Godkännande av fördjupad förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Godkännande av fördjupad förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen"

Transkript

1 1(5) Projekt och upphandling Handläggare Johan von Schantz TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 5 Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Godkännande av fördjupad förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen Ärendebeskrivning En fördjupad förstudie för Tvärbana Norr Kistagrenen har tagits fram av trafikförvaltningen. Ärendet avser godkännande av rapporten från den fördjupade förstudien. Beslutsunderlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande den 24 februari 2014 Trafiknämndens beslut den 30 augusti 2011 om godkännande av förstudie och förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen (TN ) Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att godkänna den fördjupade förstudien för Tvärbana Norr Kistagrenen. Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning På uppdrag av trafiknämnden har trafikförvaltningen genomfört en fördjupad förstudie avseende Tvärbana Norr Kistagrenen. Kistagrenen är en utbyggnad av befintlig Tvärbana. Utbyggnaden omfattar ca 8 km dubbelspår, varav ca 2,2 km går på bro. Huvuddelen av banan, ca 5,8 km, går på egen banvall eller på bro. Nio hållplatser planeras på sträckan. För att klara det prognostiserade behovet av trafik måste 34 spårvagnar införskaffas. 24 av dessa planeras ställas upp i en ny depå längs Kistagrenen. Resterande vagnar planeras placeras i Ulvsundadepån.

2 2(5) Projekt och upphandling TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) För att kunna bidra till målet att vara ett attraktivt kollektivtrafiksystem i Stockholmsregionen och svara upp mot behovet av kapacitet krävs konkurrenskraftiga restider vilket sin tur kräver god framkomlighet i form av egen banvall eller eget område i gatumiljö. De projektspecifika kraven har setts över för att optimera kravbilden baserad på funktion och ekonomi. Ett antal tekniska utredningar har utförts för att detaljanpassa och optimera sträckningen. Det finns dock ett antal områden med oklara förutsättningar och där sträckningen inte är helt klarlagd. Rissne är huvudalternativ för förläggning av en ny depå på Kistagrenen. Det finns dock ett alternativt läge som ska prövas. Tidplanen för arbetets utförande sträcker sig från , där arbetet avseende Bromma Blocks måste starta 2014 för att ligga i fas med annan byggproduktion i området. Totalkostnaden har kalkylerats till mnkr inklusive index. Detta förutsätter att kommunerna står för kostnader som berör det kommunala ansvarsområdet. Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) genomförde 2011, i nära samverkan med kommunerna Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna, en förstudie avseende Tvärbana Norr Kistagrenen. Trafiknämnden beslutade den 30 augusti 2011 (TN ) att godkänna förstudien och förslaget till sträckning från norra Ulvsunda till Helenelunds station. Samtidigt uppdrogs åt SL att ta fram underlag för att starta arbete med järnvägsplan och systemhandling för sträckan. Sedan etablerandet av trafikförvaltningen fullgörs uppdraget inom förvaltningen. Med anledning av förändringar sedan beslutet togs, dels i trafiknämndens investeringsplan och dels i landstingets investeringsprocess, har arbetet inom trafikförvaltningen ändrats till att genomföra programskedet (som en fördjupad förstudie), vilket resulterat i denna programrapport. Programrapporten är underlag för kommande genomförandebeslut. Överväganden Kistagrenen är en utbyggnad av befintlig Tvärbana. Utbyggnaden omfattar ca 8 km dubbelspår, varav ca 2,2 km går på bro. Huvuddelen av banan, ca 5,8 km, går på egen banvall eller på bro. Nio hållplatser planeras i detta skede för sträckan.

3 3(5) Projekt och upphandling TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Banan på Kistagrenen byggs liksom övriga Tvärbanan för att klara 5-minuters trafik. Trafikprognoser visar på ett behov av 6-minuterstrafik på såväl Kistagrenen som Solnagrenen fram till För att klara 6-minuterstrafik behöver 34 nya vagnar införskaffas. 24 av dessa planeras ställas upp i en ny depå längs Kistagrenen. Resterande vagnar planeras placeras i Ulvsundadepån. Som snabbspårväg med ett något mer perifert läge i staden än övrig Tvärbana bedöms att snitthastigheten bör vara ca 30 km/h för att uppnå konkurrenskraftiga restider jämfört med biltrafiken. För att nå en tillräcklig hastighet så är kraven på framkomlighet och eget utrymme stort. Bana på egen banvall eller i eget område i gatan eftersträvas. För att erhålla kostnadseffektiva lösningar har de tekniska kraven setts över i förhållande till tidigare utbyggda etapper. Några exempel på besparingsåtgärder är att större lutning tillåts på broar, antal kabelrännor längs banan minskas och teknikhusens antal och storlek minskas. Ett antal utredningar har utförts för att detaljanpassa och optimera sträckningen och valda lösningar baserat bland annat på geotekniska förhållanden, konfliktpunkter med andra objekt samt övriga tekniska förutsättningar. Banans plan- och profilläge har kunnat optimeras på flera ställen, exempelvis genom att avgreningen från Solnagrenen görs med växlar i plan istället för som planskild korsning samt genom sträckningsjusteringar på ett antal ställen som minskar schakter och längder på broar och tunnlar. Längs sträckan finns ett antal områden där ett planerings- eller utvecklingsarbete pågår under ledning av respektive kommun, vilket medför att förutsättningarna i dessa områden fortfarande är oklara avseende Kistagrenens sträckning. Dessa områden finns vid Bromma flygfält, passagen av Bällstavägen, Solvalla, Kavallerivägen i södra Rissne, Bankhus 90 i norra Rissne, Ärvinge samt Helenelunds station. Det finns i nuläget ett huvudalternativ för en ny depå, i anslutning till befintlig depå i Rissne. Detta läge är komplext och andra lägen studeras. Ett alternativt depåläge finns i Rissnes närområde. Ett gestaltningsprogram har tagits fram för Kistagrenen. Detta följer samma huvudprinciper som gestaltningen av Solnagrenen, dock har ett antal anpassningar gjorts baserat på erfarenheter och synpunkter från Solnagrenen. Detta medför att bland annat takutformning på teknikbyggnader, stängsling och ytskikt på ytor intill banan kommer att utföras på annat sätt än på Solnagrenen. Vid den fortsatta planeringen och vid genomförandet krävs ett gott samarbete med de berörda kommunerna, Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna. I enlighet med trafikförvaltningens intention vid pågående förhandlingar

4 4(5) Projekt och upphandling TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) förutsätts kommunerna stå för kostnader för anpassningar och standardhöjningar av egna anläggningar i anslutning till spårvägsområdet liksom för andra kostnader som berör det kommunala ansvarsområdet. Planläggning bör påbörjas snarast under våren 2014 och samråd bör kunna ske i omgångar från och med hösten Vartefter detaljplanerna vinner laga kraft kan förfrågningsunderlag skickas ut. Entreprenaderna kan också starta vartefter och ske parallellt på olika delar av banan. Under förutsättning att trafiknämnden och landstingsfullmäktige fattar genomförandebeslut under våren 2014 föreslås följande tidplan Projektering och produktion Bromma Blocks Detaljplanearbete Projektering Upphandling Byggskede Drifttagning och trafikstart 2021 Vid Bromma Blocks finns ett behov av att samordna utbyggnaden av banan med andra byggprojekt. Eftersom de andra projekten ska starta under 2014/2015 måste trafikförvaltningen komma igång med projektering av anläggningarna vid Bromma Blocks snarast. Utgångspunkten vid val av entreprenadformer och ersättningsformer ska vara bland annat följande aspekter och överväganden: Totalentreprenad ska övervägas när det finns en frihet i utförandet Utförandeentreprenad ska övervägas när det finns många krav/låsningar Vid arbeten med särskiljande teknikområden som t.ex. byggnad, bro, järnvägsinstallationer bör entreprenadindelning med avseende på teknikslag övervägas Vid arbeten med många likartade objekt bör istället sammanslagning av entreprenader övervägas Fast pris ska väljas i första hand, förutsatt att förfrågningsunderlaget är tydligt och kalkylerbart Beroende på typen av arbeten (anläggningsarbeten, BEST, signalarbeten etc.) samt på behov av samordning etc. kommer olika entreprenadformer att övervägas liksom omfattning av respektive entreprenad. Trafikdriften avses inkluderas i E20-avtalet genom en option. Fordonen ropas av på ett befintligt avtal med CAF. Det befintliga UH2012-avtalet kan utökas med Kistagrenen och de delar av BES-infrastrukturen som inte omhändertas inom ramen för E20- avtalet.

5 5(5) Projekt och upphandling Ekonomiska konsekvenser av beslutet TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Den successiva kalkylen ger med givna förutsättningar vid 84 % säkerhet att den ej överskrider en totalkostnad på mnkr exklusive index. Med 3 % årligt index från 2014 till färdigställandet årtal blir totalkostnaden mnkr. Investeringen medför konsekvenser för driftkostnaderna avseende Tvärbanan. Med en relativt jämn investeringstakt över produktionsåren, vilket även inkluderar fordonen, kommer driftkostnaderna att öka med ca 565 mnkr per år varav merparten avser kapitalkostnad. I praktiken kommer fordonsavropen inte att ske jämnt fördelat över åren utan vid några valda tillfällen beroende på behovet. Beroende på att det är svårt att i nuläget förutse när och i vilken omfattning avropen kommer att ske, avspeglas denna stegvisa utökning inte i de kalkylerade driftkostnaderna. Sociala konsekvenser Med en ny gren av Tvärbanan tillförs Stockholmsregionen nya möjligheter att resa med kollektivtrafiken. För bästa resultat för alla grupper av resande ska trafikförvaltningens riktlinjer för tillgänglighet och social hållbarhet tillämpas. Konsekvenser för miljön Miljö SLL begärde år 2002 att länsstyrelsen skulle ta ställning till om Kistagrenen kunde antas nedföra betydande miljöpåverkan. Enligt länsstyrelsens beslut kan Kistagrenen antas medföra sådan miljöpåverkan. Enligt beslutet är det därför angeläget att förbättra passagemöjligheterna och spridningskorridoren vid Igelbäcken samt att passagen utformas så att upplevelsen av Tvärbanans intrång i grönstråket minimeras. Fortsatt samarbete kommer att ske med länsstyrelsen inom ramen för kommande planläggning. Anders Lindström Förvaltningschef Johan von Schantz Avdelningschef Projekt och upphandling Bilaga 1. Projektrapporten Tvärbana Norr Kistagrenen Fördjupad förstudie Bilaga 2. Gestaltningsprogram

6 1(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen Handläggare Mikael Eriksson PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Tvärbana Norr Kistagrenen Fördjupad förstudie Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen Projekt tvärbanans utbyggnad Stockholm Besöksadress: Sturegatan Sundbyberg Tunnelbana: Sundbyberg Telefon: Fax: E-post: registrator.tf@sll.se Säte: Stock Org.nr: 232

7 2(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen Innehållsförteckning PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) 1 Uppdragets ramar och innehåll Kistagrenens omfattning och förutsättningar Mål för Kistagrenen Projektspecifika krav Fördjupade tekniska utredningar Kostnadseffektiva lösningar Osäkra förutsättningar Depå Gestaltningsprogram Trafikeringsförutsättningar Överenskommelser med kommuner och övriga externa parter Tidplan Affärsstrategi Anläggning BEST Signalsäkerhetssystem Depå Trafikdrift Fordon Drift och underhåll Kostnader/kalkyl Förtida arbeten vid Bromma Blocks... 19

8 3(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) 1 Uppdragets ramar och innehåll SL genomförde 2011, i nära samverkan med kommunerna Stockholm, Sundbyberg och Sollentuna, en förstudie avseende Tvärbana Norr Kistagrenen. Trafiknämnden beslutade : att godkänna förstudien och förslaget till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen, samt att uppdra åt verkställande direktören att ta fram ett underlag som möjliggör beslut om att påbörja arbetet med järnvägsplan inklusive systemhandlingar och att återrapportera detta underlag till styrelsen under våren Enligt den första beslutssatsen ska sträckningen för Kistagrenen utgå från Solnagrenen norr om hållplatsen Norra Ulvsunda och sluta i Helenelund vid Helenelunds station. Med anledning av förändringar sedan beslutet togs, dels i Trafiknämndens investeringsplan och dels i Landstingets investeringsprocess, har arbetet inom Trafikförvaltningen ändrats till att genomföra programskedet (som en fördjupad förstudie), vilket resulterat i denna programrapport. Programrapporten är underlag för kommande genomförandebeslut. 1.1 Kistagrenens omfattning och förutsättningar Kistagrenen är en utbyggnad av befintlig Tvärbana. Utbyggnaden omfattar ca 8 km dubbelspår, varav ca 2,2 km går på bro. Huvuddelen av banan, ca 5,8 km, går på egen banvall eller på bro. Nio hållplatser planeras i detta skede för sträckan. Vidare ingår inköp av 34 spårvagnar med uppställning av 24 vagnar i en ny depå. Resterande vagnar planeras placeras i Ulvsundadepån. Den aktuella sträckningen framgår av figuren nedan. Se också karta i bilaga 1.

9 4(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Figur 1. Kistagrenens sträckning Tvärbanan är en snabbspårväg. Till skillnad från övriga Tvärbanan går Kistagrenen lite längre ut från regioncentrum och möter en hårdare konkurrens från biltrafiken jämfört med förhållanden i innerstaden. För att Kistagrenen ska vara ett konkurrenskraftigt kollektivtrafiksystem måste en attraktiv kapacitet och restid kunna erbjudas. Banan ska utformas för att kunna trafikera med 5- minuterstrafik. Med en snitthastighet på 30 km/h kan attraktiva restider uppnås. Detta medför höga krav på framkomlighet och därmed på egna avgränsande utrymmen jämfört med mer centralt belägna spårvägar. En högre medelhastighet ger även en lägre driftskostnad då färre vagnar åtgår för att producera samma trafiknytta jämfört med ett långsammare kollektivtrafiksystem. 2 Mål för Kistagrenen För Kistagrenen har mål tidigare definierats på en övergripande nivå. De två huvudmålen är att Kistagrenen ska bidra till:

10 5(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) 1. Ett attraktivt kollektivtrafiksystem i Stockholmsregionen 2. En ekonomiskt effektiv trafik Dessa mål användes i förstudien för att bedöma om det fanns motiv för utbyggnad och för att välja sträckningsalternativ. I den fördjupade förstudien har mer detaljerade mål/riktlinjer inför genomförandet tagits fram. Ett attraktivt kollektivtrafiksystem i Stockholmsregionen innebär att kollektivtrafiken ska vara; Tillgänglig hållplatserna ska vara enkelt nåbara, lätta att orientera sig till och bytespunkterna effektiva och ändamålsenliga. Hållplatser, angöringar och skyltning ska vara tillgänglighetsanpassade. Snabb, effektiv och trafiksäker sträckningen ska optimeras, egna körfält ska användas för framkomlighet och trafiksäkerhet. Trygg och säker hållplatser, fordon och trafikmiljöer ska utformas medvetet. En ekonomiskt effektiv trafik ska uppnås genom att; Sträckningen detaljanpassas för att uppnå en effektiv trafik med god framkomlighet Antalet hållplatser optimeras med avseende på körtider och antalet möjliga påstigande Slutsatser och erfarenheter från tredjepartsgranskning samt från egna och andras spårvägsprojekt utvärderas och används Effektiva byggmetoder används LCC-perspektivet beaktas vid val av material och lösningar 3 Projektspecifika krav Projektspecifika krav för Kistagrenen har tagits fram och sammanställts i dokumentet Projektspecifika krav Tvärbana Norr Kistagrenen. Kraven omfattar teknisk och geometrisk utformning av anläggningar såsom spår, broar, tunnlar hållplatser och el, tele och signalsystem. Syftet är att planerare och projektörer ska kunna använda kraven vid den detaljerade utformningen av Kistagrenen. De projektspecifika kraven ansluter till och är motiverade med utgångspunkt i Trafikförvaltningens strategiska principer och tekniska riktlinjer. I de projekt-

11 6(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) specifika kraven har erfarenheter från tredjepartsanalysen och Solnagrenen inarbetats. Ett antal besparingsåtgärder har identifierats. De viktigaste förändringarna i förhållande till tidigare projektspecifika krav är: profillutning upp till 6 %, jämfört med tidigare 5 %, tillåts för att minska brolängder antalet kabelrännor på egen banvall har minskats från fyra till två kontaktledningsstolpar kan vid behov placeras i mitten för att minska banvallsbredden högspänningsnät 11 kv ska utredas, tidigare har kravet varit 33 kv ny gaturälsprofil för att minska rälsslitage, medför minskat underhåll en minskning av teknikhusens storlek och antal Under genomförandefasen kommer de projektspecifika kraven att diskuteras och uppdateras för att svara upp till de behov av detaljering och precisering som uppstår under projektering och byggande. Det är också viktigt att lösningar fortlöpande prövas i syfte att uppnå en så kostnadseffektiv anläggning som möjligt med hänsyn till gällande funktionella krav, god gestaltning samt beaktande av teknikutvecklingen. 4 Fördjupade tekniska utredningar Arbete med fördjupade tekniska utredningar har pågått sedan november Arbetet har drivits i en projektgrupp inom Trafikförvaltningen med stöd av en konsultgrupp med specialister från företagen Ramböll, WSP och Tyréns. Arbetet har genomförts i nära samarbete med berörda kommuner och exploatörer med objekt längs sträckan. Under den fördjupade förstudien har två successiva kalkyler genomförts, en i juni 2012 och en i december Den senare ligger till grund för den kostnadsberäkning som ingår i underlaget för genomförandebeslutet.

12 7(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Arbetet har omfattat: studier och optimeringar av spårgeometrin med hänsyn till körtider och konflikter med befintliga anläggningar studier av omfattning och konstruktionslösningar för konstbyggnader med målet att minimera dessa studier av särskilt svåra korsningspunkter, t.ex. korsningen med E4 vid Helenelund, för att säkerställa att rätt konstruktionsmetod väljs och att tillräckligt utrymme föreligger detaljinpassning av sträckningen i plan och höjd i särskilt trånga avsnitt för att minimera påverkan på omkringliggande objekt, t.ex. avsnittet mellan Bromma Blocks och Flygplatsinfarten studier av geotekniska förutsättningar med särskilt fokus på behov och omfattning av grundförstärkningar och grundvattenpåverkan. inventering av förekomsten av befintliga ledningar, identifiering av konfliktpunkter samt upprättande av förslag till erforderliga åtgärder, omläggning eller åtgärder på kvarliggande anläggningar studier av omgivande gatunät, särskilt kan nämnas detaljerade studier av gatuutrymmet i Kavallerivägen i Sundbyberg och Kistagången i Stockholm, identifiering av behovet av förtida arbeten identifiering av avsnitt med osäkra förutsättningar framtagande av kalkylunderlag för de successiva kalkylerna och genomförande av två successiva kalkyler Resultatet av de fördjupade utredningarna framgår av följande avsnitt. 5 Kostnadseffektiva lösningar Under den fördjupade förstudien har kostnadseffektiva tekniska lösningar eftersträvats och LCC-perspektivet beaktats. Banans plan- och profilläge har optimerats på ett antal punkter, där de viktigaste är: Avgreningen från Solnagrenen utförs med växlar i plan istället för planfri korsning på bro. Därmed kan också hållplatsen Norra Ulvsunda behållas som den är byggd idag. Sparåtgärden påverkar Tvärbanans kapacitet endast marginellt. Förkortningar av broar har åstadkommits genom att utnyttja en större tillåten lutning av spåren i anslutning till dessa. Sträckningsjusteringar har gjorts på ett antal ställen för att minimera schakter och längder på tunnlar och broar samt undvika intrång på befintliga byggnader. Bland annat undviks nu rivning av befintliga P-däck i Ärvinge och intrång i del av Kistagallerian.

13 8(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Förläggning på egen banvall har valts där det är möjligt med hänsyn till lokala förhållanden och omgivande bebyggelse. Detta är i linje med stomnätsplanens utformningsprinciper och internationella förebilder samt är en förutsättning för att spårvägen ska bli ett attraktivt och kostnadseffektivt trafikslag. Även för den delen av banan som förläggs i gatumark eftersträvas eget område av samma skäl som ovan. Egna körfält i gatumark eftersträvas genom Rissne och Stora Ursvik. Från Kista Centrum till hållplatsen vid Helenelund går spårvagnen i blandtrafik med busstrafik samt södergående fordon för transporter till fastigheter mellan Torshamnsgatan och Färögatan. 6 Osäkra förutsättningar Utmed den planerade sträckan finns ett antal förändringsområden av vilka de flesta befinner sig i ett tidigt skede i planeringsprocessen vilket innebär att förutsättningarna därför är osäkra. Figur 2 Översikt osäkra förutsättningar, markerade med rött

14 9(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Bromma Flygplats Av samrådet med Swedavia har framgått att de ännu inte beslutat om terminalens läge och flygplatsens övriga funktioner. Detta innebär att spår- och hållplatsläge är osäkert inom detta område. Någon större risk för en avsevärd fördyring bedöms ej föreligga. Passagen av Bällstavägen Stockholm har planer på att bygga om trafikplatsen vid korsningen mellan Bällstavägen och Ulvsundavägen på dess västra sida med ramper så att den får samma utformning som på östra sidan. Detta medför att banan behöver flyttas ett tjugotal meter åt väster, dvs längre bort från Ulvsundaleden. De befintliga ramperna inom Solvallakopplet kan då utgå och en betongtunnel under dessa behöver ej byggas, förutsatt att ombyggnaden av trafikplatsen sker samtidigt som Tvärbanan. Försenas ombyggnaden av trafikplatsen måste betongtunneln under de befintliga ramperna byggas ändå. En flytt av banan medför intrång på den mark som Swedavia disponerar enligt arrendeavtal med Stockholms stad. Eftersom staden ännu inte projekterat trafikplatsen råder oklarhet om konsekvenserna och kostnaderna för intrånget. Solvalla Inom Solvallaområdet planeras bostadsbebyggelse. Den första etappen ligger inom södra delen av området. För denna del har ett programarbete påbörjats. Här kan det behövas en detaljanpassning av bansträckningen. Frågan samordnas av Stockholms stad inom ramen för planarbetet. Stockholm samordnar även planeringen norr om hållplatsen i Annedal, där en attraktiv gångförbindelse till bostadsområdet Annedal öster om Ulvsundavägen måste skapas under broar för Tvärbanan och Ulvsundaleden. Frågan om en ny pendeltågstation vid Solvalla har diskuterats men något beslut föreligger inte. Tillkomsten av en station hänger ihop med ny bebyggelse öster om Solvalla. Stockholms stad tar dock inte upp frågan i det påbörjade programarbetet, utan frågan skjuts framåt i tiden. För att möjliggöra en framtida bytespunkt mellan pendeltåg och Tvärbanan förläggs Tvärbanan parallellt med Mälarbanan, vilket ger bra förutsättningar för byten men medför en något längre bro, en något längre körtid och en ökad kostnad.

15 10(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Kavallerivägen Sundbybergs kommun har ett pågående detaljplanearbete som omfattar Kavallerivägen. Planförslaget har sänts ut på samråd. I planförslaget redovisas blandtrafik med spårväg och övrig trafik på del av Kavallerivägens sträckning från Rissneleden till Skvadronsbacken. På resterande del upp till Ridvägen (vid Rissne centrum) har kommunen meddelat att man också här önskar blandtrafik. Trafikförvaltningen har i yttrande på samrådet och vid möten meddelat kommunen att man önskar egna körfält för Tvärbanan på hela Kavallerivägen för att inte försämra framkomligheten. Norra Rissne I norra Rissne pågår programarbete för utbyggnad av Bankhus 90 och i samband med detta har exploatören och Sundbybergs kommun frågat om Trafikförvaltningen kan skjuta Tvärbanan österut för att ge plats åt utbyggnaden. Konsekvenserna av detta kan inte bedömas förrän förslaget preciseras. En utgångspunkt för en förskjutning av Tvärbanan är att banan ej påverkas negativt och att det inte medför några ökade kostnader. Från Rissne till Ursvik går spårvägen på egen banvall samt på bro över Kvarnvägen och Enköpingsvägen. Denna lösning redovisades redan i förstudien. Det har framkommit att Sundbybergs kommun önskar utreda en lösning med spårvägen i blandtrafik, på Artillerivägen, på Rissneleden, på Kvarnvägen och genom den blivande cirkulationsplatsen vid korsningen med Enköpingsvägen. Detta skulle leda till sämre framkomlighet, större risk för störningar och väsentligt längre körtider samt ett behov av ytterligare spårvagnar för att klara av den planerade trafiken. Trafikförvaltningen anser att detta inte är möjligt. Diskussioner pågår med kommunen. Ärvinge Atrium-Ljungberggruppen som äger fastigheterna närmast Tvärbanan har frågat om det är möjligt att skjuta spårvägen längre från P-däcken för att underlätta för ny bebyggelse. Man har också undrat om det är möjligt att bygga över Tvärbanan. En dialog med Atrium-Ljungberggruppen om lämplig sträckning och hållplatsläge pågår. En förutsättning för anpassning av spårvägen är att kostnaden inte ska öka. Flytt av trafikplatsen norr om Ärvinge till ett mer nordligt läge är också uppe till diskussion. En flytt är möjlig med hänsyn till Tvärbanan, men det är nödvändigt att den beslutas och genomförs samtidigt med Tvärbanan. Det är inte möjligt att bygga bron för Tvärbanan över trafikplatsen med hänsyn till både befintligt och ett framtida läge av trafikplatsen.

16 11(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Tvärbanan har under den fördjupade förstudien lagts i en S-kurva vid de befintliga P-däcken för att undvika rivning av dessa. Detta medför en något sämre körgeometri men är väl motiverat ur ett kostnadsperspektiv. Helenelund Sollentuna kommun är inne i en tidig planeringsfas av området kring Helenelunds pendeltågstation. Ambitionen är att förbättra kopplingen mellan Kista och Sollentuna och att utveckla området kring Helenelunds station. Trafikförvaltningen har för Sollentuna kommun redovisat alternativa lösningar men betonat att den lösning som ligger inom budgeten för Tvärbanan omfattar en egen tunnel för Tvärbanan under E4 söder om den befintliga tunneln under E4 för buss- och GC-trafik. 7 Depå Kistagrenens behov av uppställningsplatser, trafikledning och underhåll kommer att täckas genom en kombination av en nybyggd depå utmed Kistagrenen samt av den nyss färdigställda depån i Ulvsunda. Den nya depån dimensioneras för 24 fordon. Resterande tio fordon avses ställas upp i Ulvsundadepån. I Ulvsundadepån kommer Trafikledningscentralen för Tvärbanan som sammanhållet system att finnas. Vidare kommer det att finnas viss underhållsverksamhet i Ulvsunda för Tvärbanans norra del så som t.ex. hjulsvarvning. Trafikförvaltningen är överens med Sundbybergs kommun om att bygga den nya depån i anslutning till den befintliga tunnelbanedepån i Rissne. Lokaliseringen är dock inte okomplicerad och medför påverkan på befintlig bostadsbebyggelse i Hallonbergen. Ett flertal alternativa lägen har prövats men huvuddelen av dessa har inte uppfyllt ställda krav eller varit möjliga att genomföra av andra skäl. Det finns dock ett aktuellt depåalternativ i närområdet till Rissne. Läget bedöms vara bra, dock krävs ramper för anslutning till Kistagrenen som går på bro på detta avsnitt. 8 Gestaltningsprogram Ett gestaltningsprogram har tagits fram för Kistagrenen. Programmet finns i bilaga 2. En bearbetning av programmet kan komma att ske efter samråd med berörda kommuner.

17 12(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Kistagrenens gestaltningsmål motsvarar målen för den befintliga Tvärbanan inklusive Solnagrenen som togs i trafik under hösten Målen kan sammanfattas i tre punkter: Tvärbanan ska utformas så att den får en egen identitet och framstår som ett modernt, tryggt, säkert, och miljövänligt transportmedel. Kommunerna ska bidra till kollektivtrafikens attraktivitet genom en aktiv och medveten stadsutveckling längs tvärbanans upptagningsområde. Såväl Tvärbanans gestaltning som stadsutvecklingen ska bidra till att nya resenärer lockas till kollektivtrafiken. Gestaltningen bygger i delar på den gestaltning som utförts på Solnagrenen. Dock kommer erfarenheter och synpunkter från Solnagrenen att tillvaratas. Här avses bland annat utformning av tak på teknikbyggnader, omfattning av stängsel kring banvallen samt ytskikt på slänter och anslutande ytor. På Solnagrenen har slänter utförts med krossmaterial för att minimera driftskostnader men på Kistagrenen ska grässlänter övervägas för att mildra påverkan. 9 Trafikeringsförutsättningar För det samlade trafiksystemet Tvärbanan (Sickla station Solna station /Helenelund) har trafikprognoser med målår 2030 gjorts. Dessa innefattar det tunnelbanenät och den bostadsbebyggelse som överenskommits inom ramen för 2013 års Stockholmsförhandling. Trafikprognoser visar på ett behov av 6- minuterstrafik på såväl Kistagrenen som Solnagrenen fram till Tillsammans ger det 3-minuterstrafik över Saltsjö/Mälarsnittet där resandet är som störst. En sådan trafikering kräver 86 spårvagnar finns det 52 vagnar i systemet. Fram till 2030 behöver således 34 ytterligare vagnar införskaffas. Vagnarna kommer att införskaffas i takt med att behov uppstår och kan bero på affärsmässiga överväganden och samverkan med andra spårvägsprojekt. Slutgiltigt trafikupplägg vid trafikstart avgör trafikentreprenören. Det ovan skisserade trafik- och fordonsupplägget kräver att spårvagnarna får god framkomlighet på hela Tvärbanesystemet och att erforderliga vändspår finns på plats. Behovet av tillkommande framkomlighetshöjande åtgärder kommer att studeras inom ramen för ett strategiskt utvecklingsarbete utanför investeringsverksamheten.

18 13(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Med nedanstående förutsättningar beräknas körtiden från Alvik till Helenelund till ca 23 min med en snitthastighet på 27,8 km/tim, vilket ligger i linje med stomnätsplanens mål. 8 km dubbelspår med huvuddelen, ca 5,8 km, på egen banvall och resterande 2,2 km i gatumark För bana i gatumark krävs ett eget körfält i Kavallerivägen och genom Stora Ursvik med maxhastighet 40 km/tim Jan Stenbecks torg - Kistagången i blandtrafik med maxhastighet 30 km/tim Nio hållplatser Det finns en tröskeleffekt avseende vagnsbehovet. Vid en ökning av körtiden på 2 minuter krävs ytterligare ett tågsätt med två vagnar inklusive uppställningsplatser. Investeringskostnaden ökar då med mer än 100 mnkr. Tröskeleffekten ovan uppnås vid införande av var och en av nedanstående förändringar som önskas av olika parter: Blandtrafik på Artellerigatan och på Rissneleden samt plankorsning med Enköpingsvägen Vändning i Helenelund på särskilt vändspår efter hållplatsen på särskilt vändspår Vid fler än en av nedanstående förändringar uppstår också tröskeleffekten: Tillkommande hållplats vid Solvalla Tillkommande hållplats vid Norra Ursvik Blandtrafik i Kavallerivägen 10 Överenskommelser med kommuner och övriga externa parter Överenskommelser med kommuner och övriga berörda parter ska föreligga innan utbyggnad av Kistagrenen kan påbörjas. Förhandlingar pågår med kommuner och övriga berörda parter avseende fördelning av ansvar och kostnader. I enlighet med Trafikförvaltningens intention vid pågående förhandlingar förutsätts kommunerna står för kostnader för anpassningar och standardhöjningar av egna anläggningar i anslutning till spårvägsområdet liksom för andra kostnader som berör den kommunala verksamheten. En strategi avseende detaljplaner, järnvägsplaner och eventuella miljödomar ska tas fram under våren 2014.

19 14(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Sedan uppdraget för den fördjupade förstudien definierades har den lagstiftning som ligger till grund för utbyggnad av spårväg ändrats. Järnvägsplan bedöms behövas där inlösen av kvartersmark blir aktuell och där det bedöms finnas en risk att detta inte kan ske på frivillig väg. Järnvägsplan planeras att upprättas för delsträckan mellan avgreningen från Solnagrenen och Bromma Blocks. Resterande sträcka av Kistagrenen bedöms vara genomförbar med stöd av detaljplan. Det bedöms vara lämpligt att dela in Kistagrenen i ca 10 planområden för att begränsa och minska risken för försenad utbyggnad och drifttagande. I dagsläget bedöms det vara nödvändigt med tillstånd för bortledande av grundvatten, en miljödom, för den planerade depån i Rissne. Ytterligare utredningar planeras genomföras under genomförandeskedet för att klarlägga förutsättningarna närmare. Ett smidigt och effektivt genomförande förutsätter nära samverkan med kommuner och övriga berörda parter. Planering av kommande arbete och planläggning kommer därför att genomföras i nära samverkan. 11 Tidplan Planläggning bör påbörjas snarast under våren 2014 med målsättning att inleda samråd tidigt under hösten Detta förutsätter att alla parter, trafikförvaltningen, kommunerna och aktuella exploatörer, arbetar intensivt och tar de beslut som krävs. När Tvärbanans läge kunnat preciseras under detaljplaneprocessen, kan detaljprojektering och framtagande av förfrågningsunderlag för ingående entreprenader påbörjas. Allteftersom detaljplanerna vinner laga kraft kan upphandling genomföras och anläggningsentreprenaderna påbörjas förutsatt att överenskommelser med de olika parterna föreligger. Därefter följer BEST-arbeten och slutligen driftsättning och trafikstart. Byggprocessen kan ske parallellt på skilda avsnitt av banan och påbörjas successivt vid den tidpunkt när planer, avtal och upphandlingar för respektive del är färdiga. Avseende projektering och produktion vid Bromma Blocks finns ett stort samordningsbehov med annan byggnation inom området. Dessa aktiviteter behöver därför forceras. Se vidare under avsnittet 13 Förtida arbeten vid Bromma Blocks nedan.

20 15(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Under förutsättning att Trafiknämnden och Landstingsfullmäktige fattar genomförandebeslut under våren 2014 föreslås följande tidplan Projektering och produktion Bromma Blocks Detaljplanearbete Projektering Upphandling Byggskede Drifttagning och trafikstart Affärsstrategi Enligt Trafikförvaltningens strategier ska omfattningen av respektive entreprenad, entreprenadform, ersättningsmodell etc. väljas utifrån följande övergripande kriterier: Totalekonomiskt mest fördelaktiga affären De faktiska föreliggande förutsättningarna vid upphandlingstillfället I möjligaste mån på förhand säkerställa marknadens leveransförmåga och intresse Utgångspunkten vid val av entreprenadformer och ersättningsformer ska vara bland annat följande aspekter och överväganden: Totalentreprenad ska övervägas när det finns en frihet i utförandet Utförandeentreprenad ska övervägas när det finns många krav/låsningar Vid projekt/entreprenader med särskiljande teknikområden som t.ex. byggnad, bro, järnvägsinstallationer bör entreprenadindelning med avseende på teknikslag övervägas Vid projekt med många likartade objekt bör istället sammanslagning av entreprenader övervägas Fast pris ska väljas i första hand, förutsatt att förfrågningsunderlaget är tydligt och kalkylerbart Baserat på ovanstående föreslås följande uppdelning av entreprenader för byggande och drift av Tvärbanan Anläggning Anläggningsentreprenaderna delas upp i ca tio paket i syfte att uppnå god konkurrens och för att möjliggöra byggstart på enskilda entreprenader anpassade till de tidpunkter när fastställda detaljplaner föreligger. I fortsatt arbete bör det, med hänsyn till marknadssituation, produktionsplan och tillståndsprocesser,

21 16(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) beaktas huruvida det är ändamålsenligt att slå samman flera entreprenader till färre men större entreprenader. Tre av entreprenaderna innehåller långa broar och avses upphandlas som totalentreprenader, vilket innebär entreprenören ansvarar för projektering och utförande. Resterande entreprenader bedöms lämpliga att upphandla som utförandeentreprenader där Trafikförvaltningen med stöd av konsulter ansvarar för projektering och entreprenören för utförandet. Inom dessa entreprenader finns det så många samordningsfrågor som rör banans tekniska system (BEST, Bana, El, Signal, Tele), att det bedöms nödvändigt att Trafikförvaltningen ansvarar för samordningen. Konstbyggnader kan dock med fördel upphandlas med konstruktionsansvar för entreprenören. Om det med hänsyn till tidplanen bedöms fördelaktigt kan dessa utförandeentreprenader genomföras i samverkansform. Markarbeten för hållplatser inkluderas i respektive anläggningsentreprenad. Hållplatsutrustning upphandlas i en egen entreprenad som omfattar alla hållplatser BEST BEST-arbeten upphandlas i huvudsak som utförandeentreprenader till fast pris, med en entreprenad för varje system på hela sträckan.. Upphandling av funktionsentreprenader kan förekomma, t ex av likriktarstationer. För signalsäkerhetssystemet, se nedan Signalsäkerhetssystem Samma signalsäkerhetssystem måste användas för hela Tvärbanan. Ett avrop på befintligt avtal med leverantören General Electric (GE) planeras. Kistagrenen omnämns i avtalet med GE som en option och har på så sätt förberetts. Däremot finns en begräsning i att avtalet innefattar en bortre tidsgräns för avrop. För Kistagrenen är den bortre tidsgränsen med övertagande av anläggning senaste tre år efter beställning. Denna begränsning måste hanteras med GE för att avrop ska kunna ske Depå Depån handlas upp i ett antal delentreprenader och i huvudsak som utförandeentreprenader med Trafikförvaltningen som ansvarig för att samordna projekteringen. Delar av depån kan med fördel, om så bedöms lämpligt, upphandlas som funktions- eller totalentreprenader.

22 17(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) 12.5 Trafikdrift Den gällande trafikupphandlingen E20 avser ett omfattande trafikåtagande för såväl spår- som busstrafik. E20 omfattar två block (d.v.s. två avtal), varav Block 1 omfattar bland annat trafik på Tvärbanan och i de bussområden inom vilka Kistagrenen kommer att sträcka sig. Utöver trafikdrift ingår i uppdraget t.ex. även spårfordonsunderhåll och utökad depådrift. E20-avtalet, Block 1, började löpa i augusti Avtalet med Arriva löper minst åtta år och maximalt tolv år, d.v.s. till augusti 2020 alternativt augusti Avtalet är förberett så att vissa specificerade kommande utbyggnader är möjliga att koppla på i takt med att dessa kommer till. Trafikförvaltningen avser inkludera Kistagrenen i E20-avtalet med tillämpning av avtalets ändringshanteringsbestämmelser som utgör en slags option. Det kommer dock sannolikt att krävas någon form av förhandling baserat på avtalets principer för hantering av förändringar under avtalstiden. Slutligt val baseras på vilken lösning som bedöms ge högsta möjliga totalekonomiska effektivitet Fordon Projekt A35 avser Trafikförvaltningens anskaffning av spårvagnar till Tvärbanan. Ett avtal finns mellan AB SL och den spanska leverantören Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF). Avtalet baseras på en grundserie om 15 fordon. Enligt avtalet äger SL rätt att utöver grundserien avropa totalt 106 optionsfordon. I avtalet har tider för avrop villkorats. Förutsatt att avrop görs vartannat år efter halvårsskiftet 2017 kan sista avrop göras senast den 30 juni 2023, varefter fordonsoptionen upphör att gälla. Vid optionsavrop måste varje avrop åtminstone omfatta minst fem fordon. Kistagrenen ska samverka med program Spårväg City för att i möjligaste mån synkronisera avropen av fordon på ett för Trafikförvaltningen optimalt sätt Drift och underhåll UH 2012 är ett totalentreprenadavtal där entreprenören ansvarar fullt ut för samtliga funktioner så som drift, underhåll, reinvesteringar och anknytande arbeten avseende banunderbyggnad, banöverbyggnad, elkraft tågdrift, elkraft 400 V och signal.

23 18(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Avtalspart inom det aktuella området är Infranord. Avtalet med Infranord ger möjlighet att utöka avtalet med Kistagrenen och de delar av BESinfrastrukturen som inte omhändertas inom ramen för E20-avtalet med Arriva. Avtalstiden är nio år från uppdragsstart. Det är möjligt för Trafikförvaltningen att säga upp avtalet, med 24 månaders uppsägningstid, att avslutas tidigast fem år från uppdragsstart. Detta möjliggör en koordinering av sluttidpunkt för avtalen UH2012 och E20 om så är lämpligt för Kistagrenen. 13 Kostnader/kalkyl Kalkyl En successiv kalkyl har genomförts under november Den är baserad på det spårläge som gällde Alla kostnader i kalkylen är i prisnivå Del Min (mnkr) Trolig (mnkr) Max (mnkr) Bana inkl hållplatser Rissnedepån Fordon Totalt Den successiva kalkylen ger med givna förutsättningar vid 84% säkerhet att den ej överskrider en totalkostnad på mnkr exklusive index. Med 3% årligt index från 2014 till färdigställandet årtal blir totalkostnaden mnkr. Tredjepartsanalys I syfte att reducera kostnaderna för byggande av spårväg har analyser utförts inom ramen för en tredjepartsanalys utförd i flera steg av konsultföretaget Trivector på uppdrag av Trafikförvaltningen. Tredjepartsanalysens sammanfattning har formulerats enligt nedan: Solnagrenen har när det gäller spåranläggningen, frånsett specialkonstruktioner, en relativt hög meterkostnad. Detta förklaras främst av höga kostnader för el- och signalsystem. Kostnader för över- och underbyggnad ligger i nivå med övriga projekt. Det kan också konstateras att Solnagrenens kostnader för brokonstruktioner inte är särskilt höga. Trafikförvaltningen bygger långa sträckor på specialkonstruktioner. Detta beror antagligen på att kommunen med planmonopolet ser Trafikförvaltningen som vilken byggherre som helst och därmed inte har ett incitament att hålla kostnaderna nere. Vilket i förlängningen leder till dyra lösningar som kan kräva många tunnlar och broar. I samtliga jämförelseprojekt har kommunen varit ansvarig för projektet och därmed

24 19(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) har sannolikt billigare lösningar prioriterats på bekostnad av exempelvis vägutrymme för biltrafiken. De stora byggherrekostnaderna beror eventuellt på en större kostnadstransparens i Stockholm där inga arbeten är gömda inom någon kommunal verksamhet (troligen vanligare i de övriga städerna). Därtill kommer att de många specialkonstruktionerna kräver större insatser på projekteringssidan vilket leder till högre byggherrekostnader. Det finns alltså troligen en koppling mellan den stora andelen kostnader för specialkonstruktioner och byggherrekostnaderna. Stationskostnaderna är inte utmärkande höga för Stockholm utan ligger på en vanlig europeisk nivå räknat per kvadratmeter. Däremot bygger Trafikförvaltningen större plattformar än på flera av de studerade platserna vilket gör att slutsumman för en plattform blir hög i Stockholm Depåkostnaden för Ulvsundadepån ser hög ut. Detta torde förklaras av de höga byggherre- och rådighetskostnaderna. Ser vi bara till kostnaden för depåanläggningen ligger den på 1,2 M per fordon vilket är inom det identifierade intervallet på 0,5-1,5 M per vagn Vad gäller kostnader för spårvagnar ligger Trafikförvaltningens investering inom det spridningsintervall som är normalt i Europa, även om A34 och A35 hittas bland de dyrare fordonen Jämförelse med Solnagrenen Solnagrenens verkliga kostnader för banan är ca 450 mnkr/km. Kistagrenens motsvarande kostnad, med 84 % säkerhet att budgeten håller, är ca 300 mnkr/km (exklusive index för jämförelsens skull). Kalkylen för Kistagrenen är således betydligt lägre per km än slutkostnaden för Solnagrenen. Fordonskalkylen per enhet är densamma för Kistagrenen som utfallet blev för Solnagrenen. Depåkostnader är inte rimliga att jämföra då det är speciella förhållanden i Rissne som är huvudalternativet avseende depå. 14 Förtida arbeten vid Bromma Blocks Kistagrenen går efter avgreningen från Solnagrenen norr om Norra Ulvsunda hållplats på bro över Ulvsundavägen och fortsätter på bro mellan galleriorna i den planerade handelsplatsen inom Bromma Blocks. Passagen mellan galleriorna är ca 150 m lång och här planeras en hållplats varifrån man kan komma in i galleriorna på bägge sidor. Vid kontakter med exploatörerna i området har framkommit att de tidigast påbörjar sina byggen under 2014, tidpunkten är dock ännu inte fastslagen. KF Fastigheter har under hösten 2013 sålt sin tomträtt, belägen norr om Tvärbanan, till ett amerikanskt företag. Byggrätten söder om Tvärbanan innehas av Bromma Center Södra. Bägge tomträttsinnehavarna har med vite i sina avtal

25 20(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) med Stockholms stad åtagit sig att senast ha färdigställt handelsanläggningarna. Trafikförvaltningen behöver arbetsområde och etableringsområden i anslutning till bron. Med byggstart 1 juli 2014 behöver Trafikförvaltningen tillgång till ytorna 2015 ut. Tomträttsinnehavarna har tillfrågats om huruvida detta är möjligt. Hinner inte Trafikförvaltningen med vid utbyggnaden av handelsområdet försvåras och fördyras Trafikförvaltningens arbeten avsevärt. För att möjliggöra start av projektering av Bromma Blocks så snart som möjligt under 2014 förutsätts att separat genomförandebeslut fattas avseende denna del.

26 21(21) Projekt Tvärbanan Kistagrenen PM Diarienummer TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Bilaga 1 Figur 1 Kistagrenens sträckning

27 Projekt Tvärbanan Kistagrenen - gestaltningsprogram

28 Förord Trafikförvaltningens vision är att genom kollektivtrafiken bidra till att göra Stockholm till Europas mest attraktiva storstadsregion. Kistagrenen är ett steg på vägen; en angelägen förbindelse på tvären i regionen som ger kortare restider mellan bostäder, arbetsplatser och andra viktiga resmål. Sollentuna Stockholm Stockholm Sundbyberg HELENELUND KISTAGÅNGEN KISTA CENTRUM ÄRVINGE Trafikförvaltningen tog fram en förstudie för Kistagrenen och Stockholms läns landstings Trafiknämnd beslutade den 30 augusti 2011 att välja en sträckning från avgreningen från Solnagrenen i Norra Ulvsunda via Solvalla, Rissne, Ursvik och Kista till Helenelund enligt förstudiens förslag. STORA URSVIK Fram till ett planerat genomförandebeslut för Kistagrenen 2014 pågår ett arbete med att fördjupa beslutsunderlaget. Det fördjupade arbetet genomförs för att säkerställa att Kistagrenen ska bidra till ett attraktivt kollektivtrafiksystem i Stockholmsregionen samt till en ekonomiskt effektiv trafik. Det fördjupade arbetet ska resultera i ett beslutsunderlag med tillräcklig noggrannhet för ett genomförandebeslut. Sundbyberg Stockholm RISSNE ANNEDAL Inom ramen för det fördjupade arbetet har det här gestaltningsprogrammet tagits fram. Avsikten är att det ska ge en gemensam bild av projektet för Trafikförvaltningen, berörda kommuner och andra aktörer. BROMMA FLYGPLATS BROMMA BLOCKS N. ULVSUNDA AVGRENING FRÅN SOLNAGRENEN

29 HELENELUND KISTA Innehållsförteckning Projektgrupp RISSNE URSVIK JÄRVAFÄLTET sid 1 Förord 2 Inledning 4 2 Tvärbanans utformning 6 Hållplatsutformning 8 Typhållplatsen 10 Spårområde och broar 12 3 Norra Ulvsunda, Bromma Blocks och Bromma flygplats 14 Annedal och Solvalla 16 Rissne 18 Ursvik 20 Passage av Järvafältet 22 Ärvinge-Kistamässan 24 Helenelund 26 Trafikförvaltningen Projekt Tvärbanan-Kistagrenen Dokument-id:TVBN Diarienummer: Projektgrupp: Mikael Eriksson SLL Hans Annevall SLL Marita Vahemann SLL Håkan Elmqvist SLL Henrik Rundquist &Rundquist Erik Griffiths &Rundquist Dan Johansson &Rundquist/Lab71 Fotograf: alla fotografier är från Solnagrenen SOLVALLA 3 Tvärbanans utformning 22 Typangöring 24 Typhållplatsen 26 Spårområde och broar 28 ANNEDAL BROMMA FLYGPLATS

30 Helenelund Kistagången Kista centrum Ärvinge Inledning Stora Ursvik Kistagrenen kommer att komplettera dagens spårstruktur som i huvudsak består av Rissne förbindelser in mot de centrala delarna av Stockholm. Resandet på den nya spårvägen förväntas bli stort. Längs den tänkta sträckningen ligger några av Stockholmsregionens mest betydelsefulla utvecklingsområden och antalet bostäder och arbetsplatser bedöms fortsätta öka. Sundbybergs centrum Annedal Solna centrum Solna station Bällsta bro Bromma flygplats Bromma Blocks Solna Business Park Karlsbodavägen BYTESPUNKT HÅLLPLATS Norra Ulvsunda BEFINTLIG TVÄRBANA Johannesfred Trafikförvaltningen har genomfört en förstudie PÅGÅENDE UTBYGGNAD PROJEKTERAD FÖRLÄNGNING om en utbyggnad av tvärbanan till Kista. En remissversion av förstudien sändes ut i december En huvudfråga har varit om spårvägen ska dras till Helenelund eller KISTAGRENEN Alvik L Alviks strand Stora Essingen Sollentuna centrum. Stockholms läns landstings Trafiknämnd fattade den 30 augusti 2011 beslut om alternativet Helenelund. Gröndal Trekanten Sickla udde Liljeholmen Sickla station Årstadal Årstaberg Mårtensdal Årstafältet Sickla kaj Gullmarsplan Valla torg 4 Luma L Linde Globen Översiktskarta med större omstigningsplatser

Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen

Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen 1(11) Handläggare Johan von Schantz 08-686 38 77 Johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 6 Genomförande- och anskaffningsbeslut Utbyggnad Tvärbana Norr Kistagrenen Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut Sida 1 (7) 2018-03-05 Handläggare Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Trafiknämnden 2018-04-19 Lovisa Strandlund Trafikplanering

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering

Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering 1(8) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-12-02, info punkt 18 Tvärbana Norr Kistagrenen, fortsatt programstudie - delrapportering Bakgrund I trafiknämnden den 29 april 2014 beslutades

Läs mer

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Solvalla. Genomförandebeslut

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Solvalla. Genomförandebeslut Sida 1 (10) 2019-04-23 Handläggare Lotten Svedberg Trafikplanering Telefon: 08-508 26 215 Till Trafiknämnden 2019-05-23 Exploateringsnämnden 2019-05-23 Anna Savås Avdelningen för Projektutveckling Telefon:

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26 Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur Stockholm 2015-05-26 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2. Förutsättningar...

Läs mer

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Sundbybergskopplet. Genomförandebeslut

Tvärbana norr (Kistagrenen) Genomförandeavtal för delsträckan Sundbybergskopplet. Genomförandebeslut Dnr E2019-01129 Sida 1 (8) 2019-03-26 Handläggare Lotten Svedberg Trafikplanering Telefon: 08-508 26 215 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Exploateringsnämnden 2019-04-25 Anna Savås Avdelningen för Projektutveckling

Läs mer

Bällsta, Bromsten och Kista.

Bällsta, Bromsten och Kista. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014-07599 Sida 1 (12) 2014-10-06 Handläggare Stefan Modig Telefon 08-508 27 363 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Tvärbana Norr Kistagrenen

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur Stockholm 2015-05-26 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2. Förutsättningar...

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 070-786 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-22 Trafiknämnden 2015-01-19, punkt 5 Ärende/Dok. id. TN 2015-0993 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration

Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration 1(5) Johan von Schantz 08-686 3877 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 14 Beslut om genomförande av anskaffning av tjänst för systemintegration beskrivning Beslut om genomförande av

Läs mer

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik Bilaga 2 Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen I den här förstudien har möjliga sträckningar för Kistagrenen av Tvärbana Norr studerats. Kistagrenen börjar vid förgrenings punkten med Solnagrenen i Ulvsunda.

Läs mer

Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18

Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18 1(8) Dokumenttyp Handläggare Amanda Svensson 08 686 1982 Styrelsen Genomförandebeslut av Kistagrenens spårtunnel under ny E18 Bakgrund SL arbetar tillsammans med bland annat berörda kommuner med en förstudie

Läs mer

Exploateringskontoret. Exploateringskontoret. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon:

Exploateringskontoret. Exploateringskontoret. Avdelningen för Projektutveckling. Telefon: Sida 1 (11) 2017-11-24 Handläggare Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Trafiknämnden 2017-12-14 Lovisa Strandlund Trafikplanering

Läs mer

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Landstingsradsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2015-04-08 LS 1410-1122 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City 1(5) Projekt och upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-868 38 77 johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2014-02-11, info-punkt 24 Förslag till strategi för anskaffning av fordon till Spårväg City

Läs mer

Verkställighetsbeslut avseende Vega Station

Verkställighetsbeslut avseende Vega Station 1(4) Projekt och Upphandling Programsektionen Pendeltåg Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-22 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 23 Ärende/Dok. id. SL-2014-0538 Infosäk. klass

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet

Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet 1(5) Handläggare Håkan Hjelm 0708-59 27 70 hakan.hjelm@sl.se Bro för Tvärbanan Kistagrenen över Sundbybergskopplet Alternativa brohöjder gällande DP 2016-07062 Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

GENOMFÖRANDEAVTAL beträffande broförbindelse över nya Ulvsundavägen mellan Stora Ursvik i Sundbyberg och Rinkeby i Stockholm

GENOMFÖRANDEAVTAL beträffande broförbindelse över nya Ulvsundavägen mellan Stora Ursvik i Sundbyberg och Rinkeby i Stockholm 1 (6) Mellan Stockholms kommun, genom dess exploateringsnämnd och trafik- och renhållningsnämnd, och Sundbybergs kommun har tecknats följande GENOMFÖRANDEAVTAL beträffande broförbindelse över nya Ulvsundavägen

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen

Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 6 mars 2017 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund på gula linjen Ärende 2 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 LS 2017-0389 Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedningen Landstingsstyrelsens beredning

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0067 10 Avtal om finansiering och utbyggnad av en tunnelbanestation i Hagalund

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad

Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad 1(6) Handläggare Havin Nyqvist 08-6861636 havin.duzgun-nyqvist@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, info punkt 16 SL 2013-4100 Information avseende program Roslagsbanans utbyggnad Detta ärende är en lägesrapport

Läs mer

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström Inte mycket tyder på att detta stråk tidigare var en järnväg. I Lyon omdanades en nedlagda järnväg till spårväg och trafikeras nu både av en stadslinje och en expresslinje till flygplatsen. Kanske kan

Läs mer

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg

Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg 1 (5) Datum 2011-05-25 Identitet TN 1105-115 SL 2010-14329 Trafiknämnden Genomförande- och anskaffningsbeslut avseende ny tunnelbanedepå i Norsborg Inledning Detta projekt, Norsborgsdepån, ingår i Programmet

Läs mer

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan 1 (7) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden 2018-04-10, punkt 14 Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige beslutade den 18 februari 2014 (LS 1401-0037)

Läs mer

PM Tunnelbana i Östlig förbindelse

PM Tunnelbana i Östlig förbindelse förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 2016-09-12 Strategisk Utveckling Diarienummer: SL 2015-0497 Bild omslag: Trafikverket förbindelse 2(8) Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

att inleda upphandling av entreprenadarbeten för station Hagastaden, berg- och anläggningsarbeten för stationerna Södra Hagalund och

att inleda upphandling av entreprenadarbeten för station Hagastaden, berg- och anläggningsarbeten för stationerna Södra Hagalund och 1 (7) Förvaltning för utbyggd tunnelbana FUT 2018-0338 Infosäkerhetsklass K1 (öppen) Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 11 Projekt Arenastaden; Upphandling av entreprenadkontrakt avseende Station Hagastaden

Läs mer

Ärendet avser även upphandling av konsultuppdrag för byggledningsorganisation för genomförandet av rubricerade berg- och anläggningsentreprenader.

Ärendet avser även upphandling av konsultuppdrag för byggledningsorganisation för genomförandet av rubricerade berg- och anläggningsentreprenader. Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 18 1 (5) Ärende FUT 2019-0161 Infosäkerhetsklass K1 (öppen) Upphandling huvudentreprenader avseende berg- och anläggningsarbeten samt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:30 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Genomförande av Kistagrenens spårtunnel under ny E18 Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Styrelsen för AB Storstockholms

Läs mer

Upphandling av entreprenadkontrakt avseende anläggningsarbeten vid befintlig station Gullmarsplan som förberedelse för anslutning av nya tunnelbanan

Upphandling av entreprenadkontrakt avseende anläggningsarbeten vid befintlig station Gullmarsplan som förberedelse för anslutning av nya tunnelbanan 1 (6) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Infosäkerhetsklass K1 (öppen) Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 10 Upphandling av entreprenadkontrakt avseende anläggningsarbeten vid befintlig station Gullmarsplan

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan enligt 2013 års Stockholmsförhandling

Utbyggnad av tunnelbanan enligt 2013 års Stockholmsförhandling 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Landstingsstyrelsens arbetsutskott Utbyggnad av tunnelbanan enligt 2013 års Stockholmsförhandling Ärendebeskrivning Förslag till godkännande

Läs mer

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort Stockholms läns landsting 1(9) Förvaltningen för utbyggd tunnelbana Handläggare: Stefan Persson Ankom Stockholms läns landsting 2014-03- 2 8 Landstingsstyrelsens arbetsutskott wisiivmtilt^ IIMllllllll

Läs mer

Upphandling av entreprenadkontrakt avseende utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby station

Upphandling av entreprenadkontrakt avseende utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby station 1 (5) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Handläggare: Anna Nylén Trafiknämnden 2018-05-22, punkt 20 Upphandling av entreprenadkontrakt avseende utbyggnad av tunnelbana från Akalla till Barkarby station

Läs mer

Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar

Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-10-25, punkt 8 Beslut om att inleda upphandling av drift och underhåll för biogasanläggningar beskrivning Upphandling av drift

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Mariehäll 1:10

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Mariehäll 1:10 1(8) Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 5 2017-08-30 Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning

Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande under granskning 2014-03-06 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/660-214 Projekt nr 9227 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Tvärbanan till Nacka, för fastigheten Sicklaön 40:12 m.fl. på Västra Sicklaön

Läs mer

Tvärbanan Giltighetstid augusti och tills vidare Måndag fredag Noter n Natt mot lördag, söndag och helgdag...................................01..............01......31.................................01...................16..................31...........

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

Utlåtande 2018:8 RI (Dnr /2017)

Utlåtande 2018:8 RI (Dnr /2017) Utlåtande 2018:8 RI (Dnr 123-1944/2017) Tvärbana Norr Kistagrenen Genomförandeavtal för delsträcka Norra Ulvsunda samt Överenskommelse om betalplan och indexering för medfinansiering Genomförandebeslut

Läs mer

Tvärbanan Giltighetstid juni 18 augusti Noter n Endast natt mot lördag, söndag och helgdag. Observera! Tågen gör inte uppehåll vid Norra Ulvsunda och Karlsbodavägen. (Gäller från april tills vidare) Måndag

Läs mer

Information avseende Slussen - lägesredovisning november 2012

Information avseende Slussen - lägesredovisning november 2012 Stockholms läns landsting Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-11-02 1(5) Identitet TN 1211-0235 Handläggare: Johan von Schantz 08-686 3877 STYRELSESAMMANTRÄDE 2011-11- 1 3 Information avseende Slussen

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

Beslut om övergripande utredningar till befintligt

Beslut om övergripande utredningar till befintligt 1(5) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-04-29 Trafiknämnden 2019-06-18, punkt 7 Ärende TN 2015-0990 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut

Läs mer

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström 1(4) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-2-11 Trafiknämnden 219-3-18, punkt 12 Ärende SL 217-176 Infosäkerhetsklass K1

Läs mer

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 1 Säker och estetisk utformning av spårvägssystem Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 2 Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (också känt

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning

Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning 1(4) Karin Svingby 08-686 3033 karin.svingby@sll.se Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 26 Information om tidplanen för Roslagsbanans kapacitetsförstärkning beskrivning Detta ärende avser information om huvudtidplanen

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef 1 Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer 2 En ny generation järnväg Stora behov av att öka kapaciteten på järnvägen i södra Sverige

Läs mer

Arbetet med planeringen för Tvärbanans

Arbetet med planeringen för Tvärbanans Nytt för Tvärbanans Kistagren: Tre anläggningsprinciper Den ursprungliga planeringen för Tvärbanans Kistagren i Stockholm föll inte politikerna i smaken: mer spårväg, mindre järnväg, och lägre kostnader,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning 1(5) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 9 Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning beskrivning Beslut

Läs mer

Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City

Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City 1(9) Projekt och Upphandling Handläggare Johan von Schantz 08-868 3877 Johan.vonschantz@sll.se Trafiknämnden 2013-06-18, punkt 9 Beslut om kostnadsreduceringar avseende investeringsutgift för Spårväg City

Läs mer

Tidplan, mängder och kostnader

Tidplan, mängder och kostnader SLUSSEN plan B En förnyelse av Slussen genom etappvis rivning och återuppbyggnad, i stort så som Slussen ser ut och fungerar idag, men helt moderniserad. Tidplan, mängder och kostnader Projektgruppen SLUSSEN

Läs mer

Information avseende upphandling av spårtrafik Lidingöbanan samt Spårväg City under utbyggnad (E21)

Information avseende upphandling av spårtrafik Lidingöbanan samt Spårväg City under utbyggnad (E21) 1(6) Handläggare Iveta Jirgensone 08-686 16 84 iveta.jirgensone@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, info punkt 23 Information avseende upphandling av spårtrafik Lidingöbanan samt Spårväg City under utbyggnad

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef Projekt Ostlänken Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef En del av ny generation järnväg Byggandet av höghastighetsjärnväg är det

Läs mer

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR ÖSTLIG FÖRBINDELSEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord 1(4) Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 13 Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord Ärendebeskrivning Miljöpartiet inkom till trafiknämnden

Läs mer

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden

Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Delen Sundbyberg Ulvsundaleden Kallhäll Jakobsberg Allén Barkarby Kista Annedal Järnvägsgatan Spånga Ulriksdal Sundbyberg C Solna Sundbybergbe Tomteboda Bällstavägen Landsvägen Beskrivningen omfattar sträckan

Läs mer

Konsulttjänster för projektering av tunnelbana till Arenastaden via Hagastaden

Konsulttjänster för projektering av tunnelbana till Arenastaden via Hagastaden Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-21 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-05- 2 7 0 00 0^ ' Konsulttjänster för projektering av tunnelbana till Arenastaden via

Läs mer

Information om bytespunkt Årstaberg

Information om bytespunkt Årstaberg 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2017-01-19 Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Information om

Läs mer

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling

Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 1 (6) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-147 Trafiknämnden Reviderad plan för buss- och spårtrafikupphandling 2011-2014 Enligt SL:s styrelses beslut 2004-08-31 skall styrelsen årligen ta ställning till

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning.

Version 1. godkänna föreliggande förslag till yttrande samt att översända detsamma till landstingsstyrelsens förvaltning. 1(4) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 9 TN 2014-0320 Förslag till yttrande över motion 2014:4 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om förstudie

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun.

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun. Jörgen Palm Stora Projekt Telefon: 08-508 263 04 jorgen.palm@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-08-26 Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Upphandling av IT-drift och support (DIT17)

Upphandling av IT-drift och support (DIT17) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 6 Upphandling av IT-drift och support (DIT17) Ärendebeskrivning Ärendet avser beslut att genomföra upphandling

Läs mer

Förnyat genomförandebeslut Spårväg City

Förnyat genomförandebeslut Spårväg City 1(7) 2010-11-15 Dokumenttyp Genomförandebeslut Handläggare Gabriella Burel Version 0.7 Styrelsen Informationssäkerhetsklass Förnyat genomförandebeslut Spårväg City Bakgrund I juni 2007 beslutade AB Storstockholms

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer