Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret"

Transkript

1 Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Sida 1(12)

2 Arbetsgivaren Skellefteå kommun Värdegrund Arbetsgivaren Skellefteå kommun har uttryckt sina grundkrav i en värdegrund med gemensamma värderingar och normer som genomsyrar organisationen. Värdegrunden ska vägleda oss till ett bra förhållningssätt i alla externa och interna kontakter och möten samt hjälpa oss att gemensamt nå våra mål och vår vision. Värdegrunden består av tre ledord: engagemang, professionalitet, framsynthet. Sida 2(12)

3 Arbetsuppgifter, förhållningssätt och regler Att tänka på vid arbete inom förskola, fritidshem och grundskola Kom i tid till arbetsplatsen. Använd inte din mobiltelefon eller tobak under arbetstid. Ta rasten till att se om ev. förfrågningar om arbetspass kommit. Det är viktigt att du som vikarie presenterar dig och berättar varför du är på arbetsplatsen för barn, vårdnadshavare och personal, det skapar goda relationer. Det är också viktigt att kunna samarbeta i det arbetslag man kommer till. Det krävs lyhördhet, engagemang, flexibilitet och stort ansvarskännande då man ansvarar för barnen/elevernas säkerhet. Personalen i de olika verksamheterna turas om att äta pedagogisk måltid. Det innebär att några från personalen äter tillsammans med barnen samt har egen rast. Vid pedagogisk måltid kostar inte maten något. Annan tid kostar den kr som betalas på plats eller dras från lönen. Det finns päls, - nöt, - och parfymallergiker inom verksamheterna. Tänk därför på att inte använda starka dofter, inte ta med nötter till arbetsplatsen och inte krama katten när du går hemifrån. Läroplan för förskola och skola finns att läsa på Förskola 1-5 år och fritidshem 6-12 år När du kommer på morgonen ska du skriva in ditt telefonnummer på den schemarad du går på. Detta för att övrig personal ska kunna nå dig, när du gått hem om det skulle behövas. Alla förskolor/fritidshem arbetar olika. Oftast finns en informationspärm på varje avdelning som beskriver hur dagsrutinerna ser ut och vilka regler som gäller. Det kan ibland vara svårt för personalen att hinna introducera nya vikarier, därför kan du själv ta reda på vilka basrutiner som gäller i förskolan genom att titta i pärmen och fråga personalen. Att vikariera på en förskola/fritidshem innebär att du ersätter ordinarie personal och gör det mesta av den personens arbetsuppgifter. När du kommer till förskolan/fritidshemmet är det viktigaste att du tar kontakt med barnen och lär känna dem. Alla som arbetar i förskola/fritidshem har ansvar för barnen. Det är av största vikt att du som vikarierar i förskola/fritidshem känner till vilket ansvar du har. Att ta ansvar för en barngrupp innebär att du måste överblicka hela barngruppen, du kan inte ägna dig endast åt ett par barn. Vi är ute varje dag, ta därför med kläder efter väder. Ibland arbetar du ensam i barngruppen, då är det extra viktigt att du har kontroll över var barnen befinner sig, särskilt vid utevistelse. Om du ska arbeta det tidiga respektive sena arbetspasset kan det förekomma att du är ensam på förskolan/fritidshemmet och tar emot alla barnen på morgonen, respektive stänger förskolan/fritidshemmet på kvällen. Sida 3(12)

4 Rutiner vid hämtning av barn från förskola/fritidshem När vårdnadshavare hämtar barn/elever 1. Vårdnadshavare ansvarar för att informera förskole-/ fritidshemspersonal om vem som ska hämta barnet/eleven. Anteckna avvikelse i liggaren/pärm/dator. Om oklarheter råder ringer personalen upp vårdnadshavaren. 2. Förskole-/fritidshemspersonal möter vårdnadshavare vid barnets hemgång och ger information om hur barnets/elevens dag varit. 3. Förskolepersonal bockar av/antecknar i förskolans/fritidshemmets liggare/pärm/dator att barnet hämtats. 4. Förskolepersonal skriver sin signatur i kanten som en bekräftelse. Förskole-/fritidshempersonalens ansvar Den som är schemalagd näst sist på avdelningen eller i huset ska gå igenom liggaren/pärmen/datorn för att se att den stämmer med de barn/elever som är kvar. Detta ska göras med den förskole-/fritidshemspersonal som ska stänga, gäller såväl enavdelnings- som fleravdelningsenheter. Den förskole-/fritidshemspersonal som stänger ska gå igenom alla rum och kontrollera att inget barn är kvar samt att fönster och dörrar är stängda. Detta görs strax innan hemgångav sista förskole-/fritidshemspersonal. Vid minsta frågetecken om något barn/elev har blivit hämtat ska personalen ringa den kollega som senast slutat arbeta för dagen. Vid tveksamhet, ring vårdnadshavare och fråga om barnet är hämtat. Arbetsuppgifter och pedagogiska tips vid arbete på förskola Presentera dig och tala om att du är vikarie för personal, barn och föräldrar. Fråga personalen om vad du ska göra. Ordinarie personal (om de är i närheten) tar emot barn och föräldrar samt får eventuell information om det är något viktigt omkring dagen med ex. hämtning eller annat. Är du ensam får du ta emot den information som ges. Möt barnen med respekt och försiktighet. Låt barnen ta första initiativet att komma och träng dig inte på dem. Morgonen börjar med frukost ca Hjälp till att duka fram frukost (fråga personal om något är oklart). Barnen tvättar händerna och sätter sig till bords. Fråga personalen om du ska sitta vid ett speciellt bord. Sätt dig med barnen och hjälp till så att alla får frukost. Barnen tar för sig själva men kan behöva bevakas, allra helst de minsta så att de tar lagom mycket frukost. Efter frukost dukar barnen av och går och tvättar sig. Oftast är det fri lek en stund och då kan du gå till några barn och fråga om du får vara med eller bara sitta och titta på. Du får inte glömma att det finns fler barn på andra platser så du måste vara flexibel. Fokusera aldrig på bara ett eller två barn. Den fria leken kan vara måla, bygga lego, spela spel, läsa bok, leka i dockvrån, köra småbilar, baka med play-doo m.m. Sida 4(12)

5 Vid samling (som ofta är på fm) kan man sjunga, berätta flanosagor, rim och ramsor, språkövningar, matematik, träna färger m.m. Ordinarie personalen har det pedagogiska ansvaret. Fråga personalen vad de jobbar med och vad du ska göra. Andra aktiviteter kan vara gymnastik eller gå till skogen. Vid utgång - se till att barnen går på toaletten och får ny blöja (när små barn finns). Se till att finnas i närheten av barnen och hjälp till vid behov. Vid utevistelser har man ofta ansvarsbarn (rådgör med personalen). Kom ihåg att man måste ha överblick över alla barn på förskolan. Var flexibel ute på gården och delaktig i barnens lekar. Ibland har man samling utomhus eller andra gemensamma aktiviteter. Vissa gånger görs det utflykter till skogen eller någon lekpark m.m. Viktigt att alltid komma ihåg det totala ansvaret för alla barn och kontrollera att alla är med. När man går in för att äta lunch, ser man till att ev. blöta kläder hamnar i torkskåp och att barnen tränar sig att hänga upp övriga kläder på sina krokar. Före lunch tvättar barnen sina händer och går och sätter sig på sin plats. Fråga personalen var du ska sitta. Hjälp barnen till självhjälp med att ta för sig mat och att samtalsnivån vid matbordet är lagom hög och trevlig. Om du ska äta pedagogiskt äter du samma mat som barnen. Du är en förebild för barnen vid matsituationen. Om du har egen mat med dig fråga personalen hur du gör då. Efter lunch är det ofta en lugn stund där man delar upp barnen i olika grupper och läser sagor och pysslar med lugna aktiviteter. När det är dags för mellanmål tvättar barnen händerna igen och sätter sig till bords. Hjälp barnen till självhjälp att ta för sig av mellanmålet. På em. går man oftast ut igen. Hjälp barnen till självhjälp med påklädning, toalettbesök m.m. Ute på gården har du fullt ansvar för alla barn. När föräldrar anländer för att hämta barnen säger du Hej Då till barn och förälder. Frågar föräldrarna något om dagen svarar du så gott du kan. Kom ihåg att stryka barnet från närvarolista om sådan finns. Föräldrarna stämplar ut sina barn på skärmen i hallen. Om du stänger förskolan kontrollera att alla barn gått hem och att fönster och dörrar är stängda och låsta samt att leksaker är bortplockade både ute och inne. Sida 5(12)

