Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering"

Transkript

1 1(8) Handläggare Ragna Forslund Trafiknämnden , info punkt 18 Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering Bakgrund I trafiknämnden den 29 april 2014 beslutades att fortsätta utredningar och fördjupningar med målsättningen att kostnadseffektivisera Kistagrenens utbyggnad och skapa en stadsmässig spårväg som smälter in i omgivningen. Vidare beslutades att tillsammans med berörda kommuner påbörja arbete med detaljplaner, att ta fram erforderliga avtal med berörda kommuner samt att återkomma till trafiknämnden med information och förslag till beslut. Beslutet omfattade även ett tillägg för att upphandla internationell expertis med stor erfarenhet av kostnadseffektiva lösningar och estetiskt tilltalande utformningar av stadsspårvägar som ett stöd i det fortsatta arbetet. Arbetet med utredningar och fördjupningar pågår. Detta tjänsteutlåtande redogör för status och resultat från arbetet. Internationell expertis Trafikförvaltningen har anlitat ett projekteringsteam från Frankrike (Systra) för att få del av och benchmarka mot franska spårvägssystem. Frankrike har utvecklat spårvägskoncept i ett 50-tal franska städer sedan mitten av 80-talet och det finns många referenslösningar att studera. Teamet har i uppdrag att under hösten ta fram ett koncept med franska lösningar för Kistagrenen och som ska användas som en referens för det fortsatta arbetet. Referenslösningarna kommer att behöva prövas gentemot Trafikförvaltningens riktlinjer och föreskrifter innan de kan implementeras. Det franska projekteringsteamet kommer eventuellt att fortsätta som referensgrupp för den fortsatta detaljprojekteringen.

2 2(8) Utbyggnadsetapper och successiva trafikstarter I den mån planprocessen så medger kan Kistagrenens utbyggnad utföras med successiva trafikstarter. Om en första etapp kan förverkligas till och med Ursvik, innan resterande delar står färdigbyggda, skulle stor nytta med Kistagrenen kunna realiseras innan man byggt ihop hela sträckan till Kista och Helenelund. Kommunen planerar för ett bostadsområde om upp till 6000 bostäder i Ursvik och om spårvägens utbyggnad kan gå i takt med den exploateringen skulle störningarna minimeras under byggtiden och resenärsnytta kunna erbjudas när området står inflyttningsklart. Ytterligare en effekt av en sådan tidsmässig samordning skulle innebära att miljövänliga resandemönster kan erbjudas innan andra mindre miljövänliga trafikslag hunnit etablerats. Om en etappvis utbyggnad kan realiseras enligt ovan skulle det innebära att även Bromma flygplats skulle innefattas av trafikstarten, vilket skulle öka resenärsnyttan avsevärt. Analys pågår om möjligheten att erbjuda fler än en (1) trafikstart: Etapp 1 Ursvik (inkl.bromma flygplats) trafikstart år 2019 Etapp 2 Helenelund (hela sträckan) trafikstart år 2021 Spårvagnar och depåkapacitet Antal spårvagnar Kistagrenen dimensioneras för att möjliggöra 5-minuterstrafik liksom tidigare byggda sträckor av tvärbanan. Trafikprognoser visar att resandet kräver 6- minuterstrafik vid år Det bedöms dock tillräckligt att starta trafiken på Kistagrenen vid år 2021 med en turtäthet på 7,5 minuterstrafik vilket motsvarar dagens turtäthet på tvärbanan på sträckan Sickla udde Alvik. År 2015 kommer det att finnas sammanlagt 45 spårvagnar i tvärbanesystemet. För att erbjuda 7,5-minuterstrafik på hela Kistagrenen behöver ytterligare ca 25 spårvagnar införskaffas. Då turtätheten utökas till 6-minuterstrafik för hela tvärbanesystemet behöver ytterligare minst 9 spårvagnar införskaffas. Detta kan beslutas i särskild ordning utanför det nu pågående programmet för utbyggnad av tvärbanans Kistagren och avropas efter år I tidigare underlag för genomförandebeslut ingick anskaffning av 34 spårvagnar grundat på 6-minuterstrafik. Eftersom denna turtäthet inte krävs vid tid för prognostiserad trafikstart kan investeringsutgiften för 9 spårvagnar senareläggas.

3 3(8) Depåbehov Genom att maximera utnyttjandegraden för Ulvsundadepå (kan klara uppställning för upp till 65 spårvagnar) samt ordna uppställningsspår för ytterligare 6-10 spårvagnar i Bromma/Alvik behöver inte en ny depå stå klar till trafikstart för Kistagrenen år En ytterligare depå kommer dock att behövas då turtätheten behöver utökas och fler spårvagnar införskaffas. Ulvsundadepån innehåller gemensamma resurser för Tvärbanans vagnar som bedöms vara tillräckliga även för en utbyggd Kistagren. En ny depå för att rymma fler fordon behöver därmed endast byggas för uppställning och daglig hantering. En ny depå behöver rymma ca 25 spårvagnar då 6-minuterstrafik införs för två linjer på tvärbanan. Möjlighet till uppställning för ytterligare ca spårvagnar kommer att behövas därutöver. Spannet beror på att framkomligheten i gatuförlagd spårväg riskerar att minska med kommunernas tillväxt i framtiden. Minskad framkomlighet behöver kompenseras med fler spårvagnar. Under hösten har flera alternativ till förläggning av en ny depå för Kistagrenen studerats: Rissne i anslutning till befintlig tunnelbanedepå. Bergförlagd depå med möjlighet till utbyggnad till uppställning för 50 spårvagnar alternativt (ursprungsalternativet) Markförlagd mindre depå, med möjlighet till utbyggnad för upp till 40 spårvagnar. Solvallaområdet Markförlagd depå med utbyggnadsmöjligheter för upp till 50 spårvagnar Bromma/Alvik En utökad depå för Nockebybanan i Bromma/Alvik med upp till ytterligare spårvagnar (idag planerat för uppställning för 7 spårvagnar). Detta alternativ behöver studeras och förankras med Stockholm stad inom ramen för pågående utredningsarbete för utveckling av området. Kostnadsbedömningar görs i det pågående utredningsarbetet för alternativen i Rissne och Solvalla Det är viktigt för spårvägens utbyggand att depålokaliseringen avgörs tidigt, för att kunna säkerställa goda spåranslutningar. Emellertid kan, genom att en ny depå inte behöver stå färdig förrän efter trafikstart år 2021, en stor del av depåns investeringsutgift senareläggas.

4 4(8) Förenklade tekniska standarder Kraftförsörjning För kraftförsörjningen utreds ett alternativt system till vad som föreskrivits för Solnagrenen. De olika systemen kommer att jämföras med varandra gällande genomförbarhet och LCC (livscykelkostnad). Principiell jämförelse kommer även göras med franska systemlösningar genom det franska projekteringsteamet från Systra. Signalsäkerhetssystem Signalsäkerhetssystemet för den byggda tvärbanan är ett komplext och järnvägsmässigt system. Under hösten utreds övergripande möjligheter och konsekvenser av att införa alternativa och enklare signalsystem för Kistagrenen. Även för signalsäkerhetssystemet kommer det att göras en principiell jämförelse med exempellösningar från Frankrike. Beslut om andra signalsäkerhetsprinciper för Kistagrenen än för övriga tvärbanan kan komma att behöva ett förnyat myndighetsgodkännande. Ett sådant godkännande kommer sannolikt inte kunna ske före genomförandebeslut nästa vår (2015). Kostnader för signalsäkerhetsystemet i genomförandebeslutet bör därför tillsvidare omfatta en budget motsvarande samma typ av signalsystem som installeras för Solnagrenen. Minskad omfattning av broar För följande platser utreds ytterligare minskning avseende omfattningen av konstbyggnader, broar och tunnlar: Nära Solvalla har Stockholms stad planer på att ersätta de befintliga ramperna till/från Ulvsundavägen, det så kallade Solvallakopplet, med nya direktramper från Ulvsundavägen till Bällstavägen. Om detta kan genomföras kan betongtunnlar för spårvägen på sammanlagt 45 m utgå, spårprofilen lyftas och banvallen läggas i skärning med minskat behov av stödmurar. På sträckan omedelbart norr om Mälarbanan studeras möjligheten att förlägga spåren på mark i stället för på bro. Ca 250 m bro kan utgå om det är möjligt. (Området är aktuellt för ett av depåförslagen enligt ovan, Solvallaområdet.) Mellan Rissne hållplats och Enköpingsvägen har en ny sträckning utretts. Spårvägen förläggs i befintliga gator som byggs om för att medge ett eget spårvägsområde i mitten. Genom detta kan brolängd minskas med 150 m. Även bron över Enköpingsvägen utreds. Om bron utgår och ersätts med en plankorsning minskar ytterligare 160 m bro, se även nedan under kapitel Behov av ställningstagande till planskildhet eller plankorsning.

5 5(8) Över Igelbäcken går spåren på en drygt 160 meter lång bro parallellt med de nya motorvägsbroarna. Spårvägsbron läggs på samma höjd som dessa för att minimera det visuella intrånget. Järvafältet är en viktig ekologisk spridningsväg och har ett stort rekreationsvärde för de omkringliggande stadsdelarna. I princip hela Järvafältet är avsatt som natur- eller kulturmiljöreservat på grund av sitt stora värde. Den föreslagna sträckningen är således vald utifrån att den sammantagna påverkan på Igelbäckens natur- och kulturreservat ska bli så liten som möjligt. För att uppnå detta är det viktigt med en samlokalisering av E18 och Tvärbanan så att störningarna koncentreras till samma plats. Att ersätta den planerade ca 160 m långa bron över Igelbäcken med en kortare och lägre bro i markplanet skulle motverka grundprinciperna för integreringen i reservatet. Ursprungslösningen för bron enligt förstudien är baserade på dessa principer och en ändring av utformningen gällande längder och höjder rekommenderas ej. Möjligheten att minska längden för bron över trafikplats Ärvinge och Hanstavägen utreds. Bron över trafikplats Ärvinge är i ursprungsförslaget ca 400 m. Se även under kapitel Behov av ställningstagande till planskildhet eller plankorsning Behov av ställningstagande till planskildhet eller plankorsning Analyser av möjligheterna att ersätta planskilda korsningar med plankorsningar (korsning i samma plan mellan spårväg och väg/gata) har utförts på de tre ställen utmed Kistagrenen där det är möjligt med hänsyn till Kistagrenens plan- och profilläge. Analyser har genomförts med hjälp av VISSIM. VISSIM är ett av de ledande trafiksimuleringsverktygen med hög detaljeringsgrad och lämpar sig väl till att simulera stadstrafik på korsningsnivå, med korsningsutformningar och trafiksignaler i ett sammanhängande trafiknät. Modeller har byggts upp för spårvägens passager med Ulvsundavägen vid Bromma blocks, Enköpingsvägen norr om Rissne samt trafikplats Ärvinge och Hanstavägen. Ulvsundavägen För Ulvsundavägen medför en plankorsning liten påverkan på tvärbanans restid, men omfattande påverkan på biltrafiken på Ulvsundavägen. En förutsättning vid arbetet avseende tvärbanan samt vid framtagandet av detaljplanen har varit att tvärbanan ska passera Ulvsundavägen planskilt på grund av vägens trafiktäthet och karaktär. Den spårsträckning som beslutats utgöra grund för detaljplanen innebär därför att spårvägen lokaliseras på bro över Ulvsundavägen österifrån. Enköpingsvägen Korsningen mellan tvärbanan och cirkulationsplatsen Enköpingsvägen/Kvarnvägen i plan medför inte någon stor påverkan på spårvagnstrafikens framkomlighet på tvärbanan (förutsatt absolut prioritet för spårvagnen). Dock kan det finnas risk för låsningar i cirkulationsplatsen på grund av högt cirkulat-

6 6(8) ionsflöde och att köande bilar då hamnar på spåret och på så sätt kan utgöra en störning för spårtrafiken. Försämringen i framkomligheten för biltrafiken är dock betydlig. Såväl restider som köbildningen i cirkulationsplatsen ökar betydligt jämför med planskild korsning. Modellen visar att cirkulationsplats Enköpingsvägen/Kvarnvägen i sin nuvarande utformning inte har tillräcklig kapacitet för att ta emot trafikmängder för prognosen för år Korsningen är överbelastad med eller utan tvärbanans korsning med cirkulationsplatsen i plan. Med en plankorsning förvärras köbildningen västerifrån och sprids ner till anslutningen från Ulvsundavägen. Kölängderna växer även på Enköpingsvägen för trafiken österifrån. Enköpingsvägens framtida funktion och krav på framkomlighet är avgörande för val av lösning. Om plankorsning väljs behöver den utformas för bästa möjliga framkomlighet för spårvägen. Trafikplats Ärvinge och Hanstavägen En plankorsning med befintlig trafikplats i Ärvinge medför inte någon stor påverkan på tvärbanan. För biltrafiken medför en plankorsning en stor försämring av framkomligheten. Köbildningen från cirkulationsplatsen sträcker sig ner på E4:an. Alternativa lösningar behöver utredas ur ett helhetsperspektiv där även stadsmässigheten behöver studeras och värderas. Gestaltningsprogram Som underlag för begäran om genomförandebeslut i februari 2014 togs ett gestaltningsprogram fram. Gestaltningsprogrammet kommer behöva bearbetas för hela sträckningen för att visa hur spårvägen kan integreras i sin omgivande miljö. Synpunkter och idéer från Systras studie kommer att beaktas. Samarbete med kommunerna och andra större aktörer I enlighet med TN / 104 förhandlar Trafikförvaltningen med de tre kommunerna Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna om avtal för att fördela kostnader och ansvar för Kistagrenens utbyggnad. Därutöver bedöms att motsvarande avtal behöver vara tecknat med Swedavia för att Trafiknämnden ska ha tillräckligt underlag för att fatta genomförandebeslut varför förhandling pågår även med dem. För att avtal ska kunna tecknas behöver kommunerna, Swedavia och Trafikförvaltningen vara överens om den huvudsakliga utformningen. Avtalen får dock inte vara så detaljerade att den parallella detaljplaneprocessen föregrips.

7 7(8) En förutsättning för att ha byggstart för tvärbanan år 2016 är att överenskommelser nås om avtalen till årsskiftet 2014/2015 för att möjliggöra beslut i Trafiknämnden i mars 2015 och därmed ge förutsättningar Trafikförvaltningen att handla upp bygghandlingsprojektering och entreprenader. Bro Bromma blocks Anbud på utförandet av bron över Ulvsundavägen och genom Bromma blocks har inhämtats och utvärderats. Tilldelningsbeslut är fattat. Anbudssumman ligger inom budgeten i genomförandebeslutet från den 3 juni Kostnadsöversyn Successiva kalkyler har genomförts vid flera tillfällen, den senaste i november 2013 som underlag för tjänsteutlåtande om genomförande- och anskaffningsbeslut i februari Denna kalkyl kommer att ses över under oktober-november 2014 och aktualiseras så att alla nya och justerade lösningar inarbetas. Även fördelningen av kostnader mellan Trafikförvaltningen och kommunerna kommer att ses över och tydliggöras. Kostnadsdata från Systra kommer att inhämtas och jämföras med Trafikförvaltningens bedömning. Skillnader kommer att utredas. Risker Bromma flygplats I enlighet med nya EU-direktiv planerar Swedavia att säkerhetsuppgradera Bromma flygplats. Uppgraderingen sker med gällande säkerhets- och miljökrav och innebär att högre kravnivåer än rådande nivåer kommer kunna tillgodoses. Därmed kommer flygplatsen också kunna ta emot flygbolagens nya flygplan och fler passagerare. I samband med ombyggnaden behöver byggnader och anläggningar omdisponeras, rivas och ersättas. Swedavia:s ambitioner har varit att synkronisera sina planprocesser och genomförandet av ombyggnaderna inom flygplatsområdet med spårvägens utbyggnad. I planerna ingår att riva byggnader som idag står längs Ulvsundaleden och där spårvägen är planerad att bygggas. Förslaget om Bromma flygplats stängning innebär osäkerheter för när och i vilken omfattning flygplatsen kommer att byggas om. Osäkerheterna innebär tidsrisker för spårvägens båda etapptrafikstarter åren 2019 och 2021 samt kostnadsrisker kopplat till tids- eller omfattningsändringar.

8 8(8) Trafikplats Bällstavägen - Ulvsundavägen Stockholms stad utreder ny utformning av trafikplatsen. Trafikplatsen behöver utformas med direktramper till och från Ulvsundavägen, spårvägspassage samt cykelstråk. Både utformningen och genomförandet behöver samordnas med spårvägsutbyggnaden och kan påverka ursprungsförslaget för spårvägen i denna del både vad gäller tid och kostnad. Anders Lindström Förvaltningschef Ragna Forslund Avdelningschef

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut Sida 1 (7) 2018-03-05 Handläggare Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Trafiknämnden 2018-04-19 Lovisa Strandlund Trafikplanering

Läs mer

Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen

Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen 1(11) Handläggare Johan von Schantz 08-686 38 77 Johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 6 Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City 1(5) Projekt och upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-868 38 77 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2014-02-11, info-punkt 24 Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26 Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur Stockholm 2015-05-26 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2. Förutsättningar...

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 1 Säker och estetisk utformning av spårvägssystem Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 2 Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (också känt

Läs mer

Bällsta, Bromsten och Kista.

Bällsta, Bromsten och Kista. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014-07599 Sida 1 (12) 2014-10-06 Handläggare Stefan Modig Telefon 08-508 27 363 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Tvärbana Norr Kistagrenen

Läs mer

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Solvalla. Genomförandebeslut

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Solvalla. Genomförandebeslut Sida 1 (10) 2019-04-23 Handläggare Lotten Svedberg Trafikplanering Telefon: 08-508 26 215 Till Trafiknämnden 2019-05-23 Exploateringsnämnden 2019-05-23 Anna Savås Avdelningen för Projektutveckling Telefon:

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur Stockholm 2015-05-26 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2. Förutsättningar...

Läs mer

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik Bilaga 2 Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen I den här förstudien har möjliga sträckningar för Kistagrenen av Tvärbana Norr studerats. Kistagrenen börjar vid förgrenings punkten med Solnagrenen i Ulvsunda.

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Sundbybergskopplet. Genomförandebeslut

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Sundbybergskopplet. Genomförandebeslut Dnr E2019-01129 Sida 1 (8) 2019-03-26 Handläggare Lotten Svedberg Trafikplanering Telefon: 08-508 26 215 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Exploateringsnämnden 2019-04-25 Anna Savås Avdelningen för Projektutveckling

Läs mer

Exploateringskontoret. Exploateringskontoret. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon:

Exploateringskontoret. Exploateringskontoret. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon: Sida 1 (11) 2017-11-24 Handläggare Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Trafiknämnden 2017-12-14 Lovisa Strandlund Trafikplanering

Läs mer

Arbetet med planeringen för Tvärbanans

Arbetet med planeringen för Tvärbanans Nytt för Tvärbanans Kistagren: Tre anläggningsprinciper Den ursprungliga planeringen för Tvärbanans Kistagren i Stockholm föll inte politikerna i smaken: mer spårväg, mindre järnväg, och lägre kostnader,

Läs mer

Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad

Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad 1(6) Handläggare Havin Nyqvist 08-6861636 havin.duzgun-nyqvist@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, info punkt 16 SL 2013-4100 Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad Detta ärende är en lägesrapport

Läs mer

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik SUNDBYBERGS STAD Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Version 2 Stockholm 2013-02-22 Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Datum 2013-02-22 Uppdragsnummer 61201252627 Utgåva/Status Version 2 Eva-Lena

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet 1(5) Handläggare Håkan Hjelm 0708-59 27 70 hakan.hjelm@sl.se Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet Alternativa brohöjder gällande DP 2016-07062 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18

Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18 1(8) Dokumenttyp Handläggare Amanda Svensson 08 686 1982 Styrelsen Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18 Bakgrund SL arbetar tillsammans med bland annat berörda kommuner med en förstudie

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg 1 (5) Datum 2011-05-25 Identitet TN 1105-115 SL 2010-14329 Trafiknämnden Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg Inledning Detta projekt, Norsborgsdepån, ingår i Programmet

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Godkännande av fördjupad förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen

Godkännande av fördjupad förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen 1(5) Projekt och upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-686 38 77 Johan.vonschantz@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-02-24 Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 5 Diarienummer TN 2014-0080 Infosäk. klass K1

Läs mer

Upphandling av IT-drift och support (DIT17)

Upphandling av IT-drift och support (DIT17) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 6 Upphandling av IT-drift och support (DIT17) Ärendebeskrivning Ärendet avser beslut att genomföra upphandling

Läs mer

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström 1(4) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-2-11 Trafiknämnden 219-3-18, punkt 12 Ärende SL 217-176 Infosäkerhetsklass K1

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2013-09-09 Datum 2013-09-09 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen)

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 5 Upphandling av Drift och underhåll för tekniska anläggningar avseende tele-, transmission och IT-styrd

Läs mer

PM Tvärbanan Kistagrenen Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan

PM Tvärbanan Kistagrenen Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan Information om Kistagrenen Det är trafikförvaltningen som ansvarar för utbyggnaden av Tvärbanan mot Kista och Helenelund. AB Storstockholms Lokaltrafik,

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag

Tvärförbindelse Näsby Park - Kista Linjesträckning och utformningsförslag Norconsult AB Tvärförbindelse 2016-12-09 2 (21) Tvärförbindelse Beställare: Täby kommun Samhällsutvecklingskontoret Stockholm Beställarens representant: Anna-Ida Lundberg Konsult: Uppdragsledare/ trafikplanering

Läs mer

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström Inte mycket tyder på att detta stråk tidigare var en järnväg. I Lyon omdanades en nedlagda järnväg till spårväg och trafikeras nu både av en stadslinje och en expresslinje till flygplatsen. Kanske kan

Läs mer

TRAFIKFRÅGOR. Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår

TRAFIKFRÅGOR. Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår TRAFIKFRÅGOR Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår Malmö stadsbyggnadskontor Översiktsplaneavdelningen November 2005 Innehåll Bakgrund 2 Syfte 2 Gatunät 3 Framtida planerade förändr.

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Tvärbana norr Kistagrenen, fortsatt programstudie

Tvärbana norr Kistagrenen, fortsatt programstudie 1(11) PU Programsektionen Handläggare Eva Anderling 08-686 1581 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Version 1.0 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 23 Ärende/Dok. id. SL 2014-0439 Infosäk. klass K1 (Öppen) Tvärbana

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Samråd om program för Solvalla

Samråd om program för Solvalla Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-18 Handläggare Johannes Berg Telefon: 08-508 28 927 Till Miljö -och hälsoskyddsnämnden 2016-02-02 p. 18 Samråd om program för Solvalla

Läs mer

Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder

Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-11-03 Handläggare: Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Tvärbanan Kistagrenen. Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Tvärbanan Kistagrenen. Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan Information om Kistagrenen Det är trafikförvaltningen som ansvarar för utbyggnaden av Tvärbanan mot Kista och Helenelund. AB Storstockholms Lokaltrafik,

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut

Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2015-09-16 Handläggare Pierre Savard 08-508 262 41 Till Trafiknämnden 2015-10-15 Förbifart Stockholm, tilläggsavtal för ny gångoch cykelbana på del av Akallalänken. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

PM Tvärbanan Kistagrenen Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan

PM Tvärbanan Kistagrenen Beskrivning av spårvägen och dess miljöpåverkan Utbyggnaden av Tvärbanan Helenelund Maj 2015 Befintlig Tvärbana Sickla udde Solna station Kistamässan Kista centrum Utbyggnad Kistagrenen Ärvinge Alternativ sträcka i Ärvinge (planerad byggstart 2017)

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder 2015 Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder i Stockholm 2015 Projekt med trafik och resenärspåverkan

Läs mer

PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbana Kistagrenen. Underlag för detaljplaner i Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna Datum

PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbana Kistagrenen. Underlag för detaljplaner i Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna Datum Dokumenttyp Uppdragsnamn PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbana Kistagrenen Underlag för detaljplaner i Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna Datum 2016-01-29 Status GRANSKNINGSHANDLING 2 Handläggare

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Januari 2010 1(6) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Planerade åtgärder...3 3. Trafikflöden...5 4. Standard och vägsektion...5 5. Planeringsläge och tidplan...5

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbanan Kistagrenen

PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbanan Kistagrenen Dokumenttyp Uppdragsnamn PM RISK OCH SÄKERHET FÖRDJUPAD UTREDNING Tvärbanan Kistagrenen Underlag för detaljplaner i Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna Datum 2016-11-10 Status UNDERLAG TILL DETALJPLAN

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration 1(5) Johan von Schantz 08-686 3877 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 14 Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration beskrivning Beslut om genomförande av

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9 Bilaga 9 Sidan 1 av 7 PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid Sidan 2 av 7 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 2. Roslagsvägen idag 3 3. Område i förändring 4 4. Roslagsvägen i framtiden 5 4.1 Överdäckning

Läs mer

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum

Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum Trafikutredning Nacka kommun Ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum trafikutredning. Bilaga till program för detaljplan Utgåva 1 Stockholm 2008 06 27 KFKS 2007/12 214 Projekt 9214 Nacka kommun

Läs mer

Utlåtande 2018:8 RI (Dnr /2017)

Utlåtande 2018:8 RI (Dnr /2017) Utlåtande 2018:8 RI (Dnr 123-1944/2017) Tvärbana Norr Kistagrenen Genomförandeavtal för delsträcka Norra Ulvsunda samt Överenskommelse om betalplan och indexering för medfinansiering Genomförandebeslut

Läs mer

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning 1(4) Karin Svingby 08-686 3033 karin.svingby@sll.se Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 26 Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning beskrivning Detta ärende avser information om huvudtidplanen

Läs mer

Information om bytespunkt Årstaberg

Information om bytespunkt Årstaberg 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2017-01-19 Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Information om

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord 1(4) Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 13 Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord Ärendebeskrivning Miljöpartiet inkom till trafiknämnden

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2

TRAFIKUTREDNING AMHULT CENTRUM, ETAPP 2 1(8) STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORG Göteborg COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Telefax: 010-850 11 22 k:\uppdrag10\163291\16-prj\04-bsk\amhult

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2014-02-03 Datum 2014-02-03 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför?

Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan. Kort om projektet bakgrund. Kort om projektet varför? Utbyggnaden av Väg 45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan 1 Kort om projektet bakgrund Götaälvdalen viktig regional och nationell transportled för varor och människor Dålig framkomlighet

Läs mer

Svar på granskning av detaljplan för Tvärbanan Kistagrenen, sträckan vid Solvalla

Svar på granskning av detaljplan för Tvärbanan Kistagrenen, sträckan vid Solvalla Miljöförvaltningen Plan- och miljö Sida 1 (7) 2018-08-14 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 289 27 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-08-28, p. 18 Svar på granskning av detaljplan för Tvärbanan

Läs mer

Gångtunnel mellan Annedal och Solvalla. Inriktningsbeslut

Gångtunnel mellan Annedal och Solvalla. Inriktningsbeslut Sida 1 () Sida 1 (Sida 1 (14)) 2017-03-08 Handläggare Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Till Trafiknämnden 2017-04-06 Gångtunnel mellan Annedal och Solvalla. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Kallhäll Jakobsberg Allén Barkarby Kista Annedal Järnvägsgatan Spånga Ulriksdal Sundbyberg C Solna Sundbybergbe Tomteboda Bällstavägen Landsvägen Beskrivningen omfattar sträckan

Läs mer

Genomförandebeslut aveende Tvärbanan Kistagrenen

Genomförandebeslut aveende Tvärbanan Kistagrenen 1(13) Projekt och upphandling Handläggare Ragna Forslund 8-686 1959 ragna.forslund@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 216-7-6 Trafiknämnden 216-8-23, punkt 7 Ärende SL 214-439 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Genomförandebeslut

Läs mer

Detaljplan för Mälarbanan, sträckan Spånga till Barkarby- samrådsförslag. Svar på remiss från stadsbyggnadsnämnden.

Detaljplan för Mälarbanan, sträckan Spånga till Barkarby- samrådsförslag. Svar på remiss från stadsbyggnadsnämnden. Sida 1 (9) 2014-06-16 Kontaktpersoner Exploateringskontoret Sophie Dahllöf Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 83 Sophie.dahllof@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2014 08 28 Trafiknämnden

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling 1(53) Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling juni 2011 2(53) 2011 AB Storstockholms Lokaltrafik 2011-05-25 SL Strategisk utveckling Dokument-id: Diarienummer: Författare: Bild omslag: SL Strategisk

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-27 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna

Läs mer

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-19 LS 1312-1601 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 0 8 0 0 0 25^ Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Magneten m.m. i Ulvsunda industriområde. Svar på remiss

Detaljplan för del av kv. Magneten m.m. i Ulvsunda industriområde. Svar på remiss Rolf Gäfvert Trafikplanering 08-508 263 27 rolf.gafvert@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2009-09-15 Detaljplan för del av kv. Magneten m.m. i Ulvsunda industriområde. Svar på remiss

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Tvärbanan Kistagrenen

Genomförandebeslut avseende Tvärbanan Kistagrenen Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi TJÄNSTEUTLÅTANDE 216-1-12 LS 216-127 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning Genomförandebeslut

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Tvärbanan Kistagrenen

Genomförandebeslut avseende Tvärbanan Kistagrenen Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi TJÄNSTEUTLÅTANDE 216-1-12 LS 216-127 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning Genomförandebeslut

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut

Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2019-04-30 Handläggare Tove Nilsson 08-508 26 281 Till Trafiknämnden 2019-05-23 Förstärkningsåtgärder i samband med utbyggnad av tunnelbanan. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

Exploateringskontoret. Trafikkontoret. Exploateringskontoret. Jonas Norberg. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon:

Exploateringskontoret. Trafikkontoret. Exploateringskontoret. Jonas Norberg. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon: Sida 1 (24) 2015-12-09 Handläggare Exploateringskontoret Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2015-02-04 Trafiknämnden 2015-02-04 Lovisa Strandlund

Läs mer

Mesosimulering -Dynameq

Mesosimulering -Dynameq Mesosimulering -Dynameq LinSig Anders Bernhardsson Agenda Mesosimulering ett av flera verktyg för trafikanalys Arbetsmetodik Nyköping fallstudie Exempel på referensprojekt Sammanfattning av våra erfarenheter

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning 2014-03-06 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/660-214 Projekt nr 9227 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

5.4 Ombyggnadsalternativet. Alternativstudier 33. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser.

5.4 Ombyggnadsalternativet. Alternativstudier 33. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser. Vapelnäs kopplas via parallellvägnätet till E4 via intilliggande trafikplatser. 5.4 Ombyggnadsalternativet Teknisk standard Akzo obels industriområde försörjs via en trafikplats. Här bör E4 höjas för att

Läs mer

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande.

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande. PM 2015:187 RI+VII (Dnr 123-1488/2015) Lokaliseringsutredning Utbyggnad av tunnelbanan på sträckan Odenplan till Arenastaden Yttrande över kungörelse av Lokaliseringsutredning Arenastadslinjen från förvaltningen

Läs mer