Från purgativ till cytostaticum utveckling av potenta läkemedel ur Podophyllum spp.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från purgativ till cytostaticum utveckling av potenta läkemedel ur Podophyllum spp."

Transkript

1 Från purgativ till cytostaticum utveckling av potenta läkemedel ur Podophyllum spp. Farmakognosi B 10p nät vt 2003 Elsa Svensson Handledare Anders Backlund Avdelningen för Farmakognosi Institutionen för Läkemedelskemi Uppsala Universitet 1(15)

2 Från purgativ till cytostaticum utveckling av potenta läkemedel ur Podophyllum spp. Bankakri (Podophyllum emodii Wall.) Foto: Håkan Tunón Sammanfattning Släktet Podophyllum spp. har en tradition som läkeväxt som sträcker sig från ett par tusen år före Kristi födelse till i dag. Olika örter tillhörande samma art, har använts för samma ändamål i den gamla världen Kina, Japan, Indien och den nya Amerikanska kontinenten. Jag tyckte det verkade intressant att titta på dokumentation kring användning och utveckling av växtsläktet och har funnit att utnyttjandet av växten har förändrats genom åren. Från att ha använts som laxermedel och medel mot inälvsparasiter har bruket förändrats dels till utvärtes medel mot vårtor och dels till utvecklandet av derivat av aktiv substans, som brukas mot olika former av cancer. Forskning bedrivs aktivt på flera håll för att undersöka möjligheterna dels för att kunna öka produktionen av det aktiva ämnet genom odling av hela växten eller i cellkulturer och dels för att ta reda på om substansen eller derivat av den har fler användningsområden än vad som framkommit hitintills. Flera lovande vägar ser ut att ligga öppna för ytterligare utveckling under kommande år. 2(15)

3 Innehållsförteckning: Sammanfattning 1 Inledning 3 1. Podophyllum peltatum L (Berberidaceae) Amerikanskt Majäpple, 3 Fotblad, vild citron, Paraplyplanta, Amerikansk Mandrake. 2. Podophyllum emodii Wall.(syn.P.hexandrum Royle)(Berberidaceae) 4 Indiskt Majäpple, Bankakri 3. Podophyllum pleianthum Hance (Dysosoma pleiantha Woodson) 4 (Berberidaceae) Kinesiskt Majäpple, Hakkakuren. 4. Historik 4 5. Drogberedning 5 6. Verksamma substanser (Naturligt förekommande) 5 7. Biosyntes 6 8. Odlingsförsök 6 9. Utvinning av podofyllotoxin Andra produktionsvägar Användningsområden 8 11a. Podofyllotoxin 8 11b. Derivat av podofyllotoxin Verkningssätt 8 12a. Podofyllotoxin 8 12b. Derivat av podofyllotoxin 9 12c. Vattenextrakt ur Podofyllumarter Beredningsformer Biverkningar Diskussion Referenslista 11 Framsidans bild återgiven med tillstånd Daniel Reed 3(15)

4 Inledning Det väckte mitt intresse att undersöka dokumenteringen om ett växtsläkte Podophyllum spp., vilket under hundratals år använts på likartat sätt, bl a som laxativ och maskmedel av befolkning i två olika delar av världen. Forskning under senare delen av 1900-talet har visat att förutom den virushämmande effekt hos podofyllotoxin, som varit känd sedan 1947 (Hartsell J.L., och Shear M.J. 1947), har podofyllotoxin och derivat därav verkan som cytostaticum(moraes et al.2002) och antirheumaticum (Lerndal, T. och Svensson, B. 2000). Det pågår för närvarande forskning som tyder på att den aktiva substansen med derivat kommer att kunna användas som medel mot psoriasis, malaria och Alzheimers sjukdom.(bohlin, L., och Rosen, B.1996) Mitt mål har varit att tydliggöra en liten del av den forskning som bedrivs på droger med bakgrund i traditionellt bruk hos olika folkstammar, samt visa på en del av den utvecklingspotential som finns dold i dessa ämnen. 1. Podophyllum peltatum Linné (Berberidaceae) Amerikanskt Majäpple, Fotblad, Vild citron, Paraplyplanta även känd som Amerikansk Mandrake. Amerikanskt Majäpple är en perenn växt ur Berberisfamiljen. Den förekommer vild i ofta stora kolonier i östra Nordamerika från Quebec (Canada) till Florida och Texas(USA). Den växer på fuktig, näringsrik jord i lövskogar, skogsbryn och efter flodstränder(moraes et al.2002; Lata et al 2002). Plantan består av en till två, oftast ogrenade stammar, som blir mellan en och två fot (30 60 cm) höga. I toppen av stammen sitter ett paraplylikt djupflikigt blad, som kan bli upp till 30 cm i diameter. Blomman, som sitter i förgreningen mellan de två stammarna är stor (ända till fem cm), vit och nickande. Den planta som endast har en stam saknar blomma. Blomdoften är inte särskilt behaglig. Plantan tillhör de första växter, som visar sig när våren kommer. Den sticker upp sina skott, som liknar ett hopfällt paraply, innan träden har utvecklat sitt bladverk. Blomningen börjar redan i mars och fortsätter in i maj månad och frukten som utvecklas blir stor som ett plommon och mognar från maj (därav namnet Majäpple) till augusti, och blir gul till färgen.(moraes et al.2002 ). Frukten är den enda del av plantan som är ätlig. Smaken är sötsyrlig och frukten är mycket vätskerik. Den kan användas till gelé, sylt och marmelad. (Fondren, T. 1998). Plantan utvecklar horisontella rhizomer, som kan bli upp till metern långa, men endast omkring centimetern grova. Det är 4(15)

5 ur dessa som huvudparten av det eftertraktade hartset utvinns. (Flora of North America 1993 ) 2. Podophyllum emodii Wall (syn.podophyllum hexandrum Royle) (fam.berberidaceae) Bankakri, Indiskt Majäpple. Förekommer vild i s k köldöknar på Himalajas bergsluttningar belägna i Ladakh i Jammu & Kashmir samt Lahaul & Spiti i Himchal Pradesh i Indien.(Singh, B. and Chaurasia, O.P.,2000) Växten skiljer sig från sin amerikanska släkting. Bladen är fläckiga, men ungefär av samma storlek och form, blomman svagt rosafärgad och bägarlik, men upprätt (Duke J.A.och Ayensu E.S.1985). På grund av växtens höga podofyllininnehåll har växtplatserna utsatts för plundring och arten är numera klassad som utrotningshotad och belagd med exportförbud. Enligt föreskrift i Indisk handelslag, Appendix 2, 2001 är export av plantor, derivat av och extrakt erhållet ur Podophyllum hexandrum(emodii) förbjuden. 3. Podophyllum pleianthum Hance ( Dysosoma pleiantha Woodson) (fam.berberidaceae). Kinesiskt Majäpple, Hakkakuren. Parasolliknande, upp till 40 cm stora, blanka blad och en klase av hängande, ballongliknande mörkröda blommor. (Heywood V.H.1993) Förekommer i Ostasien, Taiwan och Centrala och Södra Kina, där rhizomer av växten använts för att bereda Hakkakuren, ett ämne använt för att behandla ormbett och vårtor på genitalierna. Berberineinnehållet i växten gör att den även använts för att behandla feber. (Duke J.A..,och Ayensu E.S.1985) 4. Historik Olika indianstammar i Nordamerika har använt roten av växten Majäpple på olika sätt sedan urminnes tider. Det går inte att visa hur växtens användingsmöjligheter upptäcktes. Antaganden har gjorts om trial and error, men bevis saknas. Cherokeeindianerna använde torkad (och även färsk) pulvriserad rot som anthelminticum. Kokt rot och även avkok av rot användes som laxermedel. Pulvriserad torkad rot ströddes på fula sår för att rensa upp. Rotsaften användes till att behandla majsutsädet före sådden mot angrepp av skadedjur och ett avkok av växten sprutades på potatisblasten för att ta död på 5(15)

6 ohyra. Rot blötlagd i whiskey intogs som medel mot reumatiska besvär (Hamel P.B.and Chiltoskey M.U.1975). Pressaft ur färsk rot droppades i öronen mot dövhet, och rotavkok som fått dunsta ihop till seg konsistens rullades till piller, vilka användes som laxermedel.(witthoft J.1947) Penobscotindianerna använde Majäpplerot som utvärtes medel mot vårtor och andra hudåkommor. Huron- och Irokesindianerna utnyttjade växten för att begå självmord.(fondren T.,1998) Wyandotteindianerna kände till att om roten rostades förlorar den en del av sin våldsamma laxativa effekt.(king s American Dispensatory 1898.) Indiska folkstammar har använt sig av Bankakri som laxativ, som gallstimulerande medel och mot invärtes parasiter.(moraes et al. 2002). Extrakt av örten användes i Kina som medel mot tumörer för mer än 2000 år sedan och användes även som behandling vid ormbett, tandinfektioner, hudåkommor och masksjukdomar. (Duke J.A.,och Ayensu E.S. 1985; Cragg et al.1994). I traditionell avändning hos folkstammar i Himalaja har örten bl a använts för behandling av sår, leverproblem, feber, hudsjukdomar och som laxativ.(purohit et al.1986; Rajwar G.S.1984) 5. Drogberedning Hartset, Podofyllin, som utvinns ur rot och rhizomer av Podophyllumarterna med hjälp av alkohol och efterföljande utfällning med en utspädd saltsyralösning, torkas och mals till ett pulver.(usp 25; Martindale 2003.) Detta harts användes sedan bl a som laxativ och till behandling av olika hudåkommor t ex vårtor. På grund av dålig hållbarhet måste etanollösningen för vårtbehandling beredas ex tempore och behandlingen var dessutom svår att genomföra med hänsyn till den stora biverkningsrisken.(samuelsson G ) 6. Verksamma substanser (naturligt förekommande) Podofyllin utvunnet ur Amerikanskt Majäpple (Podophyllum peltatum L.) och Bankakri (Podophyllum hexandrum R.(syn.P.emodii W.))har inte samma sammansättning och inte heller samma halt av ingående ämnen. P.peltatum L. innehåller omkring 15% podofyllotoxin, som är det eftertraktade ämnet och P.hexandrum R(syn.P emodii W) innehåller omkring 50%. Dessutom innehåller Amerikanskt Majäpple både - och -peltatiner. Dessa saknas i 6(15)

7 Bankakri.(Samuelsson 1997; Maqbool et al ) P.pleianthum H. och P.emodii W. innehåller dessutom alkaloiden berberin.(yeung Him-Che 1985) Podofyllotoxin 7. Biosyntes. Podofyllotoxin, - och -peltatin är lignaner, dvs en grupp naturliga ämnen bildade som derivat av fenylpropan. Ett mellanstadium och troligen det ultimata förstadiet i syntesen av podofyllotoxin och peltatinerna hos Podophyllumarterna är matairesinol. Ur detta ämne bildas två grupper ämnen, dels 3,4,5 -trimetoxylignan(yatein)(a) och 4 -hydroxy,3,5 - metoxylignan(4 -demetylyatein)(b). Från A syntetiseras sedan podofyllotoxin och -peltatin och från B 4 -demetylpodofyllotoxin och -peltatin. (Broomhead J.A.et al.1991; Samuelsson G ) 8. Odlingsförsök. Utarmningen av tillgångar på Bankakri (P.hexandrum R(syn.P.emodii W)) och växtens långa etableringstid 7 år eller mer - för plantor uppdragna från rhizombitar och ännu längre för plantor uppdragna ur frö (Choudhary et al.1998; Lata et al.2002), har medfört att blickarna riktats mot Amerikanskt Majäpple (P. peltatum L.) trots att podofyllotoxininnehållet är betydligt lägre. Intresset har nu istället vänts mot att undersöka huruvida det skulle gå att använda bladverket av den örten i stället, eftersom det utgör en s a s förnyelsebar källa. Olika undersökningar har fastslagit att det förekommer stammar med jämförelsevis högt 7(15)

8 podofyllotoxininnehåll i bladen, och samma undersökningar visar också att innehållet av det verksamma ämnet inte är beroende av växtplats och inte heller förändras över åren. Däremot visades att det föreligger omvänt förhållande mellan innehållet av podofyllotoxin och - peltatin. De växtstammar som har högt podofyllotoxininnehåll har låg -peltatinhalt och tvärtom. Detta leder till att urval och odling av sådana med högt innehåll av podofyllotoxin i bladmassan kan minska produktionskostnaden och kan göra odling intressant.(moraes,r.m.et al.2000;2001;2002) Det pågår även försök att återställa förekomsten av P.hexandrum R. genom att forskare från G.B.Pant Institute of Himalayan Environment and Development in Gahrwal(Indien) genomför odlingsförsök med rhizomdelar, frö och även med plantor uppdragna ur callus.(ministry of Environment and Forests, Government of India ) 9. Utvinning av podofyllotoxin. Försök att utvinna podofyllotoxin ur bladmassa av Amerikanskt Majäpple har visat att det mest fördelaktiga sättet tycks vara att använda sig av en patenterad buffrad extraktionsmetod framtagen av forskare vid Purdue University, West Lafayette, Indiana, USA (Canel et al.2001; Bedir et al ) Den metoden ger ett liknande utfall av podofyllotoxin som etanolextrahering av rhizomer av Bankakri (P.hexandrum).(Moraes et al.2002.) 10. Andra produktionsvägar. Alternativa produktionsvägar för podofyllotoxin har undersökts. Bästa odlingsmedium för P.hexandrum explants i suspensionskultur visade sig vara MS mediet(murashige-skoog medium) med ph justerat till 6.0, indole-ättiksyrahalt(iaa) 1,25 mg/l, glucos i stället för sackaros med en halt av 60g/l. Optimal nivå kväve och ett förhållande ammoniumsalter:nitrat 1:2 gav högsta utbyte podofyllotoxin. (Chattopadhyay S. et al. 2002; Chattopadhyay S. et al ) En trefaldig ökning av podofyllotoxininnehållet i calluskultur av P.hexandrum har uppnåtts med ympning av en stam av Agrobacterium rhizogenes.(giri et al.2001.) Forskning med avseende på biosyntes av lignaner, fokuserad på bioteknologiska system för framställning av podofyllotoxin, bedrivs med hjälp av cellkulturer av bland annat P.hexandrum och Linum flavum.(koulman A..et al. 2000) 8(15)

9 11. Användningsområden. 11a. Podofyllotoxin Podofyllotoxin används som virushämmande medel både i spritlösning och i krämberedning mot genitala vårtor(condylomata acuminata). Det ingår i det receptbelagda registrerade läkemedlet Wartec Sylak (Fass 2003) 11b. Derivat av podofyllotoxin Derivat av podofyllotoxin: etoposide, etopophos och teniposide används som tumörhämmande medel mot blåscancer, småcellig lungcancer, vissa typer av leukemi och Hodgkins sjukdom.(fass 2003) CPH 82 (reg.reumacon ) halvsyntetiskt derivat av podofyllotoxin har visats ha effekt jämförbar med Methotrexate vid rheumatoid arthrit - men med färre biverkningar. (Lerndal, T. och Svensson, B., 2000) Försök med andra derivat av podofyllotoxin beträffande användning mot Alzheimers sjukdom, malaria och psoriasis pågår också.(bohlin L. och Rosen B. 1996) Vad gäller användning för behandling av psoriasis har undersökningarna kommit så långt att kliniska prövningar kommer att inledas.(mail) Dessutom sker undersökningar beträffande användning som insektsbekämpningsmedel.(miyazawa et al.1999) 12. Verkningssätt. 12a. Podofyllotoxin Effekten på virus av podofyllotoxin anses bero på att de infekterade cellernas tillväxt hämmas genom att nukleosidtransporten över cellmembranet hindras. Detta leder till celldöd och slutligen även till virusdöd.(samuelsson G. 1997;Fass 2003) Den tumörhämmande effekten hos podofyllotoxin (och även hos peltatinerna) beror på dess verkan på tubulinet i cellkärnan. Verkningarna på tubulinet påverkar ett flertal cellaktiviteter 9(15)

10 t ex celldelning, signalöverföring och start av DNA-syntes och innebär att tumörtillväxten avstannar.(samuelsson G. 1997) 12b. Derivat av podofyllotoxin Teniposid och etoposid (och etopophos) är glycosidderivat av epipodo-phyllotoxin. Teniposid (reg. Vumon ) och etoposid (reg.eposin, Exitop,Vepesid ) och etopophos(reg.etopofos ) och deras verkan föreslås bero på ingrepp i DNA-syntesen. Enkel- och dubbelbindningar i DNA-kedjan bryts, och DNA-syntesen hejdas.(samuelsson G. 1997) Etoposid 12c. Vattenextrakt ur Podophyllumarter Vattenextrakt ur Podophyllumarter har visat sig ha sådana antioxidativa egenskaper som visar sig genom chelatbildning och reglering av Fe2+/Fe3+ halten. Detta pekar på att Podophyllum även kan ha egenskaper som innebär förmåga att skydda mot strålning. (Kumar, IP 2000). 13. Beredningsformer. Podofyllotoxin, som enbart används i beredningar för utvärtes bruk, finns i Sverige registrerat dels som 0,5%-ig blåfärgad lösning i stark sprit, dels som 0,15%-ig krämberedning. Teniposid, etoposid, och etopofos föreligger i koncentrat för beredning av infusionslösning och i orala kapslar.(fass 2003) CPH82 (Reumacon ) är registrerat som orala kapslar. (Lerndal T. och Svensson B. 2001) 10(15)

11 14. Biverkningar Podofyllin användes tidigare som kraftigt verkande avföringsmedel, den laxerande effekten hänförs till de ingående peltatinerna. På grund av att podofyllin är ett mycket toxiskt ämne har den användningen i stort sett upphört, dock förkommer det fortfarande i Kinesisk praxis. Ämnet och dess derivat är mycket retande, speciellt på ögon och slemhinnor. Det kan orsaka allvarliga förgiftningar både efter intag och efter användning på huden. Symtom som illamående, våldsamma kräkningar, svåra magsmärtor och kraftig diarré följer efter okontrollerad användning och det gör även trombocytopeni, leukopeni, njursvikt och leverpåverkan. Påverkan på CNS systemet visar sig efter några dagar, med psykotiska tillstånd, hallucinationer, förvirring och koma. Neuropatier utvecklas efter hand och kan resultera i förlamningar och muskelsvaghet. Dessa förlamningar kan förbättras efter ett antal månader, men går sällan tillbaka helt. Letal dos av podofyllin är så låg som 0,5 mg/kg kroppsvikt vid upprepat intag, och symtomen inträder smygande först efter några dagar. Ett flertal dödsfall har rapporterats.(martindale 2003) 15. Diskussion I mina undersökningar av dokumentation kring bruket av Podophyllumarterna genom tiderna, har jag kommit fram till att släktet Podophyllum innehåller ett flertal ämnen, där somliga effekter var kända redan under tiden före Kristi födelse. Folkstammar i både Gamla och Nya världen har använt sig av växter tillhörande detta släkte för liknande ändamål. I Kinesiska urkunder finns användning dokumenterad redan ca 2800 BC.(The Pun-tsao ca 1600). Från folkstammar i Indien och Himalaja finns också användning dokumenterad sedan århundraden (Purohit V. et al.1986) och i Nya världen använde indianstammarna i Amerika samma växtsläkte. Nybyggarna i Amerika lärde sedan av indianerna hur man kunde använda sig av växten.(hamel P.B., och Chiltoskey M.U.,1975) Under 1900-talet har sedan vidare undersökningar utförts och redan 1947 visade Hartsell och Shear att podofyllotoxinet hade virushämmande effekt. Ytterligare undersökningar och även odlingsförsök pågår fortfarande. Man vill kunna utnyttja bladmassa av den rikligare förekommande och kanske mer lättodlade varianten Podyphyllum pelatatum L. för podofyllotoxinproduktion, i stället för rhizomer av Podophyllum hexandrum R som är i stort sett utrotad på sina naturliga växtplatser. Derivaten av 11(15)

12 podofyllotoxin: etoposid, etopophos och teniposid utnyttjas för behandling av olika cancerformer, och ett annat derivat, CPH 82, för behandling av Rheumatoid Arthrit. Försök förekommer på olika håll för att se om andra användningsområden kan ligga öppna för derivat av ämnet. Här kan nämnas: psoriasis, malaria, Alzheimers sjukdom och även möjligheter att bekämpa insekter och växtsjukdomar. Växtsläktet ser ut att ha en enorm kapacitet även för nya användningsområden. Kan man lösa problemet med framställning av podofyllotoxin i större mängder ur bladmassa eller cellkulturer, finns stora möjligheter att kunna bekämpa i varje fall en del av de sjukdomar som världens ökande befolkning med stigande ålder drabbas av. 16. Referenslista Bedir E., Khan I., Moraes R.M., Bioprospecting for podophyllotoxin. Trends in new crops in new uses J.Janick and A Whipkey (eds). ASHS Press, Alexandria, VA. Bohlin, L. och Rosen, B., Podophyllotoxin derivatives:drug discovery and development. Drug Delivery Today 1996;1: Broomhead A.J., Maiada M., Rahman A, Dewick P.M., Jackson D.E., Lucas J.A. Mataresinol as a precursor of podophyllum lignans. Phytochemistry 1991;Vol 30(5): Canel C., Dayan F.E. Ganzera M., Rimando A., Burandt C., Khan I., Moraes R.M. high yield of podophyllotoxin from leaves of Podophyllum peltatum by in situ conversation of podophyllotoxin 4-O-ß-D glucopyranoside. Planta Medica 2001; 67:97-99 Chattopadhyay S., Mehra S., Srivastava K., Bhojwani S., Bisaria S. Effect of major nutrients on podophyllotoxin production in Podophyllum hexandrum suspension cultures. Appl.Microbiol. Biotechnol Jan; 60(5): Chattopadhhyay S., Srivastava AK., Bisaria VS. Optimization of culture parameters for production of podophyllotoxin in suspension culture of Podophyllum hexandrum. Appl.Biochem.Biotechnol Jul-Dec; (1-6): (15)

13 Choudhary D.K., Kaul B.L., Kahn S., Cultivation and conservation of Podophyllum hexandrum an Overwiew. J. Med. Aromatic Plant Sci. 1998; 20: Cragg G.M., Boyd M.R., Cardelinna J.H., Newman D.J.,Snader K.M.,McCloud T.G. A long history of medicinal use by early American and Asian cultures including the treatment of scin cancers and warts. In Ethnobotany an the Search for New Drugs Ciba Foundation (D.J.Chadwick, J Marsh edts.) Vol 185 pp Wiley &Sons, Chichester, UK. Duke J.A., Ayensu E.S., Medicinal Plants of China 1985; Algonac, MI, Reference Publications, Inc. Fass 2003 Flora of North America 1993 Fondren B.T. Mayapple. Ethnobotanical Leaflets (Ugent D. ed) Southern Illinois University, Carbondale. G.B. Pant Institute of Himalayan Environment and Development. Report from Ministry of Environment and Forests Government of India Giri A.,Giri CC., Dhinga V., Narasu ML. Enhanced podophyllotoxin production from Agrobacterium rhizogenes transformed cultures of Podophyllum hexandrum. Nat.Prod.Lett 2001;15(4): Hamel P.B and Chiltoskey M.U. Cherokee Plants and Their Uses a 400 Year History. Sylva, N.C. Herald Publishing Co.(44) Hartsell J.L. och Shear M.J. Podophyllotoxin as an topical treatment for genital warts. Chemotherapy of cancer. Classes of compounds under investigation and active components or podophyllin. Cancer Research 1947;7: Heywood V.H., Flowering Plants of the World ed 1993, New York, N.Y., Oxford University Press. 13(15)

14 Indisk handelslag, Appendix 2, 2001 Koulman A., Beekman A.C., Kubbinga M.E., Arroo R.R.J.,Woolley J.G., Quax W.J., Pras N. The production of lignans by Anthriscus sylvestris, Podophyllum hexandrum and Linum flavum cell suspension cultures. Phytochemie 55(2000): Kumar I.P., Goel H.C. Iron chelation an related properties of Podophyllum hexandrum, a possible role in radioprotection. Indian J.Exp.Biol Oct; 38(10): Lata H., Moraes R.M., Douglas A., Scheffler B.E. Assessment of Genetic Diversity in Podophyllum peltatum by Molecular Markers. Trends in new crops in new uses 2002, J.Janick and Whipkey A. (eds) ASHS Press, Alexandria, VA Lerndal, T. och Svensson, B., A clinical study of CPH 82 vs methotrexate in early rheumatoid arthritis. Reumatology 2000; 39: Lerndal, T., och Svensson, B., Reumacon licensed drug of widespread use. Läkartidningen 2001 febr 14; 98(7): Maqbool M., Cushman K.E., Moraes R.M. Propagule Type and Planting Time For Field Established Mayapple. Trends in new crops and new uses J.Janick an A Whipkey (eds) ASHS Press, Alexandria, VA. MARTINDALE The Complete Drug Reference. Miyazawa M., Fukuyama M., Yoshio K., Kato T., Ishikawa Y., Biologically active components against Drosophila melanogaster from Podophyllum hexandrum. J.Agric.Food Chem. 1999; Dec; 47(12): Moraes RM., Bedir E., Barrett H., Burandt C Jr.,Canel C., Khan IA. Evaluation of Podophyllum peltatum accessions for podophyllotoxin production. Planta Medica 2002 Apr; 68(4): (15)

15 Moraes R.M., Lata H., Bedir E., Maqbool M., Cushman K. The American Mayapple and its Potential for Podophyllotoxin Production. Trends in new crops and new uses J.Janick and A. Whipkey (eds). ASHS Press, Alexandria, VA Purohit V-P., Silas R.A., Gaur R.D. Ethnobotanicla studies of some medicinal plants used in skin diseases from Raath (Pauri) Garhwal Himalaya. J. Sci.Res. Planta Medica 1986; 6:39-47 Rajwar G.S. Exploitation of Medicinal Plants of Garhwal Himalaya. Sci.& Environment.1983; 2:37-41 Reid B.E. Famine Foods of the Chin-Huang Pen-tsáo. Taipei. Southern Materials Centre (A translation of an ancient Chinese book on edible wild foods) Samuelsson G. Drugs of Natural Origin, A textbook of Pharmacognosy; Swedish Pharmaceutical Society, Swedish Pharmaceutical Press: Stockholm, Sweden 1999; 4 th ed. Singh B. and Chaurasia O.P. Medicinal Flora of Indian Cold Desert. Acta Hort.(ISHS) 2000; 523:65-74 U.S.Pharmacopoeia o.national formulary (USP 24) NF 19 Witthoft J., An Early Cherokee Ethnobotanical Note. Journal of the Washington Academy of Sciences 1947; 37(3):73-75(74) Wickes Felter H., Lloyd J.U.Kings American Dispensatory 1898 Yeong Him-Che; Handbook of Chinese Herbs and formulas. Institute of Chinese Medicine (15)

PODOFYLLOTOXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1

PODOFYLLOTOXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1 PDFYLLTXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning... 3 2. istorisk bakgrund... 3 2. ur och varför projektet startade... 4 3.

Läs mer

PODOFYLLOTOXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1

PODOFYLLOTOXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1 PDFYLLTXIN Riikka Sippola Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedels utveckling VT 2007 1 Podofyllotoxin är en non-alkaloid toxin som finns från rotstocken av Podophyllum peltatum och Podophyllum emodi.

Läs mer

02/ BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR

02/ BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR 02/2017 - BEN-SWE-0057 Broschyr Biologiska & sjukdomar BIOLOGISKA LÄKEMEDEL OCH INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR 12 1 VÄLKOMMEN 3 VAD ÄR ETT BIOLOGISKT LÄKEMEDEL? 4 HUR SKILJER SIG BIOLOGISKA LÄKEMEDEL FRÅN TRADITIONELLA

Läs mer

Gurkmeja. Curcuma longa.

Gurkmeja. Curcuma longa. Gurkmeja Gurkmeja är en vackert blommande planta i familjen Zingiberaceae. Gurkmeja används ofta för färgning och smak i curryblandningar. Modern forskning pekar på att gurkmeja kank förebygga demens,

Läs mer

Aktiv substans från växtriket Rätt och lätt gällande växtbaserade läkemedel! Erika Svedlund

Aktiv substans från växtriket Rätt och lätt gällande växtbaserade läkemedel! Erika Svedlund Aktiv substans från växtriket Rätt och lätt gällande växtbaserade läkemedel! Erika Svedlund Växtmaterial som aktiv substans t.ex. växtdel extrakt isolerad substans Växtmaterial som aktiv substans t.ex.

Läs mer

(Aloe vera L.) Downloaded from jcb.sanru.ac.ir at 20: on Thursday October 24th Liliaceae

(Aloe vera L.) Downloaded from jcb.sanru.ac.ir at 20: on Thursday October 24th Liliaceae 71... 1390 /7 / / (Aloe vera L.) 2 2 1..... (Aloe vera L.).... MS (2 ). P (1 ) I (0/25 ) -1-2 90/12/21 : 89/6/22 : IAA (0/1 ) (0/5 0/2 ) Kin (1-0/5 ). I (1 ) (1-0/2 ). 10/66 1/36 (2 ) + Kin (0/5 ) + (2

Läs mer

Ensetkulturen: uthållig produktion av mat och material i tusentals år. Av Laila Karlsson och Abitew Lagibo Dalbato

Ensetkulturen: uthållig produktion av mat och material i tusentals år. Av Laila Karlsson och Abitew Lagibo Dalbato Ensetkulturen: uthållig produktion av mat och material i tusentals år Av Laila Karlsson och Abitew Lagibo Dalbato Presentation vid svensk-etiopiska föreningens höstmöte 2014 Höjd: upp till 10 m Vad är

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Radix, Rhizoma & Tuber

Radix, Rhizoma & Tuber Radix, Rhizoma & Tuber A5 & R3 varför ser underlaget inte riktigt ut som i videon? Anledningen till att detta underlag inte ser ut precis som i videon är att det justerats i många detaljer sedan videon

Läs mer

Karessa Pharma AB Buckal dosering för erektil dysfunction

Karessa Pharma AB Buckal dosering för erektil dysfunction Karessa Pharma AB Buckal dosering för erektil dysfunction Innehåll av presentationen Erektil dysfunktion - marknad och prevalens Karessas unika beredningsform och lösning Utvecklingsplan och väg framåt

Läs mer

Acacia catechu. Sammanfattning. Inledning. Namn: Acacia catechu (L. f.) Willd (Hanson, 1982).

Acacia catechu. Sammanfattning. Inledning. Namn: Acacia catechu (L. f.) Willd (Hanson, 1982). Acacia catechu Uppsats i Farmakognosi Uppsala Universitet Avdelning för Farmakognosi, Institution för Läkemedelskemi Skriven av: Munir Shah-Hussein Malek och Abdu Adam Handledare: Anders Backlund VT-05

Läs mer

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag 19 maj 2015

Läkemedelsverkets Farmakovigilansdag 19 maj 2015 Växtbaserade läkemedel inom OTC-området: några aktuella säkerhetsfrågor Per Claeson Enheten för växtbaserade läkemedel, Läkemedelsverket per.claeson@mpa.se www.lakemedelsverket.se Kort historik information

Läs mer

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot

Gråbo, Lavar Sälg, Älgört. Al, Blodrot En Sileshår, Stensöta. Blodrot, Blåbär, Gullris Stensöta Pors, Rölleka, Skvattram Ljung, Vänderot Detta dokument behandlar vilka medicinalväxter som finns att tillgå i Sverige. Kom ihåg att dessa växter ibland kan förväxlas med giftiga släktingar, så var försiktig. Likaså är de inte lika effektiva

Läs mer

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT SÅ FUNGERAR DIN BEHANDLING MED VELCADE VELCADE används för behandling av benmärgscancer (multipelt myelom) hos patienter som fått minst två tidigare behandlingar

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Bättre hälsa med nya odlingsmetoder?

Bättre hälsa med nya odlingsmetoder? Bättre hälsa med nya odlingsmetoder? Antioxidanter/Bioaktiva ämnen i frukt & grönt Antioxidanter/Bioaktiva ämnen känt och okänt Marie Olsson Hortikultur SLU Alnarp Ny forskning om antioxidanter/bioaktiva

Läs mer

Nordiskt pressmöte inför Världsdiabetesdagen

Nordiskt pressmöte inför Världsdiabetesdagen Faktablad om diabetes Diabetes eller diabetes mellitus, är egentligen inte en utan flera olika sjukdomar med det gemensamma kännetecknet att blodsockret är för högt. Diabetes är en allvarlig, livslång

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 2/13/2011. Disposition. Experiment. Bakgrund. Observationsstudier

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 2/13/2011. Disposition. Experiment. Bakgrund. Observationsstudier Studiedesign eller, hur vet vi egentligen det vi vet? MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? Disposition Bakgrund Experiment Observationsstudier Studiedesign Experiment Observationsstudier

Läs mer

Hur hanterar man avvikande patienter? Estimander och analysmetoder i kliniska prövningar

Hur hanterar man avvikande patienter? Estimander och analysmetoder i kliniska prövningar Hur hanterar man avvikande patienter? Estimander och analysmetoder i kliniska prövningar Alexandra Jauhiainen Early Clinical Biometrics AstraZeneca R&D Mölndal, Sverige Statistikerträffen 2015 En klinisk

Läs mer

Seminarium: Utbytesberäkningar A Anders Backlund

Seminarium: Utbytesberäkningar A Anders Backlund Seminarium: Utbytesberäkningar A5 2017.10.19 Utbytesberäkning 1. Beräkna hur mycket Cortex Chinchonae (i gram) som behövs för att vid 18% utbyte från bark av en högproducerande sträng av Cinchona legderiana

Läs mer

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor Juni 2015 Ärlinghem Blommor Pelargonia Pelargonier är ett släkte i familjen näveväxter med över 250 kända arter. Släktet består av örter, halvbuskar och buskar. Blommorna har fem kronblad, de två övre

Läs mer

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se

Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare. Guide för anhöriga. Svar på dina frågor. www.bms.se Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Guide för anhöriga Svar på dina frågor Att ta hand om någon med avancerat malignt melanom är inte en lätt uppgift. Det kan också kännas oroväckande

Läs mer

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare

Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen. Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Denna broschyr har du fått av din behandlande läkare Behandlingsdagbok: Registrera biverkningar under behandlingen Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att

Läs mer

Kancera AB 8 November 2011

Kancera AB 8 November 2011 Ursprung i Pharmacia & Karolinska Noterat på NASDAQ OMX First North februari 2011 20 läkemedelsutvecklare, 900 m2 laboratorier inom KI Science Park Kancera AB 8 November 2011 Kancera Fokuserar på elakartad

Läs mer

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX...

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX... Trädgården är nattad för i år... 3 Istället för pelargoner krukodlar jag hostor.... 4 Tips! - 5 vasformade hostor... 4 Iris till nytta... 7 Hostakollektioner Lemon Limeserien... 8 Nästan bara gult i början

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse

Innehåll. Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 1 Innehåll Lavendel Rosmarin India krasse Basilika Rosor Trädgård 2016 Teckningar Berättelse 2 Lavendel Lavendel augustifolia Kransblommig med blå blommor. Växer vild, flerårig 30-60cm hög. Lavendel trivs

Läs mer

Besksöta Solanum dulcamara. Vid eksem

Besksöta Solanum dulcamara. Vid eksem Besksöta Solanum dulcamara Vid eksem Besksöta Solanum dulcamara Besksöta är en halvbuske med lång, delvis förvedad stam, som ofta klänger på andra växter. Hör till växtfamiljen är Solanaceae (potatisväxter)

Läs mer

Bioteknikbranschen innovation, värdekedjor och tillväxt. Henrik Mattsson Ekonomisk geografi HT 2009

Bioteknikbranschen innovation, värdekedjor och tillväxt. Henrik Mattsson Ekonomisk geografi HT 2009 Bioteknikbranschen innovation, värdekedjor och tillväxt Henrik Mattsson Ekonomisk geografi HT 2009 Föreläsningens teman Den globala bioteknikbranschen Svensk bioteknik Produktutveckling och värdekedjor

Läs mer

PPI. Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen

PPI. Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen PPI Vad är problemet? Johan Bohr ÖL - gastrosektionen Historik På 1970-talet upptäcktes H + /K + ATPas, en protonpump i cellväggen Omeprazol framställdes 1979, och var således den första av en ny klass

Läs mer

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 5/7/2010. Disposition. Studiedesign två huvudtyper

Studiedesign MÅSTE MAN BLI FORSKARE BARA FÖR ATT MAN VILL BLI LÄKARE? 5/7/2010. Disposition. Studiedesign två huvudtyper Gustaf Edgren Post doc, institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik Läkarstudent, termin 11 gustaf.edgren@ki.se Hur vet vi egentligen vad vi vet? Vad beror skillnaden på? 60 min 20 min 60

Läs mer

Aescin, ett hästkastanjsextrakt mot främst kronisk venös insufficiens

Aescin, ett hästkastanjsextrakt mot främst kronisk venös insufficiens Aescin, ett hästkastanjsextrakt mot främst kronisk venös insufficiens Martina Sjöström Biologiskt aktiva naturprodukter i läkemedelsutveckling, 7.5hp Avd. f. Farmakognosi, Inst. f. Läkemedelskemi, Uppsala

Läs mer

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE MAVENCLAD PATIENTGUIDE RISKHANTERINGS SKOLNINGSMATERIAL - FI/CLA/1117/0052 Viktig information för patienter som påbörjar behandling med MAVENCLAD Innehåll Introduktion till MAVENCLAD Hur ges behandling

Läs mer

Konsumtion, energi och klimat. Annika Carlsson-Kanyama FOI och LTH

Konsumtion, energi och klimat. Annika Carlsson-Kanyama FOI och LTH Konsumtion, energi och klimat Annika Carlsson-Kanyama FOI och LTH Från produktion till konsumtion Utsläpp från fabriker i fokus på 70 och 80-talet End-of-pipe solutions, återvinning 90-talet, Agenda 21,

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Våra vilda växter vid havet

Våra vilda växter vid havet Våra vilda växter vid havet Norra Havsängen Tätörten Tätörten har lila blommor och en bladrosett på marken. Den är en köttätande växt och fångar små insekter på de klibbiga bladen. Insekten löses upp med

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Om hepatit C. och din behandling

Om hepatit C. och din behandling Om hepatit C och din behandling MAJORITETEN AV HEPATIT C BOTAS IDAG VILKEN PÅVERKAN KAN HEPATIT C HA PÅ LEVERN? Hepatit C är ett virus som sprids via blodet och infekterar levercellerna. Det finns flera

Läs mer

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 augusti 2015 Timber EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 Swedish Production m 3 2 1.8 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 x 10 6 Jul 1350 Aug 1590 Sep 1770

Läs mer

Next generation sequencing hur kan hygienläkare använda detta? Anders Johansson

Next generation sequencing hur kan hygienläkare använda detta? Anders Johansson Next generation sequencing hur kan hygienläkare använda detta? Anders Johansson 2016-11-11 Många användningsområden några få är färdiga för kliniskt bruk Inom klinisk genetik och klinisk patologi används

Läs mer

Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom. Curt Tysk Medicin kliniken USÖ

Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom. Curt Tysk Medicin kliniken USÖ Imurel och Inflammatorisk tarmsjukdom Curt Tysk Medicin kliniken USÖ Azatioprin (Imurel) är ett värdefullt behandlingsalternativ vid Crohns sjukdom och ulcerös kolit med förhållandevis litet biverkningar

Läs mer

Marijuanarökning som medicin

Marijuanarökning som medicin Marijuanarökning som medicin Regional konferens om cannabis Karlstad 2012-09-03 Kerstin Käll Överläkare, Med.dr. Beroendekliniken Linköping Är cannabis narkotika eller medicin? Är opium narkotika eller

Läs mer

Är genetiken på väg att bota diabetes?

Är genetiken på väg att bota diabetes? Är genetiken på väg att bota diabetes? Simon Eklöv Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Under början

Läs mer

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning.

Patientinformation. Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Patientinformation Bendamustine medac 100 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska, lösning. Bendamustine medac 25 mg bendamustinhydroklorid. Pulver till koncentrat till infusionsvätska,

Läs mer

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Participatory Research Doktorandkurs/praktikerkurs vid Mälardalens högskola, Eskilstuna Hur forska i samverkan och samproduktion mellan högskola och samhälle?

Läs mer

1. VAD ECHINAFORCE ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD ECHINAFORCE ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN ECHINAFORCE Echinaforce, Orala droppar, lösning. Extrakt av röd solhatt Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

PledPharma AB Vi skapar värde inom stödjande behandlingar vid livshotande sjukdomar

PledPharma AB Vi skapar värde inom stödjande behandlingar vid livshotande sjukdomar PledPharma AB Vi skapar värde inom stödjande behandlingar vid livshotande sjukdomar Stockholm Corporate Finance Life Science dag, 2013-03-13 Jacques Näsström, VD, Apotekare, Fil Dr, MBA PledPharma i korthet

Läs mer

EHEC läget utomlands. Ivar Vågsholm Professor, dipl ECVPH

EHEC läget utomlands. Ivar Vågsholm Professor, dipl ECVPH EHEC läget utomlands Ivar Vågsholm Professor, dipl ECVPH Outline Vad Promed kan berätta Från ett problem i USA till ett globalt problem Från hamburgare till kött och. Från O157 till O??? Supershedders

Läs mer

ATT INTE KUNNA VÄLJA ATT KUNNA VÄLJA FAT TTIGA LÄNDER RIKA LÄNDER Varför har köttet hamnat på på tapeten? Köttexplosionen i Sverige och världen orsak och verkan Mats Lannerstad International Livestock

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer)

Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer) Loxicom för hund N-vet Oral suspension 0,5 mg/ml (Blekt gul oral suspension, ej smaksatt.) Antiinflammatoriska och anti-reumatiska produkter, icke-steroider (oxicamer) Djurslag: Hund Aktiv substans: Meloxikam

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

Från Växt till Läkemedel - en resa med kvalitetskontroll

Från Växt till Läkemedel - en resa med kvalitetskontroll Från Växt till Läkemedel - en resa med kvalitetskontroll Michelle Co (PhD Analytisk Kemi) & Nora Åhlander (leg. Apotekare) Enheten för växtbaserade läkemedel, Läkemedelsverket michelle.co@mpa.se, nora.ahlander@mpa.se

Läs mer

Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom. Kristian Borg

Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom. Kristian Borg Utvärdering av IVIG behandling vid post-polio syndrom Kristian Borg Div of Rehabilitation Medicine, Karolinska Institutet and Danderyd University Hospital Stockholm Sweden Pågående denervation som kompenseras

Läs mer

Grobarhet i frön från stocklöpare i sorten Rasta

Grobarhet i frön från stocklöpare i sorten Rasta Grobarhet i frön från stocklöpare i sorten Rasta SBU Projektkod: 2007-1-2-511 SBU Sockernäringens BetodlingsUtveckling AB är ett kunskapsföretag som bedriver försöks- och odlingsutveckling i sockerbetor

Läs mer

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 juni 2015 Timber EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 Swedish Production m 3 2 1.8 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 Jun/12 x 10 6 Oct/12 Feb/13 Jun/13

Läs mer

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling Hjälp från Syngenta till effektivare Jordgubbsodling Största hoten mot en hög skörd med god kvalitet Gråmögel Gråmögel kan ha kraftig påverkan på bärkvaliteten. Inspektera fälten noga från början av blomning

Läs mer

Genital HPV-infektion

Genital HPV-infektion Genital HPV-infektion Anders Strand M.D. Ph.D. Department of Medical Sciences Human Papilloma Virus University Hospital Uppsala - Sweden 1 Incidence of Cervical Cancer Worldwide Human Papilloma Virus 2

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ q qdetta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera nysäkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom

Läs mer

Stickmyrten (Ruscus aculeatus)

Stickmyrten (Ruscus aculeatus) Stickmyrten (Ruscus aculeatus) Anders Hällzon Farmakognosi 5p, HT 2005 Institutionen För Läkemedelskemi Avdelningen för Farmakognosi Uppsala Universitet Namn Moderorganismen stickmyrtens vetenskapliga

Läs mer

Din guide till YERVOY (ipilimumab)

Din guide till YERVOY (ipilimumab) Detta utbildningsmaterial är obligatoriskt enligt ett villkor i godkännandet för försäljning av YERVOY TM för att ytterligare minimera särskilda risker. Din guide till YERVOY (ipilimumab) Patientbroschyr

Läs mer

The role of X-ray imaging and musculoskeletal ultrasound in the diagnosis and management of rheumatoid arthritis

The role of X-ray imaging and musculoskeletal ultrasound in the diagnosis and management of rheumatoid arthritis The role of X-ray imaging and musculoskeletal ultrasound in the diagnosis and management of rheumatoid arthritis Avhandlingen försvarades den 28 nov 2014 Hamed Rezaei MD. PhD. Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Kinastudien : den mest omfattande näringsstudien någonsin med uppseendeväckande resultat för viktminskning och långsiktig hälsa PDF ladda ner

Kinastudien : den mest omfattande näringsstudien någonsin med uppseendeväckande resultat för viktminskning och långsiktig hälsa PDF ladda ner Kinastudien : den mest omfattande näringsstudien någonsin med uppseendeväckande resultat för viktminskning och långsiktig hälsa PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: T. Colin Campbell. Kinastudien

Läs mer

XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning

XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning PRODUKTINFORMATION XL-S Medical Fettbindare är ingen mirakelkur vid viktminskning Det är ett komplement till kalorisnål kost och anpassad träning som ser till att patientens egen insats gör större skillnad

Läs mer

Arum maculatum L. (Munkhätta)

Arum maculatum L. (Munkhätta) Arum maculatum L. (Munkhätta) Figur 1. Arum maculatum (Thomé, 1885). Författare: Liza Luis Handledare: Anders Backlund Apotekarprogram 7,5 hp, termin 5, ht 2011 Institutionen för läkemedelskemi Avdelning

Läs mer

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ

Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Till dig som ska behandlas med TECENTRIQ Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Echinagard sugtabletter och orala droppar, lösning. Pressaft från röd solhatt.

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Echinagard sugtabletter och orala droppar, lösning. Pressaft från röd solhatt. BIPACKSEDEL 1 BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Echinagard sugtabletter och orala droppar, lösning Pressaft från röd solhatt. Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Workshop barn och läkemedel

Workshop barn och läkemedel Workshop barn och läkemedel eped - säkrare läkemedelsordination i praktiken Christiane Garnemark, barnläkare Åsa Andersson, apotekare Bakgrund risker i läkemedelsprocessen Läkemedelsverket fann vid en

Läs mer

Din guide till YERVOY Patientbroschyr

Din guide till YERVOY Patientbroschyr Innehållet i denna broschyr är förenligt med villkor, enligt marknadsföringstillståndet, avseende en säker och effektiv användning av YERVOY TM Din guide till YERVOY Patientbroschyr Bristol-Myers Squibb

Läs mer

Nanking lektionsplanering

Nanking lektionsplanering Nanking lektionsplanering Central historisk frågeställning: Vad hände under den japanska invasionen av Nanking? Material: PowerPoint Document A-C Mall för källkritisk granskning Mall för att jämföra historiska

Läs mer

Mat för hälsa hållbarhetens 4:e dimension

Mat för hälsa hållbarhetens 4:e dimension Mat för hälsa hållbarhetens 4:e dimension Tommy Cederholm Professor, Klinisk nutrition och metabolism, Uppsala Universitet Överläkare, Tema Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset Geriatriska kliniken,

Läs mer

Agenda. Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda

Agenda. Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda Agenda Tripep i korthet Prioriterade projekt Sammanfattning och agenda Tripep i korthet Utveckling av nya innovativa läkemedel för kroniska sjukdomar baserat på egna och andras patenterade och patentsökta

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

Oxtunga (Anchusa officinalis L.)

Oxtunga (Anchusa officinalis L.) Oxtunga (Anchusa officinalis L.) Emma Rofors Farmakognosi, termin 5, Apotekarprogrammet, VT-06 Anders Backlund, Avdelning för farmakognosi Instutionen för läkemedelskemi Uppsala universitet 1 Sammanfattning

Läs mer

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fredriksson, Lisa Emilia Title: TNFalpha-signaling in drug-induced liver injury

Läs mer

Gul till brun viskös lösning med apelsinsmak. Partiklar från växtmaterial kan förekomma.

Gul till brun viskös lösning med apelsinsmak. Partiklar från växtmaterial kan förekomma. PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN Echinagard, oral lösning 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 ml oral lösning innehåller 24,8 mg torkad pressaft från Echinacea purpurea (L.) Moench (röd solhatt)

Läs mer

Utvinning av THC från Fiberhampa

Utvinning av THC från Fiberhampa Utvinning av THC från Fiberhampa Intern rapport droganalysenheten, 2006:1 MariAnne von Wachenfelt Lena Johansson INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 1 2 BAKGRUND... 1 2.1 Lagstiftningen... 1 2.2 Vanliga uppfattningar

Läs mer

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Akupunkturakademin Vårtermin 2017 Grupp 26 WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Examensarbete Hos Akupunkturakademin Lindborg & Torssell Författare: Minna Murto minna.m.murto@gmail.com

Läs mer

Medicinsk marijuana. - en väg till legalisering. Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson

Medicinsk marijuana. - en väg till legalisering. Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson Medicinsk marijuana - en väg till legalisering Föreläsning 2015 (2 x 45 min) Pelle Olsson Först lite cannabishistoria För länge, länge sen: folkmedicin 1950-talet: försvinner som läkemedel 1970-talet:

Läs mer

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19 Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Spridningsmöjligheter för svampsjukdomar Direkt från planta till planta; Rotkontakt, kontakt mellan barr, blad

Läs mer

Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis.

Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis. Morgonjogg runt Äspenäs. Mycket fågel i luften. Speciellt en som var väldigt envis. Dåligt med Fokus. Sedan i söndags har jag tömt 56 mm! Inte konstigt att det låter ifrån bäckarna på åsen. Dags för årlig

Läs mer

Diklofenak. Traditionell Kinesisk Medicin. tolkad enligt. Linda Limar Examensarbete www.akupunkturakademin.se linda.s.limar@gmail.

Diklofenak. Traditionell Kinesisk Medicin. tolkad enligt. Linda Limar Examensarbete www.akupunkturakademin.se linda.s.limar@gmail. Diklofenak tolkad enligt Traditionell Kinesisk Medicin Linda Limar Examensarbete www.akupunkturakademin.se linda.s.limar@gmail.com 1. Bakgrund I mitt jobb som massageterapeut och akupunktör möter jag ofta

Läs mer

Gamla Begravningsplatsen

Gamla Begravningsplatsen Gamla Begravningsplatsen Några växtbeskrivningar Den Gamla Begravningsplatsen har under senare år genomgått stora förändringar. De många 200-åriga almarna som härstammade från tidigt 1800-tal har försvunnit

Läs mer

Bilaga II. Vetenskapliga slutsatser och skäl till avslag

Bilaga II. Vetenskapliga slutsatser och skäl till avslag Bilaga II Vetenskapliga slutsatser och skäl till avslag 4 Vetenskapliga slutsatser Övergripande sammanfattning av den vetenskapliga utvärderingen av Levothyroxine Alapis och associerade namn (se bilaga

Läs mer

THE SCIENCE OF SAUNA

THE SCIENCE OF SAUNA THE SCIENCE OF SAUNA Att bada bastu har alltid ansetts vara både hälsosamt och stärkande. Den traditionella ritualen att gå in i ett varmt rum för att både kropp och själ ska få vila, kan spåras tillbaka

Läs mer

Två pivotala studier med Opdivo visar förbättrad treårsöverlevnad hos patienter med tidigare behandlad, avancerad icke-småcellig lungcancer

Två pivotala studier med Opdivo visar förbättrad treårsöverlevnad hos patienter med tidigare behandlad, avancerad icke-småcellig lungcancer Pressmeddelande 14 september 2017 Två pivotala studier med Opdivo visar förbättrad treårsöverlevnad hos patienter med tidigare behandlad, avancerad icke-småcellig lungcancer Data fortsätter att visa fördelar

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att tilldela. Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att tilldela. Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015 Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att tilldela Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2015 med ena hälften gemensamt till William C. Campbell och Satoshi Ōmura för deras upptäckter

Läs mer

Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn

Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn Page 1 of 8 PUBLICERAD I NUMMER 3/2015 TEMAN Utveckling av läkemedelsbehandlingar av cancer kräver en dialog inom hela sektorn Tiia Talvitie, Päivi Ruokoniemi Kimmo Porkka (foto: Kai Widell) Målsökande

Läs mer

Namn: student x & student y Kurs: FAGBH0 Utförd: 090526

Namn: student x & student y Kurs: FAGBH0 Utförd: 090526 Laboration: Isolering av kinin Namn: student x & student y Kurs: FAGBH0 Utförd: 090526 Handledare: Patrik Holm 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Utförande...

Läs mer

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016

EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 maj 2015 Timber EN BÄTTRE BALANS MED SVAGT SJUNKANDE TRÄVARUPRISER 2015 OCH EN NY PRISUPPGÅNG I MITTEN AV 2016 Swedish Production m 3 2 1.8 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 Apr/12 x 10 6 Aug/12 Dec/12 Apr/13

Läs mer

Barn och läkemedelssäkerhet

Barn och läkemedelssäkerhet Barn och läkemedelssäkerhet ur ett svenskt och amerikanskt perspektiv Per Nydert Leg. Apotekare Neonatalverksamheten Karolinska Universitetssjukhuset LäkemedelsHANTering LäkemedelsFÖRsörjning USA Sverige

Läs mer

Medelhavet. flyttar norrut

Medelhavet. flyttar norrut John och Kerstin Rogers räknar med att de har en av Sveriges sydligaste palmodlingar. Samtidigt är den nog också en av Europas nordligaste palmodlingar. Medelhavet Text: Carro Wendt Foto: Pernilla Wästberg

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

Förbud förenat med vite

Förbud förenat med vite _ LÄKEMEDELSVERKET y ' MEDICAL PRODUCTS AGENCY Martin Burman Enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika Beslut Datum: 2013-10-04 Dnr: 6.10.1-2013- 031131 Tradeteam i Vintrie AB Org nr 556885-4797

Läs mer

Withania somnifera: Framtidens Läkemedel Mot Cancer?

Withania somnifera: Framtidens Läkemedel Mot Cancer? Withania somnifera: Framtidens Läkemedel Mot Cancer? Susanne Kunda Farmakognosi termin 5 Anders Backlund Avdelningen för farmakognosi Institutionen för läkemedels kemi Uppsala Universitet Namn: växtens

Läs mer