6 Förskoleklass årskurs 9 Kunna följa en instruktion från den lärare du vikarierar för, men samtidigt vara beredd att improvisera om det inte finns någon planering. Kontrollera via klasslista vilka elever som är närvarande. Efter raster göra uppföljning av närvaron. Vara bra på att skapa relationer med barn/elever samt vara lyhörd för deras behov och hjälpa elever som behöver stöd. Kunna leda och organisera arbetet i klassrummet. Ta vuxenansvar och kunna sätta gränser. Uppträda omdömesfullt och följa skolans regler. Vid lektionsstart hålla genomgång, skapa arbetsro och vara rörlig i klassrummet, inte enbart sitta vid katedern. Ha grundläggande kunskaper inom de ämnen du meddelat att du kan undervisa i. Ämnen som förekommer på en 6-9 skola: svenska, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap, geografi, fysik, biologi, kemi, teknik, tyska, engelska, spanska, trä- och metallslöjd, textilslöjd, idrott och hälsa, bild, musik. Dessutom kan varje skola ha lokala ämnen. Sida 6(12)

7 Kort information som rör din anställning som timanställd vikarie i skol- och kulturkontorets vikariepool Belastningsregister För att arbeta inom skol-och kulturkontorets förskolor och skolor krävs att du lämnar ett utdrag ur Belastningsregistret 22. Belastningsregistret är giltigt i ett år och vikarier kan inte bokas innan utdraget från belastningsregistret är uppvisat eller efter det gått ut. Utdraget begär du själv hos Rikspolisstyrelsen i Kiruna (kan ta upp till två veckor). Anställningsformen & lönesättning Din anställningsform kallas intermittent anställning. Lönen utbetalas den 27:e månaden efter utfört arbete. Lönen sätts efter utbildning och yrkeserfarenhet, lämna in fullständiga betyg och tjänstgöringsintyg till vikariesamordningen. Har du lagt in i systemet TimeCare Pool att du är tillgänglig är du skyldig att arbeta om arbetsgivaren kallar. Du har inte arbetsplikt när du inte är i ett anställningsförhållande, d.v.s. när du inte lagt dig tillgänglig för arbete. När du arbetat cirka 150 dagar kommer du att kallas till ett uppföljningssamtal. En anställningsbekräftelse kommer att skickas via post till dig som anställs som vikarie på skol- och kulturkontoret. På anställningsbekräftelsen står det fr.o.m. datum och t.o.m. datum som är första dagen/dagarna, därefter är det tjänstgöringsrapporten T:3 som är din anställningsbekräftelse. Tjänstgöringsrapport Tjänstgöringsrapporten (T:3) är ett underlag för lön. Namn och personuppgifter ska fyllas i samt datum, tid och plats för arbetspasset/arbetspassen. Varje pass måste signeras av chef/personal eller administrativ personal på expeditionen. Tjänstgöringsrapporten skickas in första vardagen på ny månad, senast den 5:e. Lämnas lönerapporten in efter den 5:e garanteras inte att lön betalas ut i rätt tid. Inkommer ingen lönerapport utgår ingen lön. Alla bokningar ska skrivas in även om man varit sjuk eller vårdat sjukt barn. Sätt kryss i angiven ruta vid sjukdom/vab. Detta är viktigt för att man ska få rätt lön och undvika ev. avdrag nästkommande månad. Tjänstgöringsrapporten skickas till: Lönecenter Hjorten, Skellefteå Skyldigheter mot arbetsgivaren Det finns krav som ställs på dig som arbetstagare. Följs inte detta handlar det om misskötsel. Kravet på att samarbeta och kunna hantera relationer på ett bra sätt är en viktig faktor. Du som medarbetare måste medverka till att arbetet ska fungera smidigt. Kravet att följa säkerhetsregler betyder att du ska använda de skyddsutrustningar och de arbetshjälpmedel som finns på arbetsplatsen. Kravet att följa ordningsbestämmelser betyder att du som medarbetare ska respektera ordningsbestämmelser som finns på arbetsplatsen till exempel rasttider, rökförbud och parkeringsbestämmelser. Kravet på lojalitet betyder att du som medarbetare ska vara lojal mot verksamheten och i första hand vända dig till närmsta chef med rapport om fel, brister eller klagomål och kritik. Sida 7(12)

