Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar."

Transkript

1 Vem och från vilket parti är du? Fråga 1: Hur tänker ert parti jobba för att vårdgarantin även ska inkludera stamning och gälla i hela landet, både vad gäller bedömning och behandling? Förtydliga gärna ert svar.mnlöst avsnitt Fråga 2: Hur tänker ert parti öka kunskap om stamning i skolan, så att dessa elever får det stöd de har laglig rätt till, så att de kan delta i skolan, välja ett yrke och få ett socialt liv, på samma villkor som andra? Förtydliga gärna ert svar. Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar. Fråga 4: Hur tänker ert parti öka kunskap om stamning i på arbetsplatser, så att personer som stammar bedöms på samma villkor som icke stammande? Förtydliga gärna ert svar. Fråga 5: Tänker ert parti jobba för att öka kunskap kring stamning och bemötandet, samt att bibehålla det statliga stödet även för mindre förbund? Förtydliga gärna ert svar. Socialdemokraterna Vi arbetar för att vårdköer ska minska i samtliga län och att vården byggs ut där behoven finns. Det gäller även tillgången på logopeder. Under kommande mandatperiod vill vi socialdemokrater göra kraftiga satsningar på den vård som bedrivs inom hälso- och sjukvården i regioner och landsting. Totalt vill vi satsa nästan 18 mdkr på varav 3 mdkr för att korta köer till operationer och behandlingar. Vi vill att Skolverket och SPSM ökar sin regionala närvaro så att man kan stötta skolor kring specialpedagogiska frågor och fortbildning. Vi vill också fortsätta satsa mer resurser på att stärka elevhälsan och öka möjligheten till relevant kompetensutveckling och fortbildning för alla lärare och rektorer. Exempelvis vill vi införa ett nationellt professionsprogram för lärare och vi går till val på att alla som arbetar i skolan ska ha kunskap och kompetens om skolans värdegrund och vad det innebär att arbeta i skolan. Forskning är viktigt och inför kommande år kommer den totala forskningsbudgeten att utökas rejält. Det gäller inte minst inom området life science. Däremot fattar politiker inte beslut om den exakta fördelningen av forskningsanslagen. Det är en fråga för forskningsråden som delar ut forskningsanslag Det krävs ökad kunskap Vi är positiva till att man och attitydförändringar arbetar för att öka hos arbetsgivarna. Det är kunskaperna och arbetsgivarna som förbättrar bemötandet av ansvarar för arbetsmiljön personer med olika på arbetsplatsen. Därför funktionshinder i måste de ha kunskap samhället generellt. Vi har eller söka kunskap. inga planer på att minska Givetvis är det inte tillåtet stödet till med särbehandling utifrån funktionshindersrörelsen. t.ex. stamning. Vi tror att När det handlar om det är viktigt att hela tiden fördelningen mellan olika lyfta olika attitydfrågor. Vi förbund bör det ske i menar också att olika dialog med berörda intresseorganisationer gör organisationer. ett väldigt viktigt påverkansarbete. Därtill tror vi på de goda exemplens kraft.

2 Mp Vi är öppna för en förstärkning av vårdgarantin. Det är inte rimligt att åtgärder som utredning och återbesök faller utanför regelverket. Vi har under vår tid i regering arbetet hårt för att elever som har särskilda behov både ska bli sedda och få den hjälp de behöver och har rätt till. Regeringen har lyckats vända kurvan så att den nu går uppåt, både vad gäller hur många specialpedagoger och speciallärare vi har ute på skolorna och hur många som utbildar sig. Men eftersom detta område har varit eftersatt under så tid så krävs det även ett stort arbete framåt. Vi har påbörjat en utredning om arbetet med stöd och elevhälsa eftersom Skolinspektionens tillsyn visar att det är vanligt att huvudmän inte tillgodoser elevernas rätt till extra anpassningar och särskilt stöd. Utredningen är fri att komma fram till att det behövs en starkare reglering om vilken Vi instämmer i behovet av ökad forskning på området. Däremot anser vi att det är viktigt att forskning inte styrs politiskt utan ges goda förutsättningar generellt, vilket vi vill verka för. Det gäller såväl grundforskning som annan forskning. Ökad kunskap om stamning på arbetsplatser kan bidra till att påverka attityder till stamning och förbättra bemötandet. Vi ser att civilsamhällets organisationer, såsom Stamningsförbundet, kan spela en stor roll i att öka kunskapen om detta och att de bör ges goda förutsättningar att verka. Ja, det behövs ökad kunskap kring stamning och bemötande. Vi ser att civila samhället är en central kraft både för samhällets utveckling och för att individen ska kunna utkräva sina rättigheter. Funktionsrättsorganisatio nerna fyller en viktig roll både vad gäller politiskt påverkansarbete och i stöd till individen. Under mandatperioden har Miljöpartiet arbetat hårt för att stärka långsiktighet och oberoende i det civila samhället. Statsbidragen till civila samhället har ökat med 1,5 miljarder kronor. Vi vill fortsätta öka stöden under nästa mandatperiod. Vi behöver bryta civila samhällets projektberoende och fortsätta stärka långsiktighet och oberoende. Vi har ännu inte tagit del av Socialstyrelsen översyn och har därför

3 Anders W Jonsson, Sjukvårdspolitisk talesperson När det gäller stamning är det viktigt att man snabbt kan få hjälp. Köerna till att få träffa en logoped är alldeles för långa på många håll. Landstingen behöver arbeta mer med att säkerställa att fler får hjälp i tid. Ett sätt är att göra det är att släppa in fler aktörer genom till exempel vårdval. Vi arbetar för att vårdkedjan ska täckas av vårdgarantin och att vården ska vara jämlik oavsett var i landet man bor och vilket hälsoproblem det handlar om. Vi vill också införa en kömiljard för att korta köerna i vården. Enligt skollagen ska särskilt stöd ges till de elever som behöver det och då är det förstås viktigt att lärarna förstår den problematik som stamning innebär. Alla elever måste få de stöd de behöver för att utvecklas och bra förutsättningar för att klara av sin skolgång. Det är viktigt att varje enskild skola arbetar för det och att föräldrar görs medvetna om att de har rätt att överklaga om deras barn inte får det stöd föräldrarna tycker att barnet behöver. Forskning är viktig för att nya lösningar ska kunna hittas. Politiker ska inte detaljstyra vilka forskningsprojekt det ska satsas på, men för att människor ska vilja forska måste det finnas bra villkor och vara attraktivt och där har politiken ett ansvar. Vi vill bland annat stärka bandet mellan forskning, nya idéer och näringslivet för att på så sätt skapa ett klimat där forskning kring bland annat stamning kan öka. Stamning kan kännas som en funktionsnedsättning, och räknas även som en sådan, men beroende på vilket arbete man har behöver det inte vara funktionsnedsättande. Myndigheten för delaktighet har ansvar bland annat för att öka kunskaperna och främja ett gott bemötande för människor med olika funktionsnedsättningar. Det är viktigt att det arbetet fortskrider och att fler arbetsgivare och utbildare får en större kunskap kring stamning för att på så sätt ge personer som stammar en större möjlighet att leva ett liv som i så liten mån som möjligt påverkas negativt av stamningen. Samhället måste vara tillgängligt för alla. Det är viktigt att personer med stamning får den hjälp de behöver och det så tidigt som möjligt, men det är också viktigt att kunskaperna ökar och att de förbund som arbetar med frågan kan fortsätta göra det på ett bra sätt. Nationellt vill vi ge ytterligare 250 mnkr till olika civilsamhällesorganisatio ner.

4 Liberalerna Vi vill skärpa och utveckla vårdgarantin så att den typen av "kryphål" försvinner -- och kombinera det med både morot och piska för landstingen. De som når målen ska belönas (genom en ny kömiljard), och de som har alltför långa väntetider ska kunna få sanktioner. Vi vill också ha ökad följsamhet till nationella vårdprogram och behandlingsrekommendat ioner, så att fler får vård utifrån bästa möjliga aktuell kunskap. Tack för att ni uppmärksammar oss på detta! Lärare och rektorer ska naturligtvis ha kunskap om alla funktionsnedsättningar som kan påverka elevers möjligheter i skolan (det är naturligtvis inte möjligt att alla ska ha djupa kunskaper om precis allt, men de ska kunna tillräckligt mycket för att förstå när en elev behöver extra stöd, och då ska det finnas hjälp att få) Liberalerna är och har länge varit starkt pådrivande för ökade resurser till forskning i allmänhet och till medicinsk forskning i synnerhet. Områden där Sverige har förutsättningar att bedriva internationellt framstående spetsforskning ska vara särskilt prioriterade och få långsiktiga anslag. Men vilka dessa områden är tycker vi ska avgöras av forskarsamhället, inte av politiker. Politiker och partier ska själva vara föredömen. Offentliga arbetsgivare har ett särskilt ansvar att motverka fördomar och anställa personer med funktionsnedsättningar (oavsett om det handlar om funktionsnedsättningar som faktiskt innebär hinder i arbetslivet, eller om det bara handlar om en risk för fördomar). Det är ytterst regeringen som avgör hur reglerna för stödet till funktionshinderorganisati oner ska se ut. Vi har inte varit involverade i Socialstyrelsens arbete med förslaget till nya regler (men har förstått av funktionhinderorganisatio nerna att arbete pågår). Vi har inte sett förslaget och kan därför inte ta ställning till det. Vår utgångspunkt är att reglerna behöver utformas med hänsyn just till att många funktionshinderorganisati oner är små (helt enkelt för att det inte finns så många personer i målgruppen).

5 Vänsterpartiet För Vänsterpartiet är frågan om jämlik hälsa och vård överordnad. Den ojämlikhet som finns i vården i dag är inte acceptabel. Det finns både regionala skillnader och socioekonomiska och köns- och åldersmässiga skillnader som är helt omotiverade. Vi vill att vården ska vara jämlik, av god kvalitet och likvärdig över hela landet. Och detta genomsyrar hela vår hälso- och sjukvårdspolitik och de förslag vi lägger på området. Vi har inte tagit ställning till om vårdgarantin även ska inkludera stamning eller om det är andra åtgärder som behövs för att människor med stamning ska få tidig, snabb och relevant hjälp. Vi ser bristen på likvärdighet och resurser som ett hinder för en kvalitativ utbildning för personer som är i behov av stöd i skolan. Det är alldeles för stora skillnader mellan kommunerna. Vänsterpartiet vill bl.a. förstatliga skolan. Vi anser inte att elevers rätt till stöd ska vara beroende på var i Sverige skolan ligger. Dessutom vill vi att resurserna i betydligt större uträckning än idag ska fördelas efter behov. På så sätt kan man garantera att alla barn får samma rätt till det stöd som de är i behov av och därmed får de en bättre skolgång genom hela livet. Vi vill även se en större satsning elevhälsan så att de kan jobba närmare lärarna och bidra med sina kunskaper i det dagliga arbetet. I övrigt lägger vi oss inte i hur stödet organiseras på Forskarsamhällets frihet att själv formulera och söka svaren på sina vetenskapliga frågeställningar är en viktig princip för forskningspolitiken. Både forskningens kvalitet och nytta är beroende av att politiker inte styr inriktning, avgränsning, metod osv. Den politiska styrningen bör därför röra sig på en övergripande nivå och med särskild respekt för grundforskningens autonomi. Det vi kan göra är att avsätta medel och se till att det finns goda förutsättningar för forskning. Vi har under mandatperioden tillsammans med regeringen höjt anslagen till forskningen, vi kan tänka oss ytterligare höjningar men har ännu inte fastslagit några nivåer för kommande budget. Vänsterpartiet vill ha en Vi ser positivt på de inkluderande mindre förbunden som arbetsmarknad. Alla fyller en viktig roll med sitt människor har rätt till arbete med att bl.a. öka arbete och sysselsättning kunskapen om stamning oavsett funktionalitet. För och vill att det statliga att åstadkomma det stödet för mindre förbund behöver ska finnas kvar. diskrimineringslagstiftning en skärpas. Vi vill bland annat ställa högre krav på att arbetsgivare bedriver ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet (s.k. aktiva åtgärder). Vi vill även tillföra mer resurser till Diskrimineringsombudsm annen (DO). En del av dessa resurser kan med fördel användas för informationsinsatser gentemot arbetsgivare om olika former av funktionsnedsättning, däribland stamning. Vänsterpartiet vill även ha en separat diskrimineringslagstiftning för arbetslivet. Det skulle tydliggöra att diskriminering är en

6 Josefin Dahlerus, M Vi har i dagsläget inga sådana förslag, men vi är öppna för att se över om vårdgarantin på sikt kan inkludera fler diagnoser. Vi vill återinföra kömiljarden som ska kopplas till den lagstadgade vårdgarantin för att snabbt korta de vårdköer som fördubblats sedan Vi vill utveckla och stärka lärarutbildningen gällande specialpedagogik, vilket t.ex. innebär att ge ökad kunskap och insikt om stamning. Vi delar Stamningsförbundets bild av att mer forskning på sikt kan leda till säkrare och tidigare diagnosticering samt effektivare behandlingar. Vi vill prioritera såväl grundforskning som klinisk forskning i Sverige. Alliansregeringen genomförde historiska satsningar för att stärka svensk forskning och innovation de statliga anslagen till forskning och innovation höjdes kraftigt. Vi vill gå vidare och strävar efter valet att fullfölja denna omfattande satsning på forskning i Sverige. Arbetsgivaren har ett ansvar för att se till att alla medarbetare känner sig välkomna och trygga på arbetsplatsen. Ingen ska diskrimineras på grund av stamning. Moderaterna vill utvärdera den samlade diskrimineringslagen som trädde i kraft 2009 för att se om den fungerar effektivt och om förändringar behöver göras. Moderaterna vill skapa förutsättningar för ett starkt och självständigt civilsamhälle, inklusive mindre förbund. Vi har inga förslag att förändra nuvarande regler kring det statliga stödet. Vi bär alla ansvar för att bemöta andra som man själv vill bli bemött.

7 Natasa Ristic Davidson, Handläggarchef KD För att korta väntetiderna inom vården vill vi återinföra och förstärka kömiljarden. Vi anser också att vårdgarantin ska skärpas både för att få besök första dagen och för att hela vårdkedjan kontakt specialistbedömning påbörjad behandling ska ske inom 120 dagar. Om den individuella vårdplanen innefattar återbesök vill vi att det ska finnas en återbesöksgaranti i form av ett skriftligt åtagande i vårdplanen, där tidpunkten och formen för återbesöket anges. Kristdemokraterna vill avskaffa landstingens ansvar för sjukvården så att alla, oavsett var i landet man bor, får tillgång till en högkvalitativ, effektiv och jämlik vård. Det är självklart viktigt att lärare har kunskap om hur stamning kan påverka elevers situation i skolan. Vi föreslår en satsning på speciallärare, så att varje barn ska få stöd och hjälp tidigt i skolan. Vi har ökat de statliga forskningsanslagen kraftigt under tiden Alliansen styrde. Det råder enighet om att forskningsanslagen inte ska detaljstyras av politiken till specifika diagnoser. Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, är en statlig myndighet som fördelar forskningspengar. Inte heller här ska politiken detaljstyra, men regeringen har exempelvis gett Forte i uppdrag att finansiera forskning inom vård och omsorg. Ökade forskningsanslag och förstärkningen av Forte ökar möjligheterna även för forskning om stamning. Rent allmänt behövs det en attitydförändring genom ökad kunskap. Men det är också arbetsgivarnas ansvar att på bästa sätt tillvarata sina medarbetares potential så att alla utifrån sina individuella förutsättningar får komma till sin rätt. Ja, vi tror att det är möjligt att påverka attityd genom ökad kunskap. Genom tidigare satsningar för att påverka attityder, t.ex. gällande psykisk ohälsa, har man sett att det är möjligt att påverka attityder genom kunskap och möten. Detsamma kan åstadkommas när det gäller stamning.

8 Deniz Norgren Informationssekreterare Sverigedemokraterna Vi har många åtgärder för ej svarat ej svarat ej svarat ej svarat att minska vårdköerna i landet. Bland annat vill vi ge bättre villkor till vårdpersonal så att köerna kan arbetas av. Vi vill också inför en patienträttsgaranti där du som patient fritt ska kunna välja vilken offentlig finansierad vårdgivare (både öppen - och slutenvård) som man vill få sin behandling eller operation utförd vid och man ska som patient ha rätt att bli utredd inom vårdgarantins dagar. Om hemlandstinget inte kan erbjuda patienten behandling eller operation inom vårdgarantins dagar ska de hänvisa och erbjuda patienten till en annan offentlig eller privatvårdgivare. I ett sista skede även utomlands och då ska hemlandstinget stå för kostnaderna. Vi vill också inför nationella riktlinjer så att det inte är skillnader i

9 Anders W Jonsson, Sjukvårdspolitisk talesperson, C När det gäller stamning är det viktigt att man snabbt kan få hjälp. Köerna till att få träffa en logoped är alldeles för långa på många håll. Landstingen behöver arbeta mer med att säkerställa att fler får hjälp i tid. Ett sätt är att göra det är att släppa in fler aktörer genom till exempel vårdval. Vi arbetar för att vårdkedjan ska täckas av vårdgarantin och att vården ska vara jämlik oavsett var i landet man bor och vilket hälsoproblem det handlar om. Vi vill också införa en kömiljard för att korta köerna i vården. När det gäller stamning är det viktigt att man snabbt kan få hjälp. Köerna till att få träffa en logoped är alldeles för långa på många håll. Landstingen behöver arbeta mer med att säkerställa att fler får hjälp i tid. Ett sätt är att göra det är att släppa in fler aktörer genom till exempel vårdval. Vi arbetar för att vårdkedjan ska täckas av vårdgarantin och att vården ska vara jämlik oavsett var i landet man bor och vilket hälsoproblem det handlar om. Vi vill också införa en kömiljard för att korta köerna i vården. Forskning är viktig för att nya lösningar ska kunna hittas. Politiker ska inte detaljstyra vilka forskningsprojekt det ska satsas på, men för att människor ska vilja forska måste det finnas bra villkor och vara attraktivt och där har politiken ett ansvar. Vi vill bland annat stärka bandet mellan forskning, nya idéer och näringslivet för att på så sätt skapa ett klimat där forskning kring bland annat stamning kan öka. Stamning kan kännas som en funktionsnedsättning, och räknas även som en sådan, men beroende på vilket arbete man har behöver det inte vara funktionsnedsättande. Myndigheten för delaktighet har ansvar bland annat för att öka kunskaperna och främja ett gott bemötande för människor med olika funktionsnedsättningar. Det är viktigt att det arbetet fortskrider och att fler arbetsgivare och utbildare får en större kunskap kring stamning för att på så sätt ge personer som stammar en större möjlighet att leva ett liv som i så liten mån som möjligt påverkas negativt av stamningen. Samhället måste vara tillgängligt för alla. Det är viktigt att personer med stamning får den hjälp de behöver och det så tidigt som möjligt, men det är också viktigt att kunskaperna ökar och att de förbund som arbetar med frågan kan fortsätta göra det på ett bra sätt. Nationellt vill vi ge ytterligare 250 mnkr till olika civilsamhällesorganisatio ner.

10 Mikael Sundesten Enkäter Socialdemokraterna Vi arbetar för att vårdköer ska minska i samtliga län och att vården byggs ut där behoven finns. Det gäller även tillgången på logopeder. Under kommande mandatperiod vill vi socialdemokrater göra kraftiga satsningar på den vård som bedrivs inom hälso- och sjukvården i regioner och landsting. Totalt vill vi satsa nästan 18 mdkr på varav 3 mdkr för att korta köer till operationer och behandlingar. Vi vill att Skolverket och SPSM ökar sin regionala närvaro så att man kan stötta skolor kring specialpedagogiska frågor och fortbildning. Vi vill också fortsätta satsa mer resurser på att stärka elevhälsan och öka möjligheten till relevant kompetensutveckling och fortbildning för alla lärare och rektorer. Exempelvis vill vi införa ett nationellt professionsprogram för lärare och vi går till val på att alla som arbetar i skolan ska ha kunskap och kompetens om skolans värdegrund och vad det innebär att arbeta i skolan. Forskning är viktigt och inför kommande år kommer den totala forskningsbudgeten att utökas rejält. Det gäller inte minst inom området life science. Däremot fattar politiker inte beslut om den exakta fördelningen av forskningsanslagen. Det är en fråga för forskningsråden som delar ut forskningsanslag. Det krävs ökad kunskap och attitydförändringar hos arbetsgivarna. Det är arbetsgivarna som ansvarar för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Därför måste de ha kunskap eller söka kunskap. Givetvis är det inte tillåtet med särbehandling utifrån t.ex. stamning. Vi tror att det är viktigt att hela tiden lyfta olika attitydfrågor. Vi menar också att olika intresseorganisationer gör ett väldigt viktigt påverkansarbete. Därtill tror vi på de goda exemplens kraft. Vi är positiva till att man arbetar för att öka kunskaperna och förbättrar bemötandet av personer med olika funktionshinder i samhället generellt. Vi har inga planer på att minska stödet till funktionshindersrörelsen. När det handlar om fördelningen mellan olika förbund bör det ske i dialog med berörda organisationer.

11

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Svar på frågor till partierna inför valet 2014 (se frågeformuläret)

Svar på frågor till partierna inför valet 2014 (se frågeformuläret) Svar på frågor till partierna inför valet 2014 (se frågeformuläret) Fråga 1: Tänker ert parti jobba för att vårdköerna minskar så att även stamningsbehandling ingår i vårdgarantin i ALLA landsting? Fråga

Läs mer

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna

LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna FN-konventionen Grunden för funktionshinderspolitiken är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige har ratificerat och förbundit

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3219 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Hur ska brukarens inflytande öka?

Hur ska brukarens inflytande öka? Hur ska brukarens inflytande öka? 1. Vilka åtgärder krävs för att sjukvården ska bli bättre på att involvera psykiatripatienter när det gäller deras egen vård och val mellan olika behandlingsalternativ?

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Stockholm den 26 juni 2017 Till Utbildningsdepartementet 103 30 Stockholm Diarienummer: U2017/01365/UH Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Läs mer

PM Vårdköerna i Sverige

PM Vårdköerna i Sverige PM Vårdköerna i Sverige Sammanfattning: Vårdköerna har ökat dramatiskt sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 214. Att rekrytera och behålla kvalificerad personal, att driva digitalisering med

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna.

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. Folkpartiet Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. 2) Varför är ålder med i beräkningen när man ser

Läs mer

Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna

Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna 2014-08-19 PM Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna Regeringen har konsekvent prioriterat skattesänkningar framför investeringar i skolan. Resultatet

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i riksdagen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i riksdagen Genomförande: Enkät via

Läs mer

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Johanna Freed 2014-10-06 Varför en ny vägledning? Professionernas önskemål Skollagen definierar elevhälsan som samlad funktion Uppdrag

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2004-09-27 Bilaga 4. PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Jämställdhetslagen Den 1 januari 1992 trädde den nya Jämställdhetslagen i kraft. Fr o

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3769 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2018

Läs mer

5. Tillgång till vägledning

5. Tillgång till vägledning 190506 Till utbildningsdepartementet Kopia Funktionsrätt Sverige Till remissvar Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle, Betänkande av Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning,

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

Stöd och behandling för en enklare vardag

Stöd och behandling för en enklare vardag STOCKHOLM 2010-09-15 Stöd och behandling för en enklare vardag Nya förslag om vården för barn och unga vuxna med neuropsykiatriska diagnoser Alla barn har rätt till en god uppväxt Allt fler barn och unga

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Remissvar: Patientlag, SOU 2013:2 Delbetänkande av patientmaktsutredningen

Remissvar: Patientlag, SOU 2013:2 Delbetänkande av patientmaktsutredningen 2013-05-06 Dnr.nr S2013/818/FS Vår referens Maryanne Rönnersten Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård 103 33 Stockholm Remissvar: Patientlag, SOU 2013:2 Delbetänkande av patientmaktsutredningen

Läs mer

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka

Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Kommunpolitikernas svar på frågor från Stockholms länsförening av Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka Svar från Moderaterna Svar från Centerpartiet Svar från Folkpartiet Svar från Vänsterpartiet Svar

Läs mer

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning REMISSVAR 1(5) 155/18 Skolverket registrator@skolverket.se Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet att

Läs mer

Fem fokusområden fem år framåt

Fem fokusområden fem år framåt REGERINGENS STRATEGI INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA 2016 2020 Fem fokusområden fem år framåt Nationell samordnare inom området psykisk hälsa Fem fokusområden Regeringen har beslutat om en ny strategi för statens

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Åtagandet att anställa personer med funktionsnedsättning i den offentliga sektorn. Frågor Är ert parti beredd att ge stöd till följande förslag:

Åtagandet att anställa personer med funktionsnedsättning i den offentliga sektorn. Frågor Är ert parti beredd att ge stöd till följande förslag: LIKA UNIKA svar från Socialdemokraterna FN-konventionen Grunden för funktionshinderspolitiken är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige har ratificerat och förbundit

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Alla skolor ska vara bra skolor

Alla skolor ska vara bra skolor 2015-07-02 PM Miljöpartiet Alla skolor ska vara bra skolor Sammanfattning Många elever möter en riktigt bra skola i Sverige med kunniga och engagerade lärare. En skola där de uppmuntras och stimuleras

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Moderaternas budget 2015

Moderaternas budget 2015 Moderaternas budget 2015 Jobblinjen är förutsättningen för pengar till sjukvård Budgeten 2015 ger 36 447 mkr. i skatteintäkt 2006 var skatteintäkterna 25 153 mkr. Fler personer i arbete fler arbetade timmar-

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4)

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) REMISSYTTRANDE 1 (5) 2017-11-06 1456/17 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa (SOU 2017:4) (S2017/03553/FS) Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Bakgrund Diskrimineringslagen och skollagen förbjuder diskriminering och kränkande behandling och ställer krav

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i Västra Götalandsregionen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Sätt patienten i centrum inte i väntrum

Sätt patienten i centrum inte i väntrum Sätt patienten i centrum inte i väntrum 10 förslag för att korta vårdköerna Rapport från Moderaterna i Region Västmanland 1 Fakta Den nu gällande nationella vårdgarantin infördes 2009 och har följande

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa 2011 01 31 15 21 Kommunstyrelsen 2011 08 15 161 348 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 118 230 Dnr 11.19 008 jankf24 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35)

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) 2017-08-23 Yttrande 2017-04-20 SOU 2017:35 Utbildningsdepartement 103 33 Stockholm Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) Sammanfattning Fysioterapeuterna

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Kommer ditt parti under nästa mandatperiod att driva frågan om

Kommer ditt parti under nästa mandatperiod att driva frågan om 1. Vill ert parti tillsätta en utredning med syftet att säkerställa funktionsrätt i svensk lag? Motivera gärna ert svar och utveckla vidare vad det är ni vill göra om ni svarat ja på frågan? Ja. Och vi

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Specialpedagogik för alla

Specialpedagogik för alla 2015-06-14 Nytt nationellt skolutvecklingsprogram efter Läslyftet och Matematiklyftet: Specialpedagogik för alla Sammanfattning Förra läsåret lämnade fler elever än någonsin nionde klass utan att ha behörighet

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV HANDIKAPP FöRBUNDEN? 'maf Sundbyberg 2016-02-23 Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Välja Yrke (SOU 2015:97) Handikappförbunden Handikappförbunden

Läs mer

Här växer människor och kunskap

Här växer människor och kunskap Skolkurator inom Vittra Workshop: tydliggörande av uppdraget Syfte Påbörja tydliggörande av skolkuratorsuppdraget inom Vittra Kvalitetssäkring och utveckling Likvärdighet Skapa medvetenhet om kompetens

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Funktionsrätt Sveriges idéprogram

Funktionsrätt Sveriges idéprogram Funktionsrätt Sveriges idéprogram Antaget på kongressen 2017 Funktionsrätt Sverige 2017 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av Förenta Nationerna år 2006. Sverige har

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Inspel i valrörelsen

MAKTEN ÖVER VÅRA LIV. Inspel i valrörelsen MAKTEN ÖVER VÅRA LIV Inspel i valrörelsen Vi har väntat länge nog! Stat, regioner, landsting och kommuner behöver en rejäl tempoökning för att leva upp till sina mål och åtaganden. Den politiska viljan

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland

Rätten till hälsa. Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland Rätten till hälsa Moderaternas vision för hur det är att vara patient i Sörmland augusti 2010 Övergripande mål Varje människa har rätt till bästa möjliga hälsa enligt FN:s internationella konvention om

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan

Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Underkänt! Falubornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

KRISTDEMOKRATERNA I ÄLVSBYNS KOMMUN VILL ATT

KRISTDEMOKRATERNA I ÄLVSBYNS KOMMUN VILL ATT Lars Adaktusson, förstanamn till riksdagsvalet och Peter Lundberg, förstanamn till kommunvalet. VILL ATT P Vi ska bli den bästa kommunen i Norrbotten att starta, äga och driva företag i. Bland annat genom

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elever ska vara en tung instans i skolfrågor på både lokal och nationell nivå. För att åstadkomma det här ska Sveriges elevråd - SVEAs verksamhet

Läs mer

Utgångspunkter Arbetet mot diskriminering utgår från de lagar och bestämmelser som tar upp diskrimineringsfrågorna,

Utgångspunkter Arbetet mot diskriminering utgår från de lagar och bestämmelser som tar upp diskrimineringsfrågorna, 2007-08-20 1 (5) Dnr 01-2007:2708 s antidiskrimineringsstrategi Bakgrund Alla människor har ett okränkbart värde. Diskriminering utgör ett brott mot de mänskliga rättigheterna där rätten till likabehandling

Läs mer

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande.

Föredragande borgarrådet Åsa Lindhagen anför följande. PM 2018:27 RVI (Dnr 137-1773/2017) Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Stöd för styrning och ledning Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 9 februari 2018

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

MP-väljarna om vinsterna, valfriheten och statens roll

MP-väljarna om vinsterna, valfriheten och statens roll RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND MP-väljarna om vinsterna, valfriheten och statens roll Väljarundersökning om skolan 2017 MP-väljarna om vinsterna, valfriheten och statens roll Väljarundersökning om skolan

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG foto: frida lenholm Inledning ABFs viktigaste uppgift är att medverka till att ge människor ökad insikt och kunskap

Läs mer

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (4) HSN 2017-0302 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Kvalitet Sidan 2

Kvalitet Sidan 2 v Kvalitet 1999 99-06-10 10.43 Sidan 2 Kvalitetsgranskningen av den svenska skolan fortsätter under 1999. I år granskas även förskoleklassen och fritidshemmet. I vissa kommuner kombineras kvalitetsgranskningen

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer