Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

2 Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson Sandra Lindgren (9)

3 Verksamhetsbeskrivning... 4 Ansvarsområde... 4 Kommunal vuxenutbildning... 4 Arbetsmarknad... 4 Eftergymnasiala utbildningar och uppdragsutbildning... 4 Antal elever/deltagare... 4 Fördelning av nettokostnader... 5 Organisation... 5 Måluppfyllelse Ett socialt hållbart Falköping Ett näringsliv som utvecklas Kvalitén inom verksamheten ska öka... 6 Utveckling inom ansvarsområdet... 7 Omvärlds- regel- och lagförändringar... 7 Volymförändringar... 7 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen... 8 Verksamhets- och ambitionsförändringar... 8 Resursbehov investeringar... 9 Investeringar (9)

4 Verksamhetsbeskrivning KFS 2016:05 Reglemente för Kompetens- och arbetslivsnämnden, verksamhetsområde ( 1) Kompetens- och arbetslivsnämnden är kommunens organ med ansvar för arbetsmarknadsenheten, kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna, uppdragsutbildning och eftergymnasiala utbildningar. Ansvarsområde Kommunal vuxenutbildning Förvaltningen ansvarar för kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, i svenska för invandrare samt särskild utbildning för vuxna. En viktig del i vuxnas lärande är att utgå från tidigare kunskaper och erfarenheter samt inneha ett validerande förhållningssätt. Femton kommuner utvecklar tillsammans, genom samverkansavtal, vuxenutbildningen i Skaraborg. Målsättningen är att skapa en mer sammanhållen, konkurrenskraftig och marknadsanpassad vuxenutbildning både lokalt och regionalt som gynnar kommuninvånare, näringsliv och offentlig verksamhet. Genom samverkansavtalet får Falköpings kommuninvånare tillgång till en stor mängd gymnasiala yrkesutbildningar för vuxna. ( Förvaltningen driver fem yrkesutbildningar på gymnasial nivå i egen regi. Två reguljära och tre språkförstärkta: Vård och omsorgsutbildning som är organiserad och certifierad som Vård- och omsorgscollege tillsammans med Tidaholm Förberedande Guldsmedsutbildning Språkförstärkt vård- och omsorgsutbildning Språkförstärkt industriutbildning i samverkan med Ållebergsgymnasiet Språkförstärkt bussförarutbildning i samverkan med Yrkesakademin Arbetsmarknad Arbetsmarknadsenheten styrs av det allmänna konjunkturläget och de arbetsmarknadsåtgärder som regleras av statsmakten genom statligt stöd i olika former för prioriterade målgrupper. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen har ett uppdrag att samordna kommunens arbetsmarknadsfrågor utifrån antagen arbetsmarknadsstrategi. Inom ramen för arbetsmarknadsenheten organiseras och samordnas även sommarferiepraktik för ungdomar i samverkan med Barn- och utbildningsförvaltningen. Eftergymnasiala utbildningar och uppdragsutbildning Utbudet av eftergymnasiala utbildningar och uppdragutbildningar utgår och utformas från kommunens och regionens utvecklingsområden samt från näringslivets och offentliga verksamheters behov av kompetensutveckling. Universitets- och högskoleutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildningar genomförs på plats eller som distansutbildningar. Antal elever/deltagare Se tabellen Prognos över volymutveckling senare i dokumentet. 4 (9)

5 Fördelning av nettokostnader I nedanstående tabell visas hur kostnaderna för de olika ansvarsområdena fördelar sig. Miljontal Utbildning av vuxna Arbetsmarknad Gemensamt Diagram: Fördelning av nettokostnader Organisation Förvaltningens organisation ser ut på följande sätt. Förvaltningschef Förvaltningsfunktioner Skolenhet 1 Rektor VUX Kärn inklusive SFI stv 3 Särskild utbildning för vuxna VUX Administration Studie och yrkesvägledare Skolenhet 2 Rektor SFI stv 1 2 Samhällsorientering Specialpedagoger Bibliotek Skolenhet 3 Rektor VUX Vård och omsorg YH/UH/UDU Språkförstärkta yrkesutbildningar Verksamhetschef Arbetssmarknadsenheten Kundservice Café Blå IT Lokaler och service Bild Organisationsschema 5 (9)

6 Måluppfyllelse 1. Ett socialt hållbart Falköping Mål Indikator Uppföljning - AME:s deltagare ska vara i arbete/studier/praktik inom 90 dagar Enkäter - De av AME:s deltagare som erhåller försörjningsstöd ska gå vidare till egen försörjning Statistik Accorda 3. Ett näringsliv som utvecklas Mål Indikator Uppföljning - 8 av 10 elever går vidare till arbete eller fortsatta studier efter avslutad yrkesutbildning - Samtliga uppdragsutbildningar ger deltagare viktiga kunskaper och färdigheter som motsvarar deltagarens förväntningar. Nöjdhetsindex ska vara över 75 Enkäter 4. Kvalitén inom verksamheten ska öka Mål Indikator Uppföljning - Nöjdhetsindex bland studerande och deltagare ska vara över 75 Enkäter - Den totala kunskapskvaliten för Vuxenutbildningen ska öka jämfört med föregående år - Alla lärare ska vara legitimerade och behöriga i ämnen de undervisar i Betygsstatistik och meritvärde 6-månadersuppföljning Kompetensdatabas Winlas 6 (9)

7 Utveckling inom ansvarsområdet Omvärlds- regel- och lagförändringar Kompetens- och arbetslivsförvaltningens verksamhet påverkas i hög grad av vad som händer i omvärlden. Konflikter som blossar upp runt om i världen, förändringar i ekonomin globalt och nationellt får direkta konsekvenser för förvaltningen. Under hösten 2015 ansökte många personer om asyl i Sverige, ensamkommande barn och vuxna. Detta fortsätter troligtvis att påverka förvaltningen under planperioden då det kommer att ställas höga krav för att hitta arbetssätt som möter målgruppernas behov. Förvaltningen påverkas av statsmaktens styrning genom stöd i olika former. Såväl arbetsmarknadsåtgärder som utbildningsinsatser berörs av denna styrning. Bland annat beslutade regeringen i september 2016 om en proposition om rätt till behörighetsgrundande utbildning inom komvux. Förslagen i propositionen innebär att alla vuxna ska ha rätt till utbildning i komvux på gymnasial nivå som ger grundläggande behörighet för högskoleeller yrkeshögskolestudier, samt till särskild behörighet för högskolestudier eller särskilda kunskaper till yrkeshögskolan. En förändring likt detta kan medföra ökade utbildningsvolymer och kostnader för förvaltningen. Volymförändringar Som nämnts under omvärlds- regel- och lagförändringar påverkas Sverige och Falköping av tidigare flyktingströmmar. Det är idag inte möjligt att säga hur många personer som kommer att bosätta sig i Falköpings kommun. Detta utifrån lagen om egen bosättning och anvisningslagen som trädde i kraft Förvaltningen förhåller sig till Migrationsverkets prognoser. För att säkerställa kvalitet kan det krävas att organisationen utökas. Volymerna inom grundläggande och gymnasial utbildning kommer troligen att öka då fler SFI-elever ges möjlighet att läsa på dessa nivåer parallellt med SFI-studier. På sikt kan en allt större andel av denna grupp även söka till yrkesutbildning. Under planperioden finns också en ambition att utifrån Skaraborgs behov av kompetensförsörjning kunna erbjuda fler yrkeshögskoleutbildningar inom olika områden, vilket kan innebära en ökning av antalet elever under kommande treårsperiod. Samarbete med allt fler aktörer inom arbetslivet kan medföra ökad efterfrågan på uppdragsutbildningar. I dialog med det lokala näringslivet och näringslivsrådet kommer strategier att formuleras för hur bilden av Lärcenter som en naturlig samarbetspart gällande kompetensförsörjning kan stärkas. I kommunens arbetsmarknadsstrategi har förvaltningen fått ett helhetsansvar för arbetsmarknadsfrågor. Detta tillsammans med pågående ESF-projekt riktat mot unga kommer att ge en ökning av antalet deltagare inom arbetsmarknadsenheten. Ytterligare en ESF-ansökan som kompletterar befintliga projekt kan också bidraga till ökade volymer. 7 (9)

8 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Tabell: Prognos över volymutveckling och utfallet 2015 Volymutveckling Utfall 2015 Prognos 2016 Prognos 2017 Prognos 2018 Prognos 2019 Utbildning av vuxna (Antal kursdeltagare) Eftergymnasial utbildning (Antal kursdeltagare) Arbetsmarknadsenheten (Antal deltagare) Uppdragsutbildning (Utbildningstimmar) Under 2016 tillkommer 230 personer som använt Lärcenter som en resurs vid universitetoch högskolestudier samt 50 studenter som läser lärarprogram via Karlstads universitet. Minskningen av antalet deltagare inom Arbetsmarknadsenheten beror på minskat inflöde till Vändpunkten och Se möjligheten, färre grupper i Vägen till Jobb samt färre sommarferiepraktikanter. Minskningen av antalet kursdeltagare inom eftergymnasial utbildning beror på ej beviljade yrkeshögskoleutbildningar. Verksamhets- och ambitionsförändringar Förvaltningen påverkas av allt som sker i omvärlden och anpassningsförmågan är en framgångsfaktor för att lyckas med verksamheten. Det handlar om att med kort varsel kunna ställa om och anpassa sig till nya situationer. För att underlätta i omställningen krävs det systematisk omvärldsbevakning som många får ta del av. Förvaltningen kommer under planperioden att fortsätta systematisera arbetet med omvärldsbevakning och utveckla strategier för hur informationen som hämtas in ska spridas. Förvaltningen ska fortsätta vara en kreativ mötesplats, nätverksmotor och mäklare för lokal och regional utveckling. Arbetet med att skapa kontakter mellan utbildning och arbetsliv samt främja matchning av kompetenser kommer att fortsätta. Vuxnas möjlighet till lärande är angeläget utifrån många olika perspektiv. Att lära nytt, att lära mer och att lära om kan ge kompetens för individen att ta nästa steg. Tillgång till arbetskraft med rätt kompetens är en av faktorerna för lokal och regional utveckling och tillväxt. Utgångspunkten måste vara vad den enskilde individen har med sig samt arbetsmarknadens behov avseende kompetens och arbetskraft. Ambitionen är att ha ett utbud av utbildningar som matchar såväl styrdokumentens intentioner som medborgarnas behov och önskemål. Vidare ska förvaltningen fortsätta sitt marknadsföringsarbete. Syftet är att aktivt berätta för medborgare i Falköping och arbetslivet i såväl vår kommun som i vår region vilka möjligheter som finns. Marknadsföringsarbetet hänger även samman med värdegrundsarbetet och är ett gemensamt ansvar för alla som arbetar inom förvaltningen. Värdegrunden ska fungera som en kompass i alla möten och prägla det dagliga arbetet. I möten med människor skapas vårt varumärke, vilket alla är bärare av. Ett väl fungerande värdegrundsarbete skapar på sikt kvalitet för verksamheten. 8 (9)

9 Resursbehov investeringar Investeringar Inventarier Tabell: Investeringsplan inventarier Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Investeringsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden 2017 (tkr) 2018 (tkr) 2019 (tkr) Utbildning tågtekniker Löpande inventarieanskaffning (9)

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

KALLELSE. Datum 2015-12-09

KALLELSE. Datum 2015-12-09 Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2015-12-09 Sida 1 (2) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2016-12-07 Sida 1 (3) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen

Verksamhetsplan 2013-2015. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2012 Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2012-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan -2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2011 Verksamhetsplan - 2014 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 070-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsredovisning 2017

Verksamhetsredovisning 2017 Verksamhetsredovisning 2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Hans Johansson Förvaltningschef: Sandra Lidberg 1 Innehåll Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Verksamhetens fördelning...

Läs mer

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman

Halvårsuppföljning juni Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Halvårsuppföljning juni 2014 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning juni 2014 Nämndens ordförande Ingvor Bergman Förvaltningschef Katarina Andersson SAMMANFATTNING... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL I FLERÅRSPLAN...

Läs mer

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet

Diagram Kompetens och arbetslivsnämndens verksamhet Kompetens och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (sfi) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Förslag till Verksamhetsplan 2011-2014. Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till Verksamhetsplan 2-24 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2 Verksamhetsplan 2-24 Nämndens ordförande Ingvor Bergman 7-648 35 77 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2016-02-10 Sida 1 (3) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012

Delårsrapport Kompetens- och arbetslivsnämnden. Uppföljning Juni 2012 Delårsrapport 2012 Kompetens- och arbetslivsnämnden Uppföljning Juni 2012 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman Katarina Andersson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 UPPFÖLJNING AV MÅL

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2014 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2017-01-01--2018-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2015-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015

Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Verksamhetsplan Vuxnas lärande 2015 Effektmål - Kompetens för tillväxt Vuxnas lärande ska bidra till Karlskoga-Degerfors kommuners utveckling och tillväxt. All verksamhet ska kännetecknas av hög kvalitet.

Läs mer

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter

Verksamhetsplan Tibro Kompetenscenter. Fastställd av Verksamhetschef Tibro Kompetenscenter Fastställd av Verksamhetschef 2019-02-21 Verksamhetsplan 2019 Tibro Kompetenscenter Tibro Kompetenscenter 543 80 TIBRO www.tibro.se/kompetenscenter kompetenscenter@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11)

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2017-02-08 Sida 1 (3) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Uppdragsplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016

Uppdragsplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 Uppdragsplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2016 Diarienummer AVN 2015/0152 Fastställd av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2015-12-17 1 Innehållsförteckning Inledning Utgångspunkter

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan - Barn- och utbildningsnämnden 2 (13) Barn- och utbildningsnämnden, december 2015 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 0515 88 50 72 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

2011-11-21. 1 Inledning

2011-11-21. 1 Inledning 2011-11-21 Särskild bilaga till reglemente för Gemensamma nämnden vård, omsorg och hjälpmedel (VOHJS-nämnden) avseende regionalt Vård och omsorgscollege Sörmland (VO-College) 1 Inledning Vård och omsorgscollege

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll

Riktlinjer för intag till kommunal. vuxenutbildning. Innehåll BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (8) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner

Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner sid 1 av 6 Regional överenskommelse samverkan Arbetsförmedlingen och Umeåregionens kommuner 2018 2020 Övergripande samverkan och organisatoriskt gemensamt handlande för att säkerställa en välfungerande

Läs mer

Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning

Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning Välkommen till seminariet Ju fler kockar desto bättre soppa! - Samverkan för näringslivets kompetensförsörjning Medverkande: Johan Lindell, Tidaholms kommun Kjell Halling, Gävle kommun Samtalsledare: Gustaf

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

Flerårsstrategi Utbildningsnämndens verksamheter planerar inga förändringar av tidigare fastställda åtaganden.

Flerårsstrategi Utbildningsnämndens verksamheter planerar inga förändringar av tidigare fastställda åtaganden. UTBILDNINGSNÄMNDEN 1. Resultat från årsredovisningen I Alingsås ska utbildning ge kunskaper för en dynamisk framtid. Utbildningsnämnden måste öka andelen elever och studerande som fullföljer sin utbildning

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Genomlysning Campus Alingsås

Genomlysning Campus Alingsås Genomlysning Campus Alingsås Innehåll Verksamhet...3 Uppdrag...3 Organisation...3 Utbildningsutbud och antal studerande 2015...3 Yrkeshögskola (YH)...5 Samverkan nationellt...5 Samverkan regionalt...5

Läs mer

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg

Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg Samverkansavtal för vuxenutbildningen i Skaraborg AVTALSPERIOD 2013-01-01--2014-12-31 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D 2013-01-01 Samverkansavtal för Vuxenutbildning i Skaraborg Undertecknande kommuner

Läs mer

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län

DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län DOKUMENATATION Verksamhetsplaneringsdag VO-College Örebro län 160930 Förväntningar på dagen, samt avbockning Beslut om ekonomisk prioritering för 2017, efter ekonomisk redovisning av Peter Löfsäter, Region

Läs mer

Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014

Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014 VIANs handling 21-2011 BUDGET 2012-2014 1 (9) VIAN/2011:21-042 2011-08-25 Viadidaktnämndens åtagande inför plan med budget 2012-2014 A. Verksamhetsbeskrivning 1. Syfte och ansvarsområden Viadidaktnämnden

Läs mer

Månadsrapport februari 2014

Månadsrapport februari 2014 Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) -03-20 Handläggare Marianne Berg Ekbom Till Arbetsmarknadsnämnden den 1 april Ärende 14 Månadsrapport februari Förvaltningens förslag

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (7) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Gymnasial

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Budget 2018 Verksamhetsredovisning 2018

Budget 2018 Verksamhetsredovisning 2018 Kompetens- och arbetslivsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-01-30 Sida 1 (1) 1 Dnr 2017/00099 001 Budget 2018 Verksamhetsredovisning 2018 Kompetens- och arbetslivsnämndens

Läs mer

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN

KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN KARTLÄGGNING AV KOMMUNALA YRKESUTBILDNINGAR FÖR VUXNA OCH YRKESHÖGSKOLAN ÖSTRA MELLANSVERIGE 2009-2014 Inledning Sverige är en kunskapsnation på en global marknad. Tillgång till kunskap och kompetens är

Läs mer

Delårsrapport Arbetslivsnämnden

Delårsrapport Arbetslivsnämnden Arbetslivskontoret, Utbildningskontoret, Kommunstyrelsens kontor Rapport 2018-05-24 Arbetslivsnämnden T1 per 30 april 2018 Johan Lidström Verksamhetscontroller Arbetslivskontoret Telefon (direkt): 076-648

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Månadsrapport februari 2015

Månadsrapport februari 2015 Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) -03-12 Handläggare Fredrik Glansholm William Naranjo Till Arbetsmarknadsnämnden den 12 mars Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10421 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10421 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare

Instruktion för ansökan - anslutande utbildare November 2018 Instruktion för ansökan - anslutande utbildare Ansökan ska innehålla Namn på aktör och mottagande lokalt VO-College Datum Innehållsförteckning Fakturaadress och mejladress till kontaktperson

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018

Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (1) 2018-05-02 KAN 2017/00099 001 Förvaltingschefens tjänsteutlåtande om Budget 2018 Tertialrapport 1 per 30 april 2018 Förslag till beslut 1 Kompetens- och arbetslivsnämnden antar Tertialrapport

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen 2014-03-07 AVN-2014/0083. Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen 2014-03-07 AVN-2014/0083. Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014 Verksamhetsplan 2014-03-07 Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen AVN-2014/0083 Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014 I dokumentet redovisas aktiviteter som verksamheten vuxenutbildning

Läs mer

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA

Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA Lärcentrum en miljö för vuxnas lärande ERFA 2019-02-05 Lärcentrum Mötesplats, mäklare, motor. (Grepperud & Thomsen, 2001: Villkår for et regionalt utdanningslöft) I första hand en miljö för lärande, en

Läs mer

Regional Självskattning 2018

Regional Självskattning 2018 Vård- och omsorgscollege Regional Självskattning 2018 Föreningen Vård- och omsorgscollege gör en årlig verksamhetsuppföljning som består av två delar: Verksamhetsberättelse och självskattning, som genomförs

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone

Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år Marcello Marrone Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildningen år 2017 Marcello Marrone Innehåll Bakgrundsinformation och statistik Skolverkets uppdrag inom vuxenutbildning EN språkutbildning i svenska för invandrare Rätt

Läs mer

Anita Ahlman Enhetschef Vuxnas lärande / rektor för upphandlad vuxenutbildning 0300-834583, anita.ahlman@kungsbacka.se

Anita Ahlman Enhetschef Vuxnas lärande / rektor för upphandlad vuxenutbildning 0300-834583, anita.ahlman@kungsbacka.se Det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet beskriver det systematiska kvalitetsarbetet i Kungsbacka kommun och innehåller information om både processen och metoden i gransknings- och uppföljningsarbetet

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Vård och Omsorgscollege Uppsala län Gemensam plattform för att säkra kompetensbehovet inom Vård och Omsorg Samverkan ger bättre framtidsplanering I Uppsala län har vi tydliga och gemensamma

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Förslag till nämndsredovisning 2010

Förslag till nämndsredovisning 2010 2011-02-22 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till nämndsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Vuxenutbildningen i Malmö

Vuxenutbildningen i Malmö Vuxenutbildningen i Malmö Utgångspunkten för planeringen av vuxenutbildningen i Malmö är en övertygelse om att vuxenutbildningen är av stor betydelse för tillväxt och utveckling. En högre utbildningsnivå

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning

Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland. Självskattning Regionalt Vård- och omsorgscollege Sörmland Självskattning 2017 Beskrivning Regionalt Vård- och omsorgscollege gör årligen en digital självskattning som är en av två delar i den årliga verksamhetsuppföljningen.

Läs mer

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV Vägledning Bra lärmiljö Möten med andra Kontakt med UBA Tänka nytt Vara uppdaterad om teknikutv. Ha koll på vad som händer inom utb.omr. Servicenivå och bemötande

Läs mer

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor.

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor. Västerviks kommun Revisionsrapport Lars Högberg Certifierad kommunal revisor Håkan Lindahl Org. konsult Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet Juni 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, syfte

Läs mer

Den kommunala vuxenutbildningen

Den kommunala vuxenutbildningen Revisionsrapport Den kommunala vuxenutbildningen en uppföljning Halmstads kommun 14 september 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10885 Härnösands kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Ansökan till Arbetsmarknadsenheten Falköpings Kommun

Ansökan till Arbetsmarknadsenheten Falköpings Kommun Ansökan till Arbetsmarknadsenheten Falköpings Kommun Fyll i ansökan och sänd in den till oss. Fyll i ansökan så utförligt du kan. Frågor markerade med * är obligatoriska. När vi fått ansökan kontaktar

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Kompetens- och arbetslivsnämnden KALLELSE Datum 2018-02-07 Sida 1 (2) Ledamöter Hans Johansson (C), Ordförande Lars-Göran Andersson (KD), 1:e vice ordförande Pia Frisk Ragnar (M), 2:e vice ordförande Niclas

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för arbetsmarknadsenheten, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan för arbetsmarknadsenheten, arbetsmarknadskontoret 2015 2015-04-08 Verksamhetsplan Verksamhetsplan för arbetsmarknadsenheten, arbetsmarknadskontoret 2015 AVN 2015/0058-2 012 Antagen av chef för arbetsmarknadskontoret den 8 april 2015 2015-04-08 ARBETSMARKNADSKONTORET

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Lars-Erik Kullenwall (m) Förvaltningschef: Harriet Lökholm 2002 är nämndens första verksamhetsår, därför görs jämförelser mot budget i tabellen nedan. Resultatområde:

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan:

Den lokala styrgruppen består av representanter för parterna i samverkan: April 2019 Lokal ansökan Utvecklingen av VO-College sker i en process vilket innebär att det inte finns en exakt mall för hur det lokala arbetet ska ske. Men det ska finnas en trygg plattform för arbetet.

Läs mer

Mål och budget 2016-2018

Mål och budget 2016-2018 2015-09-05 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/96-041 Arbets- och företagsnämnden Mål och budget 2016-2018 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår, utifrån kommunstyrelsens förslag till mål

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012.

2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044. Målindikator 2013. Indikator 1 Utfall 2011 Målindikator 2012. Målindikator 2014 84,2. år 2012. 2012-09-14 [1] 12UAN42 Dokumentnr147044 Verksamhetsplan för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Det övergripande strategiska et för Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle är att medverka till

Läs mer

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege

Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege MISSIV 2015-02-26 RJL2015/221 Kommunalt forum Länsövergripande regionalt Vård- och Omsorgscollege Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd skrivelse till Kommunalt

Läs mer

Kompetens och arbetlivsförvaltningens årsredovisning 2013

Kompetens och arbetlivsförvaltningens årsredovisning 2013 Kompetens och arbetlivsförvaltningens årsredovisning 2013 för Kompetens och arbetslivsnämnden Ekonomi Forskning Marknad Företag Delaktighet Nöjdhet I inflytande Rådsmöten Service, insyn och tillgänglighet

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola tiu) Dnr 43-2016:10733 Falköpings kommun kommunen@falkoping,se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falköpings kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10733 2 (5) s beslut

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Välkommen som studerande hos oss på Yrkeshögskolan Lärcenter!

Välkommen som studerande hos oss på Yrkeshögskolan Lärcenter! Lärcenter är en mötesplats för lärande på olika nivåer. Med kompetenshöjning coachar vi mot framtidens arbetsmarknad eller fortsatta studier. Här kan du förverkliga dina framtidsdrömmar! På Lärcenter finns

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-28 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden godkänner

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Nordmalings kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun 2(14) Uppföljning av tillsyn i Nordmalings kommun genomförde tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka

Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka Alexandra Pihl, Processutvecklare Arbets- och företagsenheten Jen Holmberg, biträdande rektor Vuxenutbildningen, Arbets- och företagsenheten NACKA VÄXER FÖR FLER Var

Läs mer