Enkätundersökning, Val 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkätundersökning, Val 2014"

Transkript

1 Enkätundersökning, Val 2014 Det här är ett kortfattat sammandrag av svaren som inkommit på Autism & Aspergerföreningens enkätundersökning inför valen 2014 till kommun, landsting och riksdag. Enkäten skickades ut till riksdagspartiernas länsorganisationer med förhoppning om att den skulle spridas vidare ut i alla kommuner. Vi har fått svar från olika partirepresentanter från 8 kommuner. Ingen kommun är representerad av alla partier. Flest svar kom från Stockholm stad. Fördelningen ser ut som följande: - Stockholm (S, MP, V, FP, KD) - Tyresö (M, MP, KD) - Värmdö (V) - Sollentuna (V) - Solna (C) - Nacka (C) - Täby (V) - Danderyd (V) För vårdfrågorna fick vi från Stockholm läns landsting svar från S, MP, V, FP, C och KD. Eftersom så få kommuner är representerade är svaren sammanställda utefter partitillhörighet. På det viset är alla riksdagspartier representerade, förutom Sverigedemokraterna vilka vi inte fått något svar från. Det är dock viktigt att påpeka att svaren kommer från olika kommuner, och från varierande nivåer, varför en direkt jämförelse mellan partierna inte är fullt lämplig. Till följd av få svar och ett tveksamt underlag kommer resultaten därför inte jämföras här. Istället ges korta referat från utvalda delar av de svar vi fick in. Urvalen har gjorts utifrån en vilja att ge en balanserad bild av hur de olika partirepresentanterna valde att besvara frågorna. För att ta del av de fulla svaren besök vår hemsida/arkiv/valet 2014, eller klicka på följande länk: Sammanfattningsvis kan det konstateras att ett övergripande tema i svaren är medhåll och sympatier för de problem som tas upp i enkäten. Det utlovas i flera frågor insatser i form av exempelvis resurser och kompetensutveckling från alla representanter. Det finns dock på många håll en avsaknad av konkreta och riktade insatser för gruppen personer med autismspektrumtillstånd. Istället generaliseras ofta svaren som gällande personer med funktionsnedsättning eller generella satsningar i välfärden. Med tanke på få svar och varierande substans i de svar vi fått krävs det att hos lokala politiker skapa uppmärksamhet om våra frågor samt att kompetensen om frågorna höjs. Vi måste från föreningens sida även vara självkritiska till hur undersökningen genomförts. Vi vill sist men inte minst tacka de partirepresentanter som tog sig tid att svara på våra frågor.

2 Frågor ang. LSS Fått svar från: Socialdemokraterna, Stockholm Miljöpartiet, Stockholm Miljöpartiet, Tyresö Vänsterpartiet, Stockholm Vänsterpartiet, Värmdö Vänsterpartiet, Sollentuna Moderaterna, Tyresö Folkpartiet, Stockholm Centerpartiet, Solna Centerpartiet, Nacka Kristdemokraterna, Stockholm Kristdemokraterna, Tyresö 1. Hur tänker ditt parti säkerställa att personer med funktionsnedsättning som bor i LSS-bostad inte får merkostnader på grund av detta och får en dräglig ekonomisk situation? Bred samstämmighet kring problemet, samt nödvändigheten att utreda och ändra regelverket. Ståndpunkten att inte behöva betala hyra för gemensamhetsutrymmen delas av MP (Sthlm), V (Sthlm) och FP (Sthlm). Andra konkreta förslag som lyfts fram är hyresstopp för allmännyttan (V, Sollentuna), en likarättsfunktion i Stockholm Stad för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får sina rättigheter tillgodosedda (MP, Sthlm) samt sänkta matkostnader i särskilda boenden (MP, Tyresö). KD (Sthlm) refererar till regeringens pågående översyn av vissa funktionshinderförmåner, vilket bl.a. syftar till att skapa ett mer rättsäkert system gällande ersättning för merkostnader. Det är enbart C (Solna) som inte utgår från situationen som ett problem utan tycker sig ha en fungerande lösning (kommunalt bostadstillägg för handikappade). 2. Hur arbetar ditt parti för att säkerställa att personalen i LSS-verksamheter har autismspecifik kompetens? Fokus riktas i en stor del av svaren mot att säkerställa möjligheter för kompetensutveckling för personal i verksamheterna. V (Sthlm) lägger fram sitt förslag om en personalmiljard för vidareutbildning. S (Sthlm) problematiserar att få utbildar sig inom vård och omsorg och vill därför göra utbildningarna mer attraktiva och öka antalet platser för att därigenom nå en kompetenshöjning. KD (Sthlm) skriver som svar att medel har delats ut till socialnämnden för att användas till utbildningsinsatser på bas- och specialistnivå, och påpekar att bemötandefrågor på basnivån är särskilt viktigt. C (Solna, Nacka) menar att kompetent personal finns inom verksamheterna, men att utökade kontroller kan behövas.

3 3. Hur tänker ditt parti arbeta för att personer med autism som bor i LSS-bostad får sina individuella behov av aktiviteter, fritidssysselsättning och sociala kontakter tillgodosedda så att LSS mål om full delaktighet i samhällslivet kan uppnås? S (Sthlm), V (Sthlm), KD (Sthlm) och FP (Sthlm) nämner alla utökade möjligheter till kontaktperson som en lösning och ifrågasätter de återkommande indragningarna av insatsen. V (Sollentuna) utgår från vinstintressen inom verksamheterna som huvudsakligt problem och S (Sthlm) nämner att privatiseringen av ledsagarservicen kan vara i behov av utredning. KD (Tyresö) och M (Tyresö) fäster istället vikt vid brukarundersökningar som kan användas för att säkerställa kvalitativa verksamheter. 4. Hur tänker ditt parti arbeta för att se till att kommunens utbyggnadstakt av LSS-bostäder ökar och gör det möjligt för personer med autism att få tillgång till en bostad enligt LSS där förutsättningar för goda levnadsvillkor ges? Samtliga partier är överens om att fler bostäder måste byggas. V (Sthlm) vill exempelvis att förutsättningar för gruppbostad och servicebostad bör prövas i alla projekt, samt att stadsdelar som inte bygger gruppbostäder ska avkrävas giltiga skäl för detta. M (Tyresö) och KD (Tyresö) lägger båda fram införandet av LOV (Lagen om valfrihet) i Tyresö som ett förslag för att förbättra tillgänglighet och valfrihet. C (Solna) påpekar att det i Solna fram till 2021 ska byggas minst ett nytt boende per år (5-6 lägenheter). MP (Sthlm) vill bygga nya bostäder i Stockholm fram till 2030, vilket med tidigare satta riktlinjer innebär 7500 nya bostäder för särskilt boende (5 % av nya bostäder ska avsättas för särskilt boende).

4 Frågor ang. Skola Fått svar från: Socialdemokraterna, Stockholm Miljöpartiet, Stockholm Vänsterpartiet, Stockholm Vänsterpartiet, Täby & Danderyd Vänsterpartiet, Sollentuna Folkpartiet, Stockholm Centerpartiet, Solna Centerpartiet, Nacka Kristdemokraterna, Stockholm 1. Hur tänker ert parti arbeta under kommande mandatperiod för att öka måluppfyllelsen för elever med autismspektrumtillstånd? Partierna är rörande överens om att det krävs insatser för att utbilda fler specialpedagoger och öka kompetensen hos befintlig personal i skolorna. KD (Sthlm) nämner ett Speciallärarlyft som en viktig åtgärd, dock utan att gå in på vad detta faktiskt innebär. FP (Sthlm) vill satsa 200 miljoner kronor extra för att anställa fler speciallärare, särskilt riktat mot de lägre årskurserna, och på att stärka elevhälsan. MP (Sthlm) vill öronmärka 15 miljoner kronor extra till särskilt stöd och fler specialpedagoger i Stockholms skolor. S (Sthlm) vill utreda och pröva systemet för tilläggsbelopp. V (Sollentuna) ser vinstuttag i skolverksamheten som ett stort hinder för att tillgodose barns behov. 2. Hur planerar ni i ert parti arbeta under kommande mandatperiod för att minska frånvaron för elever med autismspektrumtillstånd i er kommun? Samstämmighet kring att svaret på frågan först och främst har att göra med ovanstående svar; dvs. en bättre anpassning av elevernas skolmiljö genom utökat stöd. FP (Sthlm) nämner projektet Framtid Stockholm, vilket innebär ett fördjupat arbete från skola och socialtjänst riktat mot elever med hög skolfrånvaro. MP (Sthlm) vill satsa 20 miljoner kronor för att öka bemanningen i elevhälsan. 3. a. Hur vill ni i ert parti säkerställa att rätt kompetens finns på skolorna och i kommunen centralt för att möta elever med funktionsnedsättningar som t ex autismspektrumtillstånd? Tonen i partiernas svar gör gällande att det behövs mer resurser och utökade insatser. C (Solna) vill att det ska finnas ett elevhälsoteam med specialpedagog, skolsköterska och kurator på varje skola. FP (Sthlm) vill utveckla de centrala, mobila teamens kapacitet att

5 stärka skolorna. V (Sthlm) refererar återigen till Personalmiljarden som satsning för vidareutbildning, och S (Sthlm) vill vika 150 miljoner till ökad kompetensutveckling. b. Har kommunen specialpedagoger med särskild autismkompetens som ansvarar för och leder utformningen av det särskilda stödet, lärmiljön och handledning på kommunens skolor? Frågan avslöjar en viss okunskap kring hur det ser ut i kommunernas skolor. FP (Sthlm), KD (Sthlm) och MP (Sthlm) hänvisar till rektors ansvar för att säkra kompetens på de enskilda skolorna. Gällande Stockholm nämner S (Sthlm), MP (Sthlm) och V (Sthlm) Skolstöd Stockholm, men alla tillägger att denna enbart riktar sig mot vidareutbildning och inte jobbar direkt mot eleverna. C (Solna) skriver att kommunen har anställda centralt med kompetens och att dessa kompetenser även ska finnas ute i verksamheterna. Personal från alla förskolor i kommunen bjöds i somras in till utbildning om autism, och man arbetar också med att ta fram bildstöd som ska användas på alla förskolor. 4. a. Har er kommun en särskilt anpassad undervisningsgrupp för elever med autismspektrumtillstånd som under kortare eller längre perioder har behov av det? b. Kommer ert parti under nästa mandatperiod arbeta för att upprätta en sådan särskild undervisningsgrupp? c. Hur planerar ni då att arbeta med att skapa en förbättrad delaktighet för elever med autismspektrumtillstånd som ofta har svårt att hantera socialt samspel, kommunikation och intryck i en stor grupp? För Stockholm räkning anger MP (Sthlm) att det totalt finns 16 CSI grupper, varav 10 är anpassade för elever med autismspektrumtillstånd, grupper som även nämns av FP, KD och V (Sthlm). S (Sthlm) anger att stöd finns, men att hur stödet ska struktureras inte bör vara en politisk fråga utan utgå från rekommendationer från professionen och verksamheterna. V (Sollentuna) är osäkra på huruvida det finns ett sådant stöd, men anger att de kommer att arbeta för det om behovet finns. C (Solna) anger att stödet finns och ska finnas kvar. V (Täby & Danderyd) svarar att stödet finns i Täby, men kommenterar inte hur läget är i Danderyd. 5. Har ni någon plan för hur ni vill arbeta med sociala investeringar när det gäller skolans område? Enbart partirepresentanterna från Stockholm som ger svar. S (Sthlm), MP (Sthlm) och V (Sthlm) vill alla starta en social investeringsfond: S vill investera minst 150 miljoner i en sådan, V 1 miljard, och MP 200 miljoner. FP (Sthlm) och KD (Sthlm) svarar genom att upprepa intentionerna att verka för generella satsningar på skolan.

6 Frågor ang. Arbetsmarknad Fått svar från: Socialdemokraterna, Stockholm Miljöpartiet, Stockholm Vänsterpartiet, Stockholm Vänsterpartiet, Värmdö Vänsterpartiet, Täby & Danderyd Vänsterpartiet, Sollentuna Folkpartiet, Stockholm Centerpartiet, Solna Kristdemokraterna, Stockholm 1. Supported employment-metoden har visat sig vara mycket framgångsrik för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att få riktiga jobb. Har ni för avsikt att arbeta med denna insats för personer med Asperger/Autism inom landstingets och kommunens verksamheter? Ja, alla representanter ställer sig positiva till metoden. En majoritet av partierna i Stockholm (FP, KD, S, V) refererar till OpenEyes och projektet Alfa, vilket innebär ett individuellt stöd influerat av Supported employment. V (Sthlm) vill bygga ut denna verksamhet och nämner sociala kooperativ som ytterligare alternativ. C (Solna) kände tidigare inte till metoden men vill nu n undersöka saken vidare. 2. Vad har ni för förslag för att ytterligare möjliggöra för personer med Asperger/Autism skall kunna komma ut i riktiga jobb inom kommun och landsting? Flera av representanterna anser att kommuner och landsting som arbetsgivare bör anställa fler personer med funktionsnedsättning (S Sthlm, V Sthlm, KD Sthlm, FP Sthlm, V Täby & Danderyd). S (Sthlm) vill göra en satsning för att erbjuda personer som idag uppbär försörjningsstöd tidsbegränsade anställningar i stadens olika verksamheter, vilket skulle innebära ett-åriga anställningar för 1600 personer. KD (Sthlm) skriver att Stockholm stad för närvarande driver ett pilotprojekt (iwork) vilket syftar till att öka möjligheten att gå från daglig verksamhet till ordinarie arbetsmarknad. FP (Sthlm), KD (Sthlm) och C (Solna) nämner alla insatser för att tillhandahålla sommarjobb för ungdomar med funktionsnedsättningar som ett viktigt steg för framtida anställningar. MP (Sthlm) anser att insatser som arbetstidsförkortning, delat ledarskap och högre kompetens kring autism och asperger är viktiga beståndsdelar för att anpassa arbetsplatser på lämpligt vis. Man vill även stödja sociala företag som inriktar sig på arbetsintegrerande insatser. 3. Har ni tänkt ta initiativ till att kommun och landsting ställer krav på sina leverantörer att ha en plan för socialt ansvarstagande, inbegripet anställning av personer med funktionsnedsättning?

7 FP (Sthlm) och KD (Sthlm) hänvisar till att Stockholm stad redan har ett krav om samhälls/socialt ansvar inskrivet i sin upphandlingspolicy. FP (Sthlm) menar dock att man även måste vara medveten om att olika leverantörer har olika förutsättningar att leva upp till krav om att anställa personer med funktionsnedsättning. Även C (Solna) skriver att kommunen har kravet inskrivet i sitt regelverk men att detta är aktuellt om det bedöms möjligt och lämpligt. V (Värmdö) har tagit initiativ till att kommunen ska ställa krav om socialt ansvarstagande, men blivit nedröstade. V (Sthlm) vill ha en skärpt och mer aktivt använd antidiskrimineringsklausul för alla underleverantörer. MP nämner återigen deras vilja att satsa på arbetsintegrerande sociala företag och att skapa bättre förutsättningar för dessa att delta i stadens upphandlingar.

8 Frågor ang. Vård Fått svar från partirepresentanter inom Stockholm läns landsting: Socialdemokraterna Miljöpartiet Vänsterpartiet Folkpartiet Centerpartiet Kristdemokraterna 1. Hur tänker ert parti arbeta under kommande mandatperiod för att se till att personer med nedsatt autonomi, som hör till prioriteringsgrupp 1, får tillgång till en jämlik, tillgänglig, patientfokuserad, kunskapsbaserad och säker hälso- och sjukvård på tillgängliga vårdcentraler och/eller inom habiliteringen? S vill utreda och kartlägga behovet som finns och hur många som faktiskt får tillgång till habilitering och vård på sina villkor och arbeta utifrån den kunskapen. De har tidigare lagt en motion till landstingsfullmäktige om detta men fått avslag från majoriteten. MP menar på ett större systemfel i vården som måste åtgärdas: mer resurser till hela sjukvården kan lösa problem som bristande kompetens och begränsad tid för samtal med patienter. Just mer tid åt patienter anses vara något som förbättra situationen, särskilt för personer med nedsatt autonomi. C vill att patientföreningarna ska tillåtas vara mer delaktiga i utformningen av vård som rör deras grupper. FP skriver att vård måste organiseras i nätverk, vilket kan samla flera medicinska kompetenser i vården av den enskilde. KD fokuserar på att förstärka budgeten för habiliteringen under 2015 och behovet att förbättra tillgången till de olika insatserna för personer med AST. De väljer även att lyfta vikten av att upprätta skriftliga och individuella vård- och omsorgsplaner för varje patient. V vill se ett bredare uppdrag för vårdcentralerna samt möjligheten till att specialisera ett antal av dessa. 2. Hur tänker ert parti arbeta under kommande mandatperiod för att se till att habiliteringen dimensioneras efter individuella behov hos alla med autism? FP anser att habilitering och BUP måste byggas ut. De anser att det behövs fler arbetsterapeuter som kan stödja barnen att strukturera sin vardag, samt öka tillgången till smarta hjälpmedel. KD anser att det behövs ökade resurser till följd av ökade antal diagnoser samt efterföljande insatser. C vill se ökade resurser. S lokaliserar återkommande upphandlingar och organisationsförändringar som huvudsakliga problem och vill få till stånd långsiktighet och stabilitet i verksamheterna. V ifrågasätter senare års privatiseringar, som enligt partiet leder till att kompetenta landstingsverksamheter fått stå tillbaka. De vill även att olika delar av vården ska hänga ihop bättre. Även MP uttrycker en vilja att öka resurserna, samtidigt som de vill lyfta upp ett genusperspektiv på frågan. De menar att en stor del av senare års ökning av diagnoser följer av en ökad kunskap om flickors symptom, vilket gör ökade resurser till en jämställdhetsfråga.

9 3. Hur tänker ert parti arbeta under kommande mandatperiod för att se till att personer som får en autismspektrumdiagnos har någonstans att vända sig där det finns kompetens om autism? MP har för avsikt att föra fram habilitering som ett av de mest prioriterade områdena för landstinget att förbättra. Man vill till exempel möjliggöra för att i större utsträckning erbjuda individuellt stöd, istället för att som idag mestadels ge stöd till barn och unga i grupp. C lyfter fram rätten till individuell vård- och omsorgsplan. De nämner även återigen vikten av samverkan mellan olika aktörer och vill utöka stödet till patientföreningar som driver egenvård och sprider information till sina medlemmar. Partiet ser föreningarna som viktiga komplement till sjukvården i stort. KD vill fortsätta arbetet med kunskapsspridning om autism, så som har skett under senare år genom att erbjuda föreläsningar och kurser i ämnet. Vänsterpartiet ifrågasätter återigen privatiseringarna som genomförts och vill istället ha insatser för att samla resurser inom vårdcentraler och landstingets egen verksamhet. Varken S eller FP svarar på frågan gällande kompetens om autism: S väljer att lyfta fram en motion gällande kompetenshöjning hos vårdcentraler och läkare om utvecklingstörning och FP vill starta ett ADHD-centrum i södra länsdelen.

Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning

Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning Viktigt inför kommunalvalet 2014 - så här tycker partierna i Täby - om Villkoren för Personer med Kognitiv Funktionsnedsättning Enkätsvar från partierna inför kommunalvalet i Täby om de framtida villkoren

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Tack till de partier i kommunfullmäktige i Kungälv som har svarat på våra medlemmars frågor. När vi skickade över frågorna till partierna skrev vi också en bakgrund

Läs mer

Norrköping

Norrköping Norrköping 2019-01- 23 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en länsövergripande förening som representerar 1350 personer inom autismspektrumtillstånd. Ungefär 400 av dessa är bosatta inom Norrköpings

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

INFÖR VALET 2010: FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE ME/CFS-VÅRD I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. Följande sidor: Svar från partierna i Stockholms läns landsting

INFÖR VALET 2010: FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE ME/CFS-VÅRD I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. Följande sidor: Svar från partierna i Stockholms läns landsting INFÖR VALET 2010: FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE ME/CFS-VÅRD I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Denna sida: Frågor från RME Stockholm Följande sidor: Svar från partierna i Stockholms läns landsting Frågor riktade till

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

Sammanställning av enkät gällande LSS i Jönköpings län 2013-2014

Sammanställning av enkät gällande LSS i Jönköpings län 2013-2014 Sammanställning av enkät gällande LSS i Jönköpings län 2013-2014 Bakgrund Enkätutskicket är ett resultat av en satsning på LSS-frågor som Autism- och Aspergerförbundet gör nationellt. Samtliga 13 kommuner

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

Boende former enligt LSS

Boende former enligt LSS FUB ordnade en paneldebatt om boende den 21 oktober. Här är noteringar från debatten. I panelen ingick följande personer. Rolf Södervall Harald Strand Emanuel Mörk Peter Rinman Tomas Eriksson Ulf Uddsten

Läs mer

AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM

AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för personer med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. BAKGRUND SKOLSITUATIONEN

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Enkät till partierna om el- och strålningsöverkänslighet

Enkät till partierna om el- och strålningsöverkänslighet PSEUDOVETENSKAP Enkät till partierna om el- och strålningsöverkänslighet Peter Olausson reflekterar över hur riksdagspartierna och Feministiskt initiativ ställer sig till pseudovetenskap, när det är de

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende.

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende. Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Luleå 9 3 3 2 32 4 4 4 61 FPLuleå Rättvisepartiet Socialisterna (3), Landsbygdspartiet Oberoende

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Partigranskning mars 2006

Partigranskning mars 2006 Företagarna granskar del 2 Partigranskning mars 2006 Hur stämmer partiernas karta med företagens verklighet? mars 2006 Kopplingen mellan jobb, välfärd och företagande har spelat en viktig roll i årets

Läs mer

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland - större kraft att växa tillsammans större kraft att växa tillsammans Vad innebär det att bilda region? Landstinget tar över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna Landstinget i Östergötland bytte

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Svaren från de politiska partierna i Kyrkonämnden i Stadshuset på Kommunals förbättringskrav.

Svaren från de politiska partierna i Kyrkonämnden i Stadshuset på Kommunals förbättringskrav. Sid 1 Till våra medlemmar och andra intresserade Svaren från de politiska partierna i Kyrkonämnden i Stadshuset på Kommunals förbättringskrav. I detta dokument finns samtliga svar på våra 5 frågor till

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska. Upplevd kvalitet i bostad med särskild service och i daglig verksamhet Solna och Sollentuna kommun 2011

Sammanfattning på lättläst svenska. Upplevd kvalitet i bostad med särskild service och i daglig verksamhet Solna och Sollentuna kommun 2011 Sammanfattning på lättläst svenska Upplevd kvalitet i bostad med särskild service och i daglig verksamhet Solna och Sollentuna kommun 2011 Sammanfattning till lättläst svenska har gjorts av Centrum för

Läs mer

Motion 2016:31 av Jens Sjöström (S) m.fl. om behovet av att fortsätta utveckla undersköterskeutbildningen

Motion 2016:31 av Jens Sjöström (S) m.fl. om behovet av att fortsätta utveckla undersköterskeutbildningen Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Rokl IX Motion 2016:31

Läs mer

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola?

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola? 01-10- 1 (1) Bilaga 1. Webb-enkät Kartläggning och utvärdering av Nacka kommuns grundskolors elevhälsoarbete Webbenkät 01 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Här bor väljarna. Fokus den 15 september 2014. Alliansen

Här bor väljarna. Fokus den 15 september 2014. Alliansen Här bor väljarna Fokus den 15 september 2014 Det är dagen efter valet, där egentligen ingen står som segrare. Ingen utom sverigedemokraterna. Två val i rad (både i gårdagens och i valet 2010) har partiet

Läs mer

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna.

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. Folkpartiet Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. 2) Varför är ålder med i beräkningen när man ser

Läs mer

Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25

Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25 Enkätundersökning Almedalen 2013-06-25 Innehåll Bakgrund Om undersökningen Om respondenterna Resultat Införande av nya läkemedel Klinisk prövning Sammanfattning Bakgrund Om undersökningen Om undersökningen

Läs mer

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut Motioner med förbundsstyrelsens yttranden och förslag till beslut FUB:s förbundsstämma 9-10 maj 2015 Motioner inför förbundsstämman 2014 Nr Sid 1 Ny insats i LSS-boendestöd och hemtjänst, LL 3 2 Bra hälso-

Läs mer

Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist vad gäller habilitering av barn och unga inom AST 0-7 år

Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist vad gäller habilitering av barn och unga inom AST 0-7 år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, P 23 1 (4) HSN 1310-1129 Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist

Läs mer

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld Kungsholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Hans Wallöf Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2015-09-24 Svar på

Läs mer

3. Ny taxekonstruktion för brukningstaxa - Gävle Vatten AB

3. Ny taxekonstruktion för brukningstaxa - Gävle Vatten AB Ett kommunfullmäktigeprotokoll från ett moderatperspektiv Kommunfullmäktige, Gävle kommun Sammanträdesdatum: 2015-02-23 Plats: Statshuset, Spegelsalen Tid: Kl. 09:00 17.00 1. Anmälningsärenden/Delegationsärenden

Läs mer

Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd. Version:

Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd. Version: Projektplan Skolalternativ för elever inom autismspektrumtillstånd Version: 2014-01-08 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. PROJEKTETS UPPDRAG... 3 3. MÅLGRUPP... 4 4. SYFTE... 4 5. MÅL... 4 MÅL PÅ

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

Grupparbete Jobbet och samhället

Grupparbete Jobbet och samhället Grupparbete Jobbet och samhället Utgå från det parti/partier just din grupp har blivit tilldelat. Fundera över följande frågor: 1. Hur vill ditt parti att eventuellt överskott i välfärden ska användas?

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Stort stöd för rätten att välja skola

Stort stöd för rätten att välja skola Stort stöd för rätten att välja skola Anser du att det är rätt eller fel att man kan välja vilken grund- eller gymnasieskola barnen ska gå i? Samtliga 8 Man 8 Kvinna 8- år - år 8 - år 8 - år 8 - tkr/år

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting

Appendix 1. Valresultatet i kommuner och landsting Appendix 1 Valresultatet i kommuner och landsting Valresultatet i kommunerna Moderaterna Moderaterna går kraftigt bakåt i kommunsverige. Partiet ökar sina mandat i 18 kommuner men tappar mandat i 230.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar.

Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar. Vem och från vilket parti är du? Fråga 1: Hur tänker ert parti jobba för att vårdgarantin även ska inkludera stamning och gälla i hela landet, både vad gäller bedömning och behandling? Förtydliga gärna

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna FN-konventionen Grunden för funktionshinderspolitiken är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige har ratificerat och förbundit

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Valfrågor LSS Kunskap om autism:

Valfrågor LSS Kunskap om autism: Valfrågor LSS 2018 1. Kunskap om autism: Autism innebär ett annat sätt att uppleva, tolka och tänka. Funktionsnedsättningen medför begränsningar i ömsesidig social interaktion och kommunikation. För att

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Skattekronans fördelning: 10,77 kr

Skattekronans fördelning: 10,77 kr Skattekronans fördelning: 10,77 kr Kultur, utbildning och friluftsliv (0,16kr) Habilitering o hjälpmedel (0,21kr) Tandvård (0,30kr) Läkemedel (1,37kr) Kollektivtrafik och övrig reg verk (0,63kr) Politisk

Läs mer

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-12 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun

Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2018-11-05 BUN 2018/0946 Tfn 45 30 95 Utbildningsnämnden Svar på medborgarförslag om att anställa arbetsterapeut i elevhälsan i Kalmar

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10298 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs Gymnasieskola 5 i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth 2009-12-11 1(5) Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada Socialnämnden beslutade 2009-11-03 uppdra åt socialkontoret att sammanställa

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

FUB Kungälvs frågor inför valet 2018

FUB Kungälvs frågor inför valet 2018 FUB Kungälvs frågor inför valet 2018 Från våra medlemmar har kommit frågor som de vill att vi ska ställa till politikerna i kommunfullmäktige. Svaren ska publiceras på vår hemsida och ett urval av svaren

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE

ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE ETT TILLGÄNGLIGT SAMHÄLLE Miljöpartiet de gröna Sidan 2 av 5 MILJÖPARTIETS FOKUSFRÅGOR FÖR MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2012 Tillgänglighet, delaktighet och skydd mot diskriminering är mänskliga rättigheter.

Läs mer

En modern sjukvård för alla inte bara några

En modern sjukvård för alla inte bara några En modern sjukvård för alla inte bara några Sjukvårdspolitisk plattform för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2(7) Sjukvårdspolitisk plattform VI SOCIALDEMOKRATER GÅR i bräschen för förnyelse och

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Svar från Moderaterna Svar från Centerpartiet Svar från Folkpartiet Svar från Vänsterpartiet Svar

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Svar från Västra Götalandsregionen:

Svar från Västra Götalandsregionen: Svar från Västra Götalandsregionen: Miljöpartiet de gröna i Västra Götalandsregionen Miljöpartiet arbetar för ett mer jämlikt utbud av rehabilitering än vad som tidigare varit fallet. Det historiska utbudet

Läs mer

Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Slutbetänkande av LSS-kommittén (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Slutbetänkande av LSS-kommittén (SOU 2008:77) Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning Slutbetänkande av (SOU 2008:77) uppdrag och sammansättning Parlamentarisk kommitté med ledamöter från

Läs mer

Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS

Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Carpes nationella konferens 14 mars 2012 Vägledning för arbetsgivare Ulla Essén

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Kompetensrådsträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer 2018-03-13 Avslutade och pågående

Läs mer

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS

Råd och stöd. Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Råd och stöd Handikappreformen 1994: Tillägg till HSL(3b, 18b ) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Personkrets LSS Utvecklingsstörda personer och personer med autism eller autismliknande

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Skrivelse 2014-04-07 Regeringen Socialdepartementet Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Autism- och Aspergerförbundet vill göra Socialdepartementet och

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Feministiskt initiativ tappar stöd DN/Ipsos väljarbarometer för oktober

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Misskött omorganisation. servicebaser

Misskött omorganisation. servicebaser Uppsala 2016-04-11 Misskött omorganisation av servicebaser En rapport av Liberalerna om majoritetens hantering och konsekvenserna för brukarna. Vad är en servicebas? Varför en rapport? Omsorgsnämnden (OSN)

Läs mer

information om LSS VERKSAMHETEN

information om LSS VERKSAMHETEN information om LSS VERKSAMHETEN LSS Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning LSS ger vissa personer med funktionsnedsättning särskilda rättigheter genom tio olika insatser.

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism 2 I n l e d n i n g Våra

Läs mer