allas intresse att det görs stora insatser för att få upp intresset för teknikl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "allas intresse att det görs stora insatser för att få upp intresset för teknikl"

Transkript

1 T r e h tocoinr2ut4-u4-07 Ö Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme vill härmed framföra gemensamma synpunkter på kompetensförsörjningen och dithörandeutbildningsfrågor.vi tackar för möjligheten till denna dialog. t r n D D D Geyrkeshögskolanochy-myndigheten långsiktigt ökade statliga resurser. Att sambällsviktig utbildning inte medges statsbidrag med hänvisning till alltför snäva ekonomiska ramar för myndigbeten är en komplikation ocb ett strategiskt problem för samhället. 5tsa mer på yrkeshögskolan med tydliga direktiv om att sambällsviktig verksamhet som energibranschen måste ba prioritet. Utblldninganordnare med yfi-utbildning där omfattande teknisk utrustning krävs måste få Pättre framförhållning för att klara nödvändiga investeringar, modellen med beviljande av endast en utbildningsomgångitaget fungerar dåligtyfi-anordnaren utsätts för en betydande ekonomisk risk. Oet behövs åtminstone fem-sex års framförbållning för att bära utbildningens investeringar. GeyFI-myndigheten ett särskilt uppdrag att omhänderta den kompetensingenjörer ocb tekniker-5om finns bland nyanlända.språket hindrar dem dock från att jobba med tekniska frågor idag. prioritera ocb lägg resurser på att undanröja binder för att få in individernaitekniska yrken. Ge statsbidrag till FlING-den distansutbildning av högskoleingenjörer med inriktning på elkraft som Pranscben dragit igångisamverkan med de tre nordligaste universiteten. 5tatsmktern borde aktivt bidra till att sprida motsvarande initiativ till KTrtB2ödertörn ocb klögkolan Väst.Idg bar branschen ett stort behov av främst högskoleingenjörer.attraktiviteteniutbildningen beböver ökas ocb som en delidetta måste utbildnings5ektornock5å5kapa strategier för att öka examensfrekvensen inom ingenjörsutbildningarna generellt. Branschen ser inte idag fjärde året på gymnasieskolans tekniska program (T) som tillräckligt för anställparbet. t skolverkets bedömning av fjärde årets inriktning finns ingen nationell utgång mot elkraft. För att åtgärda detta föreslårviatt o skyndsamt 5kap en specialinriktning på relevanta gymnasieskolor för utgång mot elkraftiett fjärde gymnasieår på teknikprogrammet. o5e över möjligbeten att via yrkeshögskolan skapa en utpildning som utifrån det tekniska gymnasiets tredje år bygger på en eftergymnasial elkraftsutpildning med attraktivt innebåll för branscben.

2 5yFN5KFNFPt 5V5N5KÄRRVÄF 2 För att bredda rekryteringsunderlaget till branscben måste resurser sättas in på att få in nya grupper som idag är underrepresenteradeiden tekniska utbildningentexkvinnorocb ungdomarmed utländsk bakgrund. Oet liggeri allas intresse att det görs stora insatser för att få upp intresset för teknikl o o Fnergibranscbens samhällsnytta är självklar. Fnergibranscben bar en central roll för människors vardag. Fl ocb värme är en förutsättning för en fungerande vardag. Fnergibranscben är därmed en viktig samhällsaktör ocb detärett samhälleligt intresse tt vi gemensamt klarar kommande utmaningar.oock vill vi särskilt betona betydelsen av vår infrastruktur ocb att kompetensförsörjningen säkras-det är även ett starkt sambäiisintresse. Vi ser idag vissa sektorer som är sambäiieiigt kritiska för att undanröja risken för sambällsstörningar.oessutom bar 5verige ett energisystem somklimatmässlgt sett-är ett internationellt föredöme. Flproduktionen är till 7 procent kiimatneutrai. Fjärrvärmeproduktionen bar nästan motsvarande fina värden. Fnergibranscben är en viktig motoriarbetet med att förverkliga klimatmålen-både nationellt ocb på FO-nivå.llarscben ut ur oljesambället möjliggjordes tack vare att fossila Pränslen stegvis kunde elimineras både på el ocb värmesidan. På elsidan tack vare tillkommande kärnkraftsel. På värmesidan tack vare värmepumpar ocb ökad satsning på inhemska biobränslen. VI vet också av gjorda undersökningar att det är klimatutmaningen som gör ungdomarna intresserade av ett framtida energiarbete. 5 0 d Fnergibranscbens ekonomiska betydelse för statskassan bar på senare år ökat. I statsbudgeten representerar skatter ocb avgifter från energisektorn ett belopp som torde närma sig 50 miljarder kr bara från el ocb värme. O p d Oe senaste tio åren bar energibranscbens massiva investeringsprogram medfört att energiinvesteringarna uthålligt ligger på nivån miljarder kr.avpilderna nedan framgår att energipranschen svarar för cirka 40 procent av de samlade industriinvesteringarna just nu. Ocb trenden är stigande.

3 SVENSK ENERGI 3(6) SVENSK FJÄRRVÄRME Investeringar inom Energibranschen Killa:SCBochSvensk Energi 0,0 o * * PfOgnOS Presentation energi Industrins respektive Energibranschens investeringar mdkr Industrin n Energibranschen _ i _ F! : A f t t = * Källa:SCBochSvenskEnergi * PrOgHOS energi Skälet till de höga investeringarna under senare år har dessa orsaker: Stora satsningar på elnätsområdet. Att vädersäkra ledningsnätet och försöka markförlägga det mesta av kablarna har tagit de största resurserna. Men även byten av alla elmätare för övergången till månadsvis avläsning och den fortsatta utvecklingen av smarta elnät är andra viktiga faktorer. Utbyggnaden av vindkraften, som i fjol nådde nästan 10 TWh. Uppgradering av övrig kraftproduktion; kärnkraften, vattenkraften och kraftvärmen. Kraftvärmen (samtidig produktion av el och värme) beräknas, enligt Energimyndigheten, att växa från dagens cirka 10 TWh i årlig produktion med 3(6)

4 5V5NSK5N5ROI SVFNSKFJÄRRVÄRMF 5TWb till år2020. Oet innebär ytterligare utnyttjande till övervägande del av klimatneutrala biobränslen till el-ooh värmeproduktionisverige.kunskap om nnlljöfrågoridessa sammanhang är ookså viktigt att beaktaiett hållbart utnyttjande av biobränslen från skogen. OOOöooöo Branschens egen arbetsmarknadsanalys visar på ett rekryteringspebov de kommande fem åren på nivån.000 ingenjörer oob tekniker med antingen energi-eller elkraftskompetens. Tillsammans med detre nordligaste universiteten (Mittuniversitetet, Umeå UniversitetoobkuleåTekniska Universitet) bar bransoben startaten egen distansutbildning av högskoleingenjörer (HtNG) med inriktning elkraft med O-talet elever per år. Oe första tre åren bar vi sett rekordstort antal förstabandssökanden till O-talet utbildningsplatser.fn förutsättning för utbildningens fortlevnad är garantifinansiering från bransoben. Oetta är inte hållbart utan måste ses som en temporär lösning. Här borde statsbidrag utgå. dloor onn När UngdomsParometern frågar överto.000 ungdomar om vilka de ser som framtidsbransober,bamnar energi nu på tredje plats.oet är ett intresse som måste tas om band av utbildningssystemet. Här kommer de huvudområden som branscben särskilt vill betona, oob där statsmakterna kan bidra till förbättringar inför framtiden: o B Ftableringen av utbildning inom energiområdet kan vara synnerligen kostsam. Att utrusta en utbildningsort med maskiner eto som ska bedriva yrkeshögskoleutbildning på energiområdet kräver betydande investeringar.oetta förutsätter en annan lång siktigbet, än vad som är fallet idag.att utbilda exempelvis distributionselektrikeri Äsbro,Närke,kräverheltandra resurser än mer hantverksmässiga utbildningarexempelvis bovslagare eller frisörer. Nuvarande ordning med ansökning för varje utbildningsstart är alltför kortsiktig oob ryokig oob innebär att utbildningsanordnaren får ta en orimlig ekonomisk risk. Bransoben bar sedan länge upplevt detta som ett proplem.oet borde snarare liggaisambällets intresse att skapa förutsättningar för ökad framförbållning oob därmed rimligare arbetsvillkor för bransoben ooh utbildningsanordnarna. Visst finns förståelse för att yrkeshögskolan flexibelt ska möta ar betsmarknadens bebov av arbetskraft. Men situationen är inte likadanialla sektorer, där långsiktigt behov finns tillsammans med särskilda bebov bos utbildningsanordnarna krävs ett annat synsätt. För vissa utbildningar bedöms åtminstone fem-sex års framförbållning behövas för att trygga utbildningens investeringar. yhäridagsläget trots allt viktigast för bransoben när det gäller rekryteringen av teknisk kompetens. Ftt annat starkt skäl till att stärka yrkeshögskolan är,sett med bransobens ögon, att eleverna efter avslutade studier direkt är anställningsbara. Så är idag inte fallet med elever som gåttt4.här behövs en systemsyn där det tekniska gymnasiet tydligare måste integreras med yrkeshögskolan för att förse bransoben med kompetens. 4(6)

5 SVENSK ENERGI SVENSK FJÄRRVÄRME 5 YH-myndigheten bör också fa i uppdrag att prioritera utbildningar i samhällsviktiga bristyrken som exempelvis anläggningsmontörer till storkraftnätet. Yh-myndigheten bör också förstärkas med resurser för att kunna göra prioriteringar och fördjupat förstå behov och yrkesroller. Här bör också branschen kunna stödja YH-myndigheten på ett lämpligt sätt. 2. Utnyttja kompetensen bland nyanlända och YH-utbilda dem! Bland många nyanlända till Sverige finns det många med god teknisk utbildning från utlandet. Men där dessas kompetens av olika skäl inte tagits omband fullt ut. En förklaring kan vara språkbarriären men det kan också finnas andra hinder för att komma in i yrken som motsvarar den utbildning och yrkeskunskap som en nyanländ har. Ge YH-myndigheten ett särskilt uppdrag - och erforderliga resurser - för att säkra även den kompetensen. Tillsätt de resurser som krävs för att stödja individens eta- Plering inom en sektor där utbildad arbetskraft behövs. Svensk Energi var tidigt ute med valideringsprogram för nyanlända. Men Ås b ro som är valideringsplatsen har de senaste åren inte haft någon beläggning i det avseendet. Varför utnyttjar inte Arbetsförmedlingen denna resurs? 3. Skapa en elkraftsinriktning för gymnasiet och komplettera yrkeshögskolan] Energibranschen har stöttat Skolverkets arbete med att permanenta ett fjärde tekniskt år på gymnasiet. I Skolverkets redovisning av regeringens uppdrag finns ingen inriktning mot elkraft. Inom ramen för förslaget bör skyndsamt en särskild variant med inriktning utvecklas vid de gymnasier som har erfarenhet och kompetens av elkraftsutbildning. Som ett komplement skulle yrkeshögskolan kunna vara en utgång där elever med tre år på ett tekniskt gymnasium kan fördjupat inrikta sig mot elkraft med yrkespraktik. Det är viktigt att skapa en tydlighet runt hur energibranschen ska kunna tillgodose sitt behov av arbetskraft. Det är inte rimligt att branschen står utanför ett utvecklat tekniskt gymnasium. Det ställer krav på yrkeshögskolan. 4. Ge statsbidrag till HING och sprid motsvarande till KTH/Södertörn och Högskolan Väst! Den framgångsrika distansutbildningen av högskoleingenjörer med inriktning på elkraft, som drivs i samarbete mellan branschen och de tre nordligaste universiteten ("HING"), borde regeringen bevilja statsbidrag och samtidigt stimulera till vidare spridning till fler högskolor - KTH/Södertörn och Högskolan i Väst. För att vara samordnare i den här typen av upplägg krävs resurser. Svensk Energi kan fortsatt ta den rollen under förutsättning att medel tillförs. Det råder nu och framöver stor brist på särskilt högskolingenjörer i branschen. Att satsa på fler platser på att öka attraktiviteten i utbildningen är viktigt. Idag är examensfrekvensen vid landets ingenjörsutbildningar låg. Det måste ligga i utbildningssystemets intresse att inte bara få fram platser utan att också skapa förutsättningar

6 SVENSK ENERGI SVENSK FJÄRRVÄRME 6(6) för att kunna slutföra utbildning. Resurser och strategier borde tas fram för att öka examensfrekvensen för såväl högskole- som civilingenjörer. 5. Bredda rekryteringsbasen till teknikyrken! Idag driver Svenskt Energi framgångsrikt projekt som handlar om att få flickor intresserade av teknik och att utveckla attraktiva läromedel inom grundskolan för undervisning och energi. Det är delar i vårt bidrag för att öka intresset för teknik bland unga. För att klara den långsiktiga försörjningen måste nya grupper av unga attraheras av branschens yrken. Idag är rekryteringsbasen för branschen för liten - det krävs en stor satsning på att väcka intresse för teknik bland i de grupper som idag är underrepresenterade i branschen. Vd \ y Svensk: Energi vd Svensk Fjärrvärme 6(6)

För att få tillräcklig teoretisk nivå behöver matematik och fysik förstärkas i åk 1-3. Vissa eltekniska ämnen måste kunna påbörjas i åk 3.

För att få tillräcklig teoretisk nivå behöver matematik och fysik förstärkas i åk 1-3. Vissa eltekniska ämnen måste kunna påbörjas i åk 3. SVENSK ENERGI Anna Wärmé anna.warme@svenskenergi.se 016/2015 1 (1) Datum 2015-03-17 Skolverket Remissvar angående T4 från Svensk Energi Svensk Energi genomför regelbundet branschenkäter avseende företagens

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Ditt drömjobb finns i ENERGIBRANSCHEN

Ditt drömjobb finns i ENERGIBRANSCHEN Ditt drömjobb finns i ENERGIBRANSCHEN Det är vi som gör det möjligt för dig att tända lampan på morgonen! Då har vi producerat elen, sett till att ledningarna fått hem elen till dig och hjälpt ditt hushåll

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Länsplan för Västmanland Delprojekt 3

Länsplan för Västmanland Delprojekt 3 Länsplan för Västmanland Delprojekt 3 Uppdraget för delprojekt 3 Syfte: att utveckla en plan för målinriktade och strategiskt långsiktiga insatser i hela länet för att samordna och matcha arbetslivets

Läs mer

Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Teknikprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet i Skolverkets

Läs mer

Fler platser på yrkeshögskolan

Fler platser på yrkeshögskolan Fler platser på yrkeshögskolan Trots 4 arbetslösa misslyckas var femte rekryteringsförsök 4 människor är arbetslösa i Sverige idag. Socialdemokraternas mål är att Sverige ska öka antalet personer som arbetar

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

Investeringsenkät 2009

Investeringsenkät 2009 SVE1 v1. 5-12-22 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Produktion Folke Sjöbohm 8-677 26 97, 7-419 26 97 folke.sjobohm@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (9) Datum 9-6-8 Investeringsenkät 9 Sammanfattning Energiinvesteringar

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning Svenska Handelskammarförbundets analys 2009 mars Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning På kort sikt kommer 28 procent av företagen att behöva göra sig av med kritisk kompetens som behövs

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) Remissvar Utredningens förslag 10.2: Benämningen studie- och yrkesvägledare ska ändras Att ändra från studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb Jan Johansson Vår vision Göteborgs Tekniska College skall vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige. Vår verksamhet Gymnasieskola

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Internet of Things Utbildning och Kompetensförsörjning. Fredrik Heintz Linköpings universitet

Internet of Things Utbildning och Kompetensförsörjning. Fredrik Heintz Linköpings universitet Internet of Things Utbildning och Kompetensförsörjning Fredrik Heintz Linköpings universitet SIP IoT Utbildning Översikt Syfte: Lägga grunden för arbetet med att tillgodose Sveriges kort- och långsiktiga

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör?

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Teknikföretag är Sveriges viktigaste företag för tillväxt, sysselsättning, utveckling, export och därmed för välfärden. Det finns en stark koppling

Läs mer

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning Hur blir en utbildning till Yh-myndigheten beviljar att en utbildning får ingå i yrkeshögskolan får statsbidrag eller särskilda medel Utbildning SFS 2009:128 1 Avses leda till förvärvsarbete för det studerande,

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI REGIONAL UTVECKLING Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI David Lindén Näringsliv och Arbetsmarknad 5 mars 2019 E-hälsostrategi för Region Skåne 2016 2010 REGIONAL UTVECKLING Det öppna

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 Kommunförbundet Skåne, 2012-09-03 Christian Lindell christian.lindell@skane.se 040-675 34 12 Upplägg Bakgrund Utvecklingen i storstadsregionerna

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30

Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30 Framtiden kräver obligatorisk gymnasieskola 2013-01-30 Prioriteringar inför kongressen Jobben först: Full sysselsättning är vår övergripande politiska prioritering. Skapandet av fler jobb och aktiva insatser

Läs mer

Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan?

Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan? Hur kommer den nya gymnasieskolan, Gy 2011, påverka utbildningar på yrkeshögskolan? Vad kan det fjärde året på gymnasieskolans teknikprogram få för betydelsen för yrkeshögskolan? Yrkeshögskolan och Gy

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Svar på motion om att reformera förstelärarsystemet

Svar på motion om att reformera förstelärarsystemet Kommunstyrelsen 2018-09-21 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:80 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att reformera förstelärarsystemet Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund

Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Yh-myndighetens arbete med att analysera arbetsmarknadens efterfrågan Magnus Johansson Linda Wiklund Syftet med analysarbetet Bedöma vilka yrken och kompetenser som efterfrågas av arbetslivet Planera omfattning

Läs mer

Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius

Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius Energisystem som utgår från miljö- och hälsovärderingar. Gunnar Hovsenius Inga enkla systemavgränsningar Äldre tiders produktionssystem och utsläpp begränsar dagens möjligheter Till vad och hur mycket

Läs mer

Liselotte Aldén, Uppsala University. Utbildningsläget

Liselotte Aldén, Uppsala University. Utbildningsläget Liselotte Aldén, Uppsala University liselotte.alden@geo.uu.se Utbildningsläget Utbildningsläget Politiskt mål Utbildning inom högskola och universitet Vindkraftteknikerutbildning Sammanfattning - kompetensförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om en ny lärarutbildning (U 2007:10) Dir. 2008:43 Beslut vid regeringssammanträde den 17 april 2008. Sammanfattning av uppdraget Med stöd av regeringens

Läs mer

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige

Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Forskning och utbildning för konkurrenskraft Industrins Offert till Sverige Lägesrapport 2008 Agneta Dreber 081124 2005 2006 2007 2008 Industriforskningsinstitut Teknikcollege Ingenjörsutbildning Dialog

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Vindkraftbranschens arbetskraftbehov? Specifika vindkraftutbildningar idag Efterfrågan från branschen

Vindkraftbranschens arbetskraftbehov? Specifika vindkraftutbildningar idag Efterfrågan från branschen Vindkraftbranschens arbetskraftbehov och utbildningsmöjligheter 2010 Vindkraftbranschens arbetskraftbehov? Specifika vindkraftutbildningar idag Efterfrågan från branschen Fotograf: Karin Liinasaari Sammanställning

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000.

Kommittédirektiv. Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen. Dir. 2000:24. Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Kommittédirektiv Pedagogisk förnyelse av den högre utbildningen Dir. 2000:24 Beslut vid regeringssammanträde den 6 april 2000. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas med uppdrag att

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Barn och Utbildning Per Jönsson. Mål för Gymnasie - och vuxenutbildningsnämnden 2015-201. GoV.2015.

ESLÖVS KOMMUN. Barn och Utbildning Per Jönsson. Mål för Gymnasie - och vuxenutbildningsnämnden 2015-201. GoV.2015. ESLÖVS KOMMUN GoV.2015.0154-2 2015-05-06 Barn och Utbildning Per Jönsson Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Mål för Gymnasie - och vuxenutbildningsnämnden 2015-201 Ärendebeskrivning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Nytt kunskapslyft för fler jobb

Nytt kunskapslyft för fler jobb 2014-08-22 PM Nytt kunskapslyft för fler jobb Vallöften Det finns ett absurt fenomen i Sverige. Samtidigt som 400 000 människor går arbetslösa hittar många företag inte utbildad arbetskraft att anställa.

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning?

Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning? Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning? Göra jobben och arbetsgivarna aktiva och attraktiva. Skapa möten mellan barn/unga och arbetsliv. kartlägga kunskaper och

Läs mer

ett nytt steg i energiforskningen

ett nytt steg i energiforskningen ett nytt steg i energiforskningen MAGNUS OLOFSSON, VD Ett samlat forsknings och kunskapsföretag Vår nya verksamhet spänner över hela energisystemet. Att kunna möta efterfrågan på ny kunskap från forskningen

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Vuxenutbildning efter reformerna

Vuxenutbildning efter reformerna Vuxenutbildning efter reformerna Lägesbeskrivning ur SKL perspektiv Gymnasieskola, gymnasiesärskola,särvux Kompetensförsörjning Regionförbundet Västerbotten, Skellefteå 24 feb 2011 mats.soderberg@skl.se

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Tabell 3. Översikt åtgärder med bäring på de nationella Europa 2020-målen

Tabell 3. Översikt åtgärder med bäring på de nationella Europa 2020-målen Tabell 3. Översikt åtgärder med bäring på de nationella Europa 2020-målen Mål Lista på åtgärder som vidtagits Bedömd påverkan av åtgärderna (kvalitativ eller kvantitativ) Nationellt 2020 mål för sysselsättning

Läs mer

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Förord Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning. För att nå dit kan utbildningsväsendet fylla en viktig funktion genom att

Läs mer

Högskoleutbildning för nya jobb

Högskoleutbildning för nya jobb 2014-08-11 PM Högskoleutbildning för nya jobb Kravet på utbildning ökar på arbetsmarknaden. Men samtidigt som efterfrågan på högskoleutbildade ökar, minskar utbildningsplatserna på högskolan. I dag misslyckas

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Validering för kompetens?

Validering för kompetens? Validering för kompetens? 2016-11-25 Nils Karlson, vd, docent Ratio Näringslivets forskningsinstitut www.ratio.se Projektet Kompetens för tillväxt 2012-2017 http://ratio.se/projekt/kompetens-for-tillvaxt/

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Projekttid: 2018.10.01 2020.11.30 Projektägare: Region Gävleborg,

Läs mer

UNIK högskoleingenjörsutbildning i ELKRAFT leder till drömjobb i energibranschen!

UNIK högskoleingenjörsutbildning i ELKRAFT leder till drömjobb i energibranschen! Vad har de gemensamt? Jo. Examen som ger karriärmöjligheter inom energibranschen. Och ett varierande arbete ett riktigt drömjobb! UNIK högskoleingenjörsutbildning i ELKRAFT leder till drömjobb i energibranschen!

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

ENergIBRANSCHENS KOMPETENSFÖRSÖrJNING

ENergIBRANSCHENS KOMPETENSFÖRSÖrJNING ENergIBRANSCHENS KOMPETENSFÖRSÖrJNING Ett informationsmaterial kring behov, målgrupper och goda exempel REDAKTION Inledning Utgivare: Svensk Energi Projektledare: Ulrik Simonsson, Ungdomsbarometern Analysansvarig:

Läs mer

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012 Solenergi och gröna jobb Vänsterpartiet 2012 Sverige behöver genomgå en grön omställning. Vänsterpartiet föreslår därför ett jobbpaket för miljön och klimatet

Läs mer

Figur 1: Antal barn i åldern 0-18 år 1990-2014 och SCB:s prognos 2015-2021. Totalt. 500 000 Utrikes födda

Figur 1: Antal barn i åldern 0-18 år 1990-2014 och SCB:s prognos 2015-2021. Totalt. 500 000 Utrikes födda Promemoria Utbildningsdepartementet Utbildning för bättre etablering 1. Bakgrund Antalet barn i Sverige förväntas enligt SCB:s prognoser att öka under kommande år. Från att ha legat stabilt strax över

Läs mer

246 Svar på motion Reformera förstelärarsystemet (KSKF/2018:80)

246 Svar på motion Reformera förstelärarsystemet (KSKF/2018:80) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(3) 246 Svar på motion Reformera förstelärarsystemet (KSKF/2018:80) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN för yrkesskicklighet i världsklass RÖSTER OM YRKES-SM DÄRFÖR BEHÖVS WORLDSKILLS SWEDEN Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken, men alltför ofta saknas det intresserade

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig

Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig to: Maskot/Folio Etablering av nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället Milischia Rezai Politiskt sakkunnig 2 Flyktingsituationen 54 miljoner flyktingar och fördrivna i världen (UNHCR) 9 miljoner syrier

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg TEKNIKCOLLEGE Vår tradition och stolthet Skaraborg har en stark industriell tradition som befinner sig i en dynamisk utveckling. Etablerade branscher som jordbruk, livsmedel, möbelindustri och

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Varför lämnar lärarna yrket?

Varför lämnar lärarna yrket? Varför lämnar lärarna yrket? Rapport från Lärarnas Riksförbund augusti 2002 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VARFÖR LÄMNAR LÄRARNA YRKET?... 3 Inledning och bakgrund... 3 Metod, urval och svarsfrekvens... 3 Varför

Läs mer

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Inledning Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten

Läs mer

Arbetsmarknadsanalys för energibranschen 2007

Arbetsmarknadsanalys för energibranschen 2007 Arbetsmarknadsanalys för energibranschen 2007 Uppdragsgivare: Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme, EFA och KFS Genomförande: Kerstin Ahne Market Research Augusti 2007 1 Syfte Att få en bild av rekryteringsbehovet

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

En väl fungerande arbetsmarknad gynnar individen, välfärden, företag, kommuner, regioner och staten.

En väl fungerande arbetsmarknad gynnar individen, välfärden, företag, kommuner, regioner och staten. I Örebro län saknade 11 455 människor ett jobb att gå till i juli 2014. Samtidigt uppgav 56 procent av arbetsgivarna i länet att det är svårt att rekrytera Arbete åt alla och full sysselsättning är en

Läs mer

Fyra framtider Energisystemet efter 2020

Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Klimatsynk 17 november 2016 Christine Riber Marklund Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad kan hända? Vägval och utmaningar för

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Näringsliv Skåne Anders Axelsson Utredare 040-675 34 09 anders.axelsson@skane.se PROJEKTBESKRIVNING Datum 2013-08-08 Dnr 1301556 1 (7) Supplemental Instruction - En

Läs mer