Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Information från Jordbruksverket LULEÅ KOMMUN. Beredning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Information från Jordbruksverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2011-01-26 1 1"

Transkript

1 Beredning Konsumentnämnden Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, information från Jordbruksverket, redovisning av ärendestatistik Pressmeddelanden från Konsumentverket Många skuldsatta i Skåne Konsumentvägledningen får bra betyg Trafikens utsläpp minskar inte trots bränslesnålare bilar KO vann målet mot L Oréal Fem myndigheter mot missbruk av farliga handhållna lasrar KO slår till mot marknadsföring på Internet Konsumentverket underkänner husföretag Få koll på ekonomin miljoner kronor till konsumentorganisationer Ekonomismart expanderar till Skåne och Blekinge Hantverkstjänster åter i klagomålstoppen Beslut från Länsstyrelsen Beslut om tillstånd för allmän kameraövervakning för OK Norrbotten Beslut om tillstånd för allmän kameraövervakning för OK Norrbotten Information från Jordbruksverket Inte längre förbjudet att använda potatisen Amflora

2 Beredning Konsumentnämnden Redovisning av ärendestatistik Redovisning av ärendestatistik, ett urval konsumentvägledningar i landet samt i Norrbottens län Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

3 Beredning Konsumentnämnden Ärende- och telefonstatistik Bilaga: Statistikblad Årets första månad visar att konsumentvägledningen handlagt 439 ärenden. Det är 44 fler ärenden än under januari Telefonstatistiken var inte tillgänglig när kallelsen skickades och delas därför ut på sammanträdet. Statistiken visar att 41 % av samtalen till konsumentvägledningen besvaras och 58 % besvaras av telefonist eller talsvar, 1 % är missade samtal. Nämnden beslutar att lägga statistiken till handlingarna.

4 Beredning Konsumentnämnden Ärendestatistik för år 2010 Bilaga: Statistikblad Ärendemängden för år 2010 har minskat med 160 ärenden, till ärenden totalt. Det är främst förköpsärenden som minskat. När det gäller uppdelning på ämnesområden så är boendefrågor det största området, följt av fordon och transporter samt telefoni, internet och posttjänster. Det vanligaste sättet att kontakta verksamheten är per telefon. 82 % av kontakterna sker på detta sätt medan 15 % väljer att besöka verksamheten som första kontakt. Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

5 Beredning Konsumentnämnden Ekonomisk rapport Bilaga: Ekonomisk rapport Den ekonomiska rapporten för årets första månad delas ut på sammanträdet, då den inte finns tillgänglig när kallelsen skickas. Rapporten visar att ekonomin för årets första månad är i balans. Nämnden beslutar att godkänna den ekonomiska rapporten och att lägga den till handlingarna.

6 Beredning Konsumentnämnden Internbudget 2011 Bilaga: Internbudget 2011 Ekonomikontoret har gett konsumentnämnden i uppdrag att göra internbudget för Nämndens totala budget är på tkr. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att godkänna internbudgeten för Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och godkänner internbudgeten för år 2011.

7 Beredning Konsumentnämnden Årsredovisning 2010 Bilaga: Årsredovisning Ekonomikontoret har gett konsumentnämnden i uppdrag att upprätta årsredovisning för år Verksamheten visar på ett stort positivt resultat. Det beror främst på att verksamheten har sålt konsumentvägledartjänster till Bodens kommun under delar av året. Direktkontakterna med konsumenterna har minskat något, jämfört med föregående år. Det förebyggande arbetet ökar och är på en hög och bra nivå. Det sker en tydlig förskjutning mot reklamationsrelaterade frågor till konsumentvägledningen. Förköpsfrågorna däremot fortsätter att minska. Arbetet med de ekonomiskt skuldsatta är på en konstant nivå. Verksamheten har ett omfattande föreläsningsprogram. Inriktningen är koncentrerad till skolor, föreningar och organisationer. Bland annat genomfördes under våren en föreläsningsserie på kommunens fritidsgårdar i samarbete med Fritid i Norr. Regelbunden medverkan sker i lokalradion, där konsumentvägledare medverkar en gång per vecka, samt i de regionala tv-kanalerna och länets tidningar. Internetanvändningen bland konsumenterna ökar. Det märks i konsumenternas frågor till verksamheten samt deras besök på olika konsumentrelaterade web-sidor. Genom att erbjuda en fullständig konsumentverksamhet stärks konsumentens ställning i samhället. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att godkänna årsredovisning 2010.

8 Beredning Konsumentnämnden Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och godkänner årsredovisningen för år 2010.

9 Beredning Konsumentnämnden Övergripande granskning av konsumentnämnden 2010 Bilaga: Slutdokument av övergripande granskning av konsumentnämnden Luleå kommuns revisorer har genomfört övergripande granskning av konsumentnämnden för år 2010 och i arbetet biträtts av KPMG. Slutsatserna från granskningen återfinns i bilagd granskningsrapport. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att godkänna rapporten om den årliga granskningen. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag och godkänner rapporten om den årliga granskningen och lägger den till handlingarna.

10 Beredning Konsumentnämnden Luleå kommuns upphandlingar Inköpsavdelningen är kommunens centrala enhet när det gäller upphandling av varor och tjänster. Avdelningen samordnar inköp till kommunens verksamheter och bolag samt upprättar avtal. Inköpschef Jerry Öhman informerar på sammanträdet om kommunens upphandlingar. Nämnden beslutar att lägga informationen om upphandlingar till handlingarna.

11 Beredning Konsumentnämnden Delegation till konsumentnämndens ordförande Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår konsumentnämnden besluta att - delegera till konsumentnämndens ordförande rätten att efter samråd med vice ordförande ställa in ett konsumentnämndssammanträde eller ändra dag eller tid för sammanträdet - om ordförande beslutar att ett konsumentnämndssammanträde skall ställas in eller att dag eller tid för sammanträdet skall ändras, låter ordförande snarast underrätta varje ledamot och ersättare om beslutet - revisorerna har påpekat att ersättare saknas vid nämndens delegationsbeslut. Vid sammanträdet föreslås att vice ordförande ersätter ordförande vid behov Nämnden beslutar att delegera till ordförande i enlighet med beredningens förslag med tillägget att vice ordförande går in som ersättare vid ordförandes frånvaro.

12 Beredning Konsumentnämnden Delegation till konsumentnämndens ordförande Beredningen föreslår konsumentnämnden besluta att - delegera till ordföranden rätten att besluta om brådskande yttranden till myndigheter och organisationer som rör nämndens arbete. Det kan till exempel vara yttranden till Länsstyrelsen om allmän kameraövervakning och stöd till kommersiell service i glesbygd - revisorerna har påpekat att ersättare saknas vid nämndens delegationsbeslut. Vid sammanträdet föreslås att vice ordförande ersätter ordförande vid behov Nämnden beslutar att delegera till ordförande i enlighet med beredningens förslag med tillägget att vice ordförande går in som ersättare vid ordförandes frånvaro.

13 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har sänt ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser STIL Sportcenter som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning av verksamheten på Porsön, Luleå. Ändamålet med övervakningen är att förhindra brott och skadegörelse. Olika steg har vidtagits för att säkerställa trygghet och säkerhet för medlemmar och personal. Till exempel har lokalerna byggts om, ett avancerat larmsystem har installerats, en entrégrind som styrs via bokningssystemet och medlemsregistret har installerats samt arbetsrutiner för personalen har ändrats. Lokalen ligger avskild från andra delar av verksamheten, där personalen också finns. Samtliga kameror är fasta och övervakningen är incidentstyrd. Bilder lagras endast vid larm från berörd nödutgång. Ljud ska förmedlas, då personalen finns i annan byggnad. Övervakningsområdet är endast inomhus - vid entrégrind samt i korridorer vid dörrar. Lokalen är normalt stängd och har åtkomst endast av gäster. Nämnden beslutar att avvisa ärendet på grund av att det behövs kompletteringar gällande kameravinklar, var materialet ska förvaras och hur länge. Ansökan om ljudupptagning avslås.

14 Beredning Konsumentnämnden Konsument-, budget & skuldrådgivardagarna Bilaga: Inbjudan Årets konsument-, budget & skuldrådgivardagar äger rum den 13 till 15 april 2011 i Sunne. Konferensen vänder sig till handläggare av budget- och skuldfrågor, handläggare av konsumentfrågor, ansvariga chefer och politiker i kommunerna. Konferensen vänder sig även till rikspolitiker, organisationsföreträdare och myndigheter. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att besluta att ordförande åker på konferensen. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag att ordförande åker på konsument-, budget & skuldrådgivardagarna i Sunne.

15 Beredning Konsumentnämnden Ansökan om att behålla överskott Konsumentnämnden har under de två senaste mandatperioderna lämnat ett totalt överskott på 912 tkr. Överskottet har i första hand berott på att verksamheten har sålt konsumentvägledartjänster under ett flertal år till Bodens kommun. Verksamheten har också fått intäkter genom att utföra marknadsundersökningar för Konsumentverkets räkning samt till viss del förändringar i hemsändningsbidraget. Vid varje ny mandatperiod krävs det extra utbildning, framför allt i konsumenträtt, för de nya ledamöterna i konsumentnämnden. Då inte nämndens budget omfattar medel för dessa utbildningar ansöker konsumentnämnden om att få behålla överskottet från 2010 på 140 tkr för nämndens ökade kostnader. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att besluta att ansöka om att få behålla överskottet från Nämnden beslutar i enighet med beredningens förslag att ansöka om att få behålla överskottet från 2010.

16 Beredning Konsumentnämnden Beredningens sammansättning Inför varje konsumentnämndssammanträde hålls en beredning där ordförande tillsammans med tjänstemännen bereder aktuella ärenden. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att besluta att beredningen fortsättningsvis består av ordförande och vice ordförande tillsamman med tjänstemännen. Nämnden beslutar i enlighet med beredningens förslag att beredningen består av ordförande, vice ordförande samt tjänstemännen.

17 Beredning Konsumentnämnden Utbildning för konsumentnämndens nya ledamöter Nämndens nya ledamöter behöver få en inblick i vad konsumentverksamheten arbetar med. De behöver också få en utbildning i de lagstiftningar som reglerar allmän kameraövervakning och kommersiellt stöd till service i glesbygd. Beredningens förslag till beslut Beredningen föreslår nämnden att besluta om att erbjuda nya nämndsledamöter utbildning i konsumenträtt, skuldsanering, allmän kameraövervakning samt kommersiellt stöd till service i glesbygd. Nämnden beslutar att erbjuda alla nämndsledamöter utbildning i konsumenträtt, skuldsanering, allmän kameraövervakning och kommersiellt stöd till service i glesbygd. Utbildningen kommer att ske den 6 april kl

18 Beredning Konsumentnämnden Yttrande över ansökan om allmän kameraövervakning Bilaga: Ansökan om allmän kameraövervakning Länsstyrelsen har sänt ansökan om allmän kameraövervakning för yttrande. Ansökan avser Alhamns tomtägarförening som har ansökt om tillstånd till kameraövervakning av pumphus i Alhamn, Luleå kommun. Syftet med övervakningen är i första hand att övervaka att pumpen är i drift. Det finns en lampa utanför pumphuset, som visar om pumpen fungerar. Då det är många strömavbrott, framför allt under hösten, önskas kameraövervakning. I andra hand ansökes om kameraövervakning för att motverka eventuell skadegörelse. Pumphuset är låst och belyst. Medlemmarna har gemensamt övervakat pumphuset manuellt. Omfattande inbrott och skadegörelse finns dokumenterat hos polisen, dock ej specifikt riktat mot pumphuset. Allmänheten har obegränsat tillträde till området. Ansökan avser en fast kamera med övervakning dygnet runt. Bilderna ska lagras och föreningens ordförande samt chef och ställföreträdare i vattengruppen har tillgång till inspelat material. Nämnden beslutar att avslå ansökan. Det finns andra tekniska möjligheter att övervaka om en pump stannar. Nämnden anser att den enskildes intresse av att inte bli övervakad väger tyngre än nyttan med en övervakning av pumphuset.

Information om energimärkning

Information om energimärkning LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 1 Information om energimärkning Informationen läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga informationen till handlingarna.

Läs mer

Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna.

Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) 18 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. Följande meddelanden

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressurklipp från Sändaren nr 21. EU regler kan hota ideell second hand i Sverige 2008

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressurklipp från Sändaren nr 21. EU regler kan hota ideell second hand i Sverige 2008 Beredning 2009 01 28 1 1 Konsumentnämnden 2009 02 11 1 1 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressurklipp från Sändaren, inbjudan till BUS dagarna Pressmeddelanden från Konsumentverket

Läs mer

Konsumentnämndens beslut

Konsumentnämndens beslut Beredning 2010-11-25 43 49 Konsumentnämnden 2010-12-08 43 49 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket Hagfors i Värmland, en kommun med många 2010-10-18 skuldsatta invånare KO drar försäkringsbolag

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Granskningsmeddelande från KPMG Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Granskningsmeddelande från KPMG Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. Beredning 2006 11 24 28 28 Konsumentnämnden 2006 12 08 28 28 Meddelanden (5 bilagor) Ekonomisk rapport Ärendestatistik Pressmeddelanden från Konsumentverket KO stämmer Philip Morris 2006 10 26 Bristande

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Miljönämndens beslut om GMO 2009 09 17

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Miljönämndens beslut om GMO 2009 09 17 Beredning 2009 10 14 39 42 Konsumentnämnden 2009 10 28 39 42 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Miljönämnden, beslut från Kommunstyrelsen, skrivelse från kommunrevisionen/kpmg,

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Konsumentnämndens beslut

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen. Konsumentnämndens beslut Beredning 2011-10-10 46 50 Konsumentnämnden 2011-10-26 46 50 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden från Konsumentverket Konsumentombudsmannen

Läs mer

Förslag till beslut Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna.

Förslag till beslut Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna. 44 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga redovisade meddelanden till handlingarna. Följande meddelanden redovisas: Avsändare Konsumentverket

Läs mer

Pressmeddelanden. Ordförande föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna.

Pressmeddelanden. Ordförande föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) 43 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Följande meddelanden redovisas. Avsändare Konsumentverket Ämne Pressmeddelanden Utbrett slarv med konsumenträtt

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2010-08-27 29 34. Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2010-08-27 29 34. Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34 Beredning 2010-08-27 29 34 Konsumentnämnden 2010-09-08 29 34 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressmeddelande från Regeringskansliet, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen. Marianne Björn (C) informerar om torghandeln på Nytorget. Konsumentnämndens beslut

Beslut från Länsstyrelsen. Marianne Björn (C) informerar om torghandeln på Nytorget. Konsumentnämndens beslut Beredning 2012-11-28 44 45 Konsumentnämnden 2012-12-12 44 45 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden Företag trotsar Konsumentverkets beslut

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2011-11-24 62 72 Konsumentnämnden 2011-12-07 62 72 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, information om NIX telefon Pressmeddelanden från Konsumentverket

Läs mer

Meddelanden. Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN. Beredning 2007 11 28 48 49. Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49

Meddelanden. Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. LULEÅ KOMMUN. Beredning 2007 11 28 48 49. Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49 Beredning 2007 11 28 48 49 Konsumentnämnden 2007 12 12 48 49 Meddelanden (bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Sverige kräver förbud mot farliga magneter 2007 10 09 Ungas sms lån kartläggs i

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen

Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2009-11-25 50 53 Konsumentnämnden 2009-12-09 50 53 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, pressmeddelande från Europeiska gemenskapernas domstol, Länsstyrelsens beslut om

Läs mer

Pressmeddelande från Regeringskansliet

Pressmeddelande från Regeringskansliet Beredning 2007 10 10 34 34 Konsumentnämnden 2007 10 24 34 34 Meddelanden (7 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Nya regler sätter stopp för semesterskojare 2007 06 07 KO förbjuder reklam för

Läs mer

Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna.

Nämnden beslutar att lägga meddelandena till handlingarna. Beredning 2006 10 13 22 22 Konsumentnämnden 2006 10 27 22 22 Meddelanden (5 bilagor) Ekonomisk rapport Ärendestatistik Pressmeddelanden från Konsumentverket Se & Hör skulle ha avböjt vilseledande reklam

Läs mer

Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013

Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013 LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) 10 Information om uppföljning av nämndernas uppdrag enligt lag om skydd mot olyckor år 2013 Informationen läggs Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden

Läs mer

Meddelanden. Konsumentnämndens beslut. Förslag till beslut. Beskrivning av ärendet LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Meddelanden. Konsumentnämndens beslut. Förslag till beslut. Beskrivning av ärendet LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 34 Meddelanden Meddelandena läggs till handlingarna. Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga meddelandena till handlingarna. Följande meddelanden

Läs mer

Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Konsumentnämndens beslut

Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Konsumentnämndens beslut Beredning 2010-05-27 20 24 Konsumentnämnden 2010-06-09 20 24 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket Pressmeddelanden från Konsumentverket Kommuner skär ned på konsumentvägledningen

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2012-05-31 20 20. Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket LULEÅ KOMMUN. Beredning 2012-05-31 20 20. Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20 Beredning 2012-05-31 20 20 Konsumentnämnden 2012-06-13 20 20 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden från Konsumentverket Tydligare regler

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Skrivelse från Livsmedelsverket. Konsumentnämndens skrivelser. Beslut från Länsstyrelsen

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Skrivelse från Livsmedelsverket. Konsumentnämndens skrivelser. Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2009 05 26 22 24 Konsumentnämnden 2009 06 10 22 24 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, skrivelse från Livsmedelsverket, konsumentnämndens skrivelser till Livsmedelsverket

Läs mer

Beslut från Länsstyrelsen

Beslut från Länsstyrelsen Beredning 2010-10-14 38 43 Konsumentnämnden 2010-10-27 38 43 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen Pressmeddelanden från Konsumentverket Konsumentverket

Läs mer

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Länsstyrelsen Norrbotten LULEÅ KOMMUN. Beredning

Meddelanden. Pressmeddelanden från Konsumentverket. Länsstyrelsen Norrbotten LULEÅ KOMMUN. Beredning Beredning 2008 11 27 50 53 Konsumentnämnden 2008 12 10 50 53 Meddelanden Bilagor: Pressmeddelanden från Konsumentverket, beslut från Länsstyrelsen, dom från Länsrätten, skrivelse från Kommunrevisionen

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelande från Regeringskansliet

Pressmeddelanden från Konsumentverket. Pressmeddelande från Regeringskansliet Beredning 2007 01 24 1 1 Konsumentnämnden 2007 02 07 1 1 Meddelanden (4 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket - Invigning av Konsumentverket i Karlstad idag 2007 01 11 - Två miljoner till konsumentprojekt

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för kameraövervakning i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2009-10-28, 145 1 Bakgrund och syfte Olika former av skadegörelse orsakar årligen kommunen stora kostnader. Förutom att

Läs mer

Pressmeddelanden från Konsumentverket

Pressmeddelanden från Konsumentverket Beredning 2007 03 28 13 13 Konsumentnämnden 2007 04 13 13 13 Meddelanden (4 bilagor) Pressmeddelanden från Konsumentverket Koll på pengarna 2007 ute nu 2007 01 25 Ny databas för att komma åt oseriösa företag

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Ansökan om kameraövervakning med drönare

Ansökan om kameraövervakning med drönare ANSÖKAN 1 Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Konsumentnämnden 2010-06-08

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Konsumentnämnden 2010-06-08 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl. 10.00-11.30 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Carina Lillbacka

Läs mer

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer.

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer. ANSÖKAN 1 (6) Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-42201-2016 Datum 2017-01-20 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Bifogad

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten, kl. 10.00-12.05 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Carina Lillbacka

Läs mer

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun 1(1) Missiv 2016-10-19 KS/2015:399 Handläggare Tfn 0142-858 58 Kommunstyrelsen Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun Nuvarande policydokument för intern och extern kameraövervakning ( 2008:1, KS 22)

Läs mer

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning asdf BESLUT 1(5) Vår referens Förvaltningsavdelningen Förvaltningsjuridiska enheten 040/044-25 20 00 Region Skåne Skånetrafiken 281 83 Hässleholm Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING REMISS 1 (1) Datum 2016-12-13 Ärendenummer 211-6331-2016 Samtliga kommuner i Sverige ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING Positionsbolaget AB har ansökt om tillstånd till kameraövervakning med drönare

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB Ansökan Tillstånd till allmän kameraövervakning 1 (6) Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (5) DNR: 000-080/2009 2009-03-23 Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 08-508 14 152 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 ande Valter Stenberg (S) ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt ((S) Carina Lillbacka (S) Pia Risán

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Konsumentnämnden 2004-03-02 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Hjorten, Älgen (307B) Kl. 14.00-15.45 Beslutande Valter Stenberg Agda Johansson Ann-Sofi Sehlstedt Assar Eketorn Marie Berglund Elisabeth Öhmark Rosalie

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS

Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS Svar på motion (SD) om kameraövervakning 16 KS 2017.374 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-03-15 76 Svar på motion (SD) om kameraövervakning (KS 2017.374) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Bakgrund Utvecklingen i samhället går mot ökad användning av kameraövervakning. Brottsförebyggande rådet

Läs mer

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan

Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KF 27 30 MARS 2015 Handläggare Kylesten Anders Kommunfullmäktige Motion av Simon Alm (SD) om att stävja gatuvåld på Dragarbrunnsgatan KSN-2014-0181 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen KF Ärende 7 Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-01-16 KS 2017.0361 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Mats Johansson Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-41783-2016 Datum 2017-01-31 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Bifogad finns ansökan om kameraövervakning med drönare

Läs mer

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun

Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 33 Information om motion om revidering av nämndernas arbetsordning i Luleå kommun Konsumentvägledningen föreslår konsumentnämnden att lägga informationen Ordföranden

Läs mer

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen.

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i län Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information En övervakningskamera får inte sättas

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Ann-Sofi Sehlstedt (S) Inger Lundqvist (FP) Styrbjörn

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-14 Kommunledningskontoret Dnr KS 2014-565 Sven Lundberg Kommunstyrelsen Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Hjorten, Björnen 10.05-11.40 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina Lillbacka Pia Risán Rob Eriksson

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2004-04-06

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Konsumentnämnden 2004-04-06 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Hjorten, Björnen (307A) Klockan 14.00-16.15 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Assar Eketorn Bitte Ekersund Marie Berglund

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Reglemente för regionstyrelsen

Reglemente för regionstyrelsen Reglemente för regionstyrelsen Regionstyrelsens ansvarsområden 1 Styrelsen är Region Sörmlands ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret för dess utveckling och ekonomiska ställning.

Läs mer

Den nya kamera- övervakningslagen

Den nya kamera- övervakningslagen Juni2013 Den nya kamera- övervakningslagen Kameraövervakningslagen (2013:460) innehåller en ny samlad reglering av kameraövervakning, oavsett om allmänheten har tillträde till den övervakade platsen eller

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Socialnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Masergatan 22, Borlänge

Masergatan 22, Borlänge 1 (5) Rättsenheten Peter Svedberg Direkt 010-2250223 peter.svedberg@lansstyrelsen.se Maserhallen AB/Ulla-Karin Solum Masergatan 22 784 40 Borlänge delg.kvitto Tillstånd till kameraövervakning Beslut 1.

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 2. Budget 2005 samt Vp , fördelning på programpunkter. 5. Ansökan om att köpa kommunens mark.

Kommunkontoret i Bergsjö. 2. Budget 2005 samt Vp , fördelning på programpunkter. 5. Ansökan om att köpa kommunens mark. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 9 september 2004 kl 08:15. 1. Val av justerare. 2. Budget 2005 samt

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakningen får bedrivas om huvudmannen i det enskilda fallet har bedömt att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen, klockan 14.00 16.55 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 25 juni 2015 kl 9.00 10.25. Beslutande Anders Burman (S), ordförande Erik Grähs (V),

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V) - Inrätta en tjänst som konsumentvägledare

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V) - Inrätta en tjänst som konsumentvägledare Kommunledningsutskottet - Beredande FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-08-22 1 (1) Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 september 2018 2018/000430-159 Motion av Elisabeth Cima Kvarneke

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning REMISS 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Tegernäs Datum 2017-04-25 Beteckning 2112-10321-2017 kommunstyrelsen@sundbyberg.se Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Kommunen får härmed tillfälle att

Läs mer

Protokoll. Överförmyndarnämnden

Protokoll. Överförmyndarnämnden 1 Överförmyndarnämnden 2 Överförmyndarnämnden Plats och tid Väktaren, Rådhuset, Alingsås Paragrafer 7-10 kl. 17:30-18:05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Holger

Läs mer

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Del A Del B Del C Skolfastigheter Övriga fastigheter Gemensamma frågor Dokumenttyp Policy Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde:

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde: Kameraövervakning regler och rutiner 1 2016-01-25 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga integriteten.

Läs mer

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Kommunstyrelsen 2009-03-16 62 144 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 53 111 Dnr 09.113-10 marskf11 Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Bilagor: Bolagsordning Aktieägaravtal

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakning inomhus i skolor Checklista för dig som ska sätta upp kameror Kameraövervakningslagen innehåller en samlad reglering av kameraövervakning. Syftet med lagen är att tillgodose behovet av

Läs mer

Ärendeförteckning 14-28

Ärendeförteckning 14-28 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 14-28 14 Mötet öppnas 15 Justeringsperson 16 Fastställa dagordningen 17 Inkomna/avsända handlingar 18 Revisionens egen budgetuppföljning 19 Minnesanteckningar

Läs mer

Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport

Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport Kameraövervakning 2016 Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport 1 Rapporten är sammanställd av: Linnea Tegernäs, enheten för tillstånd vid Länsstyrelsen i Stockholms län Omslagsfoto: Hans Engbers, Mostphotos

Läs mer

Tekniska nämndens delegationsordning

Tekniska nämndens delegationsordning FÖRFATTNING 1.3.6 Antagen av tekniska nämnden 20/15 Tekniska nämndens delegationsordning Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen möjlighet

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 08:30 09:20 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Rodret Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice. ordförande Bo Pettersson (c) Ersättare:

Läs mer

Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V) - Inrätta en tjänst som konsumentvägledare

Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V) - Inrätta en tjänst som konsumentvägledare Verksamhetsstöd - Kommunkansli TJÄNSTESKRIVELSE 2018-11-23 1(2) Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V) - Inrätta en tjänst som konsumentvägledare Beskrivning av ärendet I en tidigare motion framfördes yrkandet

Läs mer

Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun

Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun 1 Delegationsordning för tekniska nämnden i Oskarshamns kommun Antagen av tekniska nämnden 2013-09-19, 82 Delegation av beslutanderätt har ett antal syften: - Avlasta nämnderna rutinärenden för att skapa

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19

Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19 Kommunala befogenheter Årsstämman SKYREV 2014 2014-09-19 Joakim Eriksson Fullmäktiges befogenheter Fullmäktiges befogenheter begränsas av den kommunala kompetensen, EU-bestämmelser och viss special lagstiftning.

Läs mer

Uppflöjning av konsumentvägledning - anmälningsärende

Uppflöjning av konsumentvägledning - anmälningsärende Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-11 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 076-1209035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Uppflöjning

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun

Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun 1 (7) Ärendenummer SKN2016/236 Reglemente för skolnämnden i Enköpings kommun Beslutat av kommunfullmäktige den 14 november 2016 (dnr KS2016/488). Ersätter tidigare reglemente för skolskolnämnden i dess

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Eken kl. 09:00-09:55, 10:00-11.00 Beslutande Torgny Lindau (PF), ordförande Patrik Ströbeck (M), 1:e vice ordförande Ronny Nilsson (S), 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden Kommunstyrelsen 2016-07-07 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:119 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Läs mer

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Utlåtande 2008:136 RI (Dnr 021-1155/2008) Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Det nuvarande konstrådet upphör

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm

Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Överklagande Diarienr 1 (7) 2015-09-14 1574-2015 Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart Region Skåne, Koncernkontoret,

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fritids- och kulturnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-19 Innehållsförteckning Ärende 8 Uppföljning av intern kontrollplan för verksamhetsåret 2012... 11 9 Tillgänglighet till hembygdsförenings lokaler på Spinnet... 12 10 Bidrag

Läs mer

Revisionsplan

Revisionsplan Revisionsplan 2010 1 Inledning Revisionsplanen är framtagen med utgångspunkt i Revisionsstrategi för 2008-2010 och den i januari 2008 utarbetade Väsentlighets- och riskanalysen. Planen innehåller också

Läs mer

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare.

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare. 1(5) Arkivbeteckning 211 Sveriges lantbruksuniversitet Skogsmarksgränd 1 901 83 Umeå Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial

Läs mer

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr Länsstyrelsernas tillsyn av kameraövervakning 2014 Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 1 ALLMÄNNA UTGÅNGSPUNKTER... 1 SAMMANFATTNING... 1 VILKA REGLER GÄLLER FÖR

Läs mer