Förslag till nämndsredovisning 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till nämndsredovisning 2010"

Transkript

1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till nämndsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU och i KAN Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare anna.carlsson@falkoping.se Falköpings kommun Lärcenter Falköping Telefon Telefax kan@falkoping.se Bankgiro Plusgiro Org nr

2 Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Nämndens uppdrag är att höja kompetensnivå bland kommunens invånare samt att förse arbetslivet med kompetens: Alla kvinnor och män i Falköpings kommun skall ges möjlighet att höja sin kunskapsnivå och utveckla sin kompetens i syfte att främja personlig utveckling, anställningsbarhet samt att bil självförsörjande. Arbetsmarknadens behov av nyrekrytering och kompetensutveckling av anställda skall tillgodoses i nära dialog med den lokala arbetsmarknaden. Utbildning av vuxna Vuxenutbildning Inom Vuxenutbildningen erbjuds: Särvux för utvecklingsstörda. Grundläggande vuxenutbildning (motsvarar grundskola). Gymnasial vuxenutbildning (dels allmänna ämnen, dels omvårdnadsutbildning). Eftergymnasial utbildning och uppdragsutbildning Inom Eftergymnasial utbildning och uppdragsutbildning erbjuds: Universitets- och högskoleutbildningar på distans. Tre yrkeshögskoleutbildningar (tidigare KY). Ett antal uppdragsutbildningar. Arbetsmarknad och introduktion Arbetsmarknad Olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, från projekt med bedömning av arbetsförmåga till förmedling av praktik. Arbete med olika typer av statligt stöd. Introduktions- och etableringsinsatser för nyanlända Nyanlända invandrare ges utifrån sina förutsättningar professionellt stöd att lära sig det svenska språket, grundläggande kunskaper för att kunna orientera sig i det svenska samhället och arbetslivet liksom möjligheter till olika arbetsförberedande insatser. Gemensamt Gemensamma kostnader och intäkter Kostnader och intäkter som är gemensamma för hela förvaltningen, t.ex. hyra, städ, inköp av inventarier och kapitalkostnader. Vägledning Kvalificerad vägledning erbjuds med syfte att hantera utbildnings- och yrkesvalsfrågor. Service Lärcenter erbjuder deltagare och besökare service i form av kundservice, bibliotek och caféverksamhet.

3 Administration Förvaltningschef, ekonom och nämndsekreterare. Verksamhetens fördelning Diagram Kompetens- och arbetslivsnämndens verksamhet Utbildning av vuxna Arbetsmarknad och introduktion Gemensamt Tabell: Driftsredovisning Kompetens- och arb Bokslut Bokslut Bokslut tkr Intäkter Kostnader Nettokostnader Budget Budgetavvikelse Tabell: Några viktiga intäkter i tkr Intäkt/År Statsbidrag (Yrkeshögskoleutbildning, Introduktion) Statsbidrag (Anställningsstöd, Instegsoch Nystartsjobb) Interkommunala ersättningar (inklusive statsbidrag för Yrkesvux) Totalt Stora skillnader mellan åren gällande intäkter och kostnader i tabellen Driftsredovisning förklaras i denna tabell. Statsbidrag och interkommunal ersättning täcker inte helt kostnader för studerande från annan kommun, anställningsstöd samt Instegs- och 2 (10)

4 Nystartsjobb. Interkommunala ersättningar i tkr Kostnader Intäkter Diagrammet visar skillnaden mellan interkommunala kostnader och intäkter, inklusive Yrkesvux, Ekonomi Tabellen nedan visar budget och utfall 2010 för hela Kompetens- och arbetslivsnämnden i tkr. Kompetens- och arbetslivsnämnden Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader Kapitalkostnader Övriga externa kostnader Interna kostnader Summa kostnader Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter Nettokostnad Kommentar Personalkostnader Personliga utvecklingstjänster (PUT) budgeterades som nettokostnad, tkr. Alla deltagare inom Personliga utvecklingstjänster var under 2010 berättigade till Nystartsjobb, ett statligt stöd som motsvarar dubbla arbetsgivaravgiften. Dessa intäkter gav möjlighet till fler tjänster tjänster utan att nettokostnaden påverkades. Övriga externa kostnader Yrkeshögskoleutbildning Guldsmed beviljades i februari 2010 intag inför hösten 2010 och För befintliga och nya arbetsplatser i guldsmedsverkstaden köptes möbler och verktyg. Kostnaderna för verksamheten blev 3 (10)

5 405 tkr högre än budgeterat. Inköp av datorer, inventarier och en satsning på arbetsmiljö som inte var budgeterade påverkade utfallet med ca kr. Vissa andra kostnader blev lägre än budgeterat. Interna intäkter Betydligt fler deltagare än beräknat inom Introduktionen och Nystartsjobb, har genererat tkr högre än budgeterat gällande interna intäkter. Externa intäkter/bruttokostnader i % Utbildning av vuxna Arbetsmarknad och Introduktion Gemensamt Kompetens- och arbetslivsnämde Diagrammet visar till hur stor del externa intäkter täcker bruttokostnaderna. Ökningen, 12 %, för hela Kompetens- och arbetslivsförvaltningen 2008 till 2010 kan förklaras med ökade statsbidrag från Skolverket och Arbetsmarknadsstyrelsen. Årets händelser Under året har en ny ledningsgrupp formats, förvaltningschef och två rektorer har rekryterats. Ledningsgruppens ansvarsfördelning har organiserats så att en effektivisering skett i form av minskning med en ledartjänst. Förvaltningschefen har genom ledning och styrning med fokus på mål och resultat lett förvaltningen i ett strategiskt förändrings- och utvecklingsarbete. Fokus har varit att stärka varumärket och ge tydligare konturer av Lärcenter och dess verksamheter. Kompetens- och arbetslivsnämnden arbetade under perioden juni-november fram ett inriktningsbeslut tillsammans med processledare och skribent, i syfte att tydliggöra förvaltningens roll lokalt och regionalt. Lärcenter ska vara en kreativ och stimulerande mötesplats för kunskapsutbyte, mäklare av kunskap och motor för utveckling såväl regionalt som lokalt. På Lärcenter möts studerande, företag/näringsliv och offentliga verksamheter för att erbjudas efterfrågad kompetens. Den svenska arbetsmarknaden visade under året tecken på att gå in i en 4 (10)

6 återhämtningsperiod. Arbetslösheten har dock varit hög även om sysselsättningen stigit. Framför allt har grupper med svag utbildningsbakgrund riskerat att inte kunna dra nytta av ökad efterfrågan på arbetskraft. Förvaltningen har tillsammans med Arbetsförmedlingen arbetat med projektet Våga pröva på för arbetslösa ungdomar som inte har slutbetyg från gymnasiet. Syftet har varit att erbjuda vägledning samt stimulera till studier eller praktik. Lyftet är ett annat samverkansprojekt med Arbetsförmedlingen. Ungdomar ska erbjudas praktik i upp till 6 månader, 25 % av tiden används till att söka arbete. Alla ungdomar, 316 elever i år 1 och år 2 på gymnasiet, har givits möjlighet att visa intresse för sommarferiepraktik. 253 av dessa erbjöds och tackade ja till plats. Yrkesvux är en statlig satsning på yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning. Syftet är att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning och att nå grupper som saknar gymnasieutbildning eller har gymnasial yrkesutbildning som behöver kompletteras. Sex kommuner i östra Skaraborg gjorde en gemensam ansökan till Skolverket. Under året har 110 yrkesutbildningar i annan kommun beviljats (yrkesvux och interkommunala). 52 yrkesutbildningar, inom yrkesvux ram, har också beviljats i egen regi. Ett Vux-avtal i Skaraborg har arbetats fram med syfte att kommunerna ska samverka och komplettera varandra istället för att konkurrera, Falköping har aktivt bidragit i arbetet. Falköpings ansökan till Yrkeshögskolan beviljades och Logistikutbildningen kan nu bedrivas med intag under ytterligare två år. Utbildningen är ett bra exempel hur kommunen kopplar kompetensutveckling till strategiska frågor som satsningen på Skaraborgs logistikcenter vid Marjarp. Ansökan till Yrkeshögskolan om att få fortsätta bedriva Guldsmedsutbildningen har också beviljats. Falköping är den enda YHutbildning inom guldsmide i Sverige. Antalet studieplatser utökas från 12 till 16. Detta skall täcka behovet av guldsmeder i Sverige. Ett samarbete med gymnasiets Guldsmedsprogram har startats under året. Under december månad gjordes en ansökan till Skaraborgs kommunalförbund om medel för genomförande av en förstudie gällande efterfrågan på vindkraftstekniker. Förstudien genomförs under våren Vård- och omsorgscollege är en samverkansform mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackliga företrädare. Skaraborg blev 2010 certifierade på regional nivå och Falköping/Tidaholm ansökte i december månad om certifiering på lokal nivå. Sammanlagt studerar ca 200 personer på introduktionsprogrammet eller utifrån reformen etableringsinsatser för nyanlända. 5 (10)

7 De som anlänt före 1 december 2010 omfattas av introduktionsprogrammet där Socialförvaltningen är beställare och Kompetens- och arbetslivsförvaltningen utförare. Introduktionsprogrammet fasas ut för avveckling under En ny lag om etableringsinsatser för vissa nyanlända trädde i kraft 1 december Arbetsförmedlingen tog över det samordnande ansvaret för insatserna liksom ansvaret för arbetsförberedande aktiviteter och coachning mot arbetsmarknaden. Kommunen ansvarar för SFI och samhällsorientering. Måluppföljning Ökar antalet personer som får inträde på arbetsmarknaden? Mål 7-9 Ett mål var att andelen ungdomar som går till arbete eller studier ska vara 75 procent. Med ungdomar avses ungdomar i åldern år, som erhåller försörjningsstöd och som deltar i arbetsmarknadsaktiviteter syftande till jobb eller studier. Utfallet blev 17 %. Målgruppen som avses är remitterad från socialförvaltningen och står långt ifrån arbetsmarknaden. Personerna har deltagit i Sommar-SOC, projektet Typ och 100-gruppen. Kommunen hade vidare en målsättning att det skulle finnas 60 fasta årspraktikplatser, målet är uppfyllt. Fasta årspraktikplatser inom kommunen innebär att platserna är fördelade i förvaltningarna som organiserar praktikplatserna på olika sätt. Inom näringslivet har kommunen som mål att det ska finnas 20 praktikplatser Inom näringslivet finns inga fasta praktikplatser. Arbetet bygger på en ständig dialog med företag/näringsliv om att ta emot praktikanter. Under 2010 har förvaltningen placerat 77 personer på praktikplatser inom näringslivet. Ökar andelen nyanlända som får inträde på arbetsmarknaden? Mål 30 Andelen nyanlända som går till egen försörjning efter två år ska uppgå till 57 procent. Under 2010 kunde 44 procent gå till egen försörjning genom studier, arbete eller företagande. Målet är inte uppnått och utfallet innebär också en försvagning från föregående år. Personer med svag utbildningsbakgrund är de som riskerar att inte dra nytta av efterfrågan på arbetskraft. Trots att sysselsättningen stiger är arbetslösheten hög vilket påverkar resultatet. Verksamhetsredovisning Se tabell sist i dokumentet. Verksamhetsanalys Utbildning av vuxna Vuxenutbildningen Kostnad / Intäkt Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader ,6 589 Övriga externa kostnader ,1-416 Interna kostnader , (10)

8 Summa kostnader ,3 146 Externa intäkter ,3-827 Interna intäkter Summa intäkter ,4-827 Nettokostnad ,8-670 Östra Skaraborg gjorde en gemensam ansökan gällande Yrkesvux. Kommunerna har tillsammans erhållit statligt stöd för 473 platser, Falköpings andel är ca 25 %. Statligt stöd per utbildningsplats är 50 tkr, snittkostnad per utbildning är 80 tkr. Kommunerna betalar skillnaden mellan faktiska kostnaderna och statligt stödet. Antagningsenheten (tidigare En väg in) 1,7 mkr har flyttats från verksamhet Gemensamt till verksamhet Vuxenutbildning. Eftergymnasial utbildning Kostnad / Intäkt Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader ,8-107 Övriga externa kostnader ,3-634 Interna kostnader ,6 387 Summa kostnader ,4-354 Externa intäkter ,4 91 Interna intäkter ,2-39 Summa intäkter ,3 52 Nettokostnad ,0-302 Inköp av inventarier och material för ombyggnad av Guldsmedjan är anledning till att övriga externa kostnader överskred budget. Arbetsmarknad och introduktion Arbetsmarknad Kostnad / Intäkt Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader ,9 880 Övriga externa kostnader ,8 4 Interna kostnader ,1-24 Summa kostnader ,7 861 Externa intäkter ,3 634 Interna intäkter Summa intäkter ,6 935 Nettokostnad , Skillnad mellan nettokostnader 2010 och 2009 Följande verksamheter hade lägre nettokostnader 2010 än 2009: Anställningsstöd (intäkter från AMS) tkr Framtidsbygget (kommunalutredningsresurs) 490 tkr Ungdomsprojekt 300 tkr Arbetsmarknad gemensamt 200 tkr Jobbcenter 170 tkr Chansen 70 tkr Summa tkr 7 (10)

9 Introduktion Kostnad / Intäkt Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader ,7-3 Övriga externa kostnader , Interna kostnader ,4 532 Summa kostnader ,3-1 Externa intäkter ,0 0 Interna intäkter Summa intäkter ,0 3 Nettokostnad , Inom Introduktionen hade följande verksamheter lägre nettokostnader: Svenska för invandrare (flyttat till Vuxenutb.) tkr Introduktion 220 tkr Introduktion gemensamt 170 tkr Summa tkr Totalt Arbetsmarknad och Introduktion tkr Bruttokostnader 2010 var på ungefär samma nivå som Det är alltså ökade intäkter 2010 som är anledning till minskade nettokostnader. Bidrag från AMS i tkr Arbetsmarknad Introduktion KAF totalt Gemensamt Kostnad / Intäkt Utfall Budget Förbrukat i % Återstår Personalkostnader ,9 364 Kapitalkostnader ,8 232 Övriga externa kostnader , Interna kostnader ,5-522 Summa kostnader , Externa intäkter ,6 85 Interna intäkter ,3-83 Summa intäkter ,2 2 8 (10)

10 Nettokostnad , Verksamheter som hade högre kostnader än budget: inventarier (möbler, kopiator/skrivare) 525 tkr datorer 555 tkr förbruknings- och kontorsmaterial 110 tkr främmande tjänster 120 tkr lokalhyra (budgeterat på YH-utbildningar) 460 tkr tkr Driftsredovisning Se tabell sist i dokumentet. Verksamheter inom Gemensamt som hade lägre nettokostnader 2010 än 2009: Vägledning (3,5 tjänster flyttat till Barn- och utb.) 880 tkr Kundservice (omstrukturering 245 tkr) 515 tkr Antagningsenheten (flyttat till Vuxenutbildning) 540 tkr Bibliotek (omstrukturering 130 tkr) 135 tkr Administration 120 tkr Totalt tkr Kompetens- och arbetslivsförvaltningen har från början haft ambition att vara flexibel och anpassa sin funktion, kapacitet och organisation till politiska mål och arbetsmarknadsförhållanden. Därför är det ibland svårt att enkelt jämföra verksamheter som omfattar förändrade och/eller tillfälliga poster. Då krävs det en djupare analys. Investeringar Investeringsbudget 825 tkr Utfall 828 tkr. Inköp datorer 150 tkr, ombyggnation guldsmedsverkstad 678 tkr. Framtid Inriktningsbeslutet innebär ett tydligare fokus på en mötesplats för lärande i olika former, en fysisk plats som skapar stimulans till lärande och möten. Vuxnas möjlighet till lärande är en angelägenhet inom flera politiska områden. Att lära nytt, lära mer, lära om kan ge den kompetens som individen behöver för att utvecklas i arbetslivet, få tillgång till ett stimulerande arbete, men också möjlighet att göra nya vägval på en rörlig arbetsmarknad. Tillgång till arbetskraft med rätt kompetens är en av de kritiska faktorerna för en lokal och regional utveckling och tillväxt. Ambitionen för förvaltningen under flerårsplaneperioden är att Lärcenter i sin bästa form är en mötesplats för lärande på olika nivåer, anpassat för de lokala behoven, och mäklare av olika tjänster, då främst utbildning och kompetenshöjande aktiviteter av olika slag. Den samlade verksamheten ska kunna fungera som en motor för lokal och regional utveckling och tillväxt. Förvaltningen ska också fungera som motor för målgrupper och individer som står utanför arbetsmarknaden, detta i form av utredning av 9 (10)

11 arbetsförmåga och praktik som en del av utbildning. Förvaltningen kan inte ensam vara denna motor men i nära samverkan med näringsliv, branschorganisationer, arbetsförmedling och internt i kommunen kan ges förutsättningar för att möta och matcha arbetslivets och individens behov. Lärcenter ska kunna ha en samordningsfunktion mellan olika aktörer som har med tillväxt-, arbetsmarknads- och sysselsättningsfrågor att göra, både vad gäller operativa samarbeten och i strategiska sammanhang. Med den ambitionen blir det centralt att skapa förtroendefulla relationer som bygger på tillit, samsyn, stabilitet och långsiktighet. Förvaltningen ska i sitt förhållningssätt ha ett gott bemötande, kundfokus, visa professionalitet och rätt kompetens för uppdraget, samt präglas av kunniga och professionella medarbetare. Legitimitet skapas över tid, genom goda resultat och god kvalitet. Förvaltningen kommer under planperioden ha ett tydligt fokus på att stärka varumärke och ge tydligare konturer av Lärcenter som helhet. Legitimitet skapas över tid, genom goda resultat och god kvalitet. Förvaltningen kommer under planperioden ha ett tydligt fokus på att stärka varumärke och ge tydligare konturer av Lärcenter som helhet. Rapportering av internkontroll Internkontrollgruppens uppdrag är att enligt den plan för internkontroll som antagits av nämnden kontrollera att rutiner och regler efterföljs. Rapportering från gruppen sker till förvaltningschef. Rapportering till nämnden sker varje möte gällande beslut tagna på delegation, varje kvartal gällande uppföljning av politiska beslut samt en gång per halvår gällande övriga områden. 10 (10)

12 Tabell: Verksamhetredovisning Kompetens- och arbetslivsnämnden Utbildning av vuxna Särvux Bokslut Bokslut Bokslut Bruttokostnad tkr Utveckling % Nettokostnad tkr Utveckling % Antal studerande* Nettokostn./helårsstud. tkr 14,625 11,625 18,333 Utveckling % Kostnad/invånare/år tkr 0,007 0,006 0,009 Utveckling % Grundvux Bruttokostnad tkr Utveckling % 20-2 Nettokostnad tkr Utveckling % 20-2 Antal helårsstuderande* Nettokostn./helårsstud. tkr 37,256 36,606 31,615 Utveckling % 2 16 Kostnad/invånare/år tkr 0,046 0,038 0,039 Utveckling % 20-2 Gymnasial Bruttokostnad tkr Utveckling % 6 21 Nettokostnad tkr Utveckling % Antal helårsstuderande** Utveckling % 6 23 Nettokostn./helårsstud. tkr 43,113 42,823 42,071 Utveckling % 1 2 Kostnad/invånare/år tkr 0,426 0,401 0,321 Utveckling % 6 25 Avbrott Grund- och Gymnasial ** Utveckling % Svenska för invandrare-sfi Bruttokostnad tkr Nettokostnad tkr Antal helårsstuderande*** 90 Nettokostn./Helårsstud. Tkr 37,456 Kostnad/invånare/år tkr 0,

13 Kompetens- och arbetslivsnämnden Högskoleutbildning Bokslut Bokslut Bokslut Bruttokostnad tkr Utveckling % Nettokostnad tkr Utveckling % Antal helårsstuderande**** Utveckling % 1 34 Nettokostn./helårsstud. tkr 3,783 4,854 8,607 Utveckling % Kostnad/invånare/år tkr 0,031 0,024 0,034 Utveckling % Yrkeshögskoleutbildning Bruttokostnad tkr Utveckling % 3 33 Nettokostnad tkr Utveckling % Antal helårsstuderande**** Utveckling % 31-4 Nettokostn./helårsstud. tkr 0,028 5,963 4,464 Utveckling % Kostnad/invånare/år tkr 0,007 0,014 0,014 Utveckling % Uppdragsutbildning Bruttokostnad tkr Utveckling % Nettokostnad tkr Utveckling % Antal deltagare Utveckling % Nettokostn./helårsdelt. tkr 1,638-1,662-0,990 Utveckling % Kostnad/invånare/år tkr 0,013-0,021-0,024 Utveckling % Arbetsmarknad och introduktion Bruttokostnad tkr Utveckling % 2 2 Nettokostnad tkr Utveckling % Antal deltagare Nettokostnad/helårsdelt. tkr ,103 14,103 14,368 Utveckling % -7-2 Kostnad/invånare/år tkr 0,161 0,318 0,353 Utveckling %

14 Kompetens- och arbetslivsnämnden Gemensamt Bruttokostnad tkr Bokslut Bokslut Bokslut Utveckling % Nettokostnad tkr Utveckling % Antal studerande+deltagare Nettokostn./helårs-stud.+deltag.tkr ,043 13,148 11,416 Utveckling % Kostnad/invånare/år tkr 0,386 0,453 0,399 Utveckling % * antal personer ** helårsstuderande eller helårsplats motsvarar 800 verksamhetspoäng eller 20 timmar per vecka*40 veckor under ett år *** helårsstuderande eller helårsplats motsvarar 525 verksamhetspoäng

15 Personalstatistik Visstid % 75% 41,0 42,0 40,7 Inga av dem med timlön är tillsvidareanställda. Visstid, endast de med månadslön. Pensioner tillsvidareanställda Jämförelse med Personalstatistik Total Män Kvinnor Män Kvinnor ålder Män Kvinnor Totalt % 70% 48,5 49,4 48,9 Månadslön % 72% 49,3 48,7 49,5 Timlön % 33% 46,2 53,0 32,5 BEA ,0 50,0 Tillsvidare % 73% 50,3 49,8 50,5 Medelålder Medelålder Medel- Total Män Kvinnor Män Kvinnor ålder Män Kvinnor Totalt % 73% 47,5 45,1 48,4 Månadslön % 75% 49,6 49,3 49,7 Timlön % 71% 31,3 27,0 33,0 BEA % 25% 36,8 32,0 51,0 Tillsvidare % 75% 50,7 50,3 50,8 Medelålder Medelålder Medel- Visstid % 67% 41,2 41,7 41,0

16 (2) Utvärdering av arbetsmiljöarbetet år 2010 Enhet: Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Chef: Katarina Andersson, förvaltningschef Utvärdering av arbetsmiljöarbetet görs ackumulerat inför årsredovisningen. Uppföljning av arbetsmiljöfrågor Arbetsmiljöfrågor har diskuterats på APT och LOSAM under året. Har åtgärderna i handlingsplanen genomförts? LOSAM har ett dokument där arbetsmiljöåtgärder löpande förs in och följs upp. Information och uppföljning av resultatet från arbetsmiljöenkäten Medarbetarenkäten som genomfördes 2010 har presenterats på APT. Åtgärdsarbetet påbörjas våren Delegation av arbetsmiljöuppgifter Arbetsmiljöansvar har delegerats från nämnden till förvaltningschef och vidare till verksamhetschefer. Gällande guldsmedjan har arbetsmiljöansvar delegerats från verksamhetsansvarig till lärare och studerande. Allmän arbetsmiljörond/skyddsrond Fysisk arbetsmiljörond genomfördes under våren och psykosocial under hösten Ronderna har protokollförts och följts upp av LOSAM. Utvecklingssamtal Alla anställda har under året erbjudits minst ett utvecklingssamtal med sin arbetsledare. Kompetensutveckling Den individuella kompetensutvecklingsplanen ingår som en del i utvecklingssamtalet. Krisplan Det kommunövergripande arbetet med översyn av dokument kring kris och beredskap avbröts under hösten. Dokumenten uppdateras under 2011 p.g.a. förändringar bland personalen. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare anna.carlsson@falkoping.se Falköpings kommun LärCenter Nils Ericsonsgatan Falköping Telefon Telefax kan@falkoping.se Bankgiro Plusgiro Org nr

17 2 (2) Rapporter om hot och våld 2010 inkom inkom en anmälan hot/våld mot personal. Åtgärder har satts in och uppföljning har skett. Anmälan om kränkande särbehandling Under 2010 inkom ingen anmälan om kränkande särbehandling. Missbruk Inget fall av missbruk har konstaterats under år Internkontroll Internkontroll genomfördes under Gruppens anmärkningar samt åtgärder har rapporterats till nämnden.

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012 Delårsrapport 2012 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning Juni 2012 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman Katarina Andersson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 UPPFÖLJNING AV MÅL

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till Verksamhetsplan 2-24 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2 Verksamhetsplan 2-24 Nämndens ordförande Ingvor Bergman 7-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan -2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2011 Verksamhetsplan - 2014 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Lars-Erik Kullenwall (m) Förvaltningschef: Harriet Lökholm 2002 är nämndens första verksamhetsår, därför görs jämförelser mot budget i tabellen nedan. Resultatområde:

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Katarina Andersson, förvaltningschef Anna Carlsson, nämndsekreterare Johan Lindell, rektor Tore Otterup, Göteborgs universitet

Katarina Andersson, förvaltningschef Anna Carlsson, nämndsekreterare Johan Lindell, rektor Tore Otterup, Göteborgs universitet ida 1 (9) Paragrafer 33-39 Plats och tid Ryttarsalen Lärcenter 8.15-11.45 Beslutande Ingvor Bergman Lars-Göran Andersson Ed Kahrs Kristina Åhslund, tj.g. ersättare. Henriksson Bo Johansson Birgitta Friggeråker

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV

Bokslut 2010 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN MISSIV UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (10) 2011-01-24 MISSIV JAKOB FJELLANDER DIREKT: 0224-556 27 DNR 2011/7 UAN NR 11/6 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Bokslut 2010 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018

Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) 2018-05-02 KAN 2017/00099 001 Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018 Förslag till beslut 1 Kompetens- och arbetslivsnämnden antar Tertialrapport

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-SEPTEMBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-28 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden godkänner

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per april för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR Budget Prognos JANUARI-APRIL perioden Periodbudget Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Gymnasial

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-JUNI perioden Periodbudget Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter Avgifter 51 257 51

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Grundläggande

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Delårsrapport Arbetslivsnämnden

Delårsrapport Arbetslivsnämnden Arbetslivskontoret, Utbildningskontoret, Kommunstyrelsens kontor Rapport 2018-05-24 Arbetslivsnämnden T1 per 30 april 2018 Johan Lidström Verksamhetscontroller Arbetslivskontoret Telefon (direkt): 076-648

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

KALLELSE. Datum 2015-12-09

KALLELSE. Datum 2015-12-09 Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2015-12-09 Sida 1 (2) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-OKTOBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter

Läs mer

GYMNASIENÄMNDEN. Viktigare händelser 2012

GYMNASIENÄMNDEN. Viktigare händelser 2012 sid 1 (7) GYMNASIENÄMNDEN Verksamhet Karlstads-Hammarö gymnasienämnd ansvarar för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning, svenska för invandrare, yrkeshögskolan,

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2017-02-08 Sida 1 (3) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2016-02-19 Diarienummer AMN-2016-0053 Arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsberättelse 2015 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxenutbildningen

Verksamhetsplan Vuxenutbildningen Verksamhetsplan 2017 Vuxenutbildningen 2 (12) Innehållsförteckning 1 Uppdrag... 3 2 Sammanfattande slutsatser utifrån analysunderlag... 3 3 Årets prioriterade områden... 4 4 Resurser... 5 5 Vision för

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet?

Syftet med yrkesvux. Vad är syftet? Yrkesvux Syftet med yrkesvux Vad är syftet? Syftet med yrkesvux Att motverka brist på arbetskraft med yrkesutbildning Att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning eller har en gymnasial yrkesutbildning

Läs mer

Regelbunden tillsyn Falköpings kommun av Skolinspektionen Återföring beslut

Regelbunden tillsyn Falköpings kommun av Skolinspektionen Återföring beslut Kompetens- och arbetslivsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-02-28 Sida 1 (2) 11 Dnr 2017/00046 615 Regelbunden tillsyn Falköpings kommun av Skolinspektionen Återföring

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Vård och Omsorgscollege Ska bidra till att lösa framtida rekryteringsbehov Ska vara en kvalitetsstämpel för en attraktivare utbildning för elever Ska vara ett forum för gemensamma

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2010-11-03 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Jan Hansson (m) ordf, ersättare för Sven Öberg (kd) Ulf Lager (c) Göran Sjönneby (fp) Inger Griberg (-), ersättare

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen

BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-01-26 1(6) BOKSLUT 2011 Verksamhetsberättelse Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen 2012-01-26 2(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3-4 Analys av årets utfall för verksamhet

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt?

Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vad är Vård och Omsorgscollege? - och varför är det viktigt? Vård och omsorgscollege; är en samverkansform för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling mellan utbildningsanordnare, arbetslivet och de fackliga

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Välfärdsjobb i Järfälla kommun. Inriktning och budget för arbetsmarknadsinsatser

Välfärdsjobb i Järfälla kommun. Inriktning och budget för arbetsmarknadsinsatser Dnr: Kon 2015/41 Välfärdsjobb i Järfälla kommun. Inriktning och budget för arbetsmarknadsinsatser Maja Jansson 2015-04-07 2015-04-07 1 (9) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3.

Läs mer

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Kommunstyrelsen 2009-12-07 233 607 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 245 531 Dnr 09.672-613 deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2015-10-14 Sida Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas Hillestrand

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Nämndens uppdrag. Årets händelser. Ekonomi

Nämndens uppdrag. Årets händelser. Ekonomi Nämndens text till årsredovisning År: 2012 Period: December Nämnd: Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämndens uppdrag Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning har ansvaret

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-23 Utvecklingsförvaltningen 1 (8) Britt-Marie Lundberg Björk Förvaltningschef Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Måluppföljning av tertialbokslut 2013 för gymnasie-

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning

Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning Drift och investeringar Utfall Budget Budget Plan Plan 2012-2014, tkr 2010 2011 2012 2013 2014 Driftbudget Intäkter 35 021 25 671 25 671 25 671 25 671

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan Barn- och Utbildningsnämnden Bilaga BoU-nämnden 2009-03-05 13 Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 2009-03-05 1 och riktlinjer för förskoleverksamheten Nulägesbeskrivning i förhållande

Läs mer

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen.

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen. Fördjupad analys inom försörjningsstöd/arbetsmarknadsinsatser ASN Dnr 2013-288 Dpl 10 Ansvarsområdet arbetsmarknadspolitik Sveriges regering och staten, genom bland annat arbetsförmedlingen (af), ansvarar

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 89 BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 Nämndens viktigaste mål att särskilt fokusera 2013-2014 Andelen elever i gymnasieskolan som fullföljer utbildningen/erhåller gymnasieexamen inom

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND

Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND Årsrapport 2009- Kvalitetsredovisning VUXENUTBILDNINGSNÄMND Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsbeskrivning... 3 3 Årets resultat... 4 3.1 Resultat per verksamhetsområde... 4 3.2 Nyckeltal...

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor.

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor. Västerviks kommun Revisionsrapport Lars Högberg Certifierad kommunal revisor Håkan Lindahl Org. konsult Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet Juni 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, syfte

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Årsbokslut Komvux

Årsbokslut Komvux Årsbokslut - 2009 Komvux Egen verksamhet Rektor komvux: Jan Boström tfn: 0498 26 91 59 1. Rektorsområdets väsentliga och kritiska händelser utifrån styrkortsperspektiven. 1. Brukare/Kunder (ex. barn- och

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Personal inom vård och omsorg

Personal inom vård och omsorg Personal inom vård och omsorg Antal anställda I november år 20081 fanns totalt 252 200 anställda (månadsavlönade) inom vård och omsorg i kommunerna vilket framgår av tabell 1. Det är en minskning med 1

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN. Politiska kommentarer från nämndens ordförande

BILDNINGSNÄMNDEN. Politiska kommentarer från nämndens ordförande 133 BILDNINGSNÄMNDEN Politiska kommentarer från nämndens ordförande Bildningsnämnden har ett brett verksamhetsfält med stor betydelse för kommunens utveckling och kommunen satsningar är viktiga ur ett

Läs mer

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna

Information 2011-02-15 1 (5) Dnr 37-2011:342. Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Information 2011-02-15 1 (5) Statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna Skolverket vill informera om möjligheten för kommuner att, utöver ordinarie verksamhet inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Hans Johansson Förvaltningschef: Sandra Lidberg 1 Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Verksamhetens fördelning...

Läs mer