Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism."

Transkript

1 Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

2 Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt och kontroll över sin vardag. Att klara sin vardag är mer än bara mat, hygien och förflyttning. För att känna delaktighet behöver jag ett hjälpmedel som kan hjälpa mig med att Planera/Strukturera/Organisera Förstå samband mellan DÅTID, NUTID, FRAMTID. Minnas Ta egna initiativ Genom att variera längden på aktivitetskorten ger det en större förståelse hur lång aktiviteten varar. Symbolen för att duscha skall till exempel vara kortare än symbolen för en skidresa. Klipp och limma samman för att ändra längden på symbolkortet. Översikt: 1. Klockans ljuspunkten visar hur långt på dagen vi har kommit. Ljusdioden visas som en punkt på tidslinjen. 2. Tidslinjen indikerar tiden längs en linje från början till slutet på en tidsintervall. 3. På aktivitetslinjen kan aktivitets/situationskort placeras. Antingen på den lilla eller stora aktivitetslinjen. På den översta aktivitetslinjen (3x3cm) kan små bilder placeras och på den nedre aktivitetslinjen (5x5cm) kan stora bilderna placeras. 4. Aktivitetslinjen gör det möjligt att fästa symboler och aktivitetskort på ett enkelt och flexibelt sätt. 5. Ljuspunkten på dyngssekvensen visar var på dagen man befinner sig. De 4 olika symbolerna vägleder brukaren om det är morgon, dag, kväll eller natt. 6. Påminnelselampan ger påminnelser genom en ljud- och ljussignal, antingen ett rött eller grönt ljus. Det är även skillnad på ljudsignalen för röd eller grön påminnelse. Ljudsignalen ljuder tills någon kvitterar, genom att trycka in påminnelselampan. Kvitteras inte ljudet håller det på i en minut. 7. På displayen visas tiden med hjälp av en digital klocka. Det är möjligt att ta bort denna symbol, genom att trycka in den gömda brytaren. 8. Den gömda brytaren justeras genom att trycka in spetsen på en penna. Brytaren används för att slå av och på displayen, men också för att göra inställningar som t.ex. att ställa tiden och ställa vandringshastigheten och starttiden på dagen.

3 9. Inställningsbrytaren används för att ställa in tiden för en påminnelse, men också för att ställa in tiden. 10. Utgång för extern påminnelse ger möjlighet att förmedla påminnelsen på ett alternativt sätt, t.ex. med en blinkande lampa eller en radiosändare. 11. Kontakt för strömförsörjning. Kom igång: 1. Sätt i kontakten till strömförsörjningen i uttaget på höger sida av klockan. 2. Koppla i sladden till eluttaget. 3. Tiden kommer nu att visas som en ljuspunkt på tidslinjen och tiden visas i displayen. 4. Genom att trycka på inställningsbrytarna eller kommer ljuspunkten på tidslinjen att flyttas med 10 minuters intervaller framåt eller bakåt. 5. Tryck dig fram till den tidpunkten då du vill göra en påminnelse. Ljuspunkten på tidslinjen kommer då att blinka. 6. Tryck därefter antingen på den röda eller gröna påminnelseknappen. En påminnelse är nu inlagd på denna tidpunkt. Normal drift: När klockan är ansluten kommer en ljuspunkt visa Nu. En av knapparna på dygnssekvensen kommer också att lysa för att visa på vilken del av dygnet man befinner sig. Ljuspunkten och dygnssekvensen uppdateras allt eftersom tiden går och i samband med vilken vandringshastighet som valts. Display på/av: Digitalklockan visar nuvarande tid och är tänkt att vara till hjälp då tid för påminnelse ställs. Med displayen blir det lättare att ställa in en framtida påminnelse. Om displayen är störande för brukaren, kan den tas bort genom ett kort tryck med spetsen av en penna på den gömda brytaren. Vid nästa korta tryck aktiveras den digitala tiden igen.

4 Påminnelse: När klockan kommer till en tidpunkt med en påminnelse inlagd, hörs en signal och den röda eller gröna påminnelselampan börjar lysa, samtidigt som ljuspunkten på tidslinjen lyser. Ljudsignalen har annorlunda läte beroende på om påminnelsen lagts in som röd eller grön. Röd påminnelsen ger ett kort pling, medan den gröna påminnelsen ger två korta pling. Röd och grön påminnelse är helt oberoende av varandra. Man kan använda både en grön och röd påminnelse på samma tidpunkt. Där både röd och grön påminnelse är satt på samma tidpunkt kommer ljudet att bestå av ett kort pling följt av två korta pling skilda med en paus. Den röda påminnelselampan kommer att lysa först. Om man håller inne någon av inställningsbrytarna eller intryckt i mer än 0,5 sekunder kommer ljuspunkten på tid tidslinjen att gå i pilens riktning. Där en påminnelse är satt, visas detta genom att påminnelselampan (antingen röd eller grön) lyser. Innställning av Påminnelse: 1. Genom att trycka på inställningsbrytarna eller kommer ljuspunkten på tidslinjen att flytta sig framåt eller bakåt. Displayen med tidsangivelsen kommer också att ändra sig i takt. 2. Tryck dig fram till den tidpunkten du vill sätta en påminnelse, ljuspunkten på tidslinjen kommer då att blinka. 3. Tryck därefter på röd eller grön påminnelseknapp. En påminnelse är nu aktiverad på denna tidpunkt. 4. Genom att trycka ett kort tryck på röd eller grön påminnelseknapp kommer påminnelsen enbart att visas genom rött eller grönt ljus. Om du håller inne påminnelseknappen i 1 sekund tills att du hör ett pip, kommer påminnelsen att både lysa och ge ifrån sig ett pling. 5. Genom ett tryck på röd eller grön påminnelseknapp kommer påminnelsen att tas bort. 6. När man ställer in tidpunkten för påminnelsen kommer ljuspunkten att blinka. Blinkningen slutar efter 5 sekunder och ljuspunkten och den digitala tidsangivelsen visas på tidslinjen igen. Kvittering av Påminnelse: Genom att trycka på påminnelselampan som lyser kvitterar du påminnelsen. Ljudsignalen kvitteras automatiskt. Röd eller grön påminnelselampa kommer att sluta lysa när kvittering skett. Blir inte detta gjort, kommer påminnelselampan att lysa tills ljuspunkten flyttar sig på tidslinjen. Har en påminnelse angivits för en tidpunkt kommer denna att återkomma varje dag.

5 Obs! Om inte påminnelsen blir kvitterad (lampan lyser) kommer det inte att vara möjligt att sätta en ny påminnelse. Larmutgång: På klockans högra sida finns ett runt hål. Detta är en larmutgång för att kunna koppla till extern utrustning. Detta kan till exempel vara en blinkande lampa, en kraftig högtalare eller en talapparat. Detta kan vara bra att koppla till en radiosändare för att sända vidare alarmet till ett annat ställe i situationer då brukaren inte befinner sig i samma rum som klockan eller inte kan höra ett ordinärt larm. Alarmutgången blir aktiv samtidigt som en påminnelse blir aktiv. Inställning av klockan: Klockan skall vara inställd på rätt tid vid användning för första gången, men den kan behöva ställas in vid sommar och vintertid. Vid strömavbrott eller om klockan inte är el ansluten är det inte nödvändigt att ställa klockan på nytt. Alla påminnelser och korrekt tid är sparade. Att ställa in klockan: 1. Använd spetsen på en penna. Tryck och håll inne den gömda brytaren i 3 sekunder till dess att du hör ett pip. 2. Då kommer angivelsen för timmar blinka. Tryck fram eller tillbaka med hjälp av inställningsbrytarna. På detta sätt ställer du in rätt tid. 3. Tryck därefter ett kort tryck på den gömda brytaren. Angivelsen för timmar kommer då att sluta blinka och istället blinkar angivelsen för minuterna. Tryck på samma sätt fram eller tillbaka minuterna. För att komma tillbaks till ursprungsläget igen trycker du tre korta tryck på den gömda brytaren. Varje tryck kommer att ge ifrån sig ett litet pip. Vandringshastighet: Vandringshastigheten bestämmer hur länge ljuspunkten på tidslinjen skall lysa. Det är ett samband mellan vandringshastigheten och hur många timmar tidslinjen indikerar, det finns fyra olika vandringshastigheter: 1. Med vandringshastighet på 5 minuter, vandrar ljuspunkten 4 gånger över tidslinjen inom loppet av ett dygn. Hela tidslinjen visar ett tidsintervall på 6 timmar. 2. Med vandringshastighet på 10 minuter, vandrar ljuspunkten 2 gånger över tidslinjen inom loppet av ett dygn. Hela tidslinjen visar en tidsintervall på 12 timmar. 3. Med vandringhastighet på 20 minuter, vandrar ljuspunkten 1 gång över tidslinjen inom loppet av ett dygn. Hela tidslinjen visar en tidsintervall på 24 timmar.

6 4. Med vandringshastighet på 24 timmar, vandrar ljuspunkten endast en gång per dygnet, det betyder att klockan används som en kalender. Hela tidslinjen kommer då att indikera 72 dygn, det vill säga ett dygn per ljusdiod. Inställning av vandringshastighet: Vid användning av Cognita klockan för första gången kommer klockan att vara inställd med vandringshastighet på 10 minuter. Att ställa vandringshastigheten: 1. Använd spetsen på en penna. Tryck och håll den inne på den gömda brytaren i 3 sekunder tills du hör ett pip. 2. Tryck två korta tryck på den gömda brytaren, varje tryck på brytaren ger ett litet pip. 3. Dygnssekvensljuset kommer nu att blinka, använd installationsbrytarna för att välja vandringshastighet. Man har följande vandringshastigheter att välja på: 5 minuter symbol för morgonen (sol upp). 10 minuter symbol för dag (sol hel). 20 minuter symbol för kväll (sol ner). 24 timmar symbol för natt (måne). 4. Tryck två korta tryck på den gömda brytaren för att komma tillbaka till ursprungsläget. Starttid på dagen: Vid användning av Cognita klockan för första gången kommer inställningen för början av dagen att vara Starttiden på dagen kan ställas in efter vad som passar brukaren, om man till exempel önskar att börja dagen klockan Inställning av Starttid på dagen: 1. Använd spetsen på en penna, tryck och håll den på den gömda brytaren i 3 sekunder tills du hör ett pip. 2. Tryck tre korta tryck på den gömda brytaren. Varje tryck ger ett pip. 3. Angivelsen för timmar börjar blinka. Tryck dig fram eller tillbaka med hjälp av inställningsbrytarna eller. På detta sätt anger du rätt tid för när dagen skall börja. Det finns endast möjlighet att ställa tiden för hela timmar, inte minuter. 4. För att komma tillbaka till ursprungsläget trycker du ett kort tryck på den gömda brytaren. Aktivitetskort: Med i förpackningen ligger ett sett med aktivitetskort. Dessa är böjliga men lite styva. De kan böjas lite och monteras i aktivitetsskenan över eller under tidslinjen. Så snart du släpper kortet, rättar det upp sig och förblir stående på skenan. Det är lika lätt att

7 ta bort som att sätta dit. Aktivitetskorten kan användas på båda hållen och det går att skriva på korten med en whiteboardpenna. Symboler: Med i paketet ligger det två sett med symboler 25 stycken små (3x3cm) och 25 stycken (5x5cm). Symbolerna är gjorda som exempel på dagliga aktiviteter. Symbolerna som medföljer får gärna användas, men tanken är att de symboler som brukaren är van vid sedan tidigare används. Storleken på symbolerna är standard för olika symboler för till exempel Pictogram. Det medföljer symboler i form av klistermärken, dessa kan klistras på aktivitetskorten och ge extra stabilitet. Symbolerna kan också användas som de är, utan att pappret på baksidan tas bort. Tips! Genom att variera längden på aktivitetskorten ger det en större förståelse hur lång aktiviteten varar. Symbolen för att duscha skall till exempel vara kortare än symbolen för en skidresa. Klipp och limma samman för att ändra längden på symbolkortet. Montering: Cognita Klockan är gjord för att monteras på vägg och skruvas fast med 4 medföljda skruvar. Det är i grunden tänkt att klockan skall hänga vågrätt på väggen men det finns inga hinder för att placera den lodrätt. Rengöring: Ta en fuktig trasa och torka lätt över Cognita Klockan vid rengöring. Det går att använda rengöringsmedel eller eventuellt sprit vid rengöring utan att klockan tar skada. Tänk dock på att använda måttliga mängder. Tekniskt: Tabellen under visar sambandet mellan vandringshastigheten och antal möjliga påminnelsepunkter per dygn. Vandringshastighet Antal alarmpunkter/dygn 5 Minuter 72 x 4 = Minuter 72 x 2 = Minuter 72 x 1 = 72 Teknisk Fakta: Mått: Vikt: Alarmutgång: Ljuspunkter: Dygnssekvensljus: Röd påminnelse: Grön påminnelse: Inställningsbrytare: Gömd brytare: Antal alarmtidpukter: Påminnelse: 163 cm x 12,4 cm x 3 cm. 5 kg. 3,5 mm telepropp. 72 st, röda med 2 cm avstånd. 4 st röda. 1 st, röda brytare med rött ljus. 1 st grön brytare med grönt ljus. 2 st. 1 st. Se egen tabell. 2 st, ljus och ljud.

MEMOdayplanner 3. Art.nr 508780 MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion Art.nr 508781 MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion. Rev E SE

MEMOdayplanner 3. Art.nr 508780 MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion Art.nr 508781 MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion. Rev E SE Bruksanvisning MEMOdayplanner 3 Art.nr 508780 MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion Art.nr 508781 MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion Rev E SE 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 5 1.1 Två olika varianter,

Läs mer

MEMOdayplanner 2. Art.nr.: 508 770. Rev A SE

MEMOdayplanner 2. Art.nr.: 508 770. Rev A SE Bruksanvisning MEMOdayplanner 2 Art.nr.: 508 770 Rev A SE Innehållsförteckning Beskrivning... 3 MEMOdayplanner... 3 Montering... 3 Dag och natt... 3 Tavlans baksida... 4 Visning av tid som ljuspelare eller

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340197) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340197). Värmevakten monteras i taket

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340191 / 1340193) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340191 / 1340193). Värmevakten

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace Color

Lathund Milestone 112 Ace Color Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Lathund Milestone 112 Ace Color Knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant under högtalaren 3 Allmänt 3 Ladda batteriet 3 Knapplås på/av 3 Väcka/Slå

Läs mer

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB

KVARTURET BRUKSANVISNING. Gewa AB KVARTURET BRUKSANVISNING Innehåll Sida Beskrivning av funktionen 1 Inkodning av tidpunkt på ett bildkort 2 Lägga i och ta ur bildkort 3 Kontroll och inställning av den inbyggda klockan 3 Användning av

Läs mer

Trygghetstelefon Classic. Bruksanvisning

Trygghetstelefon Classic. Bruksanvisning Trygghetstelefon Classic Bruksanvisning Allmänt Classic är liten, lätt och kan enkelt passas in i alla hemmiljöer. Den är högtalande och har mycket bra ljudkvalitet som ger klar och tydlig talkommunikation.

Läs mer

MEMOday. Art.nr Rev A SE

MEMOday. Art.nr Rev A SE Bruksanvisning MEMOday Art.nr 508260 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Komma igång... 3 3. Talstöd... 4 4. Byt bakgrundsfärg... 4 5. Tidsintervaller... 4 6. Batteribackup... 4 7. Sätta

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt 3-fas (E-nr 1340188 / 1340190) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340188 / 1340190). Värmevakten

Läs mer

Rekonditionering. MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion. Art.nr / Rev A SE

Rekonditionering. MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion. Art.nr / Rev A SE Instruktion Rekonditionering MEMOdayplanner 3, 12-timmarsversion MEMOdayplanner 3, 24-timmarsversion Art.nr 508780/508781 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 2.

Läs mer

Lathund Milestone 112

Lathund Milestone 112 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 4 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå på fickminnet 4 Höj

Läs mer

Bruksanvisning. Passagevakt till Attendo Caresse

Bruksanvisning. Passagevakt till Attendo Caresse Bruksanvisning assagevakt till Attendo Caresse Allmänt Batteri Sätt i medföljande batteri i dörrvakten. Batteriet räcker normalt i 8-12 månader. Ställa klockan Ställ röd omkopplare i läge Ställ rätt tid

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

Falck 6709 Rörelsedetektor

Falck 6709 Rörelsedetektor Bruksanvisning Falck 6709 Rörelsedetektor Artikelnr: 320 868 Innehållsforteckning Beskrivning av Falck 6709 Rörelsedetektor... 3 Kodning till mottagare... 4 Ta bort koder:... 5 Test... 6 Underhåll... 6

Läs mer

Touch Memo 1 PACKA UPP KOM IGÅNG Spela in ett meddelande till en etikett Lyssna på en inspelad etikett...

Touch Memo 1 PACKA UPP KOM IGÅNG Spela in ett meddelande till en etikett Lyssna på en inspelad etikett... 120131 Innehållsförteckning 1 PACKA UPP... 2 2 KOM IGÅNG... 3 2.1 Spela in ett meddelande till en etikett... 3 2.2 Lyssna på en inspelad etikett... 3 3 BESKRIVNING AV TOUCH MEMO... 4 3.1 Ovansidan... 4

Läs mer

Time Timer Watch Plus armbandsur

Time Timer Watch Plus armbandsur Artikelnummer: 125022, 125023, 125122, 125222, 125322 Version 1.2 BRUKSANVISNING Time Timer Watch Plus armbandsur S S Standardstorlek 12-18 cm armband Stor storlek 14-21 cm armband funktionsverket Time

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Bruksanvisning Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Användarinformation Microsafe Mkomfy är en säkerhetsprodukt från EnöQue Svenska AB. En spis bör aldrig lämnas utan uppsyn under användande, även om säkerhetsutrustning

Läs mer

Installationsanvisning samt Bruksanvisning för. TSI - 8603 & Alnor 200 Dragskåpslarm. Rev 3.0

Installationsanvisning samt Bruksanvisning för. TSI - 8603 & Alnor 200 Dragskåpslarm. Rev 3.0 Installationsanvisning samt Bruksanvisning för TSI - 8603 & Alnor 200 Dragskåpslarm Rev 3.0 Bruksanvisningen Denna bruksanvisning är gemensam för TSI Airgard 8603 och Alnor Airgard 200. Dessa larm är identiska

Läs mer

Rekonditionering. EPIsafe 2 GSM. Art.nr 464238. Programversion x.x.x eller senare. Rev PA1 SE

Rekonditionering. EPIsafe 2 GSM. Art.nr 464238. Programversion x.x.x eller senare. Rev PA1 SE Instruktion Rekonditionering EPIsafe 2 GSM Art.nr 464238 Programversion x.x.x eller senare Rev PA1 SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Viktig information... 2 2. Rekonditioneringsförfarande...

Läs mer

Rekonditionering. EPIsafe och EPIsafe 2. Art.nr och Programversion x.x.x eller senare. Rev PB SE

Rekonditionering. EPIsafe och EPIsafe 2. Art.nr och Programversion x.x.x eller senare. Rev PB SE Instruktion Rekonditionering EPIsafe och EPIsafe 2 Art.nr 464220 och 464230 Programversion x.x.x eller senare Rev PB SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 2. Rekonditioneringsförfarande...

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A Bruksanvisning S RCR-5 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter

Lathund för PenFriend DL 76. Gör dina egna röstetiketter Lathund för PenFriend DL 76 Gör dina egna röstetiketter Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Beskrivning 3 1.1 I din kartong hittar du: 3 1.2 Genomgång av penna 3 1.3 Knappar och andra funktioner

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida Bruksanvisning Talande fickuret Tida Tida är ett talande fickur som kan läsa upp tiden i klartext (analogt) eller digitalt. Tida kan anpassas med ett dagligt larm, då den ger ljudsignal samt läser upp

Läs mer

Kalenderangivelse (veckodag, datum och månad) Alarm snooze funktion Tidzonsinställning Temperaturangivelse i grader Celsius LED bakgrundsljus

Kalenderangivelse (veckodag, datum och månad) Alarm snooze funktion Tidzonsinställning Temperaturangivelse i grader Celsius LED bakgrundsljus Radiostyrt projektorklocka med digital termometer Instruktion Introduktion Gratulerar till Ert val av projektorklocka med radiostyrd DCF-77 tidsangivelse. Produkten är enkel att använda. Läs anvisningen

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida Iris Hjälpmedel AB Bruksanvisning Talande fickuret Tida Tida är ett lätthanterat och talande fickur som kan läsa upp tiden i klartext (analogt) eller digitalt. Tida kan anpassas med ett dagligt larm, då

Läs mer

1. Översikt Anpassa headsetet Installation Ringa ett samtal Besvara ett samtal Funktioner...

1. Översikt Anpassa headsetet Installation Ringa ett samtal Besvara ett samtal Funktioner... Innehåll 1. Översikt..................................................86 2. Anpassa headsetet.........................................87 3. Installation................................................88

Läs mer

Falck 6709 Armbandssändare

Falck 6709 Armbandssändare Bruksanvisning Falck 6709 Armbandssändare Artikelnr: 320 866 Innehållsförteckning Beskrivning av Falck 6709 Armbandssändare... 2 Leverans... 3 Kodning... 3 Avkodning... 4 Test... 4 Underhåll... 5 Batteribyte...

Läs mer

Falck 5700 Kari StyrBox ver.3

Falck 5700 Kari StyrBox ver.3 Bruksanvisning Falck 5700 Kari StyrBox ver.3 Art.nr.: 538 002 Falck 5700 Kari StyrBox är ett hjälpmedel till personer som har behov att brytarstyra elektriska, batteridrivna eller IR-styrda apparater.

Läs mer

Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas

Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas Bruksanvisning Zoomax Snow Elektroniskt förstoringsglas Svensk manual V.130328-1 V1.1 1 Innehållsregister Meny Sidnummer Produktbeskrivning 3 Medföljande innehåll 3 Översikt 4 Börja använda Zoomax Batteri

Läs mer

Förgätmigej. Elektronisk kalender. Art.nr Rev A SE

Förgätmigej. Elektronisk kalender. Art.nr Rev A SE Bruksanvisning Förgätmigej Elektronisk kalender Art.nr 508200 Rev A SE 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Komma igång... 4 Inställning av veckodag, datum och tid... 5 Batteribackup... 6 Byte av batteri...

Läs mer

3,5 mm extern mikrofoningång. Storlek och vikt Höjd: 100 mm Bredd: 65 mm Djup: 27 mm Vikt: 120 g, inkl. batterier

3,5 mm extern mikrofoningång. Storlek och vikt Höjd: 100 mm Bredd: 65 mm Djup: 27 mm Vikt: 120 g, inkl. batterier BE1411 Knappar och anslutningar Test / programmering Statuslampor 3,5 mm extern mikrofoningång Intern mikrofon BE9199 / BE9200 Extern mikrofon Tryckknapp för dörrklocka Extern triggeringång Teknisk information

Läs mer

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden Elektronisk timer SE 1 aktuell tid/normalläge (manuellt) 2 minus (-) 3 plus (+) När apparaten har anslutits till elnätet visas siffrorna 0 00 i displayen. Tryck på knapp 1. Du ställer in aktuell tid genom

Läs mer

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip TELECO AUTOMATION SRL - Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TELEFON: ++9.0.5 FAX: ++9.0.5 - www.telecoautomation.com Det här dokumentet tillhör Teleco Automation Srl som förbehåller sig

Läs mer

RS485-gateway Trådlöst

RS485-gateway Trådlöst Trådlöst Dokument översatt från engelska -se 2014-04-22 A001 Innehåll 1 Produktbeskrivning... 1 2 Riktlinjer för installation... 1 3 Beskrivning av gränssnitt... 3 3.1 Anslutningar... 3 3.2 Start... 5

Läs mer

MemoAssist app för ios

MemoAssist app för ios Artikelnummer: 190030 BRUKSANVISNING MemoAssist app för ios funktionsverket Innehållsförteckning 1. Dagsschema...3 2. Veckoschema...4 3. Skapa ny händelse...5 4. Redigera befintlig händelse...6 5. Steg-för-steg-guide...7

Läs mer

Brukarmanual Art nr Lift Brukarmanual. Svan Care, Alvägen 1, Ludvika, tel

Brukarmanual Art nr Lift Brukarmanual. Svan Care, Alvägen 1, Ludvika, tel Lift 1 Lift Lift är en elektriskt höj- och sänkbar toalettsits, och hjälper den som har svårt att resa sig eller sätta sig på toaletten. Lift förankras i toaletten eller väggen med de medföljande stagen.

Läs mer

BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA

BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA BE2021 BELLMAN & SYMFON AB SVENSKA BE2021 Maxi Pro 13. Nätadapter 1. Laddningsuttag 2. Mikrofonlampa 3. På/Av 4. Mikrofonknapp 5. Volym/tonindikator 9. Mikrofon 10. Bluetoothlampa 11. Bluetoothknapp 12.

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold

ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold 1.0 ANVÄNDARHANDBOK Alpha Gold INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teckenfönstrets symboler...2 Kontroller...2 Mottagarsymboler...3 Slå på mottagaren...5 Stänga av mottagaren...5 Ta emot och läsa meddelanden...6 Använda

Läs mer

EL-PANEL. Best.nr. 6334 6346 6913 6948 500W 1000W 1500W 2000W. Bruksanvisning. Kära kund, Grattis till Er nya Heatmax El-panel!

EL-PANEL. Best.nr. 6334 6346 6913 6948 500W 1000W 1500W 2000W. Bruksanvisning. Kära kund, Grattis till Er nya Heatmax El-panel! EL-PANEL Best.nr. 6334 6346 6913 6948 500W 1000W 1500W 2000W Bruksanvisning Kära kund, Grattis till Er nya Heatmax El-panel! VIKTIGT Läs denna bruksanvisning noggrant innan användning och spara den för

Läs mer

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00 ML 1540 Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 00 Innehåll Översikt... 3 Produktbeskrivning... 3 Utmärkande egenskaper... 3 Användning... 3 Larmfunktion... 4 Återställning larm...

Läs mer

EPIsafe 2 GSM-modul. Art.nr: 464234. Rev C SE

EPIsafe 2 GSM-modul. Art.nr: 464234. Rev C SE Bruksanvisning EPIsafe 2 GSM-modul Art.nr: 464234 Rev C SE Innhold 1. Introduktion:... 2 2. Artiklar som medföljer:... 3 3. SIM-kort... 3 4. Inkoppling av GSM-modul... 4 5. Uppstart... 4 6. Kodning av

Läs mer

Blackstar KTL-2002C. Delar & Komponenter MANUAL SVENSKA

Blackstar KTL-2002C. Delar & Komponenter MANUAL SVENSKA Blackstar KTL-2002C MANUAL SVENSKA Teknikmagasinet Sweden AB, Box 637, 175 27 Järfälla - Tel: 08-4451030 Delar & Komponenter 1. Linje uttag 2. Finns ej på den Europeiska modellen 3. Uttag för 9V Adapter

Läs mer

Falck 6709 Magnetkontakt sändare

Falck 6709 Magnetkontakt sändare Bruksanvisning Falck 6709 Magnetkontakt sändare Artikelnr: 320 867 Innehållsförteckning Falck 6709 Magnetkontakt sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Magnetkontakt sändare... 2 Montering...

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning WT535 Svensk Bruksanvisning Nordisk General agent för LaCrosse AN 200508 La crosse WT- 535 Introduktion Nu har ni köpt er Projektions klocka med DCF- 77 radio kontrollerad tid. För att använda produkten

Läs mer

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska

HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska HOFFER Walkie-talkie set PMR446/SSP3381 Svenska Funktioner: 1. Antenn 2. Display, visar aktuell kanal, och andra aktuella funktioner. 3. Pil upp, tryck för att justera ner ljudet, och byta kanal. 4. Pil

Läs mer

IPX5. Innehållsförteckning

IPX5. Innehållsförteckning 1311 Pure 2900 5200 Installations- och bruksanvisning Läs anvisningen tillsammans med instruktionerna för bastuaggregat resp ånggenerator. Inkoppling skall utföras av behörig el-installatör. SPARA ANVISNINGEN!

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

Bruksanvisning. MEMOmini. Art.nr :508580

Bruksanvisning. MEMOmini. Art.nr :508580 Bruksanvisning MEMOmini Art.nr :508580 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Beskrivning... 3 MEMOmini levereras med... 3 Öronsnäckor... 3 Halsrem... 3 Knappar på MEMOmini... 4 Lysdiod... 4 In- och utgångar...

Läs mer

Snabbreferens till ljudprocessor Nucleus CP910 och CP920. Komma igång Snabbreferens

Snabbreferens till ljudprocessor Nucleus CP910 och CP920. Komma igång Snabbreferens Snabbreferens till ljudprocessor Nucleus CP910 och CP920 Komma igång Snabbreferens Information Ljudprocessorerna Cochlear Nucleus CP910 och CP920 samverkar med cochleaimplantatet för att kunna överföra

Läs mer

Natt- och dagkalendern

Natt- och dagkalendern Bruksanvisning Natt- och dagkalendern Art.nr 508300 Rev A SE 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Komma igång... 4 Inställning av veckodag, datum och tid... 5 Tidsintervaller... 5 Batteribackup... 6 Byte

Läs mer

Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL. funktionsverket

Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL. funktionsverket Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL funktionsverket Timstock Timstock är ett svenskutvecklat tidshjälpmedel som visuellt räknar ner tid med hjälp av röda lysdioder. När tiden passerar släcks lamporna en efter

Läs mer

Manual Nya Akka-SMART

Manual Nya Akka-SMART Manual Nya Akka-SMART Detta är en förenklad Manual för Akka SMART som gjorts på Center för sinnestimulering Lagunen Slingan utifrån erfarenheter vid användandet av Akka SMART. Vid behov av mer detaljerad

Läs mer

Trådlös utomhussiren med blixtfyr VL-WOSF

Trådlös utomhussiren med blixtfyr VL-WOSF Trådlös utomhussiren med blixtfyr VL-WOSF Installations och Användarmanual Installations och Användarmanual Förord Denna instruktionsmanual är till för att hjälpa dig installera din trådlösa siren. Det

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING SPISVAKT S MED RÖKDETEKTOR

INSTALLATIONSANVISNING SPISVAKT S MED RÖKDETEKTOR INSTALLATIONSANVISNING SPISVAKT S MED RÖKDETEKTOR Spisvakt S kan monteras på takdosa med dolt kablage eller eftermontage med utanpåliggande kablage. I elcentralen monteras en kontaktor som matar spisen.

Läs mer

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual LN - och LN - manual LRMPNEL LN s s s NO / NC / NC+ / NC- s SUMMLRM (,,C,Driftindikering) C 0s 0s INSTÄLLNING V LRMPNELEN TEST 0s 0s. Tryck på PROGRMMER. Välj ingång med KVITT. 0s 0s. Välj ingångskaraktär

Läs mer

CT900LED-BED LS900. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR MJUKVARUVERSION 1.9. KNOP Rehatek AB

CT900LED-BED LS900. Bruksanvisning för DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR MJUKVARUVERSION 1.9. KNOP Rehatek AB DENNA BRUKSANVISNING GÄLLER FÖR MJUKVARUVERSION 1.9 Bruksanvisning för CT900LED-BED LS900 KNOP Rehatek AB Kristinebergsvägen 17 302 41 Halmstad Mail: knop@knop.se Web: www.knop.se Tel: 020-12 12 34 Innehåll

Läs mer

MELN/MELN WIFI (SE) Montageanvisning/Bruksanvisning

MELN/MELN WIFI (SE) Montageanvisning/Bruksanvisning MELN/MELN WIFI (SE) Montageanvisning/Bruksanvisning 380170-1 A C D B E A. Front B. Bakstycke C. Display D. Knappar E. Personskyddsbrytare (vissa modeller) 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Montageanvisning Inkoppling

Läs mer

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) ver

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) ver Kom igång Victor Stratus 4 (Basic och M) ver. 160425 1 Kom igång 1.1 Uppackning Vid leverans sitter ett överlägg av plast på spelaren. Det täcker en del tangenter. Spelaren kan användas med överlägget

Läs mer

ALERTpager, Repeaterstation

ALERTpager, Repeaterstation Bruksanvisning ALERTpager, Repeaterstation Artikelnr: 464 303 ALERTpager, Repeaterstation är en kombinerad sändare och mottagare som sänder vidare signalerna från ALERTpager personsökare. Innehållsförteckning

Läs mer

Personsökare RX-300 Bruksanvisning

Personsökare RX-300 Bruksanvisning Personsökare RX-300 Bruksanvisning Personsökare RX-300 är en trådlös mottagare med 99 kanaler Sändarna/larmen som används tillsammans med RX-300 kan programmeras valfritt på de 99 kanalerna Man kan använda

Läs mer

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M)

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) Kom igång Victor Stratus 4 (Basic och M) 1 Kom igång 1.1 Uppackning Vid leverans sitter ett överlägg av plast på spelaren. Det täcker en del tangenter. Spelaren kan användas med överlägget på men får

Läs mer

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Iris Hjälpmedel AB Ver: 1.09 Innehållsförteckning Manual Milestone 112 och 112 Color Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan

Läs mer

Natt och Dagkalendern

Natt och Dagkalendern Bruksanvisning Natt och Dagkalendern med Bild Art.nr 508350 Rev A SE 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Komma igång... 4 Inställning av veckodag, datum och tid... 5 Tidsintervaller... 5 Batteribackup...

Läs mer

Natt och Dagkalender m/bild

Natt och Dagkalender m/bild Bruksanvisning Natt och Dagkalender m/bild Art.nr.: 508 350 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj.

EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås. BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Att Öppna: Exempel: jjjjjj. MLS Software EM2050 RotoBolt Elektroniskt Svängregellås BRUKSANVISNING för ANVÄNDARE och MANAGER_EL1+9/S (EM2050) Software: MLS EM2050 Att Öppna: Tryck in kod: ex. 1-2-3-4-5-6 Rekommenderade Knappsatser:

Läs mer

Slim Combivox är en talande klocka som anger tid och datum. Den har ett dagligt larm. Klockan anger tid på två sätt :

Slim Combivox är en talande klocka som anger tid och datum. Den har ett dagligt larm. Klockan anger tid på två sätt : SLIM COMBIVOX Slim Combivox är en talande klocka som anger tid och datum. Den har ett dagligt larm. Klockan anger tid på två sätt : 1) analogt: "9:50" sägs som: " tio minuter i tio på morgonen " 2) digitalt

Läs mer

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk!

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! BRUKSANVISNING Kyl/frys VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! Kära kund! Gratulerar till ditt nya CYLINDA-skåp. Det är viktigt att du använder din maskin rätt och sörjer för normal

Läs mer

Montage, drift och skötsel för duschenhet 300-I 24281.300.100

Montage, drift och skötsel för duschenhet 300-I 24281.300.100 Montage, drift och skötsel för duschenhet 300-I 24281.300.100 Ingående delar: Med i paketet skall följande finnas - Magnetventil - Elektronikmodul - Sensor med montageplatta - 2 st skruvar - 2,5 meters

Läs mer

Svan Lift Brukarmanual

Svan Lift Brukarmanual Svan Lift 1 Svan Lift Svan Lift hjälper den som har svårt att resa sig eller sätta sig på toaletten. Svan Lift förankras i toaletten eller väggen med de medföljande stagen. Svan Lift kan lyfta dels med

Läs mer

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810 Bruksanvisning SuperNova BabyCall Art nr: 221 810 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och månad det

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK UrKol

INSTRUKTIONSBOK UrKol INSTRUKTIONSBOK UrKoll Innehållsförteckning Att tänka på 3 Att använda UrKoll... 4 Dag. 4 Kväll 5 Natt. 6 Bläddra fram i tiden..6 Att lägga in aktiviteter. 7 Inloggning.. 7 Att välja dag.. 7 Att välja

Läs mer

2 Montering av sensorer på tanken Läs först det gröna dokumentet och montera sensorerna enligt instruktionerna på t ex nivåerna ¼, ½ och ¾. Tänk på at

2 Montering av sensorer på tanken Läs först det gröna dokumentet och montera sensorerna enligt instruktionerna på t ex nivåerna ¼, ½ och ¾. Tänk på at Dokumentversion 3.1, mars 2009 Gobius 4i för vätsketankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet (091427), 1 batterieliminator,

Läs mer

Snabbinstruktion. Driftanvisning och användartips för användning av parkeringsvärmare

Snabbinstruktion. Driftanvisning och användartips för användning av parkeringsvärmare Snabbinstruktion Driftanvisning och användartips för användning av parkeringsvärmare Bästa Webastokund! Denna snabbinstruktion innehåller viktig information om hur du använder din Webastovärmare samt några

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning WS6158 Svensk Bruksanvisning Nordisk GeneralAgent är: Moon Radio AB 200508 AN WS 6158 Väder väggklocka Finesser. LCD1 Display LCD2 Display Upphängnings hål Funktionsknappar Batteri lucka Utfällbart stöd

Läs mer

SmartCat Pejlare M500 användarmanual

SmartCat Pejlare M500 användarmanual SmartCat Pejlare M500 användarmanual När du läser denna svenska användarmanual, bör du ha din engelska användarmanual bredvid dig för att få hjälp av bilderna. 1. Introduktion SmartCat Pejlare M500 består

Läs mer

Bruksanvisning EPI-900 samt EPI900-S

Bruksanvisning EPI-900 samt EPI900-S Bruksanvisning EPI-900 samt EPI900-S KNOP REHATEK AB Kristinebergsvägen 17 SE-302 41 Halmstad Tel: 035-35000 KNOP REHATEK AB Version 2.1 2018-10-05 Innehåll 1 INNEHÅLL... 2 2 INTRODUKTION... 3 3 MONTERING...

Läs mer

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16 Drift och skötselmanual Installation OBS! aggregatet skall endast installeras av kunniga personer. Placering Placera inte vid/i: - salthaltig omgivning tex

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Laddning Produkterna drivs av uppladdningsbara batterier, och har en driftstid på 6-10 timmar. Ett tomt batteri

Läs mer

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka)

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) MODELL: MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) Inlärningsknapp Knapp för val av ljudvolym Knapp för val av ringsignal Lysdiodsindikator EGENSKAPER:

Läs mer

Sandberg oljefylld radiator med LCD-display. Produkten uppfyller kraven enligt Ekodesigndirektivet

Sandberg oljefylld radiator med LCD-display. Produkten uppfyller kraven enligt Ekodesigndirektivet Användaranvisning Sandberg oljefylld radiator med LCD-display Produkten uppfyller kraven enligt Ekodesigndirektivet Inledning Denna anvisning beskriver användning av Sandberg oljeradiator med LCD-display.

Läs mer

LMDT-810. NEXA LMDT-810 Rörelsevakt. Säkerhet. Tekniska data. KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare.

LMDT-810. NEXA LMDT-810 Rörelsevakt. Säkerhet. Tekniska data. KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. LMDT-810 NEXA LMDT-810 Rörelsevakt KOMPATIBILITET Den här sändaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Trådlös rörelsevakt för styrning av en eller flera mottagare. Men inbyggd

Läs mer

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030

Användarhandbok Luftkonditionering Breeze www.trygghandel.se 0771-222030 2008-07-08. Sida 1 av 14 Användarhandbok Luftkonditionering Breeze 2008-07-08. Sida 2 av 14 Förord Gratulerar till ditt val av Luftkonditionering Denna manual är generell för fler modeller av luftkonditioneringar,

Läs mer

PRODUKTBLAD. Bords- och vägghängda klockor. Time Timer MDD Medium/Large. funktionsverket

PRODUKTBLAD. Bords- och vägghängda klockor. Time Timer MDD Medium/Large. funktionsverket PRODUKTBLAD Bords- och vägghängda klockor Time Timer MDD Medium/Large funktionsverket SÅ FUNGERAR TIME TIMER Tid är ett abstrakt begrepp Tid är inte alltid helt enkelt att förstå eller hålla reda på. Med

Läs mer

BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4. Utgåva 1

BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4. Utgåva 1 BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4 Re vis ion :3 Utgåva 1 FAAC Nordic AB BOX 125, SE-284 22 PERSTORP SWEDEN TEL. +46 435 77 95 00 FAX +46 435 77 95 29 www.faac.se Beskrivning av mottagarna DB403

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Manual Timglaset TimeFlex

Manual Timglaset TimeFlex Manual Timglaset TimeFlex En unik nedräkningstimer inom familjen Timglas Se vår hemsida Sammanfattning TimglasetTimeFlex är en nedräkningstimer med fem individuellt programmerbara larm, 1 999 minuter.

Läs mer

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003 ATU Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4 Användarmanual Version 2014.58-003 Läs igenom hela användarhandledningen innan produkten används! Viktigt :ATU använder radiosignaler för att kommunicera och är

Läs mer

Snabbguide. Läs noga igenom bruksanvisningen innan du använder produkten.

Snabbguide. Läs noga igenom bruksanvisningen innan du använder produkten. Produktblad Snabbguide Läs noga igenom bruksanvisningen innan du använder produkten. Kyldel A. Fläkt och antibakteriefilter och luktfilter (beroende på modell) B. Glödlampsbelysning eller LED (beroende

Läs mer

K 200. Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1

K 200. Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1 K 200 Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1 S Innehållsförteckning Uppställning och inbyggnad 3 El-anslutning 4 Igångsättning 4 Temperaturinställning 5 Temperaturlarm 5 Strömavbrott 5 Avfrostning 6 Belysning

Läs mer

MONTERINGSANVISNING SMART STOP

MONTERINGSANVISNING SMART STOP MONTERINGANVINING MART TOP VERION 1 / 2016 KOMPONENTER I FÖRPACKNINGEN ❶ ❷ ❸ ❹ ❺ ❶ MAGNETVENTIL anfoss magnetventil - levereras i både 1/2 och 3/4 dimensioner. ❷ BETJENINGPANEL Används för att stänga

Läs mer

Snabbguide INSTALLATION. 20900 v.1.0.0

Snabbguide INSTALLATION. 20900 v.1.0.0 Snabbguide INSTALLATION 0900 v..0.0 Snabbguide installation Spisec AddOn Spisec AddOn är både enkel att använda och att installera. Snabbguiden beskriver stegvis det som är viktigast att tänka på. Utförligare

Läs mer

Lathund Agenda M312 Iris Hjälpmedel/Hedblom Mars 2010

Lathund Agenda M312 Iris Hjälpmedel/Hedblom Mars 2010 Lathund Agenda M312 Iris Hjälpmedel/Hedblom Mars 2010 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 REPETITION KNAPPBESKRIVNING... 3 Bild och knappbeskrivning... 3 Ovansidan... 3 Övre kortsidan... 4 Högra

Läs mer

Bruksanvisning. Falck 6901 EpiTon. Epilepsilarm med mikrofonsensor. Art.nr Rev D SE

Bruksanvisning. Falck 6901 EpiTon. Epilepsilarm med mikrofonsensor. Art.nr Rev D SE Bruksanvisning Falck 6901 EpiTon Epilepsilarm med mikrofonsensor Art.nr 323801 Rev D SE 2 Innehåll Inledning... 5 Information om risker... 5 Falck 6901 EpiTon består av:... 6 Beskrivning av Falck 6901

Läs mer

Gobius 4i för vätsketankar. Installationsanvisning

Gobius 4i för vätsketankar. Installationsanvisning Dokumentversion 4.02, maj 2015 Gobius 4i för vätsketankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet (091427), 1 batterieliminator,

Läs mer

Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk.

Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk. Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk. 2 INNEHÅLL Introduktion Knappfunktioner Installation Placering Uppkoppling av basstationen Laddning av handenheten

Läs mer

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB FlyBot FlyBot är en flyplansmodell med fyra lysdioder, en tuta och en motor som driver propellern. Här lär du dig att programmera DC-motorns fart och riktning. 41 Robotfakta LED-kort På LED-kortet sitter

Läs mer

Inteno FG500 installation

Inteno FG500 installation Anteckningar Kundnummer Inteno FG500 installation Supportnummer 0771-40 44 00 Här kan man klistra in WPA nyckel lappen. 15 Inkoppling av TV Den här installationsguiden hjälper dig att installera Inteno

Läs mer