Grön Flagg- rapport 1 / Godkänd Tema: Livsstil & hälsa. Familjedaghem Kasamark - Yttersjö. Kontaktperson: Isabel Neyra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grön Flagg- rapport 1 / Godkänd 2011-12-15. Tema: Livsstil & hälsa. Familjedaghem Kasamark - Yttersjö. Kontaktperson: Isabel Neyra"

Transkript

1 Grön Flagg- rapport 1 / Godkänd Tema: Livsstil & hälsa Familjedaghem Kasamark - Yttersjö Kontaktperson: Isabel Neyra

2 Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Familjedaghem Kasamark - Yttersjö Kontaktperson: Isabel Neyra Rapporten godkänd Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? 1 gång, ny träff snart på gång b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Barnen och de vuxna i miljörådet var från olika familjedaghem så de har gått tillbaka till"sitt" familjedaghem och berättat om det som beslutades Det är våra femåringar som är medlemmar i miljörådet och även dagbarnvårdare Isabel och Carina B och förskolechef Kerstin Lundström. Närvarande barn den första gången var: Johanna, Isak, Alfred och Gustav. Vi pratade om Jorden, Naturen, Djuren och Människorna och hur vi kan ta hand om varandra på bästa sätt. Vi kom fram till att vi ska: Röra oss mycket, vara en bra kompis, Äta bra och varierad mat, Vara ute mycket 2. Tema, mål & aktiviteter Vi vill veta vad ni har gjort, hur ni har gått tillväga och på vilket sätt ni har utgått från barnen/eleverna. Det viktigaste i rapporten är att det framgår hur barnen/eleverna samt personalen har varit delaktiga och har fått inflytande på Grön Flagg- målen och aktiviteterna. Beskriv gärna barnens/elevernas idéer och tankar kring målen. Om ni har gjort olika aktiviteter med olika skolår/åldrar/avdelningar, skriv vilket skolår, vilken ålder eller avdelning som har gjort vad. Vi vill också att ni bifogar två bilder per mål som avspeglar vilka aktiviteter ni har gjort för att uppnå respektive mål. Tema: Livsstil & hälsa

3 Mål 1: Kamratskap En trygg barngrupp som har kunskap om allas lika värde Aktiviteter som har genomförts för att uppnå målet: Hössjögruppen, alla åldrar Vi gör en kompissol och diskuterar/samtalar om hur man är en bra kompis Vi berättar sagor (sagopåsar) som har temat Kamratskap/vänskap Vi har gjort en Kompissol tillsammans med barnen på våra gruppträffar. Alla barnens ansikten är med på solen och tillsammans har de kommit på hur man är en bra kompis. Vi påminner varandra om detta när vi ser solen i grupplokalen Vi sjunger kompissånger som handlar om vänskap och kamrater.

4 Djäknebölegruppen Vi sjöng en kompissång och sen satte vi oss i smågrupper och pratade om hur man är en bra kompis. Barnen kom med många bra förslag. Gjorde ett kompis-hjärta där vi skrev ner de olika förslagen som barnen sagt. Hjärtat fylls med bilder på alla barn. SÅNGEN: mel.bamsesång Här på gula huset ska vi vara snälla, med vår kompis hela dagen lång inte bitas nypas eller sparkas Det är sant vi sjunger i vår sång Och kommer det en stor och stark och ger en liten svag en spark då ropar alla på en gång:nej NEJ NEJ NEJ NEJ Snälla snälla vi ska vara snälla med vår kompis hela dagen lång Aktivitet:Samarbeta: Vi fortsatte kamratskapstemat med några enkla lekar. Vi använde hopprep och barnen fick gå på led tillsammans och hjälpas åt så att alla kunde följa med i samma takt. Gjorde olika former med repen. Det var inte alltid så lätt att samsas för att få till en cirkel tex.

5 Mål 2: Kostvanor Våga prova olika livsmedel utifrån kostpyramiden Aktiviteter som har genomförts för att uppnå målet: Hössjögruppen, alla åldrar Genom att erbjuda smakprov av ekologiskt och närproducerat mat utifrån kostpyramiden Provsmakning av frukt och grönsaker på Djäknegården. Vi provade frukt, både vanlig och ovanlig. Barnen fick beskriva hur det luktade och smakade. Vilken konsistens och färg den hade. Försöka att beskriva hur det känns i munnen och hur det smakar. Alla var ivriga på att smaka och ville prova alla nyheter. Vi pratade om vilket land frukten/grönsakerna kom ifrån. Efter smakprovningen klippte barnen ut frukt, grönsaker ur tidningar och reklamblad. Vi klistrade upp på en stor kartong och skrev ner barnens kommentarer också. Djäknebölegruppen Vi har haft smakprov av frukt vid 4 tillfällen. 1. Passionsfrukt, Mango och Annanas. Barnen fick lukta och sen smaka. Pratade om hur den luktade och smakade. Alla fick säja vad de tyckte och sen röstade vi om vilken som smakade bäst. Ananas var mest omtyckt men även de andra två fick godkänt av de flesta. 2. Kiwano, Litchi och Psysalis. Barnen fick lukta och sen smaka. Dessa frukter var lite ovanliga för många av barnen men det smakades. Sen röstade vi och blev det Kiwano som fick flest röster, men de andra två var också omtyckta.

6 3. Sharon,Pepino och Rambutan. Denna gång var det helt nya frukter. Vi luktade och tyckte att Sharon luktade pumpa och päron, Pepino luktade gurka och Rambutan luktade schampo. Men alla tyckte bäst om Rambutan. 4. Färska och torkade dadlar och torkade fikon. Det blev ingen succe. Nästan ingen tyckte om nån av frukterna. De flesta tyckte att de smakade sisådär. Mål 3: Motion och rörelse Få känna rörelseglädje Aktiviteter som har genomförts för att uppnå målet: Hössjögruppen, 2-5 åringar Genom att få prova på olika slags aktiviteter både inne och utomhus. Blåbärslopp, Höstvandring, Lilla OS, Yoga Vi har genomfört yoga med barnen vid fyra tillfällen på Pollux. Vi har använt oss av boken Yoga för barn som har bra instruktioner och illustrationer. Barnen uppskattade yogastunden och alla 2-5 åringar kunde vara delaktiga. Vi andades djupa andetag tillsammans och lyssnade på vår kropp. Vi försökte Blunda och bara vara. Barnen tränade att lyssna på instruktioner, Hålla balansen i olika positioner, Röra på kroppen på sätt som vi inte brukar, Sträcka ut musklerna.

7 Djäknebölegruppen Blåbärslopp i Yttersjö nere på sjön. Solen sken men det blåste lite. Barnen var jätteduktiga på att åka runt banan alla efter sin egen förmåga. Efter loppet gick vi in och fikade saft, bullar och kex. Sen fick alla barn varsin Blåbärsloppsmedalj. Rörelse/lek på Vår grupplokal Pollux Vi började vårt rörelsepass med en kort samling och en rörelsesång. Sången som är lätt för barnen att lära sig och hänga med i går så här: Melodi: Broder Jakob Sträck på armen andra armen tänj o dra tänj o dra Rulla dina axlar rulla dina axlar lyft o sänk lyft o sänk Böj åt vänster böj åt höger om igen om igen Lyft på ena benet lyft på andra benet nig o sträck nig o sträck

8 Sedan delade vi in barnen i två lag som fick spela fotboll. Vi började med att alla spelare var inne på planen, sedan 3 spelare/lag i två omgångar. De mindre barnen (1-2 åringar) fick vara i ett annat rum där de sjöng rörelsesånger. Det här var tredje gången vi övade med boll och vi ser att barnen blir mer och mer aktiva och intresserade. Vi ville ge alla barn en jämställd möjlighet att prova bollsport och att känna att det är roligt att vara med. I halvtid tog alla fruktpaus och drack vatten. Sedan byggde vi en bollbana som alla kunde vara med på. Här skulle man förflytta sig själv och en boll genom banan på olika sätt,genom en labyrint av hopprep, genom en kryptunnel, över en bänk, kasta genom en rockring, dribbla mellan koner och skjuta mål. När alla klarat banan några gånger avslutade vi med att prova att kasta boll i en basket korg. Vi avslutar och tackar för den här gången. Rörelseglädje med de små barnen Vi delade barnen en stund på gympan för att anpassa övningarna till deras ålder. De yngsta fick vara i ett eget rum och sjunga rörelsesånger. Ur en spännande sångpåse kom en vacker groda fram. Vi sjöng om en groda som hoppar runt bland barnen och landar på olika kroppsdelar. Barnen fick vara med och välja var den skulle landa. Sedan plockades flera grodor fram ur påsen, en till varje barn. Det var mjuka grodor i olika färger. Barnen blev glada när alla fick var sin groda att hoppa med. När grodorna blev trötta fick de sova en stund i påsen. Då sjöng vi om aporna som hoppade i sängen och barnen som hoppade i och sängen. Sedan hittade vi en liten katt som var vit och svart och ett litet spöke som bor i mitt hus. Barnen blev nyfikna på om grodorna var kvar i påsen, det var dom så vi sjöng grodsången några gånger till och nu hoppade grodorna runt och gömde sig och vilade en stund på barnens huvud. Vi räknade hur många vi var som sjöng tillsammans och det var fyra stycken idag. Till sist avslutade med vår gympasång, Sträck på armen, som alla hängde med i och gjorde fantastiskt härliga rörelser till.

9 Mål 4: Utomhuspedagogik Att få en positiv upplevelse av naturen. Aktiviteter som har genomförts för att uppnå målet: Hössjögruppen, alla åldrar Besök på Häljegård, en lokal bondgård i närheten av familjedaghemmen. positiv upplevelse av naturen se hur det går till på en bondgård. Lära oss respekt för djur och natur Lokalt producerad mat Vi fick se och träffa, lamm, får, kaniner, kor, kalvar, hästar, hönor och hundar. Djäknebölegruppen Träff hos Carina S en solig dag. Vi räknade älglortar, hur många älglortar långt är ett finger? Använde korten som följer med i boken "leka och lära matematik ute". Träff hos dagbarnvårdaren Carina B där vi delade in oss i två grupper och sen ut i skogen. Där mätte vi träd med olika långa snören, vi la olika mönster med kottar mm och sen byggde vi ett skatbo av pinnar.

10 Träff hos dagbarnvårdaren Ulrika Vi delade barnen i tre grupper. En grupp med mindre barn provade magnetfiske med sånger om djur. Två grupper med äldre barn provade att experimentera med värme och kyla. Flaskan som blåser ballong från boken Russinhissen Handlar om värme/kyla, luft och lufttryck Enkelt experiment som många ville prova. En tom petflaska som fick en ballong över mynningen värmdes först i en hink med varmt vatten och ballongen fylldes med luft. När vi sedan kylde flaskan i kallt vatten skrumpnade ballongen ihop. Barnen hade en del funderingar om vad som hände med flaskan och ballongen, kanske det var hål i flaskan och det var vatten som for in i ballongen och gjorde den större. Barnen var aktiva och visade glädje och intresse när alla fick prova. Termometer/mäta temperatur Det här använde vi: En kökstermometer/ stektermometer digital, en stor papperstermometer för att visa temperaturerna som mäts (hemmagjord av papp) tips från Russinhissen. Barnen gick runt i naturen och fick hjälp av två vuxna att mäta och anteckna. Resultat av barnens mätningar: marken +3 snön -2 i skuggan +8 i solen +13 vattenpöl +2 löv 0 stubbe +2 kotte +6 fågelbo +9

11 Mål 5: Starta sopsortering Aktiviteter som har genomförts för att uppnå målet: Hössjögruppen,och Djäknebölegruppen alla åldrar Vi har sopsorterat med barnen. Både på gruppträffarna gemensamt och varje dag i familjedaghemmet. Vi gjorde en gemensam avslutning tillsammans där vi hade förberett en miljöstig. På olika stationer fick barnen sortera, kompostera, rena vatten, lära sig om eld och leta efter fåglar. Kompostering 3. Övriga insatser för en mer hållbar skola/förskola I handlingsplanen berättade ni om övriga insatser ni ville genomföra för att Grön Flagg-arbetet skulle genomsyra hela er verksamhet och göra den mer hållbar. Har ni genomfört några sådana insatser? Vilka av dessa insatser kommer i så fall att vara integrerade i den dagliga verksamheten i framtiden för att verksamheten ska fortsätta utvecklas? Vi komposterar vårt avfall Vi försöker handla kravmärkta varor och lokalproducerat och laga mat efter säsong Vi återvinner material till skapande och pyssel 4. Synliggörande Hur har ni synliggjort ert Grön Flagg-arbete på förskolan/skolan, för föräldrar eller allmänheten? Vi har lagt ut information om att vi jobbar mot grön flagg på vår hemsida Vi har informerat föräldrar på föräldramöte med bildspel och material från våra träffar. 5. Synpunkter Vi vill gärna veta hur ni upplever att arbetet har gått med Grön Flagg. Vad har upplevts som svårt, roligt, oväntat eller annat enligt personal och barn/elever? Vi tycker det varit roligt och bra att ha tydliga mål med vårt grön flagg arbete. Vi missade med anmälan och har hållit på ganska länge med det här temat. Nu ser vi fram emot att gå vidare med nya idéer på ett till miljöråd. Rapporten godkänd

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Svalans Förskola. Kontaktperson: Linnéa Ahlberg

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Svalans Förskola. Kontaktperson: Linnéa Ahlberg Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Svalans Förskola Kontaktperson: Linnéa Ahlberg 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Vi har träffats 2 gånger per månad. Varannan måndag mellan 9.30-11.

Läs mer

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter Rapporten godkänd 2010-12-02 Kommentar: Vilkent roligt och kreativt sätt att presentera frågeställningarna till barnen! Era mål är välformulerade och ni har härliga bilder som visar er verksamhet, vi skulle

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Förskolan Arken. Kontaktperson: Anna Lilja

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Förskolan Arken. Kontaktperson: Anna Lilja Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Förskolan Arken Kontaktperson: Anna Lilja 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Pedagoger och barngruppen träffas en gång i veckan. b. Hur har miljörådet

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-14 10:37:28: Tack för era kompletteringar. Vi kan läsa oss till barnens delaktighet

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Mittpunktens öppna förskola

Rapport. Grön Flagg. Mittpunktens öppna förskola Rapport Grön Flagg Mittpunktens öppna förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-16 11:18:22: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet har träffats en gång per termin. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola Rapport Grön Flagg Karika Förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-21 15:26: En mycket inspirerande rapport! Genom ert förhållningssätt och era aktiviteter stärker ni förmågor i barnen som är

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Gällstads förskola 15 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-15 14:39:52: Det är fint att läsa om alla de aktiviteter ni har genomfört och om det

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Konsumtion. Munkebo förskola. Kontaktperson: Malin Sarri

Grön Flagg- rapport. Tema: Konsumtion. Munkebo förskola. Kontaktperson: Malin Sarri Grön Flagg- rapport Tema: Konsumtion Munkebo förskola Kontaktperson: Malin Sarri 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet, som består av pedagoger, har träffats fem gånger under det

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Orrvikens förskola, skola och fritidshem. Kontaktperson: Helena Hertz Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Orrvikens förskola, skola och fritidshem Kontaktperson: Helena Hertz 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas 2 gånger per termin,

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben Rapport Grön Flagg Förskolan Segelkobben Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-18 17:41:51: Tillsammans kan vi göra mycket och NI gör mycket! Ni verkar ha ett engagemang som syns mellan raderna i er

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Klimat & energi. Naturförskolan Kråkan/Kometen. Kontaktperson: Carina Håkansson

Grön Flagg- rapport. Tema: Klimat & energi. Naturförskolan Kråkan/Kometen. Kontaktperson: Carina Håkansson Grön Flagg- rapport Tema: Klimat & energi Naturförskolan Kråkan/Kometen Kontaktperson: Carina Håkansson 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? 1gg/läsår b. Hur har miljörådet arbetat och varit

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 09:42:55: Ni är i sanning miljöhjältar allihop! Ni har tydliga mål och jättefina

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

Ann-Christin Matsson. Diplomering

Ann-Christin Matsson. Diplomering Diplomering 1. Har haft en grupp på 4 barn mellan 4-8 år. Vi har varit i min lokal där jag har mina andra yoga grupper. Barnen tyckte mycket om lokalen och stämningen med ljus och avkoppling. Började alltid

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Naturförskolan Kråkan/Kometen. Kontaktperson: Carina Håkansson

Grön Flagg- rapport. Tema: Livsstil & hälsa. Naturförskolan Kråkan/Kometen. Kontaktperson: Carina Håkansson Grön Flagg- rapport Tema: Livsstil & hälsa Naturförskolan Kråkan/Kometen Kontaktperson: Carina Håkansson 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Vi är en naturförskola som varit igång sen våren

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Vattenresurser. Nåntunaskolan. Kontaktperson: Johanna Öhlund

Grön Flagg- rapport. Tema: Vattenresurser. Nåntunaskolan. Kontaktperson: Johanna Öhlund Grön Flagg- rapport Tema: Vattenresurser Nåntunaskolan Kontaktperson: Johanna Öhlund 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffades 1 gång i veckan under 4 veckor i början av höstterminen,

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar.

Inomhus vill vi öka den fysiska aktiviteten genom att använda oss av miniröris och sångoch danslekar. Grön Flagg Vi arbetar med tre mål inom temat Livsstil och Hälsa. Arbetet kommer att fortgå under terminerna ht 2013/vt 2015 Grön Flagg handlingsplan 2013-2015 - Tranbäret Utvecklingsområde 1 - Öka de fysiska

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Ekeby skola och förskola 25 apr 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Ekeby skola och förskola 25 apr 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Ekeby skola och förskola 25 apr 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-04-25 09:26: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med era utvecklingsområden.

Läs mer

Grön flagg för Vallaskolan

Grön flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön flagg för Vallaskolan Tema: Konsumtion Rapporten godkänd: 2010-06-14 14:59:51 Mål 1: Vi ska få insikt om hur olika sätt att leva påverkar jordens vattenresurser. Aktiviteter som har genomförts

Läs mer

Mål 1: Djuren i vår närhet.

Mål 1: Djuren i vår närhet. Tema: Närmiljö Hur ofta har miljörådet träffats? En gång under vt-09 (13/2) där vi gick igenom alla målen som vi även gått igenom med all personal på förskolan på ett kvällsmöte, vi skrev rent allt. En

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Solen, pedagogisk omsorg, kommer att erbjuda barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Solens hemvist är en lokal på Domarvägen i Huddinge

Läs mer

NTA - tema luft - HT-11

NTA - tema luft - HT-11 NTA - tema luft - HT-11 Nu har vi startat vårt NTA arbete med de största barnen på förskolan. Vid det första tillfället den 15 september hade vi en introduktion på vad luft är för något och vi gjorde några

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

Skolans namn: Vanstaskolan. Kommun: Nynäshamn. Kategori: Grundskola- F-6. Kontaktperson: Sonja Ericsson. Tema: Livsstil & hälsa

Skolans namn: Vanstaskolan. Kommun: Nynäshamn. Kategori: Grundskola- F-6. Kontaktperson: Sonja Ericsson. Tema: Livsstil & hälsa Skolans namn: Vanstaskolan Kommun: Nynäshamn Kategori: Grundskola- F-6 Kontaktperson: Sonja Ericsson Tema: Livsstil & hälsa Rapporten godkänd: 2009-11-26 08:53:31 Mål 1: Trygga raster Aktiviteter som har

Läs mer

Rapportering av Grön Flagg arbetet under vt-2010

Rapportering av Grön Flagg arbetet under vt-2010 Rapportering av Grön Flagg arbetet under vt-2010 Tema: Livsstil & hälsa Mål 1: Att förbättra förskolans utomhusmiljö för att stimulera till lek och rörelse. Aktiviteter som har genomförts för att uppnå

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012 Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare Norrbacka förskolor består av förskolan Lyan som är en dygnet-runtförskola med avdelningarna

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt ANANAS Sötsyrlig Ett gult, mycket saftigt fruktkött. Sötsyrlig och aromatisk smak. Ananas är en skenfrukt med massor av små sammanväxta bar på en blomaxel. Som förfriskning och dessert liksom till kött,

Läs mer

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013

Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Projekt: NO med inriktning på experiment och kroppen. Höjdens förskola avd. Ugglebo Kvalitetsberättelse Läsåret 2012/2013 Varför: Vi valde att även denna hösttermin arbeta med NO och olika experiment med

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

1:a gången på vårt NTA arbete.

1:a gången på vårt NTA arbete. 1:a gången på vårt NTA arbete. TEMA LUFT- för barn födda -05 1 april Vi började med att samla alla barnen och berätta att vi vid 5 st tillfälle ska experimentera och lära oss mer om luft. Vi frågade vad

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Elevintervjuer, resultat

Elevintervjuer, resultat Elevintervjuer, resultat Bilaga 1 1. Har du någon kompis som inte går på din skola? Ja Nej Drottninghögsskolan 9 1 Svensgårdsskolan 6 0 2. Var bor din bästa kompis? Nära Långt bort Drottninghögsskolan

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Klimat & energi. Ekebyhovs förskola. Kontaktperson: Tina Sundström

Grön Flagg- rapport. Tema: Klimat & energi. Ekebyhovs förskola. Kontaktperson: Tina Sundström Grön Flagg- rapport Tema: Klimat & energi Ekebyhovs förskola Kontaktperson: Tina Sundström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Vi i miljörådet träffas ca 1 gång i månaden. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 2: Fred & Frida show. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 2: Fred & Frida show Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 2 Fred & Frida show s. Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Presentation Lilla Bruket, pedagogisk omsorg, erbjuder barn från 1-5 år en flexibel och stimulerande verksamhet. Lilla Brukets hemvist är en lokal i området Tumba

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Månadsbrev december-januari-13

Månadsbrev december-januari-13 Månadsbrev december-januari-13 Det har nu hunnit bli nytt år och ny termin på förskolan. Vi har inte skrivit något månadsbrev sen november men här kommer en sammanfattning av vad vi gjort under december

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Furubackens förskola 20 mar 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Furubackens förskola 20 mar 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Furubackens förskola 20 mar 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-03-20 09:49: Det är klart att ni blir godkända med en sådan fin rapport! Det är inspirerande

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer