Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare"

Transkript

1 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil Gärtner (M) Hans Blomberg (L) Christer Sjögren (SD) Ordförande 2:e V. ordförande Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Närvarande Ersättare Helene Hansson (S) Övriga Närvarande tjänstemän bilaga C Ersättare Arne Karyd (MP) Utses att justera Bygg- och miljöförvaltningens expedition, måndagen den 24 juni 2019, kl Justeringens plats och tid Elias Ercin Underskrifter Sekreterare Hadar Kronberg Ordförande Arne Karyd Partille Bygg- och miljönämnden Uppsättande: Nedtagande: Bygg- och miljöförvaltningens expedition, Partille ANSLAG/BEVIS Justerande Organ Sammanträdesdatum Datum för anslag Protokollet förvaras Elias Ercin Underskrift

2 2 45 Information angående detaljplan nr 22 och 195 (B/2018:459) I planbestämmelserna till detaljplan 195 finns en marginalanteckning skriven för hand där det står undantaget av kungl. Maj:t. Det finns inte något i Partille Kommuns centralarkiv som stöder denna marginalanteckning. Vid en kontroll hos länsstyrelsen fanns det dock en handling arkiverad där som utgjorde stöd för marginalanteckningen. Marginalanteckningen bedöms ha juridisk giltighet vilket innebär att detaljplanebestämmelserna inte förbjuder inredning av vindsutrymmen inom det område som omfattas av detaljplan nr 22 och detaljplan nr 195. Bygg- och miljönämnden har tagit del av informationen. 46 Ansökan / Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus (B/2019:165) Bygg- och miljöförvaltningen informerar om att sökanden inkommit med en begäran om att ärendet skulle utgå från dagens sammanträde Bygg- och miljönämnden beslutar om att låta ärendet utgå från dagens sammanträde. 47 Delegationsordning Bygg och miljö (BMA/2019:52) I samband med organisationsförändringen där bygg- och miljöavdelningen numera har blivit en bygg- och miljöförvaltning har förslag till ny delegationsordning arbetats fram. Följande revideringar i dokumentet föreslås: 1. Justering med anledning av ny organisation i frågor gällande personalansvar samt ekonomiansvar 2. Nya delegater i form av bygglovsadministratör, nämndsekreterare och registrator. Enhetschef ersätts med miljöchef samt bygglovschef. 3. Partille Kommun uppdrar åt förvaltningsdirektör vid Social resursförvaltning, Göteborgs Stad, att besluta på kommunens vägnar i ärenden enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter, med möjlighet till vidaredelegering till anställd vid Tillståndsenheten i enlighet med bilagd delegation. Se bilaga 1.

3 3 4. Uppdatering av lagrum Övriga ändringar är av mindre eller redaktionell karaktär och framgår av föreslagen delegationsordning. Bygg- och miljönämnden beslutar att anta det upprättade förslaget till ny delegationsordning för bygg- och miljönämnden; delegationsordningen ska börja gälla från och med Bygglovstaxa (BMA/2019:54) Partille kommuns bygglovstaxa uppdateras på grund av att byggenhetens intäkter för närvarande inte täcker kostnaderna för att bedriva enhetens verksamhet. Samtidigt revideras också innehåll och ärendekategorier i taxan. I förslaget till ny bygglovtaxa (bilaga 1) indexregleras, på årsbasis, handläggningskostnaden per timme. Det index som föreslås användas är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) Prisindex för kommunal verksamhet (PKV). Kommunfullmäktige föreslås besluta att ge bygg- och miljönämnden delegation att, en gång per kalenderår och i enlighet med årligt fastställda PKV, besluta om uppräkning av handläggningskostnaden per timme i bygglovtaxan. Bygg- och miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta enligt följande. 1. Kommunfullmäktige beslutar att anta bygg- och miljönämndens förslag till ny bygglovtaxa. 2. Kommunfullmäktige beslutar att den nya bygglovtaxan ska träda i kraft, och då ersätta tidigare taxa, från och med den 1 november Kommunfullmäktige delegerar till bygg- och miljönämnden att för varje kalenderår besluta att höja i bygglovtaxan antagna avgifter samt handläggningskostnad per timme med den procentsats som anges för det innevarande kalenderåret i den version av Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad Övriga ändringar i bygglovtaxan beslutas av kommunfullmäktige.

4 4 49 Taxa för Partille kommuns prövning och kontroll inom livsmedels- och foderområdet (BMA/2019:61) Den 1 oktober 2018 gjordes en omorganisation där en renodlad bygg- och miljöförvaltning som rapporterar till bygg- och miljönämnden skapades. Med anledning av detta har en översyn av förvaltningens taxor inletts. Föreliggande taxeförslag är förändrat jämfört med tidigare taxa avseende följande delar: 1. Timtaxan har reviderats till: a kronor per timme kontrolltid för normal offentlig kontroll, prövning av godkännande och övrig kontroll b kronor per timme för extra offentlig kontroll och registrering. 2. I taxeförslaget har också 5 reviderats och konsumentprisindex byts ut mot Prisindex för kommunal verksamhet (PKV). Förslaget innebär också att nämnden fortsättningsvis ska besluta att höja de fasta avgifterna och timavgifterna genom indexuppräkning varje år. Bygg- och miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta enligt följande. 1. Kommunfullmäktige beslutar att anta bygg- och miljönämndens förslag till ny taxa för Partille kommuns prövning och kontroll inom livsmedels- och foderområdet. 2. Kommunfullmäktige beslutar att den nya taxan ska träda i kraft, och då ersätta tidigare taxa, från och med den 1 november Kommunfullmäktige delegerar till bygg- och miljönämnden att för varje kalenderår besluta att höja i taxan antagna avgifter samt handläggningskostnad per timme med den procentsats som anges för det innevarande kalenderåret i den version av Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad Övriga ändringar i taxan beslutas av kommunfullmäktige.

5 5 50 Taxa för Partille kommuns arbete enligt miljöbalken, strålskyddslagen samt lagen om sprängämnesprekursorer (BMA/2019:62) Den 1 oktober 2018 gjordes en omorganisation där en renodlad bygg- och miljöförvaltning som rapporterar till bygg- och miljönämnden skapades. Med anledning av detta har en översyn av förvaltningens taxor inletts. Föreliggande taxeförslag är förändrat jämfört med tidigare taxa avseende följande delar: 1. Timtaxan har reviderats och föreslås för 2019 att ligga på 1256 kr. Nuvarande timtaxa ligger på 1002 kr. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram underlag som kan användas av kommunerna som stöd vid upprättande av taxor inom miljöbalkens och plan- och bygglagens områden. En del i arbetet med att ta fram en taxa i enlighet med dessa underlag är att beräkna kommunens handläggningskostnad per timme för respektive myndighetsområde. Föreliggande förslag på ny timtaxa är framtaget utifrån detta underlag. Utgångspunkten är kommunens genomsnittliga kostnad i kronor per år för en handläggare inom myndighetsområdet. Denna kostnad består av summan av två eller tre olika delar lönekostnad, del av gemensamma kostnader och eventuella myndighetsspecifika kostnader. Resultatet speglar situationen i Partille Kommun. Det skiljer sig helt naturligt åt mellan olika kommuner eftersom deras förhållanden inte är identiskt lika. En jämförelse med omkringliggande kommuner har genomförts med hjälp av en kort enkät som skickats ut till regionens miljökontor. Den sammantagna tolkningen av de kommuner som besvarat enkäten tyder på att föreliggande förslag på timtaxa ligger något högre än genomsnittet. Värt att notera är dock att jämförelsen kan halta något då flera av de kommuner som besvarat enkäten inte reviderat sina timavgifter under Bygg- och miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta enligt följande. 1. Kommunfullmäktige beslutar att anta bygg- och miljönämndens förslag till ny taxa för Partille kommuns arbete enligt miljöbalken, strålskyddslagen samt lagen om sprängämnesprekursorer. 2. Kommunfullmäktige beslutar att den nya taxan ska träda i kraft, och då ersätta tidigare taxa, från och med den 1 november Kommunfullmäktige delegerar till bygg- och miljönämnden att för varje kalenderår besluta att höja i taxan antagna avgifter samt handläggningskostnad per timme med den procentsats som anges för det innevarande kalenderåret i den version av Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad Övriga ändringar i taxan beslutas av kommunfullmäktige.

6 6 51 Redovisning av delegationsbeslut Bygg: BN-D/ , 441, 444, , , , , , Byggadministration: BNA-D/ Miljö: M D /2019 Bygg- och miljönämnden har tagit del av informationen. 52 Förvaltningschefen informerar Chefen för bygg- och miljöförvaltningen informerar om följande avseende förvaltningen. 1. Ekonomi 2. Personalförsörjning 3. Verksamhet Bygg- och miljönämnden har tagit del av informationen.

7 7 Bilaga C Närvarande tjänstemän vid bygg- och miljönämndens sammanträde Isabella Helge Bygg- och miljöchef Elias Ercin Kommunjurist Tobias Persson Byggchef Tobias Hallengren Bygginspektör Anna-Karin Törnkrantz Bygglovarkitekt 45-46

... Jacob Normark ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Jacob Normark ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kl. 16:00 17:20 Plats och tid 41-47 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Kerstin Nilsson (S) Per Carlsson (L) Jakob Normark (KD) Arne Karyd (MP) Katarina Lindström (V) Björn Wolff (SD)

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 19:

Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 19: 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 19:35 108-123 Beslutande Vid uppropet antecknas närvaro för 45 ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer Närvarande Närvarande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149 TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-11-13, 149 Taxa för miljö- och samhällsbyggnadsnämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2017-12-07 38 Verksamhetsplan 2018 för miljönämndens verksamhet... 52 39 Indexuppräkning av miljönämndens timtaxa 2018... 53 40 Fastställande av kontrollplan för livsmedel år 2018-2020... 54 41 Ansökan

Läs mer

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist Plats och tid Flens stadshus Kl 09.30-15.30 100 Beslutande Greta Suvén (MP), ordförande Sven-Gunnar Johansson (M), 1:e vice ordförande Jonas Thyrén (S), 2:e vice ordförande Ann-Katrin Elofsson (S) Håkan

Läs mer

... Inger René ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Inger René ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kl. 16:00 16.10 1 Plats och tid Paragrafer Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Per Carlsson (L) Jakob Normark (KD) Trygve Torstensson (S) Arne Karyd (MP) Katarina

Läs mer

... Björn Wolff ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Björn Wolff ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kl. 15:00 16:30 Plats och tid 71-78 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Per Carlsson (L) Jakob Normark (KD) Arne Karyd (MP) Katarina Lindström (V) Björn Wolff (SD)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, kl. 08:15-12:00, 13:00-16:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, kl. 08:15-12:00, 13:00-16:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Henån, rum 1, kl. 08:15-12:00, 13:00-16:30 Beslutande Kerstin Gadde Lars Edström Els-Marie Ragnar, ordf 1 Bo Andersson, ordf 2-34 Birthe Hellman Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl ,

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl , Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-17.45 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Lars-Olof Hermansson Bror Simonsson, tjg ersättare Einar Jansson Lars Edström Ingemar Martinsson kl. 08.15-15.00

Läs mer

Ordförande V. ordförande Ordförande 64 Ledamot, Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot

Ordförande V. ordförande Ordförande 64 Ledamot, Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot 1 KS-rummet, kommunhuset, kl. 16:00 17.45 Plats och tid 55-70 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Per Carlsson (L) Jakob Normark (KD) Trygve Torstensson (S) Arne Karyd (MP)

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) 1(11) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

Fågelsjörummet kl Mats Fack (C)

Fågelsjörummet kl Mats Fack (C) 1(7) PROTOKOLL Datum 2019-01-31 Plats och tid Beslutande Fågelsjörummet kl. 13.00 Tommy Borg (S) John Nyman (C) Bengt Nyström (L) Per Olov Persson (M) Kurt Ljung (SD) Ersätter Fredik Röjd (LB) Övriga deltagande

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (14) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ulf Henningsson (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 14 september 2015 kl 14:00-15:00 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Tjurpannan kl. 8.30 Närvarande Ordinarie Hans Schub, Ordförande (M) Claes G Hansson (M) Karl-Erik Hansson (C) 1:e v ordf. Linda Hermansson (C) Lars Olrog (C) Thure

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme

Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme FÖR KOMMUNALA TAXOR AVSEENDE LIVSMEDELSKONTROLL, APRIL 2015 Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme, april 2015 1 Förord SKL tar

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-11:50

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-11:50 1 Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag 2017-09-28, kl. 08:15-11:50 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Catharina Eriksson, tjg ers Övriga deltagande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 11.20 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bm Utskott Gislaved Bm Utskott Gislaved Sammanträdesdatum 2019-01-29 Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 16.10-17.35 Beslutande Magnus Sjöberg (C) ordf Torbjörn Gustafsson (C) Patric Bergman (M) Björn Olsson (L) Nicklas

Läs mer

Sammanträdesdatum Reviderad taxa för tillsyn av vissa receptfria läkemedel

Sammanträdesdatum Reviderad taxa för tillsyn av vissa receptfria läkemedel iisala r.i KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2016-02-02 5 (15) 17 Reviderad taxa för tillsyn av vissa receptfria läkemedel Dnr 2016/30 INLEDNING Samhällsbyggnads kontoret

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden 2015-12-10 56 Verksamhetsplan 2016 för miljönämndens verksamhet... 91 57 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet 2015... 92 58 Handlingsplan för det systematiska arbetsmiljö-

Läs mer

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Kommunal författningssamling Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Motala kommun Beslutsinstans: 2009-02-23 Paragraf: KF 24 2011-12-19 2013-02-25 Paragraf: 11/KS 0269 KF 176 12/KS 0272

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma. se nästa sida. Miljö- och byggförvaltningen 2009-09-22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma. se nästa sida. Miljö- och byggförvaltningen 2009-09-22 Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Kommunhuset, sammanträdesrum Lilla Lomma Tid Tisdagen den 15 september 2009, kl. 17.30-18.15 Beslutande se nästa sida Övriga deltagande se nästa sida Utses att justera

Läs mer

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Räddningsnämnden 2014-01-16 1(9) Plats och tid: ande: Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Lennart Eriksson (M), ordförande Naser Zeqiri (S) Monica Björnehammar

Läs mer

... Trygve Torstensson ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Trygve Torstensson ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 Olles Hus, Lexby, kl. 14:00 14:30 Plats och tid 33-36 Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Per Carlsson (L) Trygve Torstensson (S) Katarina Lindström (V) Björn Wolff (SD) Sven-Bertil Gärtner (M) Jörgen

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth Wollein (S), ersättare för Inga-Lill Hellgren (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) - SOCIALA NÄMNDEN - Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-10.45 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Kristina Pettersson (S) Jan Plantin (M) Elisabeth

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (5)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (5) 2011-03-14 1 (5) Plats och tid Ramnäs konferens Måndagen den 14 mars 2011, klockan 15.30 16.10 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny Andersson (V) Erkki

Läs mer

KALLELSE Datum l Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar för 2019 och framåt

KALLELSE Datum l Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar för 2019 och framåt Kommunfullmäktige KALLELSE Datum 2018-11-29 1(1) SUNNE KOMMUN Sammanträde med kommunfullmäktige För kännedom till ersättare och övriga Tid: 10 december 2018, kl 19:00 Plats: Frykensalen, biblioteket Föredragningslista

Läs mer

Rune Danielsson (S) kl Mårten Holmström (L) Per Lingensjö (MP) Gottfrid Krantz (KD) Daniel Åsberg (V)

Rune Danielsson (S) kl Mårten Holmström (L) Per Lingensjö (MP) Gottfrid Krantz (KD) Daniel Åsberg (V) 1(9) Plats och tid Olof Högbergsalen, Sambiblioteket, torsdagen den 17 januari 2019 kl 08:15-16.00 Ajournering:kl. 09.30-09-50,10.40-13.00 Beslutsmöte 15.35-16.00 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 62 Verksamhetsplan 2019 för miljönämndens verksamhet... 97 63 Fastställande av kontrollplan för livsmedel 2019-2021... 98 64 Redovisning av delegationsbeslut... 99 65 Information... 100 66 Kurser och konferenser...

Läs mer

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017

Författning Taxa för offentlig kontroll av livsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Författning 4.6.2 Antagen av kommunfullmäktige 125, 2017 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter för Staffanstorps kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information till nämnden 2018 MN 18/24 MYNDIGHETSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-10-03 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 3 oktober 2018, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information till

Läs mer

Räddningstjänsten Ljusdal Lasse Bergqvist

Räddningstjänsten Ljusdal Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Räddningstjänsten Ljusdal 2016-06-23 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ledamöter Övriga deltagande Per Olov Persson (M) Ordförande Tommy Borg (S) John Nyman (C) Lasse Bergqvist

Läs mer

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45 Plats och tid Räddningsstationen i Mossarp, kl 14.00-17.30 Räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner 2019-06-10 ande Niclas Palmgren (M) ordförande Kristine Hästmark (M) Nicklas Huuva (KD) Gunilla

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 11.20 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina Treson

Läs mer

Datum Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Datum Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel KS 4 12 OKT 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-09-27 Diarienummer KSN-2011-0418 KSN-2011-0419 Kommunstyrelsen Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll

Läs mer

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun KF 2015-11-12 109 Taxan träder i

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena Dokumentansvarig: Förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen Antaget: KF 2016-11-07, 125 TAXA 2(5) Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdena

Läs mer

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Tillsyn och kontroll av ny lag om detaljhandel med nikotinläkemedel 3 Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4 Val av

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter, spellagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Sida 1(7) Styrdokument Bygg- och miljökontoret 2019-02-08 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr KS/2019:40 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, lag om tobak och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

Taxa för Hässleholms kommuns tillsyn enligt lagen om sprängämnesprekursorer

Taxa för Hässleholms kommuns tillsyn enligt lagen om sprängämnesprekursorer www.hassleholm.se Taxa för Hässleholms kommuns tillsyn enligt lagen om sprängämnesprekursorer Avgifter och taxor Diarienummer: KLK 2017/403 Fastställt den: 2017-08-28 175 Fastställt av: Kommunfullmäktige

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 1 (1) Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) (ordförande), Bengt-Åke Grip (M) (vice ordförande), Ewa Thorin (M), Per-Everth Staff (C),

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Fågelsjö 2015-05-21 08:30. John Nyman

Fågelsjö 2015-05-21 08:30. John Nyman PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjö 2015-05-21 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Lasse Bergqvist (FP) Anita Haglund (S) ersättare Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

Ersättare: Lennart Wadensjö, V ej tjänstgörande ersättare.

Ersättare: Lennart Wadensjö, V ej tjänstgörande ersättare. 1 (13) Plats och tid 08.30-15.00, på Torsta i Ås. Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 88-96 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordf 88-96 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 88-96 Tommy Lennartsson, C 88-96 Anders

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 16.35 ande Per Carleson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) Fatma Taki (S) Agneta Johansson (S) Peter Ekelund

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Brandstation, Molinsgatan 2, Ljusdal. Kl 09.30 14.30 Christina Embretsen, ordförande (s) Lennart Sjödin, 1:e vice ordförande (c) Ulla-Britt Gidemalm 2:e vice ordförande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 66 Verksamhetsplan 2013 för miljönämndens verksamhet... 95 67 Behovsutredning 2013 för miljönämndens verksamhet... 96 68 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2012...

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 27 augusti 2015 kl 9.00 9.20. Beslutande John Sundström (S), ordförande Sten-Åke Nilsson

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD)

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Östra Storgatan 29, Ludvika, kl. 16:00 17:00 Beslutande ledamöter Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05 Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-16 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:05 Lars-Olle Olsson

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-08-18, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2015/0120-339 165 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme för kommunala taxor avseende Miljöbalken samt Plan- och bygglagen Version 1.

Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme för kommunala taxor avseende Miljöbalken samt Plan- och bygglagen Version 1. Underlag för att beräkna handläggningskostnad per timme för kommunala taxor avseende Miljöbalken samt Plan- och bygglagen Version 1.0 4/13/2015 Robertsfors Kommun, Miljötillsyn, 2016 Åter till översikten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, Stadshuset, 2017-10-18 kl. 13:00 15:50 88-100 Beslutande Tony Pettersson (S), ordförande Anneli Sandstedt (C), vice ordförande Monica Staadig (S) Henning Söndergaard (S) Ingela Nilsson

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie ledamöter, 6 tjänstgörande ersättare och 10 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2018-06-12 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 16:00 21:45 Ajournering kl, 17:30-18:00 samt kl. 21:15-21:25 64-69 Vid uppropet antecknas närvaro för 42 ordinarie

Läs mer

Peter Nyqvist (KD) Per Elofsson (M) , 109 Kenneth Viberg (M)

Peter Nyqvist (KD) Per Elofsson (M) , 109 Kenneth Viberg (M) Sida 1(16) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.50. Beslutande Marion Carlsson (S) tjänstgör för Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Viktoria Eliasson (V) tjänstgör för Lars

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (6)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (6) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2019-05-15 1(6) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 08.30 12:00 Beslutande Ledamöter Kent Lagrell (M) Martina Lindqvist (KD) Jan-Eric Bäck (KD) Björn Johanson

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl ,

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl , Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 8.15-12.15, 13.00-15.30 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Gerhard Andersson, tjg ersättare Bror Simonsson, tjg ersättare kl. 8.15-8.45 251-252 Maivor Johansson kl. 8.45-15.30

Läs mer

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C)

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C) Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 13:00-14:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Adam Reuterskiöld (M) (ordförande) Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Miljönämnden Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jonas Palmqvist, (M), ordförande, Ulf Dahl, (S), vice ordförande

Läs mer

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel 1 Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel Nedanstående taxa följer Sveriges kommuner och landstings underlag 2013-06-20. Underlag för utformning av taxa för offentlig kontroll av livsmedel.

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, lag om tobak och liknande produkter och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten Arvodesberedningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2018-01-12 Sida 1(6) Plats och tid A-salen, kl. 15.00 15.40 Beslutande Ledamöter Bo Jönsson (MP), ordförande Mats Tell (S) Johan Larsson (M) Kerstin Nylander

Läs mer

Stadshuset, sal Malmköping. Arne Lundberg (S), ordförande Sven Andersson (M), 1:e vice ordförande Olle Olsson (S), 2:e vice ordförande

Stadshuset, sal Malmköping. Arne Lundberg (S), ordförande Sven Andersson (M), 1:e vice ordförande Olle Olsson (S), 2:e vice ordförande Plats och tid Stadshuset, sal Malmköping Kl 08:30-10:40 1 Beslutande Arne Lundberg (S), ordförande Sven Andersson (M), 1:e vice ordförande Olle Olsson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagare Ersättare

Läs mer

Sammanträdesrum 3, Stadshuset, , kl. 8:30-9:05 Lars Johnsson (M) ordförande Hanna Nilsson (SD) vice ordförande Lena Wallentheim (S)

Sammanträdesrum 3, Stadshuset, , kl. 8:30-9:05 Lars Johnsson (M) ordförande Hanna Nilsson (SD) vice ordförande Lena Wallentheim (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid: Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum 3, Stadshuset,, kl. 8:30-9:05 Lars Johnsson (M) ordförande Hanna Nilsson (SD) vice ordförande Lena Wallentheim (S) Tjänstgörande

Läs mer

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Styrdokument Miljökontoret 2016-08-30 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr MN/2016:69 anna.von.axelson@upplandsvasby.se Taxa för tillsyn inom alkohollagen, tobakslagen, lotterilagen samt lag om handel med

Läs mer

Grästorps kommun Miljö- och bygg

Grästorps kommun Miljö- och bygg 2015-09-24 Sidan 1 av 16 Plats och tid Röda rummet, Grästorp 2015-09-24, kl 13.00 16.20 Beslutande Närvaro/Frånvaro Ordinarie N/F Tjänstgörande ersättare Lars-Erik Tengeland (M) N Jens Wallin (S) N Stina

Läs mer

Hans Lindgren (s), ordf Kjell-Åke Nilsson (s) Inga-Britt Berglund (s) Lars Bäckström (c) Marie Viberg (c)

Hans Lindgren (s), ordf Kjell-Åke Nilsson (s) Inga-Britt Berglund (s) Lars Bäckström (c) Marie Viberg (c) Barn- och utbildningsutskottet 2014-04-14 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2014-04-14, kl 13.00-16.10 Beslutande Hans Lindgren (s), ordf Kjell-Åke Nilsson (s) Inga-Britt Berglund (s) Lars

Läs mer

Plantaxa för Kalix kommun

Plantaxa för Kalix kommun Sidan 1 av 6 Plantaxa för Kalix kommun Antagen av kommunfullmäktige 56 2017-04-10 Adress: Besöksadress: Telefon: 0923-650 00 www.kalix.se Kalix kommun Nygatan 4 Fax: 0923-150 92 kommun@kalix.se 952 81

Läs mer

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(5) Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(5) - prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808), 16a i strålskyddsförordningen (1988:293) får

Läs mer

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun

Plan- och bygglovstaxa samt mät- och karttaxa för Norrtälje kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Olivera Boljanovic 1:e planarkitekt Telefon: 0176-712 09 E-post: olivera.boljanovic@norrtalje.se Dnr 2016-345.206 Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Plan- och bygglovstaxa samt mät- och

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-03-30 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade pga gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Ansätten, kl 10.00-11.45, 13.00-16.00 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Leif Jönsson, C, tjg ersättare Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2017-12-05 Sida 1 (10) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.15 18.45 Lars-Olle

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lag om handel av vissa receptfria läkemedel Dokumenttyp Taxa För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer