Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014"

Transkript

1 VIANs handling BUDGET (9) VIAN/2011: Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget A. Verksamhetsbeskrivning 1. Syfte och ansvarsområden Viadidaktnämnden bildades 2002 och är en gemensam nämnd för vuenutbildning, integration och arbetsmarknad i Katrineholms och Vingåkers kommuner. Nämndens förvaltning som också är lärcentra för Katrineholms och Vingåkers kommuner heter Viadidakt lärande, stöd och utveckling. Nämnden ansvarar bland annat för följande områden: Kommunal vuenutbildning (grundläggande vuenutbildning, gymnasial vuenutbildning och yrkesutbildning) Svenska för invandrare (SFI) Studie- och yrkesvägledning Vuenutbildning för utvecklingsstörda Särvu Eftergymnasial utbildning Personal- och uppdragsutbildning Högskole- och yrkeshögskoleutbildningar och service till studenter Validering Centrum för introduktion av flyktingar och andra nyanlända invandrare Arbetsmarknadsstöd 2. Verksamhetsförändringar Tendenser Inom planperioden 2012 till 2014 bedöms Viadidakts verksamheter i hög grad påverkas av konjunkturförändringar med dess effekter på arbetsmarknaden och vuenutbildning. Den nya etableringslagen som trädde i kraft 1 december 2010 innebär att arbetsförmedlingen har fått större ansvar för nyanlända flyktingar och invandrare. Etableringslagen innebär en förändrad verksamhet för Viadidakt och en större samverkan med berörda aktörer. Den demografiska utvecklingen innebär en utmaning för kompetensförsörjning inom företag och offentlig sektor. Många unga vuna står utanför studier och den reguljära arbetsmarknaden och därmed utan egen försörjning.

2 2 Ökade insatser i form av kommunala arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar kommer sannolikt att behövas i och med att utbetalningar av försörjningsstöd ökar i Katrineholms kommun. Den största orsaken till att man söker försörjningsstöd är att man är utan arbete. Verksamhetsförändringar En utvecklingstendens för finansiering av verksamheterna inom Viadidakt går mot mer tillfälliga projektmedel vilket påverkar långsiktig och kontinuerlig verksamhet. Utveckling av Svenska för invandrare, sfi och samhällsorientering i samband med den nya etableringslagen kommer fortsätta att påverka utformningen av verksamheten och det stora intresset från andra kommuner att ansluta sig till Viadidakts koncept för samhällsorientering för nyanlända kan innebära ökad verksamhet inom området. Den nya Yrkeshögskolan och utveckling av Yrkesvu kommer att påverka Viadidakts verksamheter och Viadidakt kommer att samverka med olika aktörer för att få fler YH-utbildningar till regionen. En utmaning för Viadidakt är att vidareutveckla sin roll som lärcentrum och den ledande aktören för samordning av verksamheter för lärande, stöd och utveckling i Sörmland. Katrineholms Tekniska Collage, KTC (fd TKS) som innebär att tekniska utbildningar blir tillgängliga och samordnas tillsammans med gymnasieskolorna i KFV-regionen kommer att utvecklas. Ytterligare en utmaning för Viadidakt är att utveckla metoder och samverkan, mellan företag, myndigheter och icke statliga organisationer, för att kunna matcha och utbilda personer som står utanför arbetsmarknaden för att möta företagens arbetskraftbehov. Större krav på en ökad samverkan med eempelvis socialförvaltningarna samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Fortsatt utveckling av Servicekontoret i Åbrogården är ett lokalt eempel. Anpassningar och åtgärder för ökad tillgänglighet kan innebära ett omfattande arbete och investeringsbehov. Pågående och avslutade projekt inom Viadidakt 2011: Palladium med inriktning ungdomar och arbetsmarknad som startade februari 2009 avslutas i december 2011 med målet att delvis integreras i ordinarie verksamhet inom ungdomstorget. Yrkessvenska med inriktning integration och arbetsmarknad. (Augusti 2009 till juli 2012.) Medel söks för fortsättning. Orangeriet med inriktning socialt företagande och arbetsmarknad. (December 2008 till oktober 2011.) Nya projektmedel beviljade till fortsättning. LC-komp, lärcentra med inriktning lärcentrumutveckling. (Augusti 2009 till juli 2011.) Integreras i ordinarie arbetssätt. SFI-bonus med inriktning integration. (Augusti 2009 till mars 2011.) Nu permanentat i hela landet. AVA-projektet med inriktning integration och arbetsmarknad. (September 2009 till juni 2011.) Ciceron med inriktning samverkan mellan myndighet kring ungdomar. (Januari 2011 till december 2013)

3 3 2.1 Volymförändringar Det är svårt att i dagsläget bedöma hur stort kommunernas ansvar kommer att bli med den nya etableringslagen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Största delen av introduktionsverksamheten finansieras i dag med statsbidrag. Inom enheten Viadidakt arbetsmarknad syns ett ökat behov av arbetsmarknadsinsatser för gruppen när statsbidragen för insatser försvinner från introduktionen. En stor ungdomsarbetslöshet och stora ungdomskullar samt inte minst det ökade antalet personer med behov av försörjningsstöd i kommunerna innebär ett ökat tryck på Viadidakt arbetsmarknad och Viadidakt utbildning samt vägledningsresurser. Som det ser ut i dag finns inte utrymme att ta mot den volymökning som finns behov av. Den pågående utökningen av Yrkesvu innebär ett större studerandeantal inom Viadidakt utbildning. Ett större antal sökande till högskolor, universitet innebär ett ökat behov av lärmiljöer på hemmaplan eftersom det i dag erbjuds en stor andel studier på distans.

4 4 B1. Viadidaktnämndens resultatmål och åtaganden (Katrineholms kommun) Viadidaktnämnden är en gemensam nämnd för både Katrineholms och Vingåkers kommuner och de flesta mål och åtaganden för nämnd och förvaltning gäller i båda kommunerna även om de finns angivna under Katrineholms kommuns mål (enligt Katrineholms kommuns budgetmall nedan). I de fall nämnden bedömt att ett åtagande eller mål specifikt gäller en av kommunerna finns detta särskilt angivet. Ortsutveckling Katrineholms kommuns resultatmål: Genom utveckling av näringslivet, stärkt handel och besöksnäring samt goda möjligheter till vidareutbildning för vuna skapas tillvät och fler jobb. En attraktiv kommun, fortsatt bostadsbyggande, god miljö, levande centrum, kransorter och landsbygd är också viktiga förutsättningar för ortsutveckling. Viadidaktnämndens åtaganden Kommunens sysselsättningsgrad ska öka Viadidakt ska erbjuda kompetensutveckling för vuna både inom och utanför arbetsmarknaden samt för regionens näringsliv. Nyföretagandet ska öka Viadidakt ska söka projektmedel för att främja entreprenörskap för intresserade grupper. Viadidakt ska öka samverkan med Katrineholms och Vingåkers kommuners näringslivsorganisationer och övriga förvaltningar gällande nyföretagande och entreprenörskap. Andelen med försörjningsstöd ska minska Viadidakt ska anpassa arbetsmarknads- och utbildningsinsatser efter behov och efterfrågan utifrån tillgängliga resurser. Företagsklimatet ska förbättras Viadidakt ska själva och tillsammans med andra aktörer erbjuda utbildning och kompetensutveckling för regionens näringsliv. Viadidakt ska vara en aktiv aktör för att utveckla Katrineholms tekniska collage, KTC. Viadidakt erbjuder matchning av arbetskraft och kompetens för näringslivets behov. Viadidakt ska tillsammans med andra aktörer förbättra omvärldsbevakning och långsiktiga bevakningen för att möta företagens kommande kompetensbehov.

5 5 Omsättningen och sysselsättningen inom besöksnäringen ska öka Viadidakt ska erbjuda kompetensutveckling inom värdskap och språk. 3 % av de anställda i kommunen ska vara anställda via arbetsmarknadsstöd Viadidakt kan erbjuda matchning av personer samt stöd och rådgivning till kommunernas förvaltningar. Andel kvinnor och män med högskoleutbildning och högre utbildning ska öka Viadidakt ska tillsammans med ungdomsgymnasierna verka för att öka andelen personer med högskolebehörighet. Viadidakt ska initiera en strategi för att få fler kommuninvånare att söka vidare till högre utbildning. Kultur och fritid Katrineholms kommuns resultatmål: Ett rikt kultur- och fritidsliv, där särskilt barn och ungdomar prioriteras. Stark samverkan med föreningslivet. Viadidaktnämndens åtaganden inom Kultur och fritid Samverkan med föreningslivet. Viadidakt ska bjuda in föreningslivet till att delta inom samhällsinformationen på sfi samt på ungdomstorget. Viadidakt ska engagera föreningslivet i uppdraget med flyktingguider och språkcaféer.

6 6 Skola Katrineholms kommuns resultatmål: Genom att erbjuda en god och trygg miljö ska förskolan och skolan lägga grunden för ett livslångt lärande och göra det möjligt för alla barn och ungdomar att nå kunskapsmålen. Viadidaktnämndens åtaganden inom Skola Andelen som fullföljer gymnasiet ska öka Viadidakt ska samverka med gymnasieskolorna gällande ungdomar som riskerar att inte kunna fullfölja sina gymnasiestudier. Kompetensutveckling personal Viadidakt erbjuder kompetensutvecklingsinsatser för pedagogisk personal. Viadidakt ska vidareutveckla samarbetet med gymnasiesärskolan för fortsatt studieplanering inom särvu. Omsorg och trygghet Katrineholms kommuns resultatmål: De sociala trygghetssystemen ska utgå från individens behov och ge möjlighet till självbestämmande. Viadidaktnämndens åtaganden inom Omsorg och trygghet Andelen återaktualiserade ungdomar inom socialtjänsten ska minska Viadidakts ungdomstorg ska arbeta aktivt med arbetsmarknadsåtgärder riktade till unga. Alla ärenden ska belysas utifrån barnperspektivet/barnkonventionen Viadidakt inför en checklista för större beslut där detta perspektiv ska ingå. Kompetensutveckling personal Viadidakt erbjuder kompetensutvecklingsmöjligheter inom området.

7 7 Folkhälsa, jämlikhet, jämställdhet och tillgänglighet Katrineholms kommuns resultatmål: Genom ökad tillgänglighet och ett kontinuerligt arbete för att främja jämställdhet, jämlikhet och integration ska kommunen verka för allas lika möjligheter och en god folkhälsa. Viadidaktnämndens åtaganden inom Folkhälsa, jämlikhet, jämställdhet och tillgänglighet Andelen barn och unga som mår bra ska öka Viadidakt ska tillsammans med andra aktörer erbjuda lärande, stöd och utveckling för ungdomar i utanförskap. Valdeltagandet ska öka Viadidakt informerar och utbildar om aktivt medborgarskap och demokrati. Ohälsotalet 1 ska minska Viadidakt ska öka medvetenheten hos studerande och deltagare kring den egna hälsan. Kommunens webbinformation till medborgarna ska förbättras Viadidakt ska förbättra och utveckla kommuninformation på webben för de största språkgrupperna. Viadidakt ska utveckla tillgängligheten och attraktiviteten på genom fler sidor på lättläst svenska och kompletterande information genom bland annat film. Antalet digitalt delaktiga ska öka Viadidakt ska erbjuda grundläggande IT-utbildning för studerande och deltagare samt själva och tillsammans med andra aktörer erbjuda seminarier inom området för näringsliv och allmänhet. Jämställdhet Viadidakt ska utifrån genomförda utvärderingar analysera eventuella skillnader utifrån genusperspektiv samt väga in perspektivet i åtgärdsplaner. Fysisk tillgänglighet Viadidakt ska utifrån genomförd inventering och analys 2011 arbeta med förbättrad tillgänglighet inom sina verksamheter. 1 Summan av dagar med utbetald sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning samt dagar med sjuk- och aktivitetsersättning dividerat med befolkningen år. Alla dagar är omräknade till heldagar.

8 8 Ekonomi och organisation Katrineholms kommuns resultatmål: Katrineholms kommun ska vara ett föredöme som attraktiv arbetsgivare. Genom att vara öppen, effektiv och leverera rätt service till medborgare och företag ska kommunen leva upp till kraven på god ekonomisk hushållning. Viadidaktnämndens åtaganden inom Ekonomi och organisation Andelen medborgare som får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar ska vara minst 100% All personal inom Viadidakt ska kompetensutvecklas om gällande lagstiftning och riktlinjer inom området. Andelen medborgare som får kontakt med en handläggare när hon/han tar kontakt med Viadidakt via telefon för att få svar på en enkel fråga ska vara minst 85%. All personal inom Viadidakt ska kompetensutvecklas om Viadidakts kännetecken, tydlighet, kvalitet, fleibilitet. Andelen medborgarna som uppfattar att de får ett gott bemötande när de via telefon ställt en enkel fråga till Viadidakt ska vara minst 100%. All personal inom Viadidakt ska kompetensutvecklas om Viadidakts kännetecken, tydlighet, kvalitet, fleibilitet samt inom service och bemötande. Platsen Katrineholm har ett tydligt varumärke. Viadidakt ska påvisa regionens mångfald och goda förutsättningar för lärande, stöd och utveckling. Platsen Katrineholm har ett starkt varumärke. Viadidakt ska påvisa möjligheterna till regionens goda förutsättningar för lärande, stöd och utveckling.

9 9 B2. Viadidaktnämndens resultatmål och åtaganden (Vingåkers kommun) Viadidaktnämnden är en gemensam nämnd för både Vingåkers och Katrineholms kommuner och de flesta mål och åtaganden gäller Viadidakts verksamhet i båda kommunerna även om de finns angivna under Katrineholms kommuns mål. Nedan anges några specifika åtaganden som Viadidaktnämnden tar på sig för Vingåkers kommun utifrån kommunens planeringsförutsättningar. Viadidakt ska verka för att utbildningsnivå höjs i Vingåkers kommun genom information om möjligheter till studier samt tillhandahålla ett brett utbud av kurser och utbildningar på olika nivåer för vuna. Viadidakt ska verka för att kommuninvånarantalet ökar genom att bland annat utveckla och erbjuda ett utbildningsutbud som lockar elever och deltagare till kommunen samt informera om möjligheten att som studerande från annan kommun (än Katrineholm och Vingåker) att folkbokföra sig i Vingåker. Viadidakt ska verka för ett effektivt lokalutnyttjande genom fortsatt utveckling av servicekontoret på Åbrogården samt information om kommunens lokaluthyrning. Viadidakt ska erbjuda konsultativt stöd i förvaltningarnas planering av kompetensutvecklingsinsatser samt erbjuda utbildningsmöjligheter som efterfrågas. De områden för kompetensutveckling som förvaltningarna aviserat om i planeringsförutsättningarna ska särskilt beaktas. Viadidakt ska i samverkan med utvecklingsenheten verka för goda kompetensutvecklingsmöjligheter och information om dessa för kommunens näringsliv.

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Delårsrapport för Viadidakt 2011

Delårsrapport för Viadidakt 2011 Delårsrapport för Viadidakt 2011 Dnr VIAN/2011:24-041 Beslutad i Viadidaktnämnden 2011-09-20 Dokumentplacering: g:\ekonomi\delårsrapporter\2011\delårsrapport 2011.docx Innehållsförteckning Delårsrapport

Läs mer

Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013

Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013 Vi VIAN:s handling nr 9-2010 1 (6) Bilaga 1 Nämndens åtaganden Viadidaktnämndens åtaganden inför övergripande plan med budget 2011-2013 A. Verksamhetsbeskrivning 1. Sammanfattande verksamhetsbeskrivning

Läs mer

KALLELSE Datum Viadidaktnämnden VIAN Tid kl. 16 Plats

KALLELSE Datum Viadidaktnämnden VIAN Tid kl. 16 Plats VIADIDAKT KALLELSE Datum 2010-08-20 Sammanträdande organ Viadidaktnämnden VIAN Tid 2010-09-02 kl. 16 Plats KTS-salen, Drottninggatan 18, Katrineholm Före sammanträdet serveras eftermiddagskaffe. Samling

Läs mer

Övergripande plan med budget 2013-2015

Övergripande plan med budget 2013-2015 s handling 8/2012 Övergripande plan med budget 2013-2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012 1 Ansvarsområde med verksamhetsfakta 1.1 Ansvarsområde Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Viadidaktnämndens övergripande planering med budget 2010 och plan

Viadidaktnämndens övergripande planering med budget 2010 och plan 1 (9) VIADIDAKT FÖRVALTNINGSKANSLIET Datum Viadidaktnämndens övergripande planering med budget 2010 och plan 2011-2012 Nämndens totala kostnader/intäkter (kostnader och intäkter +) Intäkter 34 021 18 393

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid Onsdag den 25 september kl. 16 Plats. Viadidaktnämnden. Friggagatan 1, Katrineholm/ Ungdomstorget

Sammanträdande organ. Tid Onsdag den 25 september kl. 16 Plats. Viadidaktnämnden. Friggagatan 1, Katrineholm/ Ungdomstorget KALLELSE Datum VIADIDAKT 2013-09-18 Sammanträdande organ Viadidaktnämnden Tid Onsdag den 25 september kl. 16 Plats Friggagatan 1, Katrineholm/ Ungdomstorget Informationer Presentation av Orangeriet Aktuellt

Läs mer

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 1 (16) Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 2013 2015 Dokumentplacering: g:\nämnd\2012\2012-08-23\budget och plan 2013-2012-08-23.docx Dnr VIAN/2012:37-042 Innehåll Viadidaktnämndens övergripande

Läs mer

Ledningsgruppen för TKS arbetar med att utveckla ett centrum för teknisk kompetens i samverkan.

Ledningsgruppen för TKS arbetar med att utveckla ett centrum för teknisk kompetens i samverkan. Verksamhetsberättelse Viadidaktnämnden Ordförande: Berit Örtell (s) Förvaltningschef: Helene Björkqvist Sammanfattande verksamhetsbeskrivning Viadidaktnämnden, den gemensamma nämnden för vuxenutbildning,

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Viadidaktnämnden. Verksamhetsberättelse

Viadidaktnämnden. Verksamhetsberättelse Viadidaktnämnden Ordförande: Berit Örtell (s) Förvaltningschef: Helene Björkqvist Sammanfattande verksamhetsbeskrivning Viadidaktnämnden, den gemensamma nämnden för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad

Läs mer

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan

Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 Handlingsplan Barn- och Utbildningsnämnden Bilaga BoU-nämnden 2009-03-05 13 Program för livslångt lärande/skolplan för Tjörns kommun Del 2 2009-03-05 1 och riktlinjer för förskoleverksamheten Nulägesbeskrivning i förhållande

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm

Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm Vår handläggare FÖRSLAG 1 (6) Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2010-04-07 Förvaltningschef Ert datum Er beteckning Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm Bakgrund Viadidaktnämnden

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Bokslut 2011. Viadidaktnämnden

Bokslut 2011. Viadidaktnämnden Bokslut 2011 Viadidaktnämnden Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Ekonomisk översikt och finansiell analys... 3 1.2 Personal... 3 1.3 Framtiden... 6 1.4 Samhällsutveckling... 6 1.5 Fritid

Läs mer

Rapport gällande insatser för arbetslösa ungdomar i Katrineholm.

Rapport gällande insatser för arbetslösa ungdomar i Katrineholm. Dnr VIAN/2010:8-654 Vår handläggare Datum Vår beteckning Eva Gustafsson 2011-09-30 VIAN.s handling Chef Viadidakt, arbetsmarknad Ert datum Nr 26-2011 1 (4) Rapport gällande insatser för arbetslösa ungdomar

Läs mer

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV Vägledning Bra lärmiljö Möten med andra Kontakt med UBA Tänka nytt Vara uppdaterad om teknikutv. Ha koll på vad som händer inom utb.omr. Servicenivå och bemötande

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA 2019-02-05 Lärcentrum Mötesplats, mäklare, motor. (Grepperud & Thomsen, 2001: Villkår for et regionalt utdanningslöft) I första hand en miljö för lärande, en

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM Utbildning och kompetensutveckling Socialtjänst KOMMUNAL ARBETSMARKNADS- POLITIK Kommunfinansierad verksamhet och bolag Näringsliv Kommunfullmäktige februari 2010 VISION

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3

Åmåls kommun. Kommunala aktivitetsansvaret KAA Studiecoach Jobbcentrum... 3 Brev Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i Åmåls kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Åmåls kommun och Arbetsförmedlingen i Åmål har identifierat verksamheter samt behov

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009

Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 2009 Vår handläggare Bilaga 1 NYCKELTAL 29 Datum Vår beteckning Marie Esbjörnsson 21-2- 29 Alla nyckeltal.doc Kvalitetsstrateg Nyckeltal för Viadidakts verksamhet 29 Vuxenutbildning (grundläggande, gymnasial

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Maria Pettersson (fp) och Ann-Siv Forsberg (s) Kullbergska huset onsdag den 15 september kl

Maria Pettersson (fp) och Ann-Siv Forsberg (s) Kullbergska huset onsdag den 15 september kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIADIDAKTNÄMNDEN 2010-09-02 1 Blad Plats och tid KTS-salen, Drottninggatan 18, Katrineholm, kl. 16-17.45 Beslutande Beslutande ersättare Ersättare Övriga deltagande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

Handlingsplan för integration

Handlingsplan för integration Handlingsplan för integration Dokumenttyp Handlingsplan Gäller för Tierps kommuns samtliga verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 72.2017 Dokumentansvarig Kommunchef Diarienummer KS 2017.411 Fastställd

Läs mer

Vuxenutbildningen i Malmö

Vuxenutbildningen i Malmö Vuxenutbildningen i Malmö Utgångspunkten för planeringen av vuxenutbildningen i Malmö är en övertygelse om att vuxenutbildningen är av stor betydelse för tillväxt och utveckling. En högre utbildningsnivå

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Bokslut 2010. Viadidaktnämnden

Bokslut 2010. Viadidaktnämnden Bokslut 2010 Viadidaktnämnden 1 (18) Ekonomiskt resultat för Viadidaktnämnden 2010... 2 Budgetavvikelse... 2 Sammanfattning av årets verksamhet... 2 Väsentliga händelser under året... 3 Personalbokslut...

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

KALLELSE Datum Viadidaktnämnden VIAN Tid kl. 16 Plats

KALLELSE Datum Viadidaktnämnden VIAN Tid kl. 16 Plats VIADIDAKT KALLELSE Datum 2010-09-17 Sammanträdande organ Viadidaktnämnden VIAN Tid 2010-09-023 kl. 16 lats Hörsalen, Kulturhuset Ängeln, Katrineholm Före sammanträdet serveras eftermiddagskaffe. Samling

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018 Sammanfattning

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013 1 (5) 2014-01-20 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) = Bra för kommun (tillhör de 25 % som har bäst ) = Medel för kommun = Förbättringsområde för kommun (tillhör de 25 % som har sämst ) Tillgänglighet

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillhör de 25 % som har bäst Medel Tillhör de 25 % som har sämst Tillgänglighet 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar? Procent

Läs mer

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter Fastställd av Verksamhetschef 2019-02-21 Verksamhetsplan 2019 Tibro Kompetenscenter Tibro Kompetenscenter 543 80 TIBRO www.tibro.se/kompetenscenter kompetenscenter@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11)

Läs mer

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå

Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå 1 (6) 2000-09-26 230.2000-607 Vuxenutbildning utbildning för vuxna på grundläggande, gymnasial och påbyggnadsnivå Vision, mål och uppdrag Utbildningskommunen Eksjö ska erbjuda:. en vuxenutbildning som

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Katrineholms och Vingåkers kommuner

Katrineholms och Vingåkers kommuner www.pwc.se Integration och självförsörjning Katrineholms och Vingåkers kommuner Revisionsrapport april 2016 Revisionsfråga Säkerställer styrelsen och nämnderna att verksamheten är ändamålsenlig utifrån

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2010

Kommunens kvalitet i korthet - resultat 2010 Allmänt om projektet KKiK Syftet med Kommunens Kvalitet i Korthet Att kommuninvånarna skall få information om kvaliteten på den service som kommunen tillhandahåller Att kommunen vill föra en dialog kring

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

KAMPEN OM KOMPETENSEN

KAMPEN OM KOMPETENSEN NYA vägar för flexibilitet i högre utbildning Hur kan vi säkra kompetensförsörjningen i mindre städer och på landsbygden? KAMPEN OM KOMPETENSEN Ett samarbetsprojekt med Nitus, nätverket för kommunala lärcentra.

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Växa i Västmanland Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Slutrapport Växa i Västmanland 1 december Referensgrupp Kompetensrådet - Länsstyrelsen sammankallande Arbetsförmedlingen, Folkbildningen, Jobba

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 2015 2017

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 2015 2017 Vian:s handling nr Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 215 217 Beslutad i Viadidaktnämnden 214-xx-xx Dnr VIAN/214: 45-42 1 Inledning 2 2 Ansvarsområden och volymmått 2.1 Viadidaktnämnden

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2017

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2017 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillhör de 25 % som har bäst Medel Tillhör de 25 % som har sämst Tillgänglighet 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e- postfråga inom två arbetsdagar? Procent

Läs mer

Case En rapport från Viadidakt om framtida utmaningar för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad i Katrineholms och Vingåkers kommuner

Case En rapport från Viadidakt om framtida utmaningar för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad i Katrineholms och Vingåkers kommuner D.nr: VIAN 2013:12-011 Dokument: 2013:166 Senast uppdaterad: 2013-02-25 Case 2030 En rapport från Viadidakt om framtida utmaningar för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad i Katrineholms och

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden.

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden. JIL Region Stockholm 1(5) Regionstyrelsen Remiss: Framtidsval-karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) lämnar utifrån sitt ansvar för regional utveckling ett yttrande enligt delegation över

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i. Åmåls kommun. Bilaga 2 Redovisning av Befintliga verksamheter

Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i. Åmåls kommun. Bilaga 2 Redovisning av Befintliga verksamheter Lokal överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen och Åmåls kommun i Åmåls kommun Bilaga 2 Redovisning av Befintliga verksamheter Innehåll Redovisning av befintliga verksamheter... 2 Arbetsmarknad och vuxenutbildning...

Läs mer

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 1 Under seminariedagarna som arrangerades i Trysil, Norge, den 22-23 oktober av Gränskommittén Hedmark Dalarna var temat demografi.

Läs mer

Vision och mål för Åstorps kommun

Vision och mål för Åstorps kommun Vision och mål för Åstorps kommun Kommunens vision, fokusområden och mål med perspektiv på år 2020 Beslutat av Kommunfullmäktige 2012-10-29 Dnr 2012/171 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan

Läs mer

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Paul Håkansson 2018-08-28 rev 2018-09-27 rev 2018-10-15 Dnr KS 2018-555 Kommunstyrelsen Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd,

Läs mer

Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning?

Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning? Vad behöver vi göra eller förändra för att uppnå en effektiv kompetensförsörjning? Göra jobben och arbetsgivarna aktiva och attraktiva. Skapa möten mellan barn/unga och arbetsliv. kartlägga kunskaper och

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

Yttrande över förslag till regionalt utvecklingsprogram för Sörmland "Sörmlandsstrategin 2020"

Yttrande över förslag till regionalt utvecklingsprogram för Sörmland Sörmlandsstrategin 2020 Kommunstyrelsens handling nr 44/2012 -- V l~atrineholms kommun \ KOMMUNSTYRELSEN YTTRANDE Datum 2012-10-02

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN ÖSTRA MELLANSVERIGE 2009-2014 Inledning Sverige är en kunskapsnation på en global marknad. Tillgång till kunskap och kompetens är

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Din kommuns tillgänglighet

Din kommuns tillgänglighet Område Din kommuns tillgänglighet Nummer 1 2 3 4 Fråga Hur många av medborgare som skickar in en enkel fråga via e-post får svar inom två arbetsdagar? Hur stor andel av medborgarna som tar kontakt med

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer