänering

Trä ning och trä ningsplänering Trä ning och trä ningsplänering Alla mår bättre av motion och för att motion och träning ska bli en del av din vardag är det viktigt att hitta något som passar dig och som du tycker är roligt. En del människor

Läs mer

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv.

Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Fysisk aktivitet Fördelar med fysisk aktivitet, hur ofta osv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hälsan och minskar risken för att drabbas av olika välfärdssjukdomar som bland annat hjärtinfarkt,

Läs mer

TRÄNINGSLÄRA. kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan

TRÄNINGSLÄRA. kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan TRÄNINGSLÄRA kondition & uthållighetsträning! Anna Mårdner Idrottslärare Finnbacksskolan Prestationsförmåga 4 faktorer påverkar Yttre miljö Inre miljö Fysiska faktorer Psykiska faktorer Alkohol, narkotika,

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion Hälsa, kondition och muskelstyrka - En introduktion Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga Fysträning för r alpina ungdomar Tom Pietilä Idrottsmedicin Umeå Universitet Kondition - Hög g aerob kapacitet Fysiska krav inom alpint - För r att orka träna - För r bra återhämtning - Bra anaerob kapacitet

Läs mer

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer.

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer. Träning & graviditet All form av aktivitet under och efter din graviditet kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till din tidigare form. Det viktigaste är att du hittar någon träningsform som du tycker

Läs mer

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal.

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal. Programmet är till för dig som inte har konditionsidrottat på några år och målet med programmet är att du efter 12 veckor minst ska klara av att springa 5 kilometer. Några träningsvarianter att ha koll

Läs mer

Sommarträningsprogram för BSK P

Sommarträningsprogram för BSK P Sommarträningsprogram för BSK P00 2015 Varje träningspass är upplagt för att ta 45 60 minuter där syftet är att vänja kroppen vid regelbunden träning utan att belasta en växande 14/15 åring med annat än

Läs mer

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015 Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2014/2015 Work hard, Be nice. And have fun! En träning skall alltid innehålla dessa komponenter: Uppvärmning 15 min Fysprogram 30 min Tennis x min Återhämtning

Läs mer

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016 Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016 Work hard, Be nice. And have fun! En träning skall alltid innehålla dessa komponenter: Uppvärmning 15 min Fysprogram 30 min Tennis x min Återhämtning

Läs mer

Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata.

Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata. Träna inför Ordlista Distans Intervaller Snabbdistans Testlopp Alternativt Styrketräning Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata. Upprepad snabb löpning

Läs mer

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag C POLAR CYKEL 45 Lena Li C RPM 30 Annica L

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag C POLAR CYKEL 45 Lena Li C RPM 30 Annica L 19.05 19.35 L* 18.55-19.25 C RPM 30 Lena 19.00-19.30 L 19.40-20.35 L N N 19.05-19.35 C POLAR CYKEL 30 Niklas 19.45-20.15 Y YOGA 30 Tove W Inga pass Dag före helgdag (Nationaldagen) 18.55-19.25 C RPM 30

Läs mer

2. Under spinningpasset rörde vi oss mellan olika pulser, I vilken pulszoon kan man tänka sig att mjölksyra bildas? Upplevde ni ngn mjölksyra i benen?

2. Under spinningpasset rörde vi oss mellan olika pulser, I vilken pulszoon kan man tänka sig att mjölksyra bildas? Upplevde ni ngn mjölksyra i benen? Vad är mjölksyra? Mjölksyra uppstår när kroppens muskler, vid hård ansträngning, inte får tillräckligt med syre. I normala fall hämtar musklerna energi från kolhydrater och fett med hjälp av syre. Vad

Läs mer

Träningssupport inför hinderlopp

Träningssupport inför hinderlopp Träningssupport inför hinderlopp Utveckla kondition och uthållighet inför hinderlopp som THOUGEST eller liknade. Ett terränglopp med olika hinder såsom TOUGHEST har blivit allt mer vanligt förekommande

Läs mer

Anatomi och Fysiologi

Anatomi och Fysiologi Anatomi och Fysiologi Anatomi beskriver hur kroppen är uppbyggd, och fysiologi beskriver hur den fungerar. Vet du lite om anatomi och fysiologi så förstår du varför du ska motionera, hur du ska planera

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Träna med instruktör, i grupp, i gymmet HIT, Högintensiv Träning Onsdagar kl 18-19. Vårens HIT, hög intensiv träning, fortsätter att

Träna med instruktör, i grupp, i gymmet HIT, Högintensiv Träning Onsdagar kl 18-19. Vårens HIT, hög intensiv träning, fortsätter att Träna med instruktör, i grupp, i gymmet HIT, Högintensiv Träning Onsdagar kl 18-19. Vårens HIT, hög intensiv träning, fortsätter att vara till för dig som vill hitta nya sätt att variera träningen och

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Oskars Svärds Vasaloppsguide

Oskars Svärds Vasaloppsguide Oskars Svärds Vasaloppsguide Vill du få ut mest möjligt av den tiden du lägger ner på träning? Här kommer tips, råd och förslag på träningsupplägg från en som vet mycket om längdskidor och Vasaloppet,

Läs mer

SSLK Sommarträning U14:1 19/20

SSLK Sommarträning U14:1 19/20 SSLK Sommarträning U14:1 19/20 Schema KONDITIONSTRÄNING Aerob träning 1 (A1) Lågintensiv kontinuerlig belastning 55-65% av VOmax. Arbetstid 60-120min. Välj en ganska jämn terräng som tillåter ett kontinuerligt

Läs mer

2013-03-08. Träning. Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax:

2013-03-08. Träning. Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax: 2013-03-08 Träning Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 106 91 Stockholm Universitetsvägen 12 Telefax: www.su.se E-post: 2 (16) 3 (16) Innehåll STYRKETRÄNING... 4... 4 Övningar...

Läs mer

Planera din konditionsträning

Planera din konditionsträning Planera din konditionsträning Idrott och hälsa 1 Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: 1. Förmåga att planera och genomföra fysiska aktiviteter

Läs mer

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa Högt blodtryck Ordination motion Vägen till bättre hälsa Till dig som har högt blodtryck Högt blodtryck är i dag den största riskfaktorn för sjukdomar i hjärta och blodkärl, till exempel stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå 19 veckor till start (Om vädret inte tillåter löpning utomhus så träna alt träning eller löpband)

Läs mer

Träningsguide för dig som är gravid

Träningsguide för dig som är gravid Träningsguide för dig som är gravid I dag har vi ett brett träningsutbud som erbjuder dig så många möjligheter att anpassa din träning efter lust, dagsform och andra behov, att du som väntar barn kan välja

Läs mer

SNABBHETSTRÄNING. Marie Eriksson Idrottsvetare med inriktning på idrottsmedicin och coaching

SNABBHETSTRÄNING. Marie Eriksson Idrottsvetare med inriktning på idrottsmedicin och coaching SNABBHETSTRÄNING Marie Eriksson Idrottsvetare med inriktning på idrottsmedicin och coaching VAD ÄR SNABBHET? Muskulaturens förmåga att på kortast möjliga tid skapa största möjliga hastighetsförändring.

Läs mer

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg

Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Styrka och rörlighet 2016-11-16 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Fysiologi Muskler 3 typer hjärt, glatt, skelettmuskulatur Typ 1 och typ 2 fibrer (Fotboll har en kombinerad) ppvärmning Varför ska jag

Läs mer

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila

Föreningsträdet Idrottshälsa. Handledning Aktiva 10 år. Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Föreningsträdet Idrottshälsa Handledning Aktiva 10 år Sund stil och hygien Träna rätt Äta träna vila Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa

Läs mer

FORMARE 2015. Testresultatens tolkning samt olika täningsformer och deras inverkan på kroppen

FORMARE 2015. Testresultatens tolkning samt olika täningsformer och deras inverkan på kroppen FORMARE 2015 Testresultatens tolkning samt olika täningsformer och deras inverkan på kroppen Allmänt om ForMare 50 fakturering. Sker under maj. Träningstillfällena med tränaren avgiftsfritt. Tränarna behöver

Läs mer

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början)

Intramuskulär koordination (koordination inom en muskel)( antalet samtidigt insatta motoriska enheter i rörelsen början) SAMMANSTÄLLT AV KENNETH RIGGBERGER Jag har genom åren träffat många aktiva som säger att de vill bli mer explosiva i sin idrott och att de även vill bli snabbare. För mig är all idrott power = kraft x

Läs mer

Bänkpress en bra övning för bröstmuskulaturen.

Bänkpress en bra övning för bröstmuskulaturen. Styrketrä ning Varför ska man träna muskelstyrka? Det beror på vad du vill ha styrkan till. En kulstötare behöver större muskler som ger stor effekt vid kulstötning. En bodybuilder bygger stora muskler

Läs mer

Anatomi, hälsa och livsstil

Anatomi, hälsa och livsstil Anatomi, hälsa och livsstil Allmänt om hälsa För att må psykiskt, fysiskt, socialt och existentiellt bra behöver man tillgodogöra sig flera delar i sitt liv. Man är själv ansvarig för att leva upp till

Läs mer

Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005)

Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005) Sommarträning för juniorer (30.5.-19.6.2005) Syfte och ändamål Syftet med denna träningsperiod är att Du efter tre veckor skall ha påbörjat träning av grunduthållighet och grundstyrka. Vi kommer att träna

Läs mer