Framtidens cancervård?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidens cancervård?"

Transkript

1 Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i Västra Götalandsregionen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR)

2 Enkät om cancervården till politiska partier i Västra Götalandsregionen Genomförande: Enkät via e-post april 2018 Påminnelse (vid behov) Sammanställning av resultat 11 juni 2018 Avsändare: Patient- och närståenderådet PNR vid RCC Väst

3 Brev till politiska partier inför valet 2018 Efter fem års erfarenhet av att aktivt delta i utvecklingen av cancervården har vi inom Patient- och närståenderådet (PNR) skaffat oss ingående kunskaper om hur cancervården ser ut och fungerar. Mycket har förbättrats men det kvarstår också brister som behöver åtgärdas. Vi efterfrågar nu stöd av regionala och nationella politiker för att åtgärda det som kvarstår och har bett om svar på några utvalda frågor för att veta vilka satsningar som de ställer sig bakom.

4 Vi ställde sex frågor till de olika partierna Samtliga frågor inleddes med förutsättningen: Om ni innehar majoriteten i regionen efter valet kommer ni då att: Svaren redovisas för varje parti i bokstavsordning med respektive partisymbol framför svaret.

5 1. satsa på kompetensförsörjning genom att utbilda fler onkologer, patologer, radiologer, specialistsjuksköterskor och kuratorer? Vi vill locka fler att arbeta inom cancervården och också behålla de som arbetar där idag genom en lönekarriärstege som bygger på ökat ansvar och anställningsår. Vi har redan startat ett arbete med utbildning på arbetstid. Kompetensförsörjning är en viktig faktor för en fungerande hälso- och sjukvård och är alltid en prioriterad fråga. För att cancervården ska fungera så måste fler utbildas inom detta område. Ja! Vi behöver utbilda fler, men även få medarbetare att vilja stanna kvar. Vi vill fortsätta satsningar på fler utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor, utökad ersättning för obekväm arbetstid och nya arbetstidsmodeller. Vi vill se fler karriärsteg för vårdpersonal, där utbildning och ansvar belönas. Ja, det gör vi redan idag. Vi kommer att gå ifrån 45 ST-block till 90. Satsningen gör det möjligt att styra STblock till bristyrken, såsom onkologer, patologer och radiologer och öka antalet specialistläkare inom dessa kategorier. Ja det gör vi redan genom att gå ifrån 45 ST-block till 90 som styrs regioncentralt och till bristyrken, såsom onkologer, patologer och radiologer. Vi utbildar specialistsjuksköterskor med betald utbildningstid. Vi påverkar regeringen om utbildningsvolymer på kuratorer. Ja, Både kompetensförsörjning och kompetensutveckling är viktigt. Vi ska erbjuda konkurrenskraftiga löner och arbetsvillkor samt kompetensutveckling på betald arbetstid och förbättra arbetsmiljön, öka delaktigheten för de anställda och utglesning av helgarbete. Inget svar. Ja, utan personal faller vården. Det krävs att fler utbildas och att skapa en hållbar arbetsmiljö så att vi kan behålla den personal vi har och rekrytera nya samt satsa på mer personal, bättre av arbetsmiljö genom kortare arbetstid, bättre löner och möjligheter till kompetensutveckling.

6 2. fortsätta den ekonomiska satsningen på standardiserade vårdförlopp för tidig upptäckt och tidig behandling som ökar möjligheten till bot och överlevnad? Standardiserade vårdförlopp har lyft cancervården och när alla vårdförloppen som är planerade införts hoppas vi ta modellen vidare även inom andra områden, men det kräver ett nytt sätt att tänka och ett nytt arbetssätt för personalen. Standardiserade vårdförlopp har inneburit en kvalitetshöjning för cancervården så det är viktigt att de kan fortsätta att utvecklas. Ja! De standardiserade vårdförloppen har varit viktiga verktyg för att korta väntetiderna och för att säkerställa en mer jämlik vård. Från vår sida ser vi det därför som mycket angeläget med fortsatta satsningar på arbetet med standardiserade vårdförlopp. Vi ser ett värde av fortsatt finansiering, ja. I det långa loppet är vi dock positiva till en dialog om att överföra ansvar och medel fullt ut till de olika sjukvårdsregionerna. Ja, vi vill att staten förlänger sitt avtal och kommer arbeta för att säkerställa att de gör det. S-regeringen har avsatt statsbidrag till standardiserade va rdfo rlopp. De 28 fo rlopp som startats tom 2017 a r nu implementerade bl a genom info rande av koordinatorer o informationsinsatser. Vi vill satsa pa verksamhetsna ra forskning na ra patienten och ett allma nt regionalt PSA-provprogram. Ja, vi har länge drivit frågan om ett organiserat programkansli och screeningprogram mot prostatacancer. Vi har nyligen motionerat i regionfullmäktige om att införa ett screeningprogram mot tarmcancer. Ja det genomförda arbetet med standardiserade vårdförlopp har förbättrat den medicinska kvaliteten och överlevnaden och det ekonomiska stödet för detta skall naturligtvis fortsätta.

7 3. säkerställa att RCC får fortsatt statlig finansiering och blir ett kunskapscentrum för sammanhållen cancervård Vi ser mycket positivt på den statliga finansieringen som funnits för RCC och ser gärna en fortsatt statlig finansiering. Men vi ser samtidigt arbetet som så pass viktigt att det kommer att fortsätta oavsett statlig finansiering eller ej. KD etablerade 2009 den nationella cancerstrategin och regionala cancercentrum (RCC). Vi anser att staten måste fortsätta och utveckla arbetet med nivåstrukturering med det samlade strategiska arbetet inom RCC annars riskerar vi försämring istället för förbättring inom cancervården. Ja! De statliga satsningar som alliansregeringen beslutade om under förra mandatperioden har haft stor betydelse för att utveckla cancervården i Sverige. Vi är därför oroade över bristen på besked från den nuvarande regeringen om satsningarna kommer att få en fortsättning. Vi ser ett värde av fortsatt finansiering, ja. I det långa loppet är vi dock positiva till en dialog om att överföra ansvar och medel fullt ut till de olika sjukvårdsregionerna. Ja, vi vill att staten förlänger sitt avtal och kommer arbeta för att säkerställa att de gör det. RCC är viktiga för att bibehålla, utveckla kompetensen och sprida kunskap om cancervården för att verksamheterna ska kunna utvecklas på bästa sätt. Därför måste dessa centra ges de ekonomiska förutsättningar som krävs för att fortsätta sitt arbete. Ja, vi har länge drivit frågan om ett organiserat programkansli och screeningprogram mot prostatacancer. Vi har nyligen motionerat i regionfullmäktige om att införa ett screeningprogram mot tarmcancer. Ja det genomförda arbetet med standardiserade vårdförlopp har förbättrat den medicinska kvaliteten och överlevnaden och det ekonomiska stödet för detta skall naturligtvis fortsätta.

8 4. Säkerställa att cancerpatienter och deras närstående får tillgång till en utbildad kontaktsjuksköterska? Ja, mycket viktigt! Kontaktsjuksköterskorna är fantastiska och utgör ett bra stöd och vägledning för patienter med cancerdiagnos. Patienten ska inte behöva vara sin egen projektledare. Kontaktsjuksköterskorna är ett arbetssätt som är här för att stanna. Ja, kontaktsjuksköterskorna är ett bra stöd och vägledning för patienten. Ja! Kontinuitet och en nära relation mellan patient och vårdgivare en förutsättning för en trygg hälso- och sjukvård, såväl inom primärvården som sjukhusvården. Vi ser positivt på en utveckling där alla, som så önskar, får möjlighet till en kontaktsjuksköterska. Västra Götalandsregionen arbetar idag med kontaktsjuksköterskor och vi kommer att fortsätta arbetet för att alla cancerpatienter ska ha tillgång till en kontaktsjuksköterska. Ja, det vill vi och regionen arbetar redan idag med kontaktsjuksköterskor och vi kommer att fortsätta säkerställa att alla cancerpatienter får tillgång till en kontaktsjuksköterska eller annan lämplig personalkategori. Patienter med cancer ska ges ett kontrakt där deras rättigheter och möjlighet till inflytande framgår. Ansvaret för att hålla samman vården ska en särskild kontaktsjuksköterska ha och ansvara för samordning av undersökningar och aktiviteter i en individuell vårdplan. I allmänhet pratar vi ofta om att öka kontinuiteten inom vården, vi vill även se över hur vi kan utveckla vårdkoordninatorernas uppgift. Lärdomar vi tagit del av från bl. a studiebesök i USA, där använder man som regel vårdkoordinationer för alla diagnoser. Ja. Kontaktsjuksköterskor har visat sig fungera väldigt bra nästan överallt där det prövats och är viktiga för trygghet och kontinuitet.

9 5. Satsa på psykosocialt stöd och tillgång till cancerrehabilitering med en skriftlig rehabiliteringsplan redan vid behandlingsstart Nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering tydliggör de aspekter som ska implementeras och bli föremål för lokal, regional tillämpning. Viktigt att cancerpatienter var de än bor får tillgång till cancerrehabilitering med tillhörande rehabiliteringsplan och garanteras en jämlik cancervård. Ja, psykosocialt stöd och skriftlig plan är en viktig del i behandlingen för patienter med cancer. Ja! Det psykosociala stödet behöver utvecklas och det gäller också stödet riktat mot anhöriga. Cancer är en sjukdom som ställer hela tillvaron på ända och skapar känslor som samhället måste kunna möta. Kravet på en skriftlig rehabiliteringsplan måste regionen leva upp. Idag arbetar vi med det psykosociala stödet samt rehabilitering för cancerpatienter. Det är viktigt att vi även fortsättningsvis följer upp tillgången och kvalitén så att alla patienter får en god och sammanhållen rehabilitering redan från start. Ja, vi arbetar redan med det i regionen, och kommer att fortsätta utveckla tillgången till psykosocialt stöd och tillgång till cancerrehabilitering. Ja, vi vill satsa på cancerrehabilitering då alltfler människor lever med sin cancer under längre tid och de komplikationer som det innebär. Vi vill se ett utökat samarbete där vårdinsatserna hålls samman, både fysiska samt psykosociala insatser som utgår från patientens behov. Inget svar. Ja. I en personcentrerad vård är dialog och tydlighet med patienten om den fortsatta vårdkedjan otroligt viktigt och en rehabiliteringsplan skall finnas med från början. Psykosocialt stöd är nödvändigt både för patient och anhöriga, stödet behöver stärkas.

10 6. satsa på den nödvändiga utvecklingen av IT-stöd med bland annat digital vårdplan till alla patienter, journal på nätet och möjlighet till digital inrapportering av biverkningar från patienter? Vi har varit med och inlett de stora satsningarna på Framtidens Vårdinformationsmiljö, regionens viktigaste digitaliseringssatsning som ska underlätta och förenkla den digitala arbetsmiljön för vårdens medarbetare och leda till en bättre hälso- och sjukvård för patienterna. Majoritetspartierna i VGR har inlett en satsning på det som kallas Framtidens Vårdinformationsmiljö en stor investering på ny it-teknik för att underlätta och förenkla den digitala arbetsmiljön i vården. Det innebär förbättringar för patienten. Ja! Digitalisering kommer att vara en central del av en trygg och modern vård, men det måste ske på patientens egna villkor. Vi ser stora möjligheter med digital kommunikation mellan patient och sjukvården, liksom för patienten att från hemmaplan själv inrapportera olika patientdata. FVM, framtidens vårdinformationsmiljö, det nya kärnsystemet ska införas med start från 2019 och vara fullt genomförd i hela VGR ca tre år senare. Där har också de 49 kommunerna option på att gå med, vilket underlättar kommunikation genom hela vårdkedjan. Ja, vi satsar på digitalisering och utveckling av IT-stöd genom Framtidens Vårdinformationsmiljö som innebär att VGR kommer att ha ett gemensamt system att hantera, dokumentera och tolka vårdinformation på. Samarbetet mellan olika vårdverksamheter och vårdnivåer kommer att underlättas. Ja, vi vill satsa på en IT-utveckling med gemensamma journaler och digitala vårdplaner En upphandling av framtidens vårdinformationsmiljö i VGR sker nu En viktig digitaliseringssatsning för en ny, hållbar och modern sammanhållen informationsmiljö som möter behov och krav från både invånare och verksamhet. Vi satsar som alla andra partier på framtidens vårdinformations miljö, dvs det nya journalsystemet. Den kan underlätta mycket, bland annat bli ett förbättrat beslutstöd för behandlande läkare och samtidigt skapa ett mer personcentrerat arbetssätt. Ja, en del finns redan, annat behöver utvecklas. Just nu satsar VGR på ett nytt IT stöd, Framtidens vårdinformationsmiljö, men det kommer att ta tid innan det kan införas i hela regionen. Det kommer t.ex. att kunna förbättra tillgång till kunskapsstöd betydligt.

11 Svaren är inskickade av: Centerpartiet, Cecilia Andersson ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen Kristdemokraterna, Monica Selin regionråd Liberalerna, Jonas Andersson regionråd Miljöpartiet, Tony Johansson hälso- och sjukvårdsgruppledare Moderaterna, Johnny Magnusson gruppledare Socialdemokraterna, Helene Eliasson gruppledare Sverigedemokraterna, Heikki Klaavuniem Regionråd SD Vänsterpartiet, Eva Olofsson oppositionsråd

12

Framtidens cancervård?

Framtidens cancervård? Framtidens cancervård? Svar på PNR:s frågor till partier i riksdagen inför valet 2018 Patient- och närståenderådet (PNR) Enkät om cancervården till politiska partier i riksdagen Genomförande: Enkät via

Läs mer

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 2 Nuläge informationen bunden till organisation Ambulans Specialiserad vård Hemsjukvård Primärvård

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret Framtidens vårdinformationsmiljö Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret 3R Sussa Cosmic Övriga Interoperabilitet Tidplan 24 nov Ansökningsinbjudan 24 mar Ny

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Informationsträff NPÖ

Informationsträff NPÖ Hur påverkar Program Framtidens vårdinformationsmiljö arbetat med att producera information? Informationsträff NPÖ 2019-01-17 Ann-Charlotte Klarén ehälsosamordare Skaraborgs kommunalförbund VISIONEN MED

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Valet? eller 2 Invånarnas resa genom vården blir enklare genom att både Västra Götalandsregionen och alla de 49 kommunerna deltar i arbetet VISIONEN MED

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan Framtidens vårdinformationsmiljö Trollhättan 2018-05-30 Länsgemensam samverkansorganisation för verksamhetsutveckling med stöd av IT som samordnas av VästKom. 2018-05-29 Innehåll Vision Framtidens vårdinformationsmiljö

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Katja Vuollet Carlsson Samordnande kontaktsjuksköterska RCC Norr Västerås, Onkologidagarna 2016-03-17 Aktiv överlämning Under patientens tid i

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Hela patienten hela vägen Heléne Öberg, regional patientprocessledare, RPPL Cancerrehabilitering, RCC Syd 2017-10-25 NVP Cancerrehabilitering 2017 Nationella

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 1. Kontaktuppgifter 2. Min vårdplan 3. Min diagnos 4. Min behandling 5. Praktisk information om din operation 6. Praktisk information

Läs mer

Når vi målen med cancerplan ?

Når vi målen med cancerplan ? Når vi målen med cancerplan 2016-2019? Cancerplan 2020-2023 vad händer nu? 2019-02-21 Katja Markovic-Lundberg tf. enhetschef/verksamhetsutvecklare Nationell cancerstrategi för framtiden Fem övergripande

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte Processledare 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för 2020-2023

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Samverkan och interaktion i patientens process För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Tre projekt för förbättrad samverkan och interaktion Samverkan och interaktion mellan aktörerna

Läs mer

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3

V201 Kommittémotion. 1 Innehåll 1. 2 Förslag till riksdagsbeslut 1. 3 Inledning 2. 4 Regionala skillnader 3. 5 Omotiverade skillnader 3 Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:482 av Karin Rågsjö m.fl. (V) En jämlik cancervård 1 Innehåll 1 Innehåll 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Inledning 2 4 Regionala skillnader 3 5 Omotiverade

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 2013 Framtidens vårdinformationsmiljö Programdirektivet politiskt beslutat 26 november 2014 - Västra Götalandsregionen 18 december 2014 - Region Skåne 14

Läs mer

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd.

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd. Kommunala optioner inom FVM Programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är Västra Götalandsregionens (VGR) viktigaste digitaliseringssatsning. VGR har identifierat att nuvarande informationsmiljö

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att

Läs mer

Vi finns för att cancer finns

Vi finns för att cancer finns 2017-08-31 Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Vi finns för att cancer finns Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av cancerfall per år är

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2016-06-13 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 442 000 invånare i länet. I Östergötland finns

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Hur ska brukarens inflytande öka?

Hur ska brukarens inflytande öka? Hur ska brukarens inflytande öka? 1. Vilka åtgärder krävs för att sjukvården ska bli bättre på att involvera psykiatripatienter när det gäller deras egen vård och val mellan olika behandlingsalternativ?

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Sofia Paulsson.

Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar. Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Sofia Paulsson. Programberedning 6-1 (6) Sammanträde i Programberedningen för stora folksjukdomar Datum Tid 14.00-16.00 Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (M) (S) (M) (L) (C) (S)

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Rapport 2012 2 (6) Sammanfattning Alla cancerpatienter ha tillgång till en kontaktsjuksköterska eller motsvarande, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Vad är Regionalt Cancercentrum (RCC)? Jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. Målen är bland annat att

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Detaljbudget 2017 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 8. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse

Detaljbudget 2017 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. 8. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 8. Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Framtidens vårdinformationsmiljö/3r Inom ramen för det verksamhetsdrivna programmet 3R Framtidens

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018

Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 2018 Forska!Sveriges enkät till riksdagskandidater på valbar plats 218 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater på valbar plats Metod: Elektronisk enkät till 352 politiker uppsatta

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-09 Dnr 1702867 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Åtgärder efter att den

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF 2017-04-04 Namn Marie Boëthius Koordinator Lokal processledare Kontaktsjuksköterskan Aktiva överlämningar Avgränsning och

Läs mer

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Katja Vuollet Carlsson Regional samordnare för kontaktsjuksköterskor 2016-10-06 KSSK uppdrag nationell Fokus på områden där samverkan/samarbete behövs

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

Hur blir det möjligt?

Hur blir det möjligt? Hur blir det möjligt? - Att skapa förutsättningar för patienten, dig själv och din organisation. - Att implementera, vad är det? Eva Eliasson Fysioterapeut/ Lymfödemterapeut Rehabiliteringsenheten Centralsjukhuset

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2019-02-19 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

personal till Neurologen på CLV & Ljungby lasarett?

personal till Neurologen på CLV & Ljungby lasarett? Svar från partierna, ordningen på svaren är listade efter hur svaren kommit in till oss. Frågor inför valet hösten 2018 1. Hur tänker ni arbeta för att göra tjänsterna mer attraktiv gällande ny personal

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA

NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA FOTO: ANNA KERN NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 65 000 personer i Sverige kommer att få en cancerdiagnos

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle EMI 20180228 Vem är jag Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle www.vastkom.se www.vgregion.se/digitalagenda www.skl.se/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering.2138.html Organisation Nationellt/regionalt/delregionalt/lokalt

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare

Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Välkommen till Cancerdag för allmänläkare Program förmiddagen 08:30-09:15 Inledning 09:15-09:25 Bensträckare 09:25-10:15 Tidig upptäckt 10:15-10:25 Bensträckare 10:25-11:30 Standardiserade vårdförlopp

Läs mer

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. SKL:s Dnr 14/6942 Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården September 2015 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet Uppdrag >ll myndigheter Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp Regionala cancercentra (RCC) Implementering av den nationella cancerstrategin Kjell Asplund Presentation på Socialstyrelsen mars

Läs mer

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Flera statliga utredningar ligger till grund för omställningsarbetet Göran Stiernstedts Effektiv vård Anna Nergårdh God och Nära Vård Måns Roséns Träning ger

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Stockholm 6 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr

Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen Regionalt Cancercentrum Norr Långsiktig strategi för cancervården i norra regionen - 2025 Regionalt Cancercentrum Norr Innehållsförteckning 1. Samordning av cancervården... 3 2. Strategi: Vård med patientens fokus... 4 3. Strategi:

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp Cancer

Standardiserade vårdförlopp Cancer Standardiserade vårdförlopp Cancer 2009 Betänkandet SOU 2009:11 En nationell cancerstrategi för framtiden Patienternas förväntningar Cancervård med hög kvalitet Lika över Sverige Diagnos och behandling

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Sammanställning av riktade statsbidrag 2017

Sammanställning av riktade statsbidrag 2017 Landstingsdirektörens stab 2017-02-01 Ärendenummer: 2017/00153 Utvecklingsenheten, Dokumentnummer: 2017/00153-2 Ekonomienheten Gunilla Skoog Monica Magnusson Sammanställning av riktade statsbidrag 2017

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för

Läs mer

Sätta dagordningen och fokus

Sätta dagordningen och fokus Sätta dagordningen och fokus VÅRDLYFT FÖR DALARNA BRA VÅRD FÖRE FLER SKATTESÄNKNINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (5) En vård av hög kvalitet Vården

Läs mer

En jämlik cancervård i hela Halland

En jämlik cancervård i hela Halland En jämlik cancervård i hela Halland Strategiska cancerenheten Region Halland Uppdrag: En jämlik cancervård Halland satsar på cancervården för att leva upp till den nationella cancerstrategin. Den strategiska

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringsbeslut III:5 2015-03-05 S2015/1659/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringens beslut

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland - större kraft att växa tillsammans större kraft att växa tillsammans Vad innebär det att bilda region? Landstinget tar över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna Landstinget i Östergötland bytte

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Framtidens va rdinformationsmiljo ; IT sto det Millenium Ann-Charlotte Klarén eha lsosamordnare Skaraborgs kommunalfo rbund Målbild

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor

Organisationen Region Östergötland. Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Organisationen Region Östergötland Maria Randjelovic Övergripande ST-studierektor Hösten Region 2017 Östergötland ST-LIV Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal

Läs mer

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren Hälsopartiet 2014 översikt av svaren bedömningen är helt och hållet min egen och utgör grunden till val av segrare, Hälsopartiet. Lite mer bakgrundsdata gavs via: http://hudcancer.nu/pdf/sh2014.pdf Fråga

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Rut Flensmarck, kurator Andrea Magnusson, sjuksköterska, sexualrådgivare Livet efter

Läs mer

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr).

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr). 1 (3) KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr När: Måndag den 5 februari 2018 Kl:16.00-19.00 (fika serveras under mötet) Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

System för kunskapsstyrning

System för kunskapsstyrning System för kunskapsstyrning Ny kunskapsorganisation i Västra sjukvårdsregionen Anders Carlqvist Nationellt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står landsting och regioner i samverkan samt Sveriges

Läs mer

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017-xx-xx 2018-03-22 Överenskommelse för väntetidssatsningen 2017 Landsting/regioner ska införa samtliga

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer