säkrare, tystare och effektivare sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "säkrare, tystare och effektivare sjukhus"

Transkript

1 case study Kund: Lösning: Centralsjukhuset i Karlstad Ett trådlöst system för intern kommunikation, personsökning, patientkallelser, patienttransporter, medicinteknisk övervakning, hantering av akut- och överfallslarm. säkrare, tystare och effektivare sjukhus Centralsjukhuset i Karlstad har investerat i ett trådlöst system som effektivt hanterar olika slags larm och kommunikationen mellan medarbetarna. Systemet gör att ingen behöver tveka vid till exempel ett akutlarm. Vi spar sekunder som kan rädda liv, säger Jan Söderholm, sjukhusintendent och ansvarig för akutlarm och kallelsesystem. Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) fungerar både som länssjukhus för hela Värmlands befolkning och som närsjukhus för invånarna i kommunerna Karlstad, Hammarö, Kil och Forshaga. CSK:s trådlösa system från Ascom hanterar akutlarm, överfallslarm/personlarm, patientkallelser, patienttransporter, personsökning och övervakning av medicinteknisk utrustning. Förutom att personalen kan agera snabbare vid olika larm innebär lösningen även en tystare vårdmiljö, ökad trygghet för patienter och medarbetare, mindre tidsåtgång för övervakning och kontroll av såväl vårdtagare som tekniska apparater, förbättrad logistik för patienttransporter, med mera. Sjukhuspersonalen märker dock inte av all den bakomliggande tekniken i sitt dagliga arbete. Systemets uppgift är helt enkelt att osynligt sköta logistiken för sjukhusets kommunikation och larm att skicka rätt information vid rätt tillfälle till rätt personal. Skickar rätt hjälp vid akutlarm Cirka akutlarm hanteras varje år i systemet på CSK. På CSK benämns livshotande akuta symptom som allvarlig händelse oavsett om det är hjärtstopp, andningshinder etcetera. Allmänt gäller att ungefär 90 procent av patienter med akuta livshotande symptom överlever om upplivningsförsöken startar inom en minut. Och procent räddas om hjälpen kommer igång inom tre minuter. Vi krigar mot sekunder, exempelvis ska hjärtgruppen kunna vara på plats i stort sett omedelbart. Personsökarsystemet hjälper oss i den här kampen mot klockan, säger Jan Söderholm, sjukhusintendent och bland annat ansvarig för akutlarm, kallelsesystem.

2 CSK har utöver hjärtgruppen förstås många andra specialistkompetenser traumateam, personal som gör akuta kejsarsnitt, med flera. Det trådlösa kommunikations- och larmsystemet håller reda på vilken kompetens som ska nås av information vid ett visst larm. Det är livsviktigt att larmen når rätt personal blixtsnabbt. Förseningar eller tveksamheter kan kosta liv, säger Jan Söderholm. CSK har valt två olika metoder för att aktivera ett akutlarm. Det ena är att manuellt trycka på fast installerade larmknappar eller larmboxar med displayer. Det andra sättet att larma är att ringa telefonväxeln från en telefon som ställer ut larmet. Det trådlösa systemet sköter automatiskt överföringen till berörda personer inom rätt larmgrupp. Larmknappar eller larmboxar för akuta vårdinsatser finns i stort sett över hela sjukhuset. Vinner på larm och kallelser i samma enhet I våras invigdes två nya hus vid CSK, som lyfter hela den värmländska sjukvården. Hus 1 är Sveriges modernaste psykiatrihus och samlar både den psykiatriska slutenvården samt delar av den länsgemensamma öppenvården. Även här installerade Ascom det trådlösa larm- och kommunikationssystemet. Psykiatrins krav på det är tuffare än från övriga vården. Inom psykiatrin används handenheterna för både överfallslarm/personlarm, brandlarm och vid kallelsesystem. Jan Söderholm, sjukhusintendent och ansvarig för akutlarm och kallelsesystem.

3 I vårt tidigare system var larmsystemet separat. Men vi satsade på Ascoms integrerade funktion för larm och kallelser. Det gör att ALLA måste bära sin handenhet för att överhuvudtaget kunna utföra vardagssysslorna. Ingen kan lägga ifrån sig den och därmed utsätta sig för fara, säger Thomas Fröde, avdelningschef för psykiatriska akutmottagningen på CSK. Thomas Fröde var också biträdande projektledare för driftstarten av Hus 1 och är nöjd med slutresultatet av Ascoms installation. Den största vinsten är som sagt att vi får både kallelsefunktionen, brand- och överfallslarmen i ETT system. Men dessutom har vi fått en lösning där displayerna i klartext visar var det eventuellt brinner. Det ökar säkerheten och minskar stressen vid ett brandlarm, säger han. En tredje stor fördel är en tystare vårdmiljö. När personalen får all information, ser alla larm och kallelser behöver vi inte längre ha blinkande lampor och tutande signaler i korridorerna. Psykiatripatienterna som störs av ljud får därmed en behagligare vårdupplevelse. Och personalen också förstås, säger Thomas Fröde. Överfallslarmen kan handla om hot eller fysiskt våld mot personalen, men också om att patienter skadar sig själva. Larmen kan utlösas på två sätt, antingen genom att rycka loss ett snöre på handenheten eller med två jämna tryck på dess larmknapp. På psykiatriavdelningen finns det positionsfyrar i varje skrymsle. De anger rätt plats för incidenten till systemet, som hanterar och skickar ut larminformation till alla som är i tjänst. Men det är bara två förutbestämda personer på varje enhet som rycker till undsättning för ett visst larm. Dessa märker larmet genom att handenheten vibrerar, eller samtidigt också ger ifrån sig en ljudsignal. Thomas Fröde, till höger, på möte med en av projektgrupperna inför byggnationen av psykiatrihuset. Tyst vårdmiljö med patientbundet kallelsesystem I Hus 2 finns medicinsk service, röntgen, laboratorier och fyra vårdavdelningar länkade med mottagningar för internmedicin. De nya lokalerna är fyllda med modern och miljövänlig teknik, inte minst Ascoms kallelsesystem med personsökare. Petra Lundgren är avdelningschef för medicinakutvårdsavdelningen (MAVA).

4 All vår personal har handenheter. De används för att agera på patientkallelser men vi har också valt att ha inbyggt överfallslarm i dem för medarbetarnas trygghet, säger hon. Överfallslarmen kan utlösas på likadant vis som på psykiatriavdelningens handenheter: Rycka loss ett snöre på handenheten eller med två jämna tryck på dess larmknapp. Inom MAVA har vi fyra arbetsgrupper: Blå, gul, röd och grön. Personalen tar en handenhet som är förinställd för just den gruppen de ingår i under sitt arbetspass. Det innebär att patientkallelser automatiskt styrs till berörda medarbetare i förutbestämd bärbara handenheter. Ingen behöver tveka när något händer. Och vid överlämningar är det väldigt smidigt att bara byta enhet med varandra. Att det blir mycket tystare på arbetsplatsen jämfört med tidigare kallelsesystem är också en skön förbättring. Om någon i hennes arbetsstyrka vill ha assistans av personal för att till exempel lyfta en patient trycker de på assistansknappen i vårdtagarnas rum. Den signalen når direkt alla på MAVA. Vid halvakuta situationer som inte kräver narkospersonalens närvaro larmar sjukvårdspersonalen alla andra på avdelningen genom att hålla inne assistansknappen fyra sekunder, då går ett nödlarm går ut. Petra Lundgren, avdelningschef för medicinakutvårdsavdelningen (MAVA) i en av de nya sjukhusbyggnaderna.

5 Snabbare svar på patientkallelser Avdelningscheferna Anna-Lena Johansson och Anna-Karin Larsson har använt systemet på andra avdelningar, men på lite olika sätt. Mina medarbetare lägger in patienterna, som de ska ansvara för i sökarna inför varje arbetspass. När en patient sedan kallar går signalen först till en undersköterska och om han eller hon inte svarat inom två minuter går kallelsen över till en sjuksköterska, och händer inget då heller på två minuter får alla på avdelningen kallelsen. Att få ett litet pip i sökaren istället för högljudda signaler i korridorerna ger oss en mycket tystare och skönare arbetsmiljö, säger Anna-Lena Johansson på Avd 9 med 21 vårdplatser. Det verkar också som att effektiviteten på avdelningen ökar med Ascoms tysta personsökar- och kallelsesystem. Det finns ingen statistik som belägger min teori men jag tycker mig ha märkt att medarbetarna numera svarar snabbare på en kallelse när framför allt en patient som de själva har huvudansvaret för ringer på assistans, säger Anna-Lena Johansson. På sökarens display får medarebetarna nödvändig information, och prioriteten på kallelsen. Står det bara plats 1 är det en normal påringning från patienten i säng 1. Står det assistans plats 1 behöver en kollega hjälp med något. Och står det akutlarm plats 1 gäller det att nå vårdtagaren i rödaste rappet. En annan vårdnytta med systemet är att om de två första förutbestämda sköterskorna verkligen inte kan svara på en kallelse, så vet de övriga att patienten har fått vänta en stund när all-anropet går ut. Det gör att personalen förstår att det är extra bråttom att gå dit och det är en trygghet för patienten, säger Anna-Lena Johansson. Anna-Lena Johansson, avdelningschef, avd 9. Jag tycker mig ha märkt at medarbetarna numera svarar snabbare på en kallelse när...

6 På hennes avdelning sker akutlarm med väggfasta knappar gula så kallade assistansknappar i patientsalarna som trycks in en längre stund. Vid till exempel hjärtstopp når larmet direkt alla medarbetarna på avdelningen. Larmet går också direkt till narkospersonal som skyndar till avdelningen och hjälper till. Förr fick vi ringa narkosen manuellt. Det tog dyrbar tid, säger Anna- Lena Johansson. Patienttransporter med mindre spring På CSK görs ungefär transporter av patienter varje år. Transporterna beställs via Ascoms system. Innan dess gällde telefon, papper och penna. Telefonerna var aldrig tysta och medarbetarna blev oerhört trötta i huvudet. Nu kan det vara helt tyst även om det är mycket att göra. Det är jättestor skillnad jämfört med tidigare, det går inte att beskriva, säger Annika Unde, teamchef patienttransporter. Hennes avdelning är som spindeln i nätet mellan olika funktioner inom CSK. Därför kan vi ibland behöva lägga extra tid på samordning och det nya patienttransportsystemet ger oss den möjligheten, säger Annika Unde. Annika Unde, teamchef patienttransporter. Nu får medarbetarna all information om uppdraget på handenheten var och när de ska hämta, om det är en rullstol eller en säng, vart patienten ska etcetera, säger Annikka Unde. En annan fördel är att medarbetarna som utför själva transporterna har kunnat minska springet när de slipper att jaga telefoner. Nu får de all information om uppdraget på handenheten var och när de ska hämta, om det är en rullstol eller en säng, vart patienten ska etcetera. Det går att ha tre uppdrag i taget i kö, säger Annika Unde. Koordinatorn kan med hjälp av sin central i systemet dessutom optimera gångrutterna bättre så att tiden mellan två transporter minimeras. Medarbetarna som arbetar på vårdavdelningarna beställer transporter med hjälp av lokala datorklienter. Där kan de förboka i god tid eller beställa en transport så snabbt som möjligt. Det sker genom att prioritera uppdraget som akut, brådskande eller normalt. Transportörens handenhet ger ifrån sig olika signaler beroende på uppdragets art. I en logg kan beställaren smidigt följa om transportuppdraget är bokat, påbörjat och utfört, eller ändrat, kanske avbokat. Det trådlösa patienttransportsystemet är också till stor hjälp för verksamheter som till exempel röntgen, de ser om den inplanerade patienten är på väg eller inte, säger Annika Unde. Från systemets central går det att styra vilken information som olika vårdenheter ska kunna se i loggen. Det gör att avdelning x slipper störas av det som bara rör avdelning y. Petra Lundgren är avdelningschef för medicinakutvårdsavdelningen (MAVA) i en av de nya sjukhusbyggnaderna. Hennes medarbetare beställer väldigt många transporter varje dag, dygnet runt, året om. Patienttransportsystemet fungerar jättebra. Och det är aldrig upptaget som det kunde vara när det enbart gick att ringa, säger hon.

7 Trådlös teknikövervakning ökar vårdkvalitén I bland annat CSK:s nya Hus 2 finns mycket medicinteknisk utrustning som larmar om allt inte är som det ska vara, till exempel om mätvärdet för en patients hjärtfrekvens över- eller underskrider bestämda värden. Förutom att larmen går till patientövervakningssystemets skärmar och displayer använder vi även Ascoms personsökarsystem för att nå ansvarig personal. Med hjälp av det här trådlösa medicintekniska larmet behöver CSK:s personal inte sitta och titta på datorskärmar eller andra displayer, utan de kan arbeta aktivt med patienterna istället. Arbetsmetoden fungerar bra och den ökar vårdkvalitén, säger Ove Lundström, medicinteknisk ingenjör. Urban Haaga är avdelningschef för Hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA) och har varit drivande för att integrera kallelser, överfallslarm och patientövervakning/larm från medicinteknisk utrustning i ett enda system. Därmed slipper vårdpersonalen att bära fler än en handenhet/sökare. Den största nyttan med att få hjärtlarmen, så kallade röda larm för allvarlig händelse, direkt i handenheterna har vi när vi är upptagna i något av våra 23 enkelrum med en patient och inte ser displayerna ute i korridorerna. Det är en stor fördel att känna till allt som händer på avdelningen så att det går snabbt att hjälpa till när det blir hjärtstopp, säger Urban Haaga. Akutlarm skickas alltså till både handenheter och displayer. Hjärtlarm får nämligen inte bara sändas ut som tysta larm till handenheter, utan en ljudsignal drar igång i korridoren samtidigt som larmtexten syns på displayerna. Det är endast de röda larmen som når handenheterna. För att inte belasta det livsviktiga kommunikationssystemet i onödan får de gula larmen nöja sig med att synas och höras via korridorernas displayer. Urban Haaga, avdelningschef för Hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA). Med Ascoms system missar personalen inga larm och det blir en bättre uppföljning av patienterna. Medarbetarna får maximal rørlighet samtidigt som tryggheten för patienterna ökar, säger Urbann Haaga. På sköterskeexpeditionerna i Hus 2 finns övervakningscentraler där varje sköterska kan lägga in just sina patienter i sin handenhet/sökare. På det sättet kan de se vilka larm de kan förvänta sig att få från olika vårdtagare, och de ser snabbt att det är en av deras patienter som kallar. Handenhetssystemet är ett tekniskt hjälpmedel för sköterskorna som bedriver avancerad vård. De får i och med detta en möjlighet att vara uppdaterade och kan därmed göra ett bättre jobb i en tryggare arbetsmiljö, säger Ove Lundström. Ascoms trådlösa kommunikations- och larmsystem finns inte bara i Centralsjukhuset i Karlstad utan också i grannsjukhusen i Arvika och Torsby.

8 Om Ascom Ascom Wireless Solutions är marknadsledande inom trådlös internkommunikation för bland annat sjukvården, tillverknings- och processindustrin samt säkerhets- och servicebranscher. Fler än system är installerade hos ledande företag och offentliga verksamheter runt om i världen. Företaget erbjuder ett brett sortiment av professionella kommunikationslösningar. Tillförlitlig kommunikation av tal, meddelanden och larm säkerställs genom egen produktutveckling och implementering av etablerade standards såsom DECT, IP-DECT och VoWLAN i kombination med integration av kundernas befintliga informationssystem. Företaget grundades på 1950-talet och har sitt huvudkontor i Göteborg med totalt 1160 anställda globalt. Ascom Nordic med 125 anställda är en del i Ascom Wireless Solutions, som ingår i Ascomkoncernen listad på den schweiziska börsen. Ett urval av kunder på den svenska marknaden är Sahlgrenska. Universitetssjukhuset (SU), Volvo Personvagnar, Häktet i Göteborg, Stockholms Läns Landsting, Swedish Match, Gryaab AB, Centralsjukhuset i Karlstad, Anstalten Kumla, Kvarnsveden, Banverket, Kraft Foods och Bravikens pappersbruk. Ascom Wireless Solutions Box 8783, Göteborg T F SE.2011 Ascom (Sweden) AB VER 01

SERVICELOGISTIK MED ASCOM JOB AGENT ASCOM JOB AGENT VÄGEN TILL EFFEKTIV SERVICELOGISTIK

SERVICELOGISTIK MED ASCOM JOB AGENT ASCOM JOB AGENT VÄGEN TILL EFFEKTIV SERVICELOGISTIK SERVICELOGISTIK MED ASCOM JOB AGENT ASCOM JOB AGENT VÄGEN TILL EFFEKTIV SERVICELOGISTIK UNDVIK FLASKHALSAR OCH ÖKA EFFEKTIVITETEN MED 25 % Servicelogistiken på ett sjukhus är länken mellan de olika avdelningarna,

Läs mer

Med BEST proactive finns säkerheten vid din sida. EN PRODUKT FRÅN

Med BEST proactive finns säkerheten vid din sida. EN PRODUKT FRÅN Med BEST proactive finns säkerheten vid din sida. EN PRODUKT FRÅN Skillnaden mellan fara och skada kan mätas i sekunder. BEST Proactive överfallslarm står alltid redo för skarpa situationer. SÄNDARE Bärs

Läs mer

BEST IQ säker vårdkommunikation i klartext! EN PRODUKT FRÅN

BEST IQ säker vårdkommunikation i klartext! EN PRODUKT FRÅN BEST IQ säker vårdkommunikation i klartext! EN PRODUKT FRÅN BEST IQ systemet som växer med uppgiften! Idag sker förändringar snabbare än någonsin. Inte minst inom vården. För att kunna möta morgondagens

Läs mer

Ascom telecare IP ETT NYTT IT-SYSTEM FÖR PATIENTKALLELSE

Ascom telecare IP ETT NYTT IT-SYSTEM FÖR PATIENTKALLELSE Ascom telecare IP ETT NYTT IT-SYSTEM FÖR PATIENTKALLELSE 2 Ascom telecare IP Ascom telecare IP kombinerar traditionella patientkallelsefunktioner med kraften hos modern IP- baserad nätverksteknik. Ascom

Läs mer

Larmsystem 5000 för en trygg och värdig omsorg.

Larmsystem 5000 för en trygg och värdig omsorg. Larmsystem 5000 för en trygg och värdig omsorg. LARMSYSTEM 5000 TILLBEHÖR ARBETSVERKTYG FAST TELEFONI TRÅDLÖS RADIO LEDNINGSVERKTYG IP-TELEFONI GSM 5000 LARMSYSTEM E-HÄLSA SÄNGLARM HANDENHET STOLLARM

Läs mer

INTRO LIVET HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS KONTAKT INTRO

INTRO LIVET HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS KONTAKT INTRO [ INTRO ] HJÄRTSTOPP ANSVARET ERFARENHETER I PRAKTIKEN LAKS INTRO När varje sekund räknas Vid ett hjärtstopp bör larmet till hjärtteamet skickas och tas emot med bara några få sekunders väntetid. Det finns

Läs mer

Internsystem för effektivare och tryggare vårdmiljö

Internsystem för effektivare och tryggare vårdmiljö Internsystem för effektivare och tryggare vårdmiljö Attendos Vår helhetssyn ger Med en växande andel äldre och ökad livslängd ökar vårdbehoven samtidigt som samhället önskar utveckla effektiva och säkra

Läs mer

Akuta medicinska larm vid SÄS Borås

Akuta medicinska larm vid SÄS Borås 2015-03-18 9485 1 (16) Sammanfattning I syfte att höja patientsäkerheten har denna riktlinje för akuta medicinska larm (AML) tagits fram för att ligga till grund för sjukhusets arbete med AML. Riktlinjen

Läs mer

Gör arbetet smartare och frigör tid till er kärnverksamhet

Gör arbetet smartare och frigör tid till er kärnverksamhet Nyhet! SMART 1 Gör arbetet smartare och frigör tid till er kärnverksamhet Vi vill förenkla vardagen med all kommunikation i ett verktyg God service gör skillnad! Bra intern kommunikation är en nödvändighet

Läs mer

Ericsberg Katrineholm. Tjeders Industri AB. Från teori till verklighet. Om oss Sjukvård Äldreomsorg Säkerhet Övrigt. För medvetna kunder

Ericsberg Katrineholm. Tjeders Industri AB. Från teori till verklighet. Om oss Sjukvård Äldreomsorg Säkerhet Övrigt. För medvetna kunder 2017-03-09 Ericsberg Katrineholm Tjeders Industri AB Från teori till verklighet Om oss Sjukvård Äldreomsorg Säkerhet Övrigt För medvetna kunder Om oss www.tjeders.se 2 Kort om företaget Grundat 1942 Personalägt

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Accent. Internsystem. Ett internsystem för effektiv och trygg vårdmiljö

Accent. Internsystem. Ett internsystem för effektiv och trygg vårdmiljö Internsystem Accent Ett internsystem för effektiv och trygg vårdmiljö Accent är ett internsystem som är utvecklat för servicehus och särskilda boendeformer inom omsorgen av äldre och funktionshindrade.

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene 2017-09-11 24039 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen beskriver ansvar, larmrutiner och handläggning av patienter med både livshotande och mindre allvarliga tillstånd vid SÄS Skene. Dessutom handläggning vid

Läs mer

contact Sweden ascom Snusfabrikens nya larmsystem minskar risken för produktionsbortfall vid oplanerade stopp 2007 Februari

contact Sweden ascom Snusfabrikens nya larmsystem minskar risken för produktionsbortfall vid oplanerade stopp 2007 Februari 1 2007 Februari Customer Magazine Edition Sweden contact Sweden Snusfabrikens nya larmsystem minskar risken för produktionsbortfall vid oplanerade stopp Snusfabriken i Göteborg. Swedish Match snusfabrik

Läs mer

CONTACT SWEDEN MÅSTE ALLT KLAFFA. När det är föreställning

CONTACT SWEDEN MÅSTE ALLT KLAFFA. När det är föreställning Nummer 2 2007 CONTACT SWEDEN I DETTA NUMMER: Tryggare arbetsplats på Östersunds akut s.2 Tystare och säkrare på vattenverket s.7 Brittiska varuhusjätten utrustas av Ascom s.3 När det är föreställning MÅSTE

Läs mer

Contact Sweden Ett nyhetsbrev till Ascoms kunder och samarbetspartners

Contact Sweden Ett nyhetsbrev till Ascoms kunder och samarbetspartners Nummer 2 2008 Contact Sweden Ett nyhetsbrev till Ascoms kunder och samarbetspartners I DETTA NUMMER: Ökade effektiviteten med 35 procent s.2 Stororder med säkerhetsföretag s.5 Nytt automatiserat akutlarm

Läs mer

Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig

Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig Hör ditt hem Målmedveten hörsel och varseblivning Dina kunder anförtror dig sina hörselproblem: Smart Alert System ger ett meningsfullt och mycket enkelt tillfälle att utöka hjälpen till dem och samtidigt

Läs mer

System 5000 Framtidens trygghetskoncept

System 5000 Framtidens trygghetskoncept System 5000 Framtidens trygghetskoncept CareTechs internsystem för vårdboenden System 5000 anpassas utifrån verksamhet och personal. Den boende kan röra sig helt fritt i huset och personalen kan ta emot

Läs mer

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD

nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD nyfiken på... CENTRALSJUKHUSET KRISTIANSTAD VARFÖR JOBBAR DU PÅ CSK? JENNIE JÖNSSON, SJUK SKÖTERSKA, sedan drygt ett år på avd 112 medicinkliniken: På CSK kan man vidareutvecklas!

Läs mer

VERSION 3.2 KLIENTMANUAL NETALERT CS

VERSION 3.2 KLIENTMANUAL NETALERT CS KLIENTMANUAL NETALERT CS Om NetAlert Allmänt NetAlert är ett säkerhetssystem med en Serverprogramvara och en klientprogramvara. Serverprogramvaran installeras på en eller flera servrar. Klientprogramvaran

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Våra lösningar erbjuder nu mer till en mindre kostnad

Våra lösningar erbjuder nu mer till en mindre kostnad Ascom IP-DECT Trådlös IP-telefoni baserad på beprövad radioteknologi 2 Ascom IP-DECT Ascom är ledande inom trådlös telefoni för professionella användare. Våra lösningar är kända för sin flexibilitet, tillförlitlighet

Läs mer

Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden

Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden Bosch NurseCall med demensfunktion Ökad effektivitet i äldreboenden 2 Säkerhet i äldreboenden: en stor utmaning Att driva eller utrusta äldreboenden och ålderdomshem ställer dig inför utmaningen att väga

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 Framtiden - jag? MATTIAS SCHINDELE Västgöte,

Läs mer

Akuta larm på Akademiska sjukhuset

Akuta larm på Akademiska sjukhuset 2011-11-22 Senast ändrad 2016-12-12 Akuta larm på Akademiska sjukhuset - en översikt av larmsystemet för akuta larm 1. ÖVERSIKT LARMKATEGORIER OCH LARMTYPER... 2 SCHEMATISK ÖVERSIKT... 2 2. LARMKATEGORIER...

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Bosch Care Solutions Skydd och säkerhet för ett bättre liv

Bosch Care Solutions Skydd och säkerhet för ett bättre liv Bosch Care Solutions Skydd och säkerhet för ett bättre liv 2 En lång tradition av omsorg Det som definierar Bosch Group mer än något annat är att vi bryr oss. Vi levererar förstklassiga produkter och lösningar

Läs mer

Respond Kallelsesignalsystem

Respond Kallelsesignalsystem www.tjeders.se Respond Kallelsesignalsystem Larm- och kommunikationssystem för framtidens sjukhus och vårdinrättningar. Tjeders utvecklar, tillverkar och marknadsför system och komponenter för larm och

Läs mer

Trygghetstelefon 62 IP, analogt eller GSM Trygghetstelefon 62 passar dina behov

Trygghetstelefon 62 IP, analogt eller GSM Trygghetstelefon 62 passar dina behov Trygghetstelefon 62 IP, analogt eller GSM Trygghetstelefon 62 passar dina behov 2 Förbättrad säkerhet för oberoende boende hemma Vi har utvecklat vårt trygghetslarm för människor som vill leva ett självständigt

Läs mer

Välkommen. till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten

Välkommen. till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten Välkommen till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten En satsning för hela Värmlands bästa SKANSKA Sjukhuset i Karlstad - hundra år av förändringar SKANSKA Länslasarettet

Läs mer

Akuta larm på Akademiska sjukhuset

Akuta larm på Akademiska sjukhuset 2011-11-22 senast ändrad 2015-06-24 Akuta larm på Akademiska sjukhuset - en översikt av larmsystemet för akuta larm 1. ÖVERSIKT LARMKATEGORIER OCH LARMTYPER... 2 SCHEMATISK ÖVERSIKT... 2 2. LARMKATEGORIER...

Läs mer

MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden

MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden 1(5) Protokoll MBL 19 information till samverkansforum för närsjukvården Luleå Boden Tid och plats Fredagen 9 maj 2014 08.00 12.00 IVAs konferensrum Sunderby sjukhus Ulf Bergman, närsjukvårdschef Camilla

Läs mer

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt!

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Vision och syfte med Samverkande sjukvård Att tillgodose invånarens behov av god hälso- och sjukvård och samordna sjukvårdsresurserna som finns

Läs mer

EkoTek 2.0. - trygghet för dig som arbetar i utsatta yrken.

EkoTek 2.0. - trygghet för dig som arbetar i utsatta yrken. EkoTek 2.0 - trygghet för dig som arbetar i utsatta yrken. EkoTek 2.0 är ett trådlöst och lättanvänt personlarm med positionering som enkelt kan byggas ut och anpassas efter verksamhetens behov och krav.

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner För iphone & Android SmartPhones Innehållsförteckning LADDA NER ER APP OCH KOM IGÅNG...3 INSTALLATION...3 SKAPA ERT SOFTALARM KONTO I APPEN...3 KOMMA IGÅNG...4

Läs mer

Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011. Göteborg 2011-10-19

Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011. Göteborg 2011-10-19 Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011 Göteborg 2011-10-19 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204 Åvägen 2 031-335 26 00 Hemsida:

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Din Trygghet. Dygnet Runt. www.lh-alarm.se

Din Trygghet. Dygnet Runt. www.lh-alarm.se Din Trygghet Dygnet Runt www.lh-alarm.se Vår syn på säkerhet Trygghet är målet, säkerhet är vägen. Och säkerhet uppnås genom pålitliga samarbetspartners och driftsäkra larmsystem. För oss på LH Alarm handlar

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10 Bruksanvisning Talande fickuret Larma 10 Larma är ett talande fickur som läser upp tiden i klartext (analogt). Den säger t ex Klockan är halv 8 eller Klockan är fem minuter över halv 8. Du kan lyssna på

Läs mer

Med NetAlert är du aldrig ensam.

Med NetAlert är du aldrig ensam. Med NetAlert är du aldrig ensam. Ett personlarm för alla. NetAlert, marknadsledande personlarm för mobiler och datorer, ökar tryggheten i riskmiljöer och vid ensamarbete. Allt fler utsätts för otrygghet

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Med största kompetens och med fokus på patienten EN PRESENTATION AV och varför välja att arbeta hos oss som undersköterska På sjukvårdskartan Ett av Europas största sjukhus Kombinerar bredd med spets Specialistsjukhus

Läs mer

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats.

Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Arbeta på Södersjukhuset vårdens kanske trevligaste arbetsplats. Välkommen till en av vårdens trevligaste arbetsplatser. Med cirka 4300 anställda är Södersjukhuset Södermalms största arbetsplats. Vi är

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Bilaga 6 - Kravspecifikation Larm

Bilaga 6 - Kravspecifikation Larm Bilaga 6 - Kravspecifikation Larm Datum: 2013-06-26 Dokumentet har tagits fram för att snabbt och enkelt få en överblick över vad som krävs för installation av ett komplett överfallslarm/larmsystem på

Läs mer

ett sjukhus med verksamhet på två orter för tre kommuner!

ett sjukhus med verksamhet på två orter för tre kommuner! Uppdaterad senast 2014-12-08 VÄLKOMMEN TILL ALERIS SPECIALISTVÅRD BOLLNÄS ett sjukhus med verksamhet på två orter för tre kommuner! E Om sjukhuset/hälsocentralen i Bollnäs I november 2011 tog Aleris AB

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING NI N G GÖTEBORG SH LD TBI SU GRÄD D -LUN NI NG RT JÄ WW E W.GBG-HLR.S GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING Det händer plötsligt men med rätt kunskap kan du rädda liv! Du eller Jag? Presentation Syftet

Läs mer

Med NetAlert är du aldrig ensam.

Med NetAlert är du aldrig ensam. Med NetAlert är du aldrig ensam. Så här fungerar det. För tryggare arbetsmiljö.!! Kollega. Larm central. NetAlert, marknadsledande personlarm för mobiler och datorer, ökar tryggheten i riskmiljöer och

Läs mer

Trygghetstelefon Classic. Bruksanvisning

Trygghetstelefon Classic. Bruksanvisning Trygghetstelefon Classic Bruksanvisning Allmänt Classic är liten, lätt och kan enkelt passas in i alla hemmiljöer. Den är högtalande och har mycket bra ljudkvalitet som ger klar och tydlig talkommunikation.

Läs mer

Information till dig som är patient på Akutmottagningen

Information till dig som är patient på Akutmottagningen Information till dig som är patient på Akutmottagningen När du kommer till Akutmottagningen blir du mottagen, inskriven och kort bedömd av en sjuksköterska eller undersköterska. De ställer några kontrollfrågor

Läs mer

Anhörigstöd på akutmottagningen

Anhörigstöd på akutmottagningen Anhörigstöd på akutmottagningen sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Anhörigstöd på akutmottagningen Sedan hösten 2011 finns ett fungerande anhörigstöd på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus. Stödet har

Läs mer

Kan nattarbete leda till bättre effektivitet och mindre stress?

Kan nattarbete leda till bättre effektivitet och mindre stress? Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2018 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA16 2018-09-10

Läs mer

Patienthantering med VENDLET V5. 1st VENDLET V5. vann priset: Best Product of the Show. på konferensen Moving & Handling People 2013 i London

Patienthantering med VENDLET V5. 1st VENDLET V5. vann priset: Best Product of the Show. på konferensen Moving & Handling People 2013 i London Patienthantering med VENDLET V5 1st VENDLET V5 vann priset: Best Product of the Show på konferensen Moving & Handling People 2013 i London Vad kan jag använda VENDLET till? Använd VENDLET: vid förflyttning

Läs mer

Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende

Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende 9SOLUTIONS System för särskilt boende Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende 9Solutions är den ledande leverantören av säkerhets- och kommunikationssystem

Läs mer

Borde en läkare ta en titt?

Borde en läkare ta en titt? Borde en läkare ta en titt? Så hittar du rätt i vården Åk till rätt mottagning så får du Många väljer att åka till de stora sjukhusens akutmottagningar när de skadat sig eller har akuta besvär. Där kan

Läs mer

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig.

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig. Trygghetslarm Allmänt Efter beslut från biståndshandläggare kan du hyra ett trygghetslarm av Alingsås kommun. Larmet är personligt och ska användas av dig i din bostad. Du ska använda trygghetslarmet vid

Läs mer

Mytkrossare: 5 falska föreställningar om TETRA på sjukhus. Kan radiokommunikation vara till nytta för sjukvårdspersonal?

Mytkrossare: 5 falska föreställningar om TETRA på sjukhus. Kan radiokommunikation vara till nytta för sjukvårdspersonal? Mytkrossare: 5 falska föreställningar om TETRA på sjukhus Kan radiokommunikation vara till nytta för sjukvårdspersonal? Mytkrossare 5 felaktiga idéer om TETRA på sjukhus 2 Mytkrossare: 5 falska föreställningar

Läs mer

Vad är ett trygghetslarm? En installatör kopplar in trygghetslarmet hos dig. Nycklar till din ytterdörr

Vad är ett trygghetslarm? En installatör kopplar in trygghetslarmet hos dig. Nycklar till din ytterdörr Larmet troget Vad är ett trygghetslarm? Trygghetslarm är till för dig vars hälsotillstånd gör att du kan behöva hjälp omedelbart, och där du har svårt att tillkalla hjälp på annat sätt. Är du 75 år eller

Läs mer

Installationsguide. Lynx Mobile RxTx. Dokumentversion: 1.3/131106

Installationsguide. Lynx Mobile RxTx. Dokumentversion: 1.3/131106 Installationsguide Lynx Mobile RxTx Dokumentversion: 1.3/131106 Innehåll Introduktion... 3 1.1 Lynx Mobile RxTx komponenter... 3 1.2 Funktion... 4 1.3 Flera platser... 4 Installation... 5 1.4 Lynx Mobile

Läs mer

Välkomna till. Individen i centrum, ny lag om samverkan och SIP. 27 sep -17

Välkomna till. Individen i centrum, ny lag om samverkan och SIP. 27 sep -17 Välkomna till Individen i centrum, ny lag om samverkan och SIP 27 sep -17 Program 8:15 Inledning 8:30 LifeCare - kort introduktion Jeanette Rosberg SIP när, var och hur? Margit Gehrke-Flyckt Barn och ungd

Läs mer

Lean Healthcare. förberedelser och uppstart. Konferensdag 19 november 2010, Stockholm Lean-spel 9 december 2010, Stockholm

Lean Healthcare. förberedelser och uppstart. Konferensdag 19 november 2010, Stockholm Lean-spel 9 december 2010, Stockholm Gå 4, betala för 3! Anmäl hela teamet: Lean Healthcare förberedelser och uppstart Vad är Lean Healthcare och vilka är vinsterna att arbeta efter Lean i sjukvården? Grunderna i Lean värderingar, principer,

Läs mer

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser 2012-09-06 Martin Östberg 2 (8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Genomförande... 5 3 Bemanningssituationen under

Läs mer

Handhavandebeskrivning

Handhavandebeskrivning Handhavandebeskrivning Användare Manualen beskriver funktioner och dagligt handhavande för Galaxy G2-20 larmsystem. Systemet uppfyller SBSC:s krav på larmsystem och godkänt enligt Svensk Standard. Systemet

Läs mer

n-abler STYRKULA Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall

n-abler STYRKULA Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall Underhåll n-abler STYRKULA n-abler styrkula har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Ett knapptryck som kan rädda liv

Ett knapptryck som kan rädda liv 2 2006 September Customer Magazine Edition Sweden contact Sweden Ett knapptryck som kan rädda liv Hissen kommer, dörrar öppnas, blåljusen går på och jourpersonal kallas allt med ett enkelt knapptryck.

Läs mer

Akuta larm på Akademiska sjukhuset

Akuta larm på Akademiska sjukhuset Godkänt den: 2018-09-23 Ansvarig: Göran Günther Gäller för: Akademiska sjukhuset Innehåll Översikt larmkategorier och larmtyper...2 Schematisk översikt...2 Larmkategorier...3 Traumalarm...3 Akutlarm...4

Läs mer

Välkommen till MAVA, Medicinsk akutvårdsavdelning. Intro ny personal.

Välkommen till MAVA, Medicinsk akutvårdsavdelning. Intro ny personal. Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (6) Välkommen till MAVA, Medicinsk akutvårdsavdelning. Intro ny personal. Sida 2 (6 MAVA är en medicinsk akutvårds avdelning. Här vårdas patienter med mer vårdkrävande

Läs mer

ID-Lock. större trygghet i demensvården

ID-Lock. större trygghet i demensvården ID-Lock större trygghet i demensvården Vad är ID-Lock? ID-Lock är ett system som säkerställer att en dörr endast kan öppnas av den vårdtagare som har tillåtelse att vistas i bostaden. Personalen kan alltid

Läs mer

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1

Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1 Publicerat för enhet: Kardiologiklinik Version: 1 Innehållsansvarig: Christopher Hellberg, Sjuksköterska, Avdelning 43 (chrhe35) Giltig från: 2015-05-25 Godkänt av: Sofia Svelander, Vårdenhetschef, Avdelning

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Smarta Trygghetstillbehör

Smarta Trygghetstillbehör Smarta Trygghetstillbehör Särskilt boende Moderna och effektiva hjälpmedel Äldre och rörelsehindrade har svårt att klara vardagen utan hjälp. Med moderna och effektiva hjälpmedel kan tillvaron förenklas

Läs mer

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten

Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Nationell Patientenkät Somatisk öppen och slutenvård vuxna 2018 Resultatrapport för Norrbotten Bakgrund Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Monica Nivard HR-controller 046-770858 monica.nivard@skane.se Datum 2016-08-26 1 (5) Inhyrning av personal Åtgärder som vidtas och planeras att vidtas för att minska

Läs mer

RX900B. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X. KNOP Rehatek AB

RX900B. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X. KNOP Rehatek AB DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR VERSION 1.X Bruksanvisning för RX900B KNOP Rehatek AB Kristinebergsvägen 17 = 302 41 Halmstad =Mail: knop@knop.se=web: www.knop.se=tel: 020-12 12 34 Innehåll Introduktion...

Läs mer

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process En essä i kursen Produktutveckling med formgivning, KN3060 Patrick Larsson, Mälardalens högskola, 2007-04-26 Inledning Kommunikation definieras som överföring

Läs mer

Falck 6709 Rörelsedetektor

Falck 6709 Rörelsedetektor Bruksanvisning Falck 6709 Rörelsedetektor Artikelnr: 320 868 Innehållsforteckning Beskrivning av Falck 6709 Rörelsedetektor... 3 Kodning till mottagare... 4 Ta bort koder:... 5 Test... 6 Underhåll... 6

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision.

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad LEAN Den avgörande frågan är: Hur vill jag som patient bli bemött när jag träder in i detta sjukhus? Matz Widerström, Sjukhuschef

Läs mer

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI 2 ASCOM IP-DECT Ascom är ledande inom trådlös telefoni för professionella användare. Våra lösningar är kända för sin flexibilitet, tillförlitlighet

Läs mer

PATIENTEN FÖRST. walkerproject scandinavia AB. tillsammans utformar vi framtidens sjukhus. Strategier med fokus på samverkan för patientens bästa

PATIENTEN FÖRST. walkerproject scandinavia AB. tillsammans utformar vi framtidens sjukhus. Strategier med fokus på samverkan för patientens bästa PATIENTEN FÖRST tillsammans utformar vi framtidens sjukhus walkerproject scandinavia AB Strategier med fokus på samverkan för patientens bästa Mätbar förbättring av processer inom primär- och akutvården

Läs mer

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt Effektivare sjukvård Time Care 171124 Göran Stiernstedt Kris i vården? Sjukvården i framtiden Samhällsutveckling (framtidens patient), medicinteknisk utveckling och demografi på verkar långsiktigt mer

Läs mer

Den framgångsrika arbetsplatsen

Den framgångsrika arbetsplatsen Den framgångsrika arbetsplatsen - en medarbetarundersökning som för organisationer framåt Vi tycker att medarbetarundersökningar ska fokusera på att skapa en god arbetsplats Vi tycker att frågorna i en

Läs mer

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp.

Trygghetslarm. För att få talkontakt med personalen på trygghetscentralen måste du trycka på din larmknapp. Trygghetslarm Trygghetslarm Med trygghetslarm kan du få kontakt med personal i situationer då du inte kan nå fram till din vanliga telefon. Du använder larmet för att kalla på hjälp om du blir hastigt

Läs mer

Din guide till IP. Tema trådlöst IP DECT och WLAN. Porttelefonsystem Bild och ljud i porten via SIP. Övervaka talkvalitet VoIPFuture ny leverantör

Din guide till IP. Tema trådlöst IP DECT och WLAN. Porttelefonsystem Bild och ljud i porten via SIP. Övervaka talkvalitet VoIPFuture ny leverantör for you Nummer 4 2010 Din guide till IP Ur innehållet Tema trådlöst IP DECT och WLAN Porttelefonsystem Bild och ljud i porten via SIP Övervaka talkvalitet VoIPFuture ny leverantör Talk Telecom Distribution,

Läs mer

Handhavandebeskrivning

Handhavandebeskrivning Handhavandebeskrivning Säkerhetsansvarig nivå 3,6 Manualen beskriver funktioner och dagligt handhavande för Galaxy DIMENSION G3 larmsystem. Systemet uppfyller SBSC enligt SSF 1014 för security grade 3

Läs mer

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11

Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-11-24 Rev/11039 Revisorerna KBR/VHL Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset förstudie Rapport 4-11 Förändringsarbete vid akutmottagningen på Centralsjukhuset

Läs mer

Effektivare äldreboende med trygghet för boende personal och anhöriga.

Effektivare äldreboende med trygghet för boende personal och anhöriga. INTELLIGENT OMSORGSSYSTEM FÖR ÄLDREBOENDE LÄGENHET 2 LÄGENHET 4 LÄGENHET 1 LÄGENHET 8 LÄGENHET 7 INGVAR Effektivare äldreboende med trygghet för boende personal och anhöriga. Trygghet för boende, personal

Läs mer

ID3000. Handhavandemanual för anläggningsskötare

ID3000. Handhavandemanual för anläggningsskötare ID3000 Handhavandemanual för anläggningsskötare Handhavande vid Automatlarm. Brandlarm hanteras normalt av räddningstjänsten, alternativt av den egna larmorganisationen. För-larm och fel hanteras normalt

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer