Verksamhetsplan med budget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2015-2017"

Transkript

1

2 Diarienummer: PVN-HSF Verksamhetsplan med budget Primärvårdsnämnden 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

3 Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Primärvårdens utmaningar är... 4 Strategi... 4 Förändringar under planperioden... 5 Nationella riktlinjer... 6 Organisation... 6 Intern kontroll... 7 Personalperspektivet... 8 Miljöperspektivet... 8 Ekonomiperspektivet... 8 Perspektiv... 9 Medborgarperspektivet... 9 Personalperspektivet Process- och förnyelseperspektivet Miljöperspektivet Ekonomiperspektivet Länssjukvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

4 Inledning Verksamhetens uppdrag Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården, såväl strategiskt som ekonomiskt. För primärvården tillämpas från 2010 en annan ersättningsmodell än för övriga hälso- och sjukvården. Primärvårdens ekonomiska ramar fastställs av Landstingsstyrelsen i Regelboken. Både landstingsdrivna och privata vårdcentraler ersätts och följs upp från Hälsoval Sörmland, som sorterar under Landstingsstyrelsen. Från 2011 är Primärvårdsnämnden produktions- och driftsnämnd för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Primärvårdsnämndens budgetdokument omfattar enbart de landstingsdrivna vårdcentralerna. Landstingets vision är Det öppna landstinget För jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region. Visionen är i inriktningsbeslutet om Framtidens Hälso- och sjukvård kompletterad med målsättningen att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län Med andra ord är det dessa formuleringar och dokument som är anger färdriktningen för planperioden och även åren därefter. Den gemensamma värdegrunden/utgångspunkten för all hälso- och sjukvård är Att bidra till god hälsa och vård på lika villkor för befolkningen Att vårdens ska ges med respekt för alla människors lika värde och den enskilda människans värdighet. Primärvårdens uppdrag är att arbeta hälsofrämjande, förebygga sjukdom, utreda och behandla sjukdomar och skador. Det övergripande målet för primärvården är att bidra till god hälsa och vård på lika villkor för befolkningen. Primärvårdens uppdrag är också att på ett professionellt och kostnadseffektivt sätt leverera nytta för de skattemedel som står till primärvårdens förfogande. Primärvården i Landstinget Sörmland ska bedrivas med god kvalitet. För att klara detta krävs att vårdens processer utvecklas och blir effektiva att minimera variationerna i omhändertagande av patienter att utveckla ledarskapet att personalen trivs, är engagerad och bidrar till en bra och effektiv vård samt känner stolthet för primärvården att beslut är faktabaserade att uppföljningsverktygen utvecklas för alla beslutsfattande nivåer att lokalerna är ändamålsenliga Primärvården är en viktig och avgörande länk i vårdkedjan. Primärvården är i de flesta fall den första kontakten för medborgarna när de söker vård. Länssjukvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

5 Primärvårdens utmaningar är Strategi Att utveckla och ta ansvar för den basala vården där sjukhusens specialistkompetens inte behövs Att tillsammans med sjukhusvården och kommunerna fortsätta utveckla sammanhållna vårdkedjor Kompetensförsörjning Primärvården omfattas inte av den 10-åriga fastighetsplanen, men står inför behov av lokalanpassning och underhåll vid ett flertal vårdcentraler. Under 2015 kommer en kartläggning av behoven att göras utifrån såväl arbetsmiljö- som säkerhetsperspektiv. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har sammanfattat och konkretiserat de fem perspektiven i tre fokusområden. Dessa fokusområden omfattar samtliga divisioner, inkl Primärvården. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har identifierat fem prioriterade områden som utgör ramarna för de mål och aktiviteter som kommer vara vägledande de närmaste åren. Dessa omfattar även Primärvårdsdivisionen och dess roll i vårdkedjorna. Fokusområden Fem prioriterade oråden Akutflöden Närvården Systematiska processarbetet Tillgängligheten och produktionsoch kapacitetsplaneringen Vårdplatserna Fokusområdena är också ett sätt att sortera och kommunicera perspektiven i landstingets planerings- och styrmodell. Trygga patienter motsvarar Medborgarperspektivet God, säker och jämlik vård Bra vårdmiljö Smidig resa genom vården motsvarar Process- och förnyelseperspektivet Välfungerande processer Bra tillgänglighet Fokus på de mest behövande Rätt utnyttjade resurser motsvarar Miljö, Personal- och Ekonomiperspektiven Mesta möjliga nytta inom givna ramar Ekonomi i balans Bra arbetsmiljö Länssjukvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

6 Samtliga mål och aktiviteter ska utgå från såväl patient- som personalperspektivet. Allmänhetens förtroende och ökad konkurrens om patienterna är två aspekter som under planperioden och även efter den kommer genomsyra utmaningarna. Utifrån det perspektivet krävs en fortsatt verksamhetsutveckling som främjar god tillgänglighet, att Sörmlandsperspektivet i alla sammanhang är en bottenplatta, närvårdsutveckling och samarbete över gränser. För att kunna möta det är såväl kompetensförsörjningen som satsning chefs- och medarbetarskap, delaktighet och engagemang centralt samt kultur för ständiga förbättringar centralt. Förändringar under planperioden Sammanfattningsvis går all utveckling och utmaning mot förändringar som en effekt av nya kundkrav och ny teknik. Ny patientlag Patientmakt är ett nyckelord för Landstinget Sörmland arbete med en personcentrerad vård. Från implementeras en ny patientlag i Sverige. Därmed ersätts den nuvarande hälsooch sjukvårdslagen med en ny modern lagstiftning som har fokus på patienten och patientmakten. Det är framför allt två saker i de nya lagen som är överordnat och det är patientens rätt att välja öppenvård, såväl primärvård som specialistvård, var man vill i landet. patientens rätt till delaktighet i vården och behandlingen Detta torde innebär att landstingen kommer möta ett större flöde mellan landstingen och det i sin tur sannolikt betyder att intresset för att följa landstingens tillgänglighetssituation och medicinska resultat. Konkurrensen om patienterna kommer öka. Det är viktigt att notera att vårdgarantin endast omfattar hemlandstinget samt att medicinsk bedömning och prioritering gäller. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

7 Nationella riktlinjer Nationella riktlinjer är ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på. De nationella riktlinjerna baseras på vetenskap och/eller beprövad erfarenhet inom hälso- och sjukvården. Riktlinjerna ligger sedan till grund för gemensamma vårdprogram i syfte att få en god och säker vård på likartat sätt för hela befolkningen. Samverkan med berörda politiker, verksamhetsföreträdare och tjänstemän är av central betydelse för att de nationella riktlinjerna ska få acceptans och följsamhet på alla nivåer. I arbetet med nya riktlinjer deltar landstinget i processen kring den preliminära versionen för respektive sjukdomsgrupp. I samarbete med övriga landsting inom regionen och i vissa fall även med länets kommuner utvecklas formerna för hur nya riktlinjer ska införas under ordnade former. De nya riktlinjerna är kvalitetshöjande men ofta även kostnadsdrivande. Nationella riktlinjer har fastställts inom en rad områden exempelvis sjukdomsförebyggande metoder, hjärtsjukvård och depression. Under 2013 startar utvärderingar/revideringar av riktlinjer inom exempelvis demens, stroke och diabetes. Vi har idag 15 nationella riktlinjer varav 1 inte rör HSF och det är tandvård. Astma och KOL Bröst-, colorektal- och prostatacancer Diabetes Depression och ångestsyndrom Demens Hjärtsjukvård Lungcancer Missbruk och beroende MS och Parkinson Palliativ vård Psykosociala insatser och läkemedelsbehandling vid schizofreni Rörelseorganens sjukdomar Sjukdomsförebyggande metoder Stroke Tandvård Under 2015 kommer inga nya nationella riktlinjer. Några är dock reviderade såsom hjärtsjukvård, missbruk och beroende samt diabetes. Organisation Den landstingsdrivna primärvården i Sörmland organiseras i en av Hälso- och sjukvårdsförvaltningens divisioner, Primärvårdsdivisionen. Den leds av en divisionschef som är direkt underställ Hälso- och sjukvårdschefen. Divisionen har 17 vårdcentraler i Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

8 samtliga kommuner med undantag av Vingåker. Primärvården ingår i en särskild Primärvårdsnämnd. Divisionen leds av en divisionschef. Intern kontroll Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rutiner för styrkortens mål gällande patient- och processperspektiven Säkerställa att befintliga rutiner leder till att rapporterade resultat för styrkortens mål är tillförlitliga. Kontroll omfattande hela den administrativa kedjan från registrering till rapportuttag för de rutiner som omfattas av styrkorten. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Uppföljning medicinsk kvalitet Verksamheterna ska delta i relevanta kvalitetsregister. Verksamheterna rapporterar vilka kvalitetsregister de deltar i och rapporterar hur resultaten återkopplats och följts upp. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

9 Personalperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rehabilitering av sjukskriven personal Rehabiliteringssamtal ska hållas med alla som uppnått en sjukfrånvaro om 40 dagar. Stickprovskontroll av hur många sjukfall som uppfyllt kravet. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Rutin för hyrpersonal Säkerställa att beslut om anlitande av hyrpersonal sker i enlighet med beslutad rutin. Stickprovskontroll av godkända dispenser. Resultatet sammanställs i antal granskade fall och antal som följt fastställd rutin. Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Personalens kompetens Säkerställa att Hälso- och sjukvården har rätt kompetens i rätt mängd för uppdraget genom att alla beslut om anställning föregåtts av omprövningsprocedur enligt modell. Stickprovskontroll av anställningar. Resultatet sammanställs i antalet fall och antal som följt omprövningsmodellen. Miljöperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Miljö Rutiner för betydande miljöaspekter är dessa beslutade och införda är dessa kända av personalen Stickprovskontroll av x antal enheter ledningsprotokoll minnesanteckningar APT Granskade enheter redovisar dessa dokument i samband med 1:a delårsrapport Ekonomiperspektivet Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Attestkontroll Fungerande attestrutin som ska förhindra oberättigade misstankar. Kontraattest ska alltid ske när en beslutsattestant är i jävsituation. Stickprovskontroll av 50 fakturor där kostnaden berör beslutsattestanten. Resultatet redovisas i antal identifierade fall av jäv och antal av dessa som har fullgod kontraattest. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

10 Kontrollområde Kontrollmål Kontrollmoment Syfte och deltagare Fungerande rutin för dokumentation kring olika former av extern representation, såväl representation som utbildning och konferens ska förhindra felaktig hantering. Stickprov av fakturor där kostnaden berör extern representation, såväl representation som utbildning och konferenser. Resultatet visas i antal fakturor som saknar syfte och deltagare. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Fullständiga fakturor Handkassor Regelverk och krav på innehåll i faktura ska följas för att förhindra misstankar om felaktig utbetalning. Rutinen kring hantering av handkassor ska följas. Stickprov av fakturor inom kostnadsområden köpta konsulttjänster och inhyrd personal. Resultatet redovisas i antal ofullständiga fakturor. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Stickprov av verifikationer med redovisning av handkassor. Resultatet redovisas i antal identifierade felaktigheter. Redovisas i delårsrapport 2 och årsbokslut. Perspektiv Medborgarperspektivet Strategiskt mål (arbetsmaterial 2015): Landstinget bidrar till god livskvalitet, en jämlik hälsa samt en livskraftig och levande region genom verksamheter med god kvalitet, tillgänglighet, öppenhet, respektfullhet och delaktighet Trygga patienter: En god, säker och jämlik vård som är kvalitativ, patientsäker och där patienten känner trygghet och omhändertas med ett gott bemötande. Fokusområdet Trygga patienter innebär att patienterna ska få en god, säker och jämlik vård i en bra vårdmiljö. I Framtidens hälso- och sjukvård ska Landstinget, tillsammans med länets kommuner, garantera en sammanhållen vårdprocess där patienten får vägledning genom en alltmer specialiserad och komplicerad hälso- och sjukvårdsstruktur. Den enskilde patienten ska inte märka när ansvaret för hälso- och sjukvården går över från en vårdgivare till en annan. Insatser för stärkt delaktighet och stöd till individer som har svårt att göra sin röst hörd ska prioriteras. De målområden som förvaltningen formulerat handlar om att verifiera och säkra kvalitet, säkerhet och bemötande, d v s medborgare och patienter ska känna sig säkra i att de får en kvalitativ vård med hög säkerhet och med ett gott bemötande. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

11 Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Verksamheter som regelbundet mäter patientnöjdhet 17 st Trygga patienter: En personcentrerad verksamhet i en bra vårdmiljö. En personcentrerad hälso- och sjukvård innebär att patientens behov sätts framför organisation och särintressen. Patientens samlade behov medicinskt, socialt, individuellt blir därmed styrande för hälso- och sjukvårdens utformning. Medborgarna ska erbjudas en vård där individuellt bemötande utifrån den enskildes behov omhändertas och utifrån ett respektfullt bemötande i en välkomnande miljö. Medborgarna ska också erbjudas en vård som är lättillgänglig. E-hälsa är under snabb utveckling och kommer att vara en av förutsättningarna för att möta framtidens krav på behandling och tillgänglighet, till exempel genom att dra nytta av den snabba teknologiska utvecklingen av medicinsk kunskap som leder till nya metoder för diagnostik och behandling, ny apparatur, nya läkemedel och nya möjligheter till IT-stöd. Likaså ger ny teknik möjligheter dels till att kommunicera med patienterna och dels till att förbättra och effektivisera sättet att utföra vården. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Andel vårdenheter som erbjuder invånare att direktboka tid via Mina Vårdkontakter Andel vårdenheter som erbjuder minst 3 e-tjänster via Mina Vårdkontakter 100% 100% Personalperspektivet Strategiskt mål (arbetsmaterial 2015): Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare som deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. Rätt utnyttjade resurser: En attraktiv arbetsgivare som genom olika aktiviteter bidrar till att medarbetarnas kompetens utvecklas i en organisation som systematiskt tillvaratar och utvecklar kompetens. Våra vårdcentraler ska upplevas som en attraktiv arbetsgivare där medarbetare och chefer trivs och känner en stolthet över att arbeta. Primärvården kommer att ha ett fortsatt fokus på kompetensutveckling bland annat genom utvecklingen av akademiska vårdcentraler. Kompetensplaneringen kommer att vara en del av verksamhetsplaneringen och alla medarbetare ska ges möjlighet till en systematisk kompetensplanering. Satsningen på ledningsgruppsutveckling fortsätter liksom chefsutbildningen som också behöver vidgas till att omfatta fler ledningsfunktioner. Fokus ska läggas på aktiviteter som bidrar till att primärvården upplevs som en attraktiv arbetsgivare, som exempel kan nämnas att tillvarata Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

12 och omsätta erfarenheter ur projektet mer tid för patientvård på olika nivåer i organisationen så att dels olika kompetenser nyttjas vid rätt tillfälle men också Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Andelen engagerade medarbetare (HME index) 80% 90 % år 2019 Rätt utnyttjade resurser: En god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Chefer och medarbetare har ett gemensamt ansvar för att primärvårdens uppdrag genomförs och utvecklas mot uppsatta mål. Delaktighet förutsätter förutom det egna engagemanget, en god kultur/ett bra arbetsklimat, ett stödjande ledarskap och arenor för dialog. Kommunikationen mellan chef och medarbetare ska kännetecknas av en ömsesidig öppenhet, lyhördhet och respekt. Ett gott arbetsklimat är en viktig faktor, en bra grund är lagd i arbetet med värderingar och värderingsdiskussioner i verksamheterna. Arbetet med att tillsammans skapa en medvetenhet och stolthet över de goda medicinska resultaten som alla medarbetare bidrar till. Organisationen av arbetet ska utformas så att den främjar en god hälsa hos personalen och ett hållbart arbetsliv. Fortsatta satsningar kommer att göras för en god arbetsmiljö. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. Max 5% 4,0 % år 2019 Andelen medarbetare som upplever att de deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten. Andel medarbetare med sex eller fler sjukfrånvarotillfällen Minst 75% 90 % år ,0% Process- och förnyelseperspektivet Strategiskt mål (arbetsmaterial 2015):Landstinget levererar effektiva och säkra tjänster genom tydliga processer, ständiga förbättringar och samverkan Smidig resa genom vården: Såväl akuta som elektiva flöden ska planeras och styras så att patienten ges en smidig resa genom vården. Målsättningen är att ha en köfri vård som i tid erbjuds i nära samverkan mellan vårdtagare och vårdgivare. Tidig intervention och effektiva vårdkedjor genom hela vårdsystemet är en förutsättning för att kunna leva upp till uppdraget om god och säker vård. Utvecklingspotentialen vad gäller tillgänglighet måste kopplas till såväl förändrade attityder som effektivare arbetsformer. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på om Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

13 tillgänglighetsfokus på nybesök och behandlingar har negativa undanträngnings- och prioriteringseffekter på andra patientgrupper, främst kroniskt sjuka patienter med behov av regelbundet återkommande vårdkontakter och behandlingar i primärvård och på sjukhus. För att ge patienten god och jämlik vård krävs att både akuta som elektiva flöden är välfungerande och effektiva. Patienterna ska uppleva en smidig resa genom vården. Samtliga fem prioriterade områden syftar till att skapa just detta. Hälso- och sjukvården har ett ansvar att både ge så mycket vård som möjligt för pengarna samt att den utgår från medicinska resultat. Arbetet med de identifierade vårdprocesserna kommer ha en fortsatt central roll i utvecklingen av verksamheten. Hälso- och sjukvården har ett ansvar att ge god tillgänglighet åt alla patientgrupper inte enbart de som ingår den nationella vårdgarantin. Den statliga satsningen på kömiljarden kommer att avslutas i och med 2014 avseende stimulans-medel. Det innebär dock enbart att det inte längre finns någon ekonomisk stimulans för uppnådda mål. Uppdraget att ha god tillgänglighet för patienterna är fortsatt centralt och en förutsättning för välfungerande processer. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Andel mångbesökare på akutmottagningarna i relation till antal listade Andel återinskrivna inom 30 dagar i relation till antal listade 0,1% 0,1% Andel undvikbar slutenvård i relation till antal listade 0,1% Vårdcentraler som regelbundet bedriver Artrosskola samt registrerar i BOA-registret (B...) Vårdcentraler som har hjärtsviktsmottagning 17 st 17 st Smidig resa genom vården: Vårdprocesserna ska vara säkra. Patientsäkerhet är en prioriterad fråga för landstinget. Ett proaktivt patientsäkerhetsarbete bygger på ett kontinuerligt arbete med målformulering, uppföljning, analys och återföring. Hälso- och sjukvården i Sörmland arbetar efter Socialstyrelsens rekommenderade inriktning och för att fortsätta utveckla en säker vård ska utbildning inom patientsäkerhetsarbetet fortsätta för samtliga yrkesgrupper. Vårdrelaterade infektioner drabbar ungefär var tionde patient som vårdas inom somatisk slutenvård. Allvarlighetsgraden varierar från lindrig till livshotande. Hälso- och sjukvården i Sörmland har vårdrelaterade infektioner som en uppföljningsindikator med målsättningen att andelen infektioner kontinuerligt ska minska under planperioden. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler 100% Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

14 Smidig resa genom vården: Kapacitets- och resurs-utnyttjandet ska optimeras i syfte att skapa mesta möjliga nytta inom givna ramar. Primärvårdens uppdrag är att bedriva en säker, effektiv och högkvalitativ verksamhet och i detta ingår att ge befolkningen en tillgänglig och trygg närvård. För att kunna ge en jämlik och likvärdig vård till länets befolkning ska beslutade nationella riktlinjer, länsgemensamma rutiner och vårdprogram införas och följas upp. HSFs vårdcentraler och kliniker utveckla processerna i syfte att nå minskad variation av behandlingsformer över länet Produktions- och kapacitetsplanering införs successivt och ligger till grund för såväl den opererande verksamheten som mottagningsverksamheten. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Andel patienter som fått läkarbesök med primärvården inom 7 dgr Andel patienter som fått kontakt med primärvården inom 1 dygn 85% 100% >90% 100% Miljöperspektivet Strategiskt mål (arbetsmaterial 2015): Landstinget bedriver ett hållbart och effektivt miljöarbete fokuserat på att minimera miljöbelastning och förebygga föroreningar genom arbete med de betydande miljöaspekterna Rätt utnyttjade resurser: Verksamheten bedrivs på ett i miljöhänseende hållbart sätt och bidrar till måluppfyllelse av Landstingets miljöprogram. Miljöutmaningarna är många och stora. Den globala uppvärmningen och dess problematik är en realitet. Utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och balansproblem i de ekologiska systemen har inte bara långsiktigt negativa miljöeffekter utan påverkar även allas vår hälsa och välmående och angår oss alla, oavsett var på jorden vi lever. Primärvården ska vara aktiv i utvecklingen av ett effektivt miljöarbete och sträva efter att minska skadlig påverkan på miljön. Införandet av miljöledningssystemet har genomförts och utgör ett viktigt steg för att uppnå effektivt miljöarbete. Metodiken som används för att arbeta med miljöfrågorna följer nedanstående modell: Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

15 Genom effektivt miljöarbete minimerar hälso- och sjukvården sin miljöpåverkan och spar resurser. Att personalen har grundläggande miljökunskaper är en förutsättning för att lyckas i miljöarbetet. Målet är därför att alla medarbetare ska genomgå den framtagna webbutbildning i miljö som finns inom ELLSA kompetensplats. Användningen av läkemedel och kemikalier som har stor miljö- och hälsopåverkan ökar drastiskt i samhället. Riskerna med kemikalier och läkemedel är många och de miljöfarliga substanser som sprids i sjöar och markområden kan ha negativa effekter på såväl växter, djur och människor. En stor del av risken med kemiska ämnen är att det är att det saknas mycket kunskap om hur de påverkar människors hälsa och vilken effekten blir när dessa kemiska ämnen reagerar med varandra i människokroppen och i miljön. Det är därför viktigt att vi har god kontroll på vilka kemikalier som finns i våra verksamheter och hur vi ska hantera dem. Hälso- och sjukvården ska intensifiera arbetet med att minimera miljöpåverkan av kemikalier och läkemedel. Landstinget fick en avvikelse i miljörevisionen. Den avvikelsen handlar om att landstingets verksamheter inte i tillräcklig utsträckning resurssätter aktiviteter. Under 2015 kommer två verksamheter inom HSF att få uppdrag att som pilotverksamheter ta fram en modell för att resurssätta aktiviteter. Redovisning av pilotverksamheten kommer ske i samband med årsbokslutet för Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Utsläpp av växthusgaser med fossilt ursprung från transporter Antibiotikaförskrivning inom öppenvården, antal recept/1000 invånare Verksamheter som under året har genomfört kemikalieinventering 17 st Minska 4% från utgångsåret 2014 Minska 1,5% från utgångsåret 2014 Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

16 Ekonomiperspektivet Strategiskt mål (arbetsmaterial 2015): Landstinget har en stark ekonomi i balans Rätt utnyttjade resurser: Verksamheten ska ledas och styras så att en ekonomi i balans uppnås i syfte att skapa mesta möjliga nytta inom givna ramar. Hälso- och sjukvården i såväl Sörmland som övriga delar av inte minst Mälardalen har stora utmaningar inom rekryteringsområdet. Bristen på personal är om möjligt än större nu än tidigare. Den nya patientlagen kommer sannolikt på sikt medföra större rörlighet bland patienterna mellan landstingen. Landstingen har därmed inte längre en fast och given planeringsgrund. Konkurrensen mellan landstingen bedöms öka påtagligt. Den tydligaste ekonomiska konsekvensen beräknas bli att kostnad för fritt vårdval ökar. Respektive vårdcentral får ersättning efter antalet listade patienter och listpoäng samt utförda prestationer. Den grundläggande förutsättningen för att tillhandahålla en god vård till befolkning är att vårdcentralerna har en ekonomi i balans. Vårdcentralen ska följa Regelbok för bedrivande av Primärvård i Sörmland. Efter införandet av vårdval med tillhörande ersättningsmodell har primärvården utvecklat en stark medvetenhet runt intäkter och kostnader, hur variationer i ekonomin påverkar planeringen. Utmaningen är att ha fortsatt nöjda patienter trots att t ex intäkterna minskar och det leder till effektiviseringar. De ekonomiska förutsättningarna styrs av Regelboken som landstingsstyrelsen fastställer. De viktigaste förändringarna inför 2014 är: höjt besökstak för de perifera VC från 2,55 till 2,65. SÄBO platsersättningen sänkts fr t kr medan antal veckotimmar på korttidsboende ökas fr 20 till 30 h/veckan/100 boenden. Höjt ST-tak Ökning socioekonomi och ersättning enligt CNI 2 införs Ersättning på 100 kr per ACG-poäng för listad diabetiker införs Ersättning för Hälsoprogram höjs till 1000 kr och till 1500 med tolk. Tre vårdcentraler får ett tilläggsuppdrag för kris och katastrofberedskap, 150 tkr per VC. Ersättningen för listpoängen är kr 2015 jämfört med kr Vårdcentralerna erhåller även prestationsbaserade ersättningar för sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin. Avsättningskravet på respektive vårdcentral inom hälso- och sjukvården är 0,5 % av driftsintäkten Avsättningen betalas in till ett gemensamt konto, som kan användas för utjämning och gemensamma satsningar. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

17 Marknadsandelar Målet för division Primärvård är att den landstingsdrivna primärvården ska ha 72 % av befolkningen listad. Oktober 2013 är nivån 71 %. Boende på särskilda boenden (SÄBO) är numera listade på Hälsoval. Andelen listade samt listpoäng är de kriterier som har avgjort störst påverkan på intäkterna. För att ha en långsiktigt stabil planeringshorisont är det viktigt att hålla listningen stabil. Resultathantering Resultathanteringen regleras i ett internt reglemente så att förutsättningarna är tydliga. De viktigaste principerna i reglementet är: Vårdcentral med överskott behåller halva överskottet. Ett tak för vårdcentralens egna kapital har införts. Det egna kapitalet får vara högst 5 % av omsättningen. Resterande delen överförs till Primärvårdsgemensamt konto för särskilda insatser. Indikator Målvärde Långsiktigt målvärde Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr -5 mnkr 0 eller positivt Resultaträkning Tkr Verksamhetens intäkter Uppdragsersättning/ Landstingsbidrag Patientavgifter och andra avgifter Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Personalkostnader Köpt verksamhet Läkemedel Lokalkostnader Övriga kostnader Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

18 Tkr Bokslut 2013 Budget 2014 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Avskrivningar Summa verksamhetens kostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Primärvårdens resultatkrav är 0-resultat. Under 2015 planeras dock fortsatta satsningar för rekrytering och kompetensförsörjning, marknadsföring, verksamhetsutveckling och nya lokaler. Satsningarna ska finansieras av det egna kapitalet. Därför planeras resultatbudgeten mot målet -5 mnkr. Beslut om disponering av eget kapital 2016 och 2017 kommer omprövas inför respektive år. Primärvårdsnämnden, Verksamhetsplan med budget (17)

Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017

Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017 Sv er ig es fri sk as te län 20 25 d Sveriges friskaste län 2025 Sörmlan r ö S m n la d Verksamhetsplan Länssjukvården MED BUDGET 2015-2017 2 Innehåll Innehåll 3 Landstingets vision 4 Landstingets styrmodel

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

29/16 Verksamhetsplan med budget primärvårdsnämnden

29/16 Verksamhetsplan med budget primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnd PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-07 PVN16-0259-2 29/16 Verksamhetsplan med budget 2017-2019 primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN16-0259 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

2 Verksamhetsplan med budget för primärvårdsnämnden

2 Verksamhetsplan med budget för primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnden KALLELSE D A T U M D I A R I E N R 2015-11-17 PVN15-0001-11 2 Verksamhetsplan med budget 2016-2018 för primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN15-0183 Dokument: PVN15-0183-1 Handläggare

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden

20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden Primärvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-30 PVN16-0182-2 20/16 Delårsrapport 1, 2016 Primärvårdsnämnden Diarienummer: PVN16-0182 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Budgetunderlag 2015-2017 LSN

Budgetunderlag 2015-2017 LSN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M 2014-04-02 D I A R I E N R Budgetunderlag 2015-2017 LSN Planeringsförutsättningar och utmaningar under perioden Det beslutade inriktningsdokumentet om Framtidens

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-09-10 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014 -11-15 Dnr NiF -66 Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet 4 Ekonomiperspektivet

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 2015-04-17 Maria Branting 2015-04-22 15 nationella riktlinjer Astma och

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget PVN-HSF12-081 Verksamhetsplan med budget 2013-2015 Primärvårdsnämnden Inledning Verksamhetens uppdrag Landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvården, såväl strategiskt som

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan Mätplan Inledning Mätplan för utgår strikt från Landstingsplan och avser uppföljningen till Landstingsfullmäktige. Så långt det är möjligt föreslås i första hand resultatmått, d.v.s. mått som visar resultatet

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-11-12 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018 2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också

Läs mer

Omvärldsbevakning landsting

Omvärldsbevakning landsting Omvärldsbevakning landsting Jean Odgaard Innehållsförteckning Barnkonventionen, * 1 Kortare väntetider i cancervården, * 1 Nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

Resursfördelning Region Östergötland

Resursfördelning Region Östergötland Resursfördelning 2016 1 HSN:s behovsstyrningsprocess med uppdrag och resursfördelning Uppdrag beslutas av HSN i februari. Uppdrag Specificering av uppdraget till vårdgivare i Region Östergötland samt privata

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting 7:e Nationella Prioriteringskonferensen Gävle oktober 2013 Ann Fjellner senior medicinsk rådgivare Historik Stockholms läns landsting började

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

En god vård? SoS 2018

En god vård? SoS 2018 En god vård? SoS 2018 Ramverk En god vård? Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården? Har vi tillgång till hälso-och sjukvård när vi behöver? Hur väl bidrar hälso-och sjukvården till att hålla oss

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019. UPPDRAGSPLAN 2019 Foto: Daglig verksamhet Studio 59 Uppdragsplan 2019 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2019 VON 2018/0891-8. Antagen av nämnden den 17 januari 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun

Läs mer

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården Balanserat styrkort Vår verksamhetsidé ska stärka samverkan mellan primärvård, privat vård, kommunal vård och sjukhusvård för att försäkra vårdtagaren till en god och säker vård. Syftet med ett balanserat

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Landstingsstyrelsen 2012-02-08 Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, www.ltkalmar.se Svensk sjukvård i världsklass Svensk sjukvård

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

Dnr NSC Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014

Dnr NSC Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014 2014-01-01 Dnr NSC 2014-99 Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning VISION (OCH VERKSAMHETSIDÉ)... 1 1. MEDBORGAR KUNDPERSPEKTIVEN... 3 2. PROCESSPERSPEKTIVET...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer