Framtidens cancervård?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidens cancervård?"

Transkript

1 Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i riksdagen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR)

2 Enkät om cancervården till politiska partier i riksdagen Genomförande: Enkät via e-post april 2018 Påminnelse (vid behov) Sammanställning av resultat 11 juni 2018 Avsändare: Patient- och närståenderådet PNR vid RCC Väst

3 Brev till politiska partier inför valet 2018 Efter fem års erfarenhet av att aktivt delta i utvecklingen av cancervården har vi inom Patient- och närståenderådet (PNR) skaffat oss ingående kunskaper om hur cancervården ser ut och fungerar. Mycket har förbättrats men det kvarstår också brister som behöver åtgärdas. Vi efterfrågar nu stöd av regionala och nationella politiker för att åtgärda det som kvarstår och har bett om svar på några utvalda frågor för att veta vilka satsningar som de ställer sig bakom.

4 Vi ställde sex frågor till de olika partierna Samtliga frågor inleddes med förutsättningen: Om ni kommer i regeringsställning efter valet kommer ni då att... Svaren redovisas för varje parti i bokstavsordning med respektive partisymbol framför svaret.

5 1. satsa på kompetensförsörjning genom att utbilda fler onkologer, patologer, radiologer, specialistsjuksköterskor och kuratorer? Vi vill se en tydligare nationell samordning som bedömer tillgång och efterfrågan på specialistläkare. Vidare vill vi satsa 600 miljoner kr/år för att specialistsjuksköterskor ska få lön under utbildningen och utbilda fler. För att säkra kompetensförsörjningen krävs en attraktiv arbetsmiljö så vårdpersonal stannar i yrket. Vi vill avlasta undersköterskor och sjuksköterskor de sysslor som inte kräver vårdutbildning. Vi prioriterar att utbilda fler specialistsjuksköterskor. För att säkra kompetensförsörjningen krävs en attraktiv arbetsmiljö så vårdpersonal stannar i yrket. Vi vill också att staten tar ansvar för att vi har tillräckligt med läkare, sjuksköterskor m.fl. för att klara en god hälso- och sjukvård. Landstingens ansvar måste minska eftersom det inte möjliggör helhetssyn för Sverige. Ja. T ex ska specialistsjuksköterskor få lön under utbildningen, och karriärtjänster med högre lön för ansvar och erfarenhet. Liberalerna har drivit att kuratorer i vården ska bli legitimationsyrke. Digitalisering kan underlätta diagnostik/patologi Nya verktyg för diagnostik/patologi behöver utvecklas med digitalisering Ja, men det gäller även att resursoptimera den kompetens vi har genom att fortsätta genomförandet av intentionerna i Måns Roséns statliga utredning Träning ger färdighet. Ja. Vi vill ha en uppdaterad nationell cancerstrategi och satsar 500 miljoner kr/ år på genomförandet. Den ska ha konkreta förslag om cancervårdens personal- och kompetensförsörjning. Vi satsar 400 miljoner kr/år på utbildning av specialistsjuksköterskor med bibehållen lön. Ja. Vårt mål är fler anställda i vården till 2022, att fler sjuksköterskor ska få läsa till specialister med studielön eller utbildningsanställning. Vi satsar på kompetensförsörjningen, specialistutbildningen och specialistsjuksköterskeutbildningen Vi satsar stort på vårdpersonal i vår budget, dels för att göra yrket attraktivt, dels för att locka tillbaka de som slutat. Vi anser att det är bra att öka antalet utbildningsplatser men det hjälper inte när personal ändå slutar för att de inte orkar med arbetstiderna och arbetsvillkoren. Vi har många nya förslag för sjukvårdspersonal. Ja, V har motionerat om att cancerstrategin bör kompletteras med en kompetensförsörjningsplan. Vi anser att sjuksköterskor ska kunna få specialistutbildning med samma villkor som läkare och har förhandlat fram att 300 miljoner kronor årligen satsas för detta.

6 2. satsa på en mer jämlik vård genom styrmedel som ger lika god tillgång till cancerläkemedel i alla landsting och regioner? Ja. Ja. Det finns stora skillnader mellan hur landstingen klarar en jämlik och kvalitativ cancer-vård. Vi vill att staten får huvudansvar för sjukhusvården, vilket är avgörande för att säker-ställa en jämlik tillgång till läkemedel. Ja, det behövs mer av nationell samordning och styrning av vården, och tillgången till kostsamma läkemedel är en del i detta. Genom NT-rådet (nya terapier) skapas jämlik vård med gemensamma principer och hälsoekonomisk analys. Genom uppräkning av statsbidrag ger vi förutsättningar för landsting att utjämna skillnader. Ja. En ny nationell cancerstrategi ska väga in och peka ut handlingsvägar framåt för hur alla patienter i landet ska få tillgång till nya kraftfulla cancer-läkemedel på ett jämlikt sätt. Tillgång till läkemedel är en viktig del av en jämlik vård. Regeringen gör just nu en översyn av systemen för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel genom en utredning. Vi vill satsa på en mer jämlik vård. Det ska inte vara skillnad på den vård du får beroende på var du bor. Vi ser tillgänglighet som den nu enskilt viktigaste frågan att komma till rätta med. För det krävs flera olika insatser och satsningar såväl resursmässigt som organisatoriska förändringar. Ja, viktig fråga för V. Varje landsting måste genomföra nödvändiga åtgärder för att minska omotiverade skillnader inom cancervården. Tack vare V får nu kommunerna 10 miljarder extra från och med 2017.

7 3. fortsätta den ekonomiska satsningen på standardiserade vårdförlopp för tidig upptäckt och tidig behandling som ökar möjligheten till bot och överlevnad? Ja. Till skillnad mot regeringen förlänger vi finansieringen av RCC efter 2018 för att förstärka arbetet med standardiserade vårdförlopp samt samordna och effektivisera cancervården. Vi vill också korta vårdköerna genom att återinföra kömiljarden. Ja. Ja, standardiserade vårdförlopp är en kvalitetsfråga. Ja. Idag får bara hälften av cancerpatienterna vård i tid pga brist på specialister. Det försvårar arbetet med att ge alla patienter vård i tid även om det finns standardiserade vårdförlopp på plats. Ja. Vi vill avsätta 500 mnkr per år på en ny och utvecklad cancersatsning som bl.a. fokuserar på att korta köerna och fortsätta arbetet med standardiserade vårdförlopp. Ja vi ser standardiserade vårdförlopp som mycket bra och tror att det kan användas inom fler områden. Satsningen syftar till en mer jämlik vård. V välkomnar dessa initiativ men menar att mer behöver göras. Det är inte acceptabelt att socioekonomiska faktorer, kön eller geografi ska påverka vilken cancervård människor erbjuds.

8 4. säkerställa att RCC får fortsatt statlig finansiering och blir ett kunskapscentrum för sammanhållen cancervård? Ja. Ja. För att säkra framtidens cancervård är det avgörande med fortsatt strategisk och långsiktig satsning inom RCC. Ja. Vi ser ett värde av fortsatt finansiering, ja. I det långa loppet är vi dock positiva till en dialog om att överföra ansvar och medel fullt ut till de olika sjukvårdsregionerna. Ja. Regionala cancercentrum ska vara ett nav och kunskapscentrum för sammanhållen cancervård. Därutöver behövs ytterligare åtgärder, bland annat ytterligare koncentration av avancerad högspecialiserad cancervård. Ja. I vår cancersatsning ingår en fortsatt statlig finansiering för utveckling av RCC. Det är något vi ställer oss positiva till. RCC är en viktig resurs i utvecklingen av hälso- och sjukvården som både kan och bör utvecklas. RCC ska naturligtvis ha de resurser som erfordras och bör ges en nyckelroll att utveckla kunskapsspridning inom sina regioner och sinsemellan.

9 5. satsa på den nödvändiga utvecklingen av IT-stöd med bland annat digital vårdplan till alla patienter, journal på nätet och möjlighet till digital inrapportering av biverkningar från patienter? Ja, genom en bred överenskommelse mellan stat, kommuner, landsting och privata aktörer för ökad digitalisering samt genomföra en översyn av lagstiftningen för att ge rätt förutsättningar för utvecklingen av digitala lösningar i hela hälso- och sjukvården. Ja. För KD är det en självklarhet att patienten själv ska ha full tillgång till sin journal och vårdplan på nätet. Patienterna bör få bättre möjligheter att själva komplettera kvalitetsregistren med egna data. Ja. Vården måste komma ikapp sin samtid vad gäller moderna, fungerande IT-verktyg. Ja, vi vill se ökade satsningar på digitalisering och ett ytterligare utvecklat arbete med IT-stöd i vården. Regioner och landsting genomför nu upphandlingar av nya kärnsystem och digitala lösningar som ur en teknisk synvinkel säkerställer det ni efterfrågar. Ja. Den nationella läkemedelslistan måste utvecklas o sammanlänkas med journalsystemen. Det behövs en tydligare nationell samordning av digitaliseringen av vården och omsorgen. Det krävs flera steg för att digitaliseringen ska tas tillvara fullt ut, bl a investeringar, strukturella förändringar av arbetssätt i vården samt tydligare fördelning av ansvaret mellan olika huvudmän. Ja. Vi vill fortsätta att satsa på IT-utveckling inom sjukvården samt göra nödvändiga förändringar av stiftningen för att göra detta möjligt. Vi vill fortsätta arbetet med visionen om att Sverige ska vara bäst på E- hälsa år Ja det vill vi satsa på. Vi ser att det finns stora fördelar och vinster att göra med en viss digitalisering av vården. Vi anser också att man bör se över digitalisering och mobila team i primärvården.

10 6. förändra lagstiftningen så att flexibel sjukskrivning kan införas och underlätta för de cancersjuka som kan att jobba kvar på sina arbetsplatser? Ja. Man mår bättre av att ha den sociala kontakten som arbetsplatsen ger men man ska självklart ta hänsyn till hur den sjukskrivne mår och orkar. Vi har därför föreslagit en större flexibilitet vad gäller deltidssjukskrivningar genom att de fasta stegen i sjukpenningen, sjukersättningen och rehabiliteringspenningen slopas. Andra typer av flexibilitet i sjukförsäkringen behöver utredas vidare. Ja. Vi tycker att graden av sjukskrivning ska kunna variera i princip steglöst (inte som idag procent), och också att den ska kunna variera mer över tid. Det ska vara möjligt att jobba mer när man mår bättre och mindre dåliga dagar. Ja, detta är något som vi kommer att titta närmre på. Som vi ser det, så är detta en del av att omstrukturera myndigheternas roll till att jobba mer med tillitsstyrning. Vi vill skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna jobba, även om de inte kan jobba fullt ut. Flexibel sjukskrivning är ett sätt för de cancersjuka att jobba kvar på sin arbetsplats i den utsträckning som är möjligt. Projektet Flexibel sjukskrivning visar att regelverket inte är tillräckligt flexibelt. Utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum ska utreda om de gällande reglerna är ändamålsenliga och ska redovisa sina förslag under Ja det är något vi just nu ser över. Försöken med flexibel sjukskrivning har haft goda resultat. Vi vill avvakta det beredningsarbete för att utveckla sjukskrivningsprocessen som pågår innan vi tar ställning för lagstiftning, men menar att de fasta gränserna för sjukskrivning bör bli mer flexibla.

11 Svaren är inskickade av: Centerpartiet, Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson. Kristdemokraterna, Acko Ankarberg-Johansson, partisekreterare och fokusperson i vårdfrågor. Liberalerna, Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och sjukvårdspolitisk talesperson. Miljöpartiet, Jan Lindholm socialpolitisk talesperson. Moderaterna, Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson. Socialdemokraterna, Anna-Lena Sörenson, vice ordförande i Socialutskottet. Sverigedemokraterna, Per Ramhorn, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson. Vänsterpartiet, Karin Rågsjö, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson.

12

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i Västra Götalandsregionen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:482 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En jämlik cancervård 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Regionala skillnader 3 5 Omotiverade

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Statens styrning av kommuner och regioner Juni Annika Wallenskog, chefsekonom SKL

Statens styrning av kommuner och regioner Juni Annika Wallenskog, chefsekonom SKL Statens styrning av kommuner och regioner Juni 209 Annika Wallenskog, chefsekonom SKL Fri beskattningsrätt 90-talets Skattereform. Generella bidrag in i påse Utveckling kommunalskatt Högst, lägst och median

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning.

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475. Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om personalbemanning. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1311-1475 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 14*03-0 4 0 0 0 1 2 * Skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om personalbemanning

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringsbeslut III:5 2015-03-05 S2015/1659/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringens beslut

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3769 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2018

Läs mer

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna.

Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. Folkpartiet Genom att fullfölja arbetet med en nationella cancerstrategin, där en sammanhållen och patientfokuserad vård är en av de viktigaste delarna. 2) Varför är ålder med i beräkningen när man ser

Läs mer

Foto: Riksdagsförvaltningen

Foto: Riksdagsförvaltningen Foto: Riksdagsförvaltningen 116 CANCERFONDSRAPPORTEN 2014 KAPITEL 6 Politik Politiken spelar en viktig roll i kampen mot cancer. Det är politikerna som bestämmer förutsättningarna för sjukvård och forskning.

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar.

Fråga 3: Vad tänker ert parti göra för att forskning kring stamning ökar? Förtydliga gärna ert svar. Vem och från vilket parti är du? Fråga 1: Hur tänker ert parti jobba för att vårdgarantin även ska inkludera stamning och gälla i hela landet, både vad gäller bedömning och behandling? Förtydliga gärna

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården

Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Avdelningen för kunskapsstyrning Cecilia Littorin Vårdutvecklare Datum Diarienummer 2015-01-29 RS150023 Regionstyrelsen Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Riksdagspartiernas svar på Canceralliansens frågor

Riksdagspartiernas svar på Canceralliansens frågor Riksdagspartiernas svar på Canceralliansens frågor 4. Instämmer Ditt parti i Canceralliansens krav att alla cancerpatienter skall ha rätt att få en skriftlig behandlingsplan med bestämda datum för fortsatta

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13. Cancervården utmaningar och möjligheter

Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13. Cancervården utmaningar och möjligheter Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13 Cancervården utmaningar och möjligheter 2 Sammanfattning av rapport 2015/16:RFR13 Förord Ungefär varannan människa som är ung i dag kommer någon gång under sin livstid

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

Hur ska brukarens inflytande öka?

Hur ska brukarens inflytande öka? Hur ska brukarens inflytande öka? 1. Vilka åtgärder krävs för att sjukvården ska bli bättre på att involvera psykiatripatienter när det gäller deras egen vård och val mellan olika behandlingsalternativ?

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3219 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017

Läs mer

Grupparbete Jobbet och samhället

Grupparbete Jobbet och samhället Grupparbete Jobbet och samhället Utgå från det parti/partier just din grupp har blivit tilldelat. Fundera över följande frågor: 1. Hur vill ditt parti att eventuellt överskott i välfärden ska användas?

Läs mer

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen - 2025 Regionalt Cancercentrum Norr Innehållsförteckning 1. Samordning av cancervården... 3 2. Strategi: Vård med patientens fokus... 4 3. Strategi:

Läs mer

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU17 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om avgiftsfrihet för viss screening

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab 2015-08-03 LS 2015-0121 Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Ankom Stockholms

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

Skattekronans fördelning: 10,77 kr

Skattekronans fördelning: 10,77 kr Skattekronans fördelning: 10,77 kr Kultur, utbildning och friluftsliv (0,16kr) Habilitering o hjälpmedel (0,21kr) Tandvård (0,30kr) Läkemedel (1,37kr) Kollektivtrafik och övrig reg verk (0,63kr) Politisk

Läs mer

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om hur Socialdemokraterna vill använda regeringens 843 miljoner kronor för kortare köer och mer vårdpersonal

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om hur Socialdemokraterna vill använda regeringens 843 miljoner kronor för kortare köer och mer vårdpersonal Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1473 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-02-19 SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av

Läs mer

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Samverkan och interaktion i patientens process För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Tre projekt för förbättrad samverkan och interaktion Samverkan och interaktion mellan aktörerna

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Privatiseringen av hälso sjukvården i Stockholm

Privatiseringen av hälso sjukvården i Stockholm Sammanfattningavseminariet: Privatiseringenavhälso sjukvården istockholm Stockholmslänslandstingär,ijämförelsemedandralandsting,extremtvadgäller konkurrensutsättningochprivatiseringavvården.medanandralandstingköperentiondel

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Landstingsstyrelsen 1 (5) Kulturdepartementet Ku2017/02516/DISK Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kulturdepartementet

Läs mer

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner God och nära vård i Gävleborg I samarbete med Gävleborgs kommuner Nära vård: Bakgrund SOU 2015:98 Träning ger färdighet, Måns Rosén SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Insatser för att minska tobaksrökningen

Insatser för att minska tobaksrökningen Insatser för att minska tobaksrökningen Utvecklingsarbete för att stärka ledning och styrning av hälso- och sjukvårdens arbete med rökavvänjning. Sveriges Kommuner och Landsting Arbetsgivarorganisation

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Organisationen Region Östergötland Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Hösten Region 2017 Östergötland ST-LIV Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan

Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Underkänt! Stockholmarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

ENKÄT RIKSDAGSPARTIERNA VÄRLDSCANCERDAGEN 4 februari 2017

ENKÄT RIKSDAGSPARTIERNA VÄRLDSCANCERDAGEN 4 februari 2017 ENKÄT RIKSDAGSPARTIERNA VÄRLDSCANCERDAGEN 4 februari 2017 Citera oss gärna, men ange källa Nätverket mot cancer 1 Fråga 1: I Göteborg förbättrades överlevnaden vid avancerad äggstockscancer från 40 % till

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Direktivet

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan

Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Underkänt! Örebroarnas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Sätta dagordningen och fokus

Sätta dagordningen och fokus Sätta dagordningen och fokus VÅRDLYFT FÖR DALARNA BRA VÅRD FÖRE FLER SKATTESÄNKNINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (5) En vård av hög kvalitet Vården

Läs mer

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska

Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar till specialistsjuksköterska TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2017-01-04 RS160616 Regionkontoret HR-avdelningen Jennie Tingblad HR-strateg Regionstyrelsens arbetsutskott Utbildningsanställningar för sjuksköterskor som studerar

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik,

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Baserad på 2017 års siffror

Baserad på 2017 års siffror Baserad på 2017 års siffror Skattekronans fördelning 2018 (10,77 kr) Primärvårdsnämnd Nämnden för kultur-, utbildning och friluftsverksamhet Landstingsfullmäktige Landstingsstyrelse Demokratiberedning

Läs mer

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården

Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården Regeringsbeslut I:4 2014-09-04 S2014/6503/FS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Medel för att stödja utvecklingsarbetet inom cancervården 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren Hälsopartiet 2014 översikt av svaren bedömningen är helt och hållet min egen och utgör grunden till val av segrare, Hälsopartiet. Lite mer bakgrundsdata gavs via: http://hudcancer.nu/pdf/sh2014.pdf Fråga

Läs mer

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr).

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr). 1 (3) KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr När: Måndag den 5 februari 2018 Kl:16.00-19.00 (fika serveras under mötet) Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

Motion 2015:33 av Jonas Lindberg (V) och Feline Flodin (V) om specialistutbildning för undersköterskor

Motion 2015:33 av Jonas Lindberg (V) och Feline Flodin (V) om specialistutbildning för undersköterskor Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-10-05 LS 2015-1239 Landstingsstyrelsen Motion 2015:33 av Jonas Lindberg (V) och Feline Flodin (V) om specialistutbildning för undersköterskor

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Motion 2018:10 av Tara Twana (S) om att alla kvinnor har nytta av mammografi

Motion 2018:10 av Tara Twana (S) om att alla kvinnor har nytta av mammografi 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-03-13 LS 2018-0272 Regionstyrelsen Motion 2018:10 av Tara Twana (S) om att alla kvinnor har nytta av mammografi Föredragande regionråd: Ella Bohlin Ärendebeskrivning

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Riksrevisionens rapport om statens styrning genom riktade statsbidrag inom hälso- och sjukvården

Riksrevisionens rapport om statens styrning genom riktade statsbidrag inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU19 Riksrevisionens rapport om statens styrning genom riktade statsbidrag inom hälso- och sjukvården Sammanfattning Utskottet föreslår fem tillkännagivanden till regeringen

Läs mer

Valåret 2018 En möjlighet att påverka

Valåret 2018 En möjlighet att påverka 1 Valåret 2018 En möjlighet att påverka Att vara en seniorpolitisk organisation har aldrig varit så viktigt som nu 27 procent av väljarna är 65+ Våra stadgar säger att förbundet ska verka för seniorers

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan

Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Underkänt! Uppsalabornas åsikter om skolan Rapport från Lärarnas Riksförbund Förord Både inför valet 2006 och 2010 rankades skolan som en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Dystra internationella

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU11 Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens

Läs mer

September 2014 NYHETSBLAD LANDSTINGSVALET 2014. Gör din röst hörd

September 2014 NYHETSBLAD LANDSTINGSVALET 2014. Gör din röst hörd September 2014 NYHETSBLAD LANDSTINGSVALET 2014 Gör din röst hörd Gör din röst hörd i valet till nya Region Östergötland! Söndagen den 14 september är det åter igen dags att bege sig till valurnorna (om

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer