Se blad 189. Kommunhuset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se blad 189. Kommunhuset"

Transkript

1 Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl Mötet ajournerades mellan kl Se blad 189 Yvette Axelsson. kommunchef Helena Broberg, sekreterare Barbro Wiklund (S), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) Kommunhuset Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

2 ande Lars-Peter Hållstrand (S) ordf. Christina Svensson (S) 1:e v. ordf. Bengt-Olov Eriksson (S) Pia Wårdsäter (S) Jonas Nyberg (S) Ewa Johansson (S) Göran Carlsson (S) Barbro Wiklund (S) Villy Wahlström (S) Anette Pettersson (S) Torsten Lindberg (S) Håkan Ståhlberg (S) Lize-Lotte Löfgren (S) Ulrika Löfgren (S) Viktoria Wennberg (S) Stefan K Andersson (S) Håkan Thomsson (MP) Pelle Fredriksson (MP) Urban Blomster (V) Elisabet Rosengren (V) Catarina Deremar (C) Anna Ahlin (C) Sara Sjödal (C) Erik Kolm (C) Björn Hellstedt (C) Lilian Carlsson (C) Bertil Ahlin (C) Mats Wikander (C) Daniel Blomstedt (M) Per Davidsson (M) Åsa Sikberg (M) Sven Lokander (M) Carina Elofsson-Mumford (M) Lars-Göran Birkehorn-Karlsen (M) Per Bergsten (M) Joakim Larsson (SD) Sören Westerlund (SD) Kenneth Lignell (SD) Lars Svensk (KD) Närvarande tjänstgörande ersättare Rolf Pettersson (S) Torgny Helgesson (S) Krister Aspgren (S) Kurt Trässman (S) Monica Norén (S) Gunnar Jansson (S) Marianne Eriksson (C) Gunnar Larsson (FP) Kenneth Gunnarsson (MP) Närvarande ej tjänstgörande ersättare Lars-Olof Färnström (S) Inger Johansson (S) Per Wendin (C) Anna Grimberg (C) Christer Bolin (M) Anne-Marie Elofsson (M) Matteus Ågren (V) Eva Berglund (V) Gunilla Wisell (KD)

3 138 Allmänhetens frågestund Allmänhetens frågestund är ett tillfälle då medborgare kan framföra frågor i fullmäktige. Frågor kan lämnas in i förväg skriftligen eller framföras muntligen vid sammanträdet. Fråga angående kommunens budgeterade medel för snöröjning En frågeställare ställer frågor kring kommunens budgetering och styrning av snöröjningen. Kommunstyrelsens ordförande förtydligar att budgeten för snöröjning ingår i gatu- och vägunderhållet. Budgeten görs per kalenderår, varför nuvarande säsong för snöröjning rent redovisningsmässigt bryts i år 2012 och år Företrädare för PRO Tierp framför synpunkter kring de spekulationer som finns kring Möbelns användning och kommunens hantering av frågan kring idrottshall för Centralskolans verksamhet. Frågeställaren framför att Möbeln är en tillgång i den form den finns idag och att informationen mellan parterna måste fungera. Kommunstyrelsens ordförande beklagar att informationen har upplevts som bristfällig. Centralskolans bad och idrottshall har bägge dömts ut och det har konstaterats att det är orimligt dyrt att renovera de befintliga lokalerna. Kommunens fastighetsbolag har fått i uppdrag att hitta en lösning, men inga formella beslut är ännu fattade.

4 139 Dnr Ks Anmälan av motion Införande av ytterligare en allmänpolitisk debatt Daniel Blomstedt (M) Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ledamoten Daniel Blomstedt har den 6 november 2012 lämnat en motion med följande yrkande: att uppdra till Demokratiberedningen att utforma förutsättningar för en andra allmänpolitisk debatt. Som bakgrund skriver motionären att de allmänpolitiska debatterna som hålls i samband med budget i fullmäktige tenderar att bli en allmän budgetpolitisk debatt. Budgetprocessen har förändrats genom åren och med den, den politiskt praktiska agendan. För att vidga och offentliggöra den politiska debatten gentemot våra medborgare tror Blomstedt att det skulle vara värdefullt att införa en andra allmänpolitisk debatt, förslagsvis i juni och utan direkt koppling till budgetarbetet. Detta skulle möjliggöra för allmänheten att ta del av de olika partiernas allmänna ståndpunkter i olika frågor utan ett specifikt föreliggande ärende.

5 140 Dnr Ks Anmälan av motion Rättvisa konkurrensregler ett rimligt krav Åsa Sikberg (M) och Sara Sjödal (C) Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ledamöterna Åsa Sikberg och Sara Sjödal har den 6 november 2012 lämnat en motion med följande yrkande: att uppdra till kommunstyrelsen att ta fram en livsmedelspolicy med specifika kvalitetskrav som grund till kommande förfrågningsunderlag vid livsmedelsupphandlingar, med syfte att fastställa att de livsmedel som kommunen upphandlar ska vara producerade på ett sätt som är i nivå med svensk miljö- och djurskyddslagstiftning, samt att möjliggöra anbudsläggning på delar av förfrågningsunderlaget, exempelvis anbudsläggning på enbart nötkött, fläskkött, lamm, kyckling, ägg, grönsaker m.m. Som bakgrund anges att Tierps kommun är en landsbygdskommun med stark utvecklingspotential. Kommunen ska bidra till att skapa ett hållbart samhälle och att vi tillsammans kan skapa en eko-effektiv ekonomi. För det krävs samverkan med de gröna näringarna. Det finns redan många företag som verkar inom produktionen av livsmedel i vår kommun, men det kan bli fler. Lokala småföretagare som producerar livsmedel ska i samverkan med mindre grossistföretag kunna lägga anbud vid kommunal upphandling. Detta går att göra genom anpassade och rättvisa konkurrensförutsättningar med rimliga och relevanta krav. Det ska till exempel finnas en möjlighet att lägga anbud på delar av förfrågningsunderlaget. Kommunen ska ställa de svenska miljö- och djurskyddskrav som krävs vid sådana livsmedelsupphandlingar.

6 141 Dnr Ks Anmälan av motion Utbyggnad av solenergi Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ledamoten Urban Blomster har den 21 november 2012 lämnat en motion med följande förslag: att en plan upprättas för utbyggnaden av solenergi, samt att det genomförs en undersökning för att kartlägga hur mycket takyta som finns som är lämplig att använda till solenergi i kommunens ägo. Som bakgrund skriver motionären att vänsterpartiet ser stora möjligheter till en kraftfull utbyggnad av sol-elen i Sverige. De tror att den största potentialen finns i att bygga på redan befintliga byggnader, till exempel tak till offentliga byggnader, industrilokaler, lager och förstås privatbostäder. Enlig rapporten Potentialstudie för byggnadsintegrerade solceller i Sverige från Lunds tekniska högskola (Elisabeth Kjellsson, 2000) finns 400 miljoner kvadratmeter byggnadsyta (främst tak i olika konstellationer) som är lämplig (definierat som att de kan ge minst 70 procents avkastning) för att täckas med solpaneler i Sverige. Om solceller skulle installeras på den ytan skulle det motsvara en årlig produktion på 40 TWh, det vill säga ungefär lika mycket som från den svenska kärnkraften. Detta kan låta utopiskt, vänsterpartiet tror inte heller att solenergin vinner på planer som i praktiken inte går att genomföra. Men det är helt klart att det finns en enorm potential som idag inte utnyttjas. Sverige har samma solinstrålning som Tyskland och Danmark. I de länderna har man kommit mycket längre. Solenergin skapar jobb och välfärd. Det är inte några klimatologiska orsaker som gör skillnaden mellan våra länder, utan politiska. Vänsterpartiet vill se en kraftfull utbyggnad av solenergin även i Sverige. De vill ha mer ren energi och nya gröna jobb. För detta krävs i det korta perspektivet öronmärkta stöd och på längre sikt långsiktiga styrmedel.

7 142 Dnr Ks Interpellation "Tierps kommuns stadsnät" - Joakim Larsson (SD) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde 148. Ledamoten Joakim Larsson har i interpellationen den 6 november 2012 ställt följande frågor angående kommunens upphandling av fibernätet: Hur är det här affärsupplägget tänkt att fungera? Vilka garantier finns för att ett privat bolag med vinstintresse anser det vara ekonomiskt försvarbart att bygga ut stadsnätet ytterligare, om inte ens kommunen finner det ekonomisk rimligt att göra det? Är det verkligen försvarbart att överlåta infrastruktur till ett värde av tiotals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till ett privat företag på det som förespeglats? Interpellanten har fått information om att kommunen för diskussioner om att överlåta stadsnätet till ett privat företag. Detta för att privata företag har möjlighet att söka statsbidrag för att bygga ut denna typ av nät. Kommuner har inte möjlighet att söka dessa statsbidrag. Enligt Larsson så finns det inte några formella invändningar för att ett kommunalt bolag kan söka bidraget.

8 143 Dnr Ks Interpellation angående ungdomsarbetslöshet - Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde 149. Ledamoten Urban Blomster har i interpellation den 13 november 2012 ställt följande frågor angående ungdomsarbetslöshet: Vad kan Tierps kommun göra att förbättra ungdomarnas situation på arbetsmarknaden i form av praktikplatser i kommunens verksamheter? Är det möjligt att erbjuda alla ungdomar mellan år feriearbete? Interpellanten skriver att ungdomsarbetslösheten i Tierps kommun är hög och att nästan var fjärde person mellan år idag är arbetslös. Blomster anser att detta är en mycket allvarlig situation. Om många individer hamnar i långvarig arbetslöshet riskeras en ohållbar situation både för den enskilde människan och för samhället. Vänsterpartiet vill därför samla alla goda krafter för att minska ungdomsarbetslösheten.

9 144 Dnr Ks Interpellation Har Tierp några särregler på byggmarknaden? Gunnar Larsson (FP) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde 150. Ledamoten Gunnar Larsson har i interpellation den 14 december 2012 ställt följande frågor utifrån Byggkravsutredningens betänkande Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86): Tillämpar vår kommun i något sammanhang särskilda krav utöver Boverkets byggregler? Vilka är i så fall motiven för dessa särkrav? Interpellanten beskriver att betänkandet är en del i regeringens strävan mot enklare byggregler och billigare byggande. Betänkandet har genom en enkät till 150 kommuner och 162 byggföretag konstaterat att det i en hel del kommuner förekommer byggregler som går utöver Boverkets byggregler, BBR. Sådana särregler bedöms fördyra byggandet med 10-15%.

10 145 Dnr Ks Interpellation angående platsbristen på Danielsgården Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid nästkommande sammanträde. Ledamoten Lars-Göran Birkehorn Karlsen har i interpellation inkommen den 17 december 2012 ställt följande fråga angående platsbristen på Danielsgården: Vilka konkreta åtgärder har kommunen vidtagit för att komma tillrätta med problemen? Interpellanten skriver att på grund av platsbrist på Danielsgården måste patienter som är färdigbehandlade på Akademiska sjukhuset stanna kvar på Akademiska sjukhuset i väntan på att platser ska bli lediga på Danielsgården. Mellan den 10 april 2012 och 10 december 2012 har vi för 270 vårddygn på Akademiska sjukhuset samt för 110 vårddygn på geriatriken betalat kronor. På ett år blir det ca kronor.

11 146 Dnr Ks Interpellation angående krav från försäkringsbolag Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid nästkommande sammanträde. Ledamoten Lars-Göran Birkehorn Karlsen har i interpellation inkommen den 17 december 2012 ställt följande frågor angående krav från försäkringsbolag i samband med VA-skador: Hur omfattande är dessa krav? Har vi redan betalat sådana ersättningar? Hur stora är i så fall dessa? Interpellanten skriver att det är känt att kommunen har ett VA-nät som läcker och att vi därigenom förlorar ca 30% av det färskvatten vi producerar. Detta har fått till konsekvens att många fastigheter har skadats. Fastighetsägarna har oftast fått sina skador åtgärdade av sina försäkringsbolag. Ett antal försäkringsbolag ställer nu krav på kommunen om ersättning.

12 147 Dnr Ks Fråga angående bandyplanen i Söderfors Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att frågan får ställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde 151. Ledamoten Urban Blomster har den 20 november 2012 stället en fråga angående bandyplanen i Söderfors. Varför får inte bandyn i Söderfors samma villkor som andra föreningar att förbereda sig för seriespel genom att isaggregatet startas upp i tid?

13 148 Dnr Ks Svar på interpellation "Tierps kommuns stadsnät" - Joakim Larsson (SD) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen anses besvarad. Ledamoten Joakim Larsson har i interpellation 142/2012 ställt följande frågor angående upphandling av kommunens fibernät: Hur är det här affärsupplägget tänkt att fungera? Vilka garantier finns för att ett privat bolag med vinstintresse anser det vara ekonomiskt försvarbart att bygga ut stadsnätet ytterligare, om inte ens kommunen finner det ekonomisk rimligt att göra det? Är det verkligen försvarbart att överlåta infrastruktur till ett värde av tiotals miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till ett privat företag på det som förespeglats? Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) har den 13 december 2012 skrivit ett svar på interpellationen, med en beskrivning av kommunens resonemang i frågan. Yttranden Joakim Larsson och Bengt-Olov Eriksson yttrar sig i ärendet.

14 149 Dnr Ks Svar på interpellation angående ungdomsarbetslöshet - Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen anses besvarad. Ledamoten Urban Blomster har i interpellation 143/2012 ställt följande frågor angående ungdomsarbetslösheten: Vad kan Tierps kommun göra att förbättra ungdomarnas situation på arbetsmarknaden i form av praktikplatser i kommunens verksamheter? Är det möjligt att erbjuda alla ungdomar mellan år feriearbete? Ordföranden i Utskottet barn och ungdom Jonas Nyberg (S) har den 16 december 2012 skrivit ett svar på interpellationen, med en beskrivning av kommunens arbete i dessa frågor. Yttranden Urban Blomster, Jonas Nyberg, Gunnar Larsson (FP) och Catarina Deremar (C) yttrar sig i ärendet.

15 150 Dnr Ks Svar på interpellation Har Tierp några särregler på byggmarknaden? Gunnar Larsson (FP) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen anses besvarad. Ledamoten Gunnar Larsson har i interpellation 144/2012 ställt följande frågor utifrån Byggkravsutredningens betänkande Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86): Tillämpar vår kommun i något sammanhang särskilda krav utöver Boverkets byggregler? Vilka är i så fall motiven för dessa särkrav? Ordföranden i Utskottet samhällsbyggnad Göran Carlsson (S) har den 17 december 2012 skrivit ett svar på interpellationen. Av svaret framgår att Tierps kommun inte har några särregler utöver Boverkets byggregler, BBR. Yttranden Gunnar Larsson yttrar sig i ärendet

16 151 Dnr Ks Svar på fråga angående bandyplanen i Söderfors Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att frågan anses besvarad. Ledamoten Urban Blomster har 147/2012 ställt en fråga angående bandyplanen i Söderfors: Varför får inte bandyn i Söderfors samma villkor som andra föreningar att förbereda sig för seriespel genom att isaggregatet startas upp i tid? Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) besvarar frågan genom att redogöra för ansvarsfördelningen och kostnaderna som är knutna till att göra is och underhålla den under säsongen. Yttranden Urban Blomster och Bengt-Olov Eriksson yttrar sig i ärendet.

17 152 Dnr Ks Svar på motion Medborgarförslag i Tierp Gunnar Larsson (FP) och Barbro Jurell (FP) Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att bifalla motionen i allt väsentligt, att uppdra till Demokratiberedningen att utreda införande av medborgarförslag i kommunfullmäktige och återkomma med redovisning och eventuellt förslag till införande senast hösten 2013 att anta föreliggande förslag att medborgarnas postlåda redovisas tidigare under kommunfullmäktiges sammanträden och att den även ska omfatta den post som ännu inte besvarats, samt att se till att länken till medborgarnas postlåda läggs väl synlig på kommunens hemsida. Kommunstyrelsen har 183/2012 behandlat ärendet Ledamöterna Gunnar Larsson (FP) och Barbro Jurell (FP) har i motion inkommen den 26 juli 2012 föreslagit att Demokratiberedningen får i uppdrag att utreda införandet av medborgarförslag i fullmäktige och att återkomma med redovisning och eventuellt förslag till fullmäktige senast under våren 2013, att medborgarnas postlåda skall redovisas tidigare under fullmäktiges sammanträden och även omfatta post som ännu inte besvarats och att en länk till medborgarnas postlåda läggs väl synlig direkt på kommunens startsida på nätet. Motionärerna föreslår att redovisning skall ske i fullmäktige senast under våren Då en utredning av detta slag kan antas bli relativt omfattande föreslås att tiden för redovisningen sker under hösten Kommunstyrelsens ordförande har den 21 november 2012 besvarat motionen. Yrkande Gunnar Larsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag i ärendet.

18 153 Dnr Ks Bostadsförsörjningsplan Temadiskussion Beredningen tillväxt och samhällsbyggande har tagit fram ett förslag till bostadsförsörjningsplan. Vid dagens sammanträde genomförs en temadiskussion där fullmäktige diskuterar det framtagna förslaget inför ett kommande antagande. Yttranden Under temadiskussionen yttrar sig följande personer: Villy Wahlström (S), Elisabeth Rosengren (V), Catarina Deremar (C), Daniel Blomstedt (M), Håkan Thomsson (MP), Gunnar Larsson (FP), Urban Blomster (V), Joakim Larsson (SD), Lars Svensk (KD) och Bengt-Olov Eriksson (S). Ajournering Kommunfullmäktige beslutar att ajournera mötet kl samt att mötet återupptas kl 21.20

19 154 Dnr Ks Tierps kommunfastigheter AB - Bolagsordning Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag att anta föreliggande förslag till ny bolagsordning avseende Tierps kommunfastigheter AB. Kommunstyrelsen har i 170/2012 behandlat ärendet. Kommunfullmäktige beslutade 67/2011 att ett nytt fastighetsbolag ska bildas samt att uppdra till kommunstyrelsen att återkomma till kommunfullmäktige med förslag till bolagsordning, ägardirektiv och övriga beslutsunderlag. Föreligger förslag till ny bolagsordning för Tierps kommunfastigheter AB. Yrkande Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Delges Tierps kommunfastigheter AB

20 155 Dnr Ks Tierps kommunfastigheter AB Apportemission Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att anta föreliggande förslag till apportemission avseende Tierps kommunfastigheter AB. Kommunstyrelsen har i 171/2012 behandlat ärendet. Kommunfullmäktige beslutade 67/2011 att ett nytt fastighetsbolag ska bildas samt att uppdra till kommunstyrelsen att återkomma till kommunfullmäktige med förslag till bolagsordning, ägardirektiv och övriga beslutsunderlag. Föreligger styrelseprotokoll från Tierps kommunfastigheter AB den 18 oktober Av protokollspunkt 35 framgår att styrelsen föreslagit att aktiekapitalet i Tierps kommunfastigheter AB ökas med 53,7 mnkr genom en apportemission av aktier. PWC har överlämnat ett revisorsyttrande över styrelsens redogörelse för apportegendomen daterat den 27 november Yrkande Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Delges Tierps kommunfastigheter AB

21 156 Dnr Ks Tierps kommunfastigheter AB - Ägardirektiv Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att anta föreliggande förslag till ägardirektiv avseende Tierps kommunfastigheter AB. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet i 172/2012. Kommunfullmäktige beslutade 67/2011 att ett nytt fastighetsbolag ska bildas samt att uppdra till kommunstyrelsen att återkomma till kommunfullmäktige med förslag till bolagsordning, ägardirektiv och övriga beslutsunderlag. Föreligger förslag till ägardirektiv för Tierps kommunfastigheter AB. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet, gjordes ett tillägg i ägardirektiven under punkt 5 enligt följande: Bolaget skall verka för energieffektivisering och utfasning av fossila bränslen samt i övrigt följa de övergripande riktlinjer inom miljöområdet som kommunfullmäktige beslutar om, samt verka i enlighet med kommunens miljöpolicy. Yrkande Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Delges Tierps kommunfastigheter AB

22 157 Dnr Ks Tierps kommunfastigheter AB Borgensram Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag att bevilja Tierps kommunfastigheter AB en borgensram på 100 mnkr för år Kommunstyrelsen har 173/2012 behandlat ärendet. Kommunfullmäktige beslutade 67/2011 att ett nytt fastighetsbolag ska bildas samt att uppdra till kommunstyrelsen att återkomma till kommunfullmäktige med förslag till bolagsordning, ägardirektiv och övriga beslutsunderlag. Från årsskiftet startar Tierps kommunfastigheter AB som bland annat ska ombesörja skötsel, underhåll samt re-och nyinvesteringar av merparten av de lokaler som kommunen använder för sin verksamhet. Eftersom bolaget ska göra de kommande investeringarna i kommunens verksamhetslokaler så kommer en effektiv finansiering att ha stor betydelse för bolaget och kommunen. Med anledning härav behöver Tierps kommunfastigheter AB kommunal borgen. Eftersom omfattningen av investeringarna och därtill hörande verksamhet i nuläget är svårt att bedöma för kommande år så föreslås borgensram om 100 mnkr i nuläget gälla endast för år Ekonomichefen har den 21 november 2012 överlämnat förslag till borgensram för Tierps kommunfastigheter AB. Yrkande Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) och Daniel Blomstedt (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Delges Tierps kommunfastigheter AB

23 158 Dnr Ks Bildande av en gemensam pensionsstiftelse för kommunerna i Uppsala län Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att Tierps kommun ska komma att ingå i pensionsstiftelsen Uppsala läns pensionsstiftelse med ändamålet att trygga utfästelser av ålders- och efterlevandepension till arbetstagare, tidigare arbetstagare eller deras efterlevande som givits av Tierps kommun och övriga kommuner som beviljats anslutning till stiftelsen att anta stadgar för stiftelsen att godkänna konsortieavtalet, för stiftelsen samt ge kommunstyrelsen bemyndigande att underteckna konsortialavtal så länge det endast handlar om att ansluta nya medlemmar att utse kommunstyrelsens ordförande som Tierps kommuns representant i konsortiesammanträdena att rekommendera stiftelsens styrelse att anta placeringsriktlinjerna för stiftelsen att rekommendera stiftelsens styrelse att som stöd för arbetet tillsätta ett placeringsråd för stiftelsen att uppdra till kommunstyrelsens ordförande att medverka i att utse arbetsgivarledamöter i stiftelsens styrelse samt att uppdra till kommunstyrelsen att besluta vilket belopp som initialt ska avsättas till stiftelsen. Kommunstyrelsen har 174/2012 behandlat ärendet. Inom ramen för effektiviseringsberedningen diskuteras områden där kommunerna i länet och Uppsala läns landsting kan nå effektiviseringsvinster genom samverkan. Beredningen har bland annat resulterat i att det bildats gemensam nämnd för överförmyndarverksamhet för sex kommuner i länet samt att en gemensam nämnd för räddningstjänst har skapats för Uppsala, Tierp och Östhammar kommuner. En ytterligare fråga som aktualiserats är om det kan skapas synergier för länets kommuner genom att tillsammans finna lösningar på hur utfästa pensionsåtaganden ska tryggas. forts.

24 158 forts. Effektiviseringsberedningen gav länets ekonomichefer i uppdrag att ta fram förslag på hur en sådan pensionsstiftelse kan utformas. Ärendet har behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott vid olika tillfällen och ett positivt principbeslut har tagits fram av kommunstyrelsen 142/2012. Ekonomichefen har den 14 oktober 2012 överlämnat förslag i ärendet. Yrkande Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Delges Ekonomienheten

25 159 Dnr Ks Fastställande av Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa föreliggande handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Tierps kommun för tidsperioden Kommunstyrelsen har 175/2012 behandlat ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har 70/2012 behandlat ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har den 9 oktober beslutat att kommunen inte har något att erinra mot Uppsala Brandförsvars handlingsprogram LSO Varje kommun ska enligt lagen om skydd mot olyckor ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst. Räddningsnämnden har den 17 oktober 2012 beslutat överlämna programmet till medlemskommunerna för fastställande i respektive kommunfullmäktige. Arbetet med det nya handlingsprogrammet har inbegripit en ny riskanalys över räddningsnämndens samlade geografiska verksamhetsområde. Vidare har en omfattande medborgar- och medarbetardialog legat till grund för programmet. Vid två tillfällen har man genomfört workshops där materialet har behandlats. Delges Räddningsnämnden

26 160 Dnr Ks Dp 732 Förslag till detaljplan för Svartviken, fastigheten Sikhjälma 3:7 med flera i Sikhjälma i Hållnäs/Österlövsta församling Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att anta detaljplanen enligt äldre Plan- och bygglagen (87). Kommunstyrelsen har 176/2012 behandlat ärendet. Utskottet samhällsbyggnad har 136/2012 behandlat ärendet. Förslag till detaljplan för Svartviken, fastigheten Sikhjälma 3:7 med flera i Sikhjälma har upprättats och hållits utställt för granskning under tiden 3 februari 2010 till 3 mars Att beslutet tas 2012 beror på utredningar angående instiftande av naturreservat samt upprättande av exploateringsavtal. Syftet med planen är att utreda möjligheterna för ett utökat fritidsboende i Svartviken. Delges Processtöd Medborgarservice

27 161 Dnr Ks Förslag till utökade verksamhetsområden för vatten, spillvatten och dagvatten Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa verksamhetsområde för vatten och avlopp enligt upprättad förteckning med till ärendet bifogade kartor. Kommunstyrelsen har 177/2012 behandlat ärendet. Produktionschef och VA-chef för samhällsbyggnadsenheten har i skrivelse den 26 november 2012 överlämnat förslag till utökade verksamhetsområden för vatten, spillvatten och dagvatten, inklusive kartor enligt bilaga I och med den nya vattentjänstlagen (2006:412) har kommunens skyldighet att anordna allmän VA-anläggning utökats. Enligt tidigare VA-lagstiftning så krävdes det inte att kommunen skulle utföra och driva den anläggning som behövdes utan kravet kunde lösas genom en privat gemensamhetsanläggning, men numera krävs kommunens medverkan. Skyldigheten ska idag fullgöras med en kommunal anläggning som kommunen äger eller har ett rättsligt bestämmande över. Enligt 6 vattentjänstlagen har således kommunen i vissa fall skyldighet att ordna vattentjänster. Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall kommunen 1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och 2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning. forts.

28 161 forts. Kommunen ska besluta om vilket eller vilka verksamhetsområden som den eller de allmänna VA-anläggningarna ska ha. Detta innebär att vattentjänstlagens rättigheter och skyldigheter blir gällande i verksamhetsområdet. För en fastighet som inte finns inom verksamhetsområdet kan ägaren väcka talan hos Statens vanämnd om att fastigheten ska ingå i området. Även länsstyrelsen kan ålägga kommunen att utvidga verksamhetsområdet. Då kommunen fastställt ett verksamhetsområde och det har konstaterats att det med hänsyn till människors hälsa eller miljön finns behov att ordna vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang så ska kommunen se till att behovet av dessa vattentjänster tillgodoses genom en allmän VA-anläggning. Med ett större sammanhang menas att det måste röra sig om mer än ett fåtal fastigheter, hur många är framför allt beroende av hur starkt skyddsbehovet är eller kan förväntas bli. Enlig praxis rör det sig om en samlad bebyggelse om fastigheter, det kan dock röra sig om betydligt färre fastigheter. I praxis har till och med enstaka fastigheter i närheten av ett befintligt verksamhetsområde ansetts planmässigt och i övrigt ha ett så nära samband med bebyggelsen inom verksamhetsområdet att fastigheternas VA-frågor skulle lösas i det större sammanhanget med denna bebyggelse. Verksamhetsområde för VA i Tierps kommun beslutades senast av kommunfullmäktige Sedan dess har vissa orter vuxit och nya områden har anslutits till det kommunala VA-nätet. Det är därför rimligt att fastigheter i anslutning till befintliga verksamhetsområden tas in i verksamhetsområde och ansluts till kommunalt VA. Förslag till nya verksamhetsområden: 1. Utvidgning av verksamhetsområde där anslutning redan genomförts och där endast gränser för verksamhetsområde ska ritas in i karta: Område Tierp Bilaga Skaldjurs-, Räk-, Krabb-, Kräft- och Ostronvägen 1 Jakob Ols väg och Krans väg 2 Tierp Arena 3 Sydvästra Tierp (industriområde) 4 Trafikplatsen 5 och 6 Fors, Fäcklinge och Torslunda* 7 Arvidsbo (spillvatten) 8 *) Låga kostnader som vägs upp av anslutningsavgifter forts.

29 161 forts. Örbyhus Tobo Söderfors Husby Fagerviken Lövstabruk Macken 9 Murkel-, Kantarell- och Karl Johansvägen 10 Persbylånga 3:6 och 3:7 11 Gyllby 1: Gyllby 1: Trädgårdsvägen 13 Jörsön 1: Bygdegården 15 Området mellan reningsverket och vägen 15 Fem fastigheter söder om verksamhetsområde 16 Brännskär, befintliga tomter** 17 Bohagen 18 Skärsättra 1:57 18 **) Alternativt inlösen av samfällt ledningsnät 2. Utvidgning av verksamhetsområden där nya anslutningar tillkommer. Beräknad kostnad och intäkt redovisas för varje område. Område Örbyhus Västland Månkarbo Husby Alvägen (nybyggnation, läggs i samband med vägbygget) Kostnad/Intäkt Bilaga K: I: Valla K: I: Nyhagen K: I: Mossvägen (kan kombineras med rundgång för vattenledning) K: I: fastigheter norr om kvarnen K: I:

30 161 forts. Karlholmsbruk Holmsångersvägen (har redan vatten. Byter samtidigt dålig vattenledning) Skärplinge Fagerviken Edvalla Lövstabruk K: I: Mellanbo K: I: Snatrabodarna (ca 40 fastigheter K: avlopp, ca 40 fastigheter vatten I: och avlopp) Nynäsvägen K: I: Hamnen med omnejd (ev. tillkommande stugor i hamnen ej medräknade i intäkter) K: I: Bergstigen K: I: fastigheter i NV, 2 fastigheter i V, 1 fastighet i Värefors, 2 fastigheter i O K: I: Försäter 7:17 K: I: och Totalkostnaden för att uppdatera verksamhetsområdena uppgår till kr. Intäkter från anslutningsavgifter uppgår till kr. Det är ett underskott på ca kr. Exklusive Snatra blir kostnader och intäkter kr respektive kr. Det är ett underskott på ca kr. Delges Produktion, Samhällsbyggnad

31 162 Ks Förslag till ny renhållningsordning Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att anta föreliggande förslag till ny renhållningsordning att den nya renhållningsordningen ska gälla från och med den 1 januari 2013 samt att nuvarande renhållningsordning fastställd av kommunfullmäktige 103/2000 upphör att gälla från samma datum. Kommunstyrelsen har 178/2012 behandlat ärendet. Utskottet samhällsbyggnad har 145/2012 behandlat ärendet. Produktion Renhållningsenheten har utarbetat ett förslag till ny renhållningsordning för Tierps kommun. Nya miljökrav och samhällskrav förutsätter nya lösningar för avfallshanteringen. Genom den nya avfallsplanen vill vi lägga grunden för en kontinuerlig avfallsplaneringsprocess. Inriktningsmål, mätbara mål och åtgärder har tagits fram. Ett förslag till ny renhållningsordning har utarbetats som tillsammans med avfallsplanen beskriver avfallshanteringens mål och bestämmelser i Tierps kommun. En kungörelse om att förslaget till ny avfallsplan/renhållningsordning ställs ut har utfärdats i ortstidningarna och på hemsidan. Förslaget var utställt för granskning i kommunhuset, biblioteken och på hemsidan under tiden 16 juli till 17 september Samråd för allmänheten har hållits den 6 september Förslaget har skickats på remiss till fastighetsägare och myndigheter som kan tänkas ha intresse i förslaget. Remissvar har inkommit från Landstinget, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI), Jenny Lundström och Länsstyrelsen i Uppsala län. Delges Produktion, Renhållningsenheten

32 163 Ks Förslag till ny avfallsplan Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att anta föreliggande förslag till ny avfallsplan att den nya avfallsplanen ska gälla från och med den 1 januari 2013 samt att nuvarande avfallsplan fastställd av kommunfullmäktige 136/1996 upphör att gälla från samma datum. Reservation Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Sven Lokander (M), Per Bergsten (M), Carina Elofsson Mumford (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen(M), Catarina Deremar (C), Anna Ahlin (C), Sara Sjödal (C), Erik Kolm (C), Lilian Carlsson (C), Björn Hellstedt (C), Lars Svensk (KD) och Gunnar Larsson (FP) anmäler skriftlig reservation till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande i kommunstyrelsen./bilaga/ Kommunstyrelsen har 179/2012 behandlat ärendet. Utskottet samhällsbyggnad har 144/2012 behandlat ärendet. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet, reserverade sig Daniel Blomstedt (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Catarina Deremar (C), Erik Kolm (C) och Anna Ahlin (C) till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande om att avfallsplanen kompletteras med att individuell mätning och debitering av avfallsvikt påbörjas under 2014 att viktbaserad hämtningstaxa utförs under 2014 samt att hämtning och omhändertagande av matavfall beskrivs i planen. Produktion Renhållningsenheten har utarbetat ett förslag till ny avfallsplan för Tierps kommun. Forts.

33 163 forts. Nya miljökrav och samhällskrav förutsätter nya lösningar för avfallshanteringen. Genom den nya avfallsplanen vill vi lägga grunden för en kontinuerlig avfallsplaneringsprocess. Inriktningsmål, mätbara mål och åtgärder har tagits fram. Ett förslag till ny renhållningsordning har utarbetats som tillsammans med avfallsplanen beskriver avfallshanteringens mål och bestämmelser i Tierps kommun. En kungörelse om att förslaget till ny avfallsplan/renhållningsordning ställs ut har utfärdats i ortstidningarna och på hemsidan. Förslaget var utställt för granskning i kommunhuset, biblioteken och på hemsidan under tiden 16 juli till 17 september Samråd för allmänheten har hållits den 6 september 2012 i rådrummet kommunhuset, klockan Förslaget har skickats på remiss till fastighetsägare och myndigheter som kan tänkas ha intresse i förslaget. Remissvar har inkommit från Landstinget, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen AB (FTI), Jenny Lundström och Länsstyrelsen i Uppsala län. Yrkanden Sven Lokander (M) och Anna Ahlin (C) yrkar bifall till Daniel Blomstedts tilläggsyrkande i kommunstyrelsen att avgiften ska baseras på avfallets vikt. Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut. Propositionsordning Efter avslutad överläggning framställer propositionsordning som godkänns av fullmäktige. Ordförande ställer kommunstyrelsens förslag mot Lokander och Ahlins yrkande om viktbaserad taxa och finner att fullmäktige beslutat enligt kommunstyrelsens förslag. Delges Produktion, Renhållningsenheten

34 164 Dnr Ks Revidering av plan- och bygglovtaxa Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag att med stöd av 12 kap 10 plan- och bygglagen anta taxa för prövning enligt plan- och bygglagen samt att taxan ska börja tillämpas i ärenden som inkommer från och med 1 januari 2013 samt att nuvarande plan- och bygglovtaxa, fastställd av kommunfullmäktige 72/2011, upphör att gälla från samma datum. Kommunstyrelsen har 180/2012 behandlat ärendet. Bygglovhandläggare Kristina Alm vid Medborgarservice har den 5 november 2012 överlämnat förslag till revidering av plan- och bygglovtaxa. En ny plan- och bygglovstaxa antogs av kommunfullmäktige 72/2011. Detta med anledning av ikraftträdandet av en ny plan- och bygglag (SFS 2010:900). Efter ett drygt års användande av taxan har det framkommit ett visst behov av revidering av avgiftsnivåer samt förtydligande av vissa delar av texten. Till största delen är förändringarna endast mindre justeringar. Två av förändringarna är lite större. Efter beräkning av nedlagd arbetstid höjs avgiften för förhandsbesked med 50 %. Tilläggsavgiften för lokaliseringsprövning för ärenden där bygglov söks direkt justeras också på grund av detta. I tabellerna för enkla byggnader och övriga byggnader läggs fler alternativ för mindre byggnader till för att få en mer nyanserad taxa. Kommunens sammanlagda intäkter bedöms inte förändras nämnvärt med förändringarna eftersom revideringen innehåller både höjningar och sänkningar av avgifter. Kommunens beslut behöver inte vinna laga kraft innan taxan börjar tillämpas. Taxan gäller från och med det datum då protokollet med beslutet har justerats, om inte senare tidpunkt angivits. Delges Medborgarservice

35 165 Dnr Ks Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa bifogade förslag till taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken att taxan ska gälla från och med den 1 januari 2013 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 126/2011 upphör att gälla från samma datum att timtaxan (timavgiften) vid tillämpning av taxan ska vara 800 kronor att kommunstyrelsen för varje kalenderår (avgiftsår) får besluta att höja den fastställda timtaxan (timavgiften) med en procentsats som motsvarar de tolv senaste månadernas förändring i konsumentprisindex räknat fram till den 1 oktober året före avgiftsåret. Basmånad för indexuppräkning är oktober månad Reservation Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Sven Lokander (M), Per Bergsten (M), Carina Elofsson Mumford (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Catarina Deremar (C), Erik Kolm (C), Sara Sjödal (C), Mats Wikander (C), Bertil Ahlin (C). Lilian Carlsson (C), Björn Hellstedt (C), Anna Ahlin (C), Lars Svensk (KD) och Gunnar Larsson (FP) lämnar skriftlig reservation till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande./bilaga/ Kommunstyrelsen har 181/2012 behandlat ärendet. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet, reserverade sig Daniel Blomstedt (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Catarina Deremar (C), Erik Kolm (C) och Anna Ahlin (C) till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande att debitering endast utgår vid genomförd kontroll. Bygg- och miljöchef Katrin Karlsson vid Medborgarservice har den 13 november 2012 överlämnat förslag till taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken att gälla från och med den 1 januari forts.

36 165 forts. I det bifogade förslaget till taxa är de fasta avgifterna i Taxebilaga 1 reviderade på några punkter. Formuleringarna i avsnittet Avfall och producentansvar är anpassade till den nya renhållningsordning som enligt fullmäktiges beslut 162/2012 kommer att gälla från och med den 1 januari Timavgiften är höjd med budgeterade kostnader för tillsynen under 2013 som beräkningsgrund. Taxebilaga 2 är oförändrad i förslaget. Tilläggsyrkande Daniel Blomstedt yrkar i tillägg att debitering endast utgår vid genomförd kontroll. Yrkande Göran Carlsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Propositionsordning Efter avslutad överläggning framställer ordföranden proposition som godkänns av fullmäktige. Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag mot Blomstedts tilläggsyrkande och finner att fullmäktige har antagit kommunstyrelsens förslag. Delges Medborgarservice

37 166 Dnr Ks Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag att fastställa förslag till taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen att taxan ska gälla från och med den 1 januari 2013 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 127/2011, upphör att gälla från samma datum. Reservation Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Sven Lokander (M), Per Bergsten (M), Carina Elofsson Mumford (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Catarina Deremar (C), Erik Kolm (C), Sara Sjödal (C), Mats Wikander (C), Bertil Ahlin (C). Lilian Carlsson (C), Björn Hellstedt (C), Anna Ahlin (C), Lars Svensk (KD) och Gunnar Larsson (FP) lämnar skriftlig reservation till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande./bilaga/ Kommunstyrelsen har 182/2012 behandlat ärendet. Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet, reserverade sig Daniel Blomstedt (M), Åsa Sikberg (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Catarina Deremar (C), Erik Kolm (C) och Anna Ahlin (C) till förmån för Daniel Blomstedts tilläggsyrkande att debitering endast utgår vid genomförd kontroll. Bygg- och miljöchef Katrin Karlsson vid Medborgarservice har den 13 november 2012 överlämnat förslag till taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen att gälla från och med den 1 januari Enligt 8 kap 10 i alkohollagen får kommunen ta ut avgift för prövningen av ansökan om serveringstillstånd enligt de grunder som bestäms av kommunfullmäktige. Kommunen får också ta ut avgift för tillsynen av den som har serveringstillstånd. forts.

38 166 forts. Den största förändringen i det bifogade förslaget till taxa är att avgiften för ansökan om stadigvarande serveringstillstånd har höjts till kr. Motivet för detta är att de utredningar som krävs vid handläggningen av sådana ärenden tar betydligt längre tid än vi tidigare har bedömt. De årliga avgifterna för tillsyn har höjts med kr i den rörliga delen. Tilläggsyrkande Daniel Blomstedt yrkar i tillägg att debitering endast utgår vid genomförd kontroll. Yrkande Göran Carlsson yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Propositionsordning Efter avslutad överläggning framställer ordföranden proposition som godkänns av fullmäktige. Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag mot Blomstedts tilläggsyrkande och finner att fullmäktige har antagit kommunstyrelsens förslag. Delges Medborgarservice

39 167 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige Barbro Jurell (FP) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Ledamoten Barbro Jurell har den 14 november 2012 begärt entledigande från sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. Delges Barbro Jurell Länsstyrelsen i Uppsala län Fullmäktiges sekreterare Personalenheten Troman

40 168 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige Johan Pettersson (SD) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Ersättaren Johan Pettersson har den 12 december 2012 inkommit med begäran om entledigande från sitt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige. Delges Johan Pettersson Länsstyrelsen i Uppsala län Fullmäktiges sekreterare Personalenheten Troman

41 169 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ersättare i Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande Johan Pettersson (SD) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Ersättaren Johan Pettersson har den 12 december 2012 inkommit med begäran om entledigande från sitt uppdrag som ersättare i Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande. Delges Johan Pettersson Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande Personalenheten Troman

42 170 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ledamot i Beredningen för lärande och unga Robert Christensen (S) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Ledamot Robert Christensen har den 17 december 2012 inkommit med begäran om entledigande från sitt uppdrag som ledamot i Beredningen för lärande och unga. Delges Robert Christensen Beredningen för lärande och unga Personalenheten Troman

43 171 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen Elisabeth Rosengren (V) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Elisabeth Rosengren har den 29 november 2012 begärt entledigande från sitt uppdrag per 31 december 2012 som ersättare i kommunstyrelsen. Delges Elisabeth Rosengren Kommunstyrelsens sekreterare Personalenheten Troman

44 172 Dnr Ks Entledigande från uppdrag som ledamot i kommunstyrelsen Håkan Thomsson (MP) Kommunfullmäktige beslutar att bevilja framställan om entledigande. Håkan Thomsson har den 5 december 2012 begärt entledigande från sitt uppdrag per 31 december 2012 som ledamot i kommunstyrelsen. Delges Håkan Thomsson Kommunstyrelsens sekreterare Lönecentrum Troman

45 173 Val av ersättare i Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande Kommunfullmäktige beslutar att till ersättare i Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande utse Ersättare Sören Westerlund Vallte, Yvre Tierp Kommunfullmäktige har 169/2012 beviljat Johan Pettersson entledigande från sitt uppdrag som ersättare i Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande. Delges Sören Westerlund Beredningen för tillväxt och samhällsbyggande Lönecentrum Troman

46 174 Val av ledamot i Beredningen för lärande och unga Kommunfullmäktige beslutar att till ersättare i Beredningen för lärande och unga utse Ersättare Elin Norén (S) Vendelvägen Tobo Kommunfullmäktige har 170/2012 beviljat Robert Christensen entledigande från sitt uppdrag som ersättare i Beredningen för lärande och unga. Delges Elin Norén Beredningen för lärande och unga Lönecentrum Troman

47 175 Val av ersättare i kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att till ersättare i kommunstyrelsen från och med 1 januari 2013 utse Ersättare Håkan Thomsson (MP) Hummelvägen Tierp Kommunfullmäktige har 171/2012 beviljat Elisabeth Rosengren (V) entledigande från sitt uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen. Delges Håkan Thomsson Kommunstyrelsens sekreterare Lönecentrum Troman

48 176 Val av ledamot i kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att till ledamot i kommunstyrelsen från och med 1 januari 2013 utse Ledamot Kenneth Gunnarsson Storgatan Söderfors Kommunfullmäktige har 172/2012 beviljat Håkan Thomsson (MP) entledigande från sitt uppdrag som ledamot i kommunstyrelsen. Delges Kenneth Gunnarsson Kommunstyrelsens sekreterare Lönecentrum Troman

49 177 Val av ersättare i kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att till ersättare i kommunstyrelsen från och med 1 januari 2013 utse Ledamot Christina Larsson (MP) Storgatan Söderfors Kommunfullmäktige har 176/2012 valt tidigare ersättaren Kenneth Gunnarsson till ledamot i kommunstyrelsen, varför en ny ersättare behöver utses. Delges Kristina Larsson Kommunstyrelsens sekreterare Lönecentrum Troman

50 178 Ks Delgivning av delårsbokslut och uppdragsplan för Överförmyndarnämnden i Uppsala län Kommunfullmäktige beslutar att delgivningen tas som en anmälan till protokollet. Överförmyndarnämnden i Uppsala län bildades i januari Det är en gemensam överförmyndarnämnd för 6 av länets kommuner är den nya nämndens andra verksamhetsår. Överförmyndarnämnden i Uppsala läns budget består i huvudsak av kommunbidrag från de samverkande kommunerna. För nämndens första verksamhetsår, 2011 angavs en preliminär budget för verksamheten om tkr varav tkr beräknas utgjorde det samlade av kommunbidrag från alla kommuner som ingår i samverkan. Kommunbidraget baserades på verksamhetskostnaden i tidigare organisation. Utfallet för första verksamhetsåret blev ett underskott. Någon uppräkning av ramen inför 2012 har inte gjorts. Nämndens kostnader för arvode till gode män och förvaltare fördelar sig inte jämnt över året, utan merparten av kostnaderna uppstår under perioden februari till augusti, i samband med granskning av årsredovisningarna. För Tierps del redovisas ett resultat om -241 tkr för perioden januari till augusti. Prognosen för 2012 är ett nollresultat med en osäkerhet inom intervallet tkr. Vid framtagande av uppdragsplanen för har nämnden tagit hänsyn till alla samverkande kommuners styrdokument vid utformningen av en uppdragsplan till överförmyndarkontoret. Uppdragsplanen bygger dock på kommunfullmäktige i Uppsalas beslut om inriktning, verksamhet och ekonomi (IVE) för perioden Detta mot bakgrund av att Uppsala är värdkommun för den gemensamma nämnden.

51 179 Ks Delgivning av budget 2013 och uppdragsplan för Räddningsnämnden Kommunfullmäktige beslutar att delgivningen tas som en anmälan till protokollet. Räddningsnämnden ansvarar som gemensam nämnd för räddningstjänst och förebyggande verksamhet i Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner. Den gemensamma nämnden bildades 1 januari 2012 och samtidigt fusionerades verksamheterna i Räddningstjänsten Norduppland och Uppsala brandförsvar till en verksamhet. Räddningsnämnden och Uppsala brandförsvar har Uppsala kommun som värdkommun. Den planerade verksamheten för 2013 är till omfattning och kvalitet i stort lika som föregående år. Budgeten utgår från ett kommunbidrag på tkr för Uppsala kommun, tkr för Tierps kommun och tkr för Östhammars kommun. Anpassning till ökade kostnader innefattar att beredskapen på tre brandstationer minskas.

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl. 18.00-18.40 Se Blad 2 Yvette Axelsson, kommunchef Susanne Ahlman, sekreterare Margaretha Magnusson (S) och Catharina Deremar (C) Kommunhuset, 21 oktober 2014, kl

Läs mer

Se blad 157. Kommunhuset

Se blad 157. Kommunhuset Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 13:00-17:40 Sammanträdet ajourneras mellan kl 17.00-17.30 Se blad 157 Ajournering av sammanträdet mellan kl 17.00 17.30 Yvette Axelsson. kommunchef Ewa Dannberg, sekreterare

Läs mer

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 13.00-17.35 Se blad 176 Yvette Axelsson, kommunchef Helena Broberg, sekreterare Torsten Lindberg (S) och Åsa Sikberg (M) Kommunhuset 16 december 2011 kl 14.00 Justering

Läs mer

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.00

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.00 Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.00 Lars-Peter Hållstrand (S), ordförande Catarina Deremar (C), 1:e vice ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Barbro Jurell (FP) Joakim Larsson (SD)

Läs mer

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S)

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S) Tid och plats 31 oktober 2018, kl. 13:00-14:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 5-9 Utses att justera Stig Lundqvist Beslutande Ledamöter Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55

Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55 Kommunhuset, Rådrummet, Tierp kl. 17.00-18.55 Lars-Peter Hållstrand (S), ordförande Catarina Deremar (C), 1:e vice ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Per Bergsten (M) Joakim Larsson (SD)

Läs mer

Erik Kolm, Barbro Wiklund

Erik Kolm, Barbro Wiklund Tid och plats Paragrafer 98-104 Utses att justera 16 oktober 2018, kl. 18:00 18:45, A-salen, Kommunhuset, Tierps Köping Erik Kolm, Barbro Wiklund Plats och tid för justering Rådrummet, 2018-10-18 kl. 15:00

Läs mer

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 19.00-23.05 Se blad 113 Yvette Axelsson. kommunchef Helena Broberg, sekreterare Torsten Lindberg (S) och Barbro Jurell (FP) Kommunhuset 27 september 2012 kl 14.00

Läs mer

Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00

Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00 Kommunhuset, A-salen, Tierp kl. 09:00 11:00 Lars-Peter Hållstrand (S), ordförande Catarina Deremar (C), 1:e vice ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M)

Läs mer

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av s protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-03-22 11 (18) Plats och tid Björken, samlingssalen, Tierps köping Kl. 15.00-17.00 Beslutande Se sid. 12 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Håkan Ståhlberg Justeringens plats

Läs mer

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl

Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl Café Tuvan och B-salen, kommunhuset Tierp kl. 14.00-16.00 Lars-Peter Hållstrand (S) ordförande Ulrika Löfgren (S) Håkan Thomsson (MP) Per Bergsten (M) Barbro Jurell (FP) Joakim Larsson (SD) Bengt Jansson

Läs mer

Eva Marklund, sekreterare. Hans Lindgren, Marie Viberg ANSLAG/BEVIS. Kommunfullmäktige

Eva Marklund, sekreterare. Hans Lindgren, Marie Viberg ANSLAG/BEVIS. Kommunfullmäktige Plats och tid Centrumhuset, Robertsfors 2014-11-05, kl 18.00-20.15 Beslutande Samtliga ledamöter med undantag av: Margaret Swande (s), ersättare Peder Forsberg Cecilia Löfbom (s), ersättare Åsa Andersson

Läs mer

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2011-09-20 123 (141) Plats och tid Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 19.00-20.55 ande Se blad 124 Övriga närvarande Per Jonsson, t.f. kommunchef Helena Broberg, sekreterare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S)

Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande Anna Ahlin (C) Gunnar Jansson (S) Tid och plats 5 mars 2019, kl. 13:00 15:15 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 18-33 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Jenny Lundström (MP) ordförande Jonas Nyberg (S) vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7)

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7) Tekniska Nämnden 2010-01-19 1(7) Plats och tid Nya kommunhuset, Torsås, tisdag 2010-01-19 klockan 18.00-18.30 Beslutande Magnus Nilsén, m, ordf Lars Petersson, s. Tomas Holgersson, s, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Underskrifter Paragrafer Kerstin Jonasson. Jonas Nyberg. Kenneth Gunnarsson

Underskrifter Paragrafer Kerstin Jonasson. Jonas Nyberg. Kenneth Gunnarsson 2012-12-18 418 (424) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, Rådrummet, Tierps köping Kl. 08.30 12.30 Jonas Nyberg (S), ordförande Åsa Sikberg (M), vice ordförande Björn Hellstedt (C) Kenneth

Läs mer

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-02-16 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp kl 19.00-22.00 ande Se blad 2 Övriga närvarande Per Nordenstam, kommunchef Helena Broberg, sekreterare Utses att justera Ulrika Löfgren (S) och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Justering av Utskottet arbete och omsorgs protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Utskottet arbete och omsorgs protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-10-09 134 (142) Plats och tid Kommunhuset Rådrummet kl 13.00-16:00 ande Övriga närvarande Pia Wårdsäter, ordförande Anette Pettersson (S) Håkan Thomsson (MP) Catarina Deremar (C) Elisabet Rosengren

Läs mer

3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp

3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Tid och plats 3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 75-82 Utses att justera Viktoria Söderling Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Bengt-Olov Eriksson (S),

Läs mer

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-16 11 (16) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 15.00 ande Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M) Anette Eriksson (S) Stefan Wårdsäter (S) Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 19.00-21.30 Se blad 2. Yvette Axelsson, kommunchef Helena Broberg, sekreterare Margaretha Magnusson (S) och Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) Kommunhuset 27 februari

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2009-10-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, kl 14.00-15.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Gert Berlin (S) Karl-Bertil Wallin (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-04-24. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-04-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 april 2014, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-12-18 104 (112) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl 08.30-11.10 ande Bengt-Olov Eriksson (S) ordförande Pia Wårdsäter (S) Anette Pettersson (S) Catarina Deremar (C) Daniel Blomstedt (M) Övriga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2016-03-22 1 (6) Plats och tid B-salen, kl. 11:30 12:10 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Se förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid Anna Ahlin (C) Kommunhuset, Centralgatan

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2011-10-10 46 (52) Plats och tid Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Beslutande Se sidan 47 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Barbro Jurell (FP) Justeringens

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00

Kommunstyrelsens kansli måndag kl 15.00 1(13) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 09.00-10.40 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Martin Fridehjelm (S) Ulrika Thulin (S) Bert

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps Köping, Tierp Paragrafer 64-73 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

SAMMANT. Kommunhus. enligt sida 2. Sara Rådbo. Kommunhus. Justering av. Plats och tid. Paragrafer Utses att justera. Underskrifter.

SAMMANT. Kommunhus. enligt sida 2. Sara Rådbo. Kommunhus. Justering av. Plats och tid. Paragrafer Utses att justera. Underskrifter. Plats och tid Kommunhus et, Rådrummet, kl. 13. 00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 13-17 Utses att justera Justeringenss plats och tid Sara Rådbo Kommunhus et Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2014-11-03 Kommunfullmäktige Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare och tid för justering Lars

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Grästorps kommun Kommunfullmäktige

Grästorps kommun Kommunfullmäktige Grästorps kommun Kommunfullmäktige SAMMATRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 13 Plats och tid Kommunens hus, Samlingssalen, Grästorp, kl 18.00 18:30 Beslutande ärvaro/frånvaro Ordinarie /F Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 87-93 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 2016-08-30 1 (19) Plats och tid Hörby sportcenter, Byggmästareg 6 Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 ande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande, 182-190 Göran Dahlgren

Läs mer

Entledigande från uppdrag som ersättare i utskottet samhällsbyggnad - Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M)

Entledigande från uppdrag som ersättare i utskottet samhällsbyggnad - Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) [lltierps A ' 21 (39) Entledigande från uppdrag som ersättare i utskottet samhällsbyggnad - Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) beslutar att bevilja Lars-Göran Birkehorn Karlsens framställan om entledigande.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45 Plats och tid Räddningsstationen i Mossarp, kl 14.00-17.30 Räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner 2019-06-10 ande Niclas Palmgren (M) ordförande Kristine Hästmark (M) Nicklas Huuva (KD) Gunilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-01-17 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl 09.00-11.00 Beslutande Bengt-Olov Eriksson (S) ordförande Pia Wårdsäter (S) Annette Pettersson (S) Catarina Deremar (C) Daniel Blomstedt (M) Övriga

Läs mer

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP)

Anette Karlsson (M) Björn Fagerlund (M) Henrik Karlsson (M) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Mats Karlsson (MP) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset kl 15.00 16.25 Beslutande Johan Abrahamsson (M) ordförande Rune Skogsberg (C) 1:e vice ordförande Ida Ekeroth (S) 2:e vice ordförande Anette

Läs mer

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL)

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:00 Beslutande Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Övriga

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen

ANSLAG/BEVIS KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-18 1(7) Kommunstyrelsen 2013-06-18 1(7) Plats och tid: Centrumhuset i Alvesta den 18 juni 2013, kl 11.00 11.55. Beslutande Mats Johnsson (m), ordf. Per-Anders Nordahl (s) Thomas Johnsson (m) Thomas Haraldsson (c) Anne Johansson

Läs mer

73 Utökat verksamhetsområde Skönvikstrand och Folieraren Byte av mark i Uvberget, Stora Skedvi... 5

73 Utökat verksamhetsområde Skönvikstrand och Folieraren Byte av mark i Uvberget, Stora Skedvi... 5 Ärenden: 73 Utökat verksamhetsområde Skönvikstrand och Folieraren 2016... 4 74 Byte av mark i Uvberget, Stora Skedvi... 5 Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningens sammanträdesrum kl 08:00-13:00 Beslutande

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset, Lomma Tid kl. 19:00-19:10 Beslutande Ordinarie ledamöter Se bifogad närvarolista Tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2017-12-07 38 Verksamhetsplan 2018 för miljönämndens verksamhet... 52 39 Indexuppräkning av miljönämndens timtaxa 2018... 53 40 Fastställande av kontrollplan för livsmedel år 2018-2020... 54 41 Ansökan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, Arkivet kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 6-10 Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Susanne Ivarsson

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Se sidan 30 Susanne Ivarsson, utredare/utvecklare Åsa Joelsson, sekreterare Christina Svensson (S) Kommunhuset måndag den 8 oktober 2012 kl.07.30 Justering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglementet antogs första gången av kommunfullmäktige i Gislaveds kommun den 21 juni 2010 och av kommunfullmäktige i Gnosjö kommun den

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare

Jan Lindström, kommunchef Jonas Axelsson, tf förvaltningschef Rune Wikström, ekonomichef Maria Östgren, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen, Ludvika, tisdag den 14 februari 2017, kl 13.15-14.45 ajournering 13.40-13.55 Beslutande ledamöter Ej beslutande ersättare Leif Pettersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 09.00-11.45 Beslutande Susanne Stenlund, s, ordf Katarina Hansson, s Per Holm, kd Jenny Steen, s, tjg ers Erling Johansson, kd, tjg ers Solveig Samuelsson, s Björn

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

TROSA KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Reviderad budget 2004 med flerårsplan för Trosa kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

TROSA KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Reviderad budget 2004 med flerårsplan för Trosa kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 11 88 Dnr 2003/00694 Reviderad budget 2004 med flerårsplan 2005-2006 för Trosa kommun Kommunfullmäktige beslutar 1. att upphäva beslutet om budget för 2004 och flerårsplan för 2005-2006, daterat den 18

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49 Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.10. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, kl. 13:00-15:00 Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande Christer Niklasson (S) Torgny Helgesson (S) Åsa Sikberg (M) Sara Sjödal (C) - ej beslutande Anna Grimberg (C) -

Läs mer

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid 45 52 Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil

Läs mer

Justering av Beredningen för tillväxt och samhällsbyggandes protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för tillväxt och samhällsbyggandes protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2010-12-21 16 (21) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 16.30 Beslutande Se förteckning sid 17 Övriga närvarande Claes Breitholtz, konsult Krister Sernbo. konsult Helena Gåije, planarkitekt

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.30 Ajournering: kl 15.55 16.00. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Charlotte Wachtmeister (M), tjänstgörande ersättare för Karl-Erik

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Pensionärsrådet 2011-11-09 20 2011-11-09 20 Plats och tid Kommunhuset, A-salen kl 10:00-11:45 Beslutande Pia Wårdsäter (S), ordförande Urban Blomster (V) Gert Berlin (PRO), vice ordförande Göran Pettersson (PRO) Marianne Pettersson

Läs mer

Valnämnden (5) Benny Larsson. Sekreterare Louise Pettersson /1/17. Ingiv Wennberg. Benny7L2son BEVIS OM ANSLAG

Valnämnden (5) Benny Larsson. Sekreterare Louise Pettersson /1/17. Ingiv Wennberg. Benny7L2son BEVIS OM ANSLAG 2017-05-11 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 18.00-18.45 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-2 Utses att justera Benny Larsson Justeringens plats och tid Underskrifter

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-11-15 92 (103) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl 08.30-12.00 ande Bengt-Olov Eriksson (S) ordförande Pia Wårdsäter (S) Anette Pettersson (S) Catarina Deremar (C) Daniel Blomstedt (M) Övriga

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner

Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson (KD) Jens Robertsson och Lars Hollner Sida 1 (14) Plats och tid Kommunhuset den 8 maj 2018 kl. 13.00 15.00 ande Anders Johansson (C), ordf Jens Robertsson (C) Ann Petersson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (6) Kommunstyrelsen 2011-06-15 Plats och tid kommunhuset rum 292 kl 15.00-17.20 Beslutande Olov Zakrisson (S) Catharina Fredriksson (S) Dag Bergentoft (M) Patrik Renfors (V)

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2016-05-18 1 (8) Plats och tid Rådrummet, kommunhuset, Tierps köping, kl. 18.00-20.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 15-18 Utses att justera Justeringens plats och tid Sara Sjödal

Läs mer

Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Anna Ahlin (C), vice ordförande

Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Anna Ahlin (C), vice ordförande Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 13:00-14:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 99-121 Utses att justera Gunnar Jansson ande Ledamöter Jonas Nyberg (S), ordförande Gunnar Jansson (S) Anna Ahlin

Läs mer

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista

Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50. Se bilagda sammanträdeslista 2015-02-25 1 (12) Plats och tid Beslutande Älvkullen Onsdagen den 25 februari 2015 kl 19:00 19:50 Se bilagda sammanträdeslista Utses att justera Magnus Marvéus (FP), Maria Oscarsson (V) Paragrafer 18-23

Läs mer

Justering av Kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-12-04 253 (300) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping Kl. 13.00 15.00 ande Se sida 254 Övriga närvarande Yvette Axelsson, kommunchef Kerstin Jonasson, sekreterare Utses att justera Justeringens

Läs mer