8 Arbetstidslagen Vi har en lag att följa när det gäller arbetstiden, hur mycket den anställde får arbeta. Den anställde får arbeta max 165 timmar per månad, inte arbeta mer än 11 dagar i följd samt måste ha en dygnsvila på 11 timmar, undantag kan göras vid enstaka tillfälle. Veckovilan är 36 timmar (1,5 dygn). Rast måste sättas in efter fem timmars arbete. Sjukersättning & sjukanmälan För att ha rätt till sjuklön måste vikarien ha varit anställd under en sammanhängande tid av minst 14 dagar innan han/hon blev sjuk. Vid sjukdom ska du kontakta vikariesamordningen och arbetsplatsen om du är bokad på ett pass. Friskvård Du som anställd omfattas av kommunens friskvårdsriktlinjer. Friskvårdsersättning utbetalas en gång per kalenderår, avstämning sker i november månad. För dig som vikarierar beräknas ersättningen enligt följande: 1/12 av beloppet för varje period om 165 arbetade timmar. Aktiviteter man får ersättning för är bland annat spinning, gymkort simning, friskvård som massage, fotvård och tai chi. För att få friskvårdsersättning måste kvitto på betald aktivitet samt personnummer skickas till: Lönecenter Parkeringstillstånd 231 kr/månad under vintern (november-april) 232kr för hela sommaren (maj-oktober) 675 kr häfte med 20 engångsbiljetter Parkeringstillstånd finns att köpa på Tekniska kontoret, Skeppargatan Skellefteå LAS Lagen om anställningsskydd (LAS) är en lag som reglerar arbetsgivarens och arbetstagarens skyldigheter och rättigheter på arbetsmarknaden. LAS reglerar bland annat företrädesrätt. När du har varit anställd vid Skellefteå kommun 360 dagar under de tre senaste åren har du uppnått företrädesrätt. Varje dag du arbetar räknas oavsett hur många timmar du jobbar. Har du ett anställningsavtal fr.o.m. t.o.m. räknas alla dagar (inkl. helg) inom perioden. Företrädesrätten gäller till det avtalsområde där du är anställd. Vikariat under 14 dagar är undantagna. Är du anställd som ex. barnskötare gäller företrädesrätt till arbete som barnskötare (inte något annat yrke). Du ska också ha tillräckliga kvalifikationer för det arbete som finns ledigt. Är du anställd som lärare har du företrädesrätt till arbete som lärare där du har din behörighet. Du kan aldrig uppnå företrädesrätt som lärare om du inte är behörig enligt skollagens regler, inte heller som fritidspedagog om du inte har sådan examen. Den 361:a dagen innehar du formellt din företrädesrätt. Du får en skriftlig underrättelse om att du uppnått företrädesrätt en månad i förväg. Du ska skriftligt åberopa din företrädesrätt. Du ska senast inom en månad skicka in blanketten. I nuläget skickas den till Ann-Christine Wikström, skol- och kulturkontoret. Om du är nyfiken på hur många LASdagar du har innestående kan du kolla det med de som är bemanningsadministratörer i vikariesamordningen. Dom kan hjälpa dig att ta fram uppgiften eller lotsa dig vidare så att du får besked. Exempel: Anna har haft ett års vikariat som upphör den 31 januari. Arbetsgivaren är därför skyldig att lämna ett skriftligt besked till Anna senast den 31 december om att hennes tidsbegränsade anställning kommer att upphöra. Hon får dock beskedet att hon inte kan få Sida 8(12)

9 fortsatt anställning redan den 20 december. Anna har därmed företrädesrätt från och med den 20 december och i nio månader från den dag då anställningen upphörde, nämligen till och med den 31 oktober. Företrädesrätten kvarstår i nio månader efter det att du fått din underrättelse och lämnat in blanketten påskriven. Om du går in och arbetar förnyas perioden nio månader framåt. Erbjudande om återanställning rangordnas efter anställningstid i kommunen. Skellefteå kommun är en arbetsgivare så all tid som du arbetat hos oss räknas ihop den 361:a dagen. Din geografiska arbetsplats är hela kommunen, eftersom barn- och grundskolenämnden ses som en verksamhet. Erbjudanden sker efter anställningstid. Du som har längst anställningstid i kommunen erbjuds arbete först och så vidare nedåt i ordningen. Du som är föräldraledig ska inte drabbas av att du behöver vara ledig varför du tackar ja till vikariat och annan vikarie erbjuds vikariatet för dig. Detta innebär att du är anställd under din föräldralediga tid. Medarbetare som väljer att tacka nej till erbjudande om återanställning som bedöms som skäligt förlorar sin företrädesrätt. Arbetsgivaren värderar skälen. Övrigt På inloggningssidan till TimeCare Pool finns förvaltningsinformation för skol- och kulturkontoret. Här informerar vi om nyheter och förändringar, därför är det viktigt att du tar del av den informationen. Vikariepoolen finns nu på Instagram; VikariepoolenSKK. Följ oss gärna här! Detta är en informationssida, vid frågor kontakta vikariepoolen via telefon eller e-post. Sida 9(12)

10 Skellefteå kommuns alkohol- och drogpolicy Kommunens medborgare, kunder och andra berörda ska vara garanterade en trygg och säker service. Det innebär att medarbetare inte får vara påverkade av alkohol 1 eller droger 2 under arbetstid. Alkoholbruk utanför arbetsplatsen får inte påverka effektiviteten, säkerheten eller trivseln på arbetsplatsen. Att inneha eller använda droger på fritiden är inte förenligt med en anställning i kommunen. 3 Alla medarbetare har ett ansvar för att sätta säkerheten främst och omedelbart agera om någon på arbetsplatsen misstänks vara alkohol- eller drogpåverkad. Alkohol- och drogfria medarbetare är en viktig förutsättning för minskad sjukfrånvaro och för hälsofrämjande arbetsplatser. 4 Alla verksamheter ska arbeta förebyggande genom tydliga regler och tidiga ingripanden. Mål Medarbetarna har kunskap om riskerna med alkohol och droger Arbetsgivaren arbetar förebyggande mot alkohol och droger Medarbetarna erbjuds vid behov stöd och rehabilitering 1 Med alkohol avses drycker med en alkoholmängd som överstiger den i lättöl (eller motsvarande). 2 Med droger avses narkotika, narkotikaklassade preparat, dopingmedel och andra enligt lag förbjudna droger, lösningsmedel i berusningssyfte och läkemedel som används i strid med läkares ordination. 3 Alkohol-och drogförseelser i arbetet är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet. Om en medarbetare missköter sig gäller reglerna i Lag om anställningsskydd (LAS) och kollektivavtal. 4 Medarbetarens anställning kan ifrågasättas i de fall medarbetare, trots rehabiliteringsåtgärder och behandlingar, fortsätter missbruka, alternativt avbryter eller vägrar rehabilitering. Sida 10(12)

11 Försäkran om tystnadsplikt Härmed försäkrar jag att jag för obehöriga inte ska tala om vare sig muntligt eller skriftligt - vad jag fått veta rörande enskilda barns/elevers/vårdnadshavares/personals personliga förhållanden under den tid jag tjänstgör på skol- och kulturkontoret eller efter avslutad anställning. Vidare förbinder jag mig att förvara handlingar, även digitala, rörande barn/elever/vårdnadshavare/personal så att de inte är tillgängliga för obehöriga. Jag är medveten om att brott mot tystnadsplikt, vårdslös förvaring och obehörigt utlämnande av allmänna handlingar kan medföra åtal och straff. Överenskommelse: TimeCare Pool Du som vikarie kommer att bokas genom vårt bemanningssystem TimeCare Pool. Det innebär att du får en egen sida på Internet där du kan ange vilka tider du är tillgänglig för arbete. På din sida kan du även se ditt schema, göra intresseanmälan samt uppdatera din personliga kalender. Tillgång till internet är det enda som krävs för att ha tillgång till TimeCare Pool. Alla de vikarier som berörs av TimeCare Pool får en kort utbildning i systemet innan arbete startar i verksamheterna. Överenskommelse: Som vikarie inom skol- och kulturkontoret har jag eget ansvar att gå in på min personliga sida under TimeCare Pools webbsida och fylla i de dagar och pass jag är tillgänglig för arbete, minst två veckor framåt samt uppdatera den om förändring sker. Varje månad kommer jag att vara tillgänglig minst 50 %. Jag ska svara på alla förfrågningar så fort som möjligt samt att vara redo att arbeta under den tid jag lagt mig tillgänglig. När jag blivit tilldelad ett arbetspass innebär det att jag har ingått en överenskommelse med arbetsgivaren. Arbetad tid redovisas via särskild blankett, tjänstgöringsrapport, som lämnas in första vardagen på ny månad (senast den 5:e). Uppdaterar jag inte min tillgänglighet eller vid fler än två tillfällen uteblir från ett pass utan giltigt skäl får jag inte längre möjlighet att arbeta som vikarie inom skol- och kulturkontoret. Ifall jag inte har möjlighet att arbeta under en period om tre månader eller längre ska jag kontakta vikariesamordningen. Då avslutas min anställning och jag kommer att kontakta vikariesamordningen ifall jag senare är intresserad av fortsatt arbete. Sida 11(12)

12 Kontaktuppgifter Kundtjänst Ann-Christine Wikström Helén Steinwall Lisa Linderborg Vikariesamordningen Skol- och kulturkontoret Skellefteå Vikariepoolens öppettider: måndag-fredag Det är viktigt att du lämnar in din tjänstgöringsrapport efter månadens slut, senast den 5:e månaden efter. Skicka din tjänströringsrapport samt ärenden som rör arbetsgivarintyg och friskvård till Lönecenter. Lönecenter Hjorten Skellefteå Lycka till med ditt nya arbete! Sida 12(12)

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Arbetsgivaren Skellefteå kommun Värdegrund Arbetsgivaren Skellefteå kommun har uttryckt sina grundkrav i en värdegrund med gemensamma värderingar

Läs mer

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016

Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016 Träff för vikarier inom skol- och kulturkontoret 12/4 2016 Dagordning Utbildning Sommarvikariat Lokala pooler Tystnadsplikt Tjänstgöringsrapport Instagram LAS-regler Tillgänglighet i TimeCare Pool Friskvårdsriktlinjer

Läs mer

Information för vikarier inom skolkontoret. Bemanningsteamet

Information för vikarier inom skolkontoret. Bemanningsteamet Information för vikarier inom skolkontoret Bemanningsteamet Central bemanning Magdalena Jonsson, chef 0910 73 50 00 Ann-Christine Wikström 0910 73 72 31 Janina Thorin 0910 71 27 72 Sofie Strömberg 0910-71

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun?

Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun? Vill du jobba som vikarie inom förskolor, grundskolor, fritidshem och grundsärskola i Skellefteå kommun? Vikarie inom skol- och kulturkontoret Arbetsuppgifter Du förväntas arbeta med alla arbetsuppgifter

Läs mer

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret

Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret 2017-02-07 Information för vikarier inom skol- och kulturkontoret Sida 1(15) Arbetsgivaren Skellefteå kommun Skellefteå kommun består av åtta förvaltningar som heter samhällsbyggnad, support och lokaler,

Läs mer

Information till vikarier inom Måltidsavdelningen

Information till vikarier inom Måltidsavdelningen Information till vikarier inom Måltidsavdelningen Värdegrund Skellefteå kommun Engagemang Professionalitet Framsynthet Information som rör din anställning som vikarie inom Måltidsavdelningen Belastningsregister

Läs mer

NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN

NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN NYANSTÄLLD I GÄLLIVARE KOMMUN VÄLKOMMEN TILL SOCIALFÖRVALTNINGEN Vi vill med detta informationshäfte ge Dig en sammanfattning av det som vi tycker är av betydelse att känna till som anställd hos oss. Vi

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

Välkommen som vikarie!

Välkommen som vikarie! Välkommen som vikarie! Barn- och utbildningsförvaltningen, Säters kommun Vad innebär det att vara timanställd som vikarie? För att få arbeta inom förskola och skola måste du skriva under ett avtal om tystnadsplikt,

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet

Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet Verksamhetsplan för förskolan och fritidshemmet KOSTER FÖRSKOLA/FRITIDSHEM VÅREN 2015 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Välkommen till Skogens förskola

Välkommen till Skogens förskola Utbildningsförvaltningen Hyacintvägen 9 343 35 Älmhult Tuvan 0476-552 90, 072-383 58 61 Gläntan 0476-550 35, 072-381 58 02 Kotten 0476-550 05, 072-381 57 75 Välkommen till Skogens förskola För att starten

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Skånhällaskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Skånhällaskolan F-3 Läsåret 2011/12 Grundskolan,

Läs mer

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola år 1-6, fritidsverksamhet, Grundsärskolan 1-6, Träningsskola Läsår: 2015

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Lärarförmedlarnas Personalhandbok

Lärarförmedlarnas Personalhandbok Lärarförmedlarnas Personalhandbok För dig som är vikarie Innehåll 1. Om Lärarförmedlarna... 2 Vår affärsidé... 3 Våra värderingar... 3 Förväntningar... 3 Ditt uppdrag... 3 Uppföljning... 3 2. Ett auktoriserat

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem

KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem KÄLLBY GÅRD Vi informerar om... Våra fritidshem Viken Kullen 6-8 år Magasinet 9-12 år Lå 10/11 VÅRA FRITIDSHEM PÅ KÄLLBY GÅRD - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - VIKEN KULLEN

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 11:07 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Annikas Barnomsorg Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Annikas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Norrgrindens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Norrgrindens förskola Upplands-Bro kommun Västra Bro förskolor Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling på Norrgrindens förskola Inledning: Förskolan vilar på demokratins grund. Därför ska dess verksamhet utformas

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016)

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) PRAO PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) VAD ÄR MENINGEN MED PRAO? Praktisk arbetslivsorientering - Hur fungerar arbetslivet! - Hur beter

Läs mer

Feriepraktik 2016. information till sökande

Feriepraktik 2016. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik 2016 information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Nygatan 22, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Information för vikarier inom skolkontoret

Information för vikarier inom skolkontoret Information för vikarier inom skolkontoret Arbetsgivaren Skellefteå kommun Skellefteå kommun består av åtta förvaltningar som heter samhällsbyggnad, support och lokaler, fritidskontoret, gymnasiekontoret,

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola

Vad är viktigt i en bra skola Vad är viktigt i en bra skola Trivsel: Att alla är snälla Att barn lyssnar på vuxna Barn och vuxna ska vara snälla och lyssna på varandra Att barn får leka Bra miljö och stor bra skolgård Att ingen klottrar

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27 ! Färe Montessoriförskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen reviderades 2015-04-27 Planen revideras årligen vid vårterminens studiedag senast 2016-04-30 Ansvarig:

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service Stöd och service är en avdelning på socialkontoret. På Stöd och service arbetar vi med stöd till personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN GRUPPFAMILJEDAGHEMMET BYSTUGAN LÄROPLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning Verksamhetsmiljö 3 sida Bystugans mål och värderingar: Grundtrygghet 4 Glädje och gemenskap 5 Språket 5 Naturen och miljöfostran

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Arbetsplan Skärsätra Förskola

Arbetsplan Skärsätra Förskola Arbetsplan Skärsätra Förskola Vi som arbetar på Skärsätra förskola Biet Helena Jensen Cicci Edin Sländan Eivor Pada Anna Furuvik Marita Eriksson Fjärilen Carin Stålhandske Maija Eriksson Sandra Jadesköld

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Klöxhultsskolan är en F-6 skola. Här finns också Montessoriskolan, grundsärskolan och Orion. Totalt finns det cirka 500 elever och ett hundratal medarbetare

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Datum 2015-12-23 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande avseende ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Ärendebeskrivning Skriftlig ansökan har inkommit från Christella

Läs mer

Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för. fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet

Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för. fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet Regler och villkor för godkännande, rätt till bidrag och tillsyn för fristående förskola, fristående fritidshem, öppen fritidsverksamhet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Regler

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Frövik/Maryhills förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Förskolan Solrosen ALINGSÅS Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdomalingsas.se Beskrivning av verksamheten Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63

Läs mer

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas

Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas Särskilda bestämmelser om barnträdgårdslärarnas arbetstid . Arbetstidsbestämmelser för barnträdgårdslärarna. Tillämpningen av arbetstidsbestämmelserna. Vad ska jag göra om problem uppstår? . Arbetstidsbestämmelser

Läs mer

Smassens förskola arbetsplan 2015-2016

Smassens förskola arbetsplan 2015-2016 Smassens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum 20150703 Anna-Lena Olofsson Sidan 1(5) Smassens förskola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr!

Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Tillsammans jobbar vi för att det aldrig ska vara bättre förr! Innehållsförteckning F Ö R O R D... 3 1. VERKSAMHETSMÅLEN FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN... 4 MÅL 1 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 4 MÅL 2

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-01-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62.

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. 1 Bemanningsenheten 2015-10-21 Karin Dahlström Enhetschef Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. Bakgrund

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan.

Måns handlingsplan. Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Måns handlingsplan Lämning Barn och föräldrar ska känna sig välkomna när de kommer till förskolan. Ge barnet och föräldern en bra start på dagen. Föräldrarna ska känna sig trygga med att lämna sina barn

Läs mer

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Presentation av Ekebackens förskola Förskolan tillhör, sedan en omorganisation hösten 2010, Kungshögsområdet. Ekebackens förskola ligger på Ekebackenområdet,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 FÖR VEM GÄLLER ARBETSTIDSLAGEN?... 4 ARBETSTIDSBESTÄMMELSERNA I TEKNIKINSTALLATIONSAVTALET VVS & KYL... 6 ORDINARIE ARBETSTID... 7 ÖVERTID...

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18. Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Förskola, fritidshem och pedagogisk Vårt utbud Förskola Förskolan vänder sig till barn från ett till fem år. Utbildning i förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-05-14 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies.

Syftet med personalhandboken är att ge vägledning och fungera som uppslagsbok för alla anställda gällande bland annat personalfrågor och policies. Personalhandbok Innehåll Personalhandbokens syfte... 3 Vår verksamhet... 3 Kollektivavtal... 3 Anställning... 3 Sekretess... 4 Arbetstid... 5 Lön & Förmåner... 6 Ledighet & Frånvaro... 6 Permission...

Läs mer

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Kommunledningskontoret, HR-enheten Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Antagen av Kommunstyrelsen 2014-05-21. Kristianstads kommuns

Läs mer

Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006

Kvalitetsredovisning 2005/2006 2006-09-30 Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Sala tätort Rektor Kerstin Öberg 0224-55437 Beskrivning av verksamheten per 15 oktober 2005 Familje- Kommunen daghem i Sala tätort Barn 1-3 år 41 54 Barn

Läs mer

2009-10-12 1(7) Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och dagbarnvårdare i Mehedeby. Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2008-2009

2009-10-12 1(7) Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och dagbarnvårdare i Mehedeby. Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetsredovisning läsåret 2008-2009 Datum 2009-10-12 Diarienummer 1(7) Adress Förskolan Ekorren, Mehedeby Söderforsvägen 9 A 815 93 Tierp Kvalitetsredovisning för Förskolan Ekorren och

Läs mer

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen och övriga pedagoger på skolan. Vår vision

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOKAL ARBETSPLAN Tamburkontakt Lokal arbetsplan Minigiraffen - lugn och trygg lämning - man blir sedd och bemött både vid hämtning och lämning - informationsutbyte - någon personal möter upp vid lämning/hämtning

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Tillsyn av fristående verksamhet sid 3 2. Sanktioner och ansvar sid 5 3. Sanktionstrappan sid 5 4. Vad granskas vid tillsynen? sid 7 5. Hur sker granskning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola

Kvalitetsredovisning. Förskola År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Lasse-Maja Förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Lasse-Maja förskola är ett personalkooperativ som är Reggio Emilia inspirerad.

Läs mer

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar

Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03. Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar Kolibri AB Rotorvägen 6, 722 24 Västerås 021-18 89 03 Med trygghet, lust och kunskap bygger vi en trygg framtid för alla våra barn och ungdomar LIKABRHANDLINGSPLAN - plan mot kränkande behandling INLEDNING

Läs mer

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014

Utsäljeskolan. Enkät- och kunskapsresultat 2014 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014 Utsäljeskolan Enkät- och kunskapsresultat 2014 Skola I Utsäljeskolan är alla undervisande lärare utbildade och undervisar i de ämnen de är behöriga i. Trots utbildning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde

Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Välkommen till Arlövs västra rektorsområde Vi hälsar dig välkommen som elev på Arlövs västra rektorsområde och hoppas att du kommer att trivas här. Det är viktigt att vi kan nå dina anhöriga, om något

Läs mer

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Bilaga 11 Regionplane- och trafikkontoret 2007-11-07 RTN 2007-0373 Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Utgångspunkter Jämställdhetslagen Jämställdhetslagen reglerar kvinnors och

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan 2014 2015 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetredovisning Datum 2009-09-14 Adress Bo Sundberg Diarienummer 1(7) Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Förskolan Tallbacken Handläggare

Läs mer

Välkomna till Fritidshemmet

Välkomna till Fritidshemmet Välkomna till Fritidshemmet Läsår12/13 Vad är ett fritidshem? Omsorg för barn i åldern 6-12 år under den skolfria delen av dagen när föräldrarna arbetar eller studerar. Vår målsättning på fritids är att

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon

Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon Utvecklingsplan Svenska Skolan Lissabon Inledning Utvecklingsplanen för den Svenska skolan i Lissabon presenterar de grundläggande dragen i hur verksamheten vid skolan skall bedrivas och anger den långsiktiga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Jollen 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Pedagog från Alebo: Pedagog från Lindebo: Förskolechef: Linda Wimborn Andersson Linda Nilsson Mia Hamnedalen Vår vision Vi ska alla

Läs mer

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14

Olika fast lika unika. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 , Olika fast lika unika Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Skanörs Förskola. Läsåret: 2015/2016 Upprättad 2015-09-14 Innehållsförteckning 1 Inledning. 1.1 Alla barn och elever har rätt att

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer