Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Designmönster som dokumentation och utveckling av IKT i undervisningen"

Transkript

1 Digitalisering Grundskola och gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 6: Att arbeta med designmönster Designmönster som dokumentation och utveckling av IT i undervisningen Robert Ramberg & Ola Knutsson, Stockholms universitet, Institutionen för data och systemvetenskap Inledning Dagens lättillgängliga informations- och kommunikationsteknologi har blivit en del av människors vardag och det höjs ständigt röster om en ökad användning av IT i skolan. I Sverige och de övriga nordiska länderna, har de flesta elever tillgång till datorer, surfplattor och internet (EUN, 2013; Åkerfeldt, 2014, Skolverket, 2016), vilket innebär att det finns mycket teknik tillgänglig för lärare som vill använda den i sin undervisning och för elevernas lärande. Det kan dock se väldigt olika ut i olika skolor. Hur tekniken kan användas och kanske bör användas för att stödja undervisning och lärande är emellertid inte helt självklart. Det finns olika idéer och exempel på hur man kan använda IT i undervisningen och det finns ett flertal olika viljor, tolkningar och behov som kan se olika ut på olika skolor, och för individuella lärare. I denna del får du träna på att dokumentera problem och söka lösningar på dessa samt dokumentera goda exempel och idéer kring användning av IT i undervisningen som du skulle vilja prova och utvärdera. Deltagande design och designmönster Inom deltagande design är det centralt att involvera berörda människor i utformning av processer och datorprogram som handlar om dem och deras framtida användning av dessa (Muller, 2003). Översatt till ett skolsammanhang innebär detta att lärare bör stödjas för att ta kontroll över tekniken och även sin praktik. Centralt här är att det är lärarna som sätter agendan och avgör vad som är viktigt. Cross (1982) har diskuterat vilka särskilda kunskaper och färdigheter en designer har. Designers är lösningsorienterade och strävar inte efter att hitta underliggande regler för optimala lösningar på ett givet problem. Designers kombinerar kunskap från både vetenskap och humaniora. Man kan emellertid ställa frågan i vilken grad dessa kunskaper är specifika för designers. Kress & Selander (2012) hävdar till exempel att i en tid som präglas av lättillgängliga digitala verktyg så blir både lärare och elever designers. Lärare strävar efter att övervinna svårigheter och lösa problem i samband med undervisningen. De gör välgrundade pedagogiska val baserat på kompetens och undervisningserfarenhet som resulterar i "fungerande" designlösningar. En designlösning betyder här en lösning på ett "problem" som en lärare har identifierat och inkluderar att göra val vad avser didaktik och användning av verktyg för att lösa problemet (Jahnke & Kumar, 2014). 1 (5)

2 I den skandinaviska designtraditionen inom deltagande design (Muller, 2009), innebär begreppet förändring inte bara design av ny teknik, utan också förändring och utveckling av människors tänkande, organisationer och samhällens sätt att arbeta och ta itu med problem (Gregory, 2003). Deltagande design har använts i skolprojekt tidigare, tex i ett projekt tillsammans med Kista grundskola där lärare fick arbeta med designmönster för att utveckla sin undervisning (Knutsson & Ramberg, 2016). Gregory (2003) pekar på några centrala egenskaper hos skandinavisk deltagande design; djupa åtaganden för demokrati och demokratisering, diskussioner om värderingar inom design och möjliga framtider samt att konflikter och motsättningar utgör resurser för design. Genom att i designprocessen interagera och lära av varandra kan en ömsesidig förståelse mellan designers och deltagare utvecklas (Muller, 2003). Arbete och forskning inom deltagande design använder en rad tekniker och metoder hämtade från designområdet (se t.ex. Muller, 2009). Kortfattat kan man säga att användandet av designverktyg och processer syftar till att skapa saker man kan se och/eller ta på (dvs. fysiska och digitala representationer). När man gör detta använder man sig av olika typer av material, allt från penna och papper till modelllera och lego. Genom att konkret representera en idé om exempelvis ett framtida digitalt verktyg och dess användande i en skiss, så kan man se på skissen, utforska och värdera den, individuellt och i grupp. Ett sätt att representera problem, deras sammanhang och fungerande lösningar är att använda designmönster. Skrivande av designmönster utgör därför ett sätt där lärare avgör vad som är viktigt, vad som utgör problem och möjliga lösningar på dessa. Designmönster har inom olika områden visat sig fungera bra och stödjer särskilt: De är bra för minnet - dokumentation De ger inspiration - exempel De motiverar varför och hur - tillhandahåller argumentation De bidrar till nytänkande och utveckling - resurser för reflektion De är användbara för såväl individ som grupp och organisation Designmönster följer en väldigt enkel struktur. Man ger designmönstret ett namn som beskriver mönstret. Mönstret innehåller fortsatt en beskrivning av ett problem som man har identifierat och den kontext som problemet brukar uppstå i. Mönstret innehåller också en lösning till problemet man har hittat eller vill föreslå. Om man tex i ett mönster vill dela med sig av fungerande exempel på IT-användning i undervisning, så kanske det problem och framförallt den lösning man föreslår är testad gång på gång då säger man att lösningen är mogen. Om det är något man vill föreslå, testa och utvärdera så är lösningen mindre mogen. Man signalerar helt enkelt hur utprövad lösningen är. Man kan också delge annan information som man tycker är viktig för att förstå mönstret. 2 (5)

3 Mönsternamn* * Problem* * Situation/sammanhang* * Lösning* * Mognad* * Annan*info* * Designmönster är alltså ett bra sätt att i ett tydligt format dokumentera problem, lösningar och nya idéer. Nedan ser du ett ifyllt designmönster som beskriver en identifierad pedagogisk möjlighet utifrån ett vanligt problem, och en föreslagen lösning på detta. Detta designmönster kommer från ett projekt där lärare arbetat med designmönster för sin pedagogiska utveckling. Mönster-ID 18 Mönsternamn Problem Sammanhang Lösning Flexiblare resursanvändning av lärare Möjlighet för vissa elever att ta större eget ansvar och ha frihet att jobba utanför klassrummet. Leder till större utmaning/flexibilitet. Leder till mer resurser till behövande elever. Lektion Kommunikativa appar > uppföljning, kontroll - Träning i ansvarstagande, tydliga uppgifter. Tydlig struktur. Ytterligare ett designverktyg är så kallade story-boards. En story-board påminner om tecknade serier och illustrerar visuellt ett händelseförlopp. Användandet av story-boards tillsammans med designmönster gör att du kan tänka dig in i och beskriva en situation och ett 3 (5)

4 händelseförlopp. Att starta med att illustrera en fungerande användning av IT i klassrummet, eller en tänkt användning av IT i klassrummet med hjälp av story-boards har visat sig förenkla skrivandet av designmönster. Man kan då översätta en story-board till designmönster formatet. Användandet av story-boards hjälper dig att tänka kring och visualisera undervisningssituationer. I en story-board kan du till exempel illustrera en lektion ur olika perspektiv, ur lärarens och elevens perspektiv. Du kommer i denna del, individuellt och i grupp, att få prova på att skissa story-boards och skriva designmönster. Vad som illustreras i story-boards och sedan dokumenteras i designmönstren är beroende av dina intressen och behov samt vad du identifierar som problem och lösningar. Den fortsatta processen framåt Den typ av arbete som beskrivs i Momenten A-D kan göras som en kombination av individuellt och kollegialt arbete och fungerar självfallet bäst på detta vis då man i grupp kan reflektera och värdera tillsammans för att leda en process framåt. En målbild på en skola kan vara att få med ett helt lärarlag att arbeta på detta vis, eller få med ett annat lärarlag, eller varför inte hela skolan? Processen tillhandahåller en struktur och ger ett tillfälle till att föra viktiga diskussioner kring IT i undervisningen. Det kan handla om problem och möjliga lösningar på dessa likaväl som att föreslå nya idéer till användning av IT i undervisningen. För att föra processen framåt kan man baserat på momenten A-D och de erfarenheter som görs under denna process, anpassa och organisera en workshopserie med syfte att formulera ytterligare designmönster för att på sikt skapa ett gemensamt designmönsterbibliotek. Att digitalisera designmönstren, d.v.s. att använda någon form av digital plattform där designmönstren sparas, underlättar dokumentation, spridning och fortsatt kollegialt arbete med designmönster. En sådan plattform skulle kunna vara skolans lärpattform eller en annan delad yta. Lycka till! Referenser Cross, N. (1982). Designerly ways of knowing. Design studies, 3(4), EUN. (2013). Survey of Schools: ICT in Education. Benchmarking Access, Use and Attitudes to Technology in Europe s Schools. Belgium. Retrieved from Gregory, J. (2003). Scandinavian approaches to participatory design. International Journal of Engineering Education, 19(1), (5)

5 Jahnke., I & Kumar, S., (2014). Digital Didactical Designs Teachers integration of ipads for learning-centered processes. In: Journal of Digital Learning in Teacher Education, Vol. 30, Issue 3, DOI: / Knutsson, O. & Ramberg, R. (2016). Collaborative Pattern Language Representation of Designs for Learning. In Proceedings of the 5th International Conference on Designs for Learning, Copenhagen, Denmark. Kress, G., & Selander, S. (2012). Multimodal design, learning and cultures of recognition. The Internet and Higher Education, 15(4), Muller, M. J. (2009). Participatory design: the third space in HCI. I Sears, A. & Jacko, J. A. (red.) Human-computer interaction: development process. Boca Raton: CRC Press. Skolverket. (2016). IT-användning och IT-kompetens i skolan: Skolverkets IT-uppföljning Skolverket. Dnr: 2015: (5)

DESIGN AV UNDERVISNING MED STÖD AV IT

DESIGN AV UNDERVISNING MED STÖD AV IT DESIGN AV UNDERVISNING MED STÖD AV IT I USE IT DESIGNMÖNSTER Elisabeth (Lisa) Rolf gy-lärare i svenska och samhällskunskap & doktorand på Institutionen för data- och systemvetenskap, SU Handledare: Professor

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Leda och lära i tekniktäta klassrum

Leda och lära i tekniktäta klassrum Leda och lära i tekniktäta klassrum I den här modulen får du inblick i hur samhällets digitalisering påverkar skolan och undervisningen. Modulen tar också upp hur du kan använda digitala verktyg för att

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Syftet med digitalt lärande 1-TILL-1 I ETT SAMMANHANG

Syftet med digitalt lärande 1-TILL-1 I ETT SAMMANHANG 2 Syftet med digitalt lärande 1-TILL-1 I ETT SAMMANHANG 3 Europeiska unionens nyckelkompetenser för livslångt lärande 1. Kommunikation på modersmålet 2. Kommunikation på främmande språk 3. Matematiskt

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Marianne Nilsson & Tomas Jonsson Dag 3 Inför dagen individuell förberedelse utifrån moment A del 4-6 genomföra planerade undervisningsmoment (moment C del 7-8) Under dagen

Läs mer

Göteborgs stad Linnéstaden - Birgitta Åström Göteborgs stad Torslanda - Lotten Ekelund

Göteborgs stad Linnéstaden - Birgitta Åström Göteborgs stad Torslanda - Lotten Ekelund Göteborgs stad Linnéstaden - Birgitta Åström Göteborgs stad Torslanda - Lotten Ekelund Skolor: 135 Elever: 45 000 (grundskola 34 237) Rektorer/ledare: 500 Pedagoger: 8000 Övrig personal: 4000 22 förvaltningar

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Tomas Jonsson & Marianne Nilsson Utvidgat regionalt lärarnätverk Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor Lärarnätverket i samtliga Norrbottens kommuner Likvärdighet mellan

Läs mer

Antaganden för förändring

Antaganden för förändring AKTIONSFORSKNING - MODELL FÖR PRAKTIKNÄRA FORSKNING FÖR EN STÄRKT VETENSKAPLIG GRUND I SKOLVÄSENDET Karin Rönnerman, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS Antaganden för förändring Utbildning

Läs mer

Participatory Design III

Participatory Design III Participatory Design III Participatory Design & Språkmönster Vecka 3 Summering av förra veckan Participatory Design Utgår från artikelseminariet Framtidsverkstad Språkmönster Binda ihop SUMMERING AV VECKA

Läs mer

Att dokumentera och utveckla pedagogiskt motiverad IKT-användning genom designmönster

Att dokumentera och utveckla pedagogiskt motiverad IKT-användning genom designmönster RAPPORT 2017:1 Att dokumentera och utveckla pedagogiskt motiverad IKT-användning genom designmönster Ola Knutsson Pedagogisk ambassadör Institutionen för data- och systemvetenskap Centrum för universitetslärarutbildning

Läs mer

Design i lärande. Staffan Selander & Anna Åkerfeldt, Stockholms universitet

Design i lärande. Staffan Selander & Anna Åkerfeldt, Stockholms universitet Digitalisering Grundskola och gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 5: Design i lärande Design i lärande Staffan Selander & Anna Åkerfeldt, Stockholms universitet Design i lärande,

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Apple Professional Learning Katalog

Apple Professional Learning Katalog Apple Professional Learning Katalog Få ut så mycket som möjligt av dina Apple-produkter På Apple är vi övertygade om att tekniken kan förändra hur vi undervisar och lär oss saker, och våra produkter och

Läs mer

Leda & lära i tekniktäta klassrum

Leda & lära i tekniktäta klassrum Leda & lära i tekniktäta klassrum Marianne Nilsson & Tomas Jonsson Dagens hålltider 8.30 Uppstart 9.15-9.45 Fika 11.30-12.30 Lunch 14-14.30 Fika 15.30 Avslut Hämtad från CC0 https://pixabay.com https://larportalen.skolverket.se

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

Programmera en mänsklig robot

Programmera en mänsklig robot Programmera en mänsklig robot Eleverna får i lektionen skapa ett program för en klasskompis som ska vara robot och följa instruktionerna. Ett enkelt sätt att inleda ett arbete med programmering i skolan.

Läs mer

Digitala resurser i undervisningen

Digitala resurser i undervisningen Digitala resurser i undervisningen EN FALLSTUDIE I DIGITAL NO-DIDAKTIK Handledare: Susanne Pelger Ann-Marie Pendrill Syfte Att öka kunskapen om hur lärare kan arbeta med digitalt stöd på ett didaktiskt

Läs mer

Utbildare i världsklass på papper och/eller i praktiken? Sheila Galt KUL 2014

Utbildare i världsklass på papper och/eller i praktiken? Sheila Galt KUL 2014 Utbildare i världsklass på papper och/eller i praktiken? Sheila Galt KUL 2014 Utbildning i världsklass Kräver utbildare i världsklass! Bra lärare Teori och praktik Pedagogiska portföljer Externa pedagogiskt

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Programmera en mänsklig robot. Lektionen handlar om att skapa och följa instruktioner. Programmera en mänsklig robot

Programmera en mänsklig robot. Lektionen handlar om att skapa och följa instruktioner. Programmera en mänsklig robot Programmera en mänsklig robot Lektionen handlar om att skapa och följa instruktioner. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Hur fungerar en robot? En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT.

EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. EFTER TRE ÅRS SÖKANDE PÅ CARL MALMSTEN FURNITURE STUDIES HAR JAG FÅTT INSIKT I HUR MIN VÄG TILL EN FÄRDIG PRODUKT KAN SE UT. FÖR MIG ÄR TECKNANDET ETT UNIVERSELLT SPRÅK TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA. BOKEN ÄR

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens

Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens Entreprenöriellt lärande vid Mälardalens högskola och UKK Resultat från två studier Eva Insulander, Anna Ehrlin, och Anette Sandberg Perspektiv på entreprenöriellt lärande i yngre åldrar (studie 1) Ehrlin,

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Ulrika Ryan Hur bygger jag den vetenskapliga grunden för min undervisning? Styrdokument Forskning Beprövad erfarenhet Matematik

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande KaPitel 3 Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande Det är svårt att i den vetenskapliga litteraturen hitta stöd för att individuella kompetensutvecklingsinsatser i form av några föreläsningar

Läs mer

Forskning om den digitaliserade skolan. Susanne Kjällander Fil Dr & Post Doktor Lektor & Lärarutbildare

Forskning om den digitaliserade skolan. Susanne Kjällander Fil Dr & Post Doktor Lektor & Lärarutbildare Forskning om den digitaliserade skolan Susanne Kjällander Fil Dr & Post Doktor Lektor & Lärarutbildare 2017-10-31 Socialsemiotiskt, multimodalt perspektiv på lärande: Etiska förhållningssätt: Design för

Läs mer

Lära matematik med datorn

Lära matematik med datorn Lära matematik med datorn Ulrika Ryan Matematik för den digitala generationen Malmö högskola, Lunds Universitet, Göteborgs Universitet och NCM 3 gymnasieskolor och 2 grundskolor i Lunds kommun Matematik

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet.

Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Problemlösning Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Denna modul riktar sig till dig som arbetar i årskurserna 1-3 och handlar om hur du kan utveckla din undervisning

Läs mer

Leda och lära i tekniktäta klassrum

Leda och lära i tekniktäta klassrum Leda och lära i tekniktäta klassrum I den här modulen får du inblick i hur samhällets digitalisering påverkar skolan och undervisningen. Modulen tar också upp hur du kan använda digitala verktyg för att

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 Innehållsförteckning Pedagogisk grundsyn... 3 Vad karaktäriserar en bra lärare?... 3 Studenten... 4 Undervisningen... 4

Läs mer

Det handlar om teknik också!

Det handlar om teknik också! Det handlar om teknik också! Per Norström Doktorand vid avdelningen för filosofi Adjunkt vid avdelningen för lärande Teknik Ämnet teknik i läroplanen "Undervisningen i ämnet teknik ska syfta

Läs mer

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Digitalt lärande på Arnljotskolan En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Vad behöver ditt barn kunna år 2050? Vi behöver rusta för Elevernas framtida yrkesliv verksamma till

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan

Utveckla MIK-arbetet. systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Utveckla MIK-arbetet systematisk utveckling av arbetet med medie- och informationskunnighet på skolan Systematisk utveckling av arbetet med MIK på skolan MIK för mig är en igångsättare för att lyfta MIK-frågorna

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning?

Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Vad kan vi i Sverige lära av Singapores matematikundervisning? Singapore tillhör sedan länge toppnationerna i internationella undersökningar som Pisa och TIMSS. Deras framgångar har gjort att många andra

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet

Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Nationell strategi för digitaliseringen av skolväsendet Uppdraget Ökad måluppfyllelse Likvärdighet Utnyttja IT:s strategiska potential Tydlig nationell ambitionsnivå och målsättning Vision 222 Alla barn

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Skolverkets moduler. Margareta Ekborg Malmö högskola. Anna Didriksson Malin Edin Angered. Biennalen Okt 2017

Skolverkets moduler. Margareta Ekborg Malmö högskola. Anna Didriksson Malin Edin Angered. Biennalen Okt 2017 Skolverkets moduler Margareta Ekborg Malmö högskola Biennalen Okt 2017 Anna Didriksson Malin Edin Angered Lgr11 Genom undervisningen i no ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förmågan att 1. granska

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET!

PRAKTIKNÄRA FORSKNING RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! PRAKTIKNÄRA FORSKNING 2017-2020 RÖRSJÖSKOLAN OCH MALMÖ HÖGSKOLA/UNIVERSITET! MITT NAMN ÄR: BALLI LELINGE UNIVERSITETSADJUNKT I UTBILDNINGSVETENSKAP, FIL LIC. I PEDAGOGIK, DOKTORAND I PEDAGOGIK FAKULTETEN

Läs mer

Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet

Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet Hur kan vi studera effekterna av digitala läromedel? Åke Grönlund Örebro universitet Skolverket 2013 Tillgången till datorer har ökat kraftigt sedan 2008 Inte mycket mer användning Många lärare upplever

Läs mer

Uppgift 3 - Bildstafett! Johan Möller Bildstafett

Uppgift 3 - Bildstafett! Johan Möller Bildstafett Bildstafett Den första bilden jag skulle jag skulle tolka och fortsätta på var Kent Lundgrens bild. Orden han använde var Överblicka, ställa frågor Jag tolkar bilden samt hans ordval till reflektion och

Läs mer

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom:

Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Digitala resurser i yrkesämnet exemplet körsimulator i naturbruksutbildning Ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom: Susanne Gustavsson, Högskolan i Skövde/Göteborgs Universitet Jörgen Holmén, projektledare

Läs mer

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Jonas Angerud, Karlbergsgymnasiet Åmål Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Vi har nu cirka fem stycken lektionstillfällen kvar av vårterminen och det kommer säkert att falla bort något på vägen.

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Varför har det varit så svårt att integrera informations- och kommunikationsteknologier i skolans verksamhet?

Varför har det varit så svårt att integrera informations- och kommunikationsteknologier i skolans verksamhet? Varför har det varit så svårt att integrera informations- och kommunikationsteknologier i skolans verksamhet? Teresa Cerratto Pargman Institutionen för Data- och Systemvetenskap (DSV) Stockholms universitet

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren

Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren SID 1 (7) Handlingsplan för digitalisering av grundskolan för åren 2016-2018 Innehåll Vision... 2 Solna stads vision... 2 Barn och utbildningsförvaltningens vision... 2 Barn och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Metod och material Etnografisk ansats Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Videoinspelningar med två kameror (62 h x 2), deltagande observationer, fältanteckningar, semistrukturerade intervjuer

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken

Välkommen till Skolverkets konferens om. Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Välkommen till Skolverkets konferens om Vetenskaplig grund beprövad erfarenhet och evidens i praktiken Bakgrund och uppdrag Skollagen 1 kap. 5 Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

Varför behöver vi förstå programmering? Se video

Varför behöver vi förstå programmering? Se video Se video Varför behöver vi förstå programmering? Lektionen är en introduktion till ett arbete med programmering. Genom filmen i lektionen får eleverna konkreta exempel på varför kunskaper i programmering

Läs mer

Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014

Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014 Väsby Välfärd 2014-06-03 Kent Norström 08-590 97445 Dnr Fax 08-590 kent.norstrom@upplandsvasby.se Uppföljning - Alla i mål - Maj 2014 Matematiklyftet är ett centralt program som Skolverket driver tillsammans

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling

Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Barns lek och lärande i perspektivet av förskolans verksamhetsutveckling Fil.dr Annika Elm Fristorp annika.elm_fristorp@hh.se Föreläsningens innehåll Den lärande människan Professionellt lärande Multimodalt

Läs mer

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt?

På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? På vilka sätt kan mönster vara en ingång till att utveckla förmågan att uttrycka och argumentera för generaliseringar algebraiskt? Jenny Fred, lärare på Ekensbergsskolan och doktorand vid Forskarskolan

Läs mer

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Laurea Julkaisut I Laurea Publications Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Mänty LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Copyright Skribenter och Yrkeshögskolan Laurea 2014

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LLTK90 Teknik för lärare i gymnasieskolan, 90 hp (1-90), Ingår i Lärarlyftet II, 90 högskolepoäng Teacher education: Technology for Upper Secondary School, 90 higher education credits

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier

Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier Projektbeskrivning Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier är ett projekt

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 3 0 0 högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 3 0 0 högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 3 0 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning (NUF)

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-09-10 Dnr 43-2011:5538 Skellefteå kommun Rektorn vid Vita skolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Vita skolan i Skellefteå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Broskolans. röda tråd i Slöjd

Broskolans. röda tråd i Slöjd Broskolans röda tråd i Slöjd Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Design för lärande. Anna Åkerfeldt och Staffan Selander, Stockholms universitet

Design för lärande. Anna Åkerfeldt och Staffan Selander, Stockholms universitet Digitalisering grundskola, gymnasieskola Modul: Leda och lära i tekniktäta klassrum Del 4: Digital didaktisk design Design för lärande Anna Åkerfeldt och Staffan Selander, Stockholms universitet Introduktion

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Den formativa bedömningens dubbla fokus

Den formativa bedömningens dubbla fokus Den formativa bedömningens dubbla fokus Diana Berthén Universitetslektor, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet Specialpedagogiska institutionen Vad är formativ bedömning? /Berthén,

Läs mer

Vilka regler finns på internet?

Vilka regler finns på internet? Vilka regler finns på internet? Lektionen handlar om normer och regler i vardagen och på internet. Till läraren 1. Regler i skolan 2. Regler på internet 3. Sammanfatta och reflektera LÄRARINSTRUKTIONER

Läs mer

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Pedagogisk planering Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Här nedan får du hjälp att planera ett arbetsområde om staden. Genom att bygga och konstruera på lektionerna arbetar eleverna mot

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas

Läs mer

Det lärande samtalet. Vad är ett lärande samtal?

Det lärande samtalet. Vad är ett lärande samtal? Det lärande samtalet För att skapa en bra grund för utveckling är det viktigt att få en förståelse hur andra tänker, uppfattar och förstår. I alla typer av utvecklingsarbete kan därför användandet av lärande

Läs mer

DIGITALISERING I GRUNDSKOLAN I SVERIGE

DIGITALISERING I GRUNDSKOLAN I SVERIGE DIGITALISERING I GRUNDSKOLAN I SVERIGE WHITE PAPER CLIO ONLINE FRÅN BONNIER EDUCATION 2017 INLEDNING IT har fått en framträdande roll i undervisningen i grundskolan I Danmark har IT under de senaste åren

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

Inkludering och effektivitet går det att kombinera? Claes Nilholm

Inkludering och effektivitet går det att kombinera? Claes Nilholm Inkludering och effektivitet går det att kombinera? Claes Nilholm Disposition 1) Vad menas med effektivitet? 2) Vad säger forskningen om effektivitet? 3) Slutsats om effektivitet 4) Vad menas med inkludering?

Läs mer

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014)

IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) IKT Plan för Hällsbo, Karusellen och Ängsbo förskolor (februari 2014) Barn av idag föds in i ett mediesamhälle där IKT är en självklar del i vardagen. Förskolan ska hantera IKT som vilket annat uttrycksmedel

Läs mer