Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten"

Transkript

1 1(6) SLU ID: SLU ua STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare: Fakultetsnämnden vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Avdelning/kansli: NJ-fakultetens kansli Handläggare: Anna-Lena Herfindal Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: Bör uppdateras före: - Ev dokument som upphävs: - Bilaga till: Fakultetsnämndens beslut den 21 oktober 2015 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten Detta dokument beskriver de principer som ska gälla för anslagsfördelningen för det kommande året. Dokumentet fastställs av fakultetsnämnden. Enligt delegationsordningen för NJ-fakulteten är det dekanus som beslutar om tilldelning av statsanslag till institutioner och enheter i enlighet med dessa principer. Fakulteten tilldelas anslag per redovisningsområde och anslagsfördelningen följer denna indelning. 1 Övergripande om anslagsmodellen Inom ramen för projektet Framtidens SLU har en harmoniserad modell för anslagsfördelning från fakultet till institution, inom delen forskning och forskarutbildning, arbetats fram och beslutats av SLU:s styrelse den 6 november Syftet är att samma principer ska gälla inom hela SLU och även tillämpas av fakulteterna gentemot institutionerna. Principerna framgår av styrelsens beslut om anslagsfördelning, dnr SLU ua Utbildning på grundläggande och avancerad nivå För utbildning på grund- och avancerad nivå infördes en ny anslagsfördelningsmodell fr.o.m För fördelning avseende fördelningen från styrelsen till fakultetsnämnderna gäller följande övergripande principer Resurser för GU fördelas med program och programgrupper som planeringsbas Alla program och programgrupper sorteras till ett fåtal ersättningskategorier Resursfördelning till program och programgrupper sker genom uppdrag, utan avräkning 1(6)

2 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten För det första steget i fördelningsmodellen, från styrelse till programnämnd och därefter fakultet, sker beräkning baserat på antal studenter (hst och hpr) och utbildningsområden. Universitetsgemensamma utbildningskostnader fördelas ut i verksamheten och återtas via en avgift baserad på studentvolym (hst). Fördelningen från programnämnd till kurs består av en basersättning som beror av kursens längd och en prestationsersättning som beror av typ av undervisning och antal studenter. Fakultetsnämnderna har, från styrelsen, fått i uppdrag att för 2016 begränsa förändringen i kursersättning för respektive institutioner till max -5 % i förhållande till den kursersättning som gavs 2015 för motsvarande kursutbud, omfattningen ska redovisas i beslutet om anslagsfördelning. 2.1 Fakulteten gemensamt Flera av de kostnader som är universitetsgemensamma, men som tidigare hanterats inom fakulteten, fördelas fr.o.m ut till respektive institution baserat på antal HST. Det gäller exempelvis kostnader för bibliotek, studentdataservice och AV-stöd (undervisningsservice). Dock kvarstår ett antal fakultetsspecifika kostnader för PN att reservera medel för, innan fördelning till respektive kurs kan göras Programstudierektorer I rektors delegationsordning som gäller från och med 2014 (dnr ) har programstudierektorernas (PSR) uppdrag och ansvar harmoniserats, förtydligats och utökats jämfört med tidigare. För PSR inom NJ-fakulteten beslutade PN-NJ om principer för beräkning av omfattning av uppdragen. En grundnivå på omfattningen av uppdragen som motsvarar 10 % för varje årskurs av programmets längd. Detta ges om programmet har 30 hst per årskull, i medeltal. lägsta nivå på PSR:s uppdrag utifrån programmets längd: Master 15 %, Kandidat/treårigt program 20 % och femårigt program 30 % utöver grundersättningen ges tillägg baserat på hst (utöver 30 hst/årskull) och externa samarbeten (5 %) Bastermin och kurs i miljörätt Fakulteten ansvarar för en naturvetenskaplig bastermin och bär eventuellt underskott i förhållande till ersättningen för hst/hpr från styrelsen. Fakulteten ansvarar även för en kurs i miljörätt Speciallokaler för undervisning Vid fakulteten finns speciallokaler för undervisning, tidigare benämnt övningslaboratorier. Då institutionerna nyttjar speciallokalerna för undervisning debiteras de hyra enligt samma prislapp som vid hyra av övriga undervisningslokaler. Mellanskillnaden mellan hyresintäkten från institutionerna och den verkliga kostnaden finansieras av NJ- VH och LTV-fakulteten. Kostnaden fördelas mellan fakulteterna baserat på antalet HST på de kurser som nyttjar speciallokalerna(dnr ) Ersättning till institutioner med Erasmuskoordinatorer* Erasmuskoordinatorernas uppdrag omfattar: in- och utresande studenter, utbytesavtal generellt (ej bara Erasmus) 2(6)

3 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten Koordinatorerna ska för fakultetens räkning - Delta i arbetet med prioritering av vilka utbytesavtal som ska finnas för studenter vid NJ-fakulteten: vilka avtal och vilken omfattning - Delta i arbetet med rangordning av utresande studenter - I samarbete med programstudierektor rådgöra med studenter i deras val av universitet och kurser - Vid behov bistå utbildningsavdelningen att bedöma behörighet för inresande studenter *) gäller så länge inget beslut om annan hantering fattas centralt Oförutsedda kostnader och underskottskapital En mindre summa avsätts till programnämndens förfogande för oförutsedda kostnader. Vid behov ska också avsättning göras för hantering av tidigare underskottskapital. 3 Forskning och utbildning på forskarnivå 3.1 Inledning Fakultetens tilldelning av anslag till institutionerna ska följa styrelsens beslut. Avlyft för fakultetsgemensamma avsättningar sker innan utfördelning till institutionerna görs i uppdelningen uppdrag i regleringsbrevet, basanslag, prestationsanslag och tidsbegränsade satsningar. 3.2 Fakultetsgemensamma avsättningar Fakulteten reserverar medel för medfinansiering av odlingsverksamheten vid Ultuna med 8 mnkr. Ett belopp, motsvarande ca 1 % av anslaget till forskning, reserveras också till fakultetsledningens förfogande för kostnader som inte kan förutses i anslagsfördelningsprocessen. 3.3 Basanslag Vid SLU:s styrelse den 16:e juni 2015 beslutades om gemensamma principer för finansiering av högre akademiska anställningar. Beslutet innebär att rekryterade professorer garanteras 100 % finansiering med statsanslag samt att professorer befordrade enligt 2013 års anställningsordning ska likställas med rekryterade professorer och garanteras finansiering med statsanslag fr.o.m Styrelsebeslutet omfattar också universitetslektorer som anställs efter som ska garanteras finansiering med statsanslag inom redovisningsområdet forskning/forskarutbildning som uppgår till minst 20 % av lönekostnaden fr.o.m Garantinivåer för minimifinansiering via statsanslag avser såväl befintliga som tillträdande rekryterade professorer, samt befordrade professorer och lektorer som anställs efter 16 juni Inom fakulteten bedöms att detta utrymme för finansiering av professorer finns inom anslaget till ämnesområdet. I enlighet med de principer för finansiering av läraranställningar vid NJ-fakulteten (SLU ua ) som beslutades av fakultetsnämnden den 9 september 2015, ska även i det fall där en lektor är ämnesansvarig dennes lön finansieras via ämnesområdesanslaget. I beslutet fastställdes också att universitetslektorer som anställs vid NJ-fakulteten efter den 1 juli 2015 ska finansieras av fakulteten till 35 % via anslag för forskning och forskarutbildning, samt till minst 15 % av institutionen. 3(6)

4 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten Fakultetens del av finansieringen avser en schablonberäkning av lön inklusive OH och kommer att öka anslaget till det ämnesområde som universitetslektorn ingår i. Om universitetslektorn slutar eller är tjänstledig kommer anslaget till ämnesområdet att justeras för detta, såvida inte densamma är ämnesområdesansvarig. Basanslaget innehåller ett ämnesområdesanslag och övrigt basanslag: Ämnesområde- Ersättningen till ett ämnesområde ska garantera en långsiktighet och ändras endast om uppdraget till institutionen ändras. Ersättningen ska rymma finansiering av en ämnesansvarig samt, i förekommande fall, en eller flera universitetslektorer som anställts efter den 1 juli Lista på ämnesområden, se bilaga 1. Till institutionerna stad och land samt ekonomi ges en extra ersättning till ämnesområden med 150 tkr per ämnesområde då ersättningen för forskningsanknuten grundutbildning tas bort. Om inte annat beslutas ska anslaget till ämnesområden räknas upp med 2 % per år. Övrigt basanslag- I ersättningen övrigt basanslag ingår delar av det som tidigare fördelades som forskning övrigt samt institutsuppgifter, förutom det som nu finns under uppdrag enligt regleringsbrevet. Även modelleringstjänsterna samt lektoratet i miljö- och bioetik ingår här. 3.4 Prestationsanslag Av SLU:s anslagsram till fo/fu fördelas 15 procent till institutionerna efter prestation. Fördelningen bygger på vetenskaplig publicering (5 %), bidrags- och uppdragsintäkter (5 %) samt uppdrag inom forskarutbildning (5 %). Den publiceringsbaserade fördelningsmodellen beskrivs i bilaga 2. Prestationsanslaget fastställs av styrelsen och får inte omfördelas av fakulteten. Anslaget för externa medel beräknas som institutionens andel av SLU:s samtliga institutioners externa medel (intäkter) sett över en fyraårsperiod. Vid beräkningen av externa medel multipliceras erhållna medel med en fakultetsfaktor. Naturvetenskapliga institutioner har en faktor om 1,5 och institutioner med främst samhällsvetenskap och humaniora en faktor om 2,0. Till forskarutbildningen kommer anslaget att fördelas som ett uppdrag. Anslaget till fakulteten bygger på prestationer inom fu sett över en fyraårsperiod och kommer att justeras årligen. På samma sätt läggs uppdraget till respektive institution ut från fakulteten. 3.5 Tidsbegränsade satsningar De strategiska satsningarna består dels av strategiska satsningar som finansieras direkt av styrelsen, dels av fakultetens egna strategiska satsningar och i vissa fall en samfinansiering. Nya strategiska satsningar från fakulteten som tillkommit under 2015 är satsningarna på: Biträdande lektorat inom starka miljöer och förstärkningsmiljöer 1. Satsningen innebär att fakulteten finansierar år 1-4 med 75 % av lönekostnaden. Om den biträdande lektorn blir befordrad till lektor ska fakulteten finansiera 70 % år 5, 60 % år 6, 50 % år 7 och fr.o.m. år 8 ska fakulteten finansiera 35 %. I lönekostnaden ingår LKP samt OH(schablonberäknad). Medfinansiering av doktorandanställningar, 500 tkr per anställning då fastställda kriterier uppfylls 2 Medfinansiering av utrustning 3 1 Beslut i FN med fastställda kriterier , dnr Kriterier fastställda av FN (6)

5 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten Nytt för anslagsfördelningen 2016 Extra anslag till samverkanslektoraten utöver den justering som kommer från styrelsen. Anslaget från styrelsen är beräknat utifrån en genomsnittlig kostnad inom hela SLU med avsikten att tilldela tjänsterna en 50 % finansiering. Höjningen från styrelsen för att uppnå en 50 % finansiering är tänkt att göras under en tvåårsperiod Fakulteten går in och finansierar det som saknas för att uppnå en 50 % finansiering redan under 2016, motsvarande 103 tkr per samverkanslektorat. Fakulteten höjer också anslaget till samma nivå för de samverkanstjänster som inrättats av fakulteten. Beloppen är framräknade som en genomsnittlig kostnad för samtliga samverkanslektorer inom SLU. Även fakultetens båda modelleringstjänster samt lektoratet i miljö- och bioetik tilldelas samma anslag som samverkanslektorerna. Extra anslag om 10 mnkr reserveras och kommer att fördelas i relation till institutioners/motsvarandes andel av fakultetens totala bidragsintäkter inom forskningen under Fortlöpande miljöanalys- Foma Fakulteten ansvarar för programmen Jordbrukslandskap Sjöar och vattendrag Kust och hav Övergödning Försurning Biologisk mångfald Därutöver finns inom fakulteten Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel(ckb) som tillhör programmet Giftfri miljö, vilket VH-fakulteten ansvarar för. Styrelsen tilldelar fakulteten anslag för Foma med en indikativ fördelning mellan programmen. Fakultetens fomanämnd föreslår dekanus vilka projekt som ska tilldelas anslag. Anslaget till Artdatabanken, i enlighet med SLU:s regleringsbrev, redovisas under redovisningsområdet fortlöpande miljöanalys och programmet Biologisk mångfald. 5 Gemensamma ändamål Kostnader för fakultetens gemensamma ändamål finansieras med ett fakultetspåslag som belastar institutionerna genom ett påslag på lön. Påslaget är lika över hela SLU oavsett fakultetstillhörighet. De gemensamma ändamålen är: fakultetsledning nämnder lika villkorsverksamhet och arbetsmiljö information och marknadsföring 3 Kriterier fastställdes av FN och beslut om vilken utrustning som ska få medfinansiering togs av FN (6)

6 Principer för anslagsfördelning 2016, NJ-fakulteten Vissa kostnader som inte får ingå i fakultetspåslaget men som är att betrakta som gemensamma kommer ingår fr.o.m under forskning övrigt. Det gäller exempelvis kostnader för lokalutredningar. Kostnaden för administrativa chefer 4 måste i enlighet med SUHF-modellen 5 belasta stödverksamheten. För att inte frångå modellen och samtidigt belasta fakultetspåslaget, med samma innehåll oavsett fakultet, så ska fr.o.m hela lönen för de administrativa cheferna konteras inom stödverksamheten på institutionsnivån. Det här innebär att fakulteten ersätter institutionerna med ett anslag inom forskningen, motsvarande den kostnad för respektive administrativ chef som annars hade tagits på fakultetsnivån. 4 Administrativa chefer placerade vid institutionerna (strategisk satsning där fakulteten finansierar 25 % av lönen) 5 Överenskommelse inom Sveriges universitets- och högskoleförbund hur gemensamma kostnader ska hanteras 6(6)

7 Bilaga 1 Ämnesområden inom NJ-fakulteten 2016 Kluster, institution, anställning LANDSKAP OCH SAMHÄLLE Stad och land FGI Landsbygdsutveckling med inriktning mot det Globala Syd Landsbygdsutveckling inriktning svenska och europeiska förhållanden Miljökommunikation Agrarhistoria Ekonomi Ekonomi med inr mot tillämpad företagsledning Företagsekonomi inriktning mot organisation och ledning inom förädlingskedjor och nätverk relaterade till livsmedel landsbygden) Jordbrukssektorns ekonomi Naturresurs- och miljöekonomi EKOLOGI OCH VÄXTPRODUKTION Ekologi FGI Ekosystemekologi särsk terrestra system Jordbruksentomologi inr växtskydd (annonseras i ämnet och byter namn 2016 till lantbruksentomologi) Insektsekologi Ekologisk miljövård Landskapsekologi Växtproduktionsekologi Växtekologi (FÖRSLAG att slå samman med Ogräsbiologi och byta namn till Växtekologi och ogräsbiologi) Växtodlingssystem Lövskogsodling särsk för energiändamål Ogräsbiologi (FÖRSLAG införliva med ÄO Växtekologi som byter namn) Norrländsk jordbruksvetenskap FGI Växtodlingslära inr. vall och grovfoder Ersätter våren 2016 ÄO Norrländsk växtodling MARK-VATTEN-MILJÖ Energi och teknik Systemanalys inom bioenergiområdet. Byter namn till Bioenergiteknik Statistik särsk biometri Lantbruksteknik inr de levande naturresursernas tillvaratagande Lantbrukets processautomation

8 Bilaga 1 Mark och miljö FGI Biogeofysik Jordbearbetning (ska ersättas av Markmekanik och jordbearbetning; prel benämning) Lantbrukets hydroteknik (ska ersättas av Vattenhushållning i jordbrukslandskapet; prel benämning) Markvetenskap inr kolomsättning i mark, speciellt kolbindning och emission av koldioxid i jordbrukssystem Markkemi inr ämnesspeciering och kemiska processer i gränsskiktet mellan markens fasta materia och markvätskan Vattenvårdslära särsk ämnes- och materialflöden i jordbruksmark Växtnäringslära med markvård Vatten och miljö Akvatisk biogeokemi inr jordbrukslandskapets ytvatten Miljöanalys inr akvatisk biodiversitet Organisk miljökemi inr org miljögifters förekomst o spridning i vattenmiljön Akvatiska resurser Kvantitativ fisk- och fiskeriekologi FÖRSLAG: Fiskekologi inr populationsstruktur och populationsgenetik (prel) BIOCENTRUM Kemi och bioteknologi Oorganisk och fysikalisk kemi Organisk kemi inr biomolekylers struktur och egenskaper Strukturell molekylärbiologi Biokemi Livsmedelsvetenskap Livsmedelsvetenskap inr metoder för studier av matens strukturer och egenskaper Livsmedelsvetenskap inr animaliska livsmedel Livsmedelsvetenskap inr vegetabiliska livsmedel Livsmedelsvetenskap inr studier av bioaktiva ämnen i livsmedel Mikrobiologi Mikrobiologi särsk livs- o fodermedelsmikrobiologi Markmikrobiologi Mikrobiell metabolism Skoglig mykologi och patologi FGI Växtpatologi inr sjukdomar i jordbruksgrödor Växtpatologi, epidemiologi Växtbiologi Växtgenomik och växtförädling (Tidigare "Kulturväxternas genetik och förädling särsk in vitro-metodik") Växtvirologi Molekylär cellbiologi med inr mot växter Skogsträdens cellbiologi Växtfysiologi Genetik Molekylära växt/skadegörarinteraktioner FGI (S) Skoglig resurshushållning CENTRA ArtDatabanken CBM

9 Bilaga 2 Publiceringsbaserad fördelningsmodell Modellen består av de tre komponenterna produktivitet, synlighet och genomslag. Varje tidskriftsartikel, forskningsöversiktsartikel, bok och bokkapitel tilldelas poäng enligt följande system: Refereegranskade vetenskapliga artiklar Produktivitet - en tidskriftsartikel eller forskningsöversiktsartikel tilldelas 1 poäng om den är refereegranskad och finns registrerad i SLU:s publikationsdatabas (SLUpub). Synlighet en artikel tilldelas ytterligare 0,5 poäng om den publicerats i en tidskrift med impact factor över eller lika med ämnets medelvärde. Genomslag en artikel tilldelas ytterligare 0,5 poäng om den tillhör de 25% mest citerade inom sitt område. Böcker och Bokkapitel Produktivitet en bok tilldelas 4 poäng och ett bokkapitel tilldelas 0,5 poäng. Poäng ges endast för författade böcker, ej redaktörskap. I modellen hanteras refereegranskade vetenskapliga artiklar och böcker/bokkapitel var för sig. Av den totala potten som fördelas publikationsbaserat tilldelas böcker och bokkapitel 2 mkr. Resterande del, 53 mkr, fördelas efter artiklar. Till grund för poängräkningen ligger refereegranskade vetenskapliga artiklar (tidskriftsartiklar, forskningsöversiktsartiklar), böcker och bokkapitel publicerade åren och registrerade i SLUpub. För att undvika alltför stora svängningar mellan åren utgör den fördelningsgrundande poängen ett medelvärde av de fyra åren. Exempel på poängberäkning En högciterad artikel publicerad i en tidskrift med normerad impact factor över eller lika med 1 tilldelas i modellen 2 poäng (1+0,5+0,5), vilket är en artikels maximala utdelning. En refereegranskad artikel som finns registrerad i SLUpub men som inte finns med i Web of Science kan inte bedömas med avseende på synlighet och genomslag och kan därmed maximalt tilldelas 1 poäng. Artiklar som tilldelas 1,5 poäng är antingen högciterade eller publicerade i en tidskrift med en inom ämnet hög impact. Fördelningen baserad på böcker och bokkapitel tar enbart hänsyn till antalet publikationer. Val av modell Den här presenterade modellen är inte likadan som den modell regeringen använder för att fördela ut anslag till lärosätena, dock kan incitamentsstrukturen sägas vara densamma då antalet artiklar och en hög citeringsgrad premieras i båda fallen. I regeringsmodellen är det endast refereegranskade artiklar registrerade i Web of Science som ligger till grund för tilldelningen medan det här ingår alla refereegranskade artiklar som finns registrerade i SLUpub i tilldelningsunderlaget.

10 Bilaga 2 Till detta läggs nu även en premiering av artiklarnas synlighet i form av poäng för publicering i tidskrifter med en impact factor över snittet för ämnesområdet. Fraktionering Modellen tillämpar inte författarfraktionering. Varje institution som har en författare till en artikel/bok/bokkapitel tilldelas hela den poängsumma som artikeln genererat oavsett hur många författare artikeln har. Det finns för- och nackdelar med att använda fraktionering, dvs dela poängen med antalet författare på artikeln. Det kan tyckas rättvisare att den institution som har flera författare till en artikel knutna till sig ska få mer utdelning än den institution som bara har en författare. Sett på institutionsnivå och över en längre tidsperiod tenderar denna orättvisa att jämna ut sig. En nackdel med att tillämpa fraktionering på befintligt dataunderlag är att vissa poster i publikationsdatabasen främst icke Web of Science poster är svårbedömda avseende det totala antalet författare. Med målsättningen att försöka hålla modellen så enkel och transparent som möjligt bedöms därför fördelen att inte fraktionera överväga. Kritiska faktorer En modell som tillämpas ner på institutionsnivå blir ofrånkomligen ganska känslig för variation över åren. Ett sätt att dämpa variationen är att använda ett fyraårsmedelvärde av den fördelningsgrundande poängen. Komponenterna synlighet och genomslag i modellen förutsätter tillgång till Journal impact factor från Thomson Reuters och Percentile in Subject area från InCites (Thomson Reuters) 1. I dagsläget prenumererar SLU på tjänsterna. Forskarna måste registrera sina publikationer i SLUpub med korrekt koppling till institution. Dokumentation över organisationsstrukturen, kvalitetssäkrad avseende aktualitet, namn och nivå och där det är möjligt att följa organisatoriska förändringar bakåt i tiden är nödvändig. Modellens fördelar Relativt enkel och transparent modell då tröskelvärden och fasta poäng används. Enskilda extrema värden avseende citering eller impact factor påverkar därmed inte utfallet. Modellens båda delar synlighet och genomslag är normerade, dvs måtten baseras på jämförelser inom respektive ämnesområde. Publiceringsstrategiskt kan forskarna själva, med hjälp av Journal Citation Reports, hitta relevanta tidskrifter som har en relativt till ämnet god internationell synlighet/spridning. Stimulerar externt samarbete eftersom fraktionering inte tillämpas. 1 : InCitesTM, Thomson Reuters. Data source: Web of Science

11 Bilaga 2 Beskrivning av modellens komponenter och hur dataunderlaget tagits fram Dataunderlaget baserar sig på ett uttag från SLUpub gjort Uttaget inkluderar dokumenttyperna vetenskaplig artikel, forskningsöversikt, bok och bokkapitel för åren 2010, 2011, 2012 samt Produktivitet (Vetenskaplig artikel, forskningsöversikt, bok, bokkapitel) För att en vetenskaplig artikel och forskningsöversikt skall uppfylla kraven för produktivitetkomponenten gäller följande: (1) dokumentet skall i SLUpub i fältet Dokumenttyp antingen vara registrerat som en vetenskaplig artikel eller en forskningsöversikt ; (2) dokumentet skall i SLUpub i fältet Innehållstyp vara registrerat som refereegranskat ; (3) dokumentet skall i SLUpub under rubriken Validering av författare vara kopplad till ett korrekt SLU-visitkort. För att en bok och bokkapitel skall uppfylla kraven för produktivitet-komponenten gäller: (1) dokumentet skall i SLUpub i fältet Dokumenttyp antingen vara registrerat som en bok eller ett bokkapitel ; (2) dokumentet skall i SLUpub i fältet Innehållstyp vara registrerat som refereegranskat eller Övrigt vetenskapligt ; (3) dokumentet skall i SLUpub under rubriken Validering av författare vara kopplad till ett korrekt SLU-visitkort. Synlighet (Vetenskaplig artikel, forskningsöversikt) För att en vetenskaplig artikel och forskningsöversikt skall uppfylla kraven för synlighetkomponenten gäller, utöver de kriterier som anges i produktivitets-komponenten, följande: (4) dokumentet skall ha en NIF (Normaliserad Impact Factor) som är lika med eller överstiger 1, det vill säga är högre eller lika stort som ämnesnormalen. NIF beräknas för varje enskild artikel eller forskningsöversikt genom att dividera IF (Impact Factor) för publikationens tidskrift med medelvärdet av AIF (Aggregate Impact Factor) för de ämnesområden (WOS Categories) som tidskriften tillhör. Datakälla för IF har varit InCites 2014 Juni (Värden ekvivalenta med JCR 2 Ed. 2013) och Datakälla för AIF har varit den senast tillgängliga beräkningen, det vill säga JCR Ed (Både Science Edition och Social Science Edition). Genomslag (Vetenskaplig artikel, forskningsöversikt) För att en vetenskaplig artikel och forskningsöversikt skall uppfylla kraven för genomslagkomponenten gäller, utöver de kriterier som anges i produktivitets-komponenten, följande: (4) dokumentet skall ha ett IP (inverterat percentil-värde) som är lika med eller mindre än 25, vilket innebär att publikationen tillhör de 25% mest citerade inom sitt ämnesområde; samt (5) dokumentet får inte ha 2013 som publikationsår, dvs genomslag-komponenten baseras på åren , då värdena på IP för detta år inte kan anses som tillräckligt robusta. Datakälla för IP har varit InCites 2014 Juni. 2 JCR, Thomson Reuters

12 Bilaga 2 Årets dataunderlag Allmänt Underlaget omfattar åren och är baserat på det som återfinns i SLU:s publikationsdatabas SLUpub. Innehållet i SLUpub består av det som registrerats i gamla publikationsdatabasen (fram till våren 2012) samt registreringar gjorda direkt i det nya systemet, SLUpub. Registreringar som gjordes i gamla P-basen består av den information som forskare lagt in, d.v.s. ingen granskning av posternas kvalitet gjordes. Biblioteket har dock under 2013 och 2014 gått igenom och validerat en stor del av materialet fr.o.m Denna validering kan innebära att justeringar avseende t.ex. publikationstyp, komplettering av medförfattare och dennes affiliering har gjorts. Publicering som täcks av Web of Science En stor del av detta material har validerats bakåt i tiden, vilket säkerställer att SLU-knutna medförfattare har kopplats till publikationen. Nya poster har också tillförts, dvs publikationer med SLU-författare som inte har registrerats i SLUpub. För ett fåtal publikationer har inte poäng för synlighet och/eller genomslag kunnat beräknas, främst beroende på otydlig angivelse eller avsaknad av universitetets namn i artikeln.

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2017

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2017 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare: Dekanen vid fakulteten för naturresurser och

Läs mer

Hur fördelas resurserna till utbildningen inom SLU?

Hur fördelas resurserna till utbildningen inom SLU? Hur fördelas resurserna till utbildningen inom SLU? Presentation på mötet om strategiska utbildningsfrågor den 22 augusti 2016 Johan Torén Styrelsen Fakultetsnivån Universitetsgemensamma resurser Institutionsnivån

Läs mer

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning 1(10) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4956 Exp den 3/12-13 Rektor [Beslutsfattare] BESLUT 2013-12-03 Enligt sändlista Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning Beslut Rektor

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2017

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2017 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Dekan BESLUT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-3952 2016-11-11 Exp: 11 nov 2016 /IA Sändlista Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för skogsvetenskap år 2017

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för skogsvetenskap år 2017 STYRANDE DOKUMENT SLU.sfak.2016.1.1.1-.451 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Dekanen vid fakulteten

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för skogsvetenskap år 2019

Anslagsfördelning och uppdrag inom fakulteten för skogsvetenskap år 2019 STYRANDE DOKUMENT SLU.sfak.2018.1.1.1-370 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Dekanen vid fakulteten

Läs mer

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4068 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2015

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2015 1(7) Dnr: SLU ua 2014.1.1.1-4434 Exp. den: 2014-11-12/ALH STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-3249 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015 STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4389 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: BIOLOGI med inriktningar

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: BIOLOGI med inriktningar 1(7) Id: SLU ua 2016.3.2.1-2526 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Nämnden för utbildning på forskarnivå (Fun-NJ) Avdelning/kansli:

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap för år 2019

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap för år 2019 1(2) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 29/18 P 80-83 2018-11-13 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Ekonomisk utveckling (tkr) Ekonomisk utveckling BOKSLUTSKOMMENTAR 2014

Ekonomisk utveckling (tkr) Ekonomisk utveckling BOKSLUTSKOMMENTAR 2014 BOKSLUTSKOMMENTAR Fakultet: Dekan: NJ Barbara Ekbom Indikatorer Gu Fo/Fu Foma Gem Omsättningsfördelning: 8% 64% 27% 0% = 100% Kapital i % av oms: -10% 22% 13% 238% Externfinansieringsgrad: 55% 73% Ekonomisk

Läs mer

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Planeringsavdelningen 2014-11-12 Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 1. Inledning Inför 2015 införs nya riktlinjer för fördelning av universitets-

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2018

Anslagsfördelning och uppdrag för 2018 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.1-3990 2017-11-08 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2018 Beslut Styrelsen beslutar att fastställa anslagsfördelning och uppdrag för 2018 enligt

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-1616 2016-11-08 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2016 Sammanfattning SLU:s resultat

Läs mer

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr SLU ua 2014.1.1.1-572 1(5) Utbildningsnämnden BESLUT 2014-02-20 Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå 1. Bakgrund och motiv Styrelsen beslutade

Läs mer

Anslagsfördelning 2017 inom fakulteten för LTV Bilaga 1

Anslagsfördelning 2017 inom fakulteten för LTV Bilaga 1 Anslagsfördelning 2017 inom fakulteten för LTV Bilaga 1 Från och med anslagsfördelningen för 2017 har alla fakulteter en gemensam modell för att beskriva fördelningen av statsanslag till institutioner

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2018

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2018 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Dekan BESLUT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-3692 2017-11-13 Exp: Sändlista Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2018

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2019

Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2019 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Dekan BESLUT SLU ID: SLU.ua 2018.1.1.1-3872 2018-11-14 Exp: Sändlista Anslagsfördelning inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjur för år 2019

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Rektor BESLUT 2017-11-21 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-4288 Sändlista Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa en övergripande dimensionering för det universitetsgemensamma

Läs mer

Anslagsfördelning 2018 inom fakulteten för LTV Bilaga 1

Anslagsfördelning 2018 inom fakulteten för LTV Bilaga 1 Anslagsfördelning 2018 inom fakulteten för LTV Bilaga 1 Från och med anslagsfördelningen för 2018 har alla fakulteter en gemensam modell för att beskriva fördelningen av statsanslag till institutioner

Läs mer

Utvärdering Kvalitet och Nytta 2018 (KoN2018) Information och instruktioner till prefekter angående Units of Assessment (UoA)

Utvärdering Kvalitet och Nytta 2018 (KoN2018) Information och instruktioner till prefekter angående Units of Assessment (UoA) Kvalitet och Nytta 2018 (KoN2018) 2017-06-21 Utvärdering Kvalitet och Nytta 2018 (KoN2018) Information och instruktioner till prefekter angående Units of Assessment (UoA) 1. Planeringsläget 2. Uppdrag

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden 2015-03-03 SLU ua 2015.1.1.1-1090 Strategisk satsning på meriteringsanställningar Fakultetsnämnden uppdrog 2014-12-10 till prodekanus Pär Forslund och forskningssekreteraren

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter kvartal

Ekonomisk uppföljning efter kvartal Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2019.1.1.1-1661 2019-04-16 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 1 2019 Sammanfattning SLU:s resultat efter första kvartalet 2019 är -25 mnkr,

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2014

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap 2014 1(6) Dnr: SLU ua 2014.1.1.1-471. Exp. den: 2014-02-03/ALH STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Anvisningar för fakultetsgemensamma institutioner

Anvisningar för fakultetsgemensamma institutioner DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4448 Exp. den: 30 sept 2013 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören

Läs mer

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap 2013

Anslagsfördelning inom fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap 2013 1(6) DNR: SLU ua Fe.2012.1.4-2831 Exp. den: 2012-09-28/ACÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua Fe.2010.1.4-1748 1(2) Styrelsen BESLUT 2010-12-15 Exp. 2010-12-15 MF Enligt sändlista Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Beslut Styrelsen

Läs mer

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012)

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012) Dispositionsplan budgetåret 2012 Bilaga 1 Fördelning av anslag bå 2012 (tkr) Anslag 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 Grund Fo/Fou Externt Totalt Grund Fo/Fou Externt Totalt Anslagsmedel grund+fak

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019 Rektor BESLUT 2018-11-20 SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-4228 Sändlista Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019 Beslut Rektor beslutar att fastställa en övergripande dimensionering för det universitetsgemensamma

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2017

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2017 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4311 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning

Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning SAMFAK 2008/63 Resursfördelningsmodell för anslaget för forskning och forskarutbildning Beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2008-04-24 Innehållsförteckning Modell för fördelning av anslaget för

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Instruktion för Viltskadecenter

Instruktion för Viltskadecenter Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2468 Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-10-25 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 SLU redovisar ett överskott på 36 mnkr och prognosen för 2010 är ett överskott på 44 mnkr,

Läs mer

Anslagsredovisning processbeskrivning

Anslagsredovisning processbeskrivning Ekonomiavdelningen, Torbjörn Söder 2018-07-17 Sida 1 (5) Anslagsredovisning processbeskrivning 1. Extern redovisning 1.1. I regleringsbrevet som kommer under december inför nästkommande år framgår anslagstilldelningen

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2015, m.m.

Anslagsfördelning och uppdrag för 2015, m.m. 1(5) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4241 Exp den 7/11 2014/DG Styrelsen [Beslutsfattare] BESLUT 2014-11-06 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2015, m.m. Beslut Styrelsen beslutar: att fastställa

Läs mer

Resursfördelning 2015. Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Resursfördelning 2015. Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Resursfördelning 2015 Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Dnr: FS 1.3.5-1701-14

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Ledningskansliet 2011-04-27 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2014

Anslagsfördelning och uppdrag för 2014 1(5) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4956 Exp den 14/11 Styrelsen [Beslutsfattare] BESLUT 2013-11-06 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2014 Beslut Styrelsen beslutar: att fastställa anslagsfördelning

Läs mer

Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram

Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram Möjlighet till fortsatta studier Den student som har fullgjort utbildningen på kandidatprogrammet biologi och miljövetenskap

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: FÖRETAGSEKONOMI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: FÖRETAGSEKONOMI 1(5) DNR: SLU ua 2018.3.2.1-4168 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Nämnden för utbildning på forskarnivå (Fun-NJ) Avdelning/kansli:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: FÖRETAGSEKONOMI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: FÖRETAGSEKONOMI 1(5) DNR: SLU sfak 2017.3.2.1-116 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Fakultetsnämnden Avdelning/kansli: Fakulteten för skogsvetenskap

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 FS 1.3.2-425-19 Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 1. Inledning Dessa anvisningar gäller verksamhetsuppföljning 2019 och inleder

Läs mer

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson) Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Dokumentnamn Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Läs mer

Strategi ( ) för Grogrund SLU:s centrum för förädling av livsmedelsgrödor

Strategi ( ) för Grogrund SLU:s centrum för förädling av livsmedelsgrödor STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ltv.2018.1.1.1-336 Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär samt Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Dekan

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2016. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Möjlighet till fortsatta studier

Möjlighet till fortsatta studier Bilaga 1 till utbildningsplan för agronomprogrammet livsmedel Möjlighet till fortsatta studier Den student som fullgjort tre år av utbildningen på agronomprogrammet - livsmedel med avlagd kandidatexamen

Läs mer

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR 1(7) Dnr SLU ua Internrevisionen Till styrelsen vid SLU GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR SAMMANFATTNING Universitetsledningen har tydliggjort vikten av att såväl

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: TEKNOLOGI 1(5) Id: SLU ua 2016.3.2.1-428 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Nämnden för utbildning på forskarnivå (Fun-NJ) Avdelning/kansli:

Läs mer

Verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2015 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2015 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: BIOLOGI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: BIOLOGI 1(5) SLU-ID: LTV 2015.3.2.1-1001 Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårdsoch växtproduktionsvetenskap STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

Strategi för NJ-fakulteten

Strategi för NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Fakultetsnämnden 2016-12-14 SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-4336 Strategi för NJ-fakulteten 2017 2020 Postadress: Box 70 82, 750 07 Uppsala Besöksadress: Almas

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: NATIONALEKONOMI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: NATIONALEKONOMI 1(6) Id: SLU ua 2016.3.2.1-2529 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Nämnden för utbildning på forskarnivå (Fun-NJ) Avdelning/kansli:

Läs mer

Handledning för SLU SUHFs redovisningsmodell för indirekta kostnader vid universitet och högskolor

Handledning för SLU SUHFs redovisningsmodell för indirekta kostnader vid universitet och högskolor 2009-10-12 Handledning för SLU SUHFs redovisningsmodell för indirekta kostnader vid universitet och högskolor Projektledare: Anna Sjölander Projektgrupp: Malin Larsson Lewin Olof Jonsson Lars Thorell Christer

Läs mer

Möjlighet till fortsatta studier

Möjlighet till fortsatta studier Bilaga 1 till utbildningsplan för agronomprogrammet mark/växt Möjlighet till fortsatta studier Den student som har fullgjort tre år av utbildningen på agronomprogrammet - mark/växt med avlagd kandidatexamen

Läs mer

Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram

Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram Bilaga 1 till utbildningsplan för biologi och miljövetenskap - kandidatprogram Möjlighet till fortsatta studier Den student som har fullgjort utbildningen på kandidatprogrammet biologi och miljövetenskap

Läs mer

Grundförutsättningar

Grundförutsättningar Ny budgetprocess Grundförutsättningar Rullande 3 årscykel Fakultetsramar och OH i juni Fasta institutionsramar i okt inför år 1 Planeringsförutsättningar för år 2 och 3 Skarp av avräkning mellan rektor

Läs mer

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 170-172 2018-10-08 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 170/18 Anställning

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3466 2015-11-03 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2015 Sammanfattning SLU gör

Läs mer

LTHs organisation och styrelsens beslutanderätt LTHs styrelse (SLTH) SLTH är en fakultetsstyrelse och fakultetens högsta beslutande organ. SLTH har ett samlat ansvar för verksamheten vid fakulteten. Beslutanderätten

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: NATIONALEKONOMI

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet: NATIONALEKONOMI 1(7) DNR: SLU sfak.2017.3.2.1-115 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Forskning och utbildning på forskarnivå Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Fakultetsnämnden Avdelning/kansli: Fakulteten för skogsvetenskap

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället.

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället. Kvalitet och Nytta Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen k om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2017

Anslagsfördelning och uppdrag för 2017 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU ua 2016.1.1.1-3759 2016-11-08 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2017 Beslut Styrelsen beslutar att fastställa anslagsfördelning och uppdrag för 2017 enligt

Läs mer

LTV-fakultetens strategi

LTV-fakultetens strategi 1(6) DNR: Slu.ltv.2014.1.1.1-679 Exp: 2014-06-25 LTV-fakulteten STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Fakultetsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Komplettering till Bibliometrisk studie av natur och samhällsvetenskapliga institutioner vid Stockholms universitet,

Komplettering till Bibliometrisk studie av natur och samhällsvetenskapliga institutioner vid Stockholms universitet, Komplettering till Bibliometrisk studie av natur och samhällsvetenskapliga institutioner vid Stockholms universitet, 2005 2007 Per Ahlgren, avd. för e-resurser, Stockholms universitetsbibliotek 1. Introduktion

Läs mer

Verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2014 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2014 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

BOKSLUTSKOMMENTAR :27. Fakultet: NJ Dekan: Torleif Härd

BOKSLUTSKOMMENTAR :27. Fakultet: NJ Dekan: Torleif Härd 2017-02-03 15:27 Fakultet: NJ Dekan: Torleif Härd Indikatorer 2016 Gu Fo/Fu Foma Gem Omsättningsfördelning: 9% 63% 28% 1% = 100% Kapital i % av oms: 5% 35% 7% 45% Externfinansieringsgrad: 51% 70% Ekonomisk

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1(5) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-12 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-04-17 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1 2012 SLU redovisar efter första kvartalet 2012 ett underskott på -72

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2016

Anslagsfördelning och uppdrag för 2016 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU. ua 2015.1.1.1-4121 2015-11-03 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2016 Beslut Styrelsen beslutar att fastställa anslagsfördelning och uppdrag för 2016 enligt

Läs mer

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR

FÖRKUNSKAPSKRAV OCH ANDRA ANTAGNINGSVILLKOR Utbildningsnämnden Utbildningsplan för biologi och miljövetenskap kandidatprogram, 180 högskolepoäng Syllabus for the Biology and Environmental Science Bachelor's programme, 180 credits BESLUT Programkod:

Läs mer

Verksamhetsplan och anslagsfördelning 2016 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Verksamhetsplan och anslagsfördelning 2016 inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 7 Dnr SLU ua 2015.1.1.1-3730 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap BESLUT 2015-11-11 Exp Enligt sändlista Verksamhetsplan och anslagsfördelning 2016 inom fakulteten för veterinärmedicin

Läs mer

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018 Beslutsdatum: 2017-03-20 2017/0711 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Karin Fürstenbach Dokumentansvarig: Ekonomichef Dokumenttyp: Årligt planerings- och uppföljningsdokument Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Budgetförutsättningar 2018

Budgetförutsättningar 2018 SLU-ID: SLU ua 2017.1.1.1-3585 Planeringsavdelningen Joakim Ögger PROMEMORIA 2017-10-02 Budgetförutsättningar 2018 Inledning Planeringsprocessen är koncentrerad till hösten och styrelsen fattar ett beslut

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden den 6 december 2018

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden den 6 december 2018 Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Fakultetsnämnden PROTOKOLL 139-163/2018 2018-12-06 Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden den 6 december 2018 Innehållsförteckning 139 Sammanträdets

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen 1(6) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 2014-04-24 / JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument

Läs mer

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser UFV 212/318 Nyckeltal och jämförelser Underlag inför beslut om s verksamhetsplan 213 UPPSALA UNIVERSITET Nyckeltal och jämförelser UFV212/318 Innehåll Inledning...3 Ekonomi...3 Totala intäkter, flera lärosäten,

Läs mer

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Sid 1 (11) Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Inledning Vetenskapsrådet fick i uppdrag av regeringen januari 2009, att ta fram underlag för beräkning av indikatorn

Läs mer

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162 Beslut Datum 2016-03-09 Dnr LED 1.3-2016/162 BESLUTANDE Catarina Coquand Dekan FÖREDRAGANDE Anna Boreson Kanslichef Övriga som deltagit vid beslutstillfället Ärende TS erhåller statsanslag för utbildning

Läs mer