Se blad 157. Kommunhuset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se blad 157. Kommunhuset"

Transkript

1 Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 13:00-17:40 Sammanträdet ajourneras mellan kl Se blad 157 Ajournering av sammanträdet mellan kl Yvette Axelsson. kommunchef Ewa Dannberg, sekreterare Kommunhuset Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

2 ande Lars-Peter Hållstrand (S) ordf. Christina Svensson (S) 1:e v. ordf. Bengt Jansson (C) 2:e v. ordf. Bengt-Olov Eriksson (S) Pelle Fredriksson (MP) Pia Wårdsäter (S) Urban Blomster (V) Jonas Nyberg (S) Catarina Deremar (C) Ewa Johansson (S) Anna Ahlin (C) Göran Carlsson (S) Sara Sjödal (C) Erica Aspgren Wallin (S) Erik Kolm (C) Barbro Wiklund (S) Lilian Carlsson (C) Villy Wahlström (S) Bertil Ahlin (C) Anette Pettersson (S) Mats Wikander (C) Torsten Lindberg (S) Daniel Blomstedt (M) Håkan Ståhlberg Per Davidsson (M) Helena Broman (S) Åsa Sikberg (M) Lize-Lotte Löfgren (S) Sven Lokander (M) Ulrika Löfgren (S) Lars-Göran Birkehorn-Karlsen (M) Viktoria Wennberg (S) Per Bergsten (M) Stefan K Andersson (S) Joakim Larsson (SD) Jenny Lundström (MP) Kenneth Lignell (SD) Håkan Thomsson (MP) Barbro Jurell (FP) Närvarande tjänstgörande ersättare Närvarande ej tjänstgörande ersättare Hans Edin (S) Marianne Eriksson (C) Torgny Helgesson (S) Per Wendin (C) Inger Johansson (S) Hanne B Bothén (M) Krister Aspgren (S) Kenth Uppling (SD) Kurt Trässman (S) Matteus Ågren (V) Monica Norén (S) Gunnar Larsson (FP) Gunnar Jansson (S) Gunilla Wisell (KD) Lars-Olof Färnström (S) Hans Edin (S) Torgny Helgesson (S) Inger Johansson (S) Per Wendin Anna Grimberg (C) Christer Bolin (M) Anne-Marie Elofsson (M) Kenneth Gunnarsson (MP) Eva Berglund (V) Robert Lemming (FP)

3 116 Allmänhetens frågestund Allmänhetens frågestund är ett tillfälle då medborgare kan framföra frågor i fullmäktige. Frågor kan lämnas in i förväg skriftligen eller framföras muntligen vid sammanträdet. En tierpsbo ställer frågan Vad kan kommunen göra för att ta bort kiosken på N Esplanaden. Ordförande i Utskottet samhällsbyggnad Göran Carlsson (S) svarar att detta får bli ett uppdrag till bygglovshandläggarna. En Örbyhusbo hade hört på radion att AB Tierpsbyggens hyror ska höjas med 3% och anledningen till det var att det var många reparationer. Frågeställaren undrar om det inte planeras in i arbetet med budgeten. Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson svarar att Tierpsbyggens förslag är 2,9 % men vart det landar vet man inte. En Örbyhusbo hänvisade till en skrivelse som inlämnats till Tierps kommun om en inhägnad hundlekplats i Örbyhus. Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) svarar att det inte är rimligt att kommunen ska anordna hundrastgårdar. Frågeställaren frågar då om man samlar in pengar och sätter upp staket kan då kommunen upplåta platsen utan kostnad. Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) svarar att han inte kan inte lämna ett sådant löfte, utan de får ställa en skrivelse till kommunen.

4 117 Dnr Ks Anmälan av motion Släckande av gatubelysning - Joakim Larsson (SD) och Sören Westerlund (SD) Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ledamoten Sören Westerlund har i motion den 25 september 2012 föreslagit följande: att kommunledningen redovisar hur mycket nedsläckning av ljuspunkter har inneburit i besparing för kommunen samt att kommunledningen redovisar hur många av kommunens ca ljuspunkter som kommer att släckas ned i det enligt uppgift pågående effektiviseringsarbetet. Motionären skriver att I en interpellation till kommunledningen i våras ställde Åsa Sikberg frågan varför ett antal gatulyktor på kommunens småvägar har börjat släckas ner. I interpellationssvaret och den efterföljande diskussionen gavs som skäl att ett beslut med regler för gatubelysningen togs 1989 och att den pågående nedsläckningen endast var en anpassning till detta beslut. Som motivering angavs dels att det blir billigare att släcka vissa ljuspunkter och dels ett krav att gradvis byta ut den typ av lampor som används i gatubelysningen till en mer energisnål variant vilket tillsammans skulle ge besparingar på ca 500 tkr för kommunen. Jag uppfattar dock inte att det har retts ut exakt hur mycket själva nedsläckningen förväntas ge i besparing till kommunens kassa. Det är viktigt att komma ihåg att all kommunal verksamhet i praktiken kostar pengar, vi är ju inte ett vinstdrivande företag. Därför kan man inte bara hänvisa till allmänna besparingsskäl för att dra in en eller annan verksamhet utan man måste också väga denna indragning mot den olägenhet som det (i det här fallet) innebär för kommuninvånarna i kommunens glesbygd att få försämrad gatubelysning. Utan en sådan avvägning skulle det naturligtvis vara billigast för kommunen att släcka all gatubelysning då försvinner ju kostnaden helt. En sådan avvägning har enligt min mening inte gjorts på tillräckligt tydligt sätt. forts.

5 117 forts. Det är enligt mitt förmenande viktigt att se till att vi upprätthåller en så hög servicenivå som möjligt också i kommunens mer glesbebyggda delar. Det kan inte vara meningen att det endast ska vara möjligt att ha god service i Tierps köping. Jag anser därför att kostnadsfrågan behöver redas ut ytterligare.

6 118 Dnr Ks Anmälan av motion Sporthall i Söderfors - Urban Blomster (V) Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ledamoten Urban Blomster har den 4 oktober 2012 föreslagit följande: att en ny idrottshall anläggs i Söderfors att en utredning genomförs för att kartlägga behovet av liknade lokaler i övriga delar av kommunen. Motionären skriver att Söderfors Bruksskolas gymnastiksal byggdes under tidigt 1950-tal och inga genomgående renoveringar har gjorts under senare tid. Förutom elevernas gymnastikundervisning används lokalen av idrottsföreningen och privat personer. I ett samhälle som Söderfors med ett litet utbud av fritidsaktiviteter är idrotten en viktig del av barn och ungdomars fritid och hälsa. Söderfors är i stort behov av att få en idrottshall med en standard som kan möta dagens behov. Det är dags för en satsning på Söderfors samhälle

7 119 Ks Interpellation om Vår kommun måste satsa på lärarkarriärer! Gunnar Larsson (FP) Kommunfullmäktige beslutar att interpellationen får framställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde, 122 Fullmäktigeledamoten Gunnar Larsson (FP) har i interpellation den 28 september 2012 ställt följande fråga: Kommer kommunen att fullt ut utnyttja de möjligheter som regeringens satsning på lärarkarriärer ger? Interpellanten skriver: Läraravtalet är i hamn och arbetsfreden räddad för åtminstone de närmaste två åren. Avtalets första år ger 4,2 procents lönelyft. Det är en bra start och i linje med det jag skrev i en interpellation i februari i år: Därför bör SKL, och inte minst vår kommun, bejaka en höjning av lärarlönerna utöver genomsnittet. Inte minst bör detta enligt min mening ske genom större karriärmöjligheter och lönespridning i lärarkollektivet, för att uppmuntra ambition och utveckling. Jag är glad över det mycket positiva bemötande den interpellationen fick. Att bereda våra elever bästa möjliga skolgång är en av kommunens allra viktigaste uppgifter. Samtidigt hör lärarna till dem som har haft allra sämst löneutveckling i primärkommunal sektor i Sverige mellan 2000 och Därför måste enligt min mening vår kommun ta ett mycket stort ansvar för att avtalet genomförs på ett sätt som verkligen är ägnat att höja läraryrkets status och attraktivitet. Ett utmärkt bidrag till detta lämnar utbildningsminister Jan Björklund (FP) i den nyligen presenterade satsningen på nya karriärsteg för lärare lektor och förstelärare. Regeringen satsar 880 miljoner nästa år för att påskynda utvecklingen i kommunerna. Lika mycket satsas varje år fram till Statsbidrag utgår med högst kronor per år för en förstelärare och högst per år för en lektor. Medlen får endast användas till lön och sociala avgifter. Det motsvarar kr per månad i löneökning för en förstelärare och kr per månad för en lektor som arbetar heltid. Detta är möjligheter som vår kommun och våra lärare enligt min mening måste utnyttja.

8 120 Ks Dnr Fråga angående händelserna vid Forsmarks kärnkraftverk Kommunfullmäktige beslutar att frågan får ställas och kommer att besvaras vid dagens sammanträde, 123 För en tid sedan fick man genom medier ta del av att det finns brister i det fysiska skyddet bland annat vid Forsmarks kärnkraftverk. Medlemmarna i Greenpeace tog sin på ett till synes rätt enkelt sätt och ett par av dem kunde stanna inne på området över ett dygn utan att bli upptäckta. Med anledning av detta ställer kommunfullmäktigeledamoten Catarina Deremar (C) frågor till ledamöterna i lokala säkerhetsnämnden enligt nedan: Vilken roll har lokala säkerhetsnämnden i händelser som denna? Vilket informationsansvar har lokala säkerhetsnämnden till allmänheten? Har man vidtagit några åtgärder som våra representanter i lokala säkerhetsnämnden känner till och kan delge kommunfullmäktige.

9 121 Allmänpolitisk debatt Innan debatten inleds lämnar ordföranden en kort information om vad som gäller för den allmänpolitiska debatten. Under den allmänpolitiska debatten berörs bland annat följande ämnen och frågeställningar - Plan för kommunens ekonomi och verksamhet - Skattesatsen Allmänpolitiska debatten inleds av Socialdemokraterna därefter, Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och till sist Kristdemokraterna Ordföranden avslutar den allmänpolitiska debatten och ajournerar sammanträdet för en kort paus.

10 122 Ks Dnr Svar på interpellation Vår kommun måste satsa på lärarkarriärer Gunnar Larsson (FP) Kommunfullmäktige beslutar att därmed anse den av Gunnar Larsson väckta interpellation vara besvarad. Kommunfullmäktige har 119/2012 behandlat ärendet. Kommunfullmäktigeledamoten Gunnar Larsson (FP) har i interpellation den 28 september 2012 ställt fråga om kommunen kommer att fullt ut utnyttja de möjligheter som regeringens satsning på lärarkarriärer ger? Utskottet barn och ungas ordförande Jonas Nyberg (S) har besvarat interpellationen den 31 oktober Av svaret framgår att i budgetpropositionen som presenterades 20 september 2012 för åren satsar staten på karriärvägar för lektorer och förstelärare. Jonas Nyberg anser att detta är positivt för att skapa ytterligare karriärmöjligheter för lärare. Detta kommer kommunen att arbeta vidare med för att kunna införliva i våra verksamheter under kommande år. Yttranden Jonas Nyberg och Gunnar Larsson yttrar sig i ärendet.

11 123 Ks Dnr Svar på fråga angående händelserna vid Forsmarks kärnkraftverk Kommunfullmäktige beslutar att därmed anse den av Catarina Deremar ställda frågor vara besvarade. Fullmäktigeledamoten Catarina Deremar (C) har 120 ställt följande frågor till ledamöterna i lokala säkerhetsnämnden enligt: Vilken roll har lokala säkerhetsnämnden i händelser som denna? Vilket informationsansvar har lokala säkerhetsnämnden till allmänheten? Har man vidtagit några åtgärder som våra representanter i lokala säkerhetsnämnden känner till och kan delge kommunfullmäktige. Frågan besvarades muntligen av kommunfullmäktiges ordförande Lars-Peter Hållstrand (S). Svar 1) I huvudsak att hålla sig informerad om vad som händer. 2) Nämnden beslutar att informera när viktigare händelser sker. 3) Vid det här tillfället anordnades en informationsträff i Gimo. Yttranden Catarina Deremar och Lars-Peter Hållstrand yttrar sig i ärendet.

12 124 Dnr Ks Svar på motion Hundrastgårdar i Tierps kommun Barbro Jurell (FP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att avslå motionen. Kommunstyrelsen har 154/2012 behandlat ärendet. Ledamoten Barbro Jurell (FP) har i motion till kommunfullmäktige 87/2012 föreslagit att kommunen ska iordningställa ett antal hundrastgårdar i olika delar av kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) har den 15 oktober 2012 besvarat motionen. Av svaret framgår bland annat att anlägga en hundrastgård, kan göras exempelvis genom att nyttja nedlagda tennisbanor, som redan är inhägnade, eller genom att sätta upp stängsel på annan yta. Det är inte rimligt att kommunen ska ta på sig kostnaden för markarrende, stängsel m.m. En framkomlig väg, är om intresserade hundägare bildar en förening i syfte att arrendera mark och själva iordningställa en hundrastgård. Kommunen kan bistå med upplåtelse av mark där lämplig yta finns tillgänglig. Yttranden Bengt-Olov Eriksson och Barbro Jurell yttrar sig i ärendet.

13 125 Ks Utlåtande avseende delårsrapport 2012 revisorer Kommunfullmäktige beslutar att lägga rapporten till handlingarna. Revisorerna skall bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål för den ekonomiska förvaltningen som fullmäktige beslutat om i årsbudgeten och flerårsplanen. Resultatet för perioden är 64,4 mnkr, vilket är ca 49,8 mnkr bättre än motsvarande period föregående år. Prognosen för helåret pekar mot ett resultat om ca 21 mnkr. Bedömningen i delårsrapporten är att balanskravet kommer att uppfyllas. Utifrån vår översiktliga granskning gör vi följande bedömning av kommunens delårsrapport: - Vi bedömer att delårsrapporten är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt. Vissa felperiodiseringar har dock konstaterats i samband med granskningen som sammantaget skulle försämrat resultatet med ca 2,6 mnkr. - Sammantaget bedömer vi att redovisningen av måluppfyllelsen för verksamhetsmålen har förbättrats men fortfarande finns brister som är kopplade till underlaget till bedömningarna. De bedömningar som görs måste kunna styrkas av mått och indikatorer för att kunna utvärderas. Kommunstyrelsen gör heller ingen sammanfattande bedömning av verksamhetsmålens uppfyllelse. - Vad gäller de finansiella målen instämmer vi i kommunstyrelsens bedömning vad gäller måluppfyllelsen. Delges Ekonomienheten

14 126 Dnr Ks Delårsrapport 2012 Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att godkänna delårsrapporten. Kommunstyrelsen har 147/2012 behandlat ärendet. Resultatet per den 31 augusti 2012 är + 64 mnkr vilket är 38 mnkr bättre än periodiserad budget och 49 mnkr bättre än delårsrapporten Denna förbättring är dock något missvisande eftersom retroaktiva löner inte utbetalats. Dessutom ingår det i överskottet på personalkostnaderna vilket är + 28 mnkr en engångsåterbetalning på drygt 17 mnkr för AFA-försäkring (personalförsäkring). De största avvikelserna mot den periodiserade budgeten redovisar Medborgarservice 15 mnkr Grundskolan + 8 mnkr Äldreomsorgen + 7 mnkr Kultur- och fritid + 4 mnkr samt Samhällsbyggnad 3 mnkr. Detta speglas också i de prognostiserade bokslutresultaten om man tar hänsyn till ej utbetalda retroaktiva löner och andra ut- och inbetalningar som är svåra att periodisera. När det gäller sådana händelser av väsentlig betydelse för kommunen så hänvisas till respektive verksamhets delårsrapport. Dessutom finns det en särskild redovisning av väsentliga personalförhållanden. Prognos 2012 Det prognostiserade resultatet för år 2012 beräknas i nuläget bli + 21 mnkr vilket i princip motsvarar det budgeterade resultatet. Verksamheterna prognostiserar dock ett underskott med nästan 14 mnkr vilket kompenseras av motsvarande överskott på Finansieringen beroende på engångsåterbetalningen av AFA-försäkringen (personalförsäkring).

15 127 Dnr Ks Fastställande av taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2013 Kommunfullmäktige beslutar att fastställa föreliggande förslag till taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 2013 att gälla från den 1 januari 2013 samt att nuvarande taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar, fastställd av kommunfullmäktige 102/2011, upphör att gälla från samma datum. Reservation Mot fullmäktiges beslut reserverar sig Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Åsa Sikberg (M), Sven Lokander (M), Hanne B Bothén (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Per Bergsten (M), Gunilla Wisell (KD), Gunnar Larsson (FP) och Barbro Jurell (FP) till förmån för Daniel Blomstedts yrkande. Kommunstyrelsen har 150/2012 behandlat ärendet. Produktionen, VA-enheten, har i skrivelse den 15 oktober 2012 föreslagit en höjning av nuvarande anläggningstaxa och brukningstaxa. Anläggningsavgifterna för VA täcker inte kostnaden för nyanslutning av fastigheter. För att undvika en orättvis fördelning behöver taxan höjas stegvis under flera år. Anläggningstaxa Grundavgiften enligt taxans 5.1 höjs från kronor till kronor. Lägenhetsavgiften enligt taxans 5.1 b höjs från kronor till kronor. Samtliga belopp exklusive moms. Brukningstaxa Nuvarande brukningstaxa täcker ej 2013 års kostnader och behöver därför höjas. Brukningsavgift enligt taxans 11.1 a höjs från kronor till kronor exklusive moms. forts.

16 127 forts. Yrkanden Daniel Blomstedt (M) yrkar att kommunfullmäktige beslutar att föreliggande förslag till vattentaxa skall omarbetas enligt följande: Brukningstaxa skall utgå enligt a) En brukningsavgift för alla hushållsabonnenter skall utgå om kronor för 1:a lägenhet och år, och med 1450 kronor per tillkommande lägenhet b) Mätaravgift uttages ej c) En avgift per liter renvatten skall utgå med 2,000 öre att den nya taxan skall gälla från och med 1 januari 2013 och äldre taxa skall upphöra att gälla från och med samma dag samt att utredning skall ske hur anläggningstaxan kan göras mer rättvis, så att skillnader mellan villaägare och kollektivboende utjämnas. Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Proposition Efter avslutad överläggning föreslår ordföranden propositionsordning som godkännes av fullmäktige. Ordföranden framställer proposition på kommunstyrelsens förslag samt Daniel Blomstedts yrkande. Ordföranden konstaterar att fullmäktige antagit kommunstyrelsens förslag.

17 128 Dnr Ks Fastställande av renhållningstaxa för år 2013 Kommunfullmäktige beslutar att efter redaktionella ändringar anta föreliggande förslag till renhållningstaxa att gälla från den 1 januari 2013 samt att nuvarande renhållningstaxa fastställd av kommunfullmäktige 103/2011 upphör att gälla från samma datum. Reservation Mot fullmäktiges beslut reserverar sig Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Åsa Sikberg (M), Sven Lokander (M), Hanne B Bothén (M), Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M), Per Bergsten (M), Catarina Deremar (C), Anna Ahlin (C), Sara Sjödal (C), Erik Kolm (S), Bertil Ahlin (C), Lilian Carlsson (C), Marianne Eriksson (C), Bengt Jansson (C), Gunnar Larsson (FP) och Barbro Jurell (FP) till förmån för Daniel Blomstedts yrkande. Kommunstyrelsen har 151/2013 behandlat ärendet. Produktionen Renhållningen har i skrivelse den 20 juli 2012 föreslagit en ändring av renhållningstaxan enligt följande (ändringen skrivs med fet stil i bilagan). Taxan för latrinhämtning föreslås höjas med 3% enligt ökade kostnader för destruktion. Övriga taxor föreslås vara oförändrade år Yrkande Daniel Blomstedt (M) yrkar att kommunstyrelsen måtte föreslå kommunfullmäktige besluta att reviderad taxa för renhållningsavgifter skall omarbetas så att avgifterna grundas sig på vikt även för hushållsabonnenter samt att verksamheten konkurrensutsätts under Stefan K Andersson (S) yrkar, efter redaktionella ändringar, bifall till kommunstyrelsens förslag. forts.

18 128 forts. Bengt-Olov Eriksson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Daniel Blomstedt (M) yrkar bifall till Stefan K Anderssons yrkande om redaktionella ändringar. Jenny Lundström (MP) yrkar bifall till Stefan K Anderssons yrkande om redaktionella ändringar. Proposition Efter avslutad överläggning föreslår ordföranden propositionsordning som godkänns av kommunstyrelsen. Ordföranden framställer proposition på kommunstyrelsens förslag samt Daniel Blomstedts yrkande. Ordföranden konstaterar att fullmäktige antagit kommunstyrelsens förslag.

19 129 Dnr Ks Fastställande av slamtaxa för år 2013 Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att nuvarande slamtaxa, fastställd av kommunfullmäktige 104/2011, fortsätter att gälla även för Kommunstyrelsen har 152/2012 behandlat ärendet. Produktionen, Renhållningen, har den 20 oktober 2012 överlämnat skrivelse om att slamtaxan för år 2013 ska vara oförändrad.

20 130 Dnr Ks Avgifter 2013 för vård och omsorg Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att avgifter inom vård och omsorg om äldre samt personer med funktionsnedsättning höjs med förändringen av basbeloppet 1,1%. /Bilaga 1 att avgifterna för hjälpmedel höjs med förändringen av basbeloppet 1,1 %. /Bilaga 2 att hyror inom särskilt boende samt grupp- och servicebostäder höjs med förändringen av basbeloppet 1,1% att avgifterna för daglig verksamhet med biltvätt uppgår till 200 kr exklusive moms (250 kr inklusive moms) för personbilar och 240 kr exklusive moms (300 kr inklusive moms) för större personbilar (SUVmodeller och liknande samt minibussar) att taxan gäller från och med 1 januari 2013 samt att nuvarande avgifter fastställd av kommunfullmäktige 129/2011 upphör att gälla från samma datum. Kommunstyrelsen har 153/2012 behandlat ärendet. Produktionschef Mojgan Alimadad har den 19 oktober 2012 överlämnat förslag till avgifter 2013 för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning, tekniska och kognitiva hjälpmedel, tillbehör, korttidslån samt larm vid specifika behov, hyror inom särskilt boende samt grupp- och servicebostäder samt avgifter för biltvätt tog kommunfullmäktige beslut om nya taxor och avgifter 2011 för äldre och personer med funktionsnedsättning, som innebar en större ändring av tidigare års indexreglerade taxor och avgifter. För 2012 är avsikten, att innevarande års taxor och avgifter ska höjas med basbeloppets förändring. Sammanträdet ajourneras mellan kl

21 131 Dnr Ks Skattesats år 2013 Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa skattesatsen för år 2013 till 20 kronor och 99 öre per skattekrona. Reservation Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Åsa Sikberg (M), Sven Lokander (M), Hanne B Bothén (M), Lars-Göran Birkehorn-Karlsen (M), Per Bergsten (M), Catarina Deremar (C), Anna Ahlin (C), Sara Sjödal (C), Erik Kolm (C), Bertil Ahlin (C), Mats Wikander (C), Marianne Eriksson (C), Gunilla Wisell (KD), Gunnar Larsson (FP), Barbro Jurell (FP) och Per Wendin (C) till förmån för Alliansens yrkande. /Bilaga/ Urban Blomster (V) anmäler muntlig reservation mot beslutet till förmån för eget yrkande. Kommunstyrelsen har 148/2012 föreslagit att kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2013 till 20 kronor och 99 öre per skattekrona. Yrkande Bengt-Olov Eriksson (S), Pia Wårdsäter (S), Jonas Nyberg (S), Helena Broman (S), Kenneth Gunnarsson (MP), Håkan Thomsson (MP), Jenny Lundström (MP) och Joakim Larsson (SD) bifall till kommunstyrelsens förslag om skattesats för år Urban Blomster yrkar att att-satsen för år 2013 fastställs till 21 kronor och 19 öre per skattekrona. Daniel Blomstedt, Catarina Deremar, Gunnar Larsson, Gunilla Wisell och Lars- Göran Birkehorn yrkar bifall till alliansen förslag att fastställa skattesatsen för år 2013 till 20 kronor och 89 öre per skattekrona. Proposition Efter avslutad överläggning föreslår ordföranden propositionsordning som godkännes av fullmäktige. a) ar fullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag b) ar fullmäktige enligt Alliansens förslag c) ar fullmäktige enligt Vänsterpartiets förslag Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

22 132 Ks Dnr Plan för kommunens ekonomi och verksamhet under åren Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa upprättat förslag till driftbudget, resultatbudget, finansieringsbudget, balansbudget och investeringsbudget för år 2013 att fastställa borgensavgiften för år 2013 till 0,22% att uppdra till kommunstyrelsen, enligt kommunens finanspolicy, att uppta eventuella lån 2013 inom en ram på 100,0 mnkr för omsättning och nyupplåning att fastställa förslag till flerårsplan att upphäva de av kommunfullmäktige fastställda ekonomiska styrreglerna, Kf 15/2009, samt att uppdra till kommunstyrelsen att ta fram ett nytt förslag till ekonomiska styrregler för behandling senast vid kommunstyrelsens maj-sammanträde Reservation Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Daniel Blomstedt (M), Per Davidsson (M), Åsa Sikberg (M), Sven Lokander (M), Hanne B Bothén (M), Lars-Göran Birkehorn-Karlsen (M), Per Bergsten (M), Anne-Marie Elofsson (M), Catarina Deremar (C), Anna Ahlin (C), Sara Sjödal (C), Erik Kolm (C), Bertil Ahlin (C), Mats Wikander (C), Lilian Eriksson (C), Marianne Eriksson (C), Gunilla Wisell (KD), Gunnar Larsson (FP), Barbro Jurell (FP) och Per Wendin (C) till förmån för Alliansens yrkande. /Bilaga 1 (8)/ Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Joakim Larsson (SD), Kenth Uppling (SD) och Kenneth Lignell (SD) till förmån för Sverigedemokraternas yrkande. /Bilaga 2/ Kommunstyrelsen har 149/2012 behandlat ärendet. Liksom tidigare år har det som ett led i budgetprocessen genomförts upptaktsmöten den 19 mars och 2 maj där bland annat fackliga företrädare och gruppledarna för de olika partierna deltagit. För kommunens verksamhet har det upprättats ett underlag för budgeten innehållande uppdrag, övergripande mål och verksamhetsförändringar. I övrigt är underlagen upprättade med metoden Balanserad Styrning (Balanced Scorecard).

23 132 forts. Detta innebär bland annat presentation av så kallade framgångsfaktorer och indikatorer/mått. Budgetförutsättningar Liksom för år 2012 ska åtgärder prioriteras som förbättrar första intrycket för kunden/besökaren. Som exempel kan nämnas bemötande, hemsidan och den fysiska miljön. Dessutom ska förutsättningarna för att kunna erbjuda heltidstjänster öka. Åtgärder som bidrar till ett ökat bostadsbyggande av olika aktörer prioriteras liksom det förebyggande arbetet mot utanförskap. Arbetet med Tierps kommuns varumärke är också ett prioriterat område. Större verksamhetsförändringar Kommunfullmäktige har 67/2011 beslutat att under 2012 bilda ett fastighetsbolag där merparten av kommunens fastigheter samt Tierpsbyggens kommersiella fastigheter ska ingå. Konsekvensen av detta blir att samhällsbyggnadsenhetens verksamhet minskar mycket kraftigt i omfattning vilket kommer att medföra förändrad organisation och rationaliseringar. Den återstående delen av verksamheten såsom fastighetssamordning, energieffektivisering samt mark- och exploatering förs över till Gemensam service, avdelning under processtöd, medan gataoch parkverksamheten blir kvar under produktionen. Kultur- och fritidsverksamheten förs över till Medborgarservice. Konsekvenserna av detta har beaktats i budgeten för år De av kommunfullmäktige fastställda ekonomiska styrreglerna upphävs och omarbetas eftersom regelverket om investeringsvolym ej längre är tillämpliga på grund av att de flesta lokalinvesteringar fortsättningsvis ska göras av fastighetsbolaget. Upplåningsvolym och borgensavgift Den lånestock som kommunen har omsätts regelbundet. Detta har tidigare kunnat ske inom ramen för fastställd delegationsordning. Vissa kreditgivare kräver dock numera att volymen av omsättning och eventuell nyupplåning framgår av budgeten. För år 2013 föreslås därför att ett totalt rambelopp om 100,0 mnkr för omsättning och eventuell nyupplåning fastställs. Borgensavgiften föreslås för år 2013 vara oförändrad jämfört med 2012 det vill säga 0,22%. Forts.

24 132 forts. Investeringsbudget Investeringsbudgeten för år 2013 uppgår till 43,5 mnkr för icke affärsmässig verksamhet (VA- och renhållning), vilket ligger drygt 4 mnkr under budgeterat avskrivningsbelopp och drygt 17 mnkr under nu gällande regler avseende investeringsvolymen som fastställts av kommunfullmäktige i de ekonomiska styrreglerna. I sammanhanget bör det dock nämnas att investeringar i de flesta lokaler som kommunen nyttjar ombesörjs av det nybildade fastighetsbolaget. Mål och riktlinjer Enligt kommunallagens 8:e kapitel 5 ska det för verksamheten anges mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin ska anges de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning vilket framgår av de ekonomiska styrreglerna. Vad avser verksamhetsmål så har kommunfullmäktige den 20 april 2004, 41 fastställt övergripande mål. Flerårsplan Personalkostnaderna har räknats upp med 3,5 % och övriga kostnader och intäkter har räknats upp med 1,8% år 2014 och 2,2% år Yrkande Catarina Deremar (C) yrkar att kommunfullmäktige beslutar anta Alliansens förslag till Plan för Tierps kommuns ekonomi och verksamhet , genom att uppdra åt nämnder och resultatenheter att omarbeta budget för år 2013 enligt bilaga A1 och därmed fastställa resultatbudget, finansieringsbudget och balansbudget enligt A2 att fastställa borgensavgift för år 2013 till 0,22 % att uppdra till kommunstyrelsen, enligt finanspolicy, att uppta eventuella lån 2013 inom ram på 100 mnkr för omsättning och nyupplåning att fastställa investeringsbudgeten för år 2013 enligt A3 att fastställa särskilt redovisade beslut enligt bilaga A4 att anta förslag till driftplan, resultatplan, finansieringsplan, balansplan och investeringsplan för åren 2014 och 2015 som en framskrivning av bilaga A1, A2, A3 och A4 samt forts.

25 132 forts. att uppdra till kommunstyrelsen att ta fram ett nytt förslag till ekonomiska styrregler för behandling senast vid kommunstyrelsens maj-sammanträde Catarina Deremar, Daniel Blomstedt, Gunnar Larsson, Gunilla Wisell och Lars- Göran Birkehorn Karlsen yrkar bifall till alliansens förslag. Joakim Larsson yrkar att kommunfullmäktige beslutar anta Sverigedemokraternas förslag till Plan för Tierps kommuns ekonomi och verksamhet , genom att uppdra åt nämnder och resultatchefer att omarbeta driftbudget för år 2013 i enlighet med bilaga SD1 att fastställa resultatbudget, finansieringsbudget, balansbudget och investeringsbudget i enlighet med kommunstyrelsens förslag för år 2013 samt plan för 2014 och 2015 att fastställa skattesatsen för år 2013 till 20 kronor och 99 öre/skattekrona att fastställa borgensavgift för år 2013 till 0.22 % att särskilt redovisade beslut enligt bilaga SD2 att fastställa driftplan för 2014 och 2015 enligt bilaga SD1 samt att upphäva de av kommunfullmäktige fastslagna styrreglerna (Kf 15/2009) och uppdra till kommunstyrelsen att ta fram ett nytt förslag till ekonomiska styrregler för behandling vid kommunstyrelsens maj-sammanträde. Joakim Larsson, Kenth Uppling och Kennet Lignell yrkar bifall till Sverigedemokraternas förslag till Plan för Tierps kommuns ekonomi och verksamhet Bengt-Olov Eriksson (S), Pia Wårdsäter (S), Jonas Nyberg (S), Helena Broman (S), Kenneth Gunnarsson (MP), Håkan Thomsson (MP), Jenny Lundström (MP) och Urban Blomster (V) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. forts.

26 132 forts. Proposition Efter avslutad överläggning föreslår ordföranden propositionsordning som godkännes av fullmäktige. a) ar fullmäktige enligt kommunstyrelsens förslag b) ar fullmäktige enligt Alliansens förslag c) ar fullmäktige enligt Sverigedemokraternas förslag Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att fullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

27 133 Sammanträdesplan för 2013 Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag att fastställa nedan angivna sammanträdesdagar för kommunfullmäktige år 2013 tisdagen den 12 februari tisdagen den 9 april bokslut tisdagen den 11 juni tisdagen den 17 september tisdagen den 5 november delårsrapport, skattesats, budget och flerårsplan tisdagen den 17 december att sammanträdena vid samtliga tillfällen börjar kl , utom sammanträdet den 5 november, som startar kl Kommunstyrelsen har 137/2012 behandlat ärendet. Delges Blockchefer Ekonomienheten

28 134 Kungörelse av kommunfullmäktiges sammanträden 2013 Kommunfullmäktige beslutar att kungörelse om kommunfullmäktiges sammanträden ska under 2013, förutom kommunens officiella anslagstavla, införas i Arbetarbladet, Upplands Nyheter och Upsala Nya Tidning samt på kommunens hemsida. Enligt kommunallagen 5 kap 10 ska uppgift om tid och plats för kommunfullmäktiges sammanträden införas minst en vecka före sammanträdesdagen i de ortstidningar som kommunfullmäktige fastställer.

29 135 Ks Delgivning av Räddningsnämndens delårsbolslut och helårsprognos samt uppföljning av uppdragsplan och produktionsplan 2012 Kommunfullmäktige beslutar att delgivningen tas som en anmälan till protokollet. Räddningsnämnden har i 108 den 3 oktober 2012 behandlat ärendet och beslutat att godkänna förslag till räddningsnämndens uppföljning T2 år 2012 av Uppdragsplan och Produktionsplan 2012, att godkänna resultat- och balansräkning för räddningsnämnden T2 år 2012 samt att ge förvaltningen i uppdrag att till mötet den 14 november ge förslag till åtgärder för ekonomi i balans år Förslaget till räddningsnämndens uppföljning av T2 år 2012 av Uppdragsplan och Produktionsplan 2012 strävar, i likhet med uppföljningen per april, efter att skapa ett enhetligt underlag. Produktionsplanen är uppföljd med en metod som visar på om målet under perioden beräknas nås under året.

30 136 Delgivningar Kommunfullmäktige beslutar att delgivningen tas som en anmälan till protokollet. Fullmäktiges ledamöter och ersättare delges: Ks Regeringsbeslut angående överklagande i fråga om strandskydd. Tierps kommun har hos Länsstyrelsen i Uppsala län ansökt om ett generellt undantag från strandskyddet vad gäller kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad med vissa förutsättningar. Regeringen har beslutat att inte ta upp överklagandet till prövning. Protokoll från Räddningsnämnden Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll från sammanträde

31 137 Redovisning av kommuninvånarnas postlåda Kommunfullmäktige beslutar att lägga informationen till handlingarna. Fullmäktige beslutade 113/2003 att inrätta en postlåda där folkbokförda kommuninvånare, oavsett ålder, kan lämna förslag och synpunkter på kommunens verksamheter. Inkomna förslag/synpunkter ska enligt beslutet hanteras på ett enkelt och rationellt sätt för att sedan redovisas till fullmäktige. Ks En kommuninvånare har den 2 juli 2012 föreslagit att det bör anläggas en cykelväg mellan Försäter och Skärplinge. Situationen idag, med mycket tung trafik stora delar av dygnet, gör det obehagligt att cykla längs den sträckan. Chefen för processtöd har den 24 oktober 2012 svarat att kommunen kommer att ta med förslaget i kommande revidering av den regionala listan till Regionförbundet. Ks Den 11 september 2012 lämnade en boende i Tobo ett förlag angående förbättring av den lilla bilvägen in till Örbyhus från väg 292. Chefen för samhällsbyggnad svarade den 4 oktober 2012 att kommunen räknar med att vägen kommer att åtgärdas under nästa år, under förutsättning att de kan göra de markinköp som krävs. Ks En invånare boende i Söderfors föreslog den 26 september 2012 att göra f.d. Hästhagen i Söderfors till en park med möjlighet bl.a. att slå sig ner på en parkbänk och att göra utflykter till. Den skulle även kunna användas till aktiviteter som minigolf, tennis och volleyboll. Chefen för samhällsbyggnadsenheten svarade den 25 oktober 2012 att markområdet diskuteras idag och att ansökan om ändring i detaljplanen från bostadsändamål till naturmark/parkmark är inlämnad. Ks Den 8 oktober 2012 lämnade en kommuninvånare synpunkter angående parkeringsproblem vid Centralgatan i Tierps köping. Denne föreslår att kommunen målar parkeringsrutor för att tydliggöra antalet parkeringsplatser. Chefen för gata/park svar den 25 oktober 2012 att kommunen tar till sig förslaget men ser det inte idag som något akut problem och kommer inte att vidta några åtgärder. forts.

32 137 forts. Ks Personalen vid Folktandvården har den 7 augusti 2012 ställt frågan om; Med hur många invånare kommunen ökar under sommaren? Chefen för processtöd svarade den 7 augusti 2012 att kommunen inte för någon statistik över hur många sommargäster som vistas här i kommunen. Ks En barnfamilj i Månkarbo lämnade den 15 oktober 2012 synpunkter på lekparken i anslutning till där de bor. Den är nedklottrad och trasig. De önskar bättre utrustning och att vägen till lekparken och pulkabacken plogas. Chefen för gata/park svarar den 25 oktober 2012 att önskemålen kommer att tas med i översynen av lekparker för Frågan angående plognigen av väg har lämnats till entreprenören för plogning av området.

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl. 18.00-18.40 Se Blad 2 Yvette Axelsson, kommunchef Susanne Ahlman, sekreterare Margaretha Magnusson (S) och Catharina Deremar (C) Kommunhuset, 21 oktober 2014, kl

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2011-10-10 46 (52) Plats och tid Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Beslutande Se sidan 47 Övriga närvarande Åsa Joelsson, sekreterare Utses att justera Barbro Jurell (FP) Justeringens

Läs mer

Erik Kolm, Barbro Wiklund

Erik Kolm, Barbro Wiklund Tid och plats Paragrafer 98-104 Utses att justera 16 oktober 2018, kl. 18:00 18:45, A-salen, Kommunhuset, Tierps Köping Erik Kolm, Barbro Wiklund Plats och tid för justering Rådrummet, 2018-10-18 kl. 15:00

Läs mer

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset A-salen, Tierps köping kl 13.00-17.35 Se blad 176 Yvette Axelsson, kommunchef Helena Broberg, sekreterare Torsten Lindberg (S) och Åsa Sikberg (M) Kommunhuset 16 december 2011 kl 14.00 Justering

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-21:30 Beslutande: Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Örjan Fridner (S) Ingrid Olsson (C) Jenny Breslin (S) Marie Mill (SRD) Per-Gunnar

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Pajala Folkets Hus, 2014-06-16, kl 1000-1430 ande Harry Rantakyrö, S Vesa Hiltunen, S Holger Videkull, NS Kurt Wennberg, S Gotthard Patomella, S

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57 2009-03-25 57 Plats och tid Älvkullen, Höör, kl 19.00-19.55 Beslutande Enligt sammanträdeslista Övriga deltagare Jan Sohlmér, kommundirektör Karin Masthagen, kanslichef Christer Lidheimer, barn- och utbildningschef,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal Pasch Tisdagen den 15 november 2011, klockan 19:00-20:35 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 november 2013

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 november 2013 Kompletterande handlingar till kommunfullmäktiges sammanträde den 5 november 2013 Ärende 19 Interpellationssvar Ordförande för utskottet barn och ungdom Jonas Nyberg, har den 4 november 2013 lämnat svar

Läs mer

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S)

Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) 9 Christina Svensson (S) Tid och plats 31 oktober 2018, kl. 13:00-14:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 5-9 Utses att justera Stig Lundqvist Beslutande Ledamöter Anna Ahlin (C) ordförande Stig Lundqvist (M) Jonas Nyberg

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 1 (12) Plats och tid Centrumgården, måndagen den 19 december 2011, klockan 18.30-19.30. Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Ersättare för

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Se sidan 2 Åsa Joelsson, sekreterare Jan Salomonsson (M) Kommunhuset måndag den 23 januari 10.00 Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 141 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl. 18.00-21.05 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga närvarande Ersättare Tore Håkansson (s) Lizette Åkerman (s) Tony Berglund (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats Kumla Folkets Hus, Teatern Tid Måndagen den 22 maj 2006 kl 18.30 19.30 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagare Se bilaga 1 Utses att justera protokollet Sten Persson

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09. Sammanträdesprotokoll 1(18) 2012-10-09 Kommunfullmäktige Plats och tid: Ronnebysalen, Stadshuset, Ronneby 18.30-20:55 ande: Enligt sammanträdeslista, bilaga A Kungörelse om sammanträdet, bilaga B, har

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 10.00 10.20 ande Elizabeth Salomonsson ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-02-21

Kommunfullmäktige 2013-02-21 Kommunfullmäktige 2013-02-21 Kf 15 Information om digitala kallelser... 2 Kf 16 Ny motion om utbildning för instruktörer och ledare... 3 Kf 17 Avgift för trygghetslarm... 4 Kf 18 Försäljning industrihuset,

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-22 70 (78) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl 08.30-10.00 Beslutande Bengt-Olov Eriksson (S) ordförande Pia Wårdsäter (S) Anette Pettersson (S) Catarina Deremar (C) Daniel Blomstedt (M) Övriga

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd väster

Vård- och omsorgsnämnd väster Protokoll Vv 47/2016 Vård- och omsorgsnämnd väster Datum: 2016-05-18 Klockan: 14:00 16:50 Plats: Dojan norr, Ringgatan 32 Närvarande ledamöter Gunhild Wallin (C) Gun Carlestam Lewin (S) Johanna Reimfelt

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.55 Beslutande Bengt Andersson (s) ordf 14-20 Lars Olsson (c) 1:e v ordf, ordf 13 Urban Widmark (m) Margareta Axelsson (s) Lennart Westdahl (s) Margareta Sundin

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: TIERP Plats: Hamnesplanaden 3, Uppsala Dnr: 201-5367-14 Rösträkningen och fördelningen

Läs mer

Hilbert Eliasson. Lena Vilhelmsson. Roland Mattsson. Hilbert Eliasson

Hilbert Eliasson. Lena Vilhelmsson. Roland Mattsson. Hilbert Eliasson Plats och tid Kommunhuset, Tryggö, Kungshamn kl. 13.30-17.00. Beslutande Roland Mattsson (M) Stig-Arne Helmersson (C) Hilbert Eliasson (S) Övriga deltagare Annmarie Erlandsson, VA anläggningschef, 74-79

Läs mer

Förslag till budget 2015

Förslag till budget 2015 Förslag till budget 2015 och plan för åren 2016-2017 Treklövern Innehållsförteckning Inledning - En budget för hela Ängelholm... 3 Treklöverns förslag till budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017...

Läs mer

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser 2 Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195 Felparkeringsavgifter Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige gav 1996-09-17 dåvarande samhällsbyggnadsnämnd i uppdrag att komplettera förslag om felparkeringsavgifter

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund Sammanträdesdatum Sida 1/18 Plats och tid Plenisalen, Hagfors Stadshus kl 19:00 21:30 ande Åsa Johansson (S) Göran Eriksson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Anders Skogfeldt (SD) Stellan Andersson (C) Sten-Inge

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 73 Information om lokaler... 86 74 Redovisning av flyktingmottagningen... 87 75 Månadsuppföljning Maj... 88 76 Mångkulturellt bokslut... 89 77 Information om uppdraget för MAS... 90

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till konstituerande sammanträde. Onsdag den 15 oktober 2014, k OBS! dagen

Kommunfullmäktige kallas till konstituerande sammanträde. Onsdag den 15 oktober 2014, k OBS! dagen 14 TIERPS KOMMUN Till ledamöter För kännedom till ersättare Kommunfullmäktige kallas till konstituerande sammanträde Tid: Plats: Onsdag den 15 oktober 2014, k1.18.00 OBS! dagen A-salen, kommunhuset, Centralgatan

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningen

Barn- och ungdomsförvaltningen Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-10-20 1 ( 15) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.30. Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera Andreas Vänerlöv (kd)

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunfullmäktige 2010-10-18 1 (16) Plats och tid Folkets hus aula, kl. 13.00 14.31 Ajournering kl.13.13-13-15 Beslutande 25 ordinarie ledamöter och 4 ersättare Övriga Torkel Arkmo, ekonom 43, 45-46, 48

Läs mer

Protokoll 2009-11-16

Protokoll 2009-11-16 2009-11-16 Plats och tid Folkets Hus, Teatern, 2009-11-16, klockan 17:00 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Gun-Britt Ahlin (S) Britt Gelin (S) Roger Arvidsson (S) Thomas Bäck (S) Göran Arveståhl (M) Annica

Läs mer

KF 49 31 MARS 2014. Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035

KF 49 31 MARS 2014. Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035 KF 49 31 MARS 2014 Nr 49. Motion av Pavel Gamov (SD) om att upphäva nedsläckning av gatubelysning i Uppsala kommun KSN-2013-1035 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Best Western Hotel Årjäng måndagen den 6 februari 2012 kl 16.30-18.30 Beslutande Lars Jonehög, ordf FP Kjell-Arne Ottosson C Erik Ulriksson C Henrik

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL o TRANAS KOMMUN TEKNIK- OCH GRIFTEGÅRDSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-09-19 Sida 1 (18) Plats och tid Tranan 1, Stadshuset, 2011-09-19 kl. 13:30-15:30 Beslutat Jennie Johansson, (M) Ordförande Björn

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

Justering av Pensionärsrådets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Pensionärsrådets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2013-06-04 26 (9) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp kl 13.00-16.00 Beslutande Se sid.27 Övriga närvarande Susanne Ivarsson, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2007-02-19 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista utbildningsutskottet, 2007-02-19, klockan 18.00-19.50 Beslutande Parti Namn s Kenneth Hovold, ordförande s Jesper Sennertoft s Anne Strömberg m Linda

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktiges sammanträde Kallelse till s sammanträde kl 10.00 i PB-hallen, Folkets hus Gruppmöten S,V,Mp i Sonaten 1 kl 08.15 Alliansen i Sonaten 2 kl 08.15 KALLELSE 12 Ärenden Sid 1 Meddelanden om nya ledamöter och ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 1(15) Plats och tid ande Ledamöter Tjg ersättare Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 Peter Krööse (c), ordförande Anita Karmteg (fp) Annika Bjelvert (m) Eva Hammar (mp)

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1 Plats och tid Torsdag 26 november 2009 kl 17.00-20.00 Beslutande Se bilagd upprops- och voteringslista Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG

16:10. Sekreterare sa Joelsson. Ordförande arbroik und. Justerande nilla Wis%ell BEVIS OM ANSLAG TIERPS 2016-03-03 1 (8) Plats och tid A-salen, kommunhuset, Tierps köping, kl. 15:00-16:10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-6 Utses att justera Gunilla Wisell Justeringens plats

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Eva Marklund, sekreterare

Eva Marklund, sekreterare Plats och tid Centrumhuset, Robertsfors 2015-03-09, kl 13.00-14.25 Beslutande Samtliga ledamöter med undantag av: Gun Ivesund (s), ersättare Samuel Lindgren Åsa Andersson (s), ersättare Vera Pettersson

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:...

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:... 2008-03-31 18 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Helene

Läs mer

SVEDALA KOMMUN. NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOMI OCH DEMOKRATI Beslutande

SVEDALA KOMMUN. NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOMI OCH DEMOKRATI Beslutande 2 NÄRVAROLISTA BEREDNINGEN FÖR EKONOI OCH DEOKRATI Beslutande Parti S S S SD BP V FP Namn Göran Jepsson Göran almberg Per attsson Christer Jönsson Torbjörn Sköld Hasse Bengtsson Ulf Lennerling Carin Falck

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

Kallelse till. Kommunfullmäktiges sammanträde 2008-06-26. kl 17.30. i PB-hallen, Folkets Hus

Kallelse till. Kommunfullmäktiges sammanträde 2008-06-26. kl 17.30. i PB-hallen, Folkets Hus Kallelse till s sammanträde kl 17.30 i PB-hallen, Folkets Hus KALLELSE 2 Ärenden Sid 1 Meddelanden om nya ledamöter och ersättare 12 2 Protokollets justering, upprop samt fastställande av dagordning 13

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 13.30-17.15 Beslutande Elena Fridfelt, ordförande (C) Klas Nordh (FP) 118-124

Läs mer

Carina Schön Sören Johansson. Ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret måndag den 25 mars 2013 kl 15:30. Anslag/Bevis

Carina Schön Sören Johansson. Ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret måndag den 25 mars 2013 kl 15:30. Anslag/Bevis SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Heby Folkets Hus, Heby kl 17:00 21:00 Beslutande Annika Krispinsson (C), ordf. Håkan Collin (S) Carl-Åke Elmersjö (MP) Tomas Bergström (FP) Anders Birgersson

Läs mer

Ärende Beteckning Sidnummer

Ärende Beteckning Sidnummer Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-12 Plats: Lilla Sess Tid: 2012-09-18 kl. 19:00 Kl. 18.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen 1(13) Tid och plats 2015-09-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.25. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Clas Engström (KD) - tjänstgörande ersättare Jane Holmström Björkman (S) - tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunfullmäktige 2003-12-17 1 (26) Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45

Kommunfullmäktige 2003-12-17 1 (26) Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45 Sammanträdesdatum Blad 1 (26) Plats och tid Beslutande Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-19.45 Mayvor Lundberg (s) Senja Peltonen (v) Kerstin Eriksson (s) Berit Karlsson (s) Agnetha Bertheau (v) Bror Sterner

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (20) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS-salen, Stadshuset Gävle, kl. 08.30-11.55 Paragraf 146 161 Paragraf 156 justerades omedelbart Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid: Kommunledningskontoret

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 21 juni 2016

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 21 juni 2016 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 21 juni 2016 Sid Justering... 2 73 Information om socialnämndens konkreta handlingsplan... 3 74 Månadsrapport

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30 Datum: Torsdag den 30 augusti 2012 Tid: 16.00-18.40 Plats: Östra roten, kommunhuset Älvkullen Paragrafer: 42-51 Utses att justera: Lars Ivarsbo (c) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Julia

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-05-14 1 (17) Öppet sammanträde Teknisk nämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-05-14 1 (17) Öppet sammanträde Teknisk nämnd 2014-05-14 1 (17) Plats och tid Komunkontoret samanträdesrum A, onsdag 14 maj 2014, klockan 09:00 10:45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Mikael Jonsson, (M) Lena Voxberg, (S) Ingemar Ehn, (FP)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 8 maj 2012, kl. 18.00-18.45 i Debatten, kommunhuset Jan-Eric Billter (FP), ordf. Anna-Karin Ullgren (M) Staffan Strömbäck (M) Lennart Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-02-20. Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-02-20. Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50 1 Plats och tid Kommunhuset Henån, s-rum 5 och 1 2013-02-20 8:15-12:35 13:10-15:50 Beslutande Kristina Svensson Hans Stevander Veronica Almroth 13-21 Claes Nordevik 22-24 Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-22 Plats och tid Södergatan 2 i Gislaved, tisdagen den 22 april 2014, kl. 14.00-15.45, med ajournering mellan kl. 14.25-14.35. Beslutande Niclas Palmgren (M),

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tisdagen den 9 april 2013, kl. 18.00-22:00 Wrangelska salen, Ekebyhovs slott Peter Carpelan (M) ordf. Staffan Strömbäck (M) Lennart

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2013-04-09 20 (25) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping Kl. 08.30 10.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Jonas Nyberg (S), ordförande Carolina Nylander (S)

Läs mer