Kompetens- och arbetslivsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetens- och arbetslivsnämnden"

Transkript

1 Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Yrkesutbildningar på gymnasial nivå (YrkesVUX) Särskild utbildning för vuxna Antagning, vägledning och validering Eftergymnasiala utbildningar och Uppdragsutbildning Yrkeshögskoleutbildningar (YH) Universitets- och högskoleutbildningar på distans Uppdragsutbildningar Arbetsmarknad Arbetsmarknadspolitiska åtgärder Statligt subventionerade anställningar Introduktions- och etableringsinsatser för nyanlända Introduktionsprogrammet avser mottagning av flyktingar som anlände före 1 december Verksamheten avvecklas under 2011/2012. Etableringsinsatser sker i form av samhällsorientering och SFI. Verksamhetens fördelning Diagram Kompetens- och arbetslivsnämndens verksamhet Utbildning av vuxna (66%) Arbetsmarknad och Introduktion (27%) Nämnden och gemensam administration (7%) 1 (7)

2 A B C D E Verksamhet Aktivitet Tillhörande er gemensama Summa C+D kostnader Utbildning av vuxna Grundläggande utbildning Gymnasial utbildning Särskild utbildning för vuxna Svenska för invandrare Uppdragsutbildning Yrkeshögskoleutbildning Högskoleutbildning Summa Stöd för föreningar Arbetsmarknad och Introduktion Gemensamt TOTALT BUDGET RESULTAT Bruk för alla Subventionerade anställningar Arbetsmarknadspolitiska åtgärder Introduktion Summa Administration Nämnden Summa Diagrammet visar nettokostnader samt andel av gemensamma kostnader för: SFI Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Särskild utbildning för vuxna YH Högskoleutbildning Uppdragsutbildning Arbetsmarknadsenhet och Introduktion Arbetsmarknadspolitiska åtgärder Statligt subventionerade anställningar Introduktionsprogrammet. Nämnd och administration Ersättningar för nämndledamöter Lönekostnader för 3,5 tjänster. 2 (7)

3 Tabell: Driftsredovisning Kompetens- och arbe tslivsnämn de n Bokslut Bokslut Bokslut tkr Intäkter Kostnader er Budget Budgetavvikelse Ekonomi Budgetavvikelse var 0,5% av brutto- eller 0,9% av nettokostnader och består av lägre kostnader och högre intäkter än budgeterat. Följande intäkter periodiseras och ingår inte i resultat, de ska täcka motsvarande kostnader 2012/2013. Statsbidrag för YrkesVUX Statsbidrag för YH 357 Statsbidrag för Instegsjobb och PUT 748 Projekt Samverkan för arbete och mångfald 990 Totalt Årets händelser 1. Det strategiska förändrings- och utvecklingsarbetet utifrån nationella och lokala mål har varit i fokus. Förvaltningen har tagit fram ett systematiskt kvalitetsarbete och indikatorer för respektive verksamhet. Dessa rapporteras till nämnden enligt fastställd cykel. Administrativa system, såsom elevdatasystem, har bytts ut för att i än högre utsträckning samverka med Barn- och utbildningsförvaltningen. Webbansökningar införs som ett led i att effektivisera och öka servicegraden till medborgarna. Lärcenter använder sociala medier för att informera och kommunicera. 2. Nämnden har anordnat eftertraktade och uppskattade utbildningar på alla nivåer. I Medborgarundersökningen 2010, fråga A2:2 om tillgång till övriga utbildningar inom rimligt avstånd (Kommunal vuxenutbildning, YH, Folkhögskola etc), gavs Falköping betyget 74,4. >75 = mycket bra. 3. En företagskoordinator har rekryterats i syfte att, utifrån den kommunala strategin, vara en samverkanspartner med näringsliv/företag och branschorganisationer för utbildning och kompetensutveckling. Nyföretagarcentrum, för rådgivning och starta-eget-kurser, finns lokaliserade på Lärcenter. 4. Under året har Lärcenter aktivt tagit en plats och bidragit i en rad nätverk. Syftet är att vara en drivande kraft för samverkan såväl i 3 (7)

4 Skaraborg som i regionen och därmed bredda det totala utbildningsutbudet. Aktiva nätverk finns mellan Skaraborgskommunerna inom Vuxavtalets ram och i samverkan med högskolor/universitet i Sverige. Kompetensforum Skaraborg har som uppdrag att utveckla utbildningsutbudet och därmed utbildningsnivån. Lärcenter representeras såväl i utbildnings- som i branschråd. Nitus är ett nationellt nätverk för lärcentra, som har till syfte att ta tillvara gemensamma intressen på nationell nivå. Lärcenter representeras genom en suppleant i styrelsen. Westum är ett regionalt nätverk för lärcentra, som har till syfte att arbeta med tillväxtfrågor. Lärcenter representas i styrelsen. Försvarsmaktsråd Skaraborg arbetar till viss del med utbildningsfrågor. Lärcenter representerar lärcentra i Skaraborg. 5. Satsningen på YrkesVUX har fortsatt under Syftet är att motverka brist på yrkesutbildad arbetskraft och att nå grupper som saknar gymnasieutbildning eller har gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras. Sex kommuner i östra Skaraborg samverkar och samordnar uppdraget. 112 personer folkbokförda i Falköping har läst i annan kommun 132 personer folkbokförda i Falköping har läst i kommunen 155 personer från annan kommun har läst på Lärcenter. I samverkan med Ållebergsgymnasiet har gymnasiala yrkesutbildningar för vuxna planerats och arbetats fram för start 2012 inom hantverksprogrammet guldsmed fordonsprogrammet industriprogrammet. Tillsammans med Samhällsbyggnadsförvaltningen har utbildning för ekonomibiträden påbörjats. Genom stadsbidrag kommer de anställda vid kommunens skolkök att erbjudas omfattande kompetensutveckling. 6. Inom YH har uppföljning gjorts sex månader efter avslutad utbildning. Denna visar att åtta av tio elever är i arbete eller fortsatta studier. En förstudie till en utbildning inom området vindkraft har genomförts. Utifrån denna fortsätter arbetet. 7. Vård- och omsorgsutbildningen är från och med september 2011 organiserad och certifierad som vård- och omsorgscollege. Detta är ett led i att säkerställa kvalitén inom vård och omsorg. 8. En forskningscirkel har genomförts genom Göteborgs Universitet/ Humanistiska fakulteten. Ämnet har varit svenska som andraspråk. Forskningscirkel är en metod för kompetensutveckling. Här samverkar läraryrkets praktiska erfarenheter och forskningens teoretiska kunskaper. 4 (7)

5 9. Kommunen ansvarar, via Lärcenter, för att genomföra SFI och samhällsorientering. Att lära sig språket är en mycket viktig faktor för att lyckas i ett nytt samhälle. SFI är en grundläggande utbildning i svenska språket för vuxna, som inte har svenska som modersmål. Verksamheten har under 2011 haft en volymökning på inte mindre än 238%. Denna ökning har krävt ett intensivt förändrings- och utvecklingsarbete på organisations- och verksamhetsnivå. Utgångspunkten i allt arbete är individanpassad undervisning med fokus på högre måluppfyllelse. Verksamheten har under året blivit uppmärksammad såväl lokalt som nationellt för framgångsrikt mål- och utvecklingsarbete. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen samverkar regionalt med andra kommuner i Skaraborg via SAM-projektet (Samverkan, Arbete, Mångfald) och i VG-regionen via Länsstyrelsen i Göteborg. Syftet är att säkerställa tillgången på erforderlig kompetens och att skapa förutsättningar för samordning av samhällsorienteringens innehåll, upplägg och omfattning. Lärcenter har samordningsansvaret för Samhällsorientering i Skaraborg. Förvaltningschefen är ordförande i SAM-projektets styrgrupp. Introduktionsprogrammet avser mottagning av flyktingar som anlände före den 1 december Avveckling av denna verksamhet påbörjades under 2011 för att fasas ut under hösten Detta p g a av att en ny lag om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare trädde i kraft den 1 december 2010, där staten tar över huvudansvaret för etableringen. 10. Ungdomsarbetslösheten är ett prioriterat område. I samverkan med Arbetsförmedlingen har resurserna samlats i ett gemensamt uppdrag, Vägen till jobb. Syftet är att inom uppdragets ram erbjuda vägledning, utbildning och matchning mot praktik. I samverkan med socialförvaltningen har ungdomsplatser skapats för ungdomar som uppbär försörjningsstöd. Ett hundratal ungdomar har sedan juni månad deltagit. Pengar har sökts och beviljats via FINSAM (Finansiell samordning som sker mellan fyra huvudmän inom rehabiliteringsområdet, kommun, landsting/region, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen) för ungdomar som står längre ifrån arbetsmarknaden p.g.a. ett lättare funktionshinder. Upptagningsområdet är Falköping-Tidaholm. Start sker under mars Nämnden ansvarar för en rad olika statligt subventionerade anställningar. Nyanlända invandrare är en av målgrupperna som prioriterats genom möjlighet till Instegsjobb. Personer med funktionsnedsättning har också haft möjlighet till 5 (7)

6 anställningar via lönebidrag och OSA- anställningar. Totalt har 161 personer haft någon form av statligt subventionerad anställning. Verksamhetsredovisning återfinns sist i dokumentet Verksamhetsanalys 2820 elever/studerande/deltagare har under 2011 varit inregistrerade i förvaltningens verksamheter. Utöver det tillkommer de som deltagit i öppna föreläsningar samt högskolestuderande använder teknik och service, exempelvis tentamensskrivning. Statsbidrag för YrkesVUX tkr 43% av bruttokostnad Statsbidrag för YH tkr 34% av bruttokostnad inkluderar andel av gemensamma kostnader, för verksamheter som ingår i. De periodiserade tkr för YrkesVUX täcker utbildningskostnader 2012 och eventuell återbetalning om tillräckligt antal verksamhetspoäng inte produceras. Falköpings kommun har sökt statsbidrag tillsammans med fem andra kommuner och har gemensamt ansvar för produktion och eventuell återbetalning. Därför kan resultatet för betraktas som sannolikt, men inte definitivt. Arbetsmarknad och Integration Kostnaden för Sommarferiepraktik var betydligt högre än budgeterat. Detta kompenserades genom ökade intäkter/minskade kostnader inom andra verksamheter. Gemensamt I årets bokslut är, till största del, de gemensamma kostnaderna och intäkterna fördelade på huvudverksamheter. Detta är en följd i framtagandet av indikatorer för produktivitet och effektivitet. En jämförelse med 2009 och 2010 visar därför stora avvikelser på vissa poster. Framtid Vuxnas möjlighet till lärande är en angelägenhet inom flera politiska områden. Att lära nytt, lära mer, lära om, kan ge den kompetens som individen behöver för att utvecklas i arbetslivet, få tillgång till stimulerande arbete, men också att göra nya vägval på en rörlig arbetsmarknad. Tillgång till arbetskraft med rätt kompetens är en av de kritiska faktorerna för en lokal och regional utveckling och tillväxt. Lärcenter ska vara en mötesplats för lärande, mäklare av olika tjänster, då främst utbildning och kompetensutveckling. Den samlade verksamheten ska fungera som en motor för lokal och regional utveckling och tillväxt. 6 (7)

7 I nära samverkan med näringsliv, branschorganisationer, Arbetsförmedlingen och internt i kommunen ges förutsättningar för att möta och matcha arbetslivets och individens behov. Lärcenter ska ha en samordningsfunktion mellan olika aktörer med fokus på tillväxt- och arbetsmarknadsfrågor, både vad gäller operativa samarbeten och i strategiska sammanhang. Nämnden ska arbeta vidare med prioriterade grupper, såsom ungdomar, personer med utländsk bakgrund och funktionshindrade, som står utanför arbetsmarknaden. Nämnden ska i alla sammanhang tänka i samverkansmöjligheter, att komplettera istället för att konkurrera. Detta såväl i det interna arbetet inom kommunen som i nära samverkan regionalt. Lärcenter ska vara en drivande kraft i Skaraborg för samverkan och därmed bidra till att bredda det totala utbildningsutbudet för medborgarna. Att fortsätta stärka förtroendefulla relationer som bygger på tillit, stabilitet och långsiktighet är i fokus. Näringsliv och företag är en viktig målgrupp som nämnden arbetar aktivt med. Fokus 2012 Planering och implementering av nya reformen Vux 12, som medför förändrad struktur i utbildningen. Att i samverkan med andra lärcentra starta fler distansutbildningar för att nå fler och ha möjlighet att kunna erbjuda ett större utbud av kurser. Flera ansökningar om YH-utbildning kommer att göras under året. Inventering av kompetensutvecklingsbehov i samverkan med nätverket Westum. En ny lärplattform kombinerad med kursansökan via webben kommer att införas. Strategisk samordnare för kompetensutveckling internt i kommunen. SFI kommer att kunna kompletteras med yrkesutbildning i samverkan med bland annat TTC i Tibro. 7 (7)

8 Verksamhetsredovisning Bokslut Bokslut Bokslut Kompetens- och arbetslivsnämnden Särvux tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal studerande* per studerande tkr 27,647 14,625 11,625 Utveckling % Kostnad/invånare tkr 0,015 0,007 0,006 Utveckling % Grundvux tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal helårsstuderande* /studerande tkr 28,939 37,256 36,606 Utveckling % Kostnad/invånare tkr 0,045 0,046 0,038 Utveckling % Gymnasial tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal helårsstuderande** Utveckling % Nettokostn./ helårsstud. Tkr 52,624 43,113 42,823 Utveckling % Kostnad/invånare tkr 0,469 0,426 0,401 Utveckling % Avbrott Grund- och Gymnasial ** Utveckling % Svenska för invandrare-sfi tkr Utveckling % -15 tkr Utveckling % 3 Antal helårsstuderande*** Utveckling % 62 / helårsstuderande tkr 23,733 37,456 Utveckling % -37 Kostnad/invånare tkr 0,109 0,107 Utveckling % 2 Högskoleutbildning tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal helårsstuderande**** Utveckling % /studerande tkr 7,523 3,783 4,854 Utveckling % Kostnad/invånare tkr 0,015 0,010 0,024 Utveckling %

9 Verksamhetsredovisning Kompetens- och arbetslivsnämnden Yrkeshögskoleutbildning tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal helårsstuderande***** Utveckling % /studerande tkr 17,402 0,028 5,963 Bokslut Bokslut Bokslut Utveckling % Kostnad/invånare tkr 0,053 0,000 0,014 Utveckling % Uppdragsutbildning tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal deltagare Utveckling % /deltagare tkr 1,000 1,638-1,662 Utveckling % Kostnad/invånare kr 0,005 0,011-0,021 Utveckling % Arbetsmarknad och introduktion tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal deltagare /deltagare tkr 10,494 13,103 14,103 Utveckling % Kostnad/invånare kr 0,286 0,161 0,318 Utveckling % Gemensamt tkr Utveckling % tkr Utveckling % Antal studerande+deltagare /stud..+deltag. tkr , , ,148 Utveckling % Kostnad/invånare kr 0,080 0,386 0,453 Utveckling % * antal personer ** helårsstuderande eller helårsplats motsvarar 800 poäng eller 20 timmar per vecka*40 veckor under ett år *** helårsstuderande eller helårsplats motsvarar 525 poäng **** helårsstuderande motsvarar 60 högskolepoäng *****helårsstuderande motsvarar 40 KY-poäng respektive 200 YH-poäng

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012 Delårsrapport 2012 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning Juni 2012 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman Katarina Andersson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 UPPFÖLJNING AV MÅL

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan -2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2011 Verksamhetsplan - 2014 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Förslag till nämndsredovisning 2010

Förslag till nämndsredovisning 2010 2011-02-22 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till nämndsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Katarina Andersson, förvaltningschef Anna Carlsson, nämndsekreterare Johan Lindell, rektor Tore Otterup, Göteborgs universitet

Katarina Andersson, förvaltningschef Anna Carlsson, nämndsekreterare Johan Lindell, rektor Tore Otterup, Göteborgs universitet ida 1 (9) Paragrafer 33-39 Plats och tid Ryttarsalen Lärcenter 8.15-11.45 Beslutande Ingvor Bergman Lars-Göran Andersson Ed Kahrs Kristina Åhslund, tj.g. ersättare. Henriksson Bo Johansson Birgitta Friggeråker

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till Verksamhetsplan 2-24 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2 Verksamhetsplan 2-24 Nämndens ordförande Ingvor Bergman 7-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Presentation. Norrtälje Vuxenutbildning, VUX. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation. Norrtälje Vuxenutbildning, VUX. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Norrtälje Vuxenutbildning, VUX Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Organisation Vuxenutbildningen 17 Externa Utbildningsanordnare Utbildningsansvariga Norrtälje vuxenutbildning Verksamhetschef/rektor

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen

BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-01-26 1(6) BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-01-26 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3-4 Analys av årets utfall för verksamhet

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA 2019-02-05 Lärcentrum Mötesplats, mäklare, motor. (Grepperud & Thomsen, 2001: Villkår for et regionalt utdanningslöft) I första hand en miljö för lärande, en

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Delårsrapport Arbetslivsnämnden

Delårsrapport Arbetslivsnämnden Arbetslivskontoret, Utbildningskontoret, Kommunstyrelsens kontor Rapport 2018-05-24 Arbetslivsnämnden T1 per 30 april 2018 Johan Lidström Verksamhetscontroller Arbetslivskontoret Telefon (direkt): 076-648

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Hans Johansson Förvaltningschef: Sandra Lidberg 1 Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Verksamhetens fördelning...

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux Statsbidrag Regionalt Yrkesvux SFS 2016:937 mats.soderberg@skl.se Statsbidrag utgår för, Orienteringskurser Kurser i ämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik eller samhällskunskap inom

Läs mer

Projekt regional samverkan Sfi

Projekt regional samverkan Sfi Projekt regional samverkan Sfi Projektet finansieras av Länsstyrelsen Örebro län enligt 37 förordningen, beredskap och kapacitet samt regional samverkan. Projektägare är Sydnärkes Utbildningsförbund som

Läs mer

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket 375 000 375 000 elever i vuxenutbildningen 2016 Antal elever/skolform 2016 - Särvux (gr + gy nivå): ca 3 900 - Komvux sfi: ca 150 000 - Komvux grundläggande: ca 42

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden

Mål & Budget TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/ Arbets- och företagsnämnden 41 av 106 2013-09-11 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2013/127-040 1 (8) Arbets- och företagsnämnden Mål & Budget 2014-16 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår utifrån Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009 Vår handläggare Bilaga 1 NYCKELTAL 29 Datum Vår beteckning Marie Esbjörnsson 21-2- 29 Alla nyckeltal.doc Kvalitetsstrateg Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 29 Vuxenutbildning (grundläggande, gymnasial

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning

Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning Medverkande: Johan Lindell, Tidaholms kommun Kjell Halling, Gävle kommun Samtalsledare: Gustaf

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

BOKSLUT 2016 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen

BOKSLUT 2016 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2016-12-31 1(6) BOKSLUT 2016 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2016-12-31 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3 Verksamhet under året, Årets utfall

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Lars-Erik Kullenwall (m) Förvaltningschef: Harriet Lökholm 2002 är nämndens första verksamhetsår, därför görs jämförelser mot budget i tabellen nedan. Resultatområde:

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81 Kommittédirektiv Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare Dir. 2011:81 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Nämndens uppdrag. Årets händelser. Ekonomi

Nämndens uppdrag. Årets händelser. Ekonomi Nämndens text till årsredovisning År: 2012 Period: December Nämnd: Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämndens uppdrag Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning har ansvaret

Läs mer

Organisation och inriktning för vuxenutbildningen 2014

Organisation och inriktning för vuxenutbildningen 2014 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum -10-16 Vår referens Jonas Jonsson Tjänsteskrivelse Organisation och inriktning för vuxenutbildningen Ärende 8 Dnr GyVF -242 Sammanfattning

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014

Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014 VIANs handling 21-2011 BUDGET 2012-2014 1 (9) VIAN/2011:21-042 2011-08-25 Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014 A. Verksamhetsbeskrivning 1. Syfte och ansvarsområden Viadidaktnämnden

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2014. Komvux. grundläggande. Komvux. gymnasial. Särvux. Samhällsorientering. Sfi svenska för invandrare Verksamhetsplan 2014 Komvux gymnasial Komvux grundläggande Särvux Samhällsorientering Sfi svenska för invandrare VERKSAMHETERNA Kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå De kurser som erbjuds följer gymnasiets

Läs mer

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen Aktuellt från Skolverket ViS-konferensen 2018-04-09 Innehåll Senaste officiella statistiken Uppdaterade styrdokument för den kommunala vuxenutbildningen Demo av Skolverkets nya verktyg Stöd för kartläggning

Läs mer

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter Fastställd av Verksamhetschef 2019-02-21 Verksamhetsplan 2019 Tibro Kompetenscenter Tibro Kompetenscenter 543 80 TIBRO www.tibro.se/kompetenscenter kompetenscenter@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11)

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket

Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Skola arbetsliv Prioriterat område för Skolverket Utökat uppdrag till Skolverket Instruktionen: Myndigheten ska bidra till att trygga den nationella kompetensförsörjningen och underlätta ungdomars etablering

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Anders Kessling Tillträdande unga (16 30 år) på arbetsmarknaden samt åldersavgångar, 2008 2025 De

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (10) 2011-01-24 MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2011/7 UAN NR 11/6 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Bokslut 2010 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2010

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2010 Vår handläggare Bilaga 1 NYCKELTAL 21 Datum Vår beteckning Marie Esbjörnsson 211-1-21 21 Alla nyckeltal.doc Kvalitetsstrateg Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 21 Vuxenutbildning (grundläggande, gymnasial

Läs mer

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum -01-16 Vår referens Jonas Jonsson Strateg jonas.o.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning

Läs mer

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad 2012-03-14 av Kommunstyrelsen 47 Senast reviderad 2015-06-03 av Kommunstyrelsen 118 Detta dokument gäller för

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

BOKSLUT 2013 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen

BOKSLUT 2013 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2013-12-31 1(6) BOKSLUT 2013 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2013-12-31 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3-4 Analys av årets utfall för verksamhet

Läs mer

KALLELSE. Datum 2015-12-09

KALLELSE. Datum 2015-12-09 Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2015-12-09 Sida 1 (2) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun,

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, 2016-12-14 Parter Norsjö kommun, organisationsnummer 212000-2858 Skellefteå

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

Vuxenutbildningen i Malmö

Vuxenutbildningen i Malmö Vuxenutbildningen i Malmö Utgångspunkten för planeringen av vuxenutbildningen i Malmö är en övertygelse om att vuxenutbildningen är av stor betydelse för tillväxt och utveckling. En högre utbildningsnivå

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 Inflyttning och Arbete 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning

Läs mer

För Orienteringskurser erhålls ersättning per poäng för studerande som slutfört kursen. Avbrott ger ingen ersättning.

För Orienteringskurser erhålls ersättning per poäng för studerande som slutfört kursen. Avbrott ger ingen ersättning. 1 (5) Datum 2017-10-03 Diarienummer ERSÄTTNING, BILAGA 6 VILLKOR FÖR ERSÄTTNING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER I detta Avtal utgår ersättning per verksamhetspoäng baserat på antalet studerande som erhåller betyg.

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor.

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor. Västerviks kommun Revisionsrapport Lars Högberg Certifierad kommunal revisor Håkan Lindahl Org. konsult Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet Juni 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, syfte

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2013-01-01--2014-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2013-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

BOKSLUT 2012 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen

BOKSLUT 2012 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-12-31 1(7) BOKSLUT 2012 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-12-31 2(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3-4 Analys av årets utfall för verksamhet

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Uppföljning av satsningen på Välfärdsjobb i Järfälla kommun

Uppföljning av satsningen på Välfärdsjobb i Järfälla kommun Uppföljning av satsningen på Välfärdsjobb i Järfälla kommun Kompetensförvaltningen Dnr Kon 2018/98 2018-10-15 2018-10-15 1 (11) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. OM UPPFÖLJNINGEN OCH RAPPORTEN... 3 1.1.

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer