Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret"

Transkript

1 Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Sida 1(15)

2 Arbetsgivaren Skellefteå kommun Skellefteå kommun består av åtta förvaltningar som heter samhällsbyggnad, support och lokaler, fritidskontoret, gymnasiekontoret, kommunhälsan, kommunledningskontoret, skol- och kulturkontoret och socialkontoret. Varje förvaltning ansvarar för en avgränsad del av den kommunala verksamheten. Värdegrund Arbetsgivaren Skellefteå kommun har uttryckt sina grundkrav i en värdegrund med gemensamma värderingar och normer som genomsyrar organisationen. Värdegrunden ska vägleda oss till ett bra förhållningssätt i alla externa och interna kontakter och möten samt hjälpa oss att gemensamt nå våra mål och vår vision. Värdegrunden består av tre ledord: engagemang, professionalitet, framsynthet. Skol- och kulturkontoret Två nämnder, för- och grundskolenämnden och kulturnämnden har det politiska ansvaret för verksamheten. Som vikarie inom skol- och kulturkontoret kommer du att vikariera inom förskole- och grundskoleverksamheterna: förskola, fritidshem, förskoleklass årskurs 9 och särskola. Inom förskole- och grundskoleverksamheterna finns följande yrkeskategorier: barnskötare, barn- och ungdomsassistent, elevassistent, förskollärare, fritidspedagog, lärare. För- Sida 2(15)

3 Central bemanning Magdalena Ann-Christine Sofie Jonsson Wikström Strömberg Vik för Lisa Linderborg Louise Anna Janina Holmgren Boman Thorin E-post: Postadress: Central bemanning Skol- och kulturkontoret Skellefteå Öppettider: Måndag - Fredag Kundtjänst: Sida 3(15)

4 Arbetsuppgifter, förhållningssätt och regler Att tänka på vid arbete inom förskola, fritidshem och grundskola Kom i tid till arbetsplatsen. Använd inte din mobiltelefon eller tobak under arbetstid. Ta rasten till att se om ev. förfrågningar om arbetspass kommit. Det är viktigt att du som vikarie presenterar dig och berättar varför du är på arbetsplatsen för barn, vårdnadshavare och personal, det skapar goda relationer. Det är också viktigt att kunna samarbeta i det arbetslag man kommer till. Det krävs lyhördhet, engagemang, flexibilitet och stort ansvarskännande då man ansvarar för barnen/elevernas säkerhet. Personalen i de olika verksamheterna turas om att äta pedagogisk måltid. Det innebär att några från personalen äter tillsammans med barnen samt har egen rast. Vid pedagogisk måltid kostar inte maten något. Annan tid kostar den kr som betalas på plats eller dras från lönen. Det finns päls, - nöt, - och parfymallergiker inom verksamheterna. Tänk därför på att inte använda starka dofter, inte ta med nötter till arbetsplatsen och inte krama katten när du går hemifrån. Misstänker du missförhållanden i barnet/elevens hemmiljö har du anmälningsskyldighet. Rådgör med din närmaste kollega om hur du ska gå vidare med frågan. Läroplan för förskola och skola finns att läsa på Förskola 1-5 år och fritidshem 6-12 år När du kommer på morgonen ska du skriva in ditt telefonnummer på den schemarad du går på. Detta för att övrig personal ska kunna nå dig, när du gått hem om det skulle behövas. Alla förskolor/fritidshem arbetar olika. Oftast finns en informationspärm på varje avdelning som beskriver hur dagsrutinerna ser ut och vilka regler som gäller. Det kan ibland vara svårt för personalen att hinna introducera nya vikarier, därför kan du själv ta reda på vilka basrutiner som gäller i förskolan genom att titta i pärmen och fråga personalen. Att vikariera på en förskola/fritidshem innebär att du ersätter ordinarie personal och gör det mesta av den personens arbetsuppgifter. När du kommer till förskolan/fritidshemmet är det viktigaste att du tar kontakt med barnen och lär känna dem. Alla som arbetar i förskola/fritidshem har ansvar för barnen. Det är av största vikt att du som vikarierar i förskola/fritidshem känner till vilket ansvar du har. Att ta ansvar för en barngrupp innebär att du måste överblicka hela barngruppen, du kan inte ägna dig endast åt ett par barn. Vi är ute varje dag, ta därför med kläder efter väder. Ibland arbetar du ensam i barngruppen, då är det extra viktigt att du har kontroll över var barnen befinner sig, Sida 4(15)

5 särskilt vid utevistelse. Om du ska arbeta det tidiga respektive sena arbetspasset kan det förekomma att du är ensam på förskolan/fritidshemmet och tar emot alla barnen på morgonen, respektive stänger förskolan/fritidshemmet på kvällen. Rutiner vid hämtning av barn från förskola och fritidshem När vårdnadshavare hämtar barn/elever 1. Vårdnadshavare ansvarar för att informera medarbetare på förskola/fritidshem om vem som ska hämta barnet/eleven. Anteckna avvikelse i Planering förskola fritidshem (PFF) om exempelvis syskon, släktingar eller vänner ska hämta eller om tiderna för hämtning ändrats. Om oklarheter råder ringer medarbetare från förskola/fritidshem upp vårdnadshavare. 2. Medarbetare på förskola/fritidshem möter vårdnadshavare vid barnets hemgång och ger information om hur barnets/elevens dag varit. 3. Barn/vårdnadshavare ansvarar för att trycka på barnets namn på skärmen för PFF som finns i entrén. 4. Medarbetare på förskola/fritidshem bekräftar barnets hemgång genom att skriva sin signatur på närvaroöversikten som skrivits ut från PFF. Medarbetares rutin vid stängning på förskola/fritidshem 1. Medarbetare som är schemalagd näst sist på avdelningen eller i huset ska gå igenom närvaron (veckovyn på papper och skärmen i hallen) för att se att den stämmer med de barn/elever som är kvar. Detta ska göras med den medarbetare som ska stänga, gäller såväl enavdelnings- som fleravdelningsenheter. 2. Medarbetare som stänger ska gå igenom alla rum och kontrollera att inget barn är kvar samt att fönster och dörrar är stängda. Detta görs strax innan hemgång av medarbetaren som stänger förskolan/fritidshemmet. 3. Vid minsta frågetecken om något barn/elev har blivit hämtat ska medarbetare på förskola/fritidshem ringa den kollega som senast slutat arbeta för dagen. 4. Vid tveksamhet, ring vårdnadshavare och fråga om barnet är hämtat. Arbetsuppgifter och pedagogiska tips vid arbete på förskola Presentera dig och tala om att du är vikarie för personal, barn och föräldrar. Fråga personalen om vad du ska göra. Ordinarie personal (om de är i närheten) tar emot barn och föräldrar samt får eventuell information om det är något viktigt omkring dagen med ex. hämtning eller annat. Är du ensam får du ta emot den information som ges. Möt barnen med respekt och försiktighet. Låt barnen ta första initiativet att komma och träng dig inte på dem. Morgonen börjar med frukost ca Hjälp till att duka fram frukost (fråga personal om något är oklart). Barnen tvättar händerna och sätter sig till bords. Fråga personalen om du ska sitta vid ett speciellt bord. Sätt dig med barnen och hjälp till så att alla får frukost. Barnen tar för sig själva men kan behöva bevakas, allra helst de minsta så att de tar lagom mycket frukost. Efter frukost dukar barnen av och går och tvättar sig. Sida 5(15)

6 Oftast är det fri lek en stund och då kan du gå till några barn och fråga om du får vara med eller bara sitta och titta på. Du får inte glömma att det finns fler barn på andra platser så du måste vara flexibel. Fokusera aldrig på bara ett eller två barn. Den fria leken kan vara måla, bygga lego, spela spel, läsa bok, leka i dockvrån, köra småbilar, baka med play-doo m.m. Vid samling (som ofta är på fm) kan man sjunga, berätta flanosagor, rim och ramsor, språkövningar, matematik, träna färger m.m. Ordinarie personalen har det pedagogiska ansvaret. Fråga personalen vad de jobbar med och vad du ska göra. Andra aktiviteter kan vara gymnastik eller gå till skogen. Vid utgång - se till att barnen går på toaletten och får ny blöja (när små barn finns). Se till att finnas i närheten av barnen och hjälp till vid behov. Vid utevistelser har man ofta ansvarsbarn (rådgör med personalen). Kom ihåg att man måste ha överblick över alla barn på förskolan. Var flexibel ute på gården och delaktig i barnens lekar. Ibland har man samling utomhus eller andra gemensamma aktiviteter. Vissa gånger görs det utflykter till skogen eller någon lekpark m.m. Viktigt att alltid komma ihåg det totala ansvaret för alla barn och kontrollera att alla är med. När man går in för att äta lunch, ser man till att ev. blöta kläder hamnar i torkskåp och att barnen tränar sig att hänga upp övriga kläder på sina krokar. Före lunch tvättar barnen sina händer och går och sätter sig på sin plats. Fråga personalen var du ska sitta. Hjälp barnen till självhjälp med att ta för sig mat och att samtalsnivån vid matbordet är lagom hög och trevlig. Om du ska äta pedagogiskt äter du samma mat som barnen. Du är en förebild för barnen vid matsituationen. Om du har egen mat med dig fråga personalen hur du gör då. Efter lunch är det ofta en lugn stund där man delar upp barnen i olika grupper och läser sagor och pysslar med lugna aktiviteter. När det är dags för mellanmål tvättar barnen händerna igen och sätter sig till bords. Hjälp barnen till självhjälp att ta för sig av mellanmålet. På em. går man oftast ut igen. Hjälp barnen till självhjälp med påklädning, toalettbesök m.m. Ute på gården har du fullt ansvar för alla barn. När föräldrar anländer för att hämta barnen säger du Hej Då till barn och förälder. Frågar föräldrarna något om dagen svarar du så gott du kan. Kom ihåg att stryka barnet från närvarolista om sådan finns. Föräldrarna stämplar ut sina barn på skärmen i hallen. Om du stänger förskolan kontrollera att alla barn gått hem och att fönster och dörrar är stängda och låsta samt att leksaker är bortplockade både ute och inne. Sida 6(15)

7 Förskoleklass årskurs 9 Kunna följa en instruktion från den lärare du vikarierar för, men samtidigt vara beredd att improvisera om det inte finns någon planering. Ta hjälp av kollegor eller hämta lektionsplanering på internet ex, lektioner.se, lektionsbanken.se. Kontrollera via klasslista vilka elever som är närvarande. Efter raster göra uppföljning av närvaron. Vara bra på att skapa relationer med barn/elever samt vara lyhörd för deras behov och hjälpa elever som behöver stöd. Kunna leda och organisera arbetet i klassrummet. Ta vuxenansvar och kunna sätta gränser. Uppträda omdömesfullt och följa skolans regler. Vid lektionsstart hålla genomgång, skapa arbetsro och vara rörlig i klassrummet, inte enbart sitta vid katedern. Ha grundläggande kunskaper inom de ämnen du meddelat att du kan undervisa i. Ämnen som förekommer på en 6-9 skola: svenska, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap, geografi, fysik, biologi, kemi, teknik, tyska, engelska, spanska, trä- och metallslöjd, textilslöjd, idrott och hälsa, bild, musik. Dessutom kan varje skola ha lokala ämnen. Användning av Skellefteå kommuns dator- nät och systemresurser Sida 7(15)

8 Kort information som rör din anställning som timanställd vikarie i skol- och kulturkontorets vikariepool Anställningsformen & löneutbetalning Din anställningsform kallas intermittent anställning. Lönen utbetalas den 27:e månaden efter utfört arbete. Lönen sätts efter utbildning och yrkeserfarenhet. Har du lagt in i systemet Time Care Pool att du är tillgänglig är du skyldig att arbeta om arbetsgivaren kallar. Du har inte arbetsplikt när du inte är i ett anställningsförhållande, d.v.s. när du inte lagt dig tillgänglig för arbete. Du som anställs som vikarie på skol- och kulturkontoret kommer att skriva under en anställningsbekräftelse. På anställningsbekräftelsen står det fr.o.m. datum och t.o.m. datum som är första dagen, därefter är det tidrapporten T:3 som är din anställningsbekräftelse. Tidrapport (T3) Fyll i tidrapporten med de uppgifter som efterfrågas. Skriv under tidrapporten och lämna den på arbetsstället på anvisad plats. Fråga dina arbetskamrater på arbetsstället var du kan lämna din rapport. Du ska lämna in en tidrapport per arbetsställe och månad. Du som arbetstagare ansvarar för din tidsrapport. Om tidsrapporten inte finns på anvisad plats när månaden är slut, finns risk att du inte hinner få din lön i tid. Tänk på att genom att skriva under tidrapporten så bekräftar du att uppgifterna stämmer så kontrollera att hela rapporten stämmer varje gång du fyller på med uppgifter om arbetstid. Om din arbetstid avviker från din bokning eller schema måste du tydligt meddela det i rutan Kommentar. Om du har egen frånvaro, ring och meddela arbetsplatsen det och be dem anteckna det i rutan frånvaroorsak. Du kan ha rätt till sjuklön och vid t.ex. tillfällig föräldrapenning kan arbetsgivaren bekräfta att du varit bokad för arbete. Lönecenter Hjorten Skellefteå Lonecenter.Skol-ochkulturkontoret@skelleftea.se Leif.a.hedlund@skelleftea.se Kontakta Lönecenter vid frågor gällande tidrapport, lön, arbetsgivarintyg och friskvård. Sjukersättning & sjukanmälan För att ha rätt till sjuklön måste du ha varit anställd under en sammanhängande tid av minst 14 dagar innan du blev sjuk. Vid sjukdom ska du kontakta arbetsplatsen om du är bokad på ett pass. Friskvård Du som anställd omfattas av kommunens friskvårdsriktlinjer. Friskvårdsersättning utbetalas en gång per kalenderår, avstämning sker i november månad. För dig som vikarierar beräknas ersättningen enligt följande: 1/12 av beloppet för varje period om 165 arbetade timmar. Aktiviteter man får ersättning för är bland annat spinning, gymkort simning, friskvård som massage, fotvård och tai chi. För att få friskvårdsersättning måste kvitto på betald aktivitet samt personnummer skickas till: Lönecenter Sida 8(15)

9 Belastningsregister För att arbeta inom skol-och kulturkontorets verksamheter krävs att du lämnar ett utdrag ur Belastningsregistret 22. Belastningsregistret är giltigt i ett år och vikarier kan inte bokas innan utdraget från belastningsregistret är uppvisat eller efter det gått ut. Utdraget begär du själv hos Rikspolisstyrelsen i Kiruna (kan ta upp till två veckor). 150dagars-samtal När du arbetat cirka 150 dagar kommer du att kallas till ett uppföljningssamtal. Skyldigheter mot arbetsgivaren Det finns krav som ställs på dig som arbetstagare. Följs inte detta handlar det om misskötsel. Kravet på att samarbeta och kunna hantera relationer på ett bra sätt är en viktig faktor. Du som medarbetare måste medverka till att arbetet ska fungera smidigt. Kravet att följa säkerhetsregler betyder att du ska använda de skyddsutrustningar och de arbetshjälpmedel som finns på arbetsplatsen. Kravet att följa ordningsbestämmelser betyder att du som medarbetare ska respektera ordningsbestämmelser som finns på arbetsplatsen till exempel rasttider, rökförbud och parkeringsbestämmelser. Kravet på lojalitet betyder att du som medarbetare ska vara lojal mot verksamheten och i första hand vända dig till närmsta chef med rapport om fel, brister eller klagomål och kritik. Arbetstidslagen Vi har en lag att följa när det gäller arbetstiden, hur mycket den anställde får arbeta. Den anställde får arbeta max 165 timmar per månad, inte arbeta mer än 11 dagar i följd samt måste ha en dygnsvila på 11 timmar, undantag kan göras vid enstaka tillfälle. Veckovilan är 36 timmar (1,5 dygn). Rast måste sättas in efter fem timmars arbete. Parkeringstillstånd 231 kr/månad under vintern (november-april) 232kr för hela sommaren (maj-oktober) 675 kr häfte med 20 engångsbiljetter Parkeringstillstånd finns att köpa på Tekniska kontoret, Skeppargatan Skellefteå LAS Lagen om anställningsskydd (LAS) är en lag som reglerar arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter och rättigheter på arbetsmarknaden. LAS reglerar bland annat företrädesrätt. När du har varit anställd vid Skellefteå kommun 360 dagar under de tre senaste åren har du uppnått företrädesrätt. Varje dag du arbetar räknas oavsett hur många timmar du jobbar. Har du ett anställningsavtal fr.o.m. t.o.m. räknas alla dagar (inkl. helg) inom perioden. Företrädesrätten gäller till det avtalsområde där du är anställd. Vikariat under 14 dagar är undantagna. Är du anställd som ex. barnskötare gäller företrädesrätt till arbete som barnskötare (inte något annat yrke). Du ska också ha tillräckliga kvalifikationer för det arbete som finns ledigt. Är du anställd som lärare har du företrädesrätt till arbete som lärare där du har din behörighet. Du kan aldrig uppnå företrädesrätt som lärare om du inte är behörig enligt skollagens regler, inte heller som fritidspedagog om du inte har sådan examen. Den 361:a dagen innehar du formellt din företrädesrätt. Du får en skriftlig underrättelse om att du uppnått företrädesrätt en månad i förväg. Du ska skriftligt åberopa din företrädesrätt. Du ska senast inom en månad skicka in blanketten. I nuläget skickas den Sida 9(15)

10 till Ann-Christine Wikström, skol- och kulturkontoret. Om du är nyfiken på hur många LASdagar du har innestående kan du kolla det med Central bemanning. Dom kan hjälpa dig att ta fram uppgiften eller lotsa dig vidare så att du får besked. Exempel: Anna har haft ett års vikariat som upphör den 31 januari. Arbetsgivaren är därför skyldig att lämna ett skriftligt besked till Anna senast den 31 december om att hennes tidsbegränsade anställning kommer att upphöra. Hon får dock beskedet att hon inte kan få fortsatt anställning redan den 20 december. Anna har därmed företrädesrätt från och med den 20 december och i nio månader från den dag då anställningen upphörde, nämligen till och med den 31 oktober. Företrädesrätten kvarstår i nio månader efter det att du fått din underrättelse och lämnat in blanketten påskriven. Om du går in och arbetar förnyas perioden nio månader framåt. Erbjudande om återanställning rangordnas efter anställningstid i kommunen. Skellefteå kommun är en arbetsgivare så all tid som du arbetat hos oss räknas ihop den 361:a dagen. Din geografiska arbetsplats är hela kommunen, eftersom barn- och grundskolenämnden ses som en verksamhet. Erbjudanden sker efter anställningstid. Du som har längst anställningstid i kommunen erbjuds arbete först och så vidare nedåt i ordningen. Du som är föräldraledig ska inte drabbas av att du behöver vara ledig varför du tackar ja till vikariat och annan vikarie erbjuds vikariatet för dig. Detta innebär att du är anställd under din föräldralediga tid. Medarbetare som väljer att tacka nej till erbjudande om återanställning som bedöms som skäligt förlorar sin företrädesrätt. Arbetsgivaren värderar skälen. Övrigt På inloggningssidan till TimeCare Pool finns förvaltningsinformation för skol- och kulturkontoret. Här informerar vi om nyheter och förändringar, därför är det viktigt att du tar del av den informationen. Vikariepoolen finns nu på Instagram; VikariepoolenSKK. Följ oss gärna här! Detta är en informationssida, vid frågor kontakta Central bemanning via telefon eller e-post. Sida 10(15)

11 Skellefteå kommuns alkohol- och drogpolicy Kommunens medborgare, kunder och andra berörda ska vara garanterade en trygg och säker service. Det innebär att medarbetare inte får vara påverkade av alkohol 1 eller droger 2 under arbetstid. Alkoholbruk utanför arbetsplatsen får inte påverka effektiviteten, säkerheten eller trivseln på arbetsplatsen. Att inneha eller använda droger på fritiden är inte förenligt med en anställning i kommunen. 3 Alla medarbetare har ett ansvar för att sätta säkerheten främst och omedelbart agera om någon på arbetsplatsen misstänks vara alkohol- eller drogpåverkad. Alkohol- och drogfria medarbetare är en viktig förutsättning för minskad sjukfrånvaro och för hälsofrämjande arbetsplatser. 4 Alla verksamheter ska arbeta förebyggande genom tydliga regler och tidiga ingripanden. Mål Medarbetarna har kunskap om riskerna med alkohol och droger Arbetsgivaren arbetar förebyggande mot alkohol och droger Medarbetarna erbjuds vid behov stöd och rehabilitering 1 Med alkohol avses drycker med en alkoholmängd som överstiger den i lättöl (eller motsvarande). 2 Med droger avses narkotika, narkotikaklassade preparat, dopingmedel och andra enligt lag förbjudna droger, lösningsmedel i berusningssyfte och läkemedel som används i strid med läkares ordination. 3 Alkohol-och drogförseelser i arbetet är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet. Om en medarbetare missköter sig gäller reglerna i Lag om anställningsskydd (LAS) och kollektivavtal. 4 Medarbetarens anställning kan ifrågasättas i de fall medarbetare, trots rehabiliteringsåtgärder och behandlingar, fortsätter missbruka, alternativt avbryter eller vägrar rehabilitering. Sida 11(15)

12 Överenskommelse: TimeCare Pool Du som vikarie kommer att bokas genom vårt bemanningssystem TimeCare Pool. Det innebär att du får en egen sida på Internet där du kan ange vilka tider du är tillgänglig för arbete. På din sida kan du även se ditt schema, göra intresseanmälan samt uppdatera din personliga kalender. Tillgäng till internet är det enda som krävs för att ha tillgång till TimeCare Pool. Alla de vikarier som berörs av TimeCare Pool får en kort utbildning i systemet innan arbete startar i verksamheterna. Överenskommelse: Som vikarie inom skol- och kulturkontoret har jag eget ansvar att gå in på min personliga sida under TimeCare Pools webbsida och fylla i de dagar och pass jag är tillgänglig för arbete, minst två veckor framåt samt uppdatera den om förändring sker. Varje månad kommer jag att vara tillgänglig minst 50 %. Jag ska svara på alla förfrågningar så fort som möjligt samt att vara redo att arbeta under den tid jag lagt mig tillgänglig. När jag blivit tilldelad ett arbetspass innebär det att jag har ingått en överenskommelse med arbetsgivaren. Arbetad tid redovisas via särskild blankett, tidrapport (T3), som fylls i och lämnas på arbetsplatsen. Uppdaterar jag inte min tillgänglighet eller vid fler än två tillfällen uteblir från ett pass utan giltigt skäl får jag inte längre möjlighet att arbeta som vikarie inom skol- och kulturkontoret. Ifall jag inte har möjlighet att arbeta under en period om tre månader eller längre ska jag kontakta Central bemanning. Då avslutas min anställning och jag kommer att kontakta Central bemanning ifall jag senare är intresserad av fortsatt arbete. Sida 12(15)

13 Försäkran om tystnadsplikt Information om sekretess tystnadsplikt och handlingssekretess Bestämmelserna om sekretess som gäller inom Skol- och kulturkontorets verksamheter regleras i offentlighets- och sekretesslagen. Sekretess gäller till skydd för enskilda personer som arbetar eller på annat sätt deltar i Skol- och kulturkontorets verksamheter, samt för deras närstående. Sekretess innebär att uppgifter inte får lämnas ut. Det gäller såväl muntligt (tystnadsplikt) som för handlingar. Härmed försäkrar jag att jag för obehöriga inte ska tala om vare sig muntligt eller skriftligt, vad jag fått veta rörande enskilda barns/elevers personliga förhållanden under den tid jag tjänstgör på Skol- och kulturkontoret eller efter avslutad anställning. Vidare förbinder jag mig att förvara handlingar, även digitala, rörande barn/elever/personal så att de inte är tillgängliga för obehöriga. Jag är medveten om att brott mot tystnadsplikt, vårdslös förvaring av handlingar och obehörigt utlämnande av allmänna handlingar kan medföra åtal och straff och/eller arbetsrättslig åtgärd. Goda råd Förskola Sekretessen för barn upp till fem år är sträng. Den ska tillgodose barns, föräldrars och närståendes behov av skyddad integritet. Förankra därför hos föräldern det Du behöver säga till utomstående och myndigheter. Genom samtycke hävs sekretessen. Följ principen Vilka behöver veta det jag vet för förskolearbetets skull?. De som inom förskoleverksamheten behöver veta det du vet för sitt arbetes skull har rätt till information. Det betyder att du kan tala med t ex dina arbetskamrater på avdelningen om det mesta. Dagbarnvårdare får inte tala med varandra i hela gruppen utan bara med vikarien om vad denne behöver veta. De som inte arbetar med barnen, t ex personal på andra avdelningar, ska normalt inte känna till känsliga uppgifter om barnen på din avdelning eller barnens föräldrar. Endast om ni på din arbetsplats har ett samarbete med andra avdelningar kring gemensamma barn behöver den avdelningen veta så pass mycket att de kan klara av sitt arbete. Din chef har rätt att få veta allt hen behöver för sitt arbetes skull. Hen har samma sekretess som du och får därför inte berätta det du sagt till t ex en lärare om föräldern inte samtyckt. Förbered ev. lärarbesök (el besök av t ex skolsköterska eller annan pedagog) på din arbetsplats innan skolstart genom att tala om för föräldrarna att läraren kommer och vad du tycker är viktigt att hen får veta. Försök få samtycke kring sådan information som kan vara känslig. Inte ett negativt ord om barnet eller föräldrarna till skolan om föräldrarna inte samtycker! Det gäller även om du arbetar med skolbarn i skolan. Glöm inte att föräldrarna själva bäst kan tala med skolans personal om det dem tycker att den bör veta. Sida 13(15)

14 Var försiktig när du talar om barn och föräldrar i personalrum eller i andra sammanhang där obehöriga personer kan höra vad du säger (t ex på bussen). Du kan säga allt om barn och föräldrar som är positivt eller oskadligt (harmlöst). Dessa uppgifter skyddas inte av sekretessen. Grundskola och särskola Huvudregel inom skolan: offentlighet Dock: sekretess i vissa fall enl 7 kap 9 SekL Sekretess gäller i förskoleklassen, grundskolan, särskolan, specialpedagogisk stödverksamhet och fritidshem för uppgift som hänför sig till psykologisk undersökning eller behandling och för uppgift om enskilds personliga förhållanden hos psykolog eller kurator, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom eller henne närstående lider men. Sekretess gäller på samma område dels i skolans elevvårdande verksamhet i övrigt för uppgift om enskilds personliga förhållanden, dels för uppgift som hänför sig till ärende om tillrättaförande av elev eller om skiljande av elev från vidare studier. Sekretessen gäller dock endast, om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom eller henne närstående lider men om uppgiften röjs. Sekretessen gäller inte beslut i elevvårdsärende eller i annat ärende som nu har nämnts. Sekretess gäller på samma område i annat fall än som avses i första och andra styckena för uppgift om enskilds identitet, adress och andra liknande uppgifter om enskilds personliga förhållanden, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon närstående till den enskilde lider men om uppgiften röjs. I fråga om uppgift i allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år. Lag (2006:854). Källa: Sekretess och anmälningsplikt i skola och förskola, Staffan Olsson samt Sekretesslagen 7 kap 9 Sida 14(15)

15 Lycka till med ditt nya arbete! Sida 15(15)

Information för vikarier inom skolkontoret. Bemanningsteamet

Information för vikarier inom skolkontoret. Bemanningsteamet Information för vikarier inom skolkontoret Bemanningsteamet Central bemanning Magdalena Jonsson, chef 0910 73 50 00 Ann-Christine Wikström 0910 73 72 31 Janina Thorin 0910 71 27 72 Sofie Strömberg 0910-71

Läs mer

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret 2016-02-22 Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Sida 1(12) Arbetsgivaren Skellefteå kommun Värdegrund Arbetsgivaren Skellefteå kommun har uttryckt sina grundkrav i en värdegrund med gemensamma

Läs mer

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Arbetsgivaren Skellefteå kommun Värdegrund Arbetsgivaren Skellefteå kommun har uttryckt sina grundkrav i en värdegrund med gemensamma värderingar

Läs mer

Information för vikarier inom skolkontoret

Information för vikarier inom skolkontoret Information för vikarier inom skolkontoret Arbetsgivaren Skellefteå kommun Skellefteå kommun består av åtta förvaltningar som heter samhällsbyggnad, support och lokaler, fritidskontoret, gymnasiekontoret,

Läs mer

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016 Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016 Dagordning Utbildning Sommarvikariat Lokala pooler Tystnadsplikt Tjänstgöringsrapport Instagram LAS-regler Tillgänglighet i TimeCare Pool Friskvårdsriktlinjer

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Information till vikarier inom Måltidsavdelningen

Information till vikarier inom Måltidsavdelningen Information till vikarier inom Måltidsavdelningen Värdegrund Skellefteå kommun Engagemang Professionalitet Framsynthet Information som rör din anställning som vikarie inom Måltidsavdelningen Belastningsregister

Läs mer

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 4/10-16

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 4/10-16 Träff för vikarier inm skl- ch kulturkntret 4/10-16 Dagrdning Gästföreläsare Utvecklingspedagg Helena Åhman & Theres Nrmark Organisatin Central bemanning Blankett (timanställd vikaries synpunkter på arbetsplats)

Läs mer

Timvikarie i Förskola & Grundskola

Timvikarie i Förskola & Grundskola Timvikarie i Förskola & Grundskola Vikarie i Förskola & Grundskola Kungsbacka kommun Innehåll Välkommen till vikariepoolen! 3 Sekretess 3 Personuppgiftslagen och publicering av bilder på internet... 3

Läs mer

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Flik 9, uppdaterad 140912 Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Välkommen till förskolan Karlavagnen. Eftersom du ska göra praktik hos oss är det viktigt att läsa detta dokument. Några

Läs mer

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet I förskolan råder så kallad stark sekretess vilket innebär att information om en enskild person inte lämnas ut om vi inte är helt säkra på att barnet eller

Läs mer

Riktlinjer för barns integritet - förskolor i Mölndals stad

Riktlinjer för barns integritet - förskolor i Mölndals stad Skolförvaltningen Mölndal, december 2017 Riktlinjer för barns integritet - förskolor i Mölndals stad Övergripande syfte med riktlinjerna och tillhörande stödmaterial är att: Utbilda, stödja, uppmuntra

Läs mer

Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB

Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB Välkommen till vår förskola! Introduktion för Dig som arbetar hos oss på LEKA Barnens Förskola AB För att Du ska veta hur vi arbetar och för att vi vill att Du ska ha möjlighet att känna Dig säker på hur

Läs mer

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba Sommarjobba i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Välkommen! Roligt att du ska jobba hos oss på kommunen i sommar! Sommarjobbet är kanske ditt första riktiga jobb. En värdefull erfarenhet inför

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen!

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! 1 ht 2013 vt 2014 2008 Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! Hajens telefonnummer: 240466 Hajens mobil: 076/7688595 Valens telefonnummer: 240465 Valens mobil: 070/3642466 Venhaga förskola avd.

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Inledning Vi vill markera ett ställningstagande som klart tar avstånd från missbruk av droger av alla slag. Utifrån

Läs mer

Du är hjärtligt välkommen till BILDA!

Du är hjärtligt välkommen till BILDA! Vikariehandbok Du är hjärtligt välkommen till BILDA! För oss är du en viktig person och vi är glada över att du valt att vikariera genom oss. Vikariehandboken skall du se som ditt stöd och hjälpmedel i

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE Viktig information till dig Den här guiden innehåller viktig information som kan hjälpa dig före, under och efter din tid som feriepraktikant eller feriearbetare.

Läs mer

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Guide för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Innehåll: FÖRE FERIEARBETET Löntagaruppgifter Har du giltigt ID? Belastningsregister Lön Betala skatt? UNDER FERIEARBETET Sekretess/tystnadsplikt Arbetstid

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2008-11-24 och framtagen i samverkan med samtliga fackliga organisationer Gäller från 2009-01-01 Uppdaterad enligt personaldelegationens beslut 2014-06-18

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplanen gäller under 2009-2010 och utgår ifrån den aktuella skolplanen för Karlskrona kommun, läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och läroplanen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 VÄLKOMMEN TILL ÅNÄSETS FÖRSKOLA Ånäsets förskola ligger i en underbar miljö där vi är omgiven av skog och sjö. Vi har nära till badplats, härliga skidspår,

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Åke

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Barn 6-13 år, inom Norsjö kommun Hos oss mår barn och unga bra Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Riktlinjer Utbildning Beslutsinstans

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA Söderbrinkens förskola består av 2 avdelningar. Solen för barn 1-3 år samt Månen för barn 3-5 år. Här finns plats för ca 35 barn. Vår adress: Söderbrinkens förskola

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS Viktig information till dig Innehåll Före feriepraktiken... 4 Under feriepraktiken... 6 Efter feriepraktiken... 10 Kontaktuppgifter... 12 2 Välkommen till Gislaveds kommun

Läs mer

Målen finns i läroplanen för förskolan (Lpfö98). Läroplanen kan laddas ned på Halmstads kommuns webbplats: www.halmstad.

Målen finns i läroplanen för förskolan (Lpfö98). Läroplanen kan laddas ned på Halmstads kommuns webbplats: www.halmstad. 1 Familjedaghemmens uppdrag Pedagogisk omsorg, som är det nya namnet för familjedaghem, styrs av andra kapitlet i skollagen. Verksamheten bedrivs enligt förskolans läroplan (Lpfö 98) med tillägg för familjedaghem.

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola

Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola Detta dokument fungerar som stöd för att kommunikationen och samarbete mellan hem och skola skall fungera så smidigt som möjligt. Dokumentet

Läs mer

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år:

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Önnebacka förskola På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Solgläntan telefon 18288 Kaprifolen telefon 18438 Lärkan telefon 18439 Regnbågen telefon 18437 Adressen är Myrbottenvägen

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen!

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! 1 vt 2014 Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! Hajens telefonnummer: 240466 Hajens mobil: 072/54 99 441 Valens telefonnummer: 240465 Valens mobil: 070/36 42 466 Venhaga förskola avd. Guldfisken:

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018.

Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018. Riktlinjer för pedagogiska måltider i SBU Skövde kommun Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 26 mars 2018, 32. Dnr BUN2018.0087 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Fri eller subventionerad måltid inom pedagogiska

Läs mer

Välkommen till Skönberga Förskola

Välkommen till Skönberga Förskola Välkommen till Skönberga Förskola Skönberga förskola är belägen i en naturskön miljö vid foten av Husbyklacken, ett naturområde i Söderköping. Förskolan byggdes 1977 och fick en för tiden traditionell

Läs mer

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen).

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Tystnadsplikt Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Inledning Förskolan är en arbetsplats där pedagoger kommer i nära kontakt

Läs mer

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i huvuddrag när du får frågor från dina medlemmar på

Läs mer

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Beslutad i Central Samverkansgrupp 2012-02-01 Reviderad 2014-10-27, 2016-12-07, 2018-06-21 Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Handlingsplanen för en drogfri arbetsplats kompletterar policyn för en

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Algutstorp Förskola Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454 E-post: kommunen@vargarda.se Hemsida: www.vargarda.se Algutstorp förskola

Läs mer

FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB

FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB 1 FREINETFÖRSKOLAN EJDERN AB AVGIFTER OCH FÖRHÅLLNINGSREGLER 2012 FÖRSKOLEAVGIFT 2012 Från den 1 januari 2003 ingår Freinetförskolan, liksom Borås kommun, i maxtaxesystemet. I maxtaxesystemet är barnomsorgsavgiften

Läs mer

Likabehandlingsplan för Häggska förskola

Likabehandlingsplan för Häggska förskola Vetlanda kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Likabehandlingsplan för Häggska förskola Vision/ledningsdeklaration Vi utgår från vårt förhållningssätt mot alla på Häggska förskolan, som vi tidigare

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019.

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. Viktig information! Följande information är en ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. All information skall läsas av samtliga sommarjobbande ungdomar, samt av målsmän till

Läs mer

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-09-29, 81 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 Politisk utgångspunkt

Läs mer

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt Denna information vänder sig till samtliga personer som är verksamma inom förskolor, fritidshem, förskoleklasser, grund- och gymnasieskolor som drivs i enskild

Läs mer

INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN

INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN Uppdaterad 140814 INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN Förskolechef informerar om: Förväntningar/krav från chef (arbetstider, sjukanmälan m.m.) Personalkooperativ, Collectum

Läs mer

Välkommen till. Malsta förskola

Välkommen till. Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98/10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola

Malmö stad Förskoleförvaltningen. Välkommen till Bryggans förskola Malmö stad Förskoleförvaltningen Välkommen till Bryggans förskola ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN Hur lång tid inskolningen pågår varierar från barn till barn. Den första dagen är ni välkomna klockan 9.30-ca 10.30.

Läs mer

INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR I FAMILJEDAGHEM

INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR I FAMILJEDAGHEM INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR I FAMILJEDAGHEM Tegspedagogerna, familjedaghem Teg och Böleäng Uppdaterad 2014-02-03 Välkommen till mig Jag hoppas på ett gott samarbete oss emellan och Ni skall trivas hos mig.

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun Skolnämnden Enhet/Handläggare Skolförvaltningen Datum 2011-09-13 Ert datum Beteckning Er beteckning Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun t:\skf\samarbete\informationsmaterial\riktlinjer

Läs mer

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem som kommunen ska sträva efter

Läs mer

Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun?

Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun? Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun? Vikarie inom skol- och kulturkontoret Arbetsuppgifter Du förväntas arbeta med alla arbetsuppgifter

Läs mer

Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN: Förskolan ANSVARIGA FÖR PLANEN: Förskolechefen

Läs mer

VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI

VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI 2010-03-12 1 (6) Sektorn för utbildning och kultur VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ATT BEDRIVA FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG I ENSKILD REGI Godkännande Förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg i form

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Montessorifriskolans fritidshem

Montessorifriskolans fritidshem Montessorifriskolans fritidshem Fritids är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn i årskurs F- 6. Fritids uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Varvets förskola

Välkommen till Varvets förskola Välkommen till Varvets förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2016-08-30 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda.

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda. Sid 1/5! 1 av! 5 DROGPOLICY En Blanketten god arbetsmiljö skickas till ALFEMA är en självklarhet Care, Fjärdhundragatan i arbetslivet. 14, Anställda. som använder och är påverkade av droger på arbetsplatsen

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Välkommen till Bryggans förskola

Välkommen till Bryggans förskola Välkommen till Bryggans förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... 3 Pedagogens roll under inskolningen... 3 Lämning... 3 Uppföljning... 3 LÄMNING OCH

Läs mer

Förskolorna Framtidsfolket AB

Förskolorna Framtidsfolket AB Vi önskar dig varmt välkommen till Förskolorna Framtidsfolket! Under inskolningen kommer vi att ha gott om tid till att lära känna varandra. Vi ser fram emot att få veta vad ditt barn tycker om och är

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-01-22-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun!

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! Organisationen Socialförvaltningen ansvarar över att alla som bor eller tillfälligt vistas i kommunen

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Näsby förskola 2016/2017 Näsbys vision Näsbys förskola ska vara trygg för alla barn och all personal,

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern 1 Namn: Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa barnet från det att han/hon anländer till Sverige och genom barnets skolgång.

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skogsdungens förskola 2017/2018 Skogsdungens vision Skogsdungens förskola ska vara trygg för alla

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Chefsinformation från personalavdelningen

Chefsinformation från personalavdelningen Personalavdelningen Januari 2012 Chefsinformation från personalavdelningen Obehöriga och delvis behöriga lärare Legitimationskraven tvingar oss att bli ännu mer uppmärksamma på att de medarbetare vi anställer

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg

Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg Information från Förskola & Grundskola 2012-12-01 Välkommen till kommunal förskola i Kungsbacka I den här broschyren kan Du läsa

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid

Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid Ansökan om pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid ANSÖKAN Uppgifter om barnet Nuvarande placering Talar barnen annat modersmål än svenska? Ja Nej Om ja, vilket språk Sökande Vid gemensam vårdnad krävs

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Rapport: Tillsyn och verksamhetsbesök vid familjedaghemmen Teg/Böleäng. Tegspedagogernas ek. förening

Rapport: Tillsyn och verksamhetsbesök vid familjedaghemmen Teg/Böleäng. Tegspedagogernas ek. förening Sida 1 av 5 2016-05-11 Dnr: SK-2016/00012 Familjedaghem Teg/Böleäng Tegspedagogernas Ek. förening Åldermansvägen 29 904 21 Umeå Rapport: Tillsyn och verksamhetsbesök vid familjedaghemmen Teg/Böleäng. Tegspedagogernas

Läs mer

Kontakt: Bäckalyckans förskola Boet Bäck Ödeshög Styrelseordförande Eleonor Jacobsson

Kontakt: Bäckalyckans förskola Boet Bäck Ödeshög Styrelseordförande Eleonor Jacobsson Välkommen till Schema (cirka tider) 6.30 Öppning 8.00 Frukost 9.00 Vi delar barnen i grupper - lek, projekt, aktivitet, samling, fruktstund 10.30 Utevistelse 11.30 Middag Myrorna 11.40 Elefanterna Vila

Läs mer

ÖVRIGA TELEFONNUMMER Lapphärberget 55060 Måndagar 13.00-16.00 Torsdagar 08.00-11.30

ÖVRIGA TELEFONNUMMER Lapphärberget 55060 Måndagar 13.00-16.00 Torsdagar 08.00-11.30 DAGBARNVÅRDARE GÄLLIVARE Gunilla Nordvall Mandolinstigen 23 14107, 070-351 54 95 Rita Carlsson Kyrkallén 12 C 14127, 070-365 93 53 Helen Larsson Söderåsvägen 1 14770, 070-288 61 87 REKTOR Tel. arb. Eva-Marie

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

Information till målsman

Information till målsman Information till målsman Uppdaterad 2013-08-09 1(8) ORGANISATION Förskolan Pärlan drivs av Centrumkyrkans församling (ideell förening, utan vinstsyfte) och i samarbete med Mora Kommun enligt avtal. Antagning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Sida 2 av 6 1. Inledning Riktlinjerna beskriver de rutiner som gäller för godkännande och bidrag för fristående förskola, fritidshem

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Nattugglans trivselregler

Nattugglans trivselregler Nattugglans trivselregler 151008 Välkommen till oss på Nattugglan! Nattugglan Backa Förskola Flintlåsgatan 1 271 80 Ystad 0411-577555 Förskolechef Kerstin Lellky 0411-577519 Schema För er som har arbetsschema

Läs